Četvrtak, 14.03.2019.

15:00

Afera "Indeks" trese SAD: Iza rešetaka još jedna holivudska glumica

Izvor: B92

Afera "Indeks" trese SAD: Iza rešetaka još jedna holivudska glumica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

...

pre 5 godina

Niste svesni kakva korupcija i bahatost je u Americi ni pola od nase sva sreca tu su Kardasijani&Co da zabavljaju narod, a i Ujka Sem da ubija po svetu kako bi namirio svoj narod.

PhD

pre 5 godina

PhD:

Океј, и како онда држава са тако трулим системом у којем студије завршавају мамини и татини синови на лак начин успева да поизводи светске стручњаке и нобеловце из свих природних наука?
(питам се?, 15. mart 2019 18:35)

Vrlo jednostavno. Zavrsavaju i svetski strucnjaci (ukljucujuci nobelovce) i mamini i tatini sinovi. Sto se prirodnih nauka tice, njih mamini i tatini sinovi retko studiraju, o doktoratima i da ne govorimo. Suvise je to veliko cimanje.

Ne verujem

pre 5 godina

(Sale, 14. mart 2019 16:10)

Da si cutao, ispao bi pametniji. Kad imas malo godina ili malo znanja, onda se raspitas pre nego sto krenes da napises ovakvu glupost. Nazvati boranijom i nepoznatim glumcima Felisiti Hafman, a narocito Vilijama H. Mejsija, nevidjenu glumcinu, potpuno je uvredljivo za svakoga ko je ikad pogledao nesto sto oni rade. Vilijam H. Mejsi mi je sjajan lik u svakom smislu, pa i Felisiti, bas me je ovo iznenadilo.

питам се?

pre 5 godina

PhD:

Океј, и како онда држава са тако трулим системом у којем студије завршавају мамини и татини синови на лак начин успева да поизводи светске стручњаке и нобеловце из свих природних наука?

Minja

pre 5 godina

Zivela sam više decenija u US i bila profesor na jednom univerzitetu pa mogu da kažem da je ovo zaista skandal bez presedana. Vi naprosto imate 1% ljudi u Americi koji su toliko bogati (uključujući i sadašnjeg predsednika), koji misle da im pare mogu am baš sve kupiti. Ovde se radi ne o izolovanom slučaju korupcije nego o razrađenom sistemu prevare i korupcije, koji će se krivično goniti. Nisu u pitanju donacije ili zadužbine, od kojih mnogi prvatni univerziteti tamo žive (investirajući ih dalje), nego čista prevara i lažiranje ne samo prijemnih ispita... Ono što je dobro u celoj stvari i u Americi uopšte je da imaju institucije koje će ovo da isteraju na pravnu čistinu, a to je ono što u Srbiji nemamo i za šta se moramo boriti. Da nema privilegovanih.Iako je to idela koji nikad nije do kraja ispunjen, ako većinom bude uslišen, puno će značiti za pravnu stabilnost zemlje.

UStoday

pre 5 godina

@(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

Izvini što moram to ovako da kažem, ali ne mogu više da podnosim tvoje glupe komentare na svaku moguću vest na ovom portalu. Kakva god da je vest, sve tebi neki neokomunisti kradu pare i trabunjaš o nekim levičarskim deformacijama tržišta. I to, ni manje ni više, sada i u Americi, gde je hard core kapitalizam. Da ti objasnim, jer vidim da nisi ništa razumeo: Nisu oni uhapšeni zato što su davali donacije univerzitetima, donacije su legalne i svako može da donira novac bilo kojoj ustanovi. Naravno, bogati daju velike donacije prestižnim univerzitetima, ali ipak njihova deca moraju da pošteno polože prijemne, a kasnije i sve ostale ispite. Ovde se radi o podmićivanju i varanju na prijemnim ispitima, a to je krivično delo.

Bobo

pre 5 godina

@EUcitizen: Znači bogati trebaju da dobiju sve bolje u životu zato što imaju da plate, verovatno se neko upiše u elitni fakultet zbog dobrih ocena.
Za tebe je bolje da postaneš US citizen oni su isto ultrakapitalisti i misle da je sve što ne vole komunizam.

Pera

pre 5 godina

(sale plazma, 14. mart 2019 16:46)
Sale, jel to ovaj sto misli da postoje bosanski, srpski i hrvatski ko posebni jezici?

Aleksandar Boskovic, Lecturer in Bosnian Croatian and Serbian in the Department of Slavic Languages
708 Hamilton Hall, Mail Code: 2839, United States

Jadna ta Columbia s njim kad ne zna bazicne stvari.

Marijan

pre 5 godina

Komunističke gluposti. Fakulteti su tamo mahom privatni i školovanje se i onako plaća. Zašto ne bi platili i da budu upisani? Ko ima, neka plati ako već neće da aplicira redovnim putem; taj novac je zarađen, nije pao sa neba, i nije sramota imati ga i trošiti ga. Vrata fakulteta u USA nisu zatvorena za "običan" svet, naprotiv. A ko želi i ima da plati upis - zašto ne bi platio? Ispada sramota imati! Mnogo je Amerika propala pod naletom priglupe, nesposobne levice.

J.

pre 5 godina

Sve je svuda isto samo se cifre razlikuju!
(Šaomi, 14. mart
E pa', vidiš, nije. Negde se stvari isteraju do kraja, a drugde se zataškaju.
I Felisiti je HAfman, a Lori LaFlin.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Orlando, 14. mart 2019 16:57)

Slazem se, platu nema, ali primanja im nisu ispod ove cifre, ali u evrima!

Kafanski filozif

pre 5 godina

@(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

'el si ti nesto u srodstvu sa nasim "vodjom"? K'o i on SVE znas, u SVE se mesas i samo je TVOJE misljenje merodavno za SVA geo-politicko-ekonomsko-vojna desavanja na planeti! Ne zaboravi: oholost je jedan od kapitalnih grehova!

kralj

pre 5 godina

Ja ne znam sto se cudite sto kod nas sve guraju pod tepih,svako od njih je gurnuo malo prste u med I nisu blesavi da vicu drzte lopova,za ove koji ne poznaju ove glumce,Mejsi je glumcina.

Milisav sa Morave

pre 5 godina

@EU Citizen
Koliko si naporan sa tim anti komunistickim pricama!?, a osecam da nema coveka koji se vise okoristio o besplatno lecenje, skolstvo, stanove....

A o gordosti necu ni da pricam. Za primer kakav ne treba biti.

milos

pre 5 godina

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Orlando, 14. mart 2019 16:57) # Link komentara

Daj dokaze da nema....

sims

pre 5 godina

Kod nas bi 90% iole imućnih Roditelja bilo pohapseno da se sprovodi zakon,jer mito krece od prvog osnovne pa do faksa sve za Lovu moze,posle se Čudimo ko nas Leči i tkd...

neko

pre 5 godina

kada drzava radi svoj posao bez obzira ko je krivac,to se zove jaka institucija,a kod nas bi samo medijski bilo propraceno i nikome nista,niti kazna niti zatvor.

Skywalker

pre 5 godina

"Nasli boranija glumce njih da teraju na robiju..."

Za Felisiti Hofman ne znam, ali tesko da se za Vilijama Mejsija moze reci da je boranija glumac

utp

pre 5 godina

moguće je u americi pomoću donacija upisati studije i na najcenjenijim univerzitetima, ali se to radi tako da svi znaju: roditelji doniraju par miliona univerzitetu, dete polaže prijemni i ostvari neki (ispod)prosečni rezultat, a onda robija na tom univ ili dok ne savlada gradivo, ili dok se ne ispiše jer ne može da prati nastavu. ali svi znaju da je upisan uz donaciju, na pošteno organizovanom prijemnom ispitu. 

