Petak, 07.12.2018.

08:50

Kako je srpski dečak kralj "izdao" Dražu i priklonio se Brozu?

Izvor: Nedeljnik

Kako je srpski deèak kralj "izdao" Dražu i priklonio se Brozu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

alcale

pre 5 godina

@Весник води душевни болесник
A nije sramno da pokupi zlato? Njegovi naslednici zive raskosno i bez rada!

vise ni ne znam

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

U pravu si za ove preletace sto su poskidali kokarde i pokacili petokrake...to je i danas u Srbiji moderno, doduse u obrnutom smeru.
Samo nije bas ni Rvacko maslo za ramazana...Tompson, Blajburg, ploce razne...pa tamo su sad komunisti zlocinci a'usati' heroji.

Wahrheit, Lügen...ist egal.

Mirko

pre 5 godina

@organski ventilator...A ja nikad necu komunistima oprostiti sto su vladali Srbijom godinama, a necu oprostiti ni takvima kao ti koji veruju u komunisticko tumacenje istorije.

abraham

pre 5 godina

u 12 slavonskoj brigadi bilo 1000 partizana. od toga 998 srba i 2 hrvata, komandant i politicki komesar. e tako su izgledale partizanske jedinice u hrvatskoj.

Millennium

pre 5 godina

Karađorđevići su sada samo relikt prošlosti. Nego šta ćemo mi sa ovom decom komunizma koja i dalje vladaju preobučeni u nove ideologije? Čiji su očevi od Srbije napravili jedinu državu sa dve autonomne pokrajine, koji su nas odvojili od Zapada i demokratije, dojili lažnim verovanjem u bratstvo i jedinstvo, nesvrtane i ostale bajke. Država kojom se ponose nije preživela ni deceniju od kad je njen osnivač umro. Ostalo se zna.

cokan

pre 5 godina

Srbiji je odnosno srpskom narodu, je bilo uvek bolje u ekonomskom, političkom, pravnom, i svakom drugom smislu kad na vlasti nisu srbi već drugi pa i okupator je bio bolji od srba.Srbi na ovim prostorima obitavaju od petog veka, obzirom da je sada dvadeset prvi vek,srbi kao nacija u kulturološkom i ekonomskom i pravnom smislu se nalaze ispod nivoa afričkih država.Kompletna infra struktura srbije urađena je uglavnom donacijama, i nepovratnim i otpisanim kreditima razvijenih zemalja.

space

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09) 
ti kao da si lično učestvovao u tom ratu :)) insajderske informacije lel

Органски вентилатор

pre 5 godina

Дезертер Карађорђевић,никада им нећу опростити бежање из земље...ко једном изда увек ће да изда.

Весник води душевни болесник

pre 5 godina

Срамно је пребацивати бекство у Енглеску краљу. Пре свега он је на то место постављен државним ударом, а у том тренутку је у питању дечко од непуних 18 година који је са 11 остао без оца кога су мучки убили домаћи терористи подржани од спољних служби.

Milutin

pre 5 godina

Био приморан да потпише/прихвати/изјави? Зашто је био приморан? Краљ је краљ и може да одбије. Али има једна битна ставка. Ни један једини Србин се не одриче положаја тако лако, оставка не постоји у нашем речнику. Окупација може, губитак части може, да погазиш све речено, све свето, све то може, али оставка, не!

Краљ ће и комунисте прихватити и народ свој оставити и благо из државе однети али свој положај неће!

Такав је и краљ, такав је и вожд, такав је и министар такав је и председник. И председник месне заједнице и свако ко има икакву функцију. Само је она света и не сме се изгубити, све остало може. Рат, образ, реч, народ! Све се може прихватити, па и комунисти, агент Коминтерне, СССР, диктат Британије, само се ни по коју цену не сме рећи не и одступити и одрећи блага!

Sasa

pre 5 godina

Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

Nemoj vise molim te da pises. Koliko si me nasmejao. Ovo je tuzno. Covece kakav biserkovic sa druge strane plota.

zoki

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav
(Historia vita magistrae et, 7. decembar 2018 09:45)

Srbi su u Hrvatskoj 90 % bili u četničkom pokretu popa Đujića ili misliš da su u njemu bili marsovci.

Komša @STALJINGRAD

pre 5 godina

Partizani u današnjoj Hrvatskoj uopšte nisu bili partizani.To su bili narodni ustanci Srba koji su se branili od Uustaša.Komunisti tada čak i nisu bili u ratu nego su širili defetizam jer je njihova Domovina bila u miru s Nemcima (Sovjetska Rusija). Kasnije ,kada su Rusi ušli u rat komunisti šalju proverene ljude da se uključe u te grupe i malo po malo ih preuzmu,potisnu narodne vodje i instrumentalizuju taj narod za svoje ciljeve.
Komunisti su čak bili spremni da ratuju protiv Engleza u slučaju iskrcavanja i to su na Martovskim pregovorima predložili Nemcima.
Tek posle Neretve ,koja je u stvari bila bitka za poziciju nadomak obale Englezi prihvataju partozane kao faktor ,bez obzira na ideologiju i saradnju sa Nemcima (i Ustašama - sporazum u Rogatici,Jure Francetić) .
Englezi su uradili ono što su hteli i na Solunskom frontu - tada su hteli da ubace Bugare u rat ,daju im deo srbije i reše rat bez nas.Brutalno pragmatični.
Petar je izdao narod.Ne kada je pobegao nego baš tada kada je podržao one čija ideologija je bila antidemokratska a odnos prema Srbima sličan onom koje je u 19. veku imala Austrija (K&K) samo zamaskiran komunizmom.

marko

pre 5 godina

Citajte Crnjanskog sta on kaze o tom skakanja padobranom Petra II, nasmejacete se do suza a I Slobodan Jovanovic nije nista blazi od Crnjanskog.
(Biljana, 7. decembar 2018 09:41)

Иначе ови краљеви по разним земљама света редовно скачу падобраном и лете са параглајдером. Исто то раде и остали битни људи. А тек што су Црњански и Јовановић скакали падобраном.

Краљ, Влада, Стојадиновић, затим многи официри, сада се моѕе слободно рећи су били енглески заробљеници. Сада знамо да поред слободе одлучивања нису имали ни слободу кретања.

Pasuljko

pre 5 godina

Pa,svi ti "hrvatski partizani" su Srbi koji su pretekli od najbrutalniji h pokolja koje čovječanstvo pamti.Pa 13000 dece je najsvirepije ubijeno u Jasenovcu,a ti si se našao da nam držiš lekcije o antifašizmu...
(egzaktni geometar iz Valjeva, 7. decembar 2018 09:54)

To šta je NDH bila u Hrvatskoj i ustaše bili u Hrvatskoj ne znači da su Hrvati=ustaše.
Za tvoju informaciju na 5 i kusur miliona Hrvata ustaša je bilo 76.000 od kojih su pola bili Hrvati i još nekih ajmo reći 35% Folksdojčeri, a bome je bilo i Srba i Jevreja u ustašama, čak neki od najglavnijih ustaša su upravo bili Srbi i Jevreji, bilo je čak 13 ustaških generala Srba.
Nego koliko je to Srba bilo u Hrvatskoj da su kako tvrdite 90% od 230.000 bili Srbi.
Ustaše su pobili nekih 350.000, znači da svi preostali Srbi do jednog, muško i žensko, od 0-99 svi su bili u partizanima!

sforca

pre 5 godina

Istoriju pišu pobednici.Danas se ne zna gde je bačen Draža kada je streljan i oni koji su ga streljali ne smeju da zucnu već 70 godina.Jedina istina je da smo mali i beznačajni i da je Čerčil na zahtev Staljina izdao one koji su spašavali njegove i američke pilote i špijune.Kralj je pokušao da spasi što se spasiti da ali je bio klinac i nije bio poštovan od strane zapadnih zvaničnika i kraljevske porodice.Nedić osvedočeni fašista i ako heroj srpskih ratova i prvog sv.rata ostao je upamćen kao pobornik i simpatizer Hitlera i Vermahta.
Draža da je saradjivao sa nemcima on bi pobegao sa njima on je bio saradnik zapadnih sila ali nas je oslobodila Crvena armija samim tim on je izgubio.Trebao je da pobegne kad je mogao u Italiju ali osta mučenik odsečen u Bosni.

Iza brda

pre 5 godina

Srpski komunisti su prodali Kralja i otadžbinu radi mrvica sa Brozovog stola koji su dobili u vidu džabe stana u soc- realističkom bloku na Novom Beogradu, besplatnog letovanja po nekakvim kamenjarima u Hrvatskoj do kojih su stizali u "Fićama" sa pak tregerom na krovu. Tako da ovo slavodobitno likovanje komentatora danas na ovom mestu nije ništa novo i neočekivano.

Јабучило

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt 

Прво: устанак у Хрватској и у Босни су дигли Срби. Па и у Црној Гори (Црногорци данас то не би признали, али је тако било). Хрвати у већем броју приступају антифашистичкој борби тек после Стаљинграда и пада Италије. Уосталом, Прва и Друга пролетерска бригада нису случајно формиране претежно од српских бораца. Узгред, верујем да је просечан релативно заштићен Хрват имао мањи мотив од просечног ловљеног Србина 1941. и зато свим хрватским првоборцима одајем искрено признање.
У Србији је партизански покрет био релативно умирен због тешких немачких одмазди (стрељања у односу 100 Срба за једног погинулог Немца и 50 Срба за једног рањеног) али је велики број устаника прешао у Босну. Одреди на Космету су се такође борили, а тамо ни четници нису били неактивни против окупатора. Треба поменути и војводу Ђујића чија историјска улога није црно-бела, али који је у борбама против усташа чувао српски живаљ од истребљења. Па чак су и Дражини четници с почетка рата тукли Немце. Касније је ђенерал био што неактиван, па је и променио страну.
А јубилеји и јубиларна признања? Све је то виша политика, често и само дневна. Ено и председника Србије на стогодишњицу великог рата Французи турише у запећак. А ту српски учинак нема чиме да се оспори. Осим, можда, бесом што смо срушили три царства.

