Subota, 16.11.2019.

12:31

Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali

Izvor: B92

Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Ne volim ih, pa to ti je...

pre 4 godine

Bože, kojeg li plavljenja... kojeg li potopa... i koje li "priče" ovoga puta, o, crkvo velika?!?

Venecija... Bejah u tom neverovatnom gradu svega dva puta. Opet, po nekakvoj mojoj računici, sasvim dovoljno da se stekne dobar (ne i "pozitivan") utisak o ovom neverovatnom gradu.
Svašta može biti. Svašta.
Pitajte, uostalom, Živojina Pavlovića!
I njegov "izum": "MOŽBIT"! Ah, koji je to genijalac, taj Ž.Pavlović! A tek, koji je to IZUM - taj "Možbit"!
Kako god, u onoj, užasno "naprednoj" i "progresivnoj" SFRJ, izum poput Žikinog, poznat po imenu, "MOŽBIT", bi bio ODMAH etiketiran kao "ratnohuškački", "kontrarevolucionaran", te još i "velikošovinistički". I ko zna šta još...

J.

pre 4 godine

 "Ne sećam se da su nas žalili niti da je iko njihov digao glas protiv bombardovanje ,"
Deli
Ne sećaš se? Nisu te obavestili? Evo, da te ja obavestim: jedan od tada najgledanijih političkih programa (voditelj Michele Santoro) emitovan je s jednog od beogradskih mostova, među ljudima s metama na grudima. Fiat je prikupljao sredstva za radnike Zastave. Na trgovima italijanskih gradova održavale su se višednevne manifestacije i skupovi protiv bombardovanja. Delegacije nekih stranaka su pod bombama odlazile u Beograd. Naravno da ne znaš, u svojoj kapsuli neznanja i mržnji prema svemu što nije srpsko.

žao mi je,ali

pre 4 godine

Zar su baš morali da prave grad u moru?Sve je to lepo videti,lepi spomenici,umetnost,arhitektura,ali,pitam se kako tu funkcioniše kanalizacija,vodovod,itd...Meni sve to deluje malo prljavo...

Mladen

pre 4 godine

Stiže vas Kosovo sve polako ali sigurno. Dirnuli ste tamo gde niste smeli, ali i kroz istoriju ste pravili jad i belaj. Stiže kazna. Izgubilo je i mnogo Srba koje kuda sve pa nikom ništa.

samo kazem

pre 4 godine

sad svi znamo istoriju i izigravamo boga i sudiju. pa da, pre 800 godina su uradili nesto lose pa im se vraca? to je retko glupa izjava. prvo, grad tone vec decenijama zbog izgradnje na drvenim sipovima, italijani i inzenjerstvo nisu bas na istoj strani tako da mere sanacije nisu ocigledno adekvatne. neko je lepo spomenuo holandiju. njima preti ceo okean pa se brane, znaci da venecija nesto ne radi kako treba.
price o karmi i izvlacenje istorijskih fakata tacno do 13. veka u sluzbi merenja zlocina i kazne nije na nama. nismo mi sudije nikome. a sta je bilo pre i posle nema veze.
u tom smislu mnogi bi mogli da kazu da se srbiji sve ovo desava jer su nasi roditelji bili slepi pa su glasali za slobu '90.

D

pre 4 godine

Venecija je predivan deo istorije ovog covecanstva. Beskrajno mi je zao sto se ovo desilo. Imala sam priliku da hodam ulicama Venecije, poseban dozivljaj. Nisam otisla tamo da jedem sendvice i kuvam kafu po ulicana, nego da se divim arhitekturi i duhu grada. Ko to ne shvata bolje da ne komentarise.

11i april

pre 4 godine

Ja sam uvek mislio da je poenta te Venecije sto je pod vodom, ono ne hodas ulicom vec taksiraju gondolama. Zasto bi tamo poplava bila problem

petar

pre 4 godine

Ko je rekao da je globalno zagrevanje laz i da se nivo mora nije podigao?
(Trovach, 16. novembar 2019 15:49)

Da ste čitali vest primetili bi ste da je ovo najveća poplava u poslednjih 50 godina, sto bi značilo da je negde pre 1969 godine bila jos veća poplava u Veneciji.

Trovach

pre 4 godine

@Mister No...Venecija je nastala tako sto su je sagradile izbeglice iz jednog drugog grada. Kasnije su sirili svoj uticaj po celom Jadranu, a i sire, ali to svi narodi rade. Likujes sto sada pate njihovi potomci koji nisu krivi za eventualna zlodela svojih predaka. Veneciji dugujemo mnoga naucna i umetnicka postignuca.

Trovach

pre 4 godine

@O boze...Da Vas dopunim. Mrnjavcevici su od Carigrada trazili pomoc pre bitke na Marici, oni su pristali, ali nista nisu ucinili. Svi znamo sta se kasnije desilo (dobrim delom i sto je nadmocnija srpska vojska potcenila turske snage).

nedostizni

pre 4 godine

Sta li smo onda mi toliko skrivili pa da imamo onakve poplave?
(Petar, 16. novembar 2019 21:48)

I mi smo kraduckali od Vizantije :)

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Italijani su ogromnu porciju svoje istorije bili narod vazala, kao i mi Balkanci. Konkretno Enriko Dandolo je polagao račune papi, a papa Svetom rimskom caru. Nemci i Francuzi (istina, kod ovih drugih su se negde s početkom doba osamostaljivanja Srbije pod Obrenovićima stvari promenile) nikada nisu bili na strani opstanka pravoslavlja na Balkanu i u to kolo su upleli malobrojnije i vojno slabije italijanske narode. Tako da ako se njihova vlast ogrešila o nas, to je bilo jer su tako morali. A Dandolo je ipak udao rođenu unuku za Srbina, kao što je i kralj Vitorio Emanuele oženio ćerku kralja Nikole - što bi se orodili sa ljudima iz naroda koji su "prezirali"? Mrzeti italijanski narod, obične građane, to je tek idiotski.

