Utorak, 21.05.2019.

09:18

Razočaranje i gorak ukus: Ona je odavno otkrila kraj serije "Igre prestola"?

Izvor: B92

Razoèaranje i gorak ukus: Ona je odavno otkrila kraj serije "Igre prestola"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Elizabeta

pre 4 godine

Ma ne mogu vas vise slusati! Vi ste pokvarili celu sezonu sa svojim pametovanjem! Sve vi znate kako bi trebalo da bude,sve ste izmozgali,izanalizirali,izfantazirali..imate svoje zelje i zakljucke? Pa dobro,zadrzite ih za sebe a možda mozete i sami da snimite sve kad ste tako pametni?! Loše mi vise od negativnih komentara za takvo neko remek delo!

nik

pre 4 godine

evo i ja da se izjadam... poprilično je gorak ukus posle svega. jedino što mi se stvarno svidja je što Martin od početka nameće jednu istinu, a to je da život veoma cesto nije fer i producenti su to ispostovali do kraja. ako dobra dela radiš ne mora da znaci da ce ti se dobro i vratiti. Dzon je pravi primer za to. Po meni bi idealan kraj bio da je Tirion ubio Deneris kao poslednji čin iskupljenja zbog greške koju je napravio u proceni i izdao Varisa koji je bio u pravu i da gine jer je ipak zaslužio(zbog dela koja je i sam nabrojao). Dzon bi bio kralj jer je zaslužio i po poreklu i po dobrim delima, a Bren bi bio poseban lik,nesto kao kolektivno sećanje koje bi pomoglo ljudima da ne zalutaju ponovo... ali to sam samo ja...

realno

pre 4 godine

Da li je neko primetio koliko je Bren poruzneo?Od simpaticnog klinca pretvorio se u neku smesnu pojavu bez imalo harizme a nema pojma ni da glumi.Sada lagano da krcka pare od serije jer nista pametno vise nece snimiti

bata djosa

pre 4 godine

i ovo moram da kazem: jako bitni momenti iz knjiga (a mislim da su..tj siguran sam provuceni i kroz seriju):
rog - postoji rog uz pomoc kog moze da se srusi zid. u seriji su se pravili ludi.
ludi kralj je uslovno bio lud. imao je vizije i na kraju je vikao "spali ih sve!"
mislim da ce u knjizi biti jasno da je mislio na setace, a ne na narod..
razumem ja da je serija morala da sreže puno toga, ali aman - sta je bre ovo bilo??!!?
Ponavljam: Dzon je morao do kraja da bude Dzon. I kao osoba tj karakter, ali i kao simbol.
a ispao je tunjavi placljivko, zbunjeni pokunjeni ubica s perorezom.
uzas.
Osecam se kao kad su me prosle godine odzeparili u prevozu..

mrgud

pre 4 godine

Serija ima veliki pad kvaliteta od 5. sezone, otpprilike od trenutka kada se i knjige koje su napisane završavaju. Nekako je to bilo zamaskirano dobrom radnjom koja je imala smisao cak i posle. Ja taj pad nisam previse osetio sve dok pripremajuci se nisam odgledao prvi put čitav serijal u komadu za nekih mesec dana. Tacnije kada sam je poceo gledati od početka negde u martu, podsetio sam se zbog čega je ova serija fantastična...a to su vrhunski dijalozi koji su zbog svog kvaliteta, do tančina nam pokazali karaktere likova, a samim tim i razvili emociju prema njima i ucinili da nam bukvalno utiče na svakodnevno raspoloženje sudbina tih likpva. A ti dihalozi su uglavnom vođeni nevezano samu radnju serije i aktuelne događaje u njoj, vec smisljeno o sporednim temama ali su u stvari nam otkrili kataktere tih likova
Naravno to je delo upravo Martina, koji je i pored zanra koji do skora nije bio popularan upravo zbog slabih autora, vrhunski pisac.
Posle 5. sezone ti dijalozi prestaju. Priča koliko toliko ima logike, a mi koii smo zavoleli ili zamrzeli ove likove ni ne primecujemo koliko su bez tih dijaloga postali bezlični, ali nas nj8hovo poznavanje iz ranijih sezona jednostavno prevodi žedne prelo vode, a sam scenario kao da su pissmalii osnovci.
Onda dolazi katastrofa. I ono malo sto je uspelo da zadrzi 6 i 7 sezonu gledljivom i zabavnom, biva sahranjeno bućkurišem, da sam se zapravo zapitao tok9m gledanja poslednje epizode, da li su ova dvojica doziveli neku povredu glave i gubitak inteligencije ili ih je baš briga, jer jednostavno kraj može biti bilo kskav ako priča koja dovodi do njega ima smisao. Ali ona nema smisao jer pored rupa i nedoslednpsti, sami likovi postaju glupavi i površni. Može se Deneris pokvariti i poludeti, ali mora da ima neke logike u tome i da se to bolje razradi, jer njeno objašnjenje zašto je pobila ljude nije prikaz ludila, vec bukvalno kao manjak inteligencije, i pogresnog rasuđivanja usled manjka te inteligencije.
Deneris bukvalno postaje...ne toliko zla koliko u stvari glupson.
Dzon i njegova patetika isto kao i kod Deneris, posledica srozavanja njegove inteligencije
Ne bi ovoj dvojici dao ni da čiste ulice blizu filmskih studija zbog neprofesionslizma. Tolike pare upucaju u 8. sezonu, a oni je urade kao amateri...sramota

Немања

pre 4 godine

И писац и сценаристи су рекли да желе крај који неће бити ни срећан ни тужан. Па су једни ликови добили трагичан крај, а други Дизнијев, уместо да свако од њих добије по мало од оба.
Хтео бих да само додам још нешто о идеологији коју пропагира ова серија посебно у својој завршници. Нико од младих главних јунака серије на крају није ни близу тога да је засновао успешну емотивну везу , о браку и породици и деци да и не говоримо. У току трајања серије (73 епизоде) именованим ликовима родило се само једно дете (Гилин син Мали Сем). Посматрано из овог угла, овакав крај је најмрачнији зато што је Вестеросу у буквалном смислу укинуо будућност.
Што би Американци рекли: „End of rant!”

Немања

pre 4 godine

Сценаристи су апсолутно оманули. ХБО им је нудио новац за две пуне сезоне од по 10 епизода. Они су то одбили. Колико су умишљени говори и то да после сваке епизоде постоји клип у коме је они тумаче. Па да су сценариста и режисер урадили посао како треба не би било потребе за „приручником“ који накандно објашњава шта је писац хтео да каже. То нема нигде!
Серија је пуна недоследности. Док с једне стране у Краљевој Луци имамо скоро па пародирану сцену избора новог краља по принципу како мали Перица замишља средњи век (која ме је јако подсетила на наше несрећне „Немањиће“), на Северу се крунисање нове краљице обавља по свем протоколу стварног средњег века.
Главни ликови Џон и Денерис су уништени. Џон је целу сезону статиста у сопственом животу. Денерис је у две епизоде окренула наопако све што је изграђено у претходних 70 (седамдесет) епизода. Није било времена за убедљив приказ тог преокрета.
Глумцима се обично каже каква је уопштено судбина њиховог јунака да би знали како да га глуме. Глумица Емилија Кларк је тек пред почетак снимања последње сезоне сазнала шта чека њену јунакињу. То значи да ни сами сценаристи нису знали шта хоће са овим ликовима.
И када уклоните главне јунаке (да бисте рекли како не робујете стеротипима), добијете сусрет у Драгонпиту који је бледа сенка оне са краја 7. сезоне. Пола ликова који ту седе су анонимуси који нас се уопште не тичу. Сав набој се истопио и ефекат је никакав.

bata djosa

pre 4 godine

@Bata
nije ok
povrsno je.
odluke likova nisu u skladu sa njihovim sasvim jasno iskristalisanim karakterima.
Ne moze odjednom Remzi (jel se secas Remzija?) da klikne i pocne da propagira Paz&Amor i da dobrovoljno ode u Nocnu strazu.
Ili Planina da prestane da ubija.
Ili Arja da uzme da štrika.
Naprosto to ne biva "u stvarnom zivotu" - na sta se ti pozivas.
Evo reci cu ti ja sta je i kako je moglo da bude:
Sersei i Dzejmi su mogli da pobegnu. U stvarnosti jaka vecina zlotvora nikad ne odgovara za zlodela (pogledaj samo 1sv.rat i Argentinu)
Deneris ako je vec morala da umre zasto je nije Tirion ubio, ili smrtno ranio - pa brat mu je kraljoubica.
Sivi crv je apsolutno sporedan lik! Zasto odjednom on odlucuje?
I na kraju - kako bese ono: ko ubije Khala postaje kal! Gde su Dotrakiji da pitaju svog zakonitog kralja Dzona sta dalje?
ma mogu do sutra ovako...

Admiral

pre 4 godine

@ dd, 21. maj 2019 12:40)

To nije istina. Imali su budzet koliko hoce, cak su ih iz HBO nagovarali da snime 10 sezona ali nisu zeleli jer su krenuli u novi projekat da snimaju StarWars i zbog toga su na brzinu smandrljali i unistili GOT

Džoni

pre 4 godine

Aman ljudi? Kraj je upravo onakav kakav je i trebao da bude. Svako je završio onako kako je u prvim sezonama i predstavljen manje više. Džon nije za kralja nego je pre svega ratnik i tako i završava spasivši kraljevstvo od Deneris koju je moć uspela da opije i približi njenom bratu i njenom ocu Ludom kralju, Sansi je predodređeno bilo da se uda za kralja i postane kraljica i na kraju postaje kraljica Severa, Arja avanturistički duh koji ne može da se smiri odlazi u potrazi za avanturom(setite se samo prve epizode i njenog baratanja sa lukom i strelom i izjava da nikada neće biti gospa) i Bren od nestašnog dečaka postaje trooki gavran koji sakuplja svu mudrost Sveta koji na kraju i logično zauzima mesto koje mu po sposobnosti i pripada(nije njega Noćni Kralj želeo mrtvog tek tako) potrebno je samo odgledati seriju malo dublje i sve se na kraju složi i za sve ima opravdanja. Ima i nekih nelogičnosti a to je broj neokaljanih i Dotrakija na kraju, malo ubrzana osma sezona u odnosu na ostatak serije ali na kraju ipak se sve namestilo. Ne znam šta su ljudi očekivali od kraja, da Deneris i Džon zajedno vladaju srećno do kraja života?? Ipak je ovo drugačija priča i nemoguć je bio baš totalni hepi end. Setite se da je Ned Stark pogubljen u prvim epizodama a priča startuje oko njega?

mrmlj

pre 4 godine

@ (ko je ovde lud, 21. maj 2019 12:59) u knjizi je ziv egon, koji je denerisin brat a dzon je egon koji je sin denerisinog brata, regara. ima barem 5-6 egona targarjena u knjigama. npr. rodjeni brat mestra emona je takodje egon, samo je on zapravo i bio kralj.

tomica chicago

pre 4 godine

Mora da se procita knjiga da bi se osetila serija. Zadnja sezona je morala da ide u 3 ili ; sezone a to je verovatno bilo neizvodljivo. Da bibse dobio osecaj prvih 6 ili 7 epizoda nedostaju duge konverzacije i neizvesnost... To je nestalo u 8 epizodi. Mozda nedostatkom novca, mozda prezasicenost glumaca... Kraj je dobar i nekako ocekivan ali zadnje tri epizode su trebale da idu u 3 sezone. Ovako je zavrseno samo da se zavrsi!

