Subota, 29.09.2018.

12:00

Jedini uslov je bio: Sprečiti srpske vojnike da uđu u Bugarsku FOTO

Izvor: Branislava Gigoviæ Grubiæ

Jedini uslov je bio: Spreèiti srpske vojnike da uðu u Bugarsku FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 5 godina

Carstva su nastajala i nestajala, iskoristili smo priliku, nadam se da nam ni sledeća neće promaći. Sa ovakvim rukovodstvom koje je već odabralo stranu - sumnjam.

nemanja

pre 5 godina

@Bjelorus...naravno da je Dalmatinaca bilo najvise, jer svi znamo da su to katolicki Srbi,ceo Dubrovnik je bio srpski,sluzbeni jezik u Dubrovniku srpski,R. Boskovic srbin, ostrva srpska,sve do Splita,itd..zbog toga i dan danas postoji ta neka neverovatna prisnost izmedju Splita i Beograda. 70 je pola Beograda navijalo za Hajduk, a kada sam bio na Visu, mestani su mi pricali,da je 90% brakova na ostrvu izmedju Srba i Visana i da svi imaju neku rodbinu u Srbiji. Pozdrav

rohas

pre 5 godina

Moj pradeda je bio solunac, i ovo sto ti tvrdis je apsolutna i zlonamerna neistina. O Francuzima i Britancima je uvek pricao sa postovanjem, govoreci da on ne bi doziveo unuke da nije bilo njih.
A kad god bi spomenuo Ruse, pljunuo bi i posle produzio sa pricom.
(Solunac, 30. septembar 2018 10:24)

Tvoj deda solunac i ti verovatno niste bili upuceni u politicku pozadinu sukoba, Britanci jesu pretili Srbiji ratom ukoliko krenu u oslobadjanje Pirotskog kraja, ja sam odatle, prouci malo dokumente a ako te mrzi pogledaj na ytb snimak WW1 every day na karti i prati kretanje srpske vojske pa se posle javi

nn

pre 5 godina

zasto ovoliko Francuza,jel moze netko da objasni koja je njihova tocno uloga bila jel nevidim da su oni ostvarili poslje neki utjecaj na Balkanu iako su pobjedili,jer nevjerujem da su slali toliko vojnika samo da bi pomogli Grcima,Srbima ili vec kome

key and peele

pre 5 godina

@tata

ne, londonski ugovor je pravljen sa se zadovolji italija i prevuce od nemaca na stranu antante.

sa rumunima je napravljen poseban dogovor oko banata,

dok je sa bugarima opipavan puls, ali je septembar 1915. pokazao da su germanska obecanja uverljivija.

mi niskom deklaracijom 1914, dakle godinu pre, krecemo u oslobodjenje brace kao sa zvanicnim stavom. on je u sebi imao trostruku notu: kulturoloski romantizam, zelja da se posle turskog odbaci i austrijski jaram, ekonomsku, da se ujednaci i uveca zajednicko trziste, i stratesku komponentu, da se austrija udalji od beograda i srba sto dalje jer niko nije bio ohol da misli da ce carstvo nestati. samo se zelelo da je sto dalje i da je sto vise slovena slobodno kako bi sto manje tih slovena bilo korisceno protiv srbije.

ali da to razumes, moras imati odredjenu sirinu.

krambambuli panč

pre 5 godina

@Mladen Mladenović
Upravo u Vašem komentaru je suština srpske poltronske naravi. Umesto da osudimo zločince koji su nam poharali i pobili i da im debelo naplatimo , mi smo ih prigrlili "kao braću" (bugari, šiptari, hrvati, ...), a naše žrtve smo pripisali "višoj sili", pljunuli na njih, gurnuli ih u zapećak i nastavili da se "ližemo" s, kojekakvim, pobednicima i slavodobitnicima.

Zoran Knežević

pre 5 godina

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.
(leni, 29. septembar 2018 23:02)
---------
Pa opšte je poznato da su Hrvati bili "najveći" borci i protivnici nacistima i Adolfu Hitleru. Dok su se Srbi skrivali i bili saradnici okupatora hrabri Hrvati su oslobadjali svet?! Inače, za Vašu informaciju, četnici si bili prvi pobunjenici na tlu porobljene Evrope. Ali, dobro, ima nas raznih...

grom

pre 5 godina

daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..
(Bjelorus, 29. septembar 2018 18:34)

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.
(leni, 29. septembar 2018 23:02)

Jel ovo neki sarkazam u pokusaju? Sramota kakvi se sve komentari propustaju.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

dalmatinci nisu hrvati, a pogotovo to nisu bili 1941, Dalmacija je pripojena hrvatskoj yek u jugoslavijij, znaci posle 1918, tako da do 1940 mnogi od njih su jos uvek znali ko su i sta su

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Kao neko ko ima i grčke krvi - grčke pretke - kao neko čiji su pomenuti grčki preci dobrim delom poticali iz oblasti poznate pod imenom Θράκη, a odakle su ih proterali upravo pripadnici tog Turkic naroda kog neki pogrešno svrstavaju među Slavene, ali i čija je porodica imala rođake Srbe u jugoistočnoj Srbiji - ključna reč imala; oni sretniji su proterani, oni manje sretni su stradali u pokoljima koje su effing Bugari sprovodili u više navrata tokom XVII, XVIII i XIX veka i tokom okupacije - mogu samo lamentirati nad činjenicom da je ovaj pakt potpisan, odnosno nad činjenicom da su srpski vojnici sprečeni u tome da uđu u Bugarsku i da exact revenge (righteous vengeance). Bugari su svoja zlodela ponovili u WWII, a i dan danas imaju teritorijalne pretenzije na teritoriju Srbije, ali i Grčke, pa i BJRM. Čak svojataju i istoriju Srbije. Lets face it - mislim da se ni Srbi, ni Grci ne bi bunili kada bi se pojavio neki novi Βασίλειος Βουλγαροκτόνος. Nešto mi govori ni da (BJR)Makedonci ne bi zaista imali problem s tim.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Solunac

pre 5 godina

Vidim da se spominje francuska i mercy, ali zvanicno britanija je zabranila pod pretnju ratom srpskoj vojsci ne samo da ide ka bugarskoj vec i da oslobadja pirotski kraj i ostala pogranicna podrucja zabrinuta za bezbednost bugarskoj zivlja i ostataka bugarskoj vojske
(Rohas, 29. septembar 2018 17:40)

Moj pradeda je bio solunac, i ovo sto ti tvrdis je apsolutna i zlonamerna neistina. O Francuzima i Britancima je uvek pricao sa postovanjem, govoreci da on ne bi doziveo unuke da nije bilo njih.
A kad god bi spomenuo Ruse, pljunuo bi i posle produzio sa pricom.

...

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!
(Taki, 29. septembar 2018 15:41)

ajde nemojte nas više nikada "oslobađati" molim vas. hvala.

key and peele

pre 5 godina

@hammer

ovi silni lajkovi koje si dobio govore zasto je tupavi narod pojurio da podrzi demonstracije 27. marta, da podrzi tenkove koji jure ka vukovaru, koji je lepio mete na sebe 1999 i kojo sad grokce na zadrugu i ono drugo smece od rijalitija, sad mi stade mozak kako se zove.

das im mrvu istine i obmotas je planinom opsena i oni veruju.

Bane

pre 5 godina

Jedan od najkvalitetninih komentara povodom I svetskog rata procitah pre par dana.. Glasio je: posle I svetskog rata nestala su 4 carstva i ujedno drzava Srbija! Kakva surova istina.

leni

pre 5 godina

daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..
(Bjelorus, 29. septembar 2018 18:34)

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.

Pedja

pre 5 godina

Car Vilhelm je, ogorčen, poslao telegram bugarskom caru: “62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!”
Deo srpske vojske, prva armija (62000) je imala ogroman uticaj na proboj fronta. Time je Solunski front izgubio status sporednog fronta.

Anton

pre 5 godina

U tom ratu najgore su prosli makedonci. Na njihovom se zemlju vodio rat a nisu ni imali svoju vojsku. Ono sta su imali od gerilskih jedinica VMRO:a prikljucilo se uglavnom ka bugarsku vojsku ali tamo su postali topovsko meso. Makedonsko stanovnishtvo je silom mobilisano i od strane srbske, bugarske i grcke vojske. Bratoubistveni rat za tugjih interesa. Isto kao i u drugom balkanskom ratu.

Durshluk

pre 5 godina

Ladno niste pomenuli Makedoniju i makedonce,ni represiju,asimilaciju,borba u prvim borbenim redovima ,ni krivi ni duzni,i,to u obema stranama,zamislite....Sila Boga ne moll,sto bi se reklo.pa to ti je -kako ti je.I,sta su postigli???

Swarog

pre 5 godina

Ja koliko ovde iscitavam iz teksta Srbi su cinili manje od trecine saveznickih snaga, ta bitka jeste bila beznacajna u odnosu na desetine miliona po rovovima i milione poginulih u zap. Evropi. Bitna je samo nama a i tu se ocigledno preteruje. Sile osovine su kapitulirale jedino zbog zapadnog fronta gde je Nemacka u ratu (ciji cilj je bio maksimalno ljudsko i ekonomsko iznurivanje protivnika) ostala bez resursa i predala se fakticki bez izgubljene bitke. Interesantna je konstatacija da je Srbija stalno bila pod pritiskom velikih sila. Ko je poceo Balkanske ratove? Turska ili balkanske zemlje? Ko je pre togaa ratovao sa Bugarskom? Ko je dozvolio crnorukasima da vise od decenije vrsljaju po zemlji i na kraju orkestriraju sarajevski atentat? Ja ovde jedino vidim jednu malu, ku*cevitu zemljicu koja premanentno ide na zivce tim "velikim" silama...

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Sasvim sigurno su Bugari znali šta ih čeka ukoliko Srbi udju u Bugarsku. Zločine koje su počinili u mojoj Toplici, narod nije i nikada neće zaboraviti. Odmazda bi sigurno bila svirepa. Ubijali su nedužne ljude, palili sela i vršili masovne pljačke. Moj deda je bio učesnik Balkanskih ratova kao i Prvog svetskog rata. U mom selu je ugašena 1/3 domaćinstava. Mnogima se nikada nije ušlo u trag. Do pre desetak godina u tom selu je postojala jedna stara šljiva, tik pored puta na kojoj su Bugari obesili jednu staricu. Samo su nju našli u selu. Seljaci nisu hteli da poseku to drvo sve dok nije samo istrunulo i palo. Nažalost, kao i onda, i danas se igramo i kalkulišemo sa sopstvenim žrtvama. Nama su, čini mi se, mnogo važnije žrtve u svim ostalim narodima od sopstvenih. Nekako najlakše prežalimo svoje. Da li zato što smo samo nemarni ili, što takvo mišljenje imamo o vrednosti sopstvenih života. Tuga.

vox

pre 5 godina

5.Cifra od 200000 Srba u partizanskoj vojsci je podignuta nasilnom regrutacijom i slanjem na Sremski front bez obuke što je rezultiralo velikom pogibijom mladeži.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Treća Srbija, 29. septembar 2018 13:40)

U proboj su slani četnici koji tih dana masovno pristupaju NOV kao i ukrainski kolabrocionisti koje dovode Sovjeti. Jednim udarcem dvije muhe.

gile

pre 5 godina

Dobro pitanje 
Nisu se oni plašili da Srbi pripoje deo Bugarske Srbiji već odmazde od strane srpske vojske odnosno Tankosićevih četničkih odreda, za zlodela koja su počinili od 1915 do 1917 god. 
Istorija se ponovila i 1941. Ali 1918 saveznici a 1945 J.B. Tito su znali kako treba sa Srbima... 
Ako ne čitamo, onda i ne učimo a ako ne učimo, ništa ni ne znamo...
(čovek, 29. septembar 2018 15:44)

gde su tvoji bili, čoeče veliki?

Vaka

pre 5 godina

Svaka nacija svoje subjektivno velica. Austrougarska je puno prije 1914.i rata planirala da hrvatima da puno veca prava i ovlasti kako bi blokirala madjare. Pa to su samiFranjo Josip I. I njegov nasljednik javno gvorili. Sad ne znam npr da li su srbi imali takva prava u Osmanskom carstvu? Naravno da nisu. Bio je i 90ih intervju jednog od nasljednika Habsburga koji je o tome govorio. Samo naravno da vi te stvari ne ucite u skoli, jer vam ne ide u prilog.

Isto tako treba napomenuti da je Osmansko carstvo pocelo propadati kada je poceo napad na njega. Npr u I.balkanskom ratu bugari su dali 600 000 vojnika, a srbija oko 350 000...to je velika razlika...ali to obilazite jer vam ne ide u prilog

goran

pre 5 godina

(Stojan, 29. septembar 2018 15:13) Gopodine Stojane, neke konfuzije u vezi ovog rata.



Plovdiv i Istocna Rumelija su vec proglasili ujedinjenje sa Sofijom pre nego sto je kralj Milan izvrsio svoj napad.



Gradu Slivnici. I usiljenim marsom je stiglo 150 000 (plus onih 30 000) bugarskih vojnika sa turske granice koji su resili ishod rata. Onih 30 000 su samo odolevali Srbima dok nije stiglo pojacanje.



Georgi Dimitrov se tada jos nije ni rodio, tako da se tad zvalo Caribrod a bio je u sastavu Bugarske sve do 1919, tako da to zauzimanje dimitrovgrada zvuci ko onaj citat iz filma L.S.L.G. "Bugari su usli u Sofiju"

Bjelorus

pre 5 godina

@ Povijesno stimanje i nadimanje

Off topic .... ali ako govoris o ucestvovanju Hrvata u NOB prije pada Italije, drzi se cinjenica, a one kaze sljedece:

Spisak poginulih boraca na partizanskoj strani u bici na Sutjesci

Ukupno poginulih boraca- 6391

po nacionalnosti

Srba - 3222 (uglavnom banijci)
Hrvata- 2223 (uglavnom dalmatinci)
Crnogoraca- 644
Slovenaca- 2
Makedonaca- 3
Muslimana- 192
Židova- 25
Italijana- 3
Roma-1
Poljaka- 1
Nijemaca-1
Kanađana-1
neutvrđena nacionalnost- 73

Brigade s najvećim gubicima

Ukupno brojno stanje - poginulih

1 prol. 1541 - 409
2 prol. 1025 - 360
4 prol. 1471 - 456
5 crnog. 1000 (otprilike) - 396
1 dalm. 1000 (otprilike) - 564
2 dalm. 1200 - 764
3.dalm 1000 (otprilike) - 531
7 banij. 600 - 365

Poteritorijalnoj pripadnosti

Hrvatska- 3580
Bih- 1776
Crna Gora - 646
Srbija- 284
Makedonija- 3
Slovenija-3


daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..

Domaćin čovek

pre 5 godina

Pradeda mi je ubijen od strane Bugara. Odrastao sam mrzeći ih. Jednom mi moj dobar drug a nisam znao da mu je majka Bugarka kaže jesu stvarno strašne zločine činili ali nije počelo od Bugara. Vaš kralj je prevario Bugarskog kralja za podelu Makedonije. Jer mu se tako moglo. Bugarska je bila iscrpljena od prethodnih balkanskih i oslobodilackih ratova protiv turaka i nisu mogli tad da uđu u sukob sa Srbijom. Bes se sakupljao pa je prevara stigla na naplatu u za vas lošem trenutku.Sve je on to u blažoj formi ispričao. Pročitam malo knjiga i van zvanične istorije i zaista jeste ih kralj zavrnuo za podelu Makedonije. Opet nisam ih voleo. A nedavno pogledam Bugarsku seriju Balkanska Mafija i shvatim koliko smo slični. Ne zbog glumaca u ulogama mafijaša, već i likom smo toliko slični. Previše turske krvi svidelo nam se ili ne. Jednom rečju nema svetaca na balkanu ma kako bi želeli da smo to bili mi.

Tata

pre 5 godina

@key and peel: Londonski ugovor je 1915 pravljen od strane zapadnih sila da bi se, tada jos ne opredeljene drzave, Rumunija i Bugarska, privukle na stranu Antante, zato su im nudjeni Banat i Makedonija.

Nije tajna da su srbi zeleli ujedinjenje svih srpskih zemalja ali su masoni, na celu sa prestolonaslednikom Aleksandrom (covekom koji je kasnije proterao rodjenog dedu, kralja Nikolu Petrovica), prevladali. Tako je "Srpska vlada", 7-12-1915 na zasedanju u Nisu, ratnoj prestonici Srbije, donela odluku o ciljevima rata - ujedinjenje juznih slovena i stvaranje zajednicke drzave. Sada znamo, bila je to istorijski najpogubnija odluka za srpski korpus, ikada.

Gillespie

pre 5 godina

Čoveče, nas su svi genocidisali redom i na kraju smo mi ispali genocidni i da tražimo nešto tudje. Amateri su nas vodili u oba rata plus ovaj crnjak od rata devedesetih. Ti ne kapiraš spoljnu politiku, komunisti su ti nacionalisti, zemlja ti je do 2003. zove Jugoslavija a ovamo pokušavaš da oslobodiš srpske zemlje. Bugari su čuda činili po južnoj Srbiji, Surdulica, Toplica. Znaju zašto su tražili da Srbi ne udju tamo, sram ih bilo zauvek.

bunjuel

pre 5 godina

ima u anglosakaonskom svetu izreka koja se može prevesti otprilike kao "pazi šta želiš". Ni nakoga se u istoriji, čini mi se, ona nije mogla primeniti bolje od Srba te 1918. Izbor između stabilnosti i prosperiteta na jednoj i puta ka nestanku za račun uglavnom onih koji nam misle zlo na drugoj strani. Velika, velika šteta.

danguba

pre 5 godina

Lijepo je sve to, casna istorija i sve, ali citam previse napaljenih i ratobornih komentara, kao da bi sutra bili spremni uzeti jatagan i pusku i krenuti u oslobadjanje srpskih zemalja. Prije svega, danas se ratovi vode ekonomijom, obrazovanjem i perom, odnosno tastaturom, a tu smo prakticno na zacelju Evrope. Trenutno mozemo biti samo topovsko meso velikih sila, uopstalom kao i u proslosti, a sve zahvaljujuci prijekoj naravi i tvrdoglavosti, te vodjama koji upravljaju i zloupotrebljavaju taj mentalitet...

deca komunizma

pre 5 godina

Pustimo druge nacije.. nego mi deca i unuci Solunaca, sve smo ovo znali za vreme vašeg Tite, 95% vas je učilo o proleterskim i durmitorskim brigadama.
Po meni to je najveće zlo od svega, pa i od samog rata.
Naravno, vi sad možete da se pravdate kako niste krivi jer su vas lagali, ali da li je baš tako..

Lili

pre 5 godina

Nije narod sanjao jednu zemlju i ujedinjenje,već kralj koji je hteo veliko kraljevstvo,a Srbi i njihovo junaštvo ništa dobro doneli nisu,ni danas nemamo zemlju za koju su milioni stradali, uzaludno.Uvek neke tenzije, pretnje,pritisci!

Hammer

pre 5 godina

Za ove što misle da mnogo znaju i van konteksta ovog teksta pominji srpsko-bugarski rat iz 1885-e godine, evo i nekoliko činjenica o Sofiji:

1. antički naziv za Sofiju bio je Serdika ili Serdovo, navodno po nekakvom trašanskom plemeni Serdi koji su tu živeli (svaka sličnost sa Srbima je slučajna)
2. oko Sofije se i dan danas nalazi jedan planinski prevoj koji nosi naziv Srbovec (svaka sličnost sa Srbima je slučajna)
3. Sofija je dobila naziv po crkvi Svete Sofije koju je sazidao kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić, gde se i danas čuvaju njegove mošti i to u istoj toj crkvi koja danas pripada BPC i koja se zove "Crkva Svete Nedelje", a koji bugarski vernici u znak poštovanja prema Milutinu Nemanjiću nazivaju crkva "Svetog kralja" (takođe je i ovde svaka sličnost sa Srbima sasvim slučajna)
4. Sofiju (tada Serdiku) od Vizantije to jest od Romejskog carstva su oslobodili Nemanjići 1180-e godine i dugo je bila važan centar tadašnje nemanjićke države - Stare Srbije (i ova sličnost sa Srbima je takođe slučajna)
5. srpski vlastelini Konstantin i Dragaš su 1382. godine izgubili Sofiju koju su tada zauzele Osmanlije i držali je pod svojom vlašću u narednih skoro pa 500 godina (naravno, i ovde je svaka sličnost sa Srbima idalje slučajna)
6. sve do Berlinskog kongresa, ubedljivu većinu stanovništva u i oko Sofije činili su Srbi (svakako i ovde je svaka sličnost sa Srbima apsolutno slučajna)...

Gillespie

pre 5 godina

Nažalost, nikođe nismo vratili istom merom u istoriji. Zaboravljamo, zaboravljamo da smo klani i nedoklani, da nas je naša glupa politika koštala 2 miliona žrtava u 20. veku. Šta je uspeh tu, gde nam je Makedonija, gde nam je Kosovo, gde nam je narod po Krajini????? To je tragedija ovog naroda, pa nema nas milijardu kao Kineza već 100 puta manje.

