Petak, 17.01.2020.

11:55

Teror koji su zaveli trajao je više od tri godine: Potez dahija ubrzao je izbijanje pobune

Izvor: Istorijski zabavnik

Teror koji su zaveli trajao je više od tri godine: Potez dahija ubrzao je izbijanje pobune IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 4 godine

@boris

Ne znam sta je tu cudno oni su vodje janjicara, a to su bili stranci koji su se borili za osmanlije. Postoje zveri medju ljudima i nemoj da mislis da danas ako neko moze da dodje do apsolutne vlasti bi bio mnogo bolji.

bulldog

pre 4 godine

Pa cekaj bre, kako kad u istorijskom udzbeniku pise da su janicari mogli samim pristupom u ove redove da napreduju u sluzbi i da je osmansko carstvo bilo multi-kulti drustvo. Kako sad teror, odmazde, nezadovoljna raja...pa vi ste sad napisali jedan pseudoistorijski tekst...zbunjen sam.

C i n i k

pre 4 godine

Ispravno je edukovati narod jer vecina nema pojma o svojim precima a ponajmanje sta je bilo na Sretenje koji je bitan i iz 2.razloga..
Takodje, 1804 Carigrad je vec bio na izdisaju i to vise nije bila ona sila koja je prethodno dosla do Beca.
Nama su te okolnosti isle na ruku ali svakako,ostaje zapisano da smo mozda i 1.u JI Evropi oterali turke..

артиљерац

pre 4 godine

@ nepotpun clanak Никакве везе нема.Читај "Мемоаре Проте Матије Ненадовића" како су се устаници снабдевали оружјем.Куповали у Аустрији(аустријанци су жмурили на то) по 4-5 пута већим ценама,плаћали свињама и говедима. Султан је само аминовао, али никакво оружје нису Турци давали.Карађорђе јесте убио оца али зато што је хтео да оде код Турака и ода где је збег,народ који је бежао од турског зулума.А брата је обесио због силовања.Прави устанак је почео 1806 заузимањем Београда. Устаници су збацили дахије,али су схватили сопствену моћ и наставили борбу,сада против турске царске власти.Лепополд Ранке:Српска Револуција.Кад пишете коментаре о историји прочитајте ВАЉАНЕ историјске изворе не Википедију.Шупља је и нетачна.

артиљерац

pre 4 godine

@ juggernaut Наполеон је ушао уРусију 1812 са 850-900 000 војника.Трећина су
били Французи остали,од Шпаније и Португалије до Шведске,наравно и Аустрија.
Русија је од 1810 водила рат с Турском у Молдавији,Румунији па и у Србији.
Ту је била већина руске војске под командом Кутузова.Руси су МОРАЛИ да потпишу
букурешки мир да би ту војску повукли ка Москви(цца.2300 км или 3 месеца
пешачења,није било возова и камиона)У букурешком миру је договорена аутономија
за Србију,али како није било руске војске на границама Турска није поштовала
тај мир.Сваки пристојан српски историчар ће ти рећи да без Русије Србија не би
постала независна до почетка 20.века.Уосталом,на берлинском конгресу су се
Руси одрекли(вратили)територије које су узели Турској у рату 1877-78 да би
Србија и Црна Гора постале потпуно независне и међународно признате државе.
Зато тадашњег руског цара Александра 2. зову "Ослободилац Балкана".

Jovan

pre 4 godine

@Kako sad da ovom verujem, bilo pre dva veka, kad sam se lično uverio da novija srpska istorija nije bazirana na činjenicama? U školi me učili jedno, na internetu iz više izvora nađem suprotno, a deda koji živi u Bosni se srami pričati šta je JNA tamo radila. Zatvoi puni naših, a u istorijskim čitankama piše da su svi oni heroji, kako?
(Dejan1998, 17. januar 2020 16:21

Mislis tzv. bosnjacka istorija? Vi se ne sramite, a kod nas taj glagol ne koristi kako si napisao. Sto se tice JNA, ona nista nije radila, samo se povukla uz stotinak poginulih vojnika. Posle ste se cerali sa vasim komsijama, koji su nasi sunarodnici i normalno je da pomognemo sunarodnike, dok je vama bilo normalno da vas pomazu Iranci i mudzahedini, jer su vam oni valjda krvno bliski.

Dule

pre 4 godine

Podsetite čitaoce i sa time kako je došlo do sloma I srpskog ustanka, šta se Rusija dogovorila s Turskom i šta se očekivalo da Srbija prihvati posle Bukureškog mira 1812. i kakve to veze ima sa Napoleonom. Ukratko, i bez ikakve lažne mitomanije, svi su hteli da se istresu nad nama.
(Juggernaut, 17. januar 2020 16:56)

To stu su se Rusi povukli treba da zahvalis tvojim velikim Zapadnim Prijateljima Francuzima, jer su te 1812 godine usli u zapaljenu Moskvu. Kako mislis da su mogli da se bore za nas, kada im je prestonica bila osvojena od strane najjace armije na svetu tada?

Takodje ne zaboravi da cim su se Rusi otresli Francuza da su se vratili na front sa Turskom i da je tada izbio Drugi Srpski Ustanak, kada smo postali de-facto nezavisna drzava.

Takodje one godine 1878-e, kada smo i de-jure postali nezavisni, mislis da smo to sami uradili ili uz pomoc Rusa koji su slucajno dosli do Carigrada, gde su ih zaustavili nasi drugi veciti prijatelji, Englezi?

I sa tim što imamo trenutno, pitanje je kako znamo i radimo (da li korisno time raspolažemo)

pre 4 godine

@Brano

Polako, Brano...? Kažu da će uskoro moći da se putuje u Svemir, pa ćeš možda tamo imati više sreće...

