Sreda, 19.06.2019.

19:29

Srbi bili prve kamikaze: "Tela nikad nisu pronađena"

Izvor: B92, Veèernje novosti

Srbi bili prve kamikaze: "Tela nikad nisu pronaðena" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

A-Team

pre 4 godine

Prica stoji, samo postoji problem u slijedecem: pogibija srpskih pilota je ocajnicki, ali herojski cin. Nije dio vojne taktike, za razliku od japanskih kamikaza. Napada kamikaza je zabiljezen stotinama godina ranije kao dio vojne historije Japana, a ogledao se u masovnom, sveopcem jurisu pjesadijskih vojnika.

Marko

pre 4 godine

I ovu temu autošovinisit su morali da opogane. Koliko je ovaj narod propao, neki nebitni ljudi blate pilote heroje koji su dali život za slobodu.

Radojica

pre 4 godine

Svaka čast pilotima. Medjutim kad pogledam današnje stanje u ostatku Jugoslavije, koji se naziva Srbija, pomislim da su junaci dali uzalud svoje živote.

Slava im

pre 4 godine

Jugoslavija je na pocetku rata imala preko 800 ratnih aviona, medjutim samo oko 200 je bilo moderno. Sa druge strane nemci su imali oko 1200 aviona, od kojih je ako se ne varam 900 ucestvovalo u napadu. Svi ovi avioni su bili modernizovani i stacionirani na madjarskim, rumunskim i bugarskim aerodromima posto hitler nije ocekivao rat sa jugoslavijom vec sa sovjetima. Rat je dosao iznenada i na nas se okomila sva sila rajha koja je bila namenjena za staljina. Uprkos relativno slicnom broju aviona, vecina nasih nije ni poletela i unisteni su iznenada na aerodromima. Mislim da je neki madjar, oficir prebegao par dana pre rata na nemacku stranu i odao im je sve lokacije vojnih aerodroma. Odbrana beograda je bila takva da je nasih 40ak aviona poletelo na oko 500-600 nemackih. Uprkos ocekivanom porazu nasi piloti su razbili formaciju nemaca, jednostavno na prepad, tako da njihovi bombarderi nisu odradili planirano tepih bombardovanje nego su pobacali bombe po slobodnoj volji. Da nije bilo ovih heroja, od beograda ne bi ostao ni kamen a civilne zrtve bi bile i 3 puta vece. Naravno stradanje je bilo ogromno ali ipak ublazeno.

Nisam Englez

pre 4 godine

Rat se ne dobija davanjem svog zivota za svoju zemlju, nego primoravanjem onog jadnika sa druge strane da to uradi za svoju!!! (Otprilike prevedena stara engleska poslovica, nama potpuno strana, jer volimo da ginemo...)

Ayala

pre 4 godine

Hrabro, herojski ali... Nikakve šanse nismo imali. A mogli smo da gutamo g... par godina, ali DA SACUVAMO NAROD!!! Da nije bilo 27. marta 41. (nego 45). ne bi bilo ni ustasa ni drugih krvnika koji su imali podršku supersile tog vremena.

DC

pre 4 godine

Srbin uvek spreman da da život uzalud. I ogroman broj koji se tome divi. Znači ništa novo. Šta su naši piloti postigli 99. svojim pogibijama? Ništa osim što su unesrećili svoje najmilije. Da su bili razumni trebalo je da odbiju da lete u nemoguće misije.

čekić

pre 4 godine

Prvi kamikaza u Drugom svetskom ratu bio je Milutin Perović iz Rudina kod Nikšića, član 36. Vazduhoplovne grupe Petog lovačkog puka. Upravljao je britanskim avionom "Hawker Hurricane" i poginuo je 6. aprila iznad Kumanova gde je njemu i ostalim pilotima koji su sledili njegov primer podignut spomenik u obliku slomljenog krila. Nažalost danas zaboravljeni heroj.

Goran

pre 4 godine

Ово је познато већ деценијама...догађај се збио изнад Ражановачке косе код Куманова...у питању су 111 и 112 ескадрила 35.вазд.групе...они су били једини опремљени застарелим двокрилцима Hawker Fury...тројица пилота су извршили тзв.таране...удар авиона у авион...тако су оборена три Немачка авиона а још два су се принудно спустила у Бугарску...12 наших авиона је уништено и погинуло је десеторо пилота...пилот Цветковић је оборен у вазд.борби над Подгорицом...није постигао ниједну победу...

Тата

pre 4 godine

@grrr Када је 90% Европе било под Немцима (осим Грчке и Русије) или у пакту са њима (Италија, Шпанија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Албанија) - Кнез Павле, намесник, је 25ог Марта, 1941 потписао пакт о не нападању са Немачком.
Детаљи нису обелодањени за јавност али је касније постало познато да је услов био да немачки војни возови, на путу за Грчку, не сметано могу да пролазе кроз Југославију али да при томе нити један немачки војник не може да крочи ногом на тло Југославије...
Комунисти су тим поводом, 27ог Марта, организовали демонстрације у Београду под паролом 'Боље рат него пакт' и 'Боље гроб него роб'...
Група генерала, на челу са Симовићем, сви сарадници британске тајне службе, организовала је и извела војни пуч, сменила намесника, поставила малолетног престолонаследника (Петра Другог Карађорђевића) за краља и раскинула пакт са Немачком...
Недељу дана касније, Немци су сравнили ужи центар Београда, цвећем дочекани у Загребу, окупирали Србију, а Припојили Словенију, док су остатак државе поделили Хрватима, Румунима, Бугарима, Мађарима, Шиптарима и Италијанима...
За Србију је тада важио у Европи јединствени закон - За сваког погинулог немачког војника, стрељати 100, а за сваког рањеног 50 српских цивила...
У исто време у Француској је важило 1 за 1...
Неко већ овде рече, 'Нећу више да гинем за Британце'...
Британци овде и даље ведре и облаче.

Онај коме не објављујете коментаре.

Podgoricanin

pre 4 godine

Jedan od osmorice jugoslovenskih kamikaza bio je i Milutin Perovic iz Trubjela kod Niksica. Njegovi potomci i dalje zive tu. Prema dostuonim dokumentima bio je stacioniran na aerodromu kod Kumanova, a letio je na tada zastarjelim hoker fjuri avionima. Oborio je dva neprijateljska i zabio se u treci nakon sto je ostao bez municije.
inace, kamikaza je rijec jos iz japansko-mongolskog rata i znaci "bozji vjetar".

Maksa

pre 4 godine

Sramota me je našta danas ličimo. Nismo pretcima niti do kolena.
(Realista, 19. jun 2019 21:51)

Upravo suprotno! Kada se kao obavezna lektira uvede knjiga "Čujte Srbi" od Arčibalda Rajsa informisali bi se da su Srbi u svakom ratu bili požrtvovani junaci (kakvim ih ceo svet opisuje) a u svakom miru najgori prema bližnjem svom i skloni biranju najgorih opcija za budućnost. Što znači da bi se naši preci iz mirnodopskih dana ponosili dokle smo dogurali!!!

bpDejan

pre 4 godine

Ja sam negde pročitao da su dva srbina, ne mogu da se setim imena, prvi izmislili avion i to nekoliko godina pre braće Rajt. Na žalost Srbija je i tad kao i sad Srbija a Amerika uvek zemlja mogučnosti.

Dark

pre 4 godine

Ovdje ima komentatora koji stalno pljuju po komunistima,a mogu se zakleti da su u doba kominizma koristili sve beneficije istog. Hvala ovima što njihove neistine demantuju, ne zbog komunizma nego zbog ostalih koji su u svakom poretku bili ljudi.

Dušan

pre 4 godine

@pp
Nisu brate komunisti cenili njihovu borbu i žrtvu, nego su im se Spasić i Mašera uklapali u koncept bratstva i jednistva, kao i Boro & Ramiz...

Bgd

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Nije to bila naša ideja već ozbiljno planirana operacija engleske obaveštajne službe. Javno su objavili koliko ih je operacija koštala a sve je u delo sproveo general Borivoje Mirković sa svojim saradnicima koji su bili agenti te službe. Englezi su radili ono što je u njihovom interesu a to što mi nismo mogli da prepoznamo šta je naš interes već uvek idemo glavom kroz zid, to je drugi problem.

Metropola

pre 4 godine

To su bili avioni i piloti vojske Kraljevine Jugoslavije. Treba reci da su imali za to vreme savremene letelice.
(pp, 19. jun 2019 22:51)... imali su bf109 i harikene ali istina, vrlo malo! Ostalo je bilo zastarelo. Uostalom kao i ‘99, mozda za nijansu bolje!

Komitment

pre 4 godine

@ intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)
Pa mi smo i rekli da kao Kraljevina i država ali nismo izkontrolisali komunisticke struje i bandite u dovoljnoj meri. Mislim jeste ih kraljevina zatvarala nor Moša Pijade je bio zatvoren u Ohridu ali morali smo biti radikalniji prema crvenim banditima.

