- Komentari -
 1. Sad deluju tajna I javna drustva tips otvorenog drustva soroda I slicno, s ciljem rastakanja nacionalne svesti radi lakseg porobljavanja ljudi u novom svetskom poretku kojim rukovode bankari.
  (A danas, 16. januar 2020 17:11)

  # Link komentara

 2. (DrazHr, 13. januar 2020 12:42) Ti si živeo u to vreme pa znaš da je sve to sa Marijom Oršić izmišljeno?
  (Srdjan bg, 14. januar 2020 13:17)

  # Link komentara

 3. A danas se to zovu nevladine organizacije!
  (acca, 13. januar 2020 11:57)
  I crkve su po definiciji "nevladine organizacije" koje čak i neskriveno deluju po stranim direktivama, a vlada može samo da ih materijalno ili logistički podržava ili ne, bez mogućnosti da na njihovu unutrašnju organizaciju na bilo koji način utiče. To što su neki pripadnici aparata vlasti i pripadnici tih "nevladinih organizacija" je samo metod kojim te organizacije korumpiraju državu i partije. Deluju javno, ali su im sredstva, metodi i ciljevi tajni.
  Probaj da sastaviš zakonski akt kojim bi zabranio delovanje nevladinih organizacija, a da istim tim ne zabraniš i delovanje crkvi. Probali su i komunisti i fašisti, pa ni oni nisu mogli drugačije osim da nekima dozvole, a nekima ne. Onda to nije zakon, a to nisu države, onda takva država postaje teroristička i tajna organizacija.

  Jasno je meni, ti pod "nevladinim organizacijama" podrazumevaš samo one koje ti se ne dopadaju i koje su te dresirali da ti se ne dopadaju. Na crkve verovatno pritom nisi ni mislio, osim možda da treba da ostane samo jedna, državna crkva. A u takvom ambijentu sve su organizacije jednako (ne)legitimne, (ne)legalne i tajne onoliko koliko im odgovara da budu.
  (CATAPA, 14. januar 2020 10:58)

  # Link komentara

 4. @Gospodar zarin

  Ne, osnovana je zvanično 1901. i to je istina iako ne odgovara poštovaocima dela te bande.
  (mi, drevni narod, 14. januar 2020 09:28)

  # Link komentara

 5. Ja i jedna moja drugarica imamo tajnu organizaciju i nikome ništa ne priznajemo....
  (masterkg, 14. januar 2020 09:15)

  # Link komentara

 6. @IoS

  Kraljevina SHS nikada nije mogla da postane velika Srbija, cak ni u vlaznim snovima srpskih hegemonista, jer je hrvatski otpor prema srpskoj vlasti poceo jos 1919, 2 decenije pre II svetskog rata! Stjepan Radic je provocirao Srbe u Skupstini i dobio metak, hrvatski ekstremisti su 1934 ubili kralja, ubrzo potom su se hrvatske banovine spojile u jednu ... Ujedinjenje je bio pokusaj da se resi do danas neresen problem jedinatvene drzave svih Srba. I zato ni devedesete nisu bile kraj nasih tragedija. Sto kaxe Matija Beckovic “ceracemo se mi jos”, ali bez mene, ja u rat necu, pobegao sam sa Balkana jos 1997.
  (Laza, 14. januar 2020 08:56)

  # Link komentara

 7. O ustasama i KPJ, dve strane istog novcica, ni reci?!
  (duplo golo, 14. januar 2020 08:37)

  # Link komentara

 8. Mogli ste malo vise o Beloj ruci ima tu mnogo vise o njima da se prica a ne samo o Apisu.
  (mile, 14. januar 2020 07:16)

  # Link komentara

 9. A danas deluju neka strana tajna društva koja utiču na domaću politiku?!
  (SRB, 14. januar 2020 02:47)

  # Link komentara

 10. Naprotiv. Jeste Apis bio jedan od kolovođe. Zavera je potekla iz srednjeg i nižeg oficirskog kadra (do čina kapetana). Kada su shvatili da ne mogu sami, u zaveru uključuju i više oficire, generale, pa i političare i tadašnje "tajkune"...
  (John, 13. januar 2020 19:45)


  Hajde da pretpostavimo da je Apis bio kolovodja. Kakva su namestenja dobile kolovodje ubistva Obrenovica?

