Utorak, 07.01.2020.

10:35

Đaci više uče o vojnim uspesima nego o Tesli, Milankoviću i Pupinu

Izvor: B92

Ðaci više uèe o vojnim uspesima nego o Tesli, Milankoviæu i Pupinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

CATAPA

pre 4 godine

Ала ти мрзиш Русе и нагрђујеш Србију. Нисмо ми ничија касарна, ни руска ни натовска.
(Јабучило, 7. januar 2020 11:38)
Vidiš kako ne razumeš. Ja uopšte ne mrzim Ruse i njih sasvim razumem, rade u interesu svoje države i svog naroda. Ja mrzim ruske špijune koji takođe rade za interese ruske, a ne svoje države i svog naroda.
Srbi su ratovali protiv svake najveće sile koja je bila konkurent Rusiji, od Turaka do NATO. Čak i onda kada ni sami Rusi nisu protiv njih ratovali, u Srbiji je bilo dovoljno izdajnika da Srbiju gurnu u rat.

Nije strašno ni što ta deca samo uče o ratovima, nego što ih i to uče pogrešno i spremaju za nove takve ratove. Jer, za mir ih očigledno ne spremaju.

Srbija je jedina zemlja bar u Evropi u kojoj nikada nije uhapšen ni jedan jedini ruski špijun. Zar ste već zaboravili, pa nije uhapšen ni ovaj jedan koji je nedavno otkriven (otkrili ga Bugari). Ni jedan, nikada.

U vasem slucaju: "Od naucenjaka do pasnjaka"

pre 4 godine

Tako je to, kada se obrazujete samo u skoli.Da ste citali "Galaksiju" znali biste i za Milankovica i za Pupina.

Lola

pre 4 godine

Mi nismo pomenuli u jednoj jedinoj recenici Milankovica (Pupina u mozda jednoj) za celo moje skolovanje - za njega sam saznala kad je izasla novcanica od 2000din. Inace sam '94 godiste, znaci nisam tako davno zavrsila skolu.

Omladino, BEZI!

pre 4 godine

A zasto to ikoga cudi? Pa Srbin vise voli da (uludo) gine, nego 'leba da jede, a ako u ratu ne pogine, smatra da dzabe i odlazio, a svi rezimi to itekako gaje, jer uvek racunaju da treba da bude dovoljno onih koji ce da ih brane kad zagusti i kad fotelje krenu da se drmaju, mada se tu obicno zavrnu.
Uostalom, zar ne vidite da je vecina onih koji su nesto postigli u zivotu to postigla tek kad je OTISLA IZ SRBIJE?

x

pre 4 godine

Aj što ne učismo o njima, nego smo i prvi svetski rat pominjali u pola lekcije, al zato Marks i Engels, Nabukodonosar, koliko uglja proizvodi Poljska, razne partizanske ofanzive i pali prvoborci, auuu to se dobro radilo...

Zoran

pre 4 godine

Za Srbiju je najvece obrazovanje "Rijaliti TV", 60 do 70 % naroda se "kulturno uzdize" gledajuci ih. Samo cekam da pocnu da se pojavljuju i u udzbenicima.

Sta ces

pre 4 godine

Vojni uspjesi srbije haha
Uostalom zasto da se uci o ovoj trojici kad su to Hrvati rođeni u Hrvatskoj
(Hr, 7. januar 2020 11:02)

Steta po vas sto su se oni sami na vreme izjasnili sta su... Mozete da cupate kose svuda pise ko su i sta su, Hrvati nisu. Sta da se radi

bigserb

pre 4 godine

@Novo vreme

Pa recimo za pocetak pobede nad 3 carstva, turskim, austrougarskim i nemackim, a onda i pobede u oba Balkanska rata a i pobeda nad nacistickom Nemackom, fasistickom Italijom i ustaskom NDH, malo li je?

dzericak

pre 4 godine

Za klimatologiju, fiziku i pronalazastvo je zainteresovano oko ajde 2%-5% ljudi. Zasto bi mucili decu sa trojicom izuzetnih u ovim poljima? Radom deca nece doci do visina u koje su se ova trojica vinuli.

Pantagruel

pre 4 godine

Nemaju naša deca šta da uče o hrvatima, pa tako ni o Tesli. Možemo ga mi svojatati kolko oćemo, davati imena aerodromima, dizati spomenike, al dobro se zna da je on u dubini duse bio njihov oduvek iz lepe im njihove.
(UVIJEK VJERNI, 07. januar 2020 11:02) Ујкице, препознали смо те. Не брини.

Silno znanje

pre 4 godine

Ogromna većina misli da je Tesla "izmislio" struju, Pupin telefon a Milanković kalendar i to je sve što znaju. Ništa više!

Vladimir

pre 4 godine

"Vojnih uspeha"... kojih crnih "uspeha"... GLUP je svako ko od bilo kakvog sukoba pravi "uspeh"... pogotovo u Srbiji, gde su milioni stradali a apsolutno ništa nije dobijeno... Srbija nikad manja, nikad jadnija, nikad korumpiranija, nikad ljudski i moralno slabija... Toliko o "uspesima"..

Hammer

pre 4 godine

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Josif Pančić, Jovan Cvijić, Miomir Vukobratović, Ognjeslav Kostović Stepanović, Mileva Marić Ajnštajn, Ruđer Bošković, general Pavle Jurišić Šturm, vojvoda Radomir Putnik, vojvoda Stepa Stepanović, vojvoda Petar Bojović, vojvoda Živojin Mišić, vojvoda Novak Grebostrek, vojvoda Vlatko Vukotić,vojvoda Crep Vukoslavić, vojvoda Jakov Nenadović, vojvoda Petar Dobrnjac, vojvoda Janko Katić, vojvoda Stojan Čupić, vojvoda Hadži Prodan Gligorijević, vojvoda Pavle Popović, Vasilije Vasa Čarapić, Stanoje Glavaš, vojvoda Cincar Janko Popović, Stevan Sinđelić, Miloš S. Milojević, Vuk Stefanović Karadžić, Đuro Daničić, Lukijan Mušicki, Savo Mrkalj, Dositej Obradović, Branislav Nušić, Đura Jakšić, Janko Veselinović, Petar Kočić, Vladislav Petković Dis, Kosta Abrašević, Zakarije Stefanović Orfelin, Joakim Vujić, Radoje Damjanović, Jovan Sterija Popović, Jovan Rajić, Milan Rakić, Duško Radović, Miloš Crnjanski, Stevan Sremac, Branko Ćopić, Branko V. Radičević, Branko Radičević, Laza Kostić, Laza Lazarević, Simo Matavulj, Aleksa Šantić, Mehmed Meša Selimović, Ivo Andrić, Petar prvi Petrović Njegoš, Jovan Jovanović Zmaj, Vojislav Ilić, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Vasko Popa, Petar Konjović, Stevan Stojanović Mokranjac, Vasilije Mokranjac, Stevan Hristić, Josif Marinković, Kosta Manojlović, Isidor Bajić, Stanislav Binički, Josif Runjanin, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Pavle Đurković, Uroš Predić, Konstantin Danilo, Miroslav Mika Antić...