Stojko

pre 4 godine

@South Park
Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo jeu svom naporuzanju u aprilskom ratu imali i Mesersmit BF-109 i Hoker Hariken, kao i avion domace proizvodnje IK-3, znaci sve ono cime su ratovali i nemci i britanci godinu dana ranije.
Sto se tice bombardera, tu su Do-17, Bristol Blenhajm i Savoja marketi Sm-79. Drugim recima za to vreme je bilo prilicno moderno, ali je problem naravno bio u broju aviona jer je Kraljevina imala 200 modernih, a nemci i talijani su napadali sa oko 1500.

hadžija

pre 4 godine

Treba reci da su imali za to vreme savremene letelice.
(pp, 19. jun 2019 22:51)
ne NAJBOLJE, ta verzija Me 109 je bila bolja i od SPITFAJERA dok nije poboljšan. i imali su ih samo najelitniji nemački pukovi

Stevica

pre 4 godine

Ukoliko nekoga interesuje prava istorija a ne Srpska mitomanija, ne bi bilo loše proguglati ime Pyotr Nesterov i datum 8. IX 1914. godine. To je zapravo bio prvi dokumentovani slučaj "kamikaze" napada, odnosno korišćenja motorizovane letelice za namerno nanošenje štete protivničkoj jedinici u toku oružanog sukoba.

sturmmann

pre 4 godine

@grrr

Naši DOSLEDNI neprijatelji iz UK su ideolozi martovskog puča koji je prethodio napadu na Jugoslaviju 1941.g. To naravno ne abolira NAŠU ulogu u tom činu. Primera radi, armijski đeneral Simović, jedan od najodgovornijih za puč, dobio je na poklon od suludog srbofoba Čerčila (bipolarni poremećaj lečio alkoholom) portret sa posvetom. Kada su mu kazali da će Vermaht napasti 6.4.1941.g, Simović je rekao "Nemojte mi dosađivati, ja tad udajem ćerku!" a kada je tog istog 6.4.1941.g gledao kako država i vojska nestaju, kazao je "Naše pretpostavke su bile tačne (!!!), ova država ne može da se brani"."

Ni I svetski rat kao ni II svetski rat nam nipošto nisu trebali i mogli su da se izbegnu.

Duga tradicija suicidnog ponašanja kod Srba, primera imate koliko hoćete.

Nije mi poznato da je neko podrobnije proučio iracionalne oblike ponašanja kod Srba a ovo je jedan od njih, najmorbidniji svakako.

Posle pričajte o "PRONATALITETNOJ POLITICI", to će sigurno promeniti stanje.

Aleksandar

pre 4 godine

Ne bih ja ovo junačko delo poistovećivao sa akcijama kamikaza. Ovo što su srpski avijatičari učinili je posledica stcaja okolnosti, neravnopravne borbe, nedostatka municije. Nikada nismo imali takvu praksu.
Kamikaze su svesno uzletale na put bez povratka, a ciljevi su im prvenstveno bili neprijateljski brodovi.

Saša

pre 4 godine

Zašto imamo potrebu da izmišljamo da smo u nečemu prvi, kada nismo... Prvo "zabijanje" aviona u avion je zabeleženo još 8.septembra 1914.g.na Istočnom frontu. Evo šta kaže istorija o tome: "Taraniranje ili taran (rus. тара́н, doslovno "bojni ovan") je izraz za zabijanje u zračnom ratovanju, odnosno taktiku ili čin kojim se neprijateljska letjelica nastoji uništiti, onesposobiti ili prisiliti na slijetanje tako da se udari vlastitom letjelicom koja tada i sama najčešće bude uništena ili onesposobljena.

Taraniranje je prvi put zabilježeno na početku Prvog svjetskog rata, kada je na Istočnom frontu 8. septembra 1914. godine ruski pilot Pjotr Nesterov, prilikom leta uočio austro-ugarski izviđački avion Albatros B.II te ga, nakon neuspješnih pokušaja da posadu likvidira pištoljem, uništio zabijanjem vlastitog aviona Morane-Saulnier G, pri čemu su oba aviona uništena, a Nesterov i neprijateljska posada poginuli." Imate na Wkipedi-i o tome svemu.

Јабучило

pre 4 godine

Таран (намерни удар у непријатељев авион) се догађао и током борбе над аеродромом Режановачка коса над Кумановом. Према разним изворима од једног до чак четири.

Metropola

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)... paaa od Engleza! Postoje knjige pa cak i bbc dokumentarac o tome.

Marko

pre 4 godine

...a ideju da se avionom zabije u neki visoki objekat je imao prvi Kavaja koji je i oteo avion sa namerom da se obruši na zgradu CK.

Baš smo domišljati, ali više treba pominjati Tesli, Pupina, Milankovića …

Јабучило

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju, ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP, 19. jun 2019 21:58)

Понекад дође дан када је горња реченица неостварива. А онда неко постане херој, а неко остане Борис Тадић.

Posteno!

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (grrr, 20. jun 2019 00:17)

Ideja bas i nije nasa, Britanska je kao i pare kojom je finansiran drzavni udar. Mi smo, kao i obicno, statirali na ulicama.

raca milosavljevic

pre 4 godine

... neka im je vecna slava ... a to sto ne ucimo pravu istoriju vec neku drugu to je druga prica ... na kraju Velikog rata Aleksandar je zapoceo to pisanje neke druge istorije stvaranjem Jugoslavije,komunisti od kongresa u Drezdenu se prikljucili bas jasno i svojski svojim radom ,nastavili partizani u Drugom svetskom ratu,pa posle rata svi zajedno na svim nivoima temeljno radili protiv Srbije i sve sto nosi pridev Srpsko i evo danas vec trideset godina ubiramo plodove te tragedije ... i ne vidi joj se kraj ...

Mil’ca

pre 4 godine

Taran (od ruske reči za ovna) je prvi put upotrebio 1914 Pjotr Nestorov, pilot ruske carske vojske, kada je svoj avion zabio u avion austrijske vojske. Korišćen je i dalje u Velikom ratu. Sovjetski piloti su ga koristili i u Španiji, a na ulasku Sovjetskog Saveza u Drugi Svetski Rat napadom sa istoka na Poljsku postaje deo zvanične taktike. Sovjetska doktrina je računala da je razmena, u tom momentu vrlo inferiornog, aviona i pilota za znatno skuplji i strateški vredniji protivnički avion povoljna razmena za sovjetsku stranu.

Есови

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Крени да читаш и истражујеш, интернет, библиотеке, јутјуб...запрепастићеш се одакле нам идеја.

kele®

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju, ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP, 19. jun 2019 21:58)
Kada bi svi tako razmišljali, mi ne bi ni imali tu zemlju.

Uporni baksuz

pre 4 godine

Ovakav komentar me bas ubi u pojam. To su bili junaci koji su poginuli braneci svoj narod a ovde se filozofira o necem drugom. I jos toliko pluseva podrske. Osecam sramotu...

Posmatrac

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (grrr, 20. jun 2019 00:17) # Link komentara

Pa nismo mi rekli "NE" vec Englezi. 100.000 funti je kostalo podmicivanje vidjenijih lekara,profesora,svestenika,vladika,studenata... i organizacija "27.marta". Britanci su pre 10 godina obelodanili mnoga dokumenta iz tog perioda pa izmedju ostalog ima i nas. Na kraju ocena Srba :" Za male pare ce sve da urade." kao i "Nikada za relativno male pare nismo jedan narod gurnuli u propast."

Катарина Крстић

pre 4 godine

Дивно подсећање на наше јунаке. Хвала вам. Али пилоти не умиру и не гину, они само одлете и не врате се. Плаво небо, јунаци!
И, није овај поступак ни тако редак нити, смо га ми у Априлском рату измислили. Постоји од 1. светског рата, из 1914. када је на исти начин одлетео Пјотр Нестеров, пилот руске царске авијације, а захват се зове таран (ован), или у англосаксонској пракси air-ramming, mid-air collision. Пилоти су томе прибегавали када остану без муниције, а авион им је толико оштећен да процењују да не могу да слете. Тада није било седишта која катапултирају пилота, искакало се или преко крила или директно из кокпита. То, ипак није самоубиство, већ свесно саможтвовање. Камиказе нису пилоти, већ људи-бомбе који су полетали у једрилицама вученим авионима, и били су заправо управљачки механизам једрилице да је натоварену експлозивом сјуре у брод или подморницу. То јесте самоубиство, из каквиг год разлога. Треба и то знати, процене после ратова показале су да је просечна дужина живота ратног пилота у 2. светском рату била 3, и словина: ТРИ месеца. Зато, Слава јунацима. Плаво небо!

Washington

pre 4 godine

Bojati se smrti je kukavicki, ali ne toliko da mi ne trebamo takve samo kazem, smrt je rodjenje ista stvar bices tu ponovo i kad napravis razlike napravio si svet boljim mestom.

I to je rekord

pre 4 godine

Pa 1995 godine Srbi su isto tako napravili rekord o kome se malo priča.Nikad se nije od jednom upalilo više traktora i tako brzo i masovno traktotisalo i na duljine puta kao nikada do tada.recpect

Kec iz istorije

pre 4 godine

Primera zaletanja aviona u avion je bilo na mnogim bojistima Drugog sv. rata, ali japanske kamikaze to nisu radile. Njihov iskljucivi zadatak je bio da se zalecu u americke ratne brodove.

kosmi

pre 4 godine

@grrrr

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto misli/////

PITAJ ENGLEZE.

my way

pre 4 godine

Као пилоти краљевске војске, па још и Срби, нису били подобни да би се о њима учило и знало. Но, зато Жикица Јовановић Шпанац мучки убије из чиста мира 2 обична српска жандара и народни херој, бато мој... а окупатора нигде на 50 км одатле.

