Sreda, 15.05.2019.

10:17

"Zao i perverzan": Matador razbesneo javnost. Kako može?

Izvor: B92

"Zao i perverzan": Matador razbesneo javnost. Kako može? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

Pavle

pre 4 godine

Bravo ko je napravio "vest" od ničega. Ubiti mačem valjda je uobičajeni kraj predstave i kraj mučenja (domaće!) životinje. Izdvojiti delo maramicom iz celog niza bizarnih događaja nije normalno. A publika je takođe puna empatije kad joj sve drugo odgovara, plaća da gleda, samo je potresa poniženje, šta li, maramicom.

s

pre 4 godine

Što ne uslove Španiju kao i Srbiju za svaku glupost! Hoćete koridu napolje iz EU i plus sankcije, povuće se ko male mace, pitaće Čiko jel se još ljutiš, EU licemeri...

Pera Magic Mitic

pre 4 godine

I posle kaže treba žaliti te matadore kada im bik prevrne utrobu i ubije?! Ma daj!
(Jon Bon Jovi, 15. maj 2019 10:52)
Cuj zaliti? Navijam za bika uvek.

preferisco dirti addio

pre 4 godine

Kako volim kad bik ponekad nabode ove gejeve u helankama.. Lako je sa gomilom pomocnika i sa metar gvozdja u rukama ubiti drogiranu dezorijentisanu zivotinju koja nema cak ni zube vrijedne pomena.. Rotvajler koji je 10 puta manji od bika bi ubio ovog matadora za 45 sekundi.. Smecari spanski.. A kad ih u rijetkim prilikama bik ubije, to je dozivljaj, to volim da vidim

Vatra

pre 4 godine

Da moram da biram dal da budem bik koga moraju ovako da ubiju a da pre toga imam veliko prostranstvo da jurcam u krdu ili da budem svinja koja ne može ni da se okrene, ali bukvalno ni da se okrene u kavezu u kome može samo da legne ili ustane da bi od nje za 3 meseca mogli da prodaju meso, pre bih izabrao 10 minuta ovakve smrti nego 3 meseca agonije u kavezu širine od pola metra.
Vi dušebriznici pogledajte malo kako "žive" svinje po farmama, ono nije život, verovatno jedva čekaju da se što pre završi muka i krenu na klanje.
Ovde mi glumite neku osećajnost, pogledajte te svinje pa ćete da vidite kako život može da bude gori od smrti.

dejan

pre 4 godine

na foklandima delfine ne u ubijaju Iz dosade vec zato sto I'm je to uzvor hrane masti a I priliv novca deluje surovo Ali tamo se iskoristi sve sta moze ne opravdavam samo skrecem paznju neukima da se nalo zainteresuju pa kad cujy nesto da se malo aktiviraju I nesto szzbaju

judeohrišćanin

pre 4 godine

Jezivo. Zao mi je sto ih nekada bik ne nabode onako dobro. Narod je nesto najgore sto je moglo da naseli ovu planetu. Uništili smo prirodu, zagadili je, unistavamo zivotinje, toliko ih je istrebljeno... Treba nam dugme za "reset", definitivno .
(Jelena, 15. maj 2019 10:38)
Prva knjiga Mojsijeva nam kaže da je Bog dao čoveku vlast nad svim živim bićima, ako govoriš protiv toga ti si istovremeno i antisemita i antihrišćanin

Mrkva

pre 4 godine

Španci...a, da smo mi ili neki drugi s Balkana svi bi nas smatrali najvećim degenericima. Nije samo matador, već i publika koja ide da gleda te gluposti.

nišlija

pre 4 godine

Neznam zašto se veliča smrt toliko!? Smrt nije najstrašnije što može da snađe živo biće,bitno je kako umiremo(u ovom slučaju dostojanstveno).Iznad žandinjere mi se vrtele tri osice i Ja ne sluteći o čemu se radi zalijem cveće da potone u vodi i...I sve tri osice se bacile u vodi i kopaju li kopaju po vodi da se domognu pretpostavljam larvi(potomaka). Izgubile su život u toj borbi,to je plemenito! Umreti uspravan kao ovaj bik ili te osice za viši cilj.Šta se plašite smrti toliko!? Plašite se greha! Da ne učinite nešto zlo,pakosno...I kada dostignete taj viši cilj tada umirete uspravno-bez straha.Svaki put kada uradite nešto prirodno,shvatite da je to isto i smrt. Prirodna stvar!

strat

pre 4 godine

samo mi nije jasno, ukoliko je ovo viteška borba, zašto kad bik počne ove pederčiće matadore da baca po vazduhu ulazi njih 10 sa automatimada ga brane..pustite da se viteški završi bitka.. retko odvratni likovi..

nišlija

pre 4 godine

Neznam zašto se veliča smrt toliko!? Smrt nije najstrašnije što može da snađe živo biće, bitno je kako umiremo(u ovom slučaju dostojanstveno). Iznad žandinjere mi se vrtele tri osice i Ja ne sluteći o čemu se radi zalijem cveće da potone u vodi i...I sve tri osice se bacile u vodi i kopaju li kopaju po vodi da se domognu pretpostavljam larvi (potomaka). Izgubile su život u toj borbi,to je plemenito! Umreti uspravan kao ovaj bik ili te osice za viši cilj.Šta se plašite smrti toliko!? Plašite se greha! Da ne učinite nešto zlo,pakosno...I kada dostignete taj viši cilj tada umirete uspravno-bez straha.Svaki put kada uradite nešto prirodno,shvatite da je to isto i smrt. Prirodna stvar!

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Društva za zaštitu životinja odavno žele da zabrane borbe sa bikovima i koride u Španiji, ali im to i dalje ne polazi za rukom...

Šta reći o narodu kom je nacionalni sport i deo nacionalne kulture uživanje u nanošenju i gledanju patnje životinja? Da se to događa u Srbiji ili u nekoj državi čije većinsko stanovništvo je pravoslavno, tada bi Zapad Srbe i ostale pravoslavne narode naz(i)vao diljacima i tražio da takav sport bude odmah zabranjen...

Милан

pre 4 godine

За овакво монструозно мучење животиња би у Србији био кажњен по закону о добробити животиња. Оваква гамад живе у Европи. Бљак.

cojle

pre 4 godine

Nemam ništa protiv koride...al ako su 1 na 1...a ne da izmrcvare bika i kad je skoro baldisao pojavljuje se čovel u helankama.
Da uđe i koridu, dok je bik svež odmoran i beasn pa i da se gleda.
Ovo je samo još jedan primer ljudske nadobudnosti i krvožednosti, al Španci su tako tretirali i ljude po svojim kolonijama, pa ništa tu nije iznenađujuće.

Nisam Englez

pre 4 godine

"Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! .... Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka."
(IspeciPaReci, 15. maj 2019 10:52)
Pre bi se reklo da je poseta i prisustvovanje koridi odraz mentalne bolesti jednog coveka, Ohhh moralisto!

djoka

pre 4 godine

Ovo divljaštvo opravdavaju tradicijom pa ako je tako daj da vratimo gladijatorske arene na teritoriji bivšeg Rimskog carstva i to je bila tradicija u Starom Rimu.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Zakon ponude i potraznje - Ne gledajte pa nece biti ni matadora ni bikova u koridi !
(Matori Kesa, 15. maj 2019 10:56)
Izluđuju me ovakvi komentari. Ovde nije poenta da li neko gleda i pravi pare nekome, dovoljno je i jedan da gleda. To ne menja činjenicu da su ovo zlotvori i idioti koji ubijaju životinje i to nema veze sa gledanošću.

Oliver

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba!
@ (IspeciPaReci,
Znaci po tebi bi bilo viteski da bik od jedne tone,u punoj snazi i bez povreda ide na coveka od 70kg? Pa povredjivanje se desava da bi se snaga bika smanjila pri cemu ne pucaju u njega iz vatrenog oruzja sa distance,nego ga bodu iz neposredne blizine pri cemu rizikuju ozbiljne povrede i zivot. Nema nista viteskije nego prilaziti pomahnitalom biku na metar,dva.To je nevidjena hrabrost,pre neku godinu sam gledao kako je bik izbio oko toreadoru. I zasto si uopste isao na koridu ako je ne volis? Znaci ipak te je kopkalo,ipak si zeleo da gledas do kraja,samo neces da priznas da si uzivao,da te je uzbudilo,da je jedinstveno iskustvo.I veliki nobelovac Ernest Hemingvej je obozavao koridu i pisao o njoj u svojim romanima. Za sve vas koji ne volite koridu imam samo jednu poruku: nemojte je gledati,niko vas ne tera.Ali necete spreciti druge ljude da je gledaju,to nije demokratija,to nije tolerancija. Korida je deo spanske istorije,kulture i tradicije,posebno Andaluzije,i nikada,nikada nece biti ukinuta!

marko

pre 4 godine

Srce mi se pocepalo, ne mogu sebi doci od jutros kada sam procitao ovu "vest".
Kao pacifista sam dobio poriv da mu obrisem suze.
Kako je moguce da je neko u stanju pogledati zivom bicu u oci i ubiti ga potom.
Uzasava me planeta danas, dzaba se hvalimo tehnoloskim naretkom kada smo moralno i drustveno nize nego smo ikad bili, sramota me sto sam pripadnik ovakve civilizacije.