Admiral

pre 4 godine

@ 21. maj 2019 11:06

Bravo za komentar! Kratko ali je pogodjena sustina, mada ima tu jos sijaset nelogicnosti ali bi trebalo dosta da se nabroje i kom bi bio predugacak. Uglavnom, ocajno odradjena sezona, zbrzana, nabacana, nelogicna, unisteno sve ono sto je gradjeno prethodnih godina.

Admiral

pre 4 godine

@ Ovo ima nastavak 1000 %
(daljesrpski, 21. maj 2019 10:51)

A koji nastavak? Sta bi moglo da se desi u nastavku, svi bitni otisli, Deneris mrtva, zmaj verovatno umire od tuge, Snou prognan, skoro sve kuce uniatene... Jedino da povampire Deneris, da Dzon sa sakom divljana krene u rat jer je shvatio da je pogresio ili mozda Jara Grejdzoj da napadne kraljevu luku... Bilo sta da snime bilo bi katastrofa

Neko iz mase

pre 4 godine

Mogli su komotno da ovu sezonu završe ubistvom ledomata, a sledeće godine poslednju bitku. Mogli su napraviti i 3 sezone po standardnih 10-12 epizoda i nebi pogrešili ni malo... U ovoj sezoni bilo je previše momenata gde je bukvalno između dva kadra u epizodi prošlo nekoliko nedelja u Vesterosu, čak i meseci. Previše vremena i događaja su sabili u ovih poslednjih 6 epizoda I to je moja jedina zamerka.

mrmlj

pre 4 godine

nije mi problem sto je deneris spalila kraljevu luku vec mi je problem sto ispada da je to uradila jer je sersei pogubila misandei i jer ju je dzon odbio. sami glavni dogadjaji nisu toliko strasni koliko nacin na koji je do njih doslo. sve zbrzano, onako kako scenaristima najvise odgovara. “treba nam da jos jedan zmaj pogine da ne bi na njemu bio dzon koji bi se suprotstavio deneris prilikom spaljivanja kraljeve luke” - zmaja ubiju balistama koje mogu da pucaju “iza coska” sa flote od X desetina brodova koja se sakrila iza jednog ostrvca. “treba nam da u ovoj epizodi ubijemo night kinga” - arja se neopazeno provuce pored svega zivog i nezivog, zaskoci ga i jos mu proda najgluplju foru ikada i ubije ga. “sta cemo sa dotrakima? trebaju nam za ovu scenu sa deneris a svi su izginuli u onom jurisu pred zidinama zimovrela” - ma nisu bas svi izginuli. i tako u krug, u krug, u krug... beniof i vajs jednostavno nisu znali kako da zavrse ovu pricu (nije im zameriti, ni martin ocigledno ne zna kako da je zavrsi) i onda su je zbrzali i nadali se da niko nece primetiti.

Dynamic

pre 4 godine

Čitava osma sezona je obično smeće. Ajde rasplet manje više ali toliko patetike, banalnosti, toliko neubedljivo da je bilo mučenje gledati. Uzmi bilo koju epizodu iz prethodnih sezona i naći ćeš jake karaktere, ubedljive dijaloge, dobru glumu itd. Ovo su srozali na sve moguće načine, ništa nije ostalo od dobre serije. Ali niiišta, ni da takne.

Drogo-Deny

pre 4 godine

Ne mogu da verujem da je Dzon postao toliko kreten.Dolazi kod Tiriona i ovaj mu prica pricu.Posle Tirion dolazi kod njega i prica mu drugu pricu.A Deneris mu nudi zivot bez mnogo price i odlucivanja"
Stvari stoje ovako,hoces-neces"
Na kraju su scenaristi pokusali da od go..na naprave pitu:scena kada Drogon topi presti i pokazuje poentu zivota i odlazak Dzona sa divljacima u stvaran svet,kada su ovi sto su ga poslali na Zid podelili kamenje,zemlju i funkcije-misleci da je to najbitnije!
Epizoda je krs zivi,a kao najveca glupost se izdvaja Bren kada pita Tiriona da li je neko bideo Drogona?!A za sta ce ti?!Da mu opet ubijete majku i kazes mu da si ti kralj kamenja,suta,zemlje,nekog noksira na glavi?!
Stvarno su od dobre serije napravili spansku sapunicu koja ih prevazilazi...Ali je poucna za stvarni zivot,u kome ljudi rade svakakve poslove i muljavine zarad para,izgube zdravlje ili zivot,pa kasnije trose te pare na lecenje ili sahrane.

Samo kažem

pre 4 godine

Kakva glupost. Ta tetovaža moze da znaci bilo šta. Što onda, kad je objavila ovu fotografiju, niste napisali kakav će kraj serije da bude? Uostalom očekivalo se da severnjaci prežive šta god da se desi jer bi onda serija totalno propala.

agent mahoun

pre 4 godine

Sever traži otcepljenje a ostali kao ma može još pod krunom da budemo... Sivi crv koji traži pravdu za Džona odlazi ali i Džon je li isto odlazi iako nema ko više da ga tera... Tirion priča o najboljoj priči i lik ladno pominje Brendona... Uporediti njegovu priču i Džonovu nebo i zemlja.... Džon vraćen iz mrtvih da bi ujedinio vojske za koju je na kraju Arja uništila ali ajde možda Arja ne bi ni bila tu da se Džon nije vratio.... Dotrakijevi zaboravljeni... Tako su me iznervirali što se nerviram ni sam ne znam oni zaradili pare na nama budalama... Možda su to i hteli da bi kupili ove dve knjige.

Memorija

pre 4 godine

Kao i u svemu tako i oko GoT vecina ljudi u Srbiji pokazuje svoju povrsnost i mozak nadojen glupostima. Serija se nije zavrsila u sestoj epizodi osme sezone...serija se zavrsava vec tri sezone...poslednja epizoda je samo kruna svega, ko je pratio sta se desava. Ko je onako povrsno gledao epizodu po epizodu da ukrca vreme i da se zabavi ocekivao je u poslednjoj epizodi da mu se sve nacrta. E pa ne ide to tako. Mora da se prati i razmislja i onda je kraj taman kakav treba da bude. Jednostavan, odmeren, psiholoski i zivotno tacan. Surov a topao.

мр

pre 4 godine

Колико сам видео на крају Џон се мало цинично смешкао и онда мало одјахао са дивљацима.

Hagiano

pre 4 godine

Sam kraj serije meni odgovara, od prve epizode bili su mi Starkovi najsimpaticniji. Tako da njihov opstanak je sa te strane zadovoljavajuc.
Ono sto mi nije jasno, jeste uloga Dzona u 8 sezoni? Sta je konkretno radio sem sto je slinio za Deneris?
Dzejmi Lanister kao malo dete ne zna da li hoce sestru ili Brianu, pa bi malo da šara ako može?
Scena u poslednjoj epizodi gde Tirion sklanja cikle sa brata i sestre je totalno glupava? Šta su oni poginuli zbog gluposti 200 cigala palo, mogli su da izbegnu gde su hteli. Ja reko srušilo se sve pa nema kud, kad ovaj mali lagano došao do njih.
Deneris pobednik svih razočarenja... U sekundi postaje tiranin zbog one kovrdžave... glupost. Toliko je likova pobijeno u ovih 8 sezona i ni prema kome nije osetila takav gnev kao kad su odsekli glavu onoj frćkavoj.
Mnogo je nepromišljenih stvari, ubrzano i komotno je moglo i ovo da ide u 10 epizoda da malo objasne ove promene u likovima.
I da, da onaj Varis ode kao da je obična džukela, a ne jedan od glavnih likova od početka sezone i uvek sa tri koraka u napred pripremljenim...
Sve u svemu Ned Stark od gore sedi zadovoljno, samo šteta što njegov Rob nije doživeo i ona njegova (unuka Čarlija Čaplina)da su imali još koju interesantnu scenu.
Eee a kad se setim prve epizode...

palop

pre 4 godine

Ovo ima nastavak 1000 %
(daljesrpski, 21. maj 2019 10:51)

Snimace se prequeli, tj. neke price od ranije iz istog sveta.

Poslednja sezona ogromno razocarenje, snimali 2 godine, a scenario kao da su deca pisala. Steta za ovakvu seriju, prve 4 sezone su lako u top 3 serija ikada, ali nakon toga krece pad koji kulminira u ovom rasulu od sezone...

Antibot Bota

pre 4 godine

Fenomenalna serija sa krajem koji ce za par godina biti hvaljen jer je bio veran temi koji su pisac i kreatori serije i hteli da obrade, rat je besmislen, a oni koji prezive moraju da zive sa posledicama svojih odluka i da se trude da budu bolji ljudi koji uce na greskama kako svojim tako i onih koji su ziveli pre njih. Kralj Bran je istorija iz koje ljudi trebaju da uce jer se samo tako moze slomiti tocak ljudske patnje. Mislite malo svojom glavom a ne redditom i youtubom.

Bata

pre 4 godine

Radim dugo sa ljudim,i smatram da ljudi nikad nisu zadovoljni!!! Sta fali karju? Bas me znaima kako bi vi to?! Ljudi kraj je,prica se svodi!!! Ne ocekujete valjda obrte kao sto je pogubljene Neda Starka,ili crvena svdba ili... Kraj je mora se prica svesti! Rat sa nocnim kraljem,pobedili nasi,mada se nije cinilo na momente da ce tako biti. Ako ste ocekivali da ce vojska mrtvih da pobedi onda... A na drugoj strani sta ste ocekivali,ja iskreno nisam ovako,mislio sam cak da ce vise liciti na holivudski srecan kraj. Meni je ovaj kraj skroz ok! Sta ste mislis zmaj ih pojede sve i cao nema pobednika! Ili Arja ubije i Dzona i Deneris jer su Targarijeni,pa onda Sansa ubije Arju da ona bude jedina vladarka kao Sersei!!! Likovi koji su prezibeli su to zasluzili,Deneris se pretvorila u tiranku sto nismo ocekivali ja bar nisam,niti sam ocekivao da ce je Dzon ubiti a na pocetku serijala da ce uopste biti ubijena. Niti da ce Dzon opet na sever. Araja u svom fazonu u nepoznto kao tokom svih 8 sezona. Sve je na svom mesty po meni. Mozda jos nekih lickanja ali ne znam na cemu i kako. Kraj je mogao biti previse holivudski i predvidiv ili previse surov sto nije ok prema likovima ili ovako. Svi zadovoljni po malo! Sve je to sasvim,sasvim ok!!!

Petar

pre 4 godine

Ne druzim se niti upoznajem sa osobama koje prate ovu seriju kao sto sam nekada u sirokom luku zaobilazio ljubitelje meksickih sapunica.

partizan

pre 4 godine

Cini mi se da GoT ima par blokova koji se ponavljaju - incest, seks, masovna bitka, ubijemo glavnog lika, repeat. I malo zmajevi.
(Algoritam, 21. maj 2019 10:57)
Onda si bas bas omasio poentu.

taja

pre 4 godine

Prejadan kraj, bedno, povrsno, jednom recju uzas. Ja sam zgrozena i zaista nemam teksta. Ova splacina sa ovom besmislenom sansom i njenom "transformacijom" je presmesna i toliko naivna da je apsolutno pretesko za gledanje. Ali bar je gotova, to je zapravo i najbolja stvar u svemu ovom.

Pedu

pre 4 godine

"Knjige pomažu da se stvori još veće interesovanje za seriju i obrnuto"
Ključna rečenica za ovu seriju.