Mozzart

pre 5 godina

do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar

Ono, kad ti Hrvat predaje istoriju... Imas google, pa nauci nesto. Cinjenica je da ja tvoja lijepa i u prvom, i u drugom svetskom ratu, zemlja GUBITNICA! Uvek ste bili uz agresore. Pa, cija je vojska ratovala u Rusiji, protiv sovjeta??? Vasa, naravno! A danas, kada svi mrze Srbiju, zbog jednog Milosevica, vi ste odjednom veliki narod, velike face...potrebni ste im za propagandu, nista vise... Ja ustah, svi ustase. Toliko.

Pera

pre 5 godina

To je vreme posle Staljingradske i Kurske bitke, kao i saveznickih pobeda u severnoj Africi i iskrcavanja u Italiji, kad se vec videlo da Nemci nemaju nikakvih izgleda za pobedu. Tad su poceli dogovori izmedju SSSR-a, UK i SAD-a o posleratnom izgledu Evrope i Jugoslavija je pripala sovjetskoj sferi. Kralj Petar se u celoj toj prici nije pitao nista, nije imao nikog jakog ko bi ga podrzao, pa ni jaku armiju iza sebe, te i nije imao nekog izbora.

Ne znam samo otkud toliko negativnosti s nase strane prema sopstvenom kralju, iz dinastije koja nije strana, nego iznikla iz naseg naroda. Komunisti su izgleda ostavili traga...

Mili

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt:

ti si momak verovatno slucajno preziveo Blajburg, ali je to, vidim, ostavilo trajne posledice. A vidim i nemacki ti ide od ruke, zasto se ne potpises na engleskom ili ruskom ako si toliki antifasista?
eh, da nam je jos jedan..........mislim, Blajburg....

Treća Srbija

pre 5 godina

@(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
Pošto se već više puta javljaš sa istom tezom probaću da ti odgovorim:
1.Hrvati su sabotirali odbranu zemlje u aprilskom ratu i postali su deo nacističke koalicije i davali su trupe SS-u i na istočnom i zapadnom frontu.
2.Imali su svoju državu, vladu i organizovano u radili na genocidu svojih dojučerašnjih komšija o čemu govore logori:Jasenovac, Pag, Jadovno,jama Prebilovci i sl. Genocid je počeo već u maju '41 spaljivanjem Srba u Glinskoj crkvi.
3.Većina Srba je bila u Nemačkom zarobljeništvu (preko 300000).
4.Do predaje Italije '43 broj Hrvata u tzv. "Hrvatskim" brigadama je bio meren u stotinama.Malo je bolje bilo u Dalmaciji gde su se osetili izdani od svojih saveznika - Italijanskih fašista. Prelazak u partizane '43 je bilo pranje fašističke biografije i prilika da se nastavi sa ubijanjem Srba kao što je to pomenuto "oslobadjanje" Beograda, a istovremeno neoslobadjanje Jasenovca.
5.JVuO je bila jedina legalna sila i borila se protiv okupatora sve dok nije postalo jasno da je represija u Srbiji od 100 prema 1 neisplativa za Srbe, dok Engleze i Hrvatske komuniste, a na žalost i Srpske za to nije bilo briga.JVuO nije imala čvrstu kontrolu nad svojim komandantima pa su neki manje ili više saradjivali sa okupatorom, opet ne iz nekih ideoloških razloga već u cilju golog spašavanja života svojih sunarodnika kao što je vojv. Djujić.Većina JVuO nije saradjivala sa okupatorom i čekala je pomoć saveznika da bi krenuli u otvorenu borbu kao što su to radili pokreti otpora u Fra, Grčkoj, Poljskoj......

Magistra vitae

pre 5 godina

Kako vas je pogodio ovaj komentar Wahrheit verboten, Lügen erlaubt...
Pa recite onda, jednostavno pitanje, što su Srbi na tim proslavama ili u ćošku ili ih ni ne pozovu?!

Historia vita magistrae et

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav

b.

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

Iznosis gomilu laznih podataka, ali to nije ni cudno s obzirom odakle si i kako dozivljavate istoriju. Prica da je u Hrvatskoj 43. bilo 230.000 partizana je glupost, a to da su 2/3 tog broja bili hrvati je takav nonsens da nemam reci. Okosnicu partizanskih snaga su cinili srbi iz Bosne i Like, bilo je i hrvata naravno ali mahom dalmatinaca. Da ne sirim dalje pricu, osvrnucu se jos samo na temu informisanosti zapada. Dobro su oni informisani ali se te parade odrzavaju u dnevno-politicke svrhe, pa se tako pre neki dan desilo da predsednik medjunarodno nepriznate zemlje koja je bila protivnik u Prvom svetskom ratu sedi u prvom planu, a predsednik Srbije pored Zimbabvea... Nema to veze sa zaslugama, nego sa tim sto ste pametnije odigrali u devedesetima.

Don Kihot

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Au, "brate" Hrvoje,sto se ti nalupa gluposti i osta ziv! Po tebi i tvojim "historicarima",Ante i ustase su borci za slobodu,antifasisti! Ali,nije da vi ne znate cinjenice,nego perfidno i uporno lazete i falsifikujete istoriju,jer iza vas stoje isti interesi i sile,kao i '14 i '41 !!!

Pantelejmon

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09)
Druze, ti partizani iz hrvatske su iz onih krajeva koje ste etnicki ocistili devedesetih godina. Bas to je i bio razlog zbog koga su bili u partizanima jer im je to pretilo i 1941. Postojala je samo jedan mali broj hrvata iz dalmacije koji su u partizanima od 1941. Dok je u Srbiji bio ustanak kada je oslobodjena cela zapadna Srbija i vise od pola Sumadije i pomoravlja u hrvatskoj je pistojala samo jedna vojna formacija u kojoj su hrvati ucestvovali. Cik pogodi koja?
A to kako se istorija koristi za dnevnopoliticke potrebe videli smo na obelezavanju kraja prvog svetskog u Parizu.

Ajde objavite

pre 5 godina

Istina je prilicno prosta, ali ne bas lepa: Englezi su Staljinu obecali otvaranje drugog fronta u Evropi 1943, pa slagali. Procenili su da je suvise rano tj. da su Nemci jos uvek mnogo jaki, i pustili Ruse da jos malo krvare sami. Staljin je bio ljut, pa je Zapad, da ga odobrovolji, u Teheranu(drugi Avnoj je na brzinu odrzan par sati ranije) prosirio buduce parce Evrope koje ce pripasti SSSR-u. Odluceno je da Jugoslavija pripadne KPJ. Kralju je "zavrnuta ruka", sto nije bilo tesko imajuci u vidu da je to bio klinac od 19 godina (maturant!) , bez politickog iskustva, bez oca koji je ubijen pre par godina, bez savetnika jer je politicka elita bila u haosu- neki pod okupacijom, neki u Londonu, neki prisli ustasama.Kao onomad kad je Holbruk postizao "dogovore" sa Milosevicem, ustvari najstrasnije pretio i ucenjivao...Sto se tice izdajstva Draze, imate nemacke statistike o streljanim DM pristalicama, poternicu za Drazom, streljanje Aleksanda Misica koji se lazno predstavio kao Draza krajem 1941., imate Drazinu porodicu koja je provela rat u logoru, imate Drazu koji provodi rat u pecini i planini krijuci se od svojih "saradnika", imate pokolj cetnika na Lijevce polju od ustasa, paljenje zivih cetnika u Jasenovcu...Znam da ovo nista ne menja u svesti ljudi koji su istoriju ucili iz Otpisanih, ali ipak treba reci. Dokle nas je doveo Tito i komunizam, pa vidimo danas vrlo lepo! Pronadjite zakljucke Drezdenskog kongresa KPJ pa pogledajte danasnju situaciju: drugovi zavrsavaju posao!

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
... nemojte samo vi Hrvati o antifašizmu.Pa,svi ti "hrvatski partizani" su Srbi koji su pretekli od najbrutalniji h pokolja koje čovječanstvo pamti.Pa 13000 dece je najsvirepije ubijeno u Jasenovcu,a ti si se našao da nam držiš lekcije o antifašizmu...

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Pa moj deda je dao kao oficir zivot za Kralja i otadzbinu onako kako je on video.
Kralj je prvo begom izdao narod a posle i Mihajlovica pa i Nedica koji nije bio upravnik okupirane teritorije zato sto voli Nemce nego da bi ostalo sta od Srbije i Srba.
Ne znam uopste zasto mediji tretiraju Karadjordjevice kao bitne jer su za njih vezane velike nesrece srpskog naroda na sta su i oni dobrano uticali svojom neposobnoscu i alavoscu.
Vidim da od Bugara i Rumuna nista ne zafali u dva rata i iako su 90tu docekali daleko iza nas sada su deo EU u koju se nasa vlast kune.
A ciljevi Nemacke isti kao i 41ve.
Na Jadran se izaslo preko odane Hrvatske, stavljen bankarski sistem Srbije pod sapu i jos sto sta i, iako nevesto, iza naseg prvog tenora vezbamo Danke dojcland. Traze se grcka ostrva i luke na konto dugova a basiraju uz SAD kako je Sibir svetsko bogatstvo a ne samo rusko.

užička republika

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09

Pošto tako dobro znaš istoriju molim te navedi koja je to prva slobodna teritorija u celoj okupiranoj Evropi u II svetskom ratu i gde se ona nalazila?

Serdjo

pre 5 godina

Kroz celu tu istoriju narod srpski narod gine za ideale. Sve hohštapleri na vlasti i svita oko njih za očuvanje položaja. A običan narod se večito gura u rat i sukobe. E nećete više!

ccc

pre 5 godina

Da da, prvo bezi sa zlatom a onda sve trci da se vrati u Jugoslaviju, nego mu ne daju Englezi, Vatikan, CIA, BIA...
Dok mu je narod ginuo on se zenio i razmnozavao po Londonu.

Zika

pre 5 godina

Ma bio je skroman covek i nikom nije priznao da se pod laznim imenom borio na Sutjesci i Neretvi.
Ono, doduse i ovi sto pobedise se nisu bas proslavili.
Jbg izgleda da smo dobri samo za inacenje.

Biljana

pre 5 godina

Citajte Crnjanskog sta on kaze o tom skakanja padobranom Petra II, nasmejacete se do suza a I Slobodan Jovanovic nije nista blazi od Crnjanskog.

Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.
Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima.
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!

