- Komentari -

Naučnici tvrde: Isus je zapravo bio Grk

Isus Hrist nije Jevrejin, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu "Amazon Prime". U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filizof Apoloninus Tajan, koji je propovedao i činio čuda, zapravo sin Božji.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Zesci dokazi,ovo sto procitah.Narocito je krucijalno to sto je Apolonije imao dugu kosu i bradu.
  (analiza, 13. februar 2019 19:30)

  # Link komentara

 2. Mozete da kazete da je bio i Djoka Pampurica iz Kovina, pa i da nije postojao uopste, ne mozemo da stvarno znamo, jer ne zna se ni danas sve o aktuelnim stvarima i ljudima, mnogo je lazi, a nije ni bitno. Beograd je ovde, a Nazaret tamo, imamo svoje probleme, sta nas briga.
  (Mrkela, 13. februar 2019 17:27)

  # Link komentara

 3. Ako je bog isusov otac, onda i bog je grk.
  (Mamer N'goj, 13. februar 2019 15:56)

  # Link komentara

 4. moze biti da je jedino srbin jer srbi su nebeski narod
  (mirjana, 13. februar 2019 14:03)

  # Link komentara

 5. Bibliju su pisali najveći svetski hoštapleri u onom vremenu... (cokan, 12. februar 2019 13:47)

  Jordan Peterson ima interesantno misljenje o poreklu starih verskih spisa (ne znam da li je to njegovo originalno misljenje ili ga je preuzeo od nekog). Ukratko, u anticka vremena, dok naucni metod nije postojao ili je bio u zacetku, jedini nacin na koji su se znanja i mudrosti prenosili kroz generacije je bio kroz price. Verski spisi su nastali zapisivanjem prica koje su se do tada samo usmeno prepricavale, na isti nacin na koji je Vuk zapisivao srpske narodne pesme. Iz tih prica se moze mnogo nauciti (naravno neke je pregazilo vreme) isto kao i iz Ezopovih basni.

  Najverovatnije je da su prvobitne price nastale iz najplemenitijih namera, kao price koje imaju za cilj da nauce etici, probude mastu, daju odgovore (iz danasnje perspektive cesto pogresne) itd. Problem je u tome sto se razlicite kompilacije tih prica (Stari i Novi Zavet, Kuran, itd.), koje su medjusobno protivrecne (koja je od njih tacna?) guraju niz grlo verujuceg sveta kao bukvalne i jedine istinite. Moguce je da danasnje verske vodje zaista u njih i veruju, ali su oni koji su kompilacije napravili, selektujuci one price koje ce sluziti svrsi i oblikujuci ih prema svojim potrebama (vladanja masama) tacno znali sta rade i zasto.
  (Pozdrav iz Toronta, 13. februar 2019 13:43)

  # Link komentara

 6. Сваки човек тежи ка напретку и срећи. Ово стремљење усадио нам је Сам Творац, те стога оно не представља грех. Али треба знати да овде, у овом пролазном животу, потпуна срећа не може да се пронађе, јер се она налази само у Богу, и нико је никада неће пронаћи без Бога или изван Бога...
   (Инокентије, 13. februar 2019 09:58)

  # Link komentara

 7. @Locutus

  И ја кажем: довољно је бити добар човек, али по угледу на најбоље и најславније, који су се јавили на изложби људи у овоме свету за минулих хиљаду година. Но не смем да кажем као ти: вера је споредно! Јер би ме сви хришћани утерали у лаж.
  Добар си човек, ако имаш слатку душу краља Владимира, издржљивост Немањину, христољубље Савино, ревновање Милутиново, кротост Дечанскога, смерност Урошеву, пожртвовање Лазарево, витештво Страхињино, правдољубље Марково, срце Југовића мајке, поуздање Миличино, благост Јевросимину, милост Косовке девојке, трпељивост поробљеног робља, видовитост слепих гуслара, мудрост српских попова и калуђера, стидљивост народних девојака, надахнуће народних певача, даровитост народних занатлија, отменост народних ткаља и везиља, јасноћу народних пословичара, умереност и одмереност српских сељака, сјај крсне славе свих крштених Срба.
  Но није ли све ово од вере? Ваистину, и основа и потка свему набројаном јесте вера Христова. Ако ли ти немаш у себи ниједну од побројаних врлина славних ти предака а ипак се називаш добрим човеком, онда си само једна чувена фирма на празном дућану. А то, мислим, не желимо ни ја теби ни ти себи.
  Рећи некоме: буди добар човек а вера је споредно, исто је што и рећи једној овци: буди ти само угојена а паша је споредно!
  У свету пак нити је било нити има икакве силе, која може човека учинити савршено добрим, осим силе вере Христове.
  (В.Н., 13. februar 2019 09:43)

  # Link komentara

 8. Истински добар човек без Христа не можемш бити. Отац Тадеј се одрекао свега светског за рад Христа и захваљујући Христу говорио је тако мудро. Циљ нас хришћана није то да будемо добри људи (и ако је и то важно), већ да се сјединимо са Христом. Јер ако Христа одбацимо у овоме животу, одбациће и Он нас у вечности.
  (петар, 12. februar 2019 14:37)

  Otac Tadej govorio mudro i dobro? Pa on je rekao da je na celu Ujedinjenih Nacija sam djavo koji se preobukao u coveka, da su Albanci narod necastivog. Jos svakakvih nebuloza je izgovorio a uopste nije koristio metafore.
  (polo, 13. februar 2019 09:42)

  # Link komentara

 9. (Locutus, 12. februar 2019 21:11)

  У старту си погрешио. Сваки човек се рађа као добар, а током свог живота постаје лош под утицајем разних околности. Хришћанство између осталог човека учи да се врати у то првобитно стање. Другим речима просветљује ум и чисти срце. Не можеш бити добар човек док не очистиш своје срце и ум. А то можеш једино кроз испуњавње заповести Божијих и методама које нам је наша црква оставила. Бог никога не тера на силу нити жели од човека да прави робота зато му је и подарио слободну вољу да га он својом вољом заволи и испуњава Његове заповести, без страха, него добровољно са љубављу као дете када слуша своје родитеље. Бог никога не кажњава. Човек је тај који бира живот или смрт.
  Дакле чинити добра дела и бити истински добри људи можемо само кроз Христа који нам је оставио пост, молитву и свете тајне кроз које се очишћујемо и враћамо у првобитно стање, оно у којем су били Адам и Ева пре него што су згрешили. А то значи бити са Богом, сјединити се са њим. Сва добра дела мимо Христа су већином самољубље, користољубље и сујета.
  А то што наводиш на крају, нема везе са правим верницима. Црква је од таквих највише и страдала и увек се борила против њих. Опаснији су ти лажни верници него атеисти.
  (петар, 13. februar 2019 09:26)

  # Link komentara

 10. Naučnici bi trebalo da se bave pitanjima koja razumeju. Ovako samo "mešaju babe i žabe". A Bog im se u svojoj tišini podsmeva.
  (Detuš, 13. februar 2019 08:33)

  # Link komentara

 11. Pronadji gde piše
  "Ja sam bog "
   (Istina, 13. februar 2019 00:15)

  # Link komentara

 12. (DaLanik, 12. februar 2019 15:08)

  Која црква је то измислила и када се то десило ? Који поглавар је био те цркве и ко је учествовао у свему томе ? Немојте људи да пишете нешто у шта нисте упућени. Разумем ове који говоре да не верују али када одвалите да је све то црква измислила, заиста је жалосно.
   (петар, 12. februar 2019 22:30)

  # Link komentara

 13. Isus Hrist je bio ATEIST-a, to Vam garantujem.
   (sad, 12. februar 2019 21:16)

  # Link komentara

 14. Истински добар човек без Христа не можемш бити. Отац Тадеј се одрекао свега светског за рад Христа и захваљујући Христу говорио је тако мудро. Циљ нас хришћана није то да будемо добри људи (и ако је и то важно), већ да се сјединимо са Христом. Јер ако Христа одбацимо у овоме животу, одбациће и Он нас у вечности.
  (петар, 12. februar 2019 14:37)

  Hrišćanstvo u startu pretpostavlja da su ljudi loši. Da bi ih napravilo "dobrim" koriste štap, šargarepu i batinu. Raj je štap i šargarepa za one poslušne, a pakao je batina za one neposlušne. Sama potreba za nagradom i kaznom svedoči o tome da se religija oslanja na najprimitivnije ljudske slabosti poput pohlepe i straha kao oslonce kontrole. Zato i ne čudi da u raj ne možeš otići ako se ubiješ već samo ako umreš prirodnom smrću, jer nikome ne treba mrtav rob.
  Poenta je biti dobar čovek bez štapa, šargarepe i batine. Meni ne treba ni Isus ni Buda ni Alah da bih radio dobre stvari. Najveći zločinci u istoriji su uvek bili vernici.
  (Locutus, 12. februar 2019 21:11)

  # Link komentara

 15. Ne moze dokumentarac da se zove Amazon Prime. To je isto kao da se ste ga nazvali Netflix.
  (Zika toronto, 12. februar 2019 20:48)

  # Link komentara

 16. Svašta.
   (nenad rs, 12. februar 2019 20:26)

  # Link komentara

 17. Uvek se zafrkavamo sa stvarima koje nisu za shalu. Nije vazno ako je neko ateista, treba da postuje one koji veruju. "Duhoviti" komentari su nepristojni, ali ovo je Srbija, bre.
  (agnostik, 12. februar 2019 20:21)

  # Link komentara

 18. kako god, hrisanstvo nema veze sa isusom...
   (singer, 12. februar 2019 20:12)

  # Link komentara

 19. (Minja, 12. februar 2019 16:07) Ti pretpostavljam spadaš u grupu naučnoka! Daj molim te razjasni nam kao naučnok poreklo naziva Esclavi na grčkom, Sciavi na italijanskom i Slavi na latinskom, inače jedna te ista reč za ROBOVE!
   (marko, 12. februar 2019 19:59)

  # Link komentara

 20. Mislim da je bio novopazarac!!!
   (viđen je u farmerkama i nike patikama, 12. februar 2019 19:15)

  # Link komentara

 21. Bio je Srbin, zvao se Radomir. Isus i Hristos nisu imena, vec znacenje za mesiju na hebrejskom i grckom. Toliko decaci...
   (Ja, 12. februar 2019 19:14)

  # Link komentara

 22. Grci kao nacija nisu postojali do 19.-tog veka.Preuzeli su sve starosrpske Bogove I obicaje,nesto od Egipcana,ponesto od Arapa...Oninsu,mozda,evropski najveci miks plemena I gena
   (madmax, 12. februar 2019 16:33)

