Petak, 29.11.2019.

08:00

Nekada se euforično proslavljao: "Danas je Dan republike i stari je popio malo"

Izvor: B92

Nekada se euforièno proslavljao: "Danas je Dan republike i stari je popio malo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

oldtimer

pre 4 godine

Kakva god da je bila Jugoslavija je kao država nedostižna za ovo što danas postoji. Prvenstveno mislim na Srbiju koja nezadrživo propada. Živeo sam u Jugoslaviji i nosyalgičan sam jako.

Južni Sloven

pre 4 godine

Jugoslavija nije bila neprirodna tvorevina, zašto bi bilo neprirodno formiranje države južnih Slovena? Konačno, i katolici i pravoslavni bili su hrišćani.

Mantis

pre 4 godine

Dovoljno je pogledati u clanku, za mene, jednu od najljepsih zastava na svetu koju sam s ponosom nosio i pokazivao. A danas, gostionicarski stonjak sa kockicama, koja se cak i na znakovima na radovima na cesti moze uociti. Ah, ta nasa lijepa domovina Jugoslavija, sa proslavama i sindikalnim putovanjima po celoj slobodnoj Jugoslaviji. Pod sljivom si mogao spavati, a da te nitko nije dirnuo. A sada? Moras da se bojis svega i svacega, da sa placom jedva izlazis na kraj mjeseca, bojis se na putovanju bilo gde zaustaviti i kucu ili stan tri puta zatvarati.
(Bilo nekad...., 29. novembar 2019 23:17)

Prvo, zastava s "kockicama" (kvadratima) nije zastava tvoje države,pa je i ne gledaj (neće ti smetati).
Drugo, od te "ta nase lepe domovine Jugoslavije" izuzmi Hrvatsku, pa ćeš vidjeti koliko ti je ljepote ostalo.

Zagor

pre 4 godine

@Bilo nekad....: Vidim da jos uvek razmisljas od "Vardara pa do Triglava", cim mesas ekavicu i ijekavicu. Posto SFR Jugoslavije vec skoro 30 godina vise nema, predlozio bih ti da se odlucis za jednu varijantu. Jer, moras da priznas, izgleda malo cudno.

ravnopravnost

pre 4 godine

'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

pijani otrezni se i razmisli dobro u kakvoj hrvatskoj danas zivis, a sto se tice samog glasanja bolje ne reci nista?

krki

pre 4 godine

Jugoslavija je bila tragičan projekt. Nama Hrvatima je bila samo jedna stepenica do stvaranja neovisnosti. Međutim, bilo je tu i lipih momenata. Što će tiče Srbije ona je generalno, po mom mišljenju, najviše izgubila s tom Jugoslavijom, jer je najviše dala. Naravno, to ne znači da ne bi trebali biti dobri susjedi. Nema nam druge, Koliko god smo slični , još smo više različiti. Svako dobro Srbi, pozdrav iz Hrvatske

Zigzaga

pre 4 godine

ZigzagaNe laži, kažem ti to jer vrlo dobro znam da kao osnovac nisam išao u školu a roditelji mi nisu radili na današnji dan jer sam do devedesetih živio u Hrvatskoj, 29.12. je bio najveći praznik EXYU i obilježavao se i to svečano na cijelom njenom teritoriju, tvoja revizio-retro mržnja je ovaj put ipak omanula!
(Arch Enemy, 29. novembar 2019 19:42)
Mozda vi iz partije ste to velicali,obican narod nije

Rokatanski

pre 4 godine

(Miroljub, 29. novembar 2019 18:47)

Mogao bih da se složim sa Vama u svemu, ali suština je potpuno drugačija. Jugoslaviju nije stvorio Tito nego Aleksandar Karađorđević. Da bi to uradio, učinio je nekoliko teških zločina, nabrojaću samo dva: Likvidirao je Apisa koji je i doveo Karađorđeviće na vlast i rođenog starijeg brata Đorđa je proglasio ludakom i zatvorio u Toponicu. Teška pohlepa i pokvarenost kralja je poništila "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu", jer kada ne priznate Božiji izbor, onda i sve ostalo pada u vodu. Sledeće: Lično ja, ni moj pokojni otac nikad nismo bili članovi SK. Mom ocu su čak i kuću srušili zbog gradnje državnog objekta. Imovina nije do danas vraćena, a ima i Zakon po kome bi trebalo da se vrati. I pored svega, pred kraj života rekao je ono što ja nisam mogao ni da sanjam:"Sinovi moji, ja odlazim uskoro, mene su komunisti opljačkali jednom, ali sam u tom sistemu završio teškom mukom najveće škole, dobio sam odmah posao, bacali su me na terene širom SFRJ, ali su mi sve i plaćali, imao sam mogućnost da vas hranim, školujem i napravim ljude od vas. Ovi sada koji su došli su mnogo gori. Pljačkaju na sve moguće načine, izmišljaju Zakone kojima uništavaju narod i teško vama koji budete živeli posle mene. Ja ih dobro poznajem, došli su lažovi i lopovi, mnogo gori od onih bivših. Oni stari su bar reč poštovali, ovi ne poštuju ništa." Ovo je upravo razlika između one države SFRJ kakvu sam ja zapamtio i ovih današnjih državica-kolonija. Pozdrav!

Bilo nekad....

pre 4 godine

Dovoljno je pogledati u clanku, za mene, jednu od najljepsih zastava na svetu koju sam s ponosom nosio i pokazivao. A danas, gostionicarski stonjak sa kockicama, koja se cak i na znakovima na radovima na cesti moze uociti. Ah, ta nasa lijepa domovina Jugoslavija, sa proslavama i sindikalnim putovanjima po celoj slobodnoj Jugoslaviji. Pod sljivom si mogao spavati, a da te nitko nije dirnuo. A sada? Moras da se bojis svega i svacega, da sa placom jedva izlazis na kraj mjeseca, bojis se na putovanju bilo gde zaustaviti i kucu ili stan tri puta zatvarati.

RadomirVR

pre 4 godine

"Možda je ona, sada već davno prošla vremena najbolje opisao pokojni Čobi:"Bilo neko vreme pošteno." Pozdrav!"
(Rokatanski, 29. novembar 2019 13:42)
Potpuno se slazem sa tobom kao i vecina, ali:
- te fabrike i zemlja, nisu drzavne ili narodne, vec otete od privatnika i crkve, kojima se sada vraca restitucijom,
- zdravstveno, socijalno, PIO fond i plate bile super, ali krediti, na 40 godina, nevidjeni za to vreme, i dan-danas vracamo.
itd.

rudarproleter

pre 4 godine

Eh Srbi,znate li sta slavite?i sta ste slavili?,slavili ste ukidanje Srbije.!
Vaznija bila 13-sta plata jbg.
(Pera, 29. novembar 2019 12:18)

Koje Srbije, Srbija je ukinuta 1918. godine?

Iza brda

pre 4 godine

Komunistička Jugoslavija je bila tačno po meri Srba. Zato je vole i žale za njom. Srbi u socijalizmu "navučeni" k'o narkomani na 'leba bez motike, na posao na koji ne mora da se dolazi i koji ne mora da se radi, na platu koja mora da se primi, na stanove za "dž", na samoupravljanje, na letovanja i zimovanja u radničkim odmaralištima, na krefite koji ne moraju da se vrate...na sve ono civilizacijski neodrživo. Zato je svaki dan (Jugoslaviju) pominjemo na Srpskim portalima. Jer nismo za bolje.

velika ideja koju su Srbi 2x platili krvlju ali nerealna

pre 4 godine

Ovo nitko nije slavio u Hrvatskoj ni za vrijeme Juge
(Zigzaga, 29. novembar 2019 15:08)

Bravo komšija objasni glupim Srbima. Drugačije ne može.
Ne shvataju da se sećaju detinjstva i mladosti u državi koja nije imala budućnost.

Сандра

pre 4 godine

@JPR24

Не, помешао си лончиће, пост почиње 28. али је ове године 27. био среда па се и тад постило. Мир с тобом! :*

Dobro Informisan

pre 4 godine

Sreća pa se pojavio Sloba i prekinuo tu smejuriju od države. Te kao neko Bratstvo i Jedinstvo, pa kao sve neki drugovi i drugarice, pa kao svi smo ravnopravni, pa kao neko samoupravljanje...

Arch Enemy

pre 4 godine

Zigzaga
Ne laži, kažem ti to jer vrlo dobro znam da kao osnovac nisam išao u školu a roditelji mi nisu radili na današnji dan jer sam do devedesetih živio u Hrvatskoj, 29.12. je bio najveći praznik EXYU i obilježavao se i to svečano na cijelom njenom teritoriju, tvoja revizio-retro mržnja je ovaj put ipak omanula!

Zeljko

pre 4 godine

A smesni ste svi sem onih par komentara a oni ce znati da se prepoznaju i hvala im za komentare. Pazi vamo: Prvo da porucim Slovencima i Hrvatima. Nije vam bila dobra Jugoslavija ali ste brze bolje se pridruzili evropi koja je manje feferativna od Jugoslavije. A sad svima ostalima. A gde cete vi sutra, a? Cutimo...pa u istu tu Evropu zajedno sa bracom Hrvatima i Slovencima i svima drugima, ocete, ocete, pre ili kasnije. Srbija ce prva to je sigurno a i vi ostali. A vi sto plujete po Jugoslaviji neka vas je sramota. Svim Jugoslovenima u koje i sebe ubrajam cestima dan Republike. Vidimo se u EU.

Trovach

pre 4 godine

@Zigzaga...To uopste nije istina, a to ti tvrdim kao Hrvat iz Srbije koji se dobro seca tog vremena. Sa folklorom smo nekoliko godina zaredom bili na Bracu i u Sutivanu se svake godine slavio cak i dan ustanka u Hrvatskoj i BiH (27. jul, tj. srpanj). Tog dana bi na rivu bila donesena ogromna burad sa vinom i uz przene girice sve je bilo fraj i za domace i za strane turiste. Mi bismo uzeli takvu jednu "dozu", pa na malo dalji mol, jedna harmonika i jedna gitara i pevanje do duboko u noc. Pale su tu i neke ljubavi kasnije krunisane brakom. Poprilicno cesto idemo u Zagreb, ili Dubrovnik i vecina ljudi su normalni i nikoga ne mrze, ali je normalno da vise niko iz bivse juge ne zeli da ona vaskrsne (uskrsne), jer smo dokazali da smo stado balkanskih goveda koja ce se pobosti cim im "padne klapna" uz dugogodisnje podgrevanje, na tihoj vatrici, mrznje prema svakom koji je malkice drugaciji. Kod nenormalnih sam ja kao HrvatoSrbin teska nakaza, a kod normalnih je to totalno neprimetno.

FUJ...!

pre 4 godine

Дан жалости. Никад више. Дан када су нас лишили нашег националног поноса, идентитета, монархије и свих светлих традиција.
(Адвокат, 29. novembar 2019 11:16)

NIŠTA OD SVEGA TOGA ŠTO SI NAPISAO...!
Dan žalosti, je nama svaki dan, zbog bezbroj imbecila koji su lišeni mozga, i bilo čega ljudskog, započeli i dovršili rasturanje i uništenje Jugoslavije.
Najviše vas ima upravo u Srbiji i Bosni, pa nije čudo da ste na nivou afričkih kolonija, sa tendencijom da stignete u srednji vek...
Živela Juga - Smrt fašizmu - Sloboda Narodu!!!

Miroljub

pre 4 godine

(Rokatanski, 29. novembar 2019 13:42)

Sve je lepo kroz roze naocare. Mozda bi jugonostalgija mogla da udje u spisak endemskih bolesti u Srbiji Svetske Zdravstvene organizacije jer predstavlja distorziju realnosti.
Moja tetka je otisla 1975 za Svedsku, kao i stotine hiljada drugih jer nija mogla da nadje posao u tom raju SFRJ, gde su se trosile Americke pare da bismo bili tampon prema Varskavskom paktu, odvajanju zemalja treceg sveta od sovjetskog uticaja kroz Nesvrstane, pravili nerentabilne fabrike od tih istih kredita i para, pravili poluproizvode za nase trziste i verovali da smo zbog toga nesto posebno, a u stvari "go ***" kada je doslo vreme istine. Gledao pre nekog vremena seriju Diplomci, pa posle film Zivot je lep, gde se kao na dlanu vidi kako je sistem bio naopak i tad, a i sad - jer su na vlasti njihova deca i isti sistem privilegija. Secam se i ja tih vunenih vremena za normalne ljude koji nisu bili ljige ili isprani mozgovi i koji su i tad videli svu malignost tog sistema, koji njihovi bastinici u Srbiji jos uvek evociraju da bi raja bila okrenuta proslosti i tetanizirana da bilo sta radi za sebe i danas, i zato ne cudi to konstatno evociranje kroz medije te tvorevine u Srbiji, ne bi li svi i dalje bili u stanju transa, koje traje vec 70 godina.

Srboljub

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Genijana definicija. Duboki naklon!
(Boske, 29. novembar 2019 12:29)

Pa zar ne piše u tekstu da ste vi, rođeni devedesetih i bez iskustva življenja u Jugi, u suštini neinformisani, da vaše stečene ideje o njoj jesu samo varijacije misli onih koji nisu ni shvatili prednost velike i zajedničke države?

susjed

pre 4 godine

SFRJ je bila inkubator za Slo. i Hr.? A da malo proučite koliko je tko uplaćivao u Fond za nerazvijene? Prije bi bilo da su Slo. i Hr. bile krave muzare.

dole uvlakaci

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Za razliku od Slovenaca i Hrvata, Srbi i Bosanci imaju dodvornicki mentalitet a to ponekad nije dobro.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Lično, ja vidim Tita kao nekakvog hipotetičkog "Miloševića izvan devedesetih". Bio je upravo to, komunjara, pritajeni saradnik sa zapadom, potpisivač tajnih sporazuma na štetu Srbije, populistički retor priče o nacionalizmu (Titova NOB je bila situacioni pandan Miloševićevim "oružanim bitkama koje nisu isključene", ili "novom boju na Kosovu", već kako ga ko vidi). Jedini plus - istina, od krucijalnog značaja za sve narode - bio mu je što je, eto, gradio, obezbeđivao standard, pelcovao narod od religiozno-rusomanskih gluposti... Svakako, nama još od '45. ne vlada srpska/nacionalna vlast, već ko zna čija. Jesu nam neki od tih činili i dobra dela, ali, kao i svi uljezi i izdajice, zelenaški a ne prijateljski i bespovratno.

stogodisnje slepilo

pre 4 godine

'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

Svasta ste napisali, uglavnom ono u sta biste i sami da verujete. Pre svega, vasa vlada je zvala Srbe da pomognu - prvo im je rekla da ne ulaze u Hrvatsku, i Sabor je cak proglasio nezavisnu drzavu (odmah nakon kapitulacije AU), ali, eto, uleteli vam Italijani.
Kada se govori o medjuratnoj dominaciji Srba ta cela prica nema veze sa zivotom. Nakon sto ste se preko Srba prebacili na stranu pobednika, a obzirom da nikada niste hteli u SHS (kao sto rekoh gore cak ste bili i pokusali da proglasite nezavisnu Hrvatsku), odmah ste poceli da minirate SHS, vase stranke su cinile sve sto je u njihovoj moci da tu zemlju blokiraju, uruse itt... inace, kada vec govorimo o dominaciji Srba, po kojoj osnovi je ta drzava nazvana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca? Zasto ste vi kao gubitnici u tom ratu dodati u ime, kako su to ti odvratni i dominantni Srbi dozvolili?
Ne vredi voditi raspravu sa vama, vi jednostavno ne zelite da vidite sta ste sve cinili u 20.veku, kakvi ste nesretni oportunisti bili priklanjajuci se Srbima kada vam trebaju, a tamaneci ih cim ste jaci. Srbi su bili ogromna populacija u Hrvatskoj sredinom 19.veka, kada bi se sabrali katolici, muslimani i pravoslavci izjasnjavani kao Srbi bilo je mozda i vise nego Hrvata - gde su sad?

Alcale

pre 4 godine

Moje su proganjali zato što su išli u Crkvu.
(SDK, 29. novembar 2019 10:35)

A meni je otac bi clan partije, major, zamenik komadanta i politicki komesar i kinda nije slavio verske praznike!
Kada sam bio 5 razred pitao sam ga da li bog postoji?
"Ako ti sine verujes da postoji onda za tebe postoji!"
Uredno smo isli u crkvu a on na partijska zasedanja i nikada mu niko rec nije rekao niti prtebacio!

Posto ja nikada ranije nisam cup da se ikome branilo uprazanjavanje religije pitao sam ga kada sam citao kako se prica o tome! INace je bio veoma lojalan vojsci i bivsoj jugoslaviji, ponosan jugosloven! Rekao mi je da nikada od nikoga pojedince od predstavnika partije ili na nekom od sastanaka kao ni za vrmee skolovanja nije do NIJEDNU JEDINU REC protiv religije ili uprazanjavanje iste jer da jeste sigurno ne bi dozolio sestri da ide u crkvu niti bi mi isli na verske praznike kod nasih prijatelja ( sto smo i cinili).

Dakle prijatelju ili te neko laze da je IKO IKADA zvanicno branio religiju ili je pravi razlog progona bio nesto drugo (ne iskljucujem licne prirode sto je medju srbima prilicno cesto) jer KP jugoslavije, kao i bezbednosnosne sluzbe (prvi komsija nam je bio bezbednjak) ili policija za vreme SFRJ nisu imale nikav progon vernika!

JPR24

pre 4 godine

Pa kad vam je srbija bila premala, pa kad vam je 1918 'najveca greska u istoriji'... sami ste se uvalili u ovaj ocean govana. Moglo je lijepo, prijateljski, ravnopravno. 'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.I zato vam je tako kako je. Zasluzeno.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

Hajd ti ravnopravno kupi knjige Nevenka Bartulina, pa posle dođi na ispit.

Jednog dana...

pre 4 godine

"Na drugom zasedanju AVNOJ-a doneta je i odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada" - Vala trebaće nama jednog dana kada se oslobodimo ropstva neko novo zasedanje AVNOS-a sa odlukom da se ne priznaju obaveze i odluke koje sklopila izdajnička vlada - zna se čija!

zeljac

pre 4 godine

Zivela u toj zemlji. I zato imam pravo reci. Bez istorijskih cinjenica, lazi, prevara i obmana. To je bila drzava. Njezin pasos je vredio na crnom trzistu. U mnogim zemljama sada clanicama EU gledali su nas sa zaviscu. Osecaj slobode bio je nemerljiv. Socijalna politika, sa zaviscu je sad gledamo mi. Toliko toga imam jos za kazati, ali dovoljno je jos i ovo. Pogledajte geografsku kartu, kolika je bila ta jedna zemlja i sto je jos vaznije koji je prostor zauzimala. Zalim, zalim za necim sto se zove normalan zivot. Secate li se sta je to ili znate li sta je to...