Tralalala

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Ako nastaviš da pišeš na kraju će biti da su Srbi organizovali konc logor za Hrvate u Jasenovcu.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt,

Slucajno se sukob cetnika i partizana poklopio sa datumima streljanja u Kragujevcu i Kraljevu i zato sto su komunisti tj Broz resili da ratuju sa Nemcima do poslednjeg Srbina kako u Srbiji tako u Bosni i Lici.
Dok se ginulo svi komandanti su im bili poreklom Srbi a posle kad se vladalo zamenili ih Hrvati i Slovenci a komunisti srpskog porekla( ne moze se reci da su Srbi) poput Rankovica i Krcuna bas dobili ono sto su zasluzili.
Rehabilitacija Nedica???
Nije potrebna.
Vidimo danasnju politiku Srbije ona ga najbolje rehabilituje.
Sto predsednik ne ponovi "Bolje rat nego pakt"?
Ili da vikne Dole interesi imperijalistickih sila na Kosovu i Vojvodini!!!
Nego se raplakao kada se setio da su mu deca stasala za pusku i da bi neki zli cika mogao da ih posalje na front.
Ah, da ne moze jer i on nije bio u vojsci a zajedno su bodrili 90tih one kojima su dali puske.

grrr

pre 5 godina

smesno je da kralj podrzi svoje krvnike i krvnike jugoslavije koji su 28jos doneli zakljucak o rasturanju jugoslavije.sa druge strane je interesantno kolko je tito bio bolji sa englezima nego sa rusima govori i za koga je radio

phreak

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt: pričaj bajke nekom drugom. Ja jako dobro znam od koga je moja familija u Sremu postradala i ko je bio u partizanima a ko u ustašama.

STALJINGRAD

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt


partizani u NDH su u vecini bili srbi koji su bezali od ustasa. da nije bilo klanja i progranjanja srba u NDH narocito pocetkom rata pitanje je da li bi uopste i bilo partizana u hrvatskoj. moja cetiri strica, srbina, su tako otisli u partizane. nisu znali ni ko je tito, ni sta je to komunizam, samo da se spasava glava.

hrvati su se pokazali na istocnom frontu, narocito kod staljingrada gde su iz petnih zila pokusavali da dobiju gvozdeni krst. kakvi ratnici takav rezultat. sovjeti ih isprasili samo tako.

u srbiji se streljalo 100 za 1 za ubijenog svabu 50 za 1 za ranjenog, a u NDH nije bilo potrebe jer ste bili saveznici?

kroati, od nekih stvari mozete da pokusavate da pobegnete ali pobeci se ne moze.

Milos

pre 5 godina

Imam 25 godina i u skoli su me sistemski indoktrinirali da su Titovi partizani zlo a Mihajlovicevi cetnici oslobodioci, kako vreme odmice sve vise uvidjam da nam je skolstvo falsifikat.

Bicu Slobodan

pre 5 godina

Prosta trgovina. Englezi i Ameri su nas svesno gurnuli u ruke Rusima da bi se dobio rat. Isli su logikom daj da damo Rusima odredjene zemlje a mi cemo kad tad srusiti komunizam u tim zemljama i izvuci ih od uticaja Rusije.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Kraljevska porodica je morala po svaku cenu da ostane uz svoj narod, bilo na Dedinju bilo u sumi ali je morala.
Spakovali su se i sa aerodroma u Niksicu sa stvarima i zlatom u neki drugi svet.
Izmedju stradanja svog naroda i licnog izbavljenja, odlucili su se za same sebe.
Nikad Karadjordjevici nisu mislili svojom glavom i nikad nisu donosili samostalne odluke, istorija nam je toliko puta to pokazala i dokazala.

Historia vita magistrae et

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav

Rade

pre 5 godina

Trebalo da je spomenete i odluke kralja Petra II o razresenju Draze kao ministra vojnog i raspustanju cetnicke vrhovne komande. Te odluke su objavljene u ratnom izdanju sluzbenih novina Kraljevine Jugoslavije. To je mnogo vaznije od govora. Pa da spomenete sporazum Tito Subasic. Na taj nacin Tito je sebi obezbedio legitimititet od kralja i skinuo sa sebe epititet nasilnog nelegalnog prevratnika.

Srb

pre 5 godina

Hahaha čovek kad pročita ovaj njegov govor sa BBC-a može samo da kaže, ovaj bre lud ! Eeee moj kralju, mnogi Srbi su otišli u jamu, zato što su tebi dali zakletvu a ti njima živela federalna Jugoslavija ! Ameri su dali Jugoslaviju Staljinu kao interesnu sveru, tako da je I kralj lično bio uz Dražu na Ravnoj Gori bilo bi sve džabe. Opet bi vladao neki Tito.

Blaža

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima.I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
Da rezimiramo: Hrvatska 1943: Dva miliona ustasa tri miliona partizana. Ukupna populacija jedva 2 miliona. NDH vrv plod necije maste (a katastarske knjige su vam danas 90 % formirane i pecatirane NDH pecatima). Pa vi ste pobedili bre i albance koji su po njigovim recima "muslimani ilirskog porekla koji su se borili na strani krstasa".

Simpatizer

pre 5 godina

partizanima. 
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane...
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Pa čekaj, koliko vas je to bilo '41-e pa ste formacijski mogli da popunite 3 vojske? 5 miliona? Da budete full i u državnoj ustaškoj vojsci, pa i u domobranima, a pride da budete najbrojniji i u partizanima? 8 miliona? Najbrojniji bili i kao antifašisti, i kao najvjerniji Hitlerovi saveznici na ovim prostorima, a bilo vas je najviše i među onima koji bi najradije doma. Nešto tu debelo ne štima najblaže rečeno

Harwy

pre 5 godina

Kralj je molio Dražu Mihajlovića da krene protiv Nemaca, ali ovaj nije hteo i tako je njihova zajednička sudbina zapečaćena. Dražu su na kraju ubili partizani, saveznici antihitlerovske koalicije, kao nemačkog saveznika i kolaboracionistu, a kralj Petar nikad više nije stupio na tlo Jugoslavije.

aha

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se. 
Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima. 
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone. 
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?! 
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu. 
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)


L O L

Tonči Majstor

pre 5 godina

Moje lično mišljenje je da on nije morao da donosi odluke koliko god da je bio primoran! Ako neće onda neće, tada bi bio čovek. Ovako je bio običan rasipnik koji je spiskao pare koje su odneli kad su pobegli, i on i njego ministri, njihova mesečna plata je bila na nivou Čerčilovih primanja za godinu dana. Toliko o vladi u izbeglištvu, a o hrvatima u toj vladi da i ne govorim.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
... nemojte samo vi Hrvati o antifašizmu.Pa,svi ti "hrvatski partizani" su Srbi koji su pretekli od najbrutalniji h pokolja koje čovječanstvo pamti.Pa 13000 dece je najsvirepije ubijeno u Jasenovcu,a ti si se našao da nam držiš lekcije o antifašizmu...

STALJINGRAD

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt


partizani u NDH su u vecini bili srbi koji su bezali od ustasa. da nije bilo klanja i progranjanja srba u NDH narocito pocetkom rata pitanje je da li bi uopste i bilo partizana u hrvatskoj. moja cetiri strica, srbina, su tako otisli u partizane. nisu znali ni ko je tito, ni sta je to komunizam, samo da se spasava glava.

hrvati su se pokazali na istocnom frontu, narocito kod staljingrada gde su iz petnih zila pokusavali da dobiju gvozdeni krst. kakvi ratnici takav rezultat. sovjeti ih isprasili samo tako.

u srbiji se streljalo 100 za 1 za ubijenog svabu 50 za 1 za ranjenog, a u NDH nije bilo potrebe jer ste bili saveznici?

kroati, od nekih stvari mozete da pokusavate da pobegnete ali pobeci se ne moze.

Serdjo

pre 5 godina

Kroz celu tu istoriju narod srpski narod gine za ideale. Sve hohštapleri na vlasti i svita oko njih za očuvanje položaja. A običan narod se večito gura u rat i sukobe. E nećete više!

Tralalala

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Ako nastaviš da pišeš na kraju će biti da su Srbi organizovali konc logor za Hrvate u Jasenovcu.

Tonči Majstor

pre 5 godina

Moje lično mišljenje je da on nije morao da donosi odluke koliko god da je bio primoran! Ako neće onda neće, tada bi bio čovek. Ovako je bio običan rasipnik koji je spiskao pare koje su odneli kad su pobegli, i on i njego ministri, njihova mesečna plata je bila na nivou Čerčilovih primanja za godinu dana. Toliko o vladi u izbeglištvu, a o hrvatima u toj vladi da i ne govorim.

Historia vita magistrae et

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Pa moj deda je dao kao oficir zivot za Kralja i otadzbinu onako kako je on video.
Kralj je prvo begom izdao narod a posle i Mihajlovica pa i Nedica koji nije bio upravnik okupirane teritorije zato sto voli Nemce nego da bi ostalo sta od Srbije i Srba.
Ne znam uopste zasto mediji tretiraju Karadjordjevice kao bitne jer su za njih vezane velike nesrece srpskog naroda na sta su i oni dobrano uticali svojom neposobnoscu i alavoscu.
Vidim da od Bugara i Rumuna nista ne zafali u dva rata i iako su 90tu docekali daleko iza nas sada su deo EU u koju se nasa vlast kune.
A ciljevi Nemacke isti kao i 41ve.
Na Jadran se izaslo preko odane Hrvatske, stavljen bankarski sistem Srbije pod sapu i jos sto sta i, iako nevesto, iza naseg prvog tenora vezbamo Danke dojcland. Traze se grcka ostrva i luke na konto dugova a basiraju uz SAD kako je Sibir svetsko bogatstvo a ne samo rusko.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt,

Slucajno se sukob cetnika i partizana poklopio sa datumima streljanja u Kragujevcu i Kraljevu i zato sto su komunisti tj Broz resili da ratuju sa Nemcima do poslednjeg Srbina kako u Srbiji tako u Bosni i Lici.
Dok se ginulo svi komandanti su im bili poreklom Srbi a posle kad se vladalo zamenili ih Hrvati i Slovenci a komunisti srpskog porekla( ne moze se reci da su Srbi) poput Rankovica i Krcuna bas dobili ono sto su zasluzili.
Rehabilitacija Nedica???
Nije potrebna.
Vidimo danasnju politiku Srbije ona ga najbolje rehabilituje.
Sto predsednik ne ponovi "Bolje rat nego pakt"?
Ili da vikne Dole interesi imperijalistickih sila na Kosovu i Vojvodini!!!
Nego se raplakao kada se setio da su mu deca stasala za pusku i da bi neki zli cika mogao da ih posalje na front.
Ah, da ne moze jer i on nije bio u vojsci a zajedno su bodrili 90tih one kojima su dali puske.

