- Komentari -

Najnovije naučno dostignuće: Prva fotografija crne rupe

Međunarodni naučni tim najavio je za danas predstavljanje neverovatnog naučnog otkrića u astrofizici - prvu fotografiju crne rupe, što je podvig koji će staviti na probu stub nauke: opštu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Film iz 1997. Naziv svemirskog broda je Event Horizon. Event Horizon je nestao dok je putovao ka zvezdi Proksima Kentauri. Malobrojnoj ekipi na spasilačkom brodu dizajner Event Horizona, „pojašnjava“ način na koji je njegov brod projektovan da putuje koristeći gravitacioni pogon koji generiše crnu rupu i na taj način približava dve ekstremno udaljene tačke u svemiru.
  (Jovana, 23. april 2019 20:20)

  # Link komentara

 2. [link]
  (BSN, 12. april 2019 13:24)

  # Link komentara

 3. Da li ima neko da vjeruje u rotirajucu sibajucu loptu koja sa svim svojim kretanjima siba kroz svemir 4.5 miliona km/h i tako siba vec 4 milijarde godina od svog nastanka.Nevjerovatno ako ima neko da vjeruje u ovo.
  (Svedska, 11. april 2019 20:20)

  # Link komentara

 4. Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće....
  (Mila, 11. april 2019 07:19)

  Мила, што ниси учила када си ишла у школу?
  Закон механике: Закон о одржању енергије:
  Енергија се не може ни створити ни уништити. Може само да промени облик или да пређе са једног тела на друго.

  Да ти преведем, Земља поседује кинетичку енергију одређену масом и брзином. Како нема других објеката (у свемиру је вакум), нема начина да је преда било коме или да је претвори у топлоту (због трења). Зато ће се вртети толико дуго док се не судари са неким другим телом. Вероватноћа постоји али је једнака нули јер је свемир огроман и веома разуђен. Већа је вероватноћа да ћеш ти написати нови Рат и мир, али сви знамо да нећеш.
  (Камичак, 11. april 2019 14:30)

  # Link komentara

 5. (Totem, 10. april 2019 19:41)

  Bitno je da si Teslu spomenuo i Milevu Maric. Tesla nije bio naucnik i njegovo delo se ne moze porediti sa delom njegovih savremenika naucnika. Njegovi pogledi na elektromagnetiku i geofiziku nisu se mrdnuli sa pocetne tacke koja odgovara trecoj cetvrtini XIX veka, njegova mocna intuicija ga je drzala prikovanog u unutrasnjem nepromenljivom svetu, darovala ga vizijama koje su mu omogucile cuvene pronalaske ali ga je odsekla od naucnog progresa i ostavila u stanju tehnickog dinosaura pregazenog vrtoglavim uzletom nauke na pocetku XX veka. Nauci da razlikujes pronalazace, tehnicare, inzenjere i naucnike. Svako od njih ima svoje mesto u napretku covecanstva.
  Mileva Maric je na studijama bila po svim naucnim pokazateljima iza Ajnstajna, imala je slabije ocene i studirala po slabijem programu. Sa Ajnstajnom ima samo bracne veze, u kojima se on nije proslavio. Doprinos Ajnstajna nauci je neizmeran i bez te teorije relativnosti koja kod Srba izaziva napad neobjasnjivog besnila.
  Sto se tice Teslinog misljenja o teoriji relativnosti, ono sto nije srpska ruralna legenda je da Tesla nije prihvatao da prostor moze imati ikakva svojstva, ponajmanje zakrivljenost koja se u OTR spominje. Time je ostao u vremenu starogrckih mislilaca.
   (BSN, 11. april 2019 11:38)

  # Link komentara

 6. Gospodine @Totem, a ko tvrdi da je Einstein "neoboriv"?. Pa to je prvi postulat nauke, da "nista nije sveto da ne bi moglo biti promenjeno". Ne znam zasto stalno ta prica sa Milevom, kada ona nema objavljenih naucnih radova?. To ne znaci da ona nije bila napredna i talentovana zena, naprotiv. Tada su se naucne ideje razmenjivale putem pisama i retkih susreta medju naucnicima, jer nije postojao internet. Prema tome nije to nista novo ako su svi znali za foto-elektricni efekat a koji je prvi Einstein objasnio i zato dobio Nobela. Ako mislite da neka njegova teza ili teorija nije u redu, onda slobodno objavite vase dokaze, jer nauka treba napredak. Sve sto ste napisali za Einsteina mozete reci i za Hawkinga. I jos nesto, nauka nije religija, gde je sve "sveto i neoborivo". Lep pozdrav.
  (Nostradamus, 11. april 2019 09:57)

