Subota, 10.11.2018.

21:10

"Francuzi se divili našem vojniku jer nije tražio ništa sem hleba"

Izvor: B92

"Francuzi se divili našem vojniku jer nije tražio ništa sem hleba" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

BSN

pre 5 godina

Primera radi, za Britaniju je pocetak I Svetskog rata trenutak, kada je Nemacka napala Belgiju. A Ruski car je zapretio da ce objaviti rat Austrogarskoj ako napadne malenu Srbiju i to je uradio.
(Nenad, 11. novembar 2018 00:18)

Naravno da je napad na Belgiju pocetak rata za Francusku i Britaniju, jer su one Sile garanti belgijskog suvereniteta jos od njenog stvaranja 1832. Nije bilo potrebe ni za kakvim pretnjama kajzeru Vilhelmu, znalo se da napad na Belgiju znaci rat.
Slicno je sa 2. sv. ratom i napadom na Poljsku, s kojom je Britanija imala ugovor o zastiti. Hitler je znao da napad na Poljsku znaci rat sa Britanijom i nervozno je ocekivao britanski odgovor u prvim satima posle pocetka napada.

how-yes-no

pre 5 godina

Napokon jedan tekst koji jasno oslikava ''veliko'' prijateljstvo francuske prema nasoj zemlji i nasem narodu.
Od francuza a narocito engleza nista dobrog nece doci.

slo

pre 5 godina

Ajde dosta vise o "hrabrosti" srpskih vojnika/seljaka.Godinama trujete narod sa tim bajkama.Da pitate nekog u europi niko nezna za ove hrabre srpske vojnike.A znaju svi ko je bio Princip i ko je stao iza njega.Svi vas smatraju za krivca prvog svetskog rata tako kao i za sve ratove devedesetih.I sad opet radite isto u bosni.Napali ste slovenijo,hrvatsko,bosno,kosovarje.. a kukate kada je nato bacio par bombi na vas....dosta više ovih vaših ludosti.Niko vas više ne voli.Ni rusi ne

Zorica

pre 5 godina

Moj deda solunac pricao je kako francuski saveznici nisu bas nesto gledali Srbe saborce. Jednom je jedan bacio na zemlju parce hleba, pomokrio se na njega i rekao srpskom vojniku "Jedi." Mozda je to bio incident, ne znam, ali uvek se setim te pricice. Znam da ovo ne smete da objavite, ali bilo je i toga.

stranger

pre 5 godina

Nas vojnik je,kako juce tako i danas,bio i ostao,izvinite na recniku,budala.Sve te zrtve nisu nicemu dovele.Bili smo i ostali topovsko meso za potkusirivanje velikih sila.Neprosvecen i glup narod koji je isao u ratove kao muva bez glave.Ginuo za tudje babe zdravlje.Ne pricam to kao neko ko mrzi.Moji su dedovi bili Solunci.Koliko god da jereticki zvuci smatram da su svi oni bili izmanipulisani ljudi.To je i dan danas kod nas tabu tema.Sve se to i danas ponavlja.Zacarani krug iz kog vekovima ne mozemo da izadjemo.Vremena se menjaju a neprosvecenost i odsustvo progresa ostaje.Sve to jos povezano sa podanickim mentalitetom i kompleksom nize vrednosti dovelo nas je tu gde smo sada.O SPC i njenoj ulozi u zatupljivanju ovog ionako tupog naroda,cast izuzecima,ne treba trositi reci.To je tek najvece zlo.Nismo prometejski narod vec zemlja seljaka na brdovitom Balkanu.Dodala bih jos,neprosvecenih seljaka.Ne ocekujem pluseve.Parafraziracu.Draga mi je Srbija ali mi je draza istina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 10. novembar 2018 23:30) # Link komentara

Kakav crni minus, da te sretnem ja bih te zaprosio. :) Svaka cast na komentaru!

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Da nije ruski car zapretio da će potpisati primirje sa Austro Ugarskom i Nemačkom ako se ne izvuku srpski vojnici iz Albanije ne bi nam pomogli ni Itaijani ni Francuzi.

Vanja...

pre 5 godina

@seljadin

seljadine al izmišljate!!!

Na Mišaru francuski topovi i vojnici uz Turke borili se protiv Karadjordja i srpskih ustanika?!? 1806.?!? Nisu imali pametnijeg posla?

Da nisu možda Francuzi bili Muratovi saveznici 1389.?!?!

seljadine, gde ste vi to išli u školu?!?

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Dva pitanja za Vas : Šta smo to mi tačno uradii Francuzima ppsle rata u Ažiru i šta će uopšte Francuzi u Alžiru???

Dijasporac

pre 5 godina

Danojlić nema veze. Ovo prvi put čujem i ne verujem da su Francuzi poslali svog ministra pošte 1927 na otkrivanje spomenika Srpsko-Francuskog Prijateljstva. To bi bilo u najmanju ruku neukusno, ako ne i uvredljivo. Braćo Srbi, ne nasedajte na ovakve provokacije.

sir oliver

pre 5 godina

i ja kao i gospodin danojlic zivim u fr! u kanu jedna od poznatijih ulica je ulica srba! ne srpska, ne srbije, nego bas tako, ulica srba! cene francuzi i dalje srpski narod, ali drzavu i ono sto ona predstavlja bas i ne!

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

B-R-A-V-O. Kako još samo realizovati politiku "use i u svoje kljuse", kad smo bedni, siromašni, koruptivni...
(Komina&Kiza, 11. novembar 2018 08:44)

Politika " use i u svoje kljuse" je realizovana još odmah posle prvih demokratskih izbora u Jugosaviji. "use" su novac trpali političari a "u svoje kljuse" (narod) nesigurnost, mržnju, bezna?e, jad, bedu,

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Javno su se divili i pisai hvaospeve. U sebi su govorili:"Pustite budae napred kad im se toliko gine". Jer jedino tako se može objasniti da je srpska pešadija napredovala brže nego bilo koja saveznička formacija. A koliko cene i poštuju Srbiju i srpskog vojnika najviše je pokazala francuska avijacija '99-e godine priključenjem NATO bombardovanju.

Snezana

pre 5 godina

Zasto gospodin Danojlic ne zivi u Srbiji vec u Parizu.Ispade po njemu da Francuzi nisu nisata dobro ucinili za Srbe i Stbiju. Bila sam u zadnjoj generaciji djaka u mom selu kojima je francuski predavao ucitelj Joca ( mislim da je zasluzio da mu se pomene ime) koji je kao decak sa svojim ocem presao preko Albanije . Francuskim brodom je prebacen u Marsej gde je zavrsio skolovanje i kasnije se vratio u svoje selo da obrazuje srpsku decu.Za mene je on veci pazriota od gospodina Danojlica koji zivi u tudjoj drzavi i odatle nam prodaje pamet.

rale

pre 5 godina

Sta cekamo? Bas bih voleo da vidim francuske medije i javnost kada cuju da je uklonjen spomenik zahvalnosti Francuskom narodu sa Kalemegdana. To je dobar predlog za pocetak. Mozda bi se makar narod njihov tada zapitao zasto to radimo. E tada bi im trebalo sasuti sve ove cinjenice u lice

Harry

pre 5 godina

Ko je ovaj
(dex, 11. novembar 2018 08:46)

Idi u knjizaru, kupi knjigu od Milovana Danojlica "Dragi moj Petrovicu". Mozda ces sebe da nadjes u toj knjizi?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Господин са села,највећи живи српски писац
(Goca)
Zivi u Parizu i voli ruse-meni dovoljno!

dule

pre 5 godina

“Francuski oficiri su se divili našem ondašnjem vojniku jer nije tražio ništa osim parčeta hleba i slanine i ide na juriš“.
Danas se svetski menadžeri dive našem radniku. 200€ i pelena. Mož' ga j..... Solunci izvinite, ali vaša muka nije vredela.

Istinoljub

pre 5 godina

M.D. nam u suštini preporučuje osvešćivanje, tako da prihvatimo pravo jačega da propisuje svoj pogled na svet. Pa cemo se tim pragmatičkim prihvatanjem postrojiti u redu za bolji život, ali i ISTINITIJI život pošto bismo se tako osvestili i otresli mitova o pravdi i pravednosti. A time pokazuje svoju zabludu, jer ne zna šta je, Ko je, i gde je Istina.

Jak

pre 5 godina

@(tamnavac, 10. novembar 2018 22:16)

Treba spmenuti jos i 92-93godina pocetak rata u bosni.Miteran je sletanjem na sarajevski aerodrom direktno sprecijo bomardovanje srba u bosni od strane NATO snaga.

Posmatrač

pre 5 godina

Pešadijska taktika u I svetskom ratu bila je zasnovana na "jurišu bez obzira na žrtve", pa su se mnoge vojskovođe i proslavile na leševima sopstvenih vojnika.

Ako se na to doda i naša poslovična neorganizovanost, aljkavost i sklonost marifetlucima, nije ni čudo što nas je u tom ratu izginulo toliko.

Kad iz neke velike nacije stignu pohvale kako "neki tamo junaci divno ginu za pobedu" kod trećerazrednih i polucivilizovanih naroda to doprinese dodatnom desetkovanju naroda.

Aj' se opametimo...

Vlada M

pre 5 godina

Moj deda je u zarobljeništvu u Italiji 1943 pisao dnevnik. On piše da su nam Francuzi tamo bili više nego braća. Dok su Englezi davali našima višak paketa koje su dobijali od Crvenog Krsta, Francuzi su delili sa našima sopstvene pakete i hranu ostajući gladni. Vi koji ovde pišete loše stvari, a većina ste, vi niste svesni šta su Francuzi za nas učinili i mi za njih. Vama nije jasno da je naš svaki treći muškarac u Velikom ratu nestao, a bez Francuza nestali bi možda i skoro svi. Pljunuti na to bratstvo je izraz terminalne moralne degradacije i to će vam se nekako vratiti. Ko neće brata za brata...

Radivoje

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".
(Điu,Liu i Sadriu, 10. novembar 2018 22:54)

I to spada verovatno u jos jednu srpsku laz u koju Srbin rado veruje a o kojima Danojlic spominjuci srpsku laz o zvonjenju zvona u Notre-Damskoj katedrali 1389 godine govori. Lepo covek kaze da treba da prestanemo da verujemo u nesto sto nije, a pogotovu da decu po skolama time ne indoktrinisemo, trujemo.

Kosta

pre 5 godina

"Kroz istoriju se prepričava dan kada su Francuzi 1916. u Poatjeu, univerzitetskom gradu jugozapadno od Pariza, primili srpske ratne izbeglice i 40 srpskih studenata. Danojlić kaže da to nije bio neki poseban gest, kako se priča."To je normalno ponašanje, kao što recimo danas primaju izbeglice iz Sirije. "

A opet to "normalno ponašanje" nisu praktikovale druge zemlje. Bilo je drugo vreme. Francuska tada i Francuska danas nisu iste zemlje. Da se ne lažemo i ja isto mislim da u politici postoji samo interes a ne prijateljstvo, a opet smeta mi što u komentarima samo što se nije oplela hajka po Francuzima. Jeste, ogrešili su se za nas za neke stvari, ali i pomogli su. Briga me da li je to zbog interesa. Ginuli su.

Zigzag

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".
(Điu,Liu i Sadriu, 10. novembar 2018 22:54)koja laz,Japan nije imao svog ambasadora u Srbiji prije prve Jugoslavije...hvala Bogu sve se da provjeriti..

Eto koliko MOJA MATIČNA ZEMLJA vrednuje

pre 5 godina

Jedino poštovanje koje je Milunka Savić dobila za života bilo je od Francuske.
Srbija joj se odužila dajući joj posao čistačice u Hipotekarnoj banci.

Parče slanine

pre 5 godina

Zar nije hleb i parče slanine obrok koji je tražio i francuski vojnik? Ne zanosite se ljudi, tražio bi i naš više, samo nije znao jezik. A oficiri koji su znali, ko zna šta su preveli.

Nikola Pašić je 1916. izjavio: "Zar bi trebalo neprestano i na sav glas da trubimo o žrtvama našeg naroda? Mislim da način na koji je on poneo svoj krst i izvršio svoju dužnost govori dovoljno, a mi bismo se ponizili kada bismo se time hvalili kod Saveznika i po prestonicama Antante."

I to je taj stav. Srpskoj vojsci je trebalo sve. Od opreme, hrane, lekova. Da se više "trubilo" možda ne bi toliko ljudi izginulo od loših uslova (promrzline, tifus). Da se više "trubilo" danas bi se naš udeo u Velikom ratu više poštovao i prikazao u medijima i javnosti.