Simpatizer

pre 5 godina

partizanima. 
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane...
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Pa čekaj, koliko vas je to bilo '41-e pa ste formacijski mogli da popunite 3 vojske? 5 miliona? Da budete full i u državnoj ustaškoj vojsci, pa i u domobranima, a pride da budete najbrojniji i u partizanima? 8 miliona? Najbrojniji bili i kao antifašisti, i kao najvjerniji Hitlerovi saveznici na ovim prostorima, a bilo vas je najviše i među onima koji bi najradije doma. Nešto tu debelo ne štima najblaže rečeno

Rade

pre 5 godina

Trebalo da je spomenete i odluke kralja Petra II o razresenju Draze kao ministra vojnog i raspustanju cetnicke vrhovne komande. Te odluke su objavljene u ratnom izdanju sluzbenih novina Kraljevine Jugoslavije. To je mnogo vaznije od govora. Pa da spomenete sporazum Tito Subasic. Na taj nacin Tito je sebi obezbedio legitimititet od kralja i skinuo sa sebe epititet nasilnog nelegalnog prevratnika.

phreak

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt: pričaj bajke nekom drugom. Ja jako dobro znam od koga je moja familija u Sremu postradala i ko je bio u partizanima a ko u ustašama.

Milos

pre 5 godina

Imam 25 godina i u skoli su me sistemski indoktrinirali da su Titovi partizani zlo a Mihajlovicevi cetnici oslobodioci, kako vreme odmice sve vise uvidjam da nam je skolstvo falsifikat.

užička republika

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09

Pošto tako dobro znaš istoriju molim te navedi koja je to prva slobodna teritorija u celoj okupiranoj Evropi u II svetskom ratu i gde se ona nalazila?

Blaža

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima.I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
Da rezimiramo: Hrvatska 1943: Dva miliona ustasa tri miliona partizana. Ukupna populacija jedva 2 miliona. NDH vrv plod necije maste (a katastarske knjige su vam danas 90 % formirane i pecatirane NDH pecatima). Pa vi ste pobedili bre i albance koji su po njigovim recima "muslimani ilirskog porekla koji su se borili na strani krstasa".

aha

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se. 
Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima. 
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone. 
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?! 
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu. 
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)


L O L

Весник води душевни болесник

pre 5 godina

Срамно је пребацивати бекство у Енглеску краљу. Пре свега он је на то место постављен државним ударом, а у том тренутку је у питању дечко од непуних 18 година који је са 11 остао без оца кога су мучки убили домаћи терористи подржани од спољних служби.

Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.
Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima.
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!

Harwy

pre 5 godina

Kralj je molio Dražu Mihajlovića da krene protiv Nemaca, ali ovaj nije hteo i tako je njihova zajednička sudbina zapečaćena. Dražu su na kraju ubili partizani, saveznici antihitlerovske koalicije, kao nemačkog saveznika i kolaboracionistu, a kralj Petar nikad više nije stupio na tlo Jugoslavije.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Kraljevska porodica je morala po svaku cenu da ostane uz svoj narod, bilo na Dedinju bilo u sumi ali je morala.
Spakovali su se i sa aerodroma u Niksicu sa stvarima i zlatom u neki drugi svet.
Izmedju stradanja svog naroda i licnog izbavljenja, odlucili su se za same sebe.
Nikad Karadjordjevici nisu mislili svojom glavom i nikad nisu donosili samostalne odluke, istorija nam je toliko puta to pokazala i dokazala.

ccc

pre 5 godina

Da da, prvo bezi sa zlatom a onda sve trci da se vrati u Jugoslaviju, nego mu ne daju Englezi, Vatikan, CIA, BIA...
Dok mu je narod ginuo on se zenio i razmnozavao po Londonu.

cokan

pre 5 godina

Srbiji je odnosno srpskom narodu, je bilo uvek bolje u ekonomskom, političkom, pravnom, i svakom drugom smislu kad na vlasti nisu srbi već drugi pa i okupator je bio bolji od srba.Srbi na ovim prostorima obitavaju od petog veka, obzirom da je sada dvadeset prvi vek,srbi kao nacija u kulturološkom i ekonomskom i pravnom smislu se nalaze ispod nivoa afričkih država.Kompletna infra struktura srbije urađena je uglavnom donacijama, i nepovratnim i otpisanim kreditima razvijenih zemalja.

Milutin

pre 5 godina

Био приморан да потпише/прихвати/изјави? Зашто је био приморан? Краљ је краљ и може да одбије. Али има једна битна ставка. Ни један једини Србин се не одриче положаја тако лако, оставка не постоји у нашем речнику. Окупација може, губитак части може, да погазиш све речено, све свето, све то може, али оставка, не!

Краљ ће и комунисте прихватити и народ свој оставити и благо из државе однети али свој положај неће!

Такав је и краљ, такав је и вожд, такав је и министар такав је и председник. И председник месне заједнице и свако ко има икакву функцију. Само је она света и не сме се изгубити, све остало може. Рат, образ, реч, народ! Све се може прихватити, па и комунисти, агент Коминтерне, СССР, диктат Британије, само се ни по коју цену не сме рећи не и одступити и одрећи блага!

Srb

pre 5 godina

Hahaha čovek kad pročita ovaj njegov govor sa BBC-a može samo da kaže, ovaj bre lud ! Eeee moj kralju, mnogi Srbi su otišli u jamu, zato što su tebi dali zakletvu a ti njima živela federalna Jugoslavija ! Ameri su dali Jugoslaviju Staljinu kao interesnu sveru, tako da je I kralj lično bio uz Dražu na Ravnoj Gori bilo bi sve džabe. Opet bi vladao neki Tito.

Biljana

pre 5 godina

Citajte Crnjanskog sta on kaze o tom skakanja padobranom Petra II, nasmejacete se do suza a I Slobodan Jovanovic nije nista blazi od Crnjanskog.

Bicu Slobodan

pre 5 godina

Prosta trgovina. Englezi i Ameri su nas svesno gurnuli u ruke Rusima da bi se dobio rat. Isli su logikom daj da damo Rusima odredjene zemlje a mi cemo kad tad srusiti komunizam u tim zemljama i izvuci ih od uticaja Rusije.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Дезертер Карађорђевић,никада им нећу опростити бежање из земље...ко једном изда увек ће да изда.

Mozzart

pre 5 godina

do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar

Ono, kad ti Hrvat predaje istoriju... Imas google, pa nauci nesto. Cinjenica je da ja tvoja lijepa i u prvom, i u drugom svetskom ratu, zemlja GUBITNICA! Uvek ste bili uz agresore. Pa, cija je vojska ratovala u Rusiji, protiv sovjeta??? Vasa, naravno! A danas, kada svi mrze Srbiju, zbog jednog Milosevica, vi ste odjednom veliki narod, velike face...potrebni ste im za propagandu, nista vise... Ja ustah, svi ustase. Toliko.

Ajde objavite

pre 5 godina

Istina je prilicno prosta, ali ne bas lepa: Englezi su Staljinu obecali otvaranje drugog fronta u Evropi 1943, pa slagali. Procenili su da je suvise rano tj. da su Nemci jos uvek mnogo jaki, i pustili Ruse da jos malo krvare sami. Staljin je bio ljut, pa je Zapad, da ga odobrovolji, u Teheranu(drugi Avnoj je na brzinu odrzan par sati ranije) prosirio buduce parce Evrope koje ce pripasti SSSR-u. Odluceno je da Jugoslavija pripadne KPJ. Kralju je "zavrnuta ruka", sto nije bilo tesko imajuci u vidu da je to bio klinac od 19 godina (maturant!) , bez politickog iskustva, bez oca koji je ubijen pre par godina, bez savetnika jer je politicka elita bila u haosu- neki pod okupacijom, neki u Londonu, neki prisli ustasama.Kao onomad kad je Holbruk postizao "dogovore" sa Milosevicem, ustvari najstrasnije pretio i ucenjivao...Sto se tice izdajstva Draze, imate nemacke statistike o streljanim DM pristalicama, poternicu za Drazom, streljanje Aleksanda Misica koji se lazno predstavio kao Draza krajem 1941., imate Drazinu porodicu koja je provela rat u logoru, imate Drazu koji provodi rat u pecini i planini krijuci se od svojih "saradnika", imate pokolj cetnika na Lijevce polju od ustasa, paljenje zivih cetnika u Jasenovcu...Znam da ovo nista ne menja u svesti ljudi koji su istoriju ucili iz Otpisanih, ali ipak treba reci. Dokle nas je doveo Tito i komunizam, pa vidimo danas vrlo lepo! Pronadjite zakljucke Drezdenskog kongresa KPJ pa pogledajte danasnju situaciju: drugovi zavrsavaju posao!

grrr

pre 5 godina

smesno je da kralj podrzi svoje krvnike i krvnike jugoslavije koji su 28jos doneli zakljucak o rasturanju jugoslavije.sa druge strane je interesantno kolko je tito bio bolji sa englezima nego sa rusima govori i za koga je radio

Јабучило

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt 

Прво: устанак у Хрватској и у Босни су дигли Срби. Па и у Црној Гори (Црногорци данас то не би признали, али је тако било). Хрвати у већем броју приступају антифашистичкој борби тек после Стаљинграда и пада Италије. Уосталом, Прва и Друга пролетерска бригада нису случајно формиране претежно од српских бораца. Узгред, верујем да је просечан релативно заштићен Хрват имао мањи мотив од просечног ловљеног Србина 1941. и зато свим хрватским првоборцима одајем искрено признање.
У Србији је партизански покрет био релативно умирен због тешких немачких одмазди (стрељања у односу 100 Срба за једног погинулог Немца и 50 Срба за једног рањеног) али је велики број устаника прешао у Босну. Одреди на Космету су се такође борили, а тамо ни четници нису били неактивни против окупатора. Треба поменути и војводу Ђујића чија историјска улога није црно-бела, али који је у борбама против усташа чувао српски живаљ од истребљења. Па чак су и Дражини четници с почетка рата тукли Немце. Касније је ђенерал био што неактиван, па је и променио страну.
А јубилеји и јубиларна признања? Све је то виша политика, често и само дневна. Ено и председника Србије на стогодишњицу великог рата Французи турише у запећак. А ту српски учинак нема чиме да се оспори. Осим, можда, бесом што смо срушили три царства.