  # Link komentara

 7. Objasnite nam vi školovani, a pogotovo vi fizičari, šta to može u prirodi da se kreće samo od sebe ( rotira) , konstantnom brzinom i to vremenski neograničeno ( milijarde godina)? Razmislite dobro pre nego bilo šta kažete da li je to moguće. Pritom kako to da za svih milijardu godina nikad nije pogođena Zemlja od nekog velikog meteora, neke planete ili ista udarila u nešto " tamo gore " i izašla iz tog po vama, nauci, sklada u kretanju? Jednostavno nemoguće. Koliko je po vama Zemlja prešla kilometara od vašeg ( naučnog) postanka pa do danas, napišite cifru jer sam ja nepismena kad je u pitanju matematika? Da li vi stvarno verujete u rotirajući globus?
  (Mila, 11. april 2019 07:19)

  # Link komentara

 8. Mene sestra slikala dok sam se pretvarao u vulverina. Malo mutna slika, doduse, ali draga...
  (Davidenko, 11. april 2019 01:37)

  # Link komentara

 9. Ajao, sad ce razni konobari, frizeri, vodoinstalateri, automehanicari, fizikalci, poljoprivrednici, likovi koji su zavrsili jedva trogodisnju srednju, studenti koji studiraju pravni, ekonomski, megatrend i tako te nebitne fakultete, kao i oni koji su imali jedva 2 iz fizike da nam objasne da je ovo prevara od strane NASA-e.
  (Sanja Tavic, 10. april 2019 20:02)

  # Link komentara

 10. Ajnštajnova teorija verovatno će biti delimično potvrđena ,samo što nije njegova već Mileve Marić i Maksa Planka ! Tačnije 80% teorija je njihova a Edington je samo potvrdio ono o čemu je Belsten odavno govorio.
  Istorija će kad tad staviti Ajnštajna na stub srama , a vi koji toliko slepo podržavate Ajnštajna shvatićete koliko je to veliki plagijator bio.
  Dobro znate da je Anštajn uzeo Nobela za nešto o čemu je naš Tesla predavao 30 godina ranije. Dobro znate i šta je Tesla rekao o Ajnštajnu a prva činjenica koja je oborila Ajnštajnovu brzinu svetlosti je da i sami znate da ima čestica koje su brže od brzine svetlosti i da je to već dokazala nauka.
  Dakle i bez Hokingove teorije o crnoj rupi iz koje ne može pobeći svetlost ponajviše zbog singularnosti iste , Ajnštajnova teorija relativnosti je pala u vodu 2004 godine. Jeste da je to nešto najbolje što imamo pa za bolje i neznamo, ali mi smeta kad pišete o Ajnštajnu kao da je on totalno neoboriv.
   (Totem, 10. april 2019 19:41)

  # Link komentara

 11. @(zz, 10. april 2019 10:55)
  ali to moze da dokaze svaka budala,kupis balon i kameru i live vidis sve sto te zanima
  (kole, 10. april 2019 19:27)

  # Link komentara

 12. Dok sam citao komentare zaboravio sam sta sam hteo da kazem
  (Mile, 10. april 2019 19:19)

  # Link komentara

 13. Je li bre, kad cete da popunite crne rupe od Grocke do Smedereva?
  (Voja Smederevac, 10. april 2019 18:14)

  # Link komentara

 14. @Marko
  Ljudima kao ti treba zabraniti da se razmnozavaju, najozbiljnije
   (Scary, 10. april 2019 17:34)

  # Link komentara

 15. @zz:
  Svrati kod mene, molim te, ispričaj mi sve o onima: "koji rade po direktivi masona,iluminata...", itd. Rado ću te saslušati i popričati sa tobom!
  Vrata moje ordinacije, širom su otvorena, čekam!
  P.S. Sve je besplatno!
  (Dr Zumbul Cvetić, 10. april 2019 17:05)

  # Link komentara

 16. Pokusavaju da dokazu nesto sto se ne moze videti nikakvom opremom...crne rupe mozda i ne postoje isto kao i tamna materija i energija.
  (Abc, 10. april 2019 13:33)