Dragan Nis

pre 5 godina

Ljudi, postujmo i secajmo se nasih nevinih zrtava i nasih hrabrih ratnika branilaca I oslobodilaca, ali nemojmo trovati sadasnjost i buducnost. Nismo ni mi bezgresni I cvecke, proucite istoriju. Bugari su nam blizak narodu po mnogo cemu. Pozdrav za Bugarsku i Bugare

Timocanin

pre 5 godina

(Povijesno štimanje i nadimanje, 29. septembar 2018 15:19)

Pazi da ne pustis vetar od toliko nadimanja.
90% Dalmacije je bilo u partizanima, tj. cistih Hrvata i Dalmatinaca.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

"pitanje je da li se Srbija ikada demografski i psihološki oporavila od posledica tako velikog napora, tako dugog ratovanja od 1912. do 1918.", ukazuje Šarenac."

--

To pitanje se UOPSTE ne postavlja, kao sto ni niko normalan ne dovodi u pitanje cifru od 1.2 miliona srpskih zrtava. Stvaranje nakaradne zajednicke drzave - i ukidanje sopstvene, posto je Srbija VEC izgubila trecinu stanovnistva - predstavljalo je najvecu kataklizmu u istoriji srpskog naroda i mi se od te katastrofe nikada vise nismo oporavili. Stvaranje Jugoslavije u kojoj pobednik nije vise imao nikakvih prava, samo je rezultat jedne uzasno sebicne, nehumane i kratkovide politike Karadjordjevica koja nas je i dovela ovde gde smo. Jeste, ja sam siguran da su nasi vladari bili uvereni u plemenitost svoje vizije o zajednickoj drzavi u kojoj nas svi drugi mrze, ali oni su na vreme i vrlo dramaticno (Zivojin Misic) bili upozoreni da je takva jedna ideja neodrziva i da ce dovesti do odumiranja srpstva. Naravno, kao i svi nasi vladari pre i posle njih, i oni su se oglusili o mudre reci da bi 23 godine kasnije svojim bekstvom i izdajom zemlje izricito priznali svoju gresku. Jugoslavija nije preminula niti 1941. niti 1991. Ona je bila mrtvorodjence: zivela je samo nekoliko sati, na Krfu 1917.

Tacno, u toj drzavi bilo je povremeno lepo i prijatno ziveti, ali ponekad je lepo i prijatno biti i pijan i glup, pa ipak mudri ljudi se ne takmice ko ce pre da se napije i zaglupi.

Milutinovic

pre 5 godina

Prvi svetski rat - desetine miliona poginulih i unesrecenih radi ambicija i megalomanija careva i kraljeva. Kulminacija imperijalistickog ludila. Interesantno je kako se to ne posmatra kao jedan od najvecih zlocina u istoriji. Ubiti coveka na ulici je uzasan zlocin ali izazvati smrt miliona nije, Nemacki car je umro posle rata van zatvora a eno danas spomenika poslednjem Ruskom caru u Beogradu.

key and peele

pre 5 godina

@stojan

tako je, to je prvi noz u ledja.

medjutim, bugari nisu zauzeli caribrod (dimitrovgrad) vec ga oslobodili. to mesto je nase postalo tek 1919.

zanimljivo je da je par godina posle slivnice na inicijativu staresine caribroda podignut pametnik, spomenik bratoubilackom ratu 1885.

Draco

pre 5 godina

Zahvaljujem B92 na korektnom i uravnoteženom teksu o događajima od pre 100 godina. Nažalost,sudeći po komentarima tekst je malo ko i pročitao. Po pravilu teme o "Velikom" ratu privlače raznorazne patriJote serBske, branitelje srBstva i interesa srBskih da zatrpaju komentarim temu sa svojim nebulozniim tumačenjima istorije, patriotsko patetisanje i ostrašćenim i šovinističkim zaklinjanjem na osvetu prema narodima i ljudima koji više nemaju nikakve veze ni sa čim. Istoričar Šarenac je poenuo preteranu glorifikaciju Prvog rata u međuratnom periodu. To nije ništa kada se pogleda u 2018 godina. Prvi rat je podignut na mitsko-religiozni nivo. Samo hagiografsko pisanje o njemu dolazi u obzir li "mrziš Srbe"...

Rohas

pre 5 godina

Vidim da se spominje francuska i mercy, ali zvanicno britanija je zabranila pod pretnju ratom srpskoj vojsci ne samo da ide ka bugarskoj vec i da oslobadja pirotski kraj i ostala pogranicna podrucja zabrinuta za bezbednost bugarskoj zivlja i ostataka bugarskoj vojske

hmm

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!
(Taki, 29. septembar 2018 15:41)
Piše se "oslobađaju". 99% naroda u Hrvatskoj bi odmah potpisao da bude Austrijska provincija i "bečki konjušari", nego u nekakvu državu sa vama

i neka je

pre 5 godina

"a krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."

Које генерације?
Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.
(ГМ, 29. septembar 2018 13:09)

Željeli ali su pod krinkomujedinjenja zamišljali, to je sad naše. Zbog takvog razmišljanja jednog naroda koji se smatrao najbrojnijim i time najpozvanijim da odlučuje u ime svih ostalih se i raspala Jugoslavija.

drug Vucela

pre 5 godina

Opet se javljaju potomci Pavelica, Bobana, Luburica da drze predavanje ko su bili pobednici u oba svetska rata i ko su bili pravi antifasisti. Da ih nema trebalo bi ih izmisliti.

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Jednostavno cela prica se svodi da nista od Srbije nije postojalo pre 45 god i time je do dan danas konunizam(jer ovo od komunizma nema ni K), ustvari lopovi i razbojnici da bi opravdali svoju pljacku opravdali ne spominju nista pre drugog svedskog rata, pa kad mi ne postujemo zasto bi nas i svet postovao a opet vracam se sve je samo zbog pljacke i otimanja od 45 te , na kraj krajeva ko i danasnja vlast (deca danas vladaju komunista, svi do jednoga).

key and peele

pre 5 godina

evo ih jos pametnjakovica koji znaju da se u bugarskoj mersi kaze zbog 1918. na vasu pametnu zalost, to govore od 19. veka jer su gledali kako da se pozapadnjace, tj. da se odreknu turskog nasledja.

kao sto kod nas ima sijaset germanizama i frankovonih izraza, bas iz tog doba lagane modernizacije u privredi, arhitekturi, umetnosti, drzavnoj upravi.

i to kazem jer je istina. kao sto je istina da je prvi ratnicki noz u ledja bio nas 1885. kao sto je istina da je dogovor bio da makedoniju podelimo dijagonalno od ohrida do krive palanke.

kao sto je istina da su nas napali 1913. kao sto je istina da je moj cukunded poginuo 1915. na vlasini kad je njegov puk odvojen od drinske i poslat na jug da brani granicu od ocekivanog udara. ostao je na polozaju uz top, da drzi odstupnicu vecini svog bataljona i pao.

trebalo nam je 103 godine da saznamo mesto pogibije ali nam to nije pomutilo pamet da izmisljamo sta je bilo.

istina je jedna i ne navija ni za bugare ni za srbe.

ime

pre 5 godina

"Zivot coveka na Balkanu",
Stanislav Krakov

Knjiga mozda bolja i od "Srpske trilogije".

Na temu.

Zaprepastili bi se kakvia su desavanja i Srbi od Albanije do Istre. A gde su danas i u kojim granicama.

Markoni

pre 5 godina

Bugari govore "merci" mnogo pre prvog svetskog rata, počelo je u 19-tom veku kada su počeli dobijati autonomiju od Turske. Novi građanski stalež je želeo da što više prekine veze sa turskim načinom života pa je prihvatao sve sto dolazi sa Zapada a francuski jezik je bio znak otmenosti i prestiža. Interesantno je da je francuski jezik ostavio dosta traga i u turskom jeziku jer su i turski trgovci, građanski stalež i intelektualci prihvatali ovaj jezik.
Inače, Bugari i dan danas imaju taj kompleks niže vrednosti u odnosu na Zapad, kao uostalom i ostali Balkanci, s tim što to kod njih ide do absurda.

Labud

pre 5 godina

Pogl. Senegalce i Marokance na slici u franc vojnike. U Labuda deda rekao da su ti Senegalci (uz Srblje dakako) bili najhrabriji. Ali i i najlepši. Da su im se divili srpski vojnici ali i žene dole na jugu još više.

Povijesno štimanje i nadimanje

pre 5 godina

@ Magistra vitae

A koliko je Hrvata bilo u partizanima pre pada Italije? Bilo ih je kao i na početku rata. Manje od 1%. To je sasvim normalno. Zašto bi neko ratovao protiv svoje države?

Komša

pre 5 godina

@Magistra vitae
1.Ha, pri poredjenju izimaš Hrvatske brojke od kraja 1943.
Kad već porediš partizandki pokret sa zapadne strane Drine moraš da uzmeš u obzir neštp drugo - taj pokret je počeo borbu kso srpski narodni bunt izazvan zverstvima Ustaša.
Tek par meseci kasnije KPJ šalje komesare da malo po malo preuzimaju te odrede i daju im komunistički karakter.
Prvih godina rata broj Srba u tim jedinicama je bio ogroman.
2. Iako je na teritoriji današmje Srbie bilo komunist pre rata,iako su čak dobijali lokalne izbore Srbi su se masovno odazivali legalnoj državnoj vojsci - JVO (Četnicima) - čak i oni koji su gajili dimpatije prema socijalizmu,Sovjetskoj Rusiji itd.(Dragiša Vasić je bio levičar a bio je u štabu DM).
3. Posle preko 1000 žrtava civilnih iz 1941. godine u Čačku,Milanovcu ,Užicu partozani su u velikoj meri prestali da budu omiljemi u Srbiji .Isto se dogodilo i u CG i Hercegovini (lijeva skretanja) i tek negde u Bosni menjaju taktiku ( uz reagovanje Georgi Dimitrova koji ih je kritikovao i tražio da prestanu).

dragan

pre 5 godina

Isto kao u Titovo vreme, skrivala se istina o Srbiji i Srpskoj vojsci, stradanjima i podvizima. Ako hoces da unistis neki narod, samo mu oduzmi istoriju.d

Gru

pre 5 godina

Sta traze Hrvati u ovim komentarima? Drze lekcuju kako je Jasenovac bio odmataliste i kako su se oni borili protiv Nemaca u 2 sv. ratu, a Srbi. Ti ljudi su toliko bestidni da je to uzasno!

KOSIGNAS

pre 5 godina

Sandžaklija

Ono kada pripadnik ,,nacije" bez istorije, diskutuje o naciji sa jednom od najbogatijih istorija u Evropi. Pripadnik nacije nastale voljom silnika 1995 godine u bazi USAF ,,R. Paterson" u gradiću Dejton. Pre toga Muslimani, od tada Bošnjaci, sada bi Bosanci. Najviše 20 godina pod jednim imenom, navikli da ime stalno menjaju kako se koja sila pojavi u svetu, tako joj i ime prilagođavaju, sve nebi li dobili privilegije i benifite koje su izgubili proterivanjem Turaka i Austrougara sa ovih prostora.Pa pljuju one koji su ih poštedeli i pružili im bratsku ruku, što su ih oslobodili gospodara. Naviklo to da uvek ima gazdu, pa to ti je. E sada, jedan takav diskutuje o istoriji najčasnijeg i najslobodarskijeg naroda u Evropi.

Stojan

pre 5 godina

1885 kad su srpski vojnici hteli da udju u bugarsku su imali bugarsku vojsku (podrzanu od strane srpske brace - rusa), pa je morala austrougarska diplomatskim putem da spreci prodor bugara
(x)
Kontroverzno je to oko Bugara i Rusa kao saveznika. Tog novembra 1885. Bugari i Rusi su stvarno bili saveznici. Medjutim, Bugari su hteli da oslobode Istočnu Rumeliju (oblast oko grada Plovdiva) od Turaka. Tada su Rusi bili u odličnim odnosima sa Turcima. Rusija je zabranila Bugarskoj da napada Plovdiv i kada je Bugarska odbila, Rusija joj je uvela sankcije. Povukla je svu pomoć i savetnike iz Bugarske. Bugare to nije pokolebalo već su sa 30,000 vojnika okružili Plovdiv, spremni za napad. Videvši da je bugarska vojska kod Plovdiva, daleko od Sofije, Srbija je odlučila da iznenada, bez objave rata, sa 60,000 vojnika udje u Bugarsku, zauzme Sofiju i postavi marionetsku vladu. Bugari su bili šokirani napadom Srbije sa ledja i bez objave rata, ali su se brzo sredili i usijlenim maršom stigli u Sofiju pre srpske vojska, iako sa veće udaljenosti. 30,000 bugarskih vojnika organizovalo je odbranu Sofije na reci Slivnici. Došlo je do Slivničke Bitke u kojoj je 30,000 bugarskih vojnika do nogu potuklo 60,000 srpskih vojnika. Srpska vojska se u panici povlačila pred Bugarima i Bugari su u jurišu zauzeli Dimitrovgrad i Pirot. Austrijski konzul je u Pirotu dao ultimatum bugarskom princu nakon čega su se Bugari povukli nazad. Rusi za vreme toga rata tehnički nisu bili bugarski saveznici

Taki

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!

čovek

pre 5 godina

Pojasnite zbog cega su Bugari imali taj uslov,i kako su to vratli u Drugom svetskom ratu!
(micko, 29. septembar 2018 12:50)

Dobro pitanje
Nisu se oni plašili da Srbi pripoje deo Bugarske Srbiji već odmazde od strane srpske vojske odnosno Tankosićevih četničkih odreda, za zlodela koja su počinili od 1915 do 1917 god.
Istorija se ponovila i 1941. Ali 1918 saveznici a 1945 J.B. Tito su znali kako treba sa Srbima...
Ako ne čitamo, onda i ne učimo a ako ne učimo, ništa ni ne znamo...

key and peele

pre 5 godina

koliko mi se povraca od poluidiota koji se lacaju londonskog ugovora.

u skoli blentavi, kidali sa casova, bacali seljacke fore, pametni kao muska jagnjad, a sas naprasni istoricari i stratezi.

prvo, londonski ugovor nismo znali po sadrzaju, od nas se krio. drugo, pominjan je deo jadranske obale u formi da ce ga deliti srbija, crna gora i hrvatska. trece, slavonije nema, a za bosnu se pominje plebiscit.

banat ceo je vec bio obecan rumunima, dakle do tise i borce, dok smo bugarima trebali da damo makedoniju, kao sto je i bilo dogovoreno sa bugarima 1912.

dakle, da makedoniju damo sigurno, da banat ode rumunima sigurno, da dobijemo deo jadrana ali ne znamo sta i da bude referendum u bosni, gde su vecina katolici sa muslimanima koji bi bili protiv.

i povrh svega, nismo znalo za sadrzaj.

dakle imali bi goru granicu od republike srpske a austeougarska bi opstala. i mislis da je, sve i da smo znali tacan sadrzaj, bilo logicno pristati na njega, kleti prosecni srbine?

jugoslavija je bila najbolje moguce resenje za srbiji, ali se nismo ljudski dogovorili sa hrvatima i/ili aleksandar nije poziveo dovoljno dugo.

Zoran Janjic

pre 5 godina

Svi Bugari su tada naučili samo jednu francusku reč - a to je "merci", u znak ogromne zahvalnosti što su francuski vojnici "sačuvali" bugarske od očajnih srpskih vojnika željnih osvete za zločine koje je neprijatelj počinio nad nedužnim i nejakim srpskim življem. Da nije bilo tih "mirovnjaka" koji su mnogo godina kasnije postali krvavi agresori protiv "prijateljskog" srpskog naroda, bugarska vojska bi bila zbrisana sa teritorije istočne Evrope. Svako ko je bio na Srpskom vojničkom groblju morao bi da zna ove istorijske činjenice iskazane od ljudi koji čuvaju svetlu srpsku istoriju.

Stara planina

pre 5 godina

(Iza brda, 29. septembar 2018 12:54)

Moj pradeda je pretucen ispred svoje kuce u Caribrodu (i od posledica tih batina je ubrzo umro za nepunih nedelju dana) 1963 godine od strane jugoslovenskog (srpskog) pandura i to ne zbog ikakve politike, rata, vojske, vec samo zato sto je hteo da predje ulicu na putu do svoje kuce dok je ta ulica bila zatvorena zbog nekakve biciklisticke trke. Mojoj majci nisu govorili zasto sve do 1970 i neke, vec su izmisljali da je deda "dobio sklerozu" samo da joj ne bi stvarali mrznju prema bilo kome. Isto, majka moje prababe (rodjene 1880) je umrla (poginula?) u nerazjasnjenim oklolnostima 1885. kada su Srbi prvi put usli na bugarsku teritoriju. I u cemu je poenta da se optuzuju citave nacije i narodi (u kojima postoje milioni razlicitih ljudi) zbog organizovanih psihopata koi rat, vojsku i policiju vide kao poligon da se izivljavaju nad neduznima i slabijima od sebe? I kakva bi onda bila svrha ulaska srpskih vojnika na bugarsku teritoriju, ista kao i ulazak bugarske vojske u srbiju; izivlavanje nad civilima (starcima, zenama i decom.) i slabijima od sebe od strane organizovanih psihopata?>

Slobodan

pre 5 godina

Moj cukundeda je poginuo u Albaniji, Dok njegova tri sina, menju kojima je i moj paradeda su bili na Krfu, i ucestvovali u proboju solunskog fronta i svi preziveli. Mog dedu po majci su Nemci zarobili na zeleznickoj stanici u Pancevu i poslali u logor, gde je bio 4 godine do oslobadjanja od strane Rusa. Vratio se ziv i ziveo 80 godina. To su bili junaci. Slava im. I posle svega ja treba da slusam neke kvazi istoricare, gde ce me ubedjivati sta se dogadjalo i da me ubedjuju ko su mi prijatelji. NE TREBA HVALA.

Hmm

pre 5 godina

Bez obzira na potpisivanje pakta,naši su krenuli u Sofiju po osvetu,ali su ih Francuzi u tome sprečili.Priča se da od tada bugari hvala kažu "Merci" uz njihovo blagodarja(ili kako već)...

Ljubisa livac

pre 5 godina

To su trazili kao jedini uslov iz straha od odmazde. Znali su oni sta su radili nasem narodu tokom okupacije, odnosno civilima. Znali su i sta ih ceka kada se vojnici cija su ognjista unistili, vrate.

Mile Dodik

pre 5 godina

Odmah mi sve bilo jasno kada sam na samom pocetku video broj boraca na Solunskom frontu.600000 bugarski vojnici,francuski I britanski,na hiljade kilometara udaljene drzave,300000,srpski I grcki,cije su tu zemlje,270000.Hrabri srpski narod,nesme se zaboraviti da su bili dobrovoljci iz svih srpskih zemalja Hrvatska,BiH,Crna Gora,Vojvodina.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

@Magistra vitae

Ne znam ja ko spominje ovde II svetski rat, na tekstu o Velikom ratu. Svaka čast za podatak, jedino još da nam kažeš gde su se borili ti partizani hrvatski, koje su im bitke bile, i što su čekali da se završi rat u celoj Evropi da izbace U iz zemlje, tj da ih pusti da pobegnu?! Mislim, kad su toliko brojni bili, trebao se rat prvo u Hrvatskoj završiti, a ne na kraju. Pamtimo mi dobro gde ste se borili i kako, i u Velikom, i u II SR. Pamtimo i izjave da predsednika vaših da ste imali "duple" pobede u tim ratovima...

REciprocitet je majka

pre 5 godina

Nas pristanak na taj uslov je jedna od velikih gresaka.
Trebalo se oglusiti par nedelja na taj zahtev i izvrsiti reciprocitet u onome sto su Bugari radili nama po juznoj i istocnoj Srbiji.
Isto je trebalo i na podrucju AU monarhije raditi, i nikakvu Jugoslaviju ne stvarati.
Danas bismo bili svoji na svome, kao sto su drugi narodi pravili sebi drzavu i nezavisno od toga da li su pod komunizmom ili kapitalizmom danas - nemaju ta nacionalna pitanja otvorena, dok mi imamo probleme 19. veka i dalje.

Magistra vitae

pre 5 godina

Ko zna dobro engleski kupite si na Amazonu knjigu When Courage Prevailed od uvažene jevrejske istoričarke dr. Esther Gitman, inače Fulbright stipendistice koja čitav život proučava NDH.
Pa da si razbijete mitomaniju koliko su Srbi bili veliki borci protiv fašizma a Hrvati zli, da je Stepinac bio zločinac, da su Draža i četnici bili dobri momci, itd.
Mi Pavelića nismo izabrali, ustaša je bilo niti 100.000 na 5 i kusur miliona Hrvata u NDH, a npr. čak 13 ustaških generala su bili Srbi od čega dvojica feldmaršali, nisu mogli više u toj vojnoj hijerarhiji.
I još jednom da napomenem, da ne bi bilo da je to ustaška propaganda, knjigu je napisala Jevrejka rodom iz Sarajeva koja je za dlaku s majkom izbjegla ustaške krvnike!