Na žalost, upropaštavanje dobre ideje je krenulo sa drugom sezonom serije (i to od tad pričam).
A upropaštavanje knjige je počelo od trećeg ili četvrtog dela, sad se ne sećam tačno, davno sam čitao.
Onaj deo kad Tirion krene da traži Deneris.
Osmu sezonu nisam ni počeo da gledam, a po svim komentarima, i neću.

Shanara chronicles, u produkciji MTV-a je ozbiljnije urađen od ovoga, a ono je klinačka serija.

Mikiriki

pre 4 godine

@Jon Bon Jovi
Tipičan primer kako Perica shvata marketing.
Ljude nije privukao marketing već proizvoda, odnosno priča (storytelling) serije. Koja je bila kompleksna i veoma zanimljiva, zato i oni koji su gledali, pričaju o njoj.

Ja

pre 4 godine

Cini mi se da GoT ima par blokova koji se ponavljaju - incest, seks, masovna bitka, ubijemo glavnog lika, repeat. I malo zmajevi.
(Algoritam, 21. maj 2019 10:57)

Upravo! A masa se lozi, prividjaju im se duboke zivotne mudrosti, udzbenici diplomatije... hahaha. Ovo je serija napravljena za zabavu masa, sokiranje gledaoca stvara osecaj zavisnosti, i ocekivati od ovoga vise od plitke zabave... hej?

ko je ovde lud

pre 4 godine

Pa knjige moraju biti drugačije završene jer mnogo likova nema u seriji i kojih ima se totalno razlikuju npr Euron Grejdžoj je skroz drugi lik, isto Džon nije Targarian, barem ne taj za koga su rekli jer je on živ u knjizi itd itd...

Turbulencija

pre 4 godine

Svetski megahit, pa sam ovu seriju zbog toga i ja ispratio. Dobra serija sa uzasnim krajem. I to ne zbog toga ko je pobedio, ostao ziv ili sta vec. Vec je jedna kompleksna serija zavrsena na skandalozno povrsan nacin samo koliko da se zavrsi. Mislim da je i vecinu glumaca malo sramota zbog toga, ali jednostavno njima je to bio posao i odradili su ga do kraja. Ali sve u svemu to je samo serija. Pustite masti na volju i zamislite neki svoj kraj ako vam je zaista toliko tesko zbog jedne serije i nemate drugih problema u zivotu.

dd

pre 4 godine

koliko sam ja obavesten glavni problem su bile finansije,jedna serija kosta oko 15mil dollara...tu scenaristi nisu imali prostora za nesto vise,dobili su 6.epizoda i morali su celu finalnu sezonu da strpaju u to

zato je sve tako na brzaka ispalo,nove price oko glavnih likova totalno preskocene,scene su se odigravale jako brzo,promene kod glavnih likova su bile extremne i destruktivne a bili pozitivci

jednostavno zavrsna prica i kraj serije je veoma los,ali kao sto rekoh finansije nisu dozvolile recimo 10.epizoda,to je po meni neki minimum da bi to sve bilo ok!

ne znam ko to finansira i ko su sponzori,ali trebali su sacekati lovu da to urade kako treba,jer ispalo je lose,ako vec imas svetski mega popularnu seriju toliko godina,odradi kraj kako treba,a ne samo ofrlje i cao

:(

pre 4 godine

kriminalni scenario!!!

džejmija i sersei u 5oj epizodi zatrpa 1000 kubika kamena. u 6oj vidimo da je to zapravo bio jedan japaner cigle XD

džon snou a.k.a IQ 50.
hodor je za njega aristotel.

sivi crv drži mesecima ruševinu od grada bez resursa/hrane? zašto? s kojim ciljem?
usput - ne presuđuje džonu i tirionu nego ih drži zatvorene???

"genijalni" scenario, oh, ne znam šta da radimo - hajde da napravimo vremenski skok! kakva jadna postava u dragon pit-u! pola likova nepoznato. zapažena uloga princa dorne...

deneris od empatične osobe koja 7 sezona saoseća sa robovima i sirotinjom - u milisekundi postaje hitler^2 !?!

"genijalni" obrt "scenarista" - praktično statista bren postaje king. naravno - "zašto je on prošao sav taj put" ??????!!? lol

bron, koji se ne pojavljuje skoro nikako - postaje 3-ći čovek kraljevstva - ministar finanCija.

drogon otišao gde ?? bren "svevideći" pita !?! okolo gde je zmaj ?

ajra zvana kris kolumbo odlazi da traži put do Indije ?! lol

itd itd .....

10 godina čekanja OVOGA !?!
KOLOSALNO UPROPAŠTENA SERIJA.

enfant terrible

pre 4 godine

Naravno da je gorak ukus, jer svako je očekivao mnogo više priče i objašnjenja, a umesto toga dobili smo sjajne vizulne efekte, scenografiju i muziku kao zamenu za kvalitet koju je ranije serija posedovala. Do VIi sezone serija je bila udžbenik diplomatije.
Zmaj kao stari mudrac koji topi tron je najbolji momenat i pokazatelj ljudima da je vlast glupost, jer bitan je život. Tirion je asocijacija srpskog političara koji prodaje demagogiju, Sansa neiživljena riba, a Džon potrošena ličnost koja je sve uradila kako treba i dobila izgnanstvo.
Svaki ep ima svoju poentu, ovde na kraju svom detetu šta da kažeš kao poentu priče(?): Budi kao Tormund! Sloboda je samo jedna...

Spalle

pre 4 godine

razocaran sam kako je uradjena ova poslednja sezona ... sve je zbrzano ... nisam razocaran kako se zavrsila serija ... mslm da su veoma dobro odradili kraj ... ali evo gledam poslednju scenu i kao da deo mene odlazi sa tom serijom ... ne znam za vas kako ste vi to primili k srcu

btw

pre 4 godine

Eto nam nove serije, Starkovi.
Pratice Dzona na severu gde ce se uvesti neka nova desavanja, Sansu i Brena na svojim prestolima i Ajru koja otkriva nove zemlje. U tim putovanjima Ajra ce naici na zemlju u kojoj se skrasio zmaj, a ciji samani su oziveli Deneris... Mozda je Deneris postala kraljica tog naroda, mozda je i zmaj pronasao sebi. Slicne pa gaji zmajice... A moguce da ce se pojaviti i marsovci.

Koka koja nosi zlatna jaja se odrzava u zivotu sve dok jaja ne postanu obicna.

slavimir

pre 4 godine

Autori kažu da je ovo kraj serijala, a utisak je da priča uopšte nije zaključena, da je rasplet nekako neubedljiv, kao da su scenaristi lutali, lutali i na kraju presekli kao satarom, najvećim herojima dodelili iznenadno ludilo i smrt, a drugome epitet kraljoubice i doživotno progonstvo u "Sibir", da, navodno, čuva svoju Noćnu stražu, samo što više ne znamo od koga. Sersei i Džejmi su dobili svoj romantični kraj, iako su bili najveći negativci, a Tirion, iako se na trenutak činilo da bi možda osvetio njihovu smrt, prepušta to Džonu. Sve u svemu, vrlo konfuzno, neubedljivo, .nedovršeno, ili, što bi Ameri rekli, wtf???

bull

pre 4 godine

Mislim da je Martin planirao ovakav kraj, samo sto bi nas on do tog kraja doveo mnogo lepse i zanimljivije. Nisam razocaran krajem, nego preskakanjem sa scene na scenu, bez neke vece razrade. Deneris je u 3 epizode, bila heroj, negativac i u trecoj poginula. To je sve moglo malo vise da se razvuce. Mogli su seriju da razvuku na jos jednu sezonu u kojoj bi se moglo razraditi kako Deneris postaje negativac.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Nije najbolja serija u istoriji ali sa marketingom ubedljivo najjača.Na koji god svetski sajt udjem “raspredaju” svud o njoj po čitav dan.Verovatno mnogo su para zaradili pa papreno daju i za marketing.Zamisli da su “Mucke” imale ovakav marketing i logistiku ‘80-ih godina prošlog veka?

:(

pre 4 godine

kriminalni scenario!!!

džejmija i sersei u 5oj epizodi zatrpa 1000 kubika kamena. u 6oj vidimo da je to zapravo bio jedan japaner cigle XD

džon snou a.k.a IQ 50.
hodor je za njega aristotel.

sivi crv drži mesecima ruševinu od grada bez resursa/hrane? zašto? s kojim ciljem?
usput - ne presuđuje džonu i tirionu nego ih drži zatvorene???

"genijalni" scenario, oh, ne znam šta da radimo - hajde da napravimo vremenski skok! kakva jadna postava u dragon pit-u! pola likova nepoznato. zapažena uloga princa dorne...

deneris od empatične osobe koja 7 sezona saoseća sa robovima i sirotinjom - u milisekundi postaje hitler^2 !?!

"genijalni" obrt "scenarista" - praktično statista bren postaje king. naravno - "zašto je on prošao sav taj put" ??????!!? lol

bron, koji se ne pojavljuje skoro nikako - postaje 3-ći čovek kraljevstva - ministar finanCija.

drogon otišao gde ?? bren "svevideći" pita !?! okolo gde je zmaj ?

ajra zvana kris kolumbo odlazi da traži put do Indije ?! lol

itd itd .....

10 godina čekanja OVOGA !?!
KOLOSALNO UPROPAŠTENA SERIJA.

Turbulencija

pre 4 godine

Svetski megahit, pa sam ovu seriju zbog toga i ja ispratio. Dobra serija sa uzasnim krajem. I to ne zbog toga ko je pobedio, ostao ziv ili sta vec. Vec je jedna kompleksna serija zavrsena na skandalozno povrsan nacin samo koliko da se zavrsi. Mislim da je i vecinu glumaca malo sramota zbog toga, ali jednostavno njima je to bio posao i odradili su ga do kraja. Ali sve u svemu to je samo serija. Pustite masti na volju i zamislite neki svoj kraj ako vam je zaista toliko tesko zbog jedne serije i nemate drugih problema u zivotu.

enfant terrible

pre 4 godine

Naravno da je gorak ukus, jer svako je očekivao mnogo više priče i objašnjenja, a umesto toga dobili smo sjajne vizulne efekte, scenografiju i muziku kao zamenu za kvalitet koju je ranije serija posedovala. Do VIi sezone serija je bila udžbenik diplomatije.
Zmaj kao stari mudrac koji topi tron je najbolji momenat i pokazatelj ljudima da je vlast glupost, jer bitan je život. Tirion je asocijacija srpskog političara koji prodaje demagogiju, Sansa neiživljena riba, a Džon potrošena ličnost koja je sve uradila kako treba i dobila izgnanstvo.
Svaki ep ima svoju poentu, ovde na kraju svom detetu šta da kažeš kao poentu priče(?): Budi kao Tormund! Sloboda je samo jedna...

btw

pre 4 godine

Eto nam nove serije, Starkovi.
Pratice Dzona na severu gde ce se uvesti neka nova desavanja, Sansu i Brena na svojim prestolima i Ajru koja otkriva nove zemlje. U tim putovanjima Ajra ce naici na zemlju u kojoj se skrasio zmaj, a ciji samani su oziveli Deneris... Mozda je Deneris postala kraljica tog naroda, mozda je i zmaj pronasao sebi. Slicne pa gaji zmajice... A moguce da ce se pojaviti i marsovci.