  Једино што се не може видети никаквом опремом и самим тим доказати је да ти имаш неки ниво интелигенције.
  Где ли си ти ишао у школу?
  (Камичак, 10. april 2019 16:13)

  # Link komentara

 17. Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?
  (Srx Bg, 10. april 2019 11:58)

  Докле ћете више да смарате са овим глупостима?
  Уместо што читаш и гледаш бесмислице по интернету,
  покрени своје лично истраживање.
  Фотографиши Месец сваког дана, упореди шта се види, па ћеш установити да се видљива страна Месеца разликује. Установићеш да си успео да фотографишеш и део тзв. тамне стране Месеца. Барем на половима Месеца.
  А сад крени са послом, па ми јави како је прошло кроз једно 30 дана.
  (Камичак, 10. april 2019 16:10)

  # Link komentara

 18. U 15h je pocela konferencija za stampu... Velicanstveno postignuce spregnuti podatke sa 12 radioteleskopa sirom Zemlje, spakovane u 6 kubnih metara hard diskova i izvuci podatke o slici neceg sto je tako daleko. Kako kazu naucnici kao kad bismo iz Nemacke posmatrali zrno senfa u Vasingtonu.
  Pre par godina smo detektovali gravitacione talase, a sada imamo SLIKU (ne vise ilustraciju!) crne rupe (tacnije, njene senke). Povlasceni trenuci koje nam nauka donosi.
   (BSN, 10. april 2019 15:32)

  # Link komentara

 19. @zz
  Ljudi kao vi su samo jedan od milion dokaza o drastičnim razlikama u sposobnostima i inteligenciji jedinki pripadnica većine socijalnih vrsta, pa i ljudske, zbog čega je nejednakost prirodno ljudsko stanje, a socijalizam izopačena i protivprirodna doktrina. Hoću da kažem da su pre više od dve hiljade godina ultraintrligentni pojedinci shvatili na osnovu posmatranja da je zemlja okrugla, a da vi i vama slični, uprkos nesravnjeno većoj količini informacija danas niste u stanju čak ni da na gotovo shvatite zašto i kako i mislite da vas neko laže :)) Kao antisocijalista i antiegalitarista sam vam svakako zahvalan što služite kao živa ilustracija nemoralnosti i neodrživosti socijalizma i svih ostalih egalitarističkih ideologija, ali bojim se da vam moja zahvalnost neće mnogo pomoći u životu, a sa takvom mentalnom opremom, biće, nećete daleko stići, ako vam otac, recimo, nije partijski funkcioner ili mafijaš u nekoj zemlji poput Srbije :))
   (EU Citizen, 10. april 2019 15:17)

  # Link komentara

 20. istrazujemo kao svemir a ne mozemo ni okeane da istrazimo vise od 5%. Pricaju o nekakvim crnim materijama, zvezdama, teorijama a ustvari su to sve nagadjanja bez ikakvih konkretnih dokaza. Kao svemir se siri? Ok, gde se siri? Koje su granice? Ako se siri, onda se i on nalazi u necemu, a sta je to nesto sto je vece i od svemira? Kao znaju sta je crna rupa, znaju sta se desava kad te proguta bla bla... meni samo nije jasno kako to da su ranije komete i asteroidi pogadjali zemlju redovno, a sada evo od kako postoje ljudi, nista...
   (prkiprki, 10. april 2019 15:12)

  # Link komentara

 21. @zz:"gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.
  ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

  svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...
  moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?"

  A da ti, blago meni, navratiš u ordinaciju kod mene, na jednu besplatnu seansu? Sve možeš lepo da mi ispričaš o onima "koji rade po direktivi masona,iluminata..", i da ti onda prepišem lepo jednu malu terapijicu (i to sve za džabe)! Pozdravlja te Dr Zumbul, i obavezno navrati u ordinaciju.
  (Dr Zumbul, 10. april 2019 14:45)

  # Link komentara

 22. Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
  (marko, 10. april 2019 10:48)

  Moguce je da si se upecao na ilustraciju kao som na bucku.

