Sreda, 12.12.2018.

09:24

Nebeska mehanika: 60 godina od smrti najcitiranijeg srpskog naučnika

Izvor: Priredio: Miloš B. Jovanoviæ

Nebeska mehanika: 60 godina od smrti najcitiranijeg srpskog nauènika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Import

pre 5 godina

@ExporT
Detalj iz Wikipedije:
''Грегоријански календар користе само цркве западног хришћанства, а присутно је и погрешно веровање да га користе и неке православне помесне цркве. Наиме, све помесне цркве (осим Јерусалимске, Српске, Грузијске и манастира Свете горе), предвођене Васељенском патријаршијом, користе новојулијански календар (Миланковићев календар), а не грегоријански календар. Мешање ова два календара је присутно због њиховог поклапања, разлика за један дан ће се појавити тек 2800. године. Због оваквих заблуда, приликом обележавања великих хришћанских празника (нпр. Божић — 25. децембар), често се могу чути честитке упућене свим хришћанским црквама које празник прослављају по грегоријанском календару. Заправо, Католичка црква и већина православних помесних цркава употребљавају два различита календара — грегоријански и Миланковићев.''
Odstupanje Milankovićevog kalendara u odnosu na astronomsku godinu iznosi 2,75 sekundi a gregorijanskog 26,75 sekundi.

fankmaster

pre 5 godina

Koliki postotak populacije je imao pravo glasa 1914. u toj tvojoj preteci EU, a koliki u Kraljevini Srbiji po ustavu iz 1888? jedini gori od turbo nacionalista su autosovinisti. Pozdrav od istoricara skolovanog na Zapadu.

P.S. Moj poklon za NG je preporuka - Vivian Herbert: "Servia - The poor man's paradise", 1897.

Smuleco

pre 5 godina

@Aca iz Šapca: Naš odnos prema onome što najviše vredi u Srba:((. Zato nam je ovako "dobro" i "veselo", već decenijama....

Nemoj biti Barbara

pre 5 godina

Pazite ovo ludilo: Milutin Milanković je rođen 1879. godine, Nikola Tesla 1856. godine, Mihailo Pupin 1858. godine, Jovan Cvijić 1865. godine i Slobodan Jovanović 1869. godine. Ej, kakve umove je iznedrio ovaj narod u 23. godine od 1856 do 1879 godine! I, zamislite sada scenario da ih je negde život sastavio, recimo sredinom dvadesetih godina negde u nekoj prilici! Strašno je ovo kada se pogleda sa aspekta današnjih intelektualaca i intelektualne elite. Sa aspekta kupljenih diploma, nasledjenih katedri, profesora univerziteta koji dobijaju profesuru po partijskoj liniji....Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.
(Čubura je Raj, 12. decembar 2018 13:26)


Rođeni u Kraljevini Mađarskoj (A Magyar Királyság (latinul: Regnum Hungariae) 1001-tõl 1918. november 16-ig, majd 1920. március 1-tõl).
Ono što piše na Wikipediji na srpskom jeziku je notorna laž i dezinformacija i brkanje istorijskih činjenica "poznata i pod nazivom Regenstvo, postojala je između 1920. i 1946. kao de iure kraljevina pod vodstvom regenta Miklósa Horthyja.")

Milutin Milanković je rođen 1879. godine,
Nikola Tesla 1856. godine,
Mihailo Pupin 1858. godine,
Slobodan Jovanović 1869. godine.



Rodio se u Kneževini Srbiji.
Jovan Cvijić 1865. godine.


U ovome je razlika. Voleo ti ili bilo ko to da prizna ili ne. Dakle, Austro-Ugarska je bila preteča današnje Evropske Unije. Ko to ne može da shvati, žao mi ga.

.орг

pre 5 godina

управо сам увидео да су истог дана преминули Милутин Миланковић и Слободан Јовановић. Милутин у Београду, Слободан у Лондону.

g

pre 5 godina

Prvi put sam cuo za ovog coveka citajuci knjigu "Primicanje Katastrofa" of Isaka Asimova. Bilo je davno, ali sam vec bio bar u srednjoj skoli.

literatura

pre 5 godina

Milutin Milanković - Sećanja, obavezna literatura za sve obrazovane Srbe. Sve tu piše, i kako se bavio naukom i zašto je rekao zbogom Habzburškoj monarhiji i kako je bio ponosan na svoju službu u srpskoj vojsci. I kako je bio više Evropljanin od današnjih drugosrbijanaca i više Srbin od srbskih patrijota.

daki

pre 5 godina

Aman vise ko je rodjen gdje, nekadasnja Austrougarska, danasnja Hrvatska.... Srbin je Srbin, ime mu govori. Postoji etnicka I geografska podjela. Svako ko je rodjen u zemlji koja nije Srbija a etnicki je Srbin, sebe ce Srbinom ili Srpkinjom nazivati.

Bane

pre 5 godina

Klinac, ali pravi, 12. decembar 2018 15:4 TITO VISE PUTA PRIMIO MILANKOVICA OVAJ SASTAVIO I BELESKU O TOME. Kako je Milankovic pribelezio Broza je interesovala ATOMSKA BOMBA I koliko im treba da je naprave.

jasdf

pre 5 godina

@nikola 87
Kada biste malo pogledali, danasnja intelektualna elita Srbije je podjednako patriotski nastrojena. To sto "patriote po zanimanju" to ne prepoznaju je druga stvar. Za njih je patriotizam da se ogradimo zidom, busamo u grudi i deremo "Srbija". Za normalan narod je patriotizam da Srbiju priblizimo svetu i svet Srbiji. Kao doktor nauka (rekao bih drustvenih) sigurni znate gandijevu izjavu o patriotizmu (volim ljude, znaci patriota sam), a profesionalne patriote idu dijametralno suprotnim tokom.

Aca iz Šabca

pre 5 godina

Prvi put sam za njega čuo na predavanju u USA!!!! Profesor je imao izuzetno mišljenje o M. Milankoviću kada smo učili o njegovoh teoriji ledenih doba, mene je bilo sramota da nikada do tada nisam čuo za njega, zahvaljujući jugoslovenskom-srpskom školstvu, a bio sam gimnazijalac prirodnog smera!!!

Srdjan bg

pre 5 godina

(Numerical, 12. decembar 2018 12:22) Da li se ti stidiš kada pričaš o globalnom zagrevanju a navodno si upoznat sa likom i delom Milutina Milankovića?!?

bzvz

pre 5 godina

Imamo mi i sad takve ljude, ali oni se sklanjaju sami kada vide ko kolo vodi, ili beze u inostranstvo. Najcesce se usame i izoluju jer ih palancani i sabani zamaraju, a licemeri nerviraju.

.орг

pre 5 godina

@hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš
ко то ми?
p.s. заборавио си лов на вештице, спаљивање учених, инквизицију, расизам, фашизам, нацизам...а не чекај, то су тековине просвећеног запада.

Hammer

pre 5 godina

Jos jedan rodjen sa pogresne strane Dunava, jel?

@(vojvodjanin kao poslednji mohikanac, 12. decembar 2018 13:57)



Ej, ajd sad stvarno dosta više s tim ko je gde i kad rođen, sam čin i mesto rođenja nije nimalo bitno, jer je to pitanje trenutka i može se desiti bilo gde na kugli zemaljskoj, mnogo bitnije je to ko su i šta su nam roditelji i njihovi pa time i naši preci, jer mi smo od njih. Dakle čast i slava svim našim slavnim srpskim naučnicima svetskog glasa: Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli, Miomiru Vukobratoviću, Ruđeru Boškoviću...

mirka

pre 5 godina

kroz obrazovanje u skolama uvek je spominjan Tesla i Pupin a O Milankovicu se nije ucilo....zapostavljen je bio a mislim da je i sada .Kad se pisu udzbenici i za osnovce treba da se uvrsti u znacajne naucnike nase zemlje... zasluzili su

Klinac, ali pravi

pre 5 godina

Ljudi u Srbiji naravno nisu ni svesni njegove velicine i znacaja. Covek napravio najtacniji godisnji kalendar, postavio teoriju o nastanku ledenih doba, konstruisao mostove i samo komunistima i srbofobima nije valjao, a u svetu je stekao svetsku slavu.

Doc

pre 5 godina

Svi ti naucnici imali su srece sto su se rodili u Austrougarskoj da su se rodili u Srbiji cuvali bi ovce po turskim pasalucima, uostalom vidi se koliko su Srbi bili ugnjetavani u AU, dobijali su najvece obrazovanje.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

I Milankovic a pogotovo Pupin, su bili mnogo veci naucnici od Tesle. Istorija i cinjenice pokazuju sve. Pogledajte CV Pupina i Milankovica, a pogledajte Tesle.

boris

pre 5 godina

Povodom začikavanja oko mestavrođenja pomenuo bih i Cvijića, rođen u Loznici.
Za neupućene na osnovu njegovog doktorata nastala nauka Karstologija.
Ime po oblasti koju danas zahvata Slovenija i Italija. Reči kao ponor, uvala, dolina ... su danas internacionalni termini.