Bobi

pre 4 godine

Nasi veliki prijatelji Turci.
Pogledajte mapu turskog carstva i kakav je haos i dan danas ostao na tim teritorijama. Vekovima su nas drzali izolovane i bez ikakvih tekovina civilizacije i modernog drustva. Dok su u Evropi gradili univerzitete razvijali nauku plovili preko atlantika nasi nepozvani gosti su sprovodili teror i ostavljali duhovnu i civilizacijsku pustos.

Пера

pre 4 godine

Колика је била жеља за слободом наших предака. Да се нису борили још увек бисмо били заглављени у османлијском блату. Историја нас учи како да се ослободимо битанга!

Juggernaut

pre 4 godine

Podsetite čitaoce i sa time kako je došlo do sloma I srpskog ustanka, šta se Rusija dogovorila s Turskom i šta se očekivalo da Srbija prihvati posle Bukureškog mira 1812. i kakve to veze ima sa Napoleonom. Ukratko, i bez ikakve lažne mitomanije, svi su hteli da se istresu nad nama.

Ahtung

pre 4 godine

Ne mogu da shvatim tu boles' političkog komentarisanja događaja od pre 215. godina i njihovog proizvolhnog stavljanja u današnju ravan, uz neizbežne pouke i preporuke šta je onda trebalo da bude da bi se danas desilo nešto po volji Zagreba, Novog Pazara i beogradskog kruga dvojke. Pri tome, 99,99% Hrvata nema pojma gde se nalazi Novi Pazar, a u krugu dvojke žive svi samo ne Srbi, nego je najviše potomaka jugokomunističkih oslobodilaca srbočetničke buržoazije od sopstvene imovine.

Dejan1998

pre 4 godine

Kako sad da ovom verujem, bilo pre dva veka, kad sam se lično uverio da novija srpska istorija nije bazirana na činjenicama? U školi me učili jedno, na internetu iz više izvora nađem suprotno, a deda koji živi u Bosni se srami pričati šta je JNA tamo radila. Zatvoi puni naših, a u istorijskim čitankama piše da su svi oni heroji, kako?

McDux

pre 4 godine

Borba protive dahija je deo borbe sultana Selima III protive janicarskih struktura koje su postale suvise mocne u osmanskom carstvu.
Jedan od nacina da se "Carigradski" janicari oslabe je da se sa periferije ukloni podrska pre nego sto se zapocne resavanje problema u samom centru carstva.

Tacno je da su Srbi podigli ustanak, ali bi bilo interesantno istraziti po arhivama ko im je pomogao da shvate da to treba uraditi.

miro split

pre 4 godine

Ova pranje glave Anganlije je doslovno kockanje sa nečijom glavom, a ja san siguran da je njemu totalno bilo svejedno je li umiven i počešljan.

Lorimer

pre 4 godine

Na žalost dahije sem jednog su bili etnički srbi.... Šta reći a ne zaplakati
(wildsouthhorse, 17. januar 2020 12:12)

Znači sve isto kao u današnje vreme.

Tasa

pre 4 godine

Do koje potpune pobede?! Niti danas imamo slobodu dostojnu čoveka u 21. veku, niti su zemlje koje su bile u sastavu Srbije na kraju borbe za oslobođenje danas u sastavu Srbije. Dvesta godina kasnije kad se podvuče crta rezultat je poraz.

Palanka

pre 4 godine

Kako kaže pesma, uzimale su desetak, deseti deo prihoda. Da ne kažem porez je bio 10%
(boris, 17. januar 2020 12:36)

Nas su u skoli ucili da se placao porez Sultanu u novcu, da je pored toga postojao prinudni rad - kuluk, danak u krvi- devsirma i ima i ona cuvena za Nevesinjski ustanak - "Puce puska s pecine, nema begu TRECINE", tako da ne bih bas tvrdio da su celokupna davanja porobljene raje iznosila 10%....

Алекса

pre 4 godine

nervozan?
A, ne vi in odma okinili glave i odma izgubili jednu iz kompleta.
Nije van to način i Hrvatska će u pregovorima za vaš ulazak u EU tražit da se pronađe izgubljena glava Dahije.
(miro split, 17. januar 2020 12:30

Дедер Миро, пријатељу, ургирај код ових твојих тамо да то буде први услов, чисто да се не нервирамо око осталих...

Srbin

pre 4 godine

Srbiji treba novi Karadjordje !
Imamo mi takvih ljudi, samo treba da isplivaju na površinu.
A narod da se konsoliduje i zbije, da se nacionalno osvesti, uči svoju istoriju, umesto što se na televiziji pušta zadruga i sl.

Ima li ovde kakvo muško?

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije. (Ima li ovde pameti?, 17. januar 2020 12:41

Kad ti banu u kuću kad im se prohte, da ti se 'posluže' ženom i decom na tvoje oči jer im se tako može, a i niko se ne buni, ti sediš u ćošku i misliš ne vredi da se gine, jači su, sila je to, takva je sudbina, nek je žive glave na ramenima? Svaka čast domaćine!

Bobi

pre 4 godine

Neverovatno mi je da narod koji se digao u oslobodjenje protiv Turaka, Austrijanaca, Nemaca (uvek nadmocnijih i brojnijih neprijatelja) danas ponizno cuti i trpi da mu radi ko sta hoce (i spolja i iznutra). Sreca pa preci ne znaju za kakvu zemlju i potomke su davali svoje zivote.

Неко123

pre 4 godine

Kako kaže pesma, uzimale su desetak, deseti deo prihoda. Da ne kažem porez je bio 10%
(boris, 17. januar 2020 12:36)

Ако је поента тога да кажеш како је тада било боље, онда ми наведи на шта се трошио порез. Јесу ли имали здравствено осигурање, судство, полицију, школе, гимназије, да не причам о факултетима..? Не кажем да су сада ове ствари одличне, али су дефинитивно боље него тада.

Неко123

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije.
(Ima li ovde pameti?, 17. januar 2020 12:41)

А Руси су морали да се повуку јер их је напао Наполеон. Добро је што нас Аустрија није "ослободила" - било би боље под њима него под Турцима, али бисмо њих још теже скинули.