Ne znamo ni gde smo suplji

pre 4 godine

Како да знамо за ове српске пилоте када је главни човек у Титовој авијацији био Франц (Фрањо) Пирц, човек који је 1941. био командант Другог краљевског ваздухопловног пука тј. аеродрома Драгушица код Крагујевца, саботирао је авионе да би их Немци уништили на земљи а он сам је пребегао у НДХ где је постао командант и добио чин пуковника... Ту је и гомила других саботера који су прешли на страну Немаца или усташа: Дуковац, Владимир Крен и др.

Ту је било још усташких пилота који су касније прешли у партизане (нпр. Клуз и Чајавец, наводно су побегли због коцкарских дугова), уз помоћ Британаца и осталих.

Када су прешли на страну комуниста, они су немилосрдно поступали према српским пилотима који су у априлском рату остали верни својој држави и били сведоци њихове издаје.

Само у селу Јабука код Панчева је у октобру 1944. стрељано 72 пилота Краљевине Југославије, већином Срба.

И сад се ту неки читаоци чуде како не знамо за ове људе.

grrr

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili

Iva

pre 4 godine

@grrr

Reći ne Hitleru? Pogledajte malo kroz istoriju, ni drugi narodi nisu rekli Ne, pravili su pakt sa njim, pa su loše prošli. Hitler se svojih dogovora nikada nije držao. A nemojte ni izjednačavati komuniste sa nacistima jer to je zločin, ako ćete pravo ti komunisti su unapredili jednu nazadnu zemlju u to vreme, svi su kao prvo i bili intelektualci. Doneli ženama pravo glasa, besplatno školovanje za sve, meni je to dovoljno, naspram bednih današnjih vrednosti i žalom za šta bi bilo kad bi bilo, proučavajte istoriju bićete pametniji, nikonse sa Nemcima nije dobro proveo...

мики

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Енглеска обавештајна служба је организовала преврат 28-ог марта да Симовићем, будалом. нажалост, нисмо сами себе зајебали, већ су нам и то наместили Енглези.

belgrado

pre 4 godine

Srbi su uvek bili kamikaze i u I i u II Svetskom ratu
(Aleksandar, 19. jun 2019 22:48)

i "99, nato
vojno jaci i od austrugarske i od hitlerove nemacke.

neko se ponosi,a neko misli da nismo normalni,
ali to su cinjenice!

Никола87

pre 4 godine

Дали смо историји ратовања и Лекса Саичића који је 1905. победио јапанског самураја у мачевању, и Ленса Шијана коме је постхумно додељена Медаља части јер, као војни пилот оборен и заробљен у Северном Вијетнаму 1967, није одао локацију својих сабораца упркос мучењима, и Мичела Пејџа који је СÂМ, служећи се са четири митраљеза, избацио из строја читаву јапанску царску регименту након што су сви остали маринци из његове чете били што рањени што погинули. О нашим домаћим јунацима у два светска рата и другде да не пишем. Својевремено смо били Спартанци модерног времена, а данас? Опљунуо бих по нашим политичарима, како су они криви јер су плански затрли нашу традицију, али ти политичари су дошли из нашег народа, тако да...

Zoki

pre 4 godine

Narednik Djordje Cvetkovic Ciga je (koliko je meni poznato) rodjen u Rekovcu.
Ulica sa njegovim imenom nalazi se u dijelu grada (Podgorice) u kom je i pao avion. Ulica nosi naziv: "ulica pilota Cvetkovica i Milojevica", po njemu i po pilotu - potporucniku Milenku Milojevicu (iz Sevojna) koji je takodje na isti dan (i na isti nacin) poginuo braneći Podgoricu. Slava im.

pp

pre 4 godine

@Gru. Spomenik postoji odavno. Da su komunisti cenili te ratnike svedoci i npr da u Beogradu decenijama postoji ulica porucnika Spasica i Masere, dvojice oficira vojske Kraljevine Jugoslavije koji su ( nakon sto su otpustili vojnike) svesno samoubilacki potopili razarac Zagreb da ne bi Nemcima pao u ruke.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju,a ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP,19.jun 2019 21:58)
Ima i ona.
Turski sultan Sulejman1495-1566:”Ne daj boze da se Srbi slože”
General Nemacke vojske Alfred Von Makensen:”Srbi su najbolji vojnici Balkana,opasan i ratoboran narod,hrabri i ponosni ljudi”.
Nemacki car Vilhelm drugi u prvom svetskom ratu:”Dajte mi srpsku vojsku i ja ću ovaj rat dobiti”.
Hitler 1927god.:”Srbe ne volim ali ih cenim i poštujem jer su hrabar narod”.
Sadam Husein:”Dajte mi milion Srba i osvojiti svet”.
Boris Tadic 2006:”Šta će nam vojska”?

Petar

pre 4 godine

Da li se danas, kao narod i kao pojedinci ponašamo dostojno ovakvih svojih predaka? Neka im je večna slava i hvala a mi da se zapitamo šta radimo sa državom za koju su dali živote, oni i još mnogo drugih.

Onaj kome ne objavljujete komentare

pre 4 godine

Citam ove tekstove, piloti heroji, vojnici, obican narod koji je uvek branio svoje. Deda nekome ranjavan jedva ziv presao Albaniju pa se vratio da probija Solunski front, goloruki trcali na neprijateljske bajonete i mitraljeze, i onda ti danas ljudi kazu pa morali smo tako da glasamo, ili mi bismo hteli ali ne smemo na protest i da se bunimo. Srbi, pretci vas se sramote iz svojih grobova.

mayaya

pre 4 godine

cast im i vecna slava!

Ovo bre treba da se uci iz istorije u.osnovnim i srednjim skolama!
Da se ne zaborave heroji koji su poginuli za.otadzbinu...koja ih je potpuno zaboravila....

za sva vremena prestanite da nas jednačite sa fašistima

pre 4 godine

Razlika je što su oni branili zemlju, a Japan je invaziona sila i pripadnik te iste osovine protiv koje su se ovi piloti borili čime si imali. Njihova žrtva je plemenita, Japansko je samo ludost.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Fenomenalan tekst.Velika hrabrost je naših pilota u mnogim ratovima.Na delima a ne rečima.Moj pokojni brat je bio pilot.Nikada neću zaboraviti sletanja vise naših kuca i njegov omiljen pozdrav mestu gde je rodjen.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Fenomenalan tekst.Velika hrabrost je naših pilota u mnogim ratovima.Na delima a ne rečima.Moj pokojni brat je bio pilot.Nikada neću zaboraviti sletanja vise naših kuca i njegov omiljen pozdrav mestu gde je rodjen.

Petar

pre 4 godine

Da li se danas, kao narod i kao pojedinci ponašamo dostojno ovakvih svojih predaka? Neka im je večna slava i hvala a mi da se zapitamo šta radimo sa državom za koju su dali živote, oni i još mnogo drugih.

Onaj kome ne objavljujete komentare

pre 4 godine

Citam ove tekstove, piloti heroji, vojnici, obican narod koji je uvek branio svoje. Deda nekome ranjavan jedva ziv presao Albaniju pa se vratio da probija Solunski front, goloruki trcali na neprijateljske bajonete i mitraljeze, i onda ti danas ljudi kazu pa morali smo tako da glasamo, ili mi bismo hteli ali ne smemo na protest i da se bunimo. Srbi, pretci vas se sramote iz svojih grobova.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju,a ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP,19.jun 2019 21:58)
Ima i ona.
Turski sultan Sulejman1495-1566:”Ne daj boze da se Srbi slože”
General Nemacke vojske Alfred Von Makensen:”Srbi su najbolji vojnici Balkana,opasan i ratoboran narod,hrabri i ponosni ljudi”.
Nemacki car Vilhelm drugi u prvom svetskom ratu:”Dajte mi srpsku vojsku i ja ću ovaj rat dobiti”.
Hitler 1927god.:”Srbe ne volim ali ih cenim i poštujem jer su hrabar narod”.
Sadam Husein:”Dajte mi milion Srba i osvojiti svet”.
Boris Tadic 2006:”Šta će nam vojska”?

my way

pre 4 godine

Као пилоти краљевске војске, па још и Срби, нису били подобни да би се о њима учило и знало. Но, зато Жикица Јовановић Шпанац мучки убије из чиста мира 2 обична српска жандара и народни херој, бато мој... а окупатора нигде на 50 км одатле.

Zoki

pre 4 godine

Narednik Djordje Cvetkovic Ciga je (koliko je meni poznato) rodjen u Rekovcu.
Ulica sa njegovim imenom nalazi se u dijelu grada (Podgorice) u kom je i pao avion. Ulica nosi naziv: "ulica pilota Cvetkovica i Milojevica", po njemu i po pilotu - potporucniku Milenku Milojevicu (iz Sevojna) koji je takodje na isti dan (i na isti nacin) poginuo braneći Podgoricu. Slava im.

za sva vremena prestanite da nas jednačite sa fašistima

pre 4 godine

Razlika je što su oni branili zemlju, a Japan je invaziona sila i pripadnik te iste osovine protiv koje su se ovi piloti borili čime si imali. Njihova žrtva je plemenita, Japansko je samo ludost.