Inače Milanković je naš najcenjeniji naučnik po svetskim merilima, jedan od onih na koje je ponosno čovečanstvo. Nacionalne okvire obično stave oni koji nemaju rezultate pa im je to jedino što ističu.

BSN (drugi pokusaj)

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Mislim o tome kako je za Teslin uspeh najzasluzniji njegov genije koji se nikakvim obrazovanjem nije mogao steci, pa ni u tom velikom carstvu...
Mislim o tome da je Pupin svoje visokoskolsko obrazovanje stekao u Americi, a srednju skolu je morao da prekine u tom velikom carstvu zbog finansijskih teskoca...
Mislim o tome da se u tom velikom carstvu Milankovic bavio pre svega gradjevinom a da mu je mesto na katedri za matematiku i astronomiju ponudjeno u Beogradu, gde je i zaceo i kompletirao svoju teoriju klimatskih promena, i gde je proveo prakticno ceo akademski vek...
Mislim o tome kako je Milankovic svoju teoriju razradjivao u internaciji u Budimpesti gde ga je to veliko carstvo stavilo za vreme I svetskog rata a na urgiranje njegovih akademskih prijatelja je izbavljen iz zatvora.
Mislim o tome kako se pojavi s vremena na vreme komentar ovakvih gnjida od cega normalnom coveku padne mrak na oci.

2:23 PM 12/12/2018

Никола87

pre 5 godina

На другој год. докторских спремао сам испит из предмета "Књижевност и културна дипломатија" код можда највећег познаваоца лика и дела М. Миланковића, проф. др Александра Петровића. Једно опширно поглавље из хрестоматије био је текст о Миланковићу. Уживао сам као да сам читао нешто од Меше или Достојевског. Миланковић у својим мемоарима прича о свом учешћу у Балканским ратовима, у Првом светском рату, о томе како је као дете заволео српску епску поезију и легенде о светом Сави. Наши највећи умови, и уједно највећи људи, били су управо оно што је међу данашњом грађанском елитом жигосано - српске патриоте. Својим угледом и залагањем, учинили су да и њихови западни пријатељи буду заинтересовани за српску културу и српски народ: Пупин је убедио Вилсона да подржи српску ствар после Великог рата, Тесла је својим америчким колегама читао енглеске преводе српске епске поезије... А данас? Имамо или само "патриоте" или само "интелектуалце". Сувишно за поменути: и једно и друго фалш.

Direktor kontejnera

pre 5 godina

srbin ovo,srbi ono,ako je to sve bas tako zasto smo onda tu gde jesmo?
(dva zeca,tri zeca, 12. decembar 2018 13:23)

Zbog takvih kao sto si ti, vrlo prosto...

predrag

pre 5 godina

АПЕЛ СРПСКОМ НАРОДУ

Писмо подршке нацистима и квинслишкој влади из 1941. године.
Позната епизода са професором Милошем Ђурићем, који је на наговор Милоја Милојевића, угледног професора и композитора да потпише Апел, одговорио речима: Лако је теби, ти у дипле свираш, али ја предајем етику! Професор Ђурић је убрзо потом пензионисан, а касније је био и заточен у Бањичком логору.
Одбили да потпишу Иво Андрић, Исидора Секулић...

Потписао овај диван научник.

hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš

pre 5 godina

Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.
(Čubura je Raj, 12. decembar 2018 13:26)

Isti ste vi takvi i tad bili, nije bio komunizam kad ste ga tu proganjali zbog toga sto je hteo da donese malo prosvetiteljstva, tako da ne laži. Niko vam nije kriv osim vas. Zasto ste proganjali sve koji su tu hteli bar malo da prosvetiteljstva da donesu? Njega, Dositeja, cika Jovu Zmaja (jeste, jeste, kad je prvi doneo ideju o kremiranju kao nacinu sahrane, proganjali ste ga), i Tesla je izdrzao tu jedan jedini dan, Kocu Popovica ste proganjali kad je hteo da donese liberalizam evropejskog tipa, jeste, i njega, i njega, u UN su velike sile prihvatale njegove ideje, a vi nacionalisti ste ga tu proganjali, nije ni trebalo da dolazi tu iz Pariza, trebalo je da ode u Englesku, i tako dalje, Radoja Domanovica, Nušića, ma svakoga koje tu hteo bar malo razuma i svetlosti da donese vi ste proganjali, a sad vam kriv komunizam. Kakav komunizam? Vi ste tu bili komunjare pre nego sto je smisljen komunizam, sa vasim porodicnim zadrugama - komunama, i vasim plemenskim drustvom i nacional romantizmom iz ranog 19 veka na koje ste se vratili posle ono malo svetlosti pred kraj SFRJ. Priznajte, da ponovo postanete ljudi.

Doktor

pre 5 godina

Odrekao se austrougarskog drzavljanstva da bi uzeo srbijansko, dosao na deset puta manju platu i bio gradjanin sveta. Ljudi, procitajte njegovo Putovanje kroz vasionu i vekove, leci ta knjiga !!!

1950. u karakteristikama koje mu je napisala UDBA, izmedju ostalog pisalo je i "nikad nece biti nas covek", to valjda jer je imao siroke vidike !!!

Веверица

pre 5 godina

'Кроз васиону и векове' сјајна књига за астрономе почетнке, делимично аутобиографска, занимљиви историјски подаци, изненађујуће много описа за некога ко има дар за природне науке. Генијалан и ретко занимљив човек.

KaBooM

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve.,

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!
+(boris, 12. decembar 2018 12:22)


Čoveče o čemu ti pričaš, njegov kalendar nigde u svetu nije u upotrebi iako bi bio najprecizniji, kakve veze imaju Rusi s tim, kad to u prvom redu ne žele CiA i Vatikan.

Kumrovacka skola istorije

pre 5 godina

Isti ste vi takvi i tad bili, nije bio komunizam kad ste ga tu proganjali zbog toga sto je hteo da donese malo prosvetiteljstva, tako da ne laži. Niko vam nije kriv osim vas. Zasto ste proganjali sve koji su tu hteli bar malo da prosvetiteljstva da donesu?
(hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš)

Jos samo da dodas da je Jasenovac bio radni logor koga partizani nisu mogli da oslobode pa da mitomanija bude kompletna.

Kad u sanduk legneš zakoni ovog sveta prestaju... zašto ih onda cenite toliko?!

pre 5 godina

(boris, 12. decembar 2018 12:22)

Ama mnogo će ti u sanduku i grobu, a još više u raju ili paklu gde završiš, ne dao Bog ovo drugo nikome, pomoći osunčanost svih planeta u sunčevom sistemu!

Zato pazi kad te budu sahranjivali, da je sve u propisu sa tvojim uverenjima, da ti slučajno ne bude hladovina pod Rajskim suncem večnog dana, ili da ostaneš bar imalo ladovine u paklu kad se i ako se ne dao Bog budeš pržio na +5000c jer te nisu zakopali po Milankovićevom kalendaru.

Strašno je druže čega se sve čovek dohvati samo da bi sebe ubedio da pred Bogom nema odgovornost, odvratio pogled od smrti i užasa koji mu je BIĆE nasledilo privh grehom i pogordio kako je eto čovek i njegova nauka ono bitno.

A ja ti još jednom sugerišem... kad te u sanduku polože u zemlju... koliko će ti pomoći bilo koja teroija ovoga sveta!? I tebi i ostalim nesrećnicima?

I bolje se ti pitaj čega se ti odričeš, nemoj nam ovde glumiti dušu i duh toliko uzvišen i prosvetljen koji je eto stekao luksuz da se brine ili bolje rečeno OSUDI ni manje ni više, nego celu Srbiju!

Dok je svet kao i uvek, pametan. Pa tako pametni oni nas ubijaju, jer smo glupavi!

Znači pamet je kad ubijaš, ne kad čovekom težiš biti?! Pamet je kad si naučan, a ne kad si Bogu veran?

E, moj mučeniče, kad mi samo mogao da provirš na sekund kakvu jamu sam sebi kopaš... možda bi od samog straha umro na mestu!

A ti se baviš kalendarima i glupstima...

BSN

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Mislim o tome kako je za Teslin uspeh najzasluzniji njegov genije koji se nikakvim obrazovanjem nije mogao steci, pa ni u tom velikom carstvu...
Mislim o tome da je Pupin svoje visokoskolsko obrazovanje stekao u Americi, a srednju skolu je morao da prekine u tom velikom carstvu zbog finansijskih teskoca...
Mislim o tome da se u tom velikom carstvu Milankovic bavio pre svega gradjevinom a da mu je mesto na katedri za matematiku i astronomiju ponudjeno u Beogradu, gde je i zaceo i kompletirao svoju teoriju klimatskih promena, i gde je proveo prakticno ceo akademski vek...
Mislim o tome kako je Milankovic svoju teoriju razradjivao u internaciji u Budimpesti gde ga je to veliko carstvo stavilo za vreme I svetskog rata a na urgiranje njegovih akademskih prijatelja je izbavljen iz zatvora.