мики

pre 5 godina

Zato su nam to naplatili 1999 (barem ja imam takav utisak)
(Posmatrac, 10. novembar 2018 23:23)

ма силу тражиш оправдања за силеџијство Америке, Немачке, Енглеске и Француске према Србима, а за то се оправдање не може наћи. Југославија није била Србија. Енглези су Тита практично донели на власт и заувек затрли Српску краљевину. покрет несврстаних је био инструмент Британске спољне политике, којом су ефикасно своје тадашње и бивше колоније склонили од утицаја Совјетског Савеза. без Америчке и Енглеске благонаклоности, ниједну пушку Југославија нигде продала не би.

читај мало, анализирај, није тешко.

Makedonac

pre 5 godina

Ajde dosta vise o "hrabrosti" srpskih vojnika/seljaka.Istina je da je front "probijen" kad se Bugarska povukla iz rata.Nista Srbi nisu probili,to su price za malu decu.Bugarska se povukla,Nemci i Austrijanci krenuli kuci,i tako su Srbi stigli do Maribora.Ako su bili toliko hrabri,sto su ostavili jadan narod na milost i nemilost i pobegli ko zadnje kukavice u Grcku?I tamo lezali 3 godine bez nikakve bitke?Dosta vise..zgazili su vas ko sleper zabu,a ovamo ste "pobednici"?Ma kako da ne.

Dragan

pre 5 godina

Sa Francuzima kako-tako, Srbija nikada ne sme gajiti iluzije o prijateljstvu sa Nemačkom, na čemu potencira predsednik koji kancelarku predstavlja kao prijatelja Srbije, a bivšeg kancelara i jednog od naodgovornijih za bombardovanje SRJ i kao ličnog prijatelja i savetnika - toliko da ga, gle čuda, dovodi na godišnjicu bombardovanja. Koliko možemo da savijemo kičmu, a da se ne salomimo?

мики

pre 5 godina

Fora je da kažeš šta valja činiti. Lako je prosipati "pamet"!
(Dijana, 10. novembar 2018 21:57)

потпуно је јасно да је савет "у се, и у своје кљусе".

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Francuskim političarima nismo više važni, ali narod nas nije zaboravio. Dosta prijatelja i rodbine imam tamo.Zovu nas ludi Srbi. :) Na kraju, na to ih podsećaju bulevari i ulice sa našim nazivima.
Ne kažem da treba da se topimo zbog toga, ali treba znati šta prostodušan svet u Francuskoj, misli u Srbima. Isto je sa mnogim narodima. Ali politika je politika...

мики

pre 5 godina

Milovan Danojlić godinama kampuje u Prizu, deca mu ne znaju srpski, ali voli da pali bajkama ovaj jadan narod! 
I da, voli da nam se odande bori za ćirilicu.
(Ne volim ga, 10. novembar 2018 21:33)

видиш, баш зато што живи у Паризу, боље разуме какви су Французи. свака му је на месту.

Vlada

pre 5 godina

Vi ljudi mrzite baš ceo svet. Pogledajte sastav trupa na Solunskom frontu i pitajte se zašto su uopšte i dolazili tu? Šta bi bilo da je izginuo i ostatak vojske i ko bi od vas bio ovde da sad piše? Ali vama to nije dovoljno. Vi bi da vam neko reši sve probleme i pošalje pare. Vama kad su poplave treba pomoć a drugima je za poplave ne date. Sve vam se svodi na Kosovo koje tvrdo želite nazad da bi izbacili 90% stanovništva i ostavili ga prazno ali vaše, i samo vam je dobar onaj ko vas u tome podržava. To je ludost. Treba da shvatite da takvu svinjariju niko ne podržava, a ko kaže suprotno samo vas podmeće radi svojih igara. Mislim da se vi nećete na normalan put vratiti bez još batina.

мики

pre 5 godina

Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

просветли нас, молим те, шта су то Србија и Срби радили Французима у вези са радом у Алжиру? реци нам, мајке ти, да ли Французи заслужују неко орден за колонизовање народа хиљадама километара од Париза? да ли су, можда, водили праведне ратове у Вијетнаму. ништа ми њима не дугујемо, и ничим нас нису задужили. никада.

Dusan

pre 5 godina

Stepa Stepanovic, Pavle Jurisic Sturm, Zivojin Misic,

Vojvoda Radomir Putnik, njihovi spomenici me zanimaju.

Nisam siguran postoje li spomenici Stepi Stepanovicu i

Pavlu Jurisicu Sturmu, Putnik znam da ima spomenik na

Novom groblju, Misic predpostavljam u Struganiku ?

Njihov protivnik sa Mackovog kamena eno ga na Dedinju i dalje,

i u srcima miliona Srba.

Zasto pricamo o nepostovanju drugih, kada sami sebe podcenjujemo ?

haha

pre 5 godina

A zasto bi Francuska trebalo da ceni Srbe i da im bude zahvalna? Nije Srbija usla u rat da spasava Francusku, nego Francuska i Engleska da spasavaju Srbiju!!!
Jos je Francuska najzasluznija za to sto je Srbiji dozvoljeno da vojskom zauzme sve od Makedonije do Slovenije i stvori Jugoslaviju.
Pa gde je onda srpska zahvalnost Francuskoj!?

Srboljub

pre 5 godina

"Konačno neko istinu da kaže."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AlOkin, 10. novembar 2018 23:17)
A šta je tebe sprečavalo da kažeš tu "istinu"? Aritmija? Crveno slovo?

Drugari Bevc i Stari

pre 5 godina

@Posmatrac Navedeno i ne samo to (nema oslobodilackog pokreta1 koji SFRJ nije podrzavala).moze opravdati rasturanje SFRJ. Medjutim zasto samo Srbija nosi teret zaostavstine SFRJ, kad su kreatori politike SFRJ bili i Slovenci,Hrvati i Bosanci takodje (kardelj, Dolanc, Bjedic npr)? Pre ce biti da stav Srbije u samom rasturu SFRJ i ranije 80 ih, dovodi nas na suprotnu stranu, bez obzira na nekadasnje saveznistvo....

Kad nas ovakvi brane

pre 5 godina

Ako nas dugogodisnji lektor u poatjeu, gde je njegova supruga danas, ovako govori o odnosima sa francuskom, onda i ne cudi dokle smo dogurali! Jer, ako su frncuzi zaboravili to prijateljstvo sa srvima, kako onda i dan danas rola dima, poznavaoci znaju ko je, govori sjajno o srbima. Ili zan pjer galoa. Odakle je arno gujon naucio o srbima ako su francuzi zaboravili?! Pjer anri binel znate li ko je bio? Ili zak ogar? Izguglajte ova imena, imate njihove nedavne intervjue...Nego, kao sto nisu svi francuzi danas isti kao oni iz 1918. nismo ni mi isti srbi kao od pre 100 godina, a danojlic je primer! Rankovicevski srbi i seseljevski nacionalisti samo gledaju da guraju svetu prste u oci (sto se tice francuske- ponenuo je danojlic da su puske kojima su alzirci ubijali francuze pravljebe u kragujevcu, a sta cemo sa kampovima za obuku terorista ...

Stranger

pre 5 godina

Konacno da nas neko prosvetli!!! Ovom Akademinku skidam kapu jer je rekao verovatno toliko istine koliko mi samo nismo svesni kao Srbi a nismo mi za to ni krivi, krivi su oni koji su se trudili bilo stidom bilo ulagivanjem I menjanjem stvarne slike o nasim “prijateljima” da su oni nasi “pravi i stvarni” prijatelji! Uzasno je biti ucen jedno u skoli a saznati verovatno pravu istinu u svojoj cetrdesetoj kada si zavrsio sve skole.....SRBINE OPAMETI SE JEDNOM I NIKADA NE ZABORAVLJAJ BILO DOBRO BILO LOSE.

mon ami

pre 5 godina

Samo vi ovog slusajte, jedne mitove zamenjujete drugima. Ne verujem mu ni kad je u pravu.
A i kakav je to srpski akademik koji zivi u "neprijateljskoj" Francuskoj, a nas ovde potpaljuje.

Coyote

pre 5 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija počne da se ponasa kao pobednik i kao saveznik, a ne kao prosac, uvredjena nevesta i žrtva. Srbija treba saveznike. A da bi ih imala mora biti na istoj strani sa njima. Dosta su Srbi svojim životima placali tudje slobode i prava. Mislite malo o tome, a ne da kroz 100 godina ponovo pricamo istu pricu kako svet nije pravedan. Znajte da nikad nije ni bio.

ајме докле

pre 5 godina

Докле те приче, па били смо савезници и са Италијом у I светском рату и са Бугарском у I балканском рату па то данас више нико и не спомиње. А ови што пате за Француском нека иду тамо и нека нас овде више не гњаве са њиховим фетишима.

Nenad

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Zato sto ga je ulazak u rat kostao sopsvenog zivota i zivota svoje pordice. Zato sto ga je ulazak u rat kostao pada vekovnog Carstva. Da su se ostali "saveznici" pitali, pustili bi Austrougarsku i Nemacku da nas pregaze kao plitak potok 1914. i ne bi ni trepnuli. Kao sto nisu trepnuli ni za okupaciju Cehoslovacke 1938. Primera radi, za Britaniju je pocetak I Svetskog rata trenutak, kada je Nemacka napala Belgiju. A Ruski car je zapretio da ce objaviti rat Austrogarskoj ako napadne malenu Srbiju i to je uradio. Platio je najvecu cenu koju je mogao da plati. Spomenik je najmanje sto mu dugujemo!

Srboljub

pre 5 godina

nogo, đogo, b. crnčević, ćosić i slični... šteta što se i Danojlić pridružio tom retro nizu antizapadnjaštva; voleo bih da ga pamtim po delima za decu i po genijalnoj kratkoj formi "To" (potražiti, pročitati, obavezno!).

Zago®

pre 5 godina

Zašto ovi naši treba da idu u Francusku,na obeležavanje godišnjice?Zar nismo mi mogli da obeležimo godišnjicu za nas,umesto ovoga danas na Pasuljanskim livadama.Nas je najviše stradalo.Ko dođe,dobro došao,ko ne dođe,nikom ništa.

I zašto naša vojska nije umarširala u Beč i Belin!!To je najveća greška!

Slava našim junacima!!!

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Vrlo malo se govori, ali ipak treba da se zna da odnosi Francuske i Srbije posle WW1 nisu bili toliko dobri.
Sta reci, o izjavi, tadasnjeg ninistra spoljnih poslova, Klemansoa da su Srbi lesinari rata.

Posmatrac

pre 5 godina

Posle 2.S.R. odnosi nisu bili dobri i zbog DeGol-ovog prijateljstva za Drazom Mihajlovicem. Zbog njegove smrti nije se nikada sastao sa Titom.

A da je SFRJ slala oruzje raznim oslobodilackim pokretima po svetu i time gurala prst u oko Zapadu, nije tajna. Evo nekih (ovo za Alzir nisam znao)

- Oruzje za Vijetnam -> USA
- Obuka i opremanje Libije. Tokom napada USA na Libiju, tamo su bili nasi savetnici
- Kriza u Sueckom kanalu - neprekidno zasedanje Saveta bezbednosti UN na zahtev Indije i SFRJ -> Francuska, VB, Izrael
- Podrska Mohamedu Mosadegu tokom nacionalizacije nafte u Iranu (i rusenju saha Reze Pahlavija) -> USA, VB.

Zato su nam to naplatili 1999 (barem ja imam takav utisak)

prava gerila

pre 5 godina

Pa najobicniji kolonisti i kmetovi, koje je samo revolucija malo izdigla iz tog provincijalnog rojalistickog blata.
A samo je jos trebalo cetnicku "gerilu" da zovu na obelezavanje iskrcavanja u Normandiji. Pa verovatno ni Nemce nisu zvali.

ana

pre 5 godina

Nas vojnik je,kako juce tako i danas,bio i ostao,izvinite na recniku,budala.Sve te zrtve nisu nicemu dovele.Bili smo i ostali topovsko meso za potkusirivanje velikih sila.Neprosvecen i glup narod koji je isao u ratove kao muva bez glave.Ginuo za tudje babe zdravlje.Ne pricam to kao neko ko mrzi.Moji su dedovi bili Solunci.Koliko god da jereticki zvuci smatram da su svi oni bili izmanipulisani ljudi.To je i dan danas kod nas tabu tema.Sve se to i danas ponavlja.Zacarani krug iz kog vekovima ne mozemo da izadjemo.Vremena se menjaju a neprosvecenost i odsustvo progresa ostaje.Sve to jos povezano sa podanickim mentalitetom i kompleksom nize vrednosti dovelo nas je tu gde smo sada.O SPC i njenoj ulozi u zatupljivanju ovog ionako tupog naroda,cast izuzecima,ne treba trositi reci.To je tek najvece zlo.Nismo prometejski narod vec zemlja seljaka na brdovitom Balkanu.Dodala bih jos,neprosvecenih seljaka.Ne ocekujem pluseve.Parafraziracu.Draga mi je Srbija ali mi je draza istina.

