- Komentari -
 1. Pa sve ih stvorila/držala u igri CIA i Tita i Dražu i sve ostale “igrače” u drugom sv. ratu!
  (sah 88, 30. april 2019 23:49)


  CIA snajka, CIA...
  (Nada, 2. maj 2019 19:30)

  # Link komentara

 2. @ (trtemrte, 30. april 2019 22:41)

  teku mi suze!
  (al za prave!, 2. maj 2019 17:38)

  # Link komentara

 3. @ (Vac Ap, 1. maj 2019 05:33)
  "Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite..."

  svaka cast!
  (ko prstom u oko!, 2. maj 2019 17:24)

  # Link komentara

 4. Silni Srbi, budaletine, odricali se Boga istinitog, zarad komunizma, a njihov predsednik živeo ko car i šurovo sa CIA-om! (Аhtung, 30. april 2019 23:48)

  Druze, nije Bog terao naciste i fasiste, vec Josip Broz Tito i narodnooslobodilacka vojska.
  (SKS, 1. maj 2019 16:27)

  # Link komentara

 5. tito - Srbožder.
  (milan, 1. maj 2019 06:09)

  Da da, prica se da je pedeset i neke s uzitkom pojeo svoju zenu srpkinju, a da je ova Jovanka koja se kasnije pojavljivala bila austrougarsko-habsburgski spijun. Ubacena od masonske loze iz vatikana da pobrka pravoslavcima pamet i da zataska koliko je srba ustvari pojedeno. Hteo je Hitchkok sesdesetih da snimi horor o tome, ali mu je Churchill reako da snimi prvo Ptice, pa ce da vide ako ostane para u budzetu. Citao u Kuriru.
  (Vojkan, 1. maj 2019 16:22)

  # Link komentara

 6. Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
  (Vojvoda, 01. maj 2019 00:28)

  Nije sine, nije. Pogledaj demografiju Srbije 1980, i danas. Pogledaj broj fabrika onda i danas. Pogledaj broj zaposlenih onda i danas. Pogledaj broj uspesnih brakova onda i danas. Pogledaj broj gladnih penzionera i kopača kontejnera za vreme "Ćopavog" i danas. Niti brojke lazu, niti statistika vara.
  (Milos, 1. maj 2019 16:01)

  # Link komentara

 7. Kako je rat odmicao, svet je polako priznavao partizane i poceo totalno da podrzava Tita. Znaci i Englezi, i Ameri i Rusi. I sad imas tu jednog Drazu koji sve to ne kapira i ulazi u konflikt s Brozom, zatim malo šuruje s nacistima i ustasama, i svima im svesno postaje trn u oku. Sta je Draza ocekivao? Da ce Treci Rajh da pobedi i pomogne mu da se reši Tita? Ili da ce Pavelic da posalje privatni avion i povede ga u Argentinu?
  (Armando SKJ, 1. maj 2019 15:53)

  # Link komentara

 8. Draza im spasavao pilote a oni pomagali Tita.
  (DEX, 1. maj 2019 08:14)

  Pa nije Tito rusio americke pilote. Zasto ne bi pomagali antifasisticki pokret koji je objavio bezkompromisni rat Hitleru i Musoliniju?
  Ajde, sta su ameri trebali da urade? Da puste bradu i krenu s cetnicima da kolju partizane? Usput, mrtvacka glava na nacistickoj i cetnickoj uniformi je preslicno izgledala. Da su nemci kojim slucajem pustali brade, ne bi prosecni amer ni video razliku na terenu.
  (Zlatko, 1. maj 2019 15:39)

  # Link komentara

 9. Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.
  (Šaman Šaban, 1. maj 2019 10:05)

  Evo ti pitanje u slicnom fazonu: Ako je Pablo Eskobar gradio skole i vrtice, i financijski pomagao lokalno stanovnistvo, kako je mogao biti kriminalac? Problem je sto mi u Srbiji zatvaramo oci kad smo pristrasni. Nije samo Draza u pitanju. Slicno je i s Arkanom, i s Mladicem, itd. Uostalom, koja je logika da spasavas americke vojnike ujutro, a popodne napadas konvoj partizana koji je krenuo u fajt s Nemcima?
  (Voja, 1. maj 2019 15:20)

  # Link komentara

 10. Ziv je Tito umro nije dok je Srba i Srbije!
  (Max, 1. maj 2019 15:08)

  # Link komentara

 11. Hoće li ikad Srbija biti normalna moderna država? Hoće kad Titoisti i Rojalisti shvate da je drugi svetski davno završio, akteri davno mrtvi, sovjetski savez puko, berlinski zid se raspao. Dokle ćemo prepričavati nevažne priče i gurati glavu u pesak, praviti se da su nam to jedini problemi?
  (Dragan, 1. maj 2019 15:06)

  # Link komentara

 12. (Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

  Ajde ne pričaj besmislice, čoveče! Za vreme Tita se (skoro) slobodno krštavalo, slavilo i praznovali svi verski praznici, samo ko je hteo!

  Jeste, jedne vreme, do početka 60-ih godina je bilo gusto. Zato sam i ja kršten u lavoru, u privatnom stanu.

  Ali bilo je više razloga da tadašnji režim pokaže da beskompromisno fura nekakav socijalizam. Mi smo se 48-e kao raskantali s Rusima, ali ipak nismo smeli (ili se nismo usudili) da se otvoreno i formalno prešaltamo na kapitalizam, pa smo ipak držali kao neku socijalističku formu, a jedan od opratećih oblika toga je bio da smo "raskrstili sa religijom".