  Damjan Popovic - prvi adjutant kralja Petra
  Aleksandar Masin - nacelnik pesadije u generalstabu i posle ministar vojni
  Stojan Protic - ministar policije i informisanja
  Djordje Gencic - ministar narodne privrede
  Djordje Vajfert - narodna banka
  Jovan Atanackovic - kraljev kancelar
  ...i tako dalje i tako dalje...

  Dragutin Dimitrijevic Apis - 4 metka u telu i komanda nad pukom u vranjanskoj kasarni 1906. godine...eto koliko je bio "istaknut".
  (Zadrigo, 14. januar 2020 02:24)

  # Link komentara

 11. Narodna odbrana nije bila nikakva tajna organizacija, cak naprotiv.
  (Leposav, 13. januar 2020 23:02)

  # Link komentara

 12. @milos
  Ko je osnovan 1911? Apis?! Sta mislis, da li je moguce da je on mogao nesto raditi i pre 1911. Iako nije postojala Crna Ruka?
  Naravno da je bio organizator ubistva Ferdinanda, bas zbog toga sto je bio “srboljub”.
  KSHS je samo drugo ime za veliku Srbiju. Ta drzava bi vremenom i postala Srbija, da nije bilo II svetskog rata i komunista.
  (IoS, 13. januar 2020 21:58)

  # Link komentara

 13. @ja - bravo! Pravo u centar.
  (I ja, 13. januar 2020 21:47)

  # Link komentara

 14. Da li je moguće da ne znate činjenice koje je objavila Austrougarska obaveštajna služba uoči objave rata Srbiji?Vlada Srbije je odbila ultimatum da Austrougarski organi izvrše istragu o umešanosti Srbije u atentat u Sarajevu. Ali tajnim kanalima su saznali da su Apis i oficiri pripadnici Crne Ruke mobilisali mladiće iz Mlade Bosne. Imali su obuku na Košutnjaku.Uoči atentata su ih smestili u hotel Evropa u Šapcu.Komadant kasarne u Šapcu, desna ruka Apisa, obezbedio im je oružje (pištolje i bombe). Tajno su ih prebacili čamcima preko Drine seljaci iz Mačve koji su bili Apisovi jataci. Apis je potpuno poludeo u toku rata. Srušio je jednu fenomenalnu dinastiju u Srbiji i zatim uništio takvu carevinu koja nam je darovala Beč,Prag,Budimpeštu...i tolike fantastične gradove. Umislio je da ga Bog vodi...ali su ga ubili oni koje je ubistvom doveo na tron!
  (VUK, 13. januar 2020 21:11)

  # Link komentara

 15. "Narodna odbrana"

  Stvorena je, između ostalog, i kao paravan za "Crnu ruku". A Švabe su progutale mamac. Zato su i tražili njeno raspuštanje, a Crnu ruku ni ne pominju.

  Na spisku tajnih organizacija fali Srpska četnička akcija, koja je organizovala borbu protiv turske vlasti u današnjoj Makedoniji


  (Zadrigo, 13. januar 2020 12:50)

  Naprotiv. Jeste Apis bio jedan od kolovođe. Zavera je potekla iz srednjeg i nižeg oficirskog kadra (do čina kapetana). Kada su shvatili da ne mogu sami, u zaveru uključuju i više oficire, generale, pa i političare i tadašnje "tajkune"...
  (John, 13. januar 2020 19:45)

  # Link komentara

 16. A BIA, DB, OZNA pre njih? Sve organizacije bez ikakve transparentnosti i kontrole koje direktno uticu na to ko ima pravo da vlada a koga treba marginalizovati. Ako se iko ponasa kao tajna organizacija koja planira zivot gradjana to su onda tajne organizacije sa neogranicenom moci iza kojih stoji drzava.
  (Cekaj malo, 13. januar 2020 18:54)

  # Link komentara

 17. Nije to tema za srbe. Ovde komentar koji izjednacava tajne organizacije i nevladine organizacije dobija najvise preporuka. Kakav sumrak razuma i civilizacije. Totalna neprosvecenost.
  (Delfin Pera, 13. januar 2020 18:13)

  # Link komentara

 18. A danas se to zovu nevladine organizacije!
  (acca, 13. januar 2020 11:57)

  Kako moze biti tajna organizacija ona koja je javno registrovana? Da bi bila javno registrovana mora imati statut i ciljeve. Jedino ako su proklamovani ciljevi samo zavesa za nesto drugo, ali onda svi osnivaci i clanovi moraju biti deo zavere sto je prilicno tesko ostvariti. Drugo, nas narod ne zna da se pod nevladinim organizacijama podrazumeva svaki vid udruzivanja koji nije iniciran od strane drzave. Prirodnjacki, naucni, socioloski, humanitarni, verski, politicki, vaspitni, ekoloski, sportski, zabavni i drugi ciljevi se mogu ostvarivati kroz nevladine organizacije. Nemojte ceo taj koncept omalovazavati zbog toga sto MISLITE da se sa delovanjem nekih licno ne biste slozili.
  (Prezreni razum, 13. januar 2020 18:09)