Џони

pre 5 godina

Неславно окончање нашег сукоба са Бугарима, познато по подмуклој (или бар не тако савезничкој и пријатељској) акцији Француза против Срба, на које су били спремни да запуцају не би ли испоштовали договор о примирју и заштитили Бугаре. Али генерално, ипак ми је драго што нисмо ушли. Зашто да нам у историјским аналима пише да смо, макар и из освете, масакрирали недужне цивиле и палили читава села, и то тик након онако величанственог пробоја Солунског фронта? Покојни Данко Поповић је баш том спречавању уласка у Бугарску посветио пар мудрих реченица у "Књизи о Милутину".

Znate li nekog pesnika danas i ako ih znate jesu li svi autosovinisti

pre 5 godina

Prica kaze da je 1919.godine poslednji kontigent sa srpskim dobrovoljcima koje su dolazile iz carske rusije, pa onda zbog gradjanskog rata koji su izazvali boljsevici oplovise citav svet, stigla preko istanbula bas u bugarsku. Voz je u sofiji imao dva sata pauze. Rezervni porucnik naredio je da vojnici stanu u stroj i marsiraju kroz centar sofije, jer se tu u centru nalaze mosti svetog kralja milutina! Jedina pocast u istoriji koju si srpski vojnici odali kralju milutinu u istoriji! Po zavrsetku te "smotre" vratili su se u voz pa u beograd. Bugari su bili konsternirani!! Pisali su protestne note u beograd. Nacelnik generalstaba bojovic je rekao, kad tog oficira ne smem da odlikujem, necu ga ni kazniti. Poslanik u sofiji, pesnik rakic, ne bez simpatija rekao je da je to gest koji si bugari zasluzili drzanjem u ratu i da je tako nesto mogao da izvede samo jedan pesnik. Da, pesnik! Taj porucnik koji je organizovao smortu i mars kroz sofiju bio je stanislav vinaver. Ne znate ko je on? E zato sigurno znate ko su bili vladimir nazor i dobrisa cesaric. Zato su danas siptari zauzeli gazivode....

zbunjen

pre 5 godina

ajde dosta više o tim ratovima pogledajte šta se danas radi, šts rade Botovi a šta mislite da onda nije bilo Botova pa prodali bi sopstvenu decu da bi preživeli

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nas pristanak na taj uslov je jedna od velikih gresaka. 
Trebalo se oglusiti par nedelja na taj zahtev i izvrsiti reciprocitet u onome sto su Bugari radili nama po juznoj i istocnoj Srbiji. 
.
(REciprocitet je majka, 29. septembar 2018 14:21)


Dakle, trebalo je i mi da malo ubijamo civile, danas bi bili bolji ljudi? O Bože.

Pako Alkaser

pre 5 godina

srpska istorija....svaka ima lazi ali kao srpska ni jedna

#(prva ljubav, 29. septembar 2018 13:13)


Za razliku od srpske istorije koja navodno "obiluje" lažima, svim ostalima u regionu kompletne istorije su LAŽ i IZMUŠLjOTINE, od korice do korice, počevši od toga da je SPC popravoslavljivala muslimane u Turskoj, pa preko toga da je SPC popravoslavljivala katolike u Austro-Ugarskoj i
tako redom sve do toga da se u Jasenovcu igrao fudbal, a ne da se dešavao jedan od najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva za šta postoje, audio i video zapisi, na hiljade fotografija i na tone dokumenata ili na stotine hiljada skeleta, na stotine jama i ostalih stratišta koja to i dokazuju.

ja

pre 5 godina

@ (Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)

A referenca? Pošto se jako dugo bavim istorijom, pogotovo 2. svetskog rata na našim prostorima i prvi put vidim ove brojeve...

.орг

pre 5 godina

@ Magistra vitae
...а усташке униформе су заправо носили срби. настави да гледаш hrt-ов tv kalendar.

Sandzaklija

pre 5 godina

Srpsi vojnici su inace 1885 po naredbi Rusa umarsirali u Bugarsku i iako nadmocni, Bugari su ih za 14 dotukli do nogu i uzeli jedan dio Srbije.

ГМ

pre 5 godina

"a krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."

Које генерације?
Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.

micko

pre 5 godina

Napisite clanak zbog cega je u zgradi Crvenog krsta u Zenevi postavljena tabla sa natpisom "Budi tako human kao sto je bila humana Srbija 1885. god."

achitwn

pre 5 godina

Tako je. Smanjujte broj zrtava. Kako u Jasenovcu tako i u velikom ratu. Novi krajevi su ovde Kosovo i Makedonija. Oni su manji srbi i nisu bas nesto ucestvovali u ratu. To su okupirane teritorije. Samo vi menjajte istoriju ona ce vam i suditi.
(ej bre, 29. septembar 2018 12:48)
Zasto mislis da to nije tacno $1.2m je nerealisticna brojka i dete bi to utvrdilo. Ti li si iz kategorije srba nebeskog naroda koji nas glorifikuje i kompromitira?

John Lackland

pre 5 godina

Mozda i deo srpske istorije na koji najvise mozemo da budemo ponosni, iako ih je bilo mnogo...preko srednjevekovne Srbije, seoba, borbe za prava, ustanaka, kneževine i kraljevine Srbije do Prvog i Drugog svetskog rata...

natasha...

pre 5 godina

Naravno da su Bugari trazili da se ispuni uslov da se zabrani da srpski vojnici udju u Bugarsku....
Znali su koliko su ubijali po Srbiji... i kako to moze da im se vrati....

A sve to zajvaljujuci Velikoj ili Sanstefanskoj Bugarskoj koju su im Rusi poklonili 03.03.1878.....(30% tadasnje teritorije Srbije).

Zato srpska vojska nije mogla da se povlaci dolinom Vardara do Soluna, nego je morala preko gudura Albanije...(Jer su Bugari resili da iskoriste priliku sto je Srbija u ratu,pa da osvoje teritoriju koja je bila njihova oko 4 meseca, sve do Berlinskog kongresa u julu 1878. )

Влада

pre 5 godina

Бугари су имали тај захтев јер су се плашили освете наше војске за зверства која су починили током рата над нашим становништом. И то манифестовало тако што је прва армија наредбом скренута са границе ка Бугаркој и послата у Западну Србију и даље према Јадранском мору. Што се тиче овде поменутих нових и старих крајева, то је паушална оцена. Комитски покрет је рецимо настао у Македонији а то су били наши најратоборнији елементи. Исторучари се опасно играју овим бројкама, омигледно да је утицај страног фактора још увек велики у њиховим главама.

Jedite xovna

pre 5 godina

srpska istorija....svaka ima lazi ali kao srpska ni jedna
(prva ljubav)
Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji.
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma.
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata.
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!
(Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)Usrase se u lazima.

Gangula

pre 5 godina

Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji. 
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma. 
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata. 
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!
(Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)
Čak i da su tačni podaci koje ste izneli o procentima učešća partizana u Hrvatskoj ispada da je bilo oko 70000 hrvatskih partizana i oko 35000 Srba. Ako pogledate kakav je odnos u procentima stanovništva u Hrvatskoj ova činjenica nimalo ne ide u prilog Hrvata.

marija

pre 5 godina

Danas je na vojničkom groblju u Zejtinliku obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Događaj je počeo u 10:00 . Zvanica koliko hoćeš.... Vaseljenski Patrijarh , grčki predsednik , brojni predstavnici saveznika u Prvom svetskom ratu..... da ne nabrajam dalje.... A ni jedna reč o tome , kao ni najava ovog događaja u našim javnim glasilima. SRAMOTA BRE !!!
(Zejtinlik, 29. septembar 2018 12:58)

Ovaj će nam poništiti i dedove i familije.
Sram te bilo, državo!!!

IMA LI OVDE SRBA?!

Treća Srbija

pre 5 godina

1.Koliko je partizana i kakav je bio nacionalni sastav u jesen 1941. ili u 1942. u Hrvatskoj kad je bilo gusto? posle sloma Italije Hrvati prelaze u partizane da bi sprali zločine, izbegli sudbu poraženih fašista, dočepali se Italijanske teritorije i etnički očistili Italijane iz Dalmacije i da bi nastavili svoju antisrpsku politiku ovog puta sa petokrakom.
2.Zaboravljaš da je najveći broj vojno sposobnih Srba bio u nemačkom zarobljeništvu.
3.Zaboravljaš da je odmazda 100 za jednog važila samo u Srbiji
4.Četnici su takodje legitimna antifašistička vojska, čak bih dodao jedina legalna sa vodjom ucenjenim od strane Nemaca.
5.Cifra od 200000 Srba u partizanskoj vojsci je podignuta nasilnom regrutacijom i slanjem na Sremski front bez obuke što je rezultiralo velikom pogibijom mladeži.

.орг

pre 5 godina

@ Magistra vitae
...а усташке униформе су заправо носили срби. настави да гледаш hrt-ов tv kalendar.

Magistra vitae

pre 5 godina

Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji.
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma.
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata.
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!

Sandzaklija

pre 5 godina

hajde ne zanosite se. Bio je Municijski strajk u Njemackoj, tako da su se Nijemci povukli bez ispaljenog metka i planski. Sto lazete da ste ikopa pobijedili? Napredovali su brze nego ste vi htjeli. mislili ste da ce Vam Nis biti glavni grad, ali ne bi.

HanSolo

pre 5 godina

Kakve saveznice smo tad imali.. Danas smo se posvađali sa svima.. Kod nas se sad govori "o maloj količini" britanskih trupa.. A ono 120000..tad smo bili prava i pravedna ozbiljna zemlja.. Danas smo za smejanje, ali to zbog užasne politike od samostalnosti od turaka.. Živa žalost! Ja sam uvek više gledao Francuze I Britance kao "braće" pre rusa.. Jednostavno živim moderan život kao oni.. A ne da pijem vodku po ceo dan kao što ljudi rade od muke u Rusiji.. I da bio sam u Rusiju pa znam.. A ne kao naši rusofili koji su videli slike iz Moskve i misle da je Rusija to.. Rusija većinom je možda za nijansu bolja od Srbije u standardu života..

legenda

pre 5 godina

Magistra vitae, ne vredi iznositi takav podatak bez navođenja izvora. Medjutim, imajte u vidu da se u istoriografiji često i teritorija BiH navodi kao NDH. Suština je da je u NDH, kao i u Srbiji pod okupacijom partizanski pokret bio u podzemlju, u Bosni mnogo rasprostranjeniji jer je konfiguracija terena to dozvoljavala.

x

pre 5 godina

opet mitomanija... poslednji put 1885 kad su srpski vojnici hteli da udju u bugarsku, posle 2 nedelje su imali bugarsku vojsku (podrzanu od strane srpske brace - rusa) nadomak nisa, pa je morala austrougarska (tadasnji saveznik obrenovica) diplomatskim putem da spreci dalji prodor bugara

achitwn

pre 5 godina

krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."Које генерације?Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.
(ГМ, 29. septembar 2018 13:09)
Ako to uzmes Gavrilu, onda samo ostaje da je bio kriminalac

Molim objavite kom

pre 5 godina

Kazu da su srpski vojnici plakali kada su ihzaustavili na bugarskoj granici jer su Bugari cinili nezamislive zlocine za vreme okupacije...

Milan

pre 5 godina

Odustajanje od "londonskog pakta" iz 1915 i pravljenje Jugoslavije je najveca srpska greska u istoriji. Mi smo citav 20. vek igubili pravdajuci se zbog necijih kompleksa. To vreme nikad necemo dobiti nazad. A mogli smo ko Rumunija samo da oslobodimo skpske krajeve Austoro-Ugarske.

achitwn

pre 5 godina

Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)
U srbiji su vecinim bili u cetnickom polretu pod drazom. Vecina srba u paetizanima je bila i bosne, kordun lika itd.

ej bre

pre 5 godina

Tako je. Smanjujte broj zrtava. Kako u Jasenovcu tako i u velikom ratu. Novi krajevi su ovde Kosovo i Makedonija. Oni su manji srbi i nisu bas nesto ucestvovali u ratu. To su okupirane teritorije. Samo vi menjajte istoriju ona ce vam i suditi.

Zejtinlik

pre 5 godina

Danas je na vojničkom groblju u Zejtinliku obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Događaj je počeo u 10:00 . Zvanica koliko hoćeš.... Vaseljenski Patrijarh , grčki predsednik , brojni predstavnici saveznika u Prvom svetskom ratu..... da ne nabrajam dalje.... A ni jedna reč o tome , kao ni najava ovog događaja u našim javnim glasilima. SRAMOTA BRE !!!

Iza brda

pre 5 godina

Ne objašnjava se u tekstu zašto je Bugarska postavila samo taj jedan uslov da bi potpisala kapitulaciju. Razlog su zločini koji su Bugari počinili nad Srpskim življem (civilima) na teritoriji koju su okupirali. Mog pradedu su tukli i maltretirali kada su saznali da je samo iz njegove kuće u Veliki rat otišlo pet muških glava. Teča mi je kao beba 1916. prešao Albaniju u majčinom naručju na volovskim kolima, jer su Bugari vršili masovne odmazde u Negotinu nad kućama čije su muške glave bile pod puškom u Srpskoj vojsci. Znali su Bugari, odlično, šta su radili tokom okupacije Kraljevine Srbije, zato su i postavili taj jedan, jedini uslov.

Zejtinlik

pre 5 godina

Danas je na vojničkom groblju u Zejtinliku obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Događaj je počeo u 10:00 . Zvanica koliko hoćeš.... Vaseljenski Patrijarh , grčki predsednik , brojni predstavnici saveznika u Prvom svetskom ratu..... da ne nabrajam dalje.... A ni jedna reč o tome , kao ni najava ovog događaja u našim javnim glasilima. SRAMOTA BRE !!!

Iza brda

pre 5 godina

Ne objašnjava se u tekstu zašto je Bugarska postavila samo taj jedan uslov da bi potpisala kapitulaciju. Razlog su zločini koji su Bugari počinili nad Srpskim življem (civilima) na teritoriji koju su okupirali. Mog pradedu su tukli i maltretirali kada su saznali da je samo iz njegove kuće u Veliki rat otišlo pet muških glava. Teča mi je kao beba 1916. prešao Albaniju u majčinom naručju na volovskim kolima, jer su Bugari vršili masovne odmazde u Negotinu nad kućama čije su muške glave bile pod puškom u Srpskoj vojsci. Znali su Bugari, odlično, šta su radili tokom okupacije Kraljevine Srbije, zato su i postavili taj jedan, jedini uslov.

marija

pre 5 godina

Danas je na vojničkom groblju u Zejtinliku obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Događaj je počeo u 10:00 . Zvanica koliko hoćeš.... Vaseljenski Patrijarh , grčki predsednik , brojni predstavnici saveznika u Prvom svetskom ratu..... da ne nabrajam dalje.... A ni jedna reč o tome , kao ni najava ovog događaja u našim javnim glasilima. SRAMOTA BRE !!!
(Zejtinlik, 29. septembar 2018 12:58)

Ovaj će nam poništiti i dedove i familije.
Sram te bilo, državo!!!

IMA LI OVDE SRBA?!

ej bre

pre 5 godina

Tako je. Smanjujte broj zrtava. Kako u Jasenovcu tako i u velikom ratu. Novi krajevi su ovde Kosovo i Makedonija. Oni su manji srbi i nisu bas nesto ucestvovali u ratu. To su okupirane teritorije. Samo vi menjajte istoriju ona ce vam i suditi.

Gru

pre 5 godina

Sta traze Hrvati u ovim komentarima? Drze lekcuju kako je Jasenovac bio odmataliste i kako su se oni borili protiv Nemaca u 2 sv. ratu, a Srbi. Ti ljudi su toliko bestidni da je to uzasno!

natasha...

pre 5 godina

Naravno da su Bugari trazili da se ispuni uslov da se zabrani da srpski vojnici udju u Bugarsku....
Znali su koliko su ubijali po Srbiji... i kako to moze da im se vrati....

A sve to zajvaljujuci Velikoj ili Sanstefanskoj Bugarskoj koju su im Rusi poklonili 03.03.1878.....(30% tadasnje teritorije Srbije).

Zato srpska vojska nije mogla da se povlaci dolinom Vardara do Soluna, nego je morala preko gudura Albanije...(Jer su Bugari resili da iskoriste priliku sto je Srbija u ratu,pa da osvoje teritoriju koja je bila njihova oko 4 meseca, sve do Berlinskog kongresa u julu 1878. )

Molim objavite kom

pre 5 godina

Kazu da su srpski vojnici plakali kada su ihzaustavili na bugarskoj granici jer su Bugari cinili nezamislive zlocine za vreme okupacije...

KOSIGNAS

pre 5 godina

Sandžaklija

Ono kada pripadnik ,,nacije" bez istorije, diskutuje o naciji sa jednom od najbogatijih istorija u Evropi. Pripadnik nacije nastale voljom silnika 1995 godine u bazi USAF ,,R. Paterson" u gradiću Dejton. Pre toga Muslimani, od tada Bošnjaci, sada bi Bosanci. Najviše 20 godina pod jednim imenom, navikli da ime stalno menjaju kako se koja sila pojavi u svetu, tako joj i ime prilagođavaju, sve nebi li dobili privilegije i benifite koje su izgubili proterivanjem Turaka i Austrougara sa ovih prostora.Pa pljuju one koji su ih poštedeli i pružili im bratsku ruku, što su ih oslobodili gospodara. Naviklo to da uvek ima gazdu, pa to ti je. E sada, jedan takav diskutuje o istoriji najčasnijeg i najslobodarskijeg naroda u Evropi.

ГМ

pre 5 godina

"a krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."

Које генерације?
Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.

Taki

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!

čovek

pre 5 godina

Pojasnite zbog cega su Bugari imali taj uslov,i kako su to vratli u Drugom svetskom ratu!
(micko, 29. septembar 2018 12:50)

Dobro pitanje
Nisu se oni plašili da Srbi pripoje deo Bugarske Srbiji već odmazde od strane srpske vojske odnosno Tankosićevih četničkih odreda, za zlodela koja su počinili od 1915 do 1917 god.
Istorija se ponovila i 1941. Ali 1918 saveznici a 1945 J.B. Tito su znali kako treba sa Srbima...
Ako ne čitamo, onda i ne učimo a ako ne učimo, ništa ni ne znamo...

.орг

pre 5 godina

@ Magistra vitae
...а усташке униформе су заправо носили срби. настави да гледаш hrt-ов tv kalendar.

Treća Srbija

pre 5 godina

1.Koliko je partizana i kakav je bio nacionalni sastav u jesen 1941. ili u 1942. u Hrvatskoj kad je bilo gusto? posle sloma Italije Hrvati prelaze u partizane da bi sprali zločine, izbegli sudbu poraženih fašista, dočepali se Italijanske teritorije i etnički očistili Italijane iz Dalmacije i da bi nastavili svoju antisrpsku politiku ovog puta sa petokrakom.
2.Zaboravljaš da je najveći broj vojno sposobnih Srba bio u nemačkom zarobljeništvu.
3.Zaboravljaš da je odmazda 100 za jednog važila samo u Srbiji
4.Četnici su takodje legitimna antifašistička vojska, čak bih dodao jedina legalna sa vodjom ucenjenim od strane Nemaca.
5.Cifra od 200000 Srba u partizanskoj vojsci je podignuta nasilnom regrutacijom i slanjem na Sremski front bez obuke što je rezultiralo velikom pogibijom mladeži.

Gangula

pre 5 godina

Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji. 
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma. 
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata. 
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!
(Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)
Čak i da su tačni podaci koje ste izneli o procentima učešća partizana u Hrvatskoj ispada da je bilo oko 70000 hrvatskih partizana i oko 35000 Srba. Ako pogledate kakav je odnos u procentima stanovništva u Hrvatskoj ova činjenica nimalo ne ide u prilog Hrvata.

Slobodan

pre 5 godina

Moj cukundeda je poginuo u Albaniji, Dok njegova tri sina, menju kojima je i moj paradeda su bili na Krfu, i ucestvovali u proboju solunskog fronta i svi preziveli. Mog dedu po majci su Nemci zarobili na zeleznickoj stanici u Pancevu i poslali u logor, gde je bio 4 godine do oslobadjanja od strane Rusa. Vratio se ziv i ziveo 80 godina. To su bili junaci. Slava im. I posle svega ja treba da slusam neke kvazi istoricare, gde ce me ubedjivati sta se dogadjalo i da me ubedjuju ko su mi prijatelji. NE TREBA HVALA.