Slavko

pre 5 godina

Eto rece covek da se jednom opasuljimo. Uzdaj se use i u svoje kljuse. Ali mi tesko prihvatamo tu cinjenicu da smo mali i da treba kao takvi i da se ponasamo a da puno ne bistrimo svetsku politiku vec da gledamo u svoje dvoriste da ga sredimo
..

"Da menjamo narod"

pre 5 godina

Seljoberi bili i ostali.
(Vaspitač)

Ako ti narod nije po volji, pasos u ruke, pa u red ispred neke od ambasada. Siguran sam da tako kulturne i obrazovane cekaju rasirenih ruku.

dragan

pre 5 godina

A ko je bio maršal Peten ?Jel on sarađivao u holkaustu Zanimljivo da su sve "slavne" vojskovođe prvog rata bili za holkaust.Hitler je dobio orden za učešće u prvom ratu od strane saveznika Nacistička stranka formirana 21 tri godine posle rata.Ovi tkzv pobednici dozvolili da se Nemačka naoruža iako joj je bilo zabranjeno SVE iznad ličnog naoružanja sa max 100.000 vojnika.Ovo nije bio rat za oslobođenje već rat za kolonije.Podržavam izjave jevrejskih organizacija o davanju počasti Petenu u Francuskoj.Ali kod desničara je to normalno .

tamnavac

pre 5 godina

Covek je samo zagrebao povrsinu laznog prijateljstva francuskih vladara prema srbiji i srbijancima,simpatija je medju saborcima u prvom ratu postojala to se nemoze ni danas poreci ali francuska politika je fundamentalno antisrbska narocito posle pada berlinskog zida.U raspadu yu- frsncuzi su od samog pocetka obucavali hrvate i skrivali gotovinu a muslimanska antisrbska propaganda je isla direktno i gromoglasno iz pariza,sarkozi i kusner su bili agenti cia,znaci prijateljstvo koje bi pozrleo samo neprijatelju.I da se nelazemo srbiji je u kristalnoj noci dugih nozeva 1903 izmaknut tepih zivota ispod nogu,dodjoska srbska divlja plemena inistila su srbiju u potpunosti .Miloseva procvetala srbija je bila Bogom dana i nadarena prirodnim blagodetima i samo maloumni vlastodrsci do dana danasnjeg mogli su da je uniste.

snowinnovember....

pre 5 godina

Godinama zivi u Francuskoj, a pun je neke gorcine i jeda prema Francuzima
koji su primili srpske mlade studente i skolovali ih....Mnogi od njih su se po zavrsetku studija vratili u Srbiju sa zenama, Frsncuskinjama...
Kada su nasi fizicari ozraceni u Vinci sezdesetih godina proslog veka, francuski lekari su ih lecili u Parizu...

Ne treba biti nezahvalan i traziti dlaku u jajetu, nije lepo...

Molim vas da ovo objavite....

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Французи и срби тада нису били савезници. Италијанске лађе су превезле српске војнике.......

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".

gruzanin

pre 5 godina

Sve tacno! Kad shvatimo da smo sami, i pocnemo da se uzdamo samo u sebe, i da se sa svakim odnosimo sa 2 x vecim postovanjem, kada nam on ukaze postovanje, a i 2 x gore, prema onome ko nam napravi zlo. Ja zaista ne shvatam da Srbija ne moze da blokira tzv. “ Kosova republjik “, u svakom segmentu zivota i posla? Oni svi moraju da prodju kroz nasu teritoriju, mi ne moramo tamo! Sta je u glavi vucjaka da mu je najvazniji put Nis - Tirana?!? Zar nije vaznije da se povezemo sa najprijateljskijim komsijama Rumunima, na primer? Ko je ovde lud?!?

Koliko je od tih “ vrancuza “ bilo iz njihovih tadasnjih kolonija? Zasto ne podici spomenik crnom junaku i bratu muslimanu, iz Afrike, koji su dali zivote za nasu slobodu, i napisati njihova imena i zahvalnost na njihovom jeziku. Pa otvoren nam je ceo svet : Kina, Afrika, Juzna Amerika, Azija, velicanstveni Japan, . . .

jasdf

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.

danijel

pre 5 godina

Bravo... use i u svoje kljuse ne kaze narod dzabe.... da se okrenemo malo sebi... za 90% nasih problema smo krivi sami sebi (birokratija, nepotizam, korupcija, smece na svakom koraku....) te da ih sami moramo sa sobom i resiti... a Francuzi, Englezi, Rusi i bilo ko drugi neka ostanu ,,partneri" ili kako god da se to zove danas... da se sami sa sobom okanemo mitova...

Obrad

pre 5 godina

Hvala gospodinu Danojliću što nam je lepo objasnio ,,prijateljstvo'' sa Francuskom. Postavlja se pitanje da li Srbi treba i dalje da insistiraju na prijateljstvu. Trebalo je da uklonimo spomenik Francusko-Srpskom prijateljstvu a ne da ga obnavljamo, a i kako biti prijatelj sa nekim ko odaje počast izdajniku Petenu.

tomica chicago

pre 5 godina

Ja ovo stalno pricam! Treba dodati da su nas Gali voleli i zbog rudnika koji su im dati da izvlace bogatstvo iz srpske zemlje! Kakvi bre crni prijatelji!?? To su osvajacke zemlje...Englezi, Francuzi, Nemci...

bla bla

pre 5 godina

taćno tako. nema prijatelja samo interesi. ko veruje da ima prijatelja u politici i diplomatiji taj je idiot. A mi i dalje gajimo mitove, kao srpski vojnik brži od francuske konjice, srpski vojnik se bolje bori kada je na "suva 'leba" nego sit "švaba" i slične gluposti.

biće bolje

pre 5 godina

među državama nema prijateljstva, sve je stvar interesa, kada bi našlo ušli u NATO, svi bi nas tapšali po ramenu. Ovako smo neki tamo banditi i odmetnici sa balkana

tt

pre 5 godina

Francuzi su nam posle Velikog rata svu ,,pomoc" naplatili. Ta ,pomoc" su bili krediti koje je Francuska pre vremena naplatila uteravsi Kraljevinu Jugoslaviju u finansijsku krizu. Ni u Drugom ratu se nisu proslavili. Najveci broj uhapsenih Jevreja Francuske koji su tragicno zavrsili u konclogorima su uhapsili francuski marionetski policajci i isporucili ih Nemcima. U Maroku, Francizi i njihovi brodovi su se borili protiv saveznika. ...

milan

pre 5 godina

Svaka je na mestu. Zato mi ide na živce potenciranje prijateljstva sa francuzima, nema toga u politici. Samo savezništva kad dodje do s..nja....

Olja

pre 5 godina

Jednom za svagda bi trebalo staviti tacku na to toboznje nekadasnje prijateljstvo izmedju ove dvije zemlje.
Da je bilo stvarno, nekih dogadjaja iz blize proslosti vjerovatno ne bi ni bilo. Nasem narodu je trebalo mnogo ranije ovo sasuti u lice da se jednom osvijesti. Posebno je mucno bilo cesto isticanje nekakve zahvalnosti drzavi koja to uistinu nije zasluzila. Hvala Danojlicu, nadam se da ce doprinijeti da se koliko toliko rasprse iluzije o "ljubavi" koje nikada nije ni bilo.

sitarice

pre 5 godina

"Песник се може уморити, може запасти у очајање и безнађе, и певајући о свом клонућу, донекле га речју превазилазити, али он не може прећи у непријатељски табор, онај у коме су поробљивачи и силници. Он је непобедиви борац и кад голорук излази у арену. "

Ne volim ga

pre 5 godina

Milovan Danojlić godinama kampuje u Prizu, deca mu ne znaju srpski, ali voli da pali bajkama ovaj jadan narod!
I da, voli da nam se odande bori za ćirilicu.

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".

Slavko

pre 5 godina

Eto rece covek da se jednom opasuljimo. Uzdaj se use i u svoje kljuse. Ali mi tesko prihvatamo tu cinjenicu da smo mali i da treba kao takvi i da se ponasamo a da puno ne bistrimo svetsku politiku vec da gledamo u svoje dvoriste da ga sredimo
..

Posmatrac

pre 5 godina

Posle 2.S.R. odnosi nisu bili dobri i zbog DeGol-ovog prijateljstva za Drazom Mihajlovicem. Zbog njegove smrti nije se nikada sastao sa Titom.

A da je SFRJ slala oruzje raznim oslobodilackim pokretima po svetu i time gurala prst u oko Zapadu, nije tajna. Evo nekih (ovo za Alzir nisam znao)

- Oruzje za Vijetnam -> USA
- Obuka i opremanje Libije. Tokom napada USA na Libiju, tamo su bili nasi savetnici
- Kriza u Sueckom kanalu - neprekidno zasedanje Saveta bezbednosti UN na zahtev Indije i SFRJ -> Francuska, VB, Izrael
- Podrska Mohamedu Mosadegu tokom nacionalizacije nafte u Iranu (i rusenju saha Reze Pahlavija) -> USA, VB.

Zato su nam to naplatili 1999 (barem ja imam takav utisak)

tomica chicago

pre 5 godina

Ja ovo stalno pricam! Treba dodati da su nas Gali voleli i zbog rudnika koji su im dati da izvlace bogatstvo iz srpske zemlje! Kakvi bre crni prijatelji!?? To su osvajacke zemlje...Englezi, Francuzi, Nemci...

gruzanin

pre 5 godina

Sve tacno! Kad shvatimo da smo sami, i pocnemo da se uzdamo samo u sebe, i da se sa svakim odnosimo sa 2 x vecim postovanjem, kada nam on ukaze postovanje, a i 2 x gore, prema onome ko nam napravi zlo. Ja zaista ne shvatam da Srbija ne moze da blokira tzv. “ Kosova republjik “, u svakom segmentu zivota i posla? Oni svi moraju da prodju kroz nasu teritoriju, mi ne moramo tamo! Sta je u glavi vucjaka da mu je najvazniji put Nis - Tirana?!? Zar nije vaznije da se povezemo sa najprijateljskijim komsijama Rumunima, na primer? Ko je ovde lud?!?

Koliko je od tih “ vrancuza “ bilo iz njihovih tadasnjih kolonija? Zasto ne podici spomenik crnom junaku i bratu muslimanu, iz Afrike, koji su dali zivote za nasu slobodu, i napisati njihova imena i zahvalnost na njihovom jeziku. Pa otvoren nam je ceo svet : Kina, Afrika, Juzna Amerika, Azija, velicanstveni Japan, . . .

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Французи и срби тада нису били савезници. Италијанске лађе су превезле српске војнике.......

bla bla

pre 5 godina

taćno tako. nema prijatelja samo interesi. ko veruje da ima prijatelja u politici i diplomatiji taj je idiot. A mi i dalje gajimo mitove, kao srpski vojnik brži od francuske konjice, srpski vojnik se bolje bori kada je na "suva 'leba" nego sit "švaba" i slične gluposti.

Olja

pre 5 godina

Jednom za svagda bi trebalo staviti tacku na to toboznje nekadasnje prijateljstvo izmedju ove dvije zemlje.
Da je bilo stvarno, nekih dogadjaja iz blize proslosti vjerovatno ne bi ni bilo. Nasem narodu je trebalo mnogo ranije ovo sasuti u lice da se jednom osvijesti. Posebno je mucno bilo cesto isticanje nekakve zahvalnosti drzavi koja to uistinu nije zasluzila. Hvala Danojlicu, nadam se da ce doprinijeti da se koliko toliko rasprse iluzije o "ljubavi" koje nikada nije ni bilo.

milan

pre 5 godina

Svaka je na mestu. Zato mi ide na živce potenciranje prijateljstva sa francuzima, nema toga u politici. Samo savezništva kad dodje do s..nja....

tt

pre 5 godina

Francuzi su nam posle Velikog rata svu ,,pomoc" naplatili. Ta ,pomoc" su bili krediti koje je Francuska pre vremena naplatila uteravsi Kraljevinu Jugoslaviju u finansijsku krizu. Ni u Drugom ratu se nisu proslavili. Najveci broj uhapsenih Jevreja Francuske koji su tragicno zavrsili u konclogorima su uhapsili francuski marionetski policajci i isporucili ih Nemcima. U Maroku, Francizi i njihovi brodovi su se borili protiv saveznika. ...

danijel

pre 5 godina

Bravo... use i u svoje kljuse ne kaze narod dzabe.... da se okrenemo malo sebi... za 90% nasih problema smo krivi sami sebi (birokratija, nepotizam, korupcija, smece na svakom koraku....) te da ih sami moramo sa sobom i resiti... a Francuzi, Englezi, Rusi i bilo ko drugi neka ostanu ,,partneri" ili kako god da se to zove danas... da se sami sa sobom okanemo mitova...