čisto da se shvati razlika između univerziteta u srbiji i u americi: u srbiji možeš da kupiš ZAVRŠNU diplomu i da sa njom postaneš predsednik. možeš da kupiš doktorat i postaneš ministar UP ili finansija. u americi pokušaš da namestiš da ti dete prođe na PRIJEMNOM ISPITU a onda i pomagač i roditelji koji su platili zaglave ćorku, pa makar bile javne ličnosti. ne prašta se kada falsifikovanjem neko otme mesto nekome drugome. shvatate razliku?
(kića, 14. mart 2019 16:38)


Da li ti stvarno mislis da nema kupovine diploma u Americi???
Daj, ne budi smesna. Naravno da ima. To sto su ovo otkrili, ne znaci nista. Ko zna koliko puta je prosla ovakva sitiacija, ko zna koliko diploma je kupljeno...
Ne mora automatski pljuvanje po Srbiji, a velicanje nekih drugih drzava.

Cronogorka iz Ulcinja

pre 5 godina

Hvala vam na ovoj značajnoj vesti iz bratske, natovske holivudske Amerike.
P.S. Ja bih da usvojim jedno afroamerikanče, ima li šanse...

Аца

pre 5 godina

У Нас савки ћаблан који је без капитала, стажа и струке вољом служби и политичара постао "такјкун" после "устоличења" постао је и власник дипломе која му по жељи "улепшава" зид "кабинета", па јел смо имали афере са "великим" дипломама и докторатима председника и министара? Па председници општина кад се домогну кожне фотеље напрасно се "провредне" стекну дипломе факултета и још се стигну силно обогатити за време кратког мандата и радног стажа. Јахте, станови по Бечу, Ролекси, Харлеи ...

PhD

pre 5 godina

Hehe. Doktorirla sam matematiku na jednom prestiznom americkom univerzitetu. Nije bas Harvard, ali nije daleko. Elem, kad si na doktorskim studijama, onda moras (izmedju ostalog) i da radis kao asistent. Na prvom semestru mojih doktorskih sam isla na neki seminar o predavanju i profesor nam objasnjava ko su nasi studenti (na osnovnim studijama). U principu prijave idu u admissions office, pa oni resavaju koga da prime. Medjutim, ako su mama i tata mnogo bogati, onda se ne pita admissions office nego rektor i u tom slucaju si primljen ako se proceni da si u stanju da diplomiras, sto je mnoooogo nizi kriterijum nego za obicnu raju. (Diplomira oko 98% onih koji upisu. Ogromna vecina onih koji bi bez problema mogli da diplomiraju bivaju odbijeni. Osim, je l' te, ako su mama i tata mnogo bogati.) To se radi zato sto univerzitet racuna na mamine i tatine donacije.

Elem, ovi uhapseni su probali da prodju jeftino. Da su lepo univerzitetu donirali desetak miliona dolara, sve bi bilo potpuno legalno, i decica bi bez problema bila primljena na studije (osim ako su bas teski glupsoni). Ali posto su hteli da ustede, sada ce neko vreme provesti iza resetaka.

una

pre 5 godina

Ja sam iskreno mislila da je to u USA totalno legalno...daš koledžu neku lovu, i detence bude privilegovano. Puni su im filmovi toga....Ne vidim čemu frka, pa oni podmićuju i kongresmene kada lobiraju za nešto...tj. lobiranje i jeste podmićivanje, a to je tamo sasvim ok posao. Cijela politika se svodi na to koja će strana bolje da plati da neki zakon prođe.....

XXL

pre 5 godina

A šta bi sa onom našom aferom - index? Ko je tad studirao i završio fakultet (Kg) i radio sa tako stečenom diplomom je l' sad u penziji?

тамо вамо којекуде

pre 5 godina

Постоји огромантна разлика тамо и овде. Овде упишеш синги-динги "универзитет" без икаквог подмићивања и после само купујеш испите и дипломе и фалсификујеш дисертације и дипломске радове, па постанеш министар, а у глави ти остане само урођени инстинкт за прављењем трулих и коруптивних схема и комбинација. А тамо, у Америки, тамо тражиш везу и подмићујеш да би уписао дете на факс, а после дете може само својим трудом да стекне диплому и ако је стекне онда је то уз показано право знање. Ми смо ипак један левел изнад.

IVAN78BG

pre 5 godina

Sta je zemlja sa sistemom!Zatvor bato za sve.Milioni dolara za kaucije.a kod nas najvisi zvanicnici sa kupljenim diplomama fakulteta i kupljenim doktoratima i nikom nista.LOL!

kraja

pre 5 godina

(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

...dajem nokat na malom prstu da si zavrsio ovde neki "komunisticki" fakultet onomad, pa te pojede sramota sto si toliko obrazovanja stekao u ovoj nedodjiji...
...kad su 70-tih nasi ljudi sa stomatologije isli na razmenu u ameriku, ameri nisu mogli da veruju sta se sve kod na nauci za 5 godina redovnih studija, bez postdiplomskih i specijalizacija...

pidlomci, roba i lububeja

pre 5 godina

Suštinski, ova američka afera "Indeks" ne razlikuje se od naše domaće istoimene afere od pre desetak godina. Korupcija je korupcija, gde god bila i kako god se manifestovala.

pazi na izraz "plata"

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri.... 
(Jon Bon Jovi, 14. mart 2019 16:18) 

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
(Orlando, 14. mart 2019 16:57)

Osim onih svih koji imaju.

jest

pre 5 godina

Ne znam kako je moguce sa neko bude optuzen zbog donacije. Najverovatnije da se radi o falisfikovanju CAT ili SAT testova. Moje dete je na CAT testu imalo 34/36. Trenutno je primljeno na cetri prestizna univerziteta u US. Narednih dana ceka odgovor jos nekoliko. Na tim univerzitetima NEMA prijemnih ispita. Polaze se CAT ili SAT sto je nesto poput maturskog. Najbitniji su aplikacija/motivaciono pismo, CV kao I Colege board gde se vide svi eseji(seminarski) I projekti. Nakon toga neki univerziteti rade intervju. Sutra ocekujemo odgovor najprestiznijeg univ. I da, novac ce oni obezbediti ako dete bude primljeno.

milos

pre 5 godina

Bogati su isti, bilo da je u pitanju Srbija, Amerika, Rusija, Madagaskar...Nista Novo.
Sto je najgore, pola ovih sto napadaju i optuzuju za elitizam bi i Sami isto uradili, kad bi imali para, veza, znanja kako. Znamo kakvi su danasnji roditelji, u bilo kojoj zemlji i bilo kakvog imovinskog stanja. Jos u osnovnoj mole za ocene svog deteta, piju kafe sa razrednom, napadaju nastavnike zbog losih ocena deteta itd. A licno znam i na sta su neke, barem kod nas, mame spremne, a ne ukljucuje novac.

ricinus

pre 5 godina

@Šaomi nije tačno da se samo cifre razlikuju, kad se to na zapadu sazna ide se u zatvor. Ovde svi znaju, a policija čak nije ni proverila.

bvb

pre 5 godina

Sve je svuda isto samo se cifre razlikuju!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY (Šaomi, 14. mart 2019 16:19)

Ne, apsolutno nije sve svuda isto.
Kao sto vidis po Americi takve hapse i sprema im se zatvor, a kod nas su takvi na vodecim mestima u drzavi. POla sadasnje vlade je kupilo diplome. Ej pa doskorasnji predsednik drzave je zavrsio fakultet bez da je krocio u njega, o cemu mi pricamo?!?!

VUK

pre 5 godina

Aaaaaa koji bedni amateri ! U našoj vlasti nema 0,0001 % čestite diplome . A kuće,stanovi , vozni park ...sve pravo. Legalno ! Kvalitet na prvom mestu. Ameri pojma nemaju. Najbogatiji su najgori đaci ! To je ovde pravilo.Samo štreberi i ludaci idu u školu. Tajna uspeha je uleteti u stranku neposredno pred pobedu na izborima.Kupiš diplomu koja ti je potrebna.Posle samo vršidba. Izuzetno smo napredni spram njih.

