Petak, 25.01.2019.

11:19

Najveće duhovno blago: Srbija od Vatikana traži prvi "Ustav" VIDEO

Izvor: B92

Najveæe duhovno blago: Srbija od Vatikana traži prvi "Ustav" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Zvonko

pre 5 godina

Navedena Krmčija je u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti došla iz zbirke hrvatskog književnika Antuna Mihanovića koji je u 19. stoljeću bio konzul u Beogradu tako da nema nikakve veze sa ustašama!

Antis

pre 5 godina

Iz tog dokumenta ce naravno da nestanu neki podaci, samo ako to nekom odgovara. Ko zna sta je sve pisalo u gomili knjiga koje su pokradene i unistene bombardovanjima raznim tokom decenija. Onda bi se vise znalo o nasoj istoriji...ovako,ucimo da smo dosli preko sedam gora i mora na kozama i naselili se na nekom prostoru,gde su se svi posklanjali da mi razapnemo satore. Mhm.

Arhivar

pre 5 godina

@(Hammer, 25. januar 2019 12:13)

Sve to stoji, ali evo jedan podatak iz Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku.

Posle Drugog svetskog rata nije bilo dovoljno sirovine za lokalnu fabriku hartije, pa su iz Arhiva volovskim kolima danima prevozili dokumentaciju koja se nalazila na tavanu Arhiva i koja je potom poslužila kao sirovina čijom preradom se proizvodila nova hartija. O tome ih možete pitati lično, pošto postoje zapisi.

Ne trebaju nama spoljni neprijatelji, mi smo sami sebi najgori neprijatelji, jer možete slobodno postaviti pitanje KO je taj ko je procenjivao šta može da se pošalje u fabriku hartije da posluži kao sirovina, a šta treba ipak zadržati kao važan dokaz nekih prošlih vremena.

Nakon privatizacije lokalnih novina cela arhiva sa negativima i fotografijama je zamalo završila u kontejneru i samo spletom okolnosti je na kraju ipak stigla u naš Arhiv.


Miroslavljevo jevanđelje je čamilo vekovima u Hilandaru, nismo bili ni svesni kakvo blago imamo sve do polovine 19. veka, a možda je tako i bolje, jer je pitanje šta bi sa njim bilo da smo mi i drugi znali za njega, verovatno bi završilo i ono u Vatikanu.

oko

pre 5 godina

8 vekova autokefalnosti!? Gde je taj dokument koji potvrdjuje da je SPC bila autokefalna pre 8 vekova? U SPC kazu da su tomos o autokefalnosti “izgubili”, u Carigradu ga nemaju, tako da nije bas jasno odakle dokazi za tu osmovekovnu autokefalnost?

Da pojasnim

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40) 

Krmčija (od “krma” – krmaniti, upravljati) ili Nomokanon (u prevodu sa grčkog: Zakonopravilo) predstavlja kompilaciju sačinjenu od raznih kanonskih zbornika. Prevođenjem ovih zbornika i njihovim priređivanjem za upotrebu u tadašnjoj, mladoj srpskoj državi, Sveti Sava je rimsko i vizantijsko pravo utkao u srpsko. Kompilacija, pored prevoda, sadrži i tumačenja samog Svetog Save.

Lep pozdrav

Minja

pre 5 godina

@AC/DC. Ne znam da li je bilo ironije ili ne znanja u vasem komentaru kako smo stara civilizacija. Na zalost, u pitanju je srednjovekovna kultura koja se razvila u okviru i zahvaljujuci Vizantiji. To ne umanjuje znacaj i vrednost i ovog dokumenta i kulturnog dometa Srba, ali najstarije civilizacije nisu na evropskom kontinentu nego u Aziji i Africi. Ne treba koristiti superlativ tamo de ga nema.

Срба

pre 5 godina

Питајте другове и другарице зашто ништа о овоме до сад нисте знали, а није да није говорено о томе. Није то од јуче, осам векова Српске Православне Цркве, еј то не испуштајте из вида. Преживели смо свашта, преживећемо и остати и опстати и за убудуће. С вером у Бога за Краља и Отаџбину - Живела Србија!!!