Koka koja nosi zlatna jaja se odrzava u zivotu sve dok jaja ne postanu obicna.

slavimir

pre 4 godine

Autori kažu da je ovo kraj serijala, a utisak je da priča uopšte nije zaključena, da je rasplet nekako neubedljiv, kao da su scenaristi lutali, lutali i na kraju presekli kao satarom, najvećim herojima dodelili iznenadno ludilo i smrt, a drugome epitet kraljoubice i doživotno progonstvo u "Sibir", da, navodno, čuva svoju Noćnu stražu, samo što više ne znamo od koga. Sersei i Džejmi su dobili svoj romantični kraj, iako su bili najveći negativci, a Tirion, iako se na trenutak činilo da bi možda osvetio njihovu smrt, prepušta to Džonu. Sve u svemu, vrlo konfuzno, neubedljivo, .nedovršeno, ili, što bi Ameri rekli, wtf???

bull

pre 4 godine

Mislim da je Martin planirao ovakav kraj, samo sto bi nas on do tog kraja doveo mnogo lepse i zanimljivije. Nisam razocaran krajem, nego preskakanjem sa scene na scenu, bez neke vece razrade. Deneris je u 3 epizode, bila heroj, negativac i u trecoj poginula. To je sve moglo malo vise da se razvuce. Mogli su seriju da razvuku na jos jednu sezonu u kojoj bi se moglo razraditi kako Deneris postaje negativac.

Spalle

pre 4 godine

razocaran sam kako je uradjena ova poslednja sezona ... sve je zbrzano ... nisam razocaran kako se zavrsila serija ... mslm da su veoma dobro odradili kraj ... ali evo gledam poslednju scenu i kao da deo mene odlazi sa tom serijom ... ne znam za vas kako ste vi to primili k srcu

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Nije najbolja serija u istoriji ali sa marketingom ubedljivo najjača.Na koji god svetski sajt udjem “raspredaju” svud o njoj po čitav dan.Verovatno mnogo su para zaradili pa papreno daju i za marketing.Zamisli da su “Mucke” imale ovakav marketing i logistiku ‘80-ih godina prošlog veka?

mrmlj

pre 4 godine

nije mi problem sto je deneris spalila kraljevu luku vec mi je problem sto ispada da je to uradila jer je sersei pogubila misandei i jer ju je dzon odbio. sami glavni dogadjaji nisu toliko strasni koliko nacin na koji je do njih doslo. sve zbrzano, onako kako scenaristima najvise odgovara. “treba nam da jos jedan zmaj pogine da ne bi na njemu bio dzon koji bi se suprotstavio deneris prilikom spaljivanja kraljeve luke” - zmaja ubiju balistama koje mogu da pucaju “iza coska” sa flote od X desetina brodova koja se sakrila iza jednog ostrvca. “treba nam da u ovoj epizodi ubijemo night kinga” - arja se neopazeno provuce pored svega zivog i nezivog, zaskoci ga i jos mu proda najgluplju foru ikada i ubije ga. “sta cemo sa dotrakima? trebaju nam za ovu scenu sa deneris a svi su izginuli u onom jurisu pred zidinama zimovrela” - ma nisu bas svi izginuli. i tako u krug, u krug, u krug... beniof i vajs jednostavno nisu znali kako da zavrse ovu pricu (nije im zameriti, ni martin ocigledno ne zna kako da je zavrsi) i onda su je zbrzali i nadali se da niko nece primetiti.

agent mahoun

pre 4 godine

Sever traži otcepljenje a ostali kao ma može još pod krunom da budemo... Sivi crv koji traži pravdu za Džona odlazi ali i Džon je li isto odlazi iako nema ko više da ga tera... Tirion priča o najboljoj priči i lik ladno pominje Brendona... Uporediti njegovu priču i Džonovu nebo i zemlja.... Džon vraćen iz mrtvih da bi ujedinio vojske za koju je na kraju Arja uništila ali ajde možda Arja ne bi ni bila tu da se Džon nije vratio.... Dotrakijevi zaboravljeni... Tako su me iznervirali što se nerviram ni sam ne znam oni zaradili pare na nama budalama... Možda su to i hteli da bi kupili ove dve knjige.

realno

pre 4 godine

Da li je neko primetio koliko je Bren poruzneo?Od simpaticnog klinca pretvorio se u neku smesnu pojavu bez imalo harizme a nema pojma ni da glumi.Sada lagano da krcka pare od serije jer nista pametno vise nece snimiti

Dynamic

pre 4 godine

Čitava osma sezona je obično smeće. Ajde rasplet manje više ali toliko patetike, banalnosti, toliko neubedljivo da je bilo mučenje gledati. Uzmi bilo koju epizodu iz prethodnih sezona i naći ćeš jake karaktere, ubedljive dijaloge, dobru glumu itd. Ovo su srozali na sve moguće načine, ništa nije ostalo od dobre serije. Ali niiišta, ni da takne.

bata djosa

pre 4 godine

@Bata
nije ok
povrsno je.
odluke likova nisu u skladu sa njihovim sasvim jasno iskristalisanim karakterima.
Ne moze odjednom Remzi (jel se secas Remzija?) da klikne i pocne da propagira Paz&Amor i da dobrovoljno ode u Nocnu strazu.
Ili Planina da prestane da ubija.
Ili Arja da uzme da štrika.
Naprosto to ne biva "u stvarnom zivotu" - na sta se ti pozivas.
Evo reci cu ti ja sta je i kako je moglo da bude:
Sersei i Dzejmi su mogli da pobegnu. U stvarnosti jaka vecina zlotvora nikad ne odgovara za zlodela (pogledaj samo 1sv.rat i Argentinu)
Deneris ako je vec morala da umre zasto je nije Tirion ubio, ili smrtno ranio - pa brat mu je kraljoubica.
Sivi crv je apsolutno sporedan lik! Zasto odjednom on odlucuje?
I na kraju - kako bese ono: ko ubije Khala postaje kal! Gde su Dotrakiji da pitaju svog zakonitog kralja Dzona sta dalje?
ma mogu do sutra ovako...

Hagiano

pre 4 godine

Sam kraj serije meni odgovara, od prve epizode bili su mi Starkovi najsimpaticniji. Tako da njihov opstanak je sa te strane zadovoljavajuc.
Ono sto mi nije jasno, jeste uloga Dzona u 8 sezoni? Sta je konkretno radio sem sto je slinio za Deneris?
Dzejmi Lanister kao malo dete ne zna da li hoce sestru ili Brianu, pa bi malo da šara ako može?
Scena u poslednjoj epizodi gde Tirion sklanja cikle sa brata i sestre je totalno glupava? Šta su oni poginuli zbog gluposti 200 cigala palo, mogli su da izbegnu gde su hteli. Ja reko srušilo se sve pa nema kud, kad ovaj mali lagano došao do njih.
Deneris pobednik svih razočarenja... U sekundi postaje tiranin zbog one kovrdžave... glupost. Toliko je likova pobijeno u ovih 8 sezona i ni prema kome nije osetila takav gnev kao kad su odsekli glavu onoj frćkavoj.
Mnogo je nepromišljenih stvari, ubrzano i komotno je moglo i ovo da ide u 10 epizoda da malo objasne ove promene u likovima.
I da, da onaj Varis ode kao da je obična džukela, a ne jedan od glavnih likova od početka sezone i uvek sa tri koraka u napred pripremljenim...
Sve u svemu Ned Stark od gore sedi zadovoljno, samo šteta što njegov Rob nije doživeo i ona njegova (unuka Čarlija Čaplina)da su imali još koju interesantnu scenu.
Eee a kad se setim prve epizode...

Drogo-Deny

pre 4 godine

Ne mogu da verujem da je Dzon postao toliko kreten.Dolazi kod Tiriona i ovaj mu prica pricu.Posle Tirion dolazi kod njega i prica mu drugu pricu.A Deneris mu nudi zivot bez mnogo price i odlucivanja"
Stvari stoje ovako,hoces-neces"
Na kraju su scenaristi pokusali da od go..na naprave pitu:scena kada Drogon topi presti i pokazuje poentu zivota i odlazak Dzona sa divljacima u stvaran svet,kada su ovi sto su ga poslali na Zid podelili kamenje,zemlju i funkcije-misleci da je to najbitnije!
Epizoda je krs zivi,a kao najveca glupost se izdvaja Bren kada pita Tiriona da li je neko bideo Drogona?!A za sta ce ti?!Da mu opet ubijete majku i kazes mu da si ti kralj kamenja,suta,zemlje,nekog noksira na glavi?!
Stvarno su od dobre serije napravili spansku sapunicu koja ih prevazilazi...Ali je poucna za stvarni zivot,u kome ljudi rade svakakve poslove i muljavine zarad para,izgube zdravlje ili zivot,pa kasnije trose te pare na lecenje ili sahrane.

mrgud

pre 4 godine

Serija ima veliki pad kvaliteta od 5. sezone, otpprilike od trenutka kada se i knjige koje su napisane završavaju. Nekako je to bilo zamaskirano dobrom radnjom koja je imala smisao cak i posle. Ja taj pad nisam previse osetio sve dok pripremajuci se nisam odgledao prvi put čitav serijal u komadu za nekih mesec dana. Tacnije kada sam je poceo gledati od početka negde u martu, podsetio sam se zbog čega je ova serija fantastična...a to su vrhunski dijalozi koji su zbog svog kvaliteta, do tančina nam pokazali karaktere likova, a samim tim i razvili emociju prema njima i ucinili da nam bukvalno utiče na svakodnevno raspoloženje sudbina tih likpva. A ti dihalozi su uglavnom vođeni nevezano samu radnju serije i aktuelne događaje u njoj, vec smisljeno o sporednim temama ali su u stvari nam otkrili kataktere tih likova
Naravno to je delo upravo Martina, koji je i pored zanra koji do skora nije bio popularan upravo zbog slabih autora, vrhunski pisac.
Posle 5. sezone ti dijalozi prestaju. Priča koliko toliko ima logike, a mi koii smo zavoleli ili zamrzeli ove likove ni ne primecujemo koliko su bez tih dijaloga postali bezlični, ali nas nj8hovo poznavanje iz ranijih sezona jednostavno prevodi žedne prelo vode, a sam scenario kao da su pissmalii osnovci.
Onda dolazi katastrofa. I ono malo sto je uspelo da zadrzi 6 i 7 sezonu gledljivom i zabavnom, biva sahranjeno bućkurišem, da sam se zapravo zapitao tok9m gledanja poslednje epizode, da li su ova dvojica doziveli neku povredu glave i gubitak inteligencije ili ih je baš briga, jer jednostavno kraj može biti bilo kskav ako priča koja dovodi do njega ima smisao. Ali ona nema smisao jer pored rupa i nedoslednpsti, sami likovi postaju glupavi i površni. Može se Deneris pokvariti i poludeti, ali mora da ima neke logike u tome i da se to bolje razradi, jer njeno objašnjenje zašto je pobila ljude nije prikaz ludila, vec bukvalno kao manjak inteligencije, i pogresnog rasuđivanja usled manjka te inteligencije.
Deneris bukvalno postaje...ne toliko zla koliko u stvari glupson.
Dzon i njegova patetika isto kao i kod Deneris, posledica srozavanja njegove inteligencije
Ne bi ovoj dvojici dao ni da čiste ulice blizu filmskih studija zbog neprofesionslizma. Tolike pare upucaju u 8. sezonu, a oni je urade kao amateri...sramota

bata djosa

pre 4 godine

i ovo moram da kazem: jako bitni momenti iz knjiga (a mislim da su..tj siguran sam provuceni i kroz seriju):
rog - postoji rog uz pomoc kog moze da se srusi zid. u seriji su se pravili ludi.
ludi kralj je uslovno bio lud. imao je vizije i na kraju je vikao "spali ih sve!"
mislim da ce u knjizi biti jasno da je mislio na setace, a ne na narod..
razumem ja da je serija morala da sreže puno toga, ali aman - sta je bre ovo bilo??!!?
Ponavljam: Dzon je morao do kraja da bude Dzon. I kao osoba tj karakter, ali i kao simbol.
a ispao je tunjavi placljivko, zbunjeni pokunjeni ubica s perorezom.
uzas.
Osecam se kao kad su me prosle godine odzeparili u prevozu..

