- Komentari -
 1. A seks je raketna nauka pa je potrebno predavanje i obrazovanje?
  Dok nisi u pubertetu to ti nije ni na kraj pameti. A kad uđeš u te godine, ne slušaš ni roditelje a još manje nastavnike.
  A ako neka klinka sa 12 god. zatrudni, tu je najmanji problem seksualno obrazovanje, tu treba roditelji da se temeljno provere a ne deca.
  (ps.imke1983, 8. decembar 2018 10:12)

  # Link komentara

 2. Prijavljujem se da predajem praksu.
  (zabar, 5. decembar 2018 15:07)

  # Link komentara

 3. neki ucenici imaju praksu cak I u skoli
   (zurio sam, 5. decembar 2018 15:03)

  # Link komentara

 4. Msm da nema potrebe jer nas svaki dan i u svakom momentu ovi iz skupštine •••• u mozak
  (made in Serbia, 5. decembar 2018 14:38)

  # Link komentara

 5. Naravno da yeste. Protiv toga su većinom kleronacionalisti, a onda kad im neobrazovano dete zatrudni oni su protiv abortusa. Da su obrazovani ne bi bilo trudnoće a samim tim ni abortusa.
  (Dfgh, 5. decembar 2018 11:17)

  # Link komentara

 6. Šta to treba da se nauči o seksu!? Kad porasteš, samoće ti se kasti, inače, džaba objašnjavati.
   (Ahtung, 5. decembar 2018 10:53)

  # Link komentara

 7. Ma nema potrebe to se uči iza škole :)
  (Rob sinji, 5. decembar 2018 10:51)

  # Link komentara

 8. @ Децу треба научити да дељење таблета представља здравствени ризик.
  (Др, 5. decembar 2018 09:50)

  Ništa veći rizik nego deljenje u pokeru. Mojoj deci sam rekao da uvek koriste novi špil i operu ruke pre deljenja.
  (Dr. Holidej, 5. decembar 2018 10:31)

  # Link komentara

 9. Da! I to treba da bude vrlo ozbiljan predmet. U zemlji u kojoj ima duplo više abortusa nego novorođenih beba, gde postoji najviše maloletničkih trudnoća u Evropi i gde postoji trend rasta obolelih od polnih bolesti, pogotovo među mladima, jasno je da nam je seksualna kultura na jako niskom nivou. 

  Takođe, predmet bi trebalo proširiti - da se ne fokusira isključivo na seksualno obrazovanje, već i na reproduktivno zdravlje i na osnove roditeljstva i nacionalnu demografiju. To nam je apsolutno neophodno jer je svaki 5. bračni par neplodan, doji se svega 10% beba, decu vaspitavamo pomoću tableta i telefona, ne postoji svest da decu treba podjednako da odgajaju oba roditelja, a pogotovo ne postoji svest o tome u kakvom smo demografskom kanalu i da nije isto rađati decu sa 25 ili 35 godina...
  (ja, 05. decembar 2018 08:53)

  Vidi, dadoh ti plus, pre nego dodjoh do poslednje recenice. Inace ne bih. Tesku glupost si odvalio, ali eto, imas pravo na svoje misljenje. Kao i ja. Kada parovi nemaju problema(a mogu ih imati u svakom zivotnom dobu), nema lepse nego se bas u tim godinama ostvariti kao roditelj! Apsolutno uzivanje i u sebi i i detetu i u godinama koje predstoje, a to se osecas mladjim od mnogih kojima deca vec odose svojim putem...
   (duki, 5. decembar 2018 10:29)

  # Link komentara

 10. Ne. Prvo, jer škola nije mesto gde sve što je važno treba da se uči. Drugo, van svake sumnje je da škole to nisu u stanju da izvedu na adekvatan način. Ispašće cirkus i traćenje vremena, kao i građansko, verska nastava, čuvari prirode...
  I treće, ne žele svi roditelji da njihova deca dobiju isto obrazovanje i stavove o seksu, onako kako je to država rešila da je ispravno. Neki žele liberalno, neki konzervativno. I imaju puno pravo da na tome insistiraju.
  Ja bih bio sretan da deca kada završe osmi razred budu elementarno pismena, i znaju matematiku. Ali, za sada je to preveliki izazov za naše škole. (Govorim o nacionalnom proseku, a ne o tih nekoliko privilegovanih škola iz Bg i NS.)
  (Arsen, 5. decembar 2018 10:18)

  # Link komentara

 11. Trebalo bi uvesti seksualno obrazovanje, bonton i ukljuciti socijalnu dinamiku.

  Ljudi su zaboravili ili nikad nisu naucili, kako da se ponasaju na ulici, u drustvu, kako komunicirati sa nepoznatom osobom...
  (Brdjanin, 5. decembar 2018 10:17)