Jovan

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40)
Od svega iz teksta tebi je to privuklo pažnju. Krmčija od krme, nešto čime se upravlja.

Negativni

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40)

hahaha...odlično zapažanje...svekrva, jetrva, zaova...spava kao zaklan...mrtva usta da ga jedu...pržogrnci, zloselo, krnjevo, brlog...auuu majko moja...

Milos

pre 5 godina

"1262 godine...Koliko smo star narod a sebe ne poštujemo uopste...Malo je naroda na svetu sa tako starom civilizacijom kao sto smo mi..." - Da si ti meni zdrav i ziv, zapadne zemlje su u to doba vec imale univerzitete, a mi tek poceli sa nezavisnom drzavom. Zato bolje procitaj nesto, pre nego pocnes da se iscudjavas...

Stefan

pre 5 godina

Svi traze svoje blago nazad. Iako mnogi misle drugacije, nazalost zbog poslednjih 30 godina lose politike a pre toga komunizma, Srbija ima jako bogatu istoriju i kulturno blago / nasledje itd. Samo je sve to pokradeno kroz vekove opsade.

Trazite nazad sve da ima covek sta da vidi u muzeju srbije.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

"U godini kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva"
au pa ovo zele da nas vrate u srednji vek.

Dex

pre 5 godina

1262 godine...Koliko smo star narod a sebe ne poštujemo uopste...Malo je naroda na svetu sa tako starom civilizacijom kao sto smo mi...
(AC/DC, 25. januar 2019 12:41)

Kao i onih koji su tako malo postigli za to vreme.

I1

pre 5 godina

@Pitagora ko je okupirao Srem i Zemun? Ko je ubio i gde ubio Savu Sumanovica? Srpsko istorijsko blago se nalazilo i na teritoriji ndh ne samo u Srbiji.

mufljuz

pre 5 godina

"ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu."
I vi ste se setili tek sada da to trazite nazad!?!? Hrvati iz sveg glasa traze da se vrate "hjihove" crkvene knjige koje su za vreme rata uzete iz srpskih manastira u Hrvatskoj sa ciljem da bi se spasle od unistenja u novonastaloj drzavi a mi o ovoj knjizi sve vreme CUTIMO. Dobro jos i postojimo kakv odnos imamo prema svemu oko nas.

Pitagora

pre 5 godina

Verujem da to nije jedino sto su ustase ukrale od Srba i Srbije. Pa njima je prvenstveno bila pljacka na umu koju su skrivali genocidom. Traziti Vatikana i Hrvatske da vrate sve oteto i pokradeno iz drugog rata i zsdnjeg.
(I1, 25. januar 2019 11:57)

Majke ti, a kad su to ustaše ratovale u Srbiji, nije mi poznat slučaj da su zakoračili jedan milimetar u Srbiju.
Čak i to šta im pripisujete Staro sajmište, to su Nediću dali la leasing, nisu imali veze s tim logorom.

Hammer

pre 5 godina

U periodu od 1941. do 1944. godine iz srpskih arhiva je pokradeno i odvezeno put nacističke Nemačke punih 40 vagona raznih dokumenata i srednjevekovnih spisa, jedan broj srpskih dokumenata je pokraden još za vreme PRVOG svetskog rata, a mnogi su nestali ili su uništeni tokom turske okupacije, no i pored svih tih nedaća srpski narod danas baštini preko 5 hiljada srednjevekovnih ćiriličkih i glagoljičkih spisa pisanih na štokavskom narečju srpskog jezika koji su sačivani, a jedan od takvih je i ovaj dokument.
Reč je o Krmčiji Svetog Save ili NOMOKANONU, ovo je treći po redu takav prepis i najstariji je koji je sačuvan, dva starija primerka su pokrali Bugari, osim ovih postoji još nekoliko takvih knjiga koji se čuvaju u Srbiji, a poslednji prepis datira iz 17-og veka. Ima još dosta srpskih srednjevekovnih spisa koji su deponovani u vatikanskoj arhivi, a ne mali broj ih je i u Zagrebu gde se nalaze još od vremena drugog svetskog rata kada su ustaše upale u fruškogorske manastire pokrali šta su mogli, a ostalo popalili.

