Četvrtak, 11.07.2019.

08:00

"Ne razumem kako neko ostavi dete 20 sekundi bez nadzora, a kamoli dva sata" VIDEO

Izvor: B92

"Ne razumem kako neko ostavi dete 20 sekundi bez nadzora, a kamoli dva sata" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

gadni

pre 4 godine

ja sam otac kome je mladji sin upao u more jer sam za trenutak sklonio pogled sa njega. spasao sam ga i jos i danas imam nocne more. imao je cetiri godine, danas devet.
(singer, 11. jul 2019 16:11)

Vjeruj mi da ti sinu ne bi bilo nista, s cetiri godine itekako se moze odrzavat u moru, nije to beba. Mene je moj otac doslovno bacio u more s te iste cetiri godine i nisam se udavio vec naucio odrzavati u vodi kao dobru podlogu za naucit plivat. Nesto slicno sam ja napravio mojoj tad petogodisnoj kceri i evo je danas s 11 pliva ko riba i ne boji se vode.

T

pre 4 godine

Gomila roditelja je bila manje pažljiva nego mi danas: mi smo išli sami u školu, mnogi roditelji su pušili u prostorijama gde su deca, vozili su nas bez sedišta i pojasa.

Sone

pre 4 godine

@mrmlj
Covek prosto nije razmisljao.Dete verovatno zaspalo u autu tokom voznje i onda je on pomislio sto da ga budim , izaci cu na 15 min i vracam se brzo. Ali se zadrzao mnogo duze ( znamo kakve su guzve na salterima, u prodavnicama i slicno). Naravno da nikako nije trebao dete ostaviti samo u autu ni na 5 min, ali eto covek prosto nije u tom trenutko dobro rezonovao. A njemu je to delovalo logicno- dete zaspalo u autu, ajde da ga ne budim nek spava, sto da ga cimam i budim, idem na kratko to da zavrsim. Doneo je jako losu odluku, nazalost. Ali ubistvo iz nehata, ajde da ne preterujemo. Meni se jednom desilo da sam ostavio dete od 4 i po godine u prodavnici. Zaboravio sam da sam poveo dete sa sobom. Sva sreca pa sam se setio nakon 5 min i vratio se nazad. A vec sam bio usao u auto. Prosto preopterecenost poslom, obavezama, nisam znao gde se nalazim. Desava se . Ajde da ne osudjujemo, nikad se ne zna sta daleko bilo moze sutra da nam se desi. Pokazite saosecanje.

Gg

pre 4 godine

Kladim se da 70% ljudi ovde nai forumu i nema decu, posebno ovi.sto na krv i noz osudjuju. Ako nista neka se svi sete detinjstva i da li su roditelji bili svako dva minuta kraj njih? Znam da je danas vreme malo drugacije nego pre 30-40 godina, ali opet dobro roditeljstvo ne znaci isto sto i kontrolisanje dece svakih 20 sekundi.

mrmlj

pre 4 godine

ljudi, naravno da se dete ne moze drzati na oku bez prestanka celog dana ali ovde se ne prica o detetu koje se roditelju otrglo iz ruku i istrcalo na ulicu vec o detetu koje je ostavljeno u kolima samo na DVA SATA! naravno da sva deca padaju, deru kolena i sl ali ne bivaju sva deca ostavljena bez nadzora na dva sata.

Sonja

pre 4 godine

@ jedna majka
Nisu nas ostavljali u kolima jer nisu ni imali kola. Ali su nas zato ostavljali same u kuci, ispred televizora, dok one sire ves napolju, ili idu u prodavnicu , a to je uvek na bar 10 -15 min. Tako da to ne pije vodu. Nista nisu bili pazljiviji od danasnjih roditelja.

singer

pre 4 godine

dok su deca mala - puna kontrola. onda ih polako ucis samostalnosti i brizi za sebe. ja sam otac kome je mladji sin upao u more jer sam za trenutak sklonio pogled sa njega. spasao sam ga i jos i danas imam nocne more. imao je cetiri godine, danas devet.

bez dioptrije

pre 4 godine

Vidim da mnogi komentatori ovde upoređuju roditelje od pre tridesetak godina i ove danas. Ovo je 21.vek. Mnoge stvari su se promenile. Ranije vas tata nije vodio sa sobom u 'blindiranom' autu i išao okolo da završava poslove nego ste bili ispred zgrade i jurcali i u najgorem slučaju mogli da polomite ruku. U pitanju je samo razlika u načinu življenja. E, sad neko odrastao bi trebalo da zna da niko ne može biti u pregrejanom automobilu ni petnaestak minuta, ali ko zna na šta je mislio. Ipak prva pomisao bi trebala da bude gde ostavljate dete, ako morate, s'kim i da, da pomislite o mogućnostima koje se ne dešavaju često, ali se mogu desiti.

Nina

pre 4 godine

Čitam komentare i ne verujem. Roditelj sam i trudim se maksimalno da pazim na svoju decu. Ali gledati u dete svakog dana 24 sata nije moguće. A nije ni normalno. Dodatno ne razumem potrebu osude roditelja koji su nesrećnim slučajem ostali bez deteta. Lako je praviti se pametan naknadno.
Pri tom ne razumem kako mogu da se izjednače ova dva slučaja. Ostaviti dete 4 sata u autu je nemar apsolutni, a verovatno može da dobije i težu kvalifikaciju. Slučaj sa bazenom je velika nesreća, ne daj Bože nikom.

Gojko/PFC

pre 4 godine

@kiza Upravo tako brate, tako sam odrastao... Ja sad ovog mog od 4 god tetosem i pazim. Doduse u inostranstvu sam pa je to jos teze, nema te slobode ko kad smo mi bili deca.. svi paze decu ne brines se, a i vremena se promenila.. u moje vreme kazna mi kad mi ne daju van kuce.. a danas decu treba terat na fudbal... sve tehnika zeznila.. Dobra lopta je sve sto nam je trebalo..pozz

boris

pre 4 godine

Slucaj u kom je dete ostavljeno u autu nema opravdanja. Cist nemar. Slucaj sa bazenom ne bih previse osudjivao, obican nesrecan splet okolnosti.

jedna majka

pre 4 godine

Necu da poredim danasnje i ondadasnje roditelje. Ipak mislim da su nasi roditelji imalo vise eksera u glavi i onda kada su nas ostavljali "sami". Znaci ja ne znam nikoga, ama bas nikoga od onih koji su kao i koji roditelji (oko 70) kome bi bilo palo na pamet da nas u ono vreme ostavi u zatvorenim kolima na +30 stepeni i ode u prodavnicu...
Danas pricam sa fakultetksi obrazovanom zenom, inteligentnom, koja smatra normalnim da ostavi svoje 3.godisnje i 5.godisnje dete kuci samo - 5 min, dok ode do prodavnice. Kaze, ima dete od 5 god telefonom, moze da me zove, tamo sam odmajh. NE mogu da shvatim da ne shvata da ono od 3 godine nadje nesto na podu, stavi u usta i onda je 4min59sek zakasnila - dok se ona vrati dete je mrtvo, ugusilo se...
Drugo, jeste i moje dete se povredilo i islo na sivanje dok smo se igrali zajedno napolju.

kiza

pre 4 godine

Prvo, vec mi je muka od komentara koji pljuju ceo narod zbog nekoliko nesrecnih slucajeva.
Drugo, da su me roditelji pazili onako kako komentratori predlazu, ne bi se popeo ni na jedno drvo, bickl bi vozio obucan kao robokap, o bazenima, Adi I sl da ne pricam...
Nesrecni slucajevi su upravo to. A ovakve I jos gore stvari se desavaju svuda na svetu. A najgore je tim roditeljima koji treba da nastave da zive sa svim posledicama.

genije

pre 4 godine

"To su ovi savremeni, kvazi roditelji. Telefon u ruke, a dete neka trči samo po ulici."