Smeh

pre 5 godina

@ kića

Ti zaista misliš da je ovo prvi put da rade ovako nešto i da su ih odmah uhvatili? Nemoj biti naivan. Jednostavno imaju para i mogu da podmažu ako treba. A nisu sva bogataška deca najpametnija, najbolji sportisti, da imaju najbolje rezultate na testovima, itd. Para vrti gde burgija neće. Uvek bilo i ostaće ma koja god država da je u pitanju.

kića

pre 5 godina

moguće je u americi pomoću donacija upisati studije i na najcenjenijim univerzitetima, ali se to radi tako da svi znaju: roditelji doniraju par miliona univerzitetu, dete polaže prijemni i ostvari neki (ispod)prosečni rezultat, a onda robija na tom univ ili dok ne savlada gradivo, ili dok se ne ispiše jer ne može da prati nastavu. ali svi znaju da je upisan uz donaciju, na pošteno organizovanom prijemnom ispitu.

čisto da se shvati razlika između univerziteta u srbiji i u americi: u srbiji možeš da kupiš ZAVRŠNU diplomu i da sa njom postaneš predsednik. možeš da kupiš doktorat i postaneš ministar UP ili finansija. u americi pokušaš da namestiš da ti dete prođe na PRIJEMNOM ISPITU a onda i pomagač i roditelji koji su platili zaglave ćorku, pa makar bile javne ličnosti. ne prašta se kada falsifikovanjem neko otme mesto nekome drugome. shvatate razliku?

Orlando

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri....
(Jon Bon Jovi, 14. mart 2019 16:18)

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara

sale plazma

pre 5 godina

teca mi je na columbia universitety jedan od poznatijih profesora. covek je milioner. kuce po usa, kanadi, grckoj. kad bi ljudi znali sta se tu radi koji se novac pere. prosle godine prijavio takse 450k a jos toliko otislo na racune u evropi. prima samo master studente i phd , ne radi vise od 5 meseci godisnje a tad dosta putuje i odsustvuje. u usa sto si na vecoj poziciji vise krades i zasticen si. problem je kod nas sto raja nema da zivi pristojno, inace su ovde kradje nepojmive

Drug Ostoja

pre 5 godina

Zar je moguce? Pa do sada smo mislili da su zene savrsene,da je sve loze rezervisano za bele muskarce..Okrenuce one ovo veoma vesto,bice nesto tipa : Nasa deca nisu mogla da budu upisana jer su im majke poznate,a i zene su,pa smo morale da potplatimo.. Muska dominacija je i za ovo kriva :D

homosapiens

pre 5 godina

Razlika izmedju korupcije u SAD i Srbije je sto tamo kad te uhvate i dokazu, definitivno si naj...o i ime nije NN vec javno. Kod nas se sve zataska i dobijes unapredjenje.

Bacharach

pre 5 godina

Na beogradskim privatnim fakultetima za 8000 kupis master iz cega hoces, bas se nekoliko njih iz sireg drustva hvalilo time, neki cak i nostrifikovali te diplome u inostranstvu. Dakle, svuda je isto.

Anja

pre 5 godina

Ovde je "puklo" samo zato sto je privatna firma u pitanju, inace su te donacije sasvim obicna stvar kad su univerziteti u pitanju.

Univerzitetske diplome u SAD su odavno postale roba. Imaju kvotu za strane studente, koji placaju tokom srednje skole i pohadjanje tamosnjih letnjih kampova (cene paprene), gde bi trebalo da ima casove drze renomirane profe (sto se nikad ne desava, uvaljuju im studente). Ti djaci se potom lakse upisuju na njihove fakultete.

Postoje u Evropi firme koje djake pripremaju za upis, polaganje testova jezika, pisanje pisma motivacije... to je citava industrija .

Problem je naravno, kada lova ide u tudji dzep, a ne u univerzitetski.

Da su bili pametni, trebalo je deci da placaju privatne profesore, a ne da daju mito. Em bi imali obrazovanu i spremnu decu, em bi ih manje kostalo.

pera zdera

pre 5 godina

Oni nisu donirali fakultetima jer to nije zabranjeno. Oni su uplatili donacije ovom agentu koji je onda isplacivao trenere, regrutere, kontrolore prijemnih itd. koji su onda menjali rezultate ispita, lazirali podatke o sportskim i skolskim rezultatima, itd.
Perverzija je potpuna jer su te donacije tada mogli da otpisu od svoje poreske osnove i dodatno zeznu poreske obveznike.

Sale

pre 5 godina

Nasli boranija glumce njih da teraju na robiju, kao da su sve ostale zvezde imune, i postene... ovo nije vrh ledenog brega, ovo je samo zrno peska u Sahari... nadam se da nastave da hapse SVE a ne samo vikend glumce za koje je retko ko i cuo

EU Citizen

pre 5 godina

To bi trebalo da bude potpuno legalno, platiš koliko treba i upišeš dete, što ne znači da će, ako je glupo ili lenjo, taj fakultet i završiti, ali upravo ovi holivudski licemeri ili njihovi prethodnici sličnih bolesnih nazora su prvi gurali razne neokomunističke zakone protiv zdravog tržišnog pristupa obrazovanju, pa sad neka robijaju, tako im i treba :))

Jon Bon Jovi

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri....

autošovinista

pre 5 godina

Ne bih rekao da je svuda isto, jasno se nameće poredjenje. Kod nas se kupuju diplome bez odslušanog ijednog predavanja, kod njih se kupuje pravo da se upiše fakultet. Veeeeeelika razlika!!!!!

Jon Bon Jovi

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri....

homosapiens

pre 5 godina

Razlika izmedju korupcije u SAD i Srbije je sto tamo kad te uhvate i dokazu, definitivno si naj...o i ime nije NN vec javno. Kod nas se sve zataska i dobijes unapredjenje.

kića

pre 5 godina

moguće je u americi pomoću donacija upisati studije i na najcenjenijim univerzitetima, ali se to radi tako da svi znaju: roditelji doniraju par miliona univerzitetu, dete polaže prijemni i ostvari neki (ispod)prosečni rezultat, a onda robija na tom univ ili dok ne savlada gradivo, ili dok se ne ispiše jer ne može da prati nastavu. ali svi znaju da je upisan uz donaciju, na pošteno organizovanom prijemnom ispitu.

čisto da se shvati razlika između univerziteta u srbiji i u americi: u srbiji možeš da kupiš ZAVRŠNU diplomu i da sa njom postaneš predsednik. možeš da kupiš doktorat i postaneš ministar UP ili finansija. u americi pokušaš da namestiš da ti dete prođe na PRIJEMNOM ISPITU a onda i pomagač i roditelji koji su platili zaglave ćorku, pa makar bile javne ličnosti. ne prašta se kada falsifikovanjem neko otme mesto nekome drugome. shvatate razliku?

autošovinista

pre 5 godina

Ne bih rekao da je svuda isto, jasno se nameće poredjenje. Kod nas se kupuju diplome bez odslušanog ijednog predavanja, kod njih se kupuje pravo da se upiše fakultet. Veeeeeelika razlika!!!!!

Bacharach

pre 5 godina

Na beogradskim privatnim fakultetima za 8000 kupis master iz cega hoces, bas se nekoliko njih iz sireg drustva hvalilo time, neki cak i nostrifikovali te diplome u inostranstvu. Dakle, svuda je isto.