  # Link komentara

 23. Danas svako moze svasta da napise, izlupeta se i ostane ziv, a dokona raja nema preca posla nego da se zabavlja. Ko hoce da zna nesto o istoriji hriscanstva, neka izvoli velika je to i zaniljiva prica; treba znati i jezike, hebrejski i grcki, latinski da bi se sve kockice mozaika stavile na mesto i dobila slika. Ali lakse je nesto senzacionalno izbaciti kao kost oko koje ce da se gloze oni koji slabo poznaju materiju. I kao neko ko se bavi naukom, da kazem, ima naucnoka i "naucnika" kao u svakom poslu.
  (Minja, 12. februar 2019 16:07)

  # Link komentara

 24. Kakve veze imaju naucnici sa verom...Ustvari,oni oni memaju veze svezom nisacim...
   (kenta, 12. februar 2019 15:49)

  # Link komentara

 25. Mojsije je GOAT, Isus ne može ni prići.
   (Partizan 1917, 12. februar 2019 15:47)

  # Link komentara

 26. (Istina, 12. februar 2019 13:50)

  Jevanjdjelje po Jovanu, 10:30 "Ja i otac, jedno smo."
  (Stevica Kurcubic, 12. februar 2019 15:33)

  # Link komentara

 27. Znaci Srbin
   (Beogradjanin, 12. februar 2019 15:08)

  # Link komentara

 28. Isus nije ni postojao. nema nikakvog pisanog dokaza, on je navodno propagirao svoje učenje po celom "regionu" a ni jedan istoričar to nije video i zapisao? LOL. Priča koju je izmislila crkva....
   (DaLanik, 12. februar 2019 15:08)

  # Link komentara

 29. A sad ozbiljno: nesumnjivo, a i ponavlja se na vise mesta, Isus je govorio Aramejski. Sto znaci da ni u kom slucaju nije bio Jevrej, vec Aramej - tj Jermen.
  I inace I DANAS navodni grob Isusov cuvaju Jermenski svestenici...
  (acomurija, 12. februar 2019 11:35)

  A sad ozbiljno, posle tvog neozbiljnog. Arameji su bili prastari narod koji je živeo u Mesopotamiji i nemaju nikakve veze sa Jermenima.
  (Armeni (a ne Arameji) su Jermeni, 12. februar 2019 15:01)

  # Link komentara

 30. Ma mora da bude jevrejin, jer se za sve oni pitaju. Oni su naj, naj, naj u svemu.
  (propa, 12. februar 2019 14:59)

  # Link komentara

 31. Niko se više ne trudi od hrišćana da uništi sebe.
   (Gischmann, 12. februar 2019 14:58)

  # Link komentara

 32. Odlicno, citamo o liku za koga se ne zna da li je postojao, ali ima slicnu bradu kao onaj drugi za koga se ne zna da li je postojao
  (IGOR TOON, 12. februar 2019 14:51)

  # Link komentara

 33. Meni je nebitno da li je Hrist postojao i ako jeste sta je bio.
  Poenta je da treba da budemo dobri ljudi, da volimo, da prastamo, da budemo umereni...
  Sto rece otac Tadej: Kakve su ti misli, takav ti je zivot.
  Sve ostalo je neka forma, a mene ne zanima forma vec sustina - kako biti dobar covek.
  (Dejan, 12. februar 2019 11:10)

  Истински добар човек без Христа не можемш бити. Отац Тадеј се одрекао свега светског за рад Христа и захваљујући Христу говорио је тако мудро. Циљ нас хришћана није то да будемо добри људи (и ако је и то важно), већ да се сјединимо са Христом. Јер ако Христа одбацимо у овоме животу, одбациће и Он нас у вечности.
  (петар, 12. februar 2019 14:37)

  # Link komentara

 34. jok bio je Pazarac da mi Bog oprosti
   (srbin, 12. februar 2019 14:11)

  # Link komentara

 35. Isus je Crnogorac!
   (e viva montenegro, 12. februar 2019 14:07)

  # Link komentara

 36. Ovde niko tekst nije procitao vec samo naslov i odmah komentarise.
  Niko ne tvrdi da je ovaj Grk bio Isus, vec da su Isusu pripisali njegova propovedanja i cudotvorstva.
  Kao drugo, vidim da mnogi ovde spominju Isusa kao Boga. Ako se i malo razumeju u materiju, znali bi da bi sam Isus na takvu kontataciju poludeo. On nikad nije tvrdio da je Bog, vec je govorio da je sin Boziji. A to sto mi volimo i dalje idolopoklonstvo to je jos jedan problem koji je Isus propovedao kao pogresan a mi smo ga utkali religiju.
   (Baba Stanojka, 12. februar 2019 14:04)

  # Link komentara

 37. (Burj, 12. februar 2019 10:25)

  A, jesi se odrekao npr. marihuane?
   (ferdinand, 12. februar 2019 14:03)

  # Link komentara

 38. dobri naš jezuska stavros
  (satvos na nebu, maradonina ruka na zemlji, 12. februar 2019 14:00)

  # Link komentara

 39. Koje gluposti zarad malo para od o huljenja Boga oca našeg.Ali sve se plaća tako da će "naučnici " zažaliti zbog ovih gluposti kad dodje vreme poladganja računa.
  (Kole, 12. februar 2019 14:00)

  # Link komentara

 40. Kakva zabluda
  Ako malo bolje sagledate cinjenice i istorijski moralni kodeks shvaticete da to moze biti samo Srbin. Jer samo Srbin se ne klanja vladaru ovoga sveta.
  (Miki, 12. februar 2019 14:00)

  # Link komentara

 41. Ne znam zasto gubiti vreme u praznoverje oko izmisljene price.
  Sav moderan i razvijeni svet a pogotovo u Evropi rapidno se odrice religije, i sve je vise ateista. To stoga sto razne odgovore su nasli u nauci i tehnici a ne u religiji a jos manje putem crkava. Tako da se po zapadu crkve zatvaraju ili iznajmljuju za Balkance (Rumune, Grke, Srbe, Bugare) i Ruse. A oni sami vise vremena provode uceci po fakultetima prave stvari.
  (Mika, 12. februar 2019 09:16)

  Nesto ne bih rekao da se odricu religije. Pogledaj samo statistiku, broj muslimana u Evropi raste astronomskom brzinom. Ili ti mozda muslimane ne racunas stanovnicima Evrope? E pa jesu, i znas kako su se pojavili tu? Popunjavaju prazan prostor nastao tako sto su se starosedeoci odrekli religije i poceli da odumiru. Znaci, razocaracu te, ali religija je budocnost Evrope, ali ne ona umerena religija, nego radikalna koju sa sobom nose oni koji se doseljavaju. Tako da ateisti, idu mnogo mnogo teski dani za vas i vasu decu. Ali dobro, ko ne postuje svoju veru, postovace tudju.
  (dragaN, 12. februar 2019 13:55)

  # Link komentara

 42. петар, 12. februar 2019 09:59

  Petar, ne bavim se hipotetičkim pitanjima, već činjenicama, Ali naravno da bih, istražio i prihvatio istinu, ako bi i bila.
  Da nisam pročitao, ovo ti ne bi ni pisao sada.

  Isus (Isa neka je mir na njega), nikada nikada, nije rekao da je Bog. Otac, sin su termin, koji su na tom jeziku u tom vremenu podrazumevali, Bog, rob idr., A ne biološka veza.

  Nadji, samo jedan, ne više, već samo jedan citat, gde isus kaže, Ja SAM.BOG OBOŽAVAJTE MENE ? ali ne, drugačije, već striktno tako. Ako nadješ, ti si na Istini. glava te ne boli.

  Ja tw pozivam, da ti logički potvdriš te činjenice. O tome da razmislis.
   (Istina, 12. februar 2019 13:50)

  # Link komentara

 43. U to vrijeme bili su Elkei, Elskei, Albani, Heleni, Mscedoni, Dardani, Taulanti.svi ovi su bili iliri.Apolonia bio u teritori Taulanta. The site of Apollonia lay on the territory of the Taulantii, a cluster of Illyrian tribes.[4] The city was said to have originally been named Gylakeia after its founder, Gylax,[5] but the name was later changed to honor the god Apollo.Nije imao tada Grčka ni Grčka.
  (Miki, 12. februar 2019 13:50)

  # Link komentara

 44. znam ovo..da je bio pravi bog jedini..ko prihvati njegovu žrtvu spašen je..nema drugog puta
   (protestants, 12. februar 2019 13:49)

  # Link komentara

 45. Ako biste čitali i prihvatali biblijski tekst, lako bi ste razumeli kog je porekla Isus, jer u dva jevanđelja se spominje njegov rodoslov, a u Starom zavetu se govori iz koje će loze doći. Istina je toliko jednostavna onima koji je vole, ali kome se nesviđa on izmišlja i prihvata razne ideje.
   (Pamet u glavu, 12. februar 2019 13:48)

  # Link komentara

 46. U to vrijeme bili su Elkei, Elskei, Albanci, Heleni, Mscedoni, Dardani, Taulanti.svi ovi su bili iliri.Apolonia bio u teritori Taulanta. The site of Apollonia lay on the territory of the Taulantii, a cluster of Illyrian tribes.[4] The city was said to have originally been named Gylakeia after its founder, Gylax,[5] but the name was later changed to honor the god Apollo.
  (Miki, 12. februar 2019 13:47)

  # Link komentara

 47. Bibliju su pisali najveći svetski hoštapleri u onom vremenu.Danas tom biblijom mašu sadašnji najveći svetski hoštapleri.Svi ratovi i sve nesreće i smrt dolazi od biblije, odnosno od vere i za veru.Da sprečimo nesreću ratove smrt i nerad treba se zalagati da se ukinu sve verske zajednice u svetu.Verske zajednice i ako su neprofitabilne i žive od prodaje magle su najbogatije svetske institucije bogatije su od najvećih svetskih proizvodno trgovinskih kompanija.
   (cokan, 12. februar 2019 13:47)

  # Link komentara

 48. Bio je Turcin
  (ignar, 12. februar 2019 13:39)

  # Link komentara

 49. naravno da je bio Grk, pa vlada smo svi gledali "Moju veliku mesni pravoslavnu svadbu". ?
   (toma, 12. februar 2019 13:22)

  # Link komentara

 50. Znao sam da je Isus bio pravoslavac po rodjenju :)
  (Jaroslav, 12. februar 2019 13:20)

  # Link komentara

 51. Nemoj da vas Radovan Damjanovic cuje.
  (Dejan, 12. februar 2019 13:16)

  # Link komentara

 52. Isus igro u Citiju,znam ga ja.
   (ilidzinjo, 12. februar 2019 13:09)

  # Link komentara

 53. Ako se odrekao mesa, vina i žena, jedino što mu je preostalo je da luta unaokolo i priča, priča, priča...
  (Lorber, 12. februar 2019 13:05)

  # Link komentara

 54. Kako brojaničari vole ovakve vesti... :)
   (Igor, 12. februar 2019 13:04)

  # Link komentara

 55. Šta sve neće napisati da naude Jevrejima.
   (Mladen, 12. februar 2019 13:04)

  # Link komentara

 56. Isus je bio Srbin.
   (Banat, 12. februar 2019 13:04)

  # Link komentara

 57. dragan,djedmedjed,kome smeta jak isus?, georgije(ćirilicom),satara(ćirilicom),petar(ćirilicom), - svaka vam čast!
  BH- naklon do poda!
   (dragan b., 12. februar 2019 13:03)

  # Link komentara

 58. Znači, u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, opa! ... Šalu na stranu, nije bitno šta je bio, već šta je govorio, mir, sloga, ljubav i tako to.
  (Šta je to biti čovek, 12. februar 2019 12:54)

  # Link komentara

 59. Isus nije bog niti božiji sin.
  Ne možete naći nigde u bibliji, da Isus kaže, ja sam Bog. obožavajte mene.
  Apsolutno nigde. Što bi ga onda neko obožavao?

