Četvrtak, 04.04.2019.

16:35

"U bre što mrzim tu adresu, tu živi onaj Šiptar... Ja mu kažem: 'To mi je otac'"

Izvor: B92, Nedeljnik

"U bre što mrzim tu adresu, tu živi onaj Šiptar... Ja mu kažem: 'To mi je otac'" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

258 Komentari

Sortiraj po:

Dragan NS

pre 5 godina

Uliks je poreklom i Albanac - Šiptar (ako je nekome lepše) i Srbin, a u stvari je kao i Bekim i Branka svetski čovek. Odličan je glumac i dobar je čovek, a anegdota u tekstu uopšte nije zlonamerna, već baš to anegdota i čovek objašnjava zašto je otišao iz Beograda tada i to sa ženom Srpkinjom. Tako da nema mesta malicioznim komentarima.

patologija

pre 5 godina

@neutralni felsh

Kritika i samokritika je jedno, sovinizam i autosovnizam je nesto drugo. Postoji jasna razlika, ili mozda hoces da kazes da ne postoji ni sovinizam npr. Srba prema Albancima ili Hrvatima i obrnuto i da se radi samo o "elementaranoj" kritici?

Hm

pre 5 godina

75 hiljada..šta hoćeš, malo li je?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco, 5. april 2019 18:43)

Premalo. Sa doktoratom covek da radi za 600-700e? Sramota me gde zivim...

Јабучило

pre 5 godina

Ubeđen sam da je Uliks izmislio priču sa taksistom iz njemu znanih razloga.
(Ivica, 05. april 2019 10:15)

А ја сам, знајући какви таксисти умеју да буду, убеђен да није измислио. Штавише, убеђен сам да га је то дубоко повредило, чим памти толике године.

Djole Blagojevic

pre 5 godina

Odličan glumac.Mislim da nije isken ni on ni mnogi koji su tada otisli.
Bilo je komentara poput tog taksiste,ali niko u Beogradu nije stradao zato sto je druge ncije.
U Sisku,odakle sam izbegao,pre početka rata nestalo je više od 100 srba,što je do danas tabu tema.

Јабучило

pre 5 godina

Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem? 
(Mihailo, 4. april 2019 21:54) 

Problem je sto oni sebe nazivaju Šćiptari, a ne Šiptari. 

Kako bi bilo da tebe zovu Svrbinom ili Slbinom?
(Marko, 05. april 2019 12:03)

Зову нас Серби. И?

Јабучило

pre 5 godina

Шиптар је историјско српско име за народ који се данас у српском званично зове Албанци. Поред тог имена у употреби су били (а данас врло ретко) и Арнаут и Арбанас. Чешћим коришћењем израза Албанац дошло је до извесног (мада никада у потпуности) сужавања значења Шиптар који данас делом има предност када се говори о Албанцима са Косова и Метохије. Може, а не мора да буде погрдан. У том смислу је врло сличан изразу за Швабе.

Cinique

pre 5 godina

uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.
(neutralni felsh, 5. april 2019 19:22)
"Autošovinizam" je sasvim logički utemeljen kao jedan oblik šovinizma, koliko i na primer "autodestrukcija". I jedno i drugo nije normalno ni poželjno stanje, ali je savršeno moguće.
Politički gledano, autošovinizam je samo druga strana istog, avers i revers (kovanice).

Znaš zašto nema kovanih novčića kojima je na obe strane lik vladara? Zato što bi mu na drugoj strani iskopali oči ili "odsekli" nos, ko god da je.

Ljudi.

Libero

pre 5 godina

@stranac
zasto ostavljas komentare ovde ako si tolko pametan i kad si vec otiso. Zasto se bavis nama u Srbiji ako smo uzasni i ako smo ratovali i ubijali nevine ljude, zasto se vracas ovde. Mozda si drzao kafic pre nego sto si otisao i valjao gudru u njemu, mozda si opeljesio rodbinu i prijatelje za pare preq nego sto si ,,zapalio" iz zemlje i da bi uopste mogao da zapalis pa su ti onda jurili roditelje ovde a ti nisi smeo da se vracas jer si mnogo dugovao. Zasto nikome od rodbine u Srbiji nisi nikad nista pomogao iako se hvalis da zaradjujes ozbiljne pare, iste te rodbine kod koje si za dzabe stanovao. Nemoj da nam delis lekcije jer si nula niko i nista mali mis. Skloni se.

бања за смараче

pre 5 godina

predlazes odlazak u banju ili penziju? uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.(neutralni felsh)

Важи мајсторе, ево скупићемо сви паре и послаћемо у бању и тебе и оног Low Key Lyesmith да се тамо дружите јер сте јако слични (обојица две гузе самозаљубљене и логореичне), па да се ми остали поштено одморимо од ваших мудрих коментара. Може?

Aluvial

pre 5 godina

Niko iz Srbije a pogotovo ne iz Beograda nije proterivan niti proteran. Iz Hrvatske , BiH i tzv Kosova* stotine hiljada Srba od kojih su mnogi dosli u Srbiju i ziveli su i zive u skladu sa komsijama drugih nacionalnosti. Iako su sami proterani. A to da ti neko kaze da ne voli adresu zbog Siptara jeste gadno ali benigno prema onome sta se desavalo po ex YU. Beograd je pravi kosmopolitski grad. Uvek otvoren za sve. Na prvom mestu naravno srpski ali za sve podjednako. Na to treba da smo ponosni.

Марко

pre 5 godina

Какав је то глумчина био људи... Појма немате! 
Какав шиптар, какви бакрачи, човек је глуму подигао на један виши ниво.
Националност је беспредметна у оваквим случајевима, већ људскост и поштење.
(Ајде@, 05. april 2019 15:49)

Не претеруј. Био је просечан југословенски глумац, а син испод просека.

Jovan

pre 5 godina

Jedan moj prijatelj nije voleo da ga zovemo po imenu, samo po nadimku. Ne znam zašto nije voleo, nešto intimno iz porodice. Ja to nisam znao, a on mi dugo nije rekao ništa jer smo bili dobri, da mene ne uvredi. Uglavnom kada su mi drugi rekli, pitao sam ga i on mije potvrdio da ne voli. Posle toga sam ga zvao po nadimku.

Mene celog života zovu nadimcima, čak različitim. Kako me oslove, tako znam iz koje grupe poznanika je ko. Ne vređa me nijedan, ali najviše volim kada su me oslovljavali po imenu, valjda zato što je to bilo retko, pa su ti prijatelji imali i poseban status.

Ne znam zašto sam vam ovo ispričao. Deluje da je tako lako biti čovek, pa ne razumem zašto je tolikima toliko teško?

bojan

pre 5 godina

Daj, Ulikse, dogovorite se ti i Snežna sa Alisom, pa postavite ponovo "Zapali me" u BDP. Svi mi imamo traume, a svima nam treba i malo 'normalnosti' koja je postavljana u nekom lepom vremenu. Ta vaša predstava bila je baš to. Na stranu što svi i dalje izgledate dovoljno vitalno ;)

neutralni felsh

pre 5 godina

@neutralni felsh 

Koliko kosta da odmoris malo od komentarisanja.
(autosovinizam je ozbiljan poremecaj, 05. april 2019 13:01)


predlazes odlazak u banju ili penziju? uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.

Smuleco

pre 5 godina

Šta vi imate protiv taksista? Pa dosta toga. Od toga da ste vecina propali kriminalci, od toga da ne znate da vam automobili imaju pokazivace pravca. Hoces jos ili je dovoljno? 
A toticni gospodin treba biti zahvalan sto je imao mogucnos da ode odavde. Najveca zivotna greska sto u svojim 30-im nisam otisao odavde. Sad u svijim 50-im sa dorktoratom radim za 75 hiljada.
(Sasa, 05. april 2019 14:00)

75 hiljada..šta hoćeš, malo li je?

Eh, bolesnih li vremena

pre 5 godina

Ubeđena sam da nijedan Beograđanin nije mrzeo tvog oca, posebno Beograđanke. Naprotiv. Bio je gospodin u pravom smislu reči.
Što se tiče taksiste i sličnih mu polupismenih budala, tu nema pomoći - u bilo kom narodu uvek ćeš naći takve spodobe.
Želim ti sve najlepše. Priznaj da je lakše i danas Albancu da živi u Beogradu no Srbinu u Prištini, nažalost.

Marija

pre 5 godina

...sta je vama sve povod da pocnete da ljude nazivate imenima, teorijama da poducavate...odlican glumac i potomak dve velike super-face. Sta bi on vise trebalo da bude u vasim zivotima drugo, nego dobar glumac i sin jedne legende? Na sve imate kontra-napad - ovaj kaze "taksista rekao to i to", vi odmah "jeeeste,a sta je sa dogadjajima na Kosovu '99?!" Komentari nerelevantni i neumesni.

Gordana Kostic

pre 5 godina

Sta da ti kazem mladi covece? Znam da smo tvog tatu gotivili do neba i nismo
davali znacaja ko je ovaj i onaj. Procitala sam knjige sto je pisao Bekim!
I dan danas zalim sto ga nema. Gore smo verovatno svi isti! Nadam da ce mo se svi sresti u budunosti..........

Ајде@

pre 5 godina

Какав је то глумчина био људи... Појма немате!
Какав шиптар, какви бакрачи, човек је глуму подигао на један виши ниво.
Националност је беспредметна у оваквим случајевима, већ људскост и поштење.

žilijen, drago mi je

pre 5 godina

Koliko god odvratno bilo to etiketiranje Albanaca i drugih u Srbiji, i koliko god se protiv njega uvek treba usprotiviti, gledano u kontekstu, to je opet, nažalost, mnogo korektniji tretman nego onaj koji su Srbi imali u komšiluku. Mislim u, žaliti se na ksenofobne taksiste dok u Prištini, Prizrenu, Uroševcu itd Srba ostaje koliko za jedan zoološki vrt je ipak malo bezobrazno, i samo neko bez mozga ili neko sa zadnjom namerom može da tvrdi da su te dve stvari ista liga. Neko će reći, ovde se govori o '91 - i ja govorim o '91, i o '87, i o' 65, a ima još. I neko će opet reći da nema veze što oni "tamo" tako rade, mi treba da budemo bolji. Ja kažem da ljudi koji to tvrde imaju ili mutnu pamet ili mutne namere, i malo mi je malo dosta takvih "argumenata", jer redovno - decenijama - Srbija se meri drugim aršinima i to merenje uzima kao izgovor za nešto mnogo gore od onoga kako se ona ponaša. Ajde malo taj neko drugi da bude bar na nivou Beograda i Srbije, pa onda kritikujte Beograd i Srbiju. U međuvremenu, obiđite nas sa ovakvim kritikama.

r56

pre 5 godina

Licno, izrazito mi je krivo i zao mi je sto je doziveo takvo nesto od jednog taksiste i sto postoji jako puno takvih pojedinaca u gradu i drzavi u kojoj zivim, medjutim, taj dogadjaj ne daje sovinistima iz regiona pravo da ovde izigravaju moralne gromade i da generalizuju u vezi Srba. Isto vazi i za dezurnu ekipicu autosovinista. Narocito na to nemaju prava oni koji su svoje drzave i paradrzave temeljno etnicki ocistili od Srba a one preostale Srbe i danas, u 2019. godini terorisu i maltretiraju.

МАЛИ ЧОВЕК

pre 5 godina

Не могу да прећутим. Видим да овде коментаре највише дају људи који не познају језик о коме је реч. Не постоји реч, појам Албанац, Албанија у шиптарском језику. И тачка.

ne fantaziraj

pre 5 godina

@alban

Slabo ste vi ratovali protiv Turaka, to su bili retki momenti kada vam nije bilo dovoljno sta ste od njih dobili i kada niste mogli da haracite druge jos vise, mnogo duze i intenzivnije ste saradjivali i zajedno maltretirali druge. Tako ste se i Kosova docepali.

Sasa

pre 5 godina

Šta vi imate protiv taksista? Pa dosta toga. Od toga da ste vecina propali kriminalci, od toga da ne znate da vam automobili imaju pokazivace pravca. Hoces jos ili je dovoljno?
A toticni gospodin treba biti zahvalan sto je imao mogucnos da ode odavde. Najveca zivotna greska sto u svojim 30-im nisam otisao odavde. Sad u svijim 50-im sa dorktoratom radim za 75 hiljada.

HanSolo

pre 5 godina

@Bosanac

Bolje ćuti ti I tvoji slični.. Šta piše u Suri 5:51 u tvojoj "svetoj" knjizi..

Ti I tvoji slični ste licemeri neviđeni.. Kao vi ste tako miroljubljivi a vaš profet ratovao protiv sobstvenog plemena..
Alija je tražio da se živi po izlamskim pravilama u BiH.. Kako to sad nisi čitao njegovu knjigu.. Svi vi ste navikli da glumite žrtve ali treba dvoje za tango.. Licemeru..

skandi

pre 5 godina

"Na svu srecu u Albaniji ili na sada albanizovanom Kosovu situacija je sasvim drugacija, vladaju mir, tolerancija, ljubav prema manjinama, postovanje... Ma cudo jedno."

Upravo tako! Isto je bilo na Kosmetu i u SFRJ, da budemo realni. Srbi, kao i onaj promil prosvecenih i civilizovanih Albanaca su bili na meti tih "finih i tolerantnih", ne bi li ih oterali. To je istina o kojoj niko ne prica, ali ima nas mnogo koji znamo.

sve spic do spica ljudkse evolucije i svi u komsiluku

pre 5 godina

Grozni su Srbi, ali zato oko Srba zive predivni narodi, ne znas koji je tolerantniji, pametniji, najstariji civilizovaniji...

Maskembal

pre 5 godina

Izroda ima u svakom narodu i najvise ih je na TAXI-ju ;-) Tako da od Ulixa nista novo!
Bekim je bio faca za holiwood i nike zaslizio da se za njega nesto ruzno kaze.
Sama cinjenica da na svakoj adresi u Beogradu postoje ljudi sa kojima delimo dobro i zlo mene raduje,na zalost mnogo je takvih ljudi koji su nagrabusili tokom ratova 90'
P.S. pozdrav za Hismeta

Todor Čačak

pre 5 godina

Svuda ima i dobrih i loših ljudi. I ako je otišao. Blago deci koja su otišla, a roditelji bolje da želite decu nego da ih žalite.

DusanUS

pre 5 godina

Ja bas ne pamtim tako dogadjaje iz studentskih dana. Sećam se da je jedan kreten komentarisao broj džamija u Beogradu ( u stlu ima jedna previše) i posle toga je bio persona non grata i otvoreno kritikovan zbog svojih stavova.

Ja

pre 5 godina

Beni

Ti nekom pricas o nacistima? Pa em sto ste otvoreno stali uz Hitlera, laznu albansku naciju se stvorili tako sto ste sve etnicke grupe u Albaniji nasilno albanizovali, medju njima i Srbe, kojima ste i imena nasilno promenili! Kome ti pricas price, sram vas bre bilo!

translate

pre 5 godina

Za sve naciste ovde za koje je normalno da se Albanci nazivaju Siptar jer i oni nazivaju sebe Shqipëtar. Kao prvo oni nazivaju sebe Shqipëtar a ne Shiptar. Vi ste taj termin izmilsili da nas dvajate kao naciju izmedju Albanaca i Shiptara.
@
Ništa mi nismo izmislili samo smo prepisali ono što piše na guglu. Google translate je jasan i svako ga može proveriti. Ukucajte na srpskom reč "Albanac" i tražite prevod na albanski. Dobićete reč "Shqiptar" a kada uključite izgovor jasno ćete čuti "Šiptar". Nemoj nas nazivati nacistima zato što govorimo istinu. Obrati se googlu i reci im da su nacisti šta si spopao naše forume i došao da nas vredjaš zbog navodjenja nezavisnih izvora.

Boki

pre 5 godina

Posle 28 godina prica da ga je neki taksista uvredio?! Smesno. A jos smesnije je da jedan siptar( nista nemam licno protiv doticnog) posle 99' prica ovakvu pricu u Beogradu I jos za to dobije medijsku paznju.

Marko

pre 5 godina

Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem?
(Mihailo, 4. april 2019 21:54)

Problem je sto oni sebe nazivaju Šćiptari, a ne Šiptari.

Kako bi bilo da tebe zovu Svrbinom ili Slbinom?

Petrit

pre 5 godina

Stvarno mi je zao kada vidim ovoliko neznanje kod vas komsije.
Albanac naziva sebe Sqipetar( a ne siptar, sto je pogrdna rec na srpskom ili bar ima takvu konotaciju) Kad vi nas albance nazivate u originalu zasto onda ne zovete i Nemce Engleze, Holandjane u originalu
Sqitpar je sqiptar bio on iz Albanije ili Kosova tako da nemojte molim vas da ponavljate to vise jer jedan je shqiptar(albanac) ne dele se oni po teritoriji. Podelili ste ih vi svojim neznanjem( jesu li Srbi iz RS isti sa ovima iz SR). Pozdrav iz Pristine

Čibe

pre 5 godina

E neka si otišao zbog taksiste. Da nisi pobegao u njujoršku pekaru, morao bi da služiš vojni rok. Sreća tvoja da ne mobilišu trenutno u Americi, od njih ne bi pobegao.

DAVOR

pre 5 godina

Malo mu zameram sto je ostavio roditelje, a pogotovo mamu na milost i nemilost raznim ludacima, pogotovo kada mu je otac presvisao od tuge i rzocarenja.

Vuk

pre 5 godina

Moja generacija i generacije pre i ove posle u Beogradu odrastaju i žive i idu u školu i sa Romima,muslimanima,Albancima,Madjarima,Hrvatima u mojoj školi kad sam ja išao nikad nije bilo diskriminacije i svi smo se družili i igrali lopte,a sve je to bilo nakon svega i svih ratova,pojedinaca punih mržnje će uvek biti,ali priča o nama Srbima kao ne znam kakvim sovinistima ne pije vodu i nije istina,da smo takvi ne bi onoliko propatili u proslom veku jer najgori uvek prodju najbolje u ovom svetu.

stranac

pre 5 godina

Devedesetih sam napustio Srbiju. U tudjini sam upoznao mnoge ljude sa prostora cele bivse Jugoslavije - Srbe, Hrvate, Makedonce ... pa i Albance. Svi smo se druzili sve vreme ratova sasvim normalno, igrali smo basket vikendom, a svu tu vasu politiku, religiju i ratove nismo nijednog momenta uzimali u usta. I bilo nam je super! Dok ste se vi tamo tukli i isli u rat po necijem naredjenju, umesto da ste odbili naredjenje i rekli NECU! Ja sam to uradio devedesetih i nisam se pokajao! Ocigledno je vama tamo potrebna strana vlast da vas dovede u red, jer kada radimo za stranog gazdu mi se slazemo kao da smo braca, ali ne dao bog da odemo u svoju zemlju - zaratimo za 5 minuta. Isto tako, kada nam stranac komanduje i gazduje mi ga slusamo i medjusobno se postujemo, ali ne dao bog da menadzer postane neko od nasih - odmah osetimo zavist i pitamo se ko je on da bi bio na toj poziciji kada sam ja to vise zasluzio itd. Cudna smo ti mi sorta, zato i propadamo kao nacija. Mislim na sve Jugoslovene odreda, ne samo na Srbe! Jedino su Slovenci tu izuzetak!

aca

pre 5 godina

ulikse,tvoga oca sam slucajno upoyna na aerodrmu u pragu.vracao se sa nekog snimanja.proveo sam sanjim dva sata u prijatnom raygovoru.nije tada bilo kafe ja kupio oko dva kg.i plasio se da ce mi oduyeti na carini a on kaye stavi u ovu moju kofercinu sa rekviyitima.toga dana u spaniji-svetsko pvenstvo u futbalu-i ja sam cekao da dodju po mene da gledam utakmicu koju smo igrali.on mi je predloyio da idemo kod njega da gledamo tv.prijatan covek.

...

pre 5 godina

Ja sam imao (najboljeg) drugara muslimana, čijeg su starijeg brata maltretirali samo zato što je bio musliman kada je počelo 90ih da se kuva u BiH i HR, a dečko bio banja. Isto su "otišli", da se spasu, meni bilo krivo i dan danas. Isto tako, pre neki dan saznah od drugara kako su tukli nekog Tačijevog rođaka SVAKI DAN u osnovnoj školi, dok se sa svojima nije odselio iz Srbije.

I posle se čudimo i nije nam kao jasno zašto sve i kako.

alban

pre 5 godina

Vidim da mnogi nisu svatili sustinu ove price. Ne radi se ovde o nazivu 'Siptar' nego sto taj Taksista nije voleo albance. A sto se same reci tice 'shqiptar', to nije pogrdna rec za albance, naprotiv, albanci se dice time. Shqiptar, znaci: shqip (albanski jezik), Shqiponje (Orao). Kad su albanci ratovali protiv turaka, pred svaku bitku su upotrebljavali rec: hajde shqipe. Sto znaci, 'ajmo Orlovi'. Ta rec 'hajde shqipe' ne vazi samo kada se islo u rat, nego se upotrebljava i u fudbalu i bilo u kom drugom sportu. To je to.

petarku

pre 5 godina

za sve one koji kazu da sami sebe zovu Siptar se sigurno vredjaju kad ih neko zove Srbijanac a drzava im se zove Srbija.
Jednostavno je, za albance na kosovu to je pogrdno

D.POPOVIC

pre 5 godina

@(Bosanac, 5. april 2019 10:54),
Ne lazi! Moj pokojni otac je bio bosanac i ziveo 42 godine u Beogradu od kad je dobio premestaj. Tu je i zasnovao porodicu, tu se penzionisao, tu je i umro. Nikada nije imao ni jedan problem ni na poslu, ni u komsiluku, ni u kafani, ni u crkvi, ni na ulici. Veoma cesto su nam u posetu dolazili rodjaci i prijatelji iz njegovog zavicaja i niko od njih se nikada nije zalio na bilo kog u Beogradu.

Manzanita

pre 5 godina

Svaka ti ko u Njegosa! Postujem ovog lika kao glumca ali sto nije nesto rekao o Ramusu Haradinaju, Hasimu Taciju i ostlim albancima na teritoriji Srbije koji Srbiju ne postuju nego opleo bas po taksisti iz BGa!
(mile, 5. april 2019 10:49)

Zašto bi on pričao o Ramušu Haradinaju, Tačiju ili bilo kome drugom? Čovek je rođen u Srbiji, odrastao u Srbiji i naravno da priča o svojim iskustvima u istoj toj Srbiji.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@rupa, 5. april 2019 01:28 (an apt nick, btw)
"...primitivnog omalozavanja Albanaca u Srbiji jos od 80tih godina."
Čast izuzecima - koji su od srte koja potvrđuje pravilo - ali, prema svecu i tropar... Just saying.

Boki

pre 5 godina

Ne znam sta drugi pricaju, ali cale ti je bio bas ogromna glumcina!
Takodje ne znam da li je siptar ili nije, ali mi je drago sto je bio deo srpske scene.
U mojoj zgradi, od osam ulaza ima 4 siptara koje ja znam, pijemo kafu skoro svaki dan, poznajem ih jos iz osnovne skole. Normalni ljudi, zivotare kao i ja sa 200 evra mesecno.

Mihailo

pre 5 godina

Trebao si u Tiranu da odeš...tamo bi sa taksistom našao zajednički jezik...a mogao si i da ostaneš tamo i gradiš karijeru u njihovim čuvenim filmskim ostvarenjima, naravno, baziranim na njihovoj veličanstvenoj književnosti...
Definitivno si trebao da odeš i naravno, ostaneš tamo.

Zamisli.. Išao iz Nane, a nisi mogao na more u Hrvatsku, pa se malo letovalo na Ibici...tu si me rastužio, recimo...i baš ti je bilo bzv u Beogradu i Srbiji... I sada si našao da pljuješ to...
A koja je to druga vojska bila regularna, pa nisi hteo ni u jednu vojsku...

Licemerje...a u Srbiji svaka osoba koja ima nameru da kaže nešto ružno o njoj..odmah dobije prostor u medijima.

A da...Šta bi drugo otvorio nego pekaru...

киза Д

pre 5 godina

Нормално да је измислио причу..драматизација.Његов отац је био омиљен глумац и поштован и у време о коме говори.Наши људи умеју вербално да претерају иако се у стварности не понашају тако.Ми се не поштујемо међусобно и то је наш највећи проблем.
Аутошовинизам је на врхунцу како живите са толиком негативношћу.