Никола87

pre 4 godine

Дали смо историји ратовања и Лекса Саичића који је 1905. победио јапанског самураја у мачевању, и Ленса Шијана коме је постхумно додељена Медаља части јер, као војни пилот оборен и заробљен у Северном Вијетнаму 1967, није одао локацију својих сабораца упркос мучењима, и Мичела Пејџа који је СÂМ, служећи се са четири митраљеза, избацио из строја читаву јапанску царску регименту након што су сви остали маринци из његове чете били што рањени што погинули. О нашим домаћим јунацима у два светска рата и другде да не пишем. Својевремено смо били Спартанци модерног времена, а данас? Опљунуо бих по нашим политичарима, како су они криви јер су плански затрли нашу традицију, али ти политичари су дошли из нашег народа, тако да...

belgrado

pre 4 godine

Srbi su uvek bili kamikaze i u I i u II Svetskom ratu
(Aleksandar, 19. jun 2019 22:48)

i "99, nato
vojno jaci i od austrugarske i od hitlerove nemacke.

neko se ponosi,a neko misli da nismo normalni,
ali to su cinjenice!

grrr

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili

pp

pre 4 godine

@Gru. Spomenik postoji odavno. Da su komunisti cenili te ratnike svedoci i npr da u Beogradu decenijama postoji ulica porucnika Spasica i Masere, dvojice oficira vojske Kraljevine Jugoslavije koji su ( nakon sto su otpustili vojnike) svesno samoubilacki potopili razarac Zagreb da ne bi Nemcima pao u ruke.

mayaya

pre 4 godine

cast im i vecna slava!

Ovo bre treba da se uci iz istorije u.osnovnim i srednjim skolama!
Da se ne zaborave heroji koji su poginuli za.otadzbinu...koja ih je potpuno zaboravila....

Slava im

pre 4 godine

Jugoslavija je na pocetku rata imala preko 800 ratnih aviona, medjutim samo oko 200 je bilo moderno. Sa druge strane nemci su imali oko 1200 aviona, od kojih je ako se ne varam 900 ucestvovalo u napadu. Svi ovi avioni su bili modernizovani i stacionirani na madjarskim, rumunskim i bugarskim aerodromima posto hitler nije ocekivao rat sa jugoslavijom vec sa sovjetima. Rat je dosao iznenada i na nas se okomila sva sila rajha koja je bila namenjena za staljina. Uprkos relativno slicnom broju aviona, vecina nasih nije ni poletela i unisteni su iznenada na aerodromima. Mislim da je neki madjar, oficir prebegao par dana pre rata na nemacku stranu i odao im je sve lokacije vojnih aerodroma. Odbrana beograda je bila takva da je nasih 40ak aviona poletelo na oko 500-600 nemackih. Uprkos ocekivanom porazu nasi piloti su razbili formaciju nemaca, jednostavno na prepad, tako da njihovi bombarderi nisu odradili planirano tepih bombardovanje nego su pobacali bombe po slobodnoj volji. Da nije bilo ovih heroja, od beograda ne bi ostao ni kamen a civilne zrtve bi bile i 3 puta vece. Naravno stradanje je bilo ogromno ali ipak ublazeno.

Јабучило

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju, ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP, 19. jun 2019 21:58)

Понекад дође дан када је горња реченица неостварива. А онда неко постане херој, а неко остане Борис Тадић.

Тата

pre 4 godine

@grrr Када је 90% Европе било под Немцима (осим Грчке и Русије) или у пакту са њима (Италија, Шпанија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Албанија) - Кнез Павле, намесник, је 25ог Марта, 1941 потписао пакт о не нападању са Немачком.
Детаљи нису обелодањени за јавност али је касније постало познато да је услов био да немачки војни возови, на путу за Грчку, не сметано могу да пролазе кроз Југославију али да при томе нити један немачки војник не може да крочи ногом на тло Југославије...
Комунисти су тим поводом, 27ог Марта, организовали демонстрације у Београду под паролом 'Боље рат него пакт' и 'Боље гроб него роб'...
Група генерала, на челу са Симовићем, сви сарадници британске тајне службе, организовала је и извела војни пуч, сменила намесника, поставила малолетног престолонаследника (Петра Другог Карађорђевића) за краља и раскинула пакт са Немачком...
Недељу дана касније, Немци су сравнили ужи центар Београда, цвећем дочекани у Загребу, окупирали Србију, а Припојили Словенију, док су остатак државе поделили Хрватима, Румунима, Бугарима, Мађарима, Шиптарима и Италијанима...
За Србију је тада важио у Европи јединствени закон - За сваког погинулог немачког војника, стрељати 100, а за сваког рањеног 50 српских цивила...
У исто време у Француској је важило 1 за 1...
Неко већ овде рече, 'Нећу више да гинем за Британце'...
Британци овде и даље ведре и облаче.

Онај коме не објављујете коментаре.

Bgd

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Nije to bila naša ideja već ozbiljno planirana operacija engleske obaveštajne službe. Javno su objavili koliko ih je operacija koštala a sve je u delo sproveo general Borivoje Mirković sa svojim saradnicima koji su bili agenti te službe. Englezi su radili ono što je u njihovom interesu a to što mi nismo mogli da prepoznamo šta je naš interes već uvek idemo glavom kroz zid, to je drugi problem.

čekić

pre 4 godine

Prvi kamikaza u Drugom svetskom ratu bio je Milutin Perović iz Rudina kod Nikšića, član 36. Vazduhoplovne grupe Petog lovačkog puka. Upravljao je britanskim avionom "Hawker Hurricane" i poginuo je 6. aprila iznad Kumanova gde je njemu i ostalim pilotima koji su sledili njegov primer podignut spomenik u obliku slomljenog krila. Nažalost danas zaboravljeni heroj.

DC

pre 4 godine

Srbin uvek spreman da da život uzalud. I ogroman broj koji se tome divi. Znači ništa novo. Šta su naši piloti postigli 99. svojim pogibijama? Ništa osim što su unesrećili svoje najmilije. Da su bili razumni trebalo je da odbiju da lete u nemoguće misije.

Podgoricanin

pre 4 godine

Jedan od osmorice jugoslovenskih kamikaza bio je i Milutin Perovic iz Trubjela kod Niksica. Njegovi potomci i dalje zive tu. Prema dostuonim dokumentima bio je stacioniran na aerodromu kod Kumanova, a letio je na tada zastarjelim hoker fjuri avionima. Oborio je dva neprijateljska i zabio se u treci nakon sto je ostao bez municije.
inace, kamikaza je rijec jos iz japansko-mongolskog rata i znaci "bozji vjetar".

kele®

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju, ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP, 19. jun 2019 21:58)
Kada bi svi tako razmišljali, mi ne bi ni imali tu zemlju.

Marko

pre 4 godine

I ovu temu autošovinisit su morali da opogane. Koliko je ovaj narod propao, neki nebitni ljudi blate pilote heroje koji su dali život za slobodu.

Ne znamo ni gde smo suplji

pre 4 godine

Како да знамо за ове српске пилоте када је главни човек у Титовој авијацији био Франц (Фрањо) Пирц, човек који је 1941. био командант Другог краљевског ваздухопловног пука тј. аеродрома Драгушица код Крагујевца, саботирао је авионе да би их Немци уништили на земљи а он сам је пребегао у НДХ где је постао командант и добио чин пуковника... Ту је и гомила других саботера који су прешли на страну Немаца или усташа: Дуковац, Владимир Крен и др.

Ту је било још усташких пилота који су касније прешли у партизане (нпр. Клуз и Чајавец, наводно су побегли због коцкарских дугова), уз помоћ Британаца и осталих.

Када су прешли на страну комуниста, они су немилосрдно поступали према српским пилотима који су у априлском рату остали верни својој држави и били сведоци њихове издаје.

Само у селу Јабука код Панчева је у октобру 1944. стрељано 72 пилота Краљевине Југославије, већином Срба.

И сад се ту неки читаоци чуде како не знамо за ове људе.

Aleksandar

pre 4 godine

Ne bih ja ovo junačko delo poistovećivao sa akcijama kamikaza. Ovo što su srpski avijatičari učinili je posledica stcaja okolnosti, neravnopravne borbe, nedostatka municije. Nikada nismo imali takvu praksu.
Kamikaze su svesno uzletale na put bez povratka, a ciljevi su im prvenstveno bili neprijateljski brodovi.

sturmmann

pre 4 godine

@grrr

Naši DOSLEDNI neprijatelji iz UK su ideolozi martovskog puča koji je prethodio napadu na Jugoslaviju 1941.g. To naravno ne abolira NAŠU ulogu u tom činu. Primera radi, armijski đeneral Simović, jedan od najodgovornijih za puč, dobio je na poklon od suludog srbofoba Čerčila (bipolarni poremećaj lečio alkoholom) portret sa posvetom. Kada su mu kazali da će Vermaht napasti 6.4.1941.g, Simović je rekao "Nemojte mi dosađivati, ja tad udajem ćerku!" a kada je tog istog 6.4.1941.g gledao kako država i vojska nestaju, kazao je "Naše pretpostavke su bile tačne (!!!), ova država ne može da se brani"."

Ni I svetski rat kao ni II svetski rat nam nipošto nisu trebali i mogli su da se izbegnu.

Duga tradicija suicidnog ponašanja kod Srba, primera imate koliko hoćete.

Nije mi poznato da je neko podrobnije proučio iracionalne oblike ponašanja kod Srba a ovo je jedan od njih, najmorbidniji svakako.

Posle pričajte o "PRONATALITETNOJ POLITICI", to će sigurno promeniti stanje.