Mislim o tome kako se pojavi s vremena na vreme komentar ovakvih gnjida od cega normalnom coveku padne mrak na oci.

Jahač

pre 5 godina

Samo da razbijem zablude, Milankovićev kalendar NIJE najprecizniji. Greši 1 dan u 40.000 godina, što je istina dosta bolje od Gregorijanskog. Međutim u zvaničnoj upotrebi je Modifikovani Gregorijanski kalendar, kod kog se dinamički na svakih 6 meseci dodaje (ili ne dodaje, zavisi od potrebe) jedna sekunda (1s). Svi serveri, sateliti, satovi se zatim sinhronišu. Milankovićev kalendar će pratiti tačan datum još oko 40.000 godina, i tada će pogrešiti za 1 dan, dok će Modifikovani Gregorijanski i dalje biti tačan.

tetka iz kanade

pre 5 godina

strasan strasan tekst a broj komentara govori o opstem mentalnom stanju nacije koja komentarise i intetesantno joj je sve na dnevno politickom idiotskom nivou

Giovanni

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...

pereca

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Ima. Mihailo Petrović - Mika Alas, najbolji prijatelj Milutina Milankovića. Zatim, Jovanka Bončić, rođena Nišlijka, prva žena dipl. inženjer u istoriji Nemačke, gde postoji i nagrada po njenom imenu, za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala i geonauke. I mnogo drugih, koji su rođeni na teritoriji tadašnje Srbije, a koji su svoje znanje nadograđivali na zapadu.

Dule

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Za Milankovića ipak nije isto kao za Teslu, jer iako nije rođen u Srbiji, ipak je najveća otkrića ostvario kada je došao u Srbiju, i pitanje je da li bi mogao da se bavi klimatologijom da nije dobio poziv da radi kao profesor na univerzitetu u Beogradu, jer profesor nije mogao da postane u Beču a teško možeš da se baviš istraživanjem takve vrste kada već puno radno vreme radiš u sasvim nevezanoj oblasti.

YOYO

pre 5 godina

Šta li će ravnozemljaši na ovo da kažu? Reći će, ima na yt, sve lepo objašnjeno, ma, ima sve teze da mu pobiju i da ga naprave blesavim. A,nisu možda ni čuli za njega?
Svaka čast na tekstu, sve pohvale. Više ovakvih tema u ovom mraku.

Čubura je Raj

pre 5 godina

Pazite ovo ludilo: Milutin Milanković je rođen 1879. godine, Nikola Tesla 1856. godine, Mihailo Pupin 1858. godine, Jovan Cvijić 1865. godine i Slobodan Jovanović 1869. godine. Ej, kakve umove je iznedrio ovaj narod u 23. godine od 1856 do 1879 godine! I, zamislite sada scenario da ih je negde život sastavio, recimo sredinom dvadesetih godina negde u nekoj prilici! Strašno je ovo kada se pogleda sa aspekta današnjih intelektualaca i intelektualne elite. Sa aspekta kupljenih diploma, nasledjenih katedri, profesora univerziteta koji dobijaju profesuru po partijskoj liniji....Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.

boris

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve.,

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!

Kecman

pre 5 godina

Kakve smo samo ljude imali u prošlosti, kakvi umovi, kakve gromade od ljudi. Nije to tako davno bilo. A sad, dve, tri generacije nakon Tesle, Pupina i Milankovića imamo Kie i Ajfone (nažalost ne automobile i telefone već izvesne ličnosti koje iskaču iz novina i TV). Nije tako davno bilo kada se cenila pamet, mudrost, nadasve nauka i primena iste na poboljšanje života ljudi, zaista se rastuži nad današnjom situacijom u Srbiji.

Psel

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve., 

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!
(boris, 12. decembar 2018 12:22)

Zašto širite mržnju prema SPC i Rusiji? Korišćenje jednog kalendara umesto drugog nema veze sa Rusijom.

zoran stokic

pre 5 godina

Ko hoće da se bavi klimom na planeti Zemlji treba prvo da krene od teorije Milutina Milankovića. U nekoliko radova: "Matematička nauka o klimi i astronomska teorija varijacija klime", "Rotaciona kretanja Zemlje", "Sekularna pomeranja polova", "Astronomska sredstva za proučavanje klime u toku istorije Zemlje", Milutin Milanković je pokazao da klima na planeti Zemlji zavisi od istovremenog delovanja tri parametra:

1) nagiba Zemljine ose prema ekliptici, čiji je period vekovne promene oko 45.000 godina,
2) longitude perihela, čiji je vekovni period oko 21.000 godina, i
3) ekscentričnosti Zemljine putanje, čija je sekularna promena oko 100.000 godina.

Ako se pogledaju teorijske i empirijske činjenice (podaci) o klimi na Zemlji u poslednjih 4 milijardi godina vide se enormne oscilacije. O klimi na Zemlji odlučuju mnogo (neuporedivo!) veće sile (energije) nego one sile (energije) koje proivodi ljudska civilizacija. Nestanak ranijih civilizacija Sumerana, Egipćana, antičke Grčke, Maja, Inka.... sve se dogodio zbog KLIMATSKIH OSCILACIJA i nesposobnosti elita tih civilizacija (društava) da nađu odgovore - rešenja - kako da AMORTIZUJU te klimatske oscilacije...

Ps. Evropa je, na primer, 1230-1850 g bila izložena serija malih ledenih doba....

Numerical

pre 5 godina

Da li se nekada ravnozemljaši zastide svojih nakaradnih uverenja kada se sete profesora Milankovića? Mada je verovatno bolje pitanje: Da li uopšte znaju ko je on?

Čubura je Raj

pre 5 godina

Pazite ovo ludilo: Milutin Milanković je rođen 1879. godine, Nikola Tesla 1856. godine, Mihailo Pupin 1858. godine, Jovan Cvijić 1865. godine i Slobodan Jovanović 1869. godine. Ej, kakve umove je iznedrio ovaj narod u 23. godine od 1856 do 1879 godine! I, zamislite sada scenario da ih je negde život sastavio, recimo sredinom dvadesetih godina negde u nekoj prilici! Strašno je ovo kada se pogleda sa aspekta današnjih intelektualaca i intelektualne elite. Sa aspekta kupljenih diploma, nasledjenih katedri, profesora univerziteta koji dobijaju profesuru po partijskoj liniji....Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.

Numerical

pre 5 godina

Da li se nekada ravnozemljaši zastide svojih nakaradnih uverenja kada se sete profesora Milankovića? Mada je verovatno bolje pitanje: Da li uopšte znaju ko je on?

boris

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve.,

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!

Kecman

pre 5 godina

Kakve smo samo ljude imali u prošlosti, kakvi umovi, kakve gromade od ljudi. Nije to tako davno bilo. A sad, dve, tri generacije nakon Tesle, Pupina i Milankovića imamo Kie i Ajfone (nažalost ne automobile i telefone već izvesne ličnosti koje iskaču iz novina i TV). Nije tako davno bilo kada se cenila pamet, mudrost, nadasve nauka i primena iste na poboljšanje života ljudi, zaista se rastuži nad današnjom situacijom u Srbiji.

zoran stokic

pre 5 godina

Ko hoće da se bavi klimom na planeti Zemlji treba prvo da krene od teorije Milutina Milankovića. U nekoliko radova: "Matematička nauka o klimi i astronomska teorija varijacija klime", "Rotaciona kretanja Zemlje", "Sekularna pomeranja polova", "Astronomska sredstva za proučavanje klime u toku istorije Zemlje", Milutin Milanković je pokazao da klima na planeti Zemlji zavisi od istovremenog delovanja tri parametra:

1) nagiba Zemljine ose prema ekliptici, čiji je period vekovne promene oko 45.000 godina,
2) longitude perihela, čiji je vekovni period oko 21.000 godina, i
3) ekscentričnosti Zemljine putanje, čija je sekularna promena oko 100.000 godina.

Ako se pogledaju teorijske i empirijske činjenice (podaci) o klimi na Zemlji u poslednjih 4 milijardi godina vide se enormne oscilacije. O klimi na Zemlji odlučuju mnogo (neuporedivo!) veće sile (energije) nego one sile (energije) koje proivodi ljudska civilizacija. Nestanak ranijih civilizacija Sumerana, Egipćana, antičke Grčke, Maja, Inka.... sve se dogodio zbog KLIMATSKIH OSCILACIJA i nesposobnosti elita tih civilizacija (društava) da nađu odgovore - rešenja - kako da AMORTIZUJU te klimatske oscilacije...

Ps. Evropa je, na primer, 1230-1850 g bila izložena serija malih ledenih doba....