Zoran Janjic

pre 5 godina

Svi Bugari su tada naučili samo jednu francusku reč - a to je "merci", u znak ogromne zahvalnosti što su francuski vojnici "sačuvali" bugarske od očajnih srpskih vojnika željnih osvete za zločine koje je neprijatelj počinio nad nedužnim i nejakim srpskim življem. Da nije bilo tih "mirovnjaka" koji su mnogo godina kasnije postali krvavi agresori protiv "prijateljskog" srpskog naroda, bugarska vojska bi bila zbrisana sa teritorije istočne Evrope. Svako ko je bio na Srpskom vojničkom groblju morao bi da zna ove istorijske činjenice iskazane od ljudi koji čuvaju svetlu srpsku istoriju.

Znate li nekog pesnika danas i ako ih znate jesu li svi autosovinisti

pre 5 godina

Prica kaze da je 1919.godine poslednji kontigent sa srpskim dobrovoljcima koje su dolazile iz carske rusije, pa onda zbog gradjanskog rata koji su izazvali boljsevici oplovise citav svet, stigla preko istanbula bas u bugarsku. Voz je u sofiji imao dva sata pauze. Rezervni porucnik naredio je da vojnici stanu u stroj i marsiraju kroz centar sofije, jer se tu u centru nalaze mosti svetog kralja milutina! Jedina pocast u istoriji koju si srpski vojnici odali kralju milutinu u istoriji! Po zavrsetku te "smotre" vratili su se u voz pa u beograd. Bugari su bili konsternirani!! Pisali su protestne note u beograd. Nacelnik generalstaba bojovic je rekao, kad tog oficira ne smem da odlikujem, necu ga ni kazniti. Poslanik u sofiji, pesnik rakic, ne bez simpatija rekao je da je to gest koji si bugari zasluzili drzanjem u ratu i da je tako nesto mogao da izvede samo jedan pesnik. Da, pesnik! Taj porucnik koji je organizovao smortu i mars kroz sofiju bio je stanislav vinaver. Ne znate ko je on? E zato sigurno znate ko su bili vladimir nazor i dobrisa cesaric. Zato su danas siptari zauzeli gazivode....

Pako Alkaser

pre 5 godina

srpska istorija....svaka ima lazi ali kao srpska ni jedna

#(prva ljubav, 29. septembar 2018 13:13)


Za razliku od srpske istorije koja navodno "obiluje" lažima, svim ostalima u regionu kompletne istorije su LAŽ i IZMUŠLjOTINE, od korice do korice, počevši od toga da je SPC popravoslavljivala muslimane u Turskoj, pa preko toga da je SPC popravoslavljivala katolike u Austro-Ugarskoj i
tako redom sve do toga da se u Jasenovcu igrao fudbal, a ne da se dešavao jedan od najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva za šta postoje, audio i video zapisi, na hiljade fotografija i na tone dokumenata ili na stotine hiljada skeleta, na stotine jama i ostalih stratišta koja to i dokazuju.

.орг

pre 5 godina

@ Magistra vitae
...а усташке униформе су заправо носили срби. настави да гледаш hrt-ов tv kalendar.

Влада

pre 5 godina

Бугари су имали тај захтев јер су се плашили освете наше војске за зверства која су починили током рата над нашим становништом. И то манифестовало тако што је прва армија наредбом скренута са границе ка Бугаркој и послата у Западну Србију и даље према Јадранском мору. Што се тиче овде поменутих нових и старих крајева, то је паушална оцена. Комитски покрет је рецимо настао у Македонији а то су били наши најратоборнији елементи. Исторучари се опасно играју овим бројкама, омигледно да је утицај страног фактора још увек велики у њиховим главама.

Povijesno štimanje i nadimanje

pre 5 godina

@ Magistra vitae

A koliko je Hrvata bilo u partizanima pre pada Italije? Bilo ih je kao i na početku rata. Manje od 1%. To je sasvim normalno. Zašto bi neko ratovao protiv svoje države?

Ljubisa livac

pre 5 godina

To su trazili kao jedini uslov iz straha od odmazde. Znali su oni sta su radili nasem narodu tokom okupacije, odnosno civilima. Znali su i sta ih ceka kada se vojnici cija su ognjista unistili, vrate.

x

pre 5 godina

opet mitomanija... poslednji put 1885 kad su srpski vojnici hteli da udju u bugarsku, posle 2 nedelje su imali bugarsku vojsku (podrzanu od strane srpske brace - rusa) nadomak nisa, pa je morala austrougarska (tadasnji saveznik obrenovica) diplomatskim putem da spreci dalji prodor bugara

Stojan

pre 5 godina

1885 kad su srpski vojnici hteli da udju u bugarsku su imali bugarsku vojsku (podrzanu od strane srpske brace - rusa), pa je morala austrougarska diplomatskim putem da spreci prodor bugara
(x)
Kontroverzno je to oko Bugara i Rusa kao saveznika. Tog novembra 1885. Bugari i Rusi su stvarno bili saveznici. Medjutim, Bugari su hteli da oslobode Istočnu Rumeliju (oblast oko grada Plovdiva) od Turaka. Tada su Rusi bili u odličnim odnosima sa Turcima. Rusija je zabranila Bugarskoj da napada Plovdiv i kada je Bugarska odbila, Rusija joj je uvela sankcije. Povukla je svu pomoć i savetnike iz Bugarske. Bugare to nije pokolebalo već su sa 30,000 vojnika okružili Plovdiv, spremni za napad. Videvši da je bugarska vojska kod Plovdiva, daleko od Sofije, Srbija je odlučila da iznenada, bez objave rata, sa 60,000 vojnika udje u Bugarsku, zauzme Sofiju i postavi marionetsku vladu. Bugari su bili šokirani napadom Srbije sa ledja i bez objave rata, ali su se brzo sredili i usijlenim maršom stigli u Sofiju pre srpske vojska, iako sa veće udaljenosti. 30,000 bugarskih vojnika organizovalo je odbranu Sofije na reci Slivnici. Došlo je do Slivničke Bitke u kojoj je 30,000 bugarskih vojnika do nogu potuklo 60,000 srpskih vojnika. Srpska vojska se u panici povlačila pred Bugarima i Bugari su u jurišu zauzeli Dimitrovgrad i Pirot. Austrijski konzul je u Pirotu dao ultimatum bugarskom princu nakon čega su se Bugari povukli nazad. Rusi za vreme toga rata tehnički nisu bili bugarski saveznici

ja

pre 5 godina

@ (Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)

A referenca? Pošto se jako dugo bavim istorijom, pogotovo 2. svetskog rata na našim prostorima i prvi put vidim ove brojeve...

Џони

pre 5 godina

Неславно окончање нашег сукоба са Бугарима, познато по подмуклој (или бар не тако савезничкој и пријатељској) акцији Француза против Срба, на које су били спремни да запуцају не би ли испоштовали договор о примирју и заштитили Бугаре. Али генерално, ипак ми је драго што нисмо ушли. Зашто да нам у историјским аналима пише да смо, макар и из освете, масакрирали недужне цивиле и палили читава села, и то тик након онако величанственог пробоја Солунског фронта? Покојни Данко Поповић је баш том спречавању уласка у Бугарску посветио пар мудрих реченица у "Књизи о Милутину".

dragan

pre 5 godina

Isto kao u Titovo vreme, skrivala se istina o Srbiji i Srpskoj vojsci, stradanjima i podvizima. Ako hoces da unistis neki narod, samo mu oduzmi istoriju.d

Hmm

pre 5 godina

Bez obzira na potpisivanje pakta,naši su krenuli u Sofiju po osvetu,ali su ih Francuzi u tome sprečili.Priča se da od tada bugari hvala kažu "Merci" uz njihovo blagodarja(ili kako već)...

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

@Magistra vitae

Ne znam ja ko spominje ovde II svetski rat, na tekstu o Velikom ratu. Svaka čast za podatak, jedino još da nam kažeš gde su se borili ti partizani hrvatski, koje su im bitke bile, i što su čekali da se završi rat u celoj Evropi da izbace U iz zemlje, tj da ih pusti da pobegnu?! Mislim, kad su toliko brojni bili, trebao se rat prvo u Hrvatskoj završiti, a ne na kraju. Pamtimo mi dobro gde ste se borili i kako, i u Velikom, i u II SR. Pamtimo i izjave da predsednika vaših da ste imali "duple" pobede u tim ratovima...

achitwn

pre 5 godina

Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)
U srbiji su vecinim bili u cetnickom polretu pod drazom. Vecina srba u paetizanima je bila i bosne, kordun lika itd.

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Sasvim sigurno su Bugari znali šta ih čeka ukoliko Srbi udju u Bugarsku. Zločine koje su počinili u mojoj Toplici, narod nije i nikada neće zaboraviti. Odmazda bi sigurno bila svirepa. Ubijali su nedužne ljude, palili sela i vršili masovne pljačke. Moj deda je bio učesnik Balkanskih ratova kao i Prvog svetskog rata. U mom selu je ugašena 1/3 domaćinstava. Mnogima se nikada nije ušlo u trag. Do pre desetak godina u tom selu je postojala jedna stara šljiva, tik pored puta na kojoj su Bugari obesili jednu staricu. Samo su nju našli u selu. Seljaci nisu hteli da poseku to drvo sve dok nije samo istrunulo i palo. Nažalost, kao i onda, i danas se igramo i kalkulišemo sa sopstvenim žrtvama. Nama su, čini mi se, mnogo važnije žrtve u svim ostalim narodima od sopstvenih. Nekako najlakše prežalimo svoje. Da li zato što smo samo nemarni ili, što takvo mišljenje imamo o vrednosti sopstvenih života. Tuga.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nas pristanak na taj uslov je jedna od velikih gresaka. 
Trebalo se oglusiti par nedelja na taj zahtev i izvrsiti reciprocitet u onome sto su Bugari radili nama po juznoj i istocnoj Srbiji. 
.
(REciprocitet je majka, 29. septembar 2018 14:21)


Dakle, trebalo je i mi da malo ubijamo civile, danas bi bili bolji ljudi? O Bože.

micko

pre 5 godina

Napisite clanak zbog cega je u zgradi Crvenog krsta u Zenevi postavljena tabla sa natpisom "Budi tako human kao sto je bila humana Srbija 1885. god."

Milan

pre 5 godina

Odustajanje od "londonskog pakta" iz 1915 i pravljenje Jugoslavije je najveca srpska greska u istoriji. Mi smo citav 20. vek igubili pravdajuci se zbog necijih kompleksa. To vreme nikad necemo dobiti nazad. A mogli smo ko Rumunija samo da oslobodimo skpske krajeve Austoro-Ugarske.

Lili

pre 5 godina

Nije narod sanjao jednu zemlju i ujedinjenje,već kralj koji je hteo veliko kraljevstvo,a Srbi i njihovo junaštvo ništa dobro doneli nisu,ni danas nemamo zemlju za koju su milioni stradali, uzaludno.Uvek neke tenzije, pretnje,pritisci!

key and peele

pre 5 godina

koliko mi se povraca od poluidiota koji se lacaju londonskog ugovora.

u skoli blentavi, kidali sa casova, bacali seljacke fore, pametni kao muska jagnjad, a sas naprasni istoricari i stratezi.

prvo, londonski ugovor nismo znali po sadrzaju, od nas se krio. drugo, pominjan je deo jadranske obale u formi da ce ga deliti srbija, crna gora i hrvatska. trece, slavonije nema, a za bosnu se pominje plebiscit.

banat ceo je vec bio obecan rumunima, dakle do tise i borce, dok smo bugarima trebali da damo makedoniju, kao sto je i bilo dogovoreno sa bugarima 1912.

dakle, da makedoniju damo sigurno, da banat ode rumunima sigurno, da dobijemo deo jadrana ali ne znamo sta i da bude referendum u bosni, gde su vecina katolici sa muslimanima koji bi bili protiv.

i povrh svega, nismo znalo za sadrzaj.

dakle imali bi goru granicu od republike srpske a austeougarska bi opstala. i mislis da je, sve i da smo znali tacan sadrzaj, bilo logicno pristati na njega, kleti prosecni srbine?

jugoslavija je bila najbolje moguce resenje za srbiji, ali se nismo ljudski dogovorili sa hrvatima i/ili aleksandar nije poziveo dovoljno dugo.

Jedite xovna

pre 5 godina

srpska istorija....svaka ima lazi ali kao srpska ni jedna
(prva ljubav)
Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji.
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma.
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata.
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!
(Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)Usrase se u lazima.

REciprocitet je majka

pre 5 godina

Nas pristanak na taj uslov je jedna od velikih gresaka.
Trebalo se oglusiti par nedelja na taj zahtev i izvrsiti reciprocitet u onome sto su Bugari radili nama po juznoj i istocnoj Srbiji.
Isto je trebalo i na podrucju AU monarhije raditi, i nikakvu Jugoslaviju ne stvarati.
Danas bismo bili svoji na svome, kao sto su drugi narodi pravili sebi drzavu i nezavisno od toga da li su pod komunizmom ili kapitalizmom danas - nemaju ta nacionalna pitanja otvorena, dok mi imamo probleme 19. veka i dalje.

Gillespie

pre 5 godina

Nažalost, nikođe nismo vratili istom merom u istoriji. Zaboravljamo, zaboravljamo da smo klani i nedoklani, da nas je naša glupa politika koštala 2 miliona žrtava u 20. veku. Šta je uspeh tu, gde nam je Makedonija, gde nam je Kosovo, gde nam je narod po Krajini????? To je tragedija ovog naroda, pa nema nas milijardu kao Kineza već 100 puta manje.

Magistra vitae

pre 5 godina

Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji.
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma.
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata.
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!

danguba

pre 5 godina

Lijepo je sve to, casna istorija i sve, ali citam previse napaljenih i ratobornih komentara, kao da bi sutra bili spremni uzeti jatagan i pusku i krenuti u oslobadjanje srpskih zemalja. Prije svega, danas se ratovi vode ekonomijom, obrazovanjem i perom, odnosno tastaturom, a tu smo prakticno na zacelju Evrope. Trenutno mozemo biti samo topovsko meso velikih sila, uopstalom kao i u proslosti, a sve zahvaljujuci prijekoj naravi i tvrdoglavosti, te vodjama koji upravljaju i zloupotrebljavaju taj mentalitet...

Hammer

pre 5 godina

Za ove što misle da mnogo znaju i van konteksta ovog teksta pominji srpsko-bugarski rat iz 1885-e godine, evo i nekoliko činjenica o Sofiji:

1. antički naziv za Sofiju bio je Serdika ili Serdovo, navodno po nekakvom trašanskom plemeni Serdi koji su tu živeli (svaka sličnost sa Srbima je slučajna)
2. oko Sofije se i dan danas nalazi jedan planinski prevoj koji nosi naziv Srbovec (svaka sličnost sa Srbima je slučajna)
3. Sofija je dobila naziv po crkvi Svete Sofije koju je sazidao kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić, gde se i danas čuvaju njegove mošti i to u istoj toj crkvi koja danas pripada BPC i koja se zove "Crkva Svete Nedelje", a koji bugarski vernici u znak poštovanja prema Milutinu Nemanjiću nazivaju crkva "Svetog kralja" (takođe je i ovde svaka sličnost sa Srbima sasvim slučajna)
4. Sofiju (tada Serdiku) od Vizantije to jest od Romejskog carstva su oslobodili Nemanjići 1180-e godine i dugo je bila važan centar tadašnje nemanjićke države - Stare Srbije (i ova sličnost sa Srbima je takođe slučajna)
5. srpski vlastelini Konstantin i Dragaš su 1382. godine izgubili Sofiju koju su tada zauzele Osmanlije i držali je pod svojom vlašću u narednih skoro pa 500 godina (naravno, i ovde je svaka sličnost sa Srbima idalje slučajna)
6. sve do Berlinskog kongresa, ubedljivu većinu stanovništva u i oko Sofije činili su Srbi (svakako i ovde je svaka sličnost sa Srbima apsolutno slučajna)...

Stara planina

pre 5 godina

(Iza brda, 29. septembar 2018 12:54)

Moj pradeda je pretucen ispred svoje kuce u Caribrodu (i od posledica tih batina je ubrzo umro za nepunih nedelju dana) 1963 godine od strane jugoslovenskog (srpskog) pandura i to ne zbog ikakve politike, rata, vojske, vec samo zato sto je hteo da predje ulicu na putu do svoje kuce dok je ta ulica bila zatvorena zbog nekakve biciklisticke trke. Mojoj majci nisu govorili zasto sve do 1970 i neke, vec su izmisljali da je deda "dobio sklerozu" samo da joj ne bi stvarali mrznju prema bilo kome. Isto, majka moje prababe (rodjene 1880) je umrla (poginula?) u nerazjasnjenim oklolnostima 1885. kada su Srbi prvi put usli na bugarsku teritoriju. I u cemu je poenta da se optuzuju citave nacije i narodi (u kojima postoje milioni razlicitih ljudi) zbog organizovanih psihopata koi rat, vojsku i policiju vide kao poligon da se izivljavaju nad neduznima i slabijima od sebe? I kakva bi onda bila svrha ulaska srpskih vojnika na bugarsku teritoriju, ista kao i ulazak bugarske vojske u srbiju; izivlavanje nad civilima (starcima, zenama i decom.) i slabijima od sebe od strane organizovanih psihopata?>

achitwn

pre 5 godina

krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."Које генерације?Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.
(ГМ, 29. septembar 2018 13:09)
Ako to uzmes Gavrilu, onda samo ostaje da je bio kriminalac

Labud

pre 5 godina

Pogl. Senegalce i Marokance na slici u franc vojnike. U Labuda deda rekao da su ti Senegalci (uz Srblje dakako) bili najhrabriji. Ali i i najlepši. Da su im se divili srpski vojnici ali i žene dole na jugu još više.

Komša

pre 5 godina

@Magistra vitae
1.Ha, pri poredjenju izimaš Hrvatske brojke od kraja 1943.
Kad već porediš partizandki pokret sa zapadne strane Drine moraš da uzmeš u obzir neštp drugo - taj pokret je počeo borbu kso srpski narodni bunt izazvan zverstvima Ustaša.
Tek par meseci kasnije KPJ šalje komesare da malo po malo preuzimaju te odrede i daju im komunistički karakter.
Prvih godina rata broj Srba u tim jedinicama je bio ogroman.
2. Iako je na teritoriji današmje Srbie bilo komunist pre rata,iako su čak dobijali lokalne izbore Srbi su se masovno odazivali legalnoj državnoj vojsci - JVO (Četnicima) - čak i oni koji su gajili dimpatije prema socijalizmu,Sovjetskoj Rusiji itd.(Dragiša Vasić je bio levičar a bio je u štabu DM).
3. Posle preko 1000 žrtava civilnih iz 1941. godine u Čačku,Milanovcu ,Užicu partozani su u velikoj meri prestali da budu omiljemi u Srbiji .Isto se dogodilo i u CG i Hercegovini (lijeva skretanja) i tek negde u Bosni menjaju taktiku ( uz reagovanje Georgi Dimitrova koji ih je kritikovao i tražio da prestanu).

DEDA CVETKO

pre 5 godina

"pitanje je da li se Srbija ikada demografski i psihološki oporavila od posledica tako velikog napora, tako dugog ratovanja od 1912. do 1918.", ukazuje Šarenac."

--

To pitanje se UOPSTE ne postavlja, kao sto ni niko normalan ne dovodi u pitanje cifru od 1.2 miliona srpskih zrtava. Stvaranje nakaradne zajednicke drzave - i ukidanje sopstvene, posto je Srbija VEC izgubila trecinu stanovnistva - predstavljalo je najvecu kataklizmu u istoriji srpskog naroda i mi se od te katastrofe nikada vise nismo oporavili. Stvaranje Jugoslavije u kojoj pobednik nije vise imao nikakvih prava, samo je rezultat jedne uzasno sebicne, nehumane i kratkovide politike Karadjordjevica koja nas je i dovela ovde gde smo. Jeste, ja sam siguran da su nasi vladari bili uvereni u plemenitost svoje vizije o zajednickoj drzavi u kojoj nas svi drugi mrze, ali oni su na vreme i vrlo dramaticno (Zivojin Misic) bili upozoreni da je takva jedna ideja neodrziva i da ce dovesti do odumiranja srpstva. Naravno, kao i svi nasi vladari pre i posle njih, i oni su se oglusili o mudre reci da bi 23 godine kasnije svojim bekstvom i izdajom zemlje izricito priznali svoju gresku. Jugoslavija nije preminula niti 1941. niti 1991. Ona je bila mrtvorodjence: zivela je samo nekoliko sati, na Krfu 1917.

Tacno, u toj drzavi bilo je povremeno lepo i prijatno ziveti, ali ponekad je lepo i prijatno biti i pijan i glup, pa ipak mudri ljudi se ne takmice ko ce pre da se napije i zaglupi.

legenda

pre 5 godina

Magistra vitae, ne vredi iznositi takav podatak bez navođenja izvora. Medjutim, imajte u vidu da se u istoriografiji često i teritorija BiH navodi kao NDH. Suština je da je u NDH, kao i u Srbiji pod okupacijom partizanski pokret bio u podzemlju, u Bosni mnogo rasprostranjeniji jer je konfiguracija terena to dozvoljavala.