  # Link komentara

 19. Jake organizacije su bile i delije 1389, koje su bile pretece srpskih komita i ultrakop kao pretece masonerije na ovim prostorima.
  (ntt, 13. januar 2020 17:36)

  # Link komentara

 20. @dp3
  Od tih, kako ih ti zoves, pseudoistoricara, vecu stetu prave samo nazovi "pravi" istoricari.
  Jedno pitanje za tebe, pre par godina bio ovde sef Izraela, znaci jedne ozbiljne drzave. I rece covek direktno u TV "prijateljstvo Srba i Jevreja potice jos iz vremena Rimske republike". Molim tvoj ili strucan komentar nekog "pravog" istoricara, iz nesumljivo verodostijne istorije kojom nas kljukate, hvala!
  (Ipos, 13. januar 2020 17:00)

  # Link komentara

 21. Stvaranje imperije južnih slovena je za nas bio pretežak izazov, došli smo kao oslobodioci a oteraše nas kao okupatore, bojim se da nismo sposobni da sami vodimo državu u progres i za 50-100 godina ćemo nestati kao narod, jer sve greške dođu na kraju na naplatu
  (Doktor direktor, 13. januar 2020 16:57)

  # Link komentara

 22. Pa 'Ujedinjenje ili smrt' i nije bas toliko tajna irganizacija cim je kralj rekao pred prvi rat da su leglo najvecih patriota. Mnogo lazi
  (Bla, 13. januar 2020 16:28)

  # Link komentara

 23. U Srbiji su od kraja 18. veka pa do danas najuticajnije i najjače društvo Slobodni zidari. Većina pomenutih u tekstu na ovaj ili onaj način predstavlja spin-off Masonerije.
  (Pera, 13. januar 2020 15:53)

  # Link komentara

 24. @ (Istina, 13. januar 2020 13:35)
   
  Kvaziistoričaru, Ujedinjenje ili smrt je bio zvaničan naziv organizacije, a Crna ruka je bio kolokvijalni naziv koji im je nadenut od strane javnosti. Dakle, Ujedinjenje ili smrt i Crna ruka su jedna te ista stvar...
   
  Što se tiče priče o srpstvu ili jugoslovenstvu, crnorukaši su, kao, uostalom, i svi Srbi tog doba, poistovećivali ideju Velike Srbije i Jugoslavije. Za njih nije bilo razlike, jer su smatrali da Srbi, među južnoslovenskim narodima, imaju istu onu ulogu koju su Pijemont ili Pruska imali u ujedinjenju Italije, odn. Nemačke.
   
  Dakle, iz njihove perspektive je bilo: Velika Srbija = Jugoslavija i Makedonci-Hrvati-Slovenci = Srbi = Jugosloveni. Ono što je promaklo i njima, i mnogima posle njih (uključujući tu i kralja Aleksandra) je bilo to da nisu shvatili da su su svi ovi narodi (možda sa izuzetkom Makedonaca) već formirali svoju nacionalnu svest, koja je bila različita od srpske, sa svim specifičnostima koju je ta svest nosila (vera, kultura, jezik, tradicija), tako da nije bilo šanse da politika integralnog jugoslovenstva uspe, jer je ta ideja zakasnila čitav vek.
   
  Da smo se ujedinili u 19. veku, gde, realno, nijedan od ovih naroda (pa čak ni Bugari, a ni Albanci) nije imao razvijenu nacionalnu svest (sem Srba), onda bi danas svi bili Srbi (ili Jugosloveni - u zavisnosti od zvanične propagande). Ali, ujedinjenje se desilo u 20. veku - a nijedan srpski političar tog doba nije mogao da ukapira da je dotad sve postalo drugačije...
  (ja, 13. januar 2020 15:05)

  # Link komentara

 25. (dp3, 13. januar 2020 12:29) Objasni nam molim te ko su to pseudoistoričari? Oni koji zagovaraju priču o doseljavanju Slovena u sedmom veku!?!
  (Srdjan bg, 13. januar 2020 14:29)