časlavv

pre 4 godine

Što se junačina ne bori s bikom bez oružja, samo golim rukama. Nikada neću razumeti u čemu je zadovoljstvo probosti mačem izmrcvarenu životinju, ili je upucati snajperom sa 100 metara razdaljine, a pogotovo ne razumem kada se to radi nekog perveznog užitka, a ne radi "ishrane".

Ako su tako hrabri neka se malo "rvaju" sa tigrom, lavom, medvedom, bikom,... pa ko pobedi. U koridi, kao i u lovu, uvek navijam za manje podmuklu "životinju".

Strokavi mozak

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba.
(IspeciPaReci, 15. maj 2019 10:52)
Pa ko je lud,jer to nije hrabrost nego ludost,da izadje na bika od 700-800 kg u punoj snazi.Nikakva to predstava ne bi bila.Cak tako iranjavan i izmoren desi se da bik ubije ili tesko rani matadora.

Coco Bill

pre 4 godine

Stvarno ne razumem ljude, to jest gledaoce šta vide u tome i koje im je zadovoljstvo to gledati ?! Koja je to "hrabrost" kad, što već ovde napisa "ispeciPa Reci", izmore bika i još ga isprobadaju, da je on već praktično, gotov kad se pojavi "hrabri" toreador

EU

pre 4 godine

Prošle godine sam prisustvovao u Madridu koridi. (Las Ventas)Doživljaj je nesvakidašnji, "borba" protiv bikova je u suštini gadna i neravnopravna jer bik nema šanse da preživi.Stranci u publici, kao ja , su u čudu , to im je degutantno , žao im je bikova ali domaći su oduševljeni , urlaju, dobacuju, navijaju! U svakom slučaju ako vam se ukaže prilika, obavezno pogledati, karte nisu skupe, može i sunčano mesto ako je proleće!

varoš

pre 4 godine

Interesuje me kako kod Španaca civilizacija još nije doprla. U vecini sveta je zabranjeno maltretiranje ili borba životinja. Ko ovo ide da gleda nije normalan.

Bex

pre 4 godine

Pre ili kasnije naterace i njemu neki bik suze na oči i nadam se da nece imati nimalo milosti. Ne penzionisu se matador na osnovu starosne granice već ih kad tad stignu rogovi.

Achilles

pre 4 godine

Ova prica datira jos iz vremena Mesopotamije. Prvi opis zrtvovanja bika i borbe pominje se u Epu o Gilgamesu. Istorija Spanije, Meksika, Portugala i jos nekih zamalja cvrsto je povezana sa Koridom odnosno, ovakvim cinom ubijanja bikova. Ako gledamo sa stanovista ljubitelja zivotinja, onda prestanimo da jedemo bilo koje meso. Na srecu, nasa istorija i kultura, kakva god da jeste, nema ovakve krvave obicaje.

frosty

pre 4 godine

@Didn't
Poredis babe i zabe.
Kada se hranis zivotinjom brzo je ubijes (da li zbog efikasnosti ili empatije nije bitno). Ne pustas je da se da polako krvari i da se muci dugo vreme zbog krvolocnosti publike i suludih obicaja.

Tradicija?

pre 4 godine

Vajkadašnja potreba da se moćnim mužjacima homo sapiensa dodatno naluči testosteron jer oni imaju strast da gledaju surovu patnju (svih) drugih živih bića, tada u prisustvu ženki homo sapiensa počinje perverzna igra dominacije koja direktno asocira na prljavi seks i to momentalno nakon bikokolja... Svim učesnicima (osim papkarima), organizatorima, publici, tapkarošima želim najgoru moguću smrt po mogućstvu ubadanjem nekim oštrim predmetom (po zasluzi) u čeonu kost!

Igor

pre 4 godine

Strašno je što u tom brutalnom i nehumanom ludilu životinja nema ama baš nikave šanse. Čak i kada matador pogreši, odmah utrčavaju pomoćni igrači da ga spasu, ometu bika, itd. Zato je po meni ta šarada ne samo neljudski čin, već i duboko kukavički čin. A da uopšte ne idemo u dubinu priče kao što su patnje kroz koje životinja prolazi i slično.

milke

pre 4 godine

Za mene su bolesnici svi koji idu da ovo gledaju, a o ovoj zveri u ljudskom obliku da i ne govorim. Spadam u one koji ni kokoš ne mogu da ubiju.

turgidson

pre 4 godine

Sviđalo se to vama ili ne (meni se lično ne sviđa, čak mi je i degutantno), ali to je njegov posao, životni poziv.
Ovaj bar ubija bikove. Šta reći za profesionalnu vojsku?

VladVIII

pre 4 godine

Ukoliko ovo komentarišu "svinja je kralj životinja dok ne probam lava" ljudi, to je blago licemerje...u ovom slučaju čovek bar ima muda i želudac da gleda u ono što ubija.

Što se tiče toreadora, definitivno nešto nije u redu s njim pošto je jedno dobro obavljati svoj posao, a drugo mučiti životinju. Makar i u svrhu dobrog scenskog nastupa bilo.

Žika Pavlović

pre 4 godine

bespotrebno... pored interneta i toliko vidova zabave danas da se ovo nastavi održavati...
razumem pre, trebalo je ljudima zabave, ali sad toliko ima načina da se zabavite u slobodno vreme, da mrcvarenje životinja i nije baš nešto zabavno ...

eX

pre 4 godine

Bikovi,konji,krave to su sve lepe i plemenite zivotinje. Ubijati bikove radi zabave ovako kao tradicionalno je tuzno, to je kao gladiatorske borbe, kao postena borba ali malo sutra, samo sto eto nije u pitanju covek nego neka druga zivotinja.

Kako bi bilo da taj matador malo popije batine i par nozeva u ledja i onda ajde u ring protiv Tajsona koji sa sobom jos ima pravo da nosi recimo neki buzdovan?

T- zex

pre 4 godine

Nisam neki pitom tip. Ali ovim kretenima sto uopste gledaju mrcvarenje i mucenje zivotinje svima bih dao uput za psihijatriju. Moj otac je lovac . Probao me vise puta animirati da i ja postanem lovac . Ali ja naprosto ne vidim ni svrhu a ni zabavu u tome da ubijam zivotinje od kojih mi ne preti nikakva opasnost a nisam ni gladan da bih lovio da jedem. Kazu lov je sport. Kako da ne . Za mentole . Od svih devijacija , prihvatljivija bi mi bila da podele puske dvema ekipama da se pobiju , pa ko prezivi pobedio je . I to bi bio sport , u kome onaj drugi ima nekakvu sansu da prezivi . Ovo u koridi, zivotinja se samo mrcvari do smrti . A oni koji u tome uzivaju su idioti . Imam godina , ucesnik sam ratova 90 ih. Nemam problem da pucam na ljude u borbi kad mi je od istih sa druge strane zivot ugrozen . Ali ubijati bespomocne zivotinje i to nazivati sportom ili jos gore zabavom . To moze samo bolestan um .Ljudi su definitivno najkrvolocnije zivotinje .

Gde je izlaz?

pre 4 godine

Posle ovog snimka odem lepo na YouTube I pustim snimke kad bik njih dohvati.
Volim Spaniju I Spance ali ovo im stvarno nije potrebno...

Ja

pre 4 godine

@Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba. Bik primi bar 10 uboda što sa zemlje od toreadora što sa konja kopljima od pikadora. Krvari, gubi snagu, pena mu ide na usta. Dok dođe trenutak da ga matador ubije, bik je izgubio toliko snage i krvi da bi uginuo i sam od sebe u narednih pola sata. Jedva stoji na nogama iščekujući poslednji udarac. Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka.

Bolje reći zbog mentalne bolesti hiljada ljudi - gledalaca, među kojima si bio i ti. Zbog gledalaca se i održavaju ove manifestacije, neki dođu samo jednom, neki više puta, ali svaki od njih plati da ovo gleda. A matador s druge strane, zarađuje za ovo što radi, čovek radi za platu, živi od toga, prehranjuje porodicu i verovatno ne prima posao lično.

Tuzan

pre 4 godine

Voleo bi tog matadora u areni samnom. Mac on mac ja, a masa urlice u demonskom zanosu. Samo kad bi ga lepo izbo ja bi u zatvor samo ovog manijaka slave. E licemerni svete nije ni cudo sto nam je kraj blizu!