Nepotpun clanak...

pre 4 godine

Dahije su se odmetnule od turskih vlasti u Carigradu i sultan je dao pare i oružje Srbima da ubiju dahije. Buna protiv dahija je na pocetku bila samo to - buna protiv DAHIJA a ne protiv turske vlasti.

Niko od vidjenijih Stba se nije htio toga prihvatiti pa su našli Crnog Djordja koji je vazio za probisvijeta prijeke naravi, zeljnog slave. Inace on je ubio svog oca i brata, a kad se posvadjao sa majkom, nabio joj je košnicu pčela na glavu.

Samo da upotpunimo tekst. Milos Obrenovic je bio puno bolji vladar za Srbiju.

Onako samo usput

pre 4 godine

A o ubijanju jedne petine srpskog stanovništva pored 71 kneza ni reči? Pročitajte pismo Viktor Igoa iz tog perioda šta su nam radili, pa ćete videti da se vrlo malo razlikuje od onog što su nam radili celi 20-u veka.Dobro smo mi i ovoliko normalni koliko jesmo.Pročitajte te to pismo Viktora Igo-a, lako ga je naći na internetu.Posle tog pisma počinjem da se pitam o pravim uzrocima seobe pod Arsenijem Čarnojevićem.

download

pre 4 godine

Леп текст. Мало ме подсетило на Чкаљу када одговара на питање: "Ко су биле дахије".

miro split

pre 4 godine

Šta je ovo? Pa, je li iko sa tim Dahijama pokuša razgovarat? Reć in da to ne more tako.
Dobro šjor Dahija je si ti normalan, pa nemoš se tako ponašat. U čemu je problem, šta si nervozan?
A, ne vi in odma okinili glave i odma izgubili jednu iz kompleta.
Nije van to način i Hrvatska će u pregovorima za vaš ulazak u EU tražit da se pronađe izgubljena glava Dahije.

Brano

pre 4 godine

Jaooooj Bože, kako neki narodi kao npr. Slovenci imaju sreće pa su u društvu normalnih i razvijenih naroda i država, a šta smo mi u istoriji dobili??? Turke i Šiptare!!! I koga imamo dan-danas za susede??? Osim na severu, sve drugo haos!!

filip

pre 4 godine

turcadija je za 500g ostavila toliko zla i krvi iza sebe, da im se vracalo svaki dan poslednjih 100g, jos se ni polovina duga ne bi namirila. Ali, treba postupati kao i banke - dug se mora vratiti, kad-tad, i uz kamatu.

XXL

pre 4 godine

Da, da pogubiše najviđenije srbe starešina, trgovaca, crkvenih velikodostojnika i to je tačno ali nikad istorijski nije izneto i zašto? Ako je u pitanju zulum ili porez turcima i to je tačno. Ali da li se taj porez tj. zulum i plaćao - nije. Kao i danas tajkunska posla pa i toga vremena istorijski gledano ništa se u srba nije promenilo ne plaćati porez, prevariti osmanlijsko carstvo gde se svaki zlatnik beležio pa je došlo i do vlasti, a onda ... pobuniti sirotinju raju gologuziju za nečije interese ... Neka me neko demantuje, a istoričar je i poznavalac prilika onoga vremena i nakon 200.g. KOLIKO se srbin promenio? I sada imamo starešine/političare, trgovce/dileri/biznismeni/menadžeri, crkvene velikodostojnike/audi, džipac, bmw itd., a DA li plaćaju uredno porez - NE. A kada ih načepe opet masovno obraćanje sirotinji raji/narodu gologuziji onoga vremena i danas gologuziji da se diže buna/izbori. Je l' to to?

Ima li ovde pameti?

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije.

mozaks

pre 4 godine

ovo zna.narod obican,ali je ocito da je malo politicara upoznato sa ovim.delom.istorije,iako.bi trebali svi da znaju napamet,sta se desi kad se namet(porez)udari na sve..

miro split

pre 4 godine

Šta je ovo? Pa, je li iko sa tim Dahijama pokuša razgovarat? Reć in da to ne more tako.
Dobro šjor Dahija je si ti normalan, pa nemoš se tako ponašat. U čemu je problem, šta si nervozan?
A, ne vi in odma okinili glave i odma izgubili jednu iz kompleta.
Nije van to način i Hrvatska će u pregovorima za vaš ulazak u EU tražit da se pronađe izgubljena glava Dahije.

download

pre 4 godine

Леп текст. Мало ме подсетило на Чкаљу када одговара на питање: "Ко су биле дахије".

filip

pre 4 godine

turcadija je za 500g ostavila toliko zla i krvi iza sebe, da im se vracalo svaki dan poslednjih 100g, jos se ni polovina duga ne bi namirila. Ali, treba postupati kao i banke - dug se mora vratiti, kad-tad, i uz kamatu.

mozaks

pre 4 godine

ovo zna.narod obican,ali je ocito da je malo politicara upoznato sa ovim.delom.istorije,iako.bi trebali svi da znaju napamet,sta se desi kad se namet(porez)udari na sve..

Bobi

pre 4 godine

Nasi veliki prijatelji Turci.
Pogledajte mapu turskog carstva i kakav je haos i dan danas ostao na tim teritorijama. Vekovima su nas drzali izolovane i bez ikakvih tekovina civilizacije i modernog drustva. Dok su u Evropi gradili univerzitete razvijali nauku plovili preko atlantika nasi nepozvani gosti su sprovodili teror i ostavljali duhovnu i civilizacijsku pustos.

Ima li ovde pameti?

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije.

Ima li ovde kakvo muško?

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije. (Ima li ovde pameti?, 17. januar 2020 12:41

Kad ti banu u kuću kad im se prohte, da ti se 'posluže' ženom i decom na tvoje oči jer im se tako može, a i niko se ne buni, ti sediš u ćošku i misliš ne vredi da se gine, jači su, sila je to, takva je sudbina, nek je žive glave na ramenima? Svaka čast domaćine!