  Takodje nikad nije rekao ja sam božiji RODJENI sin, ne.
  Sin, podrazumeva ROB.
  Mojije sin božiji, Davud sin, Noa i dr.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Istina, 12. februar 2019 09:08)

  "Ja sam put i istina i život: niko ne dolazi k Ocu - sem kroz mene.
  — Jevanđelje po Jovanu, 14:5-6

  "Zar me ne prepoznajete? Ko vide mene, video je i Oca." - Jevanđelje po Jovanu 14:9

  Što se tiče samog teksta, puno senzacionalizma i netačnih podataka. Ni prvi ni poslednji takav.
  (Mojo, 12. februar 2019 12:51)

  # Link komentara

 60. Svi Srbi su ionako poreklom Crnogorci, tako da je on ustvari od Pipera.
  (Stojko, 12. februar 2019 12:44)

  # Link komentara

 61. Stalno se postavlja jedno lepo pitanje od onih koji zagovaraju da su antički tzv. grci ustvari isto srbi, i u pitanju je utkan automatski jako lep argument za dobiti takvo pitanje.

  Pita se ako su grci antički bili grci, kako su onda srbi pronosili i velikane duhovnosti kroz novu eru, davali naučnike i to u jednom momentu isto kao u antičkoj grčkoj ISTOVREMENO NEKOLIKO - Tesla, Pupin, Mileva Marić, Milanković...

  I kako danas srbi osvajaju medalje na olimpijadama u matematici, fizici, u vodećim timovima bioinžinjeringa su, genetskih istraživanja, medicinskim timovima koji prave iskorake.

  Postavlja se pitanje gde je taj grčki um nestao... i zaista, da nije greška?

  Pa nisu valjda srbi mogli ukrasti talenat grcima?
  (A retroaktivno i bez dokaza može se i kultura ukrasti, pitajte hrvate oni su tu najstručniji..., 12. februar 2019 12:41)

  # Link komentara

 62. I ovako nisam mogao ziv da ostanem od grckog busanja, samo mi je jos ovo trebalo! Jedini narod koji nas nadmasuje u paranoji i narcisoidnosti.
   (Engleski cinik, 12. februar 2019 12:31)

  # Link komentara

 63. Ако за нас кажу да смо "митомани" Грци су на куб. То што имају везе са античким Грцима, као ми са Римљанима њима није важно.
   (papa, 12. februar 2019 12:28)

  # Link komentara

 64. znaci grci su iliri, covece sace albanci da kazu da je isus albanac. haha
   (prokop, 12. februar 2019 12:27)

  # Link komentara

 65. Pročitajte u Svetom pismu Jevanđelje po Mateju 1. poglavlje, 1.-17. stih: "1. Pleme Isusa Hrista, sina Davida Avraamova sina. ... 17. Svega dakle koljena od Avraama do Davida, koljena četrnaest, a od Davida do seobe Vavilonske, koljena četrnaest, a od seobe Vavilonske do Hrista, koljena četrnaest." To je poreklo Isusa Hrista i on više puta govori da je rod i koren Davidov.
  (b novi sad, 12. februar 2019 12:27)

  # Link komentara

 66. Samo mu je ime jevrejsko?
  (Joshua, 12. februar 2019 12:26)

  # Link komentara

 67. Tako je bre. :D
   (lune, 12. februar 2019 12:19)

  # Link komentara

 68. @Ruzicasti jednorog

  U duhu ovog članka: amen! :D
  (nowave7, 12. februar 2019 12:18)

  # Link komentara

 69. A kad će ti naučnici da pokažu na onovu kojih dokaza tvrde da taj uopšte i postojao. Nema dokaza! Znači nije ni postojao isto kao i nekog tamo gor po imenu bog!?
   (MiRa, 12. februar 2019 12:16)

  # Link komentara

 70. Kad bi se danas lično Isus pojavio vernici bi ga kamenovali jer i sada kao i tada ne razlikuju istinu od laži.Ni jedan primer Boga.Gde je pomenuti bio kad su ubijani ljudi,kad su umirali od zaraze,kad su umirali od gladi.Čak i da je postojao on bi bio psihopata,narcis koji uživa da mu se svet klanja.Bolje mozak da im nije stvorio da posumnjaju u njega.
   (zoran, 12. februar 2019 12:11)

  # Link komentara

 71. @Dejan Lekic: Ma bio je Severno-Makedonac koji je pricao bugarsko-srpski. Samo da ne cuju oni u Skoplju, ima odmah da mu dignu spomenik. Pored Aleksandra Velikog i Filipa.
  (Zagor, 12. februar 2019 12:10)

  # Link komentara

 72. Zar Isus nije vaskrsao?
  Pa pitajte coveka, pardon, sina bozijeg odakle je.
  Pa valjda od gore, jer ljudi kad se obracaju bogu, svi gledaju gore.
  (Srbi, nebeski narod, 12. februar 2019 12:09)

  # Link komentara

 73. (ministarstvo za lobotomiju, 12. februar 2019 10:22)

  А ко ти је то посведочио па си тако сигуран ?
   (петар, 12. februar 2019 12:08)

  # Link komentara

 74. Automatski i Makedonac!
   (Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 12. februar 2019 12:05)

  # Link komentara

 75. Ono kad ti Amazon objasni
  (Papageno, 12. februar 2019 12:04)

  # Link komentara

 76. dobar pokušaj... Zamislite kako bi svet danas izgledao da Gospod Isus nije progovorio..Izgleda da je PAGANIMA sve važnije od NJEGOVIH REČI. Čitajte ljudi GOVOR NA GORI, manite se bajki, fejsbuka i projekcija sotoninog nakota. SPASITE DUŠE SVOJE dok je još vremena.
  (Primus, 12. februar 2019 12:03)

  # Link komentara

 77. 100% BIO SRBIN
   (Milan, 12. februar 2019 11:58)

  # Link komentara

 78. Ja samo znam da Bog ne oda na dve noge a zasto bi onda njegov sin :(
  Bog je siri pojam,Bog je mozda veci od svemira,Bog je neobjadnjiva sila i svaka spekulacija je suvisna a ko tvrdi nesto drugo u 21.veku je obicni kecer !
   (Tutlo, 12. februar 2019 11:56)

  # Link komentara

 79. Kada bi poznavao istoriju svoje zemlje ne bi postavljao tako glupa pitanja. Prve srpske bolnice i škole su osnovane pri manastirima SPC u srednjem veku. Pre par godina je proslavljen jubilej 8 vekova od prve srpske bolnice, osnovane u manastiru Žiča. Vekovima, u vreme ropstva pod Osmanlijama, su škole i bolnice, zajedno sa crkvom bile jedine institucije srpskog naroda. Najviše zahvaljujući crkvi su Srbi sačuvali ne samo veru, već i jezik, kulturu, običaje i nadu da žive u slobodnoj zemlji. Tek početkom 19-og veka se osnivaju škole van manastira. Danas crkva ima drugačiju ulogu i značaj. Država ne traži donacije ona uzima poreze i zato je obavezna da ulaže u bolnice i škole.

  Не постоје глупа питања, него само глупи одговори, што овом приликом и доказасте. Предлажем да одмах одете и дате донацију за изградњу тих зграда! Вама је и вама сличнима је та бајка и намењена, о велики зналче историје наше!
  (Калуђер, 12. februar 2019 11:50)

  # Link komentara

 80. @В.Н

  Твоје тумачење је да човек треба да изгуби сву слободу, односно да треба да делује искључиво програмирано, као машина? Чему онда могућност избора и способност да изаберемо? Или је Еденски врт прва и суштинска побуна слободе против тираније? Јер, не заборави, Јехова је човека казнио прогонством и мукотрпним животом не само због непослушности, него што је окусио плод с дрвета познања Добра и Зла. Какве су онда (биле) Јеховине намере? Да ли је жртва и патња сина цена (нови завет, т.ј. нови споразум) Јеховиног покајања? И да ли је, онда, бог који греши и који се каје бог, или је само одраз људске природе? Или смо, пак, ми несавршени јер смо створени по лику божјем? А Лучоноша (Луцифер), с друге стране, човека учи да само себи угађа, не мислећи на друге, да живи у тренутку, не мислећи на последице. Шта год да изабереш, није згодно, зар не?
   (Јабучило, 12. februar 2019 11:44)

  # Link komentara

 81. Vratice se on,pa ce celom svetu reci ko je i sta je! Isa a.s
   (Ibraaakadabra, 12. februar 2019 11:42)

  # Link komentara

 82. Šta god da je, postavlja se jedno pitanje: Zašto se u Bibliji, Novom i Starom Zavetu.... Isus spominje samo u zadnje tri godine života, gde je bio prvih trideset godina??
  (180, 12. februar 2019 10:27)
  Pa u Grčkoj na školovanju, filozofski fakultet odsek mesijanstvo, pa specijalizacija u Rimu. Dobro bre, čitaš li ti napisano?
  Jedno vreme lečio leprozne sa Médecins Sans Frontières, ali sve izlečio pa više nije bilo potrebe za angažovanjem. Prešao u politiku, neuspešno.
  (Bob, 12. februar 2019 11:41)