Obrad

pre 5 godina

Hvala gospodinu Danojliću što nam je lepo objasnio ,,prijateljstvo'' sa Francuskom. Postavlja se pitanje da li Srbi treba i dalje da insistiraju na prijateljstvu. Trebalo je da uklonimo spomenik Francusko-Srpskom prijateljstvu a ne da ga obnavljamo, a i kako biti prijatelj sa nekim ko odaje počast izdajniku Petenu.

biće bolje

pre 5 godina

među državama nema prijateljstva, sve je stvar interesa, kada bi našlo ušli u NATO, svi bi nas tapšali po ramenu. Ovako smo neki tamo banditi i odmetnici sa balkana

"Da menjamo narod"

pre 5 godina

Seljoberi bili i ostali.
(Vaspitač)

Ako ti narod nije po volji, pasos u ruke, pa u red ispred neke od ambasada. Siguran sam da tako kulturne i obrazovane cekaju rasirenih ruku.

Ne volim ga

pre 5 godina

Milovan Danojlić godinama kampuje u Prizu, deca mu ne znaju srpski, ali voli da pali bajkama ovaj jadan narod!
I da, voli da nam se odande bori za ćirilicu.

snowinnovember....

pre 5 godina

Godinama zivi u Francuskoj, a pun je neke gorcine i jeda prema Francuzima
koji su primili srpske mlade studente i skolovali ih....Mnogi od njih su se po zavrsetku studija vratili u Srbiju sa zenama, Frsncuskinjama...
Kada su nasi fizicari ozraceni u Vinci sezdesetih godina proslog veka, francuski lekari su ih lecili u Parizu...

Ne treba biti nezahvalan i traziti dlaku u jajetu, nije lepo...

Molim vas da ovo objavite....

dragan

pre 5 godina

A ko je bio maršal Peten ?Jel on sarađivao u holkaustu Zanimljivo da su sve "slavne" vojskovođe prvog rata bili za holkaust.Hitler je dobio orden za učešće u prvom ratu od strane saveznika Nacistička stranka formirana 21 tri godine posle rata.Ovi tkzv pobednici dozvolili da se Nemačka naoruža iako joj je bilo zabranjeno SVE iznad ličnog naoružanja sa max 100.000 vojnika.Ovo nije bio rat za oslobođenje već rat za kolonije.Podržavam izjave jevrejskih organizacija o davanju počasti Petenu u Francuskoj.Ali kod desničara je to normalno .

sitarice

pre 5 godina

"Песник се може уморити, може запасти у очајање и безнађе, и певајући о свом клонућу, донекле га речју превазилазити, али он не може прећи у непријатељски табор, онај у коме су поробљивачи и силници. Он је непобедиви борац и кад голорук излази у арену. "

tamnavac

pre 5 godina

Covek je samo zagrebao povrsinu laznog prijateljstva francuskih vladara prema srbiji i srbijancima,simpatija je medju saborcima u prvom ratu postojala to se nemoze ni danas poreci ali francuska politika je fundamentalno antisrbska narocito posle pada berlinskog zida.U raspadu yu- frsncuzi su od samog pocetka obucavali hrvate i skrivali gotovinu a muslimanska antisrbska propaganda je isla direktno i gromoglasno iz pariza,sarkozi i kusner su bili agenti cia,znaci prijateljstvo koje bi pozrleo samo neprijatelju.I da se nelazemo srbiji je u kristalnoj noci dugih nozeva 1903 izmaknut tepih zivota ispod nogu,dodjoska srbska divlja plemena inistila su srbiju u potpunosti .Miloseva procvetala srbija je bila Bogom dana i nadarena prirodnim blagodetima i samo maloumni vlastodrsci do dana danasnjeg mogli su da je uniste.

ana

pre 5 godina

Nas vojnik je,kako juce tako i danas,bio i ostao,izvinite na recniku,budala.Sve te zrtve nisu nicemu dovele.Bili smo i ostali topovsko meso za potkusirivanje velikih sila.Neprosvecen i glup narod koji je isao u ratove kao muva bez glave.Ginuo za tudje babe zdravlje.Ne pricam to kao neko ko mrzi.Moji su dedovi bili Solunci.Koliko god da jereticki zvuci smatram da su svi oni bili izmanipulisani ljudi.To je i dan danas kod nas tabu tema.Sve se to i danas ponavlja.Zacarani krug iz kog vekovima ne mozemo da izadjemo.Vremena se menjaju a neprosvecenost i odsustvo progresa ostaje.Sve to jos povezano sa podanickim mentalitetom i kompleksom nize vrednosti dovelo nas je tu gde smo sada.O SPC i njenoj ulozi u zatupljivanju ovog ionako tupog naroda,cast izuzecima,ne treba trositi reci.To je tek najvece zlo.Nismo prometejski narod vec zemlja seljaka na brdovitom Balkanu.Dodala bih jos,neprosvecenih seljaka.Ne ocekujem pluseve.Parafraziracu.Draga mi je Srbija ali mi je draza istina.

stranger

pre 5 godina

Nas vojnik je,kako juce tako i danas,bio i ostao,izvinite na recniku,budala.Sve te zrtve nisu nicemu dovele.Bili smo i ostali topovsko meso za potkusirivanje velikih sila.Neprosvecen i glup narod koji je isao u ratove kao muva bez glave.Ginuo za tudje babe zdravlje.Ne pricam to kao neko ko mrzi.Moji su dedovi bili Solunci.Koliko god da jereticki zvuci smatram da su svi oni bili izmanipulisani ljudi.To je i dan danas kod nas tabu tema.Sve se to i danas ponavlja.Zacarani krug iz kog vekovima ne mozemo da izadjemo.Vremena se menjaju a neprosvecenost i odsustvo progresa ostaje.Sve to jos povezano sa podanickim mentalitetom i kompleksom nize vrednosti dovelo nas je tu gde smo sada.O SPC i njenoj ulozi u zatupljivanju ovog ionako tupog naroda,cast izuzecima,ne treba trositi reci.To je tek najvece zlo.Nismo prometejski narod vec zemlja seljaka na brdovitom Balkanu.Dodala bih jos,neprosvecenih seljaka.Ne ocekujem pluseve.Parafraziracu.Draga mi je Srbija ali mi je draza istina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 10. novembar 2018 23:30) # Link komentara

Kakav crni minus, da te sretnem ja bih te zaprosio. :) Svaka cast na komentaru!

prava gerila

pre 5 godina

Pa najobicniji kolonisti i kmetovi, koje je samo revolucija malo izdigla iz tog provincijalnog rojalistickog blata.
A samo je jos trebalo cetnicku "gerilu" da zovu na obelezavanje iskrcavanja u Normandiji. Pa verovatno ni Nemce nisu zvali.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Javno su se divili i pisai hvaospeve. U sebi su govorili:"Pustite budae napred kad im se toliko gine". Jer jedino tako se može objasniti da je srpska pešadija napredovala brže nego bilo koja saveznička formacija. A koliko cene i poštuju Srbiju i srpskog vojnika najviše je pokazala francuska avijacija '99-e godine priključenjem NATO bombardovanju.

Zorica

pre 5 godina

Moj deda solunac pricao je kako francuski saveznici nisu bas nesto gledali Srbe saborce. Jednom je jedan bacio na zemlju parce hleba, pomokrio se na njega i rekao srpskom vojniku "Jedi." Mozda je to bio incident, ne znam, ali uvek se setim te pricice. Znam da ovo ne smete da objavite, ali bilo je i toga.

Eto koliko MOJA MATIČNA ZEMLJA vrednuje

pre 5 godina

Jedino poštovanje koje je Milunka Savić dobila za života bilo je od Francuske.
Srbija joj se odužila dajući joj posao čistačice u Hipotekarnoj banci.

Snezana

pre 5 godina

Zasto gospodin Danojlic ne zivi u Srbiji vec u Parizu.Ispade po njemu da Francuzi nisu nisata dobro ucinili za Srbe i Stbiju. Bila sam u zadnjoj generaciji djaka u mom selu kojima je francuski predavao ucitelj Joca ( mislim da je zasluzio da mu se pomene ime) koji je kao decak sa svojim ocem presao preko Albanije . Francuskim brodom je prebacen u Marsej gde je zavrsio skolovanje i kasnije se vratio u svoje selo da obrazuje srpsku decu.Za mene je on veci pazriota od gospodina Danojlica koji zivi u tudjoj drzavi i odatle nam prodaje pamet.

jasdf

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.

sir oliver

pre 5 godina

i ja kao i gospodin danojlic zivim u fr! u kanu jedna od poznatijih ulica je ulica srba! ne srpska, ne srbije, nego bas tako, ulica srba! cene francuzi i dalje srpski narod, ali drzavu i ono sto ona predstavlja bas i ne!

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Vrlo malo se govori, ali ipak treba da se zna da odnosi Francuske i Srbije posle WW1 nisu bili toliko dobri.
Sta reci, o izjavi, tadasnjeg ninistra spoljnih poslova, Klemansoa da su Srbi lesinari rata.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Da nije ruski car zapretio da će potpisati primirje sa Austro Ugarskom i Nemačkom ako se ne izvuku srpski vojnici iz Albanije ne bi nam pomogli ni Itaijani ni Francuzi.

Vlada

pre 5 godina

Vi ljudi mrzite baš ceo svet. Pogledajte sastav trupa na Solunskom frontu i pitajte se zašto su uopšte i dolazili tu? Šta bi bilo da je izginuo i ostatak vojske i ko bi od vas bio ovde da sad piše? Ali vama to nije dovoljno. Vi bi da vam neko reši sve probleme i pošalje pare. Vama kad su poplave treba pomoć a drugima je za poplave ne date. Sve vam se svodi na Kosovo koje tvrdo želite nazad da bi izbacili 90% stanovništva i ostavili ga prazno ali vaše, i samo vam je dobar onaj ko vas u tome podržava. To je ludost. Treba da shvatite da takvu svinjariju niko ne podržava, a ko kaže suprotno samo vas podmeće radi svojih igara. Mislim da se vi nećete na normalan put vratiti bez još batina.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Dva pitanja za Vas : Šta smo to mi tačno uradii Francuzima ppsle rata u Ažiru i šta će uopšte Francuzi u Alžiru???

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

B-R-A-V-O. Kako još samo realizovati politiku "use i u svoje kljuse", kad smo bedni, siromašni, koruptivni...
(Komina&Kiza, 11. novembar 2018 08:44)

Politika " use i u svoje kljuse" je realizovana još odmah posle prvih demokratskih izbora u Jugosaviji. "use" su novac trpali političari a "u svoje kljuse" (narod) nesigurnost, mržnju, bezna?e, jad, bedu,

Nenad

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Zato sto ga je ulazak u rat kostao sopsvenog zivota i zivota svoje pordice. Zato sto ga je ulazak u rat kostao pada vekovnog Carstva. Da su se ostali "saveznici" pitali, pustili bi Austrougarsku i Nemacku da nas pregaze kao plitak potok 1914. i ne bi ni trepnuli. Kao sto nisu trepnuli ni za okupaciju Cehoslovacke 1938. Primera radi, za Britaniju je pocetak I Svetskog rata trenutak, kada je Nemacka napala Belgiju. A Ruski car je zapretio da ce objaviti rat Austrogarskoj ako napadne malenu Srbiju i to je uradio. Platio je najvecu cenu koju je mogao da plati. Spomenik je najmanje sto mu dugujemo!

Radivoje

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".
(Điu,Liu i Sadriu, 10. novembar 2018 22:54)

I to spada verovatno u jos jednu srpsku laz u koju Srbin rado veruje a o kojima Danojlic spominjuci srpsku laz o zvonjenju zvona u Notre-Damskoj katedrali 1389 godine govori. Lepo covek kaze da treba da prestanemo da verujemo u nesto sto nije, a pogotovu da decu po skolama time ne indoktrinisemo, trujemo.

dule

pre 5 godina

“Francuski oficiri su se divili našem ondašnjem vojniku jer nije tražio ništa osim parčeta hleba i slanine i ide na juriš“.
Danas se svetski menadžeri dive našem radniku. 200€ i pelena. Mož' ga j..... Solunci izvinite, ali vaša muka nije vredela.

