Ponedeljak, 03.02.2020.

10:19

Ajnštajn je bio u pravu: Planete mogu da iskrive vreme i prostor

Izvor: B92

Ajnštajn je bio u pravu: Planete mogu da iskrive vreme i prostor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

srb

pre 4 godine

Ajnstajn je dobio nobela za teoriju o fotonima koju mu je u principu Mileva uradila . Teorija relativita nije dokaziva niti ce biti jer je i suprotnosti sa Njutnovim zakonom koji je ispravan.toliko.

R.P.F.

pre 4 godine

@ Pundit

Napisali ste stvarno svasta i bukvalno je sve pogresno: " Po Njutnu, gravitaciona privlačnost je posledica delovanja sile, po Ajnštajnu je sila privid, a uzrok je ubrzanje koje je proglašeno za konstantu". Prema Ajnstajnu, gravitaciono delovanje je manifestacija lokalne geometrije prostor-vremena. Nema nikakve konstante. Konstana g, koju spominjete kao neobjasnjenu u drugom delu komentara, uvedena je mnogo pre nego sto se Ajnstajn rodio. Ona je POTPUNO odredjena Njutovom gravitacionom konstantom, masom tela i njegovim poluoprecnikom. Zbog toga je razlicita na razlicitim nebeskim telima. Ona se pojavljuje u aproksimativnom tretmanu Njutnove teorije (ko se seca lekcije "kosi hitac" iz srednje skole?). I da, nema kolizije izmedju Ajnstajnove i Njutnove teorije.

@ req

I vi, takodje, pisete potpuno pogresna tvrdjenja. Zakrivljeno prostorvreme je cinjenica i vise koordinatnih sistema se mora uvesti zbog toga (slicno kao sto se povrsina Zemlje NE MOZE verno predstaviti na jednoj geografskoj karti). Jedna sekunda je podjednako dobro definisana u svakom od tih sistema. Drugim recima, i za posmatraca koji "miruje" i za onog koji se "krece", jedna sekunda u njihovom koordinatnom sistemu traje potpuno isto!

Алекса

pre 4 godine

Иначе, то што је Тесла изјавио да је теорија релативитета глупост има исту снагу као кад било ко од вас изјави исто.

Теорија није изјава "просторвреме је једно, брзина светлости је коначна" па да неко на то каже "глупост". То је теорија која има неке доказе. Кад се поставља, задатак научника је да је побија, све док то није више могуће. Тад постаје "теорија" до тад је хипотеза/научна претпоставка. Дакле, није само Тесла рекао "глупост", Ајнштајн је морао изнова и изнова да утврђује да ли је смеће. Кад није успео да утврди да јесте смеће, хиљаде других научника су покушавали исто. И за сад нису успели. Пре тог процеса то је била хипотеза о релативности. Вас све буни реч "теорија", која колоквијално подразумева недореченост. Код ОТР нема недоречености. Потврђена је. Наше лаичке изјаве, па и Теслина, су недоречене. Теорија се руши научним радом.

Don Giovanni

pre 4 godine

Leleee, sta smo glup narod. Pa ne mozete da komentarisete teoriju relativiteta, ni fiziku da ste zavrsili, a ne sve srednjoskolci koji bezali sa casova. Pa o ovoj teoriiji znam vise od svih vas 67 komentatora zajedno, pa me je sramota bilo sta da beknem u vezi nje. Al zato kv elektricari i trgovacki tehnicari se ne libe da daju svoje cenjeno misljenje. Mene je sramota, ne znam vas...
(ucha, 4. februar 2020 22:51)

A šta te sprečava da jedno popodne lepo odeš na Youtube univerzitet i za samo par sati uz pivo i meze brzo i lako stekneš isto zavidno znanje i obrazovanje kao oni?

Sve ima i sve je tamo lepo objašnjeno: i ravna Zemlja, i chemtrails, i antivakseri, i vanzemaljci, i kako Ajštajn nema pojma, i kako se Darvin za***o do balčaka, ima sve, bre!

nowave7

pre 4 godine

@Pundit

Da, daleko je lakše prihvatiti neko metafizičko, ezoterično i pseudo-naučno poimanje prostor-vremena, svetlosti, materije i energije.
Naravno, daleko je teže posvetiti par godina izučavanju samo matematike i matematičkog aparata koji je preko-potreban da bi se jedna ovakva teorija razumela, a gde je tu još i praktično kompletna klasična fizika pre Ajnštajnovih teorija relativiteta. Da ne spominjemo i kvantnu mehaniku, u čijem je razvoju Ajnštajn takođe odigrao kurcijalnu ulogu. To je ipak druga priča, i nešto što ovdašnje komentatore baca u trans.
Drugim rečima, današnji običan čovek, pa čak i neko sa relativno jakom matematičkom pozadinom, nema velike šanse da razume sve detalje jedne ovakve studije, ako već nije uključen u celu tu priču.
Kao što je neko već dole napisao, to, na žalost, ne sprečava svakog sa pristupom internetu, i nekim svojim iskrivljenim viđenjem stvari da se nađe prozvanim da komentariše nešto, o čemu zna ili jako malo, ili zaista ništa ne zna.

Prndjoza

pre 4 godine

Kao Srbin (citajuci komentare), ponosan sam na cuvenu Ajstajnovu izreku: "Samo dve stvari su beskonacne. Srpska mudrost i Kosmos. Za ovo drugo nisam siguran"

Sova966

pre 4 godine

Vreme je novac.ja sam veoma bogat covek.imam veoma mnogo slobodnog vremena.vas materijalni novac mi ne treba.malo skretanje sa teme..ne zelim prljavi novac u zamenu za svoju slobodu.

Drnch

pre 4 godine

Kakva čast što je jedan takav genjj poput tebe rešio da podeli svoju misao sa nama, običnim smrtnicima sa ovog portala. Koliko treba da budeš nadobudan da bi se pravio pametniji od Ajnštajna na b92 portalu? :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scholes, 4. februar 2020 13:01)

Sta je jedan Ajnstajn za njega a i za vecinu Srba?

Pundit

pre 4 godine

Njutnovi zakoni nisu u koliziji sa Ajnštajnovom teorijom.
(Mića, 4. februar 2020 23:50)
Ma daj, molim te, "nisu u koliziji"! Osnovna kolizija je u samom uzroku i posledici. Po Njutnu, gravitaciona privlačnost je posledica delovanja sile, po Ajnštajnu je sila privid, a uzrok je ubrzanje koje je proglašeno za konstantu. Uzgred, nikada nije objašnjeno kakve su to lokalne konstante, tipa "g" koje je drugo na Mesecu, treće na Marsu, a usput nije konstantno ni svuda na Zemlji. Sve drugo, tipa zakrivljavanja prostora i dilatacije vremena je da se kompenzuje pogrešna polazna premisa, jer na primer bez zgodno zakrivljenog prostora orbitiranje planeta ne bi bilo moguće, a brzina delovanja gravitacionih polja bi morala da bude trenutna, kako je Njutn smatrao i kako i jeste.
Njutn nije "odbačen" zato što je nesporan u delu kojim se bavi. Nije ni imao ambicija da objasni otkud gravitaciona privlačnost, nego je smestio u gravitacionu konstantu koja se i dan danas određuje empirijski, samo tačnije nego pre, ali je i dalje univerzalna kosmička konstanta, nimalo promenjena relativističkom fizikom, "tamnom materijom" ili drugim sličnim relativističkim izmišljotinama.

Ta "pomirljivost" Ajnštajna i Njutna je kao kad bi rekli da su i ovi ravnozemljaši "do nekog ograničenog nivoa" u pravu, pa na primer u Vojvodini može da im se toleriše.

Mića

pre 4 godine

Njutnovi zakoni nisu u koliziji sa Ajnštajnovom teorijom. Kada se Ajnštajnova formula aproskimira za male sisteme dobije se isti rezultat. Ajnštajnove formule se primenjuju na nebeska tela a ne na male mase, brzine i rastojanja, za to je dovoljan Njutn.

zoran stokic

pre 4 godine

Aristotel je u svojoj "Fizici" proklamovao da "znati znači poznavati uzrok". Za razliku od fizičara astronomi su se bavili "spasavanjem fenomena" uz pomoć matematičkih hipoteza (teorija). Moderna nauka koju je stvorio Njutn ("Principija", 1687.) nametnula je fizici epistemologiju astronomije, odvojila je nauku od religije i metafizike - napustila je jalovo tražene "esencija" (prvih uzroka) - i težište je stavila na KOSEKVENCE - da li se teorijiska predviđanja ostvaruju tj. objašnjava jedne događaje drugim događajima. Klasa činjenica koja se objašnjava jednim esperimentalnim zakonom vrlo je uska. Teorije mogu bolje da generalizuju naše iskustvo. Glavne poluge teorije su principi-kauzalni zakoni, koji više nisu neposredno bili vezani za posmatranje, njihova je funkcija da ustroje “apstraktni račun, koji predstavlja logički skelet (teorijskog) sistema i da ‘implicitno definišu‘ onovne pojmove sistema”. Ono što su započeli Galilej i Bojl a što je usavršio Njutn, KONSTRUISANJE KAUZALNO MOGUĆIH FIZIČKIH SISTEMA, nije bilo ništa drugo nego jedno odbijanje direktnog bavljenja prirodom; samim tim je i kredo njihove metode bio vezan za pitanje: KAKVI BI FENOMENI MORALI BITI kada bi na delu bili određeni idealizujući uslovi. Iz tog ugla treba posmatrati i Ajštajnovu STR i OTR.

Supergirl

pre 4 godine

...Dragi laiče, naravno da znamo zašto ovo pitaš. Naravno da jeste. Nažalost, živimo u materijalnom svetu. Vreme je novac. Relativno je šta je i koliko kome dovoljno. Prema tome, nekom će biti malo i zemlje kad ga u nju budu zakopavali.
Zaključak: vreme je materija.

Pundit

pre 4 godine

Čak je i Tesla rekao da je teorija čista glupost, ne tim rečima doduše. (Melita Sandić, 4. februar 2020 21:39)
Skoro pa baš tim rečima. Tesla je govorio da je Ajnštajnova teorija kao i njegovo sviranje violine. Ajnštajn je divno svirao violinu, samo pričaju da ga je bilo teško slušati, osim gluvima.

Meni je fantastično da Ajnštajn lično nije uspevao da objasni Tesli ono što je diletantima (na primer ovde) po pravilu savršeno jasno. A opet, Teslu je smatrao najinteligentnijim čovekom tog vremena. Možda Ajnštajn samo nije mogao da shvati Teslina "nematematička" tumačenja šta je materija i šta je energija, te da te dve stvari nisu ni u kakvom "odnosu", nego da je sve energija? Odnosno "svetlost" kako je to Tesla dočaravao laicima.