Maksa

pre 4 godine

Sramota me je našta danas ličimo. Nismo pretcima niti do kolena.
(Realista, 19. jun 2019 21:51)

Upravo suprotno! Kada se kao obavezna lektira uvede knjiga "Čujte Srbi" od Arčibalda Rajsa informisali bi se da su Srbi u svakom ratu bili požrtvovani junaci (kakvim ih ceo svet opisuje) a u svakom miru najgori prema bližnjem svom i skloni biranju najgorih opcija za budućnost. Što znači da bi se naši preci iz mirnodopskih dana ponosili dokle smo dogurali!!!

Ayala

pre 4 godine

Hrabro, herojski ali... Nikakve šanse nismo imali. A mogli smo da gutamo g... par godina, ali DA SACUVAMO NAROD!!! Da nije bilo 27. marta 41. (nego 45). ne bi bilo ni ustasa ni drugih krvnika koji su imali podršku supersile tog vremena.

Nisam Englez

pre 4 godine

Rat se ne dobija davanjem svog zivota za svoju zemlju, nego primoravanjem onog jadnika sa druge strane da to uradi za svoju!!! (Otprilike prevedena stara engleska poslovica, nama potpuno strana, jer volimo da ginemo...)

Radojica

pre 4 godine

Svaka čast pilotima. Medjutim kad pogledam današnje stanje u ostatku Jugoslavije, koji se naziva Srbija, pomislim da su junaci dali uzalud svoje živote.

Катарина Крстић

pre 4 godine

Дивно подсећање на наше јунаке. Хвала вам. Али пилоти не умиру и не гину, они само одлете и не врате се. Плаво небо, јунаци!
И, није овај поступак ни тако редак нити, смо га ми у Априлском рату измислили. Постоји од 1. светског рата, из 1914. када је на исти начин одлетео Пјотр Нестеров, пилот руске царске авијације, а захват се зове таран (ован), или у англосаксонској пракси air-ramming, mid-air collision. Пилоти су томе прибегавали када остану без муниције, а авион им је толико оштећен да процењују да не могу да слете. Тада није било седишта која катапултирају пилота, искакало се или преко крила или директно из кокпита. То, ипак није самоубиство, већ свесно саможтвовање. Камиказе нису пилоти, већ људи-бомбе који су полетали у једрилицама вученим авионима, и били су заправо управљачки механизам једрилице да је натоварену експлозивом сјуре у брод или подморницу. То јесте самоубиство, из каквиг год разлога. Треба и то знати, процене после ратова показале су да је просечна дужина живота ратног пилота у 2. светском рату била 3, и словина: ТРИ месеца. Зато, Слава јунацима. Плаво небо!

Komitment

pre 4 godine

@ intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)
Pa mi smo i rekli da kao Kraljevina i država ali nismo izkontrolisali komunisticke struje i bandite u dovoljnoj meri. Mislim jeste ih kraljevina zatvarala nor Moša Pijade je bio zatvoren u Ohridu ali morali smo biti radikalniji prema crvenim banditima.

Posteno!

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (grrr, 20. jun 2019 00:17)

Ideja bas i nije nasa, Britanska je kao i pare kojom je finansiran drzavni udar. Mi smo, kao i obicno, statirali na ulicama.

Kec iz istorije

pre 4 godine

Primera zaletanja aviona u avion je bilo na mnogim bojistima Drugog sv. rata, ali japanske kamikaze to nisu radile. Njihov iskljucivi zadatak je bio da se zalecu u americke ratne brodove.

Есови

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Крени да читаш и истражујеш, интернет, библиотеке, јутјуб...запрепастићеш се одакле нам идеја.

Saša

pre 4 godine

Zašto imamo potrebu da izmišljamo da smo u nečemu prvi, kada nismo... Prvo "zabijanje" aviona u avion je zabeleženo još 8.septembra 1914.g.na Istočnom frontu. Evo šta kaže istorija o tome: "Taraniranje ili taran (rus. тара́н, doslovno "bojni ovan") je izraz za zabijanje u zračnom ratovanju, odnosno taktiku ili čin kojim se neprijateljska letjelica nastoji uništiti, onesposobiti ili prisiliti na slijetanje tako da se udari vlastitom letjelicom koja tada i sama najčešće bude uništena ili onesposobljena.

Taraniranje je prvi put zabilježeno na početku Prvog svjetskog rata, kada je na Istočnom frontu 8. septembra 1914. godine ruski pilot Pjotr Nesterov, prilikom leta uočio austro-ugarski izviđački avion Albatros B.II te ga, nakon neuspješnih pokušaja da posadu likvidira pištoljem, uništio zabijanjem vlastitog aviona Morane-Saulnier G, pri čemu su oba aviona uništena, a Nesterov i neprijateljska posada poginuli." Imate na Wkipedi-i o tome svemu.

Stojko

pre 4 godine

@South Park
Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo jeu svom naporuzanju u aprilskom ratu imali i Mesersmit BF-109 i Hoker Hariken, kao i avion domace proizvodnje IK-3, znaci sve ono cime su ratovali i nemci i britanci godinu dana ranije.
Sto se tice bombardera, tu su Do-17, Bristol Blenhajm i Savoja marketi Sm-79. Drugim recima za to vreme je bilo prilicno moderno, ali je problem naravno bio u broju aviona jer je Kraljevina imala 200 modernih, a nemci i talijani su napadali sa oko 1500.

Dušan

pre 4 godine

@pp
Nisu brate komunisti cenili njihovu borbu i žrtvu, nego su im se Spasić i Mašera uklapali u koncept bratstva i jednistva, kao i Boro & Ramiz...

raca milosavljevic

pre 4 godine

... neka im je vecna slava ... a to sto ne ucimo pravu istoriju vec neku drugu to je druga prica ... na kraju Velikog rata Aleksandar je zapoceo to pisanje neke druge istorije stvaranjem Jugoslavije,komunisti od kongresa u Drezdenu se prikljucili bas jasno i svojski svojim radom ,nastavili partizani u Drugom svetskom ratu,pa posle rata svi zajedno na svim nivoima temeljno radili protiv Srbije i sve sto nosi pridev Srpsko i evo danas vec trideset godina ubiramo plodove te tragedije ... i ne vidi joj se kraj ...

Posmatrac

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (grrr, 20. jun 2019 00:17) # Link komentara

Pa nismo mi rekli "NE" vec Englezi. 100.000 funti je kostalo podmicivanje vidjenijih lekara,profesora,svestenika,vladika,studenata... i organizacija "27.marta". Britanci su pre 10 godina obelodanili mnoga dokumenta iz tog perioda pa izmedju ostalog ima i nas. Na kraju ocena Srba :" Za male pare ce sve da urade." kao i "Nikada za relativno male pare nismo jedan narod gurnuli u propast."

Stevica

pre 4 godine

Ukoliko nekoga interesuje prava istorija a ne Srpska mitomanija, ne bi bilo loše proguglati ime Pyotr Nesterov i datum 8. IX 1914. godine. To je zapravo bio prvi dokumentovani slučaj "kamikaze" napada, odnosno korišćenja motorizovane letelice za namerno nanošenje štete protivničkoj jedinici u toku oružanog sukoba.

Metropola

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)... paaa od Engleza! Postoje knjige pa cak i bbc dokumentarac o tome.

Dark

pre 4 godine

Ovdje ima komentatora koji stalno pljuju po komunistima,a mogu se zakleti da su u doba kominizma koristili sve beneficije istog. Hvala ovima što njihove neistine demantuju, ne zbog komunizma nego zbog ostalih koji su u svakom poretku bili ljudi.

мики

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Енглеска обавештајна служба је организовала преврат 28-ог марта да Симовићем, будалом. нажалост, нисмо сами себе зајебали, већ су нам и то наместили Енглези.

kosmi

pre 4 godine

@grrrr

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto misli/////

PITAJ ENGLEZE.

I to je rekord

pre 4 godine

Pa 1995 godine Srbi su isto tako napravili rekord o kome se malo priča.Nikad se nije od jednom upalilo više traktora i tako brzo i masovno traktotisalo i na duljine puta kao nikada do tada.recpect

Јабучило

pre 4 godine

Таран (намерни удар у непријатељев авион) се догађао и током борбе над аеродромом Режановачка коса над Кумановом. Према разним изворима од једног до чак четири.

Goran

pre 4 godine

Ово је познато већ деценијама...догађај се збио изнад Ражановачке косе код Куманова...у питању су 111 и 112 ескадрила 35.вазд.групе...они су били једини опремљени застарелим двокрилцима Hawker Fury...тројица пилота су извршили тзв.таране...удар авиона у авион...тако су оборена три Немачка авиона а још два су се принудно спустила у Бугарску...12 наших авиона је уништено и погинуло је десеторо пилота...пилот Цветковић је оборен у вазд.борби над Подгорицом...није постигао ниједну победу...

Uporni baksuz

pre 4 godine

Ovakav komentar me bas ubi u pojam. To su bili junaci koji su poginuli braneci svoj narod a ovde se filozofira o necem drugom. I jos toliko pluseva podrske. Osecam sramotu...