JPR24

pre 4 godine

@ JPR24 i @ dnevna doza prosecnog SrbendeДа ли је Југославија ваше лично искуство или је то оно "био сам мали али ми је тата/деда причао"? JPR24 све вреднује само кроз материјалну корист и по томе цени и срећу, радост, дуг, тугу, не види шири историјски контекст. Схвата све буквално, не зна шта је алегорија. Што се тиче Srbende, јадан узми се књиге, тренирај нешто, нађи женско, вешбај гитару, упражњавај неки хоби. Нема вести од спорта, политике, економије, друштва да ти не оставиш бар три коментара по теми. Бавиш се ти чиме конкретним, сврсисходним, привређујеш ли ти шта, или те родитељи хране?
(Мала реплика, 29. novembar 2019 12:35)

Lično iskustvo. Vrednovanje kroz materijalnu korist ?! Malo si ti izgleda pobrkao lončiće. A o alegoriji, nisi ni ti izgleda shvatio moju... Širi kontekst ? Ovo danas ti nije dovoljno da vidiš širi kontekst ? Ne vidiš kakva rupetina ? Jugoslavija nije bila perfektna, naravno, nije bila najbolja, naravno, ali od ovoga danas, bila je 10 puta bolja nego sve ove državice zajedno sada. A umesto da smo je očuvali na drugaciji način, kao vrstu unije, ekonomske, odbrane, ostalo svako svoje, nešto kao UK, ali bez centralizacije, ne bi nam drugi diktirali tako lako, ne bi sigurno kukali kao sada da dodju strane firme, ne bi se sve prodalo. Ali okej, umesto toga, nama je bolje da se koljemo, pa sada kad svi odlaze čim im se prilika ukaze, a natalitet sve gori, superiška !

Miroljub

pre 4 godine

Vec decenijama se to ludilo bastinjenja propale SFRJ i jugonostalgije promovise u Srbiji. Pametni su otisli dalje i gledaju kako zive danas i sta da urade da bolje zive sutra, a u Srbiji se tuguje za samoupravljanjem i farmericama i hulahopkama iz Trsta... katastrofa ispranih mozgova i generacija zatrovanih titoizmom.

e, svasta

pre 4 godine

(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)
Ne budi smesan, trazis ranvopravnost? Zalis se sto mi nismo silovali, vesali i klali nevine seljake kao vi u Macvi 1914? Zalis se sto mi nismo ravnopravno poklali i spalili stotine hiljada Hrvata kao sto ste vi Srba? Koja je to ravnopravnost kou ste vi zeleli? Vi ste zlocinci i samo vas je Tito spasavao od zigosanja. Slavite taj dan.

mm.

pre 4 godine

"Čuju te i mrak te pojede,mnogi su to doziveli.Drzava u kojoj su zidovi imali uši".
(South Park, 
Ti kao Kolinda! I nije bilo jogurta? Bila gvozdena zavesa, pa nije moglo da se putuje? Da nisam živela tada, možda bih i verovala.

pionir

pre 4 godine

A kod kralja feudalizam i nepismenost, ratovi, Nusic lezao robiju, zidovi su i tad imali usi, pomrcina isto jela ljude, vrsili smo atentate na kog smo stigli, sve je bilo u rukama tajkuna, iznenada napali Bugare (a posle nesto njih prozivamo), generalno agresivni prema komsijama, DB je osnovao kralj a ne tito..

Sve tv serije koje se sad snimaju smestene u predratni period romantizuju to vreme al kroz zivote tadasnjih bogatasa..
Snimite o sirotinji seriju, 10 deteta, luk i leba.. Realnost vecine tada..

Sad nam se vratilo to uredjenje od pre rata, a kao krivimo komuniste.. I to su vas ubedili.. Da je neko drugi kriv..
Mu, Srbi, mu..

Mille

pre 4 godine

Jesu crveni bili najgori al makar nisu srušili železničku stanicu a za ovo što su obnavljali manastire ne mogu ni ja da im oprostim

duško

pre 4 godine

kada bi postojala mašina koja mjeri ljudsku sreću onda bi se vidjelo da su tada ljudi stoput srećnije živjeli. od vardara do đevđelije, i današnje "ustaše" i "četnici" i "balije"...i svi drugi

banacanin

pre 4 godine

kod nas u banatu praznik republike-svinjokolj svi smo ga voleli i sa setom se secamo niti praznika a bogami ni svinja ni svinjokolja

Komša

pre 4 godine

@nex
Koji je dan države? Dan kada su Srbi,shodno svojoj tradiciji izabrali svoga Vožda i krenuli da oslobadjaju svoj narod i svoju zemlju od feudalaca i okupatora i dan kada su ,posle trideset godina doneli jedan od najdemokratskijih Ustava tog vremena.U ta dva dana i u tom datuma sadržamo je sve što je jednom narodu potrebno da bi bio slobodan.
Nisu Srbi nikada živeli u savršenoj državi ALI SU TADA ZNALI KAKO ONA TREBA DA IZGLEDA.

Poredjenje Srpske revolucije sa odlukom elspoziture jedne strane sile (Kominterne) prilikom koje čak nisu prisustvobali predstavnoci iz Srbije je nemoguće.

Srbi bi trebalo da se okrenu svojoj tradiciji ,utemeljenoj u periodu od 1804 do 1918. a da se veoma kritički osvrnu na period od 1918 do danas.

To je jedini način na koji možemo da razumemo KO SMO.

A jugoslovenski nacionalisti neka slave svoje praznike ako hoce,neka ne uvlače nas Srbe u to.lll

maunt5

pre 4 godine

Predivan Prazik! Odmah iza njega kretala je jurnjava za rezervaicijama za N.G. Samo preko veza dobijao najbolje.Boze kako je bilo lepo!!!

Biba

pre 4 godine

Srbija je nesumnjivo najvise izgubila zbog Jugoslavije. Imali smo najjacu drzavu, najvecu s kraljevskom prestonicom u Beogradu. Izasli smo iz Jugoslavije dvostruko manji sa fabrikama, putevima, hotelima, istorijskim znamenitostima i narodom van danasnjih granica, rasutim po republikama koje nikad nisu ni postojale. Najvise boli to sto se Jugoslavija vec jednom raspala u bratoubilackim ratovima (u drugom svetskom ratu) a nase nove vlasti su nas ponovo uvele u zajednicu s njima. Da nije bilo Jugoslavije danas bismo bili u najgorem mogucem scenariju na nivou Poljske ili Ceske.

una

pre 4 godine

Umetnik, tako kad pišeš u detalje, tačno bi svratila na kafu....uživajte.
Sretan Dan Republike svima rođenim u SFRJ. Tada smo bili veliki i ponosni...sada smo mali i podmukli. Smrt fašizmu!

Ahtung

pre 4 godine

@JPR24:

Božićni post počinje 28. novembra, a pošto je ove godine 27. pao u sredu, kada se inače posti, to se posti i taj dan. Da je 27. pao u utorak ili četvrtak, ne bi se postilo na taj dan.

oytan

pre 4 godine

vas je problem sto danas nemate drzavu. Uzmite si u zadatak, dovedite se u red, stvorite normalnu drzavu, povucite i ostale iz kaljuze za sobom, eto vas svih nazad u EU, opet ista stara drzava, gdje mozes i na jadran i planine, samo sad je jos veca i bogatija. Sve sto treba je mir i normalan zivot, zaboravite na budalastine i revolucije

Alen

pre 4 godine

Hvala redakciji na objavi komentara,redovno čitam vaše vijesti i poštujem vas i naravno Srpski narod inače sam Hrvat iz okolice Dubrovnika,hvala još jednom

Pera realno

pre 4 godine

Srbija je najgore prošla. Predratna ekonomska elita je uništena, intelektualci su se održali kao profesori još nekih 20-tak godina i iškolovali nekoliko generacija kvalitetnih stručnjaka. Kad su stručnjaci otišli u penziju stigli su rođaci sa sela i SEGA MEGA kadar. Danas smo u totalnom deep shitu i nema nam spasa.

direwolf

pre 4 godine

Sve republike bivse SFRJ su prestale da slave ovaj praznik jos pocetkom devedesetih dok se u Srbiji slavio sve do 2001 godine. Inace na prvom zasedanju AVNOJa nije ni bilo sprskih predstavnika, a na njemu je podeljena teritorija koju je Srbija unela u drzavnu i narodnu zajednicu, tako da je spala na danasju uzu Srbiju sa sve pokrajinama. Svi ostali, izuzev Crne Gore, su tada po prvi put dobili svoje teritorije u istoriji, i oni su prestali da ga slave a mi produzili sve do 21og veka...

Ranko Trba

pre 4 godine

@ posle mene potop

A danas se ne laze, radi se punom parom i uopste nismo najzadueniji ikada? Kakve samo gluposti covek moze da procita ovde.

Rokatanski

pre 4 godine

Danas možemo samo da sanjamo ta vremena. I tada nije bilo sve idealno, ali neuporedivo mirnije i poštenije vreme. Reč je još uvek bila poštovana, nije radio samo onaj ko nije hteo, fabrike koje danas otvaramo (recimo fabrike kablova) imali smo pre 50 godina. Ja sam završio jedan od najjačih i najpriznatijih fakulteta tada u svetu, posao sam imao i preko omladinske i studentske zadruge, a dnevnice su bile veće nego danas zaposlenih radnika. Sport nam je bio bar za klasu bolji nego danas, školovanje je bilo svima dostupno, zdravstvene ambulante i po zabačenim selima, gde su stigli struja i vodovod. Većina puteva i mostova (da ne govorim o velikim hidroelektranama i termoelektranama) je tada izgrađena, ljudima je bio zagarantovan godišnji odmor, terenskim radnicima uz platu i dnevnice, dodatak za odvojeni život, terenski dodatak, danas nema zagarantovanog ni toplog obroka. A onda su došle birokratske strukture, jer im nije bilo dovoljno da budu "jednaki sa privilegijama", već su hteli da umnože svoju imovinu otetu od naroda, svako je hteo da bude gazda u svom selu (parohiji). Danas je prisutan masovni odlazak ljudi u inostranstvo, nema više inženjera, majstora, dobrih radnika, a i ono što je ostalo nema nikakav motiv da se "ubija" od posla za bednu platu. Možda je ona, sada već davno prošla vremena najbolje opisao pokojni Čobi:"Bilo neko vreme pošteno." Pozdrav!

Naše priče nema niko

pre 4 godine

Kako to da smo mi sada republika - a nemamo Dan republike?

Ovo pitam sve kao antijugoslovenski i antiavnojevski nastrojen.

Abrakapokus

pre 4 godine

Bože, kako je to bilo loše vreme, ne ponovilo se...svake godine za 29. novembar sa roditeljima po 4 dana u Privlaci kod Vinkovaca, valjda da se uzme neko meso za zamrzivač. Ujutro me natovare uštipcima sa domaćim sirom, pa se po ceo dan igram i vratim blatnjav, za ručak pečenje, posle opet gubim vreme trčeći za loptom, uveče kolači i mleko, pa "Ne ljuti se čoveče" do spavanja...odvratno, zar ne?! Ne znam kako sam izdržao te teške godine. Baš sam imao nesrećno detinjstvo, nikako ne razumem jugonostalgičare :(

Vlade Djurovic strucnjak

pre 4 godine

Dokle cemo vise da slusamo price o Jugoslaviji? Mogao si da spavas na klupi, islo se u Trst, dobijali su se stanovi od drave( doduse sano za povlascene clanove KPJ, ali boze moj)
Shvatite 30 godina ne postoji ta drzava a od proslosti se ne zivi.

Seki

pre 4 godine

Nemoze nikako da bude da je stari popio malo ako misle na tita na televiziji lepa brena jer je ona pocela da pava 82godine dve godine posle smrti tita.

Алекса

pre 4 godine

Lazare,bili ti "ispoštovo" zakletvu i ispaljivao projektile po civilima u tvojoj "otađbini" ili bilo kojim civilima van tvoje Republike ?
(Alen, 29. novembar 2019 11:41

Заклетва је била да се брани Република од свих који је нападају.

филозоф

pre 4 godine

Доста више те патетичне, лажне југоносталгије! Да је Југославија заиста ваљала и да смо је заиста волели не би се ни распала.

TLN

pre 4 godine

U ono vrijeme običan zanatlija(član kpj) je bio bog i batina. Mogao si biti ne znam kakav stručnjak, nemaš knjižicu kpj, onaj gore zanatlija ti je kapiten. Imao si "sve" pod uslovom da "si Sakiba i da ništa ne progovaraš". Tačno je da su ljudi bili skromniji imali izvjesniju budućnost, ali su radili. Danas zbog zavisti i ne skromnosti ljudi izgubili kompas. Hoće da žive kao direktori, da ljetuju kao direktori a nemaju pokriće(znanje). I onda nervoza, frustracije i u tom duhu odgajamo djecu i pravimo bolesno društvo....

TedWolfsburg

pre 4 godine

Uvijek se sjetim svega na ovaj datum.
Živjeli smo lijepo i sigurno a evo sad smo u Njemačkoj kod naših arhineprijatelja našli kruh.
Tužno je to.

valpovo city

pre 4 godine

Priznali to danas neki ili ne,ali taj Jugoslavija je bila pojam za ove danasnje nazovi drzavice..P.S pozdrav svima kojima je ostala u lijepom sjecanju!

natalija

pre 4 godine

Ovima što veličaju to vreme. Ko je otac Minhautena Miće Jovanovića? Birokrata koji se bavi kadriranjem u doba Tita....Da je bilo lustracije tj. 6 oktobra saznali bi kako je politička vlast prelazila sa dede (babe) na sinove, ćerke, pa onda na unuke....pa je ta politička vlast od lažne tranzicije 1990 pretvorena i u ekonomsku vlast (sad su oni i politička, ekonomska, mediska vlast). Ovaj što je kupio Megatrend kad je zaradio 62. miliona evra (godište je 1972.)? Nikada ništa neće biti od Srbije (neće preživeti) dok se ne napravi PRESECANJE GORDIJEVOG ČVORA 1945-2019. Ne može srednja klasa da bude turbo-sega-mega-pink....

Boske

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Genijana definicija. Duboki naklon!

Piplfoks

pre 4 godine

Dan Žalosti. Prokleta Jugoslavija.
(Adriano_Galliani, 29. novembar 2019 10:27)

Siguran sam da je tebi kao embrionu (ili možda tek sjaju u komšijinom oku?) mnogo zla nanela.

Millennium

pre 4 godine

Neverovatno koliko su ljudi i dalje u zabludi. Pa stanje u kojem smo sada su i proizveli političari koji su produkt te Jugoslavije koja vam nedostaje i za kojom uzdišete. Pa nisu Milošević, Tuđman i Alija pali sa Marsa. Nije jagnjeća brigada došla negde sa strane, već su proizašli iz društva kao takvog. A da je ta država valjala, ne bi se raspala 10 godina nakon smrti Tita. I manite se priče o Americi, CIA i ostalo. Da je to valjalo, niko nam ne bi mogao ništa.

Dejan

pre 4 godine

Poslednji put smo slavili 2001.god.???! Da li smo mi stvarno kolektivno retardirani?!? Da li još uvek neko slavi tu državu-grobnicu Srpskog naroda??!

Ahtung

pre 4 godine

Svinjokolj prve nedelje pravoslavbog Božićnog posta, zato nam sad ovako dobro ide. Slavili dan kada su komunisti rasparčali etničke granice srpskog roda na malene državice, od kojih većina nikad nije ni postojala. To samo neka komunistička dalaba, koja živi u silom otetoj vili na Dedinju, može da slavi!

bata

pre 4 godine

Iz teksta se vidi da se najvise pati za svinjokoljom .... i lencarenjem ...ta nakaradna tvorevina nas je unistila do daske ..a vi i dalje tugujete..samo tupavi Srbi tuguju, svi eks Ju narodi su jedva docekali raspad..i realno vecina je sada u boljoj poziciji od nas..ali ne..vi patite i tugujete ..patili doveka..

balkan

pre 4 godine

Nije im bilo tesko, jer je zemlja i dalje puna fasistoidnih sledbenika koji menjajuci istorija brisu sve zlocine svojih predaka. Uzas.
(HidenBow, 29. novembar 2019 11:12)

Ma da, sigurno su jedan Dusko Kovacevic ili Sinisa Kovacevic zadrigli cetnici. Koji su to oni dosli i rasturili jugu? Mislis na Slobodana i Miru Markovic, zaklete komuniste? Alo, cetnici su ideoloski i na svi drugi nacin bili porazeni 1945-e. Sve posle toga, sve dobro i sve lose su cinili komunisti i njihovi potomci. Nije valjda da si toliko naivan i zaista mislis da je Seselj neki "cetnicki vojvoda"? Pa njega je DB stvorila. Mi ovde nemamo zdrav nacionalizam, upravo zahvaljujuci komunistima i udbi imamo sovinizam, i za to nam nisu krivi neki tamo cetnici, porazeni vec koliko decenija.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Pa kad vam je srbija bila premala, pa kad vam je 1918 'najveca greska u istoriji'... sami ste se uvalili u ovaj ocean govana. Moglo je lijepo, prijateljski, ravnopravno. 'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
I zato vam je tako kako je. Zasluzeno.

Мала реплика

pre 4 godine

@ JPR24 i @ dnevna doza prosecnog Srbende

Да ли је Југославија ваше лично искуство или је то оно "био сам мали али ми је тата/деда причао"? JPR24 све вреднује само кроз материјалну корист и по томе цени и срећу, радост, дуг, тугу, не види шири историјски контекст. Схвата све буквално, не зна шта је алегорија. Што се тиче Srbende, јадан узми се књиге, тренирај нешто, нађи женско, вешбај гитару, упражњавај неки хоби. Нема вести од спорта, политике, економије, друштва да ти не оставиш бар три коментара по теми. Бавиш се ти чиме конкретним, сврсисходним, привређујеш ли ти шта, или те родитељи хране?

Viktor

pre 4 godine

Bio na odmoru na Kubi. All inclusive. Nismo imali rezervisano za neki tematski restoran, a blizi nam se kraj odmora. Udjem i pitam da li mozemo da veceramo bez rezervacije obzirom na situaciju. Kaze - ne moze. Ja kazem, mi smo iz Kanade. Ne moze, puni smo. Onda se setim i kazem: Ja sam rodom iz Jugoslavije... Tito. On me pogleda i kaze, Tito Broz? Da. Sacekajte malo. Posle dva minuta nas docekao najlepsi sto u restoranu sa upaljenim svecama. Dve kelnerice su nas sluzile... To je bilo pre samo 5 godina.

holivudski frizer

pre 4 godine

pogledajte samo koliko je firmi bilo u gradu koji je imao Jugoprevoz i pogledajte koliko firm ima danas tamo. Čitajte komentare ljudi običnih i shvati cete da je ipak bravar bio taj koji je pusio kubu. To su one velike cigare iz Kube. Što smo pusili popusili smo E pa sada kud koji mili moji. Tako.