  # Link komentara

 83. evo neverne tome,ko ne veruje neka pogleda dokumentarac - Jesus Pranks Wheelchair Man
  (a,sta sad, 12. februar 2019 11:39)

  # Link komentara

 84. Srbin.
  (Pele, 12. februar 2019 11:36)

  # Link komentara

 85. A ja mislio da je od Vasojevića...
   (Mile, 12. februar 2019 11:36)

  # Link komentara

 86. A sad ozbiljno: nesumnjivo, a i ponavlja se na vise mesta, Isus je govorio Aramejski. Sto znaci da ni u kom slucaju nije bio Jevrej, vec Aramej - tj Jermen.
  I inace I DANAS navodni grob Isusov cuvaju Jermenski svestenici...
   (acomurija, 12. februar 2019 11:35)

  # Link komentara

 87. @ Burj
  buraz,nije da sumnjamo,al' opet,jbg nikad se ne zna,nebi bilo lose da mi tebe ipak prvo dobrano prikucamo na krst i sacekamo tri dana;)
  (boga,oca, 12. februar 2019 11:31)

  # Link komentara

 88. A preci su mu 100% iz Stare hercegovine,okolina Trebinja.
  (Major Kriger, 12. februar 2019 11:30)

  # Link komentara

 89. JESTE, i muslimani su spasavali jadne hrišćane od krstaša... ako ne verujete, pogledajte ASASIN KRIDA I NOVOG ROBINA HUDA
  pitam se, čijim se to novcem finansira
  (hadžija, 12. februar 2019 11:18)

  # Link komentara

 90. Pitajte Jovana Deretića šta je bio.
  (BRANKO BJELOVUK, 12. februar 2019 08:27)

  Dretic se ne bi slozio.
  (kek, 12. februar 2019 08:30)

  Zasto bi misljenje tog metalostrugara, koji se lazno predstavlja kao doktor nauka i akademik, uoposte bilo relevantno?!

  Inace, ilustracija iz ove vesti, koja predstavlja stilizovanu verziju Hrista, prilicno je pogresna (vuce korene iz srednjeg veka). Da je sin boziji zaista i psotojao, pre bi izgledao ovako: [link]
  (BOTinator, 12. februar 2019 11:13)

  # Link komentara

 91. Isus je bozji poslanik .aman ljudi probudite se vec jednom
  (eni, 12. februar 2019 11:12)

  # Link komentara

 92. Meni je nebitno da li je Hrist postojao i ako jeste sta je bio.
  Poenta je da treba da budemo dobri ljudi, da volimo, da prastamo, da budemo umereni...
  Sto rece otac Tadej: Kakve su ti misli, takav ti je zivot.
  Sve ostalo je neka forma, a mene ne zanima forma vec sustina - kako biti dobar covek.
  (Dejan, 12. februar 2019 11:10)

  # Link komentara

 93. Ova srbijica jos uvek puna komunjara
  (ciro, 12. februar 2019 11:06)

  # Link komentara

 94. Vest za nevernike.
  (Bogdan, 12. februar 2019 11:04)

  # Link komentara

 95. Da nije bio Severnomakedonac?
  (Nesa, 12. februar 2019 11:04)

  # Link komentara

 96. "
  Haha, bio Pitagorin učenik, a živeo u prvom veku nove ere! Ako su svi podaci poput ovog, onda stvarno tu ima nečega :)
  (Vladimir, 12. februar 2019 10:41)"
  Pa u tekstu kaze da je rodjen izmedju 3 i 4 og veka. Otkud tebi ideja da je Isus ziveo u prvom veku ili da se zna njegov rodjendan koji se eto sasvim slucajno poklapa sa zimskom ravnodnevnicom?
  Ja eto verujem da je prica o Isusu kompilacia zivota bar tri razlicita coveka iz razlicitih vremenskih perioda.Ko bukvalno veruje u Isusa opisanog u Bibliji treba da se obrati lekaru
  (Nenad, 12. februar 2019 11:00)

  # Link komentara

 97. Nije nego je bio srbin
  (Vuk, 12. februar 2019 10:59)

  # Link komentara

 98. Ne možete naći nigde u bibliji, da Isus kaže, ja sam Bog. obožavajte mene.
  (Istina, 12. februar 2019 09:08)

  Los islamski argument Ahmeda Deedata. Dakle vi trazite tacno odredjenu recenicu, i ako je tacno tim rijecima u Bibliji nema, Isus nije Bog.. nema veze sto je rekao da je sin Boziji, sto je konstantno u Bibliji sebi davao bozanske osobine, sto je oprastao grijehe, vaskrsao Lazara, lijecio, sto je sebe nazvao finalnim sudijom, rekao da je Istina put i zivot, prvi i poslednji (sto po Kurano samo Bog moze reci), prihvatio kad ga apostol nazvao "Boze moj”, i sam vaskrsao, i jos mnogo stvari koje je preuzeo na sebe a koje samo Bog moze da radi.. U krajnjem da ste citali Bibliju vidjeli bi da su ga bas zbog tih tvrdjnji Jevreji razapeli.. I pored citave Biblije koja je prepuna Hristovog bozanstva, kazete “nije rekao odredjenu recenicu, dakle nije Bog”.

  A da ja tebe pitam, dje je rekao ovo sto vi tvrdite “Ja sam samo poslanik, nemojte me obozavati” - nigdje. Po tom kriterijumu Isus nije ni poslanik. I jos nesto, dje ti je kompletan Sehadet u Kuranu koji izgovarate stalno? Ako ga nema, a nema ga, da zakljucimo da je i to vjerovanje pogresno i neislamsko?

  Inace, Postojanje i raspece Isusa su najnespornije cinjenice anticke istorije. Prakticno 100% danasnjih istoricara se sa time slaze (hriscani, ateisti, svi!). Isus je izrazito najdokumentovanija licnost antike (od hriscana i protivnika hriscana) pa ako u to ne vjerujete, morate citavu istoriju kao nauku odbaciti.
  (misko, 12. februar 2019 10:56)

  # Link komentara

 99. Zanimljivo, svi se nekako osećaju intelektualcima ako kažu Boga njet..
  Uistinu gotovo svi najveći naučnici bili su i vrlo pobozni.. Ne vidim kako jedno isključuje drugo. Ljudi kao bića duha duše i tela su iskreno zadovoljni tek kada su sva tri ova dela u ravnoteži. Isus i Bog, nisu tu da odgovore na pitanje koja se planeta oko koje vrti, već da ispune prazninu duha i daju odgovor zašto smo tu i kuda ćemo ići kad zaklopimo oči. Ko veruje da mu je kraj u ucrvljanoj zemlji neka mu bude.. Al zbog toga nije pametniji, samo je nerazumno kratkotrajan.
   (vukodav, 12. februar 2019 10:54)

  # Link komentara

 100. Ovakva postavka je najbliže istini o Isusu. Isus nije bio grčki filozof ali je izmišljen od strane grčkog filosofa(načuvenijeg) Sokrata. Isti taj Sokrat se u istoriji javlja (pored ostalog) i kao A. Hitler najčuveniji zločinac gde njegov lik, putem ličnog prisećanja na nedela koja je učinio, izuzetno podseća na lik "nazarećanina".
  (LS, 12. februar 2019 09:15)

  Sta pricas ti!!!??? Sokrat je ziveo 400 godina pre Isusa. Sem toga, dovodis i jednog i drugog u vezu sa Hitlerom. U kojoj si ti ludari?
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zoki, 12. februar 2019 09:32)

  Реци у којој си ти лудари пошто се већ са тим близак. А, за оне који хоће да знају, Сократ је имао моћ преласка у етерично тело и материјализације физичког тела па је тако опстајао и правио разне историјске личности и остале манипулације.
  (., 12. februar 2019 10:54)

  # Link komentara

 101. @В.Н.
  diši...diši...samo polako...smiri se.
  (cojle, 12. februar 2019 10:50)

  # Link komentara

 102. Грци су највећи плагијатори у историји човечанства. Тај народ који је стицајем околности од запада одабран и промовисан да буде наследник целе античке заоставштине, је заправо кедна велика историјска превара.
   (Влада, 12. februar 2019 10:49)

  # Link komentara

 103. Na zalost, nije dokazano ni da je postojao Isus, istorijski i na svaki drugi nacin, pa kako ce onda dokazati da je Grk. Sem toga istorija kaze, cak i ako je postojao nije mogao liciti na Isusa kakav je nama predstavljen, sa andjeoskim crtama lica, morao je imati karakteristicne crte lica ljudi koje su tamo ziveli. Njegov grob nije autentican (ako je postojao), da li je razapet na Golgoti i to je pitanje, tako kaze nauka i istorija.
  (Milance Lepotance, 12. februar 2019 10:47)

  # Link komentara

 104. @ (Marko, 12. februar 2019 08:49)
  Pokušaja da se dezavuiše tekst Biblije kakav sada mi čitamo, bilo je oduvek. Kada bi oni uspeli, bilo bi dokazano da su proročanstva o pojavi, životu i vaskrsenju Isusa Hrista, navedena na 30-tak mesta u starom zavetu, (znači pre Njegovog rođenja), falsifikovana. Navodno, ti su delovi Starog zaveta napisani i umetnuti naknadno, posle Hrtista, znači o događajima čiji su autori bili svedoci. Sve takve pokušaje pobijaju tzv. Kumranski rukopisi otkriveni 1946. god. Pisani su pre Hrista i kao papirusi spakovani u ćupove u pećinama na obali Mrtvog mora. Tekstovi Biblije iz tih rukopisa isti su kao tekstovi koje mi danas čitamo. Time je verodostojnost tekstova Biblije potvrđena.
  (Bogomoljac, 12. februar 2019 10:43)

  # Link komentara

 105. Bog je znaci autor biblije?
  (BoeserWolf, 12. februar 2019 09:42)
  Naravno. Biblija je autobiografija pa tako i u njoj ima malo preterivanja o ulozi autora u zbivanjima koja se opisuju. U kojoj autobiografiji nema?
  (CATAPA, 12. februar 2019 10:43)

  # Link komentara

 106. Како да одговориш онима који говоре: не може Христос Чудотворац да стане у нашу логику. Одговори просто: станите ви у Његову. У Његову логику стаје сва вечност и све благородство времена па ће се, ако желите, наћи места и за вас. Ако не може буре у напрстак, може напрстак у буре. Блажени Климент Александријски вели: „Филозофи су деца све док не постану људи кроз Христа... јер истина никад није само мишљење." Христос је дошао да поправи људе па, дакле, и логику људску. Он је наш Логос и наша Логика. Зато ми морамо управљати наш разум према Њему а не Њега према нашем разуму. Он је коректив нашег разума. Не равна се сунце према нашем сату него наш сат према сунцу.
  (В.Н., 12. februar 2019 10:43)