Toronto

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.
(nenad, 05. april 2019 09:47)

Molim vas, dobro znam ove "naše ljude", pogotovo ove što se bave gradjevinskim radovima. Nema koga nisu prevarili i odrali. Platio sam ja debelo tu školu poslovanja sa "našim ljudima" ovde.

Beni

pre 5 godina

Za sve naciste ovde za koje je normalno da se Albanci nazivaju Siptar jer i oni nazivaju sebe Shqipëtar. Kao prvo oni nazivaju sebe Shqipëtar a ne Shiptar. Vi ste taj termin izmilsili da nas dvajate kao naciju izmedju Albanaca i Shiptara. I crnci sebe nazivaju Niger ali nikada nisam cuo da vi crnci nazivate Niger, Grke ne nazivate Helasi, pa vi kao jedini nazivate Vienu Bec, zasto ne nazivate nju kao oni?

бе-ге блејач и згубидан

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom ... sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.
(D61, 05. april 2019 08:28)

Настави да пушиш те своје "лекове", а политичку и историјску анализу остави људима који нису под дејством наркотика. Кад београдски блејачи причају о Вуковару и Сребреници...
(Херцеговац)

Значи не...па ово је страшно, јесте ли вас двојица режирали ово, је л' ово намештено, па ово је јаче од надреалиста, од пајтоноваца, значи тресем се, падам са столице, не знам кад сам се овако смејао...

dana

pre 5 godina

Ako ste čitali tekst onda ste mogli i da pročitate ,,nisam hteo da idem u bilo koju vojsku,,.Na teritoriji Srbije postojala je jedna legalna vojska koju je svaki mladić ukoliko je zdrav služio u određenom periodu,zar ne.Ako osuđujemo taksistu a i jeste za osudu ,treba pomenuti i da se ni on ne razlikuje bitno od tog istog taksiste.Njegov verovatno razlog je upravo taj što je vojsku hteo da izbegne a ne što se osećao ugroženim ,a izbegavanje odlaska u vojsku svakako je njemu najpoznatiji a mi možemo samo da pretpostavimo da se bojao odlasku na Kosovo i Metohiju i eventualnog sukoba sa Šiptarima ,što ga delimično mogu razumeti ali u tekstu nije ni jednog momenta osudio predstavnike tzv Kosova.Pa sad vi vidite da li ima razlike između taksiste i glumca ili su zapravo isti.

cinik

pre 5 godina

sto su otisli da su pametno uradili.
(Sta je bilo Srbijanci?, 05. april
izvini a zasto bih se ja ljutio za srbijanac?????srbin srbijanac ..meni isto..

soko sinji

pre 5 godina

Vidi ti ovih pravednika ovde koji pravdaju taksistu i srpske rasiste. A nedaj boze da im neko kaze da su Srbijanci - normalan naziv u BH i Hrvatskoj za stanovnike Srbije - da vidis kako bi eksplodirali. Sve u svemu, dokaz koliko smo pali i dokaz za ove sto su otisli da su pametno uradili.
(Sta je bilo Srbijanci?, 05. april 2019 10:59)
Glupo ti je poredjenje totalno. Srbi iz Srbije sebe ne nazivaju Srbijancima za razliku od Albanaca koji sebe nazivaju Siptarima. Dakle mi njih zovemo onako kako oni sami sebe zovu, a to nikako ne moze biti pogrdno, jer ko ce sebe nazivati pogrdnim imenom (izuzetak su crnci u americkim getima koji jedan drugom tepaju sa nigger, tj. nigga, ali bijelcima zamjeraju kada ih zovu tako, no to je drugi par opanaka)? Gdje si ti vidio osim u glupoj narodnoj pjesmi da Srbi iz Srbije sebe zovu Srbijancima? Skoro pa nigdje. Dakle nema osnova za poredjenje. P.S. Na Hrvatskom i Bosnjackom jeziku rijec Srbijanac ocigledno nesto znaci, ali na Srpskom ne. Evo ja sam Srbin s druge strane Drine pa ne govorim Srbijanac nego Srbin. Pozdrav.

Sta je bilo Srbijanci?

pre 5 godina

Vidi ti ovih pravednika ovde koji pravdaju taksistu i srpske rasiste. A nedaj boze da im neko kaze da su Srbijanci - normalan naziv u BH i Hrvatskoj za stanovnike Srbije - da vidis kako bi eksplodirali. Sve u svemu, dokaz koliko smo pali i dokaz za ove sto su otisli da su pametno uradili.

Dragan

pre 5 godina

Otac je bio odlican glumac. Za uloge koje je odigrao ne mogu da zamislim nikoga drugog umesto njega. Nemam razloga da sumnjam da je bio i dobar otac. Medjutim, pre oko 30 godina prekinuo je pozorisnu predstavu u Beogradu i binu zloupotrebio da bi odrzao govor u kojem je podrzao terorizam na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je najuren iz pozorista i nikome normalnom nije pali na pamet da ga zaposli. Tu i tada su sve maske pale. Tada je za mene umro prvi put.

mile

pre 5 godina

@Palanka

Svaka ti ko u Njegosa! Postujem ovog lika kao glumca ali sto nije nesto rekao o Ramusu Haradinaju, Hasimu Taciju i ostlim albancima na teritoriji Srbije koji Srbiju ne postuju nego opleo bas po taksisti iz BGa!

Goran

pre 5 godina

Otac ti je bio veliki covek a i ti si na putu da to postanes. Sto kaze nas narod "ne pada iver.....". Stavove o ratu potpuno podrzavam. Ziveo....

Srba Petrović

pre 5 godina

"Svae godine smo išli u Hrvatsku na more a te godine smo morali na Ibiku."
Mene su roditelji vodili samo jednom na more, jer smo bili siromašni. Tebi je život stvarno bio težak,svi placemo.

Ivica

pre 5 godina

Bekim Fehmiju je bio omiljeni glumac u Srbiji i naša publika ga je obožavala, Beli Bora i Žarko Munižaba će zauvek ostati u našim srcima. Ubeđen sam da je Uliks izmislio priču sa taksistom iz njemu znanih razloga.

Dexy

pre 5 godina

Fehim i Uliks su vrhunski glumci. Imali smo i imamo sreću da su/je još na našim prostorima gde možemo uživati u njihovim umećima. Ostalo je irelevantno. Mnogo ste puni mržnje, gluposti i nekulture. Zato nam je ovako kako jeste.

Никола У.

pre 5 godina

Безразложне сузе и извињења Уликсу. Плачите над онима који српске сузе заслужују.

samo ti nabavi ogledalo

pre 5 godina

@rupa

Poslednja rupa u Evropi je upravo tvoja "drzava kosova" sa najmanjim platama, najmanjim penzijama, najvecom enzaposlenoscu, najmanjim izvozom, najmanjim stranim ulaganjima, u zadnjih 4 godine 10% Albanaca je otislo, ratni zlocinci i kriminalci Taci i Hradinaj na vlasti, zicana ograda oko manastira i crkvi, oskrnavljena groblja, etnicki ocisceni svi gradovi... A ni maticna Albanija ti ne zaostaje puno.

Леонардо

pre 5 godina

Pa oni sami sebe zovu Šiptari. Pre vojske (JNA) sam mislio da ih mi tako pogrdno zovemo. Oni nas zovu Škije ili tako nekako. Što se glumca tiče, znam ga iz škole,iz dvorišta (dve godine mlađi od mene, ista smena) , Šesta beogradska. Bio je malko nafuran i pun sebe, po meni ama bez ikakvog razloga, (tata čuveni glumac plus bio lepši), al je poštovao nas starije. Što se tiče taxiste, ako je tačno( mada diskutabilno), seljačina.

djole

pre 5 godina

ajde sta se nakacili na siptar, kao srbi ih jedino tako zovu, a i albanci imaju podrugljiv izraz za srbe - ška.
to je skoro pa norma na balkanu.

stranger

pre 5 godina

taksisti su na Balkanu vecinom dno dna. mene je u Sarajevu vozio taksista i pricao mi kako su Srbi genocidan narod jer jedu slaninu?! kad sam poceo da pricam sa njim i kad je primetio ekavicu samo je zacutao.

swe

pre 5 godina

Na svu srecu u Albaniji ili na sada albanizovanom Kosovu situacija je sasvim drugacija, vladaju mir, tolerancija, ljubav prema manjinama, postovanje... Ma cudo jedno.

Bosanac

pre 5 godina

Imao sam djevojku uBgd i dolazio sam tamo 2-3 puta mjesecno nekih 3 godine. Skoro pa svaki puta sam dozivio neku slicnu neugodnu situaciju. Recimo taxista me obavezno pita jesi nas il? Posto nas Bosance lako po naglasku prepoznate.. Znaci, kod nas je nekulturno pitati nepoznatu osobu o naciji... Od djevojkinih komsija sam dozivljavao svakakve gluposti, neke uvrede, neki zakljucci sve na nacionalnoj osnovi. A sto je najgore, svi ti ljudi au ubjedjeni da je ok sve to sto kazu i da ne vrijedjaju, ali bi ih uvrijedilo da ja njima to isto kazem za njihovu drzavu, politiku, religiju, grad..
Strasno je kakvi ste nacionalisti postali. Stari pricaju da niste bili, ali sada definitivno jeste. Necu reci avi, ali velika vecina. Mrznja svega sto nije skrpsko i pravoslavno vam je toliko normalna da u tome ne vidite nista cudno. A to je strasno!

jsx

pre 5 godina

@Darko
Evo od coveka koji je rodjen u Beogradu da ti kaze kako ti je komentar odvratan. Kao se stidis ljudi koji proteruju Albance, a onda ti zelis da proteras sve koji nisu rodjeni ovde.
I ti mislis da si bolji od "dosljaka", a zapravo nema neke razlike izmedju tebe i najgorima medju njima, ako su uopste i bili "dosljaci" ti koji su terali coveka.

Jedna lavica

pre 5 godina

Ovaj dečko je živeo u blizini moje srednje škole i uvek sam ga gledala sa prozora i pitala se kako neko može da bude toliko dobar frajer. Njegov otac, jugosloven, je jedan od najvećih intelektualaca i glumaca na našim prostorima. Hvala im što su živeli u Beogradu i što su oplemenili našu kulturu, grad i prostor. Toliko o temi Albanaca.

wlad

pre 5 godina

U svakom slucaju je prosao mnoooooooogo ali mnoooooogoe bolje nego Srbi u Pristini. Oni koji su jos tamo, imaju problema da odu do samoposluge i da privire iz stana ili iz dvorista a ne da idu do diskoteke, da snimaju filmove i daju intervjue albanskim medijima.

Beogad

pre 5 godina

Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Dakle pravi Beogradjani nikad nikoga nisu terali.Beograd je Njujork za sve ostale gradove iz bivse nam drzave.

1389

pre 5 godina

Kamo sreće da su Srbe na Kosovu samo pogrdno nazivali. Proterivali su ih sa svojih ognjišta, otimali im imovinu i ubijali. Sve uz ozbiljan islamski fundamentalizam, oružani terorizam i rušenje ustavnog poretka Srbije.
Sada se posle svega pravi drama zašto je neko u Beogradu rekao reč Šiptar. Moje lično mišljenje je da su Albanci ili Šiptari kako je kome drago odlično prošli u Srbiji i dalje prolaze odlično. Mnogo bolje nego Srbi u svojoj zemlji na Kosovu.

Херцеговац

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom ... sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.
(D61, 05. april 2019 08:28)

Настави да пушиш те своје "лекове", а политичку и историјску анализу остави људима који нису под дејством наркотика. Кад београдски блејачи причају о Вуковару и Сребреници...

Боро и Рамиз

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.
(nenad)

100 сома долара за "одређене грађевинске радове"? Па шта му је, облагао пекару плочама од сувог злата?

kompleksi su cudo

pre 5 godina

@Montenegringo

Neko ciji je novokomponovani, milogorski "identitet" izgradjen na mrznji bi zaista trebao da zna kada treba da preskoci komentarisanje.

t.

pre 5 godina

Znaci, tatin sin se vracao iz diskoteke, sa "dve drugarice" i to pre ili posle letovanja na Ibici? I na sve to, jos i taksista. Zaista, teski oblici diskriminacije i mrznje i teskog zivota.

Bokan

pre 5 godina

Samo iz razloga razjašnjenja situacije, moram da napomenem da (iz mog iskustva) bar 20% beogradskih taksista ima ozbiljan problem sa ponašanjem. Svačega sam se naslušao i često veoma uvredljivo govore o svima (sem o kolegama).
Takva kombinacija bahatosti, nepristojnosti i neznanja se retko sreće.

Biba

pre 5 godina

Mnogo je veca mrznja okolnih naroda prema Srbima nego mrznja Srba prema komsijskim narodima. Ima nas raznih ali Beograd je uvek bio i ostao najotvoreniji grad za sve razlicite ljude sa celog Balkana. U moje odeljenje devedesetih godina isao je decak Albanac koji je sa celom porodicom ziveo i ostao u Beogradu - nikad nijedan jedini problem nije imao. Prve komsije u zgradi su mi Hrvati - nikad nikakvih problema. Srbi su ti koji su doziveli sudbinu da moraju da beze iz svih susednih nam zemalja posle raspada Jugoslavine i bili su diskriminisani i pre samog raspada. Srbiju su napustali ljudi koji su zeleli negde preko granice da zapocnu novi zivot i ostave za sobom bedu i inflaciju, a ne zato sto ih je neko terao jer su druge religije ili nacionalnosti.

Trpinjac

pre 5 godina

Mi smo svojom mržnjom prema svima doveli do raspada Juge. Mi sve mrzimo i nas svi mrze, to nijedan drugi narod odavde ne može da kaže. E zato nam je tako, sreća jedna neopisiva.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

@Sima covece takvi ljudi koji sve znaju nama trebaju.Angazuj se politicki imas buducnost.I da,sto ne odes za vikend u Pristinu,da malo prosetas,popijes kafu,popricas sa ljudima,kazes odakle si.

prevodilac

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar.
@
Ukucaj u google translate reč Albanac na srpskom i potraži prevod na albanskom jeziku. Poslušaj kako se izgovara i čućeš reč "Šiptar" (shqiptar). Šta je ružno u tome da ih nazivamo onako kako sami sebe zovu?

Srbin mekedonskog porekla

pre 5 godina

E pa pazi ovako, kada bi albanci koji zive u Srbiji priznali zakone Republike Srbije nikada ne bi bilo nikakvih problema!

Alex

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38)

Oni sami sebe tako zovu, to nisu Srbi izmislili.

Superhik

pre 5 godina

Zašto ovaj mladi glumac,iz beogradskog kruga,zaštićen kao beli medved, cenjen,angažovan,zaposlen, govori nešto što nije tačno ! Ko je njega terao u vojsku kad ni mene(ovakvog)niko nije terao. Jedno je u pravu:da su slučajno oterali i mene i njega do ove krvave i podle predstave raspada društva i države ,verovatno,ne bi došlo !

Montenegringo

pre 5 godina

Oprostite ali ja ne verujem u ovu pricu o taksisti... Mozete sada da mi lupate minuse ali prosto (mi srbi) tih godina smo "mrzeli" hrvate i bosnjake... albanci nisu bili ni u najavi...
(kliker, 05. april 2019 01:58)Hvala za komentar jer se vidi da mrzite svakoga, cast izuzecima

ja

pre 5 godina

Koliko znam rec Siptar nije pogrdna i oznacava albanca tj znaci albanac. Voleo bih da je drugacije ali na zalost nije. Na ovim prostorima se vodi verski rat od pamtiveka i nikako da naucimo lekciju ni mi ni siptari. Najbolje bi bilo kada bi bili razdvojeni neprobojnom barijerom,mozda bi tada bilo mirnije i bolje za sve...jbg

J.

pre 5 godina

Koliko znam rec Siptar nije pogrdna i oznacava albanca tj znaci albanac
Ja
Slabo znaš, reč je pogrdna, za Srbe ima negativnu konotaciju, kao i za Albance, i upravo zato i insisirate, ti i mnogi drugi, na tom nazivu. Kao i Iskander, pravite se naivni, nemojte samo da kažete da Nemce zovete Deutsche, a Grke Ellinos, jer se sami tako nazivaju.
Obrglajznica, a ko prodaje kuće Albancima? Srbi? Pa što ih prodaju?

davno bese

pre 5 godina

Beograd tada i danas. Rade, Danilo, Slavenka, Haris, Bekim, Mirko... ljudi koji su se znali po prvom imenu u Beogradu 80ih. Ono sto je Haris Burina doziveo je tolika sramota i to sto mu se niko javno za to nije izvinuo pokazuje pravo lice malogradjanstine koja je bukvalno poejala nekada veliki grad. I ja sam otisao.

nenad

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.

Мики Дорћол

pre 5 godina

а и овај момак, Уликс, погодило га шта је рекао неки олош од таксисте. Па шта можеш да очекујеш од човека који је таман писмен и паметан толико да може само "ђеврек" да окреће по цео дан? Можда су таксисти у неком граду на Западу угледни људи, код нас се зна шта су - багра, шљам и ђубре. Него, Уликс би требао да се забрине ако то исто изјави неко ко је нормалан, писмен и пристојан. Наравно, такав ништа слично никад неће изјавити. Тако да, Уликсе... опуштено, брате, ти си наш, београдска фаца.

Marko

pre 5 godina

a kako siptari nazivaju Srbe?skije bese?siptar znaci siptar i to je njihov naziv nema tu niceg pogrdnog koliko se secam sami sebe su nazvali tako za vreme drugog svetskog rata kad sse proculo da he hitler naredio da se ubija po azbucnom redu...a skije sta znaci u prevodu dal je to nesto pogrdno? i vi ig kao branite komentarima...siptar je siptar i uvek ce biti siptar tacka.

Little Radoyica

pre 5 godina

@sima
Postoji jos gora varijanta kako zovu Albance: Sipci... onako posprdno, omalavazavajuce i krajnje odvratno...
Uvek mi se creva okrenu kada to cujem...

Miki iz CH

pre 5 godina

Deca iz mesanog braka... njima nikad lako kad je rat... i posle rata.
mogu da vam kazem! i ako se oces kao srbin i imaš pravoslavnu veru... ljudi te gledaju kao neprijatelj.

Darko

pre 5 godina

Pravi beograđanin nikada nikoga nije terao niti proterivao, proterivali su oni koji su došli u Beograd i od kojih ne može više da se čuje normalni beogradski govor. Da je to tako potvrđuje činjenično stanje a to je da mesta koja su nekada bila posećivana od beogradske kulturne elite sada ne možete da prepoznate, počev od fizionomije ljudi koji su došli zatim akcenta pa kulture.

quest

pre 5 godina

@sima
pa oni i jesu siptari. ne bas tako davno je krenula 'moda' da se zovu novim imenom. negde u slicno vreme su se pojavili i romi, a kasnije i bosnjaci... albanci su u albaniji, a ovi drugi su sa kosova.

D61

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom kretena sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.

Blavor

pre 5 godina

Ali otvorio je pekaru, oplakah, sto svi Albanci otvaraju pekare, salimo se malo, dobar glumac, a glumci su većinom, kosmopolite i bar kod njih ne postoji ne tolerancja oko vjere, nacije i tih sitnica oko kojih se trvemo mi sa 300 eur platom...

A Radmanović jede bananu...

pre 5 godina

@Sima

I ja sam protiv svake mržnje i netrpeljivosti. Nego, ko mene vređa ako mi kaže da sam Srbin?! Isto tako, Albanci sami sebe zovu, na svom jeziku, Šiptari. A uvreda je ako neko im drugi to kaže. Ja ne razumem, jel možeš da pojasniš?!

Aleksandar21

pre 5 godina

pustiti uber gde rade obični momci koji se školuju,studiraju,ljudi kojima bi to bio dodatni posao...fini,kulturni..lično vozim po evropi ljude...najviše sa prostora ex YU,svi su složni u tome da je politika kancer koji nas je sve porazii,pozdrav dobrim ljudima.

Lajoš Vinetu

pre 5 godina

@Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Naravno da jesu, ovo je veliki grad i budala ima koliko hoces. Zato ne mozes nas milion i po da stavis u isti kalup.. nije fer. Taj Beograd je jedini bio protiv svojih gospodara 90ih, ne secem se da su u ostalim prestonicama ex Yu bili neredi kao ovde.

Bilo jednom u Pristini

pre 5 godina

Zasto ne objavljujete moj komentar kako je otac mog druga ubijen od strane albanca u soliteru u pristini 99te, prvog komsije sa kojim su dve decenije ziveli u miru??? Zasto ne napisete/pitate gospodina koliko Srba zivi u pristini danas i da li oni imaju pravo da zive a kamo li da daju intervjue! Vi ste sramota vi pisete tekstove da bi maltretirali ljude u Srbiji.

Emigrant

pre 5 godina

Pa nisu samo Albance terali. Ja licno znam i Slovence koji su nam bili prijatelji. Zvali su ih vise puta dnevno da im kazu da idu u Sloveniju, tamo neke '91. A oni rodjeni i odrasli u Beogradu. Kako promene broj, sutradan opet isto...

teorija zavere

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar...
(Sima, 4. april 2019 21:38)

Malo obrazovanja nije zgorega! Republika Albanija se kaze "Republika e Shqipërisë". Albanci, tj. Siptari svoj jezik zovu "shqip" ili "gjuha shqipe". Sami sebe zovu Siptarima, pa ne vidim kako moze biti uvreda ako ih zovemo onako kako oni sami sebe nazivaju?

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Jesi li ti nekad pogledao šta piše za Albaniju na geografskim kartama koje nisu na srpskom? Jesi li čuo kako oni sami sebe nazivaju?
Za taksiste se uglavnom slažem.
A slažem se i sa ovim što kaže Uliks. Bili smo budale i ostali.

pepe

pre 5 godina

Za sve neuke. Šćipetar je naziv kojim oni sebe sami nazivaju, dakle nije pogrdno. Izraz Albanac su im skovali Austrougari kad su im krajem 19 i početkom 20 veka pravili državu i nacionalnu svest, jer je do tada nisu imali.

sale

pre 5 godina

Ti isti taksisti nekada govore i protiv Srba koji su dosli iz Hrvatske, zaista više nemam vremena da se svađam sa njima. Stoka nevaspitana i treba Cargo da nastavi sa radom

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Nisu Beogradjani nikoga terali nego samo laprdali i gledali kako da izbegnu vojnu obavezu dok su neki drugi morali da idu u rat.

Балканска правила

pre 5 godina

Најбољи хлеб у Београду. Позната пекара.Имали су на Лиону, где живе, а сада су код Калемегдана.

pomorac

pre 5 godina

Cesto kad sam u Americi brodom i izadjem ili kad sam u Kotoru pa dodje kruzer sa gomilom Amerikanaca pitaju me isti Do You hate Russians? I onda mi mislimo da smo samo mi ti koji ne valjamo. Sa Albancima smo susjedi, Srbi ili Crnogorci svejedno je i cinilo se jedni drugima kroz istoriju...Amerikanci ne racunajuci Beringov moreuz su hiljdama milja od Rusije i optereceni su. Pozdrav sjajnom glumcu i svim ljudima dobre volje

Živim u Ustaničkoj

pre 5 godina

Ne znam kakav je čovek. Kao glumac je odličan. Razumem sve što govori. I ja bih tako. Iako mu nije bilo lako, zavidim mu. Jer nama je ova zemlja upropastila taj jedan život koji imamo.

raca milosavljevic

pre 5 godina

... uvek je dobro cuti svaciju pricu ... ali je neukusno i mucno izvlaciti iz konteksta i onda covek pomisli svasta ... ali to je eto demokratija modernog novinarstva ...

samo kažem

pre 5 godina

Ja sam iz mešovitog braka. 90ih kao dete sam trpeo najstrašnije uvrede vršnjaka koje su najverovatnije roditelji huskali jer otkud su oni znali da u mojoj porodici ima i katolika?! Ja onako mali nemam pojma o čemu pričaju, ali osećam mržnju. Nisu to radili svi naravno, ali nisu bili izuzeci oni koji su me vredjali neprestano. Vremenom sam se iselio iz Srbije i napustio Beograd, ali nije razlog bio taj odnos kada sam bio mali čisto da ne bude zabune. Volim Beograd, volim Srbiju, sebe smatram Srbinom bez obzira na poreklo i rado dolazim u posetu, ali sve manje stvari me veze sem malo familije sto je ostalo i prijatelja.