Izuzetno je glupo generalizovati...
I svaljivati sve na roditelje koje je zadesila tragedija. Iz te tragedije OSTALI treba da nauče nešto a ovim porodicama mogu samo najiskrenije saučešće da uputim.

Pa koliko su VAS (i mene, imam 40 godina i dvoje dece) pazili vaši roditelji? Po ceo dan smo bili napolju, gotovo bez nadzora (odraslih), jedva bi nas u kuću naterali da uđemo (sem kad ogladnimo).
Slažem se da su se vremena promenila i da je opšta sigurnost/stanje društva na mnogo nižem nivou nego pre 35 godina ali nemojmo pričati bajke...

Uz to, APSOLUTNO je nemoguće "držati dete na oku" 24h dnevno (sve i da plaćaš nekog za to). A i kad bi bilo moguće, ni to ne pomaže, sem ako vaše dete ne sme da se makne nikud i ne potrči nikad... Doslovno trenutak je dovoljan da se "nešto" desi.

A po parkovima/izletištima vrlo često čujem kako "brižni" roditelji sakate svoju decu sa - "ne tamo", "ne skači", "ne trči", "ne..." Pa šta im ostaje da rade? Da sede i bleje u telefone?!

leeloo

pre 4 godine

@ivana ubode u sam centar sa komentarom. Ja imam 33 god, ta smo generacija koja je igrala lastis, zmurke, izmedju dve vatre i slicne igre. Nikada roditelji nisu bili napolju sa mnom da me nadgledaju, samo posle par sati vikne sa terase rucak ili vecera i ja dodjem kuci. Danas toga nema. Nema ni u tragovima. Decaci ponekad sutiraju loptu, sve ostalo se svodi na pustanje muzike na telefonu.

mrmlj

pre 4 godine

@(Moca NS, 11. jul 2019 09:08)
naravno da nijedna osoba na svetu, pa samim tim ni nijedno dete, nisu 100% bezbedni ali roditelji mogu mnogo toga da urade da taj procenat dosta podignu.
ne smemo izjednacavati stradanje deteda kada roditelj uradi sve sto moze da ga zastiti a dete ipak nekim slucajem nastrada i kada roditelj ostavi dete u kolima na 2 sata bez nadzora. tu je svasta moglo da podje po zlu a da nikoga nema da dete zastiti ili barem umiri.
mislim da je ovo slucaj poptunog zanemarivanja deteta i da roditelju treba suditi, i pored svog bola koji trenutno oseca zbog gubitka deteta.

Bleja

pre 4 godine

Muž od radne kolegice bio sam sa jednogodišnjim detetom u stanu, krenuo da kupa dete u kadi, onesvesti se (imao neki problem sa srcem) i dete se udavi. Imala je problem da zatrudni, čekali su na to dete nekih 6 godina. Tuga

geda

pre 4 godine

stalno motrite na njega i sve oko njega
(Roditelj roditelja sadasnjih, 11. jul 2019 09:20)

I tako rastu razmazene generacije. Hajde da nadjemo sredinu...

Marko

pre 4 godine

Joj ljudi, gde ce vam dusa. Kako mozete tako da komentarisete i osudjujete? Pa nasi roditelji su bili sto puta nemarniji od vecine danasnjih roditelja, pa smo evo i zivi i zdravi. Ne branim ja danasnje roditelje ima tu svakojakih ali u globalu kada pogledamo danasnji roditelji se mnogi vise posvecuju deci nego nasi roditelji nama. Celo detinstvo smo proveli ispred zgrade, u parkicu, deca razlicitog uzrasta se igrala , dok su nasi roditelji sedeli na kafi jedni kod drugih. O cemu onda pricamo ? Ovo je tragedija, losa sudbina. Mogao sam kao dete da poginem sto puta al se nije desilo. I prema iskustvu , mnogo losijih stvari su se desavale deci ciji ih roditelji skoro ne ispustaju s ociju , nego deci roditelja koji su malo vise , cak previse, opusteni kada je briga o detetu u pitanju. Ja odoh s detetom na Adu, oko 8 ujutru, do 10 ostali, namazah ga svim i svakakvim zastitnim kremicama i dete ipak izgorelo. Komsinica s detetom ide na bazen, oko podne, po najvecem suncu, cesto ga ni ne namaze, al njenom detetu nista. Jos mi je tad rekla kad je videla moje izgorelo dete zasto nisam bolje pazio na dete ( ??? ) Desava se . Budimo ljudi . Bez osude.

Ivana

pre 4 godine

@ drale
Cemu tolika osuda ??? Pa ja sam kao i vecina mojih vrsnjaka ( imam 37 godina) rasli veoma slobodno. Igrali se u dvoristu , nekad ispred zgrada, najcesce bez nadzora. Bilo nas je tu mladje i starije dece( od 4 do 13 godina) starija deca su gledala na mladju. Tako smo se sacuvali. Osim slomljenih ruku nista se nikad ozbiljnije nije desilo. Nasi roditelji su u tom smislu bili manje brizni i manje odgovorni u odnosu na vecinu danasnjih roditelja. Mnogo toga danas otezava roditeljstvo. Vise nema decjih igara, nema dovoljno dece da se igraju a samim tim nema ni starije dece koja ce da paze na mladje u igri. Roditelji su danas osudjeni samo na sebe, bez pomoci baba i deda, jer i babe i dede danas ili jos rade ili su bolesni pa ne mogu ni sebe da paze a kamoli dete. A nase babe i dede su bili zdravi i mladi, leta smo provodili kod njih, a daleko od toga da smo im stalno bili na oku. Cak naprotiv, rasli smo slobodno, sa milion opasnosti oko sebe. Danasnji roditelji su mnogo brizniji i odgovorniji jedino je problem u tome, kako su vec rekle zene u emisiji, sto ne razmisljaju , rastrzani su na sve strane i ne razmisljaju da neke stvari mogu da budu jako opasne. Nemaju svest o tome koliko je opasno ostaviti dete u autu, ili da dete moze da se udavi u jako plitkoj vodi. Zato sto to ne deluje logicno, pa ne razmisljaju o tome. Ali to ne znaci da su neodgovorniji nego samo da prosto ne znaju neke stvari, nisu dovoljno informisani. A te price dete mora biti na oku svake sekunde, ma dajte, to je fizicki nemoguce. Uglavnom dete jeste na oku svo vreme, ali u toku dana sigurno se desi da ne bude pola minuta minut bas u fokusu ( kad mama ide u wc, sprema rucak, cisti nesto) . Moje dete ( 2 godine) je polomilo ruku tako sto je palo s kreveta dok sam ja cistila luk i gledala u pravcu deteta. Dve sekunde sam skrenula pogled i dete je skocilo s kreveta ( na kojem se igralo s igrackam i palo i povredilo ruku. Sta reci? Ja i gledam u njega stalno ali prosto mora se skuvati rucak, oprati sudovi, opeglati ves. Dese se trenuci- sekunde, maksimum minut kada prosto ne mozete imati dete na oku. Onaj ko kaze da mu je dete 24h na oku, taj laze ko pas. Ili ima kucnu pomocnicu koja sve poslove u kuci obavlja.