  # Link komentara

 26. dokle vise da Ujedinjenje ili Smrt zovete crbom rukom. Pa Voja Tankosic je samarao Cercila jer ih je tako nazivao. Izmisljotina radikala i petra zivkovica
  (Zabela, 13. januar 2020 14:27)

  # Link komentara

 27. Crna ruka je naziv nadenut od Austro-ugara.Zna se tačno kada je prvi put pomenut i u kom novinskom članku.
  Koristili su ga uglavnom protivnici organizacije Ujedinjenje ili smrt.
  Zbog sofjetofilsko-austrofilskog pogleda na istoriju posle 1945 i preouzimanja terminologije iz tih izvora (bez navodjenja) i danas koristimo takve nazive ili novostvorene termine kao što je Kolubarska bitka (do 1945 Suvoborska).
  Naime ,od 1919. imamo pojačane aktivnosti sovjetskih pristalica,koji ,zajedno sa austrofilima vode političku borbu protiv "veštačke versajske tvorevine" i "diktature" Karadjordjevica pa javnost "filovana" takvim tumačenjima istorije.Stvoreni su takvi narativi.
  Nekritičkim pristupom istorijskoj gradji iz tog perioda,ignorisanjem metodologije u velikoj meri mutimo i istorijsku sliku Srbije u 19. veku.
  To zato što su mnogi reinterpretorali dogadjaje u 19. veku na svoj način - pomenuti austrofili i sovjetofili na svoj a pristalice Karadjordjevica na svoj.
  Istina je ,kako to obično biva negde izmedju.
  Ponekad je za tumačenje istorije bitnije odvojiti iterpretacije nekog dogadjaja i proučiti ih nego sam dogadjaj.
  Recimo ,tumačenja Majskog prevrata prevazilaze njegov značaj jer se tako mogu pratiti tokovi /struje u politici tog doba.
  (Komša, 13. januar 2020 14:07)

  # Link komentara

 28. Hvala Bogu da te organizacije koje žele Jugoslaviju polako izumiru jer je jugoslavika smrt za Srbiju. To je ono što je Srbiju dovelo ovde gde jeste sada. Ne jugoslaviji, zauvek!
  (Žeža, 13. januar 2020 13:47)

  # Link komentara

 29. O organizovanju ili "organizovanju" sarajevskog atentata od strane Apisa:
  1) Bilo je 6 atentatora, 4 pištolja i samo su dvojica od atentatora pucali iz pištolja pre atentata. Kad su kupili 6 pištolja u Beogradu, njih dvojica su otišli u Košutnjak da ih isprobaju. Tu ih je čuo šumar-lovočuvar i sproveo u obližnju žandarmerijsku stanicu. Prilikom prelaska granice kod Šapca, Čabrinović je zaboravio 2 pištolja sakrivena u peći prethodne noći pre prelaska Save.
  2) Trojica od 6 atentatora su bili maloletni, a svih 6 su bili bez ikakve borbene obuke. Pritom Apis na licu mesta ima Mustafu Golubića, iskusnog ubicu-psihopatu, ali ga ne koristi ninakoji način.
  3) Čitava akcija je izvedena neviđeno traljavo. Čabrinović je prerano bacio bombu (verovatno prvi put u životu), zatim popio cijankalij, koji je bio neispravan. Isti rezultat je bio i sa cijankalijem koji je popio i Princip. Da kola nisu ušla (sa namerom da se okrenu) u tu bočnu ulicu, gde je stajao Princip, a po protokolu nisu ni trebala da ulaze u taj sokak i da nisu stala baš ispred Principa, koji je bio nauružan zbog držanja odstupnice atentatora, ništa se ne bi desilo.
  4) Sarajevski atentat je najgore organizovan uspešan atentat u istoriji čovečanstva, koji je bio uspešan samo zahvaljujući neviđenoj sreći/maleru. Ako ga je organizovao Apis, onda je on najnesposobniji šef neke organizacije svih vremena. S obzirom na njegovo bogato komitsko iskustvo sa terena, one je bio sve samo ne nesposoban...
  (Milan_PT, 13. januar 2020 13:45)

  # Link komentara

 30. Ujedinjenje ili smrt nikada u svojoj ideologiji nije htela Jugoslaviju, nego ujedinjenje svih Srba.

  Crna ruka koja je nastala mnogo pre toga se zvanično i raspala zbog Jugoslovenske ideologije.
  (Istina, 13. januar 2020 13:35)