O boze

pre 4 godine

Obogaćeni močvarni grad zahvaljujući pljački Konstantinopolja.
(Car dušan, 16. novembar 2019 21:20)
A car Dusan nije pljackao i osvajao, pa bas taj Konstantinopolj ga je mrzeo iz dna duse. Anatemu su bacili na njega. Inace trazio je pomoc od ni manje ni vise Venecije da on opet osvoji Konstantinopolj, taj nas car.
Ali nas je pa je to ok, ma ne ok vec superiska kada mi osvajamo i pljackamo, jel da?

Deli

pre 4 godine

Kad me već prozivate,bili su i fašisti,podržavali su stalno sve naše neprijatelje ,aktivno ucestvovali u razbijanju zemlje, iz Vatkanske kuhinje su nam svašta servirali ,podržali ustase i njihovg poglavnika , pa njemu ostalim nacistima pomogli da pobegnu pacovskim kanalima ,izmislili mafiju itd . Ne sećam se da su nas žalili niti da je iko njihov digao glas protiv bombardovanje ,već su deo naše zemlje priznali !? Treba li još ? Ko je za ustanovu ,ja ili ti zaboravni ulizica ? Tako.

Strucnjak

pre 4 godine

Bio sam dan pre I dan posle velike vode u Veneciji.Mogu da kazem da se bas retko ponegde oseti kanalizacija I da skoro nigde nije bilo djubreta.Grad je izuzetno cist.Vidite samo ljude koji ciste lokale I izbacuju djubre u velike camce specijalno prilagodjene za odvoz. A zadesila ih je bas velika nevolja.U dva dana smo prepesacili dosta km po gradu I prosto je neverovatno da se dan posle gotovo nije osetilo da ih je pogodila poplava.Oko 14h grad je bio prohodan u cipelama I tako do 19 h kad voda ponovo pocinje da raste.A to sto neki slikaju ponekog udavljenog pacova blage veze nema.Ja ih ovde po BG-u vidim gomile,sto zgazenih sto zivih.

Srdjan Stojiljkovic

pre 4 godine

E moj narode, 87% komentara se nasladjuje tudjoj nesreci. Nema sanse da nam bude bolje. Pitajte bilo koga starijeg kako je prosao neko koga znaju a ko se nasladjivao tudjoj nesreci.

Hehehe

pre 4 godine

E dragi Srbi.... Da nije bilo Venecijanaca Dandola i Pape nikada Srbija ne bi bila drzava i kraljevina (mada to i nije bila Srbija vec Raska ali ajde to da zanemarimo). Od te vajne Vizantije koju toliko sazaljevate ne bismo dobili krunu nikada. Protiv njih smo do Turaka najvise ratovali a Turke su dva puta nagovorili da nam ukinu crkvu i vrate nas pod carigradsku patrijarsiju.

phreak

pre 4 godine

Ja ne mogu da razumem ovoliku zluradost. Kao da je tamo neki prodavac pice u Veneciji kriv za bombardovanje ili propast srednjevekovne Srbije. Kao jako su alavi na pare... mogu samo da zamislim cene u Beogradu da kojim slučajem u Beograd stiže toliko turista. A sigurno ne mogu da zamislim na šta bi Beograd ličio sa toliko turista.

Saša

pre 4 godine

@Dule, bio sam u decembru 2018. u Veneciji. Nije tačno da nema brze hrane, naprotiv, koliko hoćeš a nije ni skupo bilo. Kako te nije sramota sada ovako da lažeš bre?!

nevski

pre 4 godine

Neznam da li je sirem auditorijumu poznato, ali Venecija je bukvalno ukrala Konstantinopolj 1204 godine, vise je zlata i artifakata starog Konstantinopolja u Veneciji nego sto je ostalo u samom gradu. E sad, postoji ona stara, kako sejes, tako i znjes, grad je prelep bez obzira na sve, ali, cidto da se zna, najmanje je to Venecija....

J.

pre 4 godine

"Sto su dali Aviano za bombardovanje Srbije ? Ništa nikoga od saučesnika ne žalim. ...Venecija je i onako Sodoma i Gomora pa nije ni čudo."
(Deli, 16
Tako im i treba...karma..kazna..onda mora da su Srbi mnogo, ali baš mnogo zgrešili, kad im se ovako vraća.. najsiromašnija zemlja Evrope, i tako već godinama.

Miroslav

pre 4 godine

Deli neka ti Bog bude na pomoći. Toliko zlobe ima samo na žalost u nama Srbima. Prestrašno kako vovek ovako šta može napisati. Kakve ovo ima veze sa hriscanstvom? Ne čudi me, jer nas niko ne voli i svugde smo obrlezeni osudjeni!

Obavezno popunio

pre 4 godine

Ko god ima iole Srca i nimalo znanja iz Istorije, tužan je kad čita ovu vest.
Ko se seća Krstaških Ratova, ko se seća zašto se Dubrovnik tako zove (Dubrava=Šuma po Srpskom jeziku prim.prev.), i ko se seća Srpske Lirike, ko se seća ko je vekovima bio najveći trgovinski partner sa otomanima i austrougarima, ko se seća da su čuveni “venecijanski” lavovi zapravo ukradeni kao i puno toga drugoga, prilikom haranja Konstantinopolja i Rima, ko se seća ko je bio prvi i najveći trgovac robovima od Evropljana, ko se seća ovih i ovakvih starih znanja, onda mu ova vest mnogo manje tuge izazove!