Lorimer

pre 4 godine

Na žalost dahije sem jednog su bili etnički srbi.... Šta reći a ne zaplakati
(wildsouthhorse, 17. januar 2020 12:12)

Znači sve isto kao u današnje vreme.

Juggernaut

pre 4 godine

Podsetite čitaoce i sa time kako je došlo do sloma I srpskog ustanka, šta se Rusija dogovorila s Turskom i šta se očekivalo da Srbija prihvati posle Bukureškog mira 1812. i kakve to veze ima sa Napoleonom. Ukratko, i bez ikakve lažne mitomanije, svi su hteli da se istresu nad nama.

Пера

pre 4 godine

Колика је била жеља за слободом наших предака. Да се нису борили још увек бисмо били заглављени у османлијском блату. Историја нас учи како да се ослободимо битанга!

Bobi

pre 4 godine

Neverovatno mi je da narod koji se digao u oslobodjenje protiv Turaka, Austrijanaca, Nemaca (uvek nadmocnijih i brojnijih neprijatelja) danas ponizno cuti i trpi da mu radi ko sta hoce (i spolja i iznutra). Sreca pa preci ne znaju za kakvu zemlju i potomke su davali svoje zivote.

Алекса

pre 4 godine

nervozan?
A, ne vi in odma okinili glave i odma izgubili jednu iz kompleta.
Nije van to način i Hrvatska će u pregovorima za vaš ulazak u EU tražit da se pronađe izgubljena glava Dahije.
(miro split, 17. januar 2020 12:30

Дедер Миро, пријатељу, ургирај код ових твојих тамо да то буде први услов, чисто да се не нервирамо око осталих...

Nepotpun clanak...

pre 4 godine

Dahije su se odmetnule od turskih vlasti u Carigradu i sultan je dao pare i oružje Srbima da ubiju dahije. Buna protiv dahija je na pocetku bila samo to - buna protiv DAHIJA a ne protiv turske vlasti.

Niko od vidjenijih Stba se nije htio toga prihvatiti pa su našli Crnog Djordja koji je vazio za probisvijeta prijeke naravi, zeljnog slave. Inace on je ubio svog oca i brata, a kad se posvadjao sa majkom, nabio joj je košnicu pčela na glavu.

Samo da upotpunimo tekst. Milos Obrenovic je bio puno bolji vladar za Srbiju.

Brano

pre 4 godine

Jaooooj Bože, kako neki narodi kao npr. Slovenci imaju sreće pa su u društvu normalnih i razvijenih naroda i država, a šta smo mi u istoriji dobili??? Turke i Šiptare!!! I koga imamo dan-danas za susede??? Osim na severu, sve drugo haos!!

Ahtung

pre 4 godine

Ne mogu da shvatim tu boles' političkog komentarisanja događaja od pre 215. godina i njihovog proizvolhnog stavljanja u današnju ravan, uz neizbežne pouke i preporuke šta je onda trebalo da bude da bi se danas desilo nešto po volji Zagreba, Novog Pazara i beogradskog kruga dvojke. Pri tome, 99,99% Hrvata nema pojma gde se nalazi Novi Pazar, a u krugu dvojke žive svi samo ne Srbi, nego je najviše potomaka jugokomunističkih oslobodilaca srbočetničke buržoazije od sopstvene imovine.

Jovan

pre 4 godine

@Kako sad da ovom verujem, bilo pre dva veka, kad sam se lično uverio da novija srpska istorija nije bazirana na činjenicama? U školi me učili jedno, na internetu iz više izvora nađem suprotno, a deda koji živi u Bosni se srami pričati šta je JNA tamo radila. Zatvoi puni naših, a u istorijskim čitankama piše da su svi oni heroji, kako?
(Dejan1998, 17. januar 2020 16:21

Mislis tzv. bosnjacka istorija? Vi se ne sramite, a kod nas taj glagol ne koristi kako si napisao. Sto se tice JNA, ona nista nije radila, samo se povukla uz stotinak poginulih vojnika. Posle ste se cerali sa vasim komsijama, koji su nasi sunarodnici i normalno je da pomognemo sunarodnike, dok je vama bilo normalno da vas pomazu Iranci i mudzahedini, jer su vam oni valjda krvno bliski.

Palanka

pre 4 godine

Kako kaže pesma, uzimale su desetak, deseti deo prihoda. Da ne kažem porez je bio 10%
(boris, 17. januar 2020 12:36)

Nas su u skoli ucili da se placao porez Sultanu u novcu, da je pored toga postojao prinudni rad - kuluk, danak u krvi- devsirma i ima i ona cuvena za Nevesinjski ustanak - "Puce puska s pecine, nema begu TRECINE", tako da ne bih bas tvrdio da su celokupna davanja porobljene raje iznosila 10%....

Tasa

pre 4 godine

Do koje potpune pobede?! Niti danas imamo slobodu dostojnu čoveka u 21. veku, niti su zemlje koje su bile u sastavu Srbije na kraju borbe za oslobođenje danas u sastavu Srbije. Dvesta godina kasnije kad se podvuče crta rezultat je poraz.

артиљерац

pre 4 godine

@ nepotpun clanak Никакве везе нема.Читај "Мемоаре Проте Матије Ненадовића" како су се устаници снабдевали оружјем.Куповали у Аустрији(аустријанци су жмурили на то) по 4-5 пута већим ценама,плаћали свињама и говедима. Султан је само аминовао, али никакво оружје нису Турци давали.Карађорђе јесте убио оца али зато што је хтео да оде код Турака и ода где је збег,народ који је бежао од турског зулума.А брата је обесио због силовања.Прави устанак је почео 1806 заузимањем Београда. Устаници су збацили дахије,али су схватили сопствену моћ и наставили борбу,сада против турске царске власти.Лепополд Ранке:Српска Револуција.Кад пишете коментаре о историји прочитајте ВАЉАНЕ историјске изворе не Википедију.Шупља је и нетачна.