Sale

pre 5 godina

Nasli boranija glumce njih da teraju na robiju, kao da su sve ostale zvezde imune, i postene... ovo nije vrh ledenog brega, ovo je samo zrno peska u Sahari... nadam se da nastave da hapse SVE a ne samo vikend glumce za koje je retko ko i cuo

pera zdera

pre 5 godina

Oni nisu donirali fakultetima jer to nije zabranjeno. Oni su uplatili donacije ovom agentu koji je onda isplacivao trenere, regrutere, kontrolore prijemnih itd. koji su onda menjali rezultate ispita, lazirali podatke o sportskim i skolskim rezultatima, itd.
Perverzija je potpuna jer su te donacije tada mogli da otpisu od svoje poreske osnove i dodatno zeznu poreske obveznike.

sale plazma

pre 5 godina

teca mi je na columbia universitety jedan od poznatijih profesora. covek je milioner. kuce po usa, kanadi, grckoj. kad bi ljudi znali sta se tu radi koji se novac pere. prosle godine prijavio takse 450k a jos toliko otislo na racune u evropi. prima samo master studente i phd , ne radi vise od 5 meseci godisnje a tad dosta putuje i odsustvuje. u usa sto si na vecoj poziciji vise krades i zasticen si. problem je kod nas sto raja nema da zivi pristojno, inace su ovde kradje nepojmive

Milisav sa Morave

pre 5 godina

@EU Citizen
Koliko si naporan sa tim anti komunistickim pricama!?, a osecam da nema coveka koji se vise okoristio o besplatno lecenje, skolstvo, stanove....

A o gordosti necu ni da pricam. Za primer kakav ne treba biti.

kraja

pre 5 godina

(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

...dajem nokat na malom prstu da si zavrsio ovde neki "komunisticki" fakultet onomad, pa te pojede sramota sto si toliko obrazovanja stekao u ovoj nedodjiji...
...kad su 70-tih nasi ljudi sa stomatologije isli na razmenu u ameriku, ameri nisu mogli da veruju sta se sve kod na nauci za 5 godina redovnih studija, bez postdiplomskih i specijalizacija...

Anja

pre 5 godina

Ovde je "puklo" samo zato sto je privatna firma u pitanju, inace su te donacije sasvim obicna stvar kad su univerziteti u pitanju.

Univerzitetske diplome u SAD su odavno postale roba. Imaju kvotu za strane studente, koji placaju tokom srednje skole i pohadjanje tamosnjih letnjih kampova (cene paprene), gde bi trebalo da ima casove drze renomirane profe (sto se nikad ne desava, uvaljuju im studente). Ti djaci se potom lakse upisuju na njihove fakultete.

Postoje u Evropi firme koje djake pripremaju za upis, polaganje testova jezika, pisanje pisma motivacije... to je citava industrija .

Problem je naravno, kada lova ide u tudji dzep, a ne u univerzitetski.

Da su bili pametni, trebalo je deci da placaju privatne profesore, a ne da daju mito. Em bi imali obrazovanu i spremnu decu, em bi ih manje kostalo.

IVAN78BG

pre 5 godina

Sta je zemlja sa sistemom!Zatvor bato za sve.Milioni dolara za kaucije.a kod nas najvisi zvanicnici sa kupljenim diplomama fakulteta i kupljenim doktoratima i nikom nista.LOL!

milos

pre 5 godina

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Orlando, 14. mart 2019 16:57) # Link komentara

Daj dokaze da nema....

Skywalker

pre 5 godina

"Nasli boranija glumce njih da teraju na robiju..."

Za Felisiti Hofman ne znam, ali tesko da se za Vilijama Mejsija moze reci da je boranija glumac

XXL

pre 5 godina

A šta bi sa onom našom aferom - index? Ko je tad studirao i završio fakultet (Kg) i radio sa tako stečenom diplomom je l' sad u penziji?

pazi na izraz "plata"

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri.... 
(Jon Bon Jovi, 14. mart 2019 16:18) 

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
(Orlando, 14. mart 2019 16:57)

Osim onih svih koji imaju.

Orlando

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri....
(Jon Bon Jovi, 14. mart 2019 16:18)

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara

ricinus

pre 5 godina

@Šaomi nije tačno da se samo cifre razlikuju, kad se to na zapadu sazna ide se u zatvor. Ovde svi znaju, a policija čak nije ni proverila.

pidlomci, roba i lububeja

pre 5 godina

Suštinski, ova američka afera "Indeks" ne razlikuje se od naše domaće istoimene afere od pre desetak godina. Korupcija je korupcija, gde god bila i kako god se manifestovala.

UStoday

pre 5 godina

@(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

Izvini što moram to ovako da kažem, ali ne mogu više da podnosim tvoje glupe komentare na svaku moguću vest na ovom portalu. Kakva god da je vest, sve tebi neki neokomunisti kradu pare i trabunjaš o nekim levičarskim deformacijama tržišta. I to, ni manje ni više, sada i u Americi, gde je hard core kapitalizam. Da ti objasnim, jer vidim da nisi ništa razumeo: Nisu oni uhapšeni zato što su davali donacije univerzitetima, donacije su legalne i svako može da donira novac bilo kojoj ustanovi. Naravno, bogati daju velike donacije prestižnim univerzitetima, ali ipak njihova deca moraju da pošteno polože prijemne, a kasnije i sve ostale ispite. Ovde se radi o podmićivanju i varanju na prijemnim ispitima, a to je krivično delo.

Drug Ostoja

pre 5 godina

Zar je moguce? Pa do sada smo mislili da su zene savrsene,da je sve loze rezervisano za bele muskarce..Okrenuce one ovo veoma vesto,bice nesto tipa : Nasa deca nisu mogla da budu upisana jer su im majke poznate,a i zene su,pa smo morale da potplatimo.. Muska dominacija je i za ovo kriva :D

EU Citizen

pre 5 godina

To bi trebalo da bude potpuno legalno, platiš koliko treba i upišeš dete, što ne znači da će, ako je glupo ili lenjo, taj fakultet i završiti, ali upravo ovi holivudski licemeri ili njihovi prethodnici sličnih bolesnih nazora su prvi gurali razne neokomunističke zakone protiv zdravog tržišnog pristupa obrazovanju, pa sad neka robijaju, tako im i treba :))

Cronogorka iz Ulcinja

pre 5 godina

Hvala vam na ovoj značajnoj vesti iz bratske, natovske holivudske Amerike.
P.S. Ja bih da usvojim jedno afroamerikanče, ima li šanse...

PhD

pre 5 godina

Hehe. Doktorirla sam matematiku na jednom prestiznom americkom univerzitetu. Nije bas Harvard, ali nije daleko. Elem, kad si na doktorskim studijama, onda moras (izmedju ostalog) i da radis kao asistent. Na prvom semestru mojih doktorskih sam isla na neki seminar o predavanju i profesor nam objasnjava ko su nasi studenti (na osnovnim studijama). U principu prijave idu u admissions office, pa oni resavaju koga da prime. Medjutim, ako su mama i tata mnogo bogati, onda se ne pita admissions office nego rektor i u tom slucaju si primljen ako se proceni da si u stanju da diplomiras, sto je mnoooogo nizi kriterijum nego za obicnu raju. (Diplomira oko 98% onih koji upisu. Ogromna vecina onih koji bi bez problema mogli da diplomiraju bivaju odbijeni. Osim, je l' te, ako su mama i tata mnogo bogati.) To se radi zato sto univerzitet racuna na mamine i tatine donacije.

Elem, ovi uhapseni su probali da prodju jeftino. Da su lepo univerzitetu donirali desetak miliona dolara, sve bi bilo potpuno legalno, i decica bi bez problema bila primljena na studije (osim ako su bas teski glupsoni). Ali posto su hteli da ustede, sada ce neko vreme provesti iza resetaka.

Bobo

pre 5 godina

@EUcitizen: Znači bogati trebaju da dobiju sve bolje u životu zato što imaju da plate, verovatno se neko upiše u elitni fakultet zbog dobrih ocena.
Za tebe je bolje da postaneš US citizen oni su isto ultrakapitalisti i misle da je sve što ne vole komunizam.

Kafanski filozif

pre 5 godina

@(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

'el si ti nesto u srodstvu sa nasim "vodjom"? K'o i on SVE znas, u SVE se mesas i samo je TVOJE misljenje merodavno za SVA geo-politicko-ekonomsko-vojna desavanja na planeti! Ne zaboravi: oholost je jedan od kapitalnih grehova!

sims

pre 5 godina

Kod nas bi 90% iole imućnih Roditelja bilo pohapseno da se sprovodi zakon,jer mito krece od prvog osnovne pa do faksa sve za Lovu moze,posle se Čudimo ko nas Leči i tkd...