Nevena

pre 4 godine

Fascinantno je to sto najvise na ovakve teme komentarisu muskarci i naravno komentari su vecinom osudjujuci. To su ti isti muskarci koji dnevno ne provedu sa svojim detetom ni pola sata al zato nemaju problem da druge nazivaju losim roditeljima. Uzmite bar jednom dete na 24 h, budite sami sa njim taj dan i noc, bez pomoci drugih, pa cu vas upitati posle da li ste 24h svo vreme imali dete na oku, svaki delic sekunde. Kao narod smo naopaki, zlobni i puni osude. Ima razlicitih roditelja ali sigurno ni jedan roditelj ne zeli da mu dete umre,da mu se nesto lose desi. Ali svi smo mi samo ljudi, sa manama i slabostima, i svima se moze desiti trenutak nepaznje. Ne sudi da ti ne bude sudjeno. I da dodam- znam podosta roditelja kojima ne bih svoje dete ostavila ni na 5 minuta, koliko su nemarni, ali eto nikad se nista ozbiljno nije desilo njihovom detetu.

realno

pre 4 godine

ima i kod nas neodgovornih roditelja, ali mislim da preuvelicavamo stvari. ne mozes gledati dijete 24h. to su populisticke izjave. mi ovdje u cg zivimo sa dosta rusa. njima su djeca bukvalno cijeli dan bez nadzora. cak za mnoge ne znamo ni ko su im roditelji.
mi smo, hvala bogu, dosta oprezniji, cak i previse. nesrece se dogadjaju i kad nema krivice roditelja. kad su krivi treba da odgovaraju.
ali mrzim kad se ljudi kamenuju da bi dobili aplauz i odobravanje. ne volem

Superhik

pre 4 godine

Glavni uzrok je ,svakako,roditelj koji to nije svojim postupkom ,ali i današnja kola su kombinacija Alkatraza i mišolovke zbog zaštite od lopova i potrebe klimatizacije ,a bez efikasne prevencije ove strašne greške u koju upadaju roditelji i vlasnici ljubimaca nedorasli svojoj odgovornosti !

Losmi

pre 4 godine

Nasi ljudi su u principu lenji, nemarni neodgovorni. Decu u ogromnom broju slucajeva podizu babe i dede. Mladi roditelji ne zele obaveze a cesto zaista nisu u stanju sa vode racuna ni o sebi a kamoli o deci

Mora da imas preko 60 godina i da pripadas generaciji osoba koje smatraju da mladi nista ne znaju, da su lenji, neodgovorni itd. Treba da se stidis.

Ivana

pre 4 godine

Ja se ne slazem sa osudjivanjem roditelja u danasnje doba.ova dva sucaja su pre neka vrsta ekstrema radije nego standard.ja sam roditelj 2 male dece i mnogo sam savesnija od mojih roditelja i njihovih prijatelja
od pre 30 godina.roditelji mnogo vise paznje i obzira pridaju danas deci nego nekad.ova 2 slucaja jesu za osudu ali je cinjenica da su izolovani.

glisa

pre 4 godine

sakica...зар нису биле приче како сте ви немодерни родитељи некад децу пуштали саму да се сналазе,сама се играла,падала,ударала главом,била жилава, а не као сад где су деца превише свилена и заштићена,па се одлучите немодерни родитељи шта је од та два,јесу ли превише заштићени или нико на њих не обраћа пажњу због телефона.

Roditelj roditelja sadasnjih

pre 4 godine

Nije u pitanju precenjivanje dece nego povrsnost roditelja u njihovom odgajanju, nedovoljna posvecenost i previse lagodno daljinsko osmatranje dece - bacanje kratkog pogleda izmedju neprekidnih prgledanja mobilnih telefona. Dete se gaji tako sto mu se posveti sva paznja, otklone mogucnosti povredjivanja i stalno motrite na njega i sve oko njega

Moca NS

pre 4 godine

Ne mogu da tvrdim, ali mislim da je u pitanju nepažnja roditelja. Ipak...to su, u svakom slučaju, tako bolna iskustva za roditelje da, čini mi se, svako insistiranje na isključivo njihovoj i apsolutno njihovoj krivici ne stoji, jer đavo ne spava i podmuklo čeka iza svakog ćoška. Neki put se i pored najveće pažnje događaju nesreće, i to u deliću sekunde... nažalost.

Nebojša

pre 4 godine

Često viđam u gradu roditelje oba roditelja kako šetaju sa decom a ponekad jedno od manje dece od šta znam 3-4 godine i po nekoliko metara iza ide roditelja a samo tren je dovoljan da se desi zlo.

Drale

pre 4 godine

Nasi ljudi su u principu lenji, nemarni neodgovorni. Decu u ogromnom broju slucajeva podizu babe i dede. Mladi roditelji ne zele obaveze a cesto zaista nisu u stanju sa vode racuna ni o sebi a kamoli o deci.

Dejan

pre 4 godine

Nema to veze sa precenjivanjem već sa neodgovornošću i zanemarivanjem. Ovi roditelji bi morali završiti u zatvoru jer se to zanemarivanje može podvesti pod ubistvo iz nehata.

Drale

pre 4 godine

Nasi ljudi su u principu lenji, nemarni neodgovorni. Decu u ogromnom broju slucajeva podizu babe i dede. Mladi roditelji ne zele obaveze a cesto zaista nisu u stanju sa vode racuna ni o sebi a kamoli o deci.

Marko

pre 4 godine

Joj ljudi, gde ce vam dusa. Kako mozete tako da komentarisete i osudjujete? Pa nasi roditelji su bili sto puta nemarniji od vecine danasnjih roditelja, pa smo evo i zivi i zdravi. Ne branim ja danasnje roditelje ima tu svakojakih ali u globalu kada pogledamo danasnji roditelji se mnogi vise posvecuju deci nego nasi roditelji nama. Celo detinstvo smo proveli ispred zgrade, u parkicu, deca razlicitog uzrasta se igrala , dok su nasi roditelji sedeli na kafi jedni kod drugih. O cemu onda pricamo ? Ovo je tragedija, losa sudbina. Mogao sam kao dete da poginem sto puta al se nije desilo. I prema iskustvu , mnogo losijih stvari su se desavale deci ciji ih roditelji skoro ne ispustaju s ociju , nego deci roditelja koji su malo vise , cak previse, opusteni kada je briga o detetu u pitanju. Ja odoh s detetom na Adu, oko 8 ujutru, do 10 ostali, namazah ga svim i svakakvim zastitnim kremicama i dete ipak izgorelo. Komsinica s detetom ide na bazen, oko podne, po najvecem suncu, cesto ga ni ne namaze, al njenom detetu nista. Jos mi je tad rekla kad je videla moje izgorelo dete zasto nisam bolje pazio na dete ( ??? ) Desava se . Budimo ljudi . Bez osude.

Moca NS

pre 4 godine

Ne mogu da tvrdim, ali mislim da je u pitanju nepažnja roditelja. Ipak...to su, u svakom slučaju, tako bolna iskustva za roditelje da, čini mi se, svako insistiranje na isključivo njihovoj i apsolutno njihovoj krivici ne stoji, jer đavo ne spava i podmuklo čeka iza svakog ćoška. Neki put se i pored najveće pažnje događaju nesreće, i to u deliću sekunde... nažalost.