  Međutim, na praktikovanje vere se loše gledalo i čovek je mogao da loše prođe samo ako je bio član Partije. Na kraju krajeva, ima logike. To bi bilo kao da danas uzmeš člansku kartu Biblioteke, a onda te vide da šetaš svaku subotu. To jednostavno ne ide, zar ne?

  Naravno, nije bilo masovnog (javnog) praktikovanja vere, kao što danas ima. Ali to je bilo mnogo manje zbog represije, nego iz prostog razloga što su većina ljudi bili, isto kao i danas, obični oportunistički miševi. Najveća ograničenja su bila ona koja su sami sebi nametali, najviše iz straha da im, kao i danas, neko nešto zameri i oni pretrpe (loše) posledice zbog toga.

  Ali to ima veze mnogo više s (kvarnim) mentalitetom ljudi, nego s ovim ili onim režimom! Ono "ćuti, dobro je kako je, uvek može gore, ne može šut s rogatim" i tome slična luzerska mudrovanja.
  (Monsieur Alphonse, 1. maj 2019 13:44)

  # Link komentara

 13. Tu smo gde smo samo zbog tog vaseg Tita.
   (Liverpool Man, 1. maj 2019 13:42)

  # Link komentara

 14. @Никола87: Браво, сине!
   (Тата, 1. maj 2019 13:24)

  # Link komentara

 15. Kakva laz:
  "sredinom septembra 1944, počeli da špijunski penetriraju u Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Rumuniju i na taj način kreću sa ozbiljnijom borbom protiv nacista u tim zemljama".
  U sve ove zemlje usle su trupe sovjetske crvene armije.
   (Тата, 1. maj 2019 13:10)

  # Link komentara

 16. Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo (Vojvoda, 01. maj 2019 00:28)

  Idi gledaj u sunce.
   (Marinkova Bara, 1. maj 2019 12:27)

  # Link komentara

 17. Pre svega, u zvanicnoj korespodenciji fraza na pocetku pisma "moj dragi" (My Dear) uopste nije znak neke prisnosti kako mi to tumacimo, nego samo jedna iz skale uctivih fraza kojima zvanicno pismo pocinje (i NIJE na vrhu sto se tice izrazavanja bliskosti, naprotiv).

  Kao drugo, nigde iz pisma se ne moze videti da su gospoda presli na "ti", kako je prevedeno, nije poznato da su se upoznali i dogovorili da "call names". Tako da je prevod pisma tendenciozan i uradjen od strane nekog ko ne razlikuje privatnu i poslovnu prepisku na engleskom jeziku (sto se kod nas slabo razlikuje).
   (BSN, 1. maj 2019 12:27)

  # Link komentara

 18. Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. ... ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba. (Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

  E, ma neka je krštenje najvažnije. Da se ja pitam, zabranio bih krštavanje maloletnih lica. Čovek sam treba da se opredeli da li želi da bude deo crkve, ili ne. Što se mene tiče, religija je najveća prevara moderne civilizacije. Mesto koje je crkva imala do 1989. godine joj puno više priliči nego današnje.

  Samo pogledajte šta crkva danas radi i kako žive crkveni velikodostojnici.
  (Mr Majestyk, 1. maj 2019 12:26)

  # Link komentara

 19. (Potomak znaš ti dobro kojih, 01. maj 2019 00:03)

  Svaka cast cetnicima na spasavanju americkih pilota. Ali kako to neocetnici predstavljaju, ispada da bi sudbina pilota bila drugacija da su pali u partizanske ruke? Kad su se Saveznici iskrcali u Italiji, napravljeni su aerodromi sa kojih su bombarderi uzletali da gadjaju rafinerije u Rumuniji. Put ih je vodio preko Srbije gde su bili obarani, a preziveli piloti su dosli u cetnicke ruke. Zasto ne partizanske, zasto partizana nije bilo u Srbiji do kasnog proleca 1944. a cetnici se slobodno setali Srbijom i imali cak svoje regione gde su im Nemci predali kontrolu?

  Ne sumnjam u antihitlerovsku orijentaciju cetnika, ali... Oni su cekali dan kad ce zapadni Saveznici da krenu u oslobadjanje Jugoslavije, pa da se prikljuce, dan koji nikad nije dosao. A u medjuvremenu, zgodno je bilo sa Nemcima proganjati komuniste, napraviti tu i tamo poneki pokolj neistomisljenika ili prosto ne ciniti nista cekajuci da drugi odrade posao. Nije isto boriti se za opstanak neprestano proganjan po bosanskim gudurama, gladan i smrznut, i s druge strane zimovati po selima i gradovima i krkati gibanicu i rakiju.
  Izdaja cetnika od strane zapada je pre svega posledica podele interesnih sfera izmedju V. Britanije i SSSRa, Britancima je Grcka bila neizmerno vaznija od Jugoslavije. Svako ko ima gram mozga u glavi bi za svoju zemlju ucinio isto. Zameramo Cercilu sto je radije branio britanske interese nego nase? Zameramo sto zbog nas nije usao u sukob sa Staljinom? Pa mi pojma nemamo. Uostalom, Cercilov predlog je bio da se Saveznici iz severne Afrike iskrcaju na Balkan, ali je preovladala americka zamisao da to bude na Siciliju.