Gmaz

pre 4 godine

> Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su
> bili halapljivi za novcem. Zabranili su brzu hranu na ulicama,
> uveli taksu na ulazak u grad, jedino ih novac zanima.

Ja bih iz toga, baš obrnuto, zaključio da nije sve što ih zanima novac. Već i da sačuvaju grad, time što neće napraviti vašarište od njega sa par miliona turista. To bi donelo više para, ali po cenu da pojedu grad. Razumete razliku? Dakle, ne bih rekao da je karma. Možda je karma ovo stanje kod nas?

Ma idi

pre 4 godine

Turizam nije ni obaveza ni ljudsko pravo vec luksuz za one sa viskom para i vremena. Ako vam je skupo idite na Adu mada vam je i tamo sigurno skupo da jedete i pijete.
Vecina turista ne zna ni gde ide ni sta gleda, bleje i slusaju nesto sto ce sutra da zaborave i kukaju da im je skupo. Bitno je nafotkati se i pricati gde si bio

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali...”
-Sve bih ja njih u Srbiju na godinu dana...Pa da ih vratim opet u Veneciju,da vidim da li su “slomljeni”...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 16. novembar 2019 15:36)

Kako te nije sramota. Seti se kada su bile poplave kod nas.

Hmmmm

pre 4 godine

Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su bili halapljivi za novcem.Zabranili su brzu hranu na ulicama,uveli taksu na ulazak u grad,jedino ih novac zanima.
(Dule, 16. novembar 2019 15:42)

A sta tebe zanima?
Svi se kao gade para ovde kod nas a korupcija za mesto u jaslicama, ma smesni ste

гага

pre 4 godine

@Dule; немој тако, ако се мало боље упутиш у разлоге за све те одлуке, видећеш да је због тога што је Венеција већ била тонула под навалом туриста, крузера и смећа које остављају овакви који једва дочекају да се сликају. Да живиш тамо и теби би такви изашли на нос.

justin

pre 4 godine

to se njima događa stalno samo je sada drastično eskaliralo ali to sve govori i o narodu,mrntalitetu
da li neko misli da se ovako nešto može dešavati npr Holanđanima?
posle prve poplave počeli bi da rešavaju problem
i rešili bi ga
pigledajte stari atlas iz 1965
pa uporedite sa gugl mapom danas
koliko su porasli

Mister No

pre 4 godine

Kako se sagradila tako im se i vraća. Skoro sam citao o italijanskim gradovima-državama, pre svega Sijeni , Veneciji i Djenovi. Koliko zla su oni naneli narodima na Balkanu i Bliskom istoku. Strasno.

daca

pre 4 godine

Narod u problemu, a ovi turisti se slikaju kao da je to nesto lepo za videti ,bolest..Slikaju se sa tudjom nesrecom , nije ni cudo sto se ove stvari desavaju kakav je narod na planeti ?Zato nam i pocinje smak sveta..Slikajte se i dalje?

draganstain

pre 4 godine

Nije kulturno komentarisati u negativnom kontekstu. Venecija je jedinstven grad u svetu koji me je ostavio bez daha, bukvalno. Ono što sam poneo iz Venecije su fotografije i lepa sećanja. Bilo je to 1972 godine. Hvala što ste pročitali.

Dragan Nis

pre 4 godine

Zao mi je, Ali da su bas izgubili sve ne verujem, tj. sigurno nije Izgubili su zaradu od nekoliko narednih meseci, alj toliko su zaradjivali, sve im je preskupo. Navikli si konstantno veliku zaradu, svako od njih ima nekretnine na kopnu van Venevije. Ne sekiram se za njih.

Dule

pre 4 godine

Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su bili halapljivi za novcem.Zabranili su brzu hranu na ulicama,uveli taksu na ulazak u grad,jedino ih novac zanima.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali...”
-Sve bih ja njih u Srbiju na godinu dana...Pa da ih vratim opet u Veneciju,da vidim da li su “slomljeni”...

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali...”
-Sve bih ja njih u Srbiju na godinu dana...Pa da ih vratim opet u Veneciju,da vidim da li su “slomljeni”...

Hmmmm

pre 4 godine

Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su bili halapljivi za novcem.Zabranili su brzu hranu na ulicama,uveli taksu na ulazak u grad,jedino ih novac zanima.
(Dule, 16. novembar 2019 15:42)

A sta tebe zanima?
Svi se kao gade para ovde kod nas a korupcija za mesto u jaslicama, ma smesni ste

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Italijani su ogromnu porciju svoje istorije bili narod vazala, kao i mi Balkanci. Konkretno Enriko Dandolo je polagao račune papi, a papa Svetom rimskom caru. Nemci i Francuzi (istina, kod ovih drugih su se negde s početkom doba osamostaljivanja Srbije pod Obrenovićima stvari promenile) nikada nisu bili na strani opstanka pravoslavlja na Balkanu i u to kolo su upleli malobrojnije i vojno slabije italijanske narode. Tako da ako se njihova vlast ogrešila o nas, to je bilo jer su tako morali. A Dandolo je ipak udao rođenu unuku za Srbina, kao što je i kralj Vitorio Emanuele oženio ćerku kralja Nikole - što bi se orodili sa ljudima iz naroda koji su "prezirali"? Mrzeti italijanski narod, obične građane, to je tek idiotski.

