Utorak, 18.09.2018.

15:16

Da li se približavamo jednom od najboljih obrazovnih sistema na svetu?

Izvor: B92

Da li se približavamo jednom od najboljih obrazovnih sistema na svetu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Vanja

pre 5 godina

@def-smisao obrazovanja je ne da nastavnici imaju autoritet vec da se kod dece razviju socijalne vestine, talenti i sposobnost samostalnog i kritickog rasudjivanja

Def

pre 5 godina

Što više opisnih ocena i izbornih predmeta da nastavni kadar izgubi i to malo autoriteta i dostojanstva i da se obrazovno-vaspitni rad potpuno minimizira, što će rezultirati predapokaliptičnim stanjem u društvu kroz samo par decenija. To će biti savršeni uslovi dominacije nevaspitanih, radu nenaviknutih individualaca, koji zbog komoditeta i hedonizma izbegavaju i samu pomisao na zasnivanje porodice. Tu je zabava smisao života.

Nesa

pre 5 godina

Aman šta će nam finski model, zašto stalno kopiramo druge kao da su oni pametniji. Nama treba NAŠ SISTEM, jer NAŠ stari sistem je stvorio mnoge stručnjake koji su neko i nešto u svetu a ovo poslednjih 20 godina sramota

m

pre 5 godina

Kakva Finska?!? Gledala sam neki dan dokumentarac o najsasvremenijim obrazovnim sistemime u svetu. Npr. Singapur izdvaja 20% budzeta za obrazovanje. Nastavnici su tamo bogovi. Postovani i dobro placeni. Gledam skole i opremu u Finskoj. Pa to je SF za Srbiju! Tamo deca ne unistavaju skolski inventar kao kod nas. A tim nasim vandalima niko nista ne moze. Koliko skola u Srbiji nema postene toalete? Samo od toga da podjemo. Pametnome dosta.

Suke

pre 5 godina

ocena JESTE jedini motiv da deca uče bilo šta. Izuzetak su jedino vrlo, vrlo motivisana deca, kojih na žalost nema mnogo.
(Roditelj, 18. septembar 2018 16:07)

Ako je tako, zakazali ste vi kao roditelj i naravno nastavnik u skoli. Mada u Srbiji je celu drustvo zasnovano na tome da je sramota znati, ko procita knjigu iz lektire taj je "streber", tako da nije ni cudo. Rezultati se uostalom vide na sve strane.

Ja

pre 5 godina

Ja podržavam odluku da se konačno uvede opisno ocenjivanje iz više razloga, a ja ću da navedem dva najvažnija:
1. Preobilno i najčešće nepotrebno gradivo demotiviše učenike, jer nemaju dovoljno vremena da sve nauče u roku iz razloga što imaju porodicu i slobodno vreme koje im se uskraćuje upravo zbog gore pomenutih činjenica. O zahtevima profesora da ni ne govorim. Smanjivanjem gradiva dolazi do podsticanja učenika na razmišljanje o svojim kvalitetima i sposobnostima i samom potrebom za ostvarivanjem svojih ciljeva, što posle rezultira uspehom u određenoj oblasti. Razmislite malo o tome.
2. Ocena ne može da motiviše na učenje već želja za znanjem u određenoj oblasti, pomenuto iznad. Smatranje da je neko "uspešan" ili "pametan" zbog ocena, osim što je forsiranje same osobe i smatranje da će nekome biti lošiji čovek ako ima "lošu" ocenu i uvredljivo za druge koji su bolji u drugim oblastima, dovodi do podeljenosti što je izuzetno loše, jer jedno KVALITETNO društvo ne treba tako da izgleda. Bravo za Finsku i bravo za Srbiju sve se može samo se ne treba plašiti promena.

