- Komentari -
 1. Snovi su kao Roršah mrlje. Ne znače ništa, ali njihovo tumačenje može da otkrije jako puno o onome koji ih tumači. Isto je i sa socom od kafe, gledanjem u pasulj, karte, položaj zvezda ili planeta. Ili sa halucinacijama posebne vrste budala koji sebe nazivaju šamanima ili prorocima.
  (Cinique, 22. januar 2020 07:47)

  # Link komentara

 2. Konfuziju oko tumačenja, pa čak i svrhe sanjanja izazivaju takozvani lucidni snovi koji zapravo i nisu snovi već stanje najsličnije hipnozi. Tada mozak može selektivno da odabira informacije iz memorije; to se po pravilu dešava pred buđenje ili tačnije rečeno to je deo procesa buđenja, "butovanja" sistema. Hipnoza izaziva isto, ali u obrnutom smeru prelaska u "stendbaj" režim.
  Svi mitovi o snovima su posledica činjenice da smo u stanju da zapamtimo samo te poslednje fragmente snova. Lucidni snovi se javljaju samo prilikom spontanog buđenja, ne i nakon naglih buđenja delovanjem spoljnih alarma.

  Na račun mitova o snovima, i hipnoza se smatra jednako "čudesnom metodom" kojom je mozak u stanju da dođe do nedokučivih, pa čak i proročkih "informacija". To je naprosto besmislica. Mozak nije u stanju da stvori informacije kojih nema, već samo da racionalno ili halucinantno obrađuje (filmskim žargonom: montira) postojeće. Mnogi umetnici su platili glavom verovanje da u hemijski izazvanom halucinantnom stanju (ergo hipnozi, ergo lucidnom sanjanju) mogu da proizvedu i remek dela. To ne da je retkost, nego se apsolutno nikada nije ni desilo, nikome. To bi zapravo značilo da bukvalno svakome može da se desi da u tom polusvesnom stanju komponuje simfoniju ili složi hemijske elemente u odgovarajući redosled. Ovo drugo se ipak "desilo" samo Mendeljejevu koji je o problemu razmišljao potpuno budan, pa čak i došao do rešenja budan (samo što možda nije ni bio svestan da je budan).
  (CATAPA, 22. januar 2020 02:36)

  # Link komentara

 3. Ono sa ispadanjem zuba je tačno.
  Ostatak neću da pričam, meni je to sve potresno.
  (niko, 21. januar 2020 22:44)

  # Link komentara

 4. Mendeljejev je, savršeno, u snu, složio periodni sistem elemenata... I odmah ga je zapisao, čim se probudio.
  Što logično potvrđuje naučnu tvrdnju, da se mozak u snu formatizuje, optimizuje, i sređuje, i svodi u svesno, nove, i tek naučene informacije... To je u suštini proširivanje svesti, naučenim.
   (Mediocritical, 21. januar 2020 17:05)

  # Link komentara