Iva

pre 4 godine

@grrr

Reći ne Hitleru? Pogledajte malo kroz istoriju, ni drugi narodi nisu rekli Ne, pravili su pakt sa njim, pa su loše prošli. Hitler se svojih dogovora nikada nije držao. A nemojte ni izjednačavati komuniste sa nacistima jer to je zločin, ako ćete pravo ti komunisti su unapredili jednu nazadnu zemlju u to vreme, svi su kao prvo i bili intelektualci. Doneli ženama pravo glasa, besplatno školovanje za sve, meni je to dovoljno, naspram bednih današnjih vrednosti i žalom za šta bi bilo kad bi bilo, proučavajte istoriju bićete pametniji, nikonse sa Nemcima nije dobro proveo...

Mil’ca

pre 4 godine

Taran (od ruske reči za ovna) je prvi put upotrebio 1914 Pjotr Nestorov, pilot ruske carske vojske, kada je svoj avion zabio u avion austrijske vojske. Korišćen je i dalje u Velikom ratu. Sovjetski piloti su ga koristili i u Španiji, a na ulasku Sovjetskog Saveza u Drugi Svetski Rat napadom sa istoka na Poljsku postaje deo zvanične taktike. Sovjetska doktrina je računala da je razmena, u tom momentu vrlo inferiornog, aviona i pilota za znatno skuplji i strateški vredniji protivnički avion povoljna razmena za sovjetsku stranu.

Metropola

pre 4 godine

To su bili avioni i piloti vojske Kraljevine Jugoslavije. Treba reci da su imali za to vreme savremene letelice.
(pp, 19. jun 2019 22:51)... imali su bf109 i harikene ali istina, vrlo malo! Ostalo je bilo zastarelo. Uostalom kao i ‘99, mozda za nijansu bolje!

bpDejan

pre 4 godine

Ja sam negde pročitao da su dva srbina, ne mogu da se setim imena, prvi izmislili avion i to nekoliko godina pre braće Rajt. Na žalost Srbija je i tad kao i sad Srbija a Amerika uvek zemlja mogučnosti.

Marko

pre 4 godine

...a ideju da se avionom zabije u neki visoki objekat je imao prvi Kavaja koji je i oteo avion sa namerom da se obruši na zgradu CK.

Baš smo domišljati, ali više treba pominjati Tesli, Pupina, Milankovića …

hadžija

pre 4 godine

Treba reci da su imali za to vreme savremene letelice.
(pp, 19. jun 2019 22:51)
ne NAJBOLJE, ta verzija Me 109 je bila bolja i od SPITFAJERA dok nije poboljšan. i imali su ih samo najelitniji nemački pukovi

Washington

pre 4 godine

Bojati se smrti je kukavicki, ali ne toliko da mi ne trebamo takve samo kazem, smrt je rodjenje ista stvar bices tu ponovo i kad napravis razlike napravio si svet boljim mestom.

A-Team

pre 4 godine

Prica stoji, samo postoji problem u slijedecem: pogibija srpskih pilota je ocajnicki, ali herojski cin. Nije dio vojne taktike, za razliku od japanskih kamikaza. Napada kamikaza je zabiljezen stotinama godina ranije kao dio vojne historije Japana, a ogledao se u masovnom, sveopcem jurisu pjesadijskih vojnika.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju,a ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP,19.jun 2019 21:58)
Ima i ona.
Turski sultan Sulejman1495-1566:”Ne daj boze da se Srbi slože”
General Nemacke vojske Alfred Von Makensen:”Srbi su najbolji vojnici Balkana,opasan i ratoboran narod,hrabri i ponosni ljudi”.
Nemacki car Vilhelm drugi u prvom svetskom ratu:”Dajte mi srpsku vojsku i ja ću ovaj rat dobiti”.
Hitler 1927god.:”Srbe ne volim ali ih cenim i poštujem jer su hrabar narod”.
Sadam Husein:”Dajte mi milion Srba i osvojiti svet”.
Boris Tadic 2006:”Šta će nam vojska”?

grrr

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Fenomenalan tekst.Velika hrabrost je naših pilota u mnogim ratovima.Na delima a ne rečima.Moj pokojni brat je bio pilot.Nikada neću zaboraviti sletanja vise naših kuca i njegov omiljen pozdrav mestu gde je rodjen.

my way

pre 4 godine

Као пилоти краљевске војске, па још и Срби, нису били подобни да би се о њима учило и знало. Но, зато Жикица Јовановић Шпанац мучки убије из чиста мира 2 обична српска жандара и народни херој, бато мој... а окупатора нигде на 50 км одатле.

za sva vremena prestanite da nas jednačite sa fašistima

pre 4 godine

Razlika je što su oni branili zemlju, a Japan je invaziona sila i pripadnik te iste osovine protiv koje su se ovi piloti borili čime si imali. Njihova žrtva je plemenita, Japansko je samo ludost.

Petar

pre 4 godine

Da li se danas, kao narod i kao pojedinci ponašamo dostojno ovakvih svojih predaka? Neka im je večna slava i hvala a mi da se zapitamo šta radimo sa državom za koju su dali živote, oni i još mnogo drugih.

Onaj kome ne objavljujete komentare

pre 4 godine

Citam ove tekstove, piloti heroji, vojnici, obican narod koji je uvek branio svoje. Deda nekome ranjavan jedva ziv presao Albaniju pa se vratio da probija Solunski front, goloruki trcali na neprijateljske bajonete i mitraljeze, i onda ti danas ljudi kazu pa morali smo tako da glasamo, ili mi bismo hteli ali ne smemo na protest i da se bunimo. Srbi, pretci vas se sramote iz svojih grobova.

Никола87

pre 4 godine

Дали смо историји ратовања и Лекса Саичића који је 1905. победио јапанског самураја у мачевању, и Ленса Шијана коме је постхумно додељена Медаља части јер, као војни пилот оборен и заробљен у Северном Вијетнаму 1967, није одао локацију својих сабораца упркос мучењима, и Мичела Пејџа који је СÂМ, служећи се са четири митраљеза, избацио из строја читаву јапанску царску регименту након што су сви остали маринци из његове чете били што рањени што погинули. О нашим домаћим јунацима у два светска рата и другде да не пишем. Својевремено смо били Спартанци модерног времена, а данас? Опљунуо бих по нашим политичарима, како су они криви јер су плански затрли нашу традицију, али ти политичари су дошли из нашег народа, тако да...

mayaya

pre 4 godine

cast im i vecna slava!

Ovo bre treba da se uci iz istorije u.osnovnim i srednjim skolama!
Da se ne zaborave heroji koji su poginuli za.otadzbinu...koja ih je potpuno zaboravila....

belgrado

pre 4 godine

Srbi su uvek bili kamikaze i u I i u II Svetskom ratu
(Aleksandar, 19. jun 2019 22:48)

i "99, nato
vojno jaci i od austrugarske i od hitlerove nemacke.

neko se ponosi,a neko misli da nismo normalni,
ali to su cinjenice!

DC

pre 4 godine

Srbin uvek spreman da da život uzalud. I ogroman broj koji se tome divi. Znači ništa novo. Šta su naši piloti postigli 99. svojim pogibijama? Ništa osim što su unesrećili svoje najmilije. Da su bili razumni trebalo je da odbiju da lete u nemoguće misije.

pp

pre 4 godine

@Gru. Spomenik postoji odavno. Da su komunisti cenili te ratnike svedoci i npr da u Beogradu decenijama postoji ulica porucnika Spasica i Masere, dvojice oficira vojske Kraljevine Jugoslavije koji su ( nakon sto su otpustili vojnike) svesno samoubilacki potopili razarac Zagreb da ne bi Nemcima pao u ruke.

Nisam Englez

pre 4 godine

Rat se ne dobija davanjem svog zivota za svoju zemlju, nego primoravanjem onog jadnika sa druge strane da to uradi za svoju!!! (Otprilike prevedena stara engleska poslovica, nama potpuno strana, jer volimo da ginemo...)

Zoki

pre 4 godine

Narednik Djordje Cvetkovic Ciga je (koliko je meni poznato) rodjen u Rekovcu.
Ulica sa njegovim imenom nalazi se u dijelu grada (Podgorice) u kom je i pao avion. Ulica nosi naziv: "ulica pilota Cvetkovica i Milojevica", po njemu i po pilotu - potporucniku Milenku Milojevicu (iz Sevojna) koji je takodje na isti dan (i na isti nacin) poginuo braneći Podgoricu. Slava im.

I to je rekord

pre 4 godine

Pa 1995 godine Srbi su isto tako napravili rekord o kome se malo priča.Nikad se nije od jednom upalilo više traktora i tako brzo i masovno traktotisalo i na duljine puta kao nikada do tada.recpect

bpDejan

pre 4 godine

Ja sam negde pročitao da su dva srbina, ne mogu da se setim imena, prvi izmislili avion i to nekoliko godina pre braće Rajt. Na žalost Srbija je i tad kao i sad Srbija a Amerika uvek zemlja mogučnosti.

Dark

pre 4 godine

Ovdje ima komentatora koji stalno pljuju po komunistima,a mogu se zakleti da su u doba kominizma koristili sve beneficije istog. Hvala ovima što njihove neistine demantuju, ne zbog komunizma nego zbog ostalih koji su u svakom poretku bili ljudi.

Iva

pre 4 godine

@grrr

Reći ne Hitleru? Pogledajte malo kroz istoriju, ni drugi narodi nisu rekli Ne, pravili su pakt sa njim, pa su loše prošli. Hitler se svojih dogovora nikada nije držao. A nemojte ni izjednačavati komuniste sa nacistima jer to je zločin, ako ćete pravo ti komunisti su unapredili jednu nazadnu zemlju u to vreme, svi su kao prvo i bili intelektualci. Doneli ženama pravo glasa, besplatno školovanje za sve, meni je to dovoljno, naspram bednih današnjih vrednosti i žalom za šta bi bilo kad bi bilo, proučavajte istoriju bićete pametniji, nikonse sa Nemcima nije dobro proveo...