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Orlando, 14. mart 2019 16:57)

Slazem se, platu nema, ali primanja im nisu ispod ove cifre, ali u evrima!

J.

pre 5 godina

Sve je svuda isto samo se cifre razlikuju!
(Šaomi, 14. mart
E pa', vidiš, nije. Negde se stvari isteraju do kraja, a drugde se zataškaju.
I Felisiti je HAfman, a Lori LaFlin.

neko

pre 5 godina

kada drzava radi svoj posao bez obzira ko je krivac,to se zove jaka institucija,a kod nas bi samo medijski bilo propraceno i nikome nista,niti kazna niti zatvor.

Аца

pre 5 godina

У Нас савки ћаблан који је без капитала, стажа и струке вољом служби и политичара постао "такјкун" после "устоличења" постао је и власник дипломе која му по жељи "улепшава" зид "кабинета", па јел смо имали афере са "великим" дипломама и докторатима председника и министара? Па председници општина кад се домогну кожне фотеље напрасно се "провредне" стекну дипломе факултета и још се стигну силно обогатити за време кратког мандата и радног стажа. Јахте, станови по Бечу, Ролекси, Харлеи ...

Minja

pre 5 godina

Zivela sam više decenija u US i bila profesor na jednom univerzitetu pa mogu da kažem da je ovo zaista skandal bez presedana. Vi naprosto imate 1% ljudi u Americi koji su toliko bogati (uključujući i sadašnjeg predsednika), koji misle da im pare mogu am baš sve kupiti. Ovde se radi ne o izolovanom slučaju korupcije nego o razrađenom sistemu prevare i korupcije, koji će se krivično goniti. Nisu u pitanju donacije ili zadužbine, od kojih mnogi prvatni univerziteti tamo žive (investirajući ih dalje), nego čista prevara i lažiranje ne samo prijemnih ispita... Ono što je dobro u celoj stvari i u Americi uopšte je da imaju institucije koje će ovo da isteraju na pravnu čistinu, a to je ono što u Srbiji nemamo i za šta se moramo boriti. Da nema privilegovanih.Iako je to idela koji nikad nije do kraja ispunjen, ako većinom bude uslišen, puno će značiti za pravnu stabilnost zemlje.

VUK

pre 5 godina

Aaaaaa koji bedni amateri ! U našoj vlasti nema 0,0001 % čestite diplome . A kuće,stanovi , vozni park ...sve pravo. Legalno ! Kvalitet na prvom mestu. Ameri pojma nemaju. Najbogatiji su najgori đaci ! To je ovde pravilo.Samo štreberi i ludaci idu u školu. Tajna uspeha je uleteti u stranku neposredno pred pobedu na izborima.Kupiš diplomu koja ti je potrebna.Posle samo vršidba. Izuzetno smo napredni spram njih.

bvb

pre 5 godina

Sve je svuda isto samo se cifre razlikuju!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY (Šaomi, 14. mart 2019 16:19)

Ne, apsolutno nije sve svuda isto.
Kao sto vidis po Americi takve hapse i sprema im se zatvor, a kod nas su takvi na vodecim mestima u drzavi. POla sadasnje vlade je kupilo diplome. Ej pa doskorasnji predsednik drzave je zavrsio fakultet bez da je krocio u njega, o cemu mi pricamo?!?!

utp

pre 5 godina

moguće je u americi pomoću donacija upisati studije i na najcenjenijim univerzitetima, ali se to radi tako da svi znaju: roditelji doniraju par miliona univerzitetu, dete polaže prijemni i ostvari neki (ispod)prosečni rezultat, a onda robija na tom univ ili dok ne savlada gradivo, ili dok se ne ispiše jer ne može da prati nastavu. ali svi znaju da je upisan uz donaciju, na pošteno organizovanom prijemnom ispitu. 

čisto da se shvati razlika između univerziteta u srbiji i u americi: u srbiji možeš da kupiš ZAVRŠNU diplomu i da sa njom postaneš predsednik. možeš da kupiš doktorat i postaneš ministar UP ili finansija. u americi pokušaš da namestiš da ti dete prođe na PRIJEMNOM ISPITU a onda i pomagač i roditelji koji su platili zaglave ćorku, pa makar bile javne ličnosti. ne prašta se kada falsifikovanjem neko otme mesto nekome drugome. shvatate razliku?
(kića, 14. mart 2019 16:38)


Da li ti stvarno mislis da nema kupovine diploma u Americi???
Daj, ne budi smesna. Naravno da ima. To sto su ovo otkrili, ne znaci nista. Ko zna koliko puta je prosla ovakva sitiacija, ko zna koliko diploma je kupljeno...
Ne mora automatski pljuvanje po Srbiji, a velicanje nekih drugih drzava.

Pera

pre 5 godina

(sale plazma, 14. mart 2019 16:46)
Sale, jel to ovaj sto misli da postoje bosanski, srpski i hrvatski ko posebni jezici?

Aleksandar Boskovic, Lecturer in Bosnian Croatian and Serbian in the Department of Slavic Languages
708 Hamilton Hall, Mail Code: 2839, United States

Jadna ta Columbia s njim kad ne zna bazicne stvari.

тамо вамо којекуде

pre 5 godina

Постоји огромантна разлика тамо и овде. Овде упишеш синги-динги "универзитет" без икаквог подмићивања и после само купујеш испите и дипломе и фалсификујеш дисертације и дипломске радове, па постанеш министар, а у глави ти остане само урођени инстинкт за прављењем трулих и коруптивних схема и комбинација. А тамо, у Америки, тамо тражиш везу и подмићујеш да би уписао дете на факс, а после дете може само својим трудом да стекне диплому и ако је стекне онда је то уз показано право знање. Ми смо ипак један левел изнад.

Ne verujem

pre 5 godina

(Sale, 14. mart 2019 16:10)

Da si cutao, ispao bi pametniji. Kad imas malo godina ili malo znanja, onda se raspitas pre nego sto krenes da napises ovakvu glupost. Nazvati boranijom i nepoznatim glumcima Felisiti Hafman, a narocito Vilijama H. Mejsija, nevidjenu glumcinu, potpuno je uvredljivo za svakoga ko je ikad pogledao nesto sto oni rade. Vilijam H. Mejsi mi je sjajan lik u svakom smislu, pa i Felisiti, bas me je ovo iznenadilo.

kralj

pre 5 godina

Ja ne znam sto se cudite sto kod nas sve guraju pod tepih,svako od njih je gurnuo malo prste u med I nisu blesavi da vicu drzte lopova,za ove koji ne poznaju ove glumce,Mejsi je glumcina.

jest

pre 5 godina

Ne znam kako je moguce sa neko bude optuzen zbog donacije. Najverovatnije da se radi o falisfikovanju CAT ili SAT testova. Moje dete je na CAT testu imalo 34/36. Trenutno je primljeno na cetri prestizna univerziteta u US. Narednih dana ceka odgovor jos nekoliko. Na tim univerzitetima NEMA prijemnih ispita. Polaze se CAT ili SAT sto je nesto poput maturskog. Najbitniji su aplikacija/motivaciono pismo, CV kao I Colege board gde se vide svi eseji(seminarski) I projekti. Nakon toga neki univerziteti rade intervju. Sutra ocekujemo odgovor najprestiznijeg univ. I da, novac ce oni obezbediti ako dete bude primljeno.

milos

pre 5 godina

Bogati su isti, bilo da je u pitanju Srbija, Amerika, Rusija, Madagaskar...Nista Novo.
Sto je najgore, pola ovih sto napadaju i optuzuju za elitizam bi i Sami isto uradili, kad bi imali para, veza, znanja kako. Znamo kakvi su danasnji roditelji, u bilo kojoj zemlji i bilo kakvog imovinskog stanja. Jos u osnovnoj mole za ocene svog deteta, piju kafe sa razrednom, napadaju nastavnike zbog losih ocena deteta itd. A licno znam i na sta su neke, barem kod nas, mame spremne, a ne ukljucuje novac.