Nebojša

pre 5 godina

Simo, pošto voliš da komentarišeš i da mudruješ trebalo bi da znaš da Albanci sami sebe zovu Šiptarima, to je njihovo ime za njih same. Da sam ja Šiptar ja bih se uvredio da me zovu Albancem. To je jezička manipulacijama sa političkim ciljem koji su nam centri moći nametnuli sa ciljem da se svi Šiptari poistovete sa matičnom državom Albanijom (Shqipria).
Bekim je bio vrhunski srpski glumac, njegov sin takođe, ljudi su ljudi a sve ostalo su manipulaciju.

Admiral

pre 5 godina

@ Sima, 04. april 2019 21:38

Čoveče oni sami sebe nazivaju Šiptarima, spusti se malo do Preševa i Bujanovca pa ćeš čuti, i u čemu je problem ako ih mi tako zovemo??

Dragan

pre 5 godina

@Sima Ispravno je reci Siptar jer se Albanci tako nazivaju (od naziva zemlje Sciperija (Albanija)). Analogno za Hrvate a na engleskom Croats (Croatia-Hrvatska, Albania-Shqipëria). Siptari su samo Albanci, ne i stanovnici Kosova i Metohije. Onaj ko je s Kosova nije Siptar. To su mi objasnjavali Albanci kada sam bio u Albaniji. Kada nekome s KiM kazete da je Siptar on ce se uvrediti.

Amoralni svetac

pre 5 godina

haris@
Ne Beograđani, jedan taksista, reče ti čovek;-)
Sima@
Pa sami sebe tako zazvaše pobogu.
Da otac mu je bio odličan glumac i pravi gospodin.
Šteta što nije bilo više tih i takvih velikih ljudi, daleko civilizovanije bi živeli, ili bi se ono bar mirnije/normalnije razišli.

only fools and horses

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar...
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Jeste, stvarno je ružno. Ne samo kod nas, već ružan običaj i albanaca na KiM i u Albaniji.
Albanci nikad nisu, pa ni sad ne zovu sebe Albancima niti svoju državu Albanijom, već Šćiperia (Shqipërial) a sebe Šćiptarima (Shqiptar). Ali iz nekog razloga im kao strašno smeta kad ih mi tako zovemo. A vi razmislite zašto je to tako i zašto insistiraju na tome. A usput obrazujte se malo odakle dolazi ime Albanija, ko ga je i kad smislio i uveo i zašto.

RužaMirišeKakoGodDaJeZoveš

pre 5 godina

Šiptar, Madjar, Ciganin su termini koje su Srbi preuzeli od dotičnih naroda I originalno ih tako zvali u znak poštovanja. Šćipe je termin kojim se Albanci Sami zovu a Albanac je zapadnoevropska varijanta. Moja baba je govorila Ćiptar - ne iz poruge. Madjari sebe zovu tako jer smatraju da su od plemena Magiaro a ne od plemena Huna Kako ih zapadnoevropljani zovu Hungary. Nažalost, vremenom je reč Šiptar postalo nepoželjno.
Jedini narod koga su Srbi iz poruke zvali nekim imenom je Nemačka / Nemci ali vremenom se poruga izgubila i više nema negativnu konotaciju.

neutralni felsh

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)


arogantna blebetala, dodje ti da im doplatis samo da cute.

Miško Genija

pre 5 godina

Ppznajem ga odavno, često laže na ovu temu. Kao eto neki pojedinci mu prebacuju poreklo. Ne nasedajte na priče. Kad smo bili klinci on je najviše prozivao ljude ko je odakle.

Esta grasa

pre 5 godina

I, koja je svrha ovog clanka? Glumca proganja totalno nebitan u zivotu rasista taksista ili to sto je izbegao "bilo koju" vojsku? Ne vidim svrhu ovakvih izjava, proslo je 20 godina od poslednjeg rata i iskreno nikog danas ne zanima sta se tad desavalo, mada mnoge zanima sta se desava danas, npr. 30posto ezaposlenosti na Kosovu, kamenovanje Srba i Borca puna Goranaca koji su ovde izbegli, pre svega par godina.

kliker

pre 5 godina

Oprostite ali ja ne verujem u ovu pricu o taksisti... Mozete sada da mi lupate minuse ali prosto (mi srbi) tih godina smo "mrzeli" hrvate i bosnjake... albanci nisu bili ni u najavi...

nedostizni

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Albanija se zove Šćiperija. Albanski jezik - gjuha Shqipe (Šćipe). Oni se međusobno zovu Šćiptar. A Šiptar je slovenizirana verzija reči Šćiptar. I dosta više te političke korektnosti koja u ovom slučaju čak nema ni osnova.

Molim objavite komentar.

goxi

pre 5 godina

Najgore je sto oni koji nogom nisu kročili na Kosovo pričaju najgore,od 1996 putujem uglavnom poslovno,nikad ali nikad doživeo neprijatnosti nisam a u Beogradu neznam koliko,Svaka čast glumcu,genije

ubedili su nas da je crno belo

pre 5 godina

sta je problem sa siptar pa tako oni sami sebe zovu .. albanija je ime srpskog porekla za tu teritoriju... siptari su narod koji je tu doseljen u 12 veku

Ovcurina

pre 5 godina

Alo druze, svaka ti cast. Ovi kretenoidi misle da su rodjen kao neko ili nesto stvorili nesto. Sve srbi u p...m... A sta su ti ti srbi? Saka jadnika. Da ih nestane sutra niko ne bi ni primetio.
Svaka tebi cast druze. Video sam te u „Ubice mog oca“ ili kako se vec zove, i tu si napravio cudo ulogu. Ne obaziri se na ove jadnike i znaj da si ti NAS, ma odakle ti koreni. COVEK

Marko

pre 5 godina

250 hiljada Srba sa Kosova je proterano, a nekoliko hiljada pobijeno. I sad je problem sto je taksista 91. nekome rekao da ne podnosi Siptare.

Rob Lowe

pre 5 godina

Rezultat 90-ih - mržnja prema svemu nesrpskom servirano sa vrha...a onda je vuk promenio dlaku pa još tvrdi da je promenio i ćud!!! A ja pamtim sve i ne opraštam!!!

Đuro

pre 5 godina

" Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38) "

Ето, ни ти , као ни 90% Срба, појма немаш да они сами себе тако називају.Shqipëria- Šćiperija. Ништа ту није погрдно.

rupa

pre 5 godina

Secam se dobro tog primitivnog omalozavanja Albanaca u Srbiji jos od 80tih godina. Ti pametnjakovici su mislili da su neka "uzvisena rasa", ali sve je na kraju doslo na svoje mesto, i Srbija je zavrsila kao poslednja rupa u Evropi.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Sami sebe tako zovu. Inače nemoj mnogo da mi se sekiraš, ni oni nas ne zovu Srbima, već imaju prigodan naziv. Obožavam vas koji se uporno posipate pepelom...

A.Б.

pre 5 godina

Отац му је био одличан глумац, али је мрзео србе од малих ногу.
Прочитајте његову књигу, па ћете видети.

Kolektor

pre 5 godina

@Sima
Na Albanskom se Albanija kaže "shqiperia" (šiperija) a malom izmenom se dobija to "šiptar" - otprilike kao kada bi neko Grku (inače pogrdan latinski naziv) rekao da je Helen (grčki naziv za Grke). Nije pogrdno, iako se koristi u pogrdnom smislu, mada i "Albanac" u Srbiji retko kod koga može da izazove neko pozitivno osećanje.

Obrglajznica

pre 5 godina

ok a šta ćemo sa albancima (neću koristiti taj izraz na š) koji naseljavaju Srbiju kupujući za velike pare kuće od naših ljudi ? prave drugo kosovo za 30 god a ti taksista u bg-u nisi video dalje od dorČola...

phoeb

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog...
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Isto tako, taj naš ružan obučaj da beogradske taksiste nazivamo "ljudski talog". Svaki oblik diskriminacije je ružan.

Mara

pre 5 godina

@Sima da ne budem pogresno shvacena, jer se ostro protivim svakom obliku mrznje na nacionalnoj osnovi, ali Siptar nije uvreda, oni sebe tako nazivaju, Albaniju zovu Siptarija ako se ne varam. Prosto je vremenom dobilo ruznu konotaciju.

Огњен

pre 5 godina

А шта си очекивао да ти каже после толико побијених Срба на Косову? Браво само тако?! Па шта да је одличан глумац? Па шта да је Албанац или како то и они сами кажу Шиптар. Његови сународници су чинили и дан данас чине злочине над Србима и као основно отимају нам територију у савезништву са Америком. Јел' зато што је он добар глумац и што му је таксиста то рекао сад ми сви треба да саосећамо са њим? Да ли он саосећа са тугом и болом српских мајки којима су ОВК побили синове на њивама, рушили нам цркве, палили манастире, касапили тела српских домаћина и трговали њиховим срцима. Што о томе није рекао ни речи? А и ви што погињете главе и стидите се што сте Срби и вас ми је доста.

Sado mazo

pre 5 godina

Znaci, setite se ovog svedocenja pre nego sto krenete u „voznesenije“ sa pricom o Beogradu otvorenog srca. Nije. Pre ce biti sa otvorenim prelomom na srcu.

YWQ

pre 5 godina

Ima masa takvih slicnih prica sa Albancima u Srbiji, Vojvodini i Beogradu. I dan danas se to desava pa ljudi nisu otisli, neki jesu neki nisu i dalje ponekad trpe tu vrstu diskriminacije u svojoj zemlji Srbiji.

Djorgo

pre 5 godina

Imam veliko poštovanje prema Bekimu. Uliks, takodje, izgleda ide dobrim putem. Pročitao sam Bekimove knjige "Blistavo i strašno", I i II. Posebno bih preporučio prvi deo. Ljubav i mir medju ljudima.

kadinjaca ipak pala

pre 5 godina

Samo me interesuje kako je uspeo da nadje americku ambasadu u Barseloni?! To je nesto svakako o cemu katalonski separatisti sanjaju!

Siki

pre 5 godina

Decko Ti si super. Otac Ti je bi genije. Majka carica. Ti si nas. Postoji i druga Srbija. Ti si nas. Tvoji Savovi su ekstra film, a Tvoja Sneza briljira. Uvek doso, dobro doso

Realan

pre 5 godina

Mladje generacija slabo znaju da je Bekim, njegov otac trebalo da glumi kuma umesto Marlona Branda ! Zaista veliki glumac, a i covek. Nije trpeo nepravdu. Skoro da je glumio sebe u specijalnom vaspitanju ...

La Piovra

pre 5 godina

Paradoksalno je da velika većina ljudi iz Srbije(van Kosova) ne voli ni Srbe sa Kosova(o Albancima da i ne govorim) i obično i njih naziva Šiptarima.Još veći paradoks je da su upravo takvi najgrlatiji u skandiranju “Kosovo je srce Srbije,”žale” srpski narod koji dole živi”(i ostalo što uz to ide),a još paradoksalnije je to da takvi,listom,nisu nikada ni bili na Kosovu,ali su prvi da pozivaju “Idemo na Kosovo” sve do momente kad bi STVARNO trebalo da se krene dole.

пензија

pre 5 godina

@бла бла
па ти можда ниси од тих,ал де факто је маса људи са косова продала тамо имања за дебеле паре, па онда дошли у шумадију да глуме мученике, где су по кратком поступку, преко реда, добијали државне послове и масне плате. многи косовари и дан данас примају дупле плате и косовске и србијанске. има на косову правих жртава али има и страшних преваранта.

Palanka

pre 5 godina

Na stranu sto je dobar glumac, ali opet prica kako su ga klali. Alo bre pa koga taksisti beogradski nisu izvredjali, mene su neki ko Srbina iz Bosne vise vredjali, a ti od svega sto se mogli desiti ispricas ovu pricicu kako si se raspravljao s taksistom u neka doba noci. Da si Srbin u Pristinu ne bi se glave nanosao. Nikad nisam cuo da je rekao da ga je stid zbog martovskog pogroma na primer? Nije osetio nikad potrebu da osudi zlocine svojih sunarodnika.

gugl

pre 5 godina

Gospodi sa pogrdnim i malicioznim komentarima nije mesto ovde. A, tebi Ulikse svaka cast, sto si se izdigao iznad svega i ostao covek. Uvek cu rado gledati filmove, serije i predstave u kojima glumis.

Vale

pre 5 godina

Svako ima svoju tužnu priču iliti lošu epizodu, to ti je život. Pređeš preko toga a ako ti ne valja Beograd i Srbija paljba brate.
Svim neBeogradjanima kojima je Beograd pružio afirmaciju i posao (čitaj tvom pok. ocu) ispade najlošiji grad.

m1k3

pre 5 godina

Brate, al' se tesko zivelo, Ibica, ludnica...
Samo kod nas ima toliko glumaca ciji su roditelji ili bili glumci ili neke pozicije u pozoristu... I onda on dodje da meni soli pamet kako je on bio cool, a mi smo budale... Naravno da smo budale, jos uvek...

Aleksandar

pre 5 godina

I tako je ljudski sljam oterao dobre i vredne ljude iz nase zajednicke drzave Srbije.
Albancima sa Kosova ne zameram sto su se pobunili protiv Milosevica, i mi Srbi smo isto to radili od ranih 90-ih pa naovamo. Kosovskim Albancima zameram sto su izabrali da ih vode kriminalci kao Taci, Haradinaj i slicni. Takodje zameram se okrenuli protiv komsija Srba (mada je sigurno bilo i obrnuto), da je bilo volje sa obe strane mogli su da se udruze i zajedno nastupe protiv opresije SPS-a.

ja

pre 5 godina

Kako laže , išli smo u osnovnu zajedno, družili se u kraju, nikada nije imao problem. Bilo je još jedan albanac i jedan musliman i niko od njih nikada nije imao nikakav problem niti ih je ko ikada prozvao na nacionalnoj osnovi. Od liona do olimpa ta generacija je operisana od takve mržnje. On je trebao da ide u vojsku 87/88, to nikakve veze sa ratom nije imalo....a Bekim skoro nikada nije bio u Beogradu, jako retko i na par dana.

Vaistinu

pre 5 godina

Dobar glumac a deluje i kao dobar čovek.
(Lakakaraka*, 4. april 2019 21:24)

Evo, mogu da potvrdim. Jedan od najboljih ex-YU ljudi koje sam upoznao ovde u Njujorku. A upoznao sam ih ne zna im se broj...

Bane

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Albance sa Kosova nazivaju Siptari. Albance iz Albanije nazivaju Albanci.

i meni je Nana nepoznata adresa, nikad nisam biJo, niti me je taj lokal ikada interesovao

pre 5 godina

Kako smarate vise sa tim sluzenjem vojske. Da ne idem u diskusiju, slobodno opletite i formijate mentalni profil posiljaoca komentara.
Da, sluzio vojsku, ne svojom voljom, ali gulio 12+ meseci.

Neinformisan

pre 5 godina

Nije tebi druze u zivotu lose bilo kad si Hrvatsku odmah zamenio Ibicom. Prosecan stanovnik zemlje tih godina nije video more osim na razglednici i u sopstvenom secanju.

Petar

pre 5 godina

Eee kada ti taksisti kreiraju javno mnjenje i vrednosti drustva... isto kao i danas, najnizi sloj drustva. A treba da budemo ponosni sto smo imali Bekima kao nekoga ko je izabrao da zivi sa nama uprkos svemu sto se desavalo oko njega i njegove porodice.

Sima

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.

bla bla

pre 5 godina

Koliko sam samo puta doziveo da mi ljudi dok pricmo pljuju ljude sa Kosova kako su im krivi za sve u zivotu, a ja sam inace sa Kosova. Samo precutim. Sada zivim u inostranstvu, i manji sam stranac ovde, nego u svojoj zemlji. Ne planiram da se ikada vise vratim.

Mihailo

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38)


Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem?

bla bla

pre 5 godina

Koliko sam samo puta doziveo da mi ljudi dok pricmo pljuju ljude sa Kosova kako su im krivi za sve u zivotu, a ja sam inace sa Kosova. Samo precutim. Sada zivim u inostranstvu, i manji sam stranac ovde, nego u svojoj zemlji. Ne planiram da se ikada vise vratim.

Sima

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.

Jedna lavica

pre 5 godina

Ovaj dečko je živeo u blizini moje srednje škole i uvek sam ga gledala sa prozora i pitala se kako neko može da bude toliko dobar frajer. Njegov otac, jugosloven, je jedan od najvećih intelektualaca i glumaca na našim prostorima. Hvala im što su živeli u Beogradu i što su oplemenili našu kulturu, grad i prostor. Toliko o temi Albanaca.

Bokan

pre 5 godina

Samo iz razloga razjašnjenja situacije, moram da napomenem da (iz mog iskustva) bar 20% beogradskih taksista ima ozbiljan problem sa ponašanjem. Svačega sam se naslušao i često veoma uvredljivo govore o svima (sem o kolegama).
Takva kombinacija bahatosti, nepristojnosti i neznanja se retko sreće.

1389

pre 5 godina

Kamo sreće da su Srbe na Kosovu samo pogrdno nazivali. Proterivali su ih sa svojih ognjišta, otimali im imovinu i ubijali. Sve uz ozbiljan islamski fundamentalizam, oružani terorizam i rušenje ustavnog poretka Srbije.
Sada se posle svega pravi drama zašto je neko u Beogradu rekao reč Šiptar. Moje lično mišljenje je da su Albanci ili Šiptari kako je kome drago odlično prošli u Srbiji i dalje prolaze odlično. Mnogo bolje nego Srbi u svojoj zemlji na Kosovu.

Леонардо

pre 5 godina

Pa oni sami sebe zovu Šiptari. Pre vojske (JNA) sam mislio da ih mi tako pogrdno zovemo. Oni nas zovu Škije ili tako nekako. Što se glumca tiče, znam ga iz škole,iz dvorišta (dve godine mlađi od mene, ista smena) , Šesta beogradska. Bio je malko nafuran i pun sebe, po meni ama bez ikakvog razloga, (tata čuveni glumac plus bio lepši), al je poštovao nas starije. Što se tiče taxiste, ako je tačno( mada diskutabilno), seljačina.

Mihailo

pre 5 godina

Trebao si u Tiranu da odeš...tamo bi sa taksistom našao zajednički jezik...a mogao si i da ostaneš tamo i gradiš karijeru u njihovim čuvenim filmskim ostvarenjima, naravno, baziranim na njihovoj veličanstvenoj književnosti...
Definitivno si trebao da odeš i naravno, ostaneš tamo.

Zamisli.. Išao iz Nane, a nisi mogao na more u Hrvatsku, pa se malo letovalo na Ibici...tu si me rastužio, recimo...i baš ti je bilo bzv u Beogradu i Srbiji... I sada si našao da pljuješ to...
A koja je to druga vojska bila regularna, pa nisi hteo ni u jednu vojsku...

Licemerje...a u Srbiji svaka osoba koja ima nameru da kaže nešto ružno o njoj..odmah dobije prostor u medijima.

A da...Šta bi drugo otvorio nego pekaru...

stranger

pre 5 godina

taksisti su na Balkanu vecinom dno dna. mene je u Sarajevu vozio taksista i pricao mi kako su Srbi genocidan narod jer jedu slaninu?! kad sam poceo da pricam sa njim i kad je primetio ekavicu samo je zacutao.

Srba Petrović

pre 5 godina

"Svae godine smo išli u Hrvatsku na more a te godine smo morali na Ibiku."
Mene su roditelji vodili samo jednom na more, jer smo bili siromašni. Tebi je život stvarno bio težak,svi placemo.

stranac

pre 5 godina

Devedesetih sam napustio Srbiju. U tudjini sam upoznao mnoge ljude sa prostora cele bivse Jugoslavije - Srbe, Hrvate, Makedonce ... pa i Albance. Svi smo se druzili sve vreme ratova sasvim normalno, igrali smo basket vikendom, a svu tu vasu politiku, religiju i ratove nismo nijednog momenta uzimali u usta. I bilo nam je super! Dok ste se vi tamo tukli i isli u rat po necijem naredjenju, umesto da ste odbili naredjenje i rekli NECU! Ja sam to uradio devedesetih i nisam se pokajao! Ocigledno je vama tamo potrebna strana vlast da vas dovede u red, jer kada radimo za stranog gazdu mi se slazemo kao da smo braca, ali ne dao bog da odemo u svoju zemlju - zaratimo za 5 minuta. Isto tako, kada nam stranac komanduje i gazduje mi ga slusamo i medjusobno se postujemo, ali ne dao bog da menadzer postane neko od nasih - odmah osetimo zavist i pitamo se ko je on da bi bio na toj poziciji kada sam ja to vise zasluzio itd. Cudna smo ti mi sorta, zato i propadamo kao nacija. Mislim na sve Jugoslovene odreda, ne samo na Srbe! Jedino su Slovenci tu izuzetak!

Beogad

pre 5 godina

Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Dakle pravi Beogradjani nikad nikoga nisu terali.Beograd je Njujork za sve ostale gradove iz bivse nam drzave.

swe

pre 5 godina

Na svu srecu u Albaniji ili na sada albanizovanom Kosovu situacija je sasvim drugacija, vladaju mir, tolerancija, ljubav prema manjinama, postovanje... Ma cudo jedno.

t.

pre 5 godina

Znaci, tatin sin se vracao iz diskoteke, sa "dve drugarice" i to pre ili posle letovanja na Ibici? I na sve to, jos i taksista. Zaista, teski oblici diskriminacije i mrznje i teskog zivota.

Biba

pre 5 godina

Mnogo je veca mrznja okolnih naroda prema Srbima nego mrznja Srba prema komsijskim narodima. Ima nas raznih ali Beograd je uvek bio i ostao najotvoreniji grad za sve razlicite ljude sa celog Balkana. U moje odeljenje devedesetih godina isao je decak Albanac koji je sa celom porodicom ziveo i ostao u Beogradu - nikad nijedan jedini problem nije imao. Prve komsije u zgradi su mi Hrvati - nikad nikakvih problema. Srbi su ti koji su doziveli sudbinu da moraju da beze iz svih susednih nam zemalja posle raspada Jugoslavine i bili su diskriminisani i pre samog raspada. Srbiju su napustali ljudi koji su zeleli negde preko granice da zapocnu novi zivot i ostave za sobom bedu i inflaciju, a ne zato sto ih je neko terao jer su druge religije ili nacionalnosti.

wlad

pre 5 godina

U svakom slucaju je prosao mnoooooooogo ali mnoooooogoe bolje nego Srbi u Pristini. Oni koji su jos tamo, imaju problema da odu do samoposluge i da privire iz stana ili iz dvorista a ne da idu do diskoteke, da snimaju filmove i daju intervjue albanskim medijima.

Bosanac

pre 5 godina

Imao sam djevojku uBgd i dolazio sam tamo 2-3 puta mjesecno nekih 3 godine. Skoro pa svaki puta sam dozivio neku slicnu neugodnu situaciju. Recimo taxista me obavezno pita jesi nas il? Posto nas Bosance lako po naglasku prepoznate.. Znaci, kod nas je nekulturno pitati nepoznatu osobu o naciji... Od djevojkinih komsija sam dozivljavao svakakve gluposti, neke uvrede, neki zakljucci sve na nacionalnoj osnovi. A sto je najgore, svi ti ljudi au ubjedjeni da je ok sve to sto kazu i da ne vrijedjaju, ali bi ih uvrijedilo da ja njima to isto kazem za njihovu drzavu, politiku, religiju, grad..
Strasno je kakvi ste nacionalisti postali. Stari pricaju da niste bili, ali sada definitivno jeste. Necu reci avi, ali velika vecina. Mrznja svega sto nije skrpsko i pravoslavno vam je toliko normalna da u tome ne vidite nista cudno. A to je strasno!

davno bese

pre 5 godina

Beograd tada i danas. Rade, Danilo, Slavenka, Haris, Bekim, Mirko... ljudi koji su se znali po prvom imenu u Beogradu 80ih. Ono sto je Haris Burina doziveo je tolika sramota i to sto mu se niko javno za to nije izvinuo pokazuje pravo lice malogradjanstine koja je bukvalno poejala nekada veliki grad. I ja sam otisao.