Zigzag

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".
(Điu,Liu i Sadriu, 10. novembar 2018 22:54)koja laz,Japan nije imao svog ambasadora u Srbiji prije prve Jugoslavije...hvala Bogu sve se da provjeriti..

Vanja...

pre 5 godina

@seljadin

seljadine al izmišljate!!!

Na Mišaru francuski topovi i vojnici uz Turke borili se protiv Karadjordja i srpskih ustanika?!? 1806.?!? Nisu imali pametnijeg posla?

Da nisu možda Francuzi bili Muratovi saveznici 1389.?!?!

seljadine, gde ste vi to išli u školu?!?

Makedonac

pre 5 godina

Ajde dosta vise o "hrabrosti" srpskih vojnika/seljaka.Istina je da je front "probijen" kad se Bugarska povukla iz rata.Nista Srbi nisu probili,to su price za malu decu.Bugarska se povukla,Nemci i Austrijanci krenuli kuci,i tako su Srbi stigli do Maribora.Ako su bili toliko hrabri,sto su ostavili jadan narod na milost i nemilost i pobegli ko zadnje kukavice u Grcku?I tamo lezali 3 godine bez nikakve bitke?Dosta vise..zgazili su vas ko sleper zabu,a ovamo ste "pobednici"?Ma kako da ne.

мики

pre 5 godina

Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

просветли нас, молим те, шта су то Србија и Срби радили Французима у вези са радом у Алжиру? реци нам, мајке ти, да ли Французи заслужују неко орден за колонизовање народа хиљадама километара од Париза? да ли су, можда, водили праведне ратове у Вијетнаму. ништа ми њима не дугујемо, и ничим нас нису задужили. никада.

Vlada M

pre 5 godina

Moj deda je u zarobljeništvu u Italiji 1943 pisao dnevnik. On piše da su nam Francuzi tamo bili više nego braća. Dok su Englezi davali našima višak paketa koje su dobijali od Crvenog Krsta, Francuzi su delili sa našima sopstvene pakete i hranu ostajući gladni. Vi koji ovde pišete loše stvari, a većina ste, vi niste svesni šta su Francuzi za nas učinili i mi za njih. Vama nije jasno da je naš svaki treći muškarac u Velikom ratu nestao, a bez Francuza nestali bi možda i skoro svi. Pljunuti na to bratstvo je izraz terminalne moralne degradacije i to će vam se nekako vratiti. Ko neće brata za brata...

Dusan

pre 5 godina

Stepa Stepanovic, Pavle Jurisic Sturm, Zivojin Misic,

Vojvoda Radomir Putnik, njihovi spomenici me zanimaju.

Nisam siguran postoje li spomenici Stepi Stepanovicu i

Pavlu Jurisicu Sturmu, Putnik znam da ima spomenik na

Novom groblju, Misic predpostavljam u Struganiku ?

Njihov protivnik sa Mackovog kamena eno ga na Dedinju i dalje,

i u srcima miliona Srba.

Zasto pricamo o nepostovanju drugih, kada sami sebe podcenjujemo ?

мики

pre 5 godina

Zato su nam to naplatili 1999 (barem ja imam takav utisak)
(Posmatrac, 10. novembar 2018 23:23)

ма силу тражиш оправдања за силеџијство Америке, Немачке, Енглеске и Француске према Србима, а за то се оправдање не може наћи. Југославија није била Србија. Енглези су Тита практично донели на власт и заувек затрли Српску краљевину. покрет несврстаних је био инструмент Британске спољне политике, којом су ефикасно своје тадашње и бивше колоније склонили од утицаја Совјетског Савеза. без Америчке и Енглеске благонаклоности, ниједну пушку Југославија нигде продала не би.

читај мало, анализирај, није тешко.

Dragan

pre 5 godina

Sa Francuzima kako-tako, Srbija nikada ne sme gajiti iluzije o prijateljstvu sa Nemačkom, na čemu potencira predsednik koji kancelarku predstavlja kao prijatelja Srbije, a bivšeg kancelara i jednog od naodgovornijih za bombardovanje SRJ i kao ličnog prijatelja i savetnika - toliko da ga, gle čuda, dovodi na godišnjicu bombardovanja. Koliko možemo da savijemo kičmu, a da se ne salomimo?

Parče slanine

pre 5 godina

Zar nije hleb i parče slanine obrok koji je tražio i francuski vojnik? Ne zanosite se ljudi, tražio bi i naš više, samo nije znao jezik. A oficiri koji su znali, ko zna šta su preveli.

Nikola Pašić je 1916. izjavio: "Zar bi trebalo neprestano i na sav glas da trubimo o žrtvama našeg naroda? Mislim da način na koji je on poneo svoj krst i izvršio svoju dužnost govori dovoljno, a mi bismo se ponizili kada bismo se time hvalili kod Saveznika i po prestonicama Antante."

I to je taj stav. Srpskoj vojsci je trebalo sve. Od opreme, hrane, lekova. Da se više "trubilo" možda ne bi toliko ljudi izginulo od loših uslova (promrzline, tifus). Da se više "trubilo" danas bi se naš udeo u Velikom ratu više poštovao i prikazao u medijima i javnosti.

Coyote

pre 5 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija počne da se ponasa kao pobednik i kao saveznik, a ne kao prosac, uvredjena nevesta i žrtva. Srbija treba saveznike. A da bi ih imala mora biti na istoj strani sa njima. Dosta su Srbi svojim životima placali tudje slobode i prava. Mislite malo o tome, a ne da kroz 100 godina ponovo pricamo istu pricu kako svet nije pravedan. Znajte da nikad nije ni bio.

Posmatrač

pre 5 godina

Pešadijska taktika u I svetskom ratu bila je zasnovana na "jurišu bez obzira na žrtve", pa su se mnoge vojskovođe i proslavile na leševima sopstvenih vojnika.

Ako se na to doda i naša poslovična neorganizovanost, aljkavost i sklonost marifetlucima, nije ni čudo što nas je u tom ratu izginulo toliko.

Kad iz neke velike nacije stignu pohvale kako "neki tamo junaci divno ginu za pobedu" kod trećerazrednih i polucivilizovanih naroda to doprinese dodatnom desetkovanju naroda.

Aj' se opametimo...

rale

pre 5 godina

Sta cekamo? Bas bih voleo da vidim francuske medije i javnost kada cuju da je uklonjen spomenik zahvalnosti Francuskom narodu sa Kalemegdana. To je dobar predlog za pocetak. Mozda bi se makar narod njihov tada zapitao zasto to radimo. E tada bi im trebalo sasuti sve ove cinjenice u lice

Harry

pre 5 godina

Ko je ovaj
(dex, 11. novembar 2018 08:46)

Idi u knjizaru, kupi knjigu od Milovana Danojlica "Dragi moj Petrovicu". Mozda ces sebe da nadjes u toj knjizi?

haha

pre 5 godina

A zasto bi Francuska trebalo da ceni Srbe i da im bude zahvalna? Nije Srbija usla u rat da spasava Francusku, nego Francuska i Engleska da spasavaju Srbiju!!!
Jos je Francuska najzasluznija za to sto je Srbiji dozvoljeno da vojskom zauzme sve od Makedonije do Slovenije i stvori Jugoslaviju.
Pa gde je onda srpska zahvalnost Francuskoj!?

мики

pre 5 godina

Milovan Danojlić godinama kampuje u Prizu, deca mu ne znaju srpski, ali voli da pali bajkama ovaj jadan narod! 
I da, voli da nam se odande bori za ćirilicu.
(Ne volim ga, 10. novembar 2018 21:33)

видиш, баш зато што живи у Паризу, боље разуме какви су Французи. свака му је на месту.

mon ami

pre 5 godina

Samo vi ovog slusajte, jedne mitove zamenjujete drugima. Ne verujem mu ni kad je u pravu.
A i kakav je to srpski akademik koji zivi u "neprijateljskoj" Francuskoj, a nas ovde potpaljuje.

Srboljub

pre 5 godina

nogo, đogo, b. crnčević, ćosić i slični... šteta što se i Danojlić pridružio tom retro nizu antizapadnjaštva; voleo bih da ga pamtim po delima za decu i po genijalnoj kratkoj formi "To" (potražiti, pročitati, obavezno!).

ајме докле

pre 5 godina

Докле те приче, па били смо савезници и са Италијом у I светском рату и са Бугарском у I балканском рату па то данас више нико и не спомиње. А ови што пате за Француском нека иду тамо и нека нас овде више не гњаве са њиховим фетишима.

Kosta

pre 5 godina

"Kroz istoriju se prepričava dan kada su Francuzi 1916. u Poatjeu, univerzitetskom gradu jugozapadno od Pariza, primili srpske ratne izbeglice i 40 srpskih studenata. Danojlić kaže da to nije bio neki poseban gest, kako se priča."To je normalno ponašanje, kao što recimo danas primaju izbeglice iz Sirije. "

A opet to "normalno ponašanje" nisu praktikovale druge zemlje. Bilo je drugo vreme. Francuska tada i Francuska danas nisu iste zemlje. Da se ne lažemo i ja isto mislim da u politici postoji samo interes a ne prijateljstvo, a opet smeta mi što u komentarima samo što se nije oplela hajka po Francuzima. Jeste, ogrešili su se za nas za neke stvari, ali i pomogli su. Briga me da li je to zbog interesa. Ginuli su.

Kad nas ovakvi brane

pre 5 godina

Ako nas dugogodisnji lektor u poatjeu, gde je njegova supruga danas, ovako govori o odnosima sa francuskom, onda i ne cudi dokle smo dogurali! Jer, ako su frncuzi zaboravili to prijateljstvo sa srvima, kako onda i dan danas rola dima, poznavaoci znaju ko je, govori sjajno o srbima. Ili zan pjer galoa. Odakle je arno gujon naucio o srbima ako su francuzi zaboravili?! Pjer anri binel znate li ko je bio? Ili zak ogar? Izguglajte ova imena, imate njihove nedavne intervjue...Nego, kao sto nisu svi francuzi danas isti kao oni iz 1918. nismo ni mi isti srbi kao od pre 100 godina, a danojlic je primer! Rankovicevski srbi i seseljevski nacionalisti samo gledaju da guraju svetu prste u oci (sto se tice francuske- ponenuo je danojlic da su puske kojima su alzirci ubijali francuze pravljebe u kragujevcu, a sta cemo sa kampovima za obuku terorista ...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Господин са села,највећи живи српски писац
(Goca)
Zivi u Parizu i voli ruse-meni dovoljno!

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Francuskim političarima nismo više važni, ali narod nas nije zaboravio. Dosta prijatelja i rodbine imam tamo.Zovu nas ludi Srbi. :) Na kraju, na to ih podsećaju bulevari i ulice sa našim nazivima.
Ne kažem da treba da se topimo zbog toga, ali treba znati šta prostodušan svet u Francuskoj, misli u Srbima. Isto je sa mnogim narodima. Ali politika je politika...

мики

pre 5 godina

Fora je da kažeš šta valja činiti. Lako je prosipati "pamet"!
(Dijana, 10. novembar 2018 21:57)

потпуно је јасно да је савет "у се, и у своје кљусе".

Zago®

pre 5 godina

Zašto ovi naši treba da idu u Francusku,na obeležavanje godišnjice?Zar nismo mi mogli da obeležimo godišnjicu za nas,umesto ovoga danas na Pasuljanskim livadama.Nas je najviše stradalo.Ko dođe,dobro došao,ko ne dođe,nikom ništa.

I zašto naša vojska nije umarširala u Beč i Belin!!To je najveća greška!

Slava našim junacima!!!

Stranger

pre 5 godina

Konacno da nas neko prosvetli!!! Ovom Akademinku skidam kapu jer je rekao verovatno toliko istine koliko mi samo nismo svesni kao Srbi a nismo mi za to ni krivi, krivi su oni koji su se trudili bilo stidom bilo ulagivanjem I menjanjem stvarne slike o nasim “prijateljima” da su oni nasi “pravi i stvarni” prijatelji! Uzasno je biti ucen jedno u skoli a saznati verovatno pravu istinu u svojoj cetrdesetoj kada si zavrsio sve skole.....SRBINE OPAMETI SE JEDNOM I NIKADA NE ZABORAVLJAJ BILO DOBRO BILO LOSE.