  Sto se tice samara Tankosica Cercilu, to je kako vidim bilo unapred, zbog 27. marta i konferencije na Jalti... Vidoviti neki oficir, mora da je iz plemena Tarabica...
   (BSN, 1. maj 2019 12:16)

  # Link komentara

 20. Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji, pa izbor mu nije bio tezak, znao je on za onu izreku. Nedo bog da te Rus brani i Kinez hrani. (Zvezda padalica, 1. maj 2019 09:03)

  О бесмисле!!! Тито као ваљда комуниста се приклонио Совјетима, који су мрзели Русију као и сваку монархистичку земљу, и зато што су мрзели Русију зато су и убили царску породицу и то са све децом. Терор који су завели у тој Русији се и данас пореди са катаклизмом другог светског. Можеш ти слободно да и даље да наставиш да мрзиш Русију, али немој барем себе па и нас да лажеш и тражиш некакве бесмислене аргументе и оправдања.
  (mr, 1. maj 2019 12:15)

  # Link komentara

 21. Covek mrtav 30 godina a ne ide bez njega ocigledno Tito gore, Tito dole
  (Mrav, 30. april 2019 21:55)

  40 godina. 40 godina je mrtav. I ne ide, ocigledno...
   (devojce, 1. maj 2019 11:32)

  # Link komentara

 22. Kao i obično sekcija komentara o ovakvim vestima je veliki sh*tstorm. A niko nije provalio da broj dokumenta nije tačan. Dokument broj RDP13X00001R000100200007-5 se ne odnosi na Jugoslaviju.
   (paor, 1. maj 2019 11:32)

  # Link komentara

 23. Da je Tito odgovarao Zapadu, i pokret nesvrstanih, lako mogu da zakljuce nasi politicari sa pocetkom Slobe Milosevica, kao i ceo srpski narod, nakon svega sto se desava posle 91. godine.

  Nasi politicari nisu uopste uvidjali da je Jugoslavija podrzavana od USA i Zapada uopste, mislili su da nam je tek tako dobro islo i da smo tek tako mogli da budemo komunjare, ili da nam je samo Tito zabranjivao da postujemo Rusiju. Kad ono, sada se vidi, to je sve bila zabluda. Cim smo okrenuli ledja Americi, okrenuli se Rusima pri raspadu SFRJ, odmah po nas sve najgore krenulo. Nema EU, nema podrska, oni koji su bili uz njih dobili drzave, ko pita dal je Srbija napravila Jugoslaviju (prvu) ili ne, koga briga. Eto nasi politicari, sada znate zasto nam je bilo tako lepo nekada u SFRJ, tu posebno mislim na SPS, nekadasnji JUL, dakle vi niste imali pojima zasto nam je bilo dopusteno da budemo levicari nekada, a da lepo zivimo.

  I sva kuknjava zasto smo ranije lepo ziveli, a sada ne, ima veze sa tim sto smo imali dobar ucenjivacki kapacitet koji smo dobro koristili uzimajuci kredite. Ne kazem da je sada bolje u npr Hrvtaskoj, ali su dobili zemlju, pa sa njom sad mogu da rade sta misle da treba. To je cena za to s kim si. Ne kazem da treba da se okrenemo od Rusije, ali samo treba stvari nazvati pravim imenom. Mi smo nekada ziveli odlicno i bolje od ostali komunistickih zemalja, prakticno zapadnim stilom, jer smo bili sa njima.
  (Masha, 1. maj 2019 11:11)

  # Link komentara

 24. Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojvoda, 1. maj 2019 00:28)

  Ovako zbore i sa one strane ograde... ali to nije jedimo sto vam je zajednicko. A taj copavi vas je sve zajedno najurio do Alpa...
  (danguba, 1. maj 2019 10:56)

  # Link komentara

 25. (aj ne ..., 01. maj 2019 01:37)

  Ма да, они мисле све смо својим рукама зарадили. Сад кад чујем "тада се радило", одјурим у клозет. А добро се сећам тог времена. Па кад је толико ваљало, што није потрајало?
   (Земљак, 1. maj 2019 10:26)

  # Link komentara

 26. Ako su četnici bili snabdevani od strane amerikanaca i spašavali americke i engleske pilote po Srbiji kroz ceo rat i ako je Mihajlović dobio orden od Trumana posthumno kako je onda bio saradnik okupatora i fašista ne razumem.Pobednici pišu istoriju ali realno Draža je bio saradnik zapadnih saveznika u bivšoj Jugoslaviji a ne fašista kao Nedić ili Pavelić a napraviše od njega čudovište.
   (Šaman Šaban, 1. maj 2019 10:05)

  # Link komentara

 27. Tito je imao Jugoslaviju a ti i tvoji ste i Srbiju uspeli da rasturite. Sada ne mozemo ni do Pristine. Sram vas bilo izdajnici.
  (non, 01. maj 2019 01:38)

  upravo zbog tita ne mozemo do pristine
   (zile, 1. maj 2019 09:55)

  # Link komentara

 28. trte mrte@ Ponekad me odusevi neki komentar ovde,ali tvoj nije komentar,tvoj je konstatacija neverovatno tacna.Bravo! Retko dobra i objektivna...
  (nema visnje, 1. maj 2019 09:41)