Херцеговац

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom ... sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.
(D61, 05. april 2019 08:28)

Настави да пушиш те своје "лекове", а политичку и историјску анализу остави људима који нису под дејством наркотика. Кад београдски блејачи причају о Вуковару и Сребреници...

aca

pre 5 godina

ulikse,tvoga oca sam slucajno upoyna na aerodrmu u pragu.vracao se sa nekog snimanja.proveo sam sanjim dva sata u prijatnom raygovoru.nije tada bilo kafe ja kupio oko dva kg.i plasio se da ce mi oduyeti na carini a on kaye stavi u ovu moju kofercinu sa rekviyitima.toga dana u spaniji-svetsko pvenstvo u futbalu-i ja sam cekao da dodju po mene da gledam utakmicu koju smo igrali.on mi je predloyio da idemo kod njega da gledamo tv.prijatan covek.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Sami sebe tako zovu. Inače nemoj mnogo da mi se sekiraš, ni oni nas ne zovu Srbima, već imaju prigodan naziv. Obožavam vas koji se uporno posipate pepelom...

Огњен

pre 5 godina

А шта си очекивао да ти каже после толико побијених Срба на Косову? Браво само тако?! Па шта да је одличан глумац? Па шта да је Албанац или како то и они сами кажу Шиптар. Његови сународници су чинили и дан данас чине злочине над Србима и као основно отимају нам територију у савезништву са Америком. Јел' зато што је он добар глумац и што му је таксиста то рекао сад ми сви треба да саосећамо са њим? Да ли он саосећа са тугом и болом српских мајки којима су ОВК побили синове на њивама, рушили нам цркве, палили манастире, касапили тела српских домаћина и трговали њиховим срцима. Што о томе није рекао ни речи? А и ви што погињете главе и стидите се што сте Срби и вас ми је доста.

Bilo jednom u Pristini

pre 5 godina

Zasto ne objavljujete moj komentar kako je otac mog druga ubijen od strane albanca u soliteru u pristini 99te, prvog komsije sa kojim su dve decenije ziveli u miru??? Zasto ne napisete/pitate gospodina koliko Srba zivi u pristini danas i da li oni imaju pravo da zive a kamo li da daju intervjue! Vi ste sramota vi pisete tekstove da bi maltretirali ljude u Srbiji.

samo ti nabavi ogledalo

pre 5 godina

@rupa

Poslednja rupa u Evropi je upravo tvoja "drzava kosova" sa najmanjim platama, najmanjim penzijama, najvecom enzaposlenoscu, najmanjim izvozom, najmanjim stranim ulaganjima, u zadnjih 4 godine 10% Albanaca je otislo, ratni zlocinci i kriminalci Taci i Hradinaj na vlasti, zicana ograda oko manastira i crkvi, oskrnavljena groblja, etnicki ocisceni svi gradovi... A ni maticna Albanija ti ne zaostaje puno.

Boki

pre 5 godina

Posle 28 godina prica da ga je neki taksista uvredio?! Smesno. A jos smesnije je da jedan siptar( nista nemam licno protiv doticnog) posle 99' prica ovakvu pricu u Beogradu I jos za to dobije medijsku paznju.

Sta je bilo Srbijanci?

pre 5 godina

Vidi ti ovih pravednika ovde koji pravdaju taksistu i srpske rasiste. A nedaj boze da im neko kaze da su Srbijanci - normalan naziv u BH i Hrvatskoj za stanovnike Srbije - da vidis kako bi eksplodirali. Sve u svemu, dokaz koliko smo pali i dokaz za ove sto su otisli da su pametno uradili.

Боро и Рамиз

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.
(nenad)

100 сома долара за "одређене грађевинске радове"? Па шта му је, облагао пекару плочама од сувог злата?

Vuk

pre 5 godina

Moja generacija i generacije pre i ove posle u Beogradu odrastaju i žive i idu u školu i sa Romima,muslimanima,Albancima,Madjarima,Hrvatima u mojoj školi kad sam ja išao nikad nije bilo diskriminacije i svi smo se družili i igrali lopte,a sve je to bilo nakon svega i svih ratova,pojedinaca punih mržnje će uvek biti,ali priča o nama Srbima kao ne znam kakvim sovinistima ne pije vodu i nije istina,da smo takvi ne bi onoliko propatili u proslom veku jer najgori uvek prodju najbolje u ovom svetu.

Dragan

pre 5 godina

Otac je bio odlican glumac. Za uloge koje je odigrao ne mogu da zamislim nikoga drugog umesto njega. Nemam razloga da sumnjam da je bio i dobar otac. Medjutim, pre oko 30 godina prekinuo je pozorisnu predstavu u Beogradu i binu zloupotrebio da bi odrzao govor u kojem je podrzao terorizam na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je najuren iz pozorista i nikome normalnom nije pali na pamet da ga zaposli. Tu i tada su sve maske pale. Tada je za mene umro prvi put.

Lajoš Vinetu

pre 5 godina

@Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Naravno da jesu, ovo je veliki grad i budala ima koliko hoces. Zato ne mozes nas milion i po da stavis u isti kalup.. nije fer. Taj Beograd je jedini bio protiv svojih gospodara 90ih, ne secem se da su u ostalim prestonicama ex Yu bili neredi kao ovde.

Marko

pre 5 godina

a kako siptari nazivaju Srbe?skije bese?siptar znaci siptar i to je njihov naziv nema tu niceg pogrdnog koliko se secam sami sebe su nazvali tako za vreme drugog svetskog rata kad sse proculo da he hitler naredio da se ubija po azbucnom redu...a skije sta znaci u prevodu dal je to nesto pogrdno? i vi ig kao branite komentarima...siptar je siptar i uvek ce biti siptar tacka.

...

pre 5 godina

Ja sam imao (najboljeg) drugara muslimana, čijeg su starijeg brata maltretirali samo zato što je bio musliman kada je počelo 90ih da se kuva u BiH i HR, a dečko bio banja. Isto su "otišli", da se spasu, meni bilo krivo i dan danas. Isto tako, pre neki dan saznah od drugara kako su tukli nekog Tačijevog rođaka SVAKI DAN u osnovnoj školi, dok se sa svojima nije odselio iz Srbije.

I posle se čudimo i nije nam kao jasno zašto sve i kako.

Ivica

pre 5 godina

Bekim Fehmiju je bio omiljeni glumac u Srbiji i naša publika ga je obožavala, Beli Bora i Žarko Munižaba će zauvek ostati u našim srcima. Ubeđen sam da je Uliks izmislio priču sa taksistom iz njemu znanih razloga.

Ајде@

pre 5 godina

Какав је то глумчина био људи... Појма немате!
Какав шиптар, какви бакрачи, човек је глуму подигао на један виши ниво.
Националност је беспредметна у оваквим случајевима, већ људскост и поштење.

žilijen, drago mi je

pre 5 godina

Koliko god odvratno bilo to etiketiranje Albanaca i drugih u Srbiji, i koliko god se protiv njega uvek treba usprotiviti, gledano u kontekstu, to je opet, nažalost, mnogo korektniji tretman nego onaj koji su Srbi imali u komšiluku. Mislim u, žaliti se na ksenofobne taksiste dok u Prištini, Prizrenu, Uroševcu itd Srba ostaje koliko za jedan zoološki vrt je ipak malo bezobrazno, i samo neko bez mozga ili neko sa zadnjom namerom može da tvrdi da su te dve stvari ista liga. Neko će reći, ovde se govori o '91 - i ja govorim o '91, i o '87, i o' 65, a ima još. I neko će opet reći da nema veze što oni "tamo" tako rade, mi treba da budemo bolji. Ja kažem da ljudi koji to tvrde imaju ili mutnu pamet ili mutne namere, i malo mi je malo dosta takvih "argumenata", jer redovno - decenijama - Srbija se meri drugim aršinima i to merenje uzima kao izgovor za nešto mnogo gore od onoga kako se ona ponaša. Ajde malo taj neko drugi da bude bar na nivou Beograda i Srbije, pa onda kritikujte Beograd i Srbiju. U međuvremenu, obiđite nas sa ovakvim kritikama.

teorija zavere

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar...
(Sima, 4. april 2019 21:38)

Malo obrazovanja nije zgorega! Republika Albanija se kaze "Republika e Shqipërisë". Albanci, tj. Siptari svoj jezik zovu "shqip" ili "gjuha shqipe". Sami sebe zovu Siptarima, pa ne vidim kako moze biti uvreda ako ih zovemo onako kako oni sami sebe nazivaju?

Petrit

pre 5 godina

Stvarno mi je zao kada vidim ovoliko neznanje kod vas komsije.
Albanac naziva sebe Sqipetar( a ne siptar, sto je pogrdna rec na srpskom ili bar ima takvu konotaciju) Kad vi nas albance nazivate u originalu zasto onda ne zovete i Nemce Engleze, Holandjane u originalu
Sqitpar je sqiptar bio on iz Albanije ili Kosova tako da nemojte molim vas da ponavljate to vise jer jedan je shqiptar(albanac) ne dele se oni po teritoriji. Podelili ste ih vi svojim neznanjem( jesu li Srbi iz RS isti sa ovima iz SR). Pozdrav iz Pristine

Marko

pre 5 godina

250 hiljada Srba sa Kosova je proterano, a nekoliko hiljada pobijeno. I sad je problem sto je taksista 91. nekome rekao da ne podnosi Siptare.

Čibe

pre 5 godina

E neka si otišao zbog taksiste. Da nisi pobegao u njujoršku pekaru, morao bi da služiš vojni rok. Sreća tvoja da ne mobilišu trenutno u Americi, od njih ne bi pobegao.

Manzanita

pre 5 godina

Svaka ti ko u Njegosa! Postujem ovog lika kao glumca ali sto nije nesto rekao o Ramusu Haradinaju, Hasimu Taciju i ostlim albancima na teritoriji Srbije koji Srbiju ne postuju nego opleo bas po taksisti iz BGa!
(mile, 5. april 2019 10:49)

Zašto bi on pričao o Ramušu Haradinaju, Tačiju ili bilo kome drugom? Čovek je rođen u Srbiji, odrastao u Srbiji i naravno da priča o svojim iskustvima u istoj toj Srbiji.

Montenegringo

pre 5 godina

Oprostite ali ja ne verujem u ovu pricu o taksisti... Mozete sada da mi lupate minuse ali prosto (mi srbi) tih godina smo "mrzeli" hrvate i bosnjake... albanci nisu bili ni u najavi...
(kliker, 05. april 2019 01:58)Hvala za komentar jer se vidi da mrzite svakoga, cast izuzecima

ja

pre 5 godina

Koliko znam rec Siptar nije pogrdna i oznacava albanca tj znaci albanac. Voleo bih da je drugacije ali na zalost nije. Na ovim prostorima se vodi verski rat od pamtiveka i nikako da naucimo lekciju ni mi ni siptari. Najbolje bi bilo kada bi bili razdvojeni neprobojnom barijerom,mozda bi tada bilo mirnije i bolje za sve...jbg

Goran

pre 5 godina

Otac ti je bio veliki covek a i ti si na putu da to postanes. Sto kaze nas narod "ne pada iver.....". Stavove o ratu potpuno podrzavam. Ziveo....

Srbin mekedonskog porekla

pre 5 godina

E pa pazi ovako, kada bi albanci koji zive u Srbiji priznali zakone Republike Srbije nikada ne bi bilo nikakvih problema!

Miško Genija

pre 5 godina

Ppznajem ga odavno, često laže na ovu temu. Kao eto neki pojedinci mu prebacuju poreklo. Ne nasedajte na priče. Kad smo bili klinci on je najviše prozivao ljude ko je odakle.

D.POPOVIC

pre 5 godina

@(Bosanac, 5. april 2019 10:54),
Ne lazi! Moj pokojni otac je bio bosanac i ziveo 42 godine u Beogradu od kad je dobio premestaj. Tu je i zasnovao porodicu, tu se penzionisao, tu je i umro. Nikada nije imao ni jedan problem ni na poslu, ni u komsiluku, ni u kafani, ni u crkvi, ni na ulici. Veoma cesto su nam u posetu dolazili rodjaci i prijatelji iz njegovog zavicaja i niko od njih se nikada nije zalio na bilo kog u Beogradu.

r56

pre 5 godina

Licno, izrazito mi je krivo i zao mi je sto je doziveo takvo nesto od jednog taksiste i sto postoji jako puno takvih pojedinaca u gradu i drzavi u kojoj zivim, medjutim, taj dogadjaj ne daje sovinistima iz regiona pravo da ovde izigravaju moralne gromade i da generalizuju u vezi Srba. Isto vazi i za dezurnu ekipicu autosovinista. Narocito na to nemaju prava oni koji su svoje drzave i paradrzave temeljno etnicki ocistili od Srba a one preostale Srbe i danas, u 2019. godini terorisu i maltretiraju.

nenad

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.

soko sinji

pre 5 godina

Vidi ti ovih pravednika ovde koji pravdaju taksistu i srpske rasiste. A nedaj boze da im neko kaze da su Srbijanci - normalan naziv u BH i Hrvatskoj za stanovnike Srbije - da vidis kako bi eksplodirali. Sve u svemu, dokaz koliko smo pali i dokaz za ove sto su otisli da su pametno uradili.
(Sta je bilo Srbijanci?, 05. april 2019 10:59)
Glupo ti je poredjenje totalno. Srbi iz Srbije sebe ne nazivaju Srbijancima za razliku od Albanaca koji sebe nazivaju Siptarima. Dakle mi njih zovemo onako kako oni sami sebe zovu, a to nikako ne moze biti pogrdno, jer ko ce sebe nazivati pogrdnim imenom (izuzetak su crnci u americkim getima koji jedan drugom tepaju sa nigger, tj. nigga, ali bijelcima zamjeraju kada ih zovu tako, no to je drugi par opanaka)? Gdje si ti vidio osim u glupoj narodnoj pjesmi da Srbi iz Srbije sebe zovu Srbijancima? Skoro pa nigdje. Dakle nema osnova za poredjenje. P.S. Na Hrvatskom i Bosnjackom jeziku rijec Srbijanac ocigledno nesto znaci, ali na Srpskom ne. Evo ja sam Srbin s druge strane Drine pa ne govorim Srbijanac nego Srbin. Pozdrav.

киза Д

pre 5 godina

Нормално да је измислио причу..драматизација.Његов отац је био омиљен глумац и поштован и у време о коме говори.Наши људи умеју вербално да претерају иако се у стварности не понашају тако.Ми се не поштујемо међусобно и то је наш највећи проблем.
Аутошовинизам је на врхунцу како живите са толиком негативношћу.

alban

pre 5 godina

Vidim da mnogi nisu svatili sustinu ove price. Ne radi se ovde o nazivu 'Siptar' nego sto taj Taksista nije voleo albance. A sto se same reci tice 'shqiptar', to nije pogrdna rec za albance, naprotiv, albanci se dice time. Shqiptar, znaci: shqip (albanski jezik), Shqiponje (Orao). Kad su albanci ratovali protiv turaka, pred svaku bitku su upotrebljavali rec: hajde shqipe. Sto znaci, 'ajmo Orlovi'. Ta rec 'hajde shqipe' ne vazi samo kada se islo u rat, nego se upotrebljava i u fudbalu i bilo u kom drugom sportu. To je to.

prevodilac

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar.
@
Ukucaj u google translate reč Albanac na srpskom i potraži prevod na albanskom jeziku. Poslušaj kako se izgovara i čućeš reč "Šiptar" (shqiptar). Šta je ružno u tome da ih nazivamo onako kako sami sebe zovu?

Boki

pre 5 godina

Ne znam sta drugi pricaju, ali cale ti je bio bas ogromna glumcina!
Takodje ne znam da li je siptar ili nije, ali mi je drago sto je bio deo srpske scene.
U mojoj zgradi, od osam ulaza ima 4 siptara koje ja znam, pijemo kafu skoro svaki dan, poznajem ih jos iz osnovne skole. Normalni ljudi, zivotare kao i ja sa 200 evra mesecno.

Toronto

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.
(nenad, 05. april 2019 09:47)

Molim vas, dobro znam ove "naše ljude", pogotovo ove što se bave gradjevinskim radovima. Nema koga nisu prevarili i odrali. Platio sam ja debelo tu školu poslovanja sa "našim ljudima" ovde.

Trpinjac

pre 5 godina

Mi smo svojom mržnjom prema svima doveli do raspada Juge. Mi sve mrzimo i nas svi mrze, to nijedan drugi narod odavde ne može da kaže. E zato nam je tako, sreća jedna neopisiva.

kompleksi su cudo

pre 5 godina

@Montenegringo

Neko ciji je novokomponovani, milogorski "identitet" izgradjen na mrznji bi zaista trebao da zna kada treba da preskoci komentarisanje.

sve spic do spica ljudkse evolucije i svi u komsiluku

pre 5 godina

Grozni su Srbi, ali zato oko Srba zive predivni narodi, ne znas koji je tolerantniji, pametniji, najstariji civilizovaniji...

Dexy

pre 5 godina

Fehim i Uliks su vrhunski glumci. Imali smo i imamo sreću da su/je još na našim prostorima gde možemo uživati u njihovim umećima. Ostalo je irelevantno. Mnogo ste puni mržnje, gluposti i nekulture. Zato nam je ovako kako jeste.

mile

pre 5 godina

@Palanka

Svaka ti ko u Njegosa! Postujem ovog lika kao glumca ali sto nije nesto rekao o Ramusu Haradinaju, Hasimu Taciju i ostlim albancima na teritoriji Srbije koji Srbiju ne postuju nego opleo bas po taksisti iz BGa!

Marko

pre 5 godina

Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem?
(Mihailo, 4. april 2019 21:54)

Problem je sto oni sebe nazivaju Šćiptari, a ne Šiptari.

Kako bi bilo da tebe zovu Svrbinom ili Slbinom?

dana

pre 5 godina

Ako ste čitali tekst onda ste mogli i da pročitate ,,nisam hteo da idem u bilo koju vojsku,,.Na teritoriji Srbije postojala je jedna legalna vojska koju je svaki mladić ukoliko je zdrav služio u određenom periodu,zar ne.Ako osuđujemo taksistu a i jeste za osudu ,treba pomenuti i da se ni on ne razlikuje bitno od tog istog taksiste.Njegov verovatno razlog je upravo taj što je vojsku hteo da izbegne a ne što se osećao ugroženim ,a izbegavanje odlaska u vojsku svakako je njemu najpoznatiji a mi možemo samo da pretpostavimo da se bojao odlasku na Kosovo i Metohiju i eventualnog sukoba sa Šiptarima ,što ga delimično mogu razumeti ali u tekstu nije ni jednog momenta osudio predstavnike tzv Kosova.Pa sad vi vidite da li ima razlike između taksiste i glumca ili su zapravo isti.

Gordana Kostic

pre 5 godina

Sta da ti kazem mladi covece? Znam da smo tvog tatu gotivili do neba i nismo
davali znacaja ko je ovaj i onaj. Procitala sam knjige sto je pisao Bekim!
I dan danas zalim sto ga nema. Gore smo verovatno svi isti! Nadam da ce mo se svi sresti u budunosti..........

Palanka

pre 5 godina

Na stranu sto je dobar glumac, ali opet prica kako su ga klali. Alo bre pa koga taksisti beogradski nisu izvredjali, mene su neki ko Srbina iz Bosne vise vredjali, a ti od svega sto se mogli desiti ispricas ovu pricicu kako si se raspravljao s taksistom u neka doba noci. Da si Srbin u Pristinu ne bi se glave nanosao. Nikad nisam cuo da je rekao da ga je stid zbog martovskog pogroma na primer? Nije osetio nikad potrebu da osudi zlocine svojih sunarodnika.

Мики Дорћол

pre 5 godina

а и овај момак, Уликс, погодило га шта је рекао неки олош од таксисте. Па шта можеш да очекујеш од човека који је таман писмен и паметан толико да може само "ђеврек" да окреће по цео дан? Можда су таксисти у неком граду на Западу угледни људи, код нас се зна шта су - багра, шљам и ђубре. Него, Уликс би требао да се забрине ако то исто изјави неко ко је нормалан, писмен и пристојан. Наравно, такав ништа слично никад неће изјавити. Тако да, Уликсе... опуштено, брате, ти си наш, београдска фаца.

La Piovra

pre 5 godina

Paradoksalno je da velika većina ljudi iz Srbije(van Kosova) ne voli ni Srbe sa Kosova(o Albancima da i ne govorim) i obično i njih naziva Šiptarima.Još veći paradoks je da su upravo takvi najgrlatiji u skandiranju “Kosovo je srce Srbije,”žale” srpski narod koji dole živi”(i ostalo što uz to ide),a još paradoksalnije je to da takvi,listom,nisu nikada ni bili na Kosovu,ali su prvi da pozivaju “Idemo na Kosovo” sve do momente kad bi STVARNO trebalo da se krene dole.

Никола У.

pre 5 godina

Безразложне сузе и извињења Уликсу. Плачите над онима који српске сузе заслужују.

samo kažem

pre 5 godina

Ja sam iz mešovitog braka. 90ih kao dete sam trpeo najstrašnije uvrede vršnjaka koje su najverovatnije roditelji huskali jer otkud su oni znali da u mojoj porodici ima i katolika?! Ja onako mali nemam pojma o čemu pričaju, ali osećam mržnju. Nisu to radili svi naravno, ali nisu bili izuzeci oni koji su me vredjali neprestano. Vremenom sam se iselio iz Srbije i napustio Beograd, ali nije razlog bio taj odnos kada sam bio mali čisto da ne bude zabune. Volim Beograd, volim Srbiju, sebe smatram Srbinom bez obzira na poreklo i rado dolazim u posetu, ali sve manje stvari me veze sem malo familije sto je ostalo i prijatelja.

translate

pre 5 godina

Za sve naciste ovde za koje je normalno da se Albanci nazivaju Siptar jer i oni nazivaju sebe Shqipëtar. Kao prvo oni nazivaju sebe Shqipëtar a ne Shiptar. Vi ste taj termin izmilsili da nas dvajate kao naciju izmedju Albanaca i Shiptara.
@
Ništa mi nismo izmislili samo smo prepisali ono što piše na guglu. Google translate je jasan i svako ga može proveriti. Ukucajte na srpskom reč "Albanac" i tražite prevod na albanski. Dobićete reč "Shqiptar" a kada uključite izgovor jasno ćete čuti "Šiptar". Nemoj nas nazivati nacistima zato što govorimo istinu. Obrati se googlu i reci im da su nacisti šta si spopao naše forume i došao da nas vredjaš zbog navodjenja nezavisnih izvora.

skandi

pre 5 godina

"Na svu srecu u Albaniji ili na sada albanizovanom Kosovu situacija je sasvim drugacija, vladaju mir, tolerancija, ljubav prema manjinama, postovanje... Ma cudo jedno."

Upravo tako! Isto je bilo na Kosmetu i u SFRJ, da budemo realni. Srbi, kao i onaj promil prosvecenih i civilizovanih Albanaca su bili na meti tih "finih i tolerantnih", ne bi li ih oterali. To je istina o kojoj niko ne prica, ali ima nas mnogo koji znamo.

D61

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom kretena sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.

Petar

pre 5 godina

Eee kada ti taksisti kreiraju javno mnjenje i vrednosti drustva... isto kao i danas, najnizi sloj drustva. A treba da budemo ponosni sto smo imali Bekima kao nekoga ko je izabrao da zivi sa nama uprkos svemu sto se desavalo oko njega i njegove porodice.

Aleksandar

pre 5 godina

I tako je ljudski sljam oterao dobre i vredne ljude iz nase zajednicke drzave Srbije.
Albancima sa Kosova ne zameram sto su se pobunili protiv Milosevica, i mi Srbi smo isto to radili od ranih 90-ih pa naovamo. Kosovskim Albancima zameram sto su izabrali da ih vode kriminalci kao Taci, Haradinaj i slicni. Takodje zameram se okrenuli protiv komsija Srba (mada je sigurno bilo i obrnuto), da je bilo volje sa obe strane mogli su da se udruze i zajedno nastupe protiv opresije SPS-a.

Eh, bolesnih li vremena

pre 5 godina

Ubeđena sam da nijedan Beograđanin nije mrzeo tvog oca, posebno Beograđanke. Naprotiv. Bio je gospodin u pravom smislu reči.
Što se tiče taksiste i sličnih mu polupismenih budala, tu nema pomoći - u bilo kom narodu uvek ćeš naći takve spodobe.
Želim ti sve najlepše. Priznaj da je lakše i danas Albancu da živi u Beogradu no Srbinu u Prištini, nažalost.