  # Link komentara

 107. Haha, bio Pitagorin učenik, a živeo u prvom veku nove ere! Ako su svi podaci poput ovog, onda stvarno tu ima nečega :)
  (Vladimir, 12. februar 2019 10:41)

  # Link komentara

 108. Pre bih rekao da je bio Makedonac. Rimljani su reci "grcka" i "grci" dali za celu teritoriju na kojoj su ziveli razliciti narodi. Grcka je vestacka tvorevina i to ce polako svet shvatiti...
  (Dejan Lekic, 12. februar 2019 10:41)

  # Link komentara

 109. Ima stvarno raznih komentara. Mislim da će ova vest (dobro, "vest") da prilično pogodi, između ostalih, i one koji tvrde da su Grci kao nacija izmišljeni u XIX, ili beše XVIII veku - naše vrle branioce SrBstva.
  (Kiza, 12. februar 2019 10:40)

  # Link komentara

 110. 50% Srba misli da je bio Srbin
  (Laske, 12. februar 2019 10:40)

  # Link komentara

 111. Samo niste dodali, od oca Srbina...
   (Bane, 12. februar 2019 10:36)

  # Link komentara

 112. Јело је моје да извршим вољу онога који ме је послао,
  и да свршим његов посао (Јов. 4, 34)

  Ево спасоносног примера који нам даје Спаситељ наш! Он који је имао толику силу и власт и мудрост говори, да је дошао у свет не да изврши вољу Своју него вољу Оца Свога, и не да сврши Свој посао него Његов, а ми, мада немоћни као паучина, непрестано истичемо своју вољу и неки свој посао! Иако је Син раван Оцу, као што и вели на другом месту: ја и Отац једно смо, ипак Господ Исус говори, да је Он дошао у свет да изврши вољу Очеву и да сврши посао Очев. Ово Он говори не зато да би показао маленост бића Свог пред бићем Очевим, јер биће је једно, него зато да би показао величину љубави Своје према Оцу, и да би нас побудио да из љубави према Богу усвојимо потпуно вољу Његову.
  Сва наша беда у овоме животу долази отуда што ми не спроводимо вољу Онога који нас је и послао у свет. А Његову вољу ми не спроводимо зато што немамо љубави према Њему. Јер ко год некога љуби, чини му по вољи. Сам је Господ рекао: ако имате љубави к мени, заповијести моје држите (Јов. 14, 15). Чиме би Господ Исус могао јавити љубав своју према Оцу, ако не вршењем воље Очеве? И чиме ми можемо јавити љубав нашу према Господу Исусу, распетом за нас на крсту, ако не вршењем воље Његове?
  О браћо моја, наша је воља варљива као сен; не следујмо њој, да не погинемо. Него следујмо вољи човекољубивога Господа, који једини зна, шта је за нас најбоље.
  (В.Н., 12. februar 2019 10:35)

  # Link komentara

 113. ljudi moraju da shvate nema tu crn beo zut ridj Isus je bog a bogu je sve moguce
   (lice, 12. februar 2019 10:34)

  # Link komentara

 114. Tada Grčka nije postojala, iliri su bili u celom region.
  (Miki, 12. februar 2019 10:33)

  # Link komentara

 115. @ Vojin
  nemoj tako,jos se ne zna da li je bio hrvat il' srbin;)
  (kleptomanija & mitomanija, 12. februar 2019 10:33)

  # Link komentara

 116. @BoeserWolf
  Sveznajući sugrađaninu, najbolje da ti snimiš seriju o Istini i prosvetliš nas, pošto vidim da poznaješ prošlost koliko i budućnost.
  (Bijek, 12. februar 2019 10:32)

  # Link komentara

 117. Grk nego sta.
  Treba jos navesti da su mu preci iz Kifina sela, okolina Nevesinja.
  (prof. Baltazar, 12. februar 2019 10:32)

  # Link komentara

 118. (BoeserWolf, 12. februar 2019 09:42)

  Па није је лично Бог написао него људи надахнути Духом Светим. Тј. Бог кроз њих.
  (петар, 12. februar 2019 10:31)

  # Link komentara

 119. Mislim da je ipak bio Jevrejin,vise rezona ima,devojka mu je 100% bila Marija Magdalena koja je najverovatnije najzasluznija za ranu promociju hriscanstva,ideologije siromasnih i potlacenih.
  U danasnje vreme, nsm siguran da crkve imaju bilo kakve veze, sem formalne, sa Hristom..
   (C i n i k, 12. februar 2019 10:29)

  # Link komentara

 120. Šta god da je, postavlja se jedno pitanje: Zašto se u Bibliji, Novom i Starom Zavetu.... Isus spominje samo u zadnje tri godine života, gde je bio prvih trideset godina??
   (180, 12. februar 2019 10:27)

  # Link komentara

 121. Može biti grk, a može biti i srbin, đavo bi ga znao.
   (Milorad, 12. februar 2019 10:27)

  # Link komentara

 122. Budim se jutros, bacam pogled na sat, 7:46, hmmmmm treci dan za redom se budim u 7:46 (ne koristim alarm jer imam slobodu da ustajem kad hocu)... Reko ajde da vidim sta Google kaze, kucam u search browser 7:46... "John 7:46 - Never has anyone spoken like this man" jedino sto dobijam u pretrazi.
  Totalno ignorisem cinjenicu da mi bioloski alarm govori da sam vrhunski govornik :)
  Nastavljam dan kad ono vest o Isus na B92, sjajno, obozavam komentare na vesti iz religije, ljudi da se pobiju oko stvari o kojima nemaju pojma (ne pravim nikakvu razliu izmedju vernika i ateista da se razumemo), vrhunska zabava sekcija sa kometarima!!!
  Citam vest da vidim o cemu se radi i jedan mali deo teksta mi zaokuplja paznju "odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu"... Meso ne jedem (ne iz veganski, ne iz religiskih, ne iz zdravstvenih razloga, vec testiram samog sebe), Vino ne pijem (niti bilo koji drugi alkohol), nemam zenu ni devojku(da li sam se ja njih odrekao ili me one izbegavaju je vec diskutabilno), cipela se uzasavam, a kosa i ovo malo brade sto imam su poprilicno dugacki(naglasavam poprilicno)...
  Posle religiskog budjenja u 7:46 i ove vesti, narocito tog malog dela u tekstu, ja sam 100% siguran da sam ja reinkarnacija Isusa!!! A da jos sam i vodolija a sad je doslo vreme vladavine vodolije(tako kazu)!!!
  Ne brinite sinovi moji #ISUSISBACK!!!
  (Burj, 12. februar 2019 10:25)

  # Link komentara

 123. Ne znam zasto gubiti vreme u praznoverje oko izmisljene price.
  Sav moderan i razvijeni svet a pogotovo u Evropi rapidno se odrice religije, i sve je vise ateista.
  (Mika, 12. februar 2019 09:16)
  U kojoj ti tek utopiji živiš, Miko prijatelju? Ispada po tebi da su vernici kao Crnogorci u Srbiji, u manjini, ali na rukovodećim položajima.

  Nažalost nisi u pravu. Taj "moderni svet i Evropa" je danas zatucaniji i idiotizovaniji nego u devetnaestom veku. U XIX da je neko propagirao ravnu zemlju i slično, bio bi ismejan kao ludak čak i od crkvenih oficira.

  Preporučujem knjigu "Flowers for Algernon" ili makar filmsku verziju. Ova zapadna civilizacija je u stanju pred kraj te priče.
  (CATAPA, 12. februar 2019 10:24)

  # Link komentara

 124. Ај' то мање више, бајка к'о бајка, него на Новом Београду преко пута Меркатора на цркви стоји платно где СПЦ моли за донацију...а поред се зидају велелепне зграде испред којих на табли стоји да је инвеститор иста та СПЦ. Сад ме занима, хоће ли те зграде и локали бити дати на коришћење неким болницама за децу, установама за незбринуту децу, обдаништима, можда за смештај старих, немоћних, болесних...? Мислим, само питам, донације, нема пореза, сјајне зграде...мора и то буде у духу тих бајки, ваљда?(Калуђер, 12. februar 2019 09:41)Kada bi poznavao istoriju svoje zemlje ne bi postavljao tako glupa pitanja. Prve srpske bolnice i škole su osnovane pri manastirima SPC u srednjem veku. Pre par godina je proslavljen jubilej 8 vekova od prve srpske bolnice, osnovane u manastiru Žiča. Vekovima, u vreme ropstva pod Osmanlijama, su škole i bolnice, zajedno sa crkvom bile jedine institucije srpskog naroda. Najviše zahvaljujući crkvi su Srbi sačuvali ne samo veru, već i jezik, kulturu, običaje i nadu da žive u slobodnoj zemlji. Tek početkom 19-og veka se osnivaju škole van manastira. Danas crkva ima drugačiju ulogu i značaj. Država ne traži donacije ona uzima poreze i zato je obavezna da ulaže u bolnice i škole.
   (spin, 12. februar 2019 10:24)

  # Link komentara

 125. Ovo nije dokumentarac, i oni koji to tvrde nisu naucnici. Da bi neko bio naucnik, mora se sluziti naucnim metodom. Isus najverovatnije nije ni postojao, prvih skoro 300 godina po njegovom "rodjenju" se ne spominje nigde, ni u jednom dokumentu istoricara i hronicara tog vremena. Da je stvarno postojao, i radio stvari za koje se tvrdi, morao bi da postoji neki pisani trag. Dalje, jasno je da je hriscanstvo kopija egipatske religije. Egipatska civilizacija, pa i religija je nastala hiljadama godina pre hriscanstva. Ako pogledate koliko ima slicnosti, ne mozete a da ne vidite da je hriscanstvo skoro preslikano, zajedno sa vaskrsavanjem, hodanjem po vodi, i raznim drugim temama koje obradjuje biblija.
  (Kobster, 12. februar 2019 10:24)

  # Link komentara

 126. Botovi bi još dodali da je ima člansku kartu SNS-a
   (442, 12. februar 2019 10:23)

  # Link komentara

 127. Драги "научници", џаба сте кречили, толико изгубљеног времена, труда и новца да се докаже како овај свет нема Творца и како није послао Сина својега ради нас људи и нашег спасења... „Сазидаћу Цркву Своју, и врата пакла неће је надвладати“ (Мт. 16:18), а теоријама нема краја.
  (Георгије, 12. februar 2019 09:09)