Slavko

pre 5 godina

Uzese tzv. Hrvati i jezik, i istoriju otimaju. Kako lako se prepisuje sve i otima od drugih kad ceo narod nema obraza. Jednom kad su prevereili i presli u katolicku jeres, gotovo je.

Poturica gori od Turcina. Nazalost to je ljudska priroda. Za mene Hrvati nisu nacija nego austrougarska sekta. Sejkta krvavih ruka.

nista nije slucajno

pre 5 godina

"To je zbornik crkvenih i građanskih propisa iz Vizantije i možemo reći da je to prvi srpski Ustav. Postoji nekoliko prepisa, ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu. Onda su u želji da se poklone Vatikanu nešto što nije njihovo", objasnio je u "Jutru" Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Doticni gospodin za pocetak treba da prestane da govori o nekakvoj Vizantiji jer je taj termin tek nedavno poceo da ulazi u upotrebu, a zapravo nikada nije koriscen u vreme postojanja "Vizantije". U pitanju je Rimsko carstvo. Istocno. Ili Romejsko carstvo. Nikakva Vizantija.

A to sto su Hrvati mnogo toga srpskog oteli za vreme II svetskog rata nije nista novo. Kao sto nije novo to sto iza tih akcija stoji Vatikan. A Srbi im se revansiraju tako sto kupuju u hrvatskim prodavnicama u Srbiji, pustaju korumpirane politicare da rasprodaju Hrvatima zemljiste i firme u Srbiji i letuju u hrvatskim gradovima i na taj nacin finansiraju svoje neprijatelje.

Smajli

pre 5 godina

Ovaj pokret je u poslednje vreme dobio vise paznje nego cela opozicija zajedno (sem blacenja opozicije naravno). Bas se pitam ciji li su produkt.

Konvert

pre 5 godina

Moze. Promenite kalendar, postanite unijati ili direktno u katolike, pa dolazi knjiga. Niste ukapirali da se verski rat nastavlja, uporno se insistira na promeni kalendara, a to je jedan korak. Ja se nikada necu prodati ni za kakvu materijalnu stvar - ostajem pravoslavac, sta god da mi ponudite. Nisam Juda i nikad necu biti.

exe

pre 5 godina

Koja smo mi banana od drzave kad trazimo dozvolu za fotokopiju necega sto je nase, koliko nisko jos treba da se spustimo, da li uopste moze nize od toga.

I1

pre 5 godina

Verujem da to nije jedino sto su ustase ukrale od Srba i Srbije. Pa njima je prvenstveno bila pljacka na umu koju su skrivali genocidom. Traziti Vatikana i Hrvatske da vrate sve oteto i pokradeno iz drugog rata i zsdnjeg.

mufljuz

pre 5 godina

"ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu."
I vi ste se setili tek sada da to trazite nazad!?!? Hrvati iz sveg glasa traze da se vrate "hjihove" crkvene knjige koje su za vreme rata uzete iz srpskih manastira u Hrvatskoj sa ciljem da bi se spasle od unistenja u novonastaloj drzavi a mi o ovoj knjizi sve vreme CUTIMO. Dobro jos i postojimo kakv odnos imamo prema svemu oko nas.

Hammer

pre 5 godina

U periodu od 1941. do 1944. godine iz srpskih arhiva je pokradeno i odvezeno put nacističke Nemačke punih 40 vagona raznih dokumenata i srednjevekovnih spisa, jedan broj srpskih dokumenata je pokraden još za vreme PRVOG svetskog rata, a mnogi su nestali ili su uništeni tokom turske okupacije, no i pored svih tih nedaća srpski narod danas baštini preko 5 hiljada srednjevekovnih ćiriličkih i glagoljičkih spisa pisanih na štokavskom narečju srpskog jezika koji su sačivani, a jedan od takvih je i ovaj dokument.
Reč je o Krmčiji Svetog Save ili NOMOKANONU, ovo je treći po redu takav prepis i najstariji je koji je sačuvan, dva starija primerka su pokrali Bugari, osim ovih postoji još nekoliko takvih knjiga koji se čuvaju u Srbiji, a poslednji prepis datira iz 17-og veka. Ima još dosta srpskih srednjevekovnih spisa koji su deponovani u vatikanskoj arhivi, a ne mali broj ih je i u Zagrebu gde se nalaze još od vremena drugog svetskog rata kada su ustaše upale u fruškogorske manastire pokrali šta su mogli, a ostalo popalili.