Немања

pre 4 godine

Сценаристи су апсолутно оманули. ХБО им је нудио новац за две пуне сезоне од по 10 епизода. Они су то одбили. Колико су умишљени говори и то да после сваке епизоде постоји клип у коме је они тумаче. Па да су сценариста и режисер урадили посао како треба не би било потребе за „приручником“ који накандно објашњава шта је писац хтео да каже. То нема нигде!
Серија је пуна недоследности. Док с једне стране у Краљевој Луци имамо скоро па пародирану сцену избора новог краља по принципу како мали Перица замишља средњи век (која ме је јако подсетила на наше несрећне „Немањиће“), на Северу се крунисање нове краљице обавља по свем протоколу стварног средњег века.
Главни ликови Џон и Денерис су уништени. Џон је целу сезону статиста у сопственом животу. Денерис је у две епизоде окренула наопако све што је изграђено у претходних 70 (седамдесет) епизода. Није било времена за убедљив приказ тог преокрета.
Глумцима се обично каже каква је уопштено судбина њиховог јунака да би знали како да га глуме. Глумица Емилија Кларк је тек пред почетак снимања последње сезоне сазнала шта чека њену јунакињу. То значи да ни сами сценаристи нису знали шта хоће са овим ликовима.
И када уклоните главне јунаке (да бисте рекли како не робујете стеротипима), добијете сусрет у Драгонпиту који је бледа сенка оне са краја 7. сезоне. Пола ликова који ту седе су анонимуси који нас се уопште не тичу. Сав набој се истопио и ефекат је никакав.

palop

pre 4 godine

Ovo ima nastavak 1000 %
(daljesrpski, 21. maj 2019 10:51)

Snimace se prequeli, tj. neke price od ranije iz istog sveta.

Poslednja sezona ogromno razocarenje, snimali 2 godine, a scenario kao da su deca pisala. Steta za ovakvu seriju, prve 4 sezone su lako u top 3 serija ikada, ali nakon toga krece pad koji kulminira u ovom rasulu od sezone...

Neko iz mase

pre 4 godine

Mogli su komotno da ovu sezonu završe ubistvom ledomata, a sledeće godine poslednju bitku. Mogli su napraviti i 3 sezone po standardnih 10-12 epizoda i nebi pogrešili ni malo... U ovoj sezoni bilo je previše momenata gde je bukvalno između dva kadra u epizodi prošlo nekoliko nedelja u Vesterosu, čak i meseci. Previše vremena i događaja su sabili u ovih poslednjih 6 epizoda I to je moja jedina zamerka.

taja

pre 4 godine

Prejadan kraj, bedno, povrsno, jednom recju uzas. Ja sam zgrozena i zaista nemam teksta. Ova splacina sa ovom besmislenom sansom i njenom "transformacijom" je presmesna i toliko naivna da je apsolutno pretesko za gledanje. Ali bar je gotova, to je zapravo i najbolja stvar u svemu ovom.

Admiral

pre 4 godine

@ Ovo ima nastavak 1000 %
(daljesrpski, 21. maj 2019 10:51)

A koji nastavak? Sta bi moglo da se desi u nastavku, svi bitni otisli, Deneris mrtva, zmaj verovatno umire od tuge, Snou prognan, skoro sve kuce uniatene... Jedino da povampire Deneris, da Dzon sa sakom divljana krene u rat jer je shvatio da je pogresio ili mozda Jara Grejdzoj da napadne kraljevu luku... Bilo sta da snime bilo bi katastrofa

nik

pre 4 godine

evo i ja da se izjadam... poprilično je gorak ukus posle svega. jedino što mi se stvarno svidja je što Martin od početka nameće jednu istinu, a to je da život veoma cesto nije fer i producenti su to ispostovali do kraja. ako dobra dela radiš ne mora da znaci da ce ti se dobro i vratiti. Dzon je pravi primer za to. Po meni bi idealan kraj bio da je Tirion ubio Deneris kao poslednji čin iskupljenja zbog greške koju je napravio u proceni i izdao Varisa koji je bio u pravu i da gine jer je ipak zaslužio(zbog dela koja je i sam nabrojao). Dzon bi bio kralj jer je zaslužio i po poreklu i po dobrim delima, a Bren bi bio poseban lik,nesto kao kolektivno sećanje koje bi pomoglo ljudima da ne zalutaju ponovo... ali to sam samo ja...

Admiral

pre 4 godine

@ 21. maj 2019 11:06

Bravo za komentar! Kratko ali je pogodjena sustina, mada ima tu jos sijaset nelogicnosti ali bi trebalo dosta da se nabroje i kom bi bio predugacak. Uglavnom, ocajno odradjena sezona, zbrzana, nabacana, nelogicna, unisteno sve ono sto je gradjeno prethodnih godina.

Admiral

pre 4 godine

@ dd, 21. maj 2019 12:40)

To nije istina. Imali su budzet koliko hoce, cak su ih iz HBO nagovarali da snime 10 sezona ali nisu zeleli jer su krenuli u novi projekat da snimaju StarWars i zbog toga su na brzinu smandrljali i unistili GOT

Mikiriki

pre 4 godine

@Jon Bon Jovi
Tipičan primer kako Perica shvata marketing.
Ljude nije privukao marketing već proizvoda, odnosno priča (storytelling) serije. Koja je bila kompleksna i veoma zanimljiva, zato i oni koji su gledali, pričaju o njoj.

мр

pre 4 godine

Колико сам видео на крају Џон се мало цинично смешкао и онда мало одјахао са дивљацима.

Džoni

pre 4 godine

Aman ljudi? Kraj je upravo onakav kakav je i trebao da bude. Svako je završio onako kako je u prvim sezonama i predstavljen manje više. Džon nije za kralja nego je pre svega ratnik i tako i završava spasivši kraljevstvo od Deneris koju je moć uspela da opije i približi njenom bratu i njenom ocu Ludom kralju, Sansi je predodređeno bilo da se uda za kralja i postane kraljica i na kraju postaje kraljica Severa, Arja avanturistički duh koji ne može da se smiri odlazi u potrazi za avanturom(setite se samo prve epizode i njenog baratanja sa lukom i strelom i izjava da nikada neće biti gospa) i Bren od nestašnog dečaka postaje trooki gavran koji sakuplja svu mudrost Sveta koji na kraju i logično zauzima mesto koje mu po sposobnosti i pripada(nije njega Noćni Kralj želeo mrtvog tek tako) potrebno je samo odgledati seriju malo dublje i sve se na kraju složi i za sve ima opravdanja. Ima i nekih nelogičnosti a to je broj neokaljanih i Dotrakija na kraju, malo ubrzana osma sezona u odnosu na ostatak serije ali na kraju ipak se sve namestilo. Ne znam šta su ljudi očekivali od kraja, da Deneris i Džon zajedno vladaju srećno do kraja života?? Ipak je ovo drugačija priča i nemoguć je bio baš totalni hepi end. Setite se da je Ned Stark pogubljen u prvim epizodama a priča startuje oko njega?

dd

pre 4 godine

koliko sam ja obavesten glavni problem su bile finansije,jedna serija kosta oko 15mil dollara...tu scenaristi nisu imali prostora za nesto vise,dobili su 6.epizoda i morali su celu finalnu sezonu da strpaju u to

zato je sve tako na brzaka ispalo,nove price oko glavnih likova totalno preskocene,scene su se odigravale jako brzo,promene kod glavnih likova su bile extremne i destruktivne a bili pozitivci

jednostavno zavrsna prica i kraj serije je veoma los,ali kao sto rekoh finansije nisu dozvolile recimo 10.epizoda,to je po meni neki minimum da bi to sve bilo ok!

ne znam ko to finansira i ko su sponzori,ali trebali su sacekati lovu da to urade kako treba,jer ispalo je lose,ako vec imas svetski mega popularnu seriju toliko godina,odradi kraj kako treba,a ne samo ofrlje i cao

Ja

pre 4 godine

Cini mi se da GoT ima par blokova koji se ponavljaju - incest, seks, masovna bitka, ubijemo glavnog lika, repeat. I malo zmajevi.
(Algoritam, 21. maj 2019 10:57)

Upravo! A masa se lozi, prividjaju im se duboke zivotne mudrosti, udzbenici diplomatije... hahaha. Ovo je serija napravljena za zabavu masa, sokiranje gledaoca stvara osecaj zavisnosti, i ocekivati od ovoga vise od plitke zabave... hej?

Samo kažem

pre 4 godine

Kakva glupost. Ta tetovaža moze da znaci bilo šta. Što onda, kad je objavila ovu fotografiju, niste napisali kakav će kraj serije da bude? Uostalom očekivalo se da severnjaci prežive šta god da se desi jer bi onda serija totalno propala.

mrmlj

pre 4 godine

@ (ko je ovde lud, 21. maj 2019 12:59) u knjizi je ziv egon, koji je denerisin brat a dzon je egon koji je sin denerisinog brata, regara. ima barem 5-6 egona targarjena u knjigama. npr. rodjeni brat mestra emona je takodje egon, samo je on zapravo i bio kralj.

Немања

pre 4 godine

И писац и сценаристи су рекли да желе крај који неће бити ни срећан ни тужан. Па су једни ликови добили трагичан крај, а други Дизнијев, уместо да свако од њих добије по мало од оба.
Хтео бих да само додам још нешто о идеологији коју пропагира ова серија посебно у својој завршници. Нико од младих главних јунака серије на крају није ни близу тога да је засновао успешну емотивну везу , о браку и породици и деци да и не говоримо. У току трајања серије (73 епизоде) именованим ликовима родило се само једно дете (Гилин син Мали Сем). Посматрано из овог угла, овакав крај је најмрачнији зато што је Вестеросу у буквалном смислу укинуо будућност.
Што би Американци рекли: „End of rant!”

Memorija

pre 4 godine

Kao i u svemu tako i oko GoT vecina ljudi u Srbiji pokazuje svoju povrsnost i mozak nadojen glupostima. Serija se nije zavrsila u sestoj epizodi osme sezone...serija se zavrsava vec tri sezone...poslednja epizoda je samo kruna svega, ko je pratio sta se desava. Ko je onako povrsno gledao epizodu po epizodu da ukrca vreme i da se zabavi ocekivao je u poslednjoj epizodi da mu se sve nacrta. E pa ne ide to tako. Mora da se prati i razmislja i onda je kraj taman kakav treba da bude. Jednostavan, odmeren, psiholoski i zivotno tacan. Surov a topao.

tomica chicago

pre 4 godine

Mora da se procita knjiga da bi se osetila serija. Zadnja sezona je morala da ide u 3 ili ; sezone a to je verovatno bilo neizvodljivo. Da bibse dobio osecaj prvih 6 ili 7 epizoda nedostaju duge konverzacije i neizvesnost... To je nestalo u 8 epizodi. Mozda nedostatkom novca, mozda prezasicenost glumaca... Kraj je dobar i nekako ocekivan ali zadnje tri epizode su trebale da idu u 3 sezone. Ovako je zavrseno samo da se zavrsi!