Komša @STALJINGRAD

pre 5 godina

Partizani u današnjoj Hrvatskoj uopšte nisu bili partizani.To su bili narodni ustanci Srba koji su se branili od Uustaša.Komunisti tada čak i nisu bili u ratu nego su širili defetizam jer je njihova Domovina bila u miru s Nemcima (Sovjetska Rusija). Kasnije ,kada su Rusi ušli u rat komunisti šalju proverene ljude da se uključe u te grupe i malo po malo ih preuzmu,potisnu narodne vodje i instrumentalizuju taj narod za svoje ciljeve.
Komunisti su čak bili spremni da ratuju protiv Engleza u slučaju iskrcavanja i to su na Martovskim pregovorima predložili Nemcima.
Tek posle Neretve ,koja je u stvari bila bitka za poziciju nadomak obale Englezi prihvataju partozane kao faktor ,bez obzira na ideologiju i saradnju sa Nemcima (i Ustašama - sporazum u Rogatici,Jure Francetić) .
Englezi su uradili ono što su hteli i na Solunskom frontu - tada su hteli da ubace Bugare u rat ,daju im deo srbije i reše rat bez nas.Brutalno pragmatični.
Petar je izdao narod.Ne kada je pobegao nego baš tada kada je podržao one čija ideologija je bila antidemokratska a odnos prema Srbima sličan onom koje je u 19. veku imala Austrija (K&K) samo zamaskiran komunizmom.

zoki

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav
(Historia vita magistrae et, 7. decembar 2018 09:45)

Srbi su u Hrvatskoj 90 % bili u četničkom pokretu popa Đujića ili misliš da su u njemu bili marsovci.

b.

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

Iznosis gomilu laznih podataka, ali to nije ni cudno s obzirom odakle si i kako dozivljavate istoriju. Prica da je u Hrvatskoj 43. bilo 230.000 partizana je glupost, a to da su 2/3 tog broja bili hrvati je takav nonsens da nemam reci. Okosnicu partizanskih snaga su cinili srbi iz Bosne i Like, bilo je i hrvata naravno ali mahom dalmatinaca. Da ne sirim dalje pricu, osvrnucu se jos samo na temu informisanosti zapada. Dobro su oni informisani ali se te parade odrzavaju u dnevno-politicke svrhe, pa se tako pre neki dan desilo da predsednik medjunarodno nepriznate zemlje koja je bila protivnik u Prvom svetskom ratu sedi u prvom planu, a predsednik Srbije pored Zimbabvea... Nema to veze sa zaslugama, nego sa tim sto ste pametnije odigrali u devedesetima.

Treća Srbija

pre 5 godina

@(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
Pošto se već više puta javljaš sa istom tezom probaću da ti odgovorim:
1.Hrvati su sabotirali odbranu zemlje u aprilskom ratu i postali su deo nacističke koalicije i davali su trupe SS-u i na istočnom i zapadnom frontu.
2.Imali su svoju državu, vladu i organizovano u radili na genocidu svojih dojučerašnjih komšija o čemu govore logori:Jasenovac, Pag, Jadovno,jama Prebilovci i sl. Genocid je počeo već u maju '41 spaljivanjem Srba u Glinskoj crkvi.
3.Većina Srba je bila u Nemačkom zarobljeništvu (preko 300000).
4.Do predaje Italije '43 broj Hrvata u tzv. "Hrvatskim" brigadama je bio meren u stotinama.Malo je bolje bilo u Dalmaciji gde su se osetili izdani od svojih saveznika - Italijanskih fašista. Prelazak u partizane '43 je bilo pranje fašističke biografije i prilika da se nastavi sa ubijanjem Srba kao što je to pomenuto "oslobadjanje" Beograda, a istovremeno neoslobadjanje Jasenovca.
5.JVuO je bila jedina legalna sila i borila se protiv okupatora sve dok nije postalo jasno da je represija u Srbiji od 100 prema 1 neisplativa za Srbe, dok Engleze i Hrvatske komuniste, a na žalost i Srpske za to nije bilo briga.JVuO nije imala čvrstu kontrolu nad svojim komandantima pa su neki manje ili više saradjivali sa okupatorom, opet ne iz nekih ideoloških razloga već u cilju golog spašavanja života svojih sunarodnika kao što je vojv. Djujić.Većina JVuO nije saradjivala sa okupatorom i čekala je pomoć saveznika da bi krenuli u otvorenu borbu kao što su to radili pokreti otpora u Fra, Grčkoj, Poljskoj......

Don Kihot

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Au, "brate" Hrvoje,sto se ti nalupa gluposti i osta ziv! Po tebi i tvojim "historicarima",Ante i ustase su borci za slobodu,antifasisti! Ali,nije da vi ne znate cinjenice,nego perfidno i uporno lazete i falsifikujete istoriju,jer iza vas stoje isti interesi i sile,kao i '14 i '41 !!!

Pasuljko

pre 5 godina

Pa,svi ti "hrvatski partizani" su Srbi koji su pretekli od najbrutalniji h pokolja koje čovječanstvo pamti.Pa 13000 dece je najsvirepije ubijeno u Jasenovcu,a ti si se našao da nam držiš lekcije o antifašizmu...
(egzaktni geometar iz Valjeva, 7. decembar 2018 09:54)

To šta je NDH bila u Hrvatskoj i ustaše bili u Hrvatskoj ne znači da su Hrvati=ustaše.
Za tvoju informaciju na 5 i kusur miliona Hrvata ustaša je bilo 76.000 od kojih su pola bili Hrvati i još nekih ajmo reći 35% Folksdojčeri, a bome je bilo i Srba i Jevreja u ustašama, čak neki od najglavnijih ustaša su upravo bili Srbi i Jevreji, bilo je čak 13 ustaških generala Srba.
Nego koliko je to Srba bilo u Hrvatskoj da su kako tvrdite 90% od 230.000 bili Srbi.
Ustaše su pobili nekih 350.000, znači da svi preostali Srbi do jednog, muško i žensko, od 0-99 svi su bili u partizanima!

Pera

pre 5 godina

To je vreme posle Staljingradske i Kurske bitke, kao i saveznickih pobeda u severnoj Africi i iskrcavanja u Italiji, kad se vec videlo da Nemci nemaju nikakvih izgleda za pobedu. Tad su poceli dogovori izmedju SSSR-a, UK i SAD-a o posleratnom izgledu Evrope i Jugoslavija je pripala sovjetskoj sferi. Kralj Petar se u celoj toj prici nije pitao nista, nije imao nikog jakog ko bi ga podrzao, pa ni jaku armiju iza sebe, te i nije imao nekog izbora.

Ne znam samo otkud toliko negativnosti s nase strane prema sopstvenom kralju, iz dinastije koja nije strana, nego iznikla iz naseg naroda. Komunisti su izgleda ostavili traga...

Pantelejmon

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09)
Druze, ti partizani iz hrvatske su iz onih krajeva koje ste etnicki ocistili devedesetih godina. Bas to je i bio razlog zbog koga su bili u partizanima jer im je to pretilo i 1941. Postojala je samo jedan mali broj hrvata iz dalmacije koji su u partizanima od 1941. Dok je u Srbiji bio ustanak kada je oslobodjena cela zapadna Srbija i vise od pola Sumadije i pomoravlja u hrvatskoj je pistojala samo jedna vojna formacija u kojoj su hrvati ucestvovali. Cik pogodi koja?
A to kako se istorija koristi za dnevnopoliticke potrebe videli smo na obelezavanju kraja prvog svetskog u Parizu.

Iza brda

pre 5 godina

Srpski komunisti su prodali Kralja i otadžbinu radi mrvica sa Brozovog stola koji su dobili u vidu džabe stana u soc- realističkom bloku na Novom Beogradu, besplatnog letovanja po nekakvim kamenjarima u Hrvatskoj do kojih su stizali u "Fićama" sa pak tregerom na krovu. Tako da ovo slavodobitno likovanje komentatora danas na ovom mestu nije ništa novo i neočekivano.

marko

pre 5 godina

Citajte Crnjanskog sta on kaze o tom skakanja padobranom Petra II, nasmejacete se do suza a I Slobodan Jovanovic nije nista blazi od Crnjanskog.
(Biljana, 7. decembar 2018 09:41)

Иначе ови краљеви по разним земљама света редовно скачу падобраном и лете са параглајдером. Исто то раде и остали битни људи. А тек што су Црњански и Јовановић скакали падобраном.

Краљ, Влада, Стојадиновић, затим многи официри, сада се моѕе слободно рећи су били енглески заробљеници. Сада знамо да поред слободе одлучивања нису имали ни слободу кретања.

Mili

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt:

ti si momak verovatno slucajno preziveo Blajburg, ali je to, vidim, ostavilo trajne posledice. A vidim i nemacki ti ide od ruke, zasto se ne potpises na engleskom ili ruskom ako si toliki antifasista?
eh, da nam je jos jedan..........mislim, Blajburg....

sforca

pre 5 godina

Istoriju pišu pobednici.Danas se ne zna gde je bačen Draža kada je streljan i oni koji su ga streljali ne smeju da zucnu već 70 godina.Jedina istina je da smo mali i beznačajni i da je Čerčil na zahtev Staljina izdao one koji su spašavali njegove i američke pilote i špijune.Kralj je pokušao da spasi što se spasiti da ali je bio klinac i nije bio poštovan od strane zapadnih zvaničnika i kraljevske porodice.Nedić osvedočeni fašista i ako heroj srpskih ratova i prvog sv.rata ostao je upamćen kao pobornik i simpatizer Hitlera i Vermahta.
Draža da je saradjivao sa nemcima on bi pobegao sa njima on je bio saradnik zapadnih sila ali nas je oslobodila Crvena armija samim tim on je izgubio.Trebao je da pobegne kad je mogao u Italiju ali osta mučenik odsečen u Bosni.