Djordje P

pre 4 godine

Cini se da su se u proslosti spanska sela medjusobno takmicila u tome ko ce da ima cudniju tradiciju - trcanje ispred gomile razjarenih bikova, gadjanje paradajzom, ali i (kako sam procitao) bacanje koze sa vrha crkve, davljenje pataka i sl. nebuloze. Fini su Spanci, ali cini se da su previse temperamentni i ludi - svakom ko uziva u ubijanju bikova fali neka daska u glavi. Videli smo i kako se Juzna Amerika "usrecila" zbog dolaska spanskih kolonizatora. A ovoj matador - fuj! Uzas!

kaokakao

pre 4 godine

on je matador i nema tu mesta za empatiju 
bravo za matadora ostali sa empatijom odma da prestanu jesti crveno meso za kaznu
(Didn't, 15. maj 2019 10:52)
Boga mi, nije tebi dobro. Jesti meso i muciti su sasvim razlicite kategorije. Ubijati iz zadovoljstva i ubijati da bi prezivio nije isto. Covjek lovi od pamtivijeka da bi opstao, kao i same zivotinje. Ali ovi danasnji lovci i razni boleenici kao ovi matadori, oni ubijaju jer vole. Tu nastaje problem.

Mare

pre 4 godine

U ovim okršajima bez rezerve navijam za bika. Da matadori imaju mu*a borili bi se jedan na jedan a ne da mu pomoćnici izmuče bika a ovaj samo zada završni udarac mačem kroz srce.
Povređenog bika šalju u klanicu a povređenog matadora u bolnicu. Toliko o fer borbi.

EU Citizen

pre 4 godine

Nije razbesneo "javnost", već licemerne Dizni-psihopate i frustrirane mizantrope koji se lažno predstavljaju kao "ljubitelji životimja".

Mandrak

pre 4 godine

Ne bih zabranio koridu, ali bih zabranio bilo kakvo nanosenje povreda biku pre borbe. Matador bi morao da ga ubije sam od pocetka do kraja. Da vidim ko bi se ona latio crvenog plasta i maca.

Arch Enemy

pre 4 godine

Seljakluk,kao i ovdje kod nas,nekakve koride gdje polusvijet uz pivu i pečenje gleda kako se bodu bikovi ili npr.tzv.škraparijade ili tako nešto,stoje "čobani sa ispodprosječnim IQ"i mlačugama tjeraju konje da vuku klade a tek u šumama kad izvlače oborene klade u blatu šta im rade,nekoliko puta gledao na YouTubeu, jednom riječju "stoka"!

...

pre 4 godine

Svi nekako vole da zaborave kako su Španci vršili egzodus i genocid nad kime su hteli - prvi holokaust se u stvari desio u Granadi u godini otkrića Amerike. Dakle, to im je u krvi. Zašto se onda ljudi čude ovakvim stvarima?

coki

pre 4 godine

Meni ovo nikada nije bilo jadno! Gomila budala i jedna glavna u roze helankama, izbadaju i muče nesretnu životinju, a onda kada ona potpuno zanemoća, ovaj isfeminizirani smrda u roze gaćama, je izbode na smrt?! A puna korida pada u trans i veliča dotičnog do nivoa Božanstva, jer je ubio kravu?! Tradicija? Ja bi se takve tradicije postideo!

Phoenix

pre 4 godine

Bio sam klinac kada sam prvi (i jedini) put gledao koridu na tv-u. Kao sto jedan od komentatora napisa, bika toliko izmuce pre no sto na scenu stupi matador pa je ta borba sve, samo ne fer. Jedem meso, nisam fanatik za zastitu zivotinja ali mucenje zivog bica radi zabave je sumanuto.
A sto se ovog brisanja suza tice, u kontekstu koride meni to nije nista surovije i bezosecajnije od svega ostalog. Po cemu je to surovije od probadanja kopljima sa konja, visestrukim macevima koji vise zabodeni u vrat i onom mrcvarenju sa crvenom maramom i probadanje sabljom na kraju. Nema razlike!
Tu ludost treba zabraniti. Tacka.
Tradicija? Tradicije zapocinju, menjaju i prilagodjavaju se, nestaju. Ni prva ni poslednja. To je prirodan tok stvari, od postanka sveta do danas.

Marinko Magla

pre 4 godine

Ovo je isto kao kad penzioneri (primer moji baba i deda) gledaju parove,zadrugu pa cuju neke gadosti,ili ih vide pa se zgrazavaju i krste. Znate sta gledate i svesno to gledate,a onda ocekujete kulturu,moral i nesto normalno. Isto je i sa ovim borbama.

DigidigiDa

pre 4 godine

Matador literalno znači ubica .Koncept koride je ubiti bika .Ne voliš ? Ne ideš ! Jednostavno. Činjenica je da taj spektakl pripada španskoj kulturi ,a mi,koliko znam nismo španci ,tako da svako palamudenje oko te teme je suvišno.

Marko

pre 4 godine

I onda neko borbu bikova u BiH izjednacava sa ovim... U BiH se bikovi bore medjusobno i najcesce nema nikakvih povreda, cim jedan bik popusti, borba je gotova. U Danskoj valjda i dalje ubijaju delfine motkama iz zabave/rituala...

IspeciPaReci

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba. Bik primi bar 10 uboda što sa zemlje od toreadora što sa konja kopljima od pikadora. Krvari, gubi snagu, pena mu ide na usta. Dok dođe trenutak da ga matador ubije, bik je izgubio toliko snage i krvi da bi uginuo i sam od sebe u narednih pola sata. Jedva stoji na nogama iščekujući poslednji udarac. Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka.

Jelena

pre 4 godine

Jezivo. Zao mi je sto ih nekada bik ne nabode onako dobro. Narod je nesto najgore sto je moglo da naseli ovu planetu. Uništili smo prirodu, zagadili je, unistavamo zivotinje, toliko ih je istrebljeno... Treba nam dugme za "reset", definitivno .

Palanka

pre 4 godine

Perverzno je u stvari sve sto je prethodilo samom cinu brisanja suza i ubijanju bika, to su jedina dva cina milosti prema nesrecnoj zivotinji. Jasno mi je sto su Katalonci zabranili ovu uzasnu predstavu, koja je odvratna, koliko god je predstavljali kao tradiciju, sto i jeste, ali to ne menja cinjenicu da je varvarska i neprimjerena savremenom vremenu.

IspeciPaReci

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba. Bik primi bar 10 uboda što sa zemlje od toreadora što sa konja kopljima od pikadora. Krvari, gubi snagu, pena mu ide na usta. Dok dođe trenutak da ga matador ubije, bik je izgubio toliko snage i krvi da bi uginuo i sam od sebe u narednih pola sata. Jedva stoji na nogama iščekujući poslednji udarac. Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka.

Palanka

pre 4 godine

Perverzno je u stvari sve sto je prethodilo samom cinu brisanja suza i ubijanju bika, to su jedina dva cina milosti prema nesrecnoj zivotinji. Jasno mi je sto su Katalonci zabranili ovu uzasnu predstavu, koja je odvratna, koliko god je predstavljali kao tradiciju, sto i jeste, ali to ne menja cinjenicu da je varvarska i neprimjerena savremenom vremenu.

Jelena

pre 4 godine

Jezivo. Zao mi je sto ih nekada bik ne nabode onako dobro. Narod je nesto najgore sto je moglo da naseli ovu planetu. Uništili smo prirodu, zagadili je, unistavamo zivotinje, toliko ih je istrebljeno... Treba nam dugme za "reset", definitivno .

Pera Magic Mitic

pre 4 godine

I posle kaže treba žaliti te matadore kada im bik prevrne utrobu i ubije?! Ma daj!
(Jon Bon Jovi, 15. maj 2019 10:52)
Cuj zaliti? Navijam za bika uvek.

coki

pre 4 godine

Meni ovo nikada nije bilo jadno! Gomila budala i jedna glavna u roze helankama, izbadaju i muče nesretnu životinju, a onda kada ona potpuno zanemoća, ovaj isfeminizirani smrda u roze gaćama, je izbode na smrt?! A puna korida pada u trans i veliča dotičnog do nivoa Božanstva, jer je ubio kravu?! Tradicija? Ja bi se takve tradicije postideo!

Phoenix

pre 4 godine

Bio sam klinac kada sam prvi (i jedini) put gledao koridu na tv-u. Kao sto jedan od komentatora napisa, bika toliko izmuce pre no sto na scenu stupi matador pa je ta borba sve, samo ne fer. Jedem meso, nisam fanatik za zastitu zivotinja ali mucenje zivog bica radi zabave je sumanuto.
A sto se ovog brisanja suza tice, u kontekstu koride meni to nije nista surovije i bezosecajnije od svega ostalog. Po cemu je to surovije od probadanja kopljima sa konja, visestrukim macevima koji vise zabodeni u vrat i onom mrcvarenju sa crvenom maramom i probadanje sabljom na kraju. Nema razlike!
Tu ludost treba zabraniti. Tacka.
Tradicija? Tradicije zapocinju, menjaju i prilagodjavaju se, nestaju. Ni prva ni poslednja. To je prirodan tok stvari, od postanka sveta do danas.

s

pre 4 godine

Što ne uslove Španiju kao i Srbiju za svaku glupost! Hoćete koridu napolje iz EU i plus sankcije, povuće se ko male mace, pitaće Čiko jel se još ljutiš, EU licemeri...