  # Link komentara

 31. Rodoljubiva organizacija Ujedinjenue ili smrt zvanično i nezvanično osnovana je 1911. svidelo se to falsifikatorima istorije ili ne. Nikada nije bila ni za kakvu Jugoslaviju i u toku rata je pregovarala sa Austrougarima o separatnom miru, jer je ponuđena realizacija polovine srpskih ratnih ciljeva. Akeksandar&Pašić su hteli Angloslaviju&vlast po svaku cenu i nastavili su rat, na radost Nemaca. Izazvali su albansku golgotu i propst naroda, a onda su uništili organizaciju da bi sačuvali fotelje i dobili Jugoslaviju, grobnicu srpskih nacionalnih interesa. U vreme delovanja organizacije Srbija je bila zemlja budućnosti, a danas, sto godina kasnije je zemlja prošlosti.
  (Gospodar Zarin, 13. januar 2020 13:26)

  # Link komentara

 32. Gomila plaćenih kriminalaca koji su izazivali najveće zločine za tuđe potrebe i vlastiti džep. Sve što su radili je dovelo do stradanja 2/3 Srba u oba rata i kasnije 90ih... i svi oni su samo preci svega lošeg što je nastavilo da preživljava kao virus i dan danas predstavlja kancer srpskog naroda...
  (Vladimir, 13. januar 2020 13:23)

  # Link komentara

 33. Gluposti... Prvo, Narodna odbrana nije bilo tajno udruženje, već zvanična, doduše "nevladina" organizacija, čiji je cilj bio da održi borbenu gotovost u narodu (po čemu je slična, na primer, Nacionalnoj gardi Amerike - National Guard, prevedeno na srpski, bukvalno znači Narodna odbrana) i da se bori za slobodu u okupiranim krajevima Srbije. Glavna aktivnost NO bilo je obuka i ubacivanje četničkih jedinica u Makedoniju (dakle, iako je osnovana u vreme Aneksione krize, njeno delovanje je, pre svega, bilo upereno protiv Turske). Slovenski Jug je potpuno opskurna organizacija, za koju se čak i ne zna da li je postojala. Moguće je da su četnici NO koji su ubacivani u Makedoniju, sebe smatrali "slovenskim Jugom", pa je neko to posle iskonstruisao, kao da je takva organizacija zaista postojala.

  Crna ruka je, itekako, imala uticaja na Sarajevski atentat, što je i sam Apis otvoreno rekao tokom Solunskog procesa. Voja Tankosić je lično obučio atentatore i prebacio ih u Bosnu.

  Bela ruka nije bila nikakva posebna organizacija, već su to bili crnorukaši koji su se, tokom Solunskog procesa, svrstali uz regenta, a protiv dojučerašnjih drugova. Kolokvijalni naziv "Bela ruka" je nešto što im je nadenuto, jer se smatralo da su oni "dobri momci", naspram "loših momaka" crnorukaša. Belo = dobro, crno = loše...

  A tek ubrajanje Društva Svetog Save u kojekakve tajne organizacije je potpuna besmislica. Reč je o srpskom prosvetnom društvu, čiji je cilj uvek bio širenje prosvećenosti među narodom. To bi bilo isto kao kad bi sada Hrvati svrstali SKD Prosvjetu u tajne, terorističke organizacije...
  (ja, 13. januar 2020 13:15)

  # Link komentara

 34. Predsednik Tramp je ubistvom Sulejmanija postao americki Gavrilo Princip, i ponosan je sto je to uradio, a mi se nesto pravdamo zbog Gavrila Principa i da to nije imalo veze sa srpskom drzavom.
  (Oxi, 13. januar 2020 13:00)

  # Link komentara

 35. a CIA englezi nemci ustase austrijanci bugari? oni su heklali i pleli čarape kod kuće sa babama, da?
  (Zemunac, 13. januar 2020 12:56)

  # Link komentara

 36. Dobro kod ovih serija je to što zaisteresuje ljude za istoriju, ljudi počnu da istražuju više o tom periodu. Zbog toga hvala mom daljem rođaku, Hercegovcu Bjelogrliću
  (Ns, 13. januar 2020 12:50)

  # Link komentara

 37. Vas pseudoistoričare, koji svoje zaključke donosite koristeći se informacijama sa vikipedije, molim da prestanete da pričate o nečemu u šta se ne razumete. Prva činjenica koju si naveo je pogrešna, a o ostalim i da ne pričam. Ujedinjenje ili smrt je osnovana 1901. godine, zvanično, ili nezvanično svakako ih ne sprečava da organizuju Majski prevrat, zar ne? O njegovom patriotizmu nećemo govoriti, sve je rečeno u Solunu 1916.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dp3, 13. januar 2020 12:29) # Link komentara