Smeh

pre 5 godina

@ kića

Ti zaista misliš da je ovo prvi put da rade ovako nešto i da su ih odmah uhvatili? Nemoj biti naivan. Jednostavno imaju para i mogu da podmažu ako treba. A nisu sva bogataška deca najpametnija, najbolji sportisti, da imaju najbolje rezultate na testovima, itd. Para vrti gde burgija neće. Uvek bilo i ostaće ma koja god država da je u pitanju.

PhD

pre 5 godina

PhD:

Океј, и како онда држава са тако трулим системом у којем студије завршавају мамини и татини синови на лак начин успева да поизводи светске стручњаке и нобеловце из свих природних наука?
(питам се?, 15. mart 2019 18:35)

Vrlo jednostavno. Zavrsavaju i svetski strucnjaci (ukljucujuci nobelovce) i mamini i tatini sinovi. Sto se prirodnih nauka tice, njih mamini i tatini sinovi retko studiraju, o doktoratima i da ne govorimo. Suvise je to veliko cimanje.

Marijan

pre 5 godina

Komunističke gluposti. Fakulteti su tamo mahom privatni i školovanje se i onako plaća. Zašto ne bi platili i da budu upisani? Ko ima, neka plati ako već neće da aplicira redovnim putem; taj novac je zarađen, nije pao sa neba, i nije sramota imati ga i trošiti ga. Vrata fakulteta u USA nisu zatvorena za "običan" svet, naprotiv. A ko želi i ima da plati upis - zašto ne bi platio? Ispada sramota imati! Mnogo je Amerika propala pod naletom priglupe, nesposobne levice.

una

pre 5 godina

Ja sam iskreno mislila da je to u USA totalno legalno...daš koledžu neku lovu, i detence bude privilegovano. Puni su im filmovi toga....Ne vidim čemu frka, pa oni podmićuju i kongresmene kada lobiraju za nešto...tj. lobiranje i jeste podmićivanje, a to je tamo sasvim ok posao. Cijela politika se svodi na to koja će strana bolje da plati da neki zakon prođe.....

питам се?

pre 5 godina

PhD:

Океј, и како онда држава са тако трулим системом у којем студије завршавају мамини и татини синови на лак начин успева да поизводи светске стручњаке и нобеловце из свих природних наука?

...

pre 5 godina

Niste svesni kakva korupcija i bahatost je u Americi ni pola od nase sva sreca tu su Kardasijani&Co da zabavljaju narod, a i Ujka Sem da ubija po svetu kako bi namirio svoj narod.

Orlando

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri....
(Jon Bon Jovi, 14. mart 2019 16:18)

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara

EU Citizen

pre 5 godina

To bi trebalo da bude potpuno legalno, platiš koliko treba i upišeš dete, što ne znači da će, ako je glupo ili lenjo, taj fakultet i završiti, ali upravo ovi holivudski licemeri ili njihovi prethodnici sličnih bolesnih nazora su prvi gurali razne neokomunističke zakone protiv zdravog tržišnog pristupa obrazovanju, pa sad neka robijaju, tako im i treba :))

Sale

pre 5 godina

Nasli boranija glumce njih da teraju na robiju, kao da su sve ostale zvezde imune, i postene... ovo nije vrh ledenog brega, ovo je samo zrno peska u Sahari... nadam se da nastave da hapse SVE a ne samo vikend glumce za koje je retko ko i cuo

sale plazma

pre 5 godina

teca mi je na columbia universitety jedan od poznatijih profesora. covek je milioner. kuce po usa, kanadi, grckoj. kad bi ljudi znali sta se tu radi koji se novac pere. prosle godine prijavio takse 450k a jos toliko otislo na racune u evropi. prima samo master studente i phd , ne radi vise od 5 meseci godisnje a tad dosta putuje i odsustvuje. u usa sto si na vecoj poziciji vise krades i zasticen si. problem je kod nas sto raja nema da zivi pristojno, inace su ovde kradje nepojmive

Drug Ostoja

pre 5 godina

Zar je moguce? Pa do sada smo mislili da su zene savrsene,da je sve loze rezervisano za bele muskarce..Okrenuce one ovo veoma vesto,bice nesto tipa : Nasa deca nisu mogla da budu upisana jer su im majke poznate,a i zene su,pa smo morale da potplatimo.. Muska dominacija je i za ovo kriva :D

Cronogorka iz Ulcinja

pre 5 godina

Hvala vam na ovoj značajnoj vesti iz bratske, natovske holivudske Amerike.
P.S. Ja bih da usvojim jedno afroamerikanče, ima li šanse...

Marijan

pre 5 godina

Komunističke gluposti. Fakulteti su tamo mahom privatni i školovanje se i onako plaća. Zašto ne bi platili i da budu upisani? Ko ima, neka plati ako već neće da aplicira redovnim putem; taj novac je zarađen, nije pao sa neba, i nije sramota imati ga i trošiti ga. Vrata fakulteta u USA nisu zatvorena za "običan" svet, naprotiv. A ko želi i ima da plati upis - zašto ne bi platio? Ispada sramota imati! Mnogo je Amerika propala pod naletom priglupe, nesposobne levice.

Jon Bon Jovi

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri....

Bacharach

pre 5 godina

Na beogradskim privatnim fakultetima za 8000 kupis master iz cega hoces, bas se nekoliko njih iz sireg drustva hvalilo time, neki cak i nostrifikovali te diplome u inostranstvu. Dakle, svuda je isto.

kića

pre 5 godina

moguće je u americi pomoću donacija upisati studije i na najcenjenijim univerzitetima, ali se to radi tako da svi znaju: roditelji doniraju par miliona univerzitetu, dete polaže prijemni i ostvari neki (ispod)prosečni rezultat, a onda robija na tom univ ili dok ne savlada gradivo, ili dok se ne ispiše jer ne može da prati nastavu. ali svi znaju da je upisan uz donaciju, na pošteno organizovanom prijemnom ispitu.

čisto da se shvati razlika između univerziteta u srbiji i u americi: u srbiji možeš da kupiš ZAVRŠNU diplomu i da sa njom postaneš predsednik. možeš da kupiš doktorat i postaneš ministar UP ili finansija. u americi pokušaš da namestiš da ti dete prođe na PRIJEMNOM ISPITU a onda i pomagač i roditelji koji su platili zaglave ćorku, pa makar bile javne ličnosti. ne prašta se kada falsifikovanjem neko otme mesto nekome drugome. shvatate razliku?

milos

pre 5 godina

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Orlando, 14. mart 2019 16:57) # Link komentara

Daj dokaze da nema....

autošovinista

pre 5 godina

Ne bih rekao da je svuda isto, jasno se nameće poredjenje. Kod nas se kupuju diplome bez odslušanog ijednog predavanja, kod njih se kupuje pravo da se upiše fakultet. Veeeeeelika razlika!!!!!

Anja

pre 5 godina

Ovde je "puklo" samo zato sto je privatna firma u pitanju, inace su te donacije sasvim obicna stvar kad su univerziteti u pitanju.

Univerzitetske diplome u SAD su odavno postale roba. Imaju kvotu za strane studente, koji placaju tokom srednje skole i pohadjanje tamosnjih letnjih kampova (cene paprene), gde bi trebalo da ima casove drze renomirane profe (sto se nikad ne desava, uvaljuju im studente). Ti djaci se potom lakse upisuju na njihove fakultete.

Postoje u Evropi firme koje djake pripremaju za upis, polaganje testova jezika, pisanje pisma motivacije... to je citava industrija .

Problem je naravno, kada lova ide u tudji dzep, a ne u univerzitetski.