Dijasporac

pre 5 godina

Danojlić nema veze. Ovo prvi put čujem i ne verujem da su Francuzi poslali svog ministra pošte 1927 na otkrivanje spomenika Srpsko-Francuskog Prijateljstva. To bi bilo u najmanju ruku neukusno, ako ne i uvredljivo. Braćo Srbi, ne nasedajte na ovakve provokacije.

Srboljub

pre 5 godina

"Konačno neko istinu da kaže."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AlOkin, 10. novembar 2018 23:17)
A šta je tebe sprečavalo da kažeš tu "istinu"? Aritmija? Crveno slovo?

Jak

pre 5 godina

@(tamnavac, 10. novembar 2018 22:16)

Treba spmenuti jos i 92-93godina pocetak rata u bosni.Miteran je sletanjem na sarajevski aerodrom direktno sprecijo bomardovanje srba u bosni od strane NATO snaga.

Drugari Bevc i Stari

pre 5 godina

@Posmatrac Navedeno i ne samo to (nema oslobodilackog pokreta1 koji SFRJ nije podrzavala).moze opravdati rasturanje SFRJ. Medjutim zasto samo Srbija nosi teret zaostavstine SFRJ, kad su kreatori politike SFRJ bili i Slovenci,Hrvati i Bosanci takodje (kardelj, Dolanc, Bjedic npr)? Pre ce biti da stav Srbije u samom rasturu SFRJ i ranije 80 ih, dovodi nas na suprotnu stranu, bez obzira na nekadasnje saveznistvo....

Istinoljub

pre 5 godina

M.D. nam u suštini preporučuje osvešćivanje, tako da prihvatimo pravo jačega da propisuje svoj pogled na svet. Pa cemo se tim pragmatičkim prihvatanjem postrojiti u redu za bolji život, ali i ISTINITIJI život pošto bismo se tako osvestili i otresli mitova o pravdi i pravednosti. A time pokazuje svoju zabludu, jer ne zna šta je, Ko je, i gde je Istina.

how-yes-no

pre 5 godina

Napokon jedan tekst koji jasno oslikava ''veliko'' prijateljstvo francuske prema nasoj zemlji i nasem narodu.
Od francuza a narocito engleza nista dobrog nece doci.

BSN

pre 5 godina

Primera radi, za Britaniju je pocetak I Svetskog rata trenutak, kada je Nemacka napala Belgiju. A Ruski car je zapretio da ce objaviti rat Austrogarskoj ako napadne malenu Srbiju i to je uradio.
(Nenad, 11. novembar 2018 00:18)

Naravno da je napad na Belgiju pocetak rata za Francusku i Britaniju, jer su one Sile garanti belgijskog suvereniteta jos od njenog stvaranja 1832. Nije bilo potrebe ni za kakvim pretnjama kajzeru Vilhelmu, znalo se da napad na Belgiju znaci rat.
Slicno je sa 2. sv. ratom i napadom na Poljsku, s kojom je Britanija imala ugovor o zastiti. Hitler je znao da napad na Poljsku znaci rat sa Britanijom i nervozno je ocekivao britanski odgovor u prvim satima posle pocetka napada.

slo

pre 5 godina

Ajde dosta vise o "hrabrosti" srpskih vojnika/seljaka.Godinama trujete narod sa tim bajkama.Da pitate nekog u europi niko nezna za ove hrabre srpske vojnike.A znaju svi ko je bio Princip i ko je stao iza njega.Svi vas smatraju za krivca prvog svetskog rata tako kao i za sve ratove devedesetih.I sad opet radite isto u bosni.Napali ste slovenijo,hrvatsko,bosno,kosovarje.. a kukate kada je nato bacio par bombi na vas....dosta više ovih vaših ludosti.Niko vas više ne voli.Ni rusi ne

snowinnovember....

pre 5 godina

Godinama zivi u Francuskoj, a pun je neke gorcine i jeda prema Francuzima
koji su primili srpske mlade studente i skolovali ih....Mnogi od njih su se po zavrsetku studija vratili u Srbiju sa zenama, Frsncuskinjama...
Kada su nasi fizicari ozraceni u Vinci sezdesetih godina proslog veka, francuski lekari su ih lecili u Parizu...

Ne treba biti nezahvalan i traziti dlaku u jajetu, nije lepo...

Molim vas da ovo objavite....

Ne volim ga

pre 5 godina

Milovan Danojlić godinama kampuje u Prizu, deca mu ne znaju srpski, ali voli da pali bajkama ovaj jadan narod!
I da, voli da nam se odande bori za ćirilicu.

jasdf

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.

prava gerila

pre 5 godina

Pa najobicniji kolonisti i kmetovi, koje je samo revolucija malo izdigla iz tog provincijalnog rojalistickog blata.
A samo je jos trebalo cetnicku "gerilu" da zovu na obelezavanje iskrcavanja u Normandiji. Pa verovatno ni Nemce nisu zvali.

tamnavac

pre 5 godina

Covek je samo zagrebao povrsinu laznog prijateljstva francuskih vladara prema srbiji i srbijancima,simpatija je medju saborcima u prvom ratu postojala to se nemoze ni danas poreci ali francuska politika je fundamentalno antisrbska narocito posle pada berlinskog zida.U raspadu yu- frsncuzi su od samog pocetka obucavali hrvate i skrivali gotovinu a muslimanska antisrbska propaganda je isla direktno i gromoglasno iz pariza,sarkozi i kusner su bili agenti cia,znaci prijateljstvo koje bi pozrleo samo neprijatelju.I da se nelazemo srbiji je u kristalnoj noci dugih nozeva 1903 izmaknut tepih zivota ispod nogu,dodjoska srbska divlja plemena inistila su srbiju u potpunosti .Miloseva procvetala srbija je bila Bogom dana i nadarena prirodnim blagodetima i samo maloumni vlastodrsci do dana danasnjeg mogli su da je uniste.

"Da menjamo narod"

pre 5 godina

Seljoberi bili i ostali.
(Vaspitač)

Ako ti narod nije po volji, pasos u ruke, pa u red ispred neke od ambasada. Siguran sam da tako kulturne i obrazovane cekaju rasirenih ruku.

Makedonac

pre 5 godina

Ajde dosta vise o "hrabrosti" srpskih vojnika/seljaka.Istina je da je front "probijen" kad se Bugarska povukla iz rata.Nista Srbi nisu probili,to su price za malu decu.Bugarska se povukla,Nemci i Austrijanci krenuli kuci,i tako su Srbi stigli do Maribora.Ako su bili toliko hrabri,sto su ostavili jadan narod na milost i nemilost i pobegli ko zadnje kukavice u Grcku?I tamo lezali 3 godine bez nikakve bitke?Dosta vise..zgazili su vas ko sleper zabu,a ovamo ste "pobednici"?Ma kako da ne.

Dijasporac

pre 5 godina

Danojlić nema veze. Ovo prvi put čujem i ne verujem da su Francuzi poslali svog ministra pošte 1927 na otkrivanje spomenika Srpsko-Francuskog Prijateljstva. To bi bilo u najmanju ruku neukusno, ako ne i uvredljivo. Braćo Srbi, ne nasedajte na ovakve provokacije.

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".

Posmatrac

pre 5 godina

Posle 2.S.R. odnosi nisu bili dobri i zbog DeGol-ovog prijateljstva za Drazom Mihajlovicem. Zbog njegove smrti nije se nikada sastao sa Titom.

A da je SFRJ slala oruzje raznim oslobodilackim pokretima po svetu i time gurala prst u oko Zapadu, nije tajna. Evo nekih (ovo za Alzir nisam znao)

- Oruzje za Vijetnam -> USA
- Obuka i opremanje Libije. Tokom napada USA na Libiju, tamo su bili nasi savetnici
- Kriza u Sueckom kanalu - neprekidno zasedanje Saveta bezbednosti UN na zahtev Indije i SFRJ -> Francuska, VB, Izrael
- Podrska Mohamedu Mosadegu tokom nacionalizacije nafte u Iranu (i rusenju saha Reze Pahlavija) -> USA, VB.

Zato su nam to naplatili 1999 (barem ja imam takav utisak)

Snezana

pre 5 godina

Zasto gospodin Danojlic ne zivi u Srbiji vec u Parizu.Ispade po njemu da Francuzi nisu nisata dobro ucinili za Srbe i Stbiju. Bila sam u zadnjoj generaciji djaka u mom selu kojima je francuski predavao ucitelj Joca ( mislim da je zasluzio da mu se pomene ime) koji je kao decak sa svojim ocem presao preko Albanije . Francuskim brodom je prebacen u Marsej gde je zavrsio skolovanje i kasnije se vratio u svoje selo da obrazuje srpsku decu.Za mene je on veci pazriota od gospodina Danojlica koji zivi u tudjoj drzavi i odatle nam prodaje pamet.

ana

pre 5 godina

Nas vojnik je,kako juce tako i danas,bio i ostao,izvinite na recniku,budala.Sve te zrtve nisu nicemu dovele.Bili smo i ostali topovsko meso za potkusirivanje velikih sila.Neprosvecen i glup narod koji je isao u ratove kao muva bez glave.Ginuo za tudje babe zdravlje.Ne pricam to kao neko ko mrzi.Moji su dedovi bili Solunci.Koliko god da jereticki zvuci smatram da su svi oni bili izmanipulisani ljudi.To je i dan danas kod nas tabu tema.Sve se to i danas ponavlja.Zacarani krug iz kog vekovima ne mozemo da izadjemo.Vremena se menjaju a neprosvecenost i odsustvo progresa ostaje.Sve to jos povezano sa podanickim mentalitetom i kompleksom nize vrednosti dovelo nas je tu gde smo sada.O SPC i njenoj ulozi u zatupljivanju ovog ionako tupog naroda,cast izuzecima,ne treba trositi reci.To je tek najvece zlo.Nismo prometejski narod vec zemlja seljaka na brdovitom Balkanu.Dodala bih jos,neprosvecenih seljaka.Ne ocekujem pluseve.Parafraziracu.Draga mi je Srbija ali mi je draza istina.

Obrad

pre 5 godina

Hvala gospodinu Danojliću što nam je lepo objasnio ,,prijateljstvo'' sa Francuskom. Postavlja se pitanje da li Srbi treba i dalje da insistiraju na prijateljstvu. Trebalo je da uklonimo spomenik Francusko-Srpskom prijateljstvu a ne da ga obnavljamo, a i kako biti prijatelj sa nekim ko odaje počast izdajniku Petenu.

gruzanin

pre 5 godina

Sve tacno! Kad shvatimo da smo sami, i pocnemo da se uzdamo samo u sebe, i da se sa svakim odnosimo sa 2 x vecim postovanjem, kada nam on ukaze postovanje, a i 2 x gore, prema onome ko nam napravi zlo. Ja zaista ne shvatam da Srbija ne moze da blokira tzv. “ Kosova republjik “, u svakom segmentu zivota i posla? Oni svi moraju da prodju kroz nasu teritoriju, mi ne moramo tamo! Sta je u glavi vucjaka da mu je najvazniji put Nis - Tirana?!? Zar nije vaznije da se povezemo sa najprijateljskijim komsijama Rumunima, na primer? Ko je ovde lud?!?

Koliko je od tih “ vrancuza “ bilo iz njihovih tadasnjih kolonija? Zasto ne podici spomenik crnom junaku i bratu muslimanu, iz Afrike, koji su dali zivote za nasu slobodu, i napisati njihova imena i zahvalnost na njihovom jeziku. Pa otvoren nam je ceo svet : Kina, Afrika, Juzna Amerika, Azija, velicanstveni Japan, . . .

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Французи и срби тада нису били савезници. Италијанске лађе су превезле српске војнике.......

Vlada M

pre 5 godina

Moj deda je u zarobljeništvu u Italiji 1943 pisao dnevnik. On piše da su nam Francuzi tamo bili više nego braća. Dok su Englezi davali našima višak paketa koje su dobijali od Crvenog Krsta, Francuzi su delili sa našima sopstvene pakete i hranu ostajući gladni. Vi koji ovde pišete loše stvari, a većina ste, vi niste svesni šta su Francuzi za nas učinili i mi za njih. Vama nije jasno da je naš svaki treći muškarac u Velikom ratu nestao, a bez Francuza nestali bi možda i skoro svi. Pljunuti na to bratstvo je izraz terminalne moralne degradacije i to će vam se nekako vratiti. Ko neće brata za brata...

bla bla

pre 5 godina

taćno tako. nema prijatelja samo interesi. ko veruje da ima prijatelja u politici i diplomatiji taj je idiot. A mi i dalje gajimo mitove, kao srpski vojnik brži od francuske konjice, srpski vojnik se bolje bori kada je na "suva 'leba" nego sit "švaba" i slične gluposti.