Neinformisan

pre 5 godina

Nije tebi druze u zivotu lose bilo kad si Hrvatsku odmah zamenio Ibicom. Prosecan stanovnik zemlje tih godina nije video more osim na razglednici i u sopstvenom secanju.

m1k3

pre 5 godina

Brate, al' se tesko zivelo, Ibica, ludnica...
Samo kod nas ima toliko glumaca ciji su roditelji ili bili glumci ili neke pozicije u pozoristu... I onda on dodje da meni soli pamet kako je on bio cool, a mi smo budale... Naravno da smo budale, jos uvek...

Esta grasa

pre 5 godina

I, koja je svrha ovog clanka? Glumca proganja totalno nebitan u zivotu rasista taksista ili to sto je izbegao "bilo koju" vojsku? Ne vidim svrhu ovakvih izjava, proslo je 20 godina od poslednjeg rata i iskreno nikog danas ne zanima sta se tad desavalo, mada mnoge zanima sta se desava danas, npr. 30posto ezaposlenosti na Kosovu, kamenovanje Srba i Borca puna Goranaca koji su ovde izbegli, pre svega par godina.

Ja

pre 5 godina

Beni

Ti nekom pricas o nacistima? Pa em sto ste otvoreno stali uz Hitlera, laznu albansku naciju se stvorili tako sto ste sve etnicke grupe u Albaniji nasilno albanizovali, medju njima i Srbe, kojima ste i imena nasilno promenili! Kome ti pricas price, sram vas bre bilo!

djole

pre 5 godina

ajde sta se nakacili na siptar, kao srbi ih jedino tako zovu, a i albanci imaju podrugljiv izraz za srbe - ška.
to je skoro pa norma na balkanu.

ja

pre 5 godina

Kako laže , išli smo u osnovnu zajedno, družili se u kraju, nikada nije imao problem. Bilo je još jedan albanac i jedan musliman i niko od njih nikada nije imao nikakav problem niti ih je ko ikada prozvao na nacionalnoj osnovi. Od liona do olimpa ta generacija je operisana od takve mržnje. On je trebao da ide u vojsku 87/88, to nikakve veze sa ratom nije imalo....a Bekim skoro nikada nije bio u Beogradu, jako retko i na par dana.

J.

pre 5 godina

Koliko znam rec Siptar nije pogrdna i oznacava albanca tj znaci albanac
Ja
Slabo znaš, reč je pogrdna, za Srbe ima negativnu konotaciju, kao i za Albance, i upravo zato i insisirate, ti i mnogi drugi, na tom nazivu. Kao i Iskander, pravite se naivni, nemojte samo da kažete da Nemce zovete Deutsche, a Grke Ellinos, jer se sami tako nazivaju.
Obrglajznica, a ko prodaje kuće Albancima? Srbi? Pa što ih prodaju?

DAVOR

pre 5 godina

Malo mu zameram sto je ostavio roditelje, a pogotovo mamu na milost i nemilost raznim ludacima, pogotovo kada mu je otac presvisao od tuge i rzocarenja.

ne fantaziraj

pre 5 godina

@alban

Slabo ste vi ratovali protiv Turaka, to su bili retki momenti kada vam nije bilo dovoljno sta ste od njih dobili i kada niste mogli da haracite druge jos vise, mnogo duze i intenzivnije ste saradjivali i zajedno maltretirali druge. Tako ste se i Kosova docepali.

A.Б.

pre 5 godina

Отац му је био одличан глумац, али је мрзео србе од малих ногу.
Прочитајте његову књигу, па ћете видети.

Miki iz CH

pre 5 godina

Deca iz mesanog braka... njima nikad lako kad je rat... i posle rata.
mogu da vam kazem! i ako se oces kao srbin i imaš pravoslavnu veru... ljudi te gledaju kao neprijatelj.

HanSolo

pre 5 godina

@Bosanac

Bolje ćuti ti I tvoji slični.. Šta piše u Suri 5:51 u tvojoj "svetoj" knjizi..

Ti I tvoji slični ste licemeri neviđeni.. Kao vi ste tako miroljubljivi a vaš profet ratovao protiv sobstvenog plemena..
Alija je tražio da se živi po izlamskim pravilama u BiH.. Kako to sad nisi čitao njegovu knjigu.. Svi vi ste navikli da glumite žrtve ali treba dvoje za tango.. Licemeru..

phoeb

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog...
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Isto tako, taj naš ružan obučaj da beogradske taksiste nazivamo "ljudski talog". Svaki oblik diskriminacije je ružan.

Blavor

pre 5 godina

Ali otvorio je pekaru, oplakah, sto svi Albanci otvaraju pekare, salimo se malo, dobar glumac, a glumci su većinom, kosmopolite i bar kod njih ne postoji ne tolerancja oko vjere, nacije i tih sitnica oko kojih se trvemo mi sa 300 eur platom...

Aluvial

pre 5 godina

Niko iz Srbije a pogotovo ne iz Beograda nije proterivan niti proteran. Iz Hrvatske , BiH i tzv Kosova* stotine hiljada Srba od kojih su mnogi dosli u Srbiju i ziveli su i zive u skladu sa komsijama drugih nacionalnosti. Iako su sami proterani. A to da ti neko kaze da ne voli adresu zbog Siptara jeste gadno ali benigno prema onome sta se desavalo po ex YU. Beograd je pravi kosmopolitski grad. Uvek otvoren za sve. Na prvom mestu naravno srpski ali za sve podjednako. Na to treba da smo ponosni.

jsx

pre 5 godina

@Darko
Evo od coveka koji je rodjen u Beogradu da ti kaze kako ti je komentar odvratan. Kao se stidis ljudi koji proteruju Albance, a onda ti zelis da proteras sve koji nisu rodjeni ovde.
I ti mislis da si bolji od "dosljaka", a zapravo nema neke razlike izmedju tebe i najgorima medju njima, ako su uopste i bili "dosljaci" ti koji su terali coveka.

Mihailo

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38)


Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem?

nedostizni

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Albanija se zove Šćiperija. Albanski jezik - gjuha Shqipe (Šćipe). Oni se međusobno zovu Šćiptar. A Šiptar je slovenizirana verzija reči Šćiptar. I dosta više te političke korektnosti koja u ovom slučaju čak nema ni osnova.

Molim objavite komentar.

Alex

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38)

Oni sami sebe tako zovu, to nisu Srbi izmislili.

sale

pre 5 godina

Ti isti taksisti nekada govore i protiv Srba koji su dosli iz Hrvatske, zaista više nemam vremena da se svađam sa njima. Stoka nevaspitana i treba Cargo da nastavi sa radom

Darko

pre 5 godina

Pravi beograđanin nikada nikoga nije terao niti proterivao, proterivali su oni koji su došli u Beograd i od kojih ne može više da se čuje normalni beogradski govor. Da je to tako potvrđuje činjenično stanje a to je da mesta koja su nekada bila posećivana od beogradske kulturne elite sada ne možete da prepoznate, počev od fizionomije ljudi koji su došli zatim akcenta pa kulture.

Emigrant

pre 5 godina

Pa nisu samo Albance terali. Ja licno znam i Slovence koji su nam bili prijatelji. Zvali su ih vise puta dnevno da im kazu da idu u Sloveniju, tamo neke '91. A oni rodjeni i odrasli u Beogradu. Kako promene broj, sutradan opet isto...

МАЛИ ЧОВЕК

pre 5 godina

Не могу да прећутим. Видим да овде коментаре највише дају људи који не познају језик о коме је реч. Не постоји реч, појам Албанац, Албанија у шиптарском језику. И тачка.

rupa

pre 5 godina

Secam se dobro tog primitivnog omalozavanja Albanaca u Srbiji jos od 80tih godina. Ti pametnjakovici su mislili da su neka "uzvisena rasa", ali sve je na kraju doslo na svoje mesto, i Srbija je zavrsila kao poslednja rupa u Evropi.

пензија

pre 5 godina

@бла бла
па ти можда ниси од тих,ал де факто је маса људи са косова продала тамо имања за дебеле паре, па онда дошли у шумадију да глуме мученике, где су по кратком поступку, преко реда, добијали државне послове и масне плате. многи косовари и дан данас примају дупле плате и косовске и србијанске. има на косову правих жртава али има и страшних преваранта.

Superhik

pre 5 godina

Zašto ovaj mladi glumac,iz beogradskog kruga,zaštićen kao beli medved, cenjen,angažovan,zaposlen, govori nešto što nije tačno ! Ko je njega terao u vojsku kad ni mene(ovakvog)niko nije terao. Jedno je u pravu:da su slučajno oterali i mene i njega do ove krvave i podle predstave raspada društva i države ,verovatno,ne bi došlo !

pepe

pre 5 godina

Za sve neuke. Šćipetar je naziv kojim oni sebe sami nazivaju, dakle nije pogrdno. Izraz Albanac su im skovali Austrougari kad su im krajem 19 i početkom 20 veka pravili državu i nacionalnu svest, jer je do tada nisu imali.

kadinjaca ipak pala

pre 5 godina

Samo me interesuje kako je uspeo da nadje americku ambasadu u Barseloni?! To je nesto svakako o cemu katalonski separatisti sanjaju!

Aleksandar21

pre 5 godina

pustiti uber gde rade obični momci koji se školuju,studiraju,ljudi kojima bi to bio dodatni posao...fini,kulturni..lično vozim po evropi ljude...najviše sa prostora ex YU,svi su složni u tome da je politika kancer koji nas je sve porazii,pozdrav dobrim ljudima.

Beni

pre 5 godina

Za sve naciste ovde za koje je normalno da se Albanci nazivaju Siptar jer i oni nazivaju sebe Shqipëtar. Kao prvo oni nazivaju sebe Shqipëtar a ne Shiptar. Vi ste taj termin izmilsili da nas dvajate kao naciju izmedju Albanaca i Shiptara. I crnci sebe nazivaju Niger ali nikada nisam cuo da vi crnci nazivate Niger, Grke ne nazivate Helasi, pa vi kao jedini nazivate Vienu Bec, zasto ne nazivate nju kao oni?

Vale

pre 5 godina

Svako ima svoju tužnu priču iliti lošu epizodu, to ti je život. Pređeš preko toga a ako ti ne valja Beograd i Srbija paljba brate.
Svim neBeogradjanima kojima je Beograd pružio afirmaciju i posao (čitaj tvom pok. ocu) ispade najlošiji grad.

Mara

pre 5 godina

@Sima da ne budem pogresno shvacena, jer se ostro protivim svakom obliku mrznje na nacionalnoj osnovi, ali Siptar nije uvreda, oni sebe tako nazivaju, Albaniju zovu Siptarija ako se ne varam. Prosto je vremenom dobilo ruznu konotaciju.

kliker

pre 5 godina

Oprostite ali ja ne verujem u ovu pricu o taksisti... Mozete sada da mi lupate minuse ali prosto (mi srbi) tih godina smo "mrzeli" hrvate i bosnjake... albanci nisu bili ni u najavi...

Vaistinu

pre 5 godina

Dobar glumac a deluje i kao dobar čovek.
(Lakakaraka*, 4. april 2019 21:24)

Evo, mogu da potvrdim. Jedan od najboljih ex-YU ljudi koje sam upoznao ovde u Njujorku. A upoznao sam ih ne zna im se broj...

Rob Lowe

pre 5 godina

Rezultat 90-ih - mržnja prema svemu nesrpskom servirano sa vrha...a onda je vuk promenio dlaku pa još tvrdi da je promenio i ćud!!! A ja pamtim sve i ne opraštam!!!

Sasa

pre 5 godina

Šta vi imate protiv taksista? Pa dosta toga. Od toga da ste vecina propali kriminalci, od toga da ne znate da vam automobili imaju pokazivace pravca. Hoces jos ili je dovoljno?
A toticni gospodin treba biti zahvalan sto je imao mogucnos da ode odavde. Najveca zivotna greska sto u svojim 30-im nisam otisao odavde. Sad u svijim 50-im sa dorktoratom radim za 75 hiljada.

Đuro

pre 5 godina

" Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38) "

Ето, ни ти , као ни 90% Срба, појма немаш да они сами себе тако називају.Shqipëria- Šćiperija. Ништа ту није погрдно.

бе-ге блејач и згубидан

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom ... sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.
(D61, 05. april 2019 08:28)

Настави да пушиш те своје "лекове", а политичку и историјску анализу остави људима који нису под дејством наркотика. Кад београдски блејачи причају о Вуковару и Сребреници...
(Херцеговац)

Значи не...па ово је страшно, јесте ли вас двојица режирали ово, је л' ово намештено, па ово је јаче од надреалиста, од пајтоноваца, значи тресем се, падам са столице, не знам кад сам се овако смејао...

quest

pre 5 godina

@sima
pa oni i jesu siptari. ne bas tako davno je krenula 'moda' da se zovu novim imenom. negde u slicno vreme su se pojavili i romi, a kasnije i bosnjaci... albanci su u albaniji, a ovi drugi su sa kosova.

A Radmanović jede bananu...

pre 5 godina

@Sima

I ja sam protiv svake mržnje i netrpeljivosti. Nego, ko mene vređa ako mi kaže da sam Srbin?! Isto tako, Albanci sami sebe zovu, na svom jeziku, Šiptari. A uvreda je ako neko im drugi to kaže. Ja ne razumem, jel možeš da pojasniš?!

Realan

pre 5 godina

Mladje generacija slabo znaju da je Bekim, njegov otac trebalo da glumi kuma umesto Marlona Branda ! Zaista veliki glumac, a i covek. Nije trpeo nepravdu. Skoro da je glumio sebe u specijalnom vaspitanju ...

RužaMirišeKakoGodDaJeZoveš

pre 5 godina

Šiptar, Madjar, Ciganin su termini koje su Srbi preuzeli od dotičnih naroda I originalno ih tako zvali u znak poštovanja. Šćipe je termin kojim se Albanci Sami zovu a Albanac je zapadnoevropska varijanta. Moja baba je govorila Ćiptar - ne iz poruge. Madjari sebe zovu tako jer smatraju da su od plemena Magiaro a ne od plemena Huna Kako ih zapadnoevropljani zovu Hungary. Nažalost, vremenom je reč Šiptar postalo nepoželjno.
Jedini narod koga su Srbi iz poruke zvali nekim imenom je Nemačka / Nemci ali vremenom se poruga izgubila i više nema negativnu konotaciju.

Little Radoyica

pre 5 godina

@sima
Postoji jos gora varijanta kako zovu Albance: Sipci... onako posprdno, omalavazavajuce i krajnje odvratno...
Uvek mi se creva okrenu kada to cujem...

petarku

pre 5 godina

za sve one koji kazu da sami sebe zovu Siptar se sigurno vredjaju kad ih neko zove Srbijanac a drzava im se zove Srbija.
Jednostavno je, za albance na kosovu to je pogrdno

Marija

pre 5 godina

...sta je vama sve povod da pocnete da ljude nazivate imenima, teorijama da poducavate...odlican glumac i potomak dve velike super-face. Sta bi on vise trebalo da bude u vasim zivotima drugo, nego dobar glumac i sin jedne legende? Na sve imate kontra-napad - ovaj kaze "taksista rekao to i to", vi odmah "jeeeste,a sta je sa dogadjajima na Kosovu '99?!" Komentari nerelevantni i neumesni.

Bane

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Albance sa Kosova nazivaju Siptari. Albance iz Albanije nazivaju Albanci.

Sado mazo

pre 5 godina

Znaci, setite se ovog svedocenja pre nego sto krenete u „voznesenije“ sa pricom o Beogradu otvorenog srca. Nije. Pre ce biti sa otvorenim prelomom na srcu.

Todor Čačak

pre 5 godina

Svuda ima i dobrih i loših ljudi. I ako je otišao. Blago deci koja su otišla, a roditelji bolje da želite decu nego da ih žalite.

Siki

pre 5 godina

Decko Ti si super. Otac Ti je bi genije. Majka carica. Ti si nas. Postoji i druga Srbija. Ti si nas. Tvoji Savovi su ekstra film, a Tvoja Sneza briljira. Uvek doso, dobro doso

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Nisu Beogradjani nikoga terali nego samo laprdali i gledali kako da izbegnu vojnu obavezu dok su neki drugi morali da idu u rat.

Kolektor

pre 5 godina

@Sima
Na Albanskom se Albanija kaže "shqiperia" (šiperija) a malom izmenom se dobija to "šiptar" - otprilike kao kada bi neko Grku (inače pogrdan latinski naziv) rekao da je Helen (grčki naziv za Grke). Nije pogrdno, iako se koristi u pogrdnom smislu, mada i "Albanac" u Srbiji retko kod koga može da izazove neko pozitivno osećanje.

goxi

pre 5 godina

Najgore je sto oni koji nogom nisu kročili na Kosovo pričaju najgore,od 1996 putujem uglavnom poslovno,nikad ali nikad doživeo neprijatnosti nisam a u Beogradu neznam koliko,Svaka čast glumcu,genije

ubedili su nas da je crno belo

pre 5 godina

sta je problem sa siptar pa tako oni sami sebe zovu .. albanija je ime srpskog porekla za tu teritoriju... siptari su narod koji je tu doseljen u 12 veku

Ovcurina

pre 5 godina

Alo druze, svaka ti cast. Ovi kretenoidi misle da su rodjen kao neko ili nesto stvorili nesto. Sve srbi u p...m... A sta su ti ti srbi? Saka jadnika. Da ih nestane sutra niko ne bi ni primetio.
Svaka tebi cast druze. Video sam te u „Ubice mog oca“ ili kako se vec zove, i tu si napravio cudo ulogu. Ne obaziri se na ove jadnike i znaj da si ti NAS, ma odakle ti koreni. COVEK

Obrglajznica

pre 5 godina

ok a šta ćemo sa albancima (neću koristiti taj izraz na š) koji naseljavaju Srbiju kupujući za velike pare kuće od naših ljudi ? prave drugo kosovo za 30 god a ti taksista u bg-u nisi video dalje od dorČola...

only fools and horses

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar...
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Jeste, stvarno je ružno. Ne samo kod nas, već ružan običaj i albanaca na KiM i u Albaniji.
Albanci nikad nisu, pa ni sad ne zovu sebe Albancima niti svoju državu Albanijom, već Šćiperia (Shqipërial) a sebe Šćiptarima (Shqiptar). Ali iz nekog razloga im kao strašno smeta kad ih mi tako zovemo. A vi razmislite zašto je to tako i zašto insistiraju na tome. A usput obrazujte se malo odakle dolazi ime Albanija, ko ga je i kad smislio i uveo i zašto.

Јабучило

pre 5 godina

Ubeđen sam da je Uliks izmislio priču sa taksistom iz njemu znanih razloga.
(Ivica, 05. april 2019 10:15)

А ја сам, знајући какви таксисти умеју да буду, убеђен да није измислио. Штавише, убеђен сам да га је то дубоко повредило, чим памти толике године.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

@Sima covece takvi ljudi koji sve znaju nama trebaju.Angazuj se politicki imas buducnost.I da,sto ne odes za vikend u Pristinu,da malo prosetas,popijes kafu,popricas sa ljudima,kazes odakle si.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@rupa, 5. april 2019 01:28 (an apt nick, btw)
"...primitivnog omalozavanja Albanaca u Srbiji jos od 80tih godina."
Čast izuzecima - koji su od srte koja potvrđuje pravilo - ali, prema svecu i tropar... Just saying.

bojan

pre 5 godina

Daj, Ulikse, dogovorite se ti i Snežna sa Alisom, pa postavite ponovo "Zapali me" u BDP. Svi mi imamo traume, a svima nam treba i malo 'normalnosti' koja je postavljana u nekom lepom vremenu. Ta vaša predstava bila je baš to. Na stranu što svi i dalje izgledate dovoljno vitalno ;)

i meni je Nana nepoznata adresa, nikad nisam biJo, niti me je taj lokal ikada interesovao

pre 5 godina

Kako smarate vise sa tim sluzenjem vojske. Da ne idem u diskusiju, slobodno opletite i formijate mentalni profil posiljaoca komentara.
Da, sluzio vojsku, ne svojom voljom, ali gulio 12+ meseci.

Živim u Ustaničkoj

pre 5 godina

Ne znam kakav je čovek. Kao glumac je odličan. Razumem sve što govori. I ja bih tako. Iako mu nije bilo lako, zavidim mu. Jer nama je ova zemlja upropastila taj jedan život koji imamo.

Jovan

pre 5 godina

Jedan moj prijatelj nije voleo da ga zovemo po imenu, samo po nadimku. Ne znam zašto nije voleo, nešto intimno iz porodice. Ja to nisam znao, a on mi dugo nije rekao ništa jer smo bili dobri, da mene ne uvredi. Uglavnom kada su mi drugi rekli, pitao sam ga i on mije potvrdio da ne voli. Posle toga sam ga zvao po nadimku.

Mene celog života zovu nadimcima, čak različitim. Kako me oslove, tako znam iz koje grupe poznanika je ko. Ne vređa me nijedan, ali najviše volim kada su me oslovljavali po imenu, valjda zato što je to bilo retko, pa su ti prijatelji imali i poseban status.

Ne znam zašto sam vam ovo ispričao. Deluje da je tako lako biti čovek, pa ne razumem zašto je tolikima toliko teško?

Nebojša

pre 5 godina

Simo, pošto voliš da komentarišeš i da mudruješ trebalo bi da znaš da Albanci sami sebe zovu Šiptarima, to je njihovo ime za njih same. Da sam ja Šiptar ja bih se uvredio da me zovu Albancem. To je jezička manipulacijama sa političkim ciljem koji su nam centri moći nametnuli sa ciljem da se svi Šiptari poistovete sa matičnom državom Albanijom (Shqipria).
Bekim je bio vrhunski srpski glumac, njegov sin takođe, ljudi su ljudi a sve ostalo su manipulaciju.

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Jesi li ti nekad pogledao šta piše za Albaniju na geografskim kartama koje nisu na srpskom? Jesi li čuo kako oni sami sebe nazivaju?
Za taksiste se uglavnom slažem.
A slažem se i sa ovim što kaže Uliks. Bili smo budale i ostali.

cinik

pre 5 godina

sto su otisli da su pametno uradili.
(Sta je bilo Srbijanci?, 05. april
izvini a zasto bih se ja ljutio za srbijanac?????srbin srbijanac ..meni isto..

Djole Blagojevic

pre 5 godina

Odličan glumac.Mislim da nije isken ni on ni mnogi koji su tada otisli.
Bilo je komentara poput tog taksiste,ali niko u Beogradu nije stradao zato sto je druge ncije.
U Sisku,odakle sam izbegao,pre početka rata nestalo je više od 100 srba,što je do danas tabu tema.

gugl

pre 5 godina

Gospodi sa pogrdnim i malicioznim komentarima nije mesto ovde. A, tebi Ulikse svaka cast, sto si se izdigao iznad svega i ostao covek. Uvek cu rado gledati filmove, serije i predstave u kojima glumis.

YWQ

pre 5 godina

Ima masa takvih slicnih prica sa Albancima u Srbiji, Vojvodini i Beogradu. I dan danas se to desava pa ljudi nisu otisli, neki jesu neki nisu i dalje ponekad trpe tu vrstu diskriminacije u svojoj zemlji Srbiji.

Admiral

pre 5 godina

@ Sima, 04. april 2019 21:38

Čoveče oni sami sebe nazivaju Šiptarima, spusti se malo do Preševa i Bujanovca pa ćeš čuti, i u čemu je problem ako ih mi tako zovemo??

Djorgo

pre 5 godina

Imam veliko poštovanje prema Bekimu. Uliks, takodje, izgleda ide dobrim putem. Pročitao sam Bekimove knjige "Blistavo i strašno", I i II. Posebno bih preporučio prvi deo. Ljubav i mir medju ljudima.