Ivana

pre 4 godine

@ drale
Cemu tolika osuda ??? Pa ja sam kao i vecina mojih vrsnjaka ( imam 37 godina) rasli veoma slobodno. Igrali se u dvoristu , nekad ispred zgrada, najcesce bez nadzora. Bilo nas je tu mladje i starije dece( od 4 do 13 godina) starija deca su gledala na mladju. Tako smo se sacuvali. Osim slomljenih ruku nista se nikad ozbiljnije nije desilo. Nasi roditelji su u tom smislu bili manje brizni i manje odgovorni u odnosu na vecinu danasnjih roditelja. Mnogo toga danas otezava roditeljstvo. Vise nema decjih igara, nema dovoljno dece da se igraju a samim tim nema ni starije dece koja ce da paze na mladje u igri. Roditelji su danas osudjeni samo na sebe, bez pomoci baba i deda, jer i babe i dede danas ili jos rade ili su bolesni pa ne mogu ni sebe da paze a kamoli dete. A nase babe i dede su bili zdravi i mladi, leta smo provodili kod njih, a daleko od toga da smo im stalno bili na oku. Cak naprotiv, rasli smo slobodno, sa milion opasnosti oko sebe. Danasnji roditelji su mnogo brizniji i odgovorniji jedino je problem u tome, kako su vec rekle zene u emisiji, sto ne razmisljaju , rastrzani su na sve strane i ne razmisljaju da neke stvari mogu da budu jako opasne. Nemaju svest o tome koliko je opasno ostaviti dete u autu, ili da dete moze da se udavi u jako plitkoj vodi. Zato sto to ne deluje logicno, pa ne razmisljaju o tome. Ali to ne znaci da su neodgovorniji nego samo da prosto ne znaju neke stvari, nisu dovoljno informisani. A te price dete mora biti na oku svake sekunde, ma dajte, to je fizicki nemoguce. Uglavnom dete jeste na oku svo vreme, ali u toku dana sigurno se desi da ne bude pola minuta minut bas u fokusu ( kad mama ide u wc, sprema rucak, cisti nesto) . Moje dete ( 2 godine) je polomilo ruku tako sto je palo s kreveta dok sam ja cistila luk i gledala u pravcu deteta. Dve sekunde sam skrenula pogled i dete je skocilo s kreveta ( na kojem se igralo s igrackam i palo i povredilo ruku. Sta reci? Ja i gledam u njega stalno ali prosto mora se skuvati rucak, oprati sudovi, opeglati ves. Dese se trenuci- sekunde, maksimum minut kada prosto ne mozete imati dete na oku. Onaj ko kaze da mu je dete 24h na oku, taj laze ko pas. Ili ima kucnu pomocnicu koja sve poslove u kuci obavlja.

Nevena

pre 4 godine

Fascinantno je to sto najvise na ovakve teme komentarisu muskarci i naravno komentari su vecinom osudjujuci. To su ti isti muskarci koji dnevno ne provedu sa svojim detetom ni pola sata al zato nemaju problem da druge nazivaju losim roditeljima. Uzmite bar jednom dete na 24 h, budite sami sa njim taj dan i noc, bez pomoci drugih, pa cu vas upitati posle da li ste 24h svo vreme imali dete na oku, svaki delic sekunde. Kao narod smo naopaki, zlobni i puni osude. Ima razlicitih roditelja ali sigurno ni jedan roditelj ne zeli da mu dete umre,da mu se nesto lose desi. Ali svi smo mi samo ljudi, sa manama i slabostima, i svima se moze desiti trenutak nepaznje. Ne sudi da ti ne bude sudjeno. I da dodam- znam podosta roditelja kojima ne bih svoje dete ostavila ni na 5 minuta, koliko su nemarni, ali eto nikad se nista ozbiljno nije desilo njihovom detetu.

Roditelj roditelja sadasnjih

pre 4 godine

Nije u pitanju precenjivanje dece nego povrsnost roditelja u njihovom odgajanju, nedovoljna posvecenost i previse lagodno daljinsko osmatranje dece - bacanje kratkog pogleda izmedju neprekidnih prgledanja mobilnih telefona. Dete se gaji tako sto mu se posveti sva paznja, otklone mogucnosti povredjivanja i stalno motrite na njega i sve oko njega

boris

pre 4 godine

Slucaj u kom je dete ostavljeno u autu nema opravdanja. Cist nemar. Slucaj sa bazenom ne bih previse osudjivao, obican nesrecan splet okolnosti.

kiza

pre 4 godine

Prvo, vec mi je muka od komentara koji pljuju ceo narod zbog nekoliko nesrecnih slucajeva.
Drugo, da su me roditelji pazili onako kako komentratori predlazu, ne bi se popeo ni na jedno drvo, bickl bi vozio obucan kao robokap, o bazenima, Adi I sl da ne pricam...
Nesrecni slucajevi su upravo to. A ovakve I jos gore stvari se desavaju svuda na svetu. A najgore je tim roditeljima koji treba da nastave da zive sa svim posledicama.

Bleja

pre 4 godine

Muž od radne kolegice bio sam sa jednogodišnjim detetom u stanu, krenuo da kupa dete u kadi, onesvesti se (imao neki problem sa srcem) i dete se udavi. Imala je problem da zatrudni, čekali su na to dete nekih 6 godina. Tuga

realno

pre 4 godine

ima i kod nas neodgovornih roditelja, ali mislim da preuvelicavamo stvari. ne mozes gledati dijete 24h. to su populisticke izjave. mi ovdje u cg zivimo sa dosta rusa. njima su djeca bukvalno cijeli dan bez nadzora. cak za mnoge ne znamo ni ko su im roditelji.
mi smo, hvala bogu, dosta oprezniji, cak i previse. nesrece se dogadjaju i kad nema krivice roditelja. kad su krivi treba da odgovaraju.
ali mrzim kad se ljudi kamenuju da bi dobili aplauz i odobravanje. ne volem

Nebojša

pre 4 godine

Često viđam u gradu roditelje oba roditelja kako šetaju sa decom a ponekad jedno od manje dece od šta znam 3-4 godine i po nekoliko metara iza ide roditelja a samo tren je dovoljan da se desi zlo.

geda

pre 4 godine

stalno motrite na njega i sve oko njega
(Roditelj roditelja sadasnjih, 11. jul 2019 09:20)

I tako rastu razmazene generacije. Hajde da nadjemo sredinu...

Ivana

pre 4 godine

Ja se ne slazem sa osudjivanjem roditelja u danasnje doba.ova dva sucaja su pre neka vrsta ekstrema radije nego standard.ja sam roditelj 2 male dece i mnogo sam savesnija od mojih roditelja i njihovih prijatelja
od pre 30 godina.roditelji mnogo vise paznje i obzira pridaju danas deci nego nekad.ova 2 slucaja jesu za osudu ali je cinjenica da su izolovani.

glisa

pre 4 godine

sakica...зар нису биле приче како сте ви немодерни родитељи некад децу пуштали саму да се сналазе,сама се играла,падала,ударала главом,била жилава, а не као сад где су деца превише свилена и заштићена,па се одлучите немодерни родитељи шта је од та два,јесу ли превише заштићени или нико на њих не обраћа пажњу због телефона.

Dejan

pre 4 godine

Nema to veze sa precenjivanjem već sa neodgovornošću i zanemarivanjem. Ovi roditelji bi morali završiti u zatvoru jer se to zanemarivanje može podvesti pod ubistvo iz nehata.