Ali nije zameriti Ajnštajnu, mnogi ni dan danas nisu u stanju da to razumeju, a i Ajnštajn je delimično, ograničen okoštalim shvatanjem materije i mase.

ucha

pre 4 godine

Leleee, sta smo glup narod. Pa ne mozete da komentarisete teoriju relativiteta, ni fiziku da ste zavrsili, a ne sve srednjoskolci koji bezali sa casova. Pa o ovoj teoriiji znam vise od svih vas 67 komentatora zajedno, pa me je sramota bilo sta da beknem u vezi nje. Al zato kv elektricari i trgovacki tehnicari se ne libe da daju svoje cenjeno misljenje. Mene je sramota, ne znam vas...

padapazarne

pre 4 godine

I, naravno, naravoucenije: Ako vam slucajno mobilni kasni ili nema signala (posto danas niko vise nema casovnik!) imate srece pa mozete da birate: Ili da promenite mobilni ili da promenite Ajnstajna (nauku).

Melita Sandić

pre 4 godine

Zaista mi nije jasno kako se to prostor koji je bezgraničan, a posebno vreme "zakrivljuju". Većih gluposti od ove skoro da nema. Čak je i Tesla rekao da je teorija čista glupost, ne tim rečima doduše. To je na kraju samo teorija koju su ovi kao dokazali posle 20 godina istraživanja. Kladim se da je njihovo objašnjenje fenomena takvo da ga niko ne može razumeti. Ovi iz struke će se praviti da su razumeli.

Cinique

pre 4 godine

Dočim oni koji mudro klimaju na ajnštajnovske budalaštine razumeju išta od onoga čemu klimaju. Ozbiljnih i uspijenih faca kao kad u crkvi slušaju popove i njihova bajanja nekim čudnim jezikom.
Među prvima koji je "dokazao" tačnost Ajnštajnovih budalaština je Kurt Gödel. Doduše on je isto tako dokazao i postojanje Boga, tako da moje prethodno poređenje uopšte nije neprimereno.

Ljudima je važno da u nešto veruju, pa makar i da veruju da neki drugi nešto znaju iako oni sami o svemu tome ne znaju ništa.

Erixya

pre 4 godine

Nije mi jasno šta misle kad kažu da je "bio u pravu". I da nije urađen nijedan dodatni test znalo je se odmah da njegova teorija funkcioniše sa velikom preciznošću. Nisu mi jasni ni ovi što pričaju da će njegova teorija "biti oborena". Nema tu šta da bude oboreno, svaka teorija je samo model koji opisuje prirodne pojave, niti će neko oboriti Ajnštajnovu teoriju kao što ni Ajnštajn nije oborio Njutnovu teoriju, obe teorije opisuju neke pojave sa određenim stepenom preciznosti i opisivaće ih sa istim stepenom preciznosti i ubuduće, nova teorija bila bi samo - još jedan model. Ajnštajnova teorija je u nekim ekstremnim slučajevima dosta preciznija, u većini slučajeva neznatno, čak nemerljivo preciznija, a u nekim slučajevima potpuno nemoćna, pri tom je i daleko komplikovanija za praktično korišćenje, tako da u tom smislu nije čak ni bolja. Ali ono što je najvažnije je da obe teorije, kao i sve druge sadašnje i buduće, opisuju samo segment prirode, uvek sa nestopostotnom preciznošću i uvek su nekompatibilne sa teorijama koje opisuju druge fenomene (kad kažem nekompatibilne, mislim da u spoju sa tim teorijama grade besmislen model koji ne opisuje ništa). Tako da se za svaku teoriju može jedino reći da predstavlja eventualno imitaciju pravih zakona prirode (ako takav koncept uopšte ima ikakvog smisla). Zakrivljenje prostor-vremena je samo model, on je realan onoliko koliko je koordinatni sistem realan, a koordinatni sistem je samo matematički alat za računanje, u prirodi ga nema.

Dott

pre 4 godine

Galaksija je jedan ambijentalni inertni prostor u kome se zvede i planete zaustave i orbitiraju i rotiraju po toj inerciji. Druga susedna galaksija, može imati sličan ili drugačiji inertni ambijentalni tonus. Ako je drugačiji, to može stvoriti uslove zakrivljenja prostaora, ali samo međugalaktickih, nikako unutar galaksije. Ta zakrivljenja često i formiraju crne rupe, koje znači nisu trajne, već traju koliko i samo zakrivljenje, a ono može po našim merenjima biti i više miliona godina.

Pundit

pre 4 godine

To su matematičke teorije. Mogu, ali i ne moraju da imaju veze sa fizikom. To je kao kada bi rekli da je niz brojeva (na primer negativnih) moguće sažeti ili iskriviti, a onda je moguće i mnoge zanimljive teorije sklepati od toga. Mešutim u fizici (i stvarnosti) uopšte ne postoje nikakvi negativni brojevi. "Vreme" je otprilike isti takav matematički niz jer je uvek negativni niz; vreme čak i kao apstraktni niz postoji samo kao negativno, kao prošlost.
Šta ljude najviše zbunjuje? Fizičke pojave je UVEK moguće objasniti matematičkim jezikom i matematičkim aproksimacijama. Obrnuto nije obavezno, matematički tačne teorije ne moraju da imaju aosolutno nikakve veze sa fizikom i stvarnošću.
Opet primer: postoji li ikakav dokaz da vreme uopšte "teče" linearno, kako oni koji veruju u fizičko vreme podrazumevaju? Ne postoji naravno jer ne postoji ili bar nama nije poznato ni jedno jedino svojstvo te virtuelne dimenzije. Pa tako ni to svojstvo da je ta "dimenzija" ikako homogena, kako je na koordinatnom sistemu uvek predstavljena. A ako je vreme uvek i svagde delimično zakrivljeno, pa još i povremeno zgusnuto, kako onda kazaljke satova kojima "merimo vreme" uopšte ikada idu jednolikom (na primer) ugaonom brzinom?
Što bi narodski rekli, sve je to "filozofiranje". Međutim, svi najveći filozofi su uvek i opominjali da je "vreme" čista apstrakcija i samo matematička "dimenzija". Jedan od njih je to čak i dokazao i njegov dokaz stoji neoboren i ignorisan već duže od veka.

Programator

pre 4 godine

Ajnštajnova teorija je samo matematički (geometrijski) model kojim dosta precizno možemo izračunati dešavanja u prostor-vremenu. Međutim, model je kontinualan, i kao takav nije u skladu sa kvantnom mehanikom. To je trenutno najveći procep u teoretskoj fizici. Postoje novi modeli koji manje-više uspešno spajaju te dve teorije, ali za sada je sve bez eksperimentalnih potvrda.

Gandi

pre 4 godine

Budaleština. Vreme ne postoji. Čista apstrakcija. (milan, 4. februar 2020 13:41)

A zašto si onda morao da čekaš da ti objave komentar, a?

plavusa

pre 4 godine

Sad će komentatori da objasne, i istovremeno obore teoriju relativnosti. Oni isti koji tačno znaju zašto se ne treba vakcinisani na ravnoj zemlji.
(Keke, 4. februar 2020 13:44)

ma, bravo za komentar, ovako se nesto ovde nije dugo procitalo?

skvik

pre 4 godine

Problem je sto se vreme ne moze definisati bez prostora i obrnuto. I kad na to dodate da se vise stvari krecu kroz prostor-vreme, dolazi do krivljenja vase percepcije.

Drugi problem je sto je vreme koncept koji samo ljudi spoznaju. Svemir pun materije vam dodje ko neki zele koje se mesa i mesa, a onda je covek krenuo da misli i da uvodi dimenzije i vreme da okarektise mesanje. Ko kad bi ribe u jednom vrtlogu u okeanu pokusavale da pojme vrtlozenje nekog drugog vrloga. Nije naravno nemoguce, zakoni vrtenja su slicni, ali percepcija i objasnjenja pojava je zbunjujuce.

vanja

pre 4 godine

Teoreticari zavera, ravnozemljasi i ostali iz komentara da bi pricali o svemiru i prostoru/vremenu, treba da debelo poznajte materiju. Vi ste zaboravili fiziku iz osnovne skole i dalje od "zemlja je ravna ploca i sve drugo je laz" niste makli.
Nikola Tesla i Mileva Ajnstajn su imena koja nemaju nikakve veze sa vasim postojanjem. Da Tesla nije otisao u mrsku nam ameriku bio bi proglasen za nekog ludaka iz Like. A da se Mileva nije udala za tog isto mrskog nam Ajnstajna niko ziv danas ne bi zano za nju. Vratite se teorijama zavera ovo nije mesto za vas.

sasa

pre 4 godine

budalaštine...kao što jedna pesma kaže...SVE JE LAŽ...SAMO PUSTA LAŽ...
(Sirmium, 4. februar 2020 13:32)

Samo je ravna zemlja nepobitna i jedina prava istina.

Sale

pre 4 godine

Ajnstajn je rekao da se brzina svetlosti u jednom pravcu nikada ne moze izmeriti, zbog krivljenja prostora i vremena. Zato automatski otpada pretpostavka da je Big Beng konzistentan sa brzinom svetlosti

Oblast 51

pre 4 godine

Što bi onomad rekla naša dobra i pametna Mileva " sve je to relativno moj Alberte, nego reci ti meni koja se stvar na toploti skuplja a na hladnoći širi, pa da raspravljamo o tim tvojim teorijama".

whiterose

pre 4 godine

Naslov je malo ogranicen, a takodje i vecina komentatora. U tekstu pise sa su gledali u objekat ogromne mase, a ne planetu. A i kad ljudi nebi postojali, skoro svaki objekat u svemiru ima svoj vremenski rok trajanja, ne vezano dal se meri ljudskim ili svetlosnim godinama.

pisemkomentar

pre 4 godine

Otkud je ovo neka novost kada je odavno utvrđeno da se kretanje Merkura oko Sunca može predvideti jedino ako se uzme u obzir teorija relativiteta... Po Keplerovim zakonima dolazi do malih grešaka u proračunu. Suviše je blizu Sunca pa ono utiče na njegovo prostor-vreme

Demar Derozan

pre 4 godine

@req
Vase objasnjenje razlike izmedju poketnog i nepokretnog sistema je u redu. Medjutim, kada se govori o zakrivljenosti prostora-vremena misli se na formalizaciju fenomena da vreme moze da tece brze ili sporije u zavisnosti od lokalne geometrije prostora-vremena. Drugim recima, u okolini masivnih tela vreme se 'usporava' i vreme-prostor su veoma 'zakrivljeni'. Sto se vise udaljavamo od tih predmeta, krivina postaje sve manja i vreme 'ubrzava'. Kao kad vozimo kola oko masivnog brda. Tako moze da se razume efekat zasto vreme na udaljenom satelitu tece brze nego na zemlji.