  Ovaj svet nema tvorca. I nema nikog ko ce te spatisiti. Nestaces kao i svi mi, tiho i bez fanfara. Neces ni znati da si mrtav. Pa ti ulupaj zivot ako ti je volja.
  (ministarstvo za lobotomiju, 12. februar 2019 10:22)

  # Link komentara

 128. E ali pazite kada izlaze ovi Isus-je-bio-sve-osim-onog-što-kaže-biblija tekstovi

  Uoči vaskrsa 2018:

  'Prevedeno "izgubljeno jevanđelje" menja istoriju o Isusu Hristu'
  'Profesor "otkrio" ko je zapravo bio Isus Hrist, studenti u šoku'

  Danas na Sveta tri jerarha:

  'Naučnici tvrde: Isus je zapravo bio Grk'
  (Kome smeta jak Isus?, 12. februar 2019 10:20)

  # Link komentara

 129. Šalu na stranu, meni je jedan izobražen čoek reko da je neš ISUKRST bio Bosanac iz okoline Dubice i da je lep bio ko slika.
  (Gorčin, 12. februar 2019 10:19)

  # Link komentara

 130. Isus se zvao Manojlo, i bio je Srbin
  To je jedina istina!
  (Bojan, 12. februar 2019 10:18)

  # Link komentara

 131. Možda je bio severnomakedonac?
  (Nenad, 12. februar 2019 10:12)

  # Link komentara

 132. Netačno, bio je Srbin i zvao se Ilija. Mi smo najstariji narod na svetu.
   (Adriano_Galliani, 12. februar 2019 10:10)

  # Link komentara

 133. Citam komentare i ne mogu da verujem kako se ljudi sprdaju sa isusom. Ne mora ovo da bude tacno ali cemu ovakvi komentari? A znaju da pravoslavna braco grci rusi, bla bla, eh sta nam komunizam uradi.
   (Pera, 12. februar 2019 10:09)

  # Link komentara

 134. Ne, ne! Severni Makedonac!
   (kafka, 12. februar 2019 10:08)

  # Link komentara

 135. Možda je bio, možda nije. Sigurno jeste da je pričao grčki kao i celi bliski Istok nakon osvajanja Aleksandra Velikog.
  Podsećam da je Hristos ime grčkog porekla a znači “odabran”. Evanđelja su napisana na grčkom jeziku, celi Novi zavet i simvol vere.
   (Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 12. februar 2019 10:08)

  # Link komentara

 136. (Mika, 12. februar 2019 09:16)

  Zato sto vernici ne traze nikakve odgovore, jer ih ni ne interesuju. Oni vezbaju podanistvo, u njemu uzivaju i to je ono sto ih duhovno ispunjava. Ne vole slobodu, ona ih uznemirava jer za sobom povlaci odgovornost. Kada covek odustane od svoje pameti i slobode, on je lak plen za razne krvopije i lazove zvali se oni politicari, ili popovi. Nikakav racionalni argument tu ne moze nista. Stvar je psihicke prirode. Problem je kao i sa antivakcinasima. Ugrozice kolektivni imunitet cele populacije tvrdeci da je to njihovo pravo na izbor. A kolektivno ispiranje mozgova ucinice da uvek biramo pogresne politicare i da nam nikad ne svane, jer ni ne zelimo. Jedino resenje je da racionalni ljudi pobegnu u sredine gde se ceni pamet, obrazovanje i sloboda, a vernicima prepustiti njihovo parce teritorije gde ce oni sa ponosom raditi za 250 evra, jer tako vole. Ko im to moze zabraniti? Ne mozes se prema njima odnositi kao prema malom detetu, jer to ugrozava njihova prava i po prirodi su veoma uvredljivi. Ali oni to u sustini jesu. Malo dete u telu odraslog.

  "Oce nas, gresan sam, neka bude volja tvoja, ja sam mali i beznacajan, ja sam niko i nista, reci mi sta da radim, kriv sam, nisam dobar..."
  Tuzno, jadno i odvratno, ali takva je vecina i tu se ne moze nista. Ako mislite da to nema nikakve veze sa onim kako zivimo, grdno se varate. O tome se zapravo i radi. Usaditi u narod podanicki mentalitet i vladati neograniceno. To je cela prica.
  (Ruzicasti jednorog, 12. februar 2019 10:07)

  # Link komentara

 137. Fizičke sličnosti sa Isusom kog su PRVI put u istoriji oslikali italijanski slikari 1500 godina od njegovog rođenja? Naravno da su ga slikali prema likovima belih Italijana i prema tadašnjim standardima lepote... A u Judeji, pre 2 hiljade godina ljudi su izgledali prilično drugačije - crnji, niži, nalik današnjim Arapima
  (Lax, 12. februar 2019 09:40)

  To ja ponavljam stalno. Kada bi ga naslikali onakvog kakav je zaista bio, 90% belaca vernika bi ga se odreklo zbog izgleda. Ljudi su licemerni, a Isus je podmetačina (bar ova moderna verzija).
  (CarloNS, 12. februar 2019 10:06)

  # Link komentara

 138. Znanstvenici bi se trebali baviti pametnijim poslom od istraživanja porijekla fikcionalnog lika koji je hodao po vodi i pretvarao vodu u vino. Hoće li sad preći na Spidermana i Batmana?
  (Mikula, 12. februar 2019 10:03)

  # Link komentara

 139. divna smo mi civilizacija,civilizacija koja se temelji na istini koju ne poznamo?
  (dva zeca,tri zeca, 12. februar 2019 10:01)

  # Link komentara

 140. Jedino pametno mu je bilo sto sr odrekao zena!
   (Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 12. februar 2019 10:00)

  # Link komentara

 141. Isus nije bog niti božiji sin.
  Ne možete naći nigde u bibliji, da Isus kaže, ja sam Bog. obožavajte mene.
  Apsolutno nigde. Što bi ga onda neko obožavao?

  Takodje nikad nije rekao ja sam božiji RODJENI sin, ne.
  Sin, podrazumeva ROB.
  Mojije sin božiji, Davud sin, Noa i dr.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Istina, 12. februar 2019 09:08)

  Да си прочитао макар Јованово јеванђеље, ово никада не би написао, имајући у виду да поседујеш здрав разум. Но и поред тога, да те питам једну ствар: да је Христос рекао то што ти тврдиш да није, да ли би променио мишљење и поверовао да је Он заиста Син Божији, друго лице Свете Тројице ?
  (петар, 12. februar 2019 09:59)

  # Link komentara

 142. ovakve tvrdnje dolaze iz iste vrazje jazbine kao i oni dokumentarci koje nam uporno serviraju za Bozic i Uskrs. Bombardiraju nas raznoraznim "spoznajama" kako je Isus bio ozenjen, kako se ne zna da je postojao, kako je zapravo bio drukciji ( tj. da nije bio dobre naravi ), kako je bio sin rimskog vojnika i slicne gadarije. To onda "potkrijepe" nekakvim toboze skrivenim evandjelima i kojekakvim spisima koje nitko nikad nije vidio. A u isto vrijeme sve sto im ne odgovara tituliraju teorijom zavjere. Ne smijes ni postaviti pitanje zasto se i kako srusila ona manja zgrada 11.9. Ovakve teorije sire kojekakve "slobodne" udruge, njihovi sponzori i njihovi prirepci u medijima. Njima su neprijatelj i pravoslavna i katolicka crkva
  (djedmedjed, 12. februar 2019 09:58)

  # Link komentara

 143. Najbolji su mi ovi koji kazu da se manemo tih gluposti, sav moderan svet, cela Evropa se odrice religije. To za Evropu je tacno i gde je dosla ta Evropa? Nabrajajte sami.
  (dragan, 12. februar 2019 09:55)

  # Link komentara

 144. Vreme je da svet odbaci farizejske podmetačine i privatizaciju boga.
  (@202, 12. februar 2019 09:55)

  # Link komentara

 145. Svedoci smo popularnosti izvrgavanja znanja i činjenica iz prošlosti. 
  Kada neko želi da ospori bilo kakvu činjenicu ili podatak, namerno izostavlja sve dokaze koji su za a navodi samo one koji su protiv. Tako je i u ovom slučaju. 
  Anti-hrišćanska propaganda sve više jača. Kojekakve emosije, koje donose zaključke na osnovu pretpostavki, pokušavaju da opovrgnu biblijske činjenice.
  (VladaBGD, 12. februar 2019 09:19)

  A biblijske činjenice su inače izuzetno potkrepljene i tačne pa ih oni sad satanizuju jer iskrivljuju istinu.
   (student, 12. februar 2019 09:53)

  # Link komentara

 146. Ma, ne sekirajmo se oko stvari koje nećemo saznati, jer naprosto ne možemo - istog momenta u kom nastupi smrt, biće kao da nikad nismo ni postojali. Naša sećanja i osećanja, iskustva i stavovi bespovratno nestaju, jer su samo u našem mozgu - najkompleksnijoj nama poznatoj integrisanoj strukturi u svemiru - i ne možemo ni mrvicu njih verodostojno preneti na hartiju, odn. el. medije. Za nama ostaju naša dela i, eventualno, potomci.
  (Opušteno, uživajmo u jednom jedinom životu koji ćemo imati, 12. februar 2019 09:51)

  # Link komentara

 147. biblijske činjenice.
  (VladaBGD, 12. februar 2019 09:19)

  Biblijske činjenice! Idi bre Vlado, nasmeja me! Ulepšao si mi dan od rano sabajle. :)
  (Bob, 12. februar 2019 09:50)

  # Link komentara

 148. Ко је овај да га слушају и вјетрови и море? (Мат. 8, 27)  Тако су се питали апостоли не познавајући још Господа Исуса а видећи Га како утишава бурно море и ветрове. Ко је овај да га слушају вјетрови и море? То је Онај који је и створио ветрове и море. Какво је чудо, дакле, да га Његове сопствене твари слушају? Није ли секира послушно оруђе у оним рукама које су је начиниле? Господ је све створио речју, зато се све и покорава речи Његовој.
  Ко је Овај, браћо? То је Онај исти који је и пре тога подизао ветрове и умиривао их, и који је узбуркивао море и обуздавао га. То је Онај исти који то и данас чини. Као човек Он стаде пред људе и запрети разиграном ветру и разузданом мору, да би уништио заблуду код људи, као да се ветрови и мора крећу и умирују, или слепим случајем или неком злобном силом, и да би заувек открио истину, да умна и добра сила Створитеља управља и заповеда свима стихијама по Своме промислу.
  Ко је Овај? — питаху апостоли. То је безгрешни Син Божји, о апостоли свети, чије ћете име ви пронети по целоме свету, и за чије ћете име ви бити мучени и заклани као јагањци од вукова. Ко су вукови? Они који мисле, да се ветар сам од себе креће, и море само од себе узбуркава и утишава, или само од себе, или од ђавола. О свети апостоли, који упитасте и одговор истинит добисте, и истину целом свету објависте, молите се за нас, да се и ми сви просветимо том истином.
  (В.Н., 12. februar 2019 09:50)