Radivoje Rokvić

pre 5 godina

Finska je imala najbolji sistem ali ih u poslednjih nekoliko godina "šiju" azijske (razvijene) zemlje. Ovo naravno ne znači da imaju loš sistem već da naši "eksperti" iz oblasti obrazovanja nisu informisani. Imamo mi dovoljno stručnjaka u zemlji samo se, na žalost, ništa ne pitaju i niko ih ne pita... A ova stranačka bulumenta lupa za sve pare.

lola

pre 5 godina

Jedan od problema je i to sto se "sistem" poistovecuje sa nastavnicima umesto sa ministarstvom koje ga osmisljava i direktorima koji bi trebalo da ga kontrolisu u skoli. Tako dobijete ovo sto imamo mi: ocajno osmisljen sistem koji se stihijski menja i u kom su delegirani direktori zainteresovani samo za svoj i polozaj svojih poltrona koji ih biraju. Stetu trpe ucenici i nastavnici sa integritetom. Kastu nedodirljivih stetocina ilustruje gospodja iz teksta.

sir oliver

pre 5 godina

ucio francuski u skoli 8 godina, imao odlicne icene kod strogih profesora, ali ga nisam voleo! kad vidim francuski film, prebacim kanal! i igrom slucaja pocnem pre 7 godina da radim na azurnoj obali i ostanem tamo! dosao sa znanjem tarzan engleskog naucenog iz filmova, danas ga govorim skoro perfektno, razmisljam na njemu! propricao sam i francuski, sada sam na nivou senegalca i napredujem! hocu da kazem da je ucenje jezika u skoli bespotrebno ako se isti ne koristi i u praksi! decu treba voditi u citaonice, voditi na predstave i filmove bez prevoda, razgovarati sa njima na stranim jezicima! prostim bubanjem se nece nista postici!

Burazerske skole

pre 5 godina

Sve dok u skoli rade stranacki, rodjacki, kumovski kadrovi od obrazovanja nema boljitka! NE CENI SE TRUD I RAD! Zasto se Skolske uprav nemaju liste cekanja na posao! Dokle ce parajlije zauzeti slobodna radna mesta!

l

pre 5 godina

Ni za sto godina. Dok nastavnici moraju da kupuju iz svog džepa fotokopir papir, od roditelja skupljaju ili isto iz svog džepa nose učenike na takmičenja, dok u školama nema WC papira i sapuna, dok nastavnici plaćaju obavezne seminare, dok udžbenici i užina ne bude besplatna za osnovce i srednjoškolce, nema o čemu da pričamo. Isto tako dok učenici i roditelji imaju veća prava od nastavnika i škole, nasilni učenici ne budu kažnjeni, nema o čemu da pričamo, a to su osnovne stvari. Gde je još ostalo, npr. samo jedan izdavač udžbenika, pristojne plate, opremljene, okrečene škole itd.

planeta zemlja zove ministarstvo prosvete srbije

pre 5 godina

"Ako je ocena jedini motiv da deca uče bilo šta, onda u obrazovanju imamo problem", istakla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

mi IMAMO problem. najveci problem su ljudi koji jos nisu ni shvatili KOLIKI problem imamo, pa shodno tome nisu NI POCELI da ga resavaju.

ps.
sutra strajk u skolama, znate li makar to?

Iva Jovanovic

pre 5 godina

Koliko komentara koji se bune protiv drugog stranog jezika! Pa znanje stranih jezika je najveće bogatsvo - svakako neuporedivo bitnije od veronauke sa kojom mogu da se slikaju ... Inače u Švedskoj se uče 2 strana jezika u osnovnoj školi (neko je prokomentarisao “da to nema nigde u svetu”). Naravno potpuno je druga priča ceo sistem školovanja - koji je u najmanju ruku očajan.

Crp Milojka

pre 5 godina

Ne zamlaćujte se slovencima, fincima... Prof Ranko Rajović je lepo opisao i rekao zbog čega ni finski sistem nije dobar. Treba slediti azijski sistem jer je jedini posvećen funkcionalnom znanju

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo je neka neslana šala. Ne približavamo se, jer imamo jedan od najgorih obrazovnih sistema u Evropi. Finska i druge skandinavske zemlje su uređene države i mi ne možemo da se uporedimo sa njima.