Maskembal

pre 5 godina

Izroda ima u svakom narodu i najvise ih je na TAXI-ju ;-) Tako da od Ulixa nista novo!
Bekim je bio faca za holiwood i nike zaslizio da se za njega nesto ruzno kaze.
Sama cinjenica da na svakoj adresi u Beogradu postoje ljudi sa kojima delimo dobro i zlo mene raduje,na zalost mnogo je takvih ljudi koji su nagrabusili tokom ratova 90'
P.S. pozdrav za Hismeta

Марко

pre 5 godina

Какав је то глумчина био људи... Појма немате! 
Какав шиптар, какви бакрачи, човек је глуму подигао на један виши ниво.
Националност је беспредметна у оваквим случајевима, већ људскост и поштење.
(Ајде@, 05. april 2019 15:49)

Не претеруј. Био је просечан југословенски глумац, а син испод просека.

neutralni felsh

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)


arogantna blebetala, dodje ti da im doplatis samo da cute.

pomorac

pre 5 godina

Cesto kad sam u Americi brodom i izadjem ili kad sam u Kotoru pa dodje kruzer sa gomilom Amerikanaca pitaju me isti Do You hate Russians? I onda mi mislimo da smo samo mi ti koji ne valjamo. Sa Albancima smo susjedi, Srbi ili Crnogorci svejedno je i cinilo se jedni drugima kroz istoriju...Amerikanci ne racunajuci Beringov moreuz su hiljdama milja od Rusije i optereceni su. Pozdrav sjajnom glumcu i svim ljudima dobre volje

DusanUS

pre 5 godina

Ja bas ne pamtim tako dogadjaje iz studentskih dana. Sećam se da je jedan kreten komentarisao broj džamija u Beogradu ( u stlu ima jedna previše) i posle toga je bio persona non grata i otvoreno kritikovan zbog svojih stavova.

Јабучило

pre 5 godina

Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem? 
(Mihailo, 4. april 2019 21:54) 

Problem je sto oni sebe nazivaju Šćiptari, a ne Šiptari. 

Kako bi bilo da tebe zovu Svrbinom ili Slbinom?
(Marko, 05. april 2019 12:03)

Зову нас Серби. И?

Amoralni svetac

pre 5 godina

haris@
Ne Beograđani, jedan taksista, reče ti čovek;-)
Sima@
Pa sami sebe tako zazvaše pobogu.
Da otac mu je bio odličan glumac i pravi gospodin.
Šteta što nije bilo više tih i takvih velikih ljudi, daleko civilizovanije bi živeli, ili bi se ono bar mirnije/normalnije razišli.

raca milosavljevic

pre 5 godina

... uvek je dobro cuti svaciju pricu ... ali je neukusno i mucno izvlaciti iz konteksta i onda covek pomisli svasta ... ali to je eto demokratija modernog novinarstva ...

Балканска правила

pre 5 godina

Најбољи хлеб у Београду. Позната пекара.Имали су на Лиону, где живе, а сада су код Калемегдана.

Libero

pre 5 godina

@stranac
zasto ostavljas komentare ovde ako si tolko pametan i kad si vec otiso. Zasto se bavis nama u Srbiji ako smo uzasni i ako smo ratovali i ubijali nevine ljude, zasto se vracas ovde. Mozda si drzao kafic pre nego sto si otisao i valjao gudru u njemu, mozda si opeljesio rodbinu i prijatelje za pare preq nego sto si ,,zapalio" iz zemlje i da bi uopste mogao da zapalis pa su ti onda jurili roditelje ovde a ti nisi smeo da se vracas jer si mnogo dugovao. Zasto nikome od rodbine u Srbiji nisi nikad nista pomogao iako se hvalis da zaradjujes ozbiljne pare, iste te rodbine kod koje si za dzabe stanovao. Nemoj da nam delis lekcije jer si nula niko i nista mali mis. Skloni se.

Smuleco

pre 5 godina

Šta vi imate protiv taksista? Pa dosta toga. Od toga da ste vecina propali kriminalci, od toga da ne znate da vam automobili imaju pokazivace pravca. Hoces jos ili je dovoljno? 
A toticni gospodin treba biti zahvalan sto je imao mogucnos da ode odavde. Najveca zivotna greska sto u svojim 30-im nisam otisao odavde. Sad u svijim 50-im sa dorktoratom radim za 75 hiljada.
(Sasa, 05. april 2019 14:00)

75 hiljada..šta hoćeš, malo li je?

neutralni felsh

pre 5 godina

@neutralni felsh 

Koliko kosta da odmoris malo od komentarisanja.
(autosovinizam je ozbiljan poremecaj, 05. april 2019 13:01)


predlazes odlazak u banju ili penziju? uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.

Јабучило

pre 5 godina

Шиптар је историјско српско име за народ који се данас у српском званично зове Албанци. Поред тог имена у употреби су били (а данас врло ретко) и Арнаут и Арбанас. Чешћим коришћењем израза Албанац дошло је до извесног (мада никада у потпуности) сужавања значења Шиптар који данас делом има предност када се говори о Албанцима са Косова и Метохије. Може, а не мора да буде погрдан. У том смислу је врло сличан изразу за Швабе.

Hm

pre 5 godina

75 hiljada..šta hoćeš, malo li je?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco, 5. april 2019 18:43)

Premalo. Sa doktoratom covek da radi za 600-700e? Sramota me gde zivim...

Dragan NS

pre 5 godina

Uliks je poreklom i Albanac - Šiptar (ako je nekome lepše) i Srbin, a u stvari je kao i Bekim i Branka svetski čovek. Odličan je glumac i dobar je čovek, a anegdota u tekstu uopšte nije zlonamerna, već baš to anegdota i čovek objašnjava zašto je otišao iz Beograda tada i to sa ženom Srpkinjom. Tako da nema mesta malicioznim komentarima.

Dragan

pre 5 godina

@Sima Ispravno je reci Siptar jer se Albanci tako nazivaju (od naziva zemlje Sciperija (Albanija)). Analogno za Hrvate a na engleskom Croats (Croatia-Hrvatska, Albania-Shqipëria). Siptari su samo Albanci, ne i stanovnici Kosova i Metohije. Onaj ko je s Kosova nije Siptar. To su mi objasnjavali Albanci kada sam bio u Albaniji. Kada nekome s KiM kazete da je Siptar on ce se uvrediti.

бања за смараче

pre 5 godina

predlazes odlazak u banju ili penziju? uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.(neutralni felsh)

Важи мајсторе, ево скупићемо сви паре и послаћемо у бању и тебе и оног Low Key Lyesmith да се тамо дружите јер сте јако слични (обојица две гузе самозаљубљене и логореичне), па да се ми остали поштено одморимо од ваших мудрих коментара. Може?

Cinique

pre 5 godina

uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.
(neutralni felsh, 5. april 2019 19:22)
"Autošovinizam" je sasvim logički utemeljen kao jedan oblik šovinizma, koliko i na primer "autodestrukcija". I jedno i drugo nije normalno ni poželjno stanje, ali je savršeno moguće.
Politički gledano, autošovinizam je samo druga strana istog, avers i revers (kovanice).

Znaš zašto nema kovanih novčića kojima je na obe strane lik vladara? Zato što bi mu na drugoj strani iskopali oči ili "odsekli" nos, ko god da je.

Ljudi.

patologija

pre 5 godina

@neutralni felsh

Kritika i samokritika je jedno, sovinizam i autosovnizam je nesto drugo. Postoji jasna razlika, ili mozda hoces da kazes da ne postoji ni sovinizam npr. Srba prema Albancima ili Hrvatima i obrnuto i da se radi samo o "elementaranoj" kritici?

bla bla

pre 5 godina

Koliko sam samo puta doziveo da mi ljudi dok pricmo pljuju ljude sa Kosova kako su im krivi za sve u zivotu, a ja sam inace sa Kosova. Samo precutim. Sada zivim u inostranstvu, i manji sam stranac ovde, nego u svojoj zemlji. Ne planiram da se ikada vise vratim.

Sima

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.

Bosanac

pre 5 godina

Imao sam djevojku uBgd i dolazio sam tamo 2-3 puta mjesecno nekih 3 godine. Skoro pa svaki puta sam dozivio neku slicnu neugodnu situaciju. Recimo taxista me obavezno pita jesi nas il? Posto nas Bosance lako po naglasku prepoznate.. Znaci, kod nas je nekulturno pitati nepoznatu osobu o naciji... Od djevojkinih komsija sam dozivljavao svakakve gluposti, neke uvrede, neki zakljucci sve na nacionalnoj osnovi. A sto je najgore, svi ti ljudi au ubjedjeni da je ok sve to sto kazu i da ne vrijedjaju, ali bi ih uvrijedilo da ja njima to isto kazem za njihovu drzavu, politiku, religiju, grad..
Strasno je kakvi ste nacionalisti postali. Stari pricaju da niste bili, ali sada definitivno jeste. Necu reci avi, ali velika vecina. Mrznja svega sto nije skrpsko i pravoslavno vam je toliko normalna da u tome ne vidite nista cudno. A to je strasno!

Mihailo

pre 5 godina

Trebao si u Tiranu da odeš...tamo bi sa taksistom našao zajednički jezik...a mogao si i da ostaneš tamo i gradiš karijeru u njihovim čuvenim filmskim ostvarenjima, naravno, baziranim na njihovoj veličanstvenoj književnosti...
Definitivno si trebao da odeš i naravno, ostaneš tamo.

Zamisli.. Išao iz Nane, a nisi mogao na more u Hrvatsku, pa se malo letovalo na Ibici...tu si me rastužio, recimo...i baš ti je bilo bzv u Beogradu i Srbiji... I sada si našao da pljuješ to...
A koja je to druga vojska bila regularna, pa nisi hteo ni u jednu vojsku...

Licemerje...a u Srbiji svaka osoba koja ima nameru da kaže nešto ružno o njoj..odmah dobije prostor u medijima.

A da...Šta bi drugo otvorio nego pekaru...

Boki

pre 5 godina

Posle 28 godina prica da ga je neki taksista uvredio?! Smesno. A jos smesnije je da jedan siptar( nista nemam licno protiv doticnog) posle 99' prica ovakvu pricu u Beogradu I jos za to dobije medijsku paznju.

Sta je bilo Srbijanci?

pre 5 godina

Vidi ti ovih pravednika ovde koji pravdaju taksistu i srpske rasiste. A nedaj boze da im neko kaze da su Srbijanci - normalan naziv u BH i Hrvatskoj za stanovnike Srbije - da vidis kako bi eksplodirali. Sve u svemu, dokaz koliko smo pali i dokaz za ove sto su otisli da su pametno uradili.

Огњен

pre 5 godina

А шта си очекивао да ти каже после толико побијених Срба на Косову? Браво само тако?! Па шта да је одличан глумац? Па шта да је Албанац или како то и они сами кажу Шиптар. Његови сународници су чинили и дан данас чине злочине над Србима и као основно отимају нам територију у савезништву са Америком. Јел' зато што је он добар глумац и што му је таксиста то рекао сад ми сви треба да саосећамо са њим? Да ли он саосећа са тугом и болом српских мајки којима су ОВК побили синове на њивама, рушили нам цркве, палили манастире, касапили тела српских домаћина и трговали њиховим срцима. Што о томе није рекао ни речи? А и ви што погињете главе и стидите се што сте Срби и вас ми је доста.

Montenegringo

pre 5 godina

Oprostite ali ja ne verujem u ovu pricu o taksisti... Mozete sada da mi lupate minuse ali prosto (mi srbi) tih godina smo "mrzeli" hrvate i bosnjake... albanci nisu bili ni u najavi...
(kliker, 05. april 2019 01:58)Hvala za komentar jer se vidi da mrzite svakoga, cast izuzecima

Херцеговац

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom ... sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.
(D61, 05. april 2019 08:28)

Настави да пушиш те своје "лекове", а политичку и историјску анализу остави људима који нису под дејством наркотика. Кад београдски блејачи причају о Вуковару и Сребреници...

Trpinjac

pre 5 godina

Mi smo svojom mržnjom prema svima doveli do raspada Juge. Mi sve mrzimo i nas svi mrze, to nijedan drugi narod odavde ne može da kaže. E zato nam je tako, sreća jedna neopisiva.

mile

pre 5 godina

@Palanka

Svaka ti ko u Njegosa! Postujem ovog lika kao glumca ali sto nije nesto rekao o Ramusu Haradinaju, Hasimu Taciju i ostlim albancima na teritoriji Srbije koji Srbiju ne postuju nego opleo bas po taksisti iz BGa!

Petrit

pre 5 godina

Stvarno mi je zao kada vidim ovoliko neznanje kod vas komsije.
Albanac naziva sebe Sqipetar( a ne siptar, sto je pogrdna rec na srpskom ili bar ima takvu konotaciju) Kad vi nas albance nazivate u originalu zasto onda ne zovete i Nemce Engleze, Holandjane u originalu
Sqitpar je sqiptar bio on iz Albanije ili Kosova tako da nemojte molim vas da ponavljate to vise jer jedan je shqiptar(albanac) ne dele se oni po teritoriji. Podelili ste ih vi svojim neznanjem( jesu li Srbi iz RS isti sa ovima iz SR). Pozdrav iz Pristine

Čibe

pre 5 godina

E neka si otišao zbog taksiste. Da nisi pobegao u njujoršku pekaru, morao bi da služiš vojni rok. Sreća tvoja da ne mobilišu trenutno u Americi, od njih ne bi pobegao.

1389

pre 5 godina

Kamo sreće da su Srbe na Kosovu samo pogrdno nazivali. Proterivali su ih sa svojih ognjišta, otimali im imovinu i ubijali. Sve uz ozbiljan islamski fundamentalizam, oružani terorizam i rušenje ustavnog poretka Srbije.
Sada se posle svega pravi drama zašto je neko u Beogradu rekao reč Šiptar. Moje lično mišljenje je da su Albanci ili Šiptari kako je kome drago odlično prošli u Srbiji i dalje prolaze odlično. Mnogo bolje nego Srbi u svojoj zemlji na Kosovu.

Ivica

pre 5 godina

Bekim Fehmiju je bio omiljeni glumac u Srbiji i naša publika ga je obožavala, Beli Bora i Žarko Munižaba će zauvek ostati u našim srcima. Ubeđen sam da je Uliks izmislio priču sa taksistom iz njemu znanih razloga.

Боро и Рамиз

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.
(nenad)

100 сома долара за "одређене грађевинске радове"? Па шта му је, облагао пекару плочама од сувог злата?

rupa

pre 5 godina

Secam se dobro tog primitivnog omalozavanja Albanaca u Srbiji jos od 80tih godina. Ti pametnjakovici su mislili da su neka "uzvisena rasa", ali sve je na kraju doslo na svoje mesto, i Srbija je zavrsila kao poslednja rupa u Evropi.

Jedna lavica

pre 5 godina

Ovaj dečko je živeo u blizini moje srednje škole i uvek sam ga gledala sa prozora i pitala se kako neko može da bude toliko dobar frajer. Njegov otac, jugosloven, je jedan od najvećih intelektualaca i glumaca na našim prostorima. Hvala im što su živeli u Beogradu i što su oplemenili našu kulturu, grad i prostor. Toliko o temi Albanaca.

D61

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom kretena sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.

Biba

pre 5 godina

Mnogo je veca mrznja okolnih naroda prema Srbima nego mrznja Srba prema komsijskim narodima. Ima nas raznih ali Beograd je uvek bio i ostao najotvoreniji grad za sve razlicite ljude sa celog Balkana. U moje odeljenje devedesetih godina isao je decak Albanac koji je sa celom porodicom ziveo i ostao u Beogradu - nikad nijedan jedini problem nije imao. Prve komsije u zgradi su mi Hrvati - nikad nikakvih problema. Srbi su ti koji su doziveli sudbinu da moraju da beze iz svih susednih nam zemalja posle raspada Jugoslavine i bili su diskriminisani i pre samog raspada. Srbiju su napustali ljudi koji su zeleli negde preko granice da zapocnu novi zivot i ostave za sobom bedu i inflaciju, a ne zato sto ih je neko terao jer su druge religije ili nacionalnosti.

Dragan

pre 5 godina

Otac je bio odlican glumac. Za uloge koje je odigrao ne mogu da zamislim nikoga drugog umesto njega. Nemam razloga da sumnjam da je bio i dobar otac. Medjutim, pre oko 30 godina prekinuo je pozorisnu predstavu u Beogradu i binu zloupotrebio da bi odrzao govor u kojem je podrzao terorizam na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je najuren iz pozorista i nikome normalnom nije pali na pamet da ga zaposli. Tu i tada su sve maske pale. Tada je za mene umro prvi put.

Марко

pre 5 godina

Какав је то глумчина био људи... Појма немате! 
Какав шиптар, какви бакрачи, човек је глуму подигао на један виши ниво.
Националност је беспредметна у оваквим случајевима, већ људскост и поштење.
(Ајде@, 05. april 2019 15:49)

Не претеруј. Био је просечан југословенски глумац, а син испод просека.

Marko

pre 5 godina

Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem?
(Mihailo, 4. april 2019 21:54)

Problem je sto oni sebe nazivaju Šćiptari, a ne Šiptari.

Kako bi bilo da tebe zovu Svrbinom ili Slbinom?

Beni

pre 5 godina

Za sve naciste ovde za koje je normalno da se Albanci nazivaju Siptar jer i oni nazivaju sebe Shqipëtar. Kao prvo oni nazivaju sebe Shqipëtar a ne Shiptar. Vi ste taj termin izmilsili da nas dvajate kao naciju izmedju Albanaca i Shiptara. I crnci sebe nazivaju Niger ali nikada nisam cuo da vi crnci nazivate Niger, Grke ne nazivate Helasi, pa vi kao jedini nazivate Vienu Bec, zasto ne nazivate nju kao oni?

Little Radoyica

pre 5 godina

@sima
Postoji jos gora varijanta kako zovu Albance: Sipci... onako posprdno, omalavazavajuce i krajnje odvratno...
Uvek mi se creva okrenu kada to cujem...

...

pre 5 godina

Ja sam imao (najboljeg) drugara muslimana, čijeg su starijeg brata maltretirali samo zato što je bio musliman kada je počelo 90ih da se kuva u BiH i HR, a dečko bio banja. Isto su "otišli", da se spasu, meni bilo krivo i dan danas. Isto tako, pre neki dan saznah od drugara kako su tukli nekog Tačijevog rođaka SVAKI DAN u osnovnoj školi, dok se sa svojima nije odselio iz Srbije.

I posle se čudimo i nije nam kao jasno zašto sve i kako.

stranac

pre 5 godina

Devedesetih sam napustio Srbiju. U tudjini sam upoznao mnoge ljude sa prostora cele bivse Jugoslavije - Srbe, Hrvate, Makedonce ... pa i Albance. Svi smo se druzili sve vreme ratova sasvim normalno, igrali smo basket vikendom, a svu tu vasu politiku, religiju i ratove nismo nijednog momenta uzimali u usta. I bilo nam je super! Dok ste se vi tamo tukli i isli u rat po necijem naredjenju, umesto da ste odbili naredjenje i rekli NECU! Ja sam to uradio devedesetih i nisam se pokajao! Ocigledno je vama tamo potrebna strana vlast da vas dovede u red, jer kada radimo za stranog gazdu mi se slazemo kao da smo braca, ali ne dao bog da odemo u svoju zemlju - zaratimo za 5 minuta. Isto tako, kada nam stranac komanduje i gazduje mi ga slusamo i medjusobno se postujemo, ali ne dao bog da menadzer postane neko od nasih - odmah osetimo zavist i pitamo se ko je on da bi bio na toj poziciji kada sam ja to vise zasluzio itd. Cudna smo ti mi sorta, zato i propadamo kao nacija. Mislim na sve Jugoslovene odreda, ne samo na Srbe! Jedino su Slovenci tu izuzetak!

Srba Petrović

pre 5 godina

"Svae godine smo išli u Hrvatsku na more a te godine smo morali na Ibiku."
Mene su roditelji vodili samo jednom na more, jer smo bili siromašni. Tebi je život stvarno bio težak,svi placemo.

petarku

pre 5 godina

za sve one koji kazu da sami sebe zovu Siptar se sigurno vredjaju kad ih neko zove Srbijanac a drzava im se zove Srbija.
Jednostavno je, za albance na kosovu to je pogrdno

Никола У.

pre 5 godina

Безразложне сузе и извињења Уликсу. Плачите над онима који српске сузе заслужују.

t.

pre 5 godina

Znaci, tatin sin se vracao iz diskoteke, sa "dve drugarice" i to pre ili posle letovanja na Ibici? I na sve to, jos i taksista. Zaista, teski oblici diskriminacije i mrznje i teskog zivota.

wlad

pre 5 godina

U svakom slucaju je prosao mnoooooooogo ali mnoooooogoe bolje nego Srbi u Pristini. Oni koji su jos tamo, imaju problema da odu do samoposluge i da privire iz stana ili iz dvorista a ne da idu do diskoteke, da snimaju filmove i daju intervjue albanskim medijima.

A.Б.

pre 5 godina

Отац му је био одличан глумац, али је мрзео србе од малих ногу.
Прочитајте његову књигу, па ћете видети.

nenad

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.

Marko

pre 5 godina

a kako siptari nazivaju Srbe?skije bese?siptar znaci siptar i to je njihov naziv nema tu niceg pogrdnog koliko se secam sami sebe su nazvali tako za vreme drugog svetskog rata kad sse proculo da he hitler naredio da se ubija po azbucnom redu...a skije sta znaci u prevodu dal je to nesto pogrdno? i vi ig kao branite komentarima...siptar je siptar i uvek ce biti siptar tacka.

soko sinji

pre 5 godina

Vidi ti ovih pravednika ovde koji pravdaju taksistu i srpske rasiste. A nedaj boze da im neko kaze da su Srbijanci - normalan naziv u BH i Hrvatskoj za stanovnike Srbije - da vidis kako bi eksplodirali. Sve u svemu, dokaz koliko smo pali i dokaz za ove sto su otisli da su pametno uradili.
(Sta je bilo Srbijanci?, 05. april 2019 10:59)
Glupo ti je poredjenje totalno. Srbi iz Srbije sebe ne nazivaju Srbijancima za razliku od Albanaca koji sebe nazivaju Siptarima. Dakle mi njih zovemo onako kako oni sami sebe zovu, a to nikako ne moze biti pogrdno, jer ko ce sebe nazivati pogrdnim imenom (izuzetak su crnci u americkim getima koji jedan drugom tepaju sa nigger, tj. nigga, ali bijelcima zamjeraju kada ih zovu tako, no to je drugi par opanaka)? Gdje si ti vidio osim u glupoj narodnoj pjesmi da Srbi iz Srbije sebe zovu Srbijancima? Skoro pa nigdje. Dakle nema osnova za poredjenje. P.S. Na Hrvatskom i Bosnjackom jeziku rijec Srbijanac ocigledno nesto znaci, ali na Srpskom ne. Evo ja sam Srbin s druge strane Drine pa ne govorim Srbijanac nego Srbin. Pozdrav.

Goran

pre 5 godina

Otac ti je bio veliki covek a i ti si na putu da to postanes. Sto kaze nas narod "ne pada iver.....". Stavove o ratu potpuno podrzavam. Ziveo....

Mihailo

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38)


Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem?

Srbin mekedonskog porekla

pre 5 godina

E pa pazi ovako, kada bi albanci koji zive u Srbiji priznali zakone Republike Srbije nikada ne bi bilo nikakvih problema!

dana

pre 5 godina

Ako ste čitali tekst onda ste mogli i da pročitate ,,nisam hteo da idem u bilo koju vojsku,,.Na teritoriji Srbije postojala je jedna legalna vojska koju je svaki mladić ukoliko je zdrav služio u određenom periodu,zar ne.Ako osuđujemo taksistu a i jeste za osudu ,treba pomenuti i da se ni on ne razlikuje bitno od tog istog taksiste.Njegov verovatno razlog je upravo taj što je vojsku hteo da izbegne a ne što se osećao ugroženim ,a izbegavanje odlaska u vojsku svakako je njemu najpoznatiji a mi možemo samo da pretpostavimo da se bojao odlasku na Kosovo i Metohiju i eventualnog sukoba sa Šiptarima ,što ga delimično mogu razumeti ali u tekstu nije ni jednog momenta osudio predstavnike tzv Kosova.Pa sad vi vidite da li ima razlike između taksiste i glumca ili su zapravo isti.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Sami sebe tako zovu. Inače nemoj mnogo da mi se sekiraš, ni oni nas ne zovu Srbima, već imaju prigodan naziv. Obožavam vas koji se uporno posipate pepelom...

J.

pre 5 godina

Koliko znam rec Siptar nije pogrdna i oznacava albanca tj znaci albanac
Ja
Slabo znaš, reč je pogrdna, za Srbe ima negativnu konotaciju, kao i za Albance, i upravo zato i insisirate, ti i mnogi drugi, na tom nazivu. Kao i Iskander, pravite se naivni, nemojte samo da kažete da Nemce zovete Deutsche, a Grke Ellinos, jer se sami tako nazivaju.
Obrglajznica, a ko prodaje kuće Albancima? Srbi? Pa što ih prodaju?