Zika

pre 5 godina

Ma bio je skroman covek i nikom nije priznao da se pod laznim imenom borio na Sutjesci i Neretvi.
Ono, doduse i ovi sto pobedise se nisu bas proslavili.
Jbg izgleda da smo dobri samo za inacenje.

space

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09) 
ti kao da si lično učestvovao u tom ratu :)) insajderske informacije lel

Sasa

pre 5 godina

Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

Nemoj vise molim te da pises. Koliko si me nasmejao. Ovo je tuzno. Covece kakav biserkovic sa druge strane plota.

Historia vita magistrae et

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav

Magistra vitae

pre 5 godina

Kako vas je pogodio ovaj komentar Wahrheit verboten, Lügen erlaubt...
Pa recite onda, jednostavno pitanje, što su Srbi na tim proslavama ili u ćošku ili ih ni ne pozovu?!

abraham

pre 5 godina

u 12 slavonskoj brigadi bilo 1000 partizana. od toga 998 srba i 2 hrvata, komandant i politicki komesar. e tako su izgledale partizanske jedinice u hrvatskoj.

Millennium

pre 5 godina

Karađorđevići su sada samo relikt prošlosti. Nego šta ćemo mi sa ovom decom komunizma koja i dalje vladaju preobučeni u nove ideologije? Čiji su očevi od Srbije napravili jedinu državu sa dve autonomne pokrajine, koji su nas odvojili od Zapada i demokratije, dojili lažnim verovanjem u bratstvo i jedinstvo, nesvrtane i ostale bajke. Država kojom se ponose nije preživela ni deceniju od kad je njen osnivač umro. Ostalo se zna.

Mirko

pre 5 godina

@organski ventilator...A ja nikad necu komunistima oprostiti sto su vladali Srbijom godinama, a necu oprostiti ni takvima kao ti koji veruju u komunisticko tumacenje istorije.

alcale

pre 5 godina

@Весник води душевни болесник
A nije sramno da pokupi zlato? Njegovi naslednici zive raskosno i bez rada!

vise ni ne znam

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

U pravu si za ove preletace sto su poskidali kokarde i pokacili petokrake...to je i danas u Srbiji moderno, doduse u obrnutom smeru.
Samo nije bas ni Rvacko maslo za ramazana...Tompson, Blajburg, ploce razne...pa tamo su sad komunisti zlocinci a'usati' heroji.

Wahrheit, Lügen...ist egal.

Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.
Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima.
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!

Harwy

pre 5 godina

Kralj je molio Dražu Mihajlovića da krene protiv Nemaca, ali ovaj nije hteo i tako je njihova zajednička sudbina zapečaćena. Dražu su na kraju ubili partizani, saveznici antihitlerovske koalicije, kao nemačkog saveznika i kolaboracionistu, a kralj Petar nikad više nije stupio na tlo Jugoslavije.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Дезертер Карађорђевић,никада им нећу опростити бежање из земље...ко једном изда увек ће да изда.

Milos

pre 5 godina

Imam 25 godina i u skoli su me sistemski indoktrinirali da su Titovi partizani zlo a Mihajlovicevi cetnici oslobodioci, kako vreme odmice sve vise uvidjam da nam je skolstvo falsifikat.

Pasuljko

pre 5 godina

Pa,svi ti "hrvatski partizani" su Srbi koji su pretekli od najbrutalniji h pokolja koje čovječanstvo pamti.Pa 13000 dece je najsvirepije ubijeno u Jasenovcu,a ti si se našao da nam držiš lekcije o antifašizmu...
(egzaktni geometar iz Valjeva, 7. decembar 2018 09:54)

To šta je NDH bila u Hrvatskoj i ustaše bili u Hrvatskoj ne znači da su Hrvati=ustaše.
Za tvoju informaciju na 5 i kusur miliona Hrvata ustaša je bilo 76.000 od kojih su pola bili Hrvati i još nekih ajmo reći 35% Folksdojčeri, a bome je bilo i Srba i Jevreja u ustašama, čak neki od najglavnijih ustaša su upravo bili Srbi i Jevreji, bilo je čak 13 ustaških generala Srba.
Nego koliko je to Srba bilo u Hrvatskoj da su kako tvrdite 90% od 230.000 bili Srbi.
Ustaše su pobili nekih 350.000, znači da svi preostali Srbi do jednog, muško i žensko, od 0-99 svi su bili u partizanima!

Tonči Majstor

pre 5 godina

Moje lično mišljenje je da on nije morao da donosi odluke koliko god da je bio primoran! Ako neće onda neće, tada bi bio čovek. Ovako je bio običan rasipnik koji je spiskao pare koje su odneli kad su pobegli, i on i njego ministri, njihova mesečna plata je bila na nivou Čerčilovih primanja za godinu dana. Toliko o vladi u izbeglištvu, a o hrvatima u toj vladi da i ne govorim.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Pa moj deda je dao kao oficir zivot za Kralja i otadzbinu onako kako je on video.
Kralj je prvo begom izdao narod a posle i Mihajlovica pa i Nedica koji nije bio upravnik okupirane teritorije zato sto voli Nemce nego da bi ostalo sta od Srbije i Srba.
Ne znam uopste zasto mediji tretiraju Karadjordjevice kao bitne jer su za njih vezane velike nesrece srpskog naroda na sta su i oni dobrano uticali svojom neposobnoscu i alavoscu.
Vidim da od Bugara i Rumuna nista ne zafali u dva rata i iako su 90tu docekali daleko iza nas sada su deo EU u koju se nasa vlast kune.
A ciljevi Nemacke isti kao i 41ve.
Na Jadran se izaslo preko odane Hrvatske, stavljen bankarski sistem Srbije pod sapu i jos sto sta i, iako nevesto, iza naseg prvog tenora vezbamo Danke dojcland. Traze se grcka ostrva i luke na konto dugova a basiraju uz SAD kako je Sibir svetsko bogatstvo a ne samo rusko.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
... nemojte samo vi Hrvati o antifašizmu.Pa,svi ti "hrvatski partizani" su Srbi koji su pretekli od najbrutalniji h pokolja koje čovječanstvo pamti.Pa 13000 dece je najsvirepije ubijeno u Jasenovcu,a ti si se našao da nam držiš lekcije o antifašizmu...

aha

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se. 
Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima. 
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone. 
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?! 
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu. 
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)


L O L

cokan

pre 5 godina

Srbiji je odnosno srpskom narodu, je bilo uvek bolje u ekonomskom, političkom, pravnom, i svakom drugom smislu kad na vlasti nisu srbi već drugi pa i okupator je bio bolji od srba.Srbi na ovim prostorima obitavaju od petog veka, obzirom da je sada dvadeset prvi vek,srbi kao nacija u kulturološkom i ekonomskom i pravnom smislu se nalaze ispod nivoa afričkih država.Kompletna infra struktura srbije urađena je uglavnom donacijama, i nepovratnim i otpisanim kreditima razvijenih zemalja.

Весник води душевни болесник

pre 5 godina

Срамно је пребацивати бекство у Енглеску краљу. Пре свега он је на то место постављен државним ударом, а у том тренутку је у питању дечко од непуних 18 година који је са 11 остао без оца кога су мучки убили домаћи терористи подржани од спољних служби.

ccc

pre 5 godina

Da da, prvo bezi sa zlatom a onda sve trci da se vrati u Jugoslaviju, nego mu ne daju Englezi, Vatikan, CIA, BIA...
Dok mu je narod ginuo on se zenio i razmnozavao po Londonu.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt,

Slucajno se sukob cetnika i partizana poklopio sa datumima streljanja u Kragujevcu i Kraljevu i zato sto su komunisti tj Broz resili da ratuju sa Nemcima do poslednjeg Srbina kako u Srbiji tako u Bosni i Lici.
Dok se ginulo svi komandanti su im bili poreklom Srbi a posle kad se vladalo zamenili ih Hrvati i Slovenci a komunisti srpskog porekla( ne moze se reci da su Srbi) poput Rankovica i Krcuna bas dobili ono sto su zasluzili.
Rehabilitacija Nedica???
Nije potrebna.
Vidimo danasnju politiku Srbije ona ga najbolje rehabilituje.
Sto predsednik ne ponovi "Bolje rat nego pakt"?
Ili da vikne Dole interesi imperijalistickih sila na Kosovu i Vojvodini!!!
Nego se raplakao kada se setio da su mu deca stasala za pusku i da bi neki zli cika mogao da ih posalje na front.
Ah, da ne moze jer i on nije bio u vojsci a zajedno su bodrili 90tih one kojima su dali puske.

Iza brda

pre 5 godina

Srpski komunisti su prodali Kralja i otadžbinu radi mrvica sa Brozovog stola koji su dobili u vidu džabe stana u soc- realističkom bloku na Novom Beogradu, besplatnog letovanja po nekakvim kamenjarima u Hrvatskoj do kojih su stizali u "Fićama" sa pak tregerom na krovu. Tako da ovo slavodobitno likovanje komentatora danas na ovom mestu nije ništa novo i neočekivano.

Komša @STALJINGRAD

pre 5 godina

Partizani u današnjoj Hrvatskoj uopšte nisu bili partizani.To su bili narodni ustanci Srba koji su se branili od Uustaša.Komunisti tada čak i nisu bili u ratu nego su širili defetizam jer je njihova Domovina bila u miru s Nemcima (Sovjetska Rusija). Kasnije ,kada su Rusi ušli u rat komunisti šalju proverene ljude da se uključe u te grupe i malo po malo ih preuzmu,potisnu narodne vodje i instrumentalizuju taj narod za svoje ciljeve.
Komunisti su čak bili spremni da ratuju protiv Engleza u slučaju iskrcavanja i to su na Martovskim pregovorima predložili Nemcima.
Tek posle Neretve ,koja je u stvari bila bitka za poziciju nadomak obale Englezi prihvataju partozane kao faktor ,bez obzira na ideologiju i saradnju sa Nemcima (i Ustašama - sporazum u Rogatici,Jure Francetić) .
Englezi su uradili ono što su hteli i na Solunskom frontu - tada su hteli da ubace Bugare u rat ,daju im deo srbije i reše rat bez nas.Brutalno pragmatični.
Petar je izdao narod.Ne kada je pobegao nego baš tada kada je podržao one čija ideologija je bila antidemokratska a odnos prema Srbima sličan onom koje je u 19. veku imala Austrija (K&K) samo zamaskiran komunizmom.

Magistra vitae

pre 5 godina

Kako vas je pogodio ovaj komentar Wahrheit verboten, Lügen erlaubt...
Pa recite onda, jednostavno pitanje, što su Srbi na tim proslavama ili u ćošku ili ih ni ne pozovu?!