Da su bili pametni, trebalo je deci da placaju privatne profesore, a ne da daju mito. Em bi imali obrazovanu i spremnu decu, em bi ih manje kostalo.

pazi na izraz "plata"

pre 5 godina

Kod nas upišeš privatni faks.Platis i zavrsis kao ministar u Vladi sa platom od 500000 din.pa da te Bog vidi!Nista ne znaju ovi Ameri.... 
(Jon Bon Jovi, 14. mart 2019 16:18) 

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
(Orlando, 14. mart 2019 16:57)

Osim onih svih koji imaju.

utp

pre 5 godina

moguće je u americi pomoću donacija upisati studije i na najcenjenijim univerzitetima, ali se to radi tako da svi znaju: roditelji doniraju par miliona univerzitetu, dete polaže prijemni i ostvari neki (ispod)prosečni rezultat, a onda robija na tom univ ili dok ne savlada gradivo, ili dok se ne ispiše jer ne može da prati nastavu. ali svi znaju da je upisan uz donaciju, na pošteno organizovanom prijemnom ispitu. 

čisto da se shvati razlika između univerziteta u srbiji i u americi: u srbiji možeš da kupiš ZAVRŠNU diplomu i da sa njom postaneš predsednik. možeš da kupiš doktorat i postaneš ministar UP ili finansija. u americi pokušaš da namestiš da ti dete prođe na PRIJEMNOM ISPITU a onda i pomagač i roditelji koji su platili zaglave ćorku, pa makar bile javne ličnosti. ne prašta se kada falsifikovanjem neko otme mesto nekome drugome. shvatate razliku?
(kića, 14. mart 2019 16:38)


Da li ti stvarno mislis da nema kupovine diploma u Americi???
Daj, ne budi smesna. Naravno da ima. To sto su ovo otkrili, ne znaci nista. Ko zna koliko puta je prosla ovakva sitiacija, ko zna koliko diploma je kupljeno...
Ne mora automatski pljuvanje po Srbiji, a velicanje nekih drugih drzava.

kraja

pre 5 godina

(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

...dajem nokat na malom prstu da si zavrsio ovde neki "komunisticki" fakultet onomad, pa te pojede sramota sto si toliko obrazovanja stekao u ovoj nedodjiji...
...kad su 70-tih nasi ljudi sa stomatologije isli na razmenu u ameriku, ameri nisu mogli da veruju sta se sve kod na nauci za 5 godina redovnih studija, bez postdiplomskih i specijalizacija...

IVAN78BG

pre 5 godina

Sta je zemlja sa sistemom!Zatvor bato za sve.Milioni dolara za kaucije.a kod nas najvisi zvanicnici sa kupljenim diplomama fakulteta i kupljenim doktoratima i nikom nista.LOL!

homosapiens

pre 5 godina

Razlika izmedju korupcije u SAD i Srbije je sto tamo kad te uhvate i dokazu, definitivno si naj...o i ime nije NN vec javno. Kod nas se sve zataska i dobijes unapredjenje.

Milisav sa Morave

pre 5 godina

@EU Citizen
Koliko si naporan sa tim anti komunistickim pricama!?, a osecam da nema coveka koji se vise okoristio o besplatno lecenje, skolstvo, stanove....

A o gordosti necu ni da pricam. Za primer kakav ne treba biti.

ricinus

pre 5 godina

@Šaomi nije tačno da se samo cifre razlikuju, kad se to na zapadu sazna ide se u zatvor. Ovde svi znaju, a policija čak nije ni proverila.

pidlomci, roba i lububeja

pre 5 godina

Suštinski, ova američka afera "Indeks" ne razlikuje se od naše domaće istoimene afere od pre desetak godina. Korupcija je korupcija, gde god bila i kako god se manifestovala.

Pera

pre 5 godina

(sale plazma, 14. mart 2019 16:46)
Sale, jel to ovaj sto misli da postoje bosanski, srpski i hrvatski ko posebni jezici?

Aleksandar Boskovic, Lecturer in Bosnian Croatian and Serbian in the Department of Slavic Languages
708 Hamilton Hall, Mail Code: 2839, United States

Jadna ta Columbia s njim kad ne zna bazicne stvari.

jest

pre 5 godina

Ne znam kako je moguce sa neko bude optuzen zbog donacije. Najverovatnije da se radi o falisfikovanju CAT ili SAT testova. Moje dete je na CAT testu imalo 34/36. Trenutno je primljeno na cetri prestizna univerziteta u US. Narednih dana ceka odgovor jos nekoliko. Na tim univerzitetima NEMA prijemnih ispita. Polaze se CAT ili SAT sto je nesto poput maturskog. Najbitniji su aplikacija/motivaciono pismo, CV kao I Colege board gde se vide svi eseji(seminarski) I projekti. Nakon toga neki univerziteti rade intervju. Sutra ocekujemo odgovor najprestiznijeg univ. I da, novac ce oni obezbediti ako dete bude primljeno.

una

pre 5 godina

Ja sam iskreno mislila da je to u USA totalno legalno...daš koledžu neku lovu, i detence bude privilegovano. Puni su im filmovi toga....Ne vidim čemu frka, pa oni podmićuju i kongresmene kada lobiraju za nešto...tj. lobiranje i jeste podmićivanje, a to je tamo sasvim ok posao. Cijela politika se svodi na to koja će strana bolje da plati da neki zakon prođe.....

XXL

pre 5 godina

A šta bi sa onom našom aferom - index? Ko je tad studirao i završio fakultet (Kg) i radio sa tako stečenom diplomom je l' sad u penziji?

питам се?

pre 5 godina

PhD:

Океј, и како онда држава са тако трулим системом у којем студије завршавају мамини и татини синови на лак начин успева да поизводи светске стручњаке и нобеловце из свих природних наука?

Skywalker

pre 5 godina

"Nasli boranija glumce njih da teraju na robiju..."

Za Felisiti Hofman ne znam, ali tesko da se za Vilijama Mejsija moze reci da je boranija glumac

J.

pre 5 godina

Sve je svuda isto samo se cifre razlikuju!
(Šaomi, 14. mart
E pa', vidiš, nije. Negde se stvari isteraju do kraja, a drugde se zataškaju.
I Felisiti je HAfman, a Lori LaFlin.

Bobo

pre 5 godina

@EUcitizen: Znači bogati trebaju da dobiju sve bolje u životu zato što imaju da plate, verovatno se neko upiše u elitni fakultet zbog dobrih ocena.
Za tebe je bolje da postaneš US citizen oni su isto ultrakapitalisti i misle da je sve što ne vole komunizam.

pera zdera

pre 5 godina

Oni nisu donirali fakultetima jer to nije zabranjeno. Oni su uplatili donacije ovom agentu koji je onda isplacivao trenere, regrutere, kontrolore prijemnih itd. koji su onda menjali rezultate ispita, lazirali podatke o sportskim i skolskim rezultatima, itd.
Perverzija je potpuna jer su te donacije tada mogli da otpisu od svoje poreske osnove i dodatno zeznu poreske obveznike.

milos

pre 5 godina

Bogati su isti, bilo da je u pitanju Srbija, Amerika, Rusija, Madagaskar...Nista Novo.
Sto je najgore, pola ovih sto napadaju i optuzuju za elitizam bi i Sami isto uradili, kad bi imali para, veza, znanja kako. Znamo kakvi su danasnji roditelji, u bilo kojoj zemlji i bilo kakvog imovinskog stanja. Jos u osnovnoj mole za ocene svog deteta, piju kafe sa razrednom, napadaju nastavnike zbog losih ocena deteta itd. A licno znam i na sta su neke, barem kod nas, mame spremne, a ne ukljucuje novac.

тамо вамо којекуде

pre 5 godina

Постоји огромантна разлика тамо и овде. Овде упишеш синги-динги "универзитет" без икаквог подмићивања и после само купујеш испите и дипломе и фалсификујеш дисертације и дипломске радове, па постанеш министар, а у глави ти остане само урођени инстинкт за прављењем трулих и коруптивних схема и комбинација. А тамо, у Америки, тамо тражиш везу и подмићујеш да би уписао дете на факс, а после дете може само својим трудом да стекне диплому и ако је стекне онда је то уз показано право знање. Ми смо ипак један левел изнад.

bvb

pre 5 godina

Sve je svuda isto samo se cifre razlikuju!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY (Šaomi, 14. mart 2019 16:19)

Ne, apsolutno nije sve svuda isto.
Kao sto vidis po Americi takve hapse i sprema im se zatvor, a kod nas su takvi na vodecim mestima u drzavi. POla sadasnje vlade je kupilo diplome. Ej pa doskorasnji predsednik drzave je zavrsio fakultet bez da je krocio u njega, o cemu mi pricamo?!?!