  # Link komentara

 29. Ovaj čovek za mene nikada nije postojao, veštački čovek sa veštačkom tvorevinom
   (rs, 1. maj 2019 09:19)

  # Link komentara

 30. Vojvoda...
  Pa obrazlozi, sta nas je to snaslo.To sto si ti napisao, cuo se negde ili procitao.
  Hajde Nobelovac obrazlozi ,sta?
   (Zvezda padalica, 1. maj 2019 09:05)

  # Link komentara

 31. Za vreme tita, a ziveo sam u njemu, guzica nam je gledala ka zapadu. Samo zapad i zapad. Bili smo gladni zapada. I to je to. Bila je sirotinja. Da li smo bili srecniji. Ne verujem jer je ceo svet bio manje materijalan. Pa i mi.
   (prosto ko pasulj, 1. maj 2019 09:03)

  # Link komentara

 32. Tito je znao da odabere kome da se priklonu.Bogatom zapadu ili truloj Rusiji,pa izbor mu nije bio tezak,znao je on za onu izreku.
  Nedo bog,da te Rus brani,i Kinez hrani.
   (Zvezda padalica, 1. maj 2019 09:03)

  # Link komentara

 33. Tita su na vlast ,zvanično, doveli Čerčil i Staljin.
  Ali ne treba podceniti ni ulogu vatkana.Dugoročno
  on je sproveo katoličke planove.Od Srba je stvorio
  tri nove nacije:makedonce,crnogorce i bošnjake.
  (a, 1. maj 2019 09:02)

  # Link komentara

 34. Trebao je zapadu zbog sovjeta i to je vise splet okolnosti a ne pamet. Sada bi ga po potrebi kao krpu ucenjivali bas kao sve balkanske krpice.
  Najvise je valjao svojim Hrvatima pa i Bosnjacima, nisu odgovarali za genocid u Jasenovcu i ostalim brojnim logirima.
  (Ukratko, 1. maj 2019 08:59)

  # Link komentara

 35. @trtemrte, 30. april 2019 22:41
  Kad' je bilo sve tako lepo, dobro i uredjeno u to, Vaše Titovo vreme, zašto se onda sve raspade? Zašto su komunisti od Triglava do Djevdjelije ( svi predsednici bivših republika pokojne SFRJ su bili članovi komunističke partije, osim Alije Izetbegovića) + peta evropska vojna sila JNA srušili i rasturili Jugoslaviju? Inače, lepu ste bajku u Vašem postu napisali. U Andersenovom nivou...
   (Iza brda, 1. maj 2019 08:36)

  # Link komentara

 36. @trtemrte
  Svaka stvar koju si napisao je netačna, ili formalno tačna a u praksi suprotna.
  Muka mi je od vas koji pišete hvalospeve grobaru srpskog naroda, čoveku koji je bio brutalni autokrata, u čije vreme se ubijalo i robijalo za reč, cvetala korupcija, povlašćena elita divljala po Azurnoj obali a radnici živeli u šupama, farmerke bile blago a miris difke širio zajedničkim dvorištima bez kanalizacije.
  Što je najvažnije, to je čovek koji je personifikacija satiranja i brisanja svega srpskog, koji je izmislio tri nove nacije iz srpskog nacionalnog korpusa, koji je Srbiju podelio na tri adminiatrativna dela i gde su republike i pokrajine imale Vrhovne sudove i Centralne banke, i čekale da po unapred utvrđenom rasporedu proglase nezavisnost.
  Jel ti misliš da su izumrli svi koji pamte Broza!?
  Bato, ako ti nije dobro ovde, a fakat nije dobro, ti idi gde je bolje. ali znaj da je ovde ovako kako jeste najvećim delom zbog Broza i njegove pripreme za sve sto se desilo devedesetih.
   (miša, 1. maj 2019 08:29)

  # Link komentara

 37. Za sve koji pljuju po Titu i SFRJ samo jedan podatak, radi se o fabrici automobila Zastava: " Рекордна је била 1989. година када је у сопственом производном програму и индустријској корпорацији произведено 220.000 возила. Застава је тада имала 53.337 запослених а у њену производњу било је укључено 280 предузећа из 130 градова тадашње Југославије. " Jedna kompanija je imala preko 50 hilj. zaposlenih!!
  (Ludi Milojko, 1. maj 2019 08:19)

  # Link komentara

 38. Draza im spasavao pilote a oni pomagali Tita.
   (DEX, 1. maj 2019 08:14)

  # Link komentara

 39. Yugoslavia je bila dobar projekat, nego ljudi koji su je vodili posle Tita nisu bili dobar projekat. Mada, kako za koga, za strance i domaće izdajnike jesu. Nije se transformisalo na vreme, pa ni do dana današnjeg u punom smislu, repovi prošlosti su još uvek tu na žalost. Vreme je otišlo ali način razmišljanja je isti kao pre 100 godina. I sve vlasti svuda posle Tita rade i dan danas na egzodusu sopstvenih naroda i narodnosti. Tuga je kad ljudi ne vole sopstveni rod, tu nema napretka. A ovi sto su iole normalni nisu agresivni, u ovom slučaju na žalost.
   (lav, 1. maj 2019 08:01)

  # Link komentara

 40. Ima nešto u onome što je Štulić rekao 90,91 , 40 godina smo slušali zavijanje vukova sad će mo 40 godina slušat blejanje ovaca :)
  (savitur, 1. maj 2019 07:27)