Bata

pre 4 godine

Radim dugo sa ljudim,i smatram da ljudi nikad nisu zadovoljni!!! Sta fali karju? Bas me znaima kako bi vi to?! Ljudi kraj je,prica se svodi!!! Ne ocekujete valjda obrte kao sto je pogubljene Neda Starka,ili crvena svdba ili... Kraj je mora se prica svesti! Rat sa nocnim kraljem,pobedili nasi,mada se nije cinilo na momente da ce tako biti. Ako ste ocekivali da ce vojska mrtvih da pobedi onda... A na drugoj strani sta ste ocekivali,ja iskreno nisam ovako,mislio sam cak da ce vise liciti na holivudski srecan kraj. Meni je ovaj kraj skroz ok! Sta ste mislis zmaj ih pojede sve i cao nema pobednika! Ili Arja ubije i Dzona i Deneris jer su Targarijeni,pa onda Sansa ubije Arju da ona bude jedina vladarka kao Sersei!!! Likovi koji su prezibeli su to zasluzili,Deneris se pretvorila u tiranku sto nismo ocekivali ja bar nisam,niti sam ocekivao da ce je Dzon ubiti a na pocetku serijala da ce uopste biti ubijena. Niti da ce Dzon opet na sever. Araja u svom fazonu u nepoznto kao tokom svih 8 sezona. Sve je na svom mesty po meni. Mozda jos nekih lickanja ali ne znam na cemu i kako. Kraj je mogao biti previse holivudski i predvidiv ili previse surov sto nije ok prema likovima ili ovako. Svi zadovoljni po malo! Sve je to sasvim,sasvim ok!!!

Pedu

pre 4 godine

"Knjige pomažu da se stvori još veće interesovanje za seriju i obrnuto"
Ključna rečenica za ovu seriju.

Na žalost, upropaštavanje dobre ideje je krenulo sa drugom sezonom serije (i to od tad pričam).
A upropaštavanje knjige je počelo od trećeg ili četvrtog dela, sad se ne sećam tačno, davno sam čitao.
Onaj deo kad Tirion krene da traži Deneris.
Osmu sezonu nisam ni počeo da gledam, a po svim komentarima, i neću.

Shanara chronicles, u produkciji MTV-a je ozbiljnije urađen od ovoga, a ono je klinačka serija.

Antibot Bota

pre 4 godine

Fenomenalna serija sa krajem koji ce za par godina biti hvaljen jer je bio veran temi koji su pisac i kreatori serije i hteli da obrade, rat je besmislen, a oni koji prezive moraju da zive sa posledicama svojih odluka i da se trude da budu bolji ljudi koji uce na greskama kako svojim tako i onih koji su ziveli pre njih. Kralj Bran je istorija iz koje ljudi trebaju da uce jer se samo tako moze slomiti tocak ljudske patnje. Mislite malo svojom glavom a ne redditom i youtubom.

partizan

pre 4 godine

Cini mi se da GoT ima par blokova koji se ponavljaju - incest, seks, masovna bitka, ubijemo glavnog lika, repeat. I malo zmajevi.
(Algoritam, 21. maj 2019 10:57)
Onda si bas bas omasio poentu.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Pa knjige moraju biti drugačije završene jer mnogo likova nema u seriji i kojih ima se totalno razlikuju npr Euron Grejdžoj je skroz drugi lik, isto Džon nije Targarian, barem ne taj za koga su rekli jer je on živ u knjizi itd itd...

Elizabeta

pre 4 godine

Ma ne mogu vas vise slusati! Vi ste pokvarili celu sezonu sa svojim pametovanjem! Sve vi znate kako bi trebalo da bude,sve ste izmozgali,izanalizirali,izfantazirali..imate svoje zelje i zakljucke? Pa dobro,zadrzite ih za sebe a možda mozete i sami da snimite sve kad ste tako pametni?! Loše mi vise od negativnih komentara za takvo neko remek delo!

Petar

pre 4 godine

Ne druzim se niti upoznajem sa osobama koje prate ovu seriju kao sto sam nekada u sirokom luku zaobilazio ljubitelje meksickih sapunica.

Memorija

pre 4 godine

Kao i u svemu tako i oko GoT vecina ljudi u Srbiji pokazuje svoju povrsnost i mozak nadojen glupostima. Serija se nije zavrsila u sestoj epizodi osme sezone...serija se zavrsava vec tri sezone...poslednja epizoda je samo kruna svega, ko je pratio sta se desava. Ko je onako povrsno gledao epizodu po epizodu da ukrca vreme i da se zabavi ocekivao je u poslednjoj epizodi da mu se sve nacrta. E pa ne ide to tako. Mora da se prati i razmislja i onda je kraj taman kakav treba da bude. Jednostavan, odmeren, psiholoski i zivotno tacan. Surov a topao.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Nije najbolja serija u istoriji ali sa marketingom ubedljivo najjača.Na koji god svetski sajt udjem “raspredaju” svud o njoj po čitav dan.Verovatno mnogo su para zaradili pa papreno daju i za marketing.Zamisli da su “Mucke” imale ovakav marketing i logistiku ‘80-ih godina prošlog veka?

:(

pre 4 godine

kriminalni scenario!!!

džejmija i sersei u 5oj epizodi zatrpa 1000 kubika kamena. u 6oj vidimo da je to zapravo bio jedan japaner cigle XD

džon snou a.k.a IQ 50.
hodor je za njega aristotel.

sivi crv drži mesecima ruševinu od grada bez resursa/hrane? zašto? s kojim ciljem?
usput - ne presuđuje džonu i tirionu nego ih drži zatvorene???

"genijalni" scenario, oh, ne znam šta da radimo - hajde da napravimo vremenski skok! kakva jadna postava u dragon pit-u! pola likova nepoznato. zapažena uloga princa dorne...

deneris od empatične osobe koja 7 sezona saoseća sa robovima i sirotinjom - u milisekundi postaje hitler^2 !?!

"genijalni" obrt "scenarista" - praktično statista bren postaje king. naravno - "zašto je on prošao sav taj put" ??????!!? lol

bron, koji se ne pojavljuje skoro nikako - postaje 3-ći čovek kraljevstva - ministar finanCija.

drogon otišao gde ?? bren "svevideći" pita !?! okolo gde je zmaj ?

ajra zvana kris kolumbo odlazi da traži put do Indije ?! lol

itd itd .....

10 godina čekanja OVOGA !?!
KOLOSALNO UPROPAŠTENA SERIJA.

Petar

pre 4 godine

Ne druzim se niti upoznajem sa osobama koje prate ovu seriju kao sto sam nekada u sirokom luku zaobilazio ljubitelje meksickih sapunica.

Bata

pre 4 godine

Radim dugo sa ljudim,i smatram da ljudi nikad nisu zadovoljni!!! Sta fali karju? Bas me znaima kako bi vi to?! Ljudi kraj je,prica se svodi!!! Ne ocekujete valjda obrte kao sto je pogubljene Neda Starka,ili crvena svdba ili... Kraj je mora se prica svesti! Rat sa nocnim kraljem,pobedili nasi,mada se nije cinilo na momente da ce tako biti. Ako ste ocekivali da ce vojska mrtvih da pobedi onda... A na drugoj strani sta ste ocekivali,ja iskreno nisam ovako,mislio sam cak da ce vise liciti na holivudski srecan kraj. Meni je ovaj kraj skroz ok! Sta ste mislis zmaj ih pojede sve i cao nema pobednika! Ili Arja ubije i Dzona i Deneris jer su Targarijeni,pa onda Sansa ubije Arju da ona bude jedina vladarka kao Sersei!!! Likovi koji su prezibeli su to zasluzili,Deneris se pretvorila u tiranku sto nismo ocekivali ja bar nisam,niti sam ocekivao da ce je Dzon ubiti a na pocetku serijala da ce uopste biti ubijena. Niti da ce Dzon opet na sever. Araja u svom fazonu u nepoznto kao tokom svih 8 sezona. Sve je na svom mesty po meni. Mozda jos nekih lickanja ali ne znam na cemu i kako. Kraj je mogao biti previse holivudski i predvidiv ili previse surov sto nije ok prema likovima ili ovako. Svi zadovoljni po malo! Sve je to sasvim,sasvim ok!!!

Antibot Bota

pre 4 godine

Fenomenalna serija sa krajem koji ce za par godina biti hvaljen jer je bio veran temi koji su pisac i kreatori serije i hteli da obrade, rat je besmislen, a oni koji prezive moraju da zive sa posledicama svojih odluka i da se trude da budu bolji ljudi koji uce na greskama kako svojim tako i onih koji su ziveli pre njih. Kralj Bran je istorija iz koje ljudi trebaju da uce jer se samo tako moze slomiti tocak ljudske patnje. Mislite malo svojom glavom a ne redditom i youtubom.

Džoni

pre 4 godine

Aman ljudi? Kraj je upravo onakav kakav je i trebao da bude. Svako je završio onako kako je u prvim sezonama i predstavljen manje više. Džon nije za kralja nego je pre svega ratnik i tako i završava spasivši kraljevstvo od Deneris koju je moć uspela da opije i približi njenom bratu i njenom ocu Ludom kralju, Sansi je predodređeno bilo da se uda za kralja i postane kraljica i na kraju postaje kraljica Severa, Arja avanturistički duh koji ne može da se smiri odlazi u potrazi za avanturom(setite se samo prve epizode i njenog baratanja sa lukom i strelom i izjava da nikada neće biti gospa) i Bren od nestašnog dečaka postaje trooki gavran koji sakuplja svu mudrost Sveta koji na kraju i logično zauzima mesto koje mu po sposobnosti i pripada(nije njega Noćni Kralj želeo mrtvog tek tako) potrebno je samo odgledati seriju malo dublje i sve se na kraju složi i za sve ima opravdanja. Ima i nekih nelogičnosti a to je broj neokaljanih i Dotrakija na kraju, malo ubrzana osma sezona u odnosu na ostatak serije ali na kraju ipak se sve namestilo. Ne znam šta su ljudi očekivali od kraja, da Deneris i Džon zajedno vladaju srećno do kraja života?? Ipak je ovo drugačija priča i nemoguć je bio baš totalni hepi end. Setite se da je Ned Stark pogubljen u prvim epizodama a priča startuje oko njega?

Spalle

pre 4 godine

razocaran sam kako je uradjena ova poslednja sezona ... sve je zbrzano ... nisam razocaran kako se zavrsila serija ... mslm da su veoma dobro odradili kraj ... ali evo gledam poslednju scenu i kao da deo mene odlazi sa tom serijom ... ne znam za vas kako ste vi to primili k srcu

partizan

pre 4 godine

Cini mi se da GoT ima par blokova koji se ponavljaju - incest, seks, masovna bitka, ubijemo glavnog lika, repeat. I malo zmajevi.
(Algoritam, 21. maj 2019 10:57)
Onda si bas bas omasio poentu.

btw

pre 4 godine

Eto nam nove serije, Starkovi.
Pratice Dzona na severu gde ce se uvesti neka nova desavanja, Sansu i Brena na svojim prestolima i Ajru koja otkriva nove zemlje. U tim putovanjima Ajra ce naici na zemlju u kojoj se skrasio zmaj, a ciji samani su oziveli Deneris... Mozda je Deneris postala kraljica tog naroda, mozda je i zmaj pronasao sebi. Slicne pa gaji zmajice... A moguce da ce se pojaviti i marsovci.

Koka koja nosi zlatna jaja se odrzava u zivotu sve dok jaja ne postanu obicna.