McDux

pre 4 godine

Borba protive dahija je deo borbe sultana Selima III protive janicarskih struktura koje su postale suvise mocne u osmanskom carstvu.
Jedan od nacina da se "Carigradski" janicari oslabe je da se sa periferije ukloni podrska pre nego sto se zapocne resavanje problema u samom centru carstva.

Tacno je da su Srbi podigli ustanak, ali bi bilo interesantno istraziti po arhivama ko im je pomogao da shvate da to treba uraditi.

XXL

pre 4 godine

Da, da pogubiše najviđenije srbe starešina, trgovaca, crkvenih velikodostojnika i to je tačno ali nikad istorijski nije izneto i zašto? Ako je u pitanju zulum ili porez turcima i to je tačno. Ali da li se taj porez tj. zulum i plaćao - nije. Kao i danas tajkunska posla pa i toga vremena istorijski gledano ništa se u srba nije promenilo ne plaćati porez, prevariti osmanlijsko carstvo gde se svaki zlatnik beležio pa je došlo i do vlasti, a onda ... pobuniti sirotinju raju gologuziju za nečije interese ... Neka me neko demantuje, a istoričar je i poznavalac prilika onoga vremena i nakon 200.g. KOLIKO se srbin promenio? I sada imamo starešine/političare, trgovce/dileri/biznismeni/menadžeri, crkvene velikodostojnike/audi, džipac, bmw itd., a DA li plaćaju uredno porez - NE. A kada ih načepe opet masovno obraćanje sirotinji raji/narodu gologuziji onoga vremena i danas gologuziji da se diže buna/izbori. Je l' to to?

Dule

pre 4 godine

Podsetite čitaoce i sa time kako je došlo do sloma I srpskog ustanka, šta se Rusija dogovorila s Turskom i šta se očekivalo da Srbija prihvati posle Bukureškog mira 1812. i kakve to veze ima sa Napoleonom. Ukratko, i bez ikakve lažne mitomanije, svi su hteli da se istresu nad nama.
(Juggernaut, 17. januar 2020 16:56)

To stu su se Rusi povukli treba da zahvalis tvojim velikim Zapadnim Prijateljima Francuzima, jer su te 1812 godine usli u zapaljenu Moskvu. Kako mislis da su mogli da se bore za nas, kada im je prestonica bila osvojena od strane najjace armije na svetu tada?

Takodje ne zaboravi da cim su se Rusi otresli Francuza da su se vratili na front sa Turskom i da je tada izbio Drugi Srpski Ustanak, kada smo postali de-facto nezavisna drzava.

Takodje one godine 1878-e, kada smo i de-jure postali nezavisni, mislis da smo to sami uradili ili uz pomoc Rusa koji su slucajno dosli do Carigrada, gde su ih zaustavili nasi drugi veciti prijatelji, Englezi?

Неко123

pre 4 godine

Kako kaže pesma, uzimale su desetak, deseti deo prihoda. Da ne kažem porez je bio 10%
(boris, 17. januar 2020 12:36)

Ако је поента тога да кажеш како је тада било боље, онда ми наведи на шта се трошио порез. Јесу ли имали здравствено осигурање, судство, полицију, школе, гимназије, да не причам о факултетима..? Не кажем да су сада ове ствари одличне, али су дефинитивно боље него тада.

Dejan1998

pre 4 godine

Kako sad da ovom verujem, bilo pre dva veka, kad sam se lično uverio da novija srpska istorija nije bazirana na činjenicama? U školi me učili jedno, na internetu iz više izvora nađem suprotno, a deda koji živi u Bosni se srami pričati šta je JNA tamo radila. Zatvoi puni naših, a u istorijskim čitankama piše da su svi oni heroji, kako?

Onako samo usput

pre 4 godine

A o ubijanju jedne petine srpskog stanovništva pored 71 kneza ni reči? Pročitajte pismo Viktor Igoa iz tog perioda šta su nam radili, pa ćete videti da se vrlo malo razlikuje od onog što su nam radili celi 20-u veka.Dobro smo mi i ovoliko normalni koliko jesmo.Pročitajte te to pismo Viktora Igo-a, lako ga je naći na internetu.Posle tog pisma počinjem da se pitam o pravim uzrocima seobe pod Arsenijem Čarnojevićem.

артиљерац

pre 4 godine

@ juggernaut Наполеон је ушао уРусију 1812 са 850-900 000 војника.Трећина су
били Французи остали,од Шпаније и Португалије до Шведске,наравно и Аустрија.
Русија је од 1810 водила рат с Турском у Молдавији,Румунији па и у Србији.
Ту је била већина руске војске под командом Кутузова.Руси су МОРАЛИ да потпишу
букурешки мир да би ту војску повукли ка Москви(цца.2300 км или 3 месеца
пешачења,није било возова и камиона)У букурешком миру је договорена аутономија
за Србију,али како није било руске војске на границама Турска није поштовала
тај мир.Сваки пристојан српски историчар ће ти рећи да без Русије Србија не би
постала независна до почетка 20.века.Уосталом,на берлинском конгресу су се
Руси одрекли(вратили)територије које су узели Турској у рату 1877-78 да би
Србија и Црна Гора постале потпуно независне и међународно признате државе.
Зато тадашњег руског цара Александра 2. зову "Ослободилац Балкана".

miro split

pre 4 godine

Ova pranje glave Anganlije je doslovno kockanje sa nečijom glavom, a ja san siguran da je njemu totalno bilo svejedno je li umiven i počešljan.