Swarog

pre 5 godina

Ja koliko ovde iscitavam iz teksta Srbi su cinili manje od trecine saveznickih snaga, ta bitka jeste bila beznacajna u odnosu na desetine miliona po rovovima i milione poginulih u zap. Evropi. Bitna je samo nama a i tu se ocigledno preteruje. Sile osovine su kapitulirale jedino zbog zapadnog fronta gde je Nemacka u ratu (ciji cilj je bio maksimalno ljudsko i ekonomsko iznurivanje protivnika) ostala bez resursa i predala se fakticki bez izgubljene bitke. Interesantna je konstatacija da je Srbija stalno bila pod pritiskom velikih sila. Ko je poceo Balkanske ratove? Turska ili balkanske zemlje? Ko je pre togaa ratovao sa Bugarskom? Ko je dozvolio crnorukasima da vise od decenije vrsljaju po zemlji i na kraju orkestriraju sarajevski atentat? Ja ovde jedino vidim jednu malu, ku*cevitu zemljicu koja premanentno ide na zivce tim "velikim" silama...

HanSolo

pre 5 godina

Kakve saveznice smo tad imali.. Danas smo se posvađali sa svima.. Kod nas se sad govori "o maloj količini" britanskih trupa.. A ono 120000..tad smo bili prava i pravedna ozbiljna zemlja.. Danas smo za smejanje, ali to zbog užasne politike od samostalnosti od turaka.. Živa žalost! Ja sam uvek više gledao Francuze I Britance kao "braće" pre rusa.. Jednostavno živim moderan život kao oni.. A ne da pijem vodku po ceo dan kao što ljudi rade od muke u Rusiji.. I da bio sam u Rusiju pa znam.. A ne kao naši rusofili koji su videli slike iz Moskve i misle da je Rusija to.. Rusija većinom je možda za nijansu bolja od Srbije u standardu života..

drug Vucela

pre 5 godina

Opet se javljaju potomci Pavelica, Bobana, Luburica da drze predavanje ko su bili pobednici u oba svetska rata i ko su bili pravi antifasisti. Da ih nema trebalo bi ih izmisliti.

John Lackland

pre 5 godina

Mozda i deo srpske istorije na koji najvise mozemo da budemo ponosni, iako ih je bilo mnogo...preko srednjevekovne Srbije, seoba, borbe za prava, ustanaka, kneževine i kraljevine Srbije do Prvog i Drugog svetskog rata...

Magistra vitae

pre 5 godina

Ko zna dobro engleski kupite si na Amazonu knjigu When Courage Prevailed od uvažene jevrejske istoričarke dr. Esther Gitman, inače Fulbright stipendistice koja čitav život proučava NDH.
Pa da si razbijete mitomaniju koliko su Srbi bili veliki borci protiv fašizma a Hrvati zli, da je Stepinac bio zločinac, da su Draža i četnici bili dobri momci, itd.
Mi Pavelića nismo izabrali, ustaša je bilo niti 100.000 na 5 i kusur miliona Hrvata u NDH, a npr. čak 13 ustaških generala su bili Srbi od čega dvojica feldmaršali, nisu mogli više u toj vojnoj hijerarhiji.
I još jednom da napomenem, da ne bi bilo da je to ustaška propaganda, knjigu je napisala Jevrejka rodom iz Sarajeva koja je za dlaku s majkom izbjegla ustaške krvnike!

Bjelorus

pre 5 godina

@ Povijesno stimanje i nadimanje

Off topic .... ali ako govoris o ucestvovanju Hrvata u NOB prije pada Italije, drzi se cinjenica, a one kaze sljedece:

Spisak poginulih boraca na partizanskoj strani u bici na Sutjesci

Ukupno poginulih boraca- 6391

po nacionalnosti

Srba - 3222 (uglavnom banijci)
Hrvata- 2223 (uglavnom dalmatinci)
Crnogoraca- 644
Slovenaca- 2
Makedonaca- 3
Muslimana- 192
Židova- 25
Italijana- 3
Roma-1
Poljaka- 1
Nijemaca-1
Kanađana-1
neutvrđena nacionalnost- 73

Brigade s najvećim gubicima

Ukupno brojno stanje - poginulih

1 prol. 1541 - 409
2 prol. 1025 - 360
4 prol. 1471 - 456
5 crnog. 1000 (otprilike) - 396
1 dalm. 1000 (otprilike) - 564
2 dalm. 1200 - 764
3.dalm 1000 (otprilike) - 531
7 banij. 600 - 365

Poteritorijalnoj pripadnosti

Hrvatska- 3580
Bih- 1776
Crna Gora - 646
Srbija- 284
Makedonija- 3
Slovenija-3


daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..

deca komunizma

pre 5 godina

Pustimo druge nacije.. nego mi deca i unuci Solunaca, sve smo ovo znali za vreme vašeg Tite, 95% vas je učilo o proleterskim i durmitorskim brigadama.
Po meni to je najveće zlo od svega, pa i od samog rata.
Naravno, vi sad možete da se pravdate kako niste krivi jer su vas lagali, ali da li je baš tako..

Sandzaklija

pre 5 godina

Srpsi vojnici su inace 1885 po naredbi Rusa umarsirali u Bugarsku i iako nadmocni, Bugari su ih za 14 dotukli do nogu i uzeli jedan dio Srbije.

zbunjen

pre 5 godina

ajde dosta više o tim ratovima pogledajte šta se danas radi, šts rade Botovi a šta mislite da onda nije bilo Botova pa prodali bi sopstvenu decu da bi preživeli

Markoni

pre 5 godina

Bugari govore "merci" mnogo pre prvog svetskog rata, počelo je u 19-tom veku kada su počeli dobijati autonomiju od Turske. Novi građanski stalež je želeo da što više prekine veze sa turskim načinom života pa je prihvatao sve sto dolazi sa Zapada a francuski jezik je bio znak otmenosti i prestiža. Interesantno je da je francuski jezik ostavio dosta traga i u turskom jeziku jer su i turski trgovci, građanski stalež i intelektualci prihvatali ovaj jezik.
Inače, Bugari i dan danas imaju taj kompleks niže vrednosti u odnosu na Zapad, kao uostalom i ostali Balkanci, s tim što to kod njih ide do absurda.

bunjuel

pre 5 godina

ima u anglosakaonskom svetu izreka koja se može prevesti otprilike kao "pazi šta želiš". Ni nakoga se u istoriji, čini mi se, ona nije mogla primeniti bolje od Srba te 1918. Izbor između stabilnosti i prosperiteta na jednoj i puta ka nestanku za račun uglavnom onih koji nam misle zlo na drugoj strani. Velika, velika šteta.

Mile Dodik

pre 5 godina

Odmah mi sve bilo jasno kada sam na samom pocetku video broj boraca na Solunskom frontu.600000 bugarski vojnici,francuski I britanski,na hiljade kilometara udaljene drzave,300000,srpski I grcki,cije su tu zemlje,270000.Hrabri srpski narod,nesme se zaboraviti da su bili dobrovoljci iz svih srpskih zemalja Hrvatska,BiH,Crna Gora,Vojvodina.

achitwn

pre 5 godina

Tako je. Smanjujte broj zrtava. Kako u Jasenovcu tako i u velikom ratu. Novi krajevi su ovde Kosovo i Makedonija. Oni su manji srbi i nisu bas nesto ucestvovali u ratu. To su okupirane teritorije. Samo vi menjajte istoriju ona ce vam i suditi.
(ej bre, 29. septembar 2018 12:48)
Zasto mislis da to nije tacno $1.2m je nerealisticna brojka i dete bi to utvrdilo. Ti li si iz kategorije srba nebeskog naroda koji nas glorifikuje i kompromitira?

Gillespie

pre 5 godina

Čoveče, nas su svi genocidisali redom i na kraju smo mi ispali genocidni i da tražimo nešto tudje. Amateri su nas vodili u oba rata plus ovaj crnjak od rata devedesetih. Ti ne kapiraš spoljnu politiku, komunisti su ti nacionalisti, zemlja ti je do 2003. zove Jugoslavija a ovamo pokušavaš da oslobodiš srpske zemlje. Bugari su čuda činili po južnoj Srbiji, Surdulica, Toplica. Znaju zašto su tražili da Srbi ne udju tamo, sram ih bilo zauvek.

hmm

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!
(Taki, 29. septembar 2018 15:41)
Piše se "oslobađaju". 99% naroda u Hrvatskoj bi odmah potpisao da bude Austrijska provincija i "bečki konjušari", nego u nekakvu državu sa vama

Bane

pre 5 godina

Jedan od najkvalitetninih komentara povodom I svetskog rata procitah pre par dana.. Glasio je: posle I svetskog rata nestala su 4 carstva i ujedno drzava Srbija! Kakva surova istina.

Dragan Nis

pre 5 godina

Ljudi, postujmo i secajmo se nasih nevinih zrtava i nasih hrabrih ratnika branilaca I oslobodilaca, ali nemojmo trovati sadasnjost i buducnost. Nismo ni mi bezgresni I cvecke, proucite istoriju. Bugari su nam blizak narodu po mnogo cemu. Pozdrav za Bugarsku i Bugare

key and peele

pre 5 godina

evo ih jos pametnjakovica koji znaju da se u bugarskoj mersi kaze zbog 1918. na vasu pametnu zalost, to govore od 19. veka jer su gledali kako da se pozapadnjace, tj. da se odreknu turskog nasledja.

kao sto kod nas ima sijaset germanizama i frankovonih izraza, bas iz tog doba lagane modernizacije u privredi, arhitekturi, umetnosti, drzavnoj upravi.

i to kazem jer je istina. kao sto je istina da je prvi ratnicki noz u ledja bio nas 1885. kao sto je istina da je dogovor bio da makedoniju podelimo dijagonalno od ohrida do krive palanke.

kao sto je istina da su nas napali 1913. kao sto je istina da je moj cukunded poginuo 1915. na vlasini kad je njegov puk odvojen od drinske i poslat na jug da brani granicu od ocekivanog udara. ostao je na polozaju uz top, da drzi odstupnicu vecini svog bataljona i pao.

trebalo nam je 103 godine da saznamo mesto pogibije ali nam to nije pomutilo pamet da izmisljamo sta je bilo.

istina je jedna i ne navija ni za bugare ni za srbe.

Anton

pre 5 godina

U tom ratu najgore su prosli makedonci. Na njihovom se zemlju vodio rat a nisu ni imali svoju vojsku. Ono sta su imali od gerilskih jedinica VMRO:a prikljucilo se uglavnom ka bugarsku vojsku ali tamo su postali topovsko meso. Makedonsko stanovnishtvo je silom mobilisano i od strane srbske, bugarske i grcke vojske. Bratoubistveni rat za tugjih interesa. Isto kao i u drugom balkanskom ratu.

Rohas

pre 5 godina

Vidim da se spominje francuska i mercy, ali zvanicno britanija je zabranila pod pretnju ratom srpskoj vojsci ne samo da ide ka bugarskoj vec i da oslobadja pirotski kraj i ostala pogranicna podrucja zabrinuta za bezbednost bugarskoj zivlja i ostataka bugarskoj vojske

grom

pre 5 godina

daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..
(Bjelorus, 29. septembar 2018 18:34)

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.
(leni, 29. septembar 2018 23:02)

Jel ovo neki sarkazam u pokusaju? Sramota kakvi se sve komentari propustaju.

gile

pre 5 godina

Dobro pitanje 
Nisu se oni plašili da Srbi pripoje deo Bugarske Srbiji već odmazde od strane srpske vojske odnosno Tankosićevih četničkih odreda, za zlodela koja su počinili od 1915 do 1917 god. 
Istorija se ponovila i 1941. Ali 1918 saveznici a 1945 J.B. Tito su znali kako treba sa Srbima... 
Ako ne čitamo, onda i ne učimo a ako ne učimo, ništa ni ne znamo...
(čovek, 29. septembar 2018 15:44)

gde su tvoji bili, čoeče veliki?

goran

pre 5 godina

(Stojan, 29. septembar 2018 15:13) Gopodine Stojane, neke konfuzije u vezi ovog rata.



Plovdiv i Istocna Rumelija su vec proglasili ujedinjenje sa Sofijom pre nego sto je kralj Milan izvrsio svoj napad.



Gradu Slivnici. I usiljenim marsom je stiglo 150 000 (plus onih 30 000) bugarskih vojnika sa turske granice koji su resili ishod rata. Onih 30 000 su samo odolevali Srbima dok nije stiglo pojacanje.



Georgi Dimitrov se tada jos nije ni rodio, tako da se tad zvalo Caribrod a bio je u sastavu Bugarske sve do 1919, tako da to zauzimanje dimitrovgrada zvuci ko onaj citat iz filma L.S.L.G. "Bugari su usli u Sofiju"

Durshluk

pre 5 godina

Ladno niste pomenuli Makedoniju i makedonce,ni represiju,asimilaciju,borba u prvim borbenim redovima ,ni krivi ni duzni,i,to u obema stranama,zamislite....Sila Boga ne moll,sto bi se reklo.pa to ti je -kako ti je.I,sta su postigli???

Domaćin čovek

pre 5 godina

Pradeda mi je ubijen od strane Bugara. Odrastao sam mrzeći ih. Jednom mi moj dobar drug a nisam znao da mu je majka Bugarka kaže jesu stvarno strašne zločine činili ali nije počelo od Bugara. Vaš kralj je prevario Bugarskog kralja za podelu Makedonije. Jer mu se tako moglo. Bugarska je bila iscrpljena od prethodnih balkanskih i oslobodilackih ratova protiv turaka i nisu mogli tad da uđu u sukob sa Srbijom. Bes se sakupljao pa je prevara stigla na naplatu u za vas lošem trenutku.Sve je on to u blažoj formi ispričao. Pročitam malo knjiga i van zvanične istorije i zaista jeste ih kralj zavrnuo za podelu Makedonije. Opet nisam ih voleo. A nedavno pogledam Bugarsku seriju Balkanska Mafija i shvatim koliko smo slični. Ne zbog glumaca u ulogama mafijaša, već i likom smo toliko slični. Previše turske krvi svidelo nam se ili ne. Jednom rečju nema svetaca na balkanu ma kako bi želeli da smo to bili mi.

nemanja

pre 5 godina

@Bjelorus...naravno da je Dalmatinaca bilo najvise, jer svi znamo da su to katolicki Srbi,ceo Dubrovnik je bio srpski,sluzbeni jezik u Dubrovniku srpski,R. Boskovic srbin, ostrva srpska,sve do Splita,itd..zbog toga i dan danas postoji ta neka neverovatna prisnost izmedju Splita i Beograda. 70 je pola Beograda navijalo za Hajduk, a kada sam bio na Visu, mestani su mi pricali,da je 90% brakova na ostrvu izmedju Srba i Visana i da svi imaju neku rodbinu u Srbiji. Pozdrav

leni

pre 5 godina

daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..
(Bjelorus, 29. septembar 2018 18:34)

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.

Zoran Knežević

pre 5 godina

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.
(leni, 29. septembar 2018 23:02)
---------
Pa opšte je poznato da su Hrvati bili "najveći" borci i protivnici nacistima i Adolfu Hitleru. Dok su se Srbi skrivali i bili saradnici okupatora hrabri Hrvati su oslobadjali svet?! Inače, za Vašu informaciju, četnici si bili prvi pobunjenici na tlu porobljene Evrope. Ali, dobro, ima nas raznih...

Milutinovic

pre 5 godina

Prvi svetski rat - desetine miliona poginulih i unesrecenih radi ambicija i megalomanija careva i kraljeva. Kulminacija imperijalistickog ludila. Interesantno je kako se to ne posmatra kao jedan od najvecih zlocina u istoriji. Ubiti coveka na ulici je uzasan zlocin ali izazvati smrt miliona nije, Nemacki car je umro posle rata van zatvora a eno danas spomenika poslednjem Ruskom caru u Beogradu.

Tata

pre 5 godina

@key and peel: Londonski ugovor je 1915 pravljen od strane zapadnih sila da bi se, tada jos ne opredeljene drzave, Rumunija i Bugarska, privukle na stranu Antante, zato su im nudjeni Banat i Makedonija.

Nije tajna da su srbi zeleli ujedinjenje svih srpskih zemalja ali su masoni, na celu sa prestolonaslednikom Aleksandrom (covekom koji je kasnije proterao rodjenog dedu, kralja Nikolu Petrovica), prevladali. Tako je "Srpska vlada", 7-12-1915 na zasedanju u Nisu, ratnoj prestonici Srbije, donela odluku o ciljevima rata - ujedinjenje juznih slovena i stvaranje zajednicke drzave. Sada znamo, bila je to istorijski najpogubnija odluka za srpski korpus, ikada.

krambambuli panč

pre 5 godina

@Mladen Mladenović
Upravo u Vašem komentaru je suština srpske poltronske naravi. Umesto da osudimo zločince koji su nam poharali i pobili i da im debelo naplatimo , mi smo ih prigrlili "kao braću" (bugari, šiptari, hrvati, ...), a naše žrtve smo pripisali "višoj sili", pljunuli na njih, gurnuli ih u zapećak i nastavili da se "ližemo" s, kojekakvim, pobednicima i slavodobitnicima.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

dalmatinci nisu hrvati, a pogotovo to nisu bili 1941, Dalmacija je pripojena hrvatskoj yek u jugoslavijij, znaci posle 1918, tako da do 1940 mnogi od njih su jos uvek znali ko su i sta su

Pedja

pre 5 godina

Car Vilhelm je, ogorčen, poslao telegram bugarskom caru: “62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!”
Deo srpske vojske, prva armija (62000) je imala ogroman uticaj na proboj fronta. Time je Solunski front izgubio status sporednog fronta.

i neka je

pre 5 godina

"a krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."

Које генерације?
Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.
(ГМ, 29. septembar 2018 13:09)

Željeli ali su pod krinkomujedinjenja zamišljali, to je sad naše. Zbog takvog razmišljanja jednog naroda koji se smatrao najbrojnijim i time najpozvanijim da odlučuje u ime svih ostalih se i raspala Jugoslavija.

rohas

pre 5 godina

Moj pradeda je bio solunac, i ovo sto ti tvrdis je apsolutna i zlonamerna neistina. O Francuzima i Britancima je uvek pricao sa postovanjem, govoreci da on ne bi doziveo unuke da nije bilo njih.
A kad god bi spomenuo Ruse, pljunuo bi i posle produzio sa pricom.
(Solunac, 30. septembar 2018 10:24)

Tvoj deda solunac i ti verovatno niste bili upuceni u politicku pozadinu sukoba, Britanci jesu pretili Srbiji ratom ukoliko krenu u oslobadjanje Pirotskog kraja, ja sam odatle, prouci malo dokumente a ako te mrzi pogledaj na ytb snimak WW1 every day na karti i prati kretanje srpske vojske pa se posle javi

Draco

pre 5 godina

Zahvaljujem B92 na korektnom i uravnoteženom teksu o događajima od pre 100 godina. Nažalost,sudeći po komentarima tekst je malo ko i pročitao. Po pravilu teme o "Velikom" ratu privlače raznorazne patriJote serBske, branitelje srBstva i interesa srBskih da zatrpaju komentarim temu sa svojim nebulozniim tumačenjima istorije, patriotsko patetisanje i ostrašćenim i šovinističkim zaklinjanjem na osvetu prema narodima i ljudima koji više nemaju nikakve veze ni sa čim. Istoričar Šarenac je poenuo preteranu glorifikaciju Prvog rata u međuratnom periodu. To nije ništa kada se pogleda u 2018 godina. Prvi rat je podignut na mitsko-religiozni nivo. Samo hagiografsko pisanje o njemu dolazi u obzir li "mrziš Srbe"...

Solunac

pre 5 godina

Vidim da se spominje francuska i mercy, ali zvanicno britanija je zabranila pod pretnju ratom srpskoj vojsci ne samo da ide ka bugarskoj vec i da oslobadja pirotski kraj i ostala pogranicna podrucja zabrinuta za bezbednost bugarskoj zivlja i ostataka bugarskoj vojske
(Rohas, 29. septembar 2018 17:40)

Moj pradeda je bio solunac, i ovo sto ti tvrdis je apsolutna i zlonamerna neistina. O Francuzima i Britancima je uvek pricao sa postovanjem, govoreci da on ne bi doziveo unuke da nije bilo njih.
A kad god bi spomenuo Ruse, pljunuo bi i posle produzio sa pricom.

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Jednostavno cela prica se svodi da nista od Srbije nije postojalo pre 45 god i time je do dan danas konunizam(jer ovo od komunizma nema ni K), ustvari lopovi i razbojnici da bi opravdali svoju pljacku opravdali ne spominju nista pre drugog svedskog rata, pa kad mi ne postujemo zasto bi nas i svet postovao a opet vracam se sve je samo zbog pljacke i otimanja od 45 te , na kraj krajeva ko i danasnja vlast (deca danas vladaju komunista, svi do jednoga).