nista nije slucajno

pre 5 godina

"To je zbornik crkvenih i građanskih propisa iz Vizantije i možemo reći da je to prvi srpski Ustav. Postoji nekoliko prepisa, ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu. Onda su u želji da se poklone Vatikanu nešto što nije njihovo", objasnio je u "Jutru" Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Doticni gospodin za pocetak treba da prestane da govori o nekakvoj Vizantiji jer je taj termin tek nedavno poceo da ulazi u upotrebu, a zapravo nikada nije koriscen u vreme postojanja "Vizantije". U pitanju je Rimsko carstvo. Istocno. Ili Romejsko carstvo. Nikakva Vizantija.

A to sto su Hrvati mnogo toga srpskog oteli za vreme II svetskog rata nije nista novo. Kao sto nije novo to sto iza tih akcija stoji Vatikan. A Srbi im se revansiraju tako sto kupuju u hrvatskim prodavnicama u Srbiji, pustaju korumpirane politicare da rasprodaju Hrvatima zemljiste i firme u Srbiji i letuju u hrvatskim gradovima i na taj nacin finansiraju svoje neprijatelje.

Slavko

pre 5 godina

Uzese tzv. Hrvati i jezik, i istoriju otimaju. Kako lako se prepisuje sve i otima od drugih kad ceo narod nema obraza. Jednom kad su prevereili i presli u katolicku jeres, gotovo je.

Poturica gori od Turcina. Nazalost to je ljudska priroda. Za mene Hrvati nisu nacija nego austrougarska sekta. Sejkta krvavih ruka.

exe

pre 5 godina

Koja smo mi banana od drzave kad trazimo dozvolu za fotokopiju necega sto je nase, koliko nisko jos treba da se spustimo, da li uopste moze nize od toga.

I1

pre 5 godina

Verujem da to nije jedino sto su ustase ukrale od Srba i Srbije. Pa njima je prvenstveno bila pljacka na umu koju su skrivali genocidom. Traziti Vatikana i Hrvatske da vrate sve oteto i pokradeno iz drugog rata i zsdnjeg.

Da pojasnim

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40) 

Krmčija (od “krma” – krmaniti, upravljati) ili Nomokanon (u prevodu sa grčkog: Zakonopravilo) predstavlja kompilaciju sačinjenu od raznih kanonskih zbornika. Prevođenjem ovih zbornika i njihovim priređivanjem za upotrebu u tadašnjoj, mladoj srpskoj državi, Sveti Sava je rimsko i vizantijsko pravo utkao u srpsko. Kompilacija, pored prevoda, sadrži i tumačenja samog Svetog Save.

Lep pozdrav

I1

pre 5 godina

@Pitagora ko je okupirao Srem i Zemun? Ko je ubio i gde ubio Savu Sumanovica? Srpsko istorijsko blago se nalazilo i na teritoriji ndh ne samo u Srbiji.

Konvert

pre 5 godina

Moze. Promenite kalendar, postanite unijati ili direktno u katolike, pa dolazi knjiga. Niste ukapirali da se verski rat nastavlja, uporno se insistira na promeni kalendara, a to je jedan korak. Ja se nikada necu prodati ni za kakvu materijalnu stvar - ostajem pravoslavac, sta god da mi ponudite. Nisam Juda i nikad necu biti.

Срба

pre 5 godina

Питајте другове и другарице зашто ништа о овоме до сад нисте знали, а није да није говорено о томе. Није то од јуче, осам векова Српске Православне Цркве, еј то не испуштајте из вида. Преживели смо свашта, преживећемо и остати и опстати и за убудуће. С вером у Бога за Краља и Отаџбину - Живела Србија!!!