Nina

pre 4 godine

Čitam komentare i ne verujem. Roditelj sam i trudim se maksimalno da pazim na svoju decu. Ali gledati u dete svakog dana 24 sata nije moguće. A nije ni normalno. Dodatno ne razumem potrebu osude roditelja koji su nesrećnim slučajem ostali bez deteta. Lako je praviti se pametan naknadno.
Pri tom ne razumem kako mogu da se izjednače ova dva slučaja. Ostaviti dete 4 sata u autu je nemar apsolutni, a verovatno može da dobije i težu kvalifikaciju. Slučaj sa bazenom je velika nesreća, ne daj Bože nikom.

jedna majka

pre 4 godine

Necu da poredim danasnje i ondadasnje roditelje. Ipak mislim da su nasi roditelji imalo vise eksera u glavi i onda kada su nas ostavljali "sami". Znaci ja ne znam nikoga, ama bas nikoga od onih koji su kao i koji roditelji (oko 70) kome bi bilo palo na pamet da nas u ono vreme ostavi u zatvorenim kolima na +30 stepeni i ode u prodavnicu...
Danas pricam sa fakultetksi obrazovanom zenom, inteligentnom, koja smatra normalnim da ostavi svoje 3.godisnje i 5.godisnje dete kuci samo - 5 min, dok ode do prodavnice. Kaze, ima dete od 5 god telefonom, moze da me zove, tamo sam odmajh. NE mogu da shvatim da ne shvata da ono od 3 godine nadje nesto na podu, stavi u usta i onda je 4min59sek zakasnila - dok se ona vrati dete je mrtvo, ugusilo se...
Drugo, jeste i moje dete se povredilo i islo na sivanje dok smo se igrali zajedno napolju.

Losmi

pre 4 godine

Nasi ljudi su u principu lenji, nemarni neodgovorni. Decu u ogromnom broju slucajeva podizu babe i dede. Mladi roditelji ne zele obaveze a cesto zaista nisu u stanju sa vode racuna ni o sebi a kamoli o deci

Mora da imas preko 60 godina i da pripadas generaciji osoba koje smatraju da mladi nista ne znaju, da su lenji, neodgovorni itd. Treba da se stidis.

mrmlj

pre 4 godine

ljudi, naravno da se dete ne moze drzati na oku bez prestanka celog dana ali ovde se ne prica o detetu koje se roditelju otrglo iz ruku i istrcalo na ulicu vec o detetu koje je ostavljeno u kolima samo na DVA SATA! naravno da sva deca padaju, deru kolena i sl ali ne bivaju sva deca ostavljena bez nadzora na dva sata.

Gg

pre 4 godine

Kladim se da 70% ljudi ovde nai forumu i nema decu, posebno ovi.sto na krv i noz osudjuju. Ako nista neka se svi sete detinjstva i da li su roditelji bili svako dva minuta kraj njih? Znam da je danas vreme malo drugacije nego pre 30-40 godina, ali opet dobro roditeljstvo ne znaci isto sto i kontrolisanje dece svakih 20 sekundi.

T

pre 4 godine

Gomila roditelja je bila manje pažljiva nego mi danas: mi smo išli sami u školu, mnogi roditelji su pušili u prostorijama gde su deca, vozili su nas bez sedišta i pojasa.

singer

pre 4 godine

dok su deca mala - puna kontrola. onda ih polako ucis samostalnosti i brizi za sebe. ja sam otac kome je mladji sin upao u more jer sam za trenutak sklonio pogled sa njega. spasao sam ga i jos i danas imam nocne more. imao je cetiri godine, danas devet.

Sonja

pre 4 godine

@ jedna majka
Nisu nas ostavljali u kolima jer nisu ni imali kola. Ali su nas zato ostavljali same u kuci, ispred televizora, dok one sire ves napolju, ili idu u prodavnicu , a to je uvek na bar 10 -15 min. Tako da to ne pije vodu. Nista nisu bili pazljiviji od danasnjih roditelja.

leeloo

pre 4 godine

@ivana ubode u sam centar sa komentarom. Ja imam 33 god, ta smo generacija koja je igrala lastis, zmurke, izmedju dve vatre i slicne igre. Nikada roditelji nisu bili napolju sa mnom da me nadgledaju, samo posle par sati vikne sa terase rucak ili vecera i ja dodjem kuci. Danas toga nema. Nema ni u tragovima. Decaci ponekad sutiraju loptu, sve ostalo se svodi na pustanje muzike na telefonu.

bez dioptrije

pre 4 godine

Vidim da mnogi komentatori ovde upoređuju roditelje od pre tridesetak godina i ove danas. Ovo je 21.vek. Mnoge stvari su se promenile. Ranije vas tata nije vodio sa sobom u 'blindiranom' autu i išao okolo da završava poslove nego ste bili ispred zgrade i jurcali i u najgorem slučaju mogli da polomite ruku. U pitanju je samo razlika u načinu življenja. E, sad neko odrastao bi trebalo da zna da niko ne može biti u pregrejanom automobilu ni petnaestak minuta, ali ko zna na šta je mislio. Ipak prva pomisao bi trebala da bude gde ostavljate dete, ako morate, s'kim i da, da pomislite o mogućnostima koje se ne dešavaju često, ali se mogu desiti.

Sone

pre 4 godine

@mrmlj
Covek prosto nije razmisljao.Dete verovatno zaspalo u autu tokom voznje i onda je on pomislio sto da ga budim , izaci cu na 15 min i vracam se brzo. Ali se zadrzao mnogo duze ( znamo kakve su guzve na salterima, u prodavnicama i slicno). Naravno da nikako nije trebao dete ostaviti samo u autu ni na 5 min, ali eto covek prosto nije u tom trenutko dobro rezonovao. A njemu je to delovalo logicno- dete zaspalo u autu, ajde da ga ne budim nek spava, sto da ga cimam i budim, idem na kratko to da zavrsim. Doneo je jako losu odluku, nazalost. Ali ubistvo iz nehata, ajde da ne preterujemo. Meni se jednom desilo da sam ostavio dete od 4 i po godine u prodavnici. Zaboravio sam da sam poveo dete sa sobom. Sva sreca pa sam se setio nakon 5 min i vratio se nazad. A vec sam bio usao u auto. Prosto preopterecenost poslom, obavezama, nisam znao gde se nalazim. Desava se . Ajde da ne osudjujemo, nikad se ne zna sta daleko bilo moze sutra da nam se desi. Pokazite saosecanje.

genije

pre 4 godine

"To su ovi savremeni, kvazi roditelji. Telefon u ruke, a dete neka trči samo po ulici."

Izuzetno je glupo generalizovati...
I svaljivati sve na roditelje koje je zadesila tragedija. Iz te tragedije OSTALI treba da nauče nešto a ovim porodicama mogu samo najiskrenije saučešće da uputim.

Pa koliko su VAS (i mene, imam 40 godina i dvoje dece) pazili vaši roditelji? Po ceo dan smo bili napolju, gotovo bez nadzora (odraslih), jedva bi nas u kuću naterali da uđemo (sem kad ogladnimo).
Slažem se da su se vremena promenila i da je opšta sigurnost/stanje društva na mnogo nižem nivou nego pre 35 godina ali nemojmo pričati bajke...

Uz to, APSOLUTNO je nemoguće "držati dete na oku" 24h dnevno (sve i da plaćaš nekog za to). A i kad bi bilo moguće, ni to ne pomaže, sem ako vaše dete ne sme da se makne nikud i ne potrči nikad... Doslovno trenutak je dovoljan da se "nešto" desi.