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Kao neko ko ima i grčke krvi - grčke pretke - kao neko čiji su pomenuti grčki preci dobrim delom poticali iz oblasti poznate pod imenom Θράκη, a odakle su ih proterali upravo pripadnici tog Turkic naroda kog neki pogrešno svrstavaju među Slavene, ali i čija je porodica imala rođake Srbe u jugoistočnoj Srbiji - ključna reč imala; oni sretniji su proterani, oni manje sretni su stradali u pokoljima koje su effing Bugari sprovodili u više navrata tokom XVII, XVIII i XIX veka i tokom okupacije - mogu samo lamentirati nad činjenicom da je ovaj pakt potpisan, odnosno nad činjenicom da su srpski vojnici sprečeni u tome da uđu u Bugarsku i da exact revenge (righteous vengeance). Bugari su svoja zlodela ponovili u WWII, a i dan danas imaju teritorijalne pretenzije na teritoriju Srbije, ali i Grčke, pa i BJRM. Čak svojataju i istoriju Srbije. Lets face it - mislim da se ni Srbi, ni Grci ne bi bunili kada bi se pojavio neki novi Βασίλειος Βουλγαροκτόνος. Nešto mi govori ni da (BJR)Makedonci ne bi zaista imali problem s tim.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Sandzaklija

pre 5 godina

hajde ne zanosite se. Bio je Municijski strajk u Njemackoj, tako da su se Nijemci povukli bez ispaljenog metka i planski. Sto lazete da ste ikopa pobijedili? Napredovali su brze nego ste vi htjeli. mislili ste da ce Vam Nis biti glavni grad, ali ne bi.

...

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!
(Taki, 29. septembar 2018 15:41)

ajde nemojte nas više nikada "oslobađati" molim vas. hvala.

key and peele

pre 5 godina

@stojan

tako je, to je prvi noz u ledja.

medjutim, bugari nisu zauzeli caribrod (dimitrovgrad) vec ga oslobodili. to mesto je nase postalo tek 1919.

zanimljivo je da je par godina posle slivnice na inicijativu staresine caribroda podignut pametnik, spomenik bratoubilackom ratu 1885.

Vaka

pre 5 godina

Svaka nacija svoje subjektivno velica. Austrougarska je puno prije 1914.i rata planirala da hrvatima da puno veca prava i ovlasti kako bi blokirala madjare. Pa to su samiFranjo Josip I. I njegov nasljednik javno gvorili. Sad ne znam npr da li su srbi imali takva prava u Osmanskom carstvu? Naravno da nisu. Bio je i 90ih intervju jednog od nasljednika Habsburga koji je o tome govorio. Samo naravno da vi te stvari ne ucite u skoli, jer vam ne ide u prilog.

Isto tako treba napomenuti da je Osmansko carstvo pocelo propadati kada je poceo napad na njega. Npr u I.balkanskom ratu bugari su dali 600 000 vojnika, a srbija oko 350 000...to je velika razlika...ali to obilazite jer vam ne ide u prilog

Timocanin

pre 5 godina

(Povijesno štimanje i nadimanje, 29. septembar 2018 15:19)

Pazi da ne pustis vetar od toliko nadimanja.
90% Dalmacije je bilo u partizanima, tj. cistih Hrvata i Dalmatinaca.

vox

pre 5 godina

5.Cifra od 200000 Srba u partizanskoj vojsci je podignuta nasilnom regrutacijom i slanjem na Sremski front bez obuke što je rezultiralo velikom pogibijom mladeži.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Treća Srbija, 29. septembar 2018 13:40)

U proboj su slani četnici koji tih dana masovno pristupaju NOV kao i ukrainski kolabrocionisti koje dovode Sovjeti. Jednim udarcem dvije muhe.

nn

pre 5 godina

zasto ovoliko Francuza,jel moze netko da objasni koja je njihova tocno uloga bila jel nevidim da su oni ostvarili poslje neki utjecaj na Balkanu iako su pobjedili,jer nevjerujem da su slali toliko vojnika samo da bi pomogli Grcima,Srbima ili vec kome

key and peele

pre 5 godina

@hammer

ovi silni lajkovi koje si dobio govore zasto je tupavi narod pojurio da podrzi demonstracije 27. marta, da podrzi tenkove koji jure ka vukovaru, koji je lepio mete na sebe 1999 i kojo sad grokce na zadrugu i ono drugo smece od rijalitija, sad mi stade mozak kako se zove.

das im mrvu istine i obmotas je planinom opsena i oni veruju.

key and peele

pre 5 godina

@tata

ne, londonski ugovor je pravljen sa se zadovolji italija i prevuce od nemaca na stranu antante.

sa rumunima je napravljen poseban dogovor oko banata,

dok je sa bugarima opipavan puls, ali je septembar 1915. pokazao da su germanska obecanja uverljivija.

mi niskom deklaracijom 1914, dakle godinu pre, krecemo u oslobodjenje brace kao sa zvanicnim stavom. on je u sebi imao trostruku notu: kulturoloski romantizam, zelja da se posle turskog odbaci i austrijski jaram, ekonomsku, da se ujednaci i uveca zajednicko trziste, i stratesku komponentu, da se austrija udalji od beograda i srba sto dalje jer niko nije bio ohol da misli da ce carstvo nestati. samo se zelelo da je sto dalje i da je sto vise slovena slobodno kako bi sto manje tih slovena bilo korisceno protiv srbije.

ali da to razumes, moras imati odredjenu sirinu.

ime

pre 5 godina

"Zivot coveka na Balkanu",
Stanislav Krakov

Knjiga mozda bolja i od "Srpske trilogije".

Na temu.

Zaprepastili bi se kakvia su desavanja i Srbi od Albanije do Istre. A gde su danas i u kojim granicama.

Dragan

pre 5 godina

Carstva su nastajala i nestajala, iskoristili smo priliku, nadam se da nam ni sledeća neće promaći. Sa ovakvim rukovodstvom koje je već odabralo stranu - sumnjam.

Magistra vitae

pre 5 godina

Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji.
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma.
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata.
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!

Magistra vitae

pre 5 godina

Ko zna dobro engleski kupite si na Amazonu knjigu When Courage Prevailed od uvažene jevrejske istoričarke dr. Esther Gitman, inače Fulbright stipendistice koja čitav život proučava NDH.
Pa da si razbijete mitomaniju koliko su Srbi bili veliki borci protiv fašizma a Hrvati zli, da je Stepinac bio zločinac, da su Draža i četnici bili dobri momci, itd.
Mi Pavelića nismo izabrali, ustaša je bilo niti 100.000 na 5 i kusur miliona Hrvata u NDH, a npr. čak 13 ustaških generala su bili Srbi od čega dvojica feldmaršali, nisu mogli više u toj vojnoj hijerarhiji.
I još jednom da napomenem, da ne bi bilo da je to ustaška propaganda, knjigu je napisala Jevrejka rodom iz Sarajeva koja je za dlaku s majkom izbjegla ustaške krvnike!

x

pre 5 godina

opet mitomanija... poslednji put 1885 kad su srpski vojnici hteli da udju u bugarsku, posle 2 nedelje su imali bugarsku vojsku (podrzanu od strane srpske brace - rusa) nadomak nisa, pa je morala austrougarska (tadasnji saveznik obrenovica) diplomatskim putem da spreci dalji prodor bugara

Sandzaklija

pre 5 godina

hajde ne zanosite se. Bio je Municijski strajk u Njemackoj, tako da su se Nijemci povukli bez ispaljenog metka i planski. Sto lazete da ste ikopa pobijedili? Napredovali su brze nego ste vi htjeli. mislili ste da ce Vam Nis biti glavni grad, ali ne bi.

Sandzaklija

pre 5 godina

Srpsi vojnici su inace 1885 po naredbi Rusa umarsirali u Bugarsku i iako nadmocni, Bugari su ih za 14 dotukli do nogu i uzeli jedan dio Srbije.

achitwn

pre 5 godina

Tako je. Smanjujte broj zrtava. Kako u Jasenovcu tako i u velikom ratu. Novi krajevi su ovde Kosovo i Makedonija. Oni su manji srbi i nisu bas nesto ucestvovali u ratu. To su okupirane teritorije. Samo vi menjajte istoriju ona ce vam i suditi.
(ej bre, 29. septembar 2018 12:48)
Zasto mislis da to nije tacno $1.2m je nerealisticna brojka i dete bi to utvrdilo. Ti li si iz kategorije srba nebeskog naroda koji nas glorifikuje i kompromitira?

Anton

pre 5 godina

U tom ratu najgore su prosli makedonci. Na njihovom se zemlju vodio rat a nisu ni imali svoju vojsku. Ono sta su imali od gerilskih jedinica VMRO:a prikljucilo se uglavnom ka bugarsku vojsku ali tamo su postali topovsko meso. Makedonsko stanovnishtvo je silom mobilisano i od strane srbske, bugarske i grcke vojske. Bratoubistveni rat za tugjih interesa. Isto kao i u drugom balkanskom ratu.

key and peele

pre 5 godina

koliko mi se povraca od poluidiota koji se lacaju londonskog ugovora.

u skoli blentavi, kidali sa casova, bacali seljacke fore, pametni kao muska jagnjad, a sas naprasni istoricari i stratezi.

prvo, londonski ugovor nismo znali po sadrzaju, od nas se krio. drugo, pominjan je deo jadranske obale u formi da ce ga deliti srbija, crna gora i hrvatska. trece, slavonije nema, a za bosnu se pominje plebiscit.

banat ceo je vec bio obecan rumunima, dakle do tise i borce, dok smo bugarima trebali da damo makedoniju, kao sto je i bilo dogovoreno sa bugarima 1912.

dakle, da makedoniju damo sigurno, da banat ode rumunima sigurno, da dobijemo deo jadrana ali ne znamo sta i da bude referendum u bosni, gde su vecina katolici sa muslimanima koji bi bili protiv.

i povrh svega, nismo znalo za sadrzaj.

dakle imali bi goru granicu od republike srpske a austeougarska bi opstala. i mislis da je, sve i da smo znali tacan sadrzaj, bilo logicno pristati na njega, kleti prosecni srbine?

jugoslavija je bila najbolje moguce resenje za srbiji, ali se nismo ljudski dogovorili sa hrvatima i/ili aleksandar nije poziveo dovoljno dugo.

Swarog

pre 5 godina

Ja koliko ovde iscitavam iz teksta Srbi su cinili manje od trecine saveznickih snaga, ta bitka jeste bila beznacajna u odnosu na desetine miliona po rovovima i milione poginulih u zap. Evropi. Bitna je samo nama a i tu se ocigledno preteruje. Sile osovine su kapitulirale jedino zbog zapadnog fronta gde je Nemacka u ratu (ciji cilj je bio maksimalno ljudsko i ekonomsko iznurivanje protivnika) ostala bez resursa i predala se fakticki bez izgubljene bitke. Interesantna je konstatacija da je Srbija stalno bila pod pritiskom velikih sila. Ko je poceo Balkanske ratove? Turska ili balkanske zemlje? Ko je pre togaa ratovao sa Bugarskom? Ko je dozvolio crnorukasima da vise od decenije vrsljaju po zemlji i na kraju orkestriraju sarajevski atentat? Ja ovde jedino vidim jednu malu, ku*cevitu zemljicu koja premanentno ide na zivce tim "velikim" silama...

ej bre

pre 5 godina

Tako je. Smanjujte broj zrtava. Kako u Jasenovcu tako i u velikom ratu. Novi krajevi su ovde Kosovo i Makedonija. Oni su manji srbi i nisu bas nesto ucestvovali u ratu. To su okupirane teritorije. Samo vi menjajte istoriju ona ce vam i suditi.

KOSIGNAS

pre 5 godina

Sandžaklija

Ono kada pripadnik ,,nacije" bez istorije, diskutuje o naciji sa jednom od najbogatijih istorija u Evropi. Pripadnik nacije nastale voljom silnika 1995 godine u bazi USAF ,,R. Paterson" u gradiću Dejton. Pre toga Muslimani, od tada Bošnjaci, sada bi Bosanci. Najviše 20 godina pod jednim imenom, navikli da ime stalno menjaju kako se koja sila pojavi u svetu, tako joj i ime prilagođavaju, sve nebi li dobili privilegije i benifite koje su izgubili proterivanjem Turaka i Austrougara sa ovih prostora.Pa pljuju one koji su ih poštedeli i pružili im bratsku ruku, što su ih oslobodili gospodara. Naviklo to da uvek ima gazdu, pa to ti je. E sada, jedan takav diskutuje o istoriji najčasnijeg i najslobodarskijeg naroda u Evropi.

Bjelorus

pre 5 godina

@ Povijesno stimanje i nadimanje

Off topic .... ali ako govoris o ucestvovanju Hrvata u NOB prije pada Italije, drzi se cinjenica, a one kaze sljedece:

Spisak poginulih boraca na partizanskoj strani u bici na Sutjesci

Ukupno poginulih boraca- 6391

po nacionalnosti

Srba - 3222 (uglavnom banijci)
Hrvata- 2223 (uglavnom dalmatinci)
Crnogoraca- 644
Slovenaca- 2
Makedonaca- 3
Muslimana- 192
Židova- 25
Italijana- 3
Roma-1
Poljaka- 1
Nijemaca-1
Kanađana-1
neutvrđena nacionalnost- 73

Brigade s najvećim gubicima

Ukupno brojno stanje - poginulih

1 prol. 1541 - 409
2 prol. 1025 - 360
4 prol. 1471 - 456
5 crnog. 1000 (otprilike) - 396
1 dalm. 1000 (otprilike) - 564
2 dalm. 1200 - 764
3.dalm 1000 (otprilike) - 531
7 banij. 600 - 365

Poteritorijalnoj pripadnosti

Hrvatska- 3580
Bih- 1776
Crna Gora - 646
Srbija- 284
Makedonija- 3
Slovenija-3


daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..

Durshluk

pre 5 godina

Ladno niste pomenuli Makedoniju i makedonce,ni represiju,asimilaciju,borba u prvim borbenim redovima ,ni krivi ni duzni,i,to u obema stranama,zamislite....Sila Boga ne moll,sto bi se reklo.pa to ti je -kako ti je.I,sta su postigli???

HanSolo

pre 5 godina

Kakve saveznice smo tad imali.. Danas smo se posvađali sa svima.. Kod nas se sad govori "o maloj količini" britanskih trupa.. A ono 120000..tad smo bili prava i pravedna ozbiljna zemlja.. Danas smo za smejanje, ali to zbog užasne politike od samostalnosti od turaka.. Živa žalost! Ja sam uvek više gledao Francuze I Britance kao "braće" pre rusa.. Jednostavno živim moderan život kao oni.. A ne da pijem vodku po ceo dan kao što ljudi rade od muke u Rusiji.. I da bio sam u Rusiju pa znam.. A ne kao naši rusofili koji su videli slike iz Moskve i misle da je Rusija to.. Rusija većinom je možda za nijansu bolja od Srbije u standardu života..

vox

pre 5 godina

5.Cifra od 200000 Srba u partizanskoj vojsci je podignuta nasilnom regrutacijom i slanjem na Sremski front bez obuke što je rezultiralo velikom pogibijom mladeži.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Treća Srbija, 29. septembar 2018 13:40)

U proboj su slani četnici koji tih dana masovno pristupaju NOV kao i ukrainski kolabrocionisti koje dovode Sovjeti. Jednim udarcem dvije muhe.

Treća Srbija

pre 5 godina

1.Koliko je partizana i kakav je bio nacionalni sastav u jesen 1941. ili u 1942. u Hrvatskoj kad je bilo gusto? posle sloma Italije Hrvati prelaze u partizane da bi sprali zločine, izbegli sudbu poraženih fašista, dočepali se Italijanske teritorije i etnički očistili Italijane iz Dalmacije i da bi nastavili svoju antisrpsku politiku ovog puta sa petokrakom.
2.Zaboravljaš da je najveći broj vojno sposobnih Srba bio u nemačkom zarobljeništvu.
3.Zaboravljaš da je odmazda 100 za jednog važila samo u Srbiji
4.Četnici su takodje legitimna antifašistička vojska, čak bih dodao jedina legalna sa vodjom ucenjenim od strane Nemaca.
5.Cifra od 200000 Srba u partizanskoj vojsci je podignuta nasilnom regrutacijom i slanjem na Sremski front bez obuke što je rezultiralo velikom pogibijom mladeži.

Taki

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!

leni

pre 5 godina

daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..
(Bjelorus, 29. septembar 2018 18:34)

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.

Jedite xovna

pre 5 godina

srpska istorija....svaka ima lazi ali kao srpska ni jedna
(prva ljubav)
Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji.
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma.
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata.
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!
(Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)Usrase se u lazima.

achitwn

pre 5 godina

krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."Које генерације?Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.
(ГМ, 29. septembar 2018 13:09)
Ako to uzmes Gavrilu, onda samo ostaje da je bio kriminalac

Stara planina

pre 5 godina

(Iza brda, 29. septembar 2018 12:54)

Moj pradeda je pretucen ispred svoje kuce u Caribrodu (i od posledica tih batina je ubrzo umro za nepunih nedelju dana) 1963 godine od strane jugoslovenskog (srpskog) pandura i to ne zbog ikakve politike, rata, vojske, vec samo zato sto je hteo da predje ulicu na putu do svoje kuce dok je ta ulica bila zatvorena zbog nekakve biciklisticke trke. Mojoj majci nisu govorili zasto sve do 1970 i neke, vec su izmisljali da je deda "dobio sklerozu" samo da joj ne bi stvarali mrznju prema bilo kome. Isto, majka moje prababe (rodjene 1880) je umrla (poginula?) u nerazjasnjenim oklolnostima 1885. kada su Srbi prvi put usli na bugarsku teritoriju. I u cemu je poenta da se optuzuju citave nacije i narodi (u kojima postoje milioni razlicitih ljudi) zbog organizovanih psihopata koi rat, vojsku i policiju vide kao poligon da se izivljavaju nad neduznima i slabijima od sebe? I kakva bi onda bila svrha ulaska srpskih vojnika na bugarsku teritoriju, ista kao i ulazak bugarske vojske u srbiju; izivlavanje nad civilima (starcima, zenama i decom.) i slabijima od sebe od strane organizovanih psihopata?>

Labud

pre 5 godina

Pogl. Senegalce i Marokance na slici u franc vojnike. U Labuda deda rekao da su ti Senegalci (uz Srblje dakako) bili najhrabriji. Ali i i najlepši. Da su im se divili srpski vojnici ali i žene dole na jugu još više.

ГМ

pre 5 godina

"a krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."

Које генерације?
Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.

zbunjen

pre 5 godina

ajde dosta više o tim ratovima pogledajte šta se danas radi, šts rade Botovi a šta mislite da onda nije bilo Botova pa prodali bi sopstvenu decu da bi preživeli

Zoran Janjic

pre 5 godina

Svi Bugari su tada naučili samo jednu francusku reč - a to je "merci", u znak ogromne zahvalnosti što su francuski vojnici "sačuvali" bugarske od očajnih srpskih vojnika željnih osvete za zločine koje je neprijatelj počinio nad nedužnim i nejakim srpskim življem. Da nije bilo tih "mirovnjaka" koji su mnogo godina kasnije postali krvavi agresori protiv "prijateljskog" srpskog naroda, bugarska vojska bi bila zbrisana sa teritorije istočne Evrope. Svako ko je bio na Srpskom vojničkom groblju morao bi da zna ove istorijske činjenice iskazane od ljudi koji čuvaju svetlu srpsku istoriju.

Hammer

pre 5 godina

Za ove što misle da mnogo znaju i van konteksta ovog teksta pominji srpsko-bugarski rat iz 1885-e godine, evo i nekoliko činjenica o Sofiji:

1. antički naziv za Sofiju bio je Serdika ili Serdovo, navodno po nekakvom trašanskom plemeni Serdi koji su tu živeli (svaka sličnost sa Srbima je slučajna)
2. oko Sofije se i dan danas nalazi jedan planinski prevoj koji nosi naziv Srbovec (svaka sličnost sa Srbima je slučajna)
3. Sofija je dobila naziv po crkvi Svete Sofije koju je sazidao kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić, gde se i danas čuvaju njegove mošti i to u istoj toj crkvi koja danas pripada BPC i koja se zove "Crkva Svete Nedelje", a koji bugarski vernici u znak poštovanja prema Milutinu Nemanjiću nazivaju crkva "Svetog kralja" (takođe je i ovde svaka sličnost sa Srbima sasvim slučajna)
4. Sofiju (tada Serdiku) od Vizantije to jest od Romejskog carstva su oslobodili Nemanjići 1180-e godine i dugo je bila važan centar tadašnje nemanjićke države - Stare Srbije (i ova sličnost sa Srbima je takođe slučajna)
5. srpski vlastelini Konstantin i Dragaš su 1382. godine izgubili Sofiju koju su tada zauzele Osmanlije i držali je pod svojom vlašću u narednih skoro pa 500 godina (naravno, i ovde je svaka sličnost sa Srbima idalje slučajna)
6. sve do Berlinskog kongresa, ubedljivu većinu stanovništva u i oko Sofije činili su Srbi (svakako i ovde je svaka sličnost sa Srbima apsolutno slučajna)...