Nebojsa

pre 4 godine

Ima neki nas inzenjer (Zoran Dimic ako se ne varam) koji je poceo da razvija svoju teoriju o svetlosti. Meni je jako zanimljivo jer po tom njegovom modelu prostor se uopste ne krivi usled mase tela vec interkacija mase sa fotonima menja njihovu brzinu. Sto je prakticno jeres u modernoj nauci ali jednacine ne lazu i taj njegov model odlicno resava gomilu fizickih pojava. Zanimljivo mi je i to sto on foton odnosno svetlost zamislja kao dva antispiralne cestice, sto me je odmah podsetilo na teoriju o strunama. Nisam strucnjak ali bilo mi je jako zanimljivo kad sam citao i gledao lika. Medjutim, odmah moram da upozorim da je covek jako ogorcen i cesto koristi teske reci i prica o teorijama zavere. Vrlo je moguce da je on nasao drugu stranu medalje moderene fizike, ako su mu svi proracuni tacni, medjutim niko ne zeli da se pozabavi njegovim rezultatima na ozbiljan nacin.

scholes

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Kakva čast što je jedan takav genjj poput tebe rešio da podeli svoju misao sa nama, običnim smrtnicima sa ovog portala. Koliko treba da budeš nadobudan da bi se pravio pametniji od Ajnštajna na b92 portalu? :)

Sandzaklija

pre 4 godine

pa eto ako se nista ne krivi, kako objasnjavas da tragovi mlaznjaka na nebu su ipak zakrivljeni, i to se lakse vidi sto si im blizi, tj. sto si na vecoj nadmorskoj visini, a ti kad se nalazis u tom istom mlaznjaku znas da se on nikakako ne mice gore dole, tj. ne krivi se nego ide pravolinijski na istoj nadmoroskoj visi konstantno, od jednog momenta.
@ req

dejan r

pre 4 godine

sve je pocelo od invarijantnosti maxwell-ovih jednacina za proizvoljne pokretne kkrdinatne sisteme, najprostiji slucaj je lorencova transformacija, pri velikim brzinama daje speijalnu teoriju relativnosti...daljom formalizacijom uvezani su prostor i vreme u 4 dimenzije, pri cemu je vreme na imaginarnoj osi...(x,y,z,ict), umesto kao sto smo navikli (x,y,z,t) (Euklid)...onda su ajnstajn i plank primenili gausov racun iz geodezije, na (x,y,z,ict) i napravili novu teoriju grqavitacije...sa zakrivljenim prostor-vremenom...da li je to tako ili nije, to ni sam ajnstajn nikada nije rekao...ali deluje veoma zabavno i zanimljivo i pomera granice ljudskog razmisljanja...sto je valjda poenta zivljenja na zemlji :)

NG

pre 4 godine

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Koliko si se samo nalupetao a nista nisi ni rekao, samo zelis ispasti pametan a nisi. Cak si i odvojio prosto i vreme, koji su zapravo prostor-vreme. Jedno!
Ne znam zasto se pustaju komentari neznalace koji svoje neznanjd sire.

Sandzaklija

pre 4 godine

Da li je prostor zakrivljen je isto pitanje kao i da li je Zemlja ravna ploca. Onako kako je mi poimujemo je ona sigurno ravna ploca, a ona je kugla, ako je i zid u koga sad mozes da gledas, a koji ti se cini fanstaticno prav, u stvari zakrivljen, ali ti to ne mozes da primjetis. Ja mislim da je zakrivljen, jer se to najbolje vidi pa tragovima mlaznih aviona. Naravno je je moguce imati referentni sistem i ako cijeli referentni sistem plivu u prostoru. Da li sad privlace planete prostor, sto je lako moguce, sebi, tako da su sve iskrivile, je lako moguce, ali one imaju i neki drugi smisao.

Prosek

pre 4 godine

@req
Profesionalno nalupan komentar. Neko neupućen bi pomislio da ovde piše nešto pametno. U svakom slučaju treba i ovo umeti napisati, plus za kreativnost :P

Popiomalo

pre 4 godine

Obozavam ovu rubriku i komentare vrlih domestikus astrofizicara, matematicara, filozofa i teoreticara opste prakse sa youtoube i google univerziteta. Samo napred bratjo, ne dajte se, kaki bre ajnstajni, raskrinkajte te vatikansko-iluminatske zavere!

Keke

pre 4 godine

Sad će komentatori da objasne, i istovremeno obore teoriju relativnosti. Oni isti koji tačno znaju zašto se ne treba vakcinisani na ravnoj zemlji.

Beoman

pre 4 godine

Nit vreme nit prostor postoji i to su homosapi izmslili, Privremene dimenzije postoje u istom obliku feminisma, a vreme ima vise znacenja i pitanje je kao feminizam. Najbplje bi bilo za univerzum da mi nepostojimo ka zivi pesak izmesan svodom.

Mića

pre 4 godine

(req, 4. februar 2020 12:38)

Brate, ja nisam razumeo 90% onog što si napisao, ali bih ruku u vatru stavio da si u pravu, toliko si ubedljiv.

Гопн1

pre 4 godine

Ако простор и време могу да се закриве. Онда сигурно могу да нам кажу и шта је време? А пошто то још нису открили, јер би сигурно то била већа вест, онда слободно можемо да кажемо да је ово некаква лагарија за правдање фондова. Простор се не може зајеивити јер у њему не постоје честице.

Psychoooo!!!

pre 4 godine

Јао какве све глупости. Па од тог ајнштајна ништа друго и не треба очекивати. Он је од своје жене Милеве Српкиње и Православке украо откриће и претставио га као своје. Само је Велики Никола Тесла био способан да разуме универзум у подпуности и да разуме како се понаша простор како време а како енергија која шини живот и свест. Али интерес запада је одувек био да служе католичанству и кривоверју. Зато и дана величају тог лопова и преваранта ајнштајна који је само испричао гомилу глупости јер није умео ни да украде идеју како треба од Милеве.

Omega

pre 4 godine

Stvarno je počela da se bruka današnja nauka , ali stvarno !
U nedostatku dokaza kojoj se isprečila crne energija - bitno je lupiti bilo šta , pa bilo to i dvadeset godina skupljanja nečijeg rada.
Dakle mrav ipak može da pomeri slona . Neverovatno kakve budalaštine :-(

Milan

pre 4 godine

Nije u pitanju nikakvo 'svemirsko vreme' - space-time se odnosi na pojam koji u teoriji relativiteta spaja fizicki prostor (tri dimenzije) i vreme (jedna dimenzija) u jedinstvenu celinu. Prostor-vreme iz sledeceg dela recenice je i najbolji prevod tog pojma na srpski.

King Roger.

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Knjigu u sake i ponovo da ucis jer nista nisi shvatio.To o cemu ti pricas je nesto drugo za koje me mrzi da ti objasnjavam(Inercijalni i neinercijalni sistemi) a ovo je itekako veoma teska pojava koja i najbolje fizicare muci i naravno da je istina.

Хајдук

pre 4 godine

Питање је да ли маса закривљује простор-време или простор-време без масе не постоји...

req

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.

Pobeći negde daleko što dalje gde ne trebaju pilule za spavanje

pre 4 godine

Mogu li nekako to da iskoristim pa da skocim i uz zakrivljenje plus brzinu rotacije stignem na Karibe?

cobo

pre 4 godine

Vreme ne paostoji,to su samo ljudi izmislili jer su prolazni.
Nase "vreme" se meri po Suncu jedoj maloj nebitnoj zvezdi u svemiru kojih ima na bilione a i kad bi se vreme moglo racunani onda bi naucnici morali pronaci nultu tacku u svemiru a ona se ne moze pronaci jer eksolozija jos traje a i da stane (ne znamo koliki je svemir) to bi bio verovatno i nas kraj :(

Milan

pre 4 godine

Nije u pitanju nikakvo 'svemirsko vreme' - space-time se odnosi na pojam koji u teoriji relativiteta spaja fizicki prostor (tri dimenzije) i vreme (jedna dimenzija) u jedinstvenu celinu. Prostor-vreme iz sledeceg dela recenice je i najbolji prevod tog pojma na srpski.

req

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.

Keke

pre 4 godine

Sad će komentatori da objasne, i istovremeno obore teoriju relativnosti. Oni isti koji tačno znaju zašto se ne treba vakcinisani na ravnoj zemlji.

scholes

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Kakva čast što je jedan takav genjj poput tebe rešio da podeli svoju misao sa nama, običnim smrtnicima sa ovog portala. Koliko treba da budeš nadobudan da bi se pravio pametniji od Ajnštajna na b92 portalu? :)

Pobeći negde daleko što dalje gde ne trebaju pilule za spavanje

pre 4 godine

Mogu li nekako to da iskoristim pa da skocim i uz zakrivljenje plus brzinu rotacije stignem na Karibe?

King Roger.

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Knjigu u sake i ponovo da ucis jer nista nisi shvatio.To o cemu ti pricas je nesto drugo za koje me mrzi da ti objasnjavam(Inercijalni i neinercijalni sistemi) a ovo je itekako veoma teska pojava koja i najbolje fizicare muci i naravno da je istina.

NG

pre 4 godine

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Koliko si se samo nalupetao a nista nisi ni rekao, samo zelis ispasti pametan a nisi. Cak si i odvojio prosto i vreme, koji su zapravo prostor-vreme. Jedno!
Ne znam zasto se pustaju komentari neznalace koji svoje neznanjd sire.

Omega

pre 4 godine

Stvarno je počela da se bruka današnja nauka , ali stvarno !
U nedostatku dokaza kojoj se isprečila crne energija - bitno je lupiti bilo šta , pa bilo to i dvadeset godina skupljanja nečijeg rada.
Dakle mrav ipak može da pomeri slona . Neverovatno kakve budalaštine :-(

Demar Derozan

pre 4 godine

@req
Vase objasnjenje razlike izmedju poketnog i nepokretnog sistema je u redu. Medjutim, kada se govori o zakrivljenosti prostora-vremena misli se na formalizaciju fenomena da vreme moze da tece brze ili sporije u zavisnosti od lokalne geometrije prostora-vremena. Drugim recima, u okolini masivnih tela vreme se 'usporava' i vreme-prostor su veoma 'zakrivljeni'. Sto se vise udaljavamo od tih predmeta, krivina postaje sve manja i vreme 'ubrzava'. Kao kad vozimo kola oko masivnog brda. Tako moze da se razume efekat zasto vreme na udaljenom satelitu tece brze nego na zemlji.

Popiomalo

pre 4 godine

Obozavam ovu rubriku i komentare vrlih domestikus astrofizicara, matematicara, filozofa i teoreticara opste prakse sa youtoube i google univerziteta. Samo napred bratjo, ne dajte se, kaki bre ajnstajni, raskrinkajte te vatikansko-iluminatske zavere!

Гопн1

pre 4 godine

Ако простор и време могу да се закриве. Онда сигурно могу да нам кажу и шта је време? А пошто то још нису открили, јер би сигурно то била већа вест, онда слободно можемо да кажемо да је ово некаква лагарија за правдање фондова. Простор се не може зајеивити јер у њему не постоје честице.

Nebojsa

pre 4 godine

Ima neki nas inzenjer (Zoran Dimic ako se ne varam) koji je poceo da razvija svoju teoriju o svetlosti. Meni je jako zanimljivo jer po tom njegovom modelu prostor se uopste ne krivi usled mase tela vec interkacija mase sa fotonima menja njihovu brzinu. Sto je prakticno jeres u modernoj nauci ali jednacine ne lazu i taj njegov model odlicno resava gomilu fizickih pojava. Zanimljivo mi je i to sto on foton odnosno svetlost zamislja kao dva antispiralne cestice, sto me je odmah podsetilo na teoriju o strunama. Nisam strucnjak ali bilo mi je jako zanimljivo kad sam citao i gledao lika. Medjutim, odmah moram da upozorim da je covek jako ogorcen i cesto koristi teske reci i prica o teorijama zavere. Vrlo je moguce da je on nasao drugu stranu medalje moderene fizike, ako su mu svi proracuni tacni, medjutim niko ne zeli da se pozabavi njegovim rezultatima na ozbiljan nacin.