HidenBow

pre 4 godine

Jedino poneki rodjaci zadriglih cetnika sa krvavim kamama nece priznati kakvu smo drzavu imali i koliko je narod bio srecan, zdrav i spokojan. Koja je Yuga sila bila. Onda su dosli oni! Od tada zivimo u najbednijoj tzv zemlji koju vode isti oni kojima je smetao 29.XI. Narod je na granici siromastva, a pojedinci ne znaju sta imaju. Doslo je vreme Zla. Vreme koje je zapad prizeljkivao i radio sve da im se zelje ostvare. Nije im bilo tesko, jer je zemlja i dalje puna fasistoidnih sledbenika koji menjajuci istorija brisu sve zlocine svojih predaka. Uzas.

Ciro

pre 4 godine

Neki su se zaklinjali na vernost i republici i armiji pa tu istu zakletvu pogazili...
lazar, 29. novembar 2019 10:15)

Ali su zadrzali stanove .. visesobne .. :)

beee

pre 4 godine

Poznato je da isprazna i nesposobna masa voli da je lažu, vodaju, upravljaju s njom i manipulišu.Diktatori su kod njih voljeni i željeni. Zato ima ovoliko titonostalgičara kod nas. Zato smo na zadnjem mestu u Evropi.
Što veća isprazna masa to nesposobnija država.

Zagor

pre 4 godine

Bilo i proslo. Sta nam sad to vredi? Bilo je bolje dok je imalo smisla, naravno. Ali nismo primetili sta se kuva ipod povrsine i da krvolocne bestije cuce i cekaju svoje vreme. Da, bili smo naivni, vecina nas, jer smo verovali da smo ljudi. Ali dosta je kap ulja da unisti more. Olos je bio gladan rata, jer mu je to usadjeno u mozak. Nije tu vredela ni Jugoslavija, ni Tito, ni takozvano bratstvo i jedinstvo. Na kraju nije vredela Jugoslavija, jer jedan deo ljudi nije vredeo. Ziveli smo u zabludi. Neki su voleli, dok su drugi tajno mrzeli. Ja sam voleo i zemlju i ljude, ali nisam znao da se kriju krvopije ispod obicnog naroda. Bolje da je 1945e nadjeno drugo resenje, ne bi bilo rata 90ih, ali ne bi bilo ni zablude neke voljene Jugoslavije. Moglo je mnogo bolje.

Адвокат

pre 4 godine

Дан жалости. Никад више. Дан када су нас лишили нашег националног поноса, идентитета, монархије и свих светлих традиција.

Arch Enemy

pre 4 godine

Upravo u firmi gdje radim smo pustili
,, Zabranjeno Pušenje" i ovu pjesmu i onako sa dignutim rukama je pjevali,
čisto pijeteta radi u znak SFRJ!

Aleksa

pre 4 godine

Bila jednom jedna zemlja...meni ostala u lepom sećanju kao detetu... P.S nisam jugonostalgičar samo ovi svi zajedno nisu joj ni do kolena...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 10:19)

Ево, ја сам југоносталгичар, често пословно путујем по целој Југи осим Хрватске коју избегавам (и реално, иако су се Словенци отцепили први, Хрвати су ти који су развалили Југу и једини нису желели да буду у њој)

Али, рећи да "ови сад нису ни до колена" није нетачно али није ни тачно. Прво, СФРЈ је направљена да се распадне на начин на који се распала, а да Хр и СЛО из ње изађу опрани од Другог рата, богатије и веће. Последица таквог уређења су ратови из којих смо ми Срби изашли голи и боси. О кредитима и договорној економији која није била одржива да не причам. Тако да то што подразумеваш под "ови сад" може да се односи само на Срб, БиХ, СМ, Кс, Хрватска ради на свом развоју, имају јак туризам, национално су заокружени и њихови "ови сад" су пајаци, али имају инфраструктуру власти која константно и доследно ради на остваривању њихових циљева. О Словенији је узалудно писати. Они чак немају ни пајаце. А "ови сад" у нашем делу СФРЈ су кренули из дебелог минуса. Све што је уложено у инфраструктуру СЛО и ХР није уложено у инфраструктуру осталих република СФРЈ.

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.

Miki

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

Jeste, baš su čekali da počne post, pa onda organizovali zasedanje u Jajcu.

ivan bebić

pre 4 godine

Danas je dan sjećanja na najveću tragediju koja se je desila na Balkanu u 20 stoljeću,stotine tisuća nevinih žrtava i milioni prognanih,kome to fali i kome to više TREBA???

Alen

pre 4 godine

Lazare,bili ti "ispoštovo" zakletvu i ispaljivao projektile po civilima u tvojoj "otađbini" ili bilo kojim civilima van tvoje Republike ?

Markoni

pre 4 godine

Svake godine u ovo vreme jedna te ista priča. Ne vidim smisla raspravama, Jugoslavije više nema niti će je ikada više biti, finito, gotovo!
Generalno, sama ideja nije bila loša, onakva država sa brojnim problemima koje je imala je i dalje bila najmanje loš sistem koji smo u našoj istoriji imali. SFRJ (namerno pravim razliku u odnosu na Kraljevinu pre nje koja je bila jedan polufeudalni kazamat) je bila eksperiment koji je pokazao da je taj oblik zajednice ubedljivo najbolji za sve te ovako ili onako bliske narode a sa druge strane strane je takođe pokazao da ti narodi civilizacijski nisu bili toga vredni jer im je stanje svesti kako tada, tako i danas na nivou srednjeg veka.
A ekonomski gledano, sve ove države su se nakon kumovskih privatizacija i pobednika tranzicije, prezadužile tek nakon što je SFRJ pukla, samo što je bivša država te dugove bila u stanju da servisira jer je u suštini bez obzira na mnoge slabosti u suštini imala jedan ekonomski sistem koji je funkcionisao. Pitanje je kakav nam je sistem danas sa neuporedivo lošijim obrazovanjem u odnosu na tadašnje vreme, mladima koji beže u emigraciju i državom koja kreira ekonomski ambijent za tajkune i investitore koji traže jeftinu radnu snagu.
No opet ponavljam, ove rasprave više nemaju smisla, odmorite od četnika i partizana.

realnosti malo

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)

Šta to plaćate? Raspitaj se o dugu Srbije i ko ga je napravio. Danas je sama Srbija neuporedivo zaduženija nego čitava bivša SFRJ. Tada su krediti podizani za izgradnju hidroelekrana i termoelekrana, puteva, fabrika... svega onog što je prodato u bescenje ili što i danas koristimo i što se višestruko isplatilo... nakon raspada SFRJ su se države naslednice zaduživale zarad popunjavanja rupa u budžetu i održavanja na vlasti vladajuće kamarile (bez obzira koja je vlast u pitanju). A najveća je bedastoća da su tada fabrike proizvodile maglu, a sve što je bilo u prodavnicama je bilo proizvedeno u SFRJ, dok danas ne možeš ni hleb kupiti bez provizije stranim vlasnicima. Nekad su naši građevinci i inženjeri gradili Bliski Istok, danas ne umemo ni trg da popločamo.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Bila jednom jedna zemlja...meni ostala u lepom sećanju kao detetu... P.S nisam jugonostalgičar samo ovi svi zajedno nisu joj ni do kolena...

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)
Nemoj da lažeš!Srbija ima 10 puta veća zaduženja nego cela bivša exYu zajedno sve države tog vremena!Botino idi po sednvič kada za bolji život ne znaš!

JPR24

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

A ti kao pa postiš... a post počinje 27. Mora da su ti komunisti pobrkali i datume.

SDK

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

Moje su proganjali zato što su išli u Crkvu.

Bosanac

pre 4 godine

na televiziji Lepa Brena I stari se seca ratnih vremena....
(Gandra Šajkaš, 29. novembar 2019 10:11)Žao mu je što neki misle, da je život negdje drugdje i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van....

dinko

pre 4 godine

Ja se sijećam kolinja, krvavica, čvaraka i kotlovine, obično je to bilo za taj dan jer praznik je pao u pravo vrijeme. Dakle bilo je krvavo za taj dan.

Exelnecija, neka tamo...

pre 4 godine

To su bili dani kada se odmara, druži sa porodicom, negde otputuje, i obavezno jede sveža svinjetina spremljena tog dana.

Svaka ćast za ćlanak. Evo kod nas u Federaciji BiH, ovaj dan se posebno poštiva. Mi imamo poseban pijetet prema tom danu, jer je omogućio da s malo strpljenja doćekamo da nas Alija povede u slobodu naše države. Tradicionalno, na ovaj dan se družimo, pijemo i kao poseban simbol ovog dana je sveprisutan svinjokolj u svakom džematu. Ubismo se jedući frišku krmetinu, a meni nekako pripade malo i muka. Jal' od nostalgije, jal' od vrućih čvaraka?

После мене, потоп.

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.

boomr

pre 4 godine

Trideset godina je proslo. Ljudi koga je briga vise, nije ta drzava bila nesto bajna (jeste ako si bio u partiji) koliko starije ljude nostalgija hvata. Imala je Srbija i svoju drzavu pre Jugoslavije.

Umetnik

pre 4 godine

Cuj njih "nekad se slavilo..."
ja ga i dan danas slavim. Istina ne pecem prase vise sam, evo upravo sam se vratio iz pecenjare sa prasetom na raznju. Celo jutro mi sa kasetofona odjekuju pesme iz NOBa, slavne borbe protiv mrskih fasista.
Imam snimljene sve partizanske filmove na video trakama, to ce deca da gledaju narednih 3 dana, kao i svake godine. Najvise vole Boska Buhu.
Zena je bas lepo ispeglala zastavu SFRJ. Ima lepo da stoji na zidu pored Titine slike.
Kupus je spreman. Obicno namikerim da prva tura bude dobrano ukiseljena do 29og ali nije mi bas ispao ove godine.
Popodne ocekujem dolazak gostiju. Namestilo sa da je vikend sutra pa cemo bogami bas proslaviti, onako partizanski. Surak donosi balon njegovog domaceg belog od 10L. Bice valjda dosta.

Eto, ukratko, spremni smo. Ako je neko od citaoca u prolazu, pozvan je da svrati i oseti makar na minut, kako se nekad dobro zivelo u mocnoj, slavnoj, ponosnoj Jugoslaviji. Kako je zivot bio jednostavan, lep, bez stresa.
Narocito su dobrodosli ovi mladji koji nikada vise nece imati priliku da to dozive. Ali morace da sa mojom i komsijskom decom prvo odgledaju Neretvu pa tek onda Boska Buhu.

Smrt fasizmu! Ziv je Tito umro nije, dok je Srba i Srbije!

nex

pre 4 godine

@Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16

Devojko,gospodjo,kako god, imam skoro 50. Od malih nogu sam isao kod striceva na slavu, lomili su kolace, popovi dolszili ili se islo u crkvu, krstili se vernici, sve sasvim normalno, postio je ko je to hteo, i sve je to mnogo autenticnije izgledalo nego ovo sad. Turbo-vernici i dojucerasnji komunisti izvrgose veru totalnom ruglu. Napravismo bahanalije od svetih domacinskih obicaja. Kriminalci, lopuze, prevaranti i ofarbani politicari se krste kad prodju pored crkve ne bi li smirili malo savest. ODVRATNO!!!
I, da. Kazi mi, molim te, koji mi je sad dan drzave? Koji me to praznik ushićuje kao tada 29. Novembar? Nestankom Jugoslavije izgubili smo dostojanstvo, postovanje, integritet, standard, normalan zivot, gradjansku slobodu.
Cestitam praznik svima koji se secaju.

JPR24

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)

Šta ti placas jade !? Hajd malo manje lupetaj, biće ti bolje za zdravlje.

indukt

pre 4 godine

Pa ova pesma je zapravo podsmevanje svim idealima za koje su se borili 'njegovi stari', nerazumevanje i nepoštovanje mlađih generacija prema žrtvama koje je njegov stari podneo zarad privilegija koje su mladi uživali, a koji tada nisu više baštinili tradiciju svojih predaka koji su krvarili za slobodu - "klinci se ne igraju partizana, svi čekaju pasoš da odu van", ali i nagoveštaj neodrživosti bratstva i jedinstva koje se pokazalo par godina kasnije kao tačno jer se ista država raspala u krvavom ratu.
Tako se isti junak, doduše u Bg verziji Pušenja, nakon rata podsmeva svom starom koji je "45. ušao u Trst, a sada na vrata komesarijata koga prima crveni krst" i slepoj veri u ideale...

South Park

pre 4 godine

A onaj deo..skrati jezik mogu te čuti...stara kaze jesi normalan Dragane zatvaraj prozor ne radi grejanje..Čuju te i mrak te pojede,mnogi su to doziveli.Drzava u kojoj su zidovi imali uši.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Bila jednom jedna zemlja...meni ostala u lepom sećanju kao detetu... P.S nisam jugonostalgičar samo ovi svi zajedno nisu joj ni do kolena...

nex

pre 4 godine

@Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16

Devojko,gospodjo,kako god, imam skoro 50. Od malih nogu sam isao kod striceva na slavu, lomili su kolace, popovi dolszili ili se islo u crkvu, krstili se vernici, sve sasvim normalno, postio je ko je to hteo, i sve je to mnogo autenticnije izgledalo nego ovo sad. Turbo-vernici i dojucerasnji komunisti izvrgose veru totalnom ruglu. Napravismo bahanalije od svetih domacinskih obicaja. Kriminalci, lopuze, prevaranti i ofarbani politicari se krste kad prodju pored crkve ne bi li smirili malo savest. ODVRATNO!!!
I, da. Kazi mi, molim te, koji mi je sad dan drzave? Koji me to praznik ushićuje kao tada 29. Novembar? Nestankom Jugoslavije izgubili smo dostojanstvo, postovanje, integritet, standard, normalan zivot, gradjansku slobodu.
Cestitam praznik svima koji se secaju.

HidenBow

pre 4 godine

Jedino poneki rodjaci zadriglih cetnika sa krvavim kamama nece priznati kakvu smo drzavu imali i koliko je narod bio srecan, zdrav i spokojan. Koja je Yuga sila bila. Onda su dosli oni! Od tada zivimo u najbednijoj tzv zemlji koju vode isti oni kojima je smetao 29.XI. Narod je na granici siromastva, a pojedinci ne znaju sta imaju. Doslo je vreme Zla. Vreme koje je zapad prizeljkivao i radio sve da im se zelje ostvare. Nije im bilo tesko, jer je zemlja i dalje puna fasistoidnih sledbenika koji menjajuci istorija brisu sve zlocine svojih predaka. Uzas.

После мене, потоп.

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.

Zagor

pre 4 godine

Bilo i proslo. Sta nam sad to vredi? Bilo je bolje dok je imalo smisla, naravno. Ali nismo primetili sta se kuva ipod povrsine i da krvolocne bestije cuce i cekaju svoje vreme. Da, bili smo naivni, vecina nas, jer smo verovali da smo ljudi. Ali dosta je kap ulja da unisti more. Olos je bio gladan rata, jer mu je to usadjeno u mozak. Nije tu vredela ni Jugoslavija, ni Tito, ni takozvano bratstvo i jedinstvo. Na kraju nije vredela Jugoslavija, jer jedan deo ljudi nije vredeo. Ziveli smo u zabludi. Neki su voleli, dok su drugi tajno mrzeli. Ja sam voleo i zemlju i ljude, ali nisam znao da se kriju krvopije ispod obicnog naroda. Bolje da je 1945e nadjeno drugo resenje, ne bi bilo rata 90ih, ali ne bi bilo ni zablude neke voljene Jugoslavije. Moglo je mnogo bolje.

Ciro

pre 4 godine

Neki su se zaklinjali na vernost i republici i armiji pa tu istu zakletvu pogazili...
lazar, 29. novembar 2019 10:15)

Ali su zadrzali stanove .. visesobne .. :)

Umetnik

pre 4 godine

Cuj njih "nekad se slavilo..."
ja ga i dan danas slavim. Istina ne pecem prase vise sam, evo upravo sam se vratio iz pecenjare sa prasetom na raznju. Celo jutro mi sa kasetofona odjekuju pesme iz NOBa, slavne borbe protiv mrskih fasista.
Imam snimljene sve partizanske filmove na video trakama, to ce deca da gledaju narednih 3 dana, kao i svake godine. Najvise vole Boska Buhu.
Zena je bas lepo ispeglala zastavu SFRJ. Ima lepo da stoji na zidu pored Titine slike.
Kupus je spreman. Obicno namikerim da prva tura bude dobrano ukiseljena do 29og ali nije mi bas ispao ove godine.
Popodne ocekujem dolazak gostiju. Namestilo sa da je vikend sutra pa cemo bogami bas proslaviti, onako partizanski. Surak donosi balon njegovog domaceg belog od 10L. Bice valjda dosta.

Eto, ukratko, spremni smo. Ako je neko od citaoca u prolazu, pozvan je da svrati i oseti makar na minut, kako se nekad dobro zivelo u mocnoj, slavnoj, ponosnoj Jugoslaviji. Kako je zivot bio jednostavan, lep, bez stresa.
Narocito su dobrodosli ovi mladji koji nikada vise nece imati priliku da to dozive. Ali morace da sa mojom i komsijskom decom prvo odgledaju Neretvu pa tek onda Boska Buhu.

Smrt fasizmu! Ziv je Tito umro nije, dok je Srba i Srbije!

Aleksa

pre 4 godine

Bila jednom jedna zemlja...meni ostala u lepom sećanju kao detetu... P.S nisam jugonostalgičar samo ovi svi zajedno nisu joj ni do kolena...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 10:19)

Ево, ја сам југоносталгичар, често пословно путујем по целој Југи осим Хрватске коју избегавам (и реално, иако су се Словенци отцепили први, Хрвати су ти који су развалили Југу и једини нису желели да буду у њој)

Али, рећи да "ови сад нису ни до колена" није нетачно али није ни тачно. Прво, СФРЈ је направљена да се распадне на начин на који се распала, а да Хр и СЛО из ње изађу опрани од Другог рата, богатије и веће. Последица таквог уређења су ратови из којих смо ми Срби изашли голи и боси. О кредитима и договорној економији која није била одржива да не причам. Тако да то што подразумеваш под "ови сад" може да се односи само на Срб, БиХ, СМ, Кс, Хрватска ради на свом развоју, имају јак туризам, национално су заокружени и њихови "ови сад" су пајаци, али имају инфраструктуру власти која константно и доследно ради на остваривању њихових циљева. О Словенији је узалудно писати. Они чак немају ни пајаце. А "ови сад" у нашем делу СФРЈ су кренули из дебелог минуса. Све што је уложено у инфраструктуру СЛО и ХР није уложено у инфраструктуру осталих република СФРЈ.

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.

Arch Enemy

pre 4 godine

Upravo u firmi gdje radim smo pustili
,, Zabranjeno Pušenje" i ovu pjesmu i onako sa dignutim rukama je pjevali,
čisto pijeteta radi u znak SFRJ!

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)
Nemoj da lažeš!Srbija ima 10 puta veća zaduženja nego cela bivša exYu zajedno sve države tog vremena!Botino idi po sednvič kada za bolji život ne znaš!