Turbulencija

pre 4 godine

Svetski megahit, pa sam ovu seriju zbog toga i ja ispratio. Dobra serija sa uzasnim krajem. I to ne zbog toga ko je pobedio, ostao ziv ili sta vec. Vec je jedna kompleksna serija zavrsena na skandalozno povrsan nacin samo koliko da se zavrsi. Mislim da je i vecinu glumaca malo sramota zbog toga, ali jednostavno njima je to bio posao i odradili su ga do kraja. Ali sve u svemu to je samo serija. Pustite masti na volju i zamislite neki svoj kraj ako vam je zaista toliko tesko zbog jedne serije i nemate drugih problema u zivotu.

enfant terrible

pre 4 godine

Naravno da je gorak ukus, jer svako je očekivao mnogo više priče i objašnjenja, a umesto toga dobili smo sjajne vizulne efekte, scenografiju i muziku kao zamenu za kvalitet koju je ranije serija posedovala. Do VIi sezone serija je bila udžbenik diplomatije.
Zmaj kao stari mudrac koji topi tron je najbolji momenat i pokazatelj ljudima da je vlast glupost, jer bitan je život. Tirion je asocijacija srpskog političara koji prodaje demagogiju, Sansa neiživljena riba, a Džon potrošena ličnost koja je sve uradila kako treba i dobila izgnanstvo.
Svaki ep ima svoju poentu, ovde na kraju svom detetu šta da kažeš kao poentu priče(?): Budi kao Tormund! Sloboda je samo jedna...

slavimir

pre 4 godine

Autori kažu da je ovo kraj serijala, a utisak je da priča uopšte nije zaključena, da je rasplet nekako neubedljiv, kao da su scenaristi lutali, lutali i na kraju presekli kao satarom, najvećim herojima dodelili iznenadno ludilo i smrt, a drugome epitet kraljoubice i doživotno progonstvo u "Sibir", da, navodno, čuva svoju Noćnu stražu, samo što više ne znamo od koga. Sersei i Džejmi su dobili svoj romantični kraj, iako su bili najveći negativci, a Tirion, iako se na trenutak činilo da bi možda osvetio njihovu smrt, prepušta to Džonu. Sve u svemu, vrlo konfuzno, neubedljivo, .nedovršeno, ili, što bi Ameri rekli, wtf???

Ja

pre 4 godine

Cini mi se da GoT ima par blokova koji se ponavljaju - incest, seks, masovna bitka, ubijemo glavnog lika, repeat. I malo zmajevi.
(Algoritam, 21. maj 2019 10:57)

Upravo! A masa se lozi, prividjaju im se duboke zivotne mudrosti, udzbenici diplomatije... hahaha. Ovo je serija napravljena za zabavu masa, sokiranje gledaoca stvara osecaj zavisnosti, i ocekivati od ovoga vise od plitke zabave... hej?

bull

pre 4 godine

Mislim da je Martin planirao ovakav kraj, samo sto bi nas on do tog kraja doveo mnogo lepse i zanimljivije. Nisam razocaran krajem, nego preskakanjem sa scene na scenu, bez neke vece razrade. Deneris je u 3 epizode, bila heroj, negativac i u trecoj poginula. To je sve moglo malo vise da se razvuce. Mogli su seriju da razvuku na jos jednu sezonu u kojoj bi se moglo razraditi kako Deneris postaje negativac.

dd

pre 4 godine

koliko sam ja obavesten glavni problem su bile finansije,jedna serija kosta oko 15mil dollara...tu scenaristi nisu imali prostora za nesto vise,dobili su 6.epizoda i morali su celu finalnu sezonu da strpaju u to

zato je sve tako na brzaka ispalo,nove price oko glavnih likova totalno preskocene,scene su se odigravale jako brzo,promene kod glavnih likova su bile extremne i destruktivne a bili pozitivci

jednostavno zavrsna prica i kraj serije je veoma los,ali kao sto rekoh finansije nisu dozvolile recimo 10.epizoda,to je po meni neki minimum da bi to sve bilo ok!

ne znam ko to finansira i ko su sponzori,ali trebali su sacekati lovu da to urade kako treba,jer ispalo je lose,ako vec imas svetski mega popularnu seriju toliko godina,odradi kraj kako treba,a ne samo ofrlje i cao

ko je ovde lud

pre 4 godine

Pa knjige moraju biti drugačije završene jer mnogo likova nema u seriji i kojih ima se totalno razlikuju npr Euron Grejdžoj je skroz drugi lik, isto Džon nije Targarian, barem ne taj za koga su rekli jer je on živ u knjizi itd itd...

Elizabeta

pre 4 godine

Ma ne mogu vas vise slusati! Vi ste pokvarili celu sezonu sa svojim pametovanjem! Sve vi znate kako bi trebalo da bude,sve ste izmozgali,izanalizirali,izfantazirali..imate svoje zelje i zakljucke? Pa dobro,zadrzite ih za sebe a možda mozete i sami da snimite sve kad ste tako pametni?! Loše mi vise od negativnih komentara za takvo neko remek delo!

Drogo-Deny

pre 4 godine

Ne mogu da verujem da je Dzon postao toliko kreten.Dolazi kod Tiriona i ovaj mu prica pricu.Posle Tirion dolazi kod njega i prica mu drugu pricu.A Deneris mu nudi zivot bez mnogo price i odlucivanja"
Stvari stoje ovako,hoces-neces"
Na kraju su scenaristi pokusali da od go..na naprave pitu:scena kada Drogon topi presti i pokazuje poentu zivota i odlazak Dzona sa divljacima u stvaran svet,kada su ovi sto su ga poslali na Zid podelili kamenje,zemlju i funkcije-misleci da je to najbitnije!
Epizoda je krs zivi,a kao najveca glupost se izdvaja Bren kada pita Tiriona da li je neko bideo Drogona?!A za sta ce ti?!Da mu opet ubijete majku i kazes mu da si ti kralj kamenja,suta,zemlje,nekog noksira na glavi?!
Stvarno su od dobre serije napravili spansku sapunicu koja ih prevazilazi...Ali je poucna za stvarni zivot,u kome ljudi rade svakakve poslove i muljavine zarad para,izgube zdravlje ili zivot,pa kasnije trose te pare na lecenje ili sahrane.

Немања

pre 4 godine

И писац и сценаристи су рекли да желе крај који неће бити ни срећан ни тужан. Па су једни ликови добили трагичан крај, а други Дизнијев, уместо да свако од њих добије по мало од оба.
Хтео бих да само додам још нешто о идеологији коју пропагира ова серија посебно у својој завршници. Нико од младих главних јунака серије на крају није ни близу тога да је засновао успешну емотивну везу , о браку и породици и деци да и не говоримо. У току трајања серије (73 епизоде) именованим ликовима родило се само једно дете (Гилин син Мали Сем). Посматрано из овог угла, овакав крај је најмрачнији зато што је Вестеросу у буквалном смислу укинуо будућност.
Што би Американци рекли: „End of rant!”

realno

pre 4 godine

Da li je neko primetio koliko je Bren poruzneo?Od simpaticnog klinca pretvorio se u neku smesnu pojavu bez imalo harizme a nema pojma ni da glumi.Sada lagano da krcka pare od serije jer nista pametno vise nece snimiti

Pedu

pre 4 godine

"Knjige pomažu da se stvori još veće interesovanje za seriju i obrnuto"
Ključna rečenica za ovu seriju.

Na žalost, upropaštavanje dobre ideje je krenulo sa drugom sezonom serije (i to od tad pričam).
A upropaštavanje knjige je počelo od trećeg ili četvrtog dela, sad se ne sećam tačno, davno sam čitao.
Onaj deo kad Tirion krene da traži Deneris.
Osmu sezonu nisam ni počeo da gledam, a po svim komentarima, i neću.

Shanara chronicles, u produkciji MTV-a je ozbiljnije urađen od ovoga, a ono je klinačka serija.

taja

pre 4 godine

Prejadan kraj, bedno, povrsno, jednom recju uzas. Ja sam zgrozena i zaista nemam teksta. Ova splacina sa ovom besmislenom sansom i njenom "transformacijom" je presmesna i toliko naivna da je apsolutno pretesko za gledanje. Ali bar je gotova, to je zapravo i najbolja stvar u svemu ovom.

Samo kažem

pre 4 godine

Kakva glupost. Ta tetovaža moze da znaci bilo šta. Što onda, kad je objavila ovu fotografiju, niste napisali kakav će kraj serije da bude? Uostalom očekivalo se da severnjaci prežive šta god da se desi jer bi onda serija totalno propala.

Dynamic

pre 4 godine

Čitava osma sezona je obično smeće. Ajde rasplet manje više ali toliko patetike, banalnosti, toliko neubedljivo da je bilo mučenje gledati. Uzmi bilo koju epizodu iz prethodnih sezona i naći ćeš jake karaktere, ubedljive dijaloge, dobru glumu itd. Ovo su srozali na sve moguće načine, ništa nije ostalo od dobre serije. Ali niiišta, ni da takne.

Admiral

pre 4 godine

@ Ovo ima nastavak 1000 %
(daljesrpski, 21. maj 2019 10:51)

A koji nastavak? Sta bi moglo da se desi u nastavku, svi bitni otisli, Deneris mrtva, zmaj verovatno umire od tuge, Snou prognan, skoro sve kuce uniatene... Jedino da povampire Deneris, da Dzon sa sakom divljana krene u rat jer je shvatio da je pogresio ili mozda Jara Grejdzoj da napadne kraljevu luku... Bilo sta da snime bilo bi katastrofa

tomica chicago

pre 4 godine

Mora da se procita knjiga da bi se osetila serija. Zadnja sezona je morala da ide u 3 ili ; sezone a to je verovatno bilo neizvodljivo. Da bibse dobio osecaj prvih 6 ili 7 epizoda nedostaju duge konverzacije i neizvesnost... To je nestalo u 8 epizodi. Mozda nedostatkom novca, mozda prezasicenost glumaca... Kraj je dobar i nekako ocekivan ali zadnje tri epizode su trebale da idu u 3 sezone. Ovako je zavrseno samo da se zavrsi!

bata djosa

pre 4 godine

@Bata
nije ok
povrsno je.
odluke likova nisu u skladu sa njihovim sasvim jasno iskristalisanim karakterima.
Ne moze odjednom Remzi (jel se secas Remzija?) da klikne i pocne da propagira Paz&Amor i da dobrovoljno ode u Nocnu strazu.
Ili Planina da prestane da ubija.
Ili Arja da uzme da štrika.
Naprosto to ne biva "u stvarnom zivotu" - na sta se ti pozivas.
Evo reci cu ti ja sta je i kako je moglo da bude:
Sersei i Dzejmi su mogli da pobegnu. U stvarnosti jaka vecina zlotvora nikad ne odgovara za zlodela (pogledaj samo 1sv.rat i Argentinu)
Deneris ako je vec morala da umre zasto je nije Tirion ubio, ili smrtno ranio - pa brat mu je kraljoubica.
Sivi crv je apsolutno sporedan lik! Zasto odjednom on odlucuje?
I na kraju - kako bese ono: ko ubije Khala postaje kal! Gde su Dotrakiji da pitaju svog zakonitog kralja Dzona sta dalje?
ma mogu do sutra ovako...