...

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!
(Taki, 29. septembar 2018 15:41)

ajde nemojte nas više nikada "oslobađati" molim vas. hvala.

REciprocitet je majka

pre 5 godina

Nas pristanak na taj uslov je jedna od velikih gresaka.
Trebalo se oglusiti par nedelja na taj zahtev i izvrsiti reciprocitet u onome sto su Bugari radili nama po juznoj i istocnoj Srbiji.
Isto je trebalo i na podrucju AU monarhije raditi, i nikakvu Jugoslaviju ne stvarati.
Danas bismo bili svoji na svome, kao sto su drugi narodi pravili sebi drzavu i nezavisno od toga da li su pod komunizmom ili kapitalizmom danas - nemaju ta nacionalna pitanja otvorena, dok mi imamo probleme 19. veka i dalje.

i neka je

pre 5 godina

"a krajem rata otvoren je put ujedinjenju sa drugim Južnim Slovenima, o čemu su “maštale generacije”."

Које генерације?
Ми смо убијеђени да смо маштали о томе, уствари народ то уопште није желио.
(ГМ, 29. septembar 2018 13:09)

Željeli ali su pod krinkomujedinjenja zamišljali, to je sad naše. Zbog takvog razmišljanja jednog naroda koji se smatrao najbrojnijim i time najpozvanijim da odlučuje u ime svih ostalih se i raspala Jugoslavija.

Timocanin

pre 5 godina

(Povijesno štimanje i nadimanje, 29. septembar 2018 15:19)

Pazi da ne pustis vetar od toliko nadimanja.
90% Dalmacije je bilo u partizanima, tj. cistih Hrvata i Dalmatinaca.

gile

pre 5 godina

Dobro pitanje 
Nisu se oni plašili da Srbi pripoje deo Bugarske Srbiji već odmazde od strane srpske vojske odnosno Tankosićevih četničkih odreda, za zlodela koja su počinili od 1915 do 1917 god. 
Istorija se ponovila i 1941. Ali 1918 saveznici a 1945 J.B. Tito su znali kako treba sa Srbima... 
Ako ne čitamo, onda i ne učimo a ako ne učimo, ništa ni ne znamo...
(čovek, 29. septembar 2018 15:44)

gde su tvoji bili, čoeče veliki?

hmm

pre 5 godina

E ovo treba da procitaju Hrvati i Slovenci, i da ljube u d...e Srbe zato sto imaju svoje drzave, inace bi sada bili Madjari i Austrijanci svi do jednog! Da su sve ovo znali srpski ratnici i heroji 1918te, verujem da nikome od njih ne bi padalo na pamet da idu dalje da oslobadjaju hrvate i slovence! Pogan narod nema sta, odlicno ih je pre 100 g opisao Mišić!
(Taki, 29. septembar 2018 15:41)
Piše se "oslobađaju". 99% naroda u Hrvatskoj bi odmah potpisao da bude Austrijska provincija i "bečki konjušari", nego u nekakvu državu sa vama

Gru

pre 5 godina

Sta traze Hrvati u ovim komentarima? Drze lekcuju kako je Jasenovac bio odmataliste i kako su se oni borili protiv Nemaca u 2 sv. ratu, a Srbi. Ti ljudi su toliko bestidni da je to uzasno!

dragan

pre 5 godina

Isto kao u Titovo vreme, skrivala se istina o Srbiji i Srpskoj vojsci, stradanjima i podvizima. Ako hoces da unistis neki narod, samo mu oduzmi istoriju.d

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nas pristanak na taj uslov je jedna od velikih gresaka. 
Trebalo se oglusiti par nedelja na taj zahtev i izvrsiti reciprocitet u onome sto su Bugari radili nama po juznoj i istocnoj Srbiji. 
.
(REciprocitet je majka, 29. septembar 2018 14:21)


Dakle, trebalo je i mi da malo ubijamo civile, danas bi bili bolji ljudi? O Bože.

Draco

pre 5 godina

Zahvaljujem B92 na korektnom i uravnoteženom teksu o događajima od pre 100 godina. Nažalost,sudeći po komentarima tekst je malo ko i pročitao. Po pravilu teme o "Velikom" ratu privlače raznorazne patriJote serBske, branitelje srBstva i interesa srBskih da zatrpaju komentarim temu sa svojim nebulozniim tumačenjima istorije, patriotsko patetisanje i ostrašćenim i šovinističkim zaklinjanjem na osvetu prema narodima i ljudima koji više nemaju nikakve veze ni sa čim. Istoričar Šarenac je poenuo preteranu glorifikaciju Prvog rata u međuratnom periodu. To nije ništa kada se pogleda u 2018 godina. Prvi rat je podignut na mitsko-religiozni nivo. Samo hagiografsko pisanje o njemu dolazi u obzir li "mrziš Srbe"...

Mile Dodik

pre 5 godina

Odmah mi sve bilo jasno kada sam na samom pocetku video broj boraca na Solunskom frontu.600000 bugarski vojnici,francuski I britanski,na hiljade kilometara udaljene drzave,300000,srpski I grcki,cije su tu zemlje,270000.Hrabri srpski narod,nesme se zaboraviti da su bili dobrovoljci iz svih srpskih zemalja Hrvatska,BiH,Crna Gora,Vojvodina.

Znate li nekog pesnika danas i ako ih znate jesu li svi autosovinisti

pre 5 godina

Prica kaze da je 1919.godine poslednji kontigent sa srpskim dobrovoljcima koje su dolazile iz carske rusije, pa onda zbog gradjanskog rata koji su izazvali boljsevici oplovise citav svet, stigla preko istanbula bas u bugarsku. Voz je u sofiji imao dva sata pauze. Rezervni porucnik naredio je da vojnici stanu u stroj i marsiraju kroz centar sofije, jer se tu u centru nalaze mosti svetog kralja milutina! Jedina pocast u istoriji koju si srpski vojnici odali kralju milutinu u istoriji! Po zavrsetku te "smotre" vratili su se u voz pa u beograd. Bugari su bili konsternirani!! Pisali su protestne note u beograd. Nacelnik generalstaba bojovic je rekao, kad tog oficira ne smem da odlikujem, necu ga ni kazniti. Poslanik u sofiji, pesnik rakic, ne bez simpatija rekao je da je to gest koji si bugari zasluzili drzanjem u ratu i da je tako nesto mogao da izvede samo jedan pesnik. Da, pesnik! Taj porucnik koji je organizovao smortu i mars kroz sofiju bio je stanislav vinaver. Ne znate ko je on? E zato sigurno znate ko su bili vladimir nazor i dobrisa cesaric. Zato su danas siptari zauzeli gazivode....

Povijesno štimanje i nadimanje

pre 5 godina

@ Magistra vitae

A koliko je Hrvata bilo u partizanima pre pada Italije? Bilo ih je kao i na početku rata. Manje od 1%. To je sasvim normalno. Zašto bi neko ratovao protiv svoje države?

.орг

pre 5 godina

@ Magistra vitae
...а усташке униформе су заправо носили срби. настави да гледаш hrt-ов tv kalendar.

Gangula

pre 5 godina

Pošto ste toliko opsjednuti 2. svjetskim ratom, u komentarima na bilo koju temu spomenete Jasenovac i NDH pa taman da je riječ o dalmatinskoj kuhinji. 
Pa kako ste uvjereni da ste bili veliki antifašisti i dobri momci u tom ratu evo vam egzaktni podaci koliko ste bili zapravo borci protiv fašizma. 
Krajem 1943. u Srbiji je bilo samo 22.000 partizana da bi ih 1944. bilo čak 204.000, sjetili se najednom pred kraj rata. 
U Hrvatskoj je krajem 1943. bilo 122.000 partizana od čega 60.4% Hrvata i 28.64% Srba!
(Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)
Čak i da su tačni podaci koje ste izneli o procentima učešća partizana u Hrvatskoj ispada da je bilo oko 70000 hrvatskih partizana i oko 35000 Srba. Ako pogledate kakav je odnos u procentima stanovništva u Hrvatskoj ova činjenica nimalo ne ide u prilog Hrvata.

čovek

pre 5 godina

Pojasnite zbog cega su Bugari imali taj uslov,i kako su to vratli u Drugom svetskom ratu!
(micko, 29. septembar 2018 12:50)

Dobro pitanje
Nisu se oni plašili da Srbi pripoje deo Bugarske Srbiji već odmazde od strane srpske vojske odnosno Tankosićevih četničkih odreda, za zlodela koja su počinili od 1915 do 1917 god.
Istorija se ponovila i 1941. Ali 1918 saveznici a 1945 J.B. Tito su znali kako treba sa Srbima...
Ako ne čitamo, onda i ne učimo a ako ne učimo, ništa ni ne znamo...

Vaka

pre 5 godina

Svaka nacija svoje subjektivno velica. Austrougarska je puno prije 1914.i rata planirala da hrvatima da puno veca prava i ovlasti kako bi blokirala madjare. Pa to su samiFranjo Josip I. I njegov nasljednik javno gvorili. Sad ne znam npr da li su srbi imali takva prava u Osmanskom carstvu? Naravno da nisu. Bio je i 90ih intervju jednog od nasljednika Habsburga koji je o tome govorio. Samo naravno da vi te stvari ne ucite u skoli, jer vam ne ide u prilog.

Isto tako treba napomenuti da je Osmansko carstvo pocelo propadati kada je poceo napad na njega. Npr u I.balkanskom ratu bugari su dali 600 000 vojnika, a srbija oko 350 000...to je velika razlika...ali to obilazite jer vam ne ide u prilog

Slobodan

pre 5 godina

Moj cukundeda je poginuo u Albaniji, Dok njegova tri sina, menju kojima je i moj paradeda su bili na Krfu, i ucestvovali u proboju solunskog fronta i svi preziveli. Mog dedu po majci su Nemci zarobili na zeleznickoj stanici u Pancevu i poslali u logor, gde je bio 4 godine do oslobadjanja od strane Rusa. Vratio se ziv i ziveo 80 godina. To su bili junaci. Slava im. I posle svega ja treba da slusam neke kvazi istoricare, gde ce me ubedjivati sta se dogadjalo i da me ubedjuju ko su mi prijatelji. NE TREBA HVALA.

Stojan

pre 5 godina

1885 kad su srpski vojnici hteli da udju u bugarsku su imali bugarsku vojsku (podrzanu od strane srpske brace - rusa), pa je morala austrougarska diplomatskim putem da spreci prodor bugara
(x)
Kontroverzno je to oko Bugara i Rusa kao saveznika. Tog novembra 1885. Bugari i Rusi su stvarno bili saveznici. Medjutim, Bugari su hteli da oslobode Istočnu Rumeliju (oblast oko grada Plovdiva) od Turaka. Tada su Rusi bili u odličnim odnosima sa Turcima. Rusija je zabranila Bugarskoj da napada Plovdiv i kada je Bugarska odbila, Rusija joj je uvela sankcije. Povukla je svu pomoć i savetnike iz Bugarske. Bugare to nije pokolebalo već su sa 30,000 vojnika okružili Plovdiv, spremni za napad. Videvši da je bugarska vojska kod Plovdiva, daleko od Sofije, Srbija je odlučila da iznenada, bez objave rata, sa 60,000 vojnika udje u Bugarsku, zauzme Sofiju i postavi marionetsku vladu. Bugari su bili šokirani napadom Srbije sa ledja i bez objave rata, ali su se brzo sredili i usijlenim maršom stigli u Sofiju pre srpske vojska, iako sa veće udaljenosti. 30,000 bugarskih vojnika organizovalo je odbranu Sofije na reci Slivnici. Došlo je do Slivničke Bitke u kojoj je 30,000 bugarskih vojnika do nogu potuklo 60,000 srpskih vojnika. Srpska vojska se u panici povlačila pred Bugarima i Bugari su u jurišu zauzeli Dimitrovgrad i Pirot. Austrijski konzul je u Pirotu dao ultimatum bugarskom princu nakon čega su se Bugari povukli nazad. Rusi za vreme toga rata tehnički nisu bili bugarski saveznici

Domaćin čovek

pre 5 godina

Pradeda mi je ubijen od strane Bugara. Odrastao sam mrzeći ih. Jednom mi moj dobar drug a nisam znao da mu je majka Bugarka kaže jesu stvarno strašne zločine činili ali nije počelo od Bugara. Vaš kralj je prevario Bugarskog kralja za podelu Makedonije. Jer mu se tako moglo. Bugarska je bila iscrpljena od prethodnih balkanskih i oslobodilackih ratova protiv turaka i nisu mogli tad da uđu u sukob sa Srbijom. Bes se sakupljao pa je prevara stigla na naplatu u za vas lošem trenutku.Sve je on to u blažoj formi ispričao. Pročitam malo knjiga i van zvanične istorije i zaista jeste ih kralj zavrnuo za podelu Makedonije. Opet nisam ih voleo. A nedavno pogledam Bugarsku seriju Balkanska Mafija i shvatim koliko smo slični. Ne zbog glumaca u ulogama mafijaša, već i likom smo toliko slični. Previše turske krvi svidelo nam se ili ne. Jednom rečju nema svetaca na balkanu ma kako bi želeli da smo to bili mi.

Gillespie

pre 5 godina

Nažalost, nikođe nismo vratili istom merom u istoriji. Zaboravljamo, zaboravljamo da smo klani i nedoklani, da nas je naša glupa politika koštala 2 miliona žrtava u 20. veku. Šta je uspeh tu, gde nam je Makedonija, gde nam je Kosovo, gde nam je narod po Krajini????? To je tragedija ovog naroda, pa nema nas milijardu kao Kineza već 100 puta manje.

Pako Alkaser

pre 5 godina

srpska istorija....svaka ima lazi ali kao srpska ni jedna

#(prva ljubav, 29. septembar 2018 13:13)


Za razliku od srpske istorije koja navodno "obiluje" lažima, svim ostalima u regionu kompletne istorije su LAŽ i IZMUŠLjOTINE, od korice do korice, počevši od toga da je SPC popravoslavljivala muslimane u Turskoj, pa preko toga da je SPC popravoslavljivala katolike u Austro-Ugarskoj i
tako redom sve do toga da se u Jasenovcu igrao fudbal, a ne da se dešavao jedan od najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva za šta postoje, audio i video zapisi, na hiljade fotografija i na tone dokumenata ili na stotine hiljada skeleta, na stotine jama i ostalih stratišta koja to i dokazuju.

Solunac

pre 5 godina

Vidim da se spominje francuska i mercy, ali zvanicno britanija je zabranila pod pretnju ratom srpskoj vojsci ne samo da ide ka bugarskoj vec i da oslobadja pirotski kraj i ostala pogranicna podrucja zabrinuta za bezbednost bugarskoj zivlja i ostataka bugarskoj vojske
(Rohas, 29. septembar 2018 17:40)

Moj pradeda je bio solunac, i ovo sto ti tvrdis je apsolutna i zlonamerna neistina. O Francuzima i Britancima je uvek pricao sa postovanjem, govoreci da on ne bi doziveo unuke da nije bilo njih.
A kad god bi spomenuo Ruse, pljunuo bi i posle produzio sa pricom.

Iza brda

pre 5 godina

Ne objašnjava se u tekstu zašto je Bugarska postavila samo taj jedan uslov da bi potpisala kapitulaciju. Razlog su zločini koji su Bugari počinili nad Srpskim življem (civilima) na teritoriji koju su okupirali. Mog pradedu su tukli i maltretirali kada su saznali da je samo iz njegove kuće u Veliki rat otišlo pet muških glava. Teča mi je kao beba 1916. prešao Albaniju u majčinom naručju na volovskim kolima, jer su Bugari vršili masovne odmazde u Negotinu nad kućama čije su muške glave bile pod puškom u Srpskoj vojsci. Znali su Bugari, odlično, šta su radili tokom okupacije Kraljevine Srbije, zato su i postavili taj jedan, jedini uslov.

achitwn

pre 5 godina

Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)
U srbiji su vecinim bili u cetnickom polretu pod drazom. Vecina srba u paetizanima je bila i bosne, kordun lika itd.

Milan

pre 5 godina

Odustajanje od "londonskog pakta" iz 1915 i pravljenje Jugoslavije je najveca srpska greska u istoriji. Mi smo citav 20. vek igubili pravdajuci se zbog necijih kompleksa. To vreme nikad necemo dobiti nazad. A mogli smo ko Rumunija samo da oslobodimo skpske krajeve Austoro-Ugarske.

Dragan Nis

pre 5 godina

Ljudi, postujmo i secajmo se nasih nevinih zrtava i nasih hrabrih ratnika branilaca I oslobodilaca, ali nemojmo trovati sadasnjost i buducnost. Nismo ni mi bezgresni I cvecke, proucite istoriju. Bugari su nam blizak narodu po mnogo cemu. Pozdrav za Bugarsku i Bugare

natasha...

pre 5 godina

Naravno da su Bugari trazili da se ispuni uslov da se zabrani da srpski vojnici udju u Bugarsku....
Znali su koliko su ubijali po Srbiji... i kako to moze da im se vrati....

A sve to zajvaljujuci Velikoj ili Sanstefanskoj Bugarskoj koju su im Rusi poklonili 03.03.1878.....(30% tadasnje teritorije Srbije).

Zato srpska vojska nije mogla da se povlaci dolinom Vardara do Soluna, nego je morala preko gudura Albanije...(Jer su Bugari resili da iskoriste priliku sto je Srbija u ratu,pa da osvoje teritoriju koja je bila njihova oko 4 meseca, sve do Berlinskog kongresa u julu 1878. )

Hmm

pre 5 godina

Bez obzira na potpisivanje pakta,naši su krenuli u Sofiju po osvetu,ali su ih Francuzi u tome sprečili.Priča se da od tada bugari hvala kažu "Merci" uz njihovo blagodarja(ili kako već)...

.орг

pre 5 godina

@ Magistra vitae
...а усташке униформе су заправо носили срби. настави да гледаш hrt-ов tv kalendar.

deca komunizma

pre 5 godina

Pustimo druge nacije.. nego mi deca i unuci Solunaca, sve smo ovo znali za vreme vašeg Tite, 95% vas je učilo o proleterskim i durmitorskim brigadama.
Po meni to je najveće zlo od svega, pa i od samog rata.
Naravno, vi sad možete da se pravdate kako niste krivi jer su vas lagali, ali da li je baš tako..

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Sasvim sigurno su Bugari znali šta ih čeka ukoliko Srbi udju u Bugarsku. Zločine koje su počinili u mojoj Toplici, narod nije i nikada neće zaboraviti. Odmazda bi sigurno bila svirepa. Ubijali su nedužne ljude, palili sela i vršili masovne pljačke. Moj deda je bio učesnik Balkanskih ratova kao i Prvog svetskog rata. U mom selu je ugašena 1/3 domaćinstava. Mnogima se nikada nije ušlo u trag. Do pre desetak godina u tom selu je postojala jedna stara šljiva, tik pored puta na kojoj su Bugari obesili jednu staricu. Samo su nju našli u selu. Seljaci nisu hteli da poseku to drvo sve dok nije samo istrunulo i palo. Nažalost, kao i onda, i danas se igramo i kalkulišemo sa sopstvenim žrtvama. Nama su, čini mi se, mnogo važnije žrtve u svim ostalim narodima od sopstvenih. Nekako najlakše prežalimo svoje. Da li zato što smo samo nemarni ili, što takvo mišljenje imamo o vrednosti sopstvenih života. Tuga.

nemanja

pre 5 godina

@Bjelorus...naravno da je Dalmatinaca bilo najvise, jer svi znamo da su to katolicki Srbi,ceo Dubrovnik je bio srpski,sluzbeni jezik u Dubrovniku srpski,R. Boskovic srbin, ostrva srpska,sve do Splita,itd..zbog toga i dan danas postoji ta neka neverovatna prisnost izmedju Splita i Beograda. 70 je pola Beograda navijalo za Hajduk, a kada sam bio na Visu, mestani su mi pricali,da je 90% brakova na ostrvu izmedju Srba i Visana i da svi imaju neku rodbinu u Srbiji. Pozdrav

Zejtinlik

pre 5 godina

Danas je na vojničkom groblju u Zejtinliku obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Događaj je počeo u 10:00 . Zvanica koliko hoćeš.... Vaseljenski Patrijarh , grčki predsednik , brojni predstavnici saveznika u Prvom svetskom ratu..... da ne nabrajam dalje.... A ni jedna reč o tome , kao ni najava ovog događaja u našim javnim glasilima. SRAMOTA BRE !!!