мики

pre 5 godina

Milovan Danojlić godinama kampuje u Prizu, deca mu ne znaju srpski, ali voli da pali bajkama ovaj jadan narod! 
I da, voli da nam se odande bori za ćirilicu.
(Ne volim ga, 10. novembar 2018 21:33)

видиш, баш зато што живи у Паризу, боље разуме какви су Французи. свака му је на месту.

stranger

pre 5 godina

Nas vojnik je,kako juce tako i danas,bio i ostao,izvinite na recniku,budala.Sve te zrtve nisu nicemu dovele.Bili smo i ostali topovsko meso za potkusirivanje velikih sila.Neprosvecen i glup narod koji je isao u ratove kao muva bez glave.Ginuo za tudje babe zdravlje.Ne pricam to kao neko ko mrzi.Moji su dedovi bili Solunci.Koliko god da jereticki zvuci smatram da su svi oni bili izmanipulisani ljudi.To je i dan danas kod nas tabu tema.Sve se to i danas ponavlja.Zacarani krug iz kog vekovima ne mozemo da izadjemo.Vremena se menjaju a neprosvecenost i odsustvo progresa ostaje.Sve to jos povezano sa podanickim mentalitetom i kompleksom nize vrednosti dovelo nas je tu gde smo sada.O SPC i njenoj ulozi u zatupljivanju ovog ionako tupog naroda,cast izuzecima,ne treba trositi reci.To je tek najvece zlo.Nismo prometejski narod vec zemlja seljaka na brdovitom Balkanu.Dodala bih jos,neprosvecenih seljaka.Ne ocekujem pluseve.Parafraziracu.Draga mi je Srbija ali mi je draza istina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 10. novembar 2018 23:30) # Link komentara

Kakav crni minus, da te sretnem ja bih te zaprosio. :) Svaka cast na komentaru!

biće bolje

pre 5 godina

među državama nema prijateljstva, sve je stvar interesa, kada bi našlo ušli u NATO, svi bi nas tapšali po ramenu. Ovako smo neki tamo banditi i odmetnici sa balkana

dragan

pre 5 godina

A ko je bio maršal Peten ?Jel on sarađivao u holkaustu Zanimljivo da su sve "slavne" vojskovođe prvog rata bili za holkaust.Hitler je dobio orden za učešće u prvom ratu od strane saveznika Nacistička stranka formirana 21 tri godine posle rata.Ovi tkzv pobednici dozvolili da se Nemačka naoruža iako joj je bilo zabranjeno SVE iznad ličnog naoružanja sa max 100.000 vojnika.Ovo nije bio rat za oslobođenje već rat za kolonije.Podržavam izjave jevrejskih organizacija o davanju počasti Petenu u Francuskoj.Ali kod desničara je to normalno .

milan

pre 5 godina

Svaka je na mestu. Zato mi ide na živce potenciranje prijateljstva sa francuzima, nema toga u politici. Samo savezništva kad dodje do s..nja....

tomica chicago

pre 5 godina

Ja ovo stalno pricam! Treba dodati da su nas Gali voleli i zbog rudnika koji su im dati da izvlace bogatstvo iz srpske zemlje! Kakvi bre crni prijatelji!?? To su osvajacke zemlje...Englezi, Francuzi, Nemci...

Olja

pre 5 godina

Jednom za svagda bi trebalo staviti tacku na to toboznje nekadasnje prijateljstvo izmedju ove dvije zemlje.
Da je bilo stvarno, nekih dogadjaja iz blize proslosti vjerovatno ne bi ni bilo. Nasem narodu je trebalo mnogo ranije ovo sasuti u lice da se jednom osvijesti. Posebno je mucno bilo cesto isticanje nekakve zahvalnosti drzavi koja to uistinu nije zasluzila. Hvala Danojlicu, nadam se da ce doprinijeti da se koliko toliko rasprse iluzije o "ljubavi" koje nikada nije ni bilo.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Господин са села,највећи живи српски писац
(Goca)
Zivi u Parizu i voli ruse-meni dovoljno!

tt

pre 5 godina

Francuzi su nam posle Velikog rata svu ,,pomoc" naplatili. Ta ,pomoc" su bili krediti koje je Francuska pre vremena naplatila uteravsi Kraljevinu Jugoslaviju u finansijsku krizu. Ni u Drugom ratu se nisu proslavili. Najveci broj uhapsenih Jevreja Francuske koji su tragicno zavrsili u konclogorima su uhapsili francuski marionetski policajci i isporucili ih Nemcima. U Maroku, Francizi i njihovi brodovi su se borili protiv saveznika. ...

Srboljub

pre 5 godina

nogo, đogo, b. crnčević, ćosić i slični... šteta što se i Danojlić pridružio tom retro nizu antizapadnjaštva; voleo bih da ga pamtim po delima za decu i po genijalnoj kratkoj formi "To" (potražiti, pročitati, obavezno!).

haha

pre 5 godina

A zasto bi Francuska trebalo da ceni Srbe i da im bude zahvalna? Nije Srbija usla u rat da spasava Francusku, nego Francuska i Engleska da spasavaju Srbiju!!!
Jos je Francuska najzasluznija za to sto je Srbiji dozvoljeno da vojskom zauzme sve od Makedonije do Slovenije i stvori Jugoslaviju.
Pa gde je onda srpska zahvalnost Francuskoj!?

rale

pre 5 godina

Sta cekamo? Bas bih voleo da vidim francuske medije i javnost kada cuju da je uklonjen spomenik zahvalnosti Francuskom narodu sa Kalemegdana. To je dobar predlog za pocetak. Mozda bi se makar narod njihov tada zapitao zasto to radimo. E tada bi im trebalo sasuti sve ove cinjenice u lice

slo

pre 5 godina

Ajde dosta vise o "hrabrosti" srpskih vojnika/seljaka.Godinama trujete narod sa tim bajkama.Da pitate nekog u europi niko nezna za ove hrabre srpske vojnike.A znaju svi ko je bio Princip i ko je stao iza njega.Svi vas smatraju za krivca prvog svetskog rata tako kao i za sve ratove devedesetih.I sad opet radite isto u bosni.Napali ste slovenijo,hrvatsko,bosno,kosovarje.. a kukate kada je nato bacio par bombi na vas....dosta više ovih vaših ludosti.Niko vas više ne voli.Ni rusi ne

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Javno su se divili i pisai hvaospeve. U sebi su govorili:"Pustite budae napred kad im se toliko gine". Jer jedino tako se može objasniti da je srpska pešadija napredovala brže nego bilo koja saveznička formacija. A koliko cene i poštuju Srbiju i srpskog vojnika najviše je pokazala francuska avijacija '99-e godine priključenjem NATO bombardovanju.

sir oliver

pre 5 godina

i ja kao i gospodin danojlic zivim u fr! u kanu jedna od poznatijih ulica je ulica srba! ne srpska, ne srbije, nego bas tako, ulica srba! cene francuzi i dalje srpski narod, ali drzavu i ono sto ona predstavlja bas i ne!

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Dva pitanja za Vas : Šta smo to mi tačno uradii Francuzima ppsle rata u Ažiru i šta će uopšte Francuzi u Alžiru???

sitarice

pre 5 godina

"Песник се може уморити, може запасти у очајање и безнађе, и певајући о свом клонућу, донекле га речју превазилазити, али он не може прећи у непријатељски табор, онај у коме су поробљивачи и силници. Он је непобедиви борац и кад голорук излази у арену. "

Slavko

pre 5 godina

Eto rece covek da se jednom opasuljimo. Uzdaj se use i u svoje kljuse. Ali mi tesko prihvatamo tu cinjenicu da smo mali i da treba kao takvi i da se ponasamo a da puno ne bistrimo svetsku politiku vec da gledamo u svoje dvoriste da ga sredimo
..

Stranger

pre 5 godina

Konacno da nas neko prosvetli!!! Ovom Akademinku skidam kapu jer je rekao verovatno toliko istine koliko mi samo nismo svesni kao Srbi a nismo mi za to ni krivi, krivi su oni koji su se trudili bilo stidom bilo ulagivanjem I menjanjem stvarne slike o nasim “prijateljima” da su oni nasi “pravi i stvarni” prijatelji! Uzasno je biti ucen jedno u skoli a saznati verovatno pravu istinu u svojoj cetrdesetoj kada si zavrsio sve skole.....SRBINE OPAMETI SE JEDNOM I NIKADA NE ZABORAVLJAJ BILO DOBRO BILO LOSE.

Zorica

pre 5 godina

Moj deda solunac pricao je kako francuski saveznici nisu bas nesto gledali Srbe saborce. Jednom je jedan bacio na zemlju parce hleba, pomokrio se na njega i rekao srpskom vojniku "Jedi." Mozda je to bio incident, ne znam, ali uvek se setim te pricice. Znam da ovo ne smete da objavite, ali bilo je i toga.

Nenad

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Zato sto ga je ulazak u rat kostao sopsvenog zivota i zivota svoje pordice. Zato sto ga je ulazak u rat kostao pada vekovnog Carstva. Da su se ostali "saveznici" pitali, pustili bi Austrougarsku i Nemacku da nas pregaze kao plitak potok 1914. i ne bi ni trepnuli. Kao sto nisu trepnuli ni za okupaciju Cehoslovacke 1938. Primera radi, za Britaniju je pocetak I Svetskog rata trenutak, kada je Nemacka napala Belgiju. A Ruski car je zapretio da ce objaviti rat Austrogarskoj ako napadne malenu Srbiju i to je uradio. Platio je najvecu cenu koju je mogao da plati. Spomenik je najmanje sto mu dugujemo!

Srboljub

pre 5 godina

"Konačno neko istinu da kaže."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AlOkin, 10. novembar 2018 23:17)
A šta je tebe sprečavalo da kažeš tu "istinu"? Aritmija? Crveno slovo?

Harry

pre 5 godina

Ko je ovaj
(dex, 11. novembar 2018 08:46)

Idi u knjizaru, kupi knjigu od Milovana Danojlica "Dragi moj Petrovicu". Mozda ces sebe da nadjes u toj knjizi?

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Vrlo malo se govori, ali ipak treba da se zna da odnosi Francuske i Srbije posle WW1 nisu bili toliko dobri.
Sta reci, o izjavi, tadasnjeg ninistra spoljnih poslova, Klemansoa da su Srbi lesinari rata.

Zago®

pre 5 godina

Zašto ovi naši treba da idu u Francusku,na obeležavanje godišnjice?Zar nismo mi mogli da obeležimo godišnjicu za nas,umesto ovoga danas na Pasuljanskim livadama.Nas je najviše stradalo.Ko dođe,dobro došao,ko ne dođe,nikom ništa.

I zašto naša vojska nije umarširala u Beč i Belin!!To je najveća greška!

Slava našim junacima!!!

Vlada

pre 5 godina

Vi ljudi mrzite baš ceo svet. Pogledajte sastav trupa na Solunskom frontu i pitajte se zašto su uopšte i dolazili tu? Šta bi bilo da je izginuo i ostatak vojske i ko bi od vas bio ovde da sad piše? Ali vama to nije dovoljno. Vi bi da vam neko reši sve probleme i pošalje pare. Vama kad su poplave treba pomoć a drugima je za poplave ne date. Sve vam se svodi na Kosovo koje tvrdo želite nazad da bi izbacili 90% stanovništva i ostavili ga prazno ali vaše, i samo vam je dobar onaj ko vas u tome podržava. To je ludost. Treba da shvatite da takvu svinjariju niko ne podržava, a ko kaže suprotno samo vas podmeće radi svojih igara. Mislim da se vi nećete na normalan put vratiti bez još batina.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Francuskim političarima nismo više važni, ali narod nas nije zaboravio. Dosta prijatelja i rodbine imam tamo.Zovu nas ludi Srbi. :) Na kraju, na to ih podsećaju bulevari i ulice sa našim nazivima.
Ne kažem da treba da se topimo zbog toga, ali treba znati šta prostodušan svet u Francuskoj, misli u Srbima. Isto je sa mnogim narodima. Ali politika je politika...

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Zasto ruski car mnogo vise zasluzuje od svih ostalih saveznika? Kako se meri koji je sqveznik zasluzniji? Ako je po oslobodjenju, mnogo vise francuskih i britanskih, pa cak i italijanskih vojnika je stradalo u oslobadjanju Srbije. Isti su i vise pomogli u spasavanju vojnika iz Albanije.
Za odnose sa Francuskom, kako smo se mi poneli? Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

Da nije ruski car zapretio da će potpisati primirje sa Austro Ugarskom i Nemačkom ako se ne izvuku srpski vojnici iz Albanije ne bi nam pomogli ni Itaijani ni Francuzi.