A po parkovima/izletištima vrlo često čujem kako "brižni" roditelji sakate svoju decu sa - "ne tamo", "ne skači", "ne trči", "ne..." Pa šta im ostaje da rade? Da sede i bleje u telefone?!

Gojko/PFC

pre 4 godine

@kiza Upravo tako brate, tako sam odrastao... Ja sad ovog mog od 4 god tetosem i pazim. Doduse u inostranstvu sam pa je to jos teze, nema te slobode ko kad smo mi bili deca.. svi paze decu ne brines se, a i vremena se promenila.. u moje vreme kazna mi kad mi ne daju van kuce.. a danas decu treba terat na fudbal... sve tehnika zeznila.. Dobra lopta je sve sto nam je trebalo..pozz

Superhik

pre 4 godine

Glavni uzrok je ,svakako,roditelj koji to nije svojim postupkom ,ali i današnja kola su kombinacija Alkatraza i mišolovke zbog zaštite od lopova i potrebe klimatizacije ,a bez efikasne prevencije ove strašne greške u koju upadaju roditelji i vlasnici ljubimaca nedorasli svojoj odgovornosti !

mrmlj

pre 4 godine

@(Moca NS, 11. jul 2019 09:08)
naravno da nijedna osoba na svetu, pa samim tim ni nijedno dete, nisu 100% bezbedni ali roditelji mogu mnogo toga da urade da taj procenat dosta podignu.
ne smemo izjednacavati stradanje deteda kada roditelj uradi sve sto moze da ga zastiti a dete ipak nekim slucajem nastrada i kada roditelj ostavi dete u kolima na 2 sata bez nadzora. tu je svasta moglo da podje po zlu a da nikoga nema da dete zastiti ili barem umiri.
mislim da je ovo slucaj poptunog zanemarivanja deteta i da roditelju treba suditi, i pored svog bola koji trenutno oseca zbog gubitka deteta.

gadni

pre 4 godine

ja sam otac kome je mladji sin upao u more jer sam za trenutak sklonio pogled sa njega. spasao sam ga i jos i danas imam nocne more. imao je cetiri godine, danas devet.
(singer, 11. jul 2019 16:11)

Vjeruj mi da ti sinu ne bi bilo nista, s cetiri godine itekako se moze odrzavat u moru, nije to beba. Mene je moj otac doslovno bacio u more s te iste cetiri godine i nisam se udavio vec naucio odrzavati u vodi kao dobru podlogu za naucit plivat. Nesto slicno sam ja napravio mojoj tad petogodisnoj kceri i evo je danas s 11 pliva ko riba i ne boji se vode.

Drale

pre 4 godine

Nasi ljudi su u principu lenji, nemarni neodgovorni. Decu u ogromnom broju slucajeva podizu babe i dede. Mladi roditelji ne zele obaveze a cesto zaista nisu u stanju sa vode racuna ni o sebi a kamoli o deci.

Dejan

pre 4 godine

Nema to veze sa precenjivanjem već sa neodgovornošću i zanemarivanjem. Ovi roditelji bi morali završiti u zatvoru jer se to zanemarivanje može podvesti pod ubistvo iz nehata.

Nevena

pre 4 godine

Fascinantno je to sto najvise na ovakve teme komentarisu muskarci i naravno komentari su vecinom osudjujuci. To su ti isti muskarci koji dnevno ne provedu sa svojim detetom ni pola sata al zato nemaju problem da druge nazivaju losim roditeljima. Uzmite bar jednom dete na 24 h, budite sami sa njim taj dan i noc, bez pomoci drugih, pa cu vas upitati posle da li ste 24h svo vreme imali dete na oku, svaki delic sekunde. Kao narod smo naopaki, zlobni i puni osude. Ima razlicitih roditelja ali sigurno ni jedan roditelj ne zeli da mu dete umre,da mu se nesto lose desi. Ali svi smo mi samo ljudi, sa manama i slabostima, i svima se moze desiti trenutak nepaznje. Ne sudi da ti ne bude sudjeno. I da dodam- znam podosta roditelja kojima ne bih svoje dete ostavila ni na 5 minuta, koliko su nemarni, ali eto nikad se nista ozbiljno nije desilo njihovom detetu.

gadni

pre 4 godine

ja sam otac kome je mladji sin upao u more jer sam za trenutak sklonio pogled sa njega. spasao sam ga i jos i danas imam nocne more. imao je cetiri godine, danas devet.
(singer, 11. jul 2019 16:11)

Vjeruj mi da ti sinu ne bi bilo nista, s cetiri godine itekako se moze odrzavat u moru, nije to beba. Mene je moj otac doslovno bacio u more s te iste cetiri godine i nisam se udavio vec naucio odrzavati u vodi kao dobru podlogu za naucit plivat. Nesto slicno sam ja napravio mojoj tad petogodisnoj kceri i evo je danas s 11 pliva ko riba i ne boji se vode.

Losmi

pre 4 godine

Nasi ljudi su u principu lenji, nemarni neodgovorni. Decu u ogromnom broju slucajeva podizu babe i dede. Mladi roditelji ne zele obaveze a cesto zaista nisu u stanju sa vode racuna ni o sebi a kamoli o deci

Mora da imas preko 60 godina i da pripadas generaciji osoba koje smatraju da mladi nista ne znaju, da su lenji, neodgovorni itd. Treba da se stidis.

geda

pre 4 godine

stalno motrite na njega i sve oko njega
(Roditelj roditelja sadasnjih, 11. jul 2019 09:20)

I tako rastu razmazene generacije. Hajde da nadjemo sredinu...

Roditelj roditelja sadasnjih

pre 4 godine

Nije u pitanju precenjivanje dece nego povrsnost roditelja u njihovom odgajanju, nedovoljna posvecenost i previse lagodno daljinsko osmatranje dece - bacanje kratkog pogleda izmedju neprekidnih prgledanja mobilnih telefona. Dete se gaji tako sto mu se posveti sva paznja, otklone mogucnosti povredjivanja i stalno motrite na njega i sve oko njega

kiza

pre 4 godine

Prvo, vec mi je muka od komentara koji pljuju ceo narod zbog nekoliko nesrecnih slucajeva.
Drugo, da su me roditelji pazili onako kako komentratori predlazu, ne bi se popeo ni na jedno drvo, bickl bi vozio obucan kao robokap, o bazenima, Adi I sl da ne pricam...
Nesrecni slucajevi su upravo to. A ovakve I jos gore stvari se desavaju svuda na svetu. A najgore je tim roditeljima koji treba da nastave da zive sa svim posledicama.

Marko

pre 4 godine

Joj ljudi, gde ce vam dusa. Kako mozete tako da komentarisete i osudjujete? Pa nasi roditelji su bili sto puta nemarniji od vecine danasnjih roditelja, pa smo evo i zivi i zdravi. Ne branim ja danasnje roditelje ima tu svakojakih ali u globalu kada pogledamo danasnji roditelji se mnogi vise posvecuju deci nego nasi roditelji nama. Celo detinstvo smo proveli ispred zgrade, u parkicu, deca razlicitog uzrasta se igrala , dok su nasi roditelji sedeli na kafi jedni kod drugih. O cemu onda pricamo ? Ovo je tragedija, losa sudbina. Mogao sam kao dete da poginem sto puta al se nije desilo. I prema iskustvu , mnogo losijih stvari su se desavale deci ciji ih roditelji skoro ne ispustaju s ociju , nego deci roditelja koji su malo vise , cak previse, opusteni kada je briga o detetu u pitanju. Ja odoh s detetom na Adu, oko 8 ujutru, do 10 ostali, namazah ga svim i svakakvim zastitnim kremicama i dete ipak izgorelo. Komsinica s detetom ide na bazen, oko podne, po najvecem suncu, cesto ga ni ne namaze, al njenom detetu nista. Jos mi je tad rekla kad je videla moje izgorelo dete zasto nisam bolje pazio na dete ( ??? ) Desava se . Budimo ljudi . Bez osude.