  # Link komentara

 149. Ovo ko u "moja velika mrsna pravoslavna svadba" 😀
  (sima*, 12. februar 2019 09:48)

  # Link komentara

 150. O, ne! Sad će Grci svima zabraniti da budu hrišćani, jer to predstavlja pretenziju na njihovu teritoriju. :)
  (Srdjan, 12. februar 2019 08:23)
  Jok. Samo će tražiti da se drugi zovu severni hrišćani. Naročito Turci.
  (Bob, 12. februar 2019 09:46)

  # Link komentara

 151. Kakva glupost, pa u tome periodu je bilo na hijlade ljudi sa bradom koji su propovedali, neki i cinili cuda. Jednostavno je postojala potreba za takvim ljudima.
  Sve to na stranu, ali i da se danas pojavi, Isus bi ponovo prosao isto, mozda cak i gore. Tada nisu imali liberalni kapitalizam koji su morali da stite. A on je govorio o moralu, etici i ljubavi. Takvim pojavama danas ima jos manje mesta nego u vreme kada je ziveo.
  (svarog, 12. februar 2019 09:46)

  # Link komentara

 152. "Zato vam kažem, svaki greh i hula oprostiće se ljudima, ali hula na Duha neće se oprostiti. I ako ko kaže reč protiv Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a onome koji kaže protiv Duha Svetoga, neće se oprostiti ni na ovom svetu ni u budućem." (Mk.2,23-3,25;Lk.6,1-11;12,14-32)
  (Shamgar, 12. februar 2019 09:46)

  # Link komentara

 153. Kad satanisti zele da se sve dovede do apsurda.Nema sta oni da dokazuju.Biblija sve govori.
   (deki185, 12. februar 2019 09:44)

  # Link komentara

 154. Toliko ima glupih komentara da je stvarno tesko izabrati najgori. Ali evo ga jedan primer:

  kakve gluposti,Bog jasno napisao u Svetom pismu da je Isus bio Jevrejin i naveo poimence sve njegove pretke,a onda se nadje neko nadahnut satanom da to opovrgne!
  (sale1971, 12. februar 2019 08:38)

  Bog je znaci autor biblije?
  Sale, predlazem da napises scenario za netflix pa da udarite kontru amazonu. Sta je znanje nekoliko naucnika naspram tvog.
  Bog naposao bibliju hahahaha
  (BoeserWolf, 12. februar 2019 09:42)

  # Link komentara

 155. Ај' то мање више, бајка к'о бајка, него на Новом Београду преко пута Меркатора на цркви стоји платно где СПЦ моли за донацију...а поред се зидају велелепне зграде испред којих на табли стоји да је инвеститор иста та СПЦ. Сад ме занима, хоће ли те зграде и локали бити дати на коришћење неким болницама за децу, установама за незбринуту децу, обдаништима, можда за смештај старих, немоћних, болесних...? Мислим, само питам, донације, нема пореза, сјајне зграде...мора и то буде у духу тих бајки, ваљда?
  (Калуђер, 12. februar 2019 09:41)

  # Link komentara

 156. A za bibliju ima dokaza?!
   (Loki, 12. februar 2019 09:41)

  # Link komentara

 157. Fizičke sličnosti sa Isusom kog su PRVI put u istoriji oslikali italijanski slikari 1500 godina od njegovog rođenja? Naravno da su ga slikali prema likovima belih Italijana i prema tadašnjim standardima lepote... A u Judeji, pre 2 hiljade godina ljudi su izgledali prilično drugačije - crnji, niži, nalik današnjim Arapima
   (Lax, 12. februar 2019 09:40)

  # Link komentara

 158. (Marko, 12. februar 2019 08:49)

  Ako je tacno da je Biblija izmenjena, onda znaci da ni Boga nema.
  To je (logicki) ok.
  Ali je strasno da neki govore o izmeni, a veruju u Boga.
  E, to je apsurd. Da su ljudi falsifikovali Tvorca.
  (ime, 12. februar 2019 09:36)

  # Link komentara

 159. Nebitno sta je i ko je Isus bio. Njegovi licemerni sledbenici prave probleme sirom sveta, i tome treba stati na kraj.
  (Bane, 12. februar 2019 09:32)

  # Link komentara

 160. Ovakva postavka je najbliže istini o Isusu. Isus nije bio grčki filozof ali je izmišljen od strane grčkog filosofa(načuvenijeg) Sokrata. Isti taj Sokrat se u istoriji javlja (pored ostalog) i kao A. Hitler najčuveniji zločinac gde njegov lik, putem ličnog prisećanja na nedela koja je učinio, izuzetno podseća na lik "nazarećanina".
  (LS, 12. februar 2019 09:15)

  Sta pricas ti!!!??? Sokrat je ziveo 400 godina pre Isusa. Sem toga, dovodis i jednog i drugog u vezu sa Hitlerom. U kojoj si ti ludari?
   (zoki, 12. februar 2019 09:32)

  # Link komentara

 161. Ja licno mislim da je Isus pre svega literarni lik, a i da nije i da je zaista postojao onda je jedan od hiljade proroka koje su tada postojale i tumarale tim predelima i propagirale svoju veru, stav, obicaje... Naucno je dokazano da ih je bilo mnogo u to vreme, cak je na nacionalnoj geografiji bio dokumentarac o tome. Stvar je u tome da je Isus imao vise sledbenika i da je bio daleko uspesniji u propagiranju svoje vere. To je vise srece i umeca i bum eto vam 2000 god kasnije najvece religije na svetu. Ovaj Grk je bio jedan od mnogih proroka, a mozda i sam Isus.
   (Nije sve u parama nesto je i u novcu, 12. februar 2019 09:26)

  # Link komentara

 162. “. I Isus i Apolonije su bili propovednici i činili su čuda u prvom veku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu.“

  Ni drugi ni poslednji. Danilo Kiš, “Enciklopedija mrtvih, prva priča, “Simon Čudotvorac”.
  (Bojan, 12. februar 2019 09:24)

  # Link komentara

 163. Toplije,toplije !
   (mica, 12. februar 2019 09:23)

  # Link komentara

 164. Ali imao je bradu hahaha, kao i 90% muskaraca tog vremena hahaha....
   (mich, 12. februar 2019 09:23)

  # Link komentara

 165. Svedoci smo popularnosti izvrgavanja znanja i činjenica iz prošlosti.
  Kada neko želi da ospori bilo kakvu činjenicu ili podatak, namerno izostavlja sve dokaze koji su za a navodi samo one koji su protiv. Tako je i u ovom slučaju.
  Anti-hrišćanska propaganda sve više jača. Kojekakve emosije, koje donose zaključke na osnovu pretpostavki, pokušavaju da opovrgnu biblijske činjenice.
  (VladaBGD, 12. februar 2019 09:19)

  # Link komentara

 166. Kakva gomila gluposti na jednom mestu. Pročitajte kod Neville Goddarda ko je i šta je Isus.
  (aleksandar, 12. februar 2019 09:18)

  # Link komentara

 167. Kakva budalaština. Temelj naše Hrišćanske vere je PASHA ! Jevrejska Pasha, koju je Isus kao i svi Jevreji slavio kao spomen na izlazak iz Egipatskog ropstva. Posle Pashe /tajne večere je i uhvaćen i predat Rimljanima koji su ga ubili na krstu , gde učini Pashu za sve ljude. Izbavi čovečanstvo iz jame smrti. Naša vera preko Isusa i njegove majke , dolazi do Davida...Mojsija...pa do Jakova... do Avrama..Noa...Adama.Poricati postojanje Isusa je satanistička prevara , koja iskušava Hrišćane od nedelje vaskrsenja.Nema šanse da prođe. 1,7 milijardi ljudi je kršteno u ovom trenutku u veri Isusovoj.
   (VUK, 12. februar 2019 09:18)

  # Link komentara

 168. Čime se sve ljudi neće baviti...
  (Kuća, 12. februar 2019 09:18)

  # Link komentara

 169. Ne znam zasto gubiti vreme u praznoverje oko izmisljene price.
  Sav moderan i razvijeni svet a pogotovo u Evropi rapidno se odrice religije, i sve je vise ateista. To stoga sto razne odgovore su nasli u nauci i tehnici a ne u religiji a jos manje putem crkava. Tako da se po zapadu crkve zatvaraju ili iznajmljuju za Balkance (Rumune, Grke, Srbe, Bugare) i Ruse. A oni sami vise vremena provode uceci po fakultetima prave stvari.
  (Mika, 12. februar 2019 09:16)

  # Link komentara

 170. Ovakva postavka je najbliže istini o Isusu. Isus nije bio grčki filozof ali je izmišljen od strane grčkog filosofa(načuvenijeg) Sokrata. Isti taj Sokrat se u istoriji javlja (pored ostalog) i kao A. Hitler najčuveniji zločinac gde njegov lik, putem ličnog prisećanja na nedela koja je učinio, izuzetno podseća na lik "nazarećanina".
  (LS, 12. februar 2019 09:15)

  # Link komentara

 171. Hrvati prave svoju verziju u kojoj su Isus i Tesla Hrvati. Meni je njih zao, ali nekako mi glupo da im to guram pod nos. Neka ih, ko zna kakva ih je nevolja naterala da toliko brljaju i petljaju s istorijom.
  (Vojin, 12. februar 2019 09:14)

  # Link komentara

 172. Bice Srbin na kraju...
   (Blok 63, 12. februar 2019 09:13)

  # Link komentara

 173. Био сличан и слично чинио па би могао бити. Али није био изведен пред Понтије Пилата, страдао, васкрсао и вазнео се на Небеса.
  (драган, 12. februar 2019 09:10)

  # Link komentara

 174. Ovo je blize istini nego prethodna verzija. Samo, opet ima jedna rupa, tada nisu postojali grci nego Srbi

  I kao sto Milan Vidojevic onomad rece, On je ipak Srbin, Sin Bozji
  (Zoran Spasovski Houston ima problem, 12. februar 2019 09:09)

  # Link komentara

 175. Драги "научници", џаба сте кречили, толико изгубљеног времена, труда и новца да се докаже како овај свет нема Творца и како није послао Сина својега ради нас људи и нашег спасења... „Сазидаћу Цркву Своју, и врата пакла неће је надвладати“ (Мт. 16:18), а теоријама нема краја.
  (Георгије, 12. februar 2019 09:09)

  # Link komentara

 176. Od značaja taman i koliko da li je Džon Snou Starkov bastard ili targerijanski princ. Ne samo da ne može da se dokaže da je ikakav Isus Hrist iz Nazareta stvarno postojao, nego nije postojao ni taj Nazaret u kom je navodno rođen.
  Isus Hrist je potpuno literarni lik, ali mislim da je to savršeno nebitna stvar. U čemu, kakva je stvarno razlika u proročanstvu da će se "ponovo" pojaviti među ljudima ili da će to biti prvi put? Ili pak da se već pojavljivao mnogo puta sa različitim pseudonimom?