BSN

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Mislim o tome kako je za Teslin uspeh najzasluzniji njegov genije koji se nikakvim obrazovanjem nije mogao steci, pa ni u tom velikom carstvu...
Mislim o tome da je Pupin svoje visokoskolsko obrazovanje stekao u Americi, a srednju skolu je morao da prekine u tom velikom carstvu zbog finansijskih teskoca...
Mislim o tome da se u tom velikom carstvu Milankovic bavio pre svega gradjevinom a da mu je mesto na katedri za matematiku i astronomiju ponudjeno u Beogradu, gde je i zaceo i kompletirao svoju teoriju klimatskih promena, i gde je proveo prakticno ceo akademski vek...
Mislim o tome kako je Milankovic svoju teoriju razradjivao u internaciji u Budimpesti gde ga je to veliko carstvo stavilo za vreme I svetskog rata a na urgiranje njegovih akademskih prijatelja je izbavljen iz zatvora.

Mislim o tome kako se pojavi s vremena na vreme komentar ovakvih gnjida od cega normalnom coveku padne mrak na oci.

Doktor

pre 5 godina

Odrekao se austrougarskog drzavljanstva da bi uzeo srbijansko, dosao na deset puta manju platu i bio gradjanin sveta. Ljudi, procitajte njegovo Putovanje kroz vasionu i vekove, leci ta knjiga !!!

1950. u karakteristikama koje mu je napisala UDBA, izmedju ostalog pisalo je i "nikad nece biti nas covek", to valjda jer je imao siroke vidike !!!

hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš

pre 5 godina

Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.
(Čubura je Raj, 12. decembar 2018 13:26)

Isti ste vi takvi i tad bili, nije bio komunizam kad ste ga tu proganjali zbog toga sto je hteo da donese malo prosvetiteljstva, tako da ne laži. Niko vam nije kriv osim vas. Zasto ste proganjali sve koji su tu hteli bar malo da prosvetiteljstva da donesu? Njega, Dositeja, cika Jovu Zmaja (jeste, jeste, kad je prvi doneo ideju o kremiranju kao nacinu sahrane, proganjali ste ga), i Tesla je izdrzao tu jedan jedini dan, Kocu Popovica ste proganjali kad je hteo da donese liberalizam evropejskog tipa, jeste, i njega, i njega, u UN su velike sile prihvatale njegove ideje, a vi nacionalisti ste ga tu proganjali, nije ni trebalo da dolazi tu iz Pariza, trebalo je da ode u Englesku, i tako dalje, Radoja Domanovica, Nušića, ma svakoga koje tu hteo bar malo razuma i svetlosti da donese vi ste proganjali, a sad vam kriv komunizam. Kakav komunizam? Vi ste tu bili komunjare pre nego sto je smisljen komunizam, sa vasim porodicnim zadrugama - komunama, i vasim plemenskim drustvom i nacional romantizmom iz ranog 19 veka na koje ste se vratili posle ono malo svetlosti pred kraj SFRJ. Priznajte, da ponovo postanete ljudi.

Никола87

pre 5 godina

На другој год. докторских спремао сам испит из предмета "Књижевност и културна дипломатија" код можда највећег познаваоца лика и дела М. Миланковића, проф. др Александра Петровића. Једно опширно поглавље из хрестоматије био је текст о Миланковићу. Уживао сам као да сам читао нешто од Меше или Достојевског. Миланковић у својим мемоарима прича о свом учешћу у Балканским ратовима, у Првом светском рату, о томе како је као дете заволео српску епску поезију и легенде о светом Сави. Наши највећи умови, и уједно највећи људи, били су управо оно што је међу данашњом грађанском елитом жигосано - српске патриоте. Својим угледом и залагањем, учинили су да и њихови западни пријатељи буду заинтересовани за српску културу и српски народ: Пупин је убедио Вилсона да подржи српску ствар после Великог рата, Тесла је својим америчким колегама читао енглеске преводе српске епске поезије... А данас? Имамо или само "патриоте" или само "интелектуалце". Сувишно за поменути: и једно и друго фалш.

Aca iz Šabca

pre 5 godina

Prvi put sam za njega čuo na predavanju u USA!!!! Profesor je imao izuzetno mišljenje o M. Milankoviću kada smo učili o njegovoh teoriji ledenih doba, mene je bilo sramota da nikada do tada nisam čuo za njega, zahvaljujući jugoslovenskom-srpskom školstvu, a bio sam gimnazijalac prirodnog smera!!!

tetka iz kanade

pre 5 godina

strasan strasan tekst a broj komentara govori o opstem mentalnom stanju nacije koja komentarise i intetesantno joj je sve na dnevno politickom idiotskom nivou

pereca

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Ima. Mihailo Petrović - Mika Alas, najbolji prijatelj Milutina Milankovića. Zatim, Jovanka Bončić, rođena Nišlijka, prva žena dipl. inženjer u istoriji Nemačke, gde postoji i nagrada po njenom imenu, za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala i geonauke. I mnogo drugih, koji su rođeni na teritoriji tadašnje Srbije, a koji su svoje znanje nadograđivali na zapadu.

Direktor kontejnera

pre 5 godina

srbin ovo,srbi ono,ako je to sve bas tako zasto smo onda tu gde jesmo?
(dva zeca,tri zeca, 12. decembar 2018 13:23)

Zbog takvih kao sto si ti, vrlo prosto...

Веверица

pre 5 godina

'Кроз васиону и векове' сјајна књига за астрономе почетнке, делимично аутобиографска, занимљиви историјски подаци, изненађујуће много описа за некога ко има дар за природне науке. Генијалан и ретко занимљив човек.

Dule

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Za Milankovića ipak nije isto kao za Teslu, jer iako nije rođen u Srbiji, ipak je najveća otkrića ostvario kada je došao u Srbiju, i pitanje je da li bi mogao da se bavi klimatologijom da nije dobio poziv da radi kao profesor na univerzitetu u Beogradu, jer profesor nije mogao da postane u Beču a teško možeš da se baviš istraživanjem takve vrste kada već puno radno vreme radiš u sasvim nevezanoj oblasti.

mirka

pre 5 godina

kroz obrazovanje u skolama uvek je spominjan Tesla i Pupin a O Milankovicu se nije ucilo....zapostavljen je bio a mislim da je i sada .Kad se pisu udzbenici i za osnovce treba da se uvrsti u znacajne naucnike nase zemlje... zasluzili su

YOYO

pre 5 godina

Šta li će ravnozemljaši na ovo da kažu? Reći će, ima na yt, sve lepo objašnjeno, ma, ima sve teze da mu pobiju i da ga naprave blesavim. A,nisu možda ni čuli za njega?
Svaka čast na tekstu, sve pohvale. Više ovakvih tema u ovom mraku.

Klinac, ali pravi

pre 5 godina

Ljudi u Srbiji naravno nisu ni svesni njegove velicine i znacaja. Covek napravio najtacniji godisnji kalendar, postavio teoriju o nastanku ledenih doba, konstruisao mostove i samo komunistima i srbofobima nije valjao, a u svetu je stekao svetsku slavu.

Giovanni

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...

jasdf

pre 5 godina

@nikola 87
Kada biste malo pogledali, danasnja intelektualna elita Srbije je podjednako patriotski nastrojena. To sto "patriote po zanimanju" to ne prepoznaju je druga stvar. Za njih je patriotizam da se ogradimo zidom, busamo u grudi i deremo "Srbija". Za normalan narod je patriotizam da Srbiju priblizimo svetu i svet Srbiji. Kao doktor nauka (rekao bih drustvenih) sigurni znate gandijevu izjavu o patriotizmu (volim ljude, znaci patriota sam), a profesionalne patriote idu dijametralno suprotnim tokom.

BSN (drugi pokusaj)

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Mislim o tome kako je za Teslin uspeh najzasluzniji njegov genije koji se nikakvim obrazovanjem nije mogao steci, pa ni u tom velikom carstvu...
Mislim o tome da je Pupin svoje visokoskolsko obrazovanje stekao u Americi, a srednju skolu je morao da prekine u tom velikom carstvu zbog finansijskih teskoca...
Mislim o tome da se u tom velikom carstvu Milankovic bavio pre svega gradjevinom a da mu je mesto na katedri za matematiku i astronomiju ponudjeno u Beogradu, gde je i zaceo i kompletirao svoju teoriju klimatskih promena, i gde je proveo prakticno ceo akademski vek...
Mislim o tome kako je Milankovic svoju teoriju razradjivao u internaciji u Budimpesti gde ga je to veliko carstvo stavilo za vreme I svetskog rata a na urgiranje njegovih akademskih prijatelja je izbavljen iz zatvora.
Mislim o tome kako se pojavi s vremena na vreme komentar ovakvih gnjida od cega normalnom coveku padne mrak na oci.

2:23 PM 12/12/2018

Hammer

pre 5 godina

Jos jedan rodjen sa pogresne strane Dunava, jel?