  # Link komentara

 41. @trtamrte, “ U Titovo vreme deca krštena, popovi.... itd”. Ne pričajte gluposti i laži, jer u Titovo vreme, dok je katolička crkva bila otvorena i radila, SPC je bila pod kontrolom UDB-e i zatvorena. 1953, dok smo živeli u Ljubljani, gde sam završio osnovnu školu, jedina Pravoslavna crkva je bila zatvorena, pod prismotrom policije. Jednoga dana, policija je došla u nas stan, videla ikonu Sv.Stevana i odmahnaredila da se ona skine sa zida i uništi. Brat rodjen dve godine kasnije, je bio tajno kršten u privatnom stanu, a ne u Pravoslavnoj crkvi. I da ne nabrajam sve ostalo. Zato vi ljubitelji vašeg druga Tita , ne kupajte i ne pričajte gluposti naivnim “ proleterima”, kojima je život samo jedenje ‘ leba.
  (Dragan Ra, 1. maj 2019 06:58)

  # Link komentara

 42. Sve ove price o Drugu Titu i nakon 30 godina pokazuju koliko Srbi imaju mentalitet stada ovaca koje ne zna gde da krene dok mu neki coban (Tito) to ne odredi a pas ovcar (milicija) budnim okom ne obezbedi da nekoj ovci slucajno ne padne na pamet da ode svojim putem. Tad su Srbi sretni i zadovoljni, i ne traze nista vise. Kad izgubimo jednog cobana, trazimo drugog (Milosevic) a kad nemamo cobana, onda smo tuzni i nesretni.

  Cija ono bese pesma “Coban tera ovcice”?
  (Sinisa, 1. maj 2019 06:45)

  # Link komentara

 43. Ova nacija je depresivna jer žali za Jugoslavijom i Titom. Postoji čitava armija jugopaćenika i dan danas. Da Bog sačuva.
   (fracture, 1. maj 2019 06:42)

  # Link komentara

 44. prvo nije tito stvorijo jugoslaviju nego kralj Petar prvi Karadjordjevic i regent Aleksandar kasnije kralj a drugo jugoslaviju su rasturili titovi komunisti setite se ko je bio na vlasti u republikama i pokrajnama od 1988 do 1991g i trece ko je bio na vlasti kada su krenule demonstracije na kosovu i metohiji 1981 naravno titovi komunisti i to je najvece zlo koje je moglo da zadesi srbiju a tog zla ni dan danas nemozemo da se oslobodimo
  (Vladimir Sipcic, 1. maj 2019 06:27)

  # Link komentara

 45. tito - Srbožder.
   (milan, 1. maj 2019 06:09)

  # Link komentara

 46. Čim se na prostoru bivše YU pojavi neka država bolja nego što je bila Jugoslavija ili neki političar bolji od Tita ima da se selim tamo i da glasam za tog političara. A do tada pljuni i zapevaj i beli listić, jer će to da se desi malo morgen. Kako je nama Švaba sad veći prijatelj od naše jugoslovenske braće, to vi meni objasnite...
   (Vac Ap, 1. maj 2019 05:33)

  # Link komentara

 47. Osim samih nas niko nas nije zaj.o ko Tito.
  (Dex, 1. maj 2019 05:29)

  # Link komentara

 48. Ima nas mnogo koji nikad s njegovog puta necemo da skrenemo. Bilo je tudje necemo - svoje nedamo. A sad, tudje lizemo, svoje rasprodasmo, decu oterasmo.
  (Mirkovic, 1. maj 2019 04:47)

  # Link komentara

 49. Tita najvise pljuju Hrvati, zatim Srbi. Ali to je na ovim prostorima normalno, da pljujes ruku koja te hrani. Da trazis leba preko pogace. Eto vam ga sad i jednima i drugima. Nadam se da uzivate u slobodi i blagostanju. Naprosto je ovaj prostor procvetao nakon tog horora u kom jadni nacionalisti, tajkuni, lopovi, fukare, starlete, i pedofilija u mantijama, nisu imali svoja prava.
  (Za Domovinu s Titom, Napred!, 1. maj 2019 04:41)

  # Link komentara

 50. Slušaj Kont, nas problem je sto nismo dovoljno zreli kao narod i sto na prostoru bivse Jugoslavije ima puno nepismenih ljudi koje je lako manipulisati. Manipulisali su njih i komunisti, ali se zarad bratstva i jedinstva nisu pravile razlike između Srba i Hrvata. Sto se mene tiče, nisu komunisti dovoljno nacionalista prosledili na Goli Otok pa nam se zato desi rat. Tužno je sto su neki časni ljudi bili mučeni i robijali da bi se populacija držala pod kontrolom, ali sve zemlje su prolazile kroz to, mi samo malo kasnimo.
  Tito je generalno bio dobar za naše prostore ali je nas problem sto nismo znali da napredujemo a to opet zahvaljujući mentalitetu.
  Ima mnogo manjih zemalja od naše pa opet ljudi lepo žive, nije sve do “okupatora” već i do nas.
  (neko meni blizak, 1. maj 2019 04:21)

  # Link komentara

 51. Posledice tog zlotvora osećaćemo kroz vekove. Zatrovani i izgubljeni. Nadam se ne zauvek.
   (Dusan, 1. maj 2019 04:21)

  # Link komentara

 52. Najbolji su mi ovi "delio stanove". I moja porodica je imala takav. 50kvm2, njih petoro. Sada nas troje u 120kvm2, plus dvorište i sl. Što je delio stanove, što nije omogućio plate pa da kupujemo kuće ko normalni ljudi, kao na Zapadu? Zato što smo lencuge koje bi pre nešto da dobiju nego da zarade. A Srbi su i kasno upalili i nisu videli da im je Tito odneo silnu teritoriju zaradjenu u ratovima, sve za dobijene sugave radničke stanove kada je njihove babe i dede odveo iz sela u gradove i fabrike. Inače bi i oni još uvek u tom selu bili, ovako makar mogu da bleje, pogotovo armijski ološ na Novom Beogradu. Bilo je dobro u Titovo vreme ali drugima, ne i Srbima, a drugi su na to i navikli još za vreme Austrija. Srbi, tek izašli iz Otomanske vukujebine, njima je sve bilo bolje od toga.
   (Adriano_Galliani, 1. maj 2019 03:09)

  # Link komentara

 53. Док се не ослободимо проклетог комунизма и југословенства, биће нам овако како нам је о како заслужујемо. Пробудите се већ једном из 80-годипње хипнозе!
  (Марио, 1. maj 2019 03:05)

  # Link komentara

 54. Увек сам био подељен око те теме. Као миленијалац ('87. годиште), детињства разјебаног ратом, бедом, националистичким клинцима који су ме задиркивали јер ми се презиме не завршава на "-ић", бомбардовањем... чезнуо сам за тим да сам се родио у Титово време, типа, негде '60-их, па да моје одрастање, уместо у горенаведеном, протекне у бит револуцији, студентским демонстрацијама, мирном животу без криминала, радним акцијама, дружењу са комшијама диљем Југе, обезбеђеној перспективи након дипломе... Но онда се сетим - па из Титовог шињела су и дошли сви они који су нам од '80-их па до данас уништавали земљу, свађали нас са светом, претварали у страно робље. Милошевић је себе звао "Другим Титом", а Аца Вођа, данашњи нам председник, је био министар информисања тог "Другог Тита". А моја генерација је ваљда само имала несрећу да одраста у време кад је социјализам открио и ону своју другу страну, након што је испуцао прву.

  Тако да је по свој прилици Тито био само један генијални опсенар, балкански Деда Мраз плаћан америчким доларима да нас убеђује да је његов систем трајно одржив. Одржив није био, али стоји да је био лепши од свега овог данас.
  (Никола87, 1. maj 2019 01:59)

  # Link komentara

 55. (kont, 30. april 2019 22:47)
  Одлично запажање али опет ти мало Срба верује, на жалост.
   (Бата Стојковић, 1. maj 2019 01:52)

  # Link komentara

 56. Значи био је шпијун. Нормална ствар.
   (Бата Стојковић, 1. maj 2019 01:47)

  # Link komentara

 57. @ljAXE
  Genijalac, mladi su sve to imali, ali ste im vi to unistili i odlucili da rusite drzavu i stvarate tajkune. Sada mladi odlaze, a krezuba nepismena gomila ostaje.
  (non, 1. maj 2019 01:39)

  # Link komentara

 58. @Vojvoda
  Tito je imao Jugoslaviju a ti i tvoji ste i Srbiju uspeli da rasturite. Sada ne mozemo ni do Pristine. Sram vas bilo izdajnici.
  (non, 1. maj 2019 01:38)

  # Link komentara

 59. @ trtemrte i ini
  I sve je to copavi radio sa sve nasim proizvedenim parama? Tako? Nastavi da zivis u lazokratiji.
  Sve je to naplaceno (i 1941 i 1944, znamo ko je bombardovan a ko nije, pa opet 1999), zanesenjaci, u stvari samo se folirate.
  Grdelicka, Milica, "tamo neki" Tibor, ..., da nastavim?
  (aj ne ..., 1. maj 2019 01:37)

  # Link komentara

 60. Septembar 1944, ozbiljna borba protiv nacista?!
  Jeste čuli vi u blicu za Crvenu Armiju, znate gde su bili u septembru '44?
   (mmk, 1. maj 2019 01:36)

  # Link komentara

 61. @ Vojvoda u pravu si.Evo ovi danas su bolji mali milion puta jel?
  sta sve ljudi nece lupit.
  (strucnjaci za toplu vodu, 1. maj 2019 01:27)

  # Link komentara

 62. Tako se vodila drzava. A ovi nasi (u poslednjih 30 godina) ne znaju gde im je dupe gde im je glava, a kamo li da znaju sta rade strani spijuni.
  (Dankoni, 1. maj 2019 01:26)

  # Link komentara

 63. Normalno sve i očigledno. Ove obaveštajne sluzbe tokom rata postaju operativnije i produzetak su diplomatske aktivnosti. Njima je cilj bio borba protiv nacista, i veza sa pobednicima, ko god to bio. Po ovom zaključku, vidi se da im je u interesu bilo i priblizavanje Sovjetima.

  Na ovoj fotografiji levo Tito izgleda kao stereotip Zagorca ili Slovenca. Znam neke koji su identični. Nikad mi neće biti jasni oni ljudi koji mogu da poveruju da je bio Poljak, ili Rus, ili Englez Jevrejin i ko zna šta. Ne moze biti karakterističnija faca za oblast iz koje dolazi. Još su smešniji oni što tvrde da je imao poljski naglasak. Kako to moze biti mjkmbzj?
  (tocka, 1. maj 2019 00:29)

  # Link komentara

 64. Ćopavi i njegova Ćoposlavija, nešto najgore što nas je snašlo
   (Vojvoda, 1. maj 2019 00:28)

  # Link komentara

 65. Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.
  (Bobi, 1. maj 2019 00:08)

  # Link komentara

 66. Ameri su odlikovali Đenerala za spašavanje pilota što je bio vrhunac njihovog divljenja prvom gerilcu pokorene Evrope koji je bio i ucenjena glava od strane Hitlera. Na kraju su ga i oni izdali kao i onaj debeli sto je popio šamar od Vojvode Tankosića u centru Bg kada je bio na proputovanju Orijent Expresom. Kako god ima su čim pred Miloša izaći.
  (Potomak znaš ti dobro kojih, 1. maj 2019 00:03)

  # Link komentara

 67. Ono "doživotno" je ključ.. Diktator, ubica i najveći srbomrzac..
   (HanSolo, 30. april 2019 23:59)

  # Link komentara

 68. Tile ili je imao neku magicnu moc, ili je bio opaki spijun koji je je imao nacin sve da ucenjuje. Neverovatno da su mu se svi divili. Pazite kad drugi najmocniji covek Treceg Rajha napise "Tito je zaista zaslužio naslov Maršala. Voleo bih kad bismo u Nemačkoj imali desetak takvih kao što je on". To je Himler napisao u svom dnevniku.
  (Bobi, 30. april 2019 23:53)

  # Link komentara

 69. Pa sve ih stvorila/držala u igri CIA i Tita i Dražu i sve ostale “igrače” u drugom sv. ratu!
  (sah 88, 30. april 2019 23:49)

  # Link komentara

 70. Silni Srbi, budaletine, odricali se Boga istinitog, zarad komunizma, a njihov predsednik živeo ko car i šurovo sa CIA-om!
   (Аhtung, 30. april 2019 23:48)

  # Link komentara

 71. Ja sam neutralan sto se tice Tita i Draze. To nije bilo moje vreme a ni roditelji mi nisu stavili taj teret, da moram da biram nekakve strane. Politika nas u familiji jednostavno nije zanimala. Moje misljenje je da je Tito odigrao vrlo pametno, s obzirom na kompleksnost ratne situacije. A Draza je u pricu usao pomalo naivno i nespretno. Mozda nije prepoznao istorijsku situaciju u kojoj moze i treba da stane na stranu pobednika. Prvo ga je Tito pitao da se udruze, a kasnije ga je (na Cercilov zahtev) i sam Kralj molio da se prikljuci partizanima. Ako to nije mogao iz nekih licnih razloga, trebao je bar da se skloni kad je video da svet podrzava Titovu ideju. Ispada da je sam sebe eliminisao jer je ostao bez saveznika. Iskreno mislim da su i jedan i drugi zeleli najbolje svom narodu, ali steta sto je u tom haosu bilo mesta samo za jednu stranu. I steta sto i danas imamo te ideoloske podele na ove i one, i sto se uporno fabrikuje neka lazna istorija koja nikome ne donosi dobro. Ljudi, nemojte licno da dozivljavate politiku i nemojte da padate pod bilo ciju propagandu. Otvorite oci i gledajte stvari onako kako jesu, a ne iz ugla ideologije koju sledis ili prektikujes. To je jedini nacin da stignemo do istine.
  (Milos, 30. april 2019 23:38)

  # Link komentara

 72. Ovo me podseca na Volina i prvu damu Srbije Nebojsu kada pocnu vodji da se uvlace a repertoar nije prikladan za mladje od 18 god.
  (Lala, 30. april 2019 23:10)

  # Link komentara

 73. Mislim da je danas svim ozbiljnim ljudima jasno da je Tito zapadni tj britansko-americki igrac najkasnije od sporazuma na Visu 44te.Sve ostalo je sminka bez sadrzaja.Ne bi oni tako olako pustili kralja i kraljevsku vladu niz vodu da nisu znali da imaju svog igraca i na drugoj strani.Sve sto kasnije sledi tj Informbiro 48-fakticko proterivanje Rusa sa toplih mora sto je vekovna preokupacija Engleza,Balkanski pakt kojim Jugoslavija fakticki postaje Nato clanica.Slag na tortu je naravno pokret Nesvrstanih tj pokret koji bi novoformirane drzave nastale dekolonizaciom oterao od Sovjeta kojim su tezili u gurnuli u neki tzv neutralni pokret ali koji odgovara pre svega Amerikancima.Tako da meni Titova drzavnicka karijera nije nikakva misterija.od 44te do 80te je on americki igrac par ekselans.Sto se tice njegove zaostavstine-sve sto je stvorio raspalo se u krvi ubrzo nakon sto je umro,to se ozbiljnim drzavnicima poput Petra Velikog,Bizmarka,Tomasa Dzefersona ne desava.
   (kont, 30. april 2019 22:47)

  # Link komentara

 74. Mnogi od nas sjećaju se Tita. Oni koji se nisu rodili u Njegovo vrijeme pojma nemaju tko je Tito, a zašto bi i razmišljali o Titu kad su im neke druge teme mnogo bitnije. Kako pobjeći iz ovog s*anja sigurno je najvažnija. Dobro se snalaze, odlaze u hordama, napuštaju brod koji tone. Ipak, ima nešto čudno vezano za ovo. Brod tone, ljudi odlaze, a štakori ostaju.?!

  Za vrijeme Tita radnici su imali pravo na stan. Danas pravo na vile i dvorce imaju samo razbojnici čije dugove plaća narod. U zagrebačkim vrtićima nekada se dobro jelo. Danas zagrebačko dijete ima pravo dnevno pojesti kuglicu i pol sladoleda. Za vrijeme Tita često nismo mogli jesti banane, nije ih bilo. Danas ih ima, uživamo u njima jer smo u međuvremenu postali majmuni. U Titovo vrijeme povremeno nije bilo struje. Čitavi kvartovi znali su biti u mraku subotom, a onda drugi dio grada nedjeljom. Danas svi imamo pravo na svjetlost, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti. Imamo pravo i na vodu, ako je možemo platiti. Ne možemo je platiti.

  U Titovo vrijeme svi smo imali pravo na školovanje. Imamo i danas, ako ga možemo platiti. Ne možemo ga platiti. U Titovo vrijeme u Vijetnamu je bio rat. Ameri su ubijali nedužne ljude u zemlji miljama daleko od Amerike. Bacali su na njih otrovne bombe, ubijali su boga u njima onako kako to rade i danas. U Titovo vrijeme Jugoslaveni su bili na cesti i protestirali protiv ubijanja Vijetnamaca. Danas mi s Amerima ubijamo vijetnamce tamo gdje nam gazda kaže.

  U Titovo vrijeme nismo znali što je droga. U Titovo vrijeme mogao si ulicama svoga grada opušteno šetati čak i u pola noći. Danas ne znaš kad će netko na tebe skočiti usred bijelog dana da bi od tebe oteo lovu koju će sebi sprašiti u žilu. U Titovo vrijeme na besplatan abortus imale su pravo sve žene. Danas na besplatan abortus imaju pravo samo časne sestre. Uskoro će se ukinuti pravo na abortus, osim za časne sestre.

  U Titovo vrijeme ljudi su odlazili u crkve i molili Boga jer su to htjeli. U Titovo vrijeme Isus nije visio na zidu svake učionice. U Titovo vrijeme djeci učitelji nisu govorili da je žena nastala od rebra muškarca. U Titovo vrijeme žene su bile ljudska bića, a ne kurve. U Titovo vrijeme popovi nisu bili državni službenici. U Titovo vrijeme popovi nisu vozili džipove. U Titovo vrijeme ljudi nisu morali dizati kredit kad bi krstili dijete. U Titovo vrijeme većina popova bili su obrazovani ljudi koje su vjernici poštovali. U ovome popovi siluju djecu, pse, naplaćuju i ne izdaju račun, ne plaćaju porez, provaljuju u bolnice i od polumrtvih ljudi traže da im poklone kuću.

  U Titovo vrijeme mnogi su jugoslavenski trgovi nosili Titovo ime jer je to bilo u Titovo vrijeme. U ovom e se skidaju ploče sa Titovim imenom. I neka se skidaju. Ovo nije Titovo vrijeme, a ovo je mala, prljava, američka vojna baza. Ovo je leglo mafijaša. Ovo je koncentracijski logor za svakoga tko ima nešto u glavi. Ovo je rupetina u kojoj se gladni, goli, ovršeni, dužni, bolesni, neškolovani dovijaju kako do kontejnera stići dovoljno brzo da bi u njemu našli plastičnu bocu ili truli ručak.
  Ovo će ostati bez ploča sa Titovim imenom. Kako ovi koji vladaju ovim ne kuže da se skidanjem ploča ne može izbrisati povijest?
  Kuže, ali im se je*e. Ovo je njihovo i samo njihovo igralište. Tko odbija plesati kako oni hoće neka crkne ili neka ode.
   (trtemrte, 30. april 2019 22:41)

  # Link komentara

 75. Mudar je bio što jest jest.
   (Marinkova Bara, 30. april 2019 22:30)

  # Link komentara

 76. Dosta vise sa istorijom. U Srbiji su istoricari jedini strucnjaci. Svi ostali strucni ljudi odose preko granice. Zabole me za Tita i Jugoslaviju. Srbi, okrenite se buducnosti, radu i stvaranju. Mladima trebaju radna mesta, dobre plate, uredjena drzava a ne jos malo istorije.
  (ljAXE, 30. april 2019 22:23)

  # Link komentara

 77. I ja sam ga tako zvao. Do dan danas ga tako zovem.
  (zbunjeni, 30. april 2019 22:15)

  # Link komentara

 78. Spijunske igre.
  (Brigate Rosse, 30. april 2019 22:08)

  # Link komentara

 79. Covek mrtav 30 godina a ne ide bez njega ocigledno Tito gore,Tito dole
  (Mrav, 30. april 2019 21:55)

  # Link komentara

 80. Živeo drug Cincar Koča!
  (Volosija, 30. april 2019 21:52)

  # Link komentara

 81. 1943. zapadni saveznici zvanicno priznali partizane, te povukli podrsku Mihailovicu, jer su sami na terenu videli da je Mihailovicu jedino stalo boriiti se protiv partizna, a ne protiv okupatora. Zato cetnici stvorili saveznistva ne samo sa naci-fasistima vec i sa ustasama. Koga zanimaju cinjnice, nek si gugla wikipedia clanak "Suradnja cetnika sa NDH"
  (dejan, 30. april 2019 21:51)

  # Link komentara

 82. B92 je u zadnjih 15 dana u rubrici zivot oživeo maršala:)
  (Jon Bon Jovi, 30. april 2019 21:41)

  # Link komentara