Vatra

pre 4 godine

Da moram da biram dal da budem bik koga moraju ovako da ubiju a da pre toga imam veliko prostranstvo da jurcam u krdu ili da budem svinja koja ne može ni da se okrene, ali bukvalno ni da se okrene u kavezu u kome može samo da legne ili ustane da bi od nje za 3 meseca mogli da prodaju meso, pre bih izabrao 10 minuta ovakve smrti nego 3 meseca agonije u kavezu širine od pola metra.
Vi dušebriznici pogledajte malo kako "žive" svinje po farmama, ono nije život, verovatno jedva čekaju da se što pre završi muka i krenu na klanje.
Ovde mi glumite neku osećajnost, pogledajte te svinje pa ćete da vidite kako život može da bude gori od smrti.

Marinko Magla

pre 4 godine

Ovo je isto kao kad penzioneri (primer moji baba i deda) gledaju parove,zadrugu pa cuju neke gadosti,ili ih vide pa se zgrazavaju i krste. Znate sta gledate i svesno to gledate,a onda ocekujete kulturu,moral i nesto normalno. Isto je i sa ovim borbama.

...

pre 4 godine

Svi nekako vole da zaborave kako su Španci vršili egzodus i genocid nad kime su hteli - prvi holokaust se u stvari desio u Granadi u godini otkrića Amerike. Dakle, to im je u krvi. Zašto se onda ljudi čude ovakvim stvarima?

preferisco dirti addio

pre 4 godine

Kako volim kad bik ponekad nabode ove gejeve u helankama.. Lako je sa gomilom pomocnika i sa metar gvozdja u rukama ubiti drogiranu dezorijentisanu zivotinju koja nema cak ni zube vrijedne pomena.. Rotvajler koji je 10 puta manji od bika bi ubio ovog matadora za 45 sekundi.. Smecari spanski.. A kad ih u rijetkim prilikama bik ubije, to je dozivljaj, to volim da vidim

Mare

pre 4 godine

U ovim okršajima bez rezerve navijam za bika. Da matadori imaju mu*a borili bi se jedan na jedan a ne da mu pomoćnici izmuče bika a ovaj samo zada završni udarac mačem kroz srce.
Povređenog bika šalju u klanicu a povređenog matadora u bolnicu. Toliko o fer borbi.

strat

pre 4 godine

samo mi nije jasno, ukoliko je ovo viteška borba, zašto kad bik počne ove pederčiće matadore da baca po vazduhu ulazi njih 10 sa automatimada ga brane..pustite da se viteški završi bitka.. retko odvratni likovi..

cojle

pre 4 godine

Nemam ništa protiv koride...al ako su 1 na 1...a ne da izmrcvare bika i kad je skoro baldisao pojavljuje se čovel u helankama.
Da uđe i koridu, dok je bik svež odmoran i beasn pa i da se gleda.
Ovo je samo još jedan primer ljudske nadobudnosti i krvožednosti, al Španci su tako tretirali i ljude po svojim kolonijama, pa ništa tu nije iznenađujuće.

Mandrak

pre 4 godine

Ne bih zabranio koridu, ali bih zabranio bilo kakvo nanosenje povreda biku pre borbe. Matador bi morao da ga ubije sam od pocetka do kraja. Da vidim ko bi se ona latio crvenog plasta i maca.

Arch Enemy

pre 4 godine

Seljakluk,kao i ovdje kod nas,nekakve koride gdje polusvijet uz pivu i pečenje gleda kako se bodu bikovi ili npr.tzv.škraparijade ili tako nešto,stoje "čobani sa ispodprosječnim IQ"i mlačugama tjeraju konje da vuku klade a tek u šumama kad izvlače oborene klade u blatu šta im rade,nekoliko puta gledao na YouTubeu, jednom riječju "stoka"!

Mrkva

pre 4 godine

Španci...a, da smo mi ili neki drugi s Balkana svi bi nas smatrali najvećim degenericima. Nije samo matador, već i publika koja ide da gleda te gluposti.

Pavle

pre 4 godine

Bravo ko je napravio "vest" od ničega. Ubiti mačem valjda je uobičajeni kraj predstave i kraj mučenja (domaće!) životinje. Izdvojiti delo maramicom iz celog niza bizarnih događaja nije normalno. A publika je takođe puna empatije kad joj sve drugo odgovara, plaća da gleda, samo je potresa poniženje, šta li, maramicom.

Marko

pre 4 godine

I onda neko borbu bikova u BiH izjednacava sa ovim... U BiH se bikovi bore medjusobno i najcesce nema nikakvih povreda, cim jedan bik popusti, borba je gotova. U Danskoj valjda i dalje ubijaju delfine motkama iz zabave/rituala...

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Društva za zaštitu životinja odavno žele da zabrane borbe sa bikovima i koride u Španiji, ali im to i dalje ne polazi za rukom...

Šta reći o narodu kom je nacionalni sport i deo nacionalne kulture uživanje u nanošenju i gledanju patnje životinja? Da se to događa u Srbiji ili u nekoj državi čije većinsko stanovništvo je pravoslavno, tada bi Zapad Srbe i ostale pravoslavne narode naz(i)vao diljacima i tražio da takav sport bude odmah zabranjen...

T- zex

pre 4 godine

Nisam neki pitom tip. Ali ovim kretenima sto uopste gledaju mrcvarenje i mucenje zivotinje svima bih dao uput za psihijatriju. Moj otac je lovac . Probao me vise puta animirati da i ja postanem lovac . Ali ja naprosto ne vidim ni svrhu a ni zabavu u tome da ubijam zivotinje od kojih mi ne preti nikakva opasnost a nisam ni gladan da bih lovio da jedem. Kazu lov je sport. Kako da ne . Za mentole . Od svih devijacija , prihvatljivija bi mi bila da podele puske dvema ekipama da se pobiju , pa ko prezivi pobedio je . I to bi bio sport , u kome onaj drugi ima nekakvu sansu da prezivi . Ovo u koridi, zivotinja se samo mrcvari do smrti . A oni koji u tome uzivaju su idioti . Imam godina , ucesnik sam ratova 90 ih. Nemam problem da pucam na ljude u borbi kad mi je od istih sa druge strane zivot ugrozen . Ali ubijati bespomocne zivotinje i to nazivati sportom ili jos gore zabavom . To moze samo bolestan um .Ljudi su definitivno najkrvolocnije zivotinje .

frosty

pre 4 godine

@Didn't
Poredis babe i zabe.
Kada se hranis zivotinjom brzo je ubijes (da li zbog efikasnosti ili empatije nije bitno). Ne pustas je da se da polako krvari i da se muci dugo vreme zbog krvolocnosti publike i suludih obicaja.

djoka

pre 4 godine

Ovo divljaštvo opravdavaju tradicijom pa ako je tako daj da vratimo gladijatorske arene na teritoriji bivšeg Rimskog carstva i to je bila tradicija u Starom Rimu.

Милан

pre 4 godine

За овакво монструозно мучење животиња би у Србији био кажњен по закону о добробити животиња. Оваква гамад живе у Европи. Бљак.

varoš

pre 4 godine

Interesuje me kako kod Španaca civilizacija još nije doprla. U vecini sveta je zabranjeno maltretiranje ili borba životinja. Ko ovo ide da gleda nije normalan.

kaokakao

pre 4 godine

on je matador i nema tu mesta za empatiju 
bravo za matadora ostali sa empatijom odma da prestanu jesti crveno meso za kaznu
(Didn't, 15. maj 2019 10:52)
Boga mi, nije tebi dobro. Jesti meso i muciti su sasvim razlicite kategorije. Ubijati iz zadovoljstva i ubijati da bi prezivio nije isto. Covjek lovi od pamtivijeka da bi opstao, kao i same zivotinje. Ali ovi danasnji lovci i razni boleenici kao ovi matadori, oni ubijaju jer vole. Tu nastaje problem.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Zakon ponude i potraznje - Ne gledajte pa nece biti ni matadora ni bikova u koridi !
(Matori Kesa, 15. maj 2019 10:56)
Izluđuju me ovakvi komentari. Ovde nije poenta da li neko gleda i pravi pare nekome, dovoljno je i jedan da gleda. To ne menja činjenicu da su ovo zlotvori i idioti koji ubijaju životinje i to nema veze sa gledanošću.

DigidigiDa

pre 4 godine

Matador literalno znači ubica .Koncept koride je ubiti bika .Ne voliš ? Ne ideš ! Jednostavno. Činjenica je da taj spektakl pripada španskoj kulturi ,a mi,koliko znam nismo španci ,tako da svako palamudenje oko te teme je suvišno.

marko

pre 4 godine

Srce mi se pocepalo, ne mogu sebi doci od jutros kada sam procitao ovu "vest".
Kao pacifista sam dobio poriv da mu obrisem suze.
Kako je moguce da je neko u stanju pogledati zivom bicu u oci i ubiti ga potom.
Uzasava me planeta danas, dzaba se hvalimo tehnoloskim naretkom kada smo moralno i drustveno nize nego smo ikad bili, sramota me sto sam pripadnik ovakve civilizacije.