@(vojvodjanin kao poslednji mohikanac, 12. decembar 2018 13:57)



Ej, ajd sad stvarno dosta više s tim ko je gde i kad rođen, sam čin i mesto rođenja nije nimalo bitno, jer je to pitanje trenutka i može se desiti bilo gde na kugli zemaljskoj, mnogo bitnije je to ko su i šta su nam roditelji i njihovi pa time i naši preci, jer mi smo od njih. Dakle čast i slava svim našim slavnim srpskim naučnicima svetskog glasa: Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli, Miomiru Vukobratoviću, Ruđeru Boškoviću...

bzvz

pre 5 godina

Imamo mi i sad takve ljude, ali oni se sklanjaju sami kada vide ko kolo vodi, ili beze u inostranstvo. Najcesce se usame i izoluju jer ih palancani i sabani zamaraju, a licemeri nerviraju.

Psel

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve., 

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!
(boris, 12. decembar 2018 12:22)

Zašto širite mržnju prema SPC i Rusiji? Korišćenje jednog kalendara umesto drugog nema veze sa Rusijom.

boris

pre 5 godina

Povodom začikavanja oko mestavrođenja pomenuo bih i Cvijića, rođen u Loznici.
Za neupućene na osnovu njegovog doktorata nastala nauka Karstologija.
Ime po oblasti koju danas zahvata Slovenija i Italija. Reči kao ponor, uvala, dolina ... su danas internacionalni termini.

Inače Milanković je naš najcenjeniji naučnik po svetskim merilima, jedan od onih na koje je ponosno čovečanstvo. Nacionalne okvire obično stave oni koji nemaju rezultate pa im je to jedino što ističu.

literatura

pre 5 godina

Milutin Milanković - Sećanja, obavezna literatura za sve obrazovane Srbe. Sve tu piše, i kako se bavio naukom i zašto je rekao zbogom Habzburškoj monarhiji i kako je bio ponosan na svoju službu u srpskoj vojsci. I kako je bio više Evropljanin od današnjih drugosrbijanaca i više Srbin od srbskih patrijota.

Doc

pre 5 godina

Svi ti naucnici imali su srece sto su se rodili u Austrougarskoj da su se rodili u Srbiji cuvali bi ovce po turskim pasalucima, uostalom vidi se koliko su Srbi bili ugnjetavani u AU, dobijali su najvece obrazovanje.

daki

pre 5 godina

Aman vise ko je rodjen gdje, nekadasnja Austrougarska, danasnja Hrvatska.... Srbin je Srbin, ime mu govori. Postoji etnicka I geografska podjela. Svako ko je rodjen u zemlji koja nije Srbija a etnicki je Srbin, sebe ce Srbinom ili Srpkinjom nazivati.

Srdjan bg

pre 5 godina

(Numerical, 12. decembar 2018 12:22) Da li se ti stidiš kada pričaš o globalnom zagrevanju a navodno si upoznat sa likom i delom Milutina Milankovića?!?

Jahač

pre 5 godina

Samo da razbijem zablude, Milankovićev kalendar NIJE najprecizniji. Greši 1 dan u 40.000 godina, što je istina dosta bolje od Gregorijanskog. Međutim u zvaničnoj upotrebi je Modifikovani Gregorijanski kalendar, kod kog se dinamički na svakih 6 meseci dodaje (ili ne dodaje, zavisi od potrebe) jedna sekunda (1s). Svi serveri, sateliti, satovi se zatim sinhronišu. Milankovićev kalendar će pratiti tačan datum još oko 40.000 godina, i tada će pogrešiti za 1 dan, dok će Modifikovani Gregorijanski i dalje biti tačan.

predrag

pre 5 godina

АПЕЛ СРПСКОМ НАРОДУ

Писмо подршке нацистима и квинслишкој влади из 1941. године.
Позната епизода са професором Милошем Ђурићем, који је на наговор Милоја Милојевића, угледног професора и композитора да потпише Апел, одговорио речима: Лако је теби, ти у дипле свираш, али ја предајем етику! Професор Ђурић је убрзо потом пензионисан, а касније је био и заточен у Бањичком логору.
Одбили да потпишу Иво Андрић, Исидора Секулић...

Потписао овај диван научник.

Kumrovacka skola istorije

pre 5 godina

Isti ste vi takvi i tad bili, nije bio komunizam kad ste ga tu proganjali zbog toga sto je hteo da donese malo prosvetiteljstva, tako da ne laži. Niko vam nije kriv osim vas. Zasto ste proganjali sve koji su tu hteli bar malo da prosvetiteljstva da donesu?
(hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš)

Jos samo da dodas da je Jasenovac bio radni logor koga partizani nisu mogli da oslobode pa da mitomanija bude kompletna.

.орг

pre 5 godina

@hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš
ко то ми?
p.s. заборавио си лов на вештице, спаљивање учених, инквизицију, расизам, фашизам, нацизам...а не чекај, то су тековине просвећеног запада.

g

pre 5 godina

Prvi put sam cuo za ovog coveka citajuci knjigu "Primicanje Katastrofa" of Isaka Asimova. Bilo je davno, ali sam vec bio bar u srednjoj skoli.

Bane

pre 5 godina

Klinac, ali pravi, 12. decembar 2018 15:4 TITO VISE PUTA PRIMIO MILANKOVICA OVAJ SASTAVIO I BELESKU O TOME. Kako je Milankovic pribelezio Broza je interesovala ATOMSKA BOMBA I koliko im treba da je naprave.

KaBooM

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve.,

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!
+(boris, 12. decembar 2018 12:22)


Čoveče o čemu ti pričaš, njegov kalendar nigde u svetu nije u upotrebi iako bi bio najprecizniji, kakve veze imaju Rusi s tim, kad to u prvom redu ne žele CiA i Vatikan.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

I Milankovic a pogotovo Pupin, su bili mnogo veci naucnici od Tesle. Istorija i cinjenice pokazuju sve. Pogledajte CV Pupina i Milankovica, a pogledajte Tesle.

.орг

pre 5 godina

управо сам увидео да су истог дана преминули Милутин Миланковић и Слободан Јовановић. Милутин у Београду, Слободан у Лондону.

Nemoj biti Barbara

pre 5 godina

Pazite ovo ludilo: Milutin Milanković je rođen 1879. godine, Nikola Tesla 1856. godine, Mihailo Pupin 1858. godine, Jovan Cvijić 1865. godine i Slobodan Jovanović 1869. godine. Ej, kakve umove je iznedrio ovaj narod u 23. godine od 1856 do 1879 godine! I, zamislite sada scenario da ih je negde život sastavio, recimo sredinom dvadesetih godina negde u nekoj prilici! Strašno je ovo kada se pogleda sa aspekta današnjih intelektualaca i intelektualne elite. Sa aspekta kupljenih diploma, nasledjenih katedri, profesora univerziteta koji dobijaju profesuru po partijskoj liniji....Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.
(Čubura je Raj, 12. decembar 2018 13:26)


Rođeni u Kraljevini Mađarskoj (A Magyar Királyság (latinul: Regnum Hungariae) 1001-tõl 1918. november 16-ig, majd 1920. március 1-tõl).
Ono što piše na Wikipediji na srpskom jeziku je notorna laž i dezinformacija i brkanje istorijskih činjenica "poznata i pod nazivom Regenstvo, postojala je između 1920. i 1946. kao de iure kraljevina pod vodstvom regenta Miklósa Horthyja.")

Milutin Milanković je rođen 1879. godine,
Nikola Tesla 1856. godine,
Mihailo Pupin 1858. godine,
Slobodan Jovanović 1869. godine.



Rodio se u Kneževini Srbiji.
Jovan Cvijić 1865. godine.


U ovome je razlika. Voleo ti ili bilo ko to da prizna ili ne. Dakle, Austro-Ugarska je bila preteča današnje Evropske Unije. Ko to ne može da shvati, žao mi ga.

Smuleco

pre 5 godina

@Aca iz Šapca: Naš odnos prema onome što najviše vredi u Srba:((. Zato nam je ovako "dobro" i "veselo", već decenijama....

Kad u sanduk legneš zakoni ovog sveta prestaju... zašto ih onda cenite toliko?!

pre 5 godina

(boris, 12. decembar 2018 12:22)

Ama mnogo će ti u sanduku i grobu, a još više u raju ili paklu gde završiš, ne dao Bog ovo drugo nikome, pomoći osunčanost svih planeta u sunčevom sistemu!

Zato pazi kad te budu sahranjivali, da je sve u propisu sa tvojim uverenjima, da ti slučajno ne bude hladovina pod Rajskim suncem večnog dana, ili da ostaneš bar imalo ladovine u paklu kad se i ako se ne dao Bog budeš pržio na +5000c jer te nisu zakopali po Milankovićevom kalendaru.