Mića

pre 4 godine

(req, 4. februar 2020 12:38)

Brate, ja nisam razumeo 90% onog što si napisao, ali bih ruku u vatru stavio da si u pravu, toliko si ubedljiv.

cobo

pre 4 godine

Vreme ne paostoji,to su samo ljudi izmislili jer su prolazni.
Nase "vreme" se meri po Suncu jedoj maloj nebitnoj zvezdi u svemiru kojih ima na bilione a i kad bi se vreme moglo racunani onda bi naucnici morali pronaci nultu tacku u svemiru a ona se ne moze pronaci jer eksolozija jos traje a i da stane (ne znamo koliki je svemir) to bi bio verovatno i nas kraj :(

ucha

pre 4 godine

Leleee, sta smo glup narod. Pa ne mozete da komentarisete teoriju relativiteta, ni fiziku da ste zavrsili, a ne sve srednjoskolci koji bezali sa casova. Pa o ovoj teoriiji znam vise od svih vas 67 komentatora zajedno, pa me je sramota bilo sta da beknem u vezi nje. Al zato kv elektricari i trgovacki tehnicari se ne libe da daju svoje cenjeno misljenje. Mene je sramota, ne znam vas...

Mića

pre 4 godine

Njutnovi zakoni nisu u koliziji sa Ajnštajnovom teorijom. Kada se Ajnštajnova formula aproskimira za male sisteme dobije se isti rezultat. Ajnštajnove formule se primenjuju na nebeska tela a ne na male mase, brzine i rastojanja, za to je dovoljan Njutn.

Erixya

pre 4 godine

Nije mi jasno šta misle kad kažu da je "bio u pravu". I da nije urađen nijedan dodatni test znalo je se odmah da njegova teorija funkcioniše sa velikom preciznošću. Nisu mi jasni ni ovi što pričaju da će njegova teorija "biti oborena". Nema tu šta da bude oboreno, svaka teorija je samo model koji opisuje prirodne pojave, niti će neko oboriti Ajnštajnovu teoriju kao što ni Ajnštajn nije oborio Njutnovu teoriju, obe teorije opisuju neke pojave sa određenim stepenom preciznosti i opisivaće ih sa istim stepenom preciznosti i ubuduće, nova teorija bila bi samo - još jedan model. Ajnštajnova teorija je u nekim ekstremnim slučajevima dosta preciznija, u većini slučajeva neznatno, čak nemerljivo preciznija, a u nekim slučajevima potpuno nemoćna, pri tom je i daleko komplikovanija za praktično korišćenje, tako da u tom smislu nije čak ni bolja. Ali ono što je najvažnije je da obe teorije, kao i sve druge sadašnje i buduće, opisuju samo segment prirode, uvek sa nestopostotnom preciznošću i uvek su nekompatibilne sa teorijama koje opisuju druge fenomene (kad kažem nekompatibilne, mislim da u spoju sa tim teorijama grade besmislen model koji ne opisuje ništa). Tako da se za svaku teoriju može jedino reći da predstavlja eventualno imitaciju pravih zakona prirode (ako takav koncept uopšte ima ikakvog smisla). Zakrivljenje prostor-vremena je samo model, on je realan onoliko koliko je koordinatni sistem realan, a koordinatni sistem je samo matematički alat za računanje, u prirodi ga nema.

Psychoooo!!!

pre 4 godine

Јао какве све глупости. Па од тог ајнштајна ништа друго и не треба очекивати. Он је од своје жене Милеве Српкиње и Православке украо откриће и претставио га као своје. Само је Велики Никола Тесла био способан да разуме универзум у подпуности и да разуме како се понаша простор како време а како енергија која шини живот и свест. Али интерес запада је одувек био да служе католичанству и кривоверју. Зато и дана величају тог лопова и преваранта ајнштајна који је само испричао гомилу глупости јер није умео ни да украде идеју како треба од Милеве.

Gandi

pre 4 godine

Budaleština. Vreme ne postoji. Čista apstrakcija. (milan, 4. februar 2020 13:41)

A zašto si onda morao da čekaš da ti objave komentar, a?

plavusa

pre 4 godine

Sad će komentatori da objasne, i istovremeno obore teoriju relativnosti. Oni isti koji tačno znaju zašto se ne treba vakcinisani na ravnoj zemlji.
(Keke, 4. februar 2020 13:44)

ma, bravo za komentar, ovako se nesto ovde nije dugo procitalo?

vanja

pre 4 godine

Teoreticari zavera, ravnozemljasi i ostali iz komentara da bi pricali o svemiru i prostoru/vremenu, treba da debelo poznajte materiju. Vi ste zaboravili fiziku iz osnovne skole i dalje od "zemlja je ravna ploca i sve drugo je laz" niste makli.
Nikola Tesla i Mileva Ajnstajn su imena koja nemaju nikakve veze sa vasim postojanjem. Da Tesla nije otisao u mrsku nam ameriku bio bi proglasen za nekog ludaka iz Like. A da se Mileva nije udala za tog isto mrskog nam Ajnstajna niko ziv danas ne bi zano za nju. Vratite se teorijama zavera ovo nije mesto za vas.

Хајдук

pre 4 godine

Питање је да ли маса закривљује простор-време или простор-време без масе не постоји...

Prosek

pre 4 godine

@req
Profesionalno nalupan komentar. Neko neupućen bi pomislio da ovde piše nešto pametno. U svakom slučaju treba i ovo umeti napisati, plus za kreativnost :P

Алекса

pre 4 godine

Иначе, то што је Тесла изјавио да је теорија релативитета глупост има исту снагу као кад било ко од вас изјави исто.

Теорија није изјава "просторвреме је једно, брзина светлости је коначна" па да неко на то каже "глупост". То је теорија која има неке доказе. Кад се поставља, задатак научника је да је побија, све док то није више могуће. Тад постаје "теорија" до тад је хипотеза/научна претпоставка. Дакле, није само Тесла рекао "глупост", Ајнштајн је морао изнова и изнова да утврђује да ли је смеће. Кад није успео да утврди да јесте смеће, хиљаде других научника су покушавали исто. И за сад нису успели. Пре тог процеса то је била хипотеза о релативности. Вас све буни реч "теорија", која колоквијално подразумева недореченост. Код ОТР нема недоречености. Потврђена је. Наше лаичке изјаве, па и Теслина, су недоречене. Теорија се руши научним радом.

Cinique

pre 4 godine

Dočim oni koji mudro klimaju na ajnštajnovske budalaštine razumeju išta od onoga čemu klimaju. Ozbiljnih i uspijenih faca kao kad u crkvi slušaju popove i njihova bajanja nekim čudnim jezikom.
Među prvima koji je "dokazao" tačnost Ajnštajnovih budalaština je Kurt Gödel. Doduše on je isto tako dokazao i postojanje Boga, tako da moje prethodno poređenje uopšte nije neprimereno.

Ljudima je važno da u nešto veruju, pa makar i da veruju da neki drugi nešto znaju iako oni sami o svemu tome ne znaju ništa.

Drnch

pre 4 godine

Kakva čast što je jedan takav genjj poput tebe rešio da podeli svoju misao sa nama, običnim smrtnicima sa ovog portala. Koliko treba da budeš nadobudan da bi se pravio pametniji od Ajnštajna na b92 portalu? :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scholes, 4. februar 2020 13:01)

Sta je jedan Ajnstajn za njega a i za vecinu Srba?

Supergirl

pre 4 godine

...Dragi laiče, naravno da znamo zašto ovo pitaš. Naravno da jeste. Nažalost, živimo u materijalnom svetu. Vreme je novac. Relativno je šta je i koliko kome dovoljno. Prema tome, nekom će biti malo i zemlje kad ga u nju budu zakopavali.
Zaključak: vreme je materija.

Don Giovanni

pre 4 godine

Leleee, sta smo glup narod. Pa ne mozete da komentarisete teoriju relativiteta, ni fiziku da ste zavrsili, a ne sve srednjoskolci koji bezali sa casova. Pa o ovoj teoriiji znam vise od svih vas 67 komentatora zajedno, pa me je sramota bilo sta da beknem u vezi nje. Al zato kv elektricari i trgovacki tehnicari se ne libe da daju svoje cenjeno misljenje. Mene je sramota, ne znam vas...
(ucha, 4. februar 2020 22:51)

A šta te sprečava da jedno popodne lepo odeš na Youtube univerzitet i za samo par sati uz pivo i meze brzo i lako stekneš isto zavidno znanje i obrazovanje kao oni?

Sve ima i sve je tamo lepo objašnjeno: i ravna Zemlja, i chemtrails, i antivakseri, i vanzemaljci, i kako Ajštajn nema pojma, i kako se Darvin za***o do balčaka, ima sve, bre!

Pundit

pre 4 godine

Čak je i Tesla rekao da je teorija čista glupost, ne tim rečima doduše. (Melita Sandić, 4. februar 2020 21:39)
Skoro pa baš tim rečima. Tesla je govorio da je Ajnštajnova teorija kao i njegovo sviranje violine. Ajnštajn je divno svirao violinu, samo pričaju da ga je bilo teško slušati, osim gluvima.

Meni je fantastično da Ajnštajn lično nije uspevao da objasni Tesli ono što je diletantima (na primer ovde) po pravilu savršeno jasno. A opet, Teslu je smatrao najinteligentnijim čovekom tog vremena. Možda Ajnštajn samo nije mogao da shvati Teslina "nematematička" tumačenja šta je materija i šta je energija, te da te dve stvari nisu ni u kakvom "odnosu", nego da je sve energija? Odnosno "svetlost" kako je to Tesla dočaravao laicima.

Ali nije zameriti Ajnštajnu, mnogi ni dan danas nisu u stanju da to razumeju, a i Ajnštajn je delimično, ograničen okoštalim shvatanjem materije i mase.

Programator

pre 4 godine

Ajnštajnova teorija je samo matematički (geometrijski) model kojim dosta precizno možemo izračunati dešavanja u prostor-vremenu. Međutim, model je kontinualan, i kao takav nije u skladu sa kvantnom mehanikom. To je trenutno najveći procep u teoretskoj fizici. Postoje novi modeli koji manje-više uspešno spajaju te dve teorije, ali za sada je sve bez eksperimentalnih potvrda.

Prndjoza

pre 4 godine

Kao Srbin (citajuci komentare), ponosan sam na cuvenu Ajstajnovu izreku: "Samo dve stvari su beskonacne. Srpska mudrost i Kosmos. Za ovo drugo nisam siguran"

pisemkomentar

pre 4 godine

Otkud je ovo neka novost kada je odavno utvrđeno da se kretanje Merkura oko Sunca može predvideti jedino ako se uzme u obzir teorija relativiteta... Po Keplerovim zakonima dolazi do malih grešaka u proračunu. Suviše je blizu Sunca pa ono utiče na njegovo prostor-vreme

sasa

pre 4 godine

budalaštine...kao što jedna pesma kaže...SVE JE LAŽ...SAMO PUSTA LAŽ...
(Sirmium, 4. februar 2020 13:32)

Samo je ravna zemlja nepobitna i jedina prava istina.