Srdjan Stojiljkovic

pre 4 godine

E moj narode, 87% komentara se nasladjuje tudjoj nesreci. Nema sanse da nam bude bolje. Pitajte bilo koga starijeg kako je prosao neko koga znaju a ko se nasladjivao tudjoj nesreci.

phreak

pre 4 godine

Ja ne mogu da razumem ovoliku zluradost. Kao da je tamo neki prodavac pice u Veneciji kriv za bombardovanje ili propast srednjevekovne Srbije. Kao jako su alavi na pare... mogu samo da zamislim cene u Beogradu da kojim slučajem u Beograd stiže toliko turista. A sigurno ne mogu da zamislim na šta bi Beograd ličio sa toliko turista.

daca

pre 4 godine

Narod u problemu, a ovi turisti se slikaju kao da je to nesto lepo za videti ,bolest..Slikaju se sa tudjom nesrecom , nije ni cudo sto se ove stvari desavaju kakav je narod na planeti ?Zato nam i pocinje smak sveta..Slikajte se i dalje?

draganstain

pre 4 godine

Nije kulturno komentarisati u negativnom kontekstu. Venecija je jedinstven grad u svetu koji me je ostavio bez daha, bukvalno. Ono što sam poneo iz Venecije su fotografije i lepa sećanja. Bilo je to 1972 godine. Hvala što ste pročitali.

Dule

pre 4 godine

Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su bili halapljivi za novcem.Zabranili su brzu hranu na ulicama,uveli taksu na ulazak u grad,jedino ih novac zanima.

justin

pre 4 godine

to se njima događa stalno samo je sada drastično eskaliralo ali to sve govori i o narodu,mrntalitetu
da li neko misli da se ovako nešto može dešavati npr Holanđanima?
posle prve poplave počeli bi da rešavaju problem
i rešili bi ga
pigledajte stari atlas iz 1965
pa uporedite sa gugl mapom danas
koliko su porasli

J.

pre 4 godine

"Sto su dali Aviano za bombardovanje Srbije ? Ništa nikoga od saučesnika ne žalim. ...Venecija je i onako Sodoma i Gomora pa nije ni čudo."
(Deli, 16
Tako im i treba...karma..kazna..onda mora da su Srbi mnogo, ali baš mnogo zgrešili, kad im se ovako vraća.. najsiromašnija zemlja Evrope, i tako već godinama.

O boze

pre 4 godine

Obogaćeni močvarni grad zahvaljujući pljački Konstantinopolja.
(Car dušan, 16. novembar 2019 21:20)
A car Dusan nije pljackao i osvajao, pa bas taj Konstantinopolj ga je mrzeo iz dna duse. Anatemu su bacili na njega. Inace trazio je pomoc od ni manje ni vise Venecije da on opet osvoji Konstantinopolj, taj nas car.
Ali nas je pa je to ok, ma ne ok vec superiska kada mi osvajamo i pljackamo, jel da?

гага

pre 4 godine

@Dule; немој тако, ако се мало боље упутиш у разлоге за све те одлуке, видећеш да је због тога што је Венеција већ била тонула под навалом туриста, крузера и смећа које остављају овакви који једва дочекају да се сликају. Да живиш тамо и теби би такви изашли на нос.

Hehehe

pre 4 godine

E dragi Srbi.... Da nije bilo Venecijanaca Dandola i Pape nikada Srbija ne bi bila drzava i kraljevina (mada to i nije bila Srbija vec Raska ali ajde to da zanemarimo). Od te vajne Vizantije koju toliko sazaljevate ne bismo dobili krunu nikada. Protiv njih smo do Turaka najvise ratovali a Turke su dva puta nagovorili da nam ukinu crkvu i vrate nas pod carigradsku patrijarsiju.

Deli

pre 4 godine

Kad me već prozivate,bili su i fašisti,podržavali su stalno sve naše neprijatelje ,aktivno ucestvovali u razbijanju zemlje, iz Vatkanske kuhinje su nam svašta servirali ,podržali ustase i njihovg poglavnika , pa njemu ostalim nacistima pomogli da pobegnu pacovskim kanalima ,izmislili mafiju itd . Ne sećam se da su nas žalili niti da je iko njihov digao glas protiv bombardovanje ,već su deo naše zemlje priznali !? Treba li još ? Ko je za ustanovu ,ja ili ti zaboravni ulizica ? Tako.

Mister No

pre 4 godine

Kako se sagradila tako im se i vraća. Skoro sam citao o italijanskim gradovima-državama, pre svega Sijeni , Veneciji i Djenovi. Koliko zla su oni naneli narodima na Balkanu i Bliskom istoku. Strasno.

Dragan Nis

pre 4 godine

Zao mi je, Ali da su bas izgubili sve ne verujem, tj. sigurno nije Izgubili su zaradu od nekoliko narednih meseci, alj toliko su zaradjivali, sve im je preskupo. Navikli si konstantno veliku zaradu, svako od njih ima nekretnine na kopnu van Venevije. Ne sekiram se za njih.

Strucnjak

pre 4 godine

Bio sam dan pre I dan posle velike vode u Veneciji.Mogu da kazem da se bas retko ponegde oseti kanalizacija I da skoro nigde nije bilo djubreta.Grad je izuzetno cist.Vidite samo ljude koji ciste lokale I izbacuju djubre u velike camce specijalno prilagodjene za odvoz. A zadesila ih je bas velika nevolja.U dva dana smo prepesacili dosta km po gradu I prosto je neverovatno da se dan posle gotovo nije osetilo da ih je pogodila poplava.Oko 14h grad je bio prohodan u cipelama I tako do 19 h kad voda ponovo pocinje da raste.A to sto neki slikaju ponekog udavljenog pacova blage veze nema.Ja ih ovde po BG-u vidim gomile,sto zgazenih sto zivih.

Ma idi

pre 4 godine

Turizam nije ni obaveza ni ljudsko pravo vec luksuz za one sa viskom para i vremena. Ako vam je skupo idite na Adu mada vam je i tamo sigurno skupo da jedete i pijete.
Vecina turista ne zna ni gde ide ni sta gleda, bleje i slusaju nesto sto ce sutra da zaborave i kukaju da im je skupo. Bitno je nafotkati se i pricati gde si bio

Saša

pre 4 godine

@Dule, bio sam u decembru 2018. u Veneciji. Nije tačno da nema brze hrane, naprotiv, koliko hoćeš a nije ni skupo bilo. Kako te nije sramota sada ovako da lažeš bre?!

