- Komentari -

Oduvek je bio poprište sukoba i mirenja starosedelaca i došljaka: Skriveni Dunav

Unutar hidroelektrane "Đerdap", nalazi se jedno manje poznato veliko dostignuće domaće umetnosti. To je jedan od najlepših bakroreza u Srbiji, mural koji prikazuje Donje Podunavlje kroz vekove, izrađen u tradiciji velikih bakropisaca iz XVIII veka kao što su bili Hristofor Žefarović i Zaharije Orfelin.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Sa dosljacima nema, niti ce biti pomirenja!
  (Ivan, 25. januar 2020 19:29)

  # Link komentara

 2. Словени нису никакви досељеници на Балкан већ староседеоци. Највећи мит српске историје је да смо се доселили из некаквих мочвара тамо негде "иза Карпата". У нашој митологији уопште не постоје трагови о тој постојбини. Једини историјски извор којег се наша службена историографија и даље држи је Константин Порфирогенит. Наводно досељавање Словена десило се у 7. веку, а Порфирогенит је писао у 10. веку. При томе, његов спис се појављује тек неколико стотина година касније. Латински језик којим је писан, највише одговара језику из 15-16. века. И још једна занимљивост. Наводно је ромејски цар Ираклије дозволио Словенима да се настане у данашњој Грчкој, у једном месту у близини Метеора. То место се звало Србица! У истом периоду када Словени наводно насељавају на Балкан, Ромејско царство на истоку води борбе против Арапа и Персијанаца. О томе постоје бројни историјски документи. А на северу, насељавају им се нека племена о чему нема никаквог писаног трага. Замислимо нпр. да Ескими са Гренланда и севера Канада започну селидбу на југ. За само неколико деценија освоје Торонто, Њујорк, Вашингон. Асимилују домаће становништво, а преостали Канађани и Американци побегну у планине да се баве сточарством или остану у неколико градова на обали Атлантика. Е отприлике тако звучи и прича о досељавању Словена. Наравно, говорити о томе да су Срби најстарији народ је неозбиљно. Али је исто тако неозбиљно веровати да Словени нису староседеоци Балкана.
  (Куп је битан, 24. januar 2020 11:37)

  # Link komentara

 3. Svw ćemo čuti samo nećemo da su stari Srbi starosedeoci iz Vinče, da je u Vinči nastalo prvo pismo na svetu!Gospodo, update-ujte znanje iz arheologije ,istorije i etimologije, 19.vek je daleko iza nas.
  (Alex, 24. januar 2020 11:33)

  # Link komentara

 4. Prvi put cujem za ovaj divan bakrorez. Animacija odlicna. Svaka cast ljudima.
  (sasa, 24. januar 2020 10:50)

  # Link komentara

 5. Frane Delale srbijanac?
  (Šaka jada, 24. januar 2020 10:49)

  # Link komentara

 6. Jedini starosedelaci, su Srbi, ne postoje, nikakvi došljaci.
   (Zevs, 24. januar 2020 10:27)

  # Link komentara