Sandinista

pre 5 godina

Pomoćnica ministra prosvete misli da će se kvalitet srpskog obrazovanja približiti finskom ako se budu delile opisne ocene u jednom izbornom predmetu??? Mati mila!

Toto-ko-tunjo

pre 5 godina

Mislim da je bolje bilo dok smo se trudili da manje licimo na druge. Za neki sistem su potrebni uslovi. Sto da sadim bananu kad sljiva dobro ide? Nju dakle usavrsavam. Deci predajem iz udzbenika i zbirke iz 1991. godine po kojoj sam i ja ucio. Ne trazim im nikakvu knjigu da kupuju, koriste samo svesku i drzim se zadataka koje zadajem na casu i zajedno provezbavamo i koji im jasno u svesci stoje. Sav sam zastareo, cak i diktiram neke tekstove zadataka, a ocekujem i da mi rebnu kaznu jer pisem stampanom latinicom. Plan mi je klizan i jedini kriterijum da idemo dalje je njihovo razumevanje. Kao sto rekoh sljiva. Posadim i koju bananu kad dodje eksterna, ali to ne uspeva tako lako. Meni jasno. Njima? Pa jesu li oni ikad ista i posadili?

Belcha

pre 5 godina

Ne. Imam dva djaka u osnovnoj skoli, 6. i 1. razred i mogu da kazem da je obrazovani sistem 0 (nula) iako za dobar broj uciteljica i nastavnika imam samo pohvalne reci

swap

pre 5 godina

mene je drugar zamolio da mu pokazem programiranje u FORTRANu, programskom jeziku nastalom 1957 godine i izumrlom pre 20 godina, iz kojeg ima ispit... toliko o modernizaciji

max

pre 5 godina

Mi ne da se ne priblizavamo necemu najboljem, nego suprotno, udaljavamo se od toga. Zasto bi inace, u zemlji gde nista ne funkcionise, bilo dobro obrazovanje? Ko ima decu koja idu u skolu to dobro zna. Ne moze nista dobro i posteno opstati u ovoj lopovskoj tvorevini, pa ni obrazovanje, sve je povezano.

Peralozac

pre 5 godina

Jeena od prednosti finskog sistema je u tome sto domaci tj prakticne vezbe zavrsavaju na casu kako bi se ucenicima ostavilo slobodno vreme nakon casova tako da se na planirsn nacin posveze osmisljenim atkivnostima npr. sportu, kreativnom boravku u prirodu ili hobiju. Imajuci u vidu da je kod nas vecina roditelja raztrzana zbog posla, verujem da bi vecina dece ovo iskoristila za gluvarenje i bleju po ulici. Moramo da shvatimo da nisto spolja nije dovoljno samo iskopirati vec i prilagoditi nasim potrebama, mogucnostima i mentalitetu.

Mikele

pre 5 godina

To da se priblizavamo necemu dobrom moze da izjavi samo neko ko skoro nije imao kontakta sa tim sistemom...i ljudima koji u njemu rade (nastavnici...)

: Poslovodja šestorice patuljaka

pre 5 godina

Albanski kao maternji, srpski kao društveni (oba istovremeno od rodjenja) engleski u IV-om i italijanski u V-om, pa prezivjeh. Spanski za divno cudo prilično razumijem (valjda zato sto su spanske serije bile jako popularne 90-tih). Kako ce neko nauciti jezik, zavisi od predavaca. Imam 32 god i sa ovoliko godina bih bas volio da naucim jos i portugalski, spanski ili francuski jezik.
Svima vama koji jedva pričate srpski kako treba uz eventualno lose poznavanje engleskog/drugog stranog jezika bih zabranio da uopste komentarisete bilo sta na ovu temu. Svaki pravi poliglota ce se složiti sa mnom i samo poliglote koje pričaju jako dobro 2+ jezika bi trebale da imaju pravo vezano za odlucivanje na ovu temu.
Npr, mene licno zadovoljava kad za neku stvar, radnju, emociju i slicno znam kako se izgovara na cetiri jezika, a ne znate kakav je osjecaj lad se mozak prebaci u razmisljanje na drugom jeziku.
Poyy