Melita Sandić

pre 4 godine

Zaista mi nije jasno kako se to prostor koji je bezgraničan, a posebno vreme "zakrivljuju". Većih gluposti od ove skoro da nema. Čak je i Tesla rekao da je teorija čista glupost, ne tim rečima doduše. To je na kraju samo teorija koju su ovi kao dokazali posle 20 godina istraživanja. Kladim se da je njihovo objašnjenje fenomena takvo da ga niko ne može razumeti. Ovi iz struke će se praviti da su razumeli.

R.P.F.

pre 4 godine

@ Pundit

Napisali ste stvarno svasta i bukvalno je sve pogresno: " Po Njutnu, gravitaciona privlačnost je posledica delovanja sile, po Ajnštajnu je sila privid, a uzrok je ubrzanje koje je proglašeno za konstantu". Prema Ajnstajnu, gravitaciono delovanje je manifestacija lokalne geometrije prostor-vremena. Nema nikakve konstante. Konstana g, koju spominjete kao neobjasnjenu u drugom delu komentara, uvedena je mnogo pre nego sto se Ajnstajn rodio. Ona je POTPUNO odredjena Njutovom gravitacionom konstantom, masom tela i njegovim poluoprecnikom. Zbog toga je razlicita na razlicitim nebeskim telima. Ona se pojavljuje u aproksimativnom tretmanu Njutnove teorije (ko se seca lekcije "kosi hitac" iz srednje skole?). I da, nema kolizije izmedju Ajnstajnove i Njutnove teorije.

@ req

I vi, takodje, pisete potpuno pogresna tvrdjenja. Zakrivljeno prostorvreme je cinjenica i vise koordinatnih sistema se mora uvesti zbog toga (slicno kao sto se povrsina Zemlje NE MOZE verno predstaviti na jednoj geografskoj karti). Jedna sekunda je podjednako dobro definisana u svakom od tih sistema. Drugim recima, i za posmatraca koji "miruje" i za onog koji se "krece", jedna sekunda u njihovom koordinatnom sistemu traje potpuno isto!

nowave7

pre 4 godine

@Pundit

Da, daleko je lakše prihvatiti neko metafizičko, ezoterično i pseudo-naučno poimanje prostor-vremena, svetlosti, materije i energije.
Naravno, daleko je teže posvetiti par godina izučavanju samo matematike i matematičkog aparata koji je preko-potreban da bi se jedna ovakva teorija razumela, a gde je tu još i praktično kompletna klasična fizika pre Ajnštajnovih teorija relativiteta. Da ne spominjemo i kvantnu mehaniku, u čijem je razvoju Ajnštajn takođe odigrao kurcijalnu ulogu. To je ipak druga priča, i nešto što ovdašnje komentatore baca u trans.
Drugim rečima, današnji običan čovek, pa čak i neko sa relativno jakom matematičkom pozadinom, nema velike šanse da razume sve detalje jedne ovakve studije, ako već nije uključen u celu tu priču.
Kao što je neko već dole napisao, to, na žalost, ne sprečava svakog sa pristupom internetu, i nekim svojim iskrivljenim viđenjem stvari da se nađe prozvanim da komentariše nešto, o čemu zna ili jako malo, ili zaista ništa ne zna.

padapazarne

pre 4 godine

I, naravno, naravoucenije: Ako vam slucajno mobilni kasni ili nema signala (posto danas niko vise nema casovnik!) imate srece pa mozete da birate: Ili da promenite mobilni ili da promenite Ajnstajna (nauku).

dejan r

pre 4 godine

sve je pocelo od invarijantnosti maxwell-ovih jednacina za proizvoljne pokretne kkrdinatne sisteme, najprostiji slucaj je lorencova transformacija, pri velikim brzinama daje speijalnu teoriju relativnosti...daljom formalizacijom uvezani su prostor i vreme u 4 dimenzije, pri cemu je vreme na imaginarnoj osi...(x,y,z,ict), umesto kao sto smo navikli (x,y,z,t) (Euklid)...onda su ajnstajn i plank primenili gausov racun iz geodezije, na (x,y,z,ict) i napravili novu teoriju grqavitacije...sa zakrivljenim prostor-vremenom...da li je to tako ili nije, to ni sam ajnstajn nikada nije rekao...ali deluje veoma zabavno i zanimljivo i pomera granice ljudskog razmisljanja...sto je valjda poenta zivljenja na zemlji :)

whiterose

pre 4 godine

Naslov je malo ogranicen, a takodje i vecina komentatora. U tekstu pise sa su gledali u objekat ogromne mase, a ne planetu. A i kad ljudi nebi postojali, skoro svaki objekat u svemiru ima svoj vremenski rok trajanja, ne vezano dal se meri ljudskim ili svetlosnim godinama.

Pundit

pre 4 godine

To su matematičke teorije. Mogu, ali i ne moraju da imaju veze sa fizikom. To je kao kada bi rekli da je niz brojeva (na primer negativnih) moguće sažeti ili iskriviti, a onda je moguće i mnoge zanimljive teorije sklepati od toga. Mešutim u fizici (i stvarnosti) uopšte ne postoje nikakvi negativni brojevi. "Vreme" je otprilike isti takav matematički niz jer je uvek negativni niz; vreme čak i kao apstraktni niz postoji samo kao negativno, kao prošlost.
Šta ljude najviše zbunjuje? Fizičke pojave je UVEK moguće objasniti matematičkim jezikom i matematičkim aproksimacijama. Obrnuto nije obavezno, matematički tačne teorije ne moraju da imaju aosolutno nikakve veze sa fizikom i stvarnošću.
Opet primer: postoji li ikakav dokaz da vreme uopšte "teče" linearno, kako oni koji veruju u fizičko vreme podrazumevaju? Ne postoji naravno jer ne postoji ili bar nama nije poznato ni jedno jedino svojstvo te virtuelne dimenzije. Pa tako ni to svojstvo da je ta "dimenzija" ikako homogena, kako je na koordinatnom sistemu uvek predstavljena. A ako je vreme uvek i svagde delimično zakrivljeno, pa još i povremeno zgusnuto, kako onda kazaljke satova kojima "merimo vreme" uopšte ikada idu jednolikom (na primer) ugaonom brzinom?
Što bi narodski rekli, sve je to "filozofiranje". Međutim, svi najveći filozofi su uvek i opominjali da je "vreme" čista apstrakcija i samo matematička "dimenzija". Jedan od njih je to čak i dokazao i njegov dokaz stoji neoboren i ignorisan već duže od veka.

Sandzaklija

pre 4 godine

Da li je prostor zakrivljen je isto pitanje kao i da li je Zemlja ravna ploca. Onako kako je mi poimujemo je ona sigurno ravna ploca, a ona je kugla, ako je i zid u koga sad mozes da gledas, a koji ti se cini fanstaticno prav, u stvari zakrivljen, ali ti to ne mozes da primjetis. Ja mislim da je zakrivljen, jer se to najbolje vidi pa tragovima mlaznih aviona. Naravno je je moguce imati referentni sistem i ako cijeli referentni sistem plivu u prostoru. Da li sad privlace planete prostor, sto je lako moguce, sebi, tako da su sve iskrivile, je lako moguce, ali one imaju i neki drugi smisao.

skvik

pre 4 godine

Problem je sto se vreme ne moze definisati bez prostora i obrnuto. I kad na to dodate da se vise stvari krecu kroz prostor-vreme, dolazi do krivljenja vase percepcije.

Drugi problem je sto je vreme koncept koji samo ljudi spoznaju. Svemir pun materije vam dodje ko neki zele koje se mesa i mesa, a onda je covek krenuo da misli i da uvodi dimenzije i vreme da okarektise mesanje. Ko kad bi ribe u jednom vrtlogu u okeanu pokusavale da pojme vrtlozenje nekog drugog vrloga. Nije naravno nemoguce, zakoni vrtenja su slicni, ali percepcija i objasnjenja pojava je zbunjujuce.

Dott

pre 4 godine

Galaksija je jedan ambijentalni inertni prostor u kome se zvede i planete zaustave i orbitiraju i rotiraju po toj inerciji. Druga susedna galaksija, može imati sličan ili drugačiji inertni ambijentalni tonus. Ako je drugačiji, to može stvoriti uslove zakrivljenja prostaora, ali samo međugalaktickih, nikako unutar galaksije. Ta zakrivljenja često i formiraju crne rupe, koje znači nisu trajne, već traju koliko i samo zakrivljenje, a ono može po našim merenjima biti i više miliona godina.

zoran stokic

pre 4 godine

Aristotel je u svojoj "Fizici" proklamovao da "znati znači poznavati uzrok". Za razliku od fizičara astronomi su se bavili "spasavanjem fenomena" uz pomoć matematičkih hipoteza (teorija). Moderna nauka koju je stvorio Njutn ("Principija", 1687.) nametnula je fizici epistemologiju astronomije, odvojila je nauku od religije i metafizike - napustila je jalovo tražene "esencija" (prvih uzroka) - i težište je stavila na KOSEKVENCE - da li se teorijiska predviđanja ostvaruju tj. objašnjava jedne događaje drugim događajima. Klasa činjenica koja se objašnjava jednim esperimentalnim zakonom vrlo je uska. Teorije mogu bolje da generalizuju naše iskustvo. Glavne poluge teorije su principi-kauzalni zakoni, koji više nisu neposredno bili vezani za posmatranje, njihova je funkcija da ustroje “apstraktni račun, koji predstavlja logički skelet (teorijskog) sistema i da ‘implicitno definišu‘ onovne pojmove sistema”. Ono što su započeli Galilej i Bojl a što je usavršio Njutn, KONSTRUISANJE KAUZALNO MOGUĆIH FIZIČKIH SISTEMA, nije bilo ništa drugo nego jedno odbijanje direktnog bavljenja prirodom; samim tim je i kredo njihove metode bio vezan za pitanje: KAKVI BI FENOMENI MORALI BITI kada bi na delu bili određeni idealizujući uslovi. Iz tog ugla treba posmatrati i Ajštajnovu STR i OTR.