Hagiano

pre 4 godine

Sam kraj serije meni odgovara, od prve epizode bili su mi Starkovi najsimpaticniji. Tako da njihov opstanak je sa te strane zadovoljavajuc.
Ono sto mi nije jasno, jeste uloga Dzona u 8 sezoni? Sta je konkretno radio sem sto je slinio za Deneris?
Dzejmi Lanister kao malo dete ne zna da li hoce sestru ili Brianu, pa bi malo da šara ako može?
Scena u poslednjoj epizodi gde Tirion sklanja cikle sa brata i sestre je totalno glupava? Šta su oni poginuli zbog gluposti 200 cigala palo, mogli su da izbegnu gde su hteli. Ja reko srušilo se sve pa nema kud, kad ovaj mali lagano došao do njih.
Deneris pobednik svih razočarenja... U sekundi postaje tiranin zbog one kovrdžave... glupost. Toliko je likova pobijeno u ovih 8 sezona i ni prema kome nije osetila takav gnev kao kad su odsekli glavu onoj frćkavoj.
Mnogo je nepromišljenih stvari, ubrzano i komotno je moglo i ovo da ide u 10 epizoda da malo objasne ove promene u likovima.
I da, da onaj Varis ode kao da je obična džukela, a ne jedan od glavnih likova od početka sezone i uvek sa tri koraka u napred pripremljenim...
Sve u svemu Ned Stark od gore sedi zadovoljno, samo šteta što njegov Rob nije doživeo i ona njegova (unuka Čarlija Čaplina)da su imali još koju interesantnu scenu.
Eee a kad se setim prve epizode...

мр

pre 4 godine

Колико сам видео на крају Џон се мало цинично смешкао и онда мало одјахао са дивљацима.

Neko iz mase

pre 4 godine

Mogli su komotno da ovu sezonu završe ubistvom ledomata, a sledeće godine poslednju bitku. Mogli su napraviti i 3 sezone po standardnih 10-12 epizoda i nebi pogrešili ni malo... U ovoj sezoni bilo je previše momenata gde je bukvalno između dva kadra u epizodi prošlo nekoliko nedelja u Vesterosu, čak i meseci. Previše vremena i događaja su sabili u ovih poslednjih 6 epizoda I to je moja jedina zamerka.

mrgud

pre 4 godine

Serija ima veliki pad kvaliteta od 5. sezone, otpprilike od trenutka kada se i knjige koje su napisane završavaju. Nekako je to bilo zamaskirano dobrom radnjom koja je imala smisao cak i posle. Ja taj pad nisam previse osetio sve dok pripremajuci se nisam odgledao prvi put čitav serijal u komadu za nekih mesec dana. Tacnije kada sam je poceo gledati od početka negde u martu, podsetio sam se zbog čega je ova serija fantastična...a to su vrhunski dijalozi koji su zbog svog kvaliteta, do tančina nam pokazali karaktere likova, a samim tim i razvili emociju prema njima i ucinili da nam bukvalno utiče na svakodnevno raspoloženje sudbina tih likpva. A ti dihalozi su uglavnom vođeni nevezano samu radnju serije i aktuelne događaje u njoj, vec smisljeno o sporednim temama ali su u stvari nam otkrili kataktere tih likova
Naravno to je delo upravo Martina, koji je i pored zanra koji do skora nije bio popularan upravo zbog slabih autora, vrhunski pisac.
Posle 5. sezone ti dijalozi prestaju. Priča koliko toliko ima logike, a mi koii smo zavoleli ili zamrzeli ove likove ni ne primecujemo koliko su bez tih dijaloga postali bezlični, ali nas nj8hovo poznavanje iz ranijih sezona jednostavno prevodi žedne prelo vode, a sam scenario kao da su pissmalii osnovci.
Onda dolazi katastrofa. I ono malo sto je uspelo da zadrzi 6 i 7 sezonu gledljivom i zabavnom, biva sahranjeno bućkurišem, da sam se zapravo zapitao tok9m gledanja poslednje epizode, da li su ova dvojica doziveli neku povredu glave i gubitak inteligencije ili ih je baš briga, jer jednostavno kraj može biti bilo kskav ako priča koja dovodi do njega ima smisao. Ali ona nema smisao jer pored rupa i nedoslednpsti, sami likovi postaju glupavi i površni. Može se Deneris pokvariti i poludeti, ali mora da ima neke logike u tome i da se to bolje razradi, jer njeno objašnjenje zašto je pobila ljude nije prikaz ludila, vec bukvalno kao manjak inteligencije, i pogresnog rasuđivanja usled manjka te inteligencije.
Deneris bukvalno postaje...ne toliko zla koliko u stvari glupson.
Dzon i njegova patetika isto kao i kod Deneris, posledica srozavanja njegove inteligencije
Ne bi ovoj dvojici dao ni da čiste ulice blizu filmskih studija zbog neprofesionslizma. Tolike pare upucaju u 8. sezonu, a oni je urade kao amateri...sramota

nik

pre 4 godine

evo i ja da se izjadam... poprilično je gorak ukus posle svega. jedino što mi se stvarno svidja je što Martin od početka nameće jednu istinu, a to je da život veoma cesto nije fer i producenti su to ispostovali do kraja. ako dobra dela radiš ne mora da znaci da ce ti se dobro i vratiti. Dzon je pravi primer za to. Po meni bi idealan kraj bio da je Tirion ubio Deneris kao poslednji čin iskupljenja zbog greške koju je napravio u proceni i izdao Varisa koji je bio u pravu i da gine jer je ipak zaslužio(zbog dela koja je i sam nabrojao). Dzon bi bio kralj jer je zaslužio i po poreklu i po dobrim delima, a Bren bi bio poseban lik,nesto kao kolektivno sećanje koje bi pomoglo ljudima da ne zalutaju ponovo... ali to sam samo ja...

Mikiriki

pre 4 godine

@Jon Bon Jovi
Tipičan primer kako Perica shvata marketing.
Ljude nije privukao marketing već proizvoda, odnosno priča (storytelling) serije. Koja je bila kompleksna i veoma zanimljiva, zato i oni koji su gledali, pričaju o njoj.

palop

pre 4 godine

Ovo ima nastavak 1000 %
(daljesrpski, 21. maj 2019 10:51)

Snimace se prequeli, tj. neke price od ranije iz istog sveta.

Poslednja sezona ogromno razocarenje, snimali 2 godine, a scenario kao da su deca pisala. Steta za ovakvu seriju, prve 4 sezone su lako u top 3 serija ikada, ali nakon toga krece pad koji kulminira u ovom rasulu od sezone...

mrmlj

pre 4 godine

nije mi problem sto je deneris spalila kraljevu luku vec mi je problem sto ispada da je to uradila jer je sersei pogubila misandei i jer ju je dzon odbio. sami glavni dogadjaji nisu toliko strasni koliko nacin na koji je do njih doslo. sve zbrzano, onako kako scenaristima najvise odgovara. “treba nam da jos jedan zmaj pogine da ne bi na njemu bio dzon koji bi se suprotstavio deneris prilikom spaljivanja kraljeve luke” - zmaja ubiju balistama koje mogu da pucaju “iza coska” sa flote od X desetina brodova koja se sakrila iza jednog ostrvca. “treba nam da u ovoj epizodi ubijemo night kinga” - arja se neopazeno provuce pored svega zivog i nezivog, zaskoci ga i jos mu proda najgluplju foru ikada i ubije ga. “sta cemo sa dotrakima? trebaju nam za ovu scenu sa deneris a svi su izginuli u onom jurisu pred zidinama zimovrela” - ma nisu bas svi izginuli. i tako u krug, u krug, u krug... beniof i vajs jednostavno nisu znali kako da zavrse ovu pricu (nije im zameriti, ni martin ocigledno ne zna kako da je zavrsi) i onda su je zbrzali i nadali se da niko nece primetiti.

agent mahoun

pre 4 godine

Sever traži otcepljenje a ostali kao ma može još pod krunom da budemo... Sivi crv koji traži pravdu za Džona odlazi ali i Džon je li isto odlazi iako nema ko više da ga tera... Tirion priča o najboljoj priči i lik ladno pominje Brendona... Uporediti njegovu priču i Džonovu nebo i zemlja.... Džon vraćen iz mrtvih da bi ujedinio vojske za koju je na kraju Arja uništila ali ajde možda Arja ne bi ni bila tu da se Džon nije vratio.... Dotrakijevi zaboravljeni... Tako su me iznervirali što se nerviram ni sam ne znam oni zaradili pare na nama budalama... Možda su to i hteli da bi kupili ove dve knjige.

mrmlj

pre 4 godine

@ (ko je ovde lud, 21. maj 2019 12:59) u knjizi je ziv egon, koji je denerisin brat a dzon je egon koji je sin denerisinog brata, regara. ima barem 5-6 egona targarjena u knjigama. npr. rodjeni brat mestra emona je takodje egon, samo je on zapravo i bio kralj.

Admiral

pre 4 godine

@ 21. maj 2019 11:06

Bravo za komentar! Kratko ali je pogodjena sustina, mada ima tu jos sijaset nelogicnosti ali bi trebalo dosta da se nabroje i kom bi bio predugacak. Uglavnom, ocajno odradjena sezona, zbrzana, nabacana, nelogicna, unisteno sve ono sto je gradjeno prethodnih godina.

Admiral

pre 4 godine

@ dd, 21. maj 2019 12:40)

To nije istina. Imali su budzet koliko hoce, cak su ih iz HBO nagovarali da snime 10 sezona ali nisu zeleli jer su krenuli u novi projekat da snimaju StarWars i zbog toga su na brzinu smandrljali i unistili GOT

Немања

pre 4 godine

Сценаристи су апсолутно оманули. ХБО им је нудио новац за две пуне сезоне од по 10 епизода. Они су то одбили. Колико су умишљени говори и то да после сваке епизоде постоји клип у коме је они тумаче. Па да су сценариста и режисер урадили посао како треба не би било потребе за „приручником“ који накандно објашњава шта је писац хтео да каже. То нема нигде!
Серија је пуна недоследности. Док с једне стране у Краљевој Луци имамо скоро па пародирану сцену избора новог краља по принципу како мали Перица замишља средњи век (која ме је јако подсетила на наше несрећне „Немањиће“), на Северу се крунисање нове краљице обавља по свем протоколу стварног средњег века.
Главни ликови Џон и Денерис су уништени. Џон је целу сезону статиста у сопственом животу. Денерис је у две епизоде окренула наопако све што је изграђено у претходних 70 (седамдесет) епизода. Није било времена за убедљив приказ тог преокрета.
Глумцима се обично каже каква је уопштено судбина њиховог јунака да би знали како да га глуме. Глумица Емилија Кларк је тек пред почетак снимања последње сезоне сазнала шта чека њену јунакињу. То значи да ни сами сценаристи нису знали шта хоће са овим ликовима.
И када уклоните главне јунаке (да бисте рекли како не робујете стеротипима), добијете сусрет у Драгонпиту који је бледа сенка оне са краја 7. сезоне. Пола ликова који ту седе су анонимуси који нас се уопште не тичу. Сав набој се истопио и ефекат је никакав.

bata djosa

pre 4 godine

i ovo moram da kazem: jako bitni momenti iz knjiga (a mislim da su..tj siguran sam provuceni i kroz seriju):
rog - postoji rog uz pomoc kog moze da se srusi zid. u seriji su se pravili ludi.
ludi kralj je uslovno bio lud. imao je vizije i na kraju je vikao "spali ih sve!"
mislim da ce u knjizi biti jasno da je mislio na setace, a ne na narod..
razumem ja da je serija morala da sreže puno toga, ali aman - sta je bre ovo bilo??!!?
Ponavljam: Dzon je morao do kraja da bude Dzon. I kao osoba tj karakter, ali i kao simbol.
a ispao je tunjavi placljivko, zbunjeni pokunjeni ubica s perorezom.
uzas.
Osecam se kao kad su me prosle godine odzeparili u prevozu..