Moca NS

pre 4 godine

Ne mogu da tvrdim, ali mislim da je u pitanju nepažnja roditelja. Ipak...to su, u svakom slučaju, tako bolna iskustva za roditelje da, čini mi se, svako insistiranje na isključivo njihovoj i apsolutno njihovoj krivici ne stoji, jer đavo ne spava i podmuklo čeka iza svakog ćoška. Neki put se i pored najveće pažnje događaju nesreće, i to u deliću sekunde... nažalost.

jedna majka

pre 4 godine

Necu da poredim danasnje i ondadasnje roditelje. Ipak mislim da su nasi roditelji imalo vise eksera u glavi i onda kada su nas ostavljali "sami". Znaci ja ne znam nikoga, ama bas nikoga od onih koji su kao i koji roditelji (oko 70) kome bi bilo palo na pamet da nas u ono vreme ostavi u zatvorenim kolima na +30 stepeni i ode u prodavnicu...
Danas pricam sa fakultetksi obrazovanom zenom, inteligentnom, koja smatra normalnim da ostavi svoje 3.godisnje i 5.godisnje dete kuci samo - 5 min, dok ode do prodavnice. Kaze, ima dete od 5 god telefonom, moze da me zove, tamo sam odmajh. NE mogu da shvatim da ne shvata da ono od 3 godine nadje nesto na podu, stavi u usta i onda je 4min59sek zakasnila - dok se ona vrati dete je mrtvo, ugusilo se...
Drugo, jeste i moje dete se povredilo i islo na sivanje dok smo se igrali zajedno napolju.

Sone

pre 4 godine

@mrmlj
Covek prosto nije razmisljao.Dete verovatno zaspalo u autu tokom voznje i onda je on pomislio sto da ga budim , izaci cu na 15 min i vracam se brzo. Ali se zadrzao mnogo duze ( znamo kakve su guzve na salterima, u prodavnicama i slicno). Naravno da nikako nije trebao dete ostaviti samo u autu ni na 5 min, ali eto covek prosto nije u tom trenutko dobro rezonovao. A njemu je to delovalo logicno- dete zaspalo u autu, ajde da ga ne budim nek spava, sto da ga cimam i budim, idem na kratko to da zavrsim. Doneo je jako losu odluku, nazalost. Ali ubistvo iz nehata, ajde da ne preterujemo. Meni se jednom desilo da sam ostavio dete od 4 i po godine u prodavnici. Zaboravio sam da sam poveo dete sa sobom. Sva sreca pa sam se setio nakon 5 min i vratio se nazad. A vec sam bio usao u auto. Prosto preopterecenost poslom, obavezama, nisam znao gde se nalazim. Desava se . Ajde da ne osudjujemo, nikad se ne zna sta daleko bilo moze sutra da nam se desi. Pokazite saosecanje.

Nebojša

pre 4 godine

Često viđam u gradu roditelje oba roditelja kako šetaju sa decom a ponekad jedno od manje dece od šta znam 3-4 godine i po nekoliko metara iza ide roditelja a samo tren je dovoljan da se desi zlo.

Ivana

pre 4 godine

Ja se ne slazem sa osudjivanjem roditelja u danasnje doba.ova dva sucaja su pre neka vrsta ekstrema radije nego standard.ja sam roditelj 2 male dece i mnogo sam savesnija od mojih roditelja i njihovih prijatelja
od pre 30 godina.roditelji mnogo vise paznje i obzira pridaju danas deci nego nekad.ova 2 slucaja jesu za osudu ali je cinjenica da su izolovani.

Superhik

pre 4 godine

Glavni uzrok je ,svakako,roditelj koji to nije svojim postupkom ,ali i današnja kola su kombinacija Alkatraza i mišolovke zbog zaštite od lopova i potrebe klimatizacije ,a bez efikasne prevencije ove strašne greške u koju upadaju roditelji i vlasnici ljubimaca nedorasli svojoj odgovornosti !

boris

pre 4 godine

Slucaj u kom je dete ostavljeno u autu nema opravdanja. Cist nemar. Slucaj sa bazenom ne bih previse osudjivao, obican nesrecan splet okolnosti.

Sonja

pre 4 godine

@ jedna majka
Nisu nas ostavljali u kolima jer nisu ni imali kola. Ali su nas zato ostavljali same u kuci, ispred televizora, dok one sire ves napolju, ili idu u prodavnicu , a to je uvek na bar 10 -15 min. Tako da to ne pije vodu. Nista nisu bili pazljiviji od danasnjih roditelja.

glisa

pre 4 godine

sakica...зар нису биле приче како сте ви немодерни родитељи некад децу пуштали саму да се сналазе,сама се играла,падала,ударала главом,била жилава, а не као сад где су деца превише свилена и заштићена,па се одлучите немодерни родитељи шта је од та два,јесу ли превише заштићени или нико на њих не обраћа пажњу због телефона.

Bleja

pre 4 godine

Muž od radne kolegice bio sam sa jednogodišnjim detetom u stanu, krenuo da kupa dete u kadi, onesvesti se (imao neki problem sa srcem) i dete se udavi. Imala je problem da zatrudni, čekali su na to dete nekih 6 godina. Tuga

Ivana

pre 4 godine

@ drale
Cemu tolika osuda ??? Pa ja sam kao i vecina mojih vrsnjaka ( imam 37 godina) rasli veoma slobodno. Igrali se u dvoristu , nekad ispred zgrada, najcesce bez nadzora. Bilo nas je tu mladje i starije dece( od 4 do 13 godina) starija deca su gledala na mladju. Tako smo se sacuvali. Osim slomljenih ruku nista se nikad ozbiljnije nije desilo. Nasi roditelji su u tom smislu bili manje brizni i manje odgovorni u odnosu na vecinu danasnjih roditelja. Mnogo toga danas otezava roditeljstvo. Vise nema decjih igara, nema dovoljno dece da se igraju a samim tim nema ni starije dece koja ce da paze na mladje u igri. Roditelji su danas osudjeni samo na sebe, bez pomoci baba i deda, jer i babe i dede danas ili jos rade ili su bolesni pa ne mogu ni sebe da paze a kamoli dete. A nase babe i dede su bili zdravi i mladi, leta smo provodili kod njih, a daleko od toga da smo im stalno bili na oku. Cak naprotiv, rasli smo slobodno, sa milion opasnosti oko sebe. Danasnji roditelji su mnogo brizniji i odgovorniji jedino je problem u tome, kako su vec rekle zene u emisiji, sto ne razmisljaju , rastrzani su na sve strane i ne razmisljaju da neke stvari mogu da budu jako opasne. Nemaju svest o tome koliko je opasno ostaviti dete u autu, ili da dete moze da se udavi u jako plitkoj vodi. Zato sto to ne deluje logicno, pa ne razmisljaju o tome. Ali to ne znaci da su neodgovorniji nego samo da prosto ne znaju neke stvari, nisu dovoljno informisani. A te price dete mora biti na oku svake sekunde, ma dajte, to je fizicki nemoguce. Uglavnom dete jeste na oku svo vreme, ali u toku dana sigurno se desi da ne bude pola minuta minut bas u fokusu ( kad mama ide u wc, sprema rucak, cisti nesto) . Moje dete ( 2 godine) je polomilo ruku tako sto je palo s kreveta dok sam ja cistila luk i gledala u pravcu deteta. Dve sekunde sam skrenula pogled i dete je skocilo s kreveta ( na kojem se igralo s igrackam i palo i povredilo ruku. Sta reci? Ja i gledam u njega stalno ali prosto mora se skuvati rucak, oprati sudovi, opeglati ves. Dese se trenuci- sekunde, maksimum minut kada prosto ne mozete imati dete na oku. Onaj ko kaze da mu je dete 24h na oku, taj laze ko pas. Ili ima kucnu pomocnicu koja sve poslove u kuci obavlja.