Pundit

pre 4 godine

Njutnovi zakoni nisu u koliziji sa Ajnštajnovom teorijom.
(Mića, 4. februar 2020 23:50)
Ma daj, molim te, "nisu u koliziji"! Osnovna kolizija je u samom uzroku i posledici. Po Njutnu, gravitaciona privlačnost je posledica delovanja sile, po Ajnštajnu je sila privid, a uzrok je ubrzanje koje je proglašeno za konstantu. Uzgred, nikada nije objašnjeno kakve su to lokalne konstante, tipa "g" koje je drugo na Mesecu, treće na Marsu, a usput nije konstantno ni svuda na Zemlji. Sve drugo, tipa zakrivljavanja prostora i dilatacije vremena je da se kompenzuje pogrešna polazna premisa, jer na primer bez zgodno zakrivljenog prostora orbitiranje planeta ne bi bilo moguće, a brzina delovanja gravitacionih polja bi morala da bude trenutna, kako je Njutn smatrao i kako i jeste.
Njutn nije "odbačen" zato što je nesporan u delu kojim se bavi. Nije ni imao ambicija da objasni otkud gravitaciona privlačnost, nego je smestio u gravitacionu konstantu koja se i dan danas određuje empirijski, samo tačnije nego pre, ali je i dalje univerzalna kosmička konstanta, nimalo promenjena relativističkom fizikom, "tamnom materijom" ili drugim sličnim relativističkim izmišljotinama.

Ta "pomirljivost" Ajnštajna i Njutna je kao kad bi rekli da su i ovi ravnozemljaši "do nekog ograničenog nivoa" u pravu, pa na primer u Vojvodini može da im se toleriše.

Sandzaklija

pre 4 godine

pa eto ako se nista ne krivi, kako objasnjavas da tragovi mlaznjaka na nebu su ipak zakrivljeni, i to se lakse vidi sto si im blizi, tj. sto si na vecoj nadmorskoj visini, a ti kad se nalazis u tom istom mlaznjaku znas da se on nikakako ne mice gore dole, tj. ne krivi se nego ide pravolinijski na istoj nadmoroskoj visi konstantno, od jednog momenta.
@ req

Oblast 51

pre 4 godine

Što bi onomad rekla naša dobra i pametna Mileva " sve je to relativno moj Alberte, nego reci ti meni koja se stvar na toploti skuplja a na hladnoći širi, pa da raspravljamo o tim tvojim teorijama".

Sova966

pre 4 godine

Vreme je novac.ja sam veoma bogat covek.imam veoma mnogo slobodnog vremena.vas materijalni novac mi ne treba.malo skretanje sa teme..ne zelim prljavi novac u zamenu za svoju slobodu.

Sale

pre 4 godine

Ajnstajn je rekao da se brzina svetlosti u jednom pravcu nikada ne moze izmeriti, zbog krivljenja prostora i vremena. Zato automatski otpada pretpostavka da je Big Beng konzistentan sa brzinom svetlosti

Beoman

pre 4 godine

Nit vreme nit prostor postoji i to su homosapi izmslili, Privremene dimenzije postoje u istom obliku feminisma, a vreme ima vise znacenja i pitanje je kao feminizam. Najbplje bi bilo za univerzum da mi nepostojimo ka zivi pesak izmesan svodom.

srb

pre 4 godine

Ajnstajn je dobio nobela za teoriju o fotonima koju mu je u principu Mileva uradila . Teorija relativita nije dokaziva niti ce biti jer je i suprotnosti sa Njutnovim zakonom koji je ispravan.toliko.

Гопн1

pre 4 godine

Ако простор и време могу да се закриве. Онда сигурно могу да нам кажу и шта је време? А пошто то још нису открили, јер би сигурно то била већа вест, онда слободно можемо да кажемо да је ово некаква лагарија за правдање фондова. Простор се не може зајеивити јер у њему не постоје честице.

req

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.

Omega

pre 4 godine

Stvarno je počela da se bruka današnja nauka , ali stvarno !
U nedostatku dokaza kojoj se isprečila crne energija - bitno je lupiti bilo šta , pa bilo to i dvadeset godina skupljanja nečijeg rada.
Dakle mrav ipak može da pomeri slona . Neverovatno kakve budalaštine :-(

cobo

pre 4 godine

Vreme ne paostoji,to su samo ljudi izmislili jer su prolazni.
Nase "vreme" se meri po Suncu jedoj maloj nebitnoj zvezdi u svemiru kojih ima na bilione a i kad bi se vreme moglo racunani onda bi naucnici morali pronaci nultu tacku u svemiru a ona se ne moze pronaci jer eksolozija jos traje a i da stane (ne znamo koliki je svemir) to bi bio verovatno i nas kraj :(

Psychoooo!!!

pre 4 godine

Јао какве све глупости. Па од тог ајнштајна ништа друго и не треба очекивати. Он је од своје жене Милеве Српкиње и Православке украо откриће и претставио га као своје. Само је Велики Никола Тесла био способан да разуме универзум у подпуности и да разуме како се понаша простор како време а како енергија која шини живот и свест. Али интерес запада је одувек био да служе католичанству и кривоверју. Зато и дана величају тог лопова и преваранта ајнштајна који је само испричао гомилу глупости јер није умео ни да украде идеју како треба од Милеве.

Beoman

pre 4 godine

Nit vreme nit prostor postoji i to su homosapi izmslili, Privremene dimenzije postoje u istom obliku feminisma, a vreme ima vise znacenja i pitanje je kao feminizam. Najbplje bi bilo za univerzum da mi nepostojimo ka zivi pesak izmesan svodom.

Melita Sandić

pre 4 godine

Zaista mi nije jasno kako se to prostor koji je bezgraničan, a posebno vreme "zakrivljuju". Većih gluposti od ove skoro da nema. Čak je i Tesla rekao da je teorija čista glupost, ne tim rečima doduše. To je na kraju samo teorija koju su ovi kao dokazali posle 20 godina istraživanja. Kladim se da je njihovo objašnjenje fenomena takvo da ga niko ne može razumeti. Ovi iz struke će se praviti da su razumeli.

Pobeći negde daleko što dalje gde ne trebaju pilule za spavanje

pre 4 godine

Mogu li nekako to da iskoristim pa da skocim i uz zakrivljenje plus brzinu rotacije stignem na Karibe?

scholes

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Kakva čast što je jedan takav genjj poput tebe rešio da podeli svoju misao sa nama, običnim smrtnicima sa ovog portala. Koliko treba da budeš nadobudan da bi se pravio pametniji od Ajnštajna na b92 portalu? :)

Sandzaklija

pre 4 godine

Da li je prostor zakrivljen je isto pitanje kao i da li je Zemlja ravna ploca. Onako kako je mi poimujemo je ona sigurno ravna ploca, a ona je kugla, ako je i zid u koga sad mozes da gledas, a koji ti se cini fanstaticno prav, u stvari zakrivljen, ali ti to ne mozes da primjetis. Ja mislim da je zakrivljen, jer se to najbolje vidi pa tragovima mlaznih aviona. Naravno je je moguce imati referentni sistem i ako cijeli referentni sistem plivu u prostoru. Da li sad privlace planete prostor, sto je lako moguce, sebi, tako da su sve iskrivile, je lako moguce, ali one imaju i neki drugi smisao.

Keke

pre 4 godine

Sad će komentatori da objasne, i istovremeno obore teoriju relativnosti. Oni isti koji tačno znaju zašto se ne treba vakcinisani na ravnoj zemlji.

Cinique

pre 4 godine

Dočim oni koji mudro klimaju na ajnštajnovske budalaštine razumeju išta od onoga čemu klimaju. Ozbiljnih i uspijenih faca kao kad u crkvi slušaju popove i njihova bajanja nekim čudnim jezikom.
Među prvima koji je "dokazao" tačnost Ajnštajnovih budalaština je Kurt Gödel. Doduše on je isto tako dokazao i postojanje Boga, tako da moje prethodno poređenje uopšte nije neprimereno.

Ljudima je važno da u nešto veruju, pa makar i da veruju da neki drugi nešto znaju iako oni sami o svemu tome ne znaju ništa.

NG

pre 4 godine

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Koliko si se samo nalupetao a nista nisi ni rekao, samo zelis ispasti pametan a nisi. Cak si i odvojio prosto i vreme, koji su zapravo prostor-vreme. Jedno!
Ne znam zasto se pustaju komentari neznalace koji svoje neznanjd sire.

Sandzaklija

pre 4 godine

pa eto ako se nista ne krivi, kako objasnjavas da tragovi mlaznjaka na nebu su ipak zakrivljeni, i to se lakse vidi sto si im blizi, tj. sto si na vecoj nadmorskoj visini, a ti kad se nalazis u tom istom mlaznjaku znas da se on nikakako ne mice gore dole, tj. ne krivi se nego ide pravolinijski na istoj nadmoroskoj visi konstantno, od jednog momenta.
@ req

Pundit

pre 4 godine

Čak je i Tesla rekao da je teorija čista glupost, ne tim rečima doduše. (Melita Sandić, 4. februar 2020 21:39)
Skoro pa baš tim rečima. Tesla je govorio da je Ajnštajnova teorija kao i njegovo sviranje violine. Ajnštajn je divno svirao violinu, samo pričaju da ga je bilo teško slušati, osim gluvima.

Meni je fantastično da Ajnštajn lično nije uspevao da objasni Tesli ono što je diletantima (na primer ovde) po pravilu savršeno jasno. A opet, Teslu je smatrao najinteligentnijim čovekom tog vremena. Možda Ajnštajn samo nije mogao da shvati Teslina "nematematička" tumačenja šta je materija i šta je energija, te da te dve stvari nisu ni u kakvom "odnosu", nego da je sve energija? Odnosno "svetlost" kako je to Tesla dočaravao laicima.

Ali nije zameriti Ajnštajnu, mnogi ni dan danas nisu u stanju da to razumeju, a i Ajnštajn je delimično, ograničen okoštalim shvatanjem materije i mase.

Nebojsa

pre 4 godine

Ima neki nas inzenjer (Zoran Dimic ako se ne varam) koji je poceo da razvija svoju teoriju o svetlosti. Meni je jako zanimljivo jer po tom njegovom modelu prostor se uopste ne krivi usled mase tela vec interkacija mase sa fotonima menja njihovu brzinu. Sto je prakticno jeres u modernoj nauci ali jednacine ne lazu i taj njegov model odlicno resava gomilu fizickih pojava. Zanimljivo mi je i to sto on foton odnosno svetlost zamislja kao dva antispiralne cestice, sto me je odmah podsetilo na teoriju o strunama. Nisam strucnjak ali bilo mi je jako zanimljivo kad sam citao i gledao lika. Medjutim, odmah moram da upozorim da je covek jako ogorcen i cesto koristi teske reci i prica o teorijama zavere. Vrlo je moguce da je on nasao drugu stranu medalje moderene fizike, ako su mu svi proracuni tacni, medjutim niko ne zeli da se pozabavi njegovim rezultatima na ozbiljan nacin.

King Roger.

pre 4 godine

Koliko je samo kvalitet obrazovanja pao na zapadu to je strasno.
Pola ovih radova i izjava iz fizike zvuci apstraktno iako opisuju jako jednostavnu pojavu. Onda se pojavi citava generacija naucnika, bez sposobnosti da razmislja i onda dodaje glupost preko gluposti.

Prostor se ne krivi. Vreme se ne krivi. Nista se ne krivi.
Problem je sto ne mozete da postavite referentni sistem u sistemu koji se krece. Nasa predstava npr. Dekartovog sistema koji prostor pokazuje u 3 dimenzije, jednostavno ne moze da "prati" kretanje tela u svemiru jer ne mozete da vidite nulu, i merite se iskljucivo sa drugim uporednim telima koja su u pokretu. Vreme sa druge strane je definisano kao oscilicija i naravno da ako ste npr definisali sekundu kao vreme potrebno da loptica odskoci od tla i vrati vam se u ruku, takva definicija nece vaziti ako su se i tlo i vasa ruka kretali kao deo veceg sistema i vi sada hocete definiciju vremena iz nepokretnog sistema da primenite na pokretni.