Vanja...

pre 5 godina

@seljadin

seljadine al izmišljate!!!

Na Mišaru francuski topovi i vojnici uz Turke borili se protiv Karadjordja i srpskih ustanika?!? 1806.?!? Nisu imali pametnijeg posla?

Da nisu možda Francuzi bili Muratovi saveznici 1389.?!?!

seljadine, gde ste vi to išli u školu?!?

Kad nas ovakvi brane

pre 5 godina

Ako nas dugogodisnji lektor u poatjeu, gde je njegova supruga danas, ovako govori o odnosima sa francuskom, onda i ne cudi dokle smo dogurali! Jer, ako su frncuzi zaboravili to prijateljstvo sa srvima, kako onda i dan danas rola dima, poznavaoci znaju ko je, govori sjajno o srbima. Ili zan pjer galoa. Odakle je arno gujon naucio o srbima ako su francuzi zaboravili?! Pjer anri binel znate li ko je bio? Ili zak ogar? Izguglajte ova imena, imate njihove nedavne intervjue...Nego, kao sto nisu svi francuzi danas isti kao oni iz 1918. nismo ni mi isti srbi kao od pre 100 godina, a danojlic je primer! Rankovicevski srbi i seseljevski nacionalisti samo gledaju da guraju svetu prste u oci (sto se tice francuske- ponenuo je danojlic da su puske kojima su alzirci ubijali francuze pravljebe u kragujevcu, a sta cemo sa kampovima za obuku terorista ...

Dusan

pre 5 godina

Stepa Stepanovic, Pavle Jurisic Sturm, Zivojin Misic,

Vojvoda Radomir Putnik, njihovi spomenici me zanimaju.

Nisam siguran postoje li spomenici Stepi Stepanovicu i

Pavlu Jurisicu Sturmu, Putnik znam da ima spomenik na

Novom groblju, Misic predpostavljam u Struganiku ?

Njihov protivnik sa Mackovog kamena eno ga na Dedinju i dalje,

i u srcima miliona Srba.

Zasto pricamo o nepostovanju drugih, kada sami sebe podcenjujemo ?

Radivoje

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".
(Điu,Liu i Sadriu, 10. novembar 2018 22:54)

I to spada verovatno u jos jednu srpsku laz u koju Srbin rado veruje a o kojima Danojlic spominjuci srpsku laz o zvonjenju zvona u Notre-Damskoj katedrali 1389 godine govori. Lepo covek kaze da treba da prestanemo da verujemo u nesto sto nije, a pogotovu da decu po skolama time ne indoktrinisemo, trujemo.

danijel

pre 5 godina

Bravo... use i u svoje kljuse ne kaze narod dzabe.... da se okrenemo malo sebi... za 90% nasih problema smo krivi sami sebi (birokratija, nepotizam, korupcija, smece na svakom koraku....) te da ih sami moramo sa sobom i resiti... a Francuzi, Englezi, Rusi i bilo ko drugi neka ostanu ,,partneri" ili kako god da se to zove danas... da se sami sa sobom okanemo mitova...

ајме докле

pre 5 godina

Докле те приче, па били смо савезници и са Италијом у I светском рату и са Бугарском у I балканском рату па то данас више нико и не спомиње. А ови што пате за Француском нека иду тамо и нека нас овде више не гњаве са њиховим фетишима.

Drugari Bevc i Stari

pre 5 godina

@Posmatrac Navedeno i ne samo to (nema oslobodilackog pokreta1 koji SFRJ nije podrzavala).moze opravdati rasturanje SFRJ. Medjutim zasto samo Srbija nosi teret zaostavstine SFRJ, kad su kreatori politike SFRJ bili i Slovenci,Hrvati i Bosanci takodje (kardelj, Dolanc, Bjedic npr)? Pre ce biti da stav Srbije u samom rasturu SFRJ i ranije 80 ih, dovodi nas na suprotnu stranu, bez obzira na nekadasnje saveznistvo....

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

B-R-A-V-O. Kako još samo realizovati politiku "use i u svoje kljuse", kad smo bedni, siromašni, koruptivni...
(Komina&Kiza, 11. novembar 2018 08:44)

Politika " use i u svoje kljuse" je realizovana još odmah posle prvih demokratskih izbora u Jugosaviji. "use" su novac trpali političari a "u svoje kljuse" (narod) nesigurnost, mržnju, bezna?e, jad, bedu,

mon ami

pre 5 godina

Samo vi ovog slusajte, jedne mitove zamenjujete drugima. Ne verujem mu ni kad je u pravu.
A i kakav je to srpski akademik koji zivi u "neprijateljskoj" Francuskoj, a nas ovde potpaljuje.

Dragan

pre 5 godina

Sa Francuzima kako-tako, Srbija nikada ne sme gajiti iluzije o prijateljstvu sa Nemačkom, na čemu potencira predsednik koji kancelarku predstavlja kao prijatelja Srbije, a bivšeg kancelara i jednog od naodgovornijih za bombardovanje SRJ i kao ličnog prijatelja i savetnika - toliko da ga, gle čuda, dovodi na godišnjicu bombardovanja. Koliko možemo da savijemo kičmu, a da se ne salomimo?

мики

pre 5 godina

Sa Kosovom nam se samo vraca ono sta smo Francuzima radili tokom i posle rata u Alziru.
(jasdf, 10. novembar 2018 22:13)

просветли нас, молим те, шта су то Србија и Срби радили Французима у вези са радом у Алжиру? реци нам, мајке ти, да ли Французи заслужују неко орден за колонизовање народа хиљадама километара од Париза? да ли су, можда, водили праведне ратове у Вијетнаму. ништа ми њима не дугујемо, и ничим нас нису задужили. никада.

мики

pre 5 godina

Zato su nam to naplatili 1999 (barem ja imam takav utisak)
(Posmatrac, 10. novembar 2018 23:23)

ма силу тражиш оправдања за силеџијство Америке, Немачке, Енглеске и Француске према Србима, а за то се оправдање не може наћи. Југославија није била Србија. Енглези су Тита практично донели на власт и заувек затрли Српску краљевину. покрет несврстаних је био инструмент Британске спољне политике, којом су ефикасно своје тадашње и бивше колоније склонили од утицаја Совјетског Савеза. без Америчке и Енглеске благонаклоности, ниједну пушку Југославија нигде продала не би.

читај мало, анализирај, није тешко.

Zigzag

pre 5 godina

Francuzi su nam čak naplatili i ratnu odštetu što su ginuli na Solunskom frontu,sramota.Japanski ambasador se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije,poslao je telegram svom caru sledećeg sadržaja-"Imperatore,pronašao sam vojsku koja je bolja od naše".
(Điu,Liu i Sadriu, 10. novembar 2018 22:54)koja laz,Japan nije imao svog ambasadora u Srbiji prije prve Jugoslavije...hvala Bogu sve se da provjeriti..

Kosta

pre 5 godina

"Kroz istoriju se prepričava dan kada su Francuzi 1916. u Poatjeu, univerzitetskom gradu jugozapadno od Pariza, primili srpske ratne izbeglice i 40 srpskih studenata. Danojlić kaže da to nije bio neki poseban gest, kako se priča."To je normalno ponašanje, kao što recimo danas primaju izbeglice iz Sirije. "

A opet to "normalno ponašanje" nisu praktikovale druge zemlje. Bilo je drugo vreme. Francuska tada i Francuska danas nisu iste zemlje. Da se ne lažemo i ja isto mislim da u politici postoji samo interes a ne prijateljstvo, a opet smeta mi što u komentarima samo što se nije oplela hajka po Francuzima. Jeste, ogrešili su se za nas za neke stvari, ali i pomogli su. Briga me da li je to zbog interesa. Ginuli su.

Parče slanine

pre 5 godina

Zar nije hleb i parče slanine obrok koji je tražio i francuski vojnik? Ne zanosite se ljudi, tražio bi i naš više, samo nije znao jezik. A oficiri koji su znali, ko zna šta su preveli.

Nikola Pašić je 1916. izjavio: "Zar bi trebalo neprestano i na sav glas da trubimo o žrtvama našeg naroda? Mislim da način na koji je on poneo svoj krst i izvršio svoju dužnost govori dovoljno, a mi bismo se ponizili kada bismo se time hvalili kod Saveznika i po prestonicama Antante."

I to je taj stav. Srpskoj vojsci je trebalo sve. Od opreme, hrane, lekova. Da se više "trubilo" možda ne bi toliko ljudi izginulo od loših uslova (promrzline, tifus). Da se više "trubilo" danas bi se naš udeo u Velikom ratu više poštovao i prikazao u medijima i javnosti.

Eto koliko MOJA MATIČNA ZEMLJA vrednuje

pre 5 godina

Jedino poštovanje koje je Milunka Savić dobila za života bilo je od Francuske.
Srbija joj se odužila dajući joj posao čistačice u Hipotekarnoj banci.

Posmatrač

pre 5 godina

Pešadijska taktika u I svetskom ratu bila je zasnovana na "jurišu bez obzira na žrtve", pa su se mnoge vojskovođe i proslavile na leševima sopstvenih vojnika.

Ako se na to doda i naša poslovična neorganizovanost, aljkavost i sklonost marifetlucima, nije ni čudo što nas je u tom ratu izginulo toliko.

Kad iz neke velike nacije stignu pohvale kako "neki tamo junaci divno ginu za pobedu" kod trećerazrednih i polucivilizovanih naroda to doprinese dodatnom desetkovanju naroda.

Aj' se opametimo...

Jak

pre 5 godina

@(tamnavac, 10. novembar 2018 22:16)

Treba spmenuti jos i 92-93godina pocetak rata u bosni.Miteran je sletanjem na sarajevski aerodrom direktno sprecijo bomardovanje srba u bosni od strane NATO snaga.

Coyote

pre 5 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija počne da se ponasa kao pobednik i kao saveznik, a ne kao prosac, uvredjena nevesta i žrtva. Srbija treba saveznike. A da bi ih imala mora biti na istoj strani sa njima. Dosta su Srbi svojim životima placali tudje slobode i prava. Mislite malo o tome, a ne da kroz 100 godina ponovo pricamo istu pricu kako svet nije pravedan. Znajte da nikad nije ni bio.

Istinoljub

pre 5 godina

M.D. nam u suštini preporučuje osvešćivanje, tako da prihvatimo pravo jačega da propisuje svoj pogled na svet. Pa cemo se tim pragmatičkim prihvatanjem postrojiti u redu za bolji život, ali i ISTINITIJI život pošto bismo se tako osvestili i otresli mitova o pravdi i pravednosti. A time pokazuje svoju zabludu, jer ne zna šta je, Ko je, i gde je Istina.

мики

pre 5 godina

Fora je da kažeš šta valja činiti. Lako je prosipati "pamet"!
(Dijana, 10. novembar 2018 21:57)

потпуно је јасно да је савет "у се, и у своје кљусе".

dule

pre 5 godina

“Francuski oficiri su se divili našem ondašnjem vojniku jer nije tražio ništa osim parčeta hleba i slanine i ide na juriš“.
Danas se svetski menadžeri dive našem radniku. 200€ i pelena. Mož' ga j..... Solunci izvinite, ali vaša muka nije vredela.

how-yes-no

pre 5 godina

Napokon jedan tekst koji jasno oslikava ''veliko'' prijateljstvo francuske prema nasoj zemlji i nasem narodu.
Od francuza a narocito engleza nista dobrog nece doci.

BSN

pre 5 godina

Primera radi, za Britaniju je pocetak I Svetskog rata trenutak, kada je Nemacka napala Belgiju. A Ruski car je zapretio da ce objaviti rat Austrogarskoj ako napadne malenu Srbiju i to je uradio.
(Nenad, 11. novembar 2018 00:18)

Naravno da je napad na Belgiju pocetak rata za Francusku i Britaniju, jer su one Sile garanti belgijskog suvereniteta jos od njenog stvaranja 1832. Nije bilo potrebe ni za kakvim pretnjama kajzeru Vilhelmu, znalo se da napad na Belgiju znaci rat.
Slicno je sa 2. sv. ratom i napadom na Poljsku, s kojom je Britanija imala ugovor o zastiti. Hitler je znao da napad na Poljsku znaci rat sa Britanijom i nervozno je ocekivao britanski odgovor u prvim satima posle pocetka napada.