  Sledeci put pogledaj pise li u dnu slike "ilustracija: Thinkstock" ili "Depositphotos" ili "Gettyimages" ili tako neka onlajn biblioteka ilustracija za clanke.
  (BSN, 10. april 2019 13:52)

  # Link komentara

 23. Pokusavaju da dokazu nesto sto se ne moze videti nikakvom opremom...crne rupe mozda i ne postoje isto kao i tamna materija i energija.
   (Abc, 10. april 2019 13:33)

  # Link komentara

 24. gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

  ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

  svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

  moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?
  (zz, 10. april 2019 10:55)

  Oblik planete je dokazan 450 godina pre nove ere. Niko nema želju niti nameru da bilo šta dokazuje nekolicini neškolovanih ljudi.
  (Badji, 10. april 2019 13:27)

  # Link komentara

 25. Nije to ova slika botovi. Tek će da prikažu sliku (sliku sastavljenu iz više slika) koju su slikali teleskopi širom planete. Slikano prošle godine u Aprilu, sve imate na raznoraznim sajtovima, pa čitajte, ako su vam dozvoljavali da razmišljate dok ste odrastali. Neko reče kompozitna slika, pa da ne bude zabune, kompozitne slike su slike u kojima su dve ili više slika dodate naknadno preko prve slike, ovo je jedna slika iz VIŠE delova. Slika koju bi videli da su vam oči veličine planete Zemlje.
  (Jeremy, 10. april 2019 13:17)

  # Link komentara

 26. Crna rupa je drugačija. Teško je naći.
  (Huni, 10. april 2019 13:03)

  # Link komentara

 27. (zz, 10. april 2019 10:55)

  Dečko, ti da imaš iole mozga otišao bi na sajt od japanskog satelita
  Himawari-8, preuzeo slike koje on šalje svakih 10 minuta i uporedio oblake sa web kamera iz gradova na Novom Zelandu, Australiji, Okeaniji i sve do Indokine, istočnog dela Rusije i Japana.

  Nije ti ovo Srednji vek, danas ako iole imaš mozga možeš da dokažeš okruglu Zemlju u 10 minuta, a da se ne pomeriš iz stolice i samo da koristiš dostupne tehnologije 21. veka.
  Nažalost, ogroman broj ljudi kao što si ti su totalno tehnološki nepismeni i nemaju pojma da neke stvari postoje niti kako da ih upotrebe.
  I sad imaš struju, kompjuter, smartfon, internet, satelite, uživo web kamere, ali to ti ništa ne vredi jer si mentalno u Srednjem veku, tehnološki si zaostao i nepismen, pa ti trebaju srednjovekovni dokazi, a ne dokazi modernog vremena upotrebom modernih tehnologija.
  (Koma Uma, 10. april 2019 12:57)

  # Link komentara

 28. Samo postojanje crne rupe je potvrda Ajnštanove teorije relativiteta.Drugo,planeta zemlja je udaljena od naše supermasivne crne rupe (centar Mlečnog puta)oko 26000 svetlosnih godina a ne 6000 svetlosnih godina.
  (Čobanin, 10. april 2019 12:56)

  # Link komentara

 29. Najpopularnija pop ikona zapadne kulutre ispre Madone, i pre Majkl Džeksona, i pre cele plejade LGBT r'n'r muzičara, i pre narkomana, metalaca, pankera, pre Kardašijana, kečera i sl.

  Jedan i jedini, neponovljivi ničim izazvani - Albert Ajnštajn.

  A u isto vreme, Pupin, Tesla, Mileva Marić... ni do kolena dragom Albiju koji je trebao kao i ceo zapad da skrenu levo kod Abulkerkija da ne skarade ovde ovaj svet.
  (Teorija prodavanja magle i vrtenja u začaranom krugu... zapadna tekovina!, 10. april 2019 12:37)

  # Link komentara

 30. Digresija molio bih pojašnjenje dileme vezano za prostor vrijeme.... ako kažu npt xmiliona godina udaljenos to znači da u ovom trenutku nemamo dokaza da to što gledamo i prikazujemo, više i postoji kao takvo ...i to je relativnost... zbunjuju prezentacije univerzuma kao trenutno stanje a u stvari nemamo pojma kako univerzum trenutno izgleda..... sam u pravu ili ne... čime se onda ovi svi bave arheologijom
  (Glupko, 10. april 2019 12:33)

  # Link komentara

 31. (Saul Goodman, 10. april 2019 10:27)
  "... nepismeni Srbalji ..."
  ---…--
  Ti si verovatno Bugaromen ili Hrvatnjak. Pozdrav.
   (Bogoje Panajotovic, 10. april 2019 12:28)

  # Link komentara

 32. Par bitnih činjenica za čitaoce.
  "Naša" centralna crna rupa nije na 6.000, nego na 25.000 sg od nas, što je manje važno.