STALJINGRAD

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt


partizani u NDH su u vecini bili srbi koji su bezali od ustasa. da nije bilo klanja i progranjanja srba u NDH narocito pocetkom rata pitanje je da li bi uopste i bilo partizana u hrvatskoj. moja cetiri strica, srbina, su tako otisli u partizane. nisu znali ni ko je tito, ni sta je to komunizam, samo da se spasava glava.

hrvati su se pokazali na istocnom frontu, narocito kod staljingrada gde su iz petnih zila pokusavali da dobiju gvozdeni krst. kakvi ratnici takav rezultat. sovjeti ih isprasili samo tako.

u srbiji se streljalo 100 za 1 za ubijenog svabu 50 za 1 za ranjenog, a u NDH nije bilo potrebe jer ste bili saveznici?

kroati, od nekih stvari mozete da pokusavate da pobegnete ali pobeci se ne moze.

Blaža

pre 5 godina

Ma koji Draža i vojska u otadžbini, Draža je malo na početku kao bio protiv nacista, a onda po onoj staroj, ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.Saveznicima je trebalo do '43. da skontaju Dražinu šemu i onda se priklonili Titu i partizanima.I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
Da rezimiramo: Hrvatska 1943: Dva miliona ustasa tri miliona partizana. Ukupna populacija jedva 2 miliona. NDH vrv plod necije maste (a katastarske knjige su vam danas 90 % formirane i pecatirane NDH pecatima). Pa vi ste pobedili bre i albance koji su po njigovim recima "muslimani ilirskog porekla koji su se borili na strani krstasa".

Treća Srbija

pre 5 godina

@(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)
Pošto se već više puta javljaš sa istom tezom probaću da ti odgovorim:
1.Hrvati su sabotirali odbranu zemlje u aprilskom ratu i postali su deo nacističke koalicije i davali su trupe SS-u i na istočnom i zapadnom frontu.
2.Imali su svoju državu, vladu i organizovano u radili na genocidu svojih dojučerašnjih komšija o čemu govore logori:Jasenovac, Pag, Jadovno,jama Prebilovci i sl. Genocid je počeo već u maju '41 spaljivanjem Srba u Glinskoj crkvi.
3.Većina Srba je bila u Nemačkom zarobljeništvu (preko 300000).
4.Do predaje Italije '43 broj Hrvata u tzv. "Hrvatskim" brigadama je bio meren u stotinama.Malo je bolje bilo u Dalmaciji gde su se osetili izdani od svojih saveznika - Italijanskih fašista. Prelazak u partizane '43 je bilo pranje fašističke biografije i prilika da se nastavi sa ubijanjem Srba kao što je to pomenuto "oslobadjanje" Beograda, a istovremeno neoslobadjanje Jasenovca.
5.JVuO je bila jedina legalna sila i borila se protiv okupatora sve dok nije postalo jasno da je represija u Srbiji od 100 prema 1 neisplativa za Srbe, dok Engleze i Hrvatske komuniste, a na žalost i Srpske za to nije bilo briga.JVuO nije imala čvrstu kontrolu nad svojim komandantima pa su neki manje ili više saradjivali sa okupatorom, opet ne iz nekih ideoloških razloga već u cilju golog spašavanja života svojih sunarodnika kao što je vojv. Djujić.Većina JVuO nije saradjivala sa okupatorom i čekala je pomoć saveznika da bi krenuli u otvorenu borbu kao što su to radili pokreti otpora u Fra, Grčkoj, Poljskoj......

Ajde objavite

pre 5 godina

Istina je prilicno prosta, ali ne bas lepa: Englezi su Staljinu obecali otvaranje drugog fronta u Evropi 1943, pa slagali. Procenili su da je suvise rano tj. da su Nemci jos uvek mnogo jaki, i pustili Ruse da jos malo krvare sami. Staljin je bio ljut, pa je Zapad, da ga odobrovolji, u Teheranu(drugi Avnoj je na brzinu odrzan par sati ranije) prosirio buduce parce Evrope koje ce pripasti SSSR-u. Odluceno je da Jugoslavija pripadne KPJ. Kralju je "zavrnuta ruka", sto nije bilo tesko imajuci u vidu da je to bio klinac od 19 godina (maturant!) , bez politickog iskustva, bez oca koji je ubijen pre par godina, bez savetnika jer je politicka elita bila u haosu- neki pod okupacijom, neki u Londonu, neki prisli ustasama.Kao onomad kad je Holbruk postizao "dogovore" sa Milosevicem, ustvari najstrasnije pretio i ucenjivao...Sto se tice izdajstva Draze, imate nemacke statistike o streljanim DM pristalicama, poternicu za Drazom, streljanje Aleksanda Misica koji se lazno predstavio kao Draza krajem 1941., imate Drazinu porodicu koja je provela rat u logoru, imate Drazu koji provodi rat u pecini i planini krijuci se od svojih "saradnika", imate pokolj cetnika na Lijevce polju od ustasa, paljenje zivih cetnika u Jasenovcu...Znam da ovo nista ne menja u svesti ljudi koji su istoriju ucili iz Otpisanih, ali ipak treba reci. Dokle nas je doveo Tito i komunizam, pa vidimo danas vrlo lepo! Pronadjite zakljucke Drezdenskog kongresa KPJ pa pogledajte danasnju situaciju: drugovi zavrsavaju posao!

Limar nece doci.

pre 5 godina

Kraljevska porodica je morala po svaku cenu da ostane uz svoj narod, bilo na Dedinju bilo u sumi ali je morala.
Spakovali su se i sa aerodroma u Niksicu sa stvarima i zlatom u neki drugi svet.
Izmedju stradanja svog naroda i licnog izbavljenja, odlucili su se za same sebe.
Nikad Karadjordjevici nisu mislili svojom glavom i nikad nisu donosili samostalne odluke, istorija nam je toliko puta to pokazala i dokazala.

Historia vita magistrae et

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav

Pera

pre 5 godina

To je vreme posle Staljingradske i Kurske bitke, kao i saveznickih pobeda u severnoj Africi i iskrcavanja u Italiji, kad se vec videlo da Nemci nemaju nikakvih izgleda za pobedu. Tad su poceli dogovori izmedju SSSR-a, UK i SAD-a o posleratnom izgledu Evrope i Jugoslavija je pripala sovjetskoj sferi. Kralj Petar se u celoj toj prici nije pitao nista, nije imao nikog jakog ko bi ga podrzao, pa ni jaku armiju iza sebe, te i nije imao nekog izbora.

Ne znam samo otkud toliko negativnosti s nase strane prema sopstvenom kralju, iz dinastije koja nije strana, nego iznikla iz naseg naroda. Komunisti su izgleda ostavili traga...

zoki

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav
(Historia vita magistrae et, 7. decembar 2018 09:45)

Srbi su u Hrvatskoj 90 % bili u četničkom pokretu popa Đujića ili misliš da su u njemu bili marsovci.

Tralalala

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Ako nastaviš da pišeš na kraju će biti da su Srbi organizovali konc logor za Hrvate u Jasenovcu.

Mozzart

pre 5 godina

do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane, da bi ih krajem '44. bilo odjednom 204.000, do tada su/ste krasno kohabitirali s nacistima i onda nabrzinu zbrisali s broda koji tone.
Uvjereni ste da ste bili turbosegamega antifašisti sa čak dva zasebna pokreta pa što vas onda nikad nijednom nisu zvali na godišnjicu kraja 2. svjetskog rata a Hrvatska svaki put počasni gost?!
Na proslavama zadnjih 3 "okruglih" godišnjica dva ruska predsjednika su odlikovali dva hrvatska predsjednika za doprinos borbe protiv fašizma, a u Francuskoj je Hrvatska vojska otvorila paradu.
Pa kako sad to, ili ste vi "dezformisani" ili su Francuzi, Rusi, Ameri, Englezi i ostali "neinformisani", trećeg nema!
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar

Ono, kad ti Hrvat predaje istoriju... Imas google, pa nauci nesto. Cinjenica je da ja tvoja lijepa i u prvom, i u drugom svetskom ratu, zemlja GUBITNICA! Uvek ste bili uz agresore. Pa, cija je vojska ratovala u Rusiji, protiv sovjeta??? Vasa, naravno! A danas, kada svi mrze Srbiju, zbog jednog Milosevica, vi ste odjednom veliki narod, velike face...potrebni ste im za propagandu, nista vise... Ja ustah, svi ustase. Toliko.

Serdjo

pre 5 godina

Kroz celu tu istoriju narod srpski narod gine za ideale. Sve hohštapleri na vlasti i svita oko njih za očuvanje položaja. A običan narod se večito gura u rat i sukobe. E nećete više!

Simpatizer

pre 5 godina

partizanima. 
I do tada u Srbiji antifašistički pokret jedva da je postojao, dok je u NDH bilo '42. 108.000 partizana u Srbiji ih je bilo 8.000, '43. u NDH 230.000 partizana, 2/3 su bili Hrvati, a u Srbiji 20.000, pa partizani iz Hrvatske su došli oslobađati Beograd, tek nakon toga su Srbi navalili u partizane...
(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Pa čekaj, koliko vas je to bilo '41-e pa ste formacijski mogli da popunite 3 vojske? 5 miliona? Da budete full i u državnoj ustaškoj vojsci, pa i u domobranima, a pride da budete najbrojniji i u partizanima? 8 miliona? Najbrojniji bili i kao antifašisti, i kao najvjerniji Hitlerovi saveznici na ovim prostorima, a bilo vas je najviše i među onima koji bi najradije doma. Nešto tu debelo ne štima najblaže rečeno

sforca

pre 5 godina

Istoriju pišu pobednici.Danas se ne zna gde je bačen Draža kada je streljan i oni koji su ga streljali ne smeju da zucnu već 70 godina.Jedina istina je da smo mali i beznačajni i da je Čerčil na zahtev Staljina izdao one koji su spašavali njegove i američke pilote i špijune.Kralj je pokušao da spasi što se spasiti da ali je bio klinac i nije bio poštovan od strane zapadnih zvaničnika i kraljevske porodice.Nedić osvedočeni fašista i ako heroj srpskih ratova i prvog sv.rata ostao je upamćen kao pobornik i simpatizer Hitlera i Vermahta.
Draža da je saradjivao sa nemcima on bi pobegao sa njima on je bio saradnik zapadnih sila ali nas je oslobodila Crvena armija samim tim on je izgubio.Trebao je da pobegne kad je mogao u Italiju ali osta mučenik odsečen u Bosni.