To je sama sustina relativiteta. Matematicki zgodnije je dati sposobnost zakrivljenja dimenzijama umesto da se prati sta se desava sa telima u nekom apsolutnom referentnom sistemu. Nazalost ono sto je matematicki samo zgodno je postalo predmet filozofskih diskusija koje nemaju smisla.
(req, 04. februar 2020 12:38)

Knjigu u sake i ponovo da ucis jer nista nisi shvatio.To o cemu ti pricas je nesto drugo za koje me mrzi da ti objasnjavam(Inercijalni i neinercijalni sistemi) a ovo je itekako veoma teska pojava koja i najbolje fizicare muci i naravno da je istina.

srb

pre 4 godine

Ajnstajn je dobio nobela za teoriju o fotonima koju mu je u principu Mileva uradila . Teorija relativita nije dokaziva niti ce biti jer je i suprotnosti sa Njutnovim zakonom koji je ispravan.toliko.

Mića

pre 4 godine

(req, 4. februar 2020 12:38)

Brate, ja nisam razumeo 90% onog što si napisao, ali bih ruku u vatru stavio da si u pravu, toliko si ubedljiv.

Popiomalo

pre 4 godine

Obozavam ovu rubriku i komentare vrlih domestikus astrofizicara, matematicara, filozofa i teoreticara opste prakse sa youtoube i google univerziteta. Samo napred bratjo, ne dajte se, kaki bre ajnstajni, raskrinkajte te vatikansko-iluminatske zavere!

Milan

pre 4 godine

Nije u pitanju nikakvo 'svemirsko vreme' - space-time se odnosi na pojam koji u teoriji relativiteta spaja fizicki prostor (tri dimenzije) i vreme (jedna dimenzija) u jedinstvenu celinu. Prostor-vreme iz sledeceg dela recenice je i najbolji prevod tog pojma na srpski.

vanja

pre 4 godine

Teoreticari zavera, ravnozemljasi i ostali iz komentara da bi pricali o svemiru i prostoru/vremenu, treba da debelo poznajte materiju. Vi ste zaboravili fiziku iz osnovne skole i dalje od "zemlja je ravna ploca i sve drugo je laz" niste makli.
Nikola Tesla i Mileva Ajnstajn su imena koja nemaju nikakve veze sa vasim postojanjem. Da Tesla nije otisao u mrsku nam ameriku bio bi proglasen za nekog ludaka iz Like. A da se Mileva nije udala za tog isto mrskog nam Ajnstajna niko ziv danas ne bi zano za nju. Vratite se teorijama zavera ovo nije mesto za vas.

Dott

pre 4 godine

Galaksija je jedan ambijentalni inertni prostor u kome se zvede i planete zaustave i orbitiraju i rotiraju po toj inerciji. Druga susedna galaksija, može imati sličan ili drugačiji inertni ambijentalni tonus. Ako je drugačiji, to može stvoriti uslove zakrivljenja prostaora, ali samo međugalaktickih, nikako unutar galaksije. Ta zakrivljenja često i formiraju crne rupe, koje znači nisu trajne, već traju koliko i samo zakrivljenje, a ono može po našim merenjima biti i više miliona godina.

Sale

pre 4 godine

Ajnstajn je rekao da se brzina svetlosti u jednom pravcu nikada ne moze izmeriti, zbog krivljenja prostora i vremena. Zato automatski otpada pretpostavka da je Big Beng konzistentan sa brzinom svetlosti

Oblast 51

pre 4 godine

Što bi onomad rekla naša dobra i pametna Mileva " sve je to relativno moj Alberte, nego reci ti meni koja se stvar na toploti skuplja a na hladnoći širi, pa da raspravljamo o tim tvojim teorijama".

Pundit

pre 4 godine

To su matematičke teorije. Mogu, ali i ne moraju da imaju veze sa fizikom. To je kao kada bi rekli da je niz brojeva (na primer negativnih) moguće sažeti ili iskriviti, a onda je moguće i mnoge zanimljive teorije sklepati od toga. Mešutim u fizici (i stvarnosti) uopšte ne postoje nikakvi negativni brojevi. "Vreme" je otprilike isti takav matematički niz jer je uvek negativni niz; vreme čak i kao apstraktni niz postoji samo kao negativno, kao prošlost.
Šta ljude najviše zbunjuje? Fizičke pojave je UVEK moguće objasniti matematičkim jezikom i matematičkim aproksimacijama. Obrnuto nije obavezno, matematički tačne teorije ne moraju da imaju aosolutno nikakve veze sa fizikom i stvarnošću.
Opet primer: postoji li ikakav dokaz da vreme uopšte "teče" linearno, kako oni koji veruju u fizičko vreme podrazumevaju? Ne postoji naravno jer ne postoji ili bar nama nije poznato ni jedno jedino svojstvo te virtuelne dimenzije. Pa tako ni to svojstvo da je ta "dimenzija" ikako homogena, kako je na koordinatnom sistemu uvek predstavljena. A ako je vreme uvek i svagde delimično zakrivljeno, pa još i povremeno zgusnuto, kako onda kazaljke satova kojima "merimo vreme" uopšte ikada idu jednolikom (na primer) ugaonom brzinom?
Što bi narodski rekli, sve je to "filozofiranje". Međutim, svi najveći filozofi su uvek i opominjali da je "vreme" čista apstrakcija i samo matematička "dimenzija". Jedan od njih je to čak i dokazao i njegov dokaz stoji neoboren i ignorisan već duže od veka.

Pundit

pre 4 godine

Njutnovi zakoni nisu u koliziji sa Ajnštajnovom teorijom.
(Mića, 4. februar 2020 23:50)
Ma daj, molim te, "nisu u koliziji"! Osnovna kolizija je u samom uzroku i posledici. Po Njutnu, gravitaciona privlačnost je posledica delovanja sile, po Ajnštajnu je sila privid, a uzrok je ubrzanje koje je proglašeno za konstantu. Uzgred, nikada nije objašnjeno kakve su to lokalne konstante, tipa "g" koje je drugo na Mesecu, treće na Marsu, a usput nije konstantno ni svuda na Zemlji. Sve drugo, tipa zakrivljavanja prostora i dilatacije vremena je da se kompenzuje pogrešna polazna premisa, jer na primer bez zgodno zakrivljenog prostora orbitiranje planeta ne bi bilo moguće, a brzina delovanja gravitacionih polja bi morala da bude trenutna, kako je Njutn smatrao i kako i jeste.
Njutn nije "odbačen" zato što je nesporan u delu kojim se bavi. Nije ni imao ambicija da objasni otkud gravitaciona privlačnost, nego je smestio u gravitacionu konstantu koja se i dan danas određuje empirijski, samo tačnije nego pre, ali je i dalje univerzalna kosmička konstanta, nimalo promenjena relativističkom fizikom, "tamnom materijom" ili drugim sličnim relativističkim izmišljotinama.

Ta "pomirljivost" Ajnštajna i Njutna je kao kad bi rekli da su i ovi ravnozemljaši "do nekog ograničenog nivoa" u pravu, pa na primer u Vojvodini može da im se toleriše.

ucha

pre 4 godine

Leleee, sta smo glup narod. Pa ne mozete da komentarisete teoriju relativiteta, ni fiziku da ste zavrsili, a ne sve srednjoskolci koji bezali sa casova. Pa o ovoj teoriiji znam vise od svih vas 67 komentatora zajedno, pa me je sramota bilo sta da beknem u vezi nje. Al zato kv elektricari i trgovacki tehnicari se ne libe da daju svoje cenjeno misljenje. Mene je sramota, ne znam vas...

zoran stokic

pre 4 godine

Aristotel je u svojoj "Fizici" proklamovao da "znati znači poznavati uzrok". Za razliku od fizičara astronomi su se bavili "spasavanjem fenomena" uz pomoć matematičkih hipoteza (teorija). Moderna nauka koju je stvorio Njutn ("Principija", 1687.) nametnula je fizici epistemologiju astronomije, odvojila je nauku od religije i metafizike - napustila je jalovo tražene "esencija" (prvih uzroka) - i težište je stavila na KOSEKVENCE - da li se teorijiska predviđanja ostvaruju tj. objašnjava jedne događaje drugim događajima. Klasa činjenica koja se objašnjava jednim esperimentalnim zakonom vrlo je uska. Teorije mogu bolje da generalizuju naše iskustvo. Glavne poluge teorije su principi-kauzalni zakoni, koji više nisu neposredno bili vezani za posmatranje, njihova je funkcija da ustroje “apstraktni račun, koji predstavlja logički skelet (teorijskog) sistema i da ‘implicitno definišu‘ onovne pojmove sistema”. Ono što su započeli Galilej i Bojl a što je usavršio Njutn, KONSTRUISANJE KAUZALNO MOGUĆIH FIZIČKIH SISTEMA, nije bilo ništa drugo nego jedno odbijanje direktnog bavljenja prirodom; samim tim je i kredo njihove metode bio vezan za pitanje: KAKVI BI FENOMENI MORALI BITI kada bi na delu bili određeni idealizujući uslovi. Iz tog ugla treba posmatrati i Ajštajnovu STR i OTR.

Prndjoza

pre 4 godine

Kao Srbin (citajuci komentare), ponosan sam na cuvenu Ajstajnovu izreku: "Samo dve stvari su beskonacne. Srpska mudrost i Kosmos. Za ovo drugo nisam siguran"

Demar Derozan

pre 4 godine

@req
Vase objasnjenje razlike izmedju poketnog i nepokretnog sistema je u redu. Medjutim, kada se govori o zakrivljenosti prostora-vremena misli se na formalizaciju fenomena da vreme moze da tece brze ili sporije u zavisnosti od lokalne geometrije prostora-vremena. Drugim recima, u okolini masivnih tela vreme se 'usporava' i vreme-prostor su veoma 'zakrivljeni'. Sto se vise udaljavamo od tih predmeta, krivina postaje sve manja i vreme 'ubrzava'. Kao kad vozimo kola oko masivnog brda. Tako moze da se razume efekat zasto vreme na udaljenom satelitu tece brze nego na zemlji.

sasa

pre 4 godine

budalaštine...kao što jedna pesma kaže...SVE JE LAŽ...SAMO PUSTA LAŽ...
(Sirmium, 4. februar 2020 13:32)

Samo je ravna zemlja nepobitna i jedina prava istina.