JPR24

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

A ti kao pa postiš... a post počinje 27. Mora da su ti komunisti pobrkali i datume.

Viktor

pre 4 godine

Bio na odmoru na Kubi. All inclusive. Nismo imali rezervisano za neki tematski restoran, a blizi nam se kraj odmora. Udjem i pitam da li mozemo da veceramo bez rezervacije obzirom na situaciju. Kaze - ne moze. Ja kazem, mi smo iz Kanade. Ne moze, puni smo. Onda se setim i kazem: Ja sam rodom iz Jugoslavije... Tito. On me pogleda i kaze, Tito Broz? Da. Sacekajte malo. Posle dva minuta nas docekao najlepsi sto u restoranu sa upaljenim svecama. Dve kelnerice su nas sluzile... To je bilo pre samo 5 godina.

realnosti malo

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)

Šta to plaćate? Raspitaj se o dugu Srbije i ko ga je napravio. Danas je sama Srbija neuporedivo zaduženija nego čitava bivša SFRJ. Tada su krediti podizani za izgradnju hidroelekrana i termoelekrana, puteva, fabrika... svega onog što je prodato u bescenje ili što i danas koristimo i što se višestruko isplatilo... nakon raspada SFRJ su se države naslednice zaduživale zarad popunjavanja rupa u budžetu i održavanja na vlasti vladajuće kamarile (bez obzira koja je vlast u pitanju). A najveća je bedastoća da su tada fabrike proizvodile maglu, a sve što je bilo u prodavnicama je bilo proizvedeno u SFRJ, dok danas ne možeš ni hleb kupiti bez provizije stranim vlasnicima. Nekad su naši građevinci i inženjeri gradili Bliski Istok, danas ne umemo ni trg da popločamo.

JPR24

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)

Šta ti placas jade !? Hajd malo manje lupetaj, biće ti bolje za zdravlje.

Rokatanski

pre 4 godine

(Miroljub, 29. novembar 2019 18:47)

Mogao bih da se složim sa Vama u svemu, ali suština je potpuno drugačija. Jugoslaviju nije stvorio Tito nego Aleksandar Karađorđević. Da bi to uradio, učinio je nekoliko teških zločina, nabrojaću samo dva: Likvidirao je Apisa koji je i doveo Karađorđeviće na vlast i rođenog starijeg brata Đorđa je proglasio ludakom i zatvorio u Toponicu. Teška pohlepa i pokvarenost kralja je poništila "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu", jer kada ne priznate Božiji izbor, onda i sve ostalo pada u vodu. Sledeće: Lično ja, ni moj pokojni otac nikad nismo bili članovi SK. Mom ocu su čak i kuću srušili zbog gradnje državnog objekta. Imovina nije do danas vraćena, a ima i Zakon po kome bi trebalo da se vrati. I pored svega, pred kraj života rekao je ono što ja nisam mogao ni da sanjam:"Sinovi moji, ja odlazim uskoro, mene su komunisti opljačkali jednom, ali sam u tom sistemu završio teškom mukom najveće škole, dobio sam odmah posao, bacali su me na terene širom SFRJ, ali su mi sve i plaćali, imao sam mogućnost da vas hranim, školujem i napravim ljude od vas. Ovi sada koji su došli su mnogo gori. Pljačkaju na sve moguće načine, izmišljaju Zakone kojima uništavaju narod i teško vama koji budete živeli posle mene. Ja ih dobro poznajem, došli su lažovi i lopovi, mnogo gori od onih bivših. Oni stari su bar reč poštovali, ovi ne poštuju ništa." Ovo je upravo razlika između one države SFRJ kakvu sam ja zapamtio i ovih današnjih državica-kolonija. Pozdrav!

Boske

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Genijana definicija. Duboki naklon!

holivudski frizer

pre 4 godine

pogledajte samo koliko je firmi bilo u gradu koji je imao Jugoprevoz i pogledajte koliko firm ima danas tamo. Čitajte komentare ljudi običnih i shvati cete da je ipak bravar bio taj koji je pusio kubu. To su one velike cigare iz Kube. Što smo pusili popusili smo E pa sada kud koji mili moji. Tako.

boomr

pre 4 godine

Trideset godina je proslo. Ljudi koga je briga vise, nije ta drzava bila nesto bajna (jeste ako si bio u partiji) koliko starije ljude nostalgija hvata. Imala je Srbija i svoju drzavu pre Jugoslavije.

balkan

pre 4 godine

Nije im bilo tesko, jer je zemlja i dalje puna fasistoidnih sledbenika koji menjajuci istorija brisu sve zlocine svojih predaka. Uzas.
(HidenBow, 29. novembar 2019 11:12)

Ma da, sigurno su jedan Dusko Kovacevic ili Sinisa Kovacevic zadrigli cetnici. Koji su to oni dosli i rasturili jugu? Mislis na Slobodana i Miru Markovic, zaklete komuniste? Alo, cetnici su ideoloski i na svi drugi nacin bili porazeni 1945-e. Sve posle toga, sve dobro i sve lose su cinili komunisti i njihovi potomci. Nije valjda da si toliko naivan i zaista mislis da je Seselj neki "cetnicki vojvoda"? Pa njega je DB stvorila. Mi ovde nemamo zdrav nacionalizam, upravo zahvaljujuci komunistima i udbi imamo sovinizam, i za to nam nisu krivi neki tamo cetnici, porazeni vec koliko decenija.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Pa kad vam je srbija bila premala, pa kad vam je 1918 'najveca greska u istoriji'... sami ste se uvalili u ovaj ocean govana. Moglo je lijepo, prijateljski, ravnopravno. 'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
I zato vam je tako kako je. Zasluzeno.

Markoni

pre 4 godine

Svake godine u ovo vreme jedna te ista priča. Ne vidim smisla raspravama, Jugoslavije više nema niti će je ikada više biti, finito, gotovo!
Generalno, sama ideja nije bila loša, onakva država sa brojnim problemima koje je imala je i dalje bila najmanje loš sistem koji smo u našoj istoriji imali. SFRJ (namerno pravim razliku u odnosu na Kraljevinu pre nje koja je bila jedan polufeudalni kazamat) je bila eksperiment koji je pokazao da je taj oblik zajednice ubedljivo najbolji za sve te ovako ili onako bliske narode a sa druge strane strane je takođe pokazao da ti narodi civilizacijski nisu bili toga vredni jer im je stanje svesti kako tada, tako i danas na nivou srednjeg veka.
A ekonomski gledano, sve ove države su se nakon kumovskih privatizacija i pobednika tranzicije, prezadužile tek nakon što je SFRJ pukla, samo što je bivša država te dugove bila u stanju da servisira jer je u suštini bez obzira na mnoge slabosti u suštini imala jedan ekonomski sistem koji je funkcionisao. Pitanje je kakav nam je sistem danas sa neuporedivo lošijim obrazovanjem u odnosu na tadašnje vreme, mladima koji beže u emigraciju i državom koja kreira ekonomski ambijent za tajkune i investitore koji traže jeftinu radnu snagu.
No opet ponavljam, ove rasprave više nemaju smisla, odmorite od četnika i partizana.

Bilo nekad....

pre 4 godine

Dovoljno je pogledati u clanku, za mene, jednu od najljepsih zastava na svetu koju sam s ponosom nosio i pokazivao. A danas, gostionicarski stonjak sa kockicama, koja se cak i na znakovima na radovima na cesti moze uociti. Ah, ta nasa lijepa domovina Jugoslavija, sa proslavama i sindikalnim putovanjima po celoj slobodnoj Jugoslaviji. Pod sljivom si mogao spavati, a da te nitko nije dirnuo. A sada? Moras da se bojis svega i svacega, da sa placom jedva izlazis na kraj mjeseca, bojis se na putovanju bilo gde zaustaviti i kucu ili stan tri puta zatvarati.

South Park

pre 4 godine

A onaj deo..skrati jezik mogu te čuti...stara kaze jesi normalan Dragane zatvaraj prozor ne radi grejanje..Čuju te i mrak te pojede,mnogi su to doziveli.Drzava u kojoj su zidovi imali uši.

natalija

pre 4 godine

Ovima što veličaju to vreme. Ko je otac Minhautena Miće Jovanovića? Birokrata koji se bavi kadriranjem u doba Tita....Da je bilo lustracije tj. 6 oktobra saznali bi kako je politička vlast prelazila sa dede (babe) na sinove, ćerke, pa onda na unuke....pa je ta politička vlast od lažne tranzicije 1990 pretvorena i u ekonomsku vlast (sad su oni i politička, ekonomska, mediska vlast). Ovaj što je kupio Megatrend kad je zaradio 62. miliona evra (godište je 1972.)? Nikada ništa neće biti od Srbije (neće preživeti) dok se ne napravi PRESECANJE GORDIJEVOG ČVORA 1945-2019. Ne može srednja klasa da bude turbo-sega-mega-pink....

Bosanac

pre 4 godine

na televiziji Lepa Brena I stari se seca ratnih vremena....
(Gandra Šajkaš, 29. novembar 2019 10:11)Žao mu je što neki misle, da je život negdje drugdje i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van....

Piplfoks

pre 4 godine

Dan Žalosti. Prokleta Jugoslavija.
(Adriano_Galliani, 29. novembar 2019 10:27)

Siguran sam da je tebi kao embrionu (ili možda tek sjaju u komšijinom oku?) mnogo zla nanela.

Iza brda

pre 4 godine

Komunistička Jugoslavija je bila tačno po meri Srba. Zato je vole i žale za njom. Srbi u socijalizmu "navučeni" k'o narkomani na 'leba bez motike, na posao na koji ne mora da se dolazi i koji ne mora da se radi, na platu koja mora da se primi, na stanove za "dž", na samoupravljanje, na letovanja i zimovanja u radničkim odmaralištima, na krefite koji ne moraju da se vrate...na sve ono civilizacijski neodrživo. Zato je svaki dan (Jugoslaviju) pominjemo na Srpskim portalima. Jer nismo za bolje.

Miki

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

Jeste, baš su čekali da počne post, pa onda organizovali zasedanje u Jajcu.

Arch Enemy

pre 4 godine

Zigzaga
Ne laži, kažem ti to jer vrlo dobro znam da kao osnovac nisam išao u školu a roditelji mi nisu radili na današnji dan jer sam do devedesetih živio u Hrvatskoj, 29.12. je bio najveći praznik EXYU i obilježavao se i to svečano na cijelom njenom teritoriju, tvoja revizio-retro mržnja je ovaj put ipak omanula!

dinko

pre 4 godine

Ja se sijećam kolinja, krvavica, čvaraka i kotlovine, obično je to bilo za taj dan jer praznik je pao u pravo vrijeme. Dakle bilo je krvavo za taj dan.

Millennium

pre 4 godine

Neverovatno koliko su ljudi i dalje u zabludi. Pa stanje u kojem smo sada su i proizveli političari koji su produkt te Jugoslavije koja vam nedostaje i za kojom uzdišete. Pa nisu Milošević, Tuđman i Alija pali sa Marsa. Nije jagnjeća brigada došla negde sa strane, već su proizašli iz društva kao takvog. A da je ta država valjala, ne bi se raspala 10 godina nakon smrti Tita. I manite se priče o Americi, CIA i ostalo. Da je to valjalo, niko nam ne bi mogao ništa.

Trovach

pre 4 godine

@Zigzaga...To uopste nije istina, a to ti tvrdim kao Hrvat iz Srbije koji se dobro seca tog vremena. Sa folklorom smo nekoliko godina zaredom bili na Bracu i u Sutivanu se svake godine slavio cak i dan ustanka u Hrvatskoj i BiH (27. jul, tj. srpanj). Tog dana bi na rivu bila donesena ogromna burad sa vinom i uz przene girice sve je bilo fraj i za domace i za strane turiste. Mi bismo uzeli takvu jednu "dozu", pa na malo dalji mol, jedna harmonika i jedna gitara i pevanje do duboko u noc. Pale su tu i neke ljubavi kasnije krunisane brakom. Poprilicno cesto idemo u Zagreb, ili Dubrovnik i vecina ljudi su normalni i nikoga ne mrze, ali je normalno da vise niko iz bivse juge ne zeli da ona vaskrsne (uskrsne), jer smo dokazali da smo stado balkanskih goveda koja ce se pobosti cim im "padne klapna" uz dugogodisnje podgrevanje, na tihoj vatrici, mrznje prema svakom koji je malkice drugaciji. Kod nenormalnih sam ja kao HrvatoSrbin teska nakaza, a kod normalnih je to totalno neprimetno.

indukt

pre 4 godine

Pa ova pesma je zapravo podsmevanje svim idealima za koje su se borili 'njegovi stari', nerazumevanje i nepoštovanje mlađih generacija prema žrtvama koje je njegov stari podneo zarad privilegija koje su mladi uživali, a koji tada nisu više baštinili tradiciju svojih predaka koji su krvarili za slobodu - "klinci se ne igraju partizana, svi čekaju pasoš da odu van", ali i nagoveštaj neodrživosti bratstva i jedinstva koje se pokazalo par godina kasnije kao tačno jer se ista država raspala u krvavom ratu.
Tako se isti junak, doduše u Bg verziji Pušenja, nakon rata podsmeva svom starom koji je "45. ušao u Trst, a sada na vrata komesarijata koga prima crveni krst" i slepoj veri u ideale...

Rokatanski

pre 4 godine

Danas možemo samo da sanjamo ta vremena. I tada nije bilo sve idealno, ali neuporedivo mirnije i poštenije vreme. Reč je još uvek bila poštovana, nije radio samo onaj ko nije hteo, fabrike koje danas otvaramo (recimo fabrike kablova) imali smo pre 50 godina. Ja sam završio jedan od najjačih i najpriznatijih fakulteta tada u svetu, posao sam imao i preko omladinske i studentske zadruge, a dnevnice su bile veće nego danas zaposlenih radnika. Sport nam je bio bar za klasu bolji nego danas, školovanje je bilo svima dostupno, zdravstvene ambulante i po zabačenim selima, gde su stigli struja i vodovod. Većina puteva i mostova (da ne govorim o velikim hidroelektranama i termoelektranama) je tada izgrađena, ljudima je bio zagarantovan godišnji odmor, terenskim radnicima uz platu i dnevnice, dodatak za odvojeni život, terenski dodatak, danas nema zagarantovanog ni toplog obroka. A onda su došle birokratske strukture, jer im nije bilo dovoljno da budu "jednaki sa privilegijama", već su hteli da umnože svoju imovinu otetu od naroda, svako je hteo da bude gazda u svom selu (parohiji). Danas je prisutan masovni odlazak ljudi u inostranstvo, nema više inženjera, majstora, dobrih radnika, a i ono što je ostalo nema nikakav motiv da se "ubija" od posla za bednu platu. Možda je ona, sada već davno prošla vremena najbolje opisao pokojni Čobi:"Bilo neko vreme pošteno." Pozdrav!

Abrakapokus

pre 4 godine

Bože, kako je to bilo loše vreme, ne ponovilo se...svake godine za 29. novembar sa roditeljima po 4 dana u Privlaci kod Vinkovaca, valjda da se uzme neko meso za zamrzivač. Ujutro me natovare uštipcima sa domaćim sirom, pa se po ceo dan igram i vratim blatnjav, za ručak pečenje, posle opet gubim vreme trčeći za loptom, uveče kolači i mleko, pa "Ne ljuti se čoveče" do spavanja...odvratno, zar ne?! Ne znam kako sam izdržao te teške godine. Baš sam imao nesrećno detinjstvo, nikako ne razumem jugonostalgičare :(

rudarproleter

pre 4 godine

Eh Srbi,znate li sta slavite?i sta ste slavili?,slavili ste ukidanje Srbije.!
Vaznija bila 13-sta plata jbg.
(Pera, 29. novembar 2019 12:18)

Koje Srbije, Srbija je ukinuta 1918. godine?

Alen

pre 4 godine

Lazare,bili ti "ispoštovo" zakletvu i ispaljivao projektile po civilima u tvojoj "otađbini" ili bilo kojim civilima van tvoje Republike ?

valpovo city

pre 4 godine

Priznali to danas neki ili ne,ali taj Jugoslavija je bila pojam za ove danasnje nazovi drzavice..P.S pozdrav svima kojima je ostala u lijepom sjecanju!

beee

pre 4 godine

Poznato je da isprazna i nesposobna masa voli da je lažu, vodaju, upravljaju s njom i manipulišu.Diktatori su kod njih voljeni i željeni. Zato ima ovoliko titonostalgičara kod nas. Zato smo na zadnjem mestu u Evropi.
Što veća isprazna masa to nesposobnija država.

zeljac

pre 4 godine

Zivela u toj zemlji. I zato imam pravo reci. Bez istorijskih cinjenica, lazi, prevara i obmana. To je bila drzava. Njezin pasos je vredio na crnom trzistu. U mnogim zemljama sada clanicama EU gledali su nas sa zaviscu. Osecaj slobode bio je nemerljiv. Socijalna politika, sa zaviscu je sad gledamo mi. Toliko toga imam jos za kazati, ali dovoljno je jos i ovo. Pogledajte geografsku kartu, kolika je bila ta jedna zemlja i sto je jos vaznije koji je prostor zauzimala. Zalim, zalim za necim sto se zove normalan zivot. Secate li se sta je to ili znate li sta je to...

Ahtung

pre 4 godine

Svinjokolj prve nedelje pravoslavbog Božićnog posta, zato nam sad ovako dobro ide. Slavili dan kada su komunisti rasparčali etničke granice srpskog roda na malene državice, od kojih većina nikad nije ni postojala. To samo neka komunistička dalaba, koja živi u silom otetoj vili na Dedinju, može da slavi!

mm.

pre 4 godine

"Čuju te i mrak te pojede,mnogi su to doziveli.Drzava u kojoj su zidovi imali uši".
(South Park, 
Ti kao Kolinda! I nije bilo jogurta? Bila gvozdena zavesa, pa nije moglo da se putuje? Da nisam živela tada, možda bih i verovala.

TedWolfsburg

pre 4 godine

Uvijek se sjetim svega na ovaj datum.
Živjeli smo lijepo i sigurno a evo sad smo u Njemačkoj kod naših arhineprijatelja našli kruh.
Tužno je to.

FUJ...!

pre 4 godine

Дан жалости. Никад више. Дан када су нас лишили нашег националног поноса, идентитета, монархије и свих светлих традиција.
(Адвокат, 29. novembar 2019 11:16)

NIŠTA OD SVEGA TOGA ŠTO SI NAPISAO...!
Dan žalosti, je nama svaki dan, zbog bezbroj imbecila koji su lišeni mozga, i bilo čega ljudskog, započeli i dovršili rasturanje i uništenje Jugoslavije.
Najviše vas ima upravo u Srbiji i Bosni, pa nije čudo da ste na nivou afričkih kolonija, sa tendencijom da stignete u srednji vek...
Živela Juga - Smrt fašizmu - Sloboda Narodu!!!