  Daleko je važnije ne govoriti da sve crne rupe nastaju kolapsom zvezde jer to nije tačno.

  Svakako, kakva god "fotka" bila predstavljena biće neka vrsta filtera, jer bi sve originalne slike iz svemira, iz vidljivog spektra, bile samo sive mrlje.

  Tako da bez idealizovanja i trolovanja, svaka ovakva vest je značajna za nauku i raduje me.
   (korisnik, 10. april 2019 12:27)

  # Link komentara

 33. Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
  (marko, 10. april 2019 10:48)

  Alo zumbule, slika uz vest je ilustracija, koja je tu samo zato što pomalo asocira, na crnu rupu!
   (Smuleco, 10. april 2019 12:12)

  # Link komentara

 34. Dajte fotku tamne strane meseca ili nam objasnite fotografiju fobosa 1 od pre 20god.pri pokusaju fotografisanja marsa i njegovih satelita gde se vidi neobican predmet velicine 20km x 1.5km?Dokle vise Nasa ima nameru da nas zamajava?
   (Srx Bg, 10. april 2019 11:58)

  # Link komentara

 35. Kao što je Ajnštajn svojevremeno "popravljao" Njutnove zakone tako će sada neko popravljati njegove teorije. Nauka ide velikim koracima napred, ali deluje da inženjeri tapkaju u mestu. I dalje smo na raketnim motorima iz 60-tih. Tu nam treba značajniji proboj.
  P.S. Ček samo da zaradim za hleba pa ću početi time da se bavim.
  (Vladimir, 10. april 2019 11:57)

  # Link komentara

 36. smeta mi samo poslednja tvrdnja: "ako ne budemo videli idealan crni krug - nešto nije u redu sa teorijom". A šta je sa samim snimanjem? U to nećemo da sumnjamo već u teoriju koja je opstala skoro ceo vek, i to pod permanentnim proverama i koja ni jednog momenta nije dala pogrešan rezultat na eksperimentalna merenja. Samo je bilo potrebno imati dovoljno precizne instrumente.
   (ma da, 10. april 2019 11:51)

  # Link komentara

 37. Došao kraj teoriji relativiteta (Ajnštajnovoj).
  (T67, 10. april 2019 10:23)

  Rece T67 i pogleda u svoju navigaciju u kolima.
  (Posmatrac, 10. april 2019 11:49)

  # Link komentara

 38. @mmm
  Na kom univerzitetu si doktorirao iz astrofizike? Računam, ako već daješ tako superiorne komentare, mora da si barem doktor astrofizike, zar ne? Ili si ipak samo prosečni Srbin, koji obavezno ima "mišljenje" i o onome o čemu pojma nema.
   (Bora, 10. april 2019 11:45)

  # Link komentara

 39. @ Saul Goodman

  bravo, to je pravi komentar na ovu temu?
  (joj-joj, 10. april 2019 11:44)

  # Link komentara

 40. Teorija relativiteta je, ako ne cela onda bar jednakim delom, Milevina. Istražujući tu temu došao sam do tog zaključka. Nema veze sa tim što je dotična Srpkinja. Proučite pa zaključite sami, veoma interesantna tema.
   (branko, 10. april 2019 11:38)

  # Link komentara

 41. ODMAH treba reci da nije rec o fotografiji, posto se radi o globalnoj mrezi RADIOteleskopa i slika se dobija kompjuterskim slaganjem pojedinacnih doprinosa svake opservatorije. Fotografije supermasivnih crnih rupa u centru galaksije ionako nije moguce dobiti u vidljivoj svetlosti jer su zaklonjene gasom, prasinom i zvezdama u galaktickom sredistu. Dakle, sumnjicavci, slobodno uzviknite "Ovo je CGI!!!" ionako nikog nije briga sta kazete iako ste ovaj put u pravu.
  Rec je o rekonstrukciji interferometarske slike, kod koje konacno razlaganje odgovara moci razlaganja teleskopa ciji je otvor jednak dimenziji teleskopske mreze. Posto su teleskopi ucesnici eksperimenta rasporedjeni po celoj Zemlji, moc razlaganja odgovara fiktivnom teleskopu precnika Zemlje. Da bi se obradila ogromna kolicina podataka sa svih teleskopa, superkompjuteri su radili godinama.
  Zaista velicanstven poduhvat!!!
   (BSN, 10. april 2019 11:27)