Gmaz

pre 4 godine

> Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su
> bili halapljivi za novcem. Zabranili su brzu hranu na ulicama,
> uveli taksu na ulazak u grad, jedino ih novac zanima.

Ja bih iz toga, baš obrnuto, zaključio da nije sve što ih zanima novac. Već i da sačuvaju grad, time što neće napraviti vašarište od njega sa par miliona turista. To bi donelo više para, ali po cenu da pojedu grad. Razumete razliku? Dakle, ne bih rekao da je karma. Možda je karma ovo stanje kod nas?

Miroslav

pre 4 godine

Deli neka ti Bog bude na pomoći. Toliko zlobe ima samo na žalost u nama Srbima. Prestrašno kako vovek ovako šta može napisati. Kakve ovo ima veze sa hriscanstvom? Ne čudi me, jer nas niko ne voli i svugde smo obrlezeni osudjeni!

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali...”
-Sve bih ja njih u Srbiju na godinu dana...Pa da ih vratim opet u Veneciju,da vidim da li su “slomljeni”...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 16. novembar 2019 15:36)

Kako te nije sramota. Seti se kada su bile poplave kod nas.

nevski

pre 4 godine

Neznam da li je sirem auditorijumu poznato, ali Venecija je bukvalno ukrala Konstantinopolj 1204 godine, vise je zlata i artifakata starog Konstantinopolja u Veneciji nego sto je ostalo u samom gradu. E sad, postoji ona stara, kako sejes, tako i znjes, grad je prelep bez obzira na sve, ali, cidto da se zna, najmanje je to Venecija....

Obavezno popunio

pre 4 godine

Ko god ima iole Srca i nimalo znanja iz Istorije, tužan je kad čita ovu vest.
Ko se seća Krstaških Ratova, ko se seća zašto se Dubrovnik tako zove (Dubrava=Šuma po Srpskom jeziku prim.prev.), i ko se seća Srpske Lirike, ko se seća ko je vekovima bio najveći trgovinski partner sa otomanima i austrougarima, ko se seća da su čuveni “venecijanski” lavovi zapravo ukradeni kao i puno toga drugoga, prilikom haranja Konstantinopolja i Rima, ko se seća ko je bio prvi i najveći trgovac robovima od Evropljana, ko se seća ovih i ovakvih starih znanja, onda mu ova vest mnogo manje tuge izazove!

J.

pre 4 godine

 "Ne sećam se da su nas žalili niti da je iko njihov digao glas protiv bombardovanje ,"
Deli
Ne sećaš se? Nisu te obavestili? Evo, da te ja obavestim: jedan od tada najgledanijih političkih programa (voditelj Michele Santoro) emitovan je s jednog od beogradskih mostova, među ljudima s metama na grudima. Fiat je prikupljao sredstva za radnike Zastave. Na trgovima italijanskih gradova održavale su se višednevne manifestacije i skupovi protiv bombardovanja. Delegacije nekih stranaka su pod bombama odlazile u Beograd. Naravno da ne znaš, u svojoj kapsuli neznanja i mržnji prema svemu što nije srpsko.

Trovach

pre 4 godine

@Mister No...Venecija je nastala tako sto su je sagradile izbeglice iz jednog drugog grada. Kasnije su sirili svoj uticaj po celom Jadranu, a i sire, ali to svi narodi rade. Likujes sto sada pate njihovi potomci koji nisu krivi za eventualna zlodela svojih predaka. Veneciji dugujemo mnoga naucna i umetnicka postignuca.

Trovach

pre 4 godine

@O boze...Da Vas dopunim. Mrnjavcevici su od Carigrada trazili pomoc pre bitke na Marici, oni su pristali, ali nista nisu ucinili. Svi znamo sta se kasnije desilo (dobrim delom i sto je nadmocnija srpska vojska potcenila turske snage).

D

pre 4 godine

Venecija je predivan deo istorije ovog covecanstva. Beskrajno mi je zao sto se ovo desilo. Imala sam priliku da hodam ulicama Venecije, poseban dozivljaj. Nisam otisla tamo da jedem sendvice i kuvam kafu po ulicana, nego da se divim arhitekturi i duhu grada. Ko to ne shvata bolje da ne komentarise.

samo kazem

pre 4 godine

sad svi znamo istoriju i izigravamo boga i sudiju. pa da, pre 800 godina su uradili nesto lose pa im se vraca? to je retko glupa izjava. prvo, grad tone vec decenijama zbog izgradnje na drvenim sipovima, italijani i inzenjerstvo nisu bas na istoj strani tako da mere sanacije nisu ocigledno adekvatne. neko je lepo spomenuo holandiju. njima preti ceo okean pa se brane, znaci da venecija nesto ne radi kako treba.
price o karmi i izvlacenje istorijskih fakata tacno do 13. veka u sluzbi merenja zlocina i kazne nije na nama. nismo mi sudije nikome. a sta je bilo pre i posle nema veze.
u tom smislu mnogi bi mogli da kazu da se srbiji sve ovo desava jer su nasi roditelji bili slepi pa su glasali za slobu '90.

nedostizni

pre 4 godine

Sta li smo onda mi toliko skrivili pa da imamo onakve poplave?
(Petar, 16. novembar 2019 21:48)

I mi smo kraduckali od Vizantije :)

11i april

pre 4 godine

Ja sam uvek mislio da je poenta te Venecije sto je pod vodom, ono ne hodas ulicom vec taksiraju gondolama. Zasto bi tamo poplava bila problem

petar

pre 4 godine

Ko je rekao da je globalno zagrevanje laz i da se nivo mora nije podigao?
(Trovach, 16. novembar 2019 15:49)

Da ste čitali vest primetili bi ste da je ovo najveća poplava u poslednjih 50 godina, sto bi značilo da je negde pre 1969 godine bila jos veća poplava u Veneciji.