  Vidi ovoga, kritikuje one sa Vikipedije a koristi se podacima sa iste. To sto je stvoreno 1901. godine nije Crna Ruka. To je drustvo koje je likvidiralo dinastiju Obrenovic, ciji su neki clanovi (recimo, Apis) posle ucestvovali u osnivanju Crne Ruke. To drustvo nije predvodio Apis, niti mu je bio kolovodja, vec su to bili visi oficiri (general Jovan Atanackovic, pukovnici Aleksandar Masin, Petar Misic, Leonid Solarevic, Damjan Popovic), kao i politicari liberali i radikali (Djordje Gencic, Jovan Avakumovic, Stojan Protic) i bogati finansijeri tog doba (Djordje Vajfert itd.) Zapravo, ta zavera nije ni imala imena. Crna Ruka je tek kasnije osnovana, sa potpuno drugim ciljevima. A to za "videli smo na solunskom procesu" je toliko odvratno da nemam reci, najbolje da ce o oficirima koji se nisu slagali sa kraljem da sudi najnamesteniji proces u srpskoj istoriji, sramota.
  (Zadrigo, 13. januar 2020 12:50)

  # Link komentara

 38. Serija nije loša,da bi dobila na zanimljivosti normalno da je puno toga izmišljeno,naročito ono sa Marijom Oršić.
  (DrazHr, 13. januar 2020 12:42)

  # Link komentara

 39. Apis I Ujedinjenje ili smrt nisu organizovali Majski prevrat jer su osnovani tek 1911. Takodje Apis nije imao nista ni sa atentatom na Ferdinanda, logicno je da bi u najmanju ruku izabrali nekog iskusnijeg da to uradi a ne golobrade mladice. Apis je bio Srboljub a tzv Crna Ruka je bila za ujedinjenje svih srpskih zemalja i Srba. Nikakvu Jugoslaviju nisu zeleli. Pozdrav
  (milos, 13. januar 2020 11:35)

  Vas pseudoistoričare, koji svoje zaključke donosite koristeći se informacijama sa vikipedije, molim da prestanete da pričate o nečemu u šta se ne razumete. Prva činjenica koju si naveo je pogrešna, a o ostalim i da ne pričam. Ujedinjenje ili smrt je osnovana 1901. godine, zvanično, ili nezvanično svakako ih ne sprečava da organizuju Majski prevrat, zar ne? O njegovom patriotizmu nećemo govoriti, sve je rečeno u Solunu 1916.
  (dp3, 13. januar 2020 12:29)

  # Link komentara

 40. Nikakva organizacija "Slovenski jug" nije postojala u Makedoniji. Glavna organizacija je bila VMRO,postojale su i druge, manje, ali nikada Slovenski jug.
  (Makedonac, 13. januar 2020 12:25)

  # Link komentara

 41. Zanimljiv clanak, ali naslov da su Apis i Crna ruka samo vrh ledenog brega jednostavno ne stoji. Njihov uticaj je visestruko veci od svih ostalih organizacija u Srbiji zajedno.
  (my way, 13. januar 2020 12:14)

  # Link komentara

 42. Nasa posla...
  (Mita, 13. januar 2020 12:09)

  # Link komentara

 43. A danas se to zovu nevladine organizacije!
  (acca, 13. januar 2020 11:57)

  # Link komentara

 44. Kraj toliko tajnih organizacija , nije niti čudno da je projekt "Jugoslavija" konačno propao.
  (Dubrovčanin, 13. januar 2020 11:39)

  # Link komentara

 45. Apis I Ujedinjenje ili smrt nisu organizovali Majski prevrat jer su osnovani tek 1911. Takodje Apis nije imao nista ni sa atentatom na Ferdinanda, logicno je da bi u najmanju ruku izabrali nekog iskusnijeg da to uradi a ne golobrade mladice. Apis je bio Srboljub a tzv Crna Ruka je bila za ujedinjenje svih srpskih zemalja i Srba. Nikakvu Jugoslaviju nisu zeleli. Pozdrav
  (milos, 13. januar 2020 11:35)

  # Link komentara

 46. I ja sam sa svoja dva drugara takodje osnovao tajnu organizaciju
  (alfred iz irana, 13. januar 2020 11:34)

  # Link komentara