- Komentari -
 1. verba volant

  Zaboravih u prethodnom komentaru napisati. Elem, ko vrši projekciju? Vrši je mozak. A pošto uglavnom nismo svesni, ostaju nam jedino fragmenti sećanja da smo nešto sanjali. Postoje tehnike kontrole snova i mogućnosti da zapamtimo svaki trenutak. Istina, kroz snove možemo dobiti informaciju koja nam je važna da rešimo neku brigu ili problem. Prošlost, sadašnjost i budućnost su irelevantni pojmovi, vreme i prostor takođe. Srdačan pozdrav :)
  (dominus, 22. januar 2020 18:52)

  # Link komentara

 2. @dominus

  Zanimljiva teoruja. Ovakvo tumačenje prvi put čujem. Ne želim da polemišem, već da postavim pitanje: Ko bira traku i odakle vrši projekciju?
  Pozdrav
  (verba volant, 22. januar 2020 06:46)

  # Link komentara

 3. @...

  Probaj, odnosno pokušaj da kada sanjaš zamisliš ogledalo i da se ogledaš u istom. Još zanimljivija stvar od prve, potrudi se da pogledaš svoje ruke dok sanjaš. Neće iz prve uspeti, to se vežba duže vreme i potreban je fokus sa određenim ciljem svaku veče kad ideš na spavanje, ponajviše zbog toga što ćeš često i zaboraviti na to u trenucima snivanja.
  (dominus, 21. januar 2020 22:45)

  # Link komentara

 4. verba volant

  Snovi su više, mnogo više od toga. Nemaju puno dodirnih tačaka sa mozgom (ako na mozak gledamo kao na jedan od organa u ljudskom telu), ali isti služi kao neka vrsta transmitera ili projektora sa vizuelizacijom.
  Psihologija i psihijatrija teško i da mogu objasniti snove jer su izvan domašaja njihovog opsega.
  Naravno, svako ih različito doživljava, ali je suština ista kod svakog ljudskog bića.
  (dominus, 21. januar 2020 22:31)

  # Link komentara

 5. Mogu, iz mog iskustva.
   (Max, 21. januar 2020 16:39)

  # Link komentara

 6. Mogu. Moje iskustvo i iskustvo nekih sa kojima pričaj na tu temu je takvo (a dokaza za to ima i u verskim izvorima, ali i u književnosti).
  I ne, nije kao kada bi nešto voleli da se desi tj. razmišljate o nečemu pa onda to i sanjate - NE. Reč je stvarno o snovima u kojima nekada vidite nešto što vam pre toga nikada nije palo na pamet (ima i takvih ponekad), ali se onda ipak ostvare (bilo da je san isključivo u vezi sa osobom koja ga sanja ili ima veze i sa drugim ljudima).

  Po veri, lepi snovi koji se ostvaruju su posebna milost od Boga (koliko je meni poznato). Lagati o snovima je veliki greh. Iz toga se vidi da se prema njima treba imati posebna pažnja i iskrenost i, kažu da ne treba svako da tumači snove (već osoba koja je u to zaista upućena, mudra, dobronamerna; koja ima iskustva i znanja o tome (ako je moguće), ne neki prevarant, vračar, manipulator)...
  (iskrena, 21. januar 2020 12:05)

  # Link komentara

 7. Snovi su, po mom mišljenju, reciklaža vidjenog, doživljenog, pročitanog. Na taj način mozak ubacuje u svoje fijočice ono što je bitno za onog ko sanja i izbacuje nebitno. Ponekad izgleda da predskazuju budućnost zato što čovek koji sanja već ima dovoljno informacija o tome šta sledi, što svesno, što nesvesno.
  Uvek me je pomalo čudilo što im psihologija i psihijatrija pridaju toliki značaj. Kada sam tokom života imala odredjene psihološke "žute minute" uvek mi je pomagala duboka introspekcija, nikad snovi.
  (verba volant, 21. januar 2020 10:22)

  # Link komentara

 8. Naravno da "mogu", ljudi su opterećeni nekim problemom ili brigom, tokom sna, mozak radi i neku od verzija prikaže tokom sna, pa se recimo tako i desi.... tako da mogu da predvide, ali to je čista slučajnost....
  (s mile, 21. januar 2020 10:20)

  # Link komentara

 9. Како је све кренуло да се наплаћује ја мислим да ускоро и снове има да нам наплаћују.
   (download, 21. januar 2020 10:13)

  # Link komentara

 10. Da.
  (Ser Kokeza od FSS-a, 21. januar 2020 10:07)

  # Link komentara

 11. Uvek kada sanjam pacove i miševe znam da mi sledi neka šteta, pre nedelju dana sam to sanjao, ubrzo mi je crkao miš za kompjuter i tv.
   (NS, 21. januar 2020 09:52)

  # Link komentara

 12. ne dao mi bog
   (xd, 21. januar 2020 09:49)

  # Link komentara

 13. Meni je to glupost. Hvala
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 21. januar 2020 09:12)

  # Link komentara

 14. Mogu, u dva slucaja:
  - Kad je izvesno da ce se nesto desiti (juce si zeznuo nesto na poslu i znas da ti sigurno sledi otkaz, pa ga i sanjas)
  - Kad ti razmisljas o necemu za sta postoji odredjena verovatnoca da se desi i prenese se u san (juce si zeznuo nesto na poslu i MISLIS da bi mogao da dobijes otkaz i da su sanse za to 30%, pa ga sanjas i stvarno ga dobijes)
  U svakom slucaju su snovi samo cista podsvest i nista vise. Jako neistrazena tema i jedan od glavnih argumenata za to da zivimo u matriksu ili da postoje paralelni univerzumi. Ja volim da vodim dnevnik snova i da se divim svom mozgu - stvarno genijalne stvari pravi od svih mojih psihickih poremecaja i nikada mi nije podario kosmar - cak i kada umirem ja ili oni oko mene, bude odlican san, sa super osecajem kad se probudim.
   (..., 21. januar 2020 09:11)

  # Link komentara

 15. Snovima, generalno, ne treba verovati. NIKO NE ZNA budućnost, pa tako je ni u snovima ne možemo otkriti. Ono što snovi, ponekad, mogu, jeste da nam ponude odgovore na neku dilemu u životu koja nam je teško rešiva. Ono čime smo preokupirani u budnom stanju, učestalije nam se pojavljuje u snovima.
   (Sava, 21. januar 2020 08:48)

  # Link komentara

 16. Svi oni koji su lupili - u anketi, ako im se dogodi da ih u snu juri ili napada pas pa da vide sta ce im se desiti, a desice im se nesto lose, neka opasnost, neka situacija koja ce vam zagorcati zivot. Neka se sete ovog tumacenja i svojih minusa.
  (vlada, 21. januar 2020 08:41)

  # Link komentara

 17. Haha odakle vam to, de bas to nadjoste? Snovi da predvide buducnost, pa ko jos u to veruje?
   (Apatrid, 21. januar 2020 08:29)

  # Link komentara