Bilo jednom u Pristini

pre 5 godina

Zasto ne objavljujete moj komentar kako je otac mog druga ubijen od strane albanca u soliteru u pristini 99te, prvog komsije sa kojim su dve decenije ziveli u miru??? Zasto ne napisete/pitate gospodina koliko Srba zivi u pristini danas i da li oni imaju pravo da zive a kamo li da daju intervjue! Vi ste sramota vi pisete tekstove da bi maltretirali ljude u Srbiji.

Sado mazo

pre 5 godina

Znaci, setite se ovog svedocenja pre nego sto krenete u „voznesenije“ sa pricom o Beogradu otvorenog srca. Nije. Pre ce biti sa otvorenim prelomom na srcu.

Superhik

pre 5 godina

Zašto ovaj mladi glumac,iz beogradskog kruga,zaštićen kao beli medved, cenjen,angažovan,zaposlen, govori nešto što nije tačno ! Ko je njega terao u vojsku kad ni mene(ovakvog)niko nije terao. Jedno je u pravu:da su slučajno oterali i mene i njega do ove krvave i podle predstave raspada društva i države ,verovatno,ne bi došlo !

Ovcurina

pre 5 godina

Alo druze, svaka ti cast. Ovi kretenoidi misle da su rodjen kao neko ili nesto stvorili nesto. Sve srbi u p...m... A sta su ti ti srbi? Saka jadnika. Da ih nestane sutra niko ne bi ni primetio.
Svaka tebi cast druze. Video sam te u „Ubice mog oca“ ili kako se vec zove, i tu si napravio cudo ulogu. Ne obaziri se na ove jadnike i znaj da si ti NAS, ma odakle ti koreni. COVEK

киза Д

pre 5 godina

Нормално да је измислио причу..драматизација.Његов отац је био омиљен глумац и поштован и у време о коме говори.Наши људи умеју вербално да претерају иако се у стварности не понашају тако.Ми се не поштујемо међусобно и то је наш највећи проблем.
Аутошовинизам је на врхунцу како живите са толиком негативношћу.

Manzanita

pre 5 godina

Svaka ti ko u Njegosa! Postujem ovog lika kao glumca ali sto nije nesto rekao o Ramusu Haradinaju, Hasimu Taciju i ostlim albancima na teritoriji Srbije koji Srbiju ne postuju nego opleo bas po taksisti iz BGa!
(mile, 5. april 2019 10:49)

Zašto bi on pričao o Ramušu Haradinaju, Tačiju ili bilo kome drugom? Čovek je rođen u Srbiji, odrastao u Srbiji i naravno da priča o svojim iskustvima u istoj toj Srbiji.

Marko

pre 5 godina

250 hiljada Srba sa Kosova je proterano, a nekoliko hiljada pobijeno. I sad je problem sto je taksista 91. nekome rekao da ne podnosi Siptare.

swe

pre 5 godina

Na svu srecu u Albaniji ili na sada albanizovanom Kosovu situacija je sasvim drugacija, vladaju mir, tolerancija, ljubav prema manjinama, postovanje... Ma cudo jedno.

Darko

pre 5 godina

Pravi beograđanin nikada nikoga nije terao niti proterivao, proterivali su oni koji su došli u Beograd i od kojih ne može više da se čuje normalni beogradski govor. Da je to tako potvrđuje činjenično stanje a to je da mesta koja su nekada bila posećivana od beogradske kulturne elite sada ne možete da prepoznate, počev od fizionomije ljudi koji su došli zatim akcenta pa kulture.

samo ti nabavi ogledalo

pre 5 godina

@rupa

Poslednja rupa u Evropi je upravo tvoja "drzava kosova" sa najmanjim platama, najmanjim penzijama, najvecom enzaposlenoscu, najmanjim izvozom, najmanjim stranim ulaganjima, u zadnjih 4 godine 10% Albanaca je otislo, ratni zlocinci i kriminalci Taci i Hradinaj na vlasti, zicana ograda oko manastira i crkvi, oskrnavljena groblja, etnicki ocisceni svi gradovi... A ni maticna Albanija ti ne zaostaje puno.

žilijen, drago mi je

pre 5 godina

Koliko god odvratno bilo to etiketiranje Albanaca i drugih u Srbiji, i koliko god se protiv njega uvek treba usprotiviti, gledano u kontekstu, to je opet, nažalost, mnogo korektniji tretman nego onaj koji su Srbi imali u komšiluku. Mislim u, žaliti se na ksenofobne taksiste dok u Prištini, Prizrenu, Uroševcu itd Srba ostaje koliko za jedan zoološki vrt je ipak malo bezobrazno, i samo neko bez mozga ili neko sa zadnjom namerom može da tvrdi da su te dve stvari ista liga. Neko će reći, ovde se govori o '91 - i ja govorim o '91, i o '87, i o' 65, a ima još. I neko će opet reći da nema veze što oni "tamo" tako rade, mi treba da budemo bolji. Ja kažem da ljudi koji to tvrde imaju ili mutnu pamet ili mutne namere, i malo mi je malo dosta takvih "argumenata", jer redovno - decenijama - Srbija se meri drugim aršinima i to merenje uzima kao izgovor za nešto mnogo gore od onoga kako se ona ponaša. Ajde malo taj neko drugi da bude bar na nivou Beograda i Srbije, pa onda kritikujte Beograd i Srbiju. U međuvremenu, obiđite nas sa ovakvim kritikama.

Мики Дорћол

pre 5 godina

а и овај момак, Уликс, погодило га шта је рекао неки олош од таксисте. Па шта можеш да очекујеш од човека који је таман писмен и паметан толико да може само "ђеврек" да окреће по цео дан? Можда су таксисти у неком граду на Западу угледни људи, код нас се зна шта су - багра, шљам и ђубре. Него, Уликс би требао да се забрине ако то исто изјави неко ко је нормалан, писмен и пристојан. Наравно, такав ништа слично никад неће изјавити. Тако да, Уликсе... опуштено, брате, ти си наш, београдска фаца.

Beogad

pre 5 godina

Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Dakle pravi Beogradjani nikad nikoga nisu terali.Beograd je Njujork za sve ostale gradove iz bivse nam drzave.

Toronto

pre 5 godina

znam pouzdano da je u New York-u prevario našeg čoveka za preko 100000 dolara. Nije mu platio za odradjene građevinske radove na svojoj pekari. iskoristi je što naš čovek nije imao čiste papire. Toliko o moralu.
(nenad, 05. april 2019 09:47)

Molim vas, dobro znam ove "naše ljude", pogotovo ove što se bave gradjevinskim radovima. Nema koga nisu prevarili i odrali. Platio sam ja debelo tu školu poslovanja sa "našim ljudima" ovde.

kliker

pre 5 godina

Oprostite ali ja ne verujem u ovu pricu o taksisti... Mozete sada da mi lupate minuse ali prosto (mi srbi) tih godina smo "mrzeli" hrvate i bosnjake... albanci nisu bili ni u najavi...

Smuleco

pre 5 godina

Šta vi imate protiv taksista? Pa dosta toga. Od toga da ste vecina propali kriminalci, od toga da ne znate da vam automobili imaju pokazivace pravca. Hoces jos ili je dovoljno? 
A toticni gospodin treba biti zahvalan sto je imao mogucnos da ode odavde. Najveca zivotna greska sto u svojim 30-im nisam otisao odavde. Sad u svijim 50-im sa dorktoratom radim za 75 hiljada.
(Sasa, 05. april 2019 14:00)

75 hiljada..šta hoćeš, malo li je?

Miško Genija

pre 5 godina

Ppznajem ga odavno, često laže na ovu temu. Kao eto neki pojedinci mu prebacuju poreklo. Ne nasedajte na priče. Kad smo bili klinci on je najviše prozivao ljude ko je odakle.

ja

pre 5 godina

Koliko znam rec Siptar nije pogrdna i oznacava albanca tj znaci albanac. Voleo bih da je drugacije ali na zalost nije. Na ovim prostorima se vodi verski rat od pamtiveka i nikako da naucimo lekciju ni mi ni siptari. Najbolje bi bilo kada bi bili razdvojeni neprobojnom barijerom,mozda bi tada bilo mirnije i bolje za sve...jbg

Siki

pre 5 godina

Decko Ti si super. Otac Ti je bi genije. Majka carica. Ti si nas. Postoji i druga Srbija. Ti si nas. Tvoji Savovi su ekstra film, a Tvoja Sneza briljira. Uvek doso, dobro doso

Bane

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Albance sa Kosova nazivaju Siptari. Albance iz Albanije nazivaju Albanci.

goxi

pre 5 godina

Najgore je sto oni koji nogom nisu kročili na Kosovo pričaju najgore,od 1996 putujem uglavnom poslovno,nikad ali nikad doživeo neprijatnosti nisam a u Beogradu neznam koliko,Svaka čast glumcu,genije

Леонардо

pre 5 godina

Pa oni sami sebe zovu Šiptari. Pre vojske (JNA) sam mislio da ih mi tako pogrdno zovemo. Oni nas zovu Škije ili tako nekako. Što se glumca tiče, znam ga iz škole,iz dvorišta (dve godine mlađi od mene, ista smena) , Šesta beogradska. Bio je malko nafuran i pun sebe, po meni ama bez ikakvog razloga, (tata čuveni glumac plus bio lepši), al je poštovao nas starije. Što se tiče taxiste, ako je tačno( mada diskutabilno), seljačina.

ja

pre 5 godina

Kako laže , išli smo u osnovnu zajedno, družili se u kraju, nikada nije imao problem. Bilo je još jedan albanac i jedan musliman i niko od njih nikada nije imao nikakav problem niti ih je ko ikada prozvao na nacionalnoj osnovi. Od liona do olimpa ta generacija je operisana od takve mržnje. On je trebao da ide u vojsku 87/88, to nikakve veze sa ratom nije imalo....a Bekim skoro nikada nije bio u Beogradu, jako retko i na par dana.

davno bese

pre 5 godina

Beograd tada i danas. Rade, Danilo, Slavenka, Haris, Bekim, Mirko... ljudi koji su se znali po prvom imenu u Beogradu 80ih. Ono sto je Haris Burina doziveo je tolika sramota i to sto mu se niko javno za to nije izvinuo pokazuje pravo lice malogradjanstine koja je bukvalno poejala nekada veliki grad. I ja sam otisao.

Alex

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38)

Oni sami sebe tako zovu, to nisu Srbi izmislili.

Vuk

pre 5 godina

Moja generacija i generacije pre i ove posle u Beogradu odrastaju i žive i idu u školu i sa Romima,muslimanima,Albancima,Madjarima,Hrvatima u mojoj školi kad sam ja išao nikad nije bilo diskriminacije i svi smo se družili i igrali lopte,a sve je to bilo nakon svega i svih ratova,pojedinaca punih mržnje će uvek biti,ali priča o nama Srbima kao ne znam kakvim sovinistima ne pije vodu i nije istina,da smo takvi ne bi onoliko propatili u proslom veku jer najgori uvek prodju najbolje u ovom svetu.

Rob Lowe

pre 5 godina

Rezultat 90-ih - mržnja prema svemu nesrpskom servirano sa vrha...a onda je vuk promenio dlaku pa još tvrdi da je promenio i ćud!!! A ja pamtim sve i ne opraštam!!!

бе-ге блејач и згубидан

pre 5 godina

Čovek je jedan od nas koji smo imali svoju zemlju, Jugoslaviju, koja je umrla s Memorandumom SANU, Vidovdanskim urankom i odgovorom ... sa druge strane… Mi više nismo isti ljudi posle svega što smo videli i osetili, sve užase bratoubilačkog rata, Vukovar, Srebrenicu, Sarajevo, hladnjače i masovne grobnice Kosova, prinudne mobilizacije u zemlji koja nije u ratu, osećao sam i osećam se slomljen,"moji" srbi i hrvati, na prvom mestu srbi, su uradili nešto što nije radjeno od II svetskog rata. Većina ljudi koji su sve to gledali i doživeli, a imaju ponešto u glavi ostali su bolesni, sa otrgnutih 30 godina života, bez nade da se išta promeni...Nije dobro...da sa 50+ godina razmišljam da idem bilo gde gde su ljudi nasmejani i obrazovani...da se jurim sa računima i sudskim izvršiteljima...da moram da pušim LEK, marihuanu, u svom kupatilu, umesto na terasi ili klupi...no good.
(D61, 05. april 2019 08:28)

Настави да пушиш те своје "лекове", а политичку и историјску анализу остави људима који нису под дејством наркотика. Кад београдски блејачи причају о Вуковару и Сребреници...
(Херцеговац)

Значи не...па ово је страшно, јесте ли вас двојица режирали ово, је л' ово намештено, па ово је јаче од надреалиста, од пајтоноваца, значи тресем се, падам са столице, не знам кад сам се овако смејао...

Aleksandar

pre 5 godina

I tako je ljudski sljam oterao dobre i vredne ljude iz nase zajednicke drzave Srbije.
Albancima sa Kosova ne zameram sto su se pobunili protiv Milosevica, i mi Srbi smo isto to radili od ranih 90-ih pa naovamo. Kosovskim Albancima zameram sto su izabrali da ih vode kriminalci kao Taci, Haradinaj i slicni. Takodje zameram se okrenuli protiv komsija Srba (mada je sigurno bilo i obrnuto), da je bilo volje sa obe strane mogli su da se udruze i zajedno nastupe protiv opresije SPS-a.

Obrglajznica

pre 5 godina

ok a šta ćemo sa albancima (neću koristiti taj izraz na š) koji naseljavaju Srbiju kupujući za velike pare kuće od naših ljudi ? prave drugo kosovo za 30 god a ti taksista u bg-u nisi video dalje od dorČola...

Dexy

pre 5 godina

Fehim i Uliks su vrhunski glumci. Imali smo i imamo sreću da su/je još na našim prostorima gde možemo uživati u njihovim umećima. Ostalo je irelevantno. Mnogo ste puni mržnje, gluposti i nekulture. Zato nam je ovako kako jeste.

alban

pre 5 godina

Vidim da mnogi nisu svatili sustinu ove price. Ne radi se ovde o nazivu 'Siptar' nego sto taj Taksista nije voleo albance. A sto se same reci tice 'shqiptar', to nije pogrdna rec za albance, naprotiv, albanci se dice time. Shqiptar, znaci: shqip (albanski jezik), Shqiponje (Orao). Kad su albanci ratovali protiv turaka, pred svaku bitku su upotrebljavali rec: hajde shqipe. Sto znaci, 'ajmo Orlovi'. Ta rec 'hajde shqipe' ne vazi samo kada se islo u rat, nego se upotrebljava i u fudbalu i bilo u kom drugom sportu. To je to.

Emigrant

pre 5 godina

Pa nisu samo Albance terali. Ja licno znam i Slovence koji su nam bili prijatelji. Zvali su ih vise puta dnevno da im kazu da idu u Sloveniju, tamo neke '91. A oni rodjeni i odrasli u Beogradu. Kako promene broj, sutradan opet isto...

prevodilac

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar.
@
Ukucaj u google translate reč Albanac na srpskom i potraži prevod na albanskom jeziku. Poslušaj kako se izgovara i čućeš reč "Šiptar" (shqiptar). Šta je ružno u tome da ih nazivamo onako kako sami sebe zovu?

Aluvial

pre 5 godina

Niko iz Srbije a pogotovo ne iz Beograda nije proterivan niti proteran. Iz Hrvatske , BiH i tzv Kosova* stotine hiljada Srba od kojih su mnogi dosli u Srbiju i ziveli su i zive u skladu sa komsijama drugih nacionalnosti. Iako su sami proterani. A to da ti neko kaze da ne voli adresu zbog Siptara jeste gadno ali benigno prema onome sta se desavalo po ex YU. Beograd je pravi kosmopolitski grad. Uvek otvoren za sve. Na prvom mestu naravno srpski ali za sve podjednako. Na to treba da smo ponosni.

Neinformisan

pre 5 godina

Nije tebi druze u zivotu lose bilo kad si Hrvatsku odmah zamenio Ibicom. Prosecan stanovnik zemlje tih godina nije video more osim na razglednici i u sopstvenom secanju.

djole

pre 5 godina

ajde sta se nakacili na siptar, kao srbi ih jedino tako zovu, a i albanci imaju podrugljiv izraz za srbe - ška.
to je skoro pa norma na balkanu.

m1k3

pre 5 godina

Brate, al' se tesko zivelo, Ibica, ludnica...
Samo kod nas ima toliko glumaca ciji su roditelji ili bili glumci ili neke pozicije u pozoristu... I onda on dodje da meni soli pamet kako je on bio cool, a mi smo budale... Naravno da smo budale, jos uvek...

teorija zavere

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar...
(Sima, 4. april 2019 21:38)

Malo obrazovanja nije zgorega! Republika Albanija se kaze "Republika e Shqipërisë". Albanci, tj. Siptari svoj jezik zovu "shqip" ili "gjuha shqipe". Sami sebe zovu Siptarima, pa ne vidim kako moze biti uvreda ako ih zovemo onako kako oni sami sebe nazivaju?

Palanka

pre 5 godina

Na stranu sto je dobar glumac, ali opet prica kako su ga klali. Alo bre pa koga taksisti beogradski nisu izvredjali, mene su neki ko Srbina iz Bosne vise vredjali, a ti od svega sto se mogli desiti ispricas ovu pricicu kako si se raspravljao s taksistom u neka doba noci. Da si Srbin u Pristinu ne bi se glave nanosao. Nikad nisam cuo da je rekao da ga je stid zbog martovskog pogroma na primer? Nije osetio nikad potrebu da osudi zlocine svojih sunarodnika.

ne fantaziraj

pre 5 godina

@alban

Slabo ste vi ratovali protiv Turaka, to su bili retki momenti kada vam nije bilo dovoljno sta ste od njih dobili i kada niste mogli da haracite druge jos vise, mnogo duze i intenzivnije ste saradjivali i zajedno maltretirali druge. Tako ste se i Kosova docepali.

МАЛИ ЧОВЕК

pre 5 godina

Не могу да прећутим. Видим да овде коментаре највише дају људи који не познају језик о коме је реч. Не постоји реч, појам Албанац, Албанија у шиптарском језику. И тачка.

translate

pre 5 godina

Za sve naciste ovde za koje je normalno da se Albanci nazivaju Siptar jer i oni nazivaju sebe Shqipëtar. Kao prvo oni nazivaju sebe Shqipëtar a ne Shiptar. Vi ste taj termin izmilsili da nas dvajate kao naciju izmedju Albanaca i Shiptara.
@
Ništa mi nismo izmislili samo smo prepisali ono što piše na guglu. Google translate je jasan i svako ga može proveriti. Ukucajte na srpskom reč "Albanac" i tražite prevod na albanski. Dobićete reč "Shqiptar" a kada uključite izgovor jasno ćete čuti "Šiptar". Nemoj nas nazivati nacistima zato što govorimo istinu. Obrati se googlu i reci im da su nacisti šta si spopao naše forume i došao da nas vredjaš zbog navodjenja nezavisnih izvora.

Sasa

pre 5 godina

Šta vi imate protiv taksista? Pa dosta toga. Od toga da ste vecina propali kriminalci, od toga da ne znate da vam automobili imaju pokazivace pravca. Hoces jos ili je dovoljno?
A toticni gospodin treba biti zahvalan sto je imao mogucnos da ode odavde. Najveca zivotna greska sto u svojim 30-im nisam otisao odavde. Sad u svijim 50-im sa dorktoratom radim za 75 hiljada.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@rupa, 5. april 2019 01:28 (an apt nick, btw)
"...primitivnog omalozavanja Albanaca u Srbiji jos od 80tih godina."
Čast izuzecima - koji su od srte koja potvrđuje pravilo - ali, prema svecu i tropar... Just saying.

gugl

pre 5 godina

Gospodi sa pogrdnim i malicioznim komentarima nije mesto ovde. A, tebi Ulikse svaka cast, sto si se izdigao iznad svega i ostao covek. Uvek cu rado gledati filmove, serije i predstave u kojima glumis.

DAVOR

pre 5 godina

Malo mu zameram sto je ostavio roditelje, a pogotovo mamu na milost i nemilost raznim ludacima, pogotovo kada mu je otac presvisao od tuge i rzocarenja.

pepe

pre 5 godina

Za sve neuke. Šćipetar je naziv kojim oni sebe sami nazivaju, dakle nije pogrdno. Izraz Albanac su im skovali Austrougari kad su im krajem 19 i početkom 20 veka pravili državu i nacionalnu svest, jer je do tada nisu imali.

ubedili su nas da je crno belo

pre 5 godina

sta je problem sa siptar pa tako oni sami sebe zovu .. albanija je ime srpskog porekla za tu teritoriju... siptari su narod koji je tu doseljen u 12 veku

Đuro

pre 5 godina

" Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 4. april 2019 21:38) "

Ето, ни ти , као ни 90% Срба, појма немаш да они сами себе тако називају.Shqipëria- Šćiperija. Ништа ту није погрдно.

kompleksi su cudo

pre 5 godina

@Montenegringo

Neko ciji je novokomponovani, milogorski "identitet" izgradjen na mrznji bi zaista trebao da zna kada treba da preskoci komentarisanje.

phoeb

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog...
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Isto tako, taj naš ružan obučaj da beogradske taksiste nazivamo "ljudski talog". Svaki oblik diskriminacije je ružan.

Mara

pre 5 godina

@Sima da ne budem pogresno shvacena, jer se ostro protivim svakom obliku mrznje na nacionalnoj osnovi, ali Siptar nije uvreda, oni sebe tako nazivaju, Albaniju zovu Siptarija ako se ne varam. Prosto je vremenom dobilo ruznu konotaciju.

Gordana Kostic

pre 5 godina

Sta da ti kazem mladi covece? Znam da smo tvog tatu gotivili do neba i nismo
davali znacaja ko je ovaj i onaj. Procitala sam knjige sto je pisao Bekim!
I dan danas zalim sto ga nema. Gore smo verovatno svi isti! Nadam da ce mo se svi sresti u budunosti..........

D.POPOVIC

pre 5 godina

@(Bosanac, 5. april 2019 10:54),
Ne lazi! Moj pokojni otac je bio bosanac i ziveo 42 godine u Beogradu od kad je dobio premestaj. Tu je i zasnovao porodicu, tu se penzionisao, tu je i umro. Nikada nije imao ni jedan problem ni na poslu, ni u komsiluku, ni u kafani, ni u crkvi, ni na ulici. Veoma cesto su nam u posetu dolazili rodjaci i prijatelji iz njegovog zavicaja i niko od njih se nikada nije zalio na bilo kog u Beogradu.

Ja

pre 5 godina

Beni

Ti nekom pricas o nacistima? Pa em sto ste otvoreno stali uz Hitlera, laznu albansku naciju se stvorili tako sto ste sve etnicke grupe u Albaniji nasilno albanizovali, medju njima i Srbe, kojima ste i imena nasilno promenili! Kome ti pricas price, sram vas bre bilo!

HanSolo

pre 5 godina

@Bosanac

Bolje ćuti ti I tvoji slični.. Šta piše u Suri 5:51 u tvojoj "svetoj" knjizi..

Ti I tvoji slični ste licemeri neviđeni.. Kao vi ste tako miroljubljivi a vaš profet ratovao protiv sobstvenog plemena..
Alija je tražio da se živi po izlamskim pravilama u BiH.. Kako to sad nisi čitao njegovu knjigu.. Svi vi ste navikli da glumite žrtve ali treba dvoje za tango.. Licemeru..

r56

pre 5 godina

Licno, izrazito mi je krivo i zao mi je sto je doziveo takvo nesto od jednog taksiste i sto postoji jako puno takvih pojedinaca u gradu i drzavi u kojoj zivim, medjutim, taj dogadjaj ne daje sovinistima iz regiona pravo da ovde izigravaju moralne gromade i da generalizuju u vezi Srba. Isto vazi i za dezurnu ekipicu autosovinista. Narocito na to nemaju prava oni koji su svoje drzave i paradrzave temeljno etnicki ocistili od Srba a one preostale Srbe i danas, u 2019. godini terorisu i maltretiraju.