Posmatrac

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (grrr, 20. jun 2019 00:17) # Link komentara

Pa nismo mi rekli "NE" vec Englezi. 100.000 funti je kostalo podmicivanje vidjenijih lekara,profesora,svestenika,vladika,studenata... i organizacija "27.marta". Britanci su pre 10 godina obelodanili mnoga dokumenta iz tog perioda pa izmedju ostalog ima i nas. Na kraju ocena Srba :" Za male pare ce sve da urade." kao i "Nikada za relativno male pare nismo jedan narod gurnuli u propast."

Тата

pre 4 godine

@grrr Када је 90% Европе било под Немцима (осим Грчке и Русије) или у пакту са њима (Италија, Шпанија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Албанија) - Кнез Павле, намесник, је 25ог Марта, 1941 потписао пакт о не нападању са Немачком.
Детаљи нису обелодањени за јавност али је касније постало познато да је услов био да немачки војни возови, на путу за Грчку, не сметано могу да пролазе кроз Југославију али да при томе нити један немачки војник не може да крочи ногом на тло Југославије...
Комунисти су тим поводом, 27ог Марта, организовали демонстрације у Београду под паролом 'Боље рат него пакт' и 'Боље гроб него роб'...
Група генерала, на челу са Симовићем, сви сарадници британске тајне службе, организовала је и извела војни пуч, сменила намесника, поставила малолетног престолонаследника (Петра Другог Карађорђевића) за краља и раскинула пакт са Немачком...
Недељу дана касније, Немци су сравнили ужи центар Београда, цвећем дочекани у Загребу, окупирали Србију, а Припојили Словенију, док су остатак државе поделили Хрватима, Румунима, Бугарима, Мађарима, Шиптарима и Италијанима...
За Србију је тада важио у Европи јединствени закон - За сваког погинулог немачког војника, стрељати 100, а за сваког рањеног 50 српских цивила...
У исто време у Француској је важило 1 за 1...
Неко већ овде рече, 'Нећу више да гинем за Британце'...
Британци овде и даље ведре и облаче.

Онај коме не објављујете коментаре.

kele®

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju, ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP, 19. jun 2019 21:58)
Kada bi svi tako razmišljali, mi ne bi ni imali tu zemlju.

Ayala

pre 4 godine

Hrabro, herojski ali... Nikakve šanse nismo imali. A mogli smo da gutamo g... par godina, ali DA SACUVAMO NAROD!!! Da nije bilo 27. marta 41. (nego 45). ne bi bilo ni ustasa ni drugih krvnika koji su imali podršku supersile tog vremena.

Slava im

pre 4 godine

Jugoslavija je na pocetku rata imala preko 800 ratnih aviona, medjutim samo oko 200 je bilo moderno. Sa druge strane nemci su imali oko 1200 aviona, od kojih je ako se ne varam 900 ucestvovalo u napadu. Svi ovi avioni su bili modernizovani i stacionirani na madjarskim, rumunskim i bugarskim aerodromima posto hitler nije ocekivao rat sa jugoslavijom vec sa sovjetima. Rat je dosao iznenada i na nas se okomila sva sila rajha koja je bila namenjena za staljina. Uprkos relativno slicnom broju aviona, vecina nasih nije ni poletela i unisteni su iznenada na aerodromima. Mislim da je neki madjar, oficir prebegao par dana pre rata na nemacku stranu i odao im je sve lokacije vojnih aerodroma. Odbrana beograda je bila takva da je nasih 40ak aviona poletelo na oko 500-600 nemackih. Uprkos ocekivanom porazu nasi piloti su razbili formaciju nemaca, jednostavno na prepad, tako da njihovi bombarderi nisu odradili planirano tepih bombardovanje nego su pobacali bombe po slobodnoj volji. Da nije bilo ovih heroja, od beograda ne bi ostao ni kamen a civilne zrtve bi bile i 3 puta vece. Naravno stradanje je bilo ogromno ali ipak ublazeno.

мики

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Енглеска обавештајна служба је организовала преврат 28-ог марта да Симовићем, будалом. нажалост, нисмо сами себе зајебали, већ су нам и то наместили Енглези.

Ne znamo ni gde smo suplji

pre 4 godine

Како да знамо за ове српске пилоте када је главни човек у Титовој авијацији био Франц (Фрањо) Пирц, човек који је 1941. био командант Другог краљевског ваздухопловног пука тј. аеродрома Драгушица код Крагујевца, саботирао је авионе да би их Немци уништили на земљи а он сам је пребегао у НДХ где је постао командант и добио чин пуковника... Ту је и гомила других саботера који су прешли на страну Немаца или усташа: Дуковац, Владимир Крен и др.

Ту је било још усташких пилота који су касније прешли у партизане (нпр. Клуз и Чајавец, наводно су побегли због коцкарских дугова), уз помоћ Британаца и осталих.

Када су прешли на страну комуниста, они су немилосрдно поступали према српским пилотима који су у априлском рату остали верни својој држави и били сведоци њихове издаје.

Само у селу Јабука код Панчева је у октобру 1944. стрељано 72 пилота Краљевине Југославије, већином Срба.

И сад се ту неки читаоци чуде како не знамо за ове људе.

Јабучило

pre 4 godine

Treba da zivim za svoju zemlju, ne da umrem (Boris Tadic). Potpuno se slazem.
(MvP, 19. jun 2019 21:58)

Понекад дође дан када је горња реченица неостварива. А онда неко постане херој, а неко остане Борис Тадић.

Posteno!

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (grrr, 20. jun 2019 00:17)

Ideja bas i nije nasa, Britanska je kao i pare kojom je finansiran drzavni udar. Mi smo, kao i obicno, statirali na ulicama.

sturmmann

pre 4 godine

@grrr

Naši DOSLEDNI neprijatelji iz UK su ideolozi martovskog puča koji je prethodio napadu na Jugoslaviju 1941.g. To naravno ne abolira NAŠU ulogu u tom činu. Primera radi, armijski đeneral Simović, jedan od najodgovornijih za puč, dobio je na poklon od suludog srbofoba Čerčila (bipolarni poremećaj lečio alkoholom) portret sa posvetom. Kada su mu kazali da će Vermaht napasti 6.4.1941.g, Simović je rekao "Nemojte mi dosađivati, ja tad udajem ćerku!" a kada je tog istog 6.4.1941.g gledao kako država i vojska nestaju, kazao je "Naše pretpostavke su bile tačne (!!!), ova država ne može da se brani"."

Ni I svetski rat kao ni II svetski rat nam nipošto nisu trebali i mogli su da se izbegnu.

Duga tradicija suicidnog ponašanja kod Srba, primera imate koliko hoćete.

Nije mi poznato da je neko podrobnije proučio iracionalne oblike ponašanja kod Srba a ovo je jedan od njih, najmorbidniji svakako.

Posle pričajte o "PRONATALITETNOJ POLITICI", to će sigurno promeniti stanje.

Bgd

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Nije to bila naša ideja već ozbiljno planirana operacija engleske obaveštajne službe. Javno su objavili koliko ih je operacija koštala a sve je u delo sproveo general Borivoje Mirković sa svojim saradnicima koji su bili agenti te službe. Englezi su radili ono što je u njihovom interesu a to što mi nismo mogli da prepoznamo šta je naš interes već uvek idemo glavom kroz zid, to je drugi problem.

Washington

pre 4 godine

Bojati se smrti je kukavicki, ali ne toliko da mi ne trebamo takve samo kazem, smrt je rodjenje ista stvar bices tu ponovo i kad napravis razlike napravio si svet boljim mestom.

raca milosavljevic

pre 4 godine

... neka im je vecna slava ... a to sto ne ucimo pravu istoriju vec neku drugu to je druga prica ... na kraju Velikog rata Aleksandar je zapoceo to pisanje neke druge istorije stvaranjem Jugoslavije,komunisti od kongresa u Drezdenu se prikljucili bas jasno i svojski svojim radom ,nastavili partizani u Drugom svetskom ratu,pa posle rata svi zajedno na svim nivoima temeljno radili protiv Srbije i sve sto nosi pridev Srpsko i evo danas vec trideset godina ubiramo plodove te tragedije ... i ne vidi joj se kraj ...

Komitment

pre 4 godine

@ intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)
Pa mi smo i rekli da kao Kraljevina i država ali nismo izkontrolisali komunisticke struje i bandite u dovoljnoj meri. Mislim jeste ih kraljevina zatvarala nor Moša Pijade je bio zatvoren u Ohridu ali morali smo biti radikalniji prema crvenim banditima.

Stevica

pre 4 godine

Ukoliko nekoga interesuje prava istorija a ne Srpska mitomanija, ne bi bilo loše proguglati ime Pyotr Nesterov i datum 8. IX 1914. godine. To je zapravo bio prvi dokumentovani slučaj "kamikaze" napada, odnosno korišćenja motorizovane letelice za namerno nanošenje štete protivničkoj jedinici u toku oružanog sukoba.