Strašno je druže čega se sve čovek dohvati samo da bi sebe ubedio da pred Bogom nema odgovornost, odvratio pogled od smrti i užasa koji mu je BIĆE nasledilo privh grehom i pogordio kako je eto čovek i njegova nauka ono bitno.

A ja ti još jednom sugerišem... kad te u sanduku polože u zemlju... koliko će ti pomoći bilo koja teroija ovoga sveta!? I tebi i ostalim nesrećnicima?

I bolje se ti pitaj čega se ti odričeš, nemoj nam ovde glumiti dušu i duh toliko uzvišen i prosvetljen koji je eto stekao luksuz da se brine ili bolje rečeno OSUDI ni manje ni više, nego celu Srbiju!

Dok je svet kao i uvek, pametan. Pa tako pametni oni nas ubijaju, jer smo glupavi!

Znači pamet je kad ubijaš, ne kad čovekom težiš biti?! Pamet je kad si naučan, a ne kad si Bogu veran?

E, moj mučeniče, kad mi samo mogao da provirš na sekund kakvu jamu sam sebi kopaš... možda bi od samog straha umro na mestu!

A ti se baviš kalendarima i glupstima...

fankmaster

pre 5 godina

Koliki postotak populacije je imao pravo glasa 1914. u toj tvojoj preteci EU, a koliki u Kraljevini Srbiji po ustavu iz 1888? jedini gori od turbo nacionalista su autosovinisti. Pozdrav od istoricara skolovanog na Zapadu.

P.S. Moj poklon za NG je preporuka - Vivian Herbert: "Servia - The poor man's paradise", 1897.

Import

pre 5 godina

@ExporT
Detalj iz Wikipedije:
''Грегоријански календар користе само цркве западног хришћанства, а присутно је и погрешно веровање да га користе и неке православне помесне цркве. Наиме, све помесне цркве (осим Јерусалимске, Српске, Грузијске и манастира Свете горе), предвођене Васељенском патријаршијом, користе новојулијански календар (Миланковићев календар), а не грегоријански календар. Мешање ова два календара је присутно због њиховог поклапања, разлика за један дан ће се појавити тек 2800. године. Због оваквих заблуда, приликом обележавања великих хришћанских празника (нпр. Божић — 25. децембар), често се могу чути честитке упућене свим хришћанским црквама које празник прослављају по грегоријанском календару. Заправо, Католичка црква и већина православних помесних цркава употребљавају два различита календара — грегоријански и Миланковићев.''
Odstupanje Milankovićevog kalendara u odnosu na astronomsku godinu iznosi 2,75 sekundi a gregorijanskog 26,75 sekundi.

Giovanni

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...

Psel

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve., 

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!
(boris, 12. decembar 2018 12:22)

Zašto širite mržnju prema SPC i Rusiji? Korišćenje jednog kalendara umesto drugog nema veze sa Rusijom.

Jahač

pre 5 godina

Samo da razbijem zablude, Milankovićev kalendar NIJE najprecizniji. Greši 1 dan u 40.000 godina, što je istina dosta bolje od Gregorijanskog. Međutim u zvaničnoj upotrebi je Modifikovani Gregorijanski kalendar, kod kog se dinamički na svakih 6 meseci dodaje (ili ne dodaje, zavisi od potrebe) jedna sekunda (1s). Svi serveri, sateliti, satovi se zatim sinhronišu. Milankovićev kalendar će pratiti tačan datum još oko 40.000 godina, i tada će pogrešiti za 1 dan, dok će Modifikovani Gregorijanski i dalje biti tačan.

predrag

pre 5 godina

АПЕЛ СРПСКОМ НАРОДУ

Писмо подршке нацистима и квинслишкој влади из 1941. године.
Позната епизода са професором Милошем Ђурићем, који је на наговор Милоја Милојевића, угледног професора и композитора да потпише Апел, одговорио речима: Лако је теби, ти у дипле свираш, али ја предајем етику! Професор Ђурић је убрзо потом пензионисан, а касније је био и заточен у Бањичком логору.
Одбили да потпишу Иво Андрић, Исидора Секулић...

Потписао овај диван научник.

boris

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve.,

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!

hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš

pre 5 godina

Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.
(Čubura je Raj, 12. decembar 2018 13:26)

Isti ste vi takvi i tad bili, nije bio komunizam kad ste ga tu proganjali zbog toga sto je hteo da donese malo prosvetiteljstva, tako da ne laži. Niko vam nije kriv osim vas. Zasto ste proganjali sve koji su tu hteli bar malo da prosvetiteljstva da donesu? Njega, Dositeja, cika Jovu Zmaja (jeste, jeste, kad je prvi doneo ideju o kremiranju kao nacinu sahrane, proganjali ste ga), i Tesla je izdrzao tu jedan jedini dan, Kocu Popovica ste proganjali kad je hteo da donese liberalizam evropejskog tipa, jeste, i njega, i njega, u UN su velike sile prihvatale njegove ideje, a vi nacionalisti ste ga tu proganjali, nije ni trebalo da dolazi tu iz Pariza, trebalo je da ode u Englesku, i tako dalje, Radoja Domanovica, Nušića, ma svakoga koje tu hteo bar malo razuma i svetlosti da donese vi ste proganjali, a sad vam kriv komunizam. Kakav komunizam? Vi ste tu bili komunjare pre nego sto je smisljen komunizam, sa vasim porodicnim zadrugama - komunama, i vasim plemenskim drustvom i nacional romantizmom iz ranog 19 veka na koje ste se vratili posle ono malo svetlosti pred kraj SFRJ. Priznajte, da ponovo postanete ljudi.

Kad u sanduk legneš zakoni ovog sveta prestaju... zašto ih onda cenite toliko?!

pre 5 godina

(boris, 12. decembar 2018 12:22)

Ama mnogo će ti u sanduku i grobu, a još više u raju ili paklu gde završiš, ne dao Bog ovo drugo nikome, pomoći osunčanost svih planeta u sunčevom sistemu!

Zato pazi kad te budu sahranjivali, da je sve u propisu sa tvojim uverenjima, da ti slučajno ne bude hladovina pod Rajskim suncem večnog dana, ili da ostaneš bar imalo ladovine u paklu kad se i ako se ne dao Bog budeš pržio na +5000c jer te nisu zakopali po Milankovićevom kalendaru.

Strašno je druže čega se sve čovek dohvati samo da bi sebe ubedio da pred Bogom nema odgovornost, odvratio pogled od smrti i užasa koji mu je BIĆE nasledilo privh grehom i pogordio kako je eto čovek i njegova nauka ono bitno.

A ja ti još jednom sugerišem... kad te u sanduku polože u zemlju... koliko će ti pomoći bilo koja teroija ovoga sveta!? I tebi i ostalim nesrećnicima?

I bolje se ti pitaj čega se ti odričeš, nemoj nam ovde glumiti dušu i duh toliko uzvišen i prosvetljen koji je eto stekao luksuz da se brine ili bolje rečeno OSUDI ni manje ni više, nego celu Srbiju!

Dok je svet kao i uvek, pametan. Pa tako pametni oni nas ubijaju, jer smo glupavi!

Znači pamet je kad ubijaš, ne kad čovekom težiš biti?! Pamet je kad si naučan, a ne kad si Bogu veran?

E, moj mučeniče, kad mi samo mogao da provirš na sekund kakvu jamu sam sebi kopaš... možda bi od samog straha umro na mestu!

A ti se baviš kalendarima i glupstima...

M. Radosavljevic

pre 5 godina

I Milankovic a pogotovo Pupin, su bili mnogo veci naucnici od Tesle. Istorija i cinjenice pokazuju sve. Pogledajte CV Pupina i Milankovica, a pogledajte Tesle.

Doc

pre 5 godina

Svi ti naucnici imali su srece sto su se rodili u Austrougarskoj da su se rodili u Srbiji cuvali bi ovce po turskim pasalucima, uostalom vidi se koliko su Srbi bili ugnjetavani u AU, dobijali su najvece obrazovanje.

KaBooM

pre 5 godina

I njegov kalendar koristi većina pravoslavnih crkava, sve susedne za početak. Osim, naravno, Srpse i Ruske pravoslavne crkve.,

Sramota koga se odričemo zbog Rusa!
+(boris, 12. decembar 2018 12:22)


Čoveče o čemu ti pričaš, njegov kalendar nigde u svetu nije u upotrebi iako bi bio najprecizniji, kakve veze imaju Rusi s tim, kad to u prvom redu ne žele CiA i Vatikan.

Direktor kontejnera

pre 5 godina

srbin ovo,srbi ono,ako je to sve bas tako zasto smo onda tu gde jesmo?
(dva zeca,tri zeca, 12. decembar 2018 13:23)

Zbog takvih kao sto si ti, vrlo prosto...