Ајде@

pre 5 godina

Какав је то глумчина био људи... Појма немате!
Какав шиптар, какви бакрачи, човек је глуму подигао на један виши ниво.
Националност је беспредметна у оваквим случајевима, већ људскост и поштење.

quest

pre 5 godina

@sima
pa oni i jesu siptari. ne bas tako davno je krenula 'moda' da se zovu novim imenom. negde u slicno vreme su se pojavili i romi, a kasnije i bosnjaci... albanci su u albaniji, a ovi drugi su sa kosova.

Lajoš Vinetu

pre 5 godina

@Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Naravno da jesu, ovo je veliki grad i budala ima koliko hoces. Zato ne mozes nas milion i po da stavis u isti kalup.. nije fer. Taj Beograd je jedini bio protiv svojih gospodara 90ih, ne secem se da su u ostalim prestonicama ex Yu bili neredi kao ovde.

stranger

pre 5 godina

taksisti su na Balkanu vecinom dno dna. mene je u Sarajevu vozio taksista i pricao mi kako su Srbi genocidan narod jer jedu slaninu?! kad sam poceo da pricam sa njim i kad je primetio ekavicu samo je zacutao.

Vaistinu

pre 5 godina

Dobar glumac a deluje i kao dobar čovek.
(Lakakaraka*, 4. april 2019 21:24)

Evo, mogu da potvrdim. Jedan od najboljih ex-YU ljudi koje sam upoznao ovde u Njujorku. A upoznao sam ih ne zna im se broj...

пензија

pre 5 godina

@бла бла
па ти можда ниси од тих,ал де факто је маса људи са косова продала тамо имања за дебеле паре, па онда дошли у шумадију да глуме мученике, где су по кратком поступку, преко реда, добијали државне послове и масне плате. многи косовари и дан данас примају дупле плате и косовске и србијанске. има на косову правих жртава али има и страшних преваранта.

neutralni felsh

pre 5 godina

@neutralni felsh 

Koliko kosta da odmoris malo od komentarisanja.
(autosovinizam je ozbiljan poremecaj, 05. april 2019 13:01)


predlazes odlazak u banju ili penziju? uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.

Vale

pre 5 godina

Svako ima svoju tužnu priču iliti lošu epizodu, to ti je život. Pređeš preko toga a ako ti ne valja Beograd i Srbija paljba brate.
Svim neBeogradjanima kojima je Beograd pružio afirmaciju i posao (čitaj tvom pok. ocu) ispade najlošiji grad.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

@Sima covece takvi ljudi koji sve znaju nama trebaju.Angazuj se politicki imas buducnost.I da,sto ne odes za vikend u Pristinu,da malo prosetas,popijes kafu,popricas sa ljudima,kazes odakle si.

Boki

pre 5 godina

Ne znam sta drugi pricaju, ali cale ti je bio bas ogromna glumcina!
Takodje ne znam da li je siptar ili nije, ali mi je drago sto je bio deo srpske scene.
U mojoj zgradi, od osam ulaza ima 4 siptara koje ja znam, pijemo kafu skoro svaki dan, poznajem ih jos iz osnovne skole. Normalni ljudi, zivotare kao i ja sa 200 evra mesecno.

Realan

pre 5 godina

Mladje generacija slabo znaju da je Bekim, njegov otac trebalo da glumi kuma umesto Marlona Branda ! Zaista veliki glumac, a i covek. Nije trpeo nepravdu. Skoro da je glumio sebe u specijalnom vaspitanju ...

Esta grasa

pre 5 godina

I, koja je svrha ovog clanka? Glumca proganja totalno nebitan u zivotu rasista taksista ili to sto je izbegao "bilo koju" vojsku? Ne vidim svrhu ovakvih izjava, proslo je 20 godina od poslednjeg rata i iskreno nikog danas ne zanima sta se tad desavalo, mada mnoge zanima sta se desava danas, npr. 30posto ezaposlenosti na Kosovu, kamenovanje Srba i Borca puna Goranaca koji su ovde izbegli, pre svega par godina.

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

Dakle beogradjani su tjerali Albance na Kosovo?
(HARIS, 04. april 2019 21:24)

Nisu Beogradjani nikoga terali nego samo laprdali i gledali kako da izbegnu vojnu obavezu dok su neki drugi morali da idu u rat.

Petar

pre 5 godina

Eee kada ti taksisti kreiraju javno mnjenje i vrednosti drustva... isto kao i danas, najnizi sloj drustva. A treba da budemo ponosni sto smo imali Bekima kao nekoga ko je izabrao da zivi sa nama uprkos svemu sto se desavalo oko njega i njegove porodice.

Dragan

pre 5 godina

@Sima Ispravno je reci Siptar jer se Albanci tako nazivaju (od naziva zemlje Sciperija (Albanija)). Analogno za Hrvate a na engleskom Croats (Croatia-Hrvatska, Albania-Shqipëria). Siptari su samo Albanci, ne i stanovnici Kosova i Metohije. Onaj ko je s Kosova nije Siptar. To su mi objasnjavali Albanci kada sam bio u Albaniji. Kada nekome s KiM kazete da je Siptar on ce se uvrediti.

A Radmanović jede bananu...

pre 5 godina

@Sima

I ja sam protiv svake mržnje i netrpeljivosti. Nego, ko mene vređa ako mi kaže da sam Srbin?! Isto tako, Albanci sami sebe zovu, na svom jeziku, Šiptari. A uvreda je ako neko im drugi to kaže. Ja ne razumem, jel možeš da pojasniš?!

Blavor

pre 5 godina

Ali otvorio je pekaru, oplakah, sto svi Albanci otvaraju pekare, salimo se malo, dobar glumac, a glumci su većinom, kosmopolite i bar kod njih ne postoji ne tolerancja oko vjere, nacije i tih sitnica oko kojih se trvemo mi sa 300 eur platom...

cinik

pre 5 godina

sto su otisli da su pametno uradili.
(Sta je bilo Srbijanci?, 05. april
izvini a zasto bih se ja ljutio za srbijanac?????srbin srbijanac ..meni isto..

Maskembal

pre 5 godina

Izroda ima u svakom narodu i najvise ih je na TAXI-ju ;-) Tako da od Ulixa nista novo!
Bekim je bio faca za holiwood i nike zaslizio da se za njega nesto ruzno kaze.
Sama cinjenica da na svakoj adresi u Beogradu postoje ljudi sa kojima delimo dobro i zlo mene raduje,na zalost mnogo je takvih ljudi koji su nagrabusili tokom ratova 90'
P.S. pozdrav za Hismeta

Marija

pre 5 godina

...sta je vama sve povod da pocnete da ljude nazivate imenima, teorijama da poducavate...odlican glumac i potomak dve velike super-face. Sta bi on vise trebalo da bude u vasim zivotima drugo, nego dobar glumac i sin jedne legende? Na sve imate kontra-napad - ovaj kaze "taksista rekao to i to", vi odmah "jeeeste,a sta je sa dogadjajima na Kosovu '99?!" Komentari nerelevantni i neumesni.

Eh, bolesnih li vremena

pre 5 godina

Ubeđena sam da nijedan Beograđanin nije mrzeo tvog oca, posebno Beograđanke. Naprotiv. Bio je gospodin u pravom smislu reči.
Što se tiče taksiste i sličnih mu polupismenih budala, tu nema pomoći - u bilo kom narodu uvek ćeš naći takve spodobe.
Želim ti sve najlepše. Priznaj da je lakše i danas Albancu da živi u Beogradu no Srbinu u Prištini, nažalost.

YWQ

pre 5 godina

Ima masa takvih slicnih prica sa Albancima u Srbiji, Vojvodini i Beogradu. I dan danas se to desava pa ljudi nisu otisli, neki jesu neki nisu i dalje ponekad trpe tu vrstu diskriminacije u svojoj zemlji Srbiji.

Bokan

pre 5 godina

Samo iz razloga razjašnjenja situacije, moram da napomenem da (iz mog iskustva) bar 20% beogradskih taksista ima ozbiljan problem sa ponašanjem. Svačega sam se naslušao i često veoma uvredljivo govore o svima (sem o kolegama).
Takva kombinacija bahatosti, nepristojnosti i neznanja se retko sreće.

Nebojša

pre 5 godina

Simo, pošto voliš da komentarišeš i da mudruješ trebalo bi da znaš da Albanci sami sebe zovu Šiptarima, to je njihovo ime za njih same. Da sam ja Šiptar ja bih se uvredio da me zovu Albancem. To je jezička manipulacijama sa političkim ciljem koji su nam centri moći nametnuli sa ciljem da se svi Šiptari poistovete sa matičnom državom Albanijom (Shqipria).
Bekim je bio vrhunski srpski glumac, njegov sin takođe, ljudi su ljudi a sve ostalo su manipulaciju.

Kolektor

pre 5 godina

@Sima
Na Albanskom se Albanija kaže "shqiperia" (šiperija) a malom izmenom se dobija to "šiptar" - otprilike kao kada bi neko Grku (inače pogrdan latinski naziv) rekao da je Helen (grčki naziv za Grke). Nije pogrdno, iako se koristi u pogrdnom smislu, mada i "Albanac" u Srbiji retko kod koga može da izazove neko pozitivno osećanje.

jsx

pre 5 godina

@Darko
Evo od coveka koji je rodjen u Beogradu da ti kaze kako ti je komentar odvratan. Kao se stidis ljudi koji proteruju Albance, a onda ti zelis da proteras sve koji nisu rodjeni ovde.
I ti mislis da si bolji od "dosljaka", a zapravo nema neke razlike izmedju tebe i najgorima medju njima, ako su uopste i bili "dosljaci" ti koji su terali coveka.

kadinjaca ipak pala

pre 5 godina

Samo me interesuje kako je uspeo da nadje americku ambasadu u Barseloni?! To je nesto svakako o cemu katalonski separatisti sanjaju!

nedostizni

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Albanija se zove Šćiperija. Albanski jezik - gjuha Shqipe (Šćipe). Oni se međusobno zovu Šćiptar. A Šiptar je slovenizirana verzija reči Šćiptar. I dosta više te političke korektnosti koja u ovom slučaju čak nema ni osnova.

Molim objavite komentar.

neutralni felsh

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)


arogantna blebetala, dodje ti da im doplatis samo da cute.

Admiral

pre 5 godina

@ Sima, 04. april 2019 21:38

Čoveče oni sami sebe nazivaju Šiptarima, spusti se malo do Preševa i Bujanovca pa ćeš čuti, i u čemu je problem ako ih mi tako zovemo??

aca

pre 5 godina

ulikse,tvoga oca sam slucajno upoyna na aerodrmu u pragu.vracao se sa nekog snimanja.proveo sam sanjim dva sata u prijatnom raygovoru.nije tada bilo kafe ja kupio oko dva kg.i plasio se da ce mi oduyeti na carini a on kaye stavi u ovu moju kofercinu sa rekviyitima.toga dana u spaniji-svetsko pvenstvo u futbalu-i ja sam cekao da dodju po mene da gledam utakmicu koju smo igrali.on mi je predloyio da idemo kod njega da gledamo tv.prijatan covek.

DusanUS

pre 5 godina

Ja bas ne pamtim tako dogadjaje iz studentskih dana. Sećam se da je jedan kreten komentarisao broj džamija u Beogradu ( u stlu ima jedna previše) i posle toga je bio persona non grata i otvoreno kritikovan zbog svojih stavova.

i meni je Nana nepoznata adresa, nikad nisam biJo, niti me je taj lokal ikada interesovao

pre 5 godina

Kako smarate vise sa tim sluzenjem vojske. Da ne idem u diskusiju, slobodno opletite i formijate mentalni profil posiljaoca komentara.
Da, sluzio vojsku, ne svojom voljom, ali gulio 12+ meseci.

Djorgo

pre 5 godina

Imam veliko poštovanje prema Bekimu. Uliks, takodje, izgleda ide dobrim putem. Pročitao sam Bekimove knjige "Blistavo i strašno", I i II. Posebno bih preporučio prvi deo. Ljubav i mir medju ljudima.

only fools and horses

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar...
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Jeste, stvarno je ružno. Ne samo kod nas, već ružan običaj i albanaca na KiM i u Albaniji.
Albanci nikad nisu, pa ni sad ne zovu sebe Albancima niti svoju državu Albanijom, već Šćiperia (Shqipërial) a sebe Šćiptarima (Shqiptar). Ali iz nekog razloga im kao strašno smeta kad ih mi tako zovemo. A vi razmislite zašto je to tako i zašto insistiraju na tome. A usput obrazujte se malo odakle dolazi ime Albanija, ko ga je i kad smislio i uveo i zašto.

Балканска правила

pre 5 godina

Најбољи хлеб у Београду. Позната пекара.Имали су на Лиону, где живе, а сада су код Калемегдана.

bojan

pre 5 godina

Daj, Ulikse, dogovorite se ti i Snežna sa Alisom, pa postavite ponovo "Zapali me" u BDP. Svi mi imamo traume, a svima nam treba i malo 'normalnosti' koja je postavljana u nekom lepom vremenu. Ta vaša predstava bila je baš to. Na stranu što svi i dalje izgledate dovoljno vitalno ;)

La Piovra

pre 5 godina

Paradoksalno je da velika većina ljudi iz Srbije(van Kosova) ne voli ni Srbe sa Kosova(o Albancima da i ne govorim) i obično i njih naziva Šiptarima.Još veći paradoks je da su upravo takvi najgrlatiji u skandiranju “Kosovo je srce Srbije,”žale” srpski narod koji dole živi”(i ostalo što uz to ide),a još paradoksalnije je to da takvi,listom,nisu nikada ni bili na Kosovu,ali su prvi da pozivaju “Idemo na Kosovo” sve do momente kad bi STVARNO trebalo da se krene dole.

RužaMirišeKakoGodDaJeZoveš

pre 5 godina

Šiptar, Madjar, Ciganin su termini koje su Srbi preuzeli od dotičnih naroda I originalno ih tako zvali u znak poštovanja. Šćipe je termin kojim se Albanci Sami zovu a Albanac je zapadnoevropska varijanta. Moja baba je govorila Ćiptar - ne iz poruge. Madjari sebe zovu tako jer smatraju da su od plemena Magiaro a ne od plemena Huna Kako ih zapadnoevropljani zovu Hungary. Nažalost, vremenom je reč Šiptar postalo nepoželjno.
Jedini narod koga su Srbi iz poruke zvali nekim imenom je Nemačka / Nemci ali vremenom se poruga izgubila i više nema negativnu konotaciju.

sve spic do spica ljudkse evolucije i svi u komsiluku

pre 5 godina

Grozni su Srbi, ali zato oko Srba zive predivni narodi, ne znas koji je tolerantniji, pametniji, najstariji civilizovaniji...

Jonh Holmes i ekipa

pre 5 godina

Taj naš ružan običaj ne kod svih , ali kod dobre većine,da Albance nazivamo Šiptar. Inače beogradski taksisti čast izuzecima ljudski talog. Pre izvesnog vremena nakon duge apstinencije korišćenja istog na relaciji Dorćol- Novi Beograd, zgadi ti se život i jedva čekaš da izađeš.
(Sima, 04. april 2019 21:38)

Jesi li ti nekad pogledao šta piše za Albaniju na geografskim kartama koje nisu na srpskom? Jesi li čuo kako oni sami sebe nazivaju?
Za taksiste se uglavnom slažem.
A slažem se i sa ovim što kaže Uliks. Bili smo budale i ostali.

sale

pre 5 godina

Ti isti taksisti nekada govore i protiv Srba koji su dosli iz Hrvatske, zaista više nemam vremena da se svađam sa njima. Stoka nevaspitana i treba Cargo da nastavi sa radom

Todor Čačak

pre 5 godina

Svuda ima i dobrih i loših ljudi. I ako je otišao. Blago deci koja su otišla, a roditelji bolje da želite decu nego da ih žalite.

skandi

pre 5 godina

"Na svu srecu u Albaniji ili na sada albanizovanom Kosovu situacija je sasvim drugacija, vladaju mir, tolerancija, ljubav prema manjinama, postovanje... Ma cudo jedno."

Upravo tako! Isto je bilo na Kosmetu i u SFRJ, da budemo realni. Srbi, kao i onaj promil prosvecenih i civilizovanih Albanaca su bili na meti tih "finih i tolerantnih", ne bi li ih oterali. To je istina o kojoj niko ne prica, ali ima nas mnogo koji znamo.

Djole Blagojevic

pre 5 godina

Odličan glumac.Mislim da nije isken ni on ni mnogi koji su tada otisli.
Bilo je komentara poput tog taksiste,ali niko u Beogradu nije stradao zato sto je druge ncije.
U Sisku,odakle sam izbegao,pre početka rata nestalo je više od 100 srba,što je do danas tabu tema.

Jovan

pre 5 godina

Jedan moj prijatelj nije voleo da ga zovemo po imenu, samo po nadimku. Ne znam zašto nije voleo, nešto intimno iz porodice. Ja to nisam znao, a on mi dugo nije rekao ništa jer smo bili dobri, da mene ne uvredi. Uglavnom kada su mi drugi rekli, pitao sam ga i on mije potvrdio da ne voli. Posle toga sam ga zvao po nadimku.

Mene celog života zovu nadimcima, čak različitim. Kako me oslove, tako znam iz koje grupe poznanika je ko. Ne vređa me nijedan, ali najviše volim kada su me oslovljavali po imenu, valjda zato što je to bilo retko, pa su ti prijatelji imali i poseban status.

Ne znam zašto sam vam ovo ispričao. Deluje da je tako lako biti čovek, pa ne razumem zašto je tolikima toliko teško?

samo kažem

pre 5 godina

Ja sam iz mešovitog braka. 90ih kao dete sam trpeo najstrašnije uvrede vršnjaka koje su najverovatnije roditelji huskali jer otkud su oni znali da u mojoj porodici ima i katolika?! Ja onako mali nemam pojma o čemu pričaju, ali osećam mržnju. Nisu to radili svi naravno, ali nisu bili izuzeci oni koji su me vredjali neprestano. Vremenom sam se iselio iz Srbije i napustio Beograd, ali nije razlog bio taj odnos kada sam bio mali čisto da ne bude zabune. Volim Beograd, volim Srbiju, sebe smatram Srbinom bez obzira na poreklo i rado dolazim u posetu, ali sve manje stvari me veze sem malo familije sto je ostalo i prijatelja.

Miki iz CH

pre 5 godina

Deca iz mesanog braka... njima nikad lako kad je rat... i posle rata.
mogu da vam kazem! i ako se oces kao srbin i imaš pravoslavnu veru... ljudi te gledaju kao neprijatelj.

Јабучило

pre 5 godina

Ubeđen sam da je Uliks izmislio priču sa taksistom iz njemu znanih razloga.
(Ivica, 05. april 2019 10:15)

А ја сам, знајући какви таксисти умеју да буду, убеђен да није измислио. Штавише, убеђен сам да га је то дубоко повредило, чим памти толике године.

Amoralni svetac

pre 5 godina

haris@
Ne Beograđani, jedan taksista, reče ti čovek;-)
Sima@
Pa sami sebe tako zazvaše pobogu.
Da otac mu je bio odličan glumac i pravi gospodin.
Šteta što nije bilo više tih i takvih velikih ljudi, daleko civilizovanije bi živeli, ili bi se ono bar mirnije/normalnije razišli.

Živim u Ustaničkoj

pre 5 godina

Ne znam kakav je čovek. Kao glumac je odličan. Razumem sve što govori. I ja bih tako. Iako mu nije bilo lako, zavidim mu. Jer nama je ova zemlja upropastila taj jedan život koji imamo.

Aleksandar21

pre 5 godina

pustiti uber gde rade obični momci koji se školuju,studiraju,ljudi kojima bi to bio dodatni posao...fini,kulturni..lično vozim po evropi ljude...najviše sa prostora ex YU,svi su složni u tome da je politika kancer koji nas je sve porazii,pozdrav dobrim ljudima.

Libero

pre 5 godina

@stranac
zasto ostavljas komentare ovde ako si tolko pametan i kad si vec otiso. Zasto se bavis nama u Srbiji ako smo uzasni i ako smo ratovali i ubijali nevine ljude, zasto se vracas ovde. Mozda si drzao kafic pre nego sto si otisao i valjao gudru u njemu, mozda si opeljesio rodbinu i prijatelje za pare preq nego sto si ,,zapalio" iz zemlje i da bi uopste mogao da zapalis pa su ti onda jurili roditelje ovde a ti nisi smeo da se vracas jer si mnogo dugovao. Zasto nikome od rodbine u Srbiji nisi nikad nista pomogao iako se hvalis da zaradjujes ozbiljne pare, iste te rodbine kod koje si za dzabe stanovao. Nemoj da nam delis lekcije jer si nula niko i nista mali mis. Skloni se.

pomorac

pre 5 godina

Cesto kad sam u Americi brodom i izadjem ili kad sam u Kotoru pa dodje kruzer sa gomilom Amerikanaca pitaju me isti Do You hate Russians? I onda mi mislimo da smo samo mi ti koji ne valjamo. Sa Albancima smo susjedi, Srbi ili Crnogorci svejedno je i cinilo se jedni drugima kroz istoriju...Amerikanci ne racunajuci Beringov moreuz su hiljdama milja od Rusije i optereceni su. Pozdrav sjajnom glumcu i svim ljudima dobre volje

Јабучило

pre 5 godina

Шиптар је историјско српско име за народ који се данас у српском званично зове Албанци. Поред тог имена у употреби су били (а данас врло ретко) и Арнаут и Арбанас. Чешћим коришћењем израза Албанац дошло је до извесног (мада никада у потпуности) сужавања значења Шиптар који данас делом има предност када се говори о Албанцима са Косова и Метохије. Може, а не мора да буде погрдан. У том смислу је врло сличан изразу за Швабе.

Јабучило

pre 5 godina

Oni sami sebe tako zovu. Šta je problem? 
(Mihailo, 4. april 2019 21:54) 

Problem je sto oni sebe nazivaju Šćiptari, a ne Šiptari. 

Kako bi bilo da tebe zovu Svrbinom ili Slbinom?
(Marko, 05. april 2019 12:03)

Зову нас Серби. И?

patologija

pre 5 godina

@neutralni felsh

Kritika i samokritika je jedno, sovinizam i autosovnizam je nesto drugo. Postoji jasna razlika, ili mozda hoces da kazes da ne postoji ni sovinizam npr. Srba prema Albancima ili Hrvatima i obrnuto i da se radi samo o "elementaranoj" kritici?

бања за смараче

pre 5 godina

predlazes odlazak u banju ili penziju? uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.(neutralni felsh)

Важи мајсторе, ево скупићемо сви паре и послаћемо у бању и тебе и оног Low Key Lyesmith да се тамо дружите јер сте јако слични (обојица две гузе самозаљубљене и логореичне), па да се ми остали поштено одморимо од ваших мудрих коментара. Може?

Dragan NS

pre 5 godina

Uliks je poreklom i Albanac - Šiptar (ako je nekome lepše) i Srbin, a u stvari je kao i Bekim i Branka svetski čovek. Odličan je glumac i dobar je čovek, a anegdota u tekstu uopšte nije zlonamerna, već baš to anegdota i čovek objašnjava zašto je otišao iz Beograda tada i to sa ženom Srpkinjom. Tako da nema mesta malicioznim komentarima.

raca milosavljevic

pre 5 godina

... uvek je dobro cuti svaciju pricu ... ali je neukusno i mucno izvlaciti iz konteksta i onda covek pomisli svasta ... ali to je eto demokratija modernog novinarstva ...

Cinique

pre 5 godina

uzgred, autosovinizam je smesan izraz, stilski i logicki nedoklepan... elementarana samokriticnost je sasvim dovoljno.
(neutralni felsh, 5. april 2019 19:22)
"Autošovinizam" je sasvim logički utemeljen kao jedan oblik šovinizma, koliko i na primer "autodestrukcija". I jedno i drugo nije normalno ni poželjno stanje, ali je savršeno moguće.
Politički gledano, autošovinizam je samo druga strana istog, avers i revers (kovanice).

Znaš zašto nema kovanih novčića kojima je na obe strane lik vladara? Zato što bi mu na drugoj strani iskopali oči ili "odsekli" nos, ko god da je.

Ljudi.

Hm

pre 5 godina

75 hiljada..šta hoćeš, malo li je?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Smuleco, 5. april 2019 18:43)

Premalo. Sa doktoratom covek da radi za 600-700e? Sramota me gde zivim...