Smajli

pre 5 godina

Ovaj pokret je u poslednje vreme dobio vise paznje nego cela opozicija zajedno (sem blacenja opozicije naravno). Bas se pitam ciji li su produkt.

Pitagora

pre 5 godina

Verujem da to nije jedino sto su ustase ukrale od Srba i Srbije. Pa njima je prvenstveno bila pljacka na umu koju su skrivali genocidom. Traziti Vatikana i Hrvatske da vrate sve oteto i pokradeno iz drugog rata i zsdnjeg.
(I1, 25. januar 2019 11:57)

Majke ti, a kad su to ustaše ratovale u Srbiji, nije mi poznat slučaj da su zakoračili jedan milimetar u Srbiju.
Čak i to šta im pripisujete Staro sajmište, to su Nediću dali la leasing, nisu imali veze s tim logorom.

Milos

pre 5 godina

"1262 godine...Koliko smo star narod a sebe ne poštujemo uopste...Malo je naroda na svetu sa tako starom civilizacijom kao sto smo mi..." - Da si ti meni zdrav i ziv, zapadne zemlje su u to doba vec imale univerzitete, a mi tek poceli sa nezavisnom drzavom. Zato bolje procitaj nesto, pre nego pocnes da se iscudjavas...

Jovan

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40)
Od svega iz teksta tebi je to privuklo pažnju. Krmčija od krme, nešto čime se upravlja.

Negativni

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40)

hahaha...odlično zapažanje...svekrva, jetrva, zaova...spava kao zaklan...mrtva usta da ga jedu...pržogrnci, zloselo, krnjevo, brlog...auuu majko moja...

Stefan

pre 5 godina

Svi traze svoje blago nazad. Iako mnogi misle drugacije, nazalost zbog poslednjih 30 godina lose politike a pre toga komunizma, Srbija ima jako bogatu istoriju i kulturno blago / nasledje itd. Samo je sve to pokradeno kroz vekove opsade.

Trazite nazad sve da ima covek sta da vidi u muzeju srbije.

Minja

pre 5 godina

@AC/DC. Ne znam da li je bilo ironije ili ne znanja u vasem komentaru kako smo stara civilizacija. Na zalost, u pitanju je srednjovekovna kultura koja se razvila u okviru i zahvaljujuci Vizantiji. To ne umanjuje znacaj i vrednost i ovog dokumenta i kulturnog dometa Srba, ali najstarije civilizacije nisu na evropskom kontinentu nego u Aziji i Africi. Ne treba koristiti superlativ tamo de ga nema.

Dex

pre 5 godina

1262 godine...Koliko smo star narod a sebe ne poštujemo uopste...Malo je naroda na svetu sa tako starom civilizacijom kao sto smo mi...
(AC/DC, 25. januar 2019 12:41)

Kao i onih koji su tako malo postigli za to vreme.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

"U godini kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva"
au pa ovo zele da nas vrate u srednji vek.

Antis

pre 5 godina

Iz tog dokumenta ce naravno da nestanu neki podaci, samo ako to nekom odgovara. Ko zna sta je sve pisalo u gomili knjiga koje su pokradene i unistene bombardovanjima raznim tokom decenija. Onda bi se vise znalo o nasoj istoriji...ovako,ucimo da smo dosli preko sedam gora i mora na kozama i naselili se na nekom prostoru,gde su se svi posklanjali da mi razapnemo satore. Mhm.

Arhivar

pre 5 godina

@(Hammer, 25. januar 2019 12:13)

Sve to stoji, ali evo jedan podatak iz Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku.

Posle Drugog svetskog rata nije bilo dovoljno sirovine za lokalnu fabriku hartije, pa su iz Arhiva volovskim kolima danima prevozili dokumentaciju koja se nalazila na tavanu Arhiva i koja je potom poslužila kao sirovina čijom preradom se proizvodila nova hartija. O tome ih možete pitati lično, pošto postoje zapisi.