Dejan

pre 4 godine

Poslednji put smo slavili 2001.god.???! Da li smo mi stvarno kolektivno retardirani?!? Da li još uvek neko slavi tu državu-grobnicu Srpskog naroda??!

stogodisnje slepilo

pre 4 godine

'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

Svasta ste napisali, uglavnom ono u sta biste i sami da verujete. Pre svega, vasa vlada je zvala Srbe da pomognu - prvo im je rekla da ne ulaze u Hrvatsku, i Sabor je cak proglasio nezavisnu drzavu (odmah nakon kapitulacije AU), ali, eto, uleteli vam Italijani.
Kada se govori o medjuratnoj dominaciji Srba ta cela prica nema veze sa zivotom. Nakon sto ste se preko Srba prebacili na stranu pobednika, a obzirom da nikada niste hteli u SHS (kao sto rekoh gore cak ste bili i pokusali da proglasite nezavisnu Hrvatsku), odmah ste poceli da minirate SHS, vase stranke su cinile sve sto je u njihovoj moci da tu zemlju blokiraju, uruse itt... inace, kada vec govorimo o dominaciji Srba, po kojoj osnovi je ta drzava nazvana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca? Zasto ste vi kao gubitnici u tom ratu dodati u ime, kako su to ti odvratni i dominantni Srbi dozvolili?
Ne vredi voditi raspravu sa vama, vi jednostavno ne zelite da vidite sta ste sve cinili u 20.veku, kakvi ste nesretni oportunisti bili priklanjajuci se Srbima kada vam trebaju, a tamaneci ih cim ste jaci. Srbi su bili ogromna populacija u Hrvatskoj sredinom 19.veka, kada bi se sabrali katolici, muslimani i pravoslavci izjasnjavani kao Srbi bilo je mozda i vise nego Hrvata - gde su sad?

Biba

pre 4 godine

Srbija je nesumnjivo najvise izgubila zbog Jugoslavije. Imali smo najjacu drzavu, najvecu s kraljevskom prestonicom u Beogradu. Izasli smo iz Jugoslavije dvostruko manji sa fabrikama, putevima, hotelima, istorijskim znamenitostima i narodom van danasnjih granica, rasutim po republikama koje nikad nisu ni postojale. Najvise boli to sto se Jugoslavija vec jednom raspala u bratoubilackim ratovima (u drugom svetskom ratu) a nase nove vlasti su nas ponovo uvele u zajednicu s njima. Da nije bilo Jugoslavije danas bismo bili u najgorem mogucem scenariju na nivou Poljske ili Ceske.

SDK

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

Moje su proganjali zato što su išli u Crkvu.

Zeljko

pre 4 godine

A smesni ste svi sem onih par komentara a oni ce znati da se prepoznaju i hvala im za komentare. Pazi vamo: Prvo da porucim Slovencima i Hrvatima. Nije vam bila dobra Jugoslavija ali ste brze bolje se pridruzili evropi koja je manje feferativna od Jugoslavije. A sad svima ostalima. A gde cete vi sutra, a? Cutimo...pa u istu tu Evropu zajedno sa bracom Hrvatima i Slovencima i svima drugima, ocete, ocete, pre ili kasnije. Srbija ce prva to je sigurno a i vi ostali. A vi sto plujete po Jugoslaviji neka vas je sramota. Svim Jugoslovenima u koje i sebe ubrajam cestima dan Republike. Vidimo se u EU.

pionir

pre 4 godine

A kod kralja feudalizam i nepismenost, ratovi, Nusic lezao robiju, zidovi su i tad imali usi, pomrcina isto jela ljude, vrsili smo atentate na kog smo stigli, sve je bilo u rukama tajkuna, iznenada napali Bugare (a posle nesto njih prozivamo), generalno agresivni prema komsijama, DB je osnovao kralj a ne tito..

Sve tv serije koje se sad snimaju smestene u predratni period romantizuju to vreme al kroz zivote tadasnjih bogatasa..
Snimite o sirotinji seriju, 10 deteta, luk i leba.. Realnost vecine tada..

Sad nam se vratilo to uredjenje od pre rata, a kao krivimo komuniste.. I to su vas ubedili.. Da je neko drugi kriv..
Mu, Srbi, mu..

susjed

pre 4 godine

SFRJ je bila inkubator za Slo. i Hr.? A da malo proučite koliko je tko uplaćivao u Fond za nerazvijene? Prije bi bilo da su Slo. i Hr. bile krave muzare.

velika ideja koju su Srbi 2x platili krvlju ali nerealna

pre 4 godine

Ovo nitko nije slavio u Hrvatskoj ni za vrijeme Juge
(Zigzaga, 29. novembar 2019 15:08)

Bravo komšija objasni glupim Srbima. Drugačije ne može.
Ne shvataju da se sećaju detinjstva i mladosti u državi koja nije imala budućnost.

e, svasta

pre 4 godine

(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)
Ne budi smesan, trazis ranvopravnost? Zalis se sto mi nismo silovali, vesali i klali nevine seljake kao vi u Macvi 1914? Zalis se sto mi nismo ravnopravno poklali i spalili stotine hiljada Hrvata kao sto ste vi Srba? Koja je to ravnopravnost kou ste vi zeleli? Vi ste zlocinci i samo vas je Tito spasavao od zigosanja. Slavite taj dan.

Miroljub

pre 4 godine

(Rokatanski, 29. novembar 2019 13:42)

Sve je lepo kroz roze naocare. Mozda bi jugonostalgija mogla da udje u spisak endemskih bolesti u Srbiji Svetske Zdravstvene organizacije jer predstavlja distorziju realnosti.
Moja tetka je otisla 1975 za Svedsku, kao i stotine hiljada drugih jer nija mogla da nadje posao u tom raju SFRJ, gde su se trosile Americke pare da bismo bili tampon prema Varskavskom paktu, odvajanju zemalja treceg sveta od sovjetskog uticaja kroz Nesvrstane, pravili nerentabilne fabrike od tih istih kredita i para, pravili poluproizvode za nase trziste i verovali da smo zbog toga nesto posebno, a u stvari "go ***" kada je doslo vreme istine. Gledao pre nekog vremena seriju Diplomci, pa posle film Zivot je lep, gde se kao na dlanu vidi kako je sistem bio naopak i tad, a i sad - jer su na vlasti njihova deca i isti sistem privilegija. Secam se i ja tih vunenih vremena za normalne ljude koji nisu bili ljige ili isprani mozgovi i koji su i tad videli svu malignost tog sistema, koji njihovi bastinici u Srbiji jos uvek evociraju da bi raja bila okrenuta proslosti i tetanizirana da bilo sta radi za sebe i danas, i zato ne cudi to konstatno evociranje kroz medije te tvorevine u Srbiji, ne bi li svi i dalje bili u stanju transa, koje traje vec 70 godina.

Alcale

pre 4 godine

Moje su proganjali zato što su išli u Crkvu.
(SDK, 29. novembar 2019 10:35)

A meni je otac bi clan partije, major, zamenik komadanta i politicki komesar i kinda nije slavio verske praznike!
Kada sam bio 5 razred pitao sam ga da li bog postoji?
"Ako ti sine verujes da postoji onda za tebe postoji!"
Uredno smo isli u crkvu a on na partijska zasedanja i nikada mu niko rec nije rekao niti prtebacio!

Posto ja nikada ranije nisam cup da se ikome branilo uprazanjavanje religije pitao sam ga kada sam citao kako se prica o tome! INace je bio veoma lojalan vojsci i bivsoj jugoslaviji, ponosan jugosloven! Rekao mi je da nikada od nikoga pojedince od predstavnika partije ili na nekom od sastanaka kao ni za vrmee skolovanja nije do NIJEDNU JEDINU REC protiv religije ili uprazanjavanje iste jer da jeste sigurno ne bi dozolio sestri da ide u crkvu niti bi mi isli na verske praznike kod nasih prijatelja ( sto smo i cinili).

Dakle prijatelju ili te neko laze da je IKO IKADA zvanicno branio religiju ili je pravi razlog progona bio nesto drugo (ne iskljucujem licne prirode sto je medju srbima prilicno cesto) jer KP jugoslavije, kao i bezbednosnosne sluzbe (prvi komsija nam je bio bezbednjak) ili policija za vreme SFRJ nisu imale nikav progon vernika!

Мала реплика

pre 4 godine

@ JPR24 i @ dnevna doza prosecnog Srbende

Да ли је Југославија ваше лично искуство или је то оно "био сам мали али ми је тата/деда причао"? JPR24 све вреднује само кроз материјалну корист и по томе цени и срећу, радост, дуг, тугу, не види шири историјски контекст. Схвата све буквално, не зна шта је алегорија. Што се тиче Srbende, јадан узми се књиге, тренирај нешто, нађи женско, вешбај гитару, упражњавај неки хоби. Нема вести од спорта, политике, економије, друштва да ти не оставиш бар три коментара по теми. Бавиш се ти чиме конкретним, сврсисходним, привређујеш ли ти шта, или те родитељи хране?

Адвокат

pre 4 godine

Дан жалости. Никад више. Дан када су нас лишили нашег националног поноса, идентитета, монархије и свих светлих традиција.

филозоф

pre 4 godine

Доста више те патетичне, лажне југоносталгије! Да је Југославија заиста ваљала и да смо је заиста волели не би се ни распала.

TLN

pre 4 godine

U ono vrijeme običan zanatlija(član kpj) je bio bog i batina. Mogao si biti ne znam kakav stručnjak, nemaš knjižicu kpj, onaj gore zanatlija ti je kapiten. Imao si "sve" pod uslovom da "si Sakiba i da ništa ne progovaraš". Tačno je da su ljudi bili skromniji imali izvjesniju budućnost, ali su radili. Danas zbog zavisti i ne skromnosti ljudi izgubili kompas. Hoće da žive kao direktori, da ljetuju kao direktori a nemaju pokriće(znanje). I onda nervoza, frustracije i u tom duhu odgajamo djecu i pravimo bolesno društvo....

Pera realno

pre 4 godine

Srbija je najgore prošla. Predratna ekonomska elita je uništena, intelektualci su se održali kao profesori još nekih 20-tak godina i iškolovali nekoliko generacija kvalitetnih stručnjaka. Kad su stručnjaci otišli u penziju stigli su rođaci sa sela i SEGA MEGA kadar. Danas smo u totalnom deep shitu i nema nam spasa.

direwolf

pre 4 godine

Sve republike bivse SFRJ su prestale da slave ovaj praznik jos pocetkom devedesetih dok se u Srbiji slavio sve do 2001 godine. Inace na prvom zasedanju AVNOJa nije ni bilo sprskih predstavnika, a na njemu je podeljena teritorija koju je Srbija unela u drzavnu i narodnu zajednicu, tako da je spala na danasju uzu Srbiju sa sve pokrajinama. Svi ostali, izuzev Crne Gore, su tada po prvi put dobili svoje teritorije u istoriji, i oni su prestali da ga slave a mi produzili sve do 21og veka...

Miroljub

pre 4 godine

Vec decenijama se to ludilo bastinjenja propale SFRJ i jugonostalgije promovise u Srbiji. Pametni su otisli dalje i gledaju kako zive danas i sta da urade da bolje zive sutra, a u Srbiji se tuguje za samoupravljanjem i farmericama i hulahopkama iz Trsta... katastrofa ispranih mozgova i generacija zatrovanih titoizmom.

ivan bebić

pre 4 godine

Danas je dan sjećanja na najveću tragediju koja se je desila na Balkanu u 20 stoljeću,stotine tisuća nevinih žrtava i milioni prognanih,kome to fali i kome to više TREBA???

bata

pre 4 godine

Iz teksta se vidi da se najvise pati za svinjokoljom .... i lencarenjem ...ta nakaradna tvorevina nas je unistila do daske ..a vi i dalje tugujete..samo tupavi Srbi tuguju, svi eks Ju narodi su jedva docekali raspad..i realno vecina je sada u boljoj poziciji od nas..ali ne..vi patite i tugujete ..patili doveka..

Ranko Trba

pre 4 godine

@ posle mene potop

A danas se ne laze, radi se punom parom i uopste nismo najzadueniji ikada? Kakve samo gluposti covek moze da procita ovde.

Алекса

pre 4 godine

Lazare,bili ti "ispoštovo" zakletvu i ispaljivao projektile po civilima u tvojoj "otađbini" ili bilo kojim civilima van tvoje Republike ?
(Alen, 29. novembar 2019 11:41

Заклетва је била да се брани Република од свих који је нападају.

duško

pre 4 godine

kada bi postojala mašina koja mjeri ljudsku sreću onda bi se vidjelo da su tada ljudi stoput srećnije živjeli. od vardara do đevđelije, i današnje "ustaše" i "četnici" i "balije"...i svi drugi

RadomirVR

pre 4 godine

"Možda je ona, sada već davno prošla vremena najbolje opisao pokojni Čobi:"Bilo neko vreme pošteno." Pozdrav!"
(Rokatanski, 29. novembar 2019 13:42)
Potpuno se slazem sa tobom kao i vecina, ali:
- te fabrike i zemlja, nisu drzavne ili narodne, vec otete od privatnika i crkve, kojima se sada vraca restitucijom,
- zdravstveno, socijalno, PIO fond i plate bile super, ali krediti, na 40 godina, nevidjeni za to vreme, i dan-danas vracamo.
itd.

krki

pre 4 godine

Jugoslavija je bila tragičan projekt. Nama Hrvatima je bila samo jedna stepenica do stvaranja neovisnosti. Međutim, bilo je tu i lipih momenata. Što će tiče Srbije ona je generalno, po mom mišljenju, najviše izgubila s tom Jugoslavijom, jer je najviše dala. Naravno, to ne znači da ne bi trebali biti dobri susjedi. Nema nam druge, Koliko god smo slični , još smo više različiti. Svako dobro Srbi, pozdrav iz Hrvatske

Exelnecija, neka tamo...

pre 4 godine

To su bili dani kada se odmara, druži sa porodicom, negde otputuje, i obavezno jede sveža svinjetina spremljena tog dana.

Svaka ćast za ćlanak. Evo kod nas u Federaciji BiH, ovaj dan se posebno poštiva. Mi imamo poseban pijetet prema tom danu, jer je omogućio da s malo strpljenja doćekamo da nas Alija povede u slobodu naše države. Tradicionalno, na ovaj dan se družimo, pijemo i kao poseban simbol ovog dana je sveprisutan svinjokolj u svakom džematu. Ubismo se jedući frišku krmetinu, a meni nekako pripade malo i muka. Jal' od nostalgije, jal' od vrućih čvaraka?

JPR24

pre 4 godine

@ JPR24 i @ dnevna doza prosecnog SrbendeДа ли је Југославија ваше лично искуство или је то оно "био сам мали али ми је тата/деда причао"? JPR24 све вреднује само кроз материјалну корист и по томе цени и срећу, радост, дуг, тугу, не види шири историјски контекст. Схвата све буквално, не зна шта је алегорија. Што се тиче Srbende, јадан узми се књиге, тренирај нешто, нађи женско, вешбај гитару, упражњавај неки хоби. Нема вести од спорта, политике, економије, друштва да ти не оставиш бар три коментара по теми. Бавиш се ти чиме конкретним, сврсисходним, привређујеш ли ти шта, или те родитељи хране?
(Мала реплика, 29. novembar 2019 12:35)

Lično iskustvo. Vrednovanje kroz materijalnu korist ?! Malo si ti izgleda pobrkao lončiće. A o alegoriji, nisi ni ti izgleda shvatio moju... Širi kontekst ? Ovo danas ti nije dovoljno da vidiš širi kontekst ? Ne vidiš kakva rupetina ? Jugoslavija nije bila perfektna, naravno, nije bila najbolja, naravno, ali od ovoga danas, bila je 10 puta bolja nego sve ove državice zajedno sada. A umesto da smo je očuvali na drugaciji način, kao vrstu unije, ekonomske, odbrane, ostalo svako svoje, nešto kao UK, ali bez centralizacije, ne bi nam drugi diktirali tako lako, ne bi sigurno kukali kao sada da dodju strane firme, ne bi se sve prodalo. Ali okej, umesto toga, nama je bolje da se koljemo, pa sada kad svi odlaze čim im se prilika ukaze, a natalitet sve gori, superiška !

oldtimer

pre 4 godine

Kakva god da je bila Jugoslavija je kao država nedostižna za ovo što danas postoji. Prvenstveno mislim na Srbiju koja nezadrživo propada. Živeo sam u Jugoslaviji i nosyalgičan sam jako.

Alen

pre 4 godine

Hvala redakciji na objavi komentara,redovno čitam vaše vijesti i poštujem vas i naravno Srpski narod inače sam Hrvat iz okolice Dubrovnika,hvala još jednom

Komša

pre 4 godine

@nex
Koji je dan države? Dan kada su Srbi,shodno svojoj tradiciji izabrali svoga Vožda i krenuli da oslobadjaju svoj narod i svoju zemlju od feudalaca i okupatora i dan kada su ,posle trideset godina doneli jedan od najdemokratskijih Ustava tog vremena.U ta dva dana i u tom datuma sadržamo je sve što je jednom narodu potrebno da bi bio slobodan.
Nisu Srbi nikada živeli u savršenoj državi ALI SU TADA ZNALI KAKO ONA TREBA DA IZGLEDA.

Poredjenje Srpske revolucije sa odlukom elspoziture jedne strane sile (Kominterne) prilikom koje čak nisu prisustvobali predstavnoci iz Srbije je nemoguće.

Srbi bi trebalo da se okrenu svojoj tradiciji ,utemeljenoj u periodu od 1804 do 1918. a da se veoma kritički osvrnu na period od 1918 do danas.

To je jedini način na koji možemo da razumemo KO SMO.

A jugoslovenski nacionalisti neka slave svoje praznike ako hoce,neka ne uvlače nas Srbe u to.lll

Vlade Djurovic strucnjak

pre 4 godine

Dokle cemo vise da slusamo price o Jugoslaviji? Mogao si da spavas na klupi, islo se u Trst, dobijali su se stanovi od drave( doduse sano za povlascene clanove KPJ, ali boze moj)
Shvatite 30 godina ne postoji ta drzava a od proslosti se ne zivi.

Srboljub

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Genijana definicija. Duboki naklon!
(Boske, 29. novembar 2019 12:29)

Pa zar ne piše u tekstu da ste vi, rođeni devedesetih i bez iskustva življenja u Jugi, u suštini neinformisani, da vaše stečene ideje o njoj jesu samo varijacije misli onih koji nisu ni shvatili prednost velike i zajedničke države?

Južni Sloven

pre 4 godine

Jugoslavija nije bila neprirodna tvorevina, zašto bi bilo neprirodno formiranje države južnih Slovena? Konačno, i katolici i pravoslavni bili su hrišćani.

una

pre 4 godine

Umetnik, tako kad pišeš u detalje, tačno bi svratila na kafu....uživajte.
Sretan Dan Republike svima rođenim u SFRJ. Tada smo bili veliki i ponosni...sada smo mali i podmukli. Smrt fašizmu!