  Uostalom, šta fali literarnom zapletu da su ga Jevreji i izdali zato što je bio Grk, Targerijan na zmaju ili slična fantastika? Sve je to ionako Game of Thrones. Zabavno štivo. Ne treba valjda ljudi da se ubijaju zbog toga, winter is coming.

  Actually, winter came. Valar Morghulis i Isus voskrese svim dobrim ljudima i white walkerima.
  (CATAPA, 12. februar 2019 09:08)

  # Link komentara

 177. Isus nije bog niti božiji sin.
  Ne možete naći nigde u bibliji, da Isus kaže, ja sam Bog. obožavajte mene.
  Apsolutno nigde. Što bi ga onda neko obožavao?

  Takodje nikad nije rekao ja sam božiji RODJENI sin, ne.
  Sin, podrazumeva ROB.
  Mojije sin božiji, Davud sin, Noa i dr.
   (Istina, 12. februar 2019 09:08)

  # Link komentara

 178. Proroka / učitelja / filozofa sličnih Apoloniusu, bilo je oduvek, u svim vremenima i svuda i u velikom broju. Ali ni 1 takav nije vaskrsao. Samo Hristos je vasksao. Da nije vaskrsao, prošao bi kao i svi ostali, nezapaženo. Ali je vaskrsao. Svojim vaskrsenjem je ostavio toliko snažan utisak da su ga očevici vaskrsenja propovedali neustrašivo i nepokolebljivo i dobar deo sveta ubedili da je upravo taj Isus Hristos koga smo čekali. A Apoloniusu svaka čast, ali.......
  (Bogomoljac, 12. februar 2019 09:03)

  # Link komentara

 179. Gospodo, prekraja se istorija od pre 5, 10,20,50 godina. Mi to najbolje znamo... Dokazivati nesto od pre 20 vekova je besmisleno...
   (milam, 12. februar 2019 09:01)

  # Link komentara

 180. A Jerusalim je sve vreme Solun ustvari. Pazi kad sam znao da ima nesto grcko u tim ocima plavim. A posto je iz Grcke, postoji velika sansa da se zamerio Jevrejima u trgovini pa je zavrsio kako je zavrsio. Verovatno je narucio talpe orahovine za trpezarisjki sto a nije platio Jevrejima. A ovi lovu ne prastaju. Sta ti je zivot. Nije lako biti stolar pa makar bio i sin Boziji.
  (zemunski trol, 12. februar 2019 09:00)

  # Link komentara

 181. Ко говоре људи да сам ја? (Мк. 8, 27)

  Ево, браћо, већ ће 2000 година од онога дана када је Господ Исус ставио ово питање ученицима Својим. Од онда до данас ово је питање стављено сваком људском поколењу, свакоме белом дану и тамној ноћи; и свако поколење људско, и сваки бели дан и свака тамна ноћ морала је дати неки одговор на ово питање. Питање ово питање је живота или смрти, и одговор на њега живоносан или смртоносан. Ти си Христос Син Бога живога, одговорио је апостол Петар. И тај одговор био је одобрен и похваљен од Господа Исуса.
  Ко говоре људи данас да је Христос? Једни говоре, с Јеврејима, да је Он нарушилац закона и самозвани Месија. Други говоре, с Пилатом, да они не могу уопште да дођу до истине о овом човеку. Трећи говоре, с апостолима, да је Он Христос Син Бога живога, Спаситељ и Искупитељ рода људског од греха и смрти, Васкрсли и Васкрситељ, Живи и Животодавац. И ми сви, крштени у име Свете Тројице, слажемо се с апостолима и светом црквом апостолском, која саборним гласом својим тако исповеда Христа Господа.
  О Господе Сине Божји јединородни, помози нам, да Те сваког дана живота нашег срцем верујемо и устима исповедамо као Бога и спаса нашег, као Божју силу и Божју премудрост.
  (В.Н., 12. februar 2019 08:58)

  # Link komentara

 182. Čisto bogohuljenje. Veliki je greh huliti na Gospoda. Nije problem, ne mora svako da veruje, ali nema smisla i ružno je, konstantno bušiti priču u koju ljudi vekovima veruju. Zašto bi to nekome smetalo, ono u šta verujemo, ako time ne ugrožavamo dobrobit čovečanstva?
   (Uuroš, 12. februar 2019 08:55)

  # Link komentara

 183. ustvari bog ne postoji..
  (viktor, 12. februar 2019 08:55)

  # Link komentara

 184. Naučnici se ne bave budalaštinama, “čudima”... Čuj, zbog “fizičke sličnosti”. Bljak, sramota za Amazon.
  (zmitjkoe, 12. februar 2019 08:53)

  # Link komentara

 185. Proucavajuci stare knjige i spise , oni kojima su ti zapisi dostupni i malo ih je u svetu, jednoglasno kazu da je namerno sadasnja verzija biblije dosta promenjena.
  Cak vecina njih mada ne svi ,su se usudili da tvrde da je isus( to mu je kasnije dato ime) sin Aleksandra Velikog i Kleopatre. Ima neke veze sa prvosvestenstvom pa koga zanima neka trazi dalje
   (Marko, 12. februar 2019 08:49)

  # Link komentara

 186. A kada će crkveni naučnici da utvrde-potvrde da taj prorok iz Nazareta a sada iz Grčke,nije ni postojao,već da je to najveća priča ikada ispričana?!
  Kako reče jednom jedan pametan čovek: "Neću da budem sluga Boga koji ne postoi".
   (Ostoja, 12. februar 2019 08:46)

  # Link komentara

 187. Sada jos samo da Holivud uzme stvar u svoje ruke !?
  (Matori Kesa, 12. februar 2019 08:45)

  # Link komentara

 188. Jevrejin nije bio sigurno a da li je ovaj pa moguce je i da i ne.To sam znao odavno.
   (King Roger, 12. februar 2019 08:43)

  # Link komentara

 189. Na kraju će biti srbin teča iz Kanade.
   (XXL, 12. februar 2019 08:43)

  # Link komentara

 190. Јесте био је Грк и издавао је апартмане у Паралији!
  (Живота, 12. februar 2019 08:40)

  # Link komentara

 191. Možda Zorba???
   (gendegen, 12. februar 2019 08:40)

  # Link komentara

 192. kakve gluposti,Bog jasno napisao u Svetom pismu da je Isus bio Jevrejin i naveo poimence sve njegove pretke,a onda se nadje neko nadahnut satanom da to opovrgne!
   (sale1971, 12. februar 2019 08:38)

  # Link komentara

 193. Да не улазим у детаље, чињеница да човека који је живео у првом веку нове ере називају учеником човека из шестог века пре нове ере (Питагоре), је довољна да дискредитује овај текст.
  (Самоловац, 12. februar 2019 08:37)

  # Link komentara

 194. Malo, malo, pa se pojavi neki ovakav sto cuda cinii mrtve vraca u zivot. Pune su ih ludnice, a ima ih vala i u pojedinim vladama, gde su sto premijeri, sto predsednici. Ovaj nas doduse, jos nije poceo da od vode pravi vino, ali ima vremena, naucice. Dok je ovaca, bice i pastira.
  (Miljenko, 12. februar 2019 08:37)

  # Link komentara

 195. Moji pogledi na svet i religiju se temelje da sve sto vidimo , zemlju , prirodu , zivotinje itd stvorio sam djavo i da se mi nalazimo u paklu . Tvrdnja Bogomila i sledbenika mi se cini najtacnija . Po smrti sa zemlje ,pakla mozemo jedino u raj ili opet kao beba iz pocetka prolaziti pakao vecnog ponavljanja .
   (istine radi, 12. februar 2019 08:32)

  # Link komentara

 196. Dretic se ne bi slozio.
  (kek, 12. februar 2019 08:30)

  # Link komentara

 197. On je bio stari grk koliko smo i mi hrišćani jer je prihvatio starogrčku filozofiju kao svoju filozofiju, kao što smo mi prihvatili njegovo učenje, hrišćanstvo!
  (Bob Mari, 12. februar 2019 08:28)

  # Link komentara

 198. Pitajte Jovana Deretića šta je bio.
  (BRANKO BJELOVUK, 12. februar 2019 08:27)

  # Link komentara

 199. Prvo se konačno dogovorite šta znači biti Jevrejin? Jel to verska ili nacionalna odrednica, tj. onaj koji ispoveda judaizam ili su to potomci Jakova zvanog Izrael?
  (prvo najpreče, 12. februar 2019 08:26)

  # Link komentara

 200. Није, него Македонац. Потомак Птоломеја. :-D
  (c i t i z e n, 12. februar 2019 08:25)

  # Link komentara

 201. Znao sam da je postojao Isus! tj Apolonije ili već!!! znao sam
   (Đedo, 12. februar 2019 08:25)

  # Link komentara

 202. Isus je bio jevrejski propovednik i rabin iz Nazareta.
  (room 1408, 12. februar 2019 08:24)

  # Link komentara

 203. O, ne! Sad će Grci svima zabraniti da budu hrišćani, jer to predstavlja pretenziju na njihovu teritoriju. :)
  (Srdjan, 12. februar 2019 08:23)

  # Link komentara

 204. Jesus was a black man!
  (antiprotivan, 12. februar 2019 08:22)

  # Link komentara

 205. Očekivano od jednog Grka... Da nas dva milenijuma jako ....
   (Mediocritical, 12. februar 2019 08:17)

  # Link komentara

 206. Razume se, srpskog porijekla;)
  (Aster Blistok, 12. februar 2019 08:16)

  # Link komentara

 207. "Naučnici tvrde..."
  Vjerujućem dosta.
  (vonLjutavski, 12. februar 2019 08:16)

  # Link komentara

 208. Ja mislim da je bio Srbin!
  (room 1408, 12. februar 2019 08:09)

  # Link komentara