Erixya

pre 4 godine

Nije mi jasno šta misle kad kažu da je "bio u pravu". I da nije urađen nijedan dodatni test znalo je se odmah da njegova teorija funkcioniše sa velikom preciznošću. Nisu mi jasni ni ovi što pričaju da će njegova teorija "biti oborena". Nema tu šta da bude oboreno, svaka teorija je samo model koji opisuje prirodne pojave, niti će neko oboriti Ajnštajnovu teoriju kao što ni Ajnštajn nije oborio Njutnovu teoriju, obe teorije opisuju neke pojave sa određenim stepenom preciznosti i opisivaće ih sa istim stepenom preciznosti i ubuduće, nova teorija bila bi samo - još jedan model. Ajnštajnova teorija je u nekim ekstremnim slučajevima dosta preciznija, u većini slučajeva neznatno, čak nemerljivo preciznija, a u nekim slučajevima potpuno nemoćna, pri tom je i daleko komplikovanija za praktično korišćenje, tako da u tom smislu nije čak ni bolja. Ali ono što je najvažnije je da obe teorije, kao i sve druge sadašnje i buduće, opisuju samo segment prirode, uvek sa nestopostotnom preciznošću i uvek su nekompatibilne sa teorijama koje opisuju druge fenomene (kad kažem nekompatibilne, mislim da u spoju sa tim teorijama grade besmislen model koji ne opisuje ništa). Tako da se za svaku teoriju može jedino reći da predstavlja eventualno imitaciju pravih zakona prirode (ako takav koncept uopšte ima ikakvog smisla). Zakrivljenje prostor-vremena je samo model, on je realan onoliko koliko je koordinatni sistem realan, a koordinatni sistem je samo matematički alat za računanje, u prirodi ga nema.

padapazarne

pre 4 godine

I, naravno, naravoucenije: Ako vam slucajno mobilni kasni ili nema signala (posto danas niko vise nema casovnik!) imate srece pa mozete da birate: Ili da promenite mobilni ili da promenite Ajnstajna (nauku).

Mića

pre 4 godine

Njutnovi zakoni nisu u koliziji sa Ajnštajnovom teorijom. Kada se Ajnštajnova formula aproskimira za male sisteme dobije se isti rezultat. Ajnštajnove formule se primenjuju na nebeska tela a ne na male mase, brzine i rastojanja, za to je dovoljan Njutn.

plavusa

pre 4 godine

Sad će komentatori da objasne, i istovremeno obore teoriju relativnosti. Oni isti koji tačno znaju zašto se ne treba vakcinisani na ravnoj zemlji.
(Keke, 4. februar 2020 13:44)

ma, bravo za komentar, ovako se nesto ovde nije dugo procitalo?

skvik

pre 4 godine

Problem je sto se vreme ne moze definisati bez prostora i obrnuto. I kad na to dodate da se vise stvari krecu kroz prostor-vreme, dolazi do krivljenja vase percepcije.

Drugi problem je sto je vreme koncept koji samo ljudi spoznaju. Svemir pun materije vam dodje ko neki zele koje se mesa i mesa, a onda je covek krenuo da misli i da uvodi dimenzije i vreme da okarektise mesanje. Ko kad bi ribe u jednom vrtlogu u okeanu pokusavale da pojme vrtlozenje nekog drugog vrloga. Nije naravno nemoguce, zakoni vrtenja su slicni, ali percepcija i objasnjenja pojava je zbunjujuce.

Gandi

pre 4 godine

Budaleština. Vreme ne postoji. Čista apstrakcija. (milan, 4. februar 2020 13:41)

A zašto si onda morao da čekaš da ti objave komentar, a?

Don Giovanni

pre 4 godine

Leleee, sta smo glup narod. Pa ne mozete da komentarisete teoriju relativiteta, ni fiziku da ste zavrsili, a ne sve srednjoskolci koji bezali sa casova. Pa o ovoj teoriiji znam vise od svih vas 67 komentatora zajedno, pa me je sramota bilo sta da beknem u vezi nje. Al zato kv elektricari i trgovacki tehnicari se ne libe da daju svoje cenjeno misljenje. Mene je sramota, ne znam vas...
(ucha, 4. februar 2020 22:51)

A šta te sprečava da jedno popodne lepo odeš na Youtube univerzitet i za samo par sati uz pivo i meze brzo i lako stekneš isto zavidno znanje i obrazovanje kao oni?

Sve ima i sve je tamo lepo objašnjeno: i ravna Zemlja, i chemtrails, i antivakseri, i vanzemaljci, i kako Ajštajn nema pojma, i kako se Darvin za***o do balčaka, ima sve, bre!

Prosek

pre 4 godine

@req
Profesionalno nalupan komentar. Neko neupućen bi pomislio da ovde piše nešto pametno. U svakom slučaju treba i ovo umeti napisati, plus za kreativnost :P

dejan r

pre 4 godine

sve je pocelo od invarijantnosti maxwell-ovih jednacina za proizvoljne pokretne kkrdinatne sisteme, najprostiji slucaj je lorencova transformacija, pri velikim brzinama daje speijalnu teoriju relativnosti...daljom formalizacijom uvezani su prostor i vreme u 4 dimenzije, pri cemu je vreme na imaginarnoj osi...(x,y,z,ict), umesto kao sto smo navikli (x,y,z,t) (Euklid)...onda su ajnstajn i plank primenili gausov racun iz geodezije, na (x,y,z,ict) i napravili novu teoriju grqavitacije...sa zakrivljenim prostor-vremenom...da li je to tako ili nije, to ni sam ajnstajn nikada nije rekao...ali deluje veoma zabavno i zanimljivo i pomera granice ljudskog razmisljanja...sto je valjda poenta zivljenja na zemlji :)

Алекса

pre 4 godine

Иначе, то што је Тесла изјавио да је теорија релативитета глупост има исту снагу као кад било ко од вас изјави исто.

Теорија није изјава "просторвреме је једно, брзина светлости је коначна" па да неко на то каже "глупост". То је теорија која има неке доказе. Кад се поставља, задатак научника је да је побија, све док то није више могуће. Тад постаје "теорија" до тад је хипотеза/научна претпоставка. Дакле, није само Тесла рекао "глупост", Ајнштајн је морао изнова и изнова да утврђује да ли је смеће. Кад није успео да утврди да јесте смеће, хиљаде других научника су покушавали исто. И за сад нису успели. Пре тог процеса то је била хипотеза о релативности. Вас све буни реч "теорија", која колоквијално подразумева недореченост. Код ОТР нема недоречености. Потврђена је. Наше лаичке изјаве, па и Теслина, су недоречене. Теорија се руши научним радом.

Хајдук

pre 4 godine

Питање је да ли маса закривљује простор-време или простор-време без масе не постоји...

pisemkomentar

pre 4 godine

Otkud je ovo neka novost kada je odavno utvrđeno da se kretanje Merkura oko Sunca može predvideti jedino ako se uzme u obzir teorija relativiteta... Po Keplerovim zakonima dolazi do malih grešaka u proračunu. Suviše je blizu Sunca pa ono utiče na njegovo prostor-vreme

Supergirl

pre 4 godine

...Dragi laiče, naravno da znamo zašto ovo pitaš. Naravno da jeste. Nažalost, živimo u materijalnom svetu. Vreme je novac. Relativno je šta je i koliko kome dovoljno. Prema tome, nekom će biti malo i zemlje kad ga u nju budu zakopavali.
Zaključak: vreme je materija.

Drnch

pre 4 godine

Kakva čast što je jedan takav genjj poput tebe rešio da podeli svoju misao sa nama, običnim smrtnicima sa ovog portala. Koliko treba da budeš nadobudan da bi se pravio pametniji od Ajnštajna na b92 portalu? :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scholes, 4. februar 2020 13:01)

Sta je jedan Ajnstajn za njega a i za vecinu Srba?

nowave7

pre 4 godine

@Pundit

Da, daleko je lakše prihvatiti neko metafizičko, ezoterično i pseudo-naučno poimanje prostor-vremena, svetlosti, materije i energije.
Naravno, daleko je teže posvetiti par godina izučavanju samo matematike i matematičkog aparata koji je preko-potreban da bi se jedna ovakva teorija razumela, a gde je tu još i praktično kompletna klasična fizika pre Ajnštajnovih teorija relativiteta. Da ne spominjemo i kvantnu mehaniku, u čijem je razvoju Ajnštajn takođe odigrao kurcijalnu ulogu. To je ipak druga priča, i nešto što ovdašnje komentatore baca u trans.
Drugim rečima, današnji običan čovek, pa čak i neko sa relativno jakom matematičkom pozadinom, nema velike šanse da razume sve detalje jedne ovakve studije, ako već nije uključen u celu tu priču.
Kao što je neko već dole napisao, to, na žalost, ne sprečava svakog sa pristupom internetu, i nekim svojim iskrivljenim viđenjem stvari da se nađe prozvanim da komentariše nešto, o čemu zna ili jako malo, ili zaista ništa ne zna.

R.P.F.

pre 4 godine

@ Pundit

Napisali ste stvarno svasta i bukvalno je sve pogresno: " Po Njutnu, gravitaciona privlačnost je posledica delovanja sile, po Ajnštajnu je sila privid, a uzrok je ubrzanje koje je proglašeno za konstantu". Prema Ajnstajnu, gravitaciono delovanje je manifestacija lokalne geometrije prostor-vremena. Nema nikakve konstante. Konstana g, koju spominjete kao neobjasnjenu u drugom delu komentara, uvedena je mnogo pre nego sto se Ajnstajn rodio. Ona je POTPUNO odredjena Njutovom gravitacionom konstantom, masom tela i njegovim poluoprecnikom. Zbog toga je razlicita na razlicitim nebeskim telima. Ona se pojavljuje u aproksimativnom tretmanu Njutnove teorije (ko se seca lekcije "kosi hitac" iz srednje skole?). I da, nema kolizije izmedju Ajnstajnove i Njutnove teorije.

@ req

I vi, takodje, pisete potpuno pogresna tvrdjenja. Zakrivljeno prostorvreme je cinjenica i vise koordinatnih sistema se mora uvesti zbog toga (slicno kao sto se povrsina Zemlje NE MOZE verno predstaviti na jednoj geografskoj karti). Jedna sekunda je podjednako dobro definisana u svakom od tih sistema. Drugim recima, i za posmatraca koji "miruje" i za onog koji se "krece", jedna sekunda u njihovom koordinatnom sistemu traje potpuno isto!

whiterose

pre 4 godine

Naslov je malo ogranicen, a takodje i vecina komentatora. U tekstu pise sa su gledali u objekat ogromne mase, a ne planetu. A i kad ljudi nebi postojali, skoro svaki objekat u svemiru ima svoj vremenski rok trajanja, ne vezano dal se meri ljudskim ili svetlosnim godinama.

Sova966

pre 4 godine

Vreme je novac.ja sam veoma bogat covek.imam veoma mnogo slobodnog vremena.vas materijalni novac mi ne treba.malo skretanje sa teme..ne zelim prljavi novac u zamenu za svoju slobodu.

Programator

pre 4 godine

Ajnštajnova teorija je samo matematički (geometrijski) model kojim dosta precizno možemo izračunati dešavanja u prostor-vremenu. Međutim, model je kontinualan, i kao takav nije u skladu sa kvantnom mehanikom. To je trenutno najveći procep u teoretskoj fizici. Postoje novi modeli koji manje-više uspešno spajaju te dve teorije, ali za sada je sve bez eksperimentalnih potvrda.