Jednog dana...

pre 4 godine

"Na drugom zasedanju AVNOJ-a doneta je i odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada" - Vala trebaće nama jednog dana kada se oslobodimo ropstva neko novo zasedanje AVNOS-a sa odlukom da se ne priznaju obaveze i odluke koje sklopila izdajnička vlada - zna se čija!

dole uvlakaci

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Za razliku od Slovenaca i Hrvata, Srbi i Bosanci imaju dodvornicki mentalitet a to ponekad nije dobro.

Seki

pre 4 godine

Nemoze nikako da bude da je stari popio malo ako misle na tita na televiziji lepa brena jer je ona pocela da pava 82godine dve godine posle smrti tita.

banacanin

pre 4 godine

kod nas u banatu praznik republike-svinjokolj svi smo ga voleli i sa setom se secamo niti praznika a bogami ni svinja ni svinjokolja

ravnopravnost

pre 4 godine

'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

pijani otrezni se i razmisli dobro u kakvoj hrvatskoj danas zivis, a sto se tice samog glasanja bolje ne reci nista?

Naše priče nema niko

pre 4 godine

Kako to da smo mi sada republika - a nemamo Dan republike?

Ovo pitam sve kao antijugoslovenski i antiavnojevski nastrojen.

oytan

pre 4 godine

vas je problem sto danas nemate drzavu. Uzmite si u zadatak, dovedite se u red, stvorite normalnu drzavu, povucite i ostale iz kaljuze za sobom, eto vas svih nazad u EU, opet ista stara drzava, gdje mozes i na jadran i planine, samo sad je jos veca i bogatija. Sve sto treba je mir i normalan zivot, zaboravite na budalastine i revolucije

Dobro Informisan

pre 4 godine

Sreća pa se pojavio Sloba i prekinuo tu smejuriju od države. Te kao neko Bratstvo i Jedinstvo, pa kao sve neki drugovi i drugarice, pa kao svi smo ravnopravni, pa kao neko samoupravljanje...

JPR24

pre 4 godine

Pa kad vam je srbija bila premala, pa kad vam je 1918 'najveca greska u istoriji'... sami ste se uvalili u ovaj ocean govana. Moglo je lijepo, prijateljski, ravnopravno. 'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.I zato vam je tako kako je. Zasluzeno.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

Hajd ti ravnopravno kupi knjige Nevenka Bartulina, pa posle dođi na ispit.

maunt5

pre 4 godine

Predivan Prazik! Odmah iza njega kretala je jurnjava za rezervaicijama za N.G. Samo preko veza dobijao najbolje.Boze kako je bilo lepo!!!

Ahtung

pre 4 godine

@JPR24:

Božićni post počinje 28. novembra, a pošto je ove godine 27. pao u sredu, kada se inače posti, to se posti i taj dan. Da je 27. pao u utorak ili četvrtak, ne bi se postilo na taj dan.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Lično, ja vidim Tita kao nekakvog hipotetičkog "Miloševića izvan devedesetih". Bio je upravo to, komunjara, pritajeni saradnik sa zapadom, potpisivač tajnih sporazuma na štetu Srbije, populistički retor priče o nacionalizmu (Titova NOB je bila situacioni pandan Miloševićevim "oružanim bitkama koje nisu isključene", ili "novom boju na Kosovu", već kako ga ko vidi). Jedini plus - istina, od krucijalnog značaja za sve narode - bio mu je što je, eto, gradio, obezbeđivao standard, pelcovao narod od religiozno-rusomanskih gluposti... Svakako, nama još od '45. ne vlada srpska/nacionalna vlast, već ko zna čija. Jesu nam neki od tih činili i dobra dela, ali, kao i svi uljezi i izdajice, zelenaški a ne prijateljski i bespovratno.

Сандра

pre 4 godine

@JPR24

Не, помешао си лончиће, пост почиње 28. али је ове године 27. био среда па се и тад постило. Мир с тобом! :*

Mantis

pre 4 godine

Dovoljno je pogledati u clanku, za mene, jednu od najljepsih zastava na svetu koju sam s ponosom nosio i pokazivao. A danas, gostionicarski stonjak sa kockicama, koja se cak i na znakovima na radovima na cesti moze uociti. Ah, ta nasa lijepa domovina Jugoslavija, sa proslavama i sindikalnim putovanjima po celoj slobodnoj Jugoslaviji. Pod sljivom si mogao spavati, a da te nitko nije dirnuo. A sada? Moras da se bojis svega i svacega, da sa placom jedva izlazis na kraj mjeseca, bojis se na putovanju bilo gde zaustaviti i kucu ili stan tri puta zatvarati.
(Bilo nekad...., 29. novembar 2019 23:17)

Prvo, zastava s "kockicama" (kvadratima) nije zastava tvoje države,pa je i ne gledaj (neće ti smetati).
Drugo, od te "ta nase lepe domovine Jugoslavije" izuzmi Hrvatsku, pa ćeš vidjeti koliko ti je ljepote ostalo.

Mille

pre 4 godine

Jesu crveni bili najgori al makar nisu srušili železničku stanicu a za ovo što su obnavljali manastire ne mogu ni ja da im oprostim

Zigzaga

pre 4 godine

ZigzagaNe laži, kažem ti to jer vrlo dobro znam da kao osnovac nisam išao u školu a roditelji mi nisu radili na današnji dan jer sam do devedesetih živio u Hrvatskoj, 29.12. je bio najveći praznik EXYU i obilježavao se i to svečano na cijelom njenom teritoriju, tvoja revizio-retro mržnja je ovaj put ipak omanula!
(Arch Enemy, 29. novembar 2019 19:42)
Mozda vi iz partije ste to velicali,obican narod nije

Zagor

pre 4 godine

@Bilo nekad....: Vidim da jos uvek razmisljas od "Vardara pa do Triglava", cim mesas ekavicu i ijekavicu. Posto SFR Jugoslavije vec skoro 30 godina vise nema, predlozio bih ti da se odlucis za jednu varijantu. Jer, moras da priznas, izgleda malo cudno.

После мене, потоп.

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Pa kad vam je srbija bila premala, pa kad vam je 1918 'najveca greska u istoriji'... sami ste se uvalili u ovaj ocean govana. Moglo je lijepo, prijateljski, ravnopravno. 'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
I zato vam je tako kako je. Zasluzeno.

HidenBow

pre 4 godine

Jedino poneki rodjaci zadriglih cetnika sa krvavim kamama nece priznati kakvu smo drzavu imali i koliko je narod bio srecan, zdrav i spokojan. Koja je Yuga sila bila. Onda su dosli oni! Od tada zivimo u najbednijoj tzv zemlji koju vode isti oni kojima je smetao 29.XI. Narod je na granici siromastva, a pojedinci ne znaju sta imaju. Doslo je vreme Zla. Vreme koje je zapad prizeljkivao i radio sve da im se zelje ostvare. Nije im bilo tesko, jer je zemlja i dalje puna fasistoidnih sledbenika koji menjajuci istorija brisu sve zlocine svojih predaka. Uzas.

Umetnik

pre 4 godine

Cuj njih "nekad se slavilo..."
ja ga i dan danas slavim. Istina ne pecem prase vise sam, evo upravo sam se vratio iz pecenjare sa prasetom na raznju. Celo jutro mi sa kasetofona odjekuju pesme iz NOBa, slavne borbe protiv mrskih fasista.
Imam snimljene sve partizanske filmove na video trakama, to ce deca da gledaju narednih 3 dana, kao i svake godine. Najvise vole Boska Buhu.
Zena je bas lepo ispeglala zastavu SFRJ. Ima lepo da stoji na zidu pored Titine slike.
Kupus je spreman. Obicno namikerim da prva tura bude dobrano ukiseljena do 29og ali nije mi bas ispao ove godine.
Popodne ocekujem dolazak gostiju. Namestilo sa da je vikend sutra pa cemo bogami bas proslaviti, onako partizanski. Surak donosi balon njegovog domaceg belog od 10L. Bice valjda dosta.

Eto, ukratko, spremni smo. Ako je neko od citaoca u prolazu, pozvan je da svrati i oseti makar na minut, kako se nekad dobro zivelo u mocnoj, slavnoj, ponosnoj Jugoslaviji. Kako je zivot bio jednostavan, lep, bez stresa.
Narocito su dobrodosli ovi mladji koji nikada vise nece imati priliku da to dozive. Ali morace da sa mojom i komsijskom decom prvo odgledaju Neretvu pa tek onda Boska Buhu.

Smrt fasizmu! Ziv je Tito umro nije, dok je Srba i Srbije!

boomr

pre 4 godine

Trideset godina je proslo. Ljudi koga je briga vise, nije ta drzava bila nesto bajna (jeste ako si bio u partiji) koliko starije ljude nostalgija hvata. Imala je Srbija i svoju drzavu pre Jugoslavije.

Aleksa

pre 4 godine

Bila jednom jedna zemlja...meni ostala u lepom sećanju kao detetu... P.S nisam jugonostalgičar samo ovi svi zajedno nisu joj ni do kolena...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 10:19)

Ево, ја сам југоносталгичар, често пословно путујем по целој Југи осим Хрватске коју избегавам (и реално, иако су се Словенци отцепили први, Хрвати су ти који су развалили Југу и једини нису желели да буду у њој)

Али, рећи да "ови сад нису ни до колена" није нетачно али није ни тачно. Прво, СФРЈ је направљена да се распадне на начин на који се распала, а да Хр и СЛО из ње изађу опрани од Другог рата, богатије и веће. Последица таквог уређења су ратови из којих смо ми Срби изашли голи и боси. О кредитима и договорној економији која није била одржива да не причам. Тако да то што подразумеваш под "ови сад" може да се односи само на Срб, БиХ, СМ, Кс, Хрватска ради на свом развоју, имају јак туризам, национално су заокружени и њихови "ови сад" су пајаци, али имају инфраструктуру власти која константно и доследно ради на остваривању њихових циљева. О Словенији је узалудно писати. Они чак немају ни пајаце. А "ови сад" у нашем делу СФРЈ су кренули из дебелог минуса. Све што је уложено у инфраструктуру СЛО и ХР није уложено у инфраструктуру осталих република СФРЈ.

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.

SDK

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

Moje su proganjali zato što su išli u Crkvu.

Ahtung

pre 4 godine

Svinjokolj prve nedelje pravoslavbog Božićnog posta, zato nam sad ovako dobro ide. Slavili dan kada su komunisti rasparčali etničke granice srpskog roda na malene državice, od kojih većina nikad nije ni postojala. To samo neka komunistička dalaba, koja živi u silom otetoj vili na Dedinju, može da slavi!

Exelnecija, neka tamo...

pre 4 godine

To su bili dani kada se odmara, druži sa porodicom, negde otputuje, i obavezno jede sveža svinjetina spremljena tog dana.

Svaka ćast za ćlanak. Evo kod nas u Federaciji BiH, ovaj dan se posebno poštiva. Mi imamo poseban pijetet prema tom danu, jer je omogućio da s malo strpljenja doćekamo da nas Alija povede u slobodu naše države. Tradicionalno, na ovaj dan se družimo, pijemo i kao poseban simbol ovog dana je sveprisutan svinjokolj u svakom džematu. Ubismo se jedući frišku krmetinu, a meni nekako pripade malo i muka. Jal' od nostalgije, jal' od vrućih čvaraka?

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Bila jednom jedna zemlja...meni ostala u lepom sećanju kao detetu... P.S nisam jugonostalgičar samo ovi svi zajedno nisu joj ni do kolena...

JPR24

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)

Šta ti placas jade !? Hajd malo manje lupetaj, biće ti bolje za zdravlje.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)
Nemoj da lažeš!Srbija ima 10 puta veća zaduženja nego cela bivša exYu zajedno sve države tog vremena!Botino idi po sednvič kada za bolji život ne znaš!

Адвокат

pre 4 godine

Дан жалости. Никад више. Дан када су нас лишили нашег националног поноса, идентитета, монархије и свих светлих традиција.

Dejan

pre 4 godine

Poslednji put smo slavili 2001.god.???! Da li smo mi stvarno kolektivno retardirani?!? Da li još uvek neko slavi tu državu-grobnicu Srpskog naroda??!

nex

pre 4 godine

@Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16

Devojko,gospodjo,kako god, imam skoro 50. Od malih nogu sam isao kod striceva na slavu, lomili su kolace, popovi dolszili ili se islo u crkvu, krstili se vernici, sve sasvim normalno, postio je ko je to hteo, i sve je to mnogo autenticnije izgledalo nego ovo sad. Turbo-vernici i dojucerasnji komunisti izvrgose veru totalnom ruglu. Napravismo bahanalije od svetih domacinskih obicaja. Kriminalci, lopuze, prevaranti i ofarbani politicari se krste kad prodju pored crkve ne bi li smirili malo savest. ODVRATNO!!!
I, da. Kazi mi, molim te, koji mi je sad dan drzave? Koji me to praznik ushićuje kao tada 29. Novembar? Nestankom Jugoslavije izgubili smo dostojanstvo, postovanje, integritet, standard, normalan zivot, gradjansku slobodu.
Cestitam praznik svima koji se secaju.

Alen

pre 4 godine

Lazare,bili ti "ispoštovo" zakletvu i ispaljivao projektile po civilima u tvojoj "otađbini" ili bilo kojim civilima van tvoje Republike ?

South Park

pre 4 godine

A onaj deo..skrati jezik mogu te čuti...stara kaze jesi normalan Dragane zatvaraj prozor ne radi grejanje..Čuju te i mrak te pojede,mnogi su to doziveli.Drzava u kojoj su zidovi imali uši.

ivan bebić

pre 4 godine

Danas je dan sjećanja na najveću tragediju koja se je desila na Balkanu u 20 stoljeću,stotine tisuća nevinih žrtava i milioni prognanih,kome to fali i kome to više TREBA???

Boske

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Genijana definicija. Duboki naklon!

Arch Enemy

pre 4 godine

Upravo u firmi gdje radim smo pustili
,, Zabranjeno Pušenje" i ovu pjesmu i onako sa dignutim rukama je pjevali,
čisto pijeteta radi u znak SFRJ!

Dobro Informisan

pre 4 godine

Sreća pa se pojavio Sloba i prekinuo tu smejuriju od države. Te kao neko Bratstvo i Jedinstvo, pa kao sve neki drugovi i drugarice, pa kao svi smo ravnopravni, pa kao neko samoupravljanje...

Millennium

pre 4 godine

Neverovatno koliko su ljudi i dalje u zabludi. Pa stanje u kojem smo sada su i proizveli političari koji su produkt te Jugoslavije koja vam nedostaje i za kojom uzdišete. Pa nisu Milošević, Tuđman i Alija pali sa Marsa. Nije jagnjeća brigada došla negde sa strane, već su proizašli iz društva kao takvog. A da je ta država valjala, ne bi se raspala 10 godina nakon smrti Tita. I manite se priče o Americi, CIA i ostalo. Da je to valjalo, niko nam ne bi mogao ništa.

RadomirVR

pre 4 godine

"Možda je ona, sada već davno prošla vremena najbolje opisao pokojni Čobi:"Bilo neko vreme pošteno." Pozdrav!"
(Rokatanski, 29. novembar 2019 13:42)
Potpuno se slazem sa tobom kao i vecina, ali:
- te fabrike i zemlja, nisu drzavne ili narodne, vec otete od privatnika i crkve, kojima se sada vraca restitucijom,
- zdravstveno, socijalno, PIO fond i plate bile super, ali krediti, na 40 godina, nevidjeni za to vreme, i dan-danas vracamo.
itd.

Zeljko

pre 4 godine

A smesni ste svi sem onih par komentara a oni ce znati da se prepoznaju i hvala im za komentare. Pazi vamo: Prvo da porucim Slovencima i Hrvatima. Nije vam bila dobra Jugoslavija ali ste brze bolje se pridruzili evropi koja je manje feferativna od Jugoslavije. A sad svima ostalima. A gde cete vi sutra, a? Cutimo...pa u istu tu Evropu zajedno sa bracom Hrvatima i Slovencima i svima drugima, ocete, ocete, pre ili kasnije. Srbija ce prva to je sigurno a i vi ostali. A vi sto plujete po Jugoslaviji neka vas je sramota. Svim Jugoslovenima u koje i sebe ubrajam cestima dan Republike. Vidimo se u EU.

филозоф

pre 4 godine

Доста више те патетичне, лажне југоносталгије! Да је Југославија заиста ваљала и да смо је заиста волели не би се ни распала.

beee

pre 4 godine

Poznato je da isprazna i nesposobna masa voli da je lažu, vodaju, upravljaju s njom i manipulišu.Diktatori su kod njih voljeni i željeni. Zato ima ovoliko titonostalgičara kod nas. Zato smo na zadnjem mestu u Evropi.
Što veća isprazna masa to nesposobnija država.

Viktor

pre 4 godine

Bio na odmoru na Kubi. All inclusive. Nismo imali rezervisano za neki tematski restoran, a blizi nam se kraj odmora. Udjem i pitam da li mozemo da veceramo bez rezervacije obzirom na situaciju. Kaze - ne moze. Ja kazem, mi smo iz Kanade. Ne moze, puni smo. Onda se setim i kazem: Ja sam rodom iz Jugoslavije... Tito. On me pogleda i kaze, Tito Broz? Da. Sacekajte malo. Posle dva minuta nas docekao najlepsi sto u restoranu sa upaljenim svecama. Dve kelnerice su nas sluzile... To je bilo pre samo 5 godina.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Lično, ja vidim Tita kao nekakvog hipotetičkog "Miloševića izvan devedesetih". Bio je upravo to, komunjara, pritajeni saradnik sa zapadom, potpisivač tajnih sporazuma na štetu Srbije, populistički retor priče o nacionalizmu (Titova NOB je bila situacioni pandan Miloševićevim "oružanim bitkama koje nisu isključene", ili "novom boju na Kosovu", već kako ga ko vidi). Jedini plus - istina, od krucijalnog značaja za sve narode - bio mu je što je, eto, gradio, obezbeđivao standard, pelcovao narod od religiozno-rusomanskih gluposti... Svakako, nama još od '45. ne vlada srpska/nacionalna vlast, već ko zna čija. Jesu nam neki od tih činili i dobra dela, ali, kao i svi uljezi i izdajice, zelenaški a ne prijateljski i bespovratno.

Piplfoks

pre 4 godine

Dan Žalosti. Prokleta Jugoslavija.
(Adriano_Galliani, 29. novembar 2019 10:27)

Siguran sam da je tebi kao embrionu (ili možda tek sjaju u komšijinom oku?) mnogo zla nanela.

bata

pre 4 godine

Iz teksta se vidi da se najvise pati za svinjokoljom .... i lencarenjem ...ta nakaradna tvorevina nas je unistila do daske ..a vi i dalje tugujete..samo tupavi Srbi tuguju, svi eks Ju narodi su jedva docekali raspad..i realno vecina je sada u boljoj poziciji od nas..ali ne..vi patite i tugujete ..patili doveka..