Mladen

pre 4 godine

Stiže vas Kosovo sve polako ali sigurno. Dirnuli ste tamo gde niste smeli, ali i kroz istoriju ste pravili jad i belaj. Stiže kazna. Izgubilo je i mnogo Srba koje kuda sve pa nikom ništa.

žao mi je,ali

pre 4 godine

Zar su baš morali da prave grad u moru?Sve je to lepo videti,lepi spomenici,umetnost,arhitektura,ali,pitam se kako tu funkcioniše kanalizacija,vodovod,itd...Meni sve to deluje malo prljavo...

Ne volim ih, pa to ti je...

pre 4 godine

Bože, kojeg li plavljenja... kojeg li potopa... i koje li "priče" ovoga puta, o, crkvo velika?!?

Venecija... Bejah u tom neverovatnom gradu svega dva puta. Opet, po nekakvoj mojoj računici, sasvim dovoljno da se stekne dobar (ne i "pozitivan") utisak o ovom neverovatnom gradu.
Svašta može biti. Svašta.
Pitajte, uostalom, Živojina Pavlovića!
I njegov "izum": "MOŽBIT"! Ah, koji je to genijalac, taj Ž.Pavlović! A tek, koji je to IZUM - taj "Možbit"!
Kako god, u onoj, užasno "naprednoj" i "progresivnoj" SFRJ, izum poput Žikinog, poznat po imenu, "MOŽBIT", bi bio ODMAH etiketiran kao "ratnohuškački", "kontrarevolucionaran", te još i "velikošovinistički". I ko zna šta još...

Dule

pre 4 godine

Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su bili halapljivi za novcem.Zabranili su brzu hranu na ulicama,uveli taksu na ulazak u grad,jedino ih novac zanima.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali...”
-Sve bih ja njih u Srbiju na godinu dana...Pa da ih vratim opet u Veneciju,da vidim da li su “slomljeni”...

nevski

pre 4 godine

Neznam da li je sirem auditorijumu poznato, ali Venecija je bukvalno ukrala Konstantinopolj 1204 godine, vise je zlata i artifakata starog Konstantinopolja u Veneciji nego sto je ostalo u samom gradu. E sad, postoji ona stara, kako sejes, tako i znjes, grad je prelep bez obzira na sve, ali, cidto da se zna, najmanje je to Venecija....

Deli

pre 4 godine

Kad me već prozivate,bili su i fašisti,podržavali su stalno sve naše neprijatelje ,aktivno ucestvovali u razbijanju zemlje, iz Vatkanske kuhinje su nam svašta servirali ,podržali ustase i njihovg poglavnika , pa njemu ostalim nacistima pomogli da pobegnu pacovskim kanalima ,izmislili mafiju itd . Ne sećam se da su nas žalili niti da je iko njihov digao glas protiv bombardovanje ,već su deo naše zemlje priznali !? Treba li još ? Ko je za ustanovu ,ja ili ti zaboravni ulizica ? Tako.

Mister No

pre 4 godine

Kako se sagradila tako im se i vraća. Skoro sam citao o italijanskim gradovima-državama, pre svega Sijeni , Veneciji i Djenovi. Koliko zla su oni naneli narodima na Balkanu i Bliskom istoku. Strasno.

daca

pre 4 godine

Narod u problemu, a ovi turisti se slikaju kao da je to nesto lepo za videti ,bolest..Slikaju se sa tudjom nesrecom , nije ni cudo sto se ove stvari desavaju kakav je narod na planeti ?Zato nam i pocinje smak sveta..Slikajte se i dalje?

Obavezno popunio

pre 4 godine

Ko god ima iole Srca i nimalo znanja iz Istorije, tužan je kad čita ovu vest.
Ko se seća Krstaških Ratova, ko se seća zašto se Dubrovnik tako zove (Dubrava=Šuma po Srpskom jeziku prim.prev.), i ko se seća Srpske Lirike, ko se seća ko je vekovima bio najveći trgovinski partner sa otomanima i austrougarima, ko se seća da su čuveni “venecijanski” lavovi zapravo ukradeni kao i puno toga drugoga, prilikom haranja Konstantinopolja i Rima, ko se seća ko je bio prvi i najveći trgovac robovima od Evropljana, ko se seća ovih i ovakvih starih znanja, onda mu ova vest mnogo manje tuge izazove!

O boze

pre 4 godine

Obogaćeni močvarni grad zahvaljujući pljački Konstantinopolja.
(Car dušan, 16. novembar 2019 21:20)
A car Dusan nije pljackao i osvajao, pa bas taj Konstantinopolj ga je mrzeo iz dna duse. Anatemu su bacili na njega. Inace trazio je pomoc od ni manje ni vise Venecije da on opet osvoji Konstantinopolj, taj nas car.
Ali nas je pa je to ok, ma ne ok vec superiska kada mi osvajamo i pljackamo, jel da?

Hmmmm

pre 4 godine

Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su bili halapljivi za novcem.Zabranili su brzu hranu na ulicama,uveli taksu na ulazak u grad,jedino ih novac zanima.
(Dule, 16. novembar 2019 15:42)

A sta tebe zanima?
Svi se kao gade para ovde kod nas a korupcija za mesto u jaslicama, ma smesni ste

Dragan Nis

pre 4 godine

Zao mi je, Ali da su bas izgubili sve ne verujem, tj. sigurno nije Izgubili su zaradu od nekoliko narednih meseci, alj toliko su zaradjivali, sve im je preskupo. Navikli si konstantno veliku zaradu, svako od njih ima nekretnine na kopnu van Venevije. Ne sekiram se za njih.

draganstain

pre 4 godine

Nije kulturno komentarisati u negativnom kontekstu. Venecija je jedinstven grad u svetu koji me je ostavio bez daha, bukvalno. Ono što sam poneo iz Venecije su fotografije i lepa sećanja. Bilo je to 1972 godine. Hvala što ste pročitali.