  # Link komentara

 12. uvesti logiku od 5. do 8. razreda. da deca mogu da shvate kada ih neko manipulise osnovnim logickim greskama namerno napravljenim da dovede u zabludu. mislim na politicare naravno, ali njima i treba sto vise nepismenih zar ne.
   (kole, 5. decembar 2018 10:07)

  # Link komentara

 13. Ja ne znam kako bi se to sprovodilo? Koliko bi časova bilo, jer kad bi išli nedeljno, ja prosto ne znam o čemu bi oni toliko imo da "uče"? Meni je nekako logičnije nekoliko predavanja tokom godine.
   (komšija, 5. decembar 2018 09:59)

  # Link komentara

 14. Apsolutno Ne
   (magareća klupa, 5. decembar 2018 09:58)

  # Link komentara

 15. Kod verskog obrazovanja nema mnogo filozofije, jer je valjda cilj da covek bude posten, da pomogne slabije, da bude pravican, ne krade, ne stvara sebi idole, za to ne treba neka veronauka, ironicno u komunizmu je pionirski kult i bio donekle dobar za neko pravicno obrazovanje , da se bude dobar drug i ostalo, samo sto se stvarao neki kult lika normalno.

  Ne znam sta bi sad preveliko deca mogla da uce na veronauci, danas su deca razmazena, a sistem ovbrazovanja je zastareo, te mnogi pocinju da citaju i da se interesuju za zivot tek posle srednje skole, ustvari velika vecina.

  Sto se tice seksualnog obrazovanja, mene bi bilo sramota da idem na to.

  Tako da ne treba ni seksualno obrazovanje ni veronauka, ako vec sistem obrazovanja ne moze da se unapredi, onda ne treba nista ni dirati.
  (Jovica, 5. decembar 2018 09:58)

  # Link komentara

 16. naravno da je mesto seksualnom obrazovanju u skoli! izbacite onu zatucanu veronauku i eto resenja!
  (Preddy, 5. decembar 2018 09:57)

  # Link komentara

 17. Nije potrebna, ko hoce da se edukuje edukovace se na ovaj ili onaj nacin. Ko nece - nece.
   (Fogo Baggins, 5. decembar 2018 09:53)

  # Link komentara

 18. Ne. Treba uvesti kulturno obrazovanje.
  Znaju deca kako se prave deca, ali ne znaju da kazu "dobar dan".
   (Pozdravlja vas Stenli Kjubrik, 5. decembar 2018 09:53)

  # Link komentara

 19. Децу треба научити да дељење таблета представља здравствени ризик.
  (Др, 5. decembar 2018 09:50)

  # Link komentara

 20. Mislim da za obrazovanje više neće biti mesta u školama.
   (Petar 015, 5. decembar 2018 09:47)

  # Link komentara

 21. Pa da, definitivno! U mnogim razvijenim zemljama EU to je deo skolskog obrazovanja. To je mnogo korisnije nego u skoli uciti decu farbanju jaja.
  (Rale iz 6 Kaplara, 5. decembar 2018 09:44)

  # Link komentara

 22. Da, roditelji se stide da razgovaraju sa decom o seksu. Da, treba uvesti obavezno seksualno obrazovanje u osnovnim školama. Mislim da bi 7. razred bio idealan za upoznavanje sa ovom prirodnom potrebom i svim opasnostima i odgovornostima koje će da ih prate u životu.
  (Neko iz mase, 5. decembar 2018 09:43)

  # Link komentara

 23. Zdravstveno obrazovanje je ono sto je potrebno. Insistirati na sexualnom obrazovanju samo pravi jos veci otpor kod ljudi. U okviru zdravstvenog obrazovanja decu treba uciti od osnovne higijene preko ishrane I naravno brige o svom sexualnom ponasanju. ZNANJE JE ZAKON!!!!
  (Neko iz mase, 5. decembar 2018 09:40)

  # Link komentara

 24. Da. Zapravo, četiri predmeta bi bilo dobro uvesti u škole:

  - seksualno obrazovanje
  - ekologija i zaštita životne sredine
  - medijska pismenost
  - preduzetništvo
   (Cole, 5. decembar 2018 09:38)

  # Link komentara

 25. Ni internet nije los. Mi nismo ni to imali. Nego iz Pan Erotike smo se edukovali.
   (Strokavi mozak, 5. decembar 2018 09:35)

