Nedelja, 14.04.2019.

17:00

Eksperiment potvrdio: Život na Marsu, pa čak i u svemiru je moguć

Izvor: Sputnik

Eksperiment potvrdio: Život na Marsu, pa èak i u svemiru je moguæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Bogomoljac

pre 5 godina

matematicki je nemoguce da nema zivota u svemiru, tj nismo sami. 
(hladnjacar, 14. april 2019 23:00)

Matematika samo obrađuje ulazne podatke - ono što joj saopštimo kao polazne fakte. Ako joj kažemo da život nastaje sam od sebe, spontanom organizacijom materije, bez ikakve uloge inteligentnog kreatora, tada će ona NESUMNJIVO dati rezultat da ima bar još 1 a to konsekventno znači još beskonačno svetova sa životom. Ako, pak, polaznim podatkom smatramo da mora postojati inteligentni kreator organizacije materije, tada nam matematika ne može reći ni da ni ne, niti ikakvu verovatnoću, pošto od inokosne VOLJE kreatora zavise događaji.

Djuro KaraBatak

pre 5 godina

Licno mislim da je zivot na Marsu itekako moguc.
Cak sta vise duboko sam ubedjen da je ovozemaljski zivot nastao kao posledica masovnog dolaska Marsovaca na nasu planetu.
Setite se jos one stare narodne poslovice : Vidi onoga kao da je sad pao sa Marsa. Ima u tome istine i to velike.

Trovach

pre 5 godina

Bas mi idu na zivce ovi sto sve lose povezuju sa Srbijom. Srbija nije ni najbolja ni najgora zemlja na svetu, a takva je upravo nasom zaslugom.

DZK

pre 5 godina

To je upravo ono što naučni krugovi koji zastupaju koncepr takozvane panspermije (širenja prostih životnih formi putem asteroida, kometa i drugih kosmičkih tela) govore već decenijama. Zahvaljujući napretku tehnologije i novim metodama, kompleksna organska jedinjenja su već identifikovana na kometama i u pronađenim komadićima asteroida (pa čak i u udaljenim maglinama), u najvišim slojevima atmosfere pronađene su neverovatno izdržljive bakterije i alge, a ponovljeni nalazi sa MSS su pokazali da su neke alge u stanju da izdrže čak i boravak u otvorenom kosmosu. Istovremeno, sve je više naučnika koji smatraju da je lako moguće da su kompleksnije forme života u Sunčevom sistemu prvo počele da se razvijaju na Marsu (koji je u dalekoj prošlosti bio kudikamo povoljnija lokacija od Zemlje), da bi se nakon strašne katastrofe "preselile" na Zemlju putem materijala koji je sa Marsa tada izbačen u svemir. Zagovornici panspermije logično ukazuju da je prirodna "hemija" univerzuma takva da ne gubi vreme na beskonačan broj biohemijskih početaka, već da je život nastao na jednom mestu i zatim se relativno brzo širio po drugim lokacijama, stvarajući ogroman broj evolutivnih grana i novih varijacija.

Amer

pre 5 godina

Ravnozemljaši su sada u problemu, kako to da su se i rusi ujedinili sa Nasom?
 (Acika, 14. april 2019 17:43

Ravnozemljaši najvećim brojem žive u SAD, kakve to veze ima sa NASA-om i Rusima?

BSN

pre 5 godina

matematicki je nemoguce da nema zivota u svemiru, tj nismo sami.
(hladnjacar, 14. april 2019 23:00)

Matematicki se moze govoriti samo o verovatnoci da nismo sami u svemiru. Ukratko, statisticka analiza faktora koji ulaze u Drejkovu jednacinu, daje verovatnocu 53%–99.6% da smo sami u galaksiji i 39%-85% da smo sami u celom osmotrivom Svemiru.

...

pre 5 godina

Najgora pomisao je da nismo sami u svemiru ali da mi ne mozemo da detektujemo taj zivot a za drugu inteligenciju jednostavno nismo ni zanimljivi tako da nas ni ne posecuju ili ne saradjuju sa nama. Vise mi to deluje kao mogucnost da smo jedna primitivna,zaostala civilizacija ili neki eksperiment kojem je predvidjeno i programirano da zivimo samo na planeti zemlji bez mogucnosti napustanja iste

game over

pre 5 godina

Pogledate seriju the 100 zadnju sezonu koja se emituje veoma moguc scenario nadjena planeta naseljiva ali nije kao zemlja da vam ne otkrivam o cemu se radi pogledajte sami

Badji

pre 5 godina

Ako je moguc zivot tamo, zasto Mars,a ne Mesec? Blize je..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 14. april 2019 19:51)

Mesec nema atmosferu.

Dr

pre 5 godina

Nije mi jasno da posle decenija istrazivanja Marsa mi se na Zemlji i dalje pitamo isto. I svaki put kada neka nova letelica ode, i kopa iste uzorke, mi cekamo vesti kao da smo prvi put tamo. Pa sta je sa onolikim roverima koji su takodje imali iste uredjaje za trazenje novih oblika zivota u tlu Marsa? Isto kao sa trazenjem leka protiv raka ili ćelavosti. Svaki dan nove vesti, samo sto nismo našli rešenje, ali nekako uvek izvisimo. I tako decenijama.

BSN

pre 5 godina

Život u svemiru nije moguć bez dva esencijalna sastojka, pogađate, reč je o jevtinoj kavurmi i čvarcima. Mene zanima da mi vi mene kažete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...

Mila

pre 5 godina

@ hroničar... Matematički je nemoguće da Zemlja može da rotira milijarde godina a da je nešto ne udari ili da ona ne udari ni u šta s obzirom da navodno u svemiru ima svašta, crne rupe, zvezde, meteori i kojekakva " čudesa ". Drugo,neka neko objasni kako to Zemlja može da rotira sama od sebe, konstantnom brzinom i vremenski neograničeno (čitaj milijarde godina). To je prosto nemoguće, i divim se svima vama koji verujete u " šibajiću loptu " - " globus ".

Xli

pre 5 godina

Uh ovo ima opasne implikacije o smislu zivota i postojanja uopste, ko razume shvatice. Religija na aparatima. Univerzum i evolucija skockani tako da podrzavaju razvoj sentientnih bica, umetnost, ekspresiju, filozofiju, nauku, spoznaju sebe i sveta oko nas... Fascinantno zaista. Mi smo deca koja uce a sta cemo biti kada porastemo? Verujem da cemo saznati kada dodje vreme. Sve ima smisla i nista se ne baca niti nestaje zauvek pa ni znanje i iskustva koja smo stekli tokom svojih kratkih zivota. Nadam se :)

neutralni felsh

pre 5 godina

Kad ce neki eksperiment naucnika da ispitaju da li je moguc zivot u Srbiji?
(Jovan, 14. april 2019 20:26)


kako si ti preziveo?

smkd

pre 5 godina

No s*it?! Ja mislio da smo i mi u svemiru...
(ccx, 14. april 2019 22:19)

Svemir ili ti na engleskom Space, je prazan prostor izmedju planeta. Tako da mi nismo u svemiru :)

...

pre 5 godina

Matematicki gledano vrlo je mala verovatnoca da se razvije zivot a kamoli inteligentan zivot, zato i nismo pronasli nista jos... Ali svemir je prevelik pa zato i sve je moguce. Pozdrav

Srbivoje

pre 5 godina

Zanimljivo je koliko ljudi nemaju predstavu koja je velicina svemira koji se moze videti. Preporucio bih svima da odgledaju Cosmos: a space-time odyssey, pre toga mozda i neki video o velicini svemirskih tela na YouTube, svaki put se najezim. Po matematickim formulama, ako se uzmu u obzir sve zemljolike planete koje bi mogle da podrze zivot, samo u nasoj galaksiji je moguce da ima desetina planeta sa cak inteligentnim zivotom. A na ovu temu bih predlozio ovaj video, ko razume engleski: https://youtu.be/UjtOGPJ0URM
Jako interesantan kanal..

UnrealEngine

pre 5 godina

Ako je moguc zivot tamo, zasto Mars,a ne Mesec? Blize je..
 (C i n i k, 14. april 2019 19:51) 

# Link komentara

Zato što je Mesec satelit a Mars planeta. Pitanje je na
nivou - zašto uzimamo avion do Johanezburga, zašto ne idemo bajsom...? Jeftinije je.

E pa nije. Skuplje je :)

laki

pre 5 godina

Ovo su jako lepe vesti, ovaj eksperninet na svemirskoj stanici daje optimisticne rezultate, svakako bice zanimljiva misija iduce godije evropljana i rusa na marsu!!!

Opticalfiber

pre 5 godina

U svemiru je zivot moguc. Ali nekoliko dana, zivot najzilavijih bakterija u kontrolisanim uslovima, kada ih covek donese gore u specijalnom kontejneru kao deo eksperimenta od par desetina (stotina?) miliona evra. Eksperiment sa jedinim ciljem, a to je da opravda svoju svrhu i troskove i odusevi kosmopoltsku masu sirom univerzuma.
GG.WP.

Srbin

pre 5 godina

Mozda je nije povezano sa ovom temom,ali ja cvrsto vjerujem da mi nismo jedina inteligentna bica u svemiru.Pa postoji milijarde i milijarde galaksija kao i bilijarde i bilijarde zvezda i planeta i zar stvarno neko misli da smo sami.Samo je pitanje vremena kada cemo otkriti druge razvijene civilizacije.Sto se tice Marsa,apsolutno podrzavam NASU i ostale svemirske agencije da zajednickim snagama posalju ljude na Mars.Msm da kad se covjecanstvo ujedini u nekim poljima,sposobno je za velike stvari.Pozdrav ljubiteljima nauke!!!

Sjeberina

pre 5 godina

Marse se treba kolonizovati. Pronaći način da se formira zaštitni sloj ozona u traposferi Marsa, koji bi omogućiostvaranje povoljnijih temperaturno-klimatskih uslova. Svi novonaseljeni stanovnici tj. Marsovci će od mene kao pokroviteljice ovog projekta na poklon dobiti moj akcioni film: "Na barci".

Liga Šampiona

pre 5 godina

Mogu da prežive ili mogu da žive i razmnožavaju se? U prvom slučaju nemaju perspektivu jednako kao i složeniji oblici života.

my way

pre 5 godina

Све то мирише на чињеницу да живот буја у разним облицима широм свемира. Врло је вероватно и да неки сложени, интелигентни ванземаљски живот не може да преживи на Земљи, али логика налаже да постоји.

Fizicar

pre 5 godina

Mozda, ali na ovoj planeti sve vise postaje nemoguc. Posaljite vestacku inteligenciju da kolonizuje kosmicki prostor a Zemlju ostavite na miru...

marko

pre 5 godina

Ne, ne mora da znaci. To sto je na MIR-u uspeo zivot je razlog Zemljinog zastitnog omotaca koji itekako stiti astronaute i bakterije na toj stanici. Tako da uslovi na medjunarodnoj stanici nisu nimalo slicni uslovima na Marsu niti bilo kojoj drugoj plateni gde je zivot nemoguc iz mnogobrojnijih razloga. Ovaj eksperiment nista nije potvrdio osim toga da zivot nije moguc tek tako, stavise po ovome bih rekao da zivot mozda i ne postoji nigde drugde u nasoj galaksiji, jer su uslovi nase Zemlje toliko mnogobrojni i kompleksni a bez kojih zivot nije moguc uopste. Nasa Zemlja je toliko dobro prosla, da reci to ne mogu da opisu koliko smo srecni sto je imamo takvu kakva je. PS: nista od kolonizacije Marsa nece biti, pricamo o planeti gde je radijacija toliko visoka (jer nema niceg zastitnog omotaca ili ozona a nista sto mi mozemo napraviti ne moze pljunuti pod prozor onome sto nam je priroda dala) da ce ljudi morati da se pozdrave sa raznim oblicima tumora ii drugih bolesti. Ajde mozemo doci do Marsa a sta onda?

BSN

pre 5 godina

Život u svemiru nije moguć bez dva esencijalna sastojka, pogađate, reč je o jevtinoj kavurmi i čvarcima. Mene zanima da mi vi mene kažete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...

my way

pre 5 godina

Све то мирише на чињеницу да живот буја у разним облицима широм свемира. Врло је вероватно и да неки сложени, интелигентни ванземаљски живот не може да преживи на Земљи, али логика налаже да постоји.

laki

pre 5 godina

Ovo su jako lepe vesti, ovaj eksperninet na svemirskoj stanici daje optimisticne rezultate, svakako bice zanimljiva misija iduce godije evropljana i rusa na marsu!!!

Liga Šampiona

pre 5 godina

Mogu da prežive ili mogu da žive i razmnožavaju se? U prvom slučaju nemaju perspektivu jednako kao i složeniji oblici života.

BSN

pre 5 godina

matematicki je nemoguce da nema zivota u svemiru, tj nismo sami.
(hladnjacar, 14. april 2019 23:00)

Matematicki se moze govoriti samo o verovatnoci da nismo sami u svemiru. Ukratko, statisticka analiza faktora koji ulaze u Drejkovu jednacinu, daje verovatnocu 53%–99.6% da smo sami u galaksiji i 39%-85% da smo sami u celom osmotrivom Svemiru.

Amer

pre 5 godina

Ravnozemljaši su sada u problemu, kako to da su se i rusi ujedinili sa Nasom?
 (Acika, 14. april 2019 17:43

Ravnozemljaši najvećim brojem žive u SAD, kakve to veze ima sa NASA-om i Rusima?

DZK

pre 5 godina

To je upravo ono što naučni krugovi koji zastupaju koncepr takozvane panspermije (širenja prostih životnih formi putem asteroida, kometa i drugih kosmičkih tela) govore već decenijama. Zahvaljujući napretku tehnologije i novim metodama, kompleksna organska jedinjenja su već identifikovana na kometama i u pronađenim komadićima asteroida (pa čak i u udaljenim maglinama), u najvišim slojevima atmosfere pronađene su neverovatno izdržljive bakterije i alge, a ponovljeni nalazi sa MSS su pokazali da su neke alge u stanju da izdrže čak i boravak u otvorenom kosmosu. Istovremeno, sve je više naučnika koji smatraju da je lako moguće da su kompleksnije forme života u Sunčevom sistemu prvo počele da se razvijaju na Marsu (koji je u dalekoj prošlosti bio kudikamo povoljnija lokacija od Zemlje), da bi se nakon strašne katastrofe "preselile" na Zemlju putem materijala koji je sa Marsa tada izbačen u svemir. Zagovornici panspermije logično ukazuju da je prirodna "hemija" univerzuma takva da ne gubi vreme na beskonačan broj biohemijskih početaka, već da je život nastao na jednom mestu i zatim se relativno brzo širio po drugim lokacijama, stvarajući ogroman broj evolutivnih grana i novih varijacija.

Badji

pre 5 godina

Ako je moguc zivot tamo, zasto Mars,a ne Mesec? Blize je..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 14. april 2019 19:51)

Mesec nema atmosferu.

Fizicar

pre 5 godina

Mozda, ali na ovoj planeti sve vise postaje nemoguc. Posaljite vestacku inteligenciju da kolonizuje kosmicki prostor a Zemlju ostavite na miru...

Xli

pre 5 godina

Uh ovo ima opasne implikacije o smislu zivota i postojanja uopste, ko razume shvatice. Religija na aparatima. Univerzum i evolucija skockani tako da podrzavaju razvoj sentientnih bica, umetnost, ekspresiju, filozofiju, nauku, spoznaju sebe i sveta oko nas... Fascinantno zaista. Mi smo deca koja uce a sta cemo biti kada porastemo? Verujem da cemo saznati kada dodje vreme. Sve ima smisla i nista se ne baca niti nestaje zauvek pa ni znanje i iskustva koja smo stekli tokom svojih kratkih zivota. Nadam se :)

Srbin

pre 5 godina

Mozda je nije povezano sa ovom temom,ali ja cvrsto vjerujem da mi nismo jedina inteligentna bica u svemiru.Pa postoji milijarde i milijarde galaksija kao i bilijarde i bilijarde zvezda i planeta i zar stvarno neko misli da smo sami.Samo je pitanje vremena kada cemo otkriti druge razvijene civilizacije.Sto se tice Marsa,apsolutno podrzavam NASU i ostale svemirske agencije da zajednickim snagama posalju ljude na Mars.Msm da kad se covjecanstvo ujedini u nekim poljima,sposobno je za velike stvari.Pozdrav ljubiteljima nauke!!!

Srbivoje

pre 5 godina

Zanimljivo je koliko ljudi nemaju predstavu koja je velicina svemira koji se moze videti. Preporucio bih svima da odgledaju Cosmos: a space-time odyssey, pre toga mozda i neki video o velicini svemirskih tela na YouTube, svaki put se najezim. Po matematickim formulama, ako se uzmu u obzir sve zemljolike planete koje bi mogle da podrze zivot, samo u nasoj galaksiji je moguce da ima desetina planeta sa cak inteligentnim zivotom. A na ovu temu bih predlozio ovaj video, ko razume engleski: https://youtu.be/UjtOGPJ0URM
Jako interesantan kanal..

UnrealEngine

pre 5 godina

Ako je moguc zivot tamo, zasto Mars,a ne Mesec? Blize je..
 (C i n i k, 14. april 2019 19:51) 

# Link komentara

Zato što je Mesec satelit a Mars planeta. Pitanje je na
nivou - zašto uzimamo avion do Johanezburga, zašto ne idemo bajsom...? Jeftinije je.

E pa nije. Skuplje je :)

Dr

pre 5 godina

Nije mi jasno da posle decenija istrazivanja Marsa mi se na Zemlji i dalje pitamo isto. I svaki put kada neka nova letelica ode, i kopa iste uzorke, mi cekamo vesti kao da smo prvi put tamo. Pa sta je sa onolikim roverima koji su takodje imali iste uredjaje za trazenje novih oblika zivota u tlu Marsa? Isto kao sa trazenjem leka protiv raka ili ćelavosti. Svaki dan nove vesti, samo sto nismo našli rešenje, ali nekako uvek izvisimo. I tako decenijama.

...

pre 5 godina

Najgora pomisao je da nismo sami u svemiru ali da mi ne mozemo da detektujemo taj zivot a za drugu inteligenciju jednostavno nismo ni zanimljivi tako da nas ni ne posecuju ili ne saradjuju sa nama. Vise mi to deluje kao mogucnost da smo jedna primitivna,zaostala civilizacija ili neki eksperiment kojem je predvidjeno i programirano da zivimo samo na planeti zemlji bez mogucnosti napustanja iste

Bogomoljac

pre 5 godina

matematicki je nemoguce da nema zivota u svemiru, tj nismo sami. 
(hladnjacar, 14. april 2019 23:00)

Matematika samo obrađuje ulazne podatke - ono što joj saopštimo kao polazne fakte. Ako joj kažemo da život nastaje sam od sebe, spontanom organizacijom materije, bez ikakve uloge inteligentnog kreatora, tada će ona NESUMNJIVO dati rezultat da ima bar još 1 a to konsekventno znači još beskonačno svetova sa životom. Ako, pak, polaznim podatkom smatramo da mora postojati inteligentni kreator organizacije materije, tada nam matematika ne može reći ni da ni ne, niti ikakvu verovatnoću, pošto od inokosne VOLJE kreatora zavise događaji.

game over

pre 5 godina

Pogledate seriju the 100 zadnju sezonu koja se emituje veoma moguc scenario nadjena planeta naseljiva ali nije kao zemlja da vam ne otkrivam o cemu se radi pogledajte sami

neutralni felsh

pre 5 godina

Kad ce neki eksperiment naucnika da ispitaju da li je moguc zivot u Srbiji?
(Jovan, 14. april 2019 20:26)


kako si ti preziveo?

Trovach

pre 5 godina

Bas mi idu na zivce ovi sto sve lose povezuju sa Srbijom. Srbija nije ni najbolja ni najgora zemlja na svetu, a takva je upravo nasom zaslugom.

marko

pre 5 godina

Ne, ne mora da znaci. To sto je na MIR-u uspeo zivot je razlog Zemljinog zastitnog omotaca koji itekako stiti astronaute i bakterije na toj stanici. Tako da uslovi na medjunarodnoj stanici nisu nimalo slicni uslovima na Marsu niti bilo kojoj drugoj plateni gde je zivot nemoguc iz mnogobrojnijih razloga. Ovaj eksperiment nista nije potvrdio osim toga da zivot nije moguc tek tako, stavise po ovome bih rekao da zivot mozda i ne postoji nigde drugde u nasoj galaksiji, jer su uslovi nase Zemlje toliko mnogobrojni i kompleksni a bez kojih zivot nije moguc uopste. Nasa Zemlja je toliko dobro prosla, da reci to ne mogu da opisu koliko smo srecni sto je imamo takvu kakva je. PS: nista od kolonizacije Marsa nece biti, pricamo o planeti gde je radijacija toliko visoka (jer nema niceg zastitnog omotaca ili ozona a nista sto mi mozemo napraviti ne moze pljunuti pod prozor onome sto nam je priroda dala) da ce ljudi morati da se pozdrave sa raznim oblicima tumora ii drugih bolesti. Ajde mozemo doci do Marsa a sta onda?

Opticalfiber

pre 5 godina

U svemiru je zivot moguc. Ali nekoliko dana, zivot najzilavijih bakterija u kontrolisanim uslovima, kada ih covek donese gore u specijalnom kontejneru kao deo eksperimenta od par desetina (stotina?) miliona evra. Eksperiment sa jedinim ciljem, a to je da opravda svoju svrhu i troskove i odusevi kosmopoltsku masu sirom univerzuma.
GG.WP.

...

pre 5 godina

Matematicki gledano vrlo je mala verovatnoca da se razvije zivot a kamoli inteligentan zivot, zato i nismo pronasli nista jos... Ali svemir je prevelik pa zato i sve je moguce. Pozdrav

smkd

pre 5 godina

No s*it?! Ja mislio da smo i mi u svemiru...
(ccx, 14. april 2019 22:19)

Svemir ili ti na engleskom Space, je prazan prostor izmedju planeta. Tako da mi nismo u svemiru :)

Mila

pre 5 godina

@ hroničar... Matematički je nemoguće da Zemlja može da rotira milijarde godina a da je nešto ne udari ili da ona ne udari ni u šta s obzirom da navodno u svemiru ima svašta, crne rupe, zvezde, meteori i kojekakva " čudesa ". Drugo,neka neko objasni kako to Zemlja može da rotira sama od sebe, konstantnom brzinom i vremenski neograničeno (čitaj milijarde godina). To je prosto nemoguće, i divim se svima vama koji verujete u " šibajiću loptu " - " globus ".

Sjeberina

pre 5 godina

Marse se treba kolonizovati. Pronaći način da se formira zaštitni sloj ozona u traposferi Marsa, koji bi omogućiostvaranje povoljnijih temperaturno-klimatskih uslova. Svi novonaseljeni stanovnici tj. Marsovci će od mene kao pokroviteljice ovog projekta na poklon dobiti moj akcioni film: "Na barci".

Djuro KaraBatak

pre 5 godina

Licno mislim da je zivot na Marsu itekako moguc.
Cak sta vise duboko sam ubedjen da je ovozemaljski zivot nastao kao posledica masovnog dolaska Marsovaca na nasu planetu.
Setite se jos one stare narodne poslovice : Vidi onoga kao da je sad pao sa Marsa. Ima u tome istine i to velike.

BSN

pre 5 godina

matematicki je nemoguce da nema zivota u svemiru, tj nismo sami.
(hladnjacar, 14. april 2019 23:00)

Matematicki se moze govoriti samo o verovatnoci da nismo sami u svemiru. Ukratko, statisticka analiza faktora koji ulaze u Drejkovu jednacinu, daje verovatnocu 53%–99.6% da smo sami u galaksiji i 39%-85% da smo sami u celom osmotrivom Svemiru.

Mila

pre 5 godina

@ hroničar... Matematički je nemoguće da Zemlja može da rotira milijarde godina a da je nešto ne udari ili da ona ne udari ni u šta s obzirom da navodno u svemiru ima svašta, crne rupe, zvezde, meteori i kojekakva " čudesa ". Drugo,neka neko objasni kako to Zemlja može da rotira sama od sebe, konstantnom brzinom i vremenski neograničeno (čitaj milijarde godina). To je prosto nemoguće, i divim se svima vama koji verujete u " šibajiću loptu " - " globus ".

laki

pre 5 godina

Ovo su jako lepe vesti, ovaj eksperninet na svemirskoj stanici daje optimisticne rezultate, svakako bice zanimljiva misija iduce godije evropljana i rusa na marsu!!!

BSN

pre 5 godina

Život u svemiru nije moguć bez dva esencijalna sastojka, pogađate, reč je o jevtinoj kavurmi i čvarcima. Mene zanima da mi vi mene kažete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...

my way

pre 5 godina

Све то мирише на чињеницу да живот буја у разним облицима широм свемира. Врло је вероватно и да неки сложени, интелигентни ванземаљски живот не може да преживи на Земљи, али логика налаже да постоји.

DZK

pre 5 godina

To je upravo ono što naučni krugovi koji zastupaju koncepr takozvane panspermije (širenja prostih životnih formi putem asteroida, kometa i drugih kosmičkih tela) govore već decenijama. Zahvaljujući napretku tehnologije i novim metodama, kompleksna organska jedinjenja su već identifikovana na kometama i u pronađenim komadićima asteroida (pa čak i u udaljenim maglinama), u najvišim slojevima atmosfere pronađene su neverovatno izdržljive bakterije i alge, a ponovljeni nalazi sa MSS su pokazali da su neke alge u stanju da izdrže čak i boravak u otvorenom kosmosu. Istovremeno, sve je više naučnika koji smatraju da je lako moguće da su kompleksnije forme života u Sunčevom sistemu prvo počele da se razvijaju na Marsu (koji je u dalekoj prošlosti bio kudikamo povoljnija lokacija od Zemlje), da bi se nakon strašne katastrofe "preselile" na Zemlju putem materijala koji je sa Marsa tada izbačen u svemir. Zagovornici panspermije logično ukazuju da je prirodna "hemija" univerzuma takva da ne gubi vreme na beskonačan broj biohemijskih početaka, već da je život nastao na jednom mestu i zatim se relativno brzo širio po drugim lokacijama, stvarajući ogroman broj evolutivnih grana i novih varijacija.

Dr

pre 5 godina

Nije mi jasno da posle decenija istrazivanja Marsa mi se na Zemlji i dalje pitamo isto. I svaki put kada neka nova letelica ode, i kopa iste uzorke, mi cekamo vesti kao da smo prvi put tamo. Pa sta je sa onolikim roverima koji su takodje imali iste uredjaje za trazenje novih oblika zivota u tlu Marsa? Isto kao sa trazenjem leka protiv raka ili ćelavosti. Svaki dan nove vesti, samo sto nismo našli rešenje, ali nekako uvek izvisimo. I tako decenijama.

Fizicar

pre 5 godina

Mozda, ali na ovoj planeti sve vise postaje nemoguc. Posaljite vestacku inteligenciju da kolonizuje kosmicki prostor a Zemlju ostavite na miru...

Opticalfiber

pre 5 godina

U svemiru je zivot moguc. Ali nekoliko dana, zivot najzilavijih bakterija u kontrolisanim uslovima, kada ih covek donese gore u specijalnom kontejneru kao deo eksperimenta od par desetina (stotina?) miliona evra. Eksperiment sa jedinim ciljem, a to je da opravda svoju svrhu i troskove i odusevi kosmopoltsku masu sirom univerzuma.
GG.WP.

Liga Šampiona

pre 5 godina

Mogu da prežive ili mogu da žive i razmnožavaju se? U prvom slučaju nemaju perspektivu jednako kao i složeniji oblici života.

Bogomoljac

pre 5 godina

matematicki je nemoguce da nema zivota u svemiru, tj nismo sami. 
(hladnjacar, 14. april 2019 23:00)

Matematika samo obrađuje ulazne podatke - ono što joj saopštimo kao polazne fakte. Ako joj kažemo da život nastaje sam od sebe, spontanom organizacijom materije, bez ikakve uloge inteligentnog kreatora, tada će ona NESUMNJIVO dati rezultat da ima bar još 1 a to konsekventno znači još beskonačno svetova sa životom. Ako, pak, polaznim podatkom smatramo da mora postojati inteligentni kreator organizacije materije, tada nam matematika ne može reći ni da ni ne, niti ikakvu verovatnoću, pošto od inokosne VOLJE kreatora zavise događaji.

marko

pre 5 godina

Ne, ne mora da znaci. To sto je na MIR-u uspeo zivot je razlog Zemljinog zastitnog omotaca koji itekako stiti astronaute i bakterije na toj stanici. Tako da uslovi na medjunarodnoj stanici nisu nimalo slicni uslovima na Marsu niti bilo kojoj drugoj plateni gde je zivot nemoguc iz mnogobrojnijih razloga. Ovaj eksperiment nista nije potvrdio osim toga da zivot nije moguc tek tako, stavise po ovome bih rekao da zivot mozda i ne postoji nigde drugde u nasoj galaksiji, jer su uslovi nase Zemlje toliko mnogobrojni i kompleksni a bez kojih zivot nije moguc uopste. Nasa Zemlja je toliko dobro prosla, da reci to ne mogu da opisu koliko smo srecni sto je imamo takvu kakva je. PS: nista od kolonizacije Marsa nece biti, pricamo o planeti gde je radijacija toliko visoka (jer nema niceg zastitnog omotaca ili ozona a nista sto mi mozemo napraviti ne moze pljunuti pod prozor onome sto nam je priroda dala) da ce ljudi morati da se pozdrave sa raznim oblicima tumora ii drugih bolesti. Ajde mozemo doci do Marsa a sta onda?

neutralni felsh

pre 5 godina

Kad ce neki eksperiment naucnika da ispitaju da li je moguc zivot u Srbiji?
(Jovan, 14. april 2019 20:26)


kako si ti preziveo?

...

pre 5 godina

Matematicki gledano vrlo je mala verovatnoca da se razvije zivot a kamoli inteligentan zivot, zato i nismo pronasli nista jos... Ali svemir je prevelik pa zato i sve je moguce. Pozdrav

Amer

pre 5 godina

Ravnozemljaši su sada u problemu, kako to da su se i rusi ujedinili sa Nasom?
 (Acika, 14. april 2019 17:43

Ravnozemljaši najvećim brojem žive u SAD, kakve to veze ima sa NASA-om i Rusima?

Sjeberina

pre 5 godina

Marse se treba kolonizovati. Pronaći način da se formira zaštitni sloj ozona u traposferi Marsa, koji bi omogućiostvaranje povoljnijih temperaturno-klimatskih uslova. Svi novonaseljeni stanovnici tj. Marsovci će od mene kao pokroviteljice ovog projekta na poklon dobiti moj akcioni film: "Na barci".

Srbivoje

pre 5 godina

Zanimljivo je koliko ljudi nemaju predstavu koja je velicina svemira koji se moze videti. Preporucio bih svima da odgledaju Cosmos: a space-time odyssey, pre toga mozda i neki video o velicini svemirskih tela na YouTube, svaki put se najezim. Po matematickim formulama, ako se uzmu u obzir sve zemljolike planete koje bi mogle da podrze zivot, samo u nasoj galaksiji je moguce da ima desetina planeta sa cak inteligentnim zivotom. A na ovu temu bih predlozio ovaj video, ko razume engleski: https://youtu.be/UjtOGPJ0URM
Jako interesantan kanal..

Xli

pre 5 godina

Uh ovo ima opasne implikacije o smislu zivota i postojanja uopste, ko razume shvatice. Religija na aparatima. Univerzum i evolucija skockani tako da podrzavaju razvoj sentientnih bica, umetnost, ekspresiju, filozofiju, nauku, spoznaju sebe i sveta oko nas... Fascinantno zaista. Mi smo deca koja uce a sta cemo biti kada porastemo? Verujem da cemo saznati kada dodje vreme. Sve ima smisla i nista se ne baca niti nestaje zauvek pa ni znanje i iskustva koja smo stekli tokom svojih kratkih zivota. Nadam se :)

smkd

pre 5 godina

No s*it?! Ja mislio da smo i mi u svemiru...
(ccx, 14. april 2019 22:19)

Svemir ili ti na engleskom Space, je prazan prostor izmedju planeta. Tako da mi nismo u svemiru :)

Badji

pre 5 godina

Ako je moguc zivot tamo, zasto Mars,a ne Mesec? Blize je..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 14. april 2019 19:51)

Mesec nema atmosferu.

...

pre 5 godina

Najgora pomisao je da nismo sami u svemiru ali da mi ne mozemo da detektujemo taj zivot a za drugu inteligenciju jednostavno nismo ni zanimljivi tako da nas ni ne posecuju ili ne saradjuju sa nama. Vise mi to deluje kao mogucnost da smo jedna primitivna,zaostala civilizacija ili neki eksperiment kojem je predvidjeno i programirano da zivimo samo na planeti zemlji bez mogucnosti napustanja iste

Srbin

pre 5 godina

Mozda je nije povezano sa ovom temom,ali ja cvrsto vjerujem da mi nismo jedina inteligentna bica u svemiru.Pa postoji milijarde i milijarde galaksija kao i bilijarde i bilijarde zvezda i planeta i zar stvarno neko misli da smo sami.Samo je pitanje vremena kada cemo otkriti druge razvijene civilizacije.Sto se tice Marsa,apsolutno podrzavam NASU i ostale svemirske agencije da zajednickim snagama posalju ljude na Mars.Msm da kad se covjecanstvo ujedini u nekim poljima,sposobno je za velike stvari.Pozdrav ljubiteljima nauke!!!

game over

pre 5 godina

Pogledate seriju the 100 zadnju sezonu koja se emituje veoma moguc scenario nadjena planeta naseljiva ali nije kao zemlja da vam ne otkrivam o cemu se radi pogledajte sami

Djuro KaraBatak

pre 5 godina

Licno mislim da je zivot na Marsu itekako moguc.
Cak sta vise duboko sam ubedjen da je ovozemaljski zivot nastao kao posledica masovnog dolaska Marsovaca na nasu planetu.
Setite se jos one stare narodne poslovice : Vidi onoga kao da je sad pao sa Marsa. Ima u tome istine i to velike.

Trovach

pre 5 godina

Bas mi idu na zivce ovi sto sve lose povezuju sa Srbijom. Srbija nije ni najbolja ni najgora zemlja na svetu, a takva je upravo nasom zaslugom.

UnrealEngine

pre 5 godina

Ako je moguc zivot tamo, zasto Mars,a ne Mesec? Blize je..
 (C i n i k, 14. april 2019 19:51) 

# Link komentara

Zato što je Mesec satelit a Mars planeta. Pitanje je na
nivou - zašto uzimamo avion do Johanezburga, zašto ne idemo bajsom...? Jeftinije je.

E pa nije. Skuplje je :)