Radojica

pre 4 godine

Svaka čast pilotima. Medjutim kad pogledam današnje stanje u ostatku Jugoslavije, koji se naziva Srbija, pomislim da su junaci dali uzalud svoje živote.

kosmi

pre 4 godine

@grrrr

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto misli/////

PITAJ ENGLEZE.

Metropola

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)... paaa od Engleza! Postoje knjige pa cak i bbc dokumentarac o tome.

Катарина Крстић

pre 4 godine

Дивно подсећање на наше јунаке. Хвала вам. Али пилоти не умиру и не гину, они само одлете и не врате се. Плаво небо, јунаци!
И, није овај поступак ни тако редак нити, смо га ми у Априлском рату измислили. Постоји од 1. светског рата, из 1914. када је на исти начин одлетео Пјотр Нестеров, пилот руске царске авијације, а захват се зове таран (ован), или у англосаксонској пракси air-ramming, mid-air collision. Пилоти су томе прибегавали када остану без муниције, а авион им је толико оштећен да процењују да не могу да слете. Тада није било седишта која катапултирају пилота, искакало се или преко крила или директно из кокпита. То, ипак није самоубиство, већ свесно саможтвовање. Камиказе нису пилоти, већ људи-бомбе који су полетали у једрилицама вученим авионима, и били су заправо управљачки механизам једрилице да је натоварену експлозивом сјуре у брод или подморницу. То јесте самоубиство, из каквиг год разлога. Треба и то знати, процене после ратова показале су да је просечна дужина живота ратног пилота у 2. светском рату била 3, и словина: ТРИ месеца. Зато, Слава јунацима. Плаво небо!

Есови

pre 4 godine

intereseje me odakle nam ideja da kazemo ne hitleru? ajde prvi svetski rat nismo imali izbora a i dve trecine srba bi se spasao u delovima austrije.al ovde reci ne i predati se ustasama i komunistima koji su nam isto mislili
(grrr, 20. jun 2019 00:17)

Крени да читаш и истражујеш, интернет, библиотеке, јутјуб...запрепастићеш се одакле нам идеја.

Uporni baksuz

pre 4 godine

Ovakav komentar me bas ubi u pojam. To su bili junaci koji su poginuli braneci svoj narod a ovde se filozofira o necem drugom. I jos toliko pluseva podrske. Osecam sramotu...

Metropola

pre 4 godine

To su bili avioni i piloti vojske Kraljevine Jugoslavije. Treba reci da su imali za to vreme savremene letelice.
(pp, 19. jun 2019 22:51)... imali su bf109 i harikene ali istina, vrlo malo! Ostalo je bilo zastarelo. Uostalom kao i ‘99, mozda za nijansu bolje!

Aleksandar

pre 4 godine

Ne bih ja ovo junačko delo poistovećivao sa akcijama kamikaza. Ovo što su srpski avijatičari učinili je posledica stcaja okolnosti, neravnopravne borbe, nedostatka municije. Nikada nismo imali takvu praksu.
Kamikaze su svesno uzletale na put bez povratka, a ciljevi su im prvenstveno bili neprijateljski brodovi.

Podgoricanin

pre 4 godine

Jedan od osmorice jugoslovenskih kamikaza bio je i Milutin Perovic iz Trubjela kod Niksica. Njegovi potomci i dalje zive tu. Prema dostuonim dokumentima bio je stacioniran na aerodromu kod Kumanova, a letio je na tada zastarjelim hoker fjuri avionima. Oborio je dva neprijateljska i zabio se u treci nakon sto je ostao bez municije.
inace, kamikaza je rijec jos iz japansko-mongolskog rata i znaci "bozji vjetar".

Dušan

pre 4 godine

@pp
Nisu brate komunisti cenili njihovu borbu i žrtvu, nego su im se Spasić i Mašera uklapali u koncept bratstva i jednistva, kao i Boro & Ramiz...

Goran

pre 4 godine

Ово је познато већ деценијама...догађај се збио изнад Ражановачке косе код Куманова...у питању су 111 и 112 ескадрила 35.вазд.групе...они су били једини опремљени застарелим двокрилцима Hawker Fury...тројица пилота су извршили тзв.таране...удар авиона у авион...тако су оборена три Немачка авиона а још два су се принудно спустила у Бугарску...12 наших авиона је уништено и погинуло је десеторо пилота...пилот Цветковић је оборен у вазд.борби над Подгорицом...није постигао ниједну победу...

A-Team

pre 4 godine

Prica stoji, samo postoji problem u slijedecem: pogibija srpskih pilota je ocajnicki, ali herojski cin. Nije dio vojne taktike, za razliku od japanskih kamikaza. Napada kamikaza je zabiljezen stotinama godina ranije kao dio vojne historije Japana, a ogledao se u masovnom, sveopcem jurisu pjesadijskih vojnika.

hadžija

pre 4 godine

Treba reci da su imali za to vreme savremene letelice.
(pp, 19. jun 2019 22:51)
ne NAJBOLJE, ta verzija Me 109 je bila bolja i od SPITFAJERA dok nije poboljšan. i imali su ih samo najelitniji nemački pukovi

Maksa

pre 4 godine

Sramota me je našta danas ličimo. Nismo pretcima niti do kolena.
(Realista, 19. jun 2019 21:51)

Upravo suprotno! Kada se kao obavezna lektira uvede knjiga "Čujte Srbi" od Arčibalda Rajsa informisali bi se da su Srbi u svakom ratu bili požrtvovani junaci (kakvim ih ceo svet opisuje) a u svakom miru najgori prema bližnjem svom i skloni biranju najgorih opcija za budućnost. Što znači da bi se naši preci iz mirnodopskih dana ponosili dokle smo dogurali!!!

Kec iz istorije

pre 4 godine

Primera zaletanja aviona u avion je bilo na mnogim bojistima Drugog sv. rata, ali japanske kamikaze to nisu radile. Njihov iskljucivi zadatak je bio da se zalecu u americke ratne brodove.

Mil’ca

pre 4 godine

Taran (od ruske reči za ovna) je prvi put upotrebio 1914 Pjotr Nestorov, pilot ruske carske vojske, kada je svoj avion zabio u avion austrijske vojske. Korišćen je i dalje u Velikom ratu. Sovjetski piloti su ga koristili i u Španiji, a na ulasku Sovjetskog Saveza u Drugi Svetski Rat napadom sa istoka na Poljsku postaje deo zvanične taktike. Sovjetska doktrina je računala da je razmena, u tom momentu vrlo inferiornog, aviona i pilota za znatno skuplji i strateški vredniji protivnički avion povoljna razmena za sovjetsku stranu.

Marko

pre 4 godine

...a ideju da se avionom zabije u neki visoki objekat je imao prvi Kavaja koji je i oteo avion sa namerom da se obruši na zgradu CK.

Baš smo domišljati, ali više treba pominjati Tesli, Pupina, Milankovića …

Јабучило

pre 4 godine

Таран (намерни удар у непријатељев авион) се догађао и током борбе над аеродромом Режановачка коса над Кумановом. Према разним изворима од једног до чак четири.

čekić

pre 4 godine

Prvi kamikaza u Drugom svetskom ratu bio je Milutin Perović iz Rudina kod Nikšića, član 36. Vazduhoplovne grupe Petog lovačkog puka. Upravljao je britanskim avionom "Hawker Hurricane" i poginuo je 6. aprila iznad Kumanova gde je njemu i ostalim pilotima koji su sledili njegov primer podignut spomenik u obliku slomljenog krila. Nažalost danas zaboravljeni heroj.

Saša

pre 4 godine

Zašto imamo potrebu da izmišljamo da smo u nečemu prvi, kada nismo... Prvo "zabijanje" aviona u avion je zabeleženo još 8.septembra 1914.g.na Istočnom frontu. Evo šta kaže istorija o tome: "Taraniranje ili taran (rus. тара́н, doslovno "bojni ovan") je izraz za zabijanje u zračnom ratovanju, odnosno taktiku ili čin kojim se neprijateljska letjelica nastoji uništiti, onesposobiti ili prisiliti na slijetanje tako da se udari vlastitom letjelicom koja tada i sama najčešće bude uništena ili onesposobljena.

Taraniranje je prvi put zabilježeno na početku Prvog svjetskog rata, kada je na Istočnom frontu 8. septembra 1914. godine ruski pilot Pjotr Nesterov, prilikom leta uočio austro-ugarski izviđački avion Albatros B.II te ga, nakon neuspješnih pokušaja da posadu likvidira pištoljem, uništio zabijanjem vlastitog aviona Morane-Saulnier G, pri čemu su oba aviona uništena, a Nesterov i neprijateljska posada poginuli." Imate na Wkipedi-i o tome svemu.

Stojko

pre 4 godine

@South Park
Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo jeu svom naporuzanju u aprilskom ratu imali i Mesersmit BF-109 i Hoker Hariken, kao i avion domace proizvodnje IK-3, znaci sve ono cime su ratovali i nemci i britanci godinu dana ranije.
Sto se tice bombardera, tu su Do-17, Bristol Blenhajm i Savoja marketi Sm-79. Drugim recima za to vreme je bilo prilicno moderno, ali je problem naravno bio u broju aviona jer je Kraljevina imala 200 modernih, a nemci i talijani su napadali sa oko 1500.

Marko

pre 4 godine

I ovu temu autošovinisit su morali da opogane. Koliko je ovaj narod propao, neki nebitni ljudi blate pilote heroje koji su dali život za slobodu.