Ne trebaju nama spoljni neprijatelji, mi smo sami sebi najgori neprijatelji, jer možete slobodno postaviti pitanje KO je taj ko je procenjivao šta može da se pošalje u fabriku hartije da posluži kao sirovina, a šta treba ipak zadržati kao važan dokaz nekih prošlih vremena.

Nakon privatizacije lokalnih novina cela arhiva sa negativima i fotografijama je zamalo završila u kontejneru i samo spletom okolnosti je na kraju ipak stigla u naš Arhiv.


Miroslavljevo jevanđelje je čamilo vekovima u Hilandaru, nismo bili ni svesni kakvo blago imamo sve do polovine 19. veka, a možda je tako i bolje, jer je pitanje šta bi sa njim bilo da smo mi i drugi znali za njega, verovatno bi završilo i ono u Vatikanu.

oko

pre 5 godina

8 vekova autokefalnosti!? Gde je taj dokument koji potvrdjuje da je SPC bila autokefalna pre 8 vekova? U SPC kazu da su tomos o autokefalnosti “izgubili”, u Carigradu ga nemaju, tako da nije bas jasno odakle dokazi za tu osmovekovnu autokefalnost?

Zvonko

pre 5 godina

Navedena Krmčija je u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti došla iz zbirke hrvatskog književnika Antuna Mihanovića koji je u 19. stoljeću bio konzul u Beogradu tako da nema nikakve veze sa ustašama!

Pitagora

pre 5 godina

Verujem da to nije jedino sto su ustase ukrale od Srba i Srbije. Pa njima je prvenstveno bila pljacka na umu koju su skrivali genocidom. Traziti Vatikana i Hrvatske da vrate sve oteto i pokradeno iz drugog rata i zsdnjeg.
(I1, 25. januar 2019 11:57)

Majke ti, a kad su to ustaše ratovale u Srbiji, nije mi poznat slučaj da su zakoračili jedan milimetar u Srbiju.
Čak i to šta im pripisujete Staro sajmište, to su Nediću dali la leasing, nisu imali veze s tim logorom.

Negativni

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40)

hahaha...odlično zapažanje...svekrva, jetrva, zaova...spava kao zaklan...mrtva usta da ga jedu...pržogrnci, zloselo, krnjevo, brlog...auuu majko moja...

Konvert

pre 5 godina

Moze. Promenite kalendar, postanite unijati ili direktno u katolike, pa dolazi knjiga. Niste ukapirali da se verski rat nastavlja, uporno se insistira na promeni kalendara, a to je jedan korak. Ja se nikada necu prodati ni za kakvu materijalnu stvar - ostajem pravoslavac, sta god da mi ponudite. Nisam Juda i nikad necu biti.

Slavko

pre 5 godina

Uzese tzv. Hrvati i jezik, i istoriju otimaju. Kako lako se prepisuje sve i otima od drugih kad ceo narod nema obraza. Jednom kad su prevereili i presli u katolicku jeres, gotovo je.

Poturica gori od Turcina. Nazalost to je ljudska priroda. Za mene Hrvati nisu nacija nego austrougarska sekta. Sejkta krvavih ruka.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

"U godini kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva"
au pa ovo zele da nas vrate u srednji vek.

nista nije slucajno

pre 5 godina

"To je zbornik crkvenih i građanskih propisa iz Vizantije i možemo reći da je to prvi srpski Ustav. Postoji nekoliko prepisa, ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu. Onda su u želji da se poklone Vatikanu nešto što nije njihovo", objasnio je u "Jutru" Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Doticni gospodin za pocetak treba da prestane da govori o nekakvoj Vizantiji jer je taj termin tek nedavno poceo da ulazi u upotrebu, a zapravo nikada nije koriscen u vreme postojanja "Vizantije". U pitanju je Rimsko carstvo. Istocno. Ili Romejsko carstvo. Nikakva Vizantija.

A to sto su Hrvati mnogo toga srpskog oteli za vreme II svetskog rata nije nista novo. Kao sto nije novo to sto iza tih akcija stoji Vatikan. A Srbi im se revansiraju tako sto kupuju u hrvatskim prodavnicama u Srbiji, pustaju korumpirane politicare da rasprodaju Hrvatima zemljiste i firme u Srbiji i letuju u hrvatskim gradovima i na taj nacin finansiraju svoje neprijatelje.