Hehehe

pre 4 godine

E dragi Srbi.... Da nije bilo Venecijanaca Dandola i Pape nikada Srbija ne bi bila drzava i kraljevina (mada to i nije bila Srbija vec Raska ali ajde to da zanemarimo). Od te vajne Vizantije koju toliko sazaljevate ne bismo dobili krunu nikada. Protiv njih smo do Turaka najvise ratovali a Turke su dva puta nagovorili da nam ukinu crkvu i vrate nas pod carigradsku patrijarsiju.

J.

pre 4 godine

"Sto su dali Aviano za bombardovanje Srbije ? Ništa nikoga od saučesnika ne žalim. ...Venecija je i onako Sodoma i Gomora pa nije ni čudo."
(Deli, 16
Tako im i treba...karma..kazna..onda mora da su Srbi mnogo, ali baš mnogo zgrešili, kad im se ovako vraća.. najsiromašnija zemlja Evrope, i tako već godinama.

Miroslav

pre 4 godine

Deli neka ti Bog bude na pomoći. Toliko zlobe ima samo na žalost u nama Srbima. Prestrašno kako vovek ovako šta može napisati. Kakve ovo ima veze sa hriscanstvom? Ne čudi me, jer nas niko ne voli i svugde smo obrlezeni osudjeni!

phreak

pre 4 godine

Ja ne mogu da razumem ovoliku zluradost. Kao da je tamo neki prodavac pice u Veneciji kriv za bombardovanje ili propast srednjevekovne Srbije. Kao jako su alavi na pare... mogu samo da zamislim cene u Beogradu da kojim slučajem u Beograd stiže toliko turista. A sigurno ne mogu da zamislim na šta bi Beograd ličio sa toliko turista.

Srdjan Stojiljkovic

pre 4 godine

E moj narode, 87% komentara se nasladjuje tudjoj nesreci. Nema sanse da nam bude bolje. Pitajte bilo koga starijeg kako je prosao neko koga znaju a ko se nasladjivao tudjoj nesreci.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali...”
-Sve bih ja njih u Srbiju na godinu dana...Pa da ih vratim opet u Veneciju,da vidim da li su “slomljeni”...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 16. novembar 2019 15:36)

Kako te nije sramota. Seti se kada su bile poplave kod nas.

Strucnjak

pre 4 godine

Bio sam dan pre I dan posle velike vode u Veneciji.Mogu da kazem da se bas retko ponegde oseti kanalizacija I da skoro nigde nije bilo djubreta.Grad je izuzetno cist.Vidite samo ljude koji ciste lokale I izbacuju djubre u velike camce specijalno prilagodjene za odvoz. A zadesila ih je bas velika nevolja.U dva dana smo prepesacili dosta km po gradu I prosto je neverovatno da se dan posle gotovo nije osetilo da ih je pogodila poplava.Oko 14h grad je bio prohodan u cipelama I tako do 19 h kad voda ponovo pocinje da raste.A to sto neki slikaju ponekog udavljenog pacova blage veze nema.Ja ih ovde po BG-u vidim gomile,sto zgazenih sto zivih.

Saša

pre 4 godine

@Dule, bio sam u decembru 2018. u Veneciji. Nije tačno da nema brze hrane, naprotiv, koliko hoćeš a nije ni skupo bilo. Kako te nije sramota sada ovako da lažeš bre?!

justin

pre 4 godine

to se njima događa stalno samo je sada drastično eskaliralo ali to sve govori i o narodu,mrntalitetu
da li neko misli da se ovako nešto može dešavati npr Holanđanima?
posle prve poplave počeli bi da rešavaju problem
i rešili bi ga
pigledajte stari atlas iz 1965
pa uporedite sa gugl mapom danas
koliko su porasli

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Italijani su ogromnu porciju svoje istorije bili narod vazala, kao i mi Balkanci. Konkretno Enriko Dandolo je polagao račune papi, a papa Svetom rimskom caru. Nemci i Francuzi (istina, kod ovih drugih su se negde s početkom doba osamostaljivanja Srbije pod Obrenovićima stvari promenile) nikada nisu bili na strani opstanka pravoslavlja na Balkanu i u to kolo su upleli malobrojnije i vojno slabije italijanske narode. Tako da ako se njihova vlast ogrešila o nas, to je bilo jer su tako morali. A Dandolo je ipak udao rođenu unuku za Srbina, kao što je i kralj Vitorio Emanuele oženio ćerku kralja Nikole - što bi se orodili sa ljudima iz naroda koji su "prezirali"? Mrzeti italijanski narod, obične građane, to je tek idiotski.

Ma idi

pre 4 godine

Turizam nije ni obaveza ni ljudsko pravo vec luksuz za one sa viskom para i vremena. Ako vam je skupo idite na Adu mada vam je i tamo sigurno skupo da jedete i pijete.
Vecina turista ne zna ni gde ide ni sta gleda, bleje i slusaju nesto sto ce sutra da zaborave i kukaju da im je skupo. Bitno je nafotkati se i pricati gde si bio

Gmaz

pre 4 godine

> Italijane je u Veneciji na neki način sustigla karma jer su
> bili halapljivi za novcem. Zabranili su brzu hranu na ulicama,
> uveli taksu na ulazak u grad, jedino ih novac zanima.