C i n i k

pre 4 godine

Ispravno je edukovati narod jer vecina nema pojma o svojim precima a ponajmanje sta je bilo na Sretenje koji je bitan i iz 2.razloga..
Takodje, 1804 Carigrad je vec bio na izdisaju i to vise nije bila ona sila koja je prethodno dosla do Beca.
Nama su te okolnosti isle na ruku ali svakako,ostaje zapisano da smo mozda i 1.u JI Evropi oterali turke..

Srbin

pre 4 godine

Srbiji treba novi Karadjordje !
Imamo mi takvih ljudi, samo treba da isplivaju na površinu.
A narod da se konsoliduje i zbije, da se nacionalno osvesti, uči svoju istoriju, umesto što se na televiziji pušta zadruga i sl.

Неко123

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije.
(Ima li ovde pameti?, 17. januar 2020 12:41)

А Руси су морали да се повуку јер их је напао Наполеон. Добро је што нас Аустрија није "ослободила" - било би боље под њима него под Турцима, али бисмо њих још теже скинули.

I sa tim što imamo trenutno, pitanje je kako znamo i radimo (da li korisno time raspolažemo)

pre 4 godine

@Brano

Polako, Brano...? Kažu da će uskoro moći da se putuje u Svemir, pa ćeš možda tamo imati više sreće...

bulldog

pre 4 godine

Pa cekaj bre, kako kad u istorijskom udzbeniku pise da su janicari mogli samim pristupom u ove redove da napreduju u sluzbi i da je osmansko carstvo bilo multi-kulti drustvo. Kako sad teror, odmazde, nezadovoljna raja...pa vi ste sad napisali jedan pseudoistorijski tekst...zbunjen sam.

Vlada

pre 4 godine

@boris

Ne znam sta je tu cudno oni su vodje janjicara, a to su bili stranci koji su se borili za osmanlije. Postoje zveri medju ljudima i nemoj da mislis da danas ako neko moze da dodje do apsolutne vlasti bi bio mnogo bolji.

Ima li ovde pameti?

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije.

filip

pre 4 godine

turcadija je za 500g ostavila toliko zla i krvi iza sebe, da im se vracalo svaki dan poslednjih 100g, jos se ni polovina duga ne bi namirila. Ali, treba postupati kao i banke - dug se mora vratiti, kad-tad, i uz kamatu.

Dejan1998

pre 4 godine

Kako sad da ovom verujem, bilo pre dva veka, kad sam se lično uverio da novija srpska istorija nije bazirana na činjenicama? U školi me učili jedno, na internetu iz više izvora nađem suprotno, a deda koji živi u Bosni se srami pričati šta je JNA tamo radila. Zatvoi puni naših, a u istorijskim čitankama piše da su svi oni heroji, kako?

miro split

pre 4 godine

Šta je ovo? Pa, je li iko sa tim Dahijama pokuša razgovarat? Reć in da to ne more tako.
Dobro šjor Dahija je si ti normalan, pa nemoš se tako ponašat. U čemu je problem, šta si nervozan?
A, ne vi in odma okinili glave i odma izgubili jednu iz kompleta.
Nije van to način i Hrvatska će u pregovorima za vaš ulazak u EU tražit da se pronađe izgubljena glava Dahije.

Juggernaut

pre 4 godine

Podsetite čitaoce i sa time kako je došlo do sloma I srpskog ustanka, šta se Rusija dogovorila s Turskom i šta se očekivalo da Srbija prihvati posle Bukureškog mira 1812. i kakve to veze ima sa Napoleonom. Ukratko, i bez ikakve lažne mitomanije, svi su hteli da se istresu nad nama.

Пера

pre 4 godine

Колика је била жеља за слободом наших предака. Да се нису борили још увек бисмо били заглављени у османлијском блату. Историја нас учи како да се ослободимо битанга!

Ahtung

pre 4 godine

Ne mogu da shvatim tu boles' političkog komentarisanja događaja od pre 215. godina i njihovog proizvolhnog stavljanja u današnju ravan, uz neizbežne pouke i preporuke šta je onda trebalo da bude da bi se danas desilo nešto po volji Zagreba, Novog Pazara i beogradskog kruga dvojke. Pri tome, 99,99% Hrvata nema pojma gde se nalazi Novi Pazar, a u krugu dvojke žive svi samo ne Srbi, nego je najviše potomaka jugokomunističkih oslobodilaca srbočetničke buržoazije od sopstvene imovine.

Nepotpun clanak...

pre 4 godine

Dahije su se odmetnule od turskih vlasti u Carigradu i sultan je dao pare i oružje Srbima da ubiju dahije. Buna protiv dahija je na pocetku bila samo to - buna protiv DAHIJA a ne protiv turske vlasti.

Niko od vidjenijih Stba se nije htio toga prihvatiti pa su našli Crnog Djordja koji je vazio za probisvijeta prijeke naravi, zeljnog slave. Inace on je ubio svog oca i brata, a kad se posvadjao sa majkom, nabio joj je košnicu pčela na glavu.

Samo da upotpunimo tekst. Milos Obrenovic je bio puno bolji vladar za Srbiju.

XXL

pre 4 godine

Da, da pogubiše najviđenije srbe starešina, trgovaca, crkvenih velikodostojnika i to je tačno ali nikad istorijski nije izneto i zašto? Ako je u pitanju zulum ili porez turcima i to je tačno. Ali da li se taj porez tj. zulum i plaćao - nije. Kao i danas tajkunska posla pa i toga vremena istorijski gledano ništa se u srba nije promenilo ne plaćati porez, prevariti osmanlijsko carstvo gde se svaki zlatnik beležio pa je došlo i do vlasti, a onda ... pobuniti sirotinju raju gologuziju za nečije interese ... Neka me neko demantuje, a istoričar je i poznavalac prilika onoga vremena i nakon 200.g. KOLIKO se srbin promenio? I sada imamo starešine/političare, trgovce/dileri/biznismeni/menadžeri, crkvene velikodostojnike/audi, džipac, bmw itd., a DA li plaćaju uredno porez - NE. A kada ih načepe opet masovno obraćanje sirotinji raji/narodu gologuziji onoga vremena i danas gologuziji da se diže buna/izbori. Je l' to to?