Smajli

pre 5 godina

Ovaj pokret je u poslednje vreme dobio vise paznje nego cela opozicija zajedno (sem blacenja opozicije naravno). Bas se pitam ciji li su produkt.

Milos

pre 5 godina

"1262 godine...Koliko smo star narod a sebe ne poštujemo uopste...Malo je naroda na svetu sa tako starom civilizacijom kao sto smo mi..." - Da si ti meni zdrav i ziv, zapadne zemlje su u to doba vec imale univerzitete, a mi tek poceli sa nezavisnom drzavom. Zato bolje procitaj nesto, pre nego pocnes da se iscudjavas...

I1

pre 5 godina

Verujem da to nije jedino sto su ustase ukrale od Srba i Srbije. Pa njima je prvenstveno bila pljacka na umu koju su skrivali genocidom. Traziti Vatikana i Hrvatske da vrate sve oteto i pokradeno iz drugog rata i zsdnjeg.

Срба

pre 5 godina

Питајте другове и другарице зашто ништа о овоме до сад нисте знали, а није да није говорено о томе. Није то од јуче, осам векова Српске Православне Цркве, еј то не испуштајте из вида. Преживели смо свашта, преживећемо и остати и опстати и за убудуће. С вером у Бога за Краља и Отаџбину - Живела Србија!!!

Hammer

pre 5 godina

U periodu od 1941. do 1944. godine iz srpskih arhiva je pokradeno i odvezeno put nacističke Nemačke punih 40 vagona raznih dokumenata i srednjevekovnih spisa, jedan broj srpskih dokumenata je pokraden još za vreme PRVOG svetskog rata, a mnogi su nestali ili su uništeni tokom turske okupacije, no i pored svih tih nedaća srpski narod danas baštini preko 5 hiljada srednjevekovnih ćiriličkih i glagoljičkih spisa pisanih na štokavskom narečju srpskog jezika koji su sačivani, a jedan od takvih je i ovaj dokument.
Reč je o Krmčiji Svetog Save ili NOMOKANONU, ovo je treći po redu takav prepis i najstariji je koji je sačuvan, dva starija primerka su pokrali Bugari, osim ovih postoji još nekoliko takvih knjiga koji se čuvaju u Srbiji, a poslednji prepis datira iz 17-og veka. Ima još dosta srpskih srednjevekovnih spisa koji su deponovani u vatikanskoj arhivi, a ne mali broj ih je i u Zagrebu gde se nalaze još od vremena drugog svetskog rata kada su ustaše upale u fruškogorske manastire pokrali šta su mogli, a ostalo popalili.

Minja

pre 5 godina

@AC/DC. Ne znam da li je bilo ironije ili ne znanja u vasem komentaru kako smo stara civilizacija. Na zalost, u pitanju je srednjovekovna kultura koja se razvila u okviru i zahvaljujuci Vizantiji. To ne umanjuje znacaj i vrednost i ovog dokumenta i kulturnog dometa Srba, ali najstarije civilizacije nisu na evropskom kontinentu nego u Aziji i Africi. Ne treba koristiti superlativ tamo de ga nema.

exe

pre 5 godina

Koja smo mi banana od drzave kad trazimo dozvolu za fotokopiju necega sto je nase, koliko nisko jos treba da se spustimo, da li uopste moze nize od toga.

Dex

pre 5 godina

1262 godine...Koliko smo star narod a sebe ne poštujemo uopste...Malo je naroda na svetu sa tako starom civilizacijom kao sto smo mi...
(AC/DC, 25. januar 2019 12:41)

Kao i onih koji su tako malo postigli za to vreme.

mufljuz

pre 5 godina

"ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu."
I vi ste se setili tek sada da to trazite nazad!?!? Hrvati iz sveg glasa traze da se vrate "hjihove" crkvene knjige koje su za vreme rata uzete iz srpskih manastira u Hrvatskoj sa ciljem da bi se spasle od unistenja u novonastaloj drzavi a mi o ovoj knjizi sve vreme CUTIMO. Dobro jos i postojimo kakv odnos imamo prema svemu oko nas.

oko

pre 5 godina

8 vekova autokefalnosti!? Gde je taj dokument koji potvrdjuje da je SPC bila autokefalna pre 8 vekova? U SPC kazu da su tomos o autokefalnosti “izgubili”, u Carigradu ga nemaju, tako da nije bas jasno odakle dokazi za tu osmovekovnu autokefalnost?