Čubura je Raj

pre 5 godina

Pazite ovo ludilo: Milutin Milanković je rođen 1879. godine, Nikola Tesla 1856. godine, Mihailo Pupin 1858. godine, Jovan Cvijić 1865. godine i Slobodan Jovanović 1869. godine. Ej, kakve umove je iznedrio ovaj narod u 23. godine od 1856 do 1879 godine! I, zamislite sada scenario da ih je negde život sastavio, recimo sredinom dvadesetih godina negde u nekoj prilici! Strašno je ovo kada se pogleda sa aspekta današnjih intelektualaca i intelektualne elite. Sa aspekta kupljenih diploma, nasledjenih katedri, profesora univerziteta koji dobijaju profesuru po partijskoj liniji....Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.

Nemoj biti Barbara

pre 5 godina

Pazite ovo ludilo: Milutin Milanković je rođen 1879. godine, Nikola Tesla 1856. godine, Mihailo Pupin 1858. godine, Jovan Cvijić 1865. godine i Slobodan Jovanović 1869. godine. Ej, kakve umove je iznedrio ovaj narod u 23. godine od 1856 do 1879 godine! I, zamislite sada scenario da ih je negde život sastavio, recimo sredinom dvadesetih godina negde u nekoj prilici! Strašno je ovo kada se pogleda sa aspekta današnjih intelektualaca i intelektualne elite. Sa aspekta kupljenih diploma, nasledjenih katedri, profesora univerziteta koji dobijaju profesuru po partijskoj liniji....Užas, kako su nas komunizam i postkomunizam zablesavili i mentalno ojadili.
(Čubura je Raj, 12. decembar 2018 13:26)


Rođeni u Kraljevini Mađarskoj (A Magyar Királyság (latinul: Regnum Hungariae) 1001-tõl 1918. november 16-ig, majd 1920. március 1-tõl).
Ono što piše na Wikipediji na srpskom jeziku je notorna laž i dezinformacija i brkanje istorijskih činjenica "poznata i pod nazivom Regenstvo, postojala je između 1920. i 1946. kao de iure kraljevina pod vodstvom regenta Miklósa Horthyja.")

Milutin Milanković je rođen 1879. godine,
Nikola Tesla 1856. godine,
Mihailo Pupin 1858. godine,
Slobodan Jovanović 1869. godine.



Rodio se u Kneževini Srbiji.
Jovan Cvijić 1865. godine.


U ovome je razlika. Voleo ti ili bilo ko to da prizna ili ne. Dakle, Austro-Ugarska je bila preteča današnje Evropske Unije. Ko to ne može da shvati, žao mi ga.

BSN

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Mislim o tome kako je za Teslin uspeh najzasluzniji njegov genije koji se nikakvim obrazovanjem nije mogao steci, pa ni u tom velikom carstvu...
Mislim o tome da je Pupin svoje visokoskolsko obrazovanje stekao u Americi, a srednju skolu je morao da prekine u tom velikom carstvu zbog finansijskih teskoca...
Mislim o tome da se u tom velikom carstvu Milankovic bavio pre svega gradjevinom a da mu je mesto na katedri za matematiku i astronomiju ponudjeno u Beogradu, gde je i zaceo i kompletirao svoju teoriju klimatskih promena, i gde je proveo prakticno ceo akademski vek...
Mislim o tome kako je Milankovic svoju teoriju razradjivao u internaciji u Budimpesti gde ga je to veliko carstvo stavilo za vreme I svetskog rata a na urgiranje njegovih akademskih prijatelja je izbavljen iz zatvora.

Mislim o tome kako se pojavi s vremena na vreme komentar ovakvih gnjida od cega normalnom coveku padne mrak na oci.

Kumrovacka skola istorije

pre 5 godina

Isti ste vi takvi i tad bili, nije bio komunizam kad ste ga tu proganjali zbog toga sto je hteo da donese malo prosvetiteljstva, tako da ne laži. Niko vam nije kriv osim vas. Zasto ste proganjali sve koji su tu hteli bar malo da prosvetiteljstva da donesu?
(hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš)

Jos samo da dodas da je Jasenovac bio radni logor koga partizani nisu mogli da oslobode pa da mitomanija bude kompletna.

zoran stokic

pre 5 godina

Ko hoće da se bavi klimom na planeti Zemlji treba prvo da krene od teorije Milutina Milankovića. U nekoliko radova: "Matematička nauka o klimi i astronomska teorija varijacija klime", "Rotaciona kretanja Zemlje", "Sekularna pomeranja polova", "Astronomska sredstva za proučavanje klime u toku istorije Zemlje", Milutin Milanković je pokazao da klima na planeti Zemlji zavisi od istovremenog delovanja tri parametra:

1) nagiba Zemljine ose prema ekliptici, čiji je period vekovne promene oko 45.000 godina,
2) longitude perihela, čiji je vekovni period oko 21.000 godina, i
3) ekscentričnosti Zemljine putanje, čija je sekularna promena oko 100.000 godina.

Ako se pogledaju teorijske i empirijske činjenice (podaci) o klimi na Zemlji u poslednjih 4 milijardi godina vide se enormne oscilacije. O klimi na Zemlji odlučuju mnogo (neuporedivo!) veće sile (energije) nego one sile (energije) koje proivodi ljudska civilizacija. Nestanak ranijih civilizacija Sumerana, Egipćana, antičke Grčke, Maja, Inka.... sve se dogodio zbog KLIMATSKIH OSCILACIJA i nesposobnosti elita tih civilizacija (društava) da nađu odgovore - rešenja - kako da AMORTIZUJU te klimatske oscilacije...

Ps. Evropa je, na primer, 1230-1850 g bila izložena serija malih ledenih doba....

.орг

pre 5 godina

@hajde ti meni da sve ovo lepo priznaš
ко то ми?
p.s. заборавио си лов на вештице, спаљивање учених, инквизицију, расизам, фашизам, нацизам...а не чекај, то су тековине просвећеног запада.

Numerical

pre 5 godina

Da li se nekada ravnozemljaši zastide svojih nakaradnih uverenja kada se sete profesora Milankovića? Mada je verovatno bolje pitanje: Da li uopšte znaju ko je on?

Doktor

pre 5 godina

Odrekao se austrougarskog drzavljanstva da bi uzeo srbijansko, dosao na deset puta manju platu i bio gradjanin sveta. Ljudi, procitajte njegovo Putovanje kroz vasionu i vekove, leci ta knjiga !!!

1950. u karakteristikama koje mu je napisala UDBA, izmedju ostalog pisalo je i "nikad nece biti nas covek", to valjda jer je imao siroke vidike !!!

Klinac, ali pravi

pre 5 godina

Ljudi u Srbiji naravno nisu ni svesni njegove velicine i znacaja. Covek napravio najtacniji godisnji kalendar, postavio teoriju o nastanku ledenih doba, konstruisao mostove i samo komunistima i srbofobima nije valjao, a u svetu je stekao svetsku slavu.

Никола87

pre 5 godina

На другој год. докторских спремао сам испит из предмета "Књижевност и културна дипломатија" код можда највећег познаваоца лика и дела М. Миланковића, проф. др Александра Петровића. Једно опширно поглавље из хрестоматије био је текст о Миланковићу. Уживао сам као да сам читао нешто од Меше или Достојевског. Миланковић у својим мемоарима прича о свом учешћу у Балканским ратовима, у Првом светском рату, о томе како је као дете заволео српску епску поезију и легенде о светом Сави. Наши највећи умови, и уједно највећи људи, били су управо оно што је међу данашњом грађанском елитом жигосано - српске патриоте. Својим угледом и залагањем, учинили су да и њихови западни пријатељи буду заинтересовани за српску културу и српски народ: Пупин је убедио Вилсона да подржи српску ствар после Великог рата, Тесла је својим америчким колегама читао енглеске преводе српске епске поезије... А данас? Имамо или само "патриоте" или само "интелектуалце". Сувишно за поменути: и једно и друго фалш.

Aca iz Šabca

pre 5 godina

Prvi put sam za njega čuo na predavanju u USA!!!! Profesor je imao izuzetno mišljenje o M. Milankoviću kada smo učili o njegovoh teoriji ledenih doba, mene je bilo sramota da nikada do tada nisam čuo za njega, zahvaljujući jugoslovenskom-srpskom školstvu, a bio sam gimnazijalac prirodnog smera!!!

YOYO

pre 5 godina

Šta li će ravnozemljaši na ovo da kažu? Reći će, ima na yt, sve lepo objašnjeno, ma, ima sve teze da mu pobiju i da ga naprave blesavim. A,nisu možda ni čuli za njega?
Svaka čast na tekstu, sve pohvale. Više ovakvih tema u ovom mraku.

Hammer

pre 5 godina

Jos jedan rodjen sa pogresne strane Dunava, jel?