Zoki

pre 4 godine

U četvrtom razredu osnovne škole ima nekoliko časova srpskog jezika posvećena baš tim naučnicima. Čitaju se autobiografije, deca istražuju o njihovim životima, pronalascima ...

Срб

pre 4 godine

@Vojni uspjesi srbije haha
Uostalom zasto da se uci o ovoj trojici kad su to Hrvati rođeni u Hrvatskoj
(Hr, 7. januar 2020 11:02)

Брате Србине и теми срећан празник. Христос се роди. Драго ми је да се и овим малим чином да пратиш српске вести и коментаришеш вести из Србије занимаш за своје порекло. Немој да бринеш велика и јуначка српска нација има места и за тебе. На добром си путу да се вратиш коренима. Жив био!

Drug Boban

pre 4 godine

Boki: E Boki, Boki, ako misliš da deca u školi treba samo da se igraju i idu u prirodu ili da veslaju, onda teško nama sa takvim roditeljima. Ma šta će im škola uopšte. Kupite im računar i sami ih podučavajte kod kuće.

profesor Dušan

pre 4 godine

Istorijski gledano, dostugnuća pomenuta 3 naučnika su tek jedna kapljica u nizu istorije koja je puna događaja od 3500g.p.n.e pa do danas .
Ako uzmemo istoriju SAD npr. njihova državnost počinje tek u 18. i 19.veku pa nemajući svoju istotiju mogu naširoko pričati o pojedincima obimno, što je s istorijske strane beznačajno. Npr.uzmite njihov History kanal - najviše emisija o 2.Sv.ratu , zašto? pa zato što nisu učestvovali u nekom drugom u 16.veku,jer nisu ni postojali.

S druge strane, pomenuta dostignuća navedenih osoba u tekstu se pominju i na časovima geografije i fizike.

A ako vam baš toliko zapelo za njih, izvolite ukinite versku nastavu, izabrani sport i gradjansko vaspitanje pa uvedite čas zanimljivosti.

S treće strane ono što zabrinjava je to što su ta dostignuća naših naučnika iz ptošlosti bila i desila se odprilike pre 100g.i što od tada nismo mrdnuli na bolje u naučnoistraživačkom i ptonalazačko stvoriteljskom smislu . Ono što još više brine je odnos države prema mladim istraživačima koji je isti kao prema Tesli koga je naša tadašnja vlast omalovažila kada im je predložio da osvetli ceo Balkan. Pa je i on a i ostali otišao tamo gde će neko drugi da plati njegovo znanje i želju za dobrobit.

M

pre 4 godine

““Nije bitno da li je nečega 'malo' ili 'mnogo' bitno je da li se temeljno usvaja", kaže direktor (ZOUV) Zlatko Grušanović.”—kako to nije bitno da li je nečega malo ili mnogo? Kako da se usvaja temeljno ako ga je malo?

UVIJEK VJERNI

pre 4 godine

Nemaju naša deca šta da uče o hrvatima, pa tako ni o Tesli. Možemo ga mi svojatati kolko oćemo, davati imena aerodromima, dizati spomenike, al dobro se zna da je on u dubini duse bio njihov oduvek iz lepe im njihove.

Јабучило

pre 4 godine

Ako i nije normalno, potpuno je očekivano. Srbija je ionako ruska kasarna, karaula. Šta će karauli naučnici? Opet, vojnika koji treba da ginu kad Rusiji zatreba, nikad dosta.
Znači sve je taman kako i treba da bude.
(CATAPA, 07. januar 2020 10:54)

Ала ти мрзиш Русе и нагрђујеш Србију. Нисмо ми ничија касарна, ни руска ни натовска.

Gradski

pre 4 godine

Koliko vekova treba da prođe da bilo koji ministar prosvete krene da ozbiljno reformiše školstvo. Da li i to čeka na red da uradi Prvorođeni?

Ivan

pre 4 godine

Pa sta ocekivati u drzavi koju vode moralne gromade, glavnu rec vode nekakve starlete, gleda se zadruga i parovi i svakakvi rijaliti sou, prednost se daje maloumnicima koji ponizavaju sebe i druge samo da bi bili vidjeni na televiziji.

bot-antibot

pre 4 godine

skolski sistem je napravljen da od coveka napravi masinu za reprodukovanje informacija. znaci, drustvu nije potreban pojedinac koji razmislja i koji upravlja sobom, vec potrosac/robot(pun nebitnih infirmacija) koji ne zna nista o zivotu, koji samo radi posao i trosi novac na gluposti(uglavnom).i tako mu prolazi zivot.
na roditeljima preostaje da prenesu ono najbitnije obrazovanje svojoj deci i zainteresuju ih za znanje izvan skolskog sistema kako ne bi proziveli zivot kao teletabisi.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Šta će deci velikan Milutin Milankovića čije knjige ceo svet prevodi sa srpskog na svoje jezike radi usavršavanja svojih nacija ili jedan Nikola Tesla koji fascinira ceo svet kada imaju grand,Pink,Hepi,Parove...Tuga,bajo moj!

ja

pre 4 godine

@ (Pogled sa Rtnja, 07. januar 2020 10:51)

Potpuno netačno! Ni u vreme kad sam ja išao u školu se ništa nije učilo o njima, izuzev par časova o Tesli. O Tesli smo znali priču o mačku i eletricitetu, zatim da je skakao sa visine pokušavajući da koristi kišobran kao padobran, a na časovima fizike je bio spomenut par puta, kad smo učili o magnetnoj indukciji. S druge strane, o Milankoviću i Pupinu nismo znali bukvalno ništa. Nismo ni imali pojma ko su. Kao što smo za Slobodana Jovanovića čuli prvi put kad su stavili njegov lik na novčanicu od 5.000 dinara, a čovek je, za srpske društvene nauke, ono što je Tesla za prirodne. Pupin je, možda, bio spominjan u kontekstu uticaja na Vilsona, prilikom mirovne konferencije u Parizu, i ništa drugo. A o Milankoviću, teoriji o klimatskim promenama i reformisanom kalendaru bukvalno nije bilo ni pomena. I o njemu, i o njegovom radu sam saznavao mnogo kasnije, sam i na svoju ruku...

Boki

pre 4 godine

Imam dete koje ide u 4 razred osnovne skole i samo mogu reci da je gradivo preobimno, neprilagođeno uzrastu, jako loše objašnjeno, nikakve logike u nastavnom planu, deca se primoravaju na taj nacin da uce napamet, nista u glavi ne ostaje, rad kroz igru i smeh je nepoznat sto bi ustvari i trebalo da se radi. Umesto da decu na izlete vode u prirodu, sumu, da im pricaju o ekologiji, o zivotinjama, o svemu sto nas okruzuje oni decu vode na pozorisne predstave, u bioskop. Ako se vec vode na neke aktivnosti zasto decu ne vode da uce plivati, skijati, veslati... Celi sistem je nakaradan, jako jako pogresan, deca isfrustrirana i nezadovoljna, uce napamet i nakon par godina nista nemaju u glavi, ne poznaju svoju kulturu, istoriju, poreklo, supruga, ja kao i mnogi roditelji su jako jako nezadovoljni. Dodju nam rodjaci iz Australije, Italije, Nemacke i kad cujemo kako se tamo radi i sa kakvom voljom i radiscu deca rade i uce nama ne bude dobro kako je ovde sistem naopak.

српском_азбуком

pre 4 godine

Највише се уче страна историја, лажна домаћа историја и теорија еволуције.

humanista

pre 4 godine

A zahvaljujuci Kome je to tako.Strucnoj komisiji.Pa menjajte ih.Predpostavljam da ,,strucnu komisiju,, cine matori ugojeni strucnjaci koji gledaju samo da dobro naplate svoj ,,strucni rad,,

Marko

pre 4 godine

Ovo je Balkan.
Bio i biće.

Istorija treba da se uči jer ko ne uči osudjen je da mu se ona ponavlja.
Po nauku se vazda išlo u beli svet.
To svaki čovek od nauke zna.

jeste

pre 4 godine

moze da ne zna ko je tesla ali mora da zna da se bori za svoju zemlju. pustite vise teslu smorili ste sa knjiga je coveku najbolji prijatelj

konzervativac

pre 4 godine

Pa naravno da uce vise o ratovima posto su ti ratovi direktno uticali na sudbinu zemlje a ovi ljudi iako najveci naucnici i najpoznatiji Srbin na svetu nisu.Izuzetak je Pupin,njegov uticaj na kraju Velikog rata je ogroman,prijateljstvom sa americkim predsednikom Vilsonom i visokim krugovima i SAD doveli su do npr toga da nas Banat pripadne Srbiji a prvobitno je zamisljen ceo u Rumuniji.Tako da Pupin je zaista neverovatno zapostavljen bio zadnjih 70 godina.O Tesli naravno treba uciti ali mislim da je prikladnije na predmetu fizika a ne istorija.

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

O Tesli, Pupinu, Milankovića, uče kroz fiziku,geografiju, matematiku, srpski jezik... O bojjevima i junacima uče kroz istiriju i rodoljubive tekstove iz srpskog jezika, kao što i treba.

CATAPA

pre 4 godine

Ako i nije normalno, potpuno je očekivano. Srbija je ionako ruska kasarna, karaula. Šta će karauli naučnici? Opet, vojnika koji treba da ginu kad Rusiji zatreba, nikad dosta.
Znači sve je taman kako i treba da bude.

Неко

pre 4 godine

Да није било тих војних успеха не би било ни научника..... Погледајте само колико су научници били поносни на своју државу.... Шта су све урадили за Србију.... Морал породица држава јако битне ствари у животу.... Треба о свему да се учи о свим храбром људима и њиховим делима којих је било јако пуно и нема их у књигама..... Питање за упис на факултет је било о катлеуши .... Цео систем вредности се окренуо.... Наравно да треба да уче и о научницима ...

Boki

pre 4 godine

Imam dete koje ide u 4 razred osnovne skole i samo mogu reci da je gradivo preobimno, neprilagođeno uzrastu, jako loše objašnjeno, nikakve logike u nastavnom planu, deca se primoravaju na taj nacin da uce napamet, nista u glavi ne ostaje, rad kroz igru i smeh je nepoznat sto bi ustvari i trebalo da se radi. Umesto da decu na izlete vode u prirodu, sumu, da im pricaju o ekologiji, o zivotinjama, o svemu sto nas okruzuje oni decu vode na pozorisne predstave, u bioskop. Ako se vec vode na neke aktivnosti zasto decu ne vode da uce plivati, skijati, veslati... Celi sistem je nakaradan, jako jako pogresan, deca isfrustrirana i nezadovoljna, uce napamet i nakon par godina nista nemaju u glavi, ne poznaju svoju kulturu, istoriju, poreklo, supruga, ja kao i mnogi roditelji su jako jako nezadovoljni. Dodju nam rodjaci iz Australije, Italije, Nemacke i kad cujemo kako se tamo radi i sa kakvom voljom i radiscu deca rade i uce nama ne bude dobro kako je ovde sistem naopak.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Šta će deci velikan Milutin Milankovića čije knjige ceo svet prevodi sa srpskog na svoje jezike radi usavršavanja svojih nacija ili jedan Nikola Tesla koji fascinira ceo svet kada imaju grand,Pink,Hepi,Parove...Tuga,bajo moj!

humanista

pre 4 godine

A zahvaljujuci Kome je to tako.Strucnoj komisiji.Pa menjajte ih.Predpostavljam da ,,strucnu komisiju,, cine matori ugojeni strucnjaci koji gledaju samo da dobro naplate svoj ,,strucni rad,,

CATAPA

pre 4 godine

Ako i nije normalno, potpuno je očekivano. Srbija je ionako ruska kasarna, karaula. Šta će karauli naučnici? Opet, vojnika koji treba da ginu kad Rusiji zatreba, nikad dosta.
Znači sve je taman kako i treba da bude.

Ivan

pre 4 godine

Pa sta ocekivati u drzavi koju vode moralne gromade, glavnu rec vode nekakve starlete, gleda se zadruga i parovi i svakakvi rijaliti sou, prednost se daje maloumnicima koji ponizavaju sebe i druge samo da bi bili vidjeni na televiziji.

bot-antibot

pre 4 godine

skolski sistem je napravljen da od coveka napravi masinu za reprodukovanje informacija. znaci, drustvu nije potreban pojedinac koji razmislja i koji upravlja sobom, vec potrosac/robot(pun nebitnih infirmacija) koji ne zna nista o zivotu, koji samo radi posao i trosi novac na gluposti(uglavnom).i tako mu prolazi zivot.
na roditeljima preostaje da prenesu ono najbitnije obrazovanje svojoj deci i zainteresuju ih za znanje izvan skolskog sistema kako ne bi proziveli zivot kao teletabisi.

Vladimir

pre 4 godine

"Vojnih uspeha"... kojih crnih "uspeha"... GLUP je svako ko od bilo kakvog sukoba pravi "uspeh"... pogotovo u Srbiji, gde su milioni stradali a apsolutno ništa nije dobijeno... Srbija nikad manja, nikad jadnija, nikad korumpiranija, nikad ljudski i moralno slabija... Toliko o "uspesima"..

Pantagruel

pre 4 godine

Nemaju naša deca šta da uče o hrvatima, pa tako ni o Tesli. Možemo ga mi svojatati kolko oćemo, davati imena aerodromima, dizati spomenike, al dobro se zna da je on u dubini duse bio njihov oduvek iz lepe im njihove.
(UVIJEK VJERNI, 07. januar 2020 11:02) Ујкице, препознали смо те. Не брини.

Silno znanje

pre 4 godine

Ogromna većina misli da je Tesla "izmislio" struju, Pupin telefon a Milanković kalendar i to je sve što znaju. Ništa više!

српском_азбуком

pre 4 godine

Највише се уче страна историја, лажна домаћа историја и теорија еволуције.

profesor Dušan

pre 4 godine

Istorijski gledano, dostugnuća pomenuta 3 naučnika su tek jedna kapljica u nizu istorije koja je puna događaja od 3500g.p.n.e pa do danas .
Ako uzmemo istoriju SAD npr. njihova državnost počinje tek u 18. i 19.veku pa nemajući svoju istotiju mogu naširoko pričati o pojedincima obimno, što je s istorijske strane beznačajno. Npr.uzmite njihov History kanal - najviše emisija o 2.Sv.ratu , zašto? pa zato što nisu učestvovali u nekom drugom u 16.veku,jer nisu ni postojali.

S druge strane, pomenuta dostignuća navedenih osoba u tekstu se pominju i na časovima geografije i fizike.

A ako vam baš toliko zapelo za njih, izvolite ukinite versku nastavu, izabrani sport i gradjansko vaspitanje pa uvedite čas zanimljivosti.

S treće strane ono što zabrinjava je to što su ta dostignuća naših naučnika iz ptošlosti bila i desila se odprilike pre 100g.i što od tada nismo mrdnuli na bolje u naučnoistraživačkom i ptonalazačko stvoriteljskom smislu . Ono što još više brine je odnos države prema mladim istraživačima koji je isti kao prema Tesli koga je naša tadašnja vlast omalovažila kada im je predložio da osvetli ceo Balkan. Pa je i on a i ostali otišao tamo gde će neko drugi da plati njegovo znanje i želju za dobrobit.

Неко

pre 4 godine

Да није било тих војних успеха не би било ни научника..... Погледајте само колико су научници били поносни на своју државу.... Шта су све урадили за Србију.... Морал породица држава јако битне ствари у животу.... Треба о свему да се учи о свим храбром људима и њиховим делима којих је било јако пуно и нема их у књигама..... Питање за упис на факултет је било о катлеуши .... Цео систем вредности се окренуо.... Наравно да треба да уче и о научницима ...

ja

pre 4 godine

@ (Pogled sa Rtnja, 07. januar 2020 10:51)

Potpuno netačno! Ni u vreme kad sam ja išao u školu se ništa nije učilo o njima, izuzev par časova o Tesli. O Tesli smo znali priču o mačku i eletricitetu, zatim da je skakao sa visine pokušavajući da koristi kišobran kao padobran, a na časovima fizike je bio spomenut par puta, kad smo učili o magnetnoj indukciji. S druge strane, o Milankoviću i Pupinu nismo znali bukvalno ništa. Nismo ni imali pojma ko su. Kao što smo za Slobodana Jovanovića čuli prvi put kad su stavili njegov lik na novčanicu od 5.000 dinara, a čovek je, za srpske društvene nauke, ono što je Tesla za prirodne. Pupin je, možda, bio spominjan u kontekstu uticaja na Vilsona, prilikom mirovne konferencije u Parizu, i ništa drugo. A o Milankoviću, teoriji o klimatskim promenama i reformisanom kalendaru bukvalno nije bilo ni pomena. I o njemu, i o njegovom radu sam saznavao mnogo kasnije, sam i na svoju ruku...

x

pre 4 godine

Aj što ne učismo o njima, nego smo i prvi svetski rat pominjali u pola lekcije, al zato Marks i Engels, Nabukodonosar, koliko uglja proizvodi Poljska, razne partizanske ofanzive i pali prvoborci, auuu to se dobro radilo...

Sta ces

pre 4 godine

Vojni uspjesi srbije haha
Uostalom zasto da se uci o ovoj trojici kad su to Hrvati rođeni u Hrvatskoj
(Hr, 7. januar 2020 11:02)

Steta po vas sto su se oni sami na vreme izjasnili sta su... Mozete da cupate kose svuda pise ko su i sta su, Hrvati nisu. Sta da se radi

Hammer

pre 4 godine

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Josif Pančić, Jovan Cvijić, Miomir Vukobratović, Ognjeslav Kostović Stepanović, Mileva Marić Ajnštajn, Ruđer Bošković, general Pavle Jurišić Šturm, vojvoda Radomir Putnik, vojvoda Stepa Stepanović, vojvoda Petar Bojović, vojvoda Živojin Mišić, vojvoda Novak Grebostrek, vojvoda Vlatko Vukotić,vojvoda Crep Vukoslavić, vojvoda Jakov Nenadović, vojvoda Petar Dobrnjac, vojvoda Janko Katić, vojvoda Stojan Čupić, vojvoda Hadži Prodan Gligorijević, vojvoda Pavle Popović, Vasilije Vasa Čarapić, Stanoje Glavaš, vojvoda Cincar Janko Popović, Stevan Sinđelić, Miloš S. Milojević, Vuk Stefanović Karadžić, Đuro Daničić, Lukijan Mušicki, Savo Mrkalj, Dositej Obradović, Branislav Nušić, Đura Jakšić, Janko Veselinović, Petar Kočić, Vladislav Petković Dis, Kosta Abrašević, Zakarije Stefanović Orfelin, Joakim Vujić, Radoje Damjanović, Jovan Sterija Popović, Jovan Rajić, Milan Rakić, Duško Radović, Miloš Crnjanski, Stevan Sremac, Branko Ćopić, Branko V. Radičević, Branko Radičević, Laza Kostić, Laza Lazarević, Simo Matavulj, Aleksa Šantić, Mehmed Meša Selimović, Ivo Andrić, Petar prvi Petrović Njegoš, Jovan Jovanović Zmaj, Vojislav Ilić, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Vasko Popa, Petar Konjović, Stevan Stojanović Mokranjac, Vasilije Mokranjac, Stevan Hristić, Josif Marinković, Kosta Manojlović, Isidor Bajić, Stanislav Binički, Josif Runjanin, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Pavle Đurković, Uroš Predić, Konstantin Danilo, Miroslav Mika Antić...

M

pre 4 godine

““Nije bitno da li je nečega 'malo' ili 'mnogo' bitno je da li se temeljno usvaja", kaže direktor (ZOUV) Zlatko Grušanović.”—kako to nije bitno da li je nečega malo ili mnogo? Kako da se usvaja temeljno ako ga je malo?

Zoran

pre 4 godine

Za Srbiju je najvece obrazovanje "Rijaliti TV", 60 do 70 % naroda se "kulturno uzdize" gledajuci ih. Samo cekam da pocnu da se pojavljuju i u udzbenicima.

Lola

pre 4 godine

Mi nismo pomenuli u jednoj jedinoj recenici Milankovica (Pupina u mozda jednoj) za celo moje skolovanje - za njega sam saznala kad je izasla novcanica od 2000din. Inace sam '94 godiste, znaci nisam tako davno zavrsila skolu.

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

O Tesli, Pupinu, Milankovića, uče kroz fiziku,geografiju, matematiku, srpski jezik... O bojjevima i junacima uče kroz istiriju i rodoljubive tekstove iz srpskog jezika, kao što i treba.

Marko

pre 4 godine

Ovo je Balkan.
Bio i biće.

Istorija treba da se uči jer ko ne uči osudjen je da mu se ona ponavlja.
Po nauku se vazda išlo u beli svet.
To svaki čovek od nauke zna.

Срб

pre 4 godine

@Vojni uspjesi srbije haha
Uostalom zasto da se uci o ovoj trojici kad su to Hrvati rođeni u Hrvatskoj
(Hr, 7. januar 2020 11:02)

Брате Србине и теми срећан празник. Христос се роди. Драго ми је да се и овим малим чином да пратиш српске вести и коментаришеш вести из Србије занимаш за своје порекло. Немој да бринеш велика и јуначка српска нација има места и за тебе. На добром си путу да се вратиш коренима. Жив био!

Omladino, BEZI!

pre 4 godine

A zasto to ikoga cudi? Pa Srbin vise voli da (uludo) gine, nego 'leba da jede, a ako u ratu ne pogine, smatra da dzabe i odlazio, a svi rezimi to itekako gaje, jer uvek racunaju da treba da bude dovoljno onih koji ce da ih brane kad zagusti i kad fotelje krenu da se drmaju, mada se tu obicno zavrnu.
Uostalom, zar ne vidite da je vecina onih koji su nesto postigli u zivotu to postigla tek kad je OTISLA IZ SRBIJE?

Zoki

pre 4 godine

U četvrtom razredu osnovne škole ima nekoliko časova srpskog jezika posvećena baš tim naučnicima. Čitaju se autobiografije, deca istražuju o njihovim životima, pronalascima ...

Gradski

pre 4 godine

Koliko vekova treba da prođe da bilo koji ministar prosvete krene da ozbiljno reformiše školstvo. Da li i to čeka na red da uradi Prvorođeni?

bigserb

pre 4 godine

@Novo vreme

Pa recimo za pocetak pobede nad 3 carstva, turskim, austrougarskim i nemackim, a onda i pobede u oba Balkanska rata a i pobeda nad nacistickom Nemackom, fasistickom Italijom i ustaskom NDH, malo li je?

konzervativac

pre 4 godine

Pa naravno da uce vise o ratovima posto su ti ratovi direktno uticali na sudbinu zemlje a ovi ljudi iako najveci naucnici i najpoznatiji Srbin na svetu nisu.Izuzetak je Pupin,njegov uticaj na kraju Velikog rata je ogroman,prijateljstvom sa americkim predsednikom Vilsonom i visokim krugovima i SAD doveli su do npr toga da nas Banat pripadne Srbiji a prvobitno je zamisljen ceo u Rumuniji.Tako da Pupin je zaista neverovatno zapostavljen bio zadnjih 70 godina.O Tesli naravno treba uciti ali mislim da je prikladnije na predmetu fizika a ne istorija.

UVIJEK VJERNI

pre 4 godine

Nemaju naša deca šta da uče o hrvatima, pa tako ni o Tesli. Možemo ga mi svojatati kolko oćemo, davati imena aerodromima, dizati spomenike, al dobro se zna da je on u dubini duse bio njihov oduvek iz lepe im njihove.

Drug Boban

pre 4 godine

Boki: E Boki, Boki, ako misliš da deca u školi treba samo da se igraju i idu u prirodu ili da veslaju, onda teško nama sa takvim roditeljima. Ma šta će im škola uopšte. Kupite im računar i sami ih podučavajte kod kuće.

Јабучило

pre 4 godine

Ako i nije normalno, potpuno je očekivano. Srbija je ionako ruska kasarna, karaula. Šta će karauli naučnici? Opet, vojnika koji treba da ginu kad Rusiji zatreba, nikad dosta.
Znači sve je taman kako i treba da bude.
(CATAPA, 07. januar 2020 10:54)

Ала ти мрзиш Русе и нагрђујеш Србију. Нисмо ми ничија касарна, ни руска ни натовска.

dzericak

pre 4 godine

Za klimatologiju, fiziku i pronalazastvo je zainteresovano oko ajde 2%-5% ljudi. Zasto bi mucili decu sa trojicom izuzetnih u ovim poljima? Radom deca nece doci do visina u koje su se ova trojica vinuli.

U vasem slucaju: "Od naucenjaka do pasnjaka"

pre 4 godine

Tako je to, kada se obrazujete samo u skoli.Da ste citali "Galaksiju" znali biste i za Milankovica i za Pupina.

CATAPA

pre 4 godine

Ала ти мрзиш Русе и нагрђујеш Србију. Нисмо ми ничија касарна, ни руска ни натовска.
(Јабучило, 7. januar 2020 11:38)
Vidiš kako ne razumeš. Ja uopšte ne mrzim Ruse i njih sasvim razumem, rade u interesu svoje države i svog naroda. Ja mrzim ruske špijune koji takođe rade za interese ruske, a ne svoje države i svog naroda.
Srbi su ratovali protiv svake najveće sile koja je bila konkurent Rusiji, od Turaka do NATO. Čak i onda kada ni sami Rusi nisu protiv njih ratovali, u Srbiji je bilo dovoljno izdajnika da Srbiju gurnu u rat.

Nije strašno ni što ta deca samo uče o ratovima, nego što ih i to uče pogrešno i spremaju za nove takve ratove. Jer, za mir ih očigledno ne spremaju.

Srbija je jedina zemlja bar u Evropi u kojoj nikada nije uhapšen ni jedan jedini ruski špijun. Zar ste već zaboravili, pa nije uhapšen ni ovaj jedan koji je nedavno otkriven (otkrili ga Bugari). Ni jedan, nikada.

jeste

pre 4 godine

moze da ne zna ko je tesla ali mora da zna da se bori za svoju zemlju. pustite vise teslu smorili ste sa knjiga je coveku najbolji prijatelj

UVIJEK VJERNI

pre 4 godine

Nemaju naša deca šta da uče o hrvatima, pa tako ni o Tesli. Možemo ga mi svojatati kolko oćemo, davati imena aerodromima, dizati spomenike, al dobro se zna da je on u dubini duse bio njihov oduvek iz lepe im njihove.

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

O Tesli, Pupinu, Milankovića, uče kroz fiziku,geografiju, matematiku, srpski jezik... O bojjevima i junacima uče kroz istiriju i rodoljubive tekstove iz srpskog jezika, kao što i treba.

dzericak

pre 4 godine

Za klimatologiju, fiziku i pronalazastvo je zainteresovano oko ajde 2%-5% ljudi. Zasto bi mucili decu sa trojicom izuzetnih u ovim poljima? Radom deca nece doci do visina u koje su se ova trojica vinuli.

CATAPA

pre 4 godine

Ako i nije normalno, potpuno je očekivano. Srbija je ionako ruska kasarna, karaula. Šta će karauli naučnici? Opet, vojnika koji treba da ginu kad Rusiji zatreba, nikad dosta.
Znači sve je taman kako i treba da bude.

српском_азбуком

pre 4 godine

Највише се уче страна историја, лажна домаћа историја и теорија еволуције.

Неко

pre 4 godine

Да није било тих војних успеха не би било ни научника..... Погледајте само колико су научници били поносни на своју државу.... Шта су све урадили за Србију.... Морал породица држава јако битне ствари у животу.... Треба о свему да се учи о свим храбром људима и њиховим делима којих је било јако пуно и нема их у књигама..... Питање за упис на факултет је било о катлеуши .... Цео систем вредности се окренуо.... Наравно да треба да уче и о научницима ...

Јабучило

pre 4 godine

Ako i nije normalno, potpuno je očekivano. Srbija je ionako ruska kasarna, karaula. Šta će karauli naučnici? Opet, vojnika koji treba da ginu kad Rusiji zatreba, nikad dosta.
Znači sve je taman kako i treba da bude.
(CATAPA, 07. januar 2020 10:54)

Ала ти мрзиш Русе и нагрђујеш Србију. Нисмо ми ничија касарна, ни руска ни натовска.

jeste

pre 4 godine

moze da ne zna ko je tesla ali mora da zna da se bori za svoju zemlju. pustite vise teslu smorili ste sa knjiga je coveku najbolji prijatelj

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Šta će deci velikan Milutin Milankovića čije knjige ceo svet prevodi sa srpskog na svoje jezike radi usavršavanja svojih nacija ili jedan Nikola Tesla koji fascinira ceo svet kada imaju grand,Pink,Hepi,Parove...Tuga,bajo moj!

Vladimir

pre 4 godine

"Vojnih uspeha"... kojih crnih "uspeha"... GLUP je svako ko od bilo kakvog sukoba pravi "uspeh"... pogotovo u Srbiji, gde su milioni stradali a apsolutno ništa nije dobijeno... Srbija nikad manja, nikad jadnija, nikad korumpiranija, nikad ljudski i moralno slabija... Toliko o "uspesima"..

bigserb

pre 4 godine

@Novo vreme

Pa recimo za pocetak pobede nad 3 carstva, turskim, austrougarskim i nemackim, a onda i pobede u oba Balkanska rata a i pobeda nad nacistickom Nemackom, fasistickom Italijom i ustaskom NDH, malo li je?

Срб

pre 4 godine

@Vojni uspjesi srbije haha
Uostalom zasto da se uci o ovoj trojici kad su to Hrvati rođeni u Hrvatskoj
(Hr, 7. januar 2020 11:02)

Брате Србине и теми срећан празник. Христос се роди. Драго ми је да се и овим малим чином да пратиш српске вести и коментаришеш вести из Србије занимаш за своје порекло. Немој да бринеш велика и јуначка српска нација има места и за тебе. На добром си путу да се вратиш коренима. Жив био!

Pantagruel

pre 4 godine

Nemaju naša deca šta da uče o hrvatima, pa tako ni o Tesli. Možemo ga mi svojatati kolko oćemo, davati imena aerodromima, dizati spomenike, al dobro se zna da je on u dubini duse bio njihov oduvek iz lepe im njihove.
(UVIJEK VJERNI, 07. januar 2020 11:02) Ујкице, препознали смо те. Не брини.

Hammer

pre 4 godine

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Josif Pančić, Jovan Cvijić, Miomir Vukobratović, Ognjeslav Kostović Stepanović, Mileva Marić Ajnštajn, Ruđer Bošković, general Pavle Jurišić Šturm, vojvoda Radomir Putnik, vojvoda Stepa Stepanović, vojvoda Petar Bojović, vojvoda Živojin Mišić, vojvoda Novak Grebostrek, vojvoda Vlatko Vukotić,vojvoda Crep Vukoslavić, vojvoda Jakov Nenadović, vojvoda Petar Dobrnjac, vojvoda Janko Katić, vojvoda Stojan Čupić, vojvoda Hadži Prodan Gligorijević, vojvoda Pavle Popović, Vasilije Vasa Čarapić, Stanoje Glavaš, vojvoda Cincar Janko Popović, Stevan Sinđelić, Miloš S. Milojević, Vuk Stefanović Karadžić, Đuro Daničić, Lukijan Mušicki, Savo Mrkalj, Dositej Obradović, Branislav Nušić, Đura Jakšić, Janko Veselinović, Petar Kočić, Vladislav Petković Dis, Kosta Abrašević, Zakarije Stefanović Orfelin, Joakim Vujić, Radoje Damjanović, Jovan Sterija Popović, Jovan Rajić, Milan Rakić, Duško Radović, Miloš Crnjanski, Stevan Sremac, Branko Ćopić, Branko V. Radičević, Branko Radičević, Laza Kostić, Laza Lazarević, Simo Matavulj, Aleksa Šantić, Mehmed Meša Selimović, Ivo Andrić, Petar prvi Petrović Njegoš, Jovan Jovanović Zmaj, Vojislav Ilić, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Vasko Popa, Petar Konjović, Stevan Stojanović Mokranjac, Vasilije Mokranjac, Stevan Hristić, Josif Marinković, Kosta Manojlović, Isidor Bajić, Stanislav Binički, Josif Runjanin, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Pavle Đurković, Uroš Predić, Konstantin Danilo, Miroslav Mika Antić...

x

pre 4 godine

Aj što ne učismo o njima, nego smo i prvi svetski rat pominjali u pola lekcije, al zato Marks i Engels, Nabukodonosar, koliko uglja proizvodi Poljska, razne partizanske ofanzive i pali prvoborci, auuu to se dobro radilo...

Boki

pre 4 godine

Imam dete koje ide u 4 razred osnovne skole i samo mogu reci da je gradivo preobimno, neprilagođeno uzrastu, jako loše objašnjeno, nikakve logike u nastavnom planu, deca se primoravaju na taj nacin da uce napamet, nista u glavi ne ostaje, rad kroz igru i smeh je nepoznat sto bi ustvari i trebalo da se radi. Umesto da decu na izlete vode u prirodu, sumu, da im pricaju o ekologiji, o zivotinjama, o svemu sto nas okruzuje oni decu vode na pozorisne predstave, u bioskop. Ako se vec vode na neke aktivnosti zasto decu ne vode da uce plivati, skijati, veslati... Celi sistem je nakaradan, jako jako pogresan, deca isfrustrirana i nezadovoljna, uce napamet i nakon par godina nista nemaju u glavi, ne poznaju svoju kulturu, istoriju, poreklo, supruga, ja kao i mnogi roditelji su jako jako nezadovoljni. Dodju nam rodjaci iz Australije, Italije, Nemacke i kad cujemo kako se tamo radi i sa kakvom voljom i radiscu deca rade i uce nama ne bude dobro kako je ovde sistem naopak.

konzervativac

pre 4 godine

Pa naravno da uce vise o ratovima posto su ti ratovi direktno uticali na sudbinu zemlje a ovi ljudi iako najveci naucnici i najpoznatiji Srbin na svetu nisu.Izuzetak je Pupin,njegov uticaj na kraju Velikog rata je ogroman,prijateljstvom sa americkim predsednikom Vilsonom i visokim krugovima i SAD doveli su do npr toga da nas Banat pripadne Srbiji a prvobitno je zamisljen ceo u Rumuniji.Tako da Pupin je zaista neverovatno zapostavljen bio zadnjih 70 godina.O Tesli naravno treba uciti ali mislim da je prikladnije na predmetu fizika a ne istorija.

Drug Boban

pre 4 godine

Boki: E Boki, Boki, ako misliš da deca u školi treba samo da se igraju i idu u prirodu ili da veslaju, onda teško nama sa takvim roditeljima. Ma šta će im škola uopšte. Kupite im računar i sami ih podučavajte kod kuće.

Ivan

pre 4 godine

Pa sta ocekivati u drzavi koju vode moralne gromade, glavnu rec vode nekakve starlete, gleda se zadruga i parovi i svakakvi rijaliti sou, prednost se daje maloumnicima koji ponizavaju sebe i druge samo da bi bili vidjeni na televiziji.

profesor Dušan

pre 4 godine

Istorijski gledano, dostugnuća pomenuta 3 naučnika su tek jedna kapljica u nizu istorije koja je puna događaja od 3500g.p.n.e pa do danas .
Ako uzmemo istoriju SAD npr. njihova državnost počinje tek u 18. i 19.veku pa nemajući svoju istotiju mogu naširoko pričati o pojedincima obimno, što je s istorijske strane beznačajno. Npr.uzmite njihov History kanal - najviše emisija o 2.Sv.ratu , zašto? pa zato što nisu učestvovali u nekom drugom u 16.veku,jer nisu ni postojali.

S druge strane, pomenuta dostignuća navedenih osoba u tekstu se pominju i na časovima geografije i fizike.

A ako vam baš toliko zapelo za njih, izvolite ukinite versku nastavu, izabrani sport i gradjansko vaspitanje pa uvedite čas zanimljivosti.

S treće strane ono što zabrinjava je to što su ta dostignuća naših naučnika iz ptošlosti bila i desila se odprilike pre 100g.i što od tada nismo mrdnuli na bolje u naučnoistraživačkom i ptonalazačko stvoriteljskom smislu . Ono što još više brine je odnos države prema mladim istraživačima koji je isti kao prema Tesli koga je naša tadašnja vlast omalovažila kada im je predložio da osvetli ceo Balkan. Pa je i on a i ostali otišao tamo gde će neko drugi da plati njegovo znanje i želju za dobrobit.

Omladino, BEZI!

pre 4 godine

A zasto to ikoga cudi? Pa Srbin vise voli da (uludo) gine, nego 'leba da jede, a ako u ratu ne pogine, smatra da dzabe i odlazio, a svi rezimi to itekako gaje, jer uvek racunaju da treba da bude dovoljno onih koji ce da ih brane kad zagusti i kad fotelje krenu da se drmaju, mada se tu obicno zavrnu.
Uostalom, zar ne vidite da je vecina onih koji su nesto postigli u zivotu to postigla tek kad je OTISLA IZ SRBIJE?

bot-antibot

pre 4 godine

skolski sistem je napravljen da od coveka napravi masinu za reprodukovanje informacija. znaci, drustvu nije potreban pojedinac koji razmislja i koji upravlja sobom, vec potrosac/robot(pun nebitnih infirmacija) koji ne zna nista o zivotu, koji samo radi posao i trosi novac na gluposti(uglavnom).i tako mu prolazi zivot.
na roditeljima preostaje da prenesu ono najbitnije obrazovanje svojoj deci i zainteresuju ih za znanje izvan skolskog sistema kako ne bi proziveli zivot kao teletabisi.

Sta ces

pre 4 godine

Vojni uspjesi srbije haha
Uostalom zasto da se uci o ovoj trojici kad su to Hrvati rođeni u Hrvatskoj
(Hr, 7. januar 2020 11:02)

Steta po vas sto su se oni sami na vreme izjasnili sta su... Mozete da cupate kose svuda pise ko su i sta su, Hrvati nisu. Sta da se radi

Zoran

pre 4 godine

Za Srbiju je najvece obrazovanje "Rijaliti TV", 60 do 70 % naroda se "kulturno uzdize" gledajuci ih. Samo cekam da pocnu da se pojavljuju i u udzbenicima.

humanista

pre 4 godine

A zahvaljujuci Kome je to tako.Strucnoj komisiji.Pa menjajte ih.Predpostavljam da ,,strucnu komisiju,, cine matori ugojeni strucnjaci koji gledaju samo da dobro naplate svoj ,,strucni rad,,

CATAPA

pre 4 godine

Ала ти мрзиш Русе и нагрђујеш Србију. Нисмо ми ничија касарна, ни руска ни натовска.
(Јабучило, 7. januar 2020 11:38)
Vidiš kako ne razumeš. Ja uopšte ne mrzim Ruse i njih sasvim razumem, rade u interesu svoje države i svog naroda. Ja mrzim ruske špijune koji takođe rade za interese ruske, a ne svoje države i svog naroda.
Srbi su ratovali protiv svake najveće sile koja je bila konkurent Rusiji, od Turaka do NATO. Čak i onda kada ni sami Rusi nisu protiv njih ratovali, u Srbiji je bilo dovoljno izdajnika da Srbiju gurnu u rat.

Nije strašno ni što ta deca samo uče o ratovima, nego što ih i to uče pogrešno i spremaju za nove takve ratove. Jer, za mir ih očigledno ne spremaju.

Srbija je jedina zemlja bar u Evropi u kojoj nikada nije uhapšen ni jedan jedini ruski špijun. Zar ste već zaboravili, pa nije uhapšen ni ovaj jedan koji je nedavno otkriven (otkrili ga Bugari). Ni jedan, nikada.

Gradski

pre 4 godine

Koliko vekova treba da prođe da bilo koji ministar prosvete krene da ozbiljno reformiše školstvo. Da li i to čeka na red da uradi Prvorođeni?

Marko

pre 4 godine

Ovo je Balkan.
Bio i biće.

Istorija treba da se uči jer ko ne uči osudjen je da mu se ona ponavlja.
Po nauku se vazda išlo u beli svet.
To svaki čovek od nauke zna.

U vasem slucaju: "Od naucenjaka do pasnjaka"

pre 4 godine

Tako je to, kada se obrazujete samo u skoli.Da ste citali "Galaksiju" znali biste i za Milankovica i za Pupina.

ja

pre 4 godine

@ (Pogled sa Rtnja, 07. januar 2020 10:51)

Potpuno netačno! Ni u vreme kad sam ja išao u školu se ništa nije učilo o njima, izuzev par časova o Tesli. O Tesli smo znali priču o mačku i eletricitetu, zatim da je skakao sa visine pokušavajući da koristi kišobran kao padobran, a na časovima fizike je bio spomenut par puta, kad smo učili o magnetnoj indukciji. S druge strane, o Milankoviću i Pupinu nismo znali bukvalno ništa. Nismo ni imali pojma ko su. Kao što smo za Slobodana Jovanovića čuli prvi put kad su stavili njegov lik na novčanicu od 5.000 dinara, a čovek je, za srpske društvene nauke, ono što je Tesla za prirodne. Pupin je, možda, bio spominjan u kontekstu uticaja na Vilsona, prilikom mirovne konferencije u Parizu, i ništa drugo. A o Milankoviću, teoriji o klimatskim promenama i reformisanom kalendaru bukvalno nije bilo ni pomena. I o njemu, i o njegovom radu sam saznavao mnogo kasnije, sam i na svoju ruku...

Zoki

pre 4 godine

U četvrtom razredu osnovne škole ima nekoliko časova srpskog jezika posvećena baš tim naučnicima. Čitaju se autobiografije, deca istražuju o njihovim životima, pronalascima ...

M

pre 4 godine

““Nije bitno da li je nečega 'malo' ili 'mnogo' bitno je da li se temeljno usvaja", kaže direktor (ZOUV) Zlatko Grušanović.”—kako to nije bitno da li je nečega malo ili mnogo? Kako da se usvaja temeljno ako ga je malo?

Silno znanje

pre 4 godine

Ogromna većina misli da je Tesla "izmislio" struju, Pupin telefon a Milanković kalendar i to je sve što znaju. Ništa više!

Lola

pre 4 godine

Mi nismo pomenuli u jednoj jedinoj recenici Milankovica (Pupina u mozda jednoj) za celo moje skolovanje - za njega sam saznala kad je izasla novcanica od 2000din. Inace sam '94 godiste, znaci nisam tako davno zavrsila skolu.