JPR24

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

A ti kao pa postiš... a post počinje 27. Mora da su ti komunisti pobrkali i datume.

velika ideja koju su Srbi 2x platili krvlju ali nerealna

pre 4 godine

Ovo nitko nije slavio u Hrvatskoj ni za vrijeme Juge
(Zigzaga, 29. novembar 2019 15:08)

Bravo komšija objasni glupim Srbima. Drugačije ne može.
Ne shvataju da se sećaju detinjstva i mladosti u državi koja nije imala budućnost.

Мала реплика

pre 4 godine

@ JPR24 i @ dnevna doza prosecnog Srbende

Да ли је Југославија ваше лично искуство или је то оно "био сам мали али ми је тата/деда причао"? JPR24 све вреднује само кроз материјалну корист и по томе цени и срећу, радост, дуг, тугу, не види шири историјски контекст. Схвата све буквално, не зна шта је алегорија. Што се тиче Srbende, јадан узми се књиге, тренирај нешто, нађи женско, вешбај гитару, упражњавај неки хоби. Нема вести од спорта, политике, економије, друштва да ти не оставиш бар три коментара по теми. Бавиш се ти чиме конкретним, сврсисходним, привређујеш ли ти шта, или те родитељи хране?

Iza brda

pre 4 godine

Komunistička Jugoslavija je bila tačno po meri Srba. Zato je vole i žale za njom. Srbi u socijalizmu "navučeni" k'o narkomani na 'leba bez motike, na posao na koji ne mora da se dolazi i koji ne mora da se radi, na platu koja mora da se primi, na stanove za "dž", na samoupravljanje, na letovanja i zimovanja u radničkim odmaralištima, na krefite koji ne moraju da se vrate...na sve ono civilizacijski neodrživo. Zato je svaki dan (Jugoslaviju) pominjemo na Srpskim portalima. Jer nismo za bolje.

holivudski frizer

pre 4 godine

pogledajte samo koliko je firmi bilo u gradu koji je imao Jugoprevoz i pogledajte koliko firm ima danas tamo. Čitajte komentare ljudi običnih i shvati cete da je ipak bravar bio taj koji je pusio kubu. To su one velike cigare iz Kube. Što smo pusili popusili smo E pa sada kud koji mili moji. Tako.

Alcale

pre 4 godine

Moje su proganjali zato što su išli u Crkvu.
(SDK, 29. novembar 2019 10:35)

A meni je otac bi clan partije, major, zamenik komadanta i politicki komesar i kinda nije slavio verske praznike!
Kada sam bio 5 razred pitao sam ga da li bog postoji?
"Ako ti sine verujes da postoji onda za tebe postoji!"
Uredno smo isli u crkvu a on na partijska zasedanja i nikada mu niko rec nije rekao niti prtebacio!

Posto ja nikada ranije nisam cup da se ikome branilo uprazanjavanje religije pitao sam ga kada sam citao kako se prica o tome! INace je bio veoma lojalan vojsci i bivsoj jugoslaviji, ponosan jugosloven! Rekao mi je da nikada od nikoga pojedince od predstavnika partije ili na nekom od sastanaka kao ni za vrmee skolovanja nije do NIJEDNU JEDINU REC protiv religije ili uprazanjavanje iste jer da jeste sigurno ne bi dozolio sestri da ide u crkvu niti bi mi isli na verske praznike kod nasih prijatelja ( sto smo i cinili).

Dakle prijatelju ili te neko laze da je IKO IKADA zvanicno branio religiju ili je pravi razlog progona bio nesto drugo (ne iskljucujem licne prirode sto je medju srbima prilicno cesto) jer KP jugoslavije, kao i bezbednosnosne sluzbe (prvi komsija nam je bio bezbednjak) ili policija za vreme SFRJ nisu imale nikav progon vernika!

Bilo nekad....

pre 4 godine

Dovoljno je pogledati u clanku, za mene, jednu od najljepsih zastava na svetu koju sam s ponosom nosio i pokazivao. A danas, gostionicarski stonjak sa kockicama, koja se cak i na znakovima na radovima na cesti moze uociti. Ah, ta nasa lijepa domovina Jugoslavija, sa proslavama i sindikalnim putovanjima po celoj slobodnoj Jugoslaviji. Pod sljivom si mogao spavati, a da te nitko nije dirnuo. A sada? Moras da se bojis svega i svacega, da sa placom jedva izlazis na kraj mjeseca, bojis se na putovanju bilo gde zaustaviti i kucu ili stan tri puta zatvarati.

zeljac

pre 4 godine

Zivela u toj zemlji. I zato imam pravo reci. Bez istorijskih cinjenica, lazi, prevara i obmana. To je bila drzava. Njezin pasos je vredio na crnom trzistu. U mnogim zemljama sada clanicama EU gledali su nas sa zaviscu. Osecaj slobode bio je nemerljiv. Socijalna politika, sa zaviscu je sad gledamo mi. Toliko toga imam jos za kazati, ali dovoljno je jos i ovo. Pogledajte geografsku kartu, kolika je bila ta jedna zemlja i sto je jos vaznije koji je prostor zauzimala. Zalim, zalim za necim sto se zove normalan zivot. Secate li se sta je to ili znate li sta je to...

susjed

pre 4 godine

SFRJ je bila inkubator za Slo. i Hr.? A da malo proučite koliko je tko uplaćivao u Fond za nerazvijene? Prije bi bilo da su Slo. i Hr. bile krave muzare.

FUJ...!

pre 4 godine

Дан жалости. Никад више. Дан када су нас лишили нашег националног поноса, идентитета, монархије и свих светлих традиција.
(Адвокат, 29. novembar 2019 11:16)

NIŠTA OD SVEGA TOGA ŠTO SI NAPISAO...!
Dan žalosti, je nama svaki dan, zbog bezbroj imbecila koji su lišeni mozga, i bilo čega ljudskog, započeli i dovršili rasturanje i uništenje Jugoslavije.
Najviše vas ima upravo u Srbiji i Bosni, pa nije čudo da ste na nivou afričkih kolonija, sa tendencijom da stignete u srednji vek...
Živela Juga - Smrt fašizmu - Sloboda Narodu!!!

Biba

pre 4 godine

Srbija je nesumnjivo najvise izgubila zbog Jugoslavije. Imali smo najjacu drzavu, najvecu s kraljevskom prestonicom u Beogradu. Izasli smo iz Jugoslavije dvostruko manji sa fabrikama, putevima, hotelima, istorijskim znamenitostima i narodom van danasnjih granica, rasutim po republikama koje nikad nisu ni postojale. Najvise boli to sto se Jugoslavija vec jednom raspala u bratoubilackim ratovima (u drugom svetskom ratu) a nase nove vlasti su nas ponovo uvele u zajednicu s njima. Da nije bilo Jugoslavije danas bismo bili u najgorem mogucem scenariju na nivou Poljske ili Ceske.

Miroljub

pre 4 godine

Vec decenijama se to ludilo bastinjenja propale SFRJ i jugonostalgije promovise u Srbiji. Pametni su otisli dalje i gledaju kako zive danas i sta da urade da bolje zive sutra, a u Srbiji se tuguje za samoupravljanjem i farmericama i hulahopkama iz Trsta... katastrofa ispranih mozgova i generacija zatrovanih titoizmom.

Srboljub

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Genijana definicija. Duboki naklon!
(Boske, 29. novembar 2019 12:29)

Pa zar ne piše u tekstu da ste vi, rođeni devedesetih i bez iskustva življenja u Jugi, u suštini neinformisani, da vaše stečene ideje o njoj jesu samo varijacije misli onih koji nisu ni shvatili prednost velike i zajedničke države?

realnosti malo

pre 4 godine

Свака превара се плаћа. Обсен, фатаморгана заснивана на лажи, кредиту и нераду. Трајала је 46 година, а ми након преминуле, ево 29 година плаћамо данак. И још ћемо га плаћати.
(После мене, потоп., 29. novembar 2019 10:21)

Šta to plaćate? Raspitaj se o dugu Srbije i ko ga je napravio. Danas je sama Srbija neuporedivo zaduženija nego čitava bivša SFRJ. Tada su krediti podizani za izgradnju hidroelekrana i termoelekrana, puteva, fabrika... svega onog što je prodato u bescenje ili što i danas koristimo i što se višestruko isplatilo... nakon raspada SFRJ su se države naslednice zaduživale zarad popunjavanja rupa u budžetu i održavanja na vlasti vladajuće kamarile (bez obzira koja je vlast u pitanju). A najveća je bedastoća da su tada fabrike proizvodile maglu, a sve što je bilo u prodavnicama je bilo proizvedeno u SFRJ, dok danas ne možeš ni hleb kupiti bez provizije stranim vlasnicima. Nekad su naši građevinci i inženjeri gradili Bliski Istok, danas ne umemo ni trg da popločamo.

Markoni

pre 4 godine

Svake godine u ovo vreme jedna te ista priča. Ne vidim smisla raspravama, Jugoslavije više nema niti će je ikada više biti, finito, gotovo!
Generalno, sama ideja nije bila loša, onakva država sa brojnim problemima koje je imala je i dalje bila najmanje loš sistem koji smo u našoj istoriji imali. SFRJ (namerno pravim razliku u odnosu na Kraljevinu pre nje koja je bila jedan polufeudalni kazamat) je bila eksperiment koji je pokazao da je taj oblik zajednice ubedljivo najbolji za sve te ovako ili onako bliske narode a sa druge strane strane je takođe pokazao da ti narodi civilizacijski nisu bili toga vredni jer im je stanje svesti kako tada, tako i danas na nivou srednjeg veka.
A ekonomski gledano, sve ove države su se nakon kumovskih privatizacija i pobednika tranzicije, prezadužile tek nakon što je SFRJ pukla, samo što je bivša država te dugove bila u stanju da servisira jer je u suštini bez obzira na mnoge slabosti u suštini imala jedan ekonomski sistem koji je funkcionisao. Pitanje je kakav nam je sistem danas sa neuporedivo lošijim obrazovanjem u odnosu na tadašnje vreme, mladima koji beže u emigraciju i državom koja kreira ekonomski ambijent za tajkune i investitore koji traže jeftinu radnu snagu.
No opet ponavljam, ove rasprave više nemaju smisla, odmorite od četnika i partizana.

Abrakapokus

pre 4 godine

Bože, kako je to bilo loše vreme, ne ponovilo se...svake godine za 29. novembar sa roditeljima po 4 dana u Privlaci kod Vinkovaca, valjda da se uzme neko meso za zamrzivač. Ujutro me natovare uštipcima sa domaćim sirom, pa se po ceo dan igram i vratim blatnjav, za ručak pečenje, posle opet gubim vreme trčeći za loptom, uveče kolači i mleko, pa "Ne ljuti se čoveče" do spavanja...odvratno, zar ne?! Ne znam kako sam izdržao te teške godine. Baš sam imao nesrećno detinjstvo, nikako ne razumem jugonostalgičare :(

pionir

pre 4 godine

A kod kralja feudalizam i nepismenost, ratovi, Nusic lezao robiju, zidovi su i tad imali usi, pomrcina isto jela ljude, vrsili smo atentate na kog smo stigli, sve je bilo u rukama tajkuna, iznenada napali Bugare (a posle nesto njih prozivamo), generalno agresivni prema komsijama, DB je osnovao kralj a ne tito..

Sve tv serije koje se sad snimaju smestene u predratni period romantizuju to vreme al kroz zivote tadasnjih bogatasa..
Snimite o sirotinji seriju, 10 deteta, luk i leba.. Realnost vecine tada..

Sad nam se vratilo to uredjenje od pre rata, a kao krivimo komuniste.. I to su vas ubedili.. Da je neko drugi kriv..
Mu, Srbi, mu..

Miroljub

pre 4 godine

(Rokatanski, 29. novembar 2019 13:42)

Sve je lepo kroz roze naocare. Mozda bi jugonostalgija mogla da udje u spisak endemskih bolesti u Srbiji Svetske Zdravstvene organizacije jer predstavlja distorziju realnosti.
Moja tetka je otisla 1975 za Svedsku, kao i stotine hiljada drugih jer nija mogla da nadje posao u tom raju SFRJ, gde su se trosile Americke pare da bismo bili tampon prema Varskavskom paktu, odvajanju zemalja treceg sveta od sovjetskog uticaja kroz Nesvrstane, pravili nerentabilne fabrike od tih istih kredita i para, pravili poluproizvode za nase trziste i verovali da smo zbog toga nesto posebno, a u stvari "go ***" kada je doslo vreme istine. Gledao pre nekog vremena seriju Diplomci, pa posle film Zivot je lep, gde se kao na dlanu vidi kako je sistem bio naopak i tad, a i sad - jer su na vlasti njihova deca i isti sistem privilegija. Secam se i ja tih vunenih vremena za normalne ljude koji nisu bili ljige ili isprani mozgovi i koji su i tad videli svu malignost tog sistema, koji njihovi bastinici u Srbiji jos uvek evociraju da bi raja bila okrenuta proslosti i tetanizirana da bilo sta radi za sebe i danas, i zato ne cudi to konstatno evociranje kroz medije te tvorevine u Srbiji, ne bi li svi i dalje bili u stanju transa, koje traje vec 70 godina.

Miki

pre 4 godine

Пост почиње 28. а комунисти ставили празник кад се ждере и пије 29.
(Сандра, 29. novembar 2019 10:16)

Jeste, baš su čekali da počne post, pa onda organizovali zasedanje u Jajcu.

indukt

pre 4 godine

Pa ova pesma je zapravo podsmevanje svim idealima za koje su se borili 'njegovi stari', nerazumevanje i nepoštovanje mlađih generacija prema žrtvama koje je njegov stari podneo zarad privilegija koje su mladi uživali, a koji tada nisu više baštinili tradiciju svojih predaka koji su krvarili za slobodu - "klinci se ne igraju partizana, svi čekaju pasoš da odu van", ali i nagoveštaj neodrživosti bratstva i jedinstva koje se pokazalo par godina kasnije kao tačno jer se ista država raspala u krvavom ratu.
Tako se isti junak, doduše u Bg verziji Pušenja, nakon rata podsmeva svom starom koji je "45. ušao u Trst, a sada na vrata komesarijata koga prima crveni krst" i slepoj veri u ideale...

Rokatanski

pre 4 godine

Danas možemo samo da sanjamo ta vremena. I tada nije bilo sve idealno, ali neuporedivo mirnije i poštenije vreme. Reč je još uvek bila poštovana, nije radio samo onaj ko nije hteo, fabrike koje danas otvaramo (recimo fabrike kablova) imali smo pre 50 godina. Ja sam završio jedan od najjačih i najpriznatijih fakulteta tada u svetu, posao sam imao i preko omladinske i studentske zadruge, a dnevnice su bile veće nego danas zaposlenih radnika. Sport nam je bio bar za klasu bolji nego danas, školovanje je bilo svima dostupno, zdravstvene ambulante i po zabačenim selima, gde su stigli struja i vodovod. Većina puteva i mostova (da ne govorim o velikim hidroelektranama i termoelektranama) je tada izgrađena, ljudima je bio zagarantovan godišnji odmor, terenskim radnicima uz platu i dnevnice, dodatak za odvojeni život, terenski dodatak, danas nema zagarantovanog ni toplog obroka. A onda su došle birokratske strukture, jer im nije bilo dovoljno da budu "jednaki sa privilegijama", već su hteli da umnože svoju imovinu otetu od naroda, svako je hteo da bude gazda u svom selu (parohiji). Danas je prisutan masovni odlazak ljudi u inostranstvo, nema više inženjera, majstora, dobrih radnika, a i ono što je ostalo nema nikakav motiv da se "ubija" od posla za bednu platu. Možda je ona, sada već davno prošla vremena najbolje opisao pokojni Čobi:"Bilo neko vreme pošteno." Pozdrav!

Komša

pre 4 godine

@nex
Koji je dan države? Dan kada su Srbi,shodno svojoj tradiciji izabrali svoga Vožda i krenuli da oslobadjaju svoj narod i svoju zemlju od feudalaca i okupatora i dan kada su ,posle trideset godina doneli jedan od najdemokratskijih Ustava tog vremena.U ta dva dana i u tom datuma sadržamo je sve što je jednom narodu potrebno da bi bio slobodan.
Nisu Srbi nikada živeli u savršenoj državi ALI SU TADA ZNALI KAKO ONA TREBA DA IZGLEDA.

Poredjenje Srpske revolucije sa odlukom elspoziture jedne strane sile (Kominterne) prilikom koje čak nisu prisustvobali predstavnoci iz Srbije je nemoguće.

Srbi bi trebalo da se okrenu svojoj tradiciji ,utemeljenoj u periodu od 1804 do 1918. a da se veoma kritički osvrnu na period od 1918 do danas.

To je jedini način na koji možemo da razumemo KO SMO.

A jugoslovenski nacionalisti neka slave svoje praznike ako hoce,neka ne uvlače nas Srbe u to.lll

e, svasta

pre 4 godine

(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)
Ne budi smesan, trazis ranvopravnost? Zalis se sto mi nismo silovali, vesali i klali nevine seljake kao vi u Macvi 1914? Zalis se sto mi nismo ravnopravno poklali i spalili stotine hiljada Hrvata kao sto ste vi Srba? Koja je to ravnopravnost kou ste vi zeleli? Vi ste zlocinci i samo vas je Tito spasavao od zigosanja. Slavite taj dan.

natalija

pre 4 godine

Ovima što veličaju to vreme. Ko je otac Minhautena Miće Jovanovića? Birokrata koji se bavi kadriranjem u doba Tita....Da je bilo lustracije tj. 6 oktobra saznali bi kako je politička vlast prelazila sa dede (babe) na sinove, ćerke, pa onda na unuke....pa je ta politička vlast od lažne tranzicije 1990 pretvorena i u ekonomsku vlast (sad su oni i politička, ekonomska, mediska vlast). Ovaj što je kupio Megatrend kad je zaradio 62. miliona evra (godište je 1972.)? Nikada ništa neće biti od Srbije (neće preživeti) dok se ne napravi PRESECANJE GORDIJEVOG ČVORA 1945-2019. Ne može srednja klasa da bude turbo-sega-mega-pink....

dole uvlakaci

pre 4 godine

СФРЈ је била инкубатор за СЛО и ХР, ништа више. Ми остали смо били само донатори органа које су држали у лепим условима док смо им требали.
(Aleksa, 29. novembar 2019 11:05)

Za razliku od Slovenaca i Hrvata, Srbi i Bosanci imaju dodvornicki mentalitet a to ponekad nije dobro.

Mantis

pre 4 godine

Dovoljno je pogledati u clanku, za mene, jednu od najljepsih zastava na svetu koju sam s ponosom nosio i pokazivao. A danas, gostionicarski stonjak sa kockicama, koja se cak i na znakovima na radovima na cesti moze uociti. Ah, ta nasa lijepa domovina Jugoslavija, sa proslavama i sindikalnim putovanjima po celoj slobodnoj Jugoslaviji. Pod sljivom si mogao spavati, a da te nitko nije dirnuo. A sada? Moras da se bojis svega i svacega, da sa placom jedva izlazis na kraj mjeseca, bojis se na putovanju bilo gde zaustaviti i kucu ili stan tri puta zatvarati.
(Bilo nekad...., 29. novembar 2019 23:17)

Prvo, zastava s "kockicama" (kvadratima) nije zastava tvoje države,pa je i ne gledaj (neće ti smetati).
Drugo, od te "ta nase lepe domovine Jugoslavije" izuzmi Hrvatsku, pa ćeš vidjeti koliko ti je ljepote ostalo.