Nisam Englez

pre 4 godine

"Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! .... Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka."
(IspeciPaReci, 15. maj 2019 10:52)
Pre bi se reklo da je poseta i prisustvovanje koridi odraz mentalne bolesti jednog coveka, Ohhh moralisto!

Djordje P

pre 4 godine

Cini se da su se u proslosti spanska sela medjusobno takmicila u tome ko ce da ima cudniju tradiciju - trcanje ispred gomile razjarenih bikova, gadjanje paradajzom, ali i (kako sam procitao) bacanje koze sa vrha crkve, davljenje pataka i sl. nebuloze. Fini su Spanci, ali cini se da su previse temperamentni i ludi - svakom ko uziva u ubijanju bikova fali neka daska u glavi. Videli smo i kako se Juzna Amerika "usrecila" zbog dolaska spanskih kolonizatora. A ovoj matador - fuj! Uzas!

milke

pre 4 godine

Za mene su bolesnici svi koji idu da ovo gledaju, a o ovoj zveri u ljudskom obliku da i ne govorim. Spadam u one koji ni kokoš ne mogu da ubiju.

Oliver

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba!
@ (IspeciPaReci,
Znaci po tebi bi bilo viteski da bik od jedne tone,u punoj snazi i bez povreda ide na coveka od 70kg? Pa povredjivanje se desava da bi se snaga bika smanjila pri cemu ne pucaju u njega iz vatrenog oruzja sa distance,nego ga bodu iz neposredne blizine pri cemu rizikuju ozbiljne povrede i zivot. Nema nista viteskije nego prilaziti pomahnitalom biku na metar,dva.To je nevidjena hrabrost,pre neku godinu sam gledao kako je bik izbio oko toreadoru. I zasto si uopste isao na koridu ako je ne volis? Znaci ipak te je kopkalo,ipak si zeleo da gledas do kraja,samo neces da priznas da si uzivao,da te je uzbudilo,da je jedinstveno iskustvo.I veliki nobelovac Ernest Hemingvej je obozavao koridu i pisao o njoj u svojim romanima. Za sve vas koji ne volite koridu imam samo jednu poruku: nemojte je gledati,niko vas ne tera.Ali necete spreciti druge ljude da je gledaju,to nije demokratija,to nije tolerancija. Korida je deo spanske istorije,kulture i tradicije,posebno Andaluzije,i nikada,nikada nece biti ukinuta!

eX

pre 4 godine

Bikovi,konji,krave to su sve lepe i plemenite zivotinje. Ubijati bikove radi zabave ovako kao tradicionalno je tuzno, to je kao gladiatorske borbe, kao postena borba ali malo sutra, samo sto eto nije u pitanju covek nego neka druga zivotinja.

Kako bi bilo da taj matador malo popije batine i par nozeva u ledja i onda ajde u ring protiv Tajsona koji sa sobom jos ima pravo da nosi recimo neki buzdovan?

Tradicija?

pre 4 godine

Vajkadašnja potreba da se moćnim mužjacima homo sapiensa dodatno naluči testosteron jer oni imaju strast da gledaju surovu patnju (svih) drugih živih bića, tada u prisustvu ženki homo sapiensa počinje perverzna igra dominacije koja direktno asocira na prljavi seks i to momentalno nakon bikokolja... Svim učesnicima (osim papkarima), organizatorima, publici, tapkarošima želim najgoru moguću smrt po mogućstvu ubadanjem nekim oštrim predmetom (po zasluzi) u čeonu kost!

Igor

pre 4 godine

Strašno je što u tom brutalnom i nehumanom ludilu životinja nema ama baš nikave šanse. Čak i kada matador pogreši, odmah utrčavaju pomoćni igrači da ga spasu, ometu bika, itd. Zato je po meni ta šarada ne samo neljudski čin, već i duboko kukavički čin. A da uopšte ne idemo u dubinu priče kao što su patnje kroz koje životinja prolazi i slično.

časlavv

pre 4 godine

Što se junačina ne bori s bikom bez oružja, samo golim rukama. Nikada neću razumeti u čemu je zadovoljstvo probosti mačem izmrcvarenu životinju, ili je upucati snajperom sa 100 metara razdaljine, a pogotovo ne razumem kada se to radi nekog perveznog užitka, a ne radi "ishrane".

Ako su tako hrabri neka se malo "rvaju" sa tigrom, lavom, medvedom, bikom,... pa ko pobedi. U koridi, kao i u lovu, uvek navijam za manje podmuklu "životinju".

EU Citizen

pre 4 godine

Nije razbesneo "javnost", već licemerne Dizni-psihopate i frustrirane mizantrope koji se lažno predstavljaju kao "ljubitelji životimja".

Bex

pre 4 godine

Pre ili kasnije naterace i njemu neki bik suze na oči i nadam se da nece imati nimalo milosti. Ne penzionisu se matador na osnovu starosne granice već ih kad tad stignu rogovi.

Coco Bill

pre 4 godine

Stvarno ne razumem ljude, to jest gledaoce šta vide u tome i koje im je zadovoljstvo to gledati ?! Koja je to "hrabrost" kad, što već ovde napisa "ispeciPa Reci", izmore bika i još ga isprobadaju, da je on već praktično, gotov kad se pojavi "hrabri" toreador

judeohrišćanin

pre 4 godine

Jezivo. Zao mi je sto ih nekada bik ne nabode onako dobro. Narod je nesto najgore sto je moglo da naseli ovu planetu. Uništili smo prirodu, zagadili je, unistavamo zivotinje, toliko ih je istrebljeno... Treba nam dugme za "reset", definitivno .
(Jelena, 15. maj 2019 10:38)
Prva knjiga Mojsijeva nam kaže da je Bog dao čoveku vlast nad svim živim bićima, ako govoriš protiv toga ti si istovremeno i antisemita i antihrišćanin

Gde je izlaz?

pre 4 godine

Posle ovog snimka odem lepo na YouTube I pustim snimke kad bik njih dohvati.
Volim Spaniju I Spance ali ovo im stvarno nije potrebno...

dejan

pre 4 godine

na foklandima delfine ne u ubijaju Iz dosade vec zato sto I'm je to uzvor hrane masti a I priliv novca deluje surovo Ali tamo se iskoristi sve sta moze ne opravdavam samo skrecem paznju neukima da se nalo zainteresuju pa kad cujy nesto da se malo aktiviraju I nesto szzbaju

Ja

pre 4 godine

@Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba. Bik primi bar 10 uboda što sa zemlje od toreadora što sa konja kopljima od pikadora. Krvari, gubi snagu, pena mu ide na usta. Dok dođe trenutak da ga matador ubije, bik je izgubio toliko snage i krvi da bi uginuo i sam od sebe u narednih pola sata. Jedva stoji na nogama iščekujući poslednji udarac. Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka.

Bolje reći zbog mentalne bolesti hiljada ljudi - gledalaca, među kojima si bio i ti. Zbog gledalaca se i održavaju ove manifestacije, neki dođu samo jednom, neki više puta, ali svaki od njih plati da ovo gleda. A matador s druge strane, zarađuje za ovo što radi, čovek radi za platu, živi od toga, prehranjuje porodicu i verovatno ne prima posao lično.

Tuzan

pre 4 godine

Voleo bi tog matadora u areni samnom. Mac on mac ja, a masa urlice u demonskom zanosu. Samo kad bi ga lepo izbo ja bi u zatvor samo ovog manijaka slave. E licemerni svete nije ni cudo sto nam je kraj blizu!

nišlija

pre 4 godine

Neznam zašto se veliča smrt toliko!? Smrt nije najstrašnije što može da snađe živo biće, bitno je kako umiremo(u ovom slučaju dostojanstveno). Iznad žandinjere mi se vrtele tri osice i Ja ne sluteći o čemu se radi zalijem cveće da potone u vodi i...I sve tri osice se bacile u vodi i kopaju li kopaju po vodi da se domognu pretpostavljam larvi (potomaka). Izgubile su život u toj borbi,to je plemenito! Umreti uspravan kao ovaj bik ili te osice za viši cilj.Šta se plašite smrti toliko!? Plašite se greha! Da ne učinite nešto zlo,pakosno...I kada dostignete taj viši cilj tada umirete uspravno-bez straha.Svaki put kada uradite nešto prirodno,shvatite da je to isto i smrt. Prirodna stvar!

Žika Pavlović

pre 4 godine

bespotrebno... pored interneta i toliko vidova zabave danas da se ovo nastavi održavati...
razumem pre, trebalo je ljudima zabave, ali sad toliko ima načina da se zabavite u slobodno vreme, da mrcvarenje životinja i nije baš nešto zabavno ...

Achilles

pre 4 godine

Ova prica datira jos iz vremena Mesopotamije. Prvi opis zrtvovanja bika i borbe pominje se u Epu o Gilgamesu. Istorija Spanije, Meksika, Portugala i jos nekih zamalja cvrsto je povezana sa Koridom odnosno, ovakvim cinom ubijanja bikova. Ako gledamo sa stanovista ljubitelja zivotinja, onda prestanimo da jedemo bilo koje meso. Na srecu, nasa istorija i kultura, kakva god da jeste, nema ovakve krvave obicaje.

nišlija

pre 4 godine

Neznam zašto se veliča smrt toliko!? Smrt nije najstrašnije što može da snađe živo biće,bitno je kako umiremo(u ovom slučaju dostojanstveno).Iznad žandinjere mi se vrtele tri osice i Ja ne sluteći o čemu se radi zalijem cveće da potone u vodi i...I sve tri osice se bacile u vodi i kopaju li kopaju po vodi da se domognu pretpostavljam larvi(potomaka). Izgubile su život u toj borbi,to je plemenito! Umreti uspravan kao ovaj bik ili te osice za viši cilj.Šta se plašite smrti toliko!? Plašite se greha! Da ne učinite nešto zlo,pakosno...I kada dostignete taj viši cilj tada umirete uspravno-bez straha.Svaki put kada uradite nešto prirodno,shvatite da je to isto i smrt. Prirodna stvar!

VladVIII

pre 4 godine

Ukoliko ovo komentarišu "svinja je kralj životinja dok ne probam lava" ljudi, to je blago licemerje...u ovom slučaju čovek bar ima muda i želudac da gleda u ono što ubija.

Što se tiče toreadora, definitivno nešto nije u redu s njim pošto je jedno dobro obavljati svoj posao, a drugo mučiti životinju. Makar i u svrhu dobrog scenskog nastupa bilo.

turgidson

pre 4 godine

Sviđalo se to vama ili ne (meni se lično ne sviđa, čak mi je i degutantno), ali to je njegov posao, životni poziv.
Ovaj bar ubija bikove. Šta reći za profesionalnu vojsku?

Strokavi mozak

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba.
(IspeciPaReci, 15. maj 2019 10:52)
Pa ko je lud,jer to nije hrabrost nego ludost,da izadje na bika od 700-800 kg u punoj snazi.Nikakva to predstava ne bi bila.Cak tako iranjavan i izmoren desi se da bik ubije ili tesko rani matadora.

EU

pre 4 godine

Prošle godine sam prisustvovao u Madridu koridi. (Las Ventas)Doživljaj je nesvakidašnji, "borba" protiv bikova je u suštini gadna i neravnopravna jer bik nema šanse da preživi.Stranci u publici, kao ja , su u čudu , to im je degutantno , žao im je bikova ali domaći su oduševljeni , urlaju, dobacuju, navijaju! U svakom slučaju ako vam se ukaže prilika, obavezno pogledati, karte nisu skupe, može i sunčano mesto ako je proleće!

EU Citizen

pre 4 godine

Nije razbesneo "javnost", već licemerne Dizni-psihopate i frustrirane mizantrope koji se lažno predstavljaju kao "ljubitelji životimja".

Jelena

pre 4 godine

Jezivo. Zao mi je sto ih nekada bik ne nabode onako dobro. Narod je nesto najgore sto je moglo da naseli ovu planetu. Uništili smo prirodu, zagadili je, unistavamo zivotinje, toliko ih je istrebljeno... Treba nam dugme za "reset", definitivno .

IspeciPaReci

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba. Bik primi bar 10 uboda što sa zemlje od toreadora što sa konja kopljima od pikadora. Krvari, gubi snagu, pena mu ide na usta. Dok dođe trenutak da ga matador ubije, bik je izgubio toliko snage i krvi da bi uginuo i sam od sebe u narednih pola sata. Jedva stoji na nogama iščekujući poslednji udarac. Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka.

DigidigiDa

pre 4 godine

Matador literalno znači ubica .Koncept koride je ubiti bika .Ne voliš ? Ne ideš ! Jednostavno. Činjenica je da taj spektakl pripada španskoj kulturi ,a mi,koliko znam nismo španci ,tako da svako palamudenje oko te teme je suvišno.

Oliver

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba!
@ (IspeciPaReci,
Znaci po tebi bi bilo viteski da bik od jedne tone,u punoj snazi i bez povreda ide na coveka od 70kg? Pa povredjivanje se desava da bi se snaga bika smanjila pri cemu ne pucaju u njega iz vatrenog oruzja sa distance,nego ga bodu iz neposredne blizine pri cemu rizikuju ozbiljne povrede i zivot. Nema nista viteskije nego prilaziti pomahnitalom biku na metar,dva.To je nevidjena hrabrost,pre neku godinu sam gledao kako je bik izbio oko toreadoru. I zasto si uopste isao na koridu ako je ne volis? Znaci ipak te je kopkalo,ipak si zeleo da gledas do kraja,samo neces da priznas da si uzivao,da te je uzbudilo,da je jedinstveno iskustvo.I veliki nobelovac Ernest Hemingvej je obozavao koridu i pisao o njoj u svojim romanima. Za sve vas koji ne volite koridu imam samo jednu poruku: nemojte je gledati,niko vas ne tera.Ali necete spreciti druge ljude da je gledaju,to nije demokratija,to nije tolerancija. Korida je deo spanske istorije,kulture i tradicije,posebno Andaluzije,i nikada,nikada nece biti ukinuta!

judeohrišćanin

pre 4 godine

Jezivo. Zao mi je sto ih nekada bik ne nabode onako dobro. Narod je nesto najgore sto je moglo da naseli ovu planetu. Uništili smo prirodu, zagadili je, unistavamo zivotinje, toliko ih je istrebljeno... Treba nam dugme za "reset", definitivno .
(Jelena, 15. maj 2019 10:38)
Prva knjiga Mojsijeva nam kaže da je Bog dao čoveku vlast nad svim živim bićima, ako govoriš protiv toga ti si istovremeno i antisemita i antihrišćanin

Palanka

pre 4 godine

Perverzno je u stvari sve sto je prethodilo samom cinu brisanja suza i ubijanju bika, to su jedina dva cina milosti prema nesrecnoj zivotinji. Jasno mi je sto su Katalonci zabranili ovu uzasnu predstavu, koja je odvratna, koliko god je predstavljali kao tradiciju, sto i jeste, ali to ne menja cinjenicu da je varvarska i neprimjerena savremenom vremenu.

Vatra

pre 4 godine

Da moram da biram dal da budem bik koga moraju ovako da ubiju a da pre toga imam veliko prostranstvo da jurcam u krdu ili da budem svinja koja ne može ni da se okrene, ali bukvalno ni da se okrene u kavezu u kome može samo da legne ili ustane da bi od nje za 3 meseca mogli da prodaju meso, pre bih izabrao 10 minuta ovakve smrti nego 3 meseca agonije u kavezu širine od pola metra.
Vi dušebriznici pogledajte malo kako "žive" svinje po farmama, ono nije život, verovatno jedva čekaju da se što pre završi muka i krenu na klanje.
Ovde mi glumite neku osećajnost, pogledajte te svinje pa ćete da vidite kako život može da bude gori od smrti.

nišlija

pre 4 godine

Neznam zašto se veliča smrt toliko!? Smrt nije najstrašnije što može da snađe živo biće,bitno je kako umiremo(u ovom slučaju dostojanstveno).Iznad žandinjere mi se vrtele tri osice i Ja ne sluteći o čemu se radi zalijem cveće da potone u vodi i...I sve tri osice se bacile u vodi i kopaju li kopaju po vodi da se domognu pretpostavljam larvi(potomaka). Izgubile su život u toj borbi,to je plemenito! Umreti uspravan kao ovaj bik ili te osice za viši cilj.Šta se plašite smrti toliko!? Plašite se greha! Da ne učinite nešto zlo,pakosno...I kada dostignete taj viši cilj tada umirete uspravno-bez straha.Svaki put kada uradite nešto prirodno,shvatite da je to isto i smrt. Prirodna stvar!

nišlija

pre 4 godine

Neznam zašto se veliča smrt toliko!? Smrt nije najstrašnije što može da snađe živo biće, bitno je kako umiremo(u ovom slučaju dostojanstveno). Iznad žandinjere mi se vrtele tri osice i Ja ne sluteći o čemu se radi zalijem cveće da potone u vodi i...I sve tri osice se bacile u vodi i kopaju li kopaju po vodi da se domognu pretpostavljam larvi (potomaka). Izgubile su život u toj borbi,to je plemenito! Umreti uspravan kao ovaj bik ili te osice za viši cilj.Šta se plašite smrti toliko!? Plašite se greha! Da ne učinite nešto zlo,pakosno...I kada dostignete taj viši cilj tada umirete uspravno-bez straha.Svaki put kada uradite nešto prirodno,shvatite da je to isto i smrt. Prirodna stvar!

turgidson

pre 4 godine

Sviđalo se to vama ili ne (meni se lično ne sviđa, čak mi je i degutantno), ali to je njegov posao, životni poziv.
Ovaj bar ubija bikove. Šta reći za profesionalnu vojsku?

EU

pre 4 godine

Prošle godine sam prisustvovao u Madridu koridi. (Las Ventas)Doživljaj je nesvakidašnji, "borba" protiv bikova je u suštini gadna i neravnopravna jer bik nema šanse da preživi.Stranci u publici, kao ja , su u čudu , to im je degutantno , žao im je bikova ali domaći su oduševljeni , urlaju, dobacuju, navijaju! U svakom slučaju ako vam se ukaže prilika, obavezno pogledati, karte nisu skupe, može i sunčano mesto ako je proleće!

preferisco dirti addio

pre 4 godine

Kako volim kad bik ponekad nabode ove gejeve u helankama.. Lako je sa gomilom pomocnika i sa metar gvozdja u rukama ubiti drogiranu dezorijentisanu zivotinju koja nema cak ni zube vrijedne pomena.. Rotvajler koji je 10 puta manji od bika bi ubio ovog matadora za 45 sekundi.. Smecari spanski.. A kad ih u rijetkim prilikama bik ubije, to je dozivljaj, to volim da vidim

...

pre 4 godine

Svi nekako vole da zaborave kako su Španci vršili egzodus i genocid nad kime su hteli - prvi holokaust se u stvari desio u Granadi u godini otkrića Amerike. Dakle, to im je u krvi. Zašto se onda ljudi čude ovakvim stvarima?

dejan

pre 4 godine

na foklandima delfine ne u ubijaju Iz dosade vec zato sto I'm je to uzvor hrane masti a I priliv novca deluje surovo Ali tamo se iskoristi sve sta moze ne opravdavam samo skrecem paznju neukima da se nalo zainteresuju pa kad cujy nesto da se malo aktiviraju I nesto szzbaju

Mandrak

pre 4 godine

Ne bih zabranio koridu, ali bih zabranio bilo kakvo nanosenje povreda biku pre borbe. Matador bi morao da ga ubije sam od pocetka do kraja. Da vidim ko bi se ona latio crvenog plasta i maca.

Nisam Englez

pre 4 godine

"Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! .... Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka."
(IspeciPaReci, 15. maj 2019 10:52)
Pre bi se reklo da je poseta i prisustvovanje koridi odraz mentalne bolesti jednog coveka, Ohhh moralisto!

Marinko Magla

pre 4 godine

Ovo je isto kao kad penzioneri (primer moji baba i deda) gledaju parove,zadrugu pa cuju neke gadosti,ili ih vide pa se zgrazavaju i krste. Znate sta gledate i svesno to gledate,a onda ocekujete kulturu,moral i nesto normalno. Isto je i sa ovim borbama.

Strokavi mozak

pre 4 godine

Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba.
(IspeciPaReci, 15. maj 2019 10:52)
Pa ko je lud,jer to nije hrabrost nego ludost,da izadje na bika od 700-800 kg u punoj snazi.Nikakva to predstava ne bi bila.Cak tako iranjavan i izmoren desi se da bik ubije ili tesko rani matadora.

coki

pre 4 godine

Meni ovo nikada nije bilo jadno! Gomila budala i jedna glavna u roze helankama, izbadaju i muče nesretnu životinju, a onda kada ona potpuno zanemoća, ovaj isfeminizirani smrda u roze gaćama, je izbode na smrt?! A puna korida pada u trans i veliča dotičnog do nivoa Božanstva, jer je ubio kravu?! Tradicija? Ja bi se takve tradicije postideo!

VladVIII

pre 4 godine

Ukoliko ovo komentarišu "svinja je kralj životinja dok ne probam lava" ljudi, to je blago licemerje...u ovom slučaju čovek bar ima muda i želudac da gleda u ono što ubija.

Što se tiče toreadora, definitivno nešto nije u redu s njim pošto je jedno dobro obavljati svoj posao, a drugo mučiti životinju. Makar i u svrhu dobrog scenskog nastupa bilo.

Mrkva

pre 4 godine

Španci...a, da smo mi ili neki drugi s Balkana svi bi nas smatrali najvećim degenericima. Nije samo matador, već i publika koja ide da gleda te gluposti.

Pavle

pre 4 godine

Bravo ko je napravio "vest" od ničega. Ubiti mačem valjda je uobičajeni kraj predstave i kraj mučenja (domaće!) životinje. Izdvojiti delo maramicom iz celog niza bizarnih događaja nije normalno. A publika je takođe puna empatije kad joj sve drugo odgovara, plaća da gleda, samo je potresa poniženje, šta li, maramicom.

Arch Enemy

pre 4 godine

Seljakluk,kao i ovdje kod nas,nekakve koride gdje polusvijet uz pivu i pečenje gleda kako se bodu bikovi ili npr.tzv.škraparijade ili tako nešto,stoje "čobani sa ispodprosječnim IQ"i mlačugama tjeraju konje da vuku klade a tek u šumama kad izvlače oborene klade u blatu šta im rade,nekoliko puta gledao na YouTubeu, jednom riječju "stoka"!

Ja

pre 4 godine

@Prisustvovao sam borbi sa bikovima pre nekoliko godina u Madridu i to nipošto nije viteška borba! Bika izmore, izmuče i izbodu toliko puta pre nego što se matador konačno upusti u borbu da to više i nije borba. Bik primi bar 10 uboda što sa zemlje od toreadora što sa konja kopljima od pikadora. Krvari, gubi snagu, pena mu ide na usta. Dok dođe trenutak da ga matador ubije, bik je izgubio toliko snage i krvi da bi uginuo i sam od sebe u narednih pola sata. Jedva stoji na nogama iščekujući poslednji udarac. Tako da ovaj potez dotičnog nije odraz hrabrosti nego mentalne bolesti jednog čoveka.

Bolje reći zbog mentalne bolesti hiljada ljudi - gledalaca, među kojima si bio i ti. Zbog gledalaca se i održavaju ove manifestacije, neki dođu samo jednom, neki više puta, ali svaki od njih plati da ovo gleda. A matador s druge strane, zarađuje za ovo što radi, čovek radi za platu, živi od toga, prehranjuje porodicu i verovatno ne prima posao lično.

T- zex

pre 4 godine

Nisam neki pitom tip. Ali ovim kretenima sto uopste gledaju mrcvarenje i mucenje zivotinje svima bih dao uput za psihijatriju. Moj otac je lovac . Probao me vise puta animirati da i ja postanem lovac . Ali ja naprosto ne vidim ni svrhu a ni zabavu u tome da ubijam zivotinje od kojih mi ne preti nikakva opasnost a nisam ni gladan da bih lovio da jedem. Kazu lov je sport. Kako da ne . Za mentole . Od svih devijacija , prihvatljivija bi mi bila da podele puske dvema ekipama da se pobiju , pa ko prezivi pobedio je . I to bi bio sport , u kome onaj drugi ima nekakvu sansu da prezivi . Ovo u koridi, zivotinja se samo mrcvari do smrti . A oni koji u tome uzivaju su idioti . Imam godina , ucesnik sam ratova 90 ih. Nemam problem da pucam na ljude u borbi kad mi je od istih sa druge strane zivot ugrozen . Ali ubijati bespomocne zivotinje i to nazivati sportom ili jos gore zabavom . To moze samo bolestan um .Ljudi su definitivno najkrvolocnije zivotinje .

Achilles

pre 4 godine

Ova prica datira jos iz vremena Mesopotamije. Prvi opis zrtvovanja bika i borbe pominje se u Epu o Gilgamesu. Istorija Spanije, Meksika, Portugala i jos nekih zamalja cvrsto je povezana sa Koridom odnosno, ovakvim cinom ubijanja bikova. Ako gledamo sa stanovista ljubitelja zivotinja, onda prestanimo da jedemo bilo koje meso. Na srecu, nasa istorija i kultura, kakva god da jeste, nema ovakve krvave obicaje.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Zakon ponude i potraznje - Ne gledajte pa nece biti ni matadora ni bikova u koridi !
(Matori Kesa, 15. maj 2019 10:56)
Izluđuju me ovakvi komentari. Ovde nije poenta da li neko gleda i pravi pare nekome, dovoljno je i jedan da gleda. To ne menja činjenicu da su ovo zlotvori i idioti koji ubijaju životinje i to nema veze sa gledanošću.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Društva za zaštitu životinja odavno žele da zabrane borbe sa bikovima i koride u Španiji, ali im to i dalje ne polazi za rukom...

Šta reći o narodu kom je nacionalni sport i deo nacionalne kulture uživanje u nanošenju i gledanju patnje životinja? Da se to događa u Srbiji ili u nekoj državi čije većinsko stanovništvo je pravoslavno, tada bi Zapad Srbe i ostale pravoslavne narode naz(i)vao diljacima i tražio da takav sport bude odmah zabranjen...

Phoenix

pre 4 godine

Bio sam klinac kada sam prvi (i jedini) put gledao koridu na tv-u. Kao sto jedan od komentatora napisa, bika toliko izmuce pre no sto na scenu stupi matador pa je ta borba sve, samo ne fer. Jedem meso, nisam fanatik za zastitu zivotinja ali mucenje zivog bica radi zabave je sumanuto.
A sto se ovog brisanja suza tice, u kontekstu koride meni to nije nista surovije i bezosecajnije od svega ostalog. Po cemu je to surovije od probadanja kopljima sa konja, visestrukim macevima koji vise zabodeni u vrat i onom mrcvarenju sa crvenom maramom i probadanje sabljom na kraju. Nema razlike!
Tu ludost treba zabraniti. Tacka.
Tradicija? Tradicije zapocinju, menjaju i prilagodjavaju se, nestaju. Ni prva ni poslednja. To je prirodan tok stvari, od postanka sveta do danas.

Tradicija?

pre 4 godine

Vajkadašnja potreba da se moćnim mužjacima homo sapiensa dodatno naluči testosteron jer oni imaju strast da gledaju surovu patnju (svih) drugih živih bića, tada u prisustvu ženki homo sapiensa počinje perverzna igra dominacije koja direktno asocira na prljavi seks i to momentalno nakon bikokolja... Svim učesnicima (osim papkarima), organizatorima, publici, tapkarošima želim najgoru moguću smrt po mogućstvu ubadanjem nekim oštrim predmetom (po zasluzi) u čeonu kost!

varoš

pre 4 godine

Interesuje me kako kod Španaca civilizacija još nije doprla. U vecini sveta je zabranjeno maltretiranje ili borba životinja. Ko ovo ide da gleda nije normalan.

djoka

pre 4 godine

Ovo divljaštvo opravdavaju tradicijom pa ako je tako daj da vratimo gladijatorske arene na teritoriji bivšeg Rimskog carstva i to je bila tradicija u Starom Rimu.

Милан

pre 4 godine

За овакво монструозно мучење животиња би у Србији био кажњен по закону о добробити животиња. Оваква гамад живе у Европи. Бљак.

cojle

pre 4 godine

Nemam ništa protiv koride...al ako su 1 na 1...a ne da izmrcvare bika i kad je skoro baldisao pojavljuje se čovel u helankama.
Da uđe i koridu, dok je bik svež odmoran i beasn pa i da se gleda.
Ovo je samo još jedan primer ljudske nadobudnosti i krvožednosti, al Španci su tako tretirali i ljude po svojim kolonijama, pa ništa tu nije iznenađujuće.

s

pre 4 godine

Što ne uslove Španiju kao i Srbiju za svaku glupost! Hoćete koridu napolje iz EU i plus sankcije, povuće se ko male mace, pitaće Čiko jel se još ljutiš, EU licemeri...

kaokakao

pre 4 godine

on je matador i nema tu mesta za empatiju 
bravo za matadora ostali sa empatijom odma da prestanu jesti crveno meso za kaznu
(Didn't, 15. maj 2019 10:52)
Boga mi, nije tebi dobro. Jesti meso i muciti su sasvim razlicite kategorije. Ubijati iz zadovoljstva i ubijati da bi prezivio nije isto. Covjek lovi od pamtivijeka da bi opstao, kao i same zivotinje. Ali ovi danasnji lovci i razni boleenici kao ovi matadori, oni ubijaju jer vole. Tu nastaje problem.

Djordje P

pre 4 godine

Cini se da su se u proslosti spanska sela medjusobno takmicila u tome ko ce da ima cudniju tradiciju - trcanje ispred gomile razjarenih bikova, gadjanje paradajzom, ali i (kako sam procitao) bacanje koze sa vrha crkve, davljenje pataka i sl. nebuloze. Fini su Spanci, ali cini se da su previse temperamentni i ludi - svakom ko uziva u ubijanju bikova fali neka daska u glavi. Videli smo i kako se Juzna Amerika "usrecila" zbog dolaska spanskih kolonizatora. A ovoj matador - fuj! Uzas!

milke

pre 4 godine

Za mene su bolesnici svi koji idu da ovo gledaju, a o ovoj zveri u ljudskom obliku da i ne govorim. Spadam u one koji ni kokoš ne mogu da ubiju.

frosty

pre 4 godine

@Didn't
Poredis babe i zabe.
Kada se hranis zivotinjom brzo je ubijes (da li zbog efikasnosti ili empatije nije bitno). Ne pustas je da se da polako krvari i da se muci dugo vreme zbog krvolocnosti publike i suludih obicaja.

Coco Bill

pre 4 godine

Stvarno ne razumem ljude, to jest gledaoce šta vide u tome i koje im je zadovoljstvo to gledati ?! Koja je to "hrabrost" kad, što već ovde napisa "ispeciPa Reci", izmore bika i još ga isprobadaju, da je on već praktično, gotov kad se pojavi "hrabri" toreador

marko

pre 4 godine

Srce mi se pocepalo, ne mogu sebi doci od jutros kada sam procitao ovu "vest".
Kao pacifista sam dobio poriv da mu obrisem suze.
Kako je moguce da je neko u stanju pogledati zivom bicu u oci i ubiti ga potom.
Uzasava me planeta danas, dzaba se hvalimo tehnoloskim naretkom kada smo moralno i drustveno nize nego smo ikad bili, sramota me sto sam pripadnik ovakve civilizacije.

časlavv

pre 4 godine

Što se junačina ne bori s bikom bez oružja, samo golim rukama. Nikada neću razumeti u čemu je zadovoljstvo probosti mačem izmrcvarenu životinju, ili je upucati snajperom sa 100 metara razdaljine, a pogotovo ne razumem kada se to radi nekog perveznog užitka, a ne radi "ishrane".

Ako su tako hrabri neka se malo "rvaju" sa tigrom, lavom, medvedom, bikom,... pa ko pobedi. U koridi, kao i u lovu, uvek navijam za manje podmuklu "životinju".

strat

pre 4 godine

samo mi nije jasno, ukoliko je ovo viteška borba, zašto kad bik počne ove pederčiće matadore da baca po vazduhu ulazi njih 10 sa automatimada ga brane..pustite da se viteški završi bitka.. retko odvratni likovi..

Pera Magic Mitic

pre 4 godine

I posle kaže treba žaliti te matadore kada im bik prevrne utrobu i ubije?! Ma daj!
(Jon Bon Jovi, 15. maj 2019 10:52)
Cuj zaliti? Navijam za bika uvek.

Mare

pre 4 godine

U ovim okršajima bez rezerve navijam za bika. Da matadori imaju mu*a borili bi se jedan na jedan a ne da mu pomoćnici izmuče bika a ovaj samo zada završni udarac mačem kroz srce.
Povređenog bika šalju u klanicu a povređenog matadora u bolnicu. Toliko o fer borbi.

Marko

pre 4 godine

I onda neko borbu bikova u BiH izjednacava sa ovim... U BiH se bikovi bore medjusobno i najcesce nema nikakvih povreda, cim jedan bik popusti, borba je gotova. U Danskoj valjda i dalje ubijaju delfine motkama iz zabave/rituala...

eX

pre 4 godine

Bikovi,konji,krave to su sve lepe i plemenite zivotinje. Ubijati bikove radi zabave ovako kao tradicionalno je tuzno, to je kao gladiatorske borbe, kao postena borba ali malo sutra, samo sto eto nije u pitanju covek nego neka druga zivotinja.

Kako bi bilo da taj matador malo popije batine i par nozeva u ledja i onda ajde u ring protiv Tajsona koji sa sobom jos ima pravo da nosi recimo neki buzdovan?

Tuzan

pre 4 godine

Voleo bi tog matadora u areni samnom. Mac on mac ja, a masa urlice u demonskom zanosu. Samo kad bi ga lepo izbo ja bi u zatvor samo ovog manijaka slave. E licemerni svete nije ni cudo sto nam je kraj blizu!

Gde je izlaz?

pre 4 godine

Posle ovog snimka odem lepo na YouTube I pustim snimke kad bik njih dohvati.
Volim Spaniju I Spance ali ovo im stvarno nije potrebno...

Žika Pavlović

pre 4 godine

bespotrebno... pored interneta i toliko vidova zabave danas da se ovo nastavi održavati...
razumem pre, trebalo je ljudima zabave, ali sad toliko ima načina da se zabavite u slobodno vreme, da mrcvarenje životinja i nije baš nešto zabavno ...

Igor

pre 4 godine

Strašno je što u tom brutalnom i nehumanom ludilu životinja nema ama baš nikave šanse. Čak i kada matador pogreši, odmah utrčavaju pomoćni igrači da ga spasu, ometu bika, itd. Zato je po meni ta šarada ne samo neljudski čin, već i duboko kukavički čin. A da uopšte ne idemo u dubinu priče kao što su patnje kroz koje životinja prolazi i slično.

Bex

pre 4 godine

Pre ili kasnije naterace i njemu neki bik suze na oči i nadam se da nece imati nimalo milosti. Ne penzionisu se matador na osnovu starosne granice već ih kad tad stignu rogovi.