Bob

pre 5 godina

Kako koja generacija dece dolazi, sve su gori i gori. Jednostavno nesposobni za zivot. Zalosno, ali tako je. Zavisni od roditelja. Dzaba fakultet kad znanja ni za osnovnu. Sve starlete imaju fakultete i nabadaju strani jezik a QI ispod 50.

japaja

pre 5 godina

Imamo matematičku gimnaziju.
Prekopirajmo njen sistem rada na celo obrazovanje u skladu sa zahtevima struke za koju se deca školuju. I da vidiš napredak u svim oblastima.
Dokle više eksperimenti sa našom decom. Dosta bre više.
Cela Finska nema toliko medalja u celom svom postojanju koliko mat.gimnazija unazad deset godina.

tonedragan@gmail.com

pre 5 godina

Cerka mi je bila stipendista u Velikoj Britaniji 3 i 4 razred srednje skole. U trecem razredu je imala pet predmeta a u cetvrtom tri. Mislim da nasa deca nemaju normalno detinjstvo. Profesori jure fond ocena koji moraju da ispune usled cega imaju manje vremena da objasne gradivo, usled cega roditelji uzimaju privatne casove, naravno oni koji mogu. A o broju predmeta da i negovorim. Ovo govorim jer imam dete i u 2 razredu Srednje skole. Koji ima brdo predmeta, IT smer a recimo ima obaveznu praksu rad sa nekim alatima iz masinstva, ima predmet Umetnost isl. Po meni treba izbaciti drugi jezik ali i jos neke predmete u zacisnosti od skole

Mikele

pre 5 godina

Gluposti, same gluposti. A i taj engleski koji uce deca niko vise u poslovnom svetu ne koristi, neka uce americki engleski a me ovaj smarajuci britanski

-_-

pre 5 godina

Haha. Ko je jos naucio jezik u skoli???? 0hahahahahah
Da nisam sam na svoj nacin ucio jezike nikad ne bih pricao ni engleski a kamoli jos nemacki pored toga. To kako se u nasim skolama uci je komedija. A nisu ni drugi predmeti nista bolji.

C i n i k

pre 5 godina

To pozdravljam.
Stvarno je nadrealno i bolesno da deca uce obavezno 2 strana jezika.
Previse je naporno a epilog je da deca ne znaju ni 1 jezik kako treba.
Engleski ili nemacki,pri cemu je bolje uciti kao obavezan jezik nemacki,trebaju da budu obavezni pa ko sta voli,a ostalo ne treba da postoji ni kao pravo izbora.
Treba smanjiti broj predmeta drasticno.
Inace nigde a ne samo u Finskoj ne postoje 2 obavezna strana jezika.
To je svuda samo 1 a negde nijedan,sem ako se ne radi o filoloskoj skoli.
U GB nemate nijedan obavezan strani jezik.

pera

pre 5 godina

U potpunosti podržavam.
Svako čije dete ima francuski jezik zna koliko je teško, a zbog nastavnika/profesora još i teže učiti taj jezik, i dobiti dobru ocenu. A zašto dva strana jezika, zbog čega? Ja mislim da je dva jezika mandatorno previše, i preopterećenje za ionako opterećenu decu. Engleski svakako, jezik sveta, nužda i nezaobilazna, osnovna stvar komunikacije i posla. Ali drugi jezik samo jedino i isključivo kao opcija, a za decu koja će se u životu baviti longvistikom svakako prilika da dodaju vrednost.

Jocke

pre 5 godina

Obavezno engleski + jedan strani jezik. Nažalost, činjenica je da deca ne znaju taj strani jezik ni da beknu (i pored učenja u osnovnoj / srednjoj)! Mislim da je drugi strani jezik višak. Naravno, lepo je da postoji opcija opcionog stranog jezika. Tako u osnovnim školama uče kineski, japanski... Pa i u srednjim školama, i studenti na visokoj turističkoj npr. imaju opcioni kurs grčkog i persijskog... To što je komