Sreda, 10.04.2019.

09:45

Najnovije naučno dostignuće: Prva fotografija crne rupe

Izvor: Tanjug

Najnovije nauèno dostignuæe: Prva fotografija crne rupe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Jovana

pre 4 godine

Film iz 1997. Naziv svemirskog broda je Event Horizon. Event Horizon je nestao dok je putovao ka zvezdi Proksima Kentauri. Malobrojnoj ekipi na spasilačkom brodu dizajner Event Horizona, „pojašnjava“ način na koji je njegov brod projektovan da putuje koristeći gravitacioni pogon koji generiše crnu rupu i na taj način približava dve ekstremno udaljene tačke u svemiru.

Svedska

pre 4 godine

Da li ima neko da vjeruje u rotirajucu sibajucu loptu koja sa svim svojim kretanjima siba kroz svemir 4.5 miliona km/h i tako siba vec 4 milijarde godina od svog nastanka.Nevjerovatno ako ima neko da vjeruje u ovo.

Камичак

pre 4 godine

Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće....
(Mila, 11. april 2019 07:19)

Мила, што ниси учила када си ишла у школу?
Закон механике: Закон о одржању енергије:
Енергија се не може ни створити ни уништити. Може само да промени облик или да пређе са једног тела на друго.

Да ти преведем, Земља поседује кинетичку енергију одређену масом и брзином. Како нема других објеката (у свемиру је вакум), нема начина да је преда било коме или да је претвори у топлоту (због трења). Зато ће се вртети толико дуго док се не судари са неким другим телом. Вероватноћа постоји али је једнака нули јер је свемир огроман и веома разуђен. Већа је вероватноћа да ћеш ти написати нови Рат и мир, али сви знамо да нећеш.

BSN

pre 4 godine

(Totem, 10. april 2019 19:41)

Bitno je da si Teslu spomenuo i Milevu Maric. Tesla nije bio naucnik i njegovo delo se ne moze porediti sa delom njegovih savremenika naucnika. Njegovi pogledi na elektromagnetiku i geofiziku nisu se mrdnuli sa pocetne tacke koja odgovara trecoj cetvrtini XIX veka, njegova mocna intuicija ga je drzala prikovanog u unutrasnjem nepromenljivom svetu, darovala ga vizijama koje su mu omogucile cuvene pronalaske ali ga je odsekla od naucnog progresa i ostavila u stanju tehnickog dinosaura pregazenog vrtoglavim uzletom nauke na pocetku XX veka. Nauci da razlikujes pronalazace, tehnicare, inzenjere i naucnike. Svako od njih ima svoje mesto u napretku covecanstva.
Mileva Maric je na studijama bila po svim naucnim pokazateljima iza Ajnstajna, imala je slabije ocene i studirala po slabijem programu. Sa Ajnstajnom ima samo bracne veze, u kojima se on nije proslavio. Doprinos Ajnstajna nauci je neizmeran i bez te teorije relativnosti koja kod Srba izaziva napad neobjasnjivog besnila.
Sto se tice Teslinog misljenja o teoriji relativnosti, ono sto nije srpska ruralna legenda je da Tesla nije prihvatao da prostor moze imati ikakva svojstva, ponajmanje zakrivljenost koja se u OTR spominje. Time je ostao u vremenu starogrckih mislilaca.

Nostradamus

pre 4 godine

Gospodine @Totem, a ko tvrdi da je Einstein "neoboriv"?. Pa to je prvi postulat nauke, da "nista nije sveto da ne bi moglo biti promenjeno". Ne znam zasto stalno ta prica sa Milevom, kada ona nema objavljenih naucnih radova?. To ne znaci da ona nije bila napredna i talentovana zena, naprotiv. Tada su se naucne ideje razmenjivale putem pisama i retkih susreta medju naucnicima, jer nije postojao internet. Prema tome nije to nista novo ako su svi znali za foto-elektricni efekat a koji je prvi Einstein objasnio i zato dobio Nobela. Ako mislite da neka njegova teza ili teorija nije u redu, onda slobodno objavite vase dokaze, jer nauka treba napredak. Sve sto ste napisali za Einsteina mozete reci i za Hawkinga. I jos nesto, nauka nije religija, gde je sve "sveto i neoborivo". Lep pozdrav.

Mila

pre 4 godine

Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće. Pritom kako to da za svih milijardu godina nikad nije pogođena Zemlja od nekog velikog meteora, neke planete ili ista udarila u nešto " tamo gore " i izašla iz tog po vama, nauci, sklada u kretanju? Jednostavno nemoguće. Koliko je po vama Zemlja prešla kilometara od vašeg ( naučnog) postanka pa do danas, napišite cifru jer sam ja nepismena kad je u pitanju matematika? Da li vi stvarno verujete u rotirajući globus?

Sanja Tavic

pre 4 godine

Ajao, sad ce razni konobari, frizeri, vodoinstalateri, automehanicari, fizikalci, poljoprivrednici, likovi koji su zavrsili jedva trogodisnju srednju, studenti koji studiraju pravni, ekonomski, megatrend i tako te nebitne fakultete, kao i oni koji su imali jedva 2 iz fizike da nam objasne da je ovo prevara od strane NASA-e.

Totem

pre 4 godine

Ajnštajnova teorija verovatno će biti delimično potvrđena ,samo što nije njegova već Mileve Marić i Maksa Planka ! Tačnije 80% teorija je njihova a Edington je samo potvrdio ono o čemu je Belsten odavno govorio.
Istorija će kad tad staviti Ajnštajna na stub srama , a vi koji toliko slepo podržavate Ajnštajna shvatićete koliko je to veliki plagijator bio.
Dobro znate da je Anštajn uzeo Nobela za nešto o čemu je naš Tesla predavao 30 godina ranije. Dobro znate i šta je Tesla rekao o Ajnštajnu a prva činjenica koja je oborila Ajnštajnovu brzinu svetlosti je da i sami znate da ima čestica koje su brže od brzine svetlosti i da je to već dokazala nauka.
Dakle i bez Hokingove teorije o crnoj rupi iz koje ne može pobeći svetlost ponajviše zbog singularnosti iste , Ajnštajnova teorija relativnosti je pala u vodu 2004 godine. Jeste da je to nešto najbolje što imamo pa za bolje i neznamo, ali mi smeta kad pišete o Ajnštajnu kao da je on totalno neoboriv.

Dr Zumbul Cvetić

pre 4 godine

@zz:
Svrati kod mene, molim te, ispričaj mi sve o onima: "koji rade po direktivi masona,iluminata...", itd. Rado ću te saslušati i popričati sa tobom!
Vrata moje ordinacije, širom su otvorena, čekam!
P.S. Sve je besplatno!

Камичак

pre 4 godine

Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?
(Srx Bg, 10. april 2019 11:58)

Докле ћете више да смарате са овим глупостима?
Уместо што читаш и гледаш бесмислице по интернету,
покрени своје лично истраживање.
Фотографиши Месец сваког дана, упореди шта се види, па ћеш установити да се видљива страна Месеца разликује. Установићеш да си успео да фотографишеш и део тзв. тамне стране Месеца. Барем на половима Месеца.
А сад крени са послом, па ми јави како је прошло кроз једно 30 дана.

Камичак

pre 4 godine

Pokusavaju da dokazu nesto sto se ne moze videti nikakvom opremom...crne rupe mozda i ne postoje isto kao i tamna materija i energija.
(Abc, 10. april 2019 13:33)

Једино што се не може видети никаквом опремом и самим тим доказати је да ти имаш неки ниво интелигенције.
Где ли си ти ишао у школу?

prkiprki

pre 4 godine

istrazujemo kao svemir a ne mozemo ni okeane da istrazimo vise od 5%. Pricaju o nekakvim crnim materijama, zvezdama, teorijama a ustvari su to sve nagadjanja bez ikakvih konkretnih dokaza. Kao svemir se siri? Ok, gde se siri? Koje su granice? Ako se siri, onda se i on nalazi u necemu, a sta je to nesto sto je vece i od svemira? Kao znaju sta je crna rupa, znaju sta se desava kad te proguta bla bla... meni samo nije jasno kako to da su ranije komete i asteroidi pogadjali zemlju redovno, a sada evo od kako postoje ljudi, nista...

BSN

pre 4 godine

U 15h je pocela konferencija za stampu... Velicanstveno postignuce spregnuti podatke sa 12 radioteleskopa sirom Zemlje, spakovane u 6 kubnih metara hard diskova i izvuci podatke o slici neceg sto je tako daleko. Kako kazu naucnici kao kad bismo iz Nemacke posmatrali zrno senfa u Vasingtonu.
Pre par godina smo detektovali gravitacione talase, a sada imamo SLIKU (ne vise ilustraciju!) crne rupe (tacnije, njene senke). Povlasceni trenuci koje nam nauka donosi.

EU Citizen

pre 4 godine

@zz
Ljudi kao vi su samo jedan od milion dokaza o drastičnim razlikama u sposobnostima i inteligenciji jedinki pripadnica većine socijalnih vrsta, pa i ljudske, zbog čega je nejednakost prirodno ljudsko stanje, a socijalizam izopačena i protivprirodna doktrina. Hoću da kažem da su pre više od dve hiljade godina ultraintrligentni pojedinci shvatili na osnovu posmatranja da je zemlja okrugla, a da vi i vama slični, uprkos nesravnjeno većoj količini informacija danas niste u stanju čak ni da na gotovo shvatite zašto i kako i mislite da vas neko laže :)) Kao antisocijalista i antiegalitarista sam vam svakako zahvalan što služite kao živa ilustracija nemoralnosti i neodrživosti socijalizma i svih ostalih egalitarističkih ideologija, ali bojim se da vam moja zahvalnost neće mnogo pomoći u životu, a sa takvom mentalnom opremom, biće, nećete daleko stići, ako vam otac, recimo, nije partijski funkcioner ili mafijaš u nekoj zemlji poput Srbije :))

Dr Zumbul

pre 4 godine

@zz:"gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.
ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...
moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?"

A da ti, blago meni, navratiš u ordinaciju kod mene, na jednu besplatnu seansu? Sve možeš lepo da mi ispričaš o onima "koji rade po direktivi masona,iluminata..", i da ti onda prepišem lepo jednu malu terapijicu (i to sve za džabe)! Pozdravlja te Dr Zumbul, i obavezno navrati u ordinaciju.

Jeremy

pre 4 godine

Nije to ova slika botovi. Tek će da prikažu sliku (sliku sastavljenu iz više slika) koju su slikali teleskopi širom planete. Slikano prošle godine u Aprilu, sve imate na raznoraznim sajtovima, pa čitajte, ako su vam dozvoljavali da razmišljate dok ste odrastali. Neko reče kompozitna slika, pa da ne bude zabune, kompozitne slike su slike u kojima su dve ili više slika dodate naknadno preko prve slike, ovo je jedna slika iz VIŠE delova. Slika koju bi videli da su vam oči veličine planete Zemlje.

BSN

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
(marko, 10. april 2019 10:48)

Moguce je da si se upecao na ilustraciju kao som na bucku.

Sledeci put pogledaj pise li u dnu slike "ilustracija: Thinkstock" ili "Depositphotos" ili "Gettyimages" ili tako neka onlajn biblioteka ilustracija za clanke.

Badji

pre 4 godine

gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?
(zz, 10. april 2019 10:55)

Oblik planete je dokazan 450 godina pre nove ere. Niko nema želju niti nameru da bilo šta dokazuje nekolicini neškolovanih ljudi.

Koma Uma

pre 4 godine

(zz, 10. april 2019 10:55)

Dečko, ti da imaš iole mozga otišao bi na sajt od japanskog satelita
Himawari-8, preuzeo slike koje on šalje svakih 10 minuta i uporedio oblake sa web kamera iz gradova na Novom Zelandu, Australiji, Okeaniji i sve do Indokine, istočnog dela Rusije i Japana.

Nije ti ovo Srednji vek, danas ako iole imaš mozga možeš da dokažeš okruglu Zemlju u 10 minuta, a da se ne pomeriš iz stolice i samo da koristiš dostupne tehnologije 21. veka.
Nažalost, ogroman broj ljudi kao što si ti su totalno tehnološki nepismeni i nemaju pojma da neke stvari postoje niti kako da ih upotrebe.
I sad imaš struju, kompjuter, smartfon, internet, satelite, uživo web kamere, ali to ti ništa ne vredi jer si mentalno u Srednjem veku, tehnološki si zaostao i nepismen, pa ti trebaju srednjovekovni dokazi, a ne dokazi modernog vremena upotrebom modernih tehnologija.

Čobanin

pre 4 godine

Samo postojanje crne rupe je potvrda Ajnštanove teorije relativiteta.Drugo,planeta zemlja je udaljena od naše supermasivne crne rupe (centar Mlečnog puta)oko 26000 svetlosnih godina a ne 6000 svetlosnih godina.

korisnik

pre 4 godine

Par bitnih činjenica za čitaoce.
"Naša" centralna crna rupa nije na 6.000, nego na 25.000 sg od nas, što je manje važno.

Daleko je važnije ne govoriti da sve crne rupe nastaju kolapsom zvezde jer to nije tačno.

Svakako, kakva god "fotka" bila predstavljena biće neka vrsta filtera, jer bi sve originalne slike iz svemira, iz vidljivog spektra, bile samo sive mrlje.

Tako da bez idealizovanja i trolovanja, svaka ovakva vest je značajna za nauku i raduje me.

Teorija prodavanja magle i vrtenja u začaranom krugu... zapadna tekovina!

pre 4 godine

Najpopularnija pop ikona zapadne kulutre ispre Madone, i pre Majkl Džeksona, i pre cele plejade LGBT r'n'r muzičara, i pre narkomana, metalaca, pankera, pre Kardašijana, kečera i sl.

Jedan i jedini, neponovljivi ničim izazvani - Albert Ajnštajn.

A u isto vreme, Pupin, Tesla, Mileva Marić... ni do kolena dragom Albiju koji je trebao kao i ceo zapad da skrenu levo kod Abulkerkija da ne skarade ovde ovaj svet.

Smuleco

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
(marko, 10. april 2019 10:48)

Alo zumbule, slika uz vest je ilustracija, koja je tu samo zato što pomalo asocira, na crnu rupu!

Glupko

pre 4 godine

Digresija molio bih pojašnjenje dileme vezano za prostor vrijeme.... ako kažu npt xmiliona godina udaljenos to znači da u ovom trenutku nemamo dokaza da to što gledamo i prikazujemo, više i postoji kao takvo ...i to je relativnost... zbunjuju prezentacije univerzuma kao trenutno stanje a u stvari nemamo pojma kako univerzum trenutno izgleda..... sam u pravu ili ne... čime se onda ovi svi bave arheologijom

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

(Saul Goodman, 10. april 2019 10:27)
"... nepismeni Srbalji ..."
-------------------
Ti si verovatno Bugaromen ili Hrvatnjak. Pozdrav.

ma da

pre 4 godine

smeta mi samo poslednja tvrdnja: "ako ne budemo videli idealan crni krug - nešto nije u redu sa teorijom". A šta je sa samim snimanjem? U to nećemo da sumnjamo već u teoriju koja je opstala skoro ceo vek, i to pod permanentnim proverama i koja ni jednog momenta nije dala pogrešan rezultat na eksperimentalna merenja. Samo je bilo potrebno imati dovoljno precizne instrumente.

BSN

pre 4 godine

ODMAH treba reci da nije rec o fotografiji, posto se radi o globalnoj mrezi RADIOteleskopa i slika se dobija kompjuterskim slaganjem pojedinacnih doprinosa svake opservatorije. Fotografije supermasivnih crnih rupa u centru galaksije ionako nije moguce dobiti u vidljivoj svetlosti jer su zaklonjene gasom, prasinom i zvezdama u galaktickom sredistu. Dakle, sumnjicavci, slobodno uzviknite "Ovo je CGI!!!" ionako nikog nije briga sta kazete iako ste ovaj put u pravu.
Rec je o rekonstrukciji interferometarske slike, kod koje konacno razlaganje odgovara moci razlaganja teleskopa ciji je otvor jednak dimenziji teleskopske mreze. Posto su teleskopi ucesnici eksperimenta rasporedjeni po celoj Zemlji, moc razlaganja odgovara fiktivnom teleskopu precnika Zemlje. Da bi se obradila ogromna kolicina podataka sa svih teleskopa, superkompjuteri su radili godinama.
Zaista velicanstven poduhvat!!!

Srx Bg

pre 4 godine

Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?

Bora

pre 4 godine

@mmm
Na kom univerzitetu si doktorirao iz astrofizike? Računam, ako već daješ tako superiorne komentare, mora da si barem doktor astrofizike, zar ne? Ili si ipak samo prosečni Srbin, koji obavezno ima "mišljenje" i o onome o čemu pojma nema.

Max Bunker

pre 4 godine

....prema Ajnstajnovoj opstoj teoriji relativnosti, trebalo bi biti gotovo savrsen krug, a ako se ispostavi da nije, nesto nije uredu sa tom teorijom, prenosi britanska agencija.Ili sam ja blentav ili astrofizicari trebaju kazati, cika Ajnstajnova teorija pada u vodu?!?

Vladimir

pre 4 godine

Kao što je Ajnštajn svojevremeno "popravljao" Njutnove zakone tako će sada neko popravljati njegove teorije. Nauka ide velikim koracima napred, ali deluje da inženjeri tapkaju u mestu. I dalje smo na raketnim motorima iz 60-tih. Tu nam treba značajniji proboj.
P.S. Ček samo da zaradim za hleba pa ću početi time da se bavim.

dragan

pre 4 godine

Nema govora da se Ajnstajnova opsta teorija relativiteta dovodi u pitanje. Dokazana je sa vise razlicitih eksprimenata i posmatranja. Ovde moze samo da se utvrdi da nase razumevanje crne rupe nije dobro.

branko

pre 4 godine

Teorija relativiteta je, ako ne cela onda bar jednakim delom, Milevina. Istražujući tu temu došao sam do tog zaključka. Nema veze sa tim što je dotična Srpkinja. Proučite pa zaključite sami, veoma interesantna tema.

zz

pre 4 godine

gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?

Saul Goodman

pre 4 godine

Sada će nepismeni i zatucani Srbalji da omalovažavaju ovo naučno dostignuće izjavama tipa : "sve je to fotošop", "još jedna podmetačina NASE", "hahahah baš da im poverujem"... Živi bili, pa videli...

marko

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?

once upon a time in Macao

pre 4 godine

Zeljno iscekujem komentare tipa ,,Srbija-crna rupa" i tome slicno. Ne kazem da to nije tako, samo zeljno iscekujem... Dajte nesto vezano za sam clanak, batalite neoriginalnost i los humor...

Saul Goodman

pre 4 godine

Sada će nepismeni i zatucani Srbalji da omalovažavaju ovo naučno dostignuće izjavama tipa : "sve je to fotošop", "još jedna podmetačina NASE", "hahahah baš da im poverujem"... Živi bili, pa videli...

BSN

pre 4 godine

ODMAH treba reci da nije rec o fotografiji, posto se radi o globalnoj mrezi RADIOteleskopa i slika se dobija kompjuterskim slaganjem pojedinacnih doprinosa svake opservatorije. Fotografije supermasivnih crnih rupa u centru galaksije ionako nije moguce dobiti u vidljivoj svetlosti jer su zaklonjene gasom, prasinom i zvezdama u galaktickom sredistu. Dakle, sumnjicavci, slobodno uzviknite "Ovo je CGI!!!" ionako nikog nije briga sta kazete iako ste ovaj put u pravu.
Rec je o rekonstrukciji interferometarske slike, kod koje konacno razlaganje odgovara moci razlaganja teleskopa ciji je otvor jednak dimenziji teleskopske mreze. Posto su teleskopi ucesnici eksperimenta rasporedjeni po celoj Zemlji, moc razlaganja odgovara fiktivnom teleskopu precnika Zemlje. Da bi se obradila ogromna kolicina podataka sa svih teleskopa, superkompjuteri su radili godinama.
Zaista velicanstven poduhvat!!!

once upon a time in Macao

pre 4 godine

Zeljno iscekujem komentare tipa ,,Srbija-crna rupa" i tome slicno. Ne kazem da to nije tako, samo zeljno iscekujem... Dajte nesto vezano za sam clanak, batalite neoriginalnost i los humor...

Badji

pre 4 godine

gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?
(zz, 10. april 2019 10:55)

Oblik planete je dokazan 450 godina pre nove ere. Niko nema želju niti nameru da bilo šta dokazuje nekolicini neškolovanih ljudi.

Koma Uma

pre 4 godine

(zz, 10. april 2019 10:55)

Dečko, ti da imaš iole mozga otišao bi na sajt od japanskog satelita
Himawari-8, preuzeo slike koje on šalje svakih 10 minuta i uporedio oblake sa web kamera iz gradova na Novom Zelandu, Australiji, Okeaniji i sve do Indokine, istočnog dela Rusije i Japana.

Nije ti ovo Srednji vek, danas ako iole imaš mozga možeš da dokažeš okruglu Zemlju u 10 minuta, a da se ne pomeriš iz stolice i samo da koristiš dostupne tehnologije 21. veka.
Nažalost, ogroman broj ljudi kao što si ti su totalno tehnološki nepismeni i nemaju pojma da neke stvari postoje niti kako da ih upotrebe.
I sad imaš struju, kompjuter, smartfon, internet, satelite, uživo web kamere, ali to ti ništa ne vredi jer si mentalno u Srednjem veku, tehnološki si zaostao i nepismen, pa ti trebaju srednjovekovni dokazi, a ne dokazi modernog vremena upotrebom modernih tehnologija.

Smuleco

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
(marko, 10. april 2019 10:48)

Alo zumbule, slika uz vest je ilustracija, koja je tu samo zato što pomalo asocira, na crnu rupu!

Jeremy

pre 4 godine

Nije to ova slika botovi. Tek će da prikažu sliku (sliku sastavljenu iz više slika) koju su slikali teleskopi širom planete. Slikano prošle godine u Aprilu, sve imate na raznoraznim sajtovima, pa čitajte, ako su vam dozvoljavali da razmišljate dok ste odrastali. Neko reče kompozitna slika, pa da ne bude zabune, kompozitne slike su slike u kojima su dve ili više slika dodate naknadno preko prve slike, ovo je jedna slika iz VIŠE delova. Slika koju bi videli da su vam oči veličine planete Zemlje.

dragan

pre 4 godine

Nema govora da se Ajnstajnova opsta teorija relativiteta dovodi u pitanje. Dokazana je sa vise razlicitih eksprimenata i posmatranja. Ovde moze samo da se utvrdi da nase razumevanje crne rupe nije dobro.

korisnik

pre 4 godine

Par bitnih činjenica za čitaoce.
"Naša" centralna crna rupa nije na 6.000, nego na 25.000 sg od nas, što je manje važno.

Daleko je važnije ne govoriti da sve crne rupe nastaju kolapsom zvezde jer to nije tačno.

Svakako, kakva god "fotka" bila predstavljena biće neka vrsta filtera, jer bi sve originalne slike iz svemira, iz vidljivog spektra, bile samo sive mrlje.

Tako da bez idealizovanja i trolovanja, svaka ovakva vest je značajna za nauku i raduje me.

Čobanin

pre 4 godine

Samo postojanje crne rupe je potvrda Ajnštanove teorije relativiteta.Drugo,planeta zemlja je udaljena od naše supermasivne crne rupe (centar Mlečnog puta)oko 26000 svetlosnih godina a ne 6000 svetlosnih godina.

Bora

pre 4 godine

@mmm
Na kom univerzitetu si doktorirao iz astrofizike? Računam, ako već daješ tako superiorne komentare, mora da si barem doktor astrofizike, zar ne? Ili si ipak samo prosečni Srbin, koji obavezno ima "mišljenje" i o onome o čemu pojma nema.

Vladimir

pre 4 godine

Kao što je Ajnštajn svojevremeno "popravljao" Njutnove zakone tako će sada neko popravljati njegove teorije. Nauka ide velikim koracima napred, ali deluje da inženjeri tapkaju u mestu. I dalje smo na raketnim motorima iz 60-tih. Tu nam treba značajniji proboj.
P.S. Ček samo da zaradim za hleba pa ću početi time da se bavim.

zz

pre 4 godine

gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

(Saul Goodman, 10. april 2019 10:27)
"... nepismeni Srbalji ..."
-------------------
Ti si verovatno Bugaromen ili Hrvatnjak. Pozdrav.

Max Bunker

pre 4 godine

....prema Ajnstajnovoj opstoj teoriji relativnosti, trebalo bi biti gotovo savrsen krug, a ako se ispostavi da nije, nesto nije uredu sa tom teorijom, prenosi britanska agencija.Ili sam ja blentav ili astrofizicari trebaju kazati, cika Ajnstajnova teorija pada u vodu?!?

Teorija prodavanja magle i vrtenja u začaranom krugu... zapadna tekovina!

pre 4 godine

Najpopularnija pop ikona zapadne kulutre ispre Madone, i pre Majkl Džeksona, i pre cele plejade LGBT r'n'r muzičara, i pre narkomana, metalaca, pankera, pre Kardašijana, kečera i sl.

Jedan i jedini, neponovljivi ničim izazvani - Albert Ajnštajn.

A u isto vreme, Pupin, Tesla, Mileva Marić... ni do kolena dragom Albiju koji je trebao kao i ceo zapad da skrenu levo kod Abulkerkija da ne skarade ovde ovaj svet.

BSN

pre 4 godine

U 15h je pocela konferencija za stampu... Velicanstveno postignuce spregnuti podatke sa 12 radioteleskopa sirom Zemlje, spakovane u 6 kubnih metara hard diskova i izvuci podatke o slici neceg sto je tako daleko. Kako kazu naucnici kao kad bismo iz Nemacke posmatrali zrno senfa u Vasingtonu.
Pre par godina smo detektovali gravitacione talase, a sada imamo SLIKU (ne vise ilustraciju!) crne rupe (tacnije, njene senke). Povlasceni trenuci koje nam nauka donosi.

BSN

pre 4 godine

(Totem, 10. april 2019 19:41)

Bitno je da si Teslu spomenuo i Milevu Maric. Tesla nije bio naucnik i njegovo delo se ne moze porediti sa delom njegovih savremenika naucnika. Njegovi pogledi na elektromagnetiku i geofiziku nisu se mrdnuli sa pocetne tacke koja odgovara trecoj cetvrtini XIX veka, njegova mocna intuicija ga je drzala prikovanog u unutrasnjem nepromenljivom svetu, darovala ga vizijama koje su mu omogucile cuvene pronalaske ali ga je odsekla od naucnog progresa i ostavila u stanju tehnickog dinosaura pregazenog vrtoglavim uzletom nauke na pocetku XX veka. Nauci da razlikujes pronalazace, tehnicare, inzenjere i naucnike. Svako od njih ima svoje mesto u napretku covecanstva.
Mileva Maric je na studijama bila po svim naucnim pokazateljima iza Ajnstajna, imala je slabije ocene i studirala po slabijem programu. Sa Ajnstajnom ima samo bracne veze, u kojima se on nije proslavio. Doprinos Ajnstajna nauci je neizmeran i bez te teorije relativnosti koja kod Srba izaziva napad neobjasnjivog besnila.
Sto se tice Teslinog misljenja o teoriji relativnosti, ono sto nije srpska ruralna legenda je da Tesla nije prihvatao da prostor moze imati ikakva svojstva, ponajmanje zakrivljenost koja se u OTR spominje. Time je ostao u vremenu starogrckih mislilaca.

Srx Bg

pre 4 godine

Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?

Камичак

pre 4 godine

Pokusavaju da dokazu nesto sto se ne moze videti nikakvom opremom...crne rupe mozda i ne postoje isto kao i tamna materija i energija.
(Abc, 10. april 2019 13:33)

Једино што се не може видети никаквом опремом и самим тим доказати је да ти имаш неки ниво интелигенције.
Где ли си ти ишао у школу?

marko

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?

Glupko

pre 4 godine

Digresija molio bih pojašnjenje dileme vezano za prostor vrijeme.... ako kažu npt xmiliona godina udaljenos to znači da u ovom trenutku nemamo dokaza da to što gledamo i prikazujemo, više i postoji kao takvo ...i to je relativnost... zbunjuju prezentacije univerzuma kao trenutno stanje a u stvari nemamo pojma kako univerzum trenutno izgleda..... sam u pravu ili ne... čime se onda ovi svi bave arheologijom

Камичак

pre 4 godine

Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?
(Srx Bg, 10. april 2019 11:58)

Докле ћете више да смарате са овим глупостима?
Уместо што читаш и гледаш бесмислице по интернету,
покрени своје лично истраживање.
Фотографиши Месец сваког дана, упореди шта се види, па ћеш установити да се видљива страна Месеца разликује. Установићеш да си успео да фотографишеш и део тзв. тамне стране Месеца. Барем на половима Месеца.
А сад крени са послом, па ми јави како је прошло кроз једно 30 дана.

Dr Zumbul Cvetić

pre 4 godine

@zz:
Svrati kod mene, molim te, ispričaj mi sve o onima: "koji rade po direktivi masona,iluminata...", itd. Rado ću te saslušati i popričati sa tobom!
Vrata moje ordinacije, širom su otvorena, čekam!
P.S. Sve je besplatno!

BSN

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
(marko, 10. april 2019 10:48)

Moguce je da si se upecao na ilustraciju kao som na bucku.

Sledeci put pogledaj pise li u dnu slike "ilustracija: Thinkstock" ili "Depositphotos" ili "Gettyimages" ili tako neka onlajn biblioteka ilustracija za clanke.

ma da

pre 4 godine

smeta mi samo poslednja tvrdnja: "ako ne budemo videli idealan crni krug - nešto nije u redu sa teorijom". A šta je sa samim snimanjem? U to nećemo da sumnjamo već u teoriju koja je opstala skoro ceo vek, i to pod permanentnim proverama i koja ni jednog momenta nije dala pogrešan rezultat na eksperimentalna merenja. Samo je bilo potrebno imati dovoljno precizne instrumente.

EU Citizen

pre 4 godine

@zz
Ljudi kao vi su samo jedan od milion dokaza o drastičnim razlikama u sposobnostima i inteligenciji jedinki pripadnica većine socijalnih vrsta, pa i ljudske, zbog čega je nejednakost prirodno ljudsko stanje, a socijalizam izopačena i protivprirodna doktrina. Hoću da kažem da su pre više od dve hiljade godina ultraintrligentni pojedinci shvatili na osnovu posmatranja da je zemlja okrugla, a da vi i vama slični, uprkos nesravnjeno većoj količini informacija danas niste u stanju čak ni da na gotovo shvatite zašto i kako i mislite da vas neko laže :)) Kao antisocijalista i antiegalitarista sam vam svakako zahvalan što služite kao živa ilustracija nemoralnosti i neodrživosti socijalizma i svih ostalih egalitarističkih ideologija, ali bojim se da vam moja zahvalnost neće mnogo pomoći u životu, a sa takvom mentalnom opremom, biće, nećete daleko stići, ako vam otac, recimo, nije partijski funkcioner ili mafijaš u nekoj zemlji poput Srbije :))

Nostradamus

pre 4 godine

Gospodine @Totem, a ko tvrdi da je Einstein "neoboriv"?. Pa to je prvi postulat nauke, da "nista nije sveto da ne bi moglo biti promenjeno". Ne znam zasto stalno ta prica sa Milevom, kada ona nema objavljenih naucnih radova?. To ne znaci da ona nije bila napredna i talentovana zena, naprotiv. Tada su se naucne ideje razmenjivale putem pisama i retkih susreta medju naucnicima, jer nije postojao internet. Prema tome nije to nista novo ako su svi znali za foto-elektricni efekat a koji je prvi Einstein objasnio i zato dobio Nobela. Ako mislite da neka njegova teza ili teorija nije u redu, onda slobodno objavite vase dokaze, jer nauka treba napredak. Sve sto ste napisali za Einsteina mozete reci i za Hawkinga. I jos nesto, nauka nije religija, gde je sve "sveto i neoborivo". Lep pozdrav.

Камичак

pre 4 godine

Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće....
(Mila, 11. april 2019 07:19)

Мила, што ниси учила када си ишла у школу?
Закон механике: Закон о одржању енергије:
Енергија се не може ни створити ни уништити. Може само да промени облик или да пређе са једног тела на друго.

Да ти преведем, Земља поседује кинетичку енергију одређену масом и брзином. Како нема других објеката (у свемиру је вакум), нема начина да је преда било коме или да је претвори у топлоту (због трења). Зато ће се вртети толико дуго док се не судари са неким другим телом. Вероватноћа постоји али је једнака нули јер је свемир огроман и веома разуђен. Већа је вероватноћа да ћеш ти написати нови Рат и мир, али сви знамо да нећеш.

Dr Zumbul

pre 4 godine

@zz:"gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.
ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...
moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?"

A da ti, blago meni, navratiš u ordinaciju kod mene, na jednu besplatnu seansu? Sve možeš lepo da mi ispričaš o onima "koji rade po direktivi masona,iluminata..", i da ti onda prepišem lepo jednu malu terapijicu (i to sve za džabe)! Pozdravlja te Dr Zumbul, i obavezno navrati u ordinaciju.

Sanja Tavic

pre 4 godine

Ajao, sad ce razni konobari, frizeri, vodoinstalateri, automehanicari, fizikalci, poljoprivrednici, likovi koji su zavrsili jedva trogodisnju srednju, studenti koji studiraju pravni, ekonomski, megatrend i tako te nebitne fakultete, kao i oni koji su imali jedva 2 iz fizike da nam objasne da je ovo prevara od strane NASA-e.

Mila

pre 4 godine

Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće. Pritom kako to da za svih milijardu godina nikad nije pogođena Zemlja od nekog velikog meteora, neke planete ili ista udarila u nešto " tamo gore " i izašla iz tog po vama, nauci, sklada u kretanju? Jednostavno nemoguće. Koliko je po vama Zemlja prešla kilometara od vašeg ( naučnog) postanka pa do danas, napišite cifru jer sam ja nepismena kad je u pitanju matematika? Da li vi stvarno verujete u rotirajući globus?

branko

pre 4 godine

Teorija relativiteta je, ako ne cela onda bar jednakim delom, Milevina. Istražujući tu temu došao sam do tog zaključka. Nema veze sa tim što je dotična Srpkinja. Proučite pa zaključite sami, veoma interesantna tema.

prkiprki

pre 4 godine

istrazujemo kao svemir a ne mozemo ni okeane da istrazimo vise od 5%. Pricaju o nekakvim crnim materijama, zvezdama, teorijama a ustvari su to sve nagadjanja bez ikakvih konkretnih dokaza. Kao svemir se siri? Ok, gde se siri? Koje su granice? Ako se siri, onda se i on nalazi u necemu, a sta je to nesto sto je vece i od svemira? Kao znaju sta je crna rupa, znaju sta se desava kad te proguta bla bla... meni samo nije jasno kako to da su ranije komete i asteroidi pogadjali zemlju redovno, a sada evo od kako postoje ljudi, nista...

Totem

pre 4 godine

Ajnštajnova teorija verovatno će biti delimično potvrđena ,samo što nije njegova već Mileve Marić i Maksa Planka ! Tačnije 80% teorija je njihova a Edington je samo potvrdio ono o čemu je Belsten odavno govorio.
Istorija će kad tad staviti Ajnštajna na stub srama , a vi koji toliko slepo podržavate Ajnštajna shvatićete koliko je to veliki plagijator bio.
Dobro znate da je Anštajn uzeo Nobela za nešto o čemu je naš Tesla predavao 30 godina ranije. Dobro znate i šta je Tesla rekao o Ajnštajnu a prva činjenica koja je oborila Ajnštajnovu brzinu svetlosti je da i sami znate da ima čestica koje su brže od brzine svetlosti i da je to već dokazala nauka.
Dakle i bez Hokingove teorije o crnoj rupi iz koje ne može pobeći svetlost ponajviše zbog singularnosti iste , Ajnštajnova teorija relativnosti je pala u vodu 2004 godine. Jeste da je to nešto najbolje što imamo pa za bolje i neznamo, ali mi smeta kad pišete o Ajnštajnu kao da je on totalno neoboriv.

Svedska

pre 4 godine

Da li ima neko da vjeruje u rotirajucu sibajucu loptu koja sa svim svojim kretanjima siba kroz svemir 4.5 miliona km/h i tako siba vec 4 milijarde godina od svog nastanka.Nevjerovatno ako ima neko da vjeruje u ovo.

Jovana

pre 4 godine

Film iz 1997. Naziv svemirskog broda je Event Horizon. Event Horizon je nestao dok je putovao ka zvezdi Proksima Kentauri. Malobrojnoj ekipi na spasilačkom brodu dizajner Event Horizona, „pojašnjava“ način na koji je njegov brod projektovan da putuje koristeći gravitacioni pogon koji generiše crnu rupu i na taj način približava dve ekstremno udaljene tačke u svemiru.

zz

pre 4 godine

gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?

marko

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?

Srx Bg

pre 4 godine

Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?

Saul Goodman

pre 4 godine

Sada će nepismeni i zatucani Srbalji da omalovažavaju ovo naučno dostignuće izjavama tipa : "sve je to fotošop", "još jedna podmetačina NASE", "hahahah baš da im poverujem"... Živi bili, pa videli...

Teorija prodavanja magle i vrtenja u začaranom krugu... zapadna tekovina!

pre 4 godine

Najpopularnija pop ikona zapadne kulutre ispre Madone, i pre Majkl Džeksona, i pre cele plejade LGBT r'n'r muzičara, i pre narkomana, metalaca, pankera, pre Kardašijana, kečera i sl.

Jedan i jedini, neponovljivi ničim izazvani - Albert Ajnštajn.

A u isto vreme, Pupin, Tesla, Mileva Marić... ni do kolena dragom Albiju koji je trebao kao i ceo zapad da skrenu levo kod Abulkerkija da ne skarade ovde ovaj svet.

Max Bunker

pre 4 godine

....prema Ajnstajnovoj opstoj teoriji relativnosti, trebalo bi biti gotovo savrsen krug, a ako se ispostavi da nije, nesto nije uredu sa tom teorijom, prenosi britanska agencija.Ili sam ja blentav ili astrofizicari trebaju kazati, cika Ajnstajnova teorija pada u vodu?!?

branko

pre 4 godine

Teorija relativiteta je, ako ne cela onda bar jednakim delom, Milevina. Istražujući tu temu došao sam do tog zaključka. Nema veze sa tim što je dotična Srpkinja. Proučite pa zaključite sami, veoma interesantna tema.

Glupko

pre 4 godine

Digresija molio bih pojašnjenje dileme vezano za prostor vrijeme.... ako kažu npt xmiliona godina udaljenos to znači da u ovom trenutku nemamo dokaza da to što gledamo i prikazujemo, više i postoji kao takvo ...i to je relativnost... zbunjuju prezentacije univerzuma kao trenutno stanje a u stvari nemamo pojma kako univerzum trenutno izgleda..... sam u pravu ili ne... čime se onda ovi svi bave arheologijom

Badji

pre 4 godine

gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?
(zz, 10. april 2019 10:55)

Oblik planete je dokazan 450 godina pre nove ere. Niko nema želju niti nameru da bilo šta dokazuje nekolicini neškolovanih ljudi.

dragan

pre 4 godine

Nema govora da se Ajnstajnova opsta teorija relativiteta dovodi u pitanje. Dokazana je sa vise razlicitih eksprimenata i posmatranja. Ovde moze samo da se utvrdi da nase razumevanje crne rupe nije dobro.

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

(Saul Goodman, 10. april 2019 10:27)
"... nepismeni Srbalji ..."
-------------------
Ti si verovatno Bugaromen ili Hrvatnjak. Pozdrav.

BSN

pre 4 godine

ODMAH treba reci da nije rec o fotografiji, posto se radi o globalnoj mrezi RADIOteleskopa i slika se dobija kompjuterskim slaganjem pojedinacnih doprinosa svake opservatorije. Fotografije supermasivnih crnih rupa u centru galaksije ionako nije moguce dobiti u vidljivoj svetlosti jer su zaklonjene gasom, prasinom i zvezdama u galaktickom sredistu. Dakle, sumnjicavci, slobodno uzviknite "Ovo je CGI!!!" ionako nikog nije briga sta kazete iako ste ovaj put u pravu.
Rec je o rekonstrukciji interferometarske slike, kod koje konacno razlaganje odgovara moci razlaganja teleskopa ciji je otvor jednak dimenziji teleskopske mreze. Posto su teleskopi ucesnici eksperimenta rasporedjeni po celoj Zemlji, moc razlaganja odgovara fiktivnom teleskopu precnika Zemlje. Da bi se obradila ogromna kolicina podataka sa svih teleskopa, superkompjuteri su radili godinama.
Zaista velicanstven poduhvat!!!

Koma Uma

pre 4 godine

(zz, 10. april 2019 10:55)

Dečko, ti da imaš iole mozga otišao bi na sajt od japanskog satelita
Himawari-8, preuzeo slike koje on šalje svakih 10 minuta i uporedio oblake sa web kamera iz gradova na Novom Zelandu, Australiji, Okeaniji i sve do Indokine, istočnog dela Rusije i Japana.

Nije ti ovo Srednji vek, danas ako iole imaš mozga možeš da dokažeš okruglu Zemlju u 10 minuta, a da se ne pomeriš iz stolice i samo da koristiš dostupne tehnologije 21. veka.
Nažalost, ogroman broj ljudi kao što si ti su totalno tehnološki nepismeni i nemaju pojma da neke stvari postoje niti kako da ih upotrebe.
I sad imaš struju, kompjuter, smartfon, internet, satelite, uživo web kamere, ali to ti ništa ne vredi jer si mentalno u Srednjem veku, tehnološki si zaostao i nepismen, pa ti trebaju srednjovekovni dokazi, a ne dokazi modernog vremena upotrebom modernih tehnologija.

Svedska

pre 4 godine

Da li ima neko da vjeruje u rotirajucu sibajucu loptu koja sa svim svojim kretanjima siba kroz svemir 4.5 miliona km/h i tako siba vec 4 milijarde godina od svog nastanka.Nevjerovatno ako ima neko da vjeruje u ovo.

once upon a time in Macao

pre 4 godine

Zeljno iscekujem komentare tipa ,,Srbija-crna rupa" i tome slicno. Ne kazem da to nije tako, samo zeljno iscekujem... Dajte nesto vezano za sam clanak, batalite neoriginalnost i los humor...

Jeremy

pre 4 godine

Nije to ova slika botovi. Tek će da prikažu sliku (sliku sastavljenu iz više slika) koju su slikali teleskopi širom planete. Slikano prošle godine u Aprilu, sve imate na raznoraznim sajtovima, pa čitajte, ako su vam dozvoljavali da razmišljate dok ste odrastali. Neko reče kompozitna slika, pa da ne bude zabune, kompozitne slike su slike u kojima su dve ili više slika dodate naknadno preko prve slike, ovo je jedna slika iz VIŠE delova. Slika koju bi videli da su vam oči veličine planete Zemlje.

prkiprki

pre 4 godine

istrazujemo kao svemir a ne mozemo ni okeane da istrazimo vise od 5%. Pricaju o nekakvim crnim materijama, zvezdama, teorijama a ustvari su to sve nagadjanja bez ikakvih konkretnih dokaza. Kao svemir se siri? Ok, gde se siri? Koje su granice? Ako se siri, onda se i on nalazi u necemu, a sta je to nesto sto je vece i od svemira? Kao znaju sta je crna rupa, znaju sta se desava kad te proguta bla bla... meni samo nije jasno kako to da su ranije komete i asteroidi pogadjali zemlju redovno, a sada evo od kako postoje ljudi, nista...

Totem

pre 4 godine

Ajnštajnova teorija verovatno će biti delimično potvrđena ,samo što nije njegova već Mileve Marić i Maksa Planka ! Tačnije 80% teorija je njihova a Edington je samo potvrdio ono o čemu je Belsten odavno govorio.
Istorija će kad tad staviti Ajnštajna na stub srama , a vi koji toliko slepo podržavate Ajnštajna shvatićete koliko je to veliki plagijator bio.
Dobro znate da je Anštajn uzeo Nobela za nešto o čemu je naš Tesla predavao 30 godina ranije. Dobro znate i šta je Tesla rekao o Ajnštajnu a prva činjenica koja je oborila Ajnštajnovu brzinu svetlosti je da i sami znate da ima čestica koje su brže od brzine svetlosti i da je to već dokazala nauka.
Dakle i bez Hokingove teorije o crnoj rupi iz koje ne može pobeći svetlost ponajviše zbog singularnosti iste , Ajnštajnova teorija relativnosti je pala u vodu 2004 godine. Jeste da je to nešto najbolje što imamo pa za bolje i neznamo, ali mi smeta kad pišete o Ajnštajnu kao da je on totalno neoboriv.

Mila

pre 4 godine

Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće. Pritom kako to da za svih milijardu godina nikad nije pogođena Zemlja od nekog velikog meteora, neke planete ili ista udarila u nešto " tamo gore " i izašla iz tog po vama, nauci, sklada u kretanju? Jednostavno nemoguće. Koliko je po vama Zemlja prešla kilometara od vašeg ( naučnog) postanka pa do danas, napišite cifru jer sam ja nepismena kad je u pitanju matematika? Da li vi stvarno verujete u rotirajući globus?

ma da

pre 4 godine

smeta mi samo poslednja tvrdnja: "ako ne budemo videli idealan crni krug - nešto nije u redu sa teorijom". A šta je sa samim snimanjem? U to nećemo da sumnjamo već u teoriju koja je opstala skoro ceo vek, i to pod permanentnim proverama i koja ni jednog momenta nije dala pogrešan rezultat na eksperimentalna merenja. Samo je bilo potrebno imati dovoljno precizne instrumente.

korisnik

pre 4 godine

Par bitnih činjenica za čitaoce.
"Naša" centralna crna rupa nije na 6.000, nego na 25.000 sg od nas, što je manje važno.

Daleko je važnije ne govoriti da sve crne rupe nastaju kolapsom zvezde jer to nije tačno.

Svakako, kakva god "fotka" bila predstavljena biće neka vrsta filtera, jer bi sve originalne slike iz svemira, iz vidljivog spektra, bile samo sive mrlje.

Tako da bez idealizovanja i trolovanja, svaka ovakva vest je značajna za nauku i raduje me.

EU Citizen

pre 4 godine

@zz
Ljudi kao vi su samo jedan od milion dokaza o drastičnim razlikama u sposobnostima i inteligenciji jedinki pripadnica većine socijalnih vrsta, pa i ljudske, zbog čega je nejednakost prirodno ljudsko stanje, a socijalizam izopačena i protivprirodna doktrina. Hoću da kažem da su pre više od dve hiljade godina ultraintrligentni pojedinci shvatili na osnovu posmatranja da je zemlja okrugla, a da vi i vama slični, uprkos nesravnjeno većoj količini informacija danas niste u stanju čak ni da na gotovo shvatite zašto i kako i mislite da vas neko laže :)) Kao antisocijalista i antiegalitarista sam vam svakako zahvalan što služite kao živa ilustracija nemoralnosti i neodrživosti socijalizma i svih ostalih egalitarističkih ideologija, ali bojim se da vam moja zahvalnost neće mnogo pomoći u životu, a sa takvom mentalnom opremom, biće, nećete daleko stići, ako vam otac, recimo, nije partijski funkcioner ili mafijaš u nekoj zemlji poput Srbije :))

Smuleco

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
(marko, 10. april 2019 10:48)

Alo zumbule, slika uz vest je ilustracija, koja je tu samo zato što pomalo asocira, na crnu rupu!

Sanja Tavic

pre 4 godine

Ajao, sad ce razni konobari, frizeri, vodoinstalateri, automehanicari, fizikalci, poljoprivrednici, likovi koji su zavrsili jedva trogodisnju srednju, studenti koji studiraju pravni, ekonomski, megatrend i tako te nebitne fakultete, kao i oni koji su imali jedva 2 iz fizike da nam objasne da je ovo prevara od strane NASA-e.

Vladimir

pre 4 godine

Kao što je Ajnštajn svojevremeno "popravljao" Njutnove zakone tako će sada neko popravljati njegove teorije. Nauka ide velikim koracima napred, ali deluje da inženjeri tapkaju u mestu. I dalje smo na raketnim motorima iz 60-tih. Tu nam treba značajniji proboj.
P.S. Ček samo da zaradim za hleba pa ću početi time da se bavim.

Dr Zumbul

pre 4 godine

@zz:"gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.
ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...
moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?"

A da ti, blago meni, navratiš u ordinaciju kod mene, na jednu besplatnu seansu? Sve možeš lepo da mi ispričaš o onima "koji rade po direktivi masona,iluminata..", i da ti onda prepišem lepo jednu malu terapijicu (i to sve za džabe)! Pozdravlja te Dr Zumbul, i obavezno navrati u ordinaciju.

BSN

pre 4 godine

U 15h je pocela konferencija za stampu... Velicanstveno postignuce spregnuti podatke sa 12 radioteleskopa sirom Zemlje, spakovane u 6 kubnih metara hard diskova i izvuci podatke o slici neceg sto je tako daleko. Kako kazu naucnici kao kad bismo iz Nemacke posmatrali zrno senfa u Vasingtonu.
Pre par godina smo detektovali gravitacione talase, a sada imamo SLIKU (ne vise ilustraciju!) crne rupe (tacnije, njene senke). Povlasceni trenuci koje nam nauka donosi.

Čobanin

pre 4 godine

Samo postojanje crne rupe je potvrda Ajnštanove teorije relativiteta.Drugo,planeta zemlja je udaljena od naše supermasivne crne rupe (centar Mlečnog puta)oko 26000 svetlosnih godina a ne 6000 svetlosnih godina.

Камичак

pre 4 godine

Pokusavaju da dokazu nesto sto se ne moze videti nikakvom opremom...crne rupe mozda i ne postoje isto kao i tamna materija i energija.
(Abc, 10. april 2019 13:33)

Једино што се не може видети никаквом опремом и самим тим доказати је да ти имаш неки ниво интелигенције.
Где ли си ти ишао у школу?

Dr Zumbul Cvetić

pre 4 godine

@zz:
Svrati kod mene, molim te, ispričaj mi sve o onima: "koji rade po direktivi masona,iluminata...", itd. Rado ću te saslušati i popričati sa tobom!
Vrata moje ordinacije, širom su otvorena, čekam!
P.S. Sve je besplatno!

BSN

pre 4 godine

Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
(marko, 10. april 2019 10:48)

Moguce je da si se upecao na ilustraciju kao som na bucku.

Sledeci put pogledaj pise li u dnu slike "ilustracija: Thinkstock" ili "Depositphotos" ili "Gettyimages" ili tako neka onlajn biblioteka ilustracija za clanke.

Bora

pre 4 godine

@mmm
Na kom univerzitetu si doktorirao iz astrofizike? Računam, ako već daješ tako superiorne komentare, mora da si barem doktor astrofizike, zar ne? Ili si ipak samo prosečni Srbin, koji obavezno ima "mišljenje" i o onome o čemu pojma nema.

Камичак

pre 4 godine

Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?
(Srx Bg, 10. april 2019 11:58)

Докле ћете више да смарате са овим глупостима?
Уместо што читаш и гледаш бесмислице по интернету,
покрени своје лично истраживање.
Фотографиши Месец сваког дана, упореди шта се види, па ћеш установити да се видљива страна Месеца разликује. Установићеш да си успео да фотографишеш и део тзв. тамне стране Месеца. Барем на половима Месеца.
А сад крени са послом, па ми јави како је прошло кроз једно 30 дана.

Nostradamus

pre 4 godine

Gospodine @Totem, a ko tvrdi da je Einstein "neoboriv"?. Pa to je prvi postulat nauke, da "nista nije sveto da ne bi moglo biti promenjeno". Ne znam zasto stalno ta prica sa Milevom, kada ona nema objavljenih naucnih radova?. To ne znaci da ona nije bila napredna i talentovana zena, naprotiv. Tada su se naucne ideje razmenjivale putem pisama i retkih susreta medju naucnicima, jer nije postojao internet. Prema tome nije to nista novo ako su svi znali za foto-elektricni efekat a koji je prvi Einstein objasnio i zato dobio Nobela. Ako mislite da neka njegova teza ili teorija nije u redu, onda slobodno objavite vase dokaze, jer nauka treba napredak. Sve sto ste napisali za Einsteina mozete reci i za Hawkinga. I jos nesto, nauka nije religija, gde je sve "sveto i neoborivo". Lep pozdrav.

BSN

pre 4 godine

(Totem, 10. april 2019 19:41)

Bitno je da si Teslu spomenuo i Milevu Maric. Tesla nije bio naucnik i njegovo delo se ne moze porediti sa delom njegovih savremenika naucnika. Njegovi pogledi na elektromagnetiku i geofiziku nisu se mrdnuli sa pocetne tacke koja odgovara trecoj cetvrtini XIX veka, njegova mocna intuicija ga je drzala prikovanog u unutrasnjem nepromenljivom svetu, darovala ga vizijama koje su mu omogucile cuvene pronalaske ali ga je odsekla od naucnog progresa i ostavila u stanju tehnickog dinosaura pregazenog vrtoglavim uzletom nauke na pocetku XX veka. Nauci da razlikujes pronalazace, tehnicare, inzenjere i naucnike. Svako od njih ima svoje mesto u napretku covecanstva.
Mileva Maric je na studijama bila po svim naucnim pokazateljima iza Ajnstajna, imala je slabije ocene i studirala po slabijem programu. Sa Ajnstajnom ima samo bracne veze, u kojima se on nije proslavio. Doprinos Ajnstajna nauci je neizmeran i bez te teorije relativnosti koja kod Srba izaziva napad neobjasnjivog besnila.
Sto se tice Teslinog misljenja o teoriji relativnosti, ono sto nije srpska ruralna legenda je da Tesla nije prihvatao da prostor moze imati ikakva svojstva, ponajmanje zakrivljenost koja se u OTR spominje. Time je ostao u vremenu starogrckih mislilaca.

Камичак

pre 4 godine

Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće....
(Mila, 11. april 2019 07:19)

Мила, што ниси учила када си ишла у школу?
Закон механике: Закон о одржању енергије:
Енергија се не може ни створити ни уништити. Може само да промени облик или да пређе са једног тела на друго.

Да ти преведем, Земља поседује кинетичку енергију одређену масом и брзином. Како нема других објеката (у свемиру је вакум), нема начина да је преда било коме или да је претвори у топлоту (због трења). Зато ће се вртети толико дуго док се не судари са неким другим телом. Вероватноћа постоји али је једнака нули јер је свемир огроман и веома разуђен. Већа је вероватноћа да ћеш ти написати нови Рат и мир, али сви знамо да нећеш.

Jovana

pre 4 godine

Film iz 1997. Naziv svemirskog broda je Event Horizon. Event Horizon je nestao dok je putovao ka zvezdi Proksima Kentauri. Malobrojnoj ekipi na spasilačkom brodu dizajner Event Horizona, „pojašnjava“ način na koji je njegov brod projektovan da putuje koristeći gravitacioni pogon koji generiše crnu rupu i na taj način približava dve ekstremno udaljene tačke u svemiru.