Јабучило

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt 

Прво: устанак у Хрватској и у Босни су дигли Срби. Па и у Црној Гори (Црногорци данас то не би признали, али је тако било). Хрвати у већем броју приступају антифашистичкој борби тек после Стаљинграда и пада Италије. Уосталом, Прва и Друга пролетерска бригада нису случајно формиране претежно од српских бораца. Узгред, верујем да је просечан релативно заштићен Хрват имао мањи мотив од просечног ловљеног Србина 1941. и зато свим хрватским првоборцима одајем искрено признање.
У Србији је партизански покрет био релативно умирен због тешких немачких одмазди (стрељања у односу 100 Срба за једног погинулог Немца и 50 Срба за једног рањеног) али је велики број устаника прешао у Босну. Одреди на Космету су се такође борили, а тамо ни четници нису били неактивни против окупатора. Треба поменути и војводу Ђујића чија историјска улога није црно-бела, али који је у борбама против усташа чувао српски живаљ од истребљења. Па чак су и Дражини четници с почетка рата тукли Немце. Касније је ђенерал био што неактиван, па је и променио страну.
А јубилеји и јубиларна признања? Све је то виша политика, често и само дневна. Ено и председника Србије на стогодишњицу великог рата Французи турише у запећак. А ту српски учинак нема чиме да се оспори. Осим, можда, бесом што смо срушили три царства.

grrr

pre 5 godina

smesno je da kralj podrzi svoje krvnike i krvnike jugoslavije koji su 28jos doneli zakljucak o rasturanju jugoslavije.sa druge strane je interesantno kolko je tito bio bolji sa englezima nego sa rusima govori i za koga je radio

užička republika

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09

Pošto tako dobro znaš istoriju molim te navedi koja je to prva slobodna teritorija u celoj okupiranoj Evropi u II svetskom ratu i gde se ona nalazila?

phreak

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt: pričaj bajke nekom drugom. Ja jako dobro znam od koga je moja familija u Sremu postradala i ko je bio u partizanima a ko u ustašama.

Historia vita magistrae et

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09
Postovani komsija, ako Vas bas zanima Nemacka ima najtacniju arhivu i precizne podatke.
Prema njihovim istorijskim izvorima, Srbi su u Hrvatskoj i partizanskom pokretu cinili 90% sastava. Cak su na to upozoravali Velebita kada je isao na pregovore sa Nemcima o resavanju pitanja kraljeve vojske u otadzbini tj. cetnika.
Pa eto odogovora na mnoga tvoja pitanja.
Pozdrav

marko

pre 5 godina

Citajte Crnjanskog sta on kaze o tom skakanja padobranom Petra II, nasmejacete se do suza a I Slobodan Jovanovic nije nista blazi od Crnjanskog.
(Biljana, 7. decembar 2018 09:41)

Иначе ови краљеви по разним земљама света редовно скачу падобраном и лете са параглајдером. Исто то раде и остали битни људи. А тек што су Црњански и Јовановић скакали падобраном.

Краљ, Влада, Стојадиновић, затим многи официри, сада се моѕе слободно рећи су били енглески заробљеници. Сада знамо да поред слободе одлучивања нису имали ни слободу кретања.

Milutin

pre 5 godina

Био приморан да потпише/прихвати/изјави? Зашто је био приморан? Краљ је краљ и може да одбије. Али има једна битна ставка. Ни један једини Србин се не одриче положаја тако лако, оставка не постоји у нашем речнику. Окупација може, губитак части може, да погазиш све речено, све свето, све то може, али оставка, не!

Краљ ће и комунисте прихватити и народ свој оставити и благо из државе однети али свој положај неће!

Такав је и краљ, такав је и вожд, такав је и министар такав је и председник. И председник месне заједнице и свако ко има икакву функцију. Само је она света и не сме се изгубити, све остало може. Рат, образ, реч, народ! Све се може прихватити, па и комунисти, агент Коминтерне, СССР, диктат Британије, само се ни по коју цену не сме рећи не и одступити и одрећи блага!

Mili

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt:

ti si momak verovatno slucajno preziveo Blajburg, ali je to, vidim, ostavilo trajne posledice. A vidim i nemacki ti ide od ruke, zasto se ne potpises na engleskom ili ruskom ako si toliki antifasista?
eh, da nam je jos jedan..........mislim, Blajburg....

Srb

pre 5 godina

Hahaha čovek kad pročita ovaj njegov govor sa BBC-a može samo da kaže, ovaj bre lud ! Eeee moj kralju, mnogi Srbi su otišli u jamu, zato što su tebi dali zakletvu a ti njima živela federalna Jugoslavija ! Ameri su dali Jugoslaviju Staljinu kao interesnu sveru, tako da je I kralj lično bio uz Dražu na Ravnoj Gori bilo bi sve džabe. Opet bi vladao neki Tito.

Don Kihot

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09)

Au, "brate" Hrvoje,sto se ti nalupa gluposti i osta ziv! Po tebi i tvojim "historicarima",Ante i ustase su borci za slobodu,antifasisti! Ali,nije da vi ne znate cinjenice,nego perfidno i uporno lazete i falsifikujete istoriju,jer iza vas stoje isti interesi i sile,kao i '14 i '41 !!!

Sasa

pre 5 godina

Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

Nemoj vise molim te da pises. Koliko si me nasmejao. Ovo je tuzno. Covece kakav biserkovic sa druge strane plota.

space

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 07. decembar 2018 09:09) 
ti kao da si lično učestvovao u tom ratu :)) insajderske informacije lel

Zika

pre 5 godina

Ma bio je skroman covek i nikom nije priznao da se pod laznim imenom borio na Sutjesci i Neretvi.
Ono, doduse i ovi sto pobedise se nisu bas proslavili.
Jbg izgleda da smo dobri samo za inacenje.

Biljana

pre 5 godina

Citajte Crnjanskog sta on kaze o tom skakanja padobranom Petra II, nasmejacete se do suza a I Slobodan Jovanovic nije nista blazi od Crnjanskog.

b.

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

Iznosis gomilu laznih podataka, ali to nije ni cudno s obzirom odakle si i kako dozivljavate istoriju. Prica da je u Hrvatskoj 43. bilo 230.000 partizana je glupost, a to da su 2/3 tog broja bili hrvati je takav nonsens da nemam reci. Okosnicu partizanskih snaga su cinili srbi iz Bosne i Like, bilo je i hrvata naravno ali mahom dalmatinaca. Da ne sirim dalje pricu, osvrnucu se jos samo na temu informisanosti zapada. Dobro su oni informisani ali se te parade odrzavaju u dnevno-politicke svrhe, pa se tako pre neki dan desilo da predsednik medjunarodno nepriznate zemlje koja je bila protivnik u Prvom svetskom ratu sedi u prvom planu, a predsednik Srbije pored Zimbabvea... Nema to veze sa zaslugama, nego sa tim sto ste pametnije odigrali u devedesetima.

Rade

pre 5 godina

Trebalo da je spomenete i odluke kralja Petra II o razresenju Draze kao ministra vojnog i raspustanju cetnicke vrhovne komande. Te odluke su objavljene u ratnom izdanju sluzbenih novina Kraljevine Jugoslavije. To je mnogo vaznije od govora. Pa da spomenete sporazum Tito Subasic. Na taj nacin Tito je sebi obezbedio legitimititet od kralja i skinuo sa sebe epititet nasilnog nelegalnog prevratnika.

Pantelejmon

pre 5 godina

(Wahrheit verboten, Lügen erlaubt, 7. decembar 2018 09:09)
Druze, ti partizani iz hrvatske su iz onih krajeva koje ste etnicki ocistili devedesetih godina. Bas to je i bio razlog zbog koga su bili u partizanima jer im je to pretilo i 1941. Postojala je samo jedan mali broj hrvata iz dalmacije koji su u partizanima od 1941. Dok je u Srbiji bio ustanak kada je oslobodjena cela zapadna Srbija i vise od pola Sumadije i pomoravlja u hrvatskoj je pistojala samo jedna vojna formacija u kojoj su hrvati ucestvovali. Cik pogodi koja?
A to kako se istorija koristi za dnevnopoliticke potrebe videli smo na obelezavanju kraja prvog svetskog u Parizu.

Bicu Slobodan

pre 5 godina

Prosta trgovina. Englezi i Ameri su nas svesno gurnuli u ruke Rusima da bi se dobio rat. Isli su logikom daj da damo Rusima odredjene zemlje a mi cemo kad tad srusiti komunizam u tim zemljama i izvuci ih od uticaja Rusije.

Mirko

pre 5 godina

@organski ventilator...A ja nikad necu komunistima oprostiti sto su vladali Srbijom godinama, a necu oprostiti ni takvima kao ti koji veruju u komunisticko tumacenje istorije.

alcale

pre 5 godina

@Весник води душевни болесник
A nije sramno da pokupi zlato? Njegovi naslednici zive raskosno i bez rada!

Millennium

pre 5 godina

Karađorđevići su sada samo relikt prošlosti. Nego šta ćemo mi sa ovom decom komunizma koja i dalje vladaju preobučeni u nove ideologije? Čiji su očevi od Srbije napravili jedinu državu sa dve autonomne pokrajine, koji su nas odvojili od Zapada i demokratije, dojili lažnim verovanjem u bratstvo i jedinstvo, nesvrtane i ostale bajke. Država kojom se ponose nije preživela ni deceniju od kad je njen osnivač umro. Ostalo se zna.

abraham

pre 5 godina

u 12 slavonskoj brigadi bilo 1000 partizana. od toga 998 srba i 2 hrvata, komandant i politicki komesar. e tako su izgledale partizanske jedinice u hrvatskoj.

vise ni ne znam

pre 5 godina

@Wahrheit verboten, Lügen erlaubt

U pravu si za ove preletace sto su poskidali kokarde i pokacili petokrake...to je i danas u Srbiji moderno, doduse u obrnutom smeru.
Samo nije bas ni Rvacko maslo za ramazana...Tompson, Blajburg, ploce razne...pa tamo su sad komunisti zlocinci a'usati' heroji.

Wahrheit, Lügen...ist egal.