  # Link komentara

 42. crna rupa je ravna ploča.
  (Sanitär und Heiztechnik GmbH, 10. april 2019 11:25)

  # Link komentara

 43. Nema govora da se Ajnstajnova opsta teorija relativiteta dovodi u pitanje. Dokazana je sa vise razlicitih eksprimenata i posmatranja. Ovde moze samo da se utvrdi da nase razumevanje crne rupe nije dobro.
  (dragan, 10. april 2019 11:19)

  # Link komentara

 44. zapravo to nisu rupe
   (realno, 10. april 2019 11:14)

  # Link komentara

 45. Srbiju je progutala crna rupa odavno
   (zalosno, 10. april 2019 11:11)

  # Link komentara

 46. ....prema Ajnstajnovoj opstoj teoriji relativnosti, trebalo bi biti gotovo savrsen krug, a ako se ispostavi da nije, nesto nije uredu sa tom teorijom, prenosi britanska agencija.Ili sam ja blentav ili astrofizicari trebaju kazati, cika Ajnstajnova teorija pada u vodu?!?
  (Max Bunker, 10. april 2019 11:02)

  # Link komentara

 47. Sanse da ce "Ajnstajn" biti potvrdjen su 99,9%.
   (Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 10. april 2019 11:02)

  # Link komentara

 48. Teske gluposti. Ne znam samo ko im jos veruje.
  (El Capitano, 10. april 2019 11:00)

  # Link komentara

 49. gravitaciju,rotaciju i brzinu zemlje,da je zemlja okrugla,zakrivljenost vode...je nemoguce dokazati,ne postoji naucna metoda,experiment,koji to moze dokazati.

  ajnstajn je najveci prevarant ali nije jedini..ima ih jako puno koji rade po direktivi masona,iluminata...jos od njutna kojem je pala jabuka na glavu,galileja,kopernika...pa do ajnstajna

  svi su oni zaduzeni bili da lazu covecanstvo i u sluzbama...

  moze neko da napravi model zemlje u laboratoriji,sa atmosferom,zakrivljenom vodom,gravitacijom,i vakumom koji je okruzuje,i da se jos okrece??? ajmo astrofizicari,matematicari DA LI MOZE?
  (zz, 10. april 2019 10:55)

  # Link komentara

 50. Postoji verovanje, medju naucnim krugovima, da postoji mogucnost savrsenog kruga a to je upravo crna rupa.
   (nnn, 10. april 2019 10:55)

  # Link komentara

 51. Pogledati ovaj video [link]
  jako lepo objašnjeno šta možemo očekivati.
  (PeraNS, 10. april 2019 10:54)

  # Link komentara

 52. Pa i nece biti fotografija neko u kompjuteru sklopljena slika iz podataka. Pa sad vi vidite...
  (kvadra, 10. april 2019 10:52)

  # Link komentara

 53. Vau kakva fejk fotografija... Posto se odavno zna da crne rupe upijaju svu svetlost, one su potpuno crne a ovo izgleda kao neka nebula pre ce biti. Sta vise vidim proklete zvezde iza nje, kako je to moguce?
  (marko, 10. april 2019 10:48)

  # Link komentara

 54. Bilo bi lepo da stvarno bude fotka a ne kompozit ...
  (Marko, 10. april 2019 10:46)

  # Link komentara

 55. Veze blage vi nemate. A ovi koji vas hvale u komentarima, isti kao i vi.
   (Mmm, 10. april 2019 10:41)

  # Link komentara

 56. Sada će nepismeni i zatucani Srbalji da omalovažavaju ovo naučno dostignuće izjavama tipa : "sve je to fotošop", "još jedna podmetačina NASE", "hahahah baš da im poverujem"... Živi bili, pa videli...
   (Saul Goodman, 10. april 2019 10:27)

  # Link komentara

 57. Zeljno iscekujem komentare tipa ,,Srbija-crna rupa" i tome slicno. Ne kazem da to nije tako, samo zeljno iscekujem... Dajte nesto vezano za sam clanak, batalite neoriginalnost i los humor...
   (once upon a time in Macao, 10. april 2019 10:24)

  # Link komentara

 58. Došao kraj teoriji relativiteta (Ajnštajnovoj).
  (T67, 10. april 2019 10:23)

  # Link komentara