Zagor

pre 4 godine

Bilo i proslo. Sta nam sad to vredi? Bilo je bolje dok je imalo smisla, naravno. Ali nismo primetili sta se kuva ipod povrsine i da krvolocne bestije cuce i cekaju svoje vreme. Da, bili smo naivni, vecina nas, jer smo verovali da smo ljudi. Ali dosta je kap ulja da unisti more. Olos je bio gladan rata, jer mu je to usadjeno u mozak. Nije tu vredela ni Jugoslavija, ni Tito, ni takozvano bratstvo i jedinstvo. Na kraju nije vredela Jugoslavija, jer jedan deo ljudi nije vredeo. Ziveli smo u zabludi. Neki su voleli, dok su drugi tajno mrzeli. Ja sam voleo i zemlju i ljude, ali nisam znao da se kriju krvopije ispod obicnog naroda. Bolje da je 1945e nadjeno drugo resenje, ne bi bilo rata 90ih, ali ne bi bilo ni zablude neke voljene Jugoslavije. Moglo je mnogo bolje.

balkan

pre 4 godine

Nije im bilo tesko, jer je zemlja i dalje puna fasistoidnih sledbenika koji menjajuci istorija brisu sve zlocine svojih predaka. Uzas.
(HidenBow, 29. novembar 2019 11:12)

Ma da, sigurno su jedan Dusko Kovacevic ili Sinisa Kovacevic zadrigli cetnici. Koji su to oni dosli i rasturili jugu? Mislis na Slobodana i Miru Markovic, zaklete komuniste? Alo, cetnici su ideoloski i na svi drugi nacin bili porazeni 1945-e. Sve posle toga, sve dobro i sve lose su cinili komunisti i njihovi potomci. Nije valjda da si toliko naivan i zaista mislis da je Seselj neki "cetnicki vojvoda"? Pa njega je DB stvorila. Mi ovde nemamo zdrav nacionalizam, upravo zahvaljujuci komunistima i udbi imamo sovinizam, i za to nam nisu krivi neki tamo cetnici, porazeni vec koliko decenija.

Vlade Djurovic strucnjak

pre 4 godine

Dokle cemo vise da slusamo price o Jugoslaviji? Mogao si da spavas na klupi, islo se u Trst, dobijali su se stanovi od drave( doduse sano za povlascene clanove KPJ, ali boze moj)
Shvatite 30 godina ne postoji ta drzava a od proslosti se ne zivi.

Arch Enemy

pre 4 godine

Zigzaga
Ne laži, kažem ti to jer vrlo dobro znam da kao osnovac nisam išao u školu a roditelji mi nisu radili na današnji dan jer sam do devedesetih živio u Hrvatskoj, 29.12. je bio najveći praznik EXYU i obilježavao se i to svečano na cijelom njenom teritoriju, tvoja revizio-retro mržnja je ovaj put ipak omanula!

TedWolfsburg

pre 4 godine

Uvijek se sjetim svega na ovaj datum.
Živjeli smo lijepo i sigurno a evo sad smo u Njemačkoj kod naših arhineprijatelja našli kruh.
Tužno je to.

valpovo city

pre 4 godine

Priznali to danas neki ili ne,ali taj Jugoslavija je bila pojam za ove danasnje nazovi drzavice..P.S pozdrav svima kojima je ostala u lijepom sjecanju!

una

pre 4 godine

Umetnik, tako kad pišeš u detalje, tačno bi svratila na kafu....uživajte.
Sretan Dan Republike svima rođenim u SFRJ. Tada smo bili veliki i ponosni...sada smo mali i podmukli. Smrt fašizmu!

Rokatanski

pre 4 godine

(Miroljub, 29. novembar 2019 18:47)

Mogao bih da se složim sa Vama u svemu, ali suština je potpuno drugačija. Jugoslaviju nije stvorio Tito nego Aleksandar Karađorđević. Da bi to uradio, učinio je nekoliko teških zločina, nabrojaću samo dva: Likvidirao je Apisa koji je i doveo Karađorđeviće na vlast i rođenog starijeg brata Đorđa je proglasio ludakom i zatvorio u Toponicu. Teška pohlepa i pokvarenost kralja je poništila "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu", jer kada ne priznate Božiji izbor, onda i sve ostalo pada u vodu. Sledeće: Lično ja, ni moj pokojni otac nikad nismo bili članovi SK. Mom ocu su čak i kuću srušili zbog gradnje državnog objekta. Imovina nije do danas vraćena, a ima i Zakon po kome bi trebalo da se vrati. I pored svega, pred kraj života rekao je ono što ja nisam mogao ni da sanjam:"Sinovi moji, ja odlazim uskoro, mene su komunisti opljačkali jednom, ali sam u tom sistemu završio teškom mukom najveće škole, dobio sam odmah posao, bacali su me na terene širom SFRJ, ali su mi sve i plaćali, imao sam mogućnost da vas hranim, školujem i napravim ljude od vas. Ovi sada koji su došli su mnogo gori. Pljačkaju na sve moguće načine, izmišljaju Zakone kojima uništavaju narod i teško vama koji budete živeli posle mene. Ja ih dobro poznajem, došli su lažovi i lopovi, mnogo gori od onih bivših. Oni stari su bar reč poštovali, ovi ne poštuju ništa." Ovo je upravo razlika između one države SFRJ kakvu sam ja zapamtio i ovih današnjih državica-kolonija. Pozdrav!

ravnopravnost

pre 4 godine

'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

pijani otrezni se i razmisli dobro u kakvoj hrvatskoj danas zivis, a sto se tice samog glasanja bolje ne reci nista?

Zagor

pre 4 godine

@Bilo nekad....: Vidim da jos uvek razmisljas od "Vardara pa do Triglava", cim mesas ekavicu i ijekavicu. Posto SFR Jugoslavije vec skoro 30 godina vise nema, predlozio bih ti da se odlucis za jednu varijantu. Jer, moras da priznas, izgleda malo cudno.

dinko

pre 4 godine

Ja se sijećam kolinja, krvavica, čvaraka i kotlovine, obično je to bilo za taj dan jer praznik je pao u pravo vrijeme. Dakle bilo je krvavo za taj dan.

direwolf

pre 4 godine

Sve republike bivse SFRJ su prestale da slave ovaj praznik jos pocetkom devedesetih dok se u Srbiji slavio sve do 2001 godine. Inace na prvom zasedanju AVNOJa nije ni bilo sprskih predstavnika, a na njemu je podeljena teritorija koju je Srbija unela u drzavnu i narodnu zajednicu, tako da je spala na danasju uzu Srbiju sa sve pokrajinama. Svi ostali, izuzev Crne Gore, su tada po prvi put dobili svoje teritorije u istoriji, i oni su prestali da ga slave a mi produzili sve do 21og veka...

JPR24

pre 4 godine

Pa kad vam je srbija bila premala, pa kad vam je 1918 'najveca greska u istoriji'... sami ste se uvalili u ovaj ocean govana. Moglo je lijepo, prijateljski, ravnopravno. 'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.I zato vam je tako kako je. Zasluzeno.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

Hajd ti ravnopravno kupi knjige Nevenka Bartulina, pa posle dođi na ispit.

Алекса

pre 4 godine

Lazare,bili ti "ispoštovo" zakletvu i ispaljivao projektile po civilima u tvojoj "otađbini" ili bilo kojim civilima van tvoje Republike ?
(Alen, 29. novembar 2019 11:41

Заклетва је била да се брани Република од свих који је нападају.

mm.

pre 4 godine

"Čuju te i mrak te pojede,mnogi su to doziveli.Drzava u kojoj su zidovi imali uši".
(South Park, 
Ti kao Kolinda! I nije bilo jogurta? Bila gvozdena zavesa, pa nije moglo da se putuje? Da nisam živela tada, možda bih i verovala.

stogodisnje slepilo

pre 4 godine

'Ravnopravno' je zapravo kljucna rijec za nas, hrvate. Vi to nikad niste shvatili, jer je vama fiksacija 'dominacija'.
Sami ste glasali za sve ovo, pa cak i dan danas to radite.
(Pijani zlotvor, 29. novembar 2019 12:42)

Svasta ste napisali, uglavnom ono u sta biste i sami da verujete. Pre svega, vasa vlada je zvala Srbe da pomognu - prvo im je rekla da ne ulaze u Hrvatsku, i Sabor je cak proglasio nezavisnu drzavu (odmah nakon kapitulacije AU), ali, eto, uleteli vam Italijani.
Kada se govori o medjuratnoj dominaciji Srba ta cela prica nema veze sa zivotom. Nakon sto ste se preko Srba prebacili na stranu pobednika, a obzirom da nikada niste hteli u SHS (kao sto rekoh gore cak ste bili i pokusali da proglasite nezavisnu Hrvatsku), odmah ste poceli da minirate SHS, vase stranke su cinile sve sto je u njihovoj moci da tu zemlju blokiraju, uruse itt... inace, kada vec govorimo o dominaciji Srba, po kojoj osnovi je ta drzava nazvana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca? Zasto ste vi kao gubitnici u tom ratu dodati u ime, kako su to ti odvratni i dominantni Srbi dozvolili?
Ne vredi voditi raspravu sa vama, vi jednostavno ne zelite da vidite sta ste sve cinili u 20.veku, kakvi ste nesretni oportunisti bili priklanjajuci se Srbima kada vam trebaju, a tamaneci ih cim ste jaci. Srbi su bili ogromna populacija u Hrvatskoj sredinom 19.veka, kada bi se sabrali katolici, muslimani i pravoslavci izjasnjavani kao Srbi bilo je mozda i vise nego Hrvata - gde su sad?

Zigzaga

pre 4 godine

ZigzagaNe laži, kažem ti to jer vrlo dobro znam da kao osnovac nisam išao u školu a roditelji mi nisu radili na današnji dan jer sam do devedesetih živio u Hrvatskoj, 29.12. je bio najveći praznik EXYU i obilježavao se i to svečano na cijelom njenom teritoriju, tvoja revizio-retro mržnja je ovaj put ipak omanula!
(Arch Enemy, 29. novembar 2019 19:42)
Mozda vi iz partije ste to velicali,obican narod nije

Južni Sloven

pre 4 godine

Jugoslavija nije bila neprirodna tvorevina, zašto bi bilo neprirodno formiranje države južnih Slovena? Konačno, i katolici i pravoslavni bili su hrišćani.

Seki

pre 4 godine

Nemoze nikako da bude da je stari popio malo ako misle na tita na televiziji lepa brena jer je ona pocela da pava 82godine dve godine posle smrti tita.

maunt5

pre 4 godine

Predivan Prazik! Odmah iza njega kretala je jurnjava za rezervaicijama za N.G. Samo preko veza dobijao najbolje.Boze kako je bilo lepo!!!

duško

pre 4 godine

kada bi postojala mašina koja mjeri ljudsku sreću onda bi se vidjelo da su tada ljudi stoput srećnije živjeli. od vardara do đevđelije, i današnje "ustaše" i "četnici" i "balije"...i svi drugi

krki

pre 4 godine

Jugoslavija je bila tragičan projekt. Nama Hrvatima je bila samo jedna stepenica do stvaranja neovisnosti. Međutim, bilo je tu i lipih momenata. Što će tiče Srbije ona je generalno, po mom mišljenju, najviše izgubila s tom Jugoslavijom, jer je najviše dala. Naravno, to ne znači da ne bi trebali biti dobri susjedi. Nema nam druge, Koliko god smo slični , još smo više različiti. Svako dobro Srbi, pozdrav iz Hrvatske

Naše priče nema niko

pre 4 godine

Kako to da smo mi sada republika - a nemamo Dan republike?

Ovo pitam sve kao antijugoslovenski i antiavnojevski nastrojen.

JPR24

pre 4 godine

@ JPR24 i @ dnevna doza prosecnog SrbendeДа ли је Југославија ваше лично искуство или је то оно "био сам мали али ми је тата/деда причао"? JPR24 све вреднује само кроз материјалну корист и по томе цени и срећу, радост, дуг, тугу, не види шири историјски контекст. Схвата све буквално, не зна шта је алегорија. Што се тиче Srbende, јадан узми се књиге, тренирај нешто, нађи женско, вешбај гитару, упражњавај неки хоби. Нема вести од спорта, политике, економије, друштва да ти не оставиш бар три коментара по теми. Бавиш се ти чиме конкретним, сврсисходним, привређујеш ли ти шта, или те родитељи хране?
(Мала реплика, 29. novembar 2019 12:35)

Lično iskustvo. Vrednovanje kroz materijalnu korist ?! Malo si ti izgleda pobrkao lončiće. A o alegoriji, nisi ni ti izgleda shvatio moju... Širi kontekst ? Ovo danas ti nije dovoljno da vidiš širi kontekst ? Ne vidiš kakva rupetina ? Jugoslavija nije bila perfektna, naravno, nije bila najbolja, naravno, ali od ovoga danas, bila je 10 puta bolja nego sve ove državice zajedno sada. A umesto da smo je očuvali na drugaciji način, kao vrstu unije, ekonomske, odbrane, ostalo svako svoje, nešto kao UK, ali bez centralizacije, ne bi nam drugi diktirali tako lako, ne bi sigurno kukali kao sada da dodju strane firme, ne bi se sve prodalo. Ali okej, umesto toga, nama je bolje da se koljemo, pa sada kad svi odlaze čim im se prilika ukaze, a natalitet sve gori, superiška !

Trovach

pre 4 godine

@Zigzaga...To uopste nije istina, a to ti tvrdim kao Hrvat iz Srbije koji se dobro seca tog vremena. Sa folklorom smo nekoliko godina zaredom bili na Bracu i u Sutivanu se svake godine slavio cak i dan ustanka u Hrvatskoj i BiH (27. jul, tj. srpanj). Tog dana bi na rivu bila donesena ogromna burad sa vinom i uz przene girice sve je bilo fraj i za domace i za strane turiste. Mi bismo uzeli takvu jednu "dozu", pa na malo dalji mol, jedna harmonika i jedna gitara i pevanje do duboko u noc. Pale su tu i neke ljubavi kasnije krunisane brakom. Poprilicno cesto idemo u Zagreb, ili Dubrovnik i vecina ljudi su normalni i nikoga ne mrze, ali je normalno da vise niko iz bivse juge ne zeli da ona vaskrsne (uskrsne), jer smo dokazali da smo stado balkanskih goveda koja ce se pobosti cim im "padne klapna" uz dugogodisnje podgrevanje, na tihoj vatrici, mrznje prema svakom koji je malkice drugaciji. Kod nenormalnih sam ja kao HrvatoSrbin teska nakaza, a kod normalnih je to totalno neprimetno.

Bosanac

pre 4 godine

na televiziji Lepa Brena I stari se seca ratnih vremena....
(Gandra Šajkaš, 29. novembar 2019 10:11)Žao mu je što neki misle, da je život negdje drugdje i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van....

Ciro

pre 4 godine

Neki su se zaklinjali na vernost i republici i armiji pa tu istu zakletvu pogazili...
lazar, 29. novembar 2019 10:15)

Ali su zadrzali stanove .. visesobne .. :)

Ranko Trba

pre 4 godine

@ posle mene potop

A danas se ne laze, radi se punom parom i uopste nismo najzadueniji ikada? Kakve samo gluposti covek moze da procita ovde.

rudarproleter

pre 4 godine

Eh Srbi,znate li sta slavite?i sta ste slavili?,slavili ste ukidanje Srbije.!
Vaznija bila 13-sta plata jbg.
(Pera, 29. novembar 2019 12:18)

Koje Srbije, Srbija je ukinuta 1918. godine?

oytan

pre 4 godine

vas je problem sto danas nemate drzavu. Uzmite si u zadatak, dovedite se u red, stvorite normalnu drzavu, povucite i ostale iz kaljuze za sobom, eto vas svih nazad u EU, opet ista stara drzava, gdje mozes i na jadran i planine, samo sad je jos veca i bogatija. Sve sto treba je mir i normalan zivot, zaboravite na budalastine i revolucije

Alen

pre 4 godine

Hvala redakciji na objavi komentara,redovno čitam vaše vijesti i poštujem vas i naravno Srpski narod inače sam Hrvat iz okolice Dubrovnika,hvala još jednom

banacanin

pre 4 godine

kod nas u banatu praznik republike-svinjokolj svi smo ga voleli i sa setom se secamo niti praznika a bogami ni svinja ni svinjokolja

Mille

pre 4 godine

Jesu crveni bili najgori al makar nisu srušili železničku stanicu a za ovo što su obnavljali manastire ne mogu ni ja da im oprostim

TLN

pre 4 godine

U ono vrijeme običan zanatlija(član kpj) je bio bog i batina. Mogao si biti ne znam kakav stručnjak, nemaš knjižicu kpj, onaj gore zanatlija ti je kapiten. Imao si "sve" pod uslovom da "si Sakiba i da ništa ne progovaraš". Tačno je da su ljudi bili skromniji imali izvjesniju budućnost, ali su radili. Danas zbog zavisti i ne skromnosti ljudi izgubili kompas. Hoće da žive kao direktori, da ljetuju kao direktori a nemaju pokriće(znanje). I onda nervoza, frustracije i u tom duhu odgajamo djecu i pravimo bolesno društvo....

Pera realno

pre 4 godine

Srbija je najgore prošla. Predratna ekonomska elita je uništena, intelektualci su se održali kao profesori još nekih 20-tak godina i iškolovali nekoliko generacija kvalitetnih stručnjaka. Kad su stručnjaci otišli u penziju stigli su rođaci sa sela i SEGA MEGA kadar. Danas smo u totalnom deep shitu i nema nam spasa.

oldtimer

pre 4 godine

Kakva god da je bila Jugoslavija je kao država nedostižna za ovo što danas postoji. Prvenstveno mislim na Srbiju koja nezadrživo propada. Živeo sam u Jugoslaviji i nosyalgičan sam jako.

Jednog dana...

pre 4 godine

"Na drugom zasedanju AVNOJ-a doneta je i odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada" - Vala trebaće nama jednog dana kada se oslobodimo ropstva neko novo zasedanje AVNOS-a sa odlukom da se ne priznaju obaveze i odluke koje sklopila izdajnička vlada - zna se čija!

Сандра

pre 4 godine

@JPR24

Не, помешао си лончиће, пост почиње 28. али је ове године 27. био среда па се и тад постило. Мир с тобом! :*

Ahtung

pre 4 godine

@JPR24:

Božićni post počinje 28. novembra, a pošto je ove godine 27. pao u sredu, kada se inače posti, to se posti i taj dan. Da je 27. pao u utorak ili četvrtak, ne bi se postilo na taj dan.