Неко123

pre 4 godine

Kako kaže pesma, uzimale su desetak, deseti deo prihoda. Da ne kažem porez je bio 10%
(boris, 17. januar 2020 12:36)

Ако је поента тога да кажеш како је тада било боље, онда ми наведи на шта се трошио порез. Јесу ли имали здравствено осигурање, судство, полицију, школе, гимназије, да не причам о факултетима..? Не кажем да су сада ове ствари одличне, али су дефинитивно боље него тада.

Jovan

pre 4 godine

@Kako sad da ovom verujem, bilo pre dva veka, kad sam se lično uverio da novija srpska istorija nije bazirana na činjenicama? U školi me učili jedno, na internetu iz više izvora nađem suprotno, a deda koji živi u Bosni se srami pričati šta je JNA tamo radila. Zatvoi puni naših, a u istorijskim čitankama piše da su svi oni heroji, kako?
(Dejan1998, 17. januar 2020 16:21

Mislis tzv. bosnjacka istorija? Vi se ne sramite, a kod nas taj glagol ne koristi kako si napisao. Sto se tice JNA, ona nista nije radila, samo se povukla uz stotinak poginulih vojnika. Posle ste se cerali sa vasim komsijama, koji su nasi sunarodnici i normalno je da pomognemo sunarodnike, dok je vama bilo normalno da vas pomazu Iranci i mudzahedini, jer su vam oni valjda krvno bliski.

Srbin

pre 4 godine

Srbiji treba novi Karadjordje !
Imamo mi takvih ljudi, samo treba da isplivaju na površinu.
A narod da se konsoliduje i zbije, da se nacionalno osvesti, uči svoju istoriju, umesto što se na televiziji pušta zadruga i sl.

Bobi

pre 4 godine

Nasi veliki prijatelji Turci.
Pogledajte mapu turskog carstva i kakav je haos i dan danas ostao na tim teritorijama. Vekovima su nas drzali izolovane i bez ikakvih tekovina civilizacije i modernog drustva. Dok su u Evropi gradili univerzitete razvijali nauku plovili preko atlantika nasi nepozvani gosti su sprovodili teror i ostavljali duhovnu i civilizacijsku pustos.

Brano

pre 4 godine

Jaooooj Bože, kako neki narodi kao npr. Slovenci imaju sreće pa su u društvu normalnih i razvijenih naroda i država, a šta smo mi u istoriji dobili??? Turke i Šiptare!!! I koga imamo dan-danas za susede??? Osim na severu, sve drugo haos!!

Неко123

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije.
(Ima li ovde pameti?, 17. januar 2020 12:41)

А Руси су морали да се повуку јер их је напао Наполеон. Добро је што нас Аустрија није "ослободила" - било би боље под њима него под Турцима, али бисмо њих још теже скинули.

артиљерац

pre 4 godine

@ juggernaut Наполеон је ушао уРусију 1812 са 850-900 000 војника.Трећина су
били Французи остали,од Шпаније и Португалије до Шведске,наравно и Аустрија.
Русија је од 1810 водила рат с Турском у Молдавији,Румунији па и у Србији.
Ту је била већина руске војске под командом Кутузова.Руси су МОРАЛИ да потпишу
букурешки мир да би ту војску повукли ка Москви(цца.2300 км или 3 месеца
пешачења,није било возова и камиона)У букурешком миру је договорена аутономија
за Србију,али како није било руске војске на границама Турска није поштовала
тај мир.Сваки пристојан српски историчар ће ти рећи да без Русије Србија не би
постала независна до почетка 20.века.Уосталом,на берлинском конгресу су се
Руси одрекли(вратили)територије које су узели Турској у рату 1877-78 да би
Србија и Црна Гора постале потпуно независне и међународно признате државе.
Зато тадашњег руског цара Александра 2. зову "Ослободилац Балкана".

Tasa

pre 4 godine

Do koje potpune pobede?! Niti danas imamo slobodu dostojnu čoveka u 21. veku, niti su zemlje koje su bile u sastavu Srbije na kraju borbe za oslobođenje danas u sastavu Srbije. Dvesta godina kasnije kad se podvuče crta rezultat je poraz.

Dule

pre 4 godine

Podsetite čitaoce i sa time kako je došlo do sloma I srpskog ustanka, šta se Rusija dogovorila s Turskom i šta se očekivalo da Srbija prihvati posle Bukureškog mira 1812. i kakve to veze ima sa Napoleonom. Ukratko, i bez ikakve lažne mitomanije, svi su hteli da se istresu nad nama.
(Juggernaut, 17. januar 2020 16:56)

To stu su se Rusi povukli treba da zahvalis tvojim velikim Zapadnim Prijateljima Francuzima, jer su te 1812 godine usli u zapaljenu Moskvu. Kako mislis da su mogli da se bore za nas, kada im je prestonica bila osvojena od strane najjace armije na svetu tada?

Takodje ne zaboravi da cim su se Rusi otresli Francuza da su se vratili na front sa Turskom i da je tada izbio Drugi Srpski Ustanak, kada smo postali de-facto nezavisna drzava.

Takodje one godine 1878-e, kada smo i de-jure postali nezavisni, mislis da smo to sami uradili ili uz pomoc Rusa koji su slucajno dosli do Carigrada, gde su ih zaustavili nasi drugi veciti prijatelji, Englezi?

McDux

pre 4 godine

Borba protive dahija je deo borbe sultana Selima III protive janicarskih struktura koje su postale suvise mocne u osmanskom carstvu.
Jedan od nacina da se "Carigradski" janicari oslabe je da se sa periferije ukloni podrska pre nego sto se zapocne resavanje problema u samom centru carstva.