Smeh

pre 5 godina

@ kića

Ti zaista misliš da je ovo prvi put da rade ovako nešto i da su ih odmah uhvatili? Nemoj biti naivan. Jednostavno imaju para i mogu da podmažu ako treba. A nisu sva bogataška deca najpametnija, najbolji sportisti, da imaju najbolje rezultate na testovima, itd. Para vrti gde burgija neće. Uvek bilo i ostaće ma koja god država da je u pitanju.

Аца

pre 5 godina

У Нас савки ћаблан који је без капитала, стажа и струке вољом служби и политичара постао "такјкун" после "устоличења" постао је и власник дипломе која му по жељи "улепшава" зид "кабинета", па јел смо имали афере са "великим" дипломама и докторатима председника и министара? Па председници општина кад се домогну кожне фотеље напрасно се "провредне" стекну дипломе факултета и још се стигну силно обогатити за време кратког мандата и радног стажа. Јахте, станови по Бечу, Ролекси, Харлеи ...

sims

pre 5 godina

Kod nas bi 90% iole imućnih Roditelja bilo pohapseno da se sprovodi zakon,jer mito krece od prvog osnovne pa do faksa sve za Lovu moze,posle se Čudimo ko nas Leči i tkd...

Kafanski filozif

pre 5 godina

@(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

'el si ti nesto u srodstvu sa nasim "vodjom"? K'o i on SVE znas, u SVE se mesas i samo je TVOJE misljenje merodavno za SVA geo-politicko-ekonomsko-vojna desavanja na planeti! Ne zaboravi: oholost je jedan od kapitalnih grehova!

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Nijedan ministar u Srbiji nema platu preko 130 hiljada dinara
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Orlando, 14. mart 2019 16:57)

Slazem se, platu nema, ali primanja im nisu ispod ove cifre, ali u evrima!

UStoday

pre 5 godina

@(EU Citizen, 14. mart 2019 16:40)

Izvini što moram to ovako da kažem, ali ne mogu više da podnosim tvoje glupe komentare na svaku moguću vest na ovom portalu. Kakva god da je vest, sve tebi neki neokomunisti kradu pare i trabunjaš o nekim levičarskim deformacijama tržišta. I to, ni manje ni više, sada i u Americi, gde je hard core kapitalizam. Da ti objasnim, jer vidim da nisi ništa razumeo: Nisu oni uhapšeni zato što su davali donacije univerzitetima, donacije su legalne i svako može da donira novac bilo kojoj ustanovi. Naravno, bogati daju velike donacije prestižnim univerzitetima, ali ipak njihova deca moraju da pošteno polože prijemne, a kasnije i sve ostale ispite. Ovde se radi o podmićivanju i varanju na prijemnim ispitima, a to je krivično delo.

Ne verujem

pre 5 godina

(Sale, 14. mart 2019 16:10)

Da si cutao, ispao bi pametniji. Kad imas malo godina ili malo znanja, onda se raspitas pre nego sto krenes da napises ovakvu glupost. Nazvati boranijom i nepoznatim glumcima Felisiti Hafman, a narocito Vilijama H. Mejsija, nevidjenu glumcinu, potpuno je uvredljivo za svakoga ko je ikad pogledao nesto sto oni rade. Vilijam H. Mejsi mi je sjajan lik u svakom smislu, pa i Felisiti, bas me je ovo iznenadilo.

PhD

pre 5 godina

PhD:

Океј, и како онда држава са тако трулим системом у којем студије завршавају мамини и татини синови на лак начин успева да поизводи светске стручњаке и нобеловце из свих природних наука?
(питам се?, 15. mart 2019 18:35)

Vrlo jednostavno. Zavrsavaju i svetski strucnjaci (ukljucujuci nobelovce) i mamini i tatini sinovi. Sto se prirodnih nauka tice, njih mamini i tatini sinovi retko studiraju, o doktoratima i da ne govorimo. Suvise je to veliko cimanje.

...

pre 5 godina

Niste svesni kakva korupcija i bahatost je u Americi ni pola od nase sva sreca tu su Kardasijani&Co da zabavljaju narod, a i Ujka Sem da ubija po svetu kako bi namirio svoj narod.

VUK

pre 5 godina

Aaaaaa koji bedni amateri ! U našoj vlasti nema 0,0001 % čestite diplome . A kuće,stanovi , vozni park ...sve pravo. Legalno ! Kvalitet na prvom mestu. Ameri pojma nemaju. Najbogatiji su najgori đaci ! To je ovde pravilo.Samo štreberi i ludaci idu u školu. Tajna uspeha je uleteti u stranku neposredno pred pobedu na izborima.Kupiš diplomu koja ti je potrebna.Posle samo vršidba. Izuzetno smo napredni spram njih.

PhD

pre 5 godina

Hehe. Doktorirla sam matematiku na jednom prestiznom americkom univerzitetu. Nije bas Harvard, ali nije daleko. Elem, kad si na doktorskim studijama, onda moras (izmedju ostalog) i da radis kao asistent. Na prvom semestru mojih doktorskih sam isla na neki seminar o predavanju i profesor nam objasnjava ko su nasi studenti (na osnovnim studijama). U principu prijave idu u admissions office, pa oni resavaju koga da prime. Medjutim, ako su mama i tata mnogo bogati, onda se ne pita admissions office nego rektor i u tom slucaju si primljen ako se proceni da si u stanju da diplomiras, sto je mnoooogo nizi kriterijum nego za obicnu raju. (Diplomira oko 98% onih koji upisu. Ogromna vecina onih koji bi bez problema mogli da diplomiraju bivaju odbijeni. Osim, je l' te, ako su mama i tata mnogo bogati.) To se radi zato sto univerzitet racuna na mamine i tatine donacije.

Elem, ovi uhapseni su probali da prodju jeftino. Da su lepo univerzitetu donirali desetak miliona dolara, sve bi bilo potpuno legalno, i decica bi bez problema bila primljena na studije (osim ako su bas teski glupsoni). Ali posto su hteli da ustede, sada ce neko vreme provesti iza resetaka.

neko

pre 5 godina

kada drzava radi svoj posao bez obzira ko je krivac,to se zove jaka institucija,a kod nas bi samo medijski bilo propraceno i nikome nista,niti kazna niti zatvor.

kralj

pre 5 godina

Ja ne znam sto se cudite sto kod nas sve guraju pod tepih,svako od njih je gurnuo malo prste u med I nisu blesavi da vicu drzte lopova,za ove koji ne poznaju ove glumce,Mejsi je glumcina.

Minja

pre 5 godina

Zivela sam više decenija u US i bila profesor na jednom univerzitetu pa mogu da kažem da je ovo zaista skandal bez presedana. Vi naprosto imate 1% ljudi u Americi koji su toliko bogati (uključujući i sadašnjeg predsednika), koji misle da im pare mogu am baš sve kupiti. Ovde se radi ne o izolovanom slučaju korupcije nego o razrađenom sistemu prevare i korupcije, koji će se krivično goniti. Nisu u pitanju donacije ili zadužbine, od kojih mnogi prvatni univerziteti tamo žive (investirajući ih dalje), nego čista prevara i lažiranje ne samo prijemnih ispita... Ono što je dobro u celoj stvari i u Americi uopšte je da imaju institucije koje će ovo da isteraju na pravnu čistinu, a to je ono što u Srbiji nemamo i za šta se moramo boriti. Da nema privilegovanih.Iako je to idela koji nikad nije do kraja ispunjen, ako većinom bude uslišen, puno će značiti za pravnu stabilnost zemlje.