Ja bih iz toga, baš obrnuto, zaključio da nije sve što ih zanima novac. Već i da sačuvaju grad, time što neće napraviti vašarište od njega sa par miliona turista. To bi donelo više para, ali po cenu da pojedu grad. Razumete razliku? Dakle, ne bih rekao da je karma. Možda je karma ovo stanje kod nas?

гага

pre 4 godine

@Dule; немој тако, ако се мало боље упутиш у разлоге за све те одлуке, видећеш да је због тога што је Венеција већ била тонула под навалом туриста, крузера и смећа које остављају овакви који једва дочекају да се сликају. Да живиш тамо и теби би такви изашли на нос.

petar

pre 4 godine

Ko je rekao da je globalno zagrevanje laz i da se nivo mora nije podigao?
(Trovach, 16. novembar 2019 15:49)

Da ste čitali vest primetili bi ste da je ovo najveća poplava u poslednjih 50 godina, sto bi značilo da je negde pre 1969 godine bila jos veća poplava u Veneciji.

Mladen

pre 4 godine

Stiže vas Kosovo sve polako ali sigurno. Dirnuli ste tamo gde niste smeli, ali i kroz istoriju ste pravili jad i belaj. Stiže kazna. Izgubilo je i mnogo Srba koje kuda sve pa nikom ništa.

11i april

pre 4 godine

Ja sam uvek mislio da je poenta te Venecije sto je pod vodom, ono ne hodas ulicom vec taksiraju gondolama. Zasto bi tamo poplava bila problem

Ne volim ih, pa to ti je...

pre 4 godine

Bože, kojeg li plavljenja... kojeg li potopa... i koje li "priče" ovoga puta, o, crkvo velika?!?

Venecija... Bejah u tom neverovatnom gradu svega dva puta. Opet, po nekakvoj mojoj računici, sasvim dovoljno da se stekne dobar (ne i "pozitivan") utisak o ovom neverovatnom gradu.
Svašta može biti. Svašta.
Pitajte, uostalom, Živojina Pavlovića!
I njegov "izum": "MOŽBIT"! Ah, koji je to genijalac, taj Ž.Pavlović! A tek, koji je to IZUM - taj "Možbit"!
Kako god, u onoj, užasno "naprednoj" i "progresivnoj" SFRJ, izum poput Žikinog, poznat po imenu, "MOŽBIT", bi bio ODMAH etiketiran kao "ratnohuškački", "kontrarevolucionaran", te još i "velikošovinistički". I ko zna šta još...

nedostizni

pre 4 godine

Sta li smo onda mi toliko skrivili pa da imamo onakve poplave?
(Petar, 16. novembar 2019 21:48)

I mi smo kraduckali od Vizantije :)

Trovach

pre 4 godine

@Mister No...Venecija je nastala tako sto su je sagradile izbeglice iz jednog drugog grada. Kasnije su sirili svoj uticaj po celom Jadranu, a i sire, ali to svi narodi rade. Likujes sto sada pate njihovi potomci koji nisu krivi za eventualna zlodela svojih predaka. Veneciji dugujemo mnoga naucna i umetnicka postignuca.

Trovach

pre 4 godine

@O boze...Da Vas dopunim. Mrnjavcevici su od Carigrada trazili pomoc pre bitke na Marici, oni su pristali, ali nista nisu ucinili. Svi znamo sta se kasnije desilo (dobrim delom i sto je nadmocnija srpska vojska potcenila turske snage).

samo kazem

pre 4 godine

sad svi znamo istoriju i izigravamo boga i sudiju. pa da, pre 800 godina su uradili nesto lose pa im se vraca? to je retko glupa izjava. prvo, grad tone vec decenijama zbog izgradnje na drvenim sipovima, italijani i inzenjerstvo nisu bas na istoj strani tako da mere sanacije nisu ocigledno adekvatne. neko je lepo spomenuo holandiju. njima preti ceo okean pa se brane, znaci da venecija nesto ne radi kako treba.
price o karmi i izvlacenje istorijskih fakata tacno do 13. veka u sluzbi merenja zlocina i kazne nije na nama. nismo mi sudije nikome. a sta je bilo pre i posle nema veze.
u tom smislu mnogi bi mogli da kazu da se srbiji sve ovo desava jer su nasi roditelji bili slepi pa su glasali za slobu '90.

D

pre 4 godine

Venecija je predivan deo istorije ovog covecanstva. Beskrajno mi je zao sto se ovo desilo. Imala sam priliku da hodam ulicama Venecije, poseban dozivljaj. Nisam otisla tamo da jedem sendvice i kuvam kafu po ulicana, nego da se divim arhitekturi i duhu grada. Ko to ne shvata bolje da ne komentarise.

žao mi je,ali

pre 4 godine

Zar su baš morali da prave grad u moru?Sve je to lepo videti,lepi spomenici,umetnost,arhitektura,ali,pitam se kako tu funkcioniše kanalizacija,vodovod,itd...Meni sve to deluje malo prljavo...

J.

pre 4 godine

 "Ne sećam se da su nas žalili niti da je iko njihov digao glas protiv bombardovanje ,"
Deli
Ne sećaš se? Nisu te obavestili? Evo, da te ja obavestim: jedan od tada najgledanijih političkih programa (voditelj Michele Santoro) emitovan je s jednog od beogradskih mostova, među ljudima s metama na grudima. Fiat je prikupljao sredstva za radnike Zastave. Na trgovima italijanskih gradova održavale su se višednevne manifestacije i skupovi protiv bombardovanja. Delegacije nekih stranaka su pod bombama odlazile u Beograd. Naravno da ne znaš, u svojoj kapsuli neznanja i mržnji prema svemu što nije srpsko.