Jovan

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40)
Od svega iz teksta tebi je to privuklo pažnju. Krmčija od krme, nešto čime se upravlja.

Stefan

pre 5 godina

Svi traze svoje blago nazad. Iako mnogi misle drugacije, nazalost zbog poslednjih 30 godina lose politike a pre toga komunizma, Srbija ima jako bogatu istoriju i kulturno blago / nasledje itd. Samo je sve to pokradeno kroz vekove opsade.

Trazite nazad sve da ima covek sta da vidi u muzeju srbije.

I1

pre 5 godina

@Pitagora ko je okupirao Srem i Zemun? Ko je ubio i gde ubio Savu Sumanovica? Srpsko istorijsko blago se nalazilo i na teritoriji ndh ne samo u Srbiji.

Zvonko

pre 5 godina

Navedena Krmčija je u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti došla iz zbirke hrvatskog književnika Antuna Mihanovića koji je u 19. stoljeću bio konzul u Beogradu tako da nema nikakve veze sa ustašama!

Da pojasnim

pre 5 godina

"Krmčije"? Jel je mogao neki grdniji naziv?
(banezi, 25. januar 2019 11:40) 

Krmčija (od “krma” – krmaniti, upravljati) ili Nomokanon (u prevodu sa grčkog: Zakonopravilo) predstavlja kompilaciju sačinjenu od raznih kanonskih zbornika. Prevođenjem ovih zbornika i njihovim priređivanjem za upotrebu u tadašnjoj, mladoj srpskoj državi, Sveti Sava je rimsko i vizantijsko pravo utkao u srpsko. Kompilacija, pored prevoda, sadrži i tumačenja samog Svetog Save.

Lep pozdrav

Arhivar

pre 5 godina

@(Hammer, 25. januar 2019 12:13)

Sve to stoji, ali evo jedan podatak iz Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku.

Posle Drugog svetskog rata nije bilo dovoljno sirovine za lokalnu fabriku hartije, pa su iz Arhiva volovskim kolima danima prevozili dokumentaciju koja se nalazila na tavanu Arhiva i koja je potom poslužila kao sirovina čijom preradom se proizvodila nova hartija. O tome ih možete pitati lično, pošto postoje zapisi.

Ne trebaju nama spoljni neprijatelji, mi smo sami sebi najgori neprijatelji, jer možete slobodno postaviti pitanje KO je taj ko je procenjivao šta može da se pošalje u fabriku hartije da posluži kao sirovina, a šta treba ipak zadržati kao važan dokaz nekih prošlih vremena.

Nakon privatizacije lokalnih novina cela arhiva sa negativima i fotografijama je zamalo završila u kontejneru i samo spletom okolnosti je na kraju ipak stigla u naš Arhiv.


Miroslavljevo jevanđelje je čamilo vekovima u Hilandaru, nismo bili ni svesni kakvo blago imamo sve do polovine 19. veka, a možda je tako i bolje, jer je pitanje šta bi sa njim bilo da smo mi i drugi znali za njega, verovatno bi završilo i ono u Vatikanu.

Antis

pre 5 godina

Iz tog dokumenta ce naravno da nestanu neki podaci, samo ako to nekom odgovara. Ko zna sta je sve pisalo u gomili knjiga koje su pokradene i unistene bombardovanjima raznim tokom decenija. Onda bi se vise znalo o nasoj istoriji...ovako,ucimo da smo dosli preko sedam gora i mora na kozama i naselili se na nekom prostoru,gde su se svi posklanjali da mi razapnemo satore. Mhm.