bez dioptrije

pre 4 godine

Vidim da mnogi komentatori ovde upoređuju roditelje od pre tridesetak godina i ove danas. Ovo je 21.vek. Mnoge stvari su se promenile. Ranije vas tata nije vodio sa sobom u 'blindiranom' autu i išao okolo da završava poslove nego ste bili ispred zgrade i jurcali i u najgorem slučaju mogli da polomite ruku. U pitanju je samo razlika u načinu življenja. E, sad neko odrastao bi trebalo da zna da niko ne može biti u pregrejanom automobilu ni petnaestak minuta, ali ko zna na šta je mislio. Ipak prva pomisao bi trebala da bude gde ostavljate dete, ako morate, s'kim i da, da pomislite o mogućnostima koje se ne dešavaju često, ali se mogu desiti.

mrmlj

pre 4 godine

ljudi, naravno da se dete ne moze drzati na oku bez prestanka celog dana ali ovde se ne prica o detetu koje se roditelju otrglo iz ruku i istrcalo na ulicu vec o detetu koje je ostavljeno u kolima samo na DVA SATA! naravno da sva deca padaju, deru kolena i sl ali ne bivaju sva deca ostavljena bez nadzora na dva sata.

Gg

pre 4 godine

Kladim se da 70% ljudi ovde nai forumu i nema decu, posebno ovi.sto na krv i noz osudjuju. Ako nista neka se svi sete detinjstva i da li su roditelji bili svako dva minuta kraj njih? Znam da je danas vreme malo drugacije nego pre 30-40 godina, ali opet dobro roditeljstvo ne znaci isto sto i kontrolisanje dece svakih 20 sekundi.

realno

pre 4 godine

ima i kod nas neodgovornih roditelja, ali mislim da preuvelicavamo stvari. ne mozes gledati dijete 24h. to su populisticke izjave. mi ovdje u cg zivimo sa dosta rusa. njima su djeca bukvalno cijeli dan bez nadzora. cak za mnoge ne znamo ni ko su im roditelji.
mi smo, hvala bogu, dosta oprezniji, cak i previse. nesrece se dogadjaju i kad nema krivice roditelja. kad su krivi treba da odgovaraju.
ali mrzim kad se ljudi kamenuju da bi dobili aplauz i odobravanje. ne volem

Nina

pre 4 godine

Čitam komentare i ne verujem. Roditelj sam i trudim se maksimalno da pazim na svoju decu. Ali gledati u dete svakog dana 24 sata nije moguće. A nije ni normalno. Dodatno ne razumem potrebu osude roditelja koji su nesrećnim slučajem ostali bez deteta. Lako je praviti se pametan naknadno.
Pri tom ne razumem kako mogu da se izjednače ova dva slučaja. Ostaviti dete 4 sata u autu je nemar apsolutni, a verovatno može da dobije i težu kvalifikaciju. Slučaj sa bazenom je velika nesreća, ne daj Bože nikom.

T

pre 4 godine

Gomila roditelja je bila manje pažljiva nego mi danas: mi smo išli sami u školu, mnogi roditelji su pušili u prostorijama gde su deca, vozili su nas bez sedišta i pojasa.

Gojko/PFC

pre 4 godine

@kiza Upravo tako brate, tako sam odrastao... Ja sad ovog mog od 4 god tetosem i pazim. Doduse u inostranstvu sam pa je to jos teze, nema te slobode ko kad smo mi bili deca.. svi paze decu ne brines se, a i vremena se promenila.. u moje vreme kazna mi kad mi ne daju van kuce.. a danas decu treba terat na fudbal... sve tehnika zeznila.. Dobra lopta je sve sto nam je trebalo..pozz

mrmlj

pre 4 godine

@(Moca NS, 11. jul 2019 09:08)
naravno da nijedna osoba na svetu, pa samim tim ni nijedno dete, nisu 100% bezbedni ali roditelji mogu mnogo toga da urade da taj procenat dosta podignu.
ne smemo izjednacavati stradanje deteda kada roditelj uradi sve sto moze da ga zastiti a dete ipak nekim slucajem nastrada i kada roditelj ostavi dete u kolima na 2 sata bez nadzora. tu je svasta moglo da podje po zlu a da nikoga nema da dete zastiti ili barem umiri.
mislim da je ovo slucaj poptunog zanemarivanja deteta i da roditelju treba suditi, i pored svog bola koji trenutno oseca zbog gubitka deteta.

leeloo

pre 4 godine

@ivana ubode u sam centar sa komentarom. Ja imam 33 god, ta smo generacija koja je igrala lastis, zmurke, izmedju dve vatre i slicne igre. Nikada roditelji nisu bili napolju sa mnom da me nadgledaju, samo posle par sati vikne sa terase rucak ili vecera i ja dodjem kuci. Danas toga nema. Nema ni u tragovima. Decaci ponekad sutiraju loptu, sve ostalo se svodi na pustanje muzike na telefonu.

genije

pre 4 godine

"To su ovi savremeni, kvazi roditelji. Telefon u ruke, a dete neka trči samo po ulici."

Izuzetno je glupo generalizovati...
I svaljivati sve na roditelje koje je zadesila tragedija. Iz te tragedije OSTALI treba da nauče nešto a ovim porodicama mogu samo najiskrenije saučešće da uputim.

Pa koliko su VAS (i mene, imam 40 godina i dvoje dece) pazili vaši roditelji? Po ceo dan smo bili napolju, gotovo bez nadzora (odraslih), jedva bi nas u kuću naterali da uđemo (sem kad ogladnimo).
Slažem se da su se vremena promenila i da je opšta sigurnost/stanje društva na mnogo nižem nivou nego pre 35 godina ali nemojmo pričati bajke...

Uz to, APSOLUTNO je nemoguće "držati dete na oku" 24h dnevno (sve i da plaćaš nekog za to). A i kad bi bilo moguće, ni to ne pomaže, sem ako vaše dete ne sme da se makne nikud i ne potrči nikad... Doslovno trenutak je dovoljan da se "nešto" desi.

A po parkovima/izletištima vrlo često čujem kako "brižni" roditelji sakate svoju decu sa - "ne tamo", "ne skači", "ne trči", "ne..." Pa šta im ostaje da rade? Da sede i bleje u telefone?!

singer

pre 4 godine

dok su deca mala - puna kontrola. onda ih polako ucis samostalnosti i brizi za sebe. ja sam otac kome je mladji sin upao u more jer sam za trenutak sklonio pogled sa njega. spasao sam ga i jos i danas imam nocne more. imao je cetiri godine, danas devet.