Molim objavite kom

pre 5 godina

Kazu da su srpski vojnici plakali kada su ihzaustavili na bugarskoj granici jer su Bugari cinili nezamislive zlocine za vreme okupacije...

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

@Magistra vitae

Ne znam ja ko spominje ovde II svetski rat, na tekstu o Velikom ratu. Svaka čast za podatak, jedino još da nam kažeš gde su se borili ti partizani hrvatski, koje su im bitke bile, i što su čekali da se završi rat u celoj Evropi da izbace U iz zemlje, tj da ih pusti da pobegnu?! Mislim, kad su toliko brojni bili, trebao se rat prvo u Hrvatskoj završiti, a ne na kraju. Pamtimo mi dobro gde ste se borili i kako, i u Velikom, i u II SR. Pamtimo i izjave da predsednika vaših da ste imali "duple" pobede u tim ratovima...

ja

pre 5 godina

@ (Magistra vitae, 29. septembar 2018 13:11)

A referenca? Pošto se jako dugo bavim istorijom, pogotovo 2. svetskog rata na našim prostorima i prvi put vidim ove brojeve...

Komša

pre 5 godina

@Magistra vitae
1.Ha, pri poredjenju izimaš Hrvatske brojke od kraja 1943.
Kad već porediš partizandki pokret sa zapadne strane Drine moraš da uzmeš u obzir neštp drugo - taj pokret je počeo borbu kso srpski narodni bunt izazvan zverstvima Ustaša.
Tek par meseci kasnije KPJ šalje komesare da malo po malo preuzimaju te odrede i daju im komunistički karakter.
Prvih godina rata broj Srba u tim jedinicama je bio ogroman.
2. Iako je na teritoriji današmje Srbie bilo komunist pre rata,iako su čak dobijali lokalne izbore Srbi su se masovno odazivali legalnoj državnoj vojsci - JVO (Četnicima) - čak i oni koji su gajili dimpatije prema socijalizmu,Sovjetskoj Rusiji itd.(Dragiša Vasić je bio levičar a bio je u štabu DM).
3. Posle preko 1000 žrtava civilnih iz 1941. godine u Čačku,Milanovcu ,Užicu partozani su u velikoj meri prestali da budu omiljemi u Srbiji .Isto se dogodilo i u CG i Hercegovini (lijeva skretanja) i tek negde u Bosni menjaju taktiku ( uz reagovanje Georgi Dimitrova koji ih je kritikovao i tražio da prestanu).

Влада

pre 5 godina

Бугари су имали тај захтев јер су се плашили освете наше војске за зверства која су починили током рата над нашим становништом. И то манифестовало тако што је прва армија наредбом скренута са границе ка Бугаркој и послата у Западну Србију и даље према Јадранском мору. Што се тиче овде поменутих нових и старих крајева, то је паушална оцена. Комитски покрет је рецимо настао у Македонији а то су били наши најратоборнији елементи. Исторучари се опасно играју овим бројкама, омигледно да је утицај страног фактора још увек велики у њиховим главама.

drug Vucela

pre 5 godina

Opet se javljaju potomci Pavelica, Bobana, Luburica da drze predavanje ko su bili pobednici u oba svetska rata i ko su bili pravi antifasisti. Da ih nema trebalo bi ih izmisliti.

rohas

pre 5 godina

Moj pradeda je bio solunac, i ovo sto ti tvrdis je apsolutna i zlonamerna neistina. O Francuzima i Britancima je uvek pricao sa postovanjem, govoreci da on ne bi doziveo unuke da nije bilo njih.
A kad god bi spomenuo Ruse, pljunuo bi i posle produzio sa pricom.
(Solunac, 30. septembar 2018 10:24)

Tvoj deda solunac i ti verovatno niste bili upuceni u politicku pozadinu sukoba, Britanci jesu pretili Srbiji ratom ukoliko krenu u oslobadjanje Pirotskog kraja, ja sam odatle, prouci malo dokumente a ako te mrzi pogledaj na ytb snimak WW1 every day na karti i prati kretanje srpske vojske pa se posle javi

marija

pre 5 godina

Danas je na vojničkom groblju u Zejtinliku obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Događaj je počeo u 10:00 . Zvanica koliko hoćeš.... Vaseljenski Patrijarh , grčki predsednik , brojni predstavnici saveznika u Prvom svetskom ratu..... da ne nabrajam dalje.... A ni jedna reč o tome , kao ni najava ovog događaja u našim javnim glasilima. SRAMOTA BRE !!!
(Zejtinlik, 29. septembar 2018 12:58)

Ovaj će nam poništiti i dedove i familije.
Sram te bilo, državo!!!

IMA LI OVDE SRBA?!

Џони

pre 5 godina

Неславно окончање нашег сукоба са Бугарима, познато по подмуклој (или бар не тако савезничкој и пријатељској) акцији Француза против Срба, на које су били спремни да запуцају не би ли испоштовали договор о примирју и заштитили Бугаре. Али генерално, ипак ми је драго што нисмо ушли. Зашто да нам у историјским аналима пише да смо, макар и из освете, масакрирали недужне цивиле и палили читава села, и то тик након онако величанственог пробоја Солунског фронта? Покојни Данко Поповић је баш том спречавању уласка у Бугарску посветио пар мудрих реченица у "Књизи о Милутину".

micko

pre 5 godina

Napisite clanak zbog cega je u zgradi Crvenog krsta u Zenevi postavljena tabla sa natpisom "Budi tako human kao sto je bila humana Srbija 1885. god."

Ljubisa livac

pre 5 godina

To su trazili kao jedini uslov iz straha od odmazde. Znali su oni sta su radili nasem narodu tokom okupacije, odnosno civilima. Znali su i sta ih ceka kada se vojnici cija su ognjista unistili, vrate.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

dalmatinci nisu hrvati, a pogotovo to nisu bili 1941, Dalmacija je pripojena hrvatskoj yek u jugoslavijij, znaci posle 1918, tako da do 1940 mnogi od njih su jos uvek znali ko su i sta su

DEDA CVETKO

pre 5 godina

"pitanje je da li se Srbija ikada demografski i psihološki oporavila od posledica tako velikog napora, tako dugog ratovanja od 1912. do 1918.", ukazuje Šarenac."

--

To pitanje se UOPSTE ne postavlja, kao sto ni niko normalan ne dovodi u pitanje cifru od 1.2 miliona srpskih zrtava. Stvaranje nakaradne zajednicke drzave - i ukidanje sopstvene, posto je Srbija VEC izgubila trecinu stanovnistva - predstavljalo je najvecu kataklizmu u istoriji srpskog naroda i mi se od te katastrofe nikada vise nismo oporavili. Stvaranje Jugoslavije u kojoj pobednik nije vise imao nikakvih prava, samo je rezultat jedne uzasno sebicne, nehumane i kratkovide politike Karadjordjevica koja nas je i dovela ovde gde smo. Jeste, ja sam siguran da su nasi vladari bili uvereni u plemenitost svoje vizije o zajednickoj drzavi u kojoj nas svi drugi mrze, ali oni su na vreme i vrlo dramaticno (Zivojin Misic) bili upozoreni da je takva jedna ideja neodrziva i da ce dovesti do odumiranja srpstva. Naravno, kao i svi nasi vladari pre i posle njih, i oni su se oglusili o mudre reci da bi 23 godine kasnije svojim bekstvom i izdajom zemlje izricito priznali svoju gresku. Jugoslavija nije preminula niti 1941. niti 1991. Ona je bila mrtvorodjence: zivela je samo nekoliko sati, na Krfu 1917.

Tacno, u toj drzavi bilo je povremeno lepo i prijatno ziveti, ali ponekad je lepo i prijatno biti i pijan i glup, pa ipak mudri ljudi se ne takmice ko ce pre da se napije i zaglupi.

Lili

pre 5 godina

Nije narod sanjao jednu zemlju i ujedinjenje,već kralj koji je hteo veliko kraljevstvo,a Srbi i njihovo junaštvo ništa dobro doneli nisu,ni danas nemamo zemlju za koju su milioni stradali, uzaludno.Uvek neke tenzije, pretnje,pritisci!

key and peele

pre 5 godina

evo ih jos pametnjakovica koji znaju da se u bugarskoj mersi kaze zbog 1918. na vasu pametnu zalost, to govore od 19. veka jer su gledali kako da se pozapadnjace, tj. da se odreknu turskog nasledja.

kao sto kod nas ima sijaset germanizama i frankovonih izraza, bas iz tog doba lagane modernizacije u privredi, arhitekturi, umetnosti, drzavnoj upravi.

i to kazem jer je istina. kao sto je istina da je prvi ratnicki noz u ledja bio nas 1885. kao sto je istina da je dogovor bio da makedoniju podelimo dijagonalno od ohrida do krive palanke.

kao sto je istina da su nas napali 1913. kao sto je istina da je moj cukunded poginuo 1915. na vlasini kad je njegov puk odvojen od drinske i poslat na jug da brani granicu od ocekivanog udara. ostao je na polozaju uz top, da drzi odstupnicu vecini svog bataljona i pao.

trebalo nam je 103 godine da saznamo mesto pogibije ali nam to nije pomutilo pamet da izmisljamo sta je bilo.

istina je jedna i ne navija ni za bugare ni za srbe.

Milutinovic

pre 5 godina

Prvi svetski rat - desetine miliona poginulih i unesrecenih radi ambicija i megalomanija careva i kraljeva. Kulminacija imperijalistickog ludila. Interesantno je kako se to ne posmatra kao jedan od najvecih zlocina u istoriji. Ubiti coveka na ulici je uzasan zlocin ali izazvati smrt miliona nije, Nemacki car je umro posle rata van zatvora a eno danas spomenika poslednjem Ruskom caru u Beogradu.

krambambuli panč

pre 5 godina

@Mladen Mladenović
Upravo u Vašem komentaru je suština srpske poltronske naravi. Umesto da osudimo zločince koji su nam poharali i pobili i da im debelo naplatimo , mi smo ih prigrlili "kao braću" (bugari, šiptari, hrvati, ...), a naše žrtve smo pripisali "višoj sili", pljunuli na njih, gurnuli ih u zapećak i nastavili da se "ližemo" s, kojekakvim, pobednicima i slavodobitnicima.

John Lackland

pre 5 godina

Mozda i deo srpske istorije na koji najvise mozemo da budemo ponosni, iako ih je bilo mnogo...preko srednjevekovne Srbije, seoba, borbe za prava, ustanaka, kneževine i kraljevine Srbije do Prvog i Drugog svetskog rata...

Tata

pre 5 godina

@key and peel: Londonski ugovor je 1915 pravljen od strane zapadnih sila da bi se, tada jos ne opredeljene drzave, Rumunija i Bugarska, privukle na stranu Antante, zato su im nudjeni Banat i Makedonija.

Nije tajna da su srbi zeleli ujedinjenje svih srpskih zemalja ali su masoni, na celu sa prestolonaslednikom Aleksandrom (covekom koji je kasnije proterao rodjenog dedu, kralja Nikolu Petrovica), prevladali. Tako je "Srpska vlada", 7-12-1915 na zasedanju u Nisu, ratnoj prestonici Srbije, donela odluku o ciljevima rata - ujedinjenje juznih slovena i stvaranje zajednicke drzave. Sada znamo, bila je to istorijski najpogubnija odluka za srpski korpus, ikada.

Pedja

pre 5 godina

Car Vilhelm je, ogorčen, poslao telegram bugarskom caru: “62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!”
Deo srpske vojske, prva armija (62000) je imala ogroman uticaj na proboj fronta. Time je Solunski front izgubio status sporednog fronta.

key and peele

pre 5 godina

@hammer

ovi silni lajkovi koje si dobio govore zasto je tupavi narod pojurio da podrzi demonstracije 27. marta, da podrzi tenkove koji jure ka vukovaru, koji je lepio mete na sebe 1999 i kojo sad grokce na zadrugu i ono drugo smece od rijalitija, sad mi stade mozak kako se zove.

das im mrvu istine i obmotas je planinom opsena i oni veruju.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Kao neko ko ima i grčke krvi - grčke pretke - kao neko čiji su pomenuti grčki preci dobrim delom poticali iz oblasti poznate pod imenom Θράκη, a odakle su ih proterali upravo pripadnici tog Turkic naroda kog neki pogrešno svrstavaju među Slavene, ali i čija je porodica imala rođake Srbe u jugoistočnoj Srbiji - ključna reč imala; oni sretniji su proterani, oni manje sretni su stradali u pokoljima koje su effing Bugari sprovodili u više navrata tokom XVII, XVIII i XIX veka i tokom okupacije - mogu samo lamentirati nad činjenicom da je ovaj pakt potpisan, odnosno nad činjenicom da su srpski vojnici sprečeni u tome da uđu u Bugarsku i da exact revenge (righteous vengeance). Bugari su svoja zlodela ponovili u WWII, a i dan danas imaju teritorijalne pretenzije na teritoriju Srbije, ali i Grčke, pa i BJRM. Čak svojataju i istoriju Srbije. Lets face it - mislim da se ni Srbi, ni Grci ne bi bunili kada bi se pojavio neki novi Βασίλειος Βουλγαροκτόνος. Nešto mi govori ni da (BJR)Makedonci ne bi zaista imali problem s tim.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Rohas

pre 5 godina

Vidim da se spominje francuska i mercy, ali zvanicno britanija je zabranila pod pretnju ratom srpskoj vojsci ne samo da ide ka bugarskoj vec i da oslobadja pirotski kraj i ostala pogranicna podrucja zabrinuta za bezbednost bugarskoj zivlja i ostataka bugarskoj vojske

danguba

pre 5 godina

Lijepo je sve to, casna istorija i sve, ali citam previse napaljenih i ratobornih komentara, kao da bi sutra bili spremni uzeti jatagan i pusku i krenuti u oslobadjanje srpskih zemalja. Prije svega, danas se ratovi vode ekonomijom, obrazovanjem i perom, odnosno tastaturom, a tu smo prakticno na zacelju Evrope. Trenutno mozemo biti samo topovsko meso velikih sila, uopstalom kao i u proslosti, a sve zahvaljujuci prijekoj naravi i tvrdoglavosti, te vodjama koji upravljaju i zloupotrebljavaju taj mentalitet...

bunjuel

pre 5 godina

ima u anglosakaonskom svetu izreka koja se može prevesti otprilike kao "pazi šta želiš". Ni nakoga se u istoriji, čini mi se, ona nije mogla primeniti bolje od Srba te 1918. Izbor između stabilnosti i prosperiteta na jednoj i puta ka nestanku za račun uglavnom onih koji nam misle zlo na drugoj strani. Velika, velika šteta.

grom

pre 5 godina

daleko najviše dalmatinaca poginulo u bici na Sutjesci, medu njima jako puno otocana .. dalmatinske brigade skoro potpuno uništene...više partizana poginulo iz Žrnovnice, malog mjesta pokraj Splita, nego iz cijele Srbije..
(Bjelorus, 29. septembar 2018 18:34)

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.
(leni, 29. septembar 2018 23:02)

Jel ovo neki sarkazam u pokusaju? Sramota kakvi se sve komentari propustaju.

Zoran Knežević

pre 5 godina

Nemoj tako. Poginulo je i Srba iz Srbije ali na strani Četnika i nacista.
(leni, 29. septembar 2018 23:02)
---------
Pa opšte je poznato da su Hrvati bili "najveći" borci i protivnici nacistima i Adolfu Hitleru. Dok su se Srbi skrivali i bili saradnici okupatora hrabri Hrvati su oslobadjali svet?! Inače, za Vašu informaciju, četnici si bili prvi pobunjenici na tlu porobljene Evrope. Ali, dobro, ima nas raznih...

legenda

pre 5 godina

Magistra vitae, ne vredi iznositi takav podatak bez navođenja izvora. Medjutim, imajte u vidu da se u istoriografiji često i teritorija BiH navodi kao NDH. Suština je da je u NDH, kao i u Srbiji pod okupacijom partizanski pokret bio u podzemlju, u Bosni mnogo rasprostranjeniji jer je konfiguracija terena to dozvoljavala.

Markoni

pre 5 godina

Bugari govore "merci" mnogo pre prvog svetskog rata, počelo je u 19-tom veku kada su počeli dobijati autonomiju od Turske. Novi građanski stalež je želeo da što više prekine veze sa turskim načinom života pa je prihvatao sve sto dolazi sa Zapada a francuski jezik je bio znak otmenosti i prestiža. Interesantno je da je francuski jezik ostavio dosta traga i u turskom jeziku jer su i turski trgovci, građanski stalež i intelektualci prihvatali ovaj jezik.
Inače, Bugari i dan danas imaju taj kompleks niže vrednosti u odnosu na Zapad, kao uostalom i ostali Balkanci, s tim što to kod njih ide do absurda.

key and peele

pre 5 godina

@stojan

tako je, to je prvi noz u ledja.

medjutim, bugari nisu zauzeli caribrod (dimitrovgrad) vec ga oslobodili. to mesto je nase postalo tek 1919.

zanimljivo je da je par godina posle slivnice na inicijativu staresine caribroda podignut pametnik, spomenik bratoubilackom ratu 1885.

Bane

pre 5 godina

Jedan od najkvalitetninih komentara povodom I svetskog rata procitah pre par dana.. Glasio je: posle I svetskog rata nestala su 4 carstva i ujedno drzava Srbija! Kakva surova istina.

goran

pre 5 godina

(Stojan, 29. septembar 2018 15:13) Gopodine Stojane, neke konfuzije u vezi ovog rata.



Plovdiv i Istocna Rumelija su vec proglasili ujedinjenje sa Sofijom pre nego sto je kralj Milan izvrsio svoj napad.



Gradu Slivnici. I usiljenim marsom je stiglo 150 000 (plus onih 30 000) bugarskih vojnika sa turske granice koji su resili ishod rata. Onih 30 000 su samo odolevali Srbima dok nije stiglo pojacanje.



Georgi Dimitrov se tada jos nije ni rodio, tako da se tad zvalo Caribrod a bio je u sastavu Bugarske sve do 1919, tako da to zauzimanje dimitrovgrada zvuci ko onaj citat iz filma L.S.L.G. "Bugari su usli u Sofiju"

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Jednostavno cela prica se svodi da nista od Srbije nije postojalo pre 45 god i time je do dan danas konunizam(jer ovo od komunizma nema ni K), ustvari lopovi i razbojnici da bi opravdali svoju pljacku opravdali ne spominju nista pre drugog svedskog rata, pa kad mi ne postujemo zasto bi nas i svet postovao a opet vracam se sve je samo zbog pljacke i otimanja od 45 te , na kraj krajeva ko i danasnja vlast (deca danas vladaju komunista, svi do jednoga).

nn

pre 5 godina

zasto ovoliko Francuza,jel moze netko da objasni koja je njihova tocno uloga bila jel nevidim da su oni ostvarili poslje neki utjecaj na Balkanu iako su pobjedili,jer nevjerujem da su slali toliko vojnika samo da bi pomogli Grcima,Srbima ili vec kome

ime

pre 5 godina

"Zivot coveka na Balkanu",
Stanislav Krakov

Knjiga mozda bolja i od "Srpske trilogije".

Na temu.

Zaprepastili bi se kakvia su desavanja i Srbi od Albanije do Istre. A gde su danas i u kojim granicama.

Gillespie

pre 5 godina

Čoveče, nas su svi genocidisali redom i na kraju smo mi ispali genocidni i da tražimo nešto tudje. Amateri su nas vodili u oba rata plus ovaj crnjak od rata devedesetih. Ti ne kapiraš spoljnu politiku, komunisti su ti nacionalisti, zemlja ti je do 2003. zove Jugoslavija a ovamo pokušavaš da oslobodiš srpske zemlje. Bugari su čuda činili po južnoj Srbiji, Surdulica, Toplica. Znaju zašto su tražili da Srbi ne udju tamo, sram ih bilo zauvek.

key and peele

pre 5 godina

@tata

ne, londonski ugovor je pravljen sa se zadovolji italija i prevuce od nemaca na stranu antante.

sa rumunima je napravljen poseban dogovor oko banata,

dok je sa bugarima opipavan puls, ali je septembar 1915. pokazao da su germanska obecanja uverljivija.

mi niskom deklaracijom 1914, dakle godinu pre, krecemo u oslobodjenje brace kao sa zvanicnim stavom. on je u sebi imao trostruku notu: kulturoloski romantizam, zelja da se posle turskog odbaci i austrijski jaram, ekonomsku, da se ujednaci i uveca zajednicko trziste, i stratesku komponentu, da se austrija udalji od beograda i srba sto dalje jer niko nije bio ohol da misli da ce carstvo nestati. samo se zelelo da je sto dalje i da je sto vise slovena slobodno kako bi sto manje tih slovena bilo korisceno protiv srbije.

ali da to razumes, moras imati odredjenu sirinu.

Dragan

pre 5 godina

Carstva su nastajala i nestajala, iskoristili smo priliku, nadam se da nam ni sledeća neće promaći. Sa ovakvim rukovodstvom koje je već odabralo stranu - sumnjam.