@(vojvodjanin kao poslednji mohikanac, 12. decembar 2018 13:57)



Ej, ajd sad stvarno dosta više s tim ko je gde i kad rođen, sam čin i mesto rođenja nije nimalo bitno, jer je to pitanje trenutka i može se desiti bilo gde na kugli zemaljskoj, mnogo bitnije je to ko su i šta su nam roditelji i njihovi pa time i naši preci, jer mi smo od njih. Dakle čast i slava svim našim slavnim srpskim naučnicima svetskog glasa: Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli, Miomiru Vukobratoviću, Ruđeru Boškoviću...

Srdjan bg

pre 5 godina

(Numerical, 12. decembar 2018 12:22) Da li se ti stidiš kada pričaš o globalnom zagrevanju a navodno si upoznat sa likom i delom Milutina Milankovića?!?

Веверица

pre 5 godina

'Кроз васиону и векове' сјајна књига за астрономе почетнке, делимично аутобиографска, занимљиви историјски подаци, изненађујуће много описа за некога ко има дар за природне науке. Генијалан и ретко занимљив човек.

Kecman

pre 5 godina

Kakve smo samo ljude imali u prošlosti, kakvi umovi, kakve gromade od ljudi. Nije to tako davno bilo. A sad, dve, tri generacije nakon Tesle, Pupina i Milankovića imamo Kie i Ajfone (nažalost ne automobile i telefone već izvesne ličnosti koje iskaču iz novina i TV). Nije tako davno bilo kada se cenila pamet, mudrost, nadasve nauka i primena iste na poboljšanje života ljudi, zaista se rastuži nad današnjom situacijom u Srbiji.

tetka iz kanade

pre 5 godina

strasan strasan tekst a broj komentara govori o opstem mentalnom stanju nacije koja komentarise i intetesantno joj je sve na dnevno politickom idiotskom nivou

Dule

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Za Milankovića ipak nije isto kao za Teslu, jer iako nije rođen u Srbiji, ipak je najveća otkrića ostvario kada je došao u Srbiju, i pitanje je da li bi mogao da se bavi klimatologijom da nije dobio poziv da radi kao profesor na univerzitetu u Beogradu, jer profesor nije mogao da postane u Beču a teško možeš da se baviš istraživanjem takve vrste kada već puno radno vreme radiš u sasvim nevezanoj oblasti.

BSN (drugi pokusaj)

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Mislim o tome kako je za Teslin uspeh najzasluzniji njegov genije koji se nikakvim obrazovanjem nije mogao steci, pa ni u tom velikom carstvu...
Mislim o tome da je Pupin svoje visokoskolsko obrazovanje stekao u Americi, a srednju skolu je morao da prekine u tom velikom carstvu zbog finansijskih teskoca...
Mislim o tome da se u tom velikom carstvu Milankovic bavio pre svega gradjevinom a da mu je mesto na katedri za matematiku i astronomiju ponudjeno u Beogradu, gde je i zaceo i kompletirao svoju teoriju klimatskih promena, i gde je proveo prakticno ceo akademski vek...
Mislim o tome kako je Milankovic svoju teoriju razradjivao u internaciji u Budimpesti gde ga je to veliko carstvo stavilo za vreme I svetskog rata a na urgiranje njegovih akademskih prijatelja je izbavljen iz zatvora.
Mislim o tome kako se pojavi s vremena na vreme komentar ovakvih gnjida od cega normalnom coveku padne mrak na oci.

2:23 PM 12/12/2018

daki

pre 5 godina

Aman vise ko je rodjen gdje, nekadasnja Austrougarska, danasnja Hrvatska.... Srbin je Srbin, ime mu govori. Postoji etnicka I geografska podjela. Svako ko je rodjen u zemlji koja nije Srbija a etnicki je Srbin, sebe ce Srbinom ili Srpkinjom nazivati.

pereca

pre 5 godina

Ima li Srbija zaista nekog velikog naučnika? I Tesla i Pupin i Milanković su rodjeni na teritoriju Austrougarske i samo zahvaljujući obrazovanju u tom velikom carstvu su uspeli, tako da je činjenica da su bili Srbi po poreklu zapravo samo trivija. Mislite o tome...
(Giovanni, 12. decembar 2018 13:06)

Ima. Mihailo Petrović - Mika Alas, najbolji prijatelj Milutina Milankovića. Zatim, Jovanka Bončić, rođena Nišlijka, prva žena dipl. inženjer u istoriji Nemačke, gde postoji i nagrada po njenom imenu, za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala i geonauke. I mnogo drugih, koji su rođeni na teritoriji tadašnje Srbije, a koji su svoje znanje nadograđivali na zapadu.

jasdf

pre 5 godina

@nikola 87
Kada biste malo pogledali, danasnja intelektualna elita Srbije je podjednako patriotski nastrojena. To sto "patriote po zanimanju" to ne prepoznaju je druga stvar. Za njih je patriotizam da se ogradimo zidom, busamo u grudi i deremo "Srbija". Za normalan narod je patriotizam da Srbiju priblizimo svetu i svet Srbiji. Kao doktor nauka (rekao bih drustvenih) sigurni znate gandijevu izjavu o patriotizmu (volim ljude, znaci patriota sam), a profesionalne patriote idu dijametralno suprotnim tokom.

Bane

pre 5 godina

Klinac, ali pravi, 12. decembar 2018 15:4 TITO VISE PUTA PRIMIO MILANKOVICA OVAJ SASTAVIO I BELESKU O TOME. Kako je Milankovic pribelezio Broza je interesovala ATOMSKA BOMBA I koliko im treba da je naprave.

mirka

pre 5 godina

kroz obrazovanje u skolama uvek je spominjan Tesla i Pupin a O Milankovicu se nije ucilo....zapostavljen je bio a mislim da je i sada .Kad se pisu udzbenici i za osnovce treba da se uvrsti u znacajne naucnike nase zemlje... zasluzili su

literatura

pre 5 godina

Milutin Milanković - Sećanja, obavezna literatura za sve obrazovane Srbe. Sve tu piše, i kako se bavio naukom i zašto je rekao zbogom Habzburškoj monarhiji i kako je bio ponosan na svoju službu u srpskoj vojsci. I kako je bio više Evropljanin od današnjih drugosrbijanaca i više Srbin od srbskih patrijota.

g

pre 5 godina

Prvi put sam cuo za ovog coveka citajuci knjigu "Primicanje Katastrofa" of Isaka Asimova. Bilo je davno, ali sam vec bio bar u srednjoj skoli.

fankmaster

pre 5 godina

Koliki postotak populacije je imao pravo glasa 1914. u toj tvojoj preteci EU, a koliki u Kraljevini Srbiji po ustavu iz 1888? jedini gori od turbo nacionalista su autosovinisti. Pozdrav od istoricara skolovanog na Zapadu.

P.S. Moj poklon za NG je preporuka - Vivian Herbert: "Servia - The poor man's paradise", 1897.

boris

pre 5 godina

Povodom začikavanja oko mestavrođenja pomenuo bih i Cvijića, rođen u Loznici.
Za neupućene na osnovu njegovog doktorata nastala nauka Karstologija.
Ime po oblasti koju danas zahvata Slovenija i Italija. Reči kao ponor, uvala, dolina ... su danas internacionalni termini.

Inače Milanković je naš najcenjeniji naučnik po svetskim merilima, jedan od onih na koje je ponosno čovečanstvo. Nacionalne okvire obično stave oni koji nemaju rezultate pa im je to jedino što ističu.

bzvz

pre 5 godina

Imamo mi i sad takve ljude, ali oni se sklanjaju sami kada vide ko kolo vodi, ili beze u inostranstvo. Najcesce se usame i izoluju jer ih palancani i sabani zamaraju, a licemeri nerviraju.

.орг

pre 5 godina

управо сам увидео да су истог дана преминули Милутин Миланковић и Слободан Јовановић. Милутин у Београду, Слободан у Лондону.

Smuleco

pre 5 godina

@Aca iz Šapca: Naš odnos prema onome što najviše vredi u Srba:((. Zato nam je ovako "dobro" i "veselo", već decenijama....

Import

pre 5 godina

@ExporT
Detalj iz Wikipedije:
''Грегоријански календар користе само цркве западног хришћанства, а присутно је и погрешно веровање да га користе и неке православне помесне цркве. Наиме, све помесне цркве (осим Јерусалимске, Српске, Грузијске и манастира Свете горе), предвођене Васељенском патријаршијом, користе новојулијански календар (Миланковићев календар), а не грегоријански календар. Мешање ова два календара је присутно због њиховог поклапања, разлика за један дан ће се појавити тек 2800. године. Због оваквих заблуда, приликом обележавања великих хришћанских празника (нпр. Божић — 25. децембар), често се могу чути честитке упућене свим хришћанским црквама које празник прослављају по грегоријанском календару. Заправо, Католичка црква и већина православних помесних цркава употребљавају два различита календара — грегоријански и Миланковићев.''
Odstupanje Milankovićevog kalendara u odnosu na astronomsku godinu iznosi 2,75 sekundi a gregorijanskog 26,75 sekundi.