Tacno je da su Srbi podigli ustanak, ali bi bilo interesantno istraziti po arhivama ko im je pomogao da shvate da to treba uraditi.

Ima li ovde kakvo muško?

pre 4 godine

Nije trebalo dizati ustanak da narod uzaludno gine. Mogli su sacekati jos par godina da nas Rusija i Austrija oslobode. Ali Karadjordju srpski zivoti nisu puno znacili, mobilisao je srpsku mladost jer je zeleo da se dokopa vlasti. Da smo bili pametniji danas bi nas bilo 50 miliona od Triglava pa do Djevdjelije. (Ima li ovde pameti?, 17. januar 2020 12:41

Kad ti banu u kuću kad im se prohte, da ti se 'posluže' ženom i decom na tvoje oči jer im se tako može, a i niko se ne buni, ti sediš u ćošku i misliš ne vredi da se gine, jači su, sila je to, takva je sudbina, nek je žive glave na ramenima? Svaka čast domaćine!

mozaks

pre 4 godine

ovo zna.narod obican,ali je ocito da je malo politicara upoznato sa ovim.delom.istorije,iako.bi trebali svi da znaju napamet,sta se desi kad se namet(porez)udari na sve..

Palanka

pre 4 godine

Kako kaže pesma, uzimale su desetak, deseti deo prihoda. Da ne kažem porez je bio 10%
(boris, 17. januar 2020 12:36)

Nas su u skoli ucili da se placao porez Sultanu u novcu, da je pored toga postojao prinudni rad - kuluk, danak u krvi- devsirma i ima i ona cuvena za Nevesinjski ustanak - "Puce puska s pecine, nema begu TRECINE", tako da ne bih bas tvrdio da su celokupna davanja porobljene raje iznosila 10%....

C i n i k

pre 4 godine

Ispravno je edukovati narod jer vecina nema pojma o svojim precima a ponajmanje sta je bilo na Sretenje koji je bitan i iz 2.razloga..
Takodje, 1804 Carigrad je vec bio na izdisaju i to vise nije bila ona sila koja je prethodno dosla do Beca.
Nama su te okolnosti isle na ruku ali svakako,ostaje zapisano da smo mozda i 1.u JI Evropi oterali turke..

download

pre 4 godine

Леп текст. Мало ме подсетило на Чкаљу када одговара на питање: "Ко су биле дахије".

Bobi

pre 4 godine

Neverovatno mi je da narod koji se digao u oslobodjenje protiv Turaka, Austrijanaca, Nemaca (uvek nadmocnijih i brojnijih neprijatelja) danas ponizno cuti i trpi da mu radi ko sta hoce (i spolja i iznutra). Sreca pa preci ne znaju za kakvu zemlju i potomke su davali svoje zivote.

Onako samo usput

pre 4 godine

A o ubijanju jedne petine srpskog stanovništva pored 71 kneza ni reči? Pročitajte pismo Viktor Igoa iz tog perioda šta su nam radili, pa ćete videti da se vrlo malo razlikuje od onog što su nam radili celi 20-u veka.Dobro smo mi i ovoliko normalni koliko jesmo.Pročitajte te to pismo Viktora Igo-a, lako ga je naći na internetu.Posle tog pisma počinjem da se pitam o pravim uzrocima seobe pod Arsenijem Čarnojevićem.

bulldog

pre 4 godine

Pa cekaj bre, kako kad u istorijskom udzbeniku pise da su janicari mogli samim pristupom u ove redove da napreduju u sluzbi i da je osmansko carstvo bilo multi-kulti drustvo. Kako sad teror, odmazde, nezadovoljna raja...pa vi ste sad napisali jedan pseudoistorijski tekst...zbunjen sam.

артиљерац

pre 4 godine

@ nepotpun clanak Никакве везе нема.Читај "Мемоаре Проте Матије Ненадовића" како су се устаници снабдевали оружјем.Куповали у Аустрији(аустријанци су жмурили на то) по 4-5 пута већим ценама,плаћали свињама и говедима. Султан је само аминовао, али никакво оружје нису Турци давали.Карађорђе јесте убио оца али зато што је хтео да оде код Турака и ода где је збег,народ који је бежао од турског зулума.А брата је обесио због силовања.Прави устанак је почео 1806 заузимањем Београда. Устаници су збацили дахије,али су схватили сопствену моћ и наставили борбу,сада против турске царске власти.Лепополд Ранке:Српска Револуција.Кад пишете коментаре о историји прочитајте ВАЉАНЕ историјске изворе не Википедију.Шупља је и нетачна.

miro split

pre 4 godine

Ova pranje glave Anganlije je doslovno kockanje sa nečijom glavom, a ja san siguran da je njemu totalno bilo svejedno je li umiven i počešljan.

Lorimer

pre 4 godine

Na žalost dahije sem jednog su bili etnički srbi.... Šta reći a ne zaplakati
(wildsouthhorse, 17. januar 2020 12:12)

Znači sve isto kao u današnje vreme.

Алекса

pre 4 godine

nervozan?
A, ne vi in odma okinili glave i odma izgubili jednu iz kompleta.
Nije van to način i Hrvatska će u pregovorima za vaš ulazak u EU tražit da se pronađe izgubljena glava Dahije.
(miro split, 17. januar 2020 12:30

Дедер Миро, пријатељу, ургирај код ових твојих тамо да то буде први услов, чисто да се не нервирамо око осталих...

Vlada

pre 4 godine

@boris

Ne znam sta je tu cudno oni su vodje janjicara, a to su bili stranci koji su se borili za osmanlije. Postoje zveri medju ljudima i nemoj da mislis da danas ako neko moze da dodje do apsolutne vlasti bi bio mnogo bolji.

I sa tim što imamo trenutno, pitanje je kako znamo i radimo (da li korisno time raspolažemo)

pre 4 godine

@Brano

Polako, Brano...? Kažu da će uskoro moći da se putuje u Svemir, pa ćeš možda tamo imati više sreće...