  # Link komentara

 26. Jeste baš zbog takvih stvari kako bi znali za kondom
   (Sale Zvezdaš, 5. decembar 2018 09:34)

  # Link komentara

 27. Da.
   (Labud, 5. decembar 2018 09:33)

  # Link komentara

 28. Taman posla. Nije obrazovanju mesto u školi, pogotovo ne seksualnom. Bolje neka pitaju babu. Ili komšiju Radisava. Da im objasne šta i kako...
   (Lord_Sarma, 5. decembar 2018 09:32)

  # Link komentara

 29. Треба упозорити децу на клаберке и клабере који су највећи преносиоци полних болести. За разлику од проститутки, клабери и клаберке то раде из пожуде па се стога они, у већини случајева, не хају много за место, личну хигијену, заштиту и тренутак.
  (Kek, 5. decembar 2018 09:31)

  # Link komentara

 30. Ta priča je evidentno potrebna, a porodično vaspitanje se pokazalo kao nedovoljno. Dakle, da, jeste joj mesto u školama. Treće alternative nema, a škole su i ovako i onako mesto koje postoji da bi profesionalci preneli deci svoja znanja. I potrebno je i logično je. Glupi puritanizam je ovde doslovno jedini "razlog" protiv.
   (Stefan, 5. decembar 2018 09:28)

  # Link komentara

 31. To je trebalo uvesti jos pre 17 godina kada sam ja bila dzak u osnovnoj skoli, jos se tada pricalo pa nista. naravno da treba ali smo mnogo zakasnili posledice su ogromne
   (Maja, 5. decembar 2018 09:25)

  # Link komentara

 32. Сексуално образовање је неопходно да би се неваспитана, запуштена и испуштена деца научила да брину о свом здрављу боље него што њихови неваспитани, запуштени и испуштени родитељи брину о њиховом (дечјем) здрављу!!! Школе су некад служиле да образују децу у смислу - да им пруже додатно знање и образовање. Данас се од школа очекује да замене неодговорне и неодгојене родитеље који су простачине своје врсте, а који умишљају да су неко и нешто јер живе у "граду" и облаче се "фенси". При томе, деца остају без правилне родитељске бриге и усмерења у животу. Стога је НУЖНО увести сексуално васпитање да их школа научи ономе што су нас старије учили наши родитељи. Треба увести и Бонтон, поред Грађанског васпитања и Веронауке, јер су и то предмети који су неопходни деци. Требало би им увести и Личну хигијену, јер их родитељи ни томе не уче, јер је ни сами не практикују! А родитељи се понашају тако дрско да сматрају да је обавеза школе да њихова деца буду добра и успешна - све оно што они нису успели са својом децом, то треба школа да им омогући. Ако детету даш лошу оцену, ти си лош професор, а није дете незналица. Ако се лоше понаша, онда је криво друштво у школи. И тако у круг. На крају девојчица затрудни са 13 и родитељи забезекнути кажу - "Па моје дете је добро, има све петице, иде на такмичења, иде на веронауку/грађанско, шта му би?!" Е, па "би му то" да је све то једна велика лаж! Родитељи, бавите се својом децом а не телефонима и изласцима!!!!
  (Да!, 5. decembar 2018 09:21)

  # Link komentara

 33. U Srbiji NE. U Srbiji jedino VERSKO/Pravoslavno obrazovanje.
   (United Kingdom, 5. decembar 2018 09:20)

  # Link komentara

 34. jeste. treba.
   (matori, 5. decembar 2018 09:20)

  # Link komentara

 35. Naravno da jeste.
  Seksualno obrazovanje, Domacinstvo i Prva Pomoc.
   (Selfi Romeo, 5. decembar 2018 09:19)

  # Link komentara

 36. Normalno da treba.
  (locco, 5. decembar 2018 09:13)

  # Link komentara

 37. U školama treba da se pišu radovi o ljubavi prema Izabranom, te uče njegove umotvorine napamet. Jer on te svoje umotvorine i živi.
   (Little Djokica, 5. decembar 2018 09:11)

  # Link komentara

 38. Da
  (kaja, 5. decembar 2018 09:09)

  # Link komentara

 39. Žalosno je samo što se ovo uopšte dovodi u pitanje.
  (Darko, 5. decembar 2018 09:09)

  # Link komentara

 40. Nije, nego na ulici i internetu. Oduvek
   (Little Djokica, 5. decembar 2018 09:09)

  # Link komentara

 41. Jeste.
  (Brigate Rosse, 5. decembar 2018 09:09)

  # Link komentara

 42. Mesto i te kako. Mladi nemaju nikakvu svest o polno prenosivim bolestima, koje ako se ne lece, mogu kasnije da dovedu do neplodnosti. Em nas je i ovako sve manje, em zamislite stres i nervozu mnogih kada kasnije ne budu mogli da imaju decu.
   (objektivan zrenjanin, 5. decembar 2018 09:06)

  # Link komentara

 43. Kakvo je ovo debilno pitanje??? NARAVNO DA JESTE. LJUDI TO NIJE NISTA SRAMOTNO, MI SE MNOŽIMO NA TAJ NAČIN. Gde bi smo došli da deca i odrasli ljudi kasnije ne znaju kako se prave deca???? I o čemu mora da se pazi. Po meni mora da postoji i čas gde se uči kako se cuvaju i vaspitaju deca. Jer nam se zbog toga kasnije desavaju svakakve stvari.
   (klu, 5. decembar 2018 09:01)

  # Link komentara

 44. Bolje da imaju seksualno obrazovanje nego veronauku..
   (Objavite mi komentar, 5. decembar 2018 09:00)

  # Link komentara

 45. Imate li vi čime da potkrepite tvrdnju da tinejdžeri sve ranije stupaju u seksualne odnose? Koji stručnjaci? Neko istraživanje?
   (josipbroz, 5. decembar 2018 09:00)

  # Link komentara

 46. Više nego ikada, jer pored poplave porno sadrzaja na svakom koraku potrebno je deci objasniti sta je zapravo reprodukcija.
   (pao s kruške, 5. decembar 2018 09:00)

  # Link komentara

 47. Nije. Trebalo bi svi da dobijemo praunučiće pre pedesete. Ili da nastavimo da se šokiramo brojem abortusa.
  Problem definitivno postoji, rešenje je očigledno, ali bolje da se krstimo i iščudjavamo nego da probamo nešto da promenimo.
  (Jeca, 5. decembar 2018 08:58)

  # Link komentara

 48. “Kad vas iznenadi pitanje - Zašto čike jašu tete, vi ćete besno tvrditi - Mangupi vam kvare dete”.
  (samo da kažem..., 5. decembar 2018 08:53)

  # Link komentara

 49. Da! I to treba da bude vrlo ozbiljan predmet. U zemlji u kojoj ima duplo više abortusa nego novorođenih beba, gde postoji najviše maloletničkih trudnoća u Evropi i gde postoji trend rasta obolelih od polnih bolesti, pogotovo među mladima, jasno je da nam je seksualna kultura na jako niskom nivou.

  Takođe, predmet bi trebalo proširiti - da se ne fokusira isključivo na seksualno obrazovanje, već i na reproduktivno zdravlje i na osnove roditeljstva i nacionalnu demografiju. To nam je apsolutno neophodno jer je svaki 5. bračni par neplodan, doji se svega 10% beba, decu vaspitavamo pomoću tableta i telefona, ne postoji svest da decu treba podjednako da odgajaju oba roditelja, a pogotovo ne postoji svest o tome u kakvom smo demografskom kanalu i da nije isto rađati decu sa 25 ili 35 godina...
   (ja, 5. decembar 2018 08:53)

  # Link komentara

 50. Ja to imala kao predmet u sedmom razredu, 1981.godine, u Beogradu. Predavao nam prof.fizičkog, sjajan tip. Smejali smo se prva dva časa, ali smo posle sve to vrlo ozbiljno shvatili i svašta naučili. Pa ako je moglo da bude predmet pre više decenija, gde je problem da bude i sada? Jedina razlika je što je tada država razmišljala o mladim generacijama, a sada se u to čak i crkva upliće.
   (Sanja, 5. decembar 2018 08:38)

  # Link komentara

 51. Treba uvesti lijepo ponašanje, znaju oni da se j***, al ne znaju reći dobar dan!
   (tvoje ime, 5. decembar 2018 08:38)

  # Link komentara

 52. Naravno. Roditelji nisu merodavni da pruze taj vid edukacije, trebalo bi da bude ipak neko strucan!
  (Nazvani gost, 5. decembar 2018 08:35)

  # Link komentara

 53. Treba da bude u školama ali kakvo je danas stanje u obrazovanju, mogu misliti sa kakvom strucnoscu bi se predavali o tome. Verovatno bi to bio neki neobavezni predmet koji bi se održavao jednom u dve nedelje kod pedagoga ili razrednog starešine - dakle ne bi se ni održavao
   (x=±sqrt(3), 5. decembar 2018 08:33)

  # Link komentara

 54. Apsolutno. 21.vek je. Bolje deca da uce kako treba, nego sami da zakljucuju...
   (Vlad Rad, 5. decembar 2018 08:28)

  # Link komentara

 55. Da, pre nego verskom.
   (BvB 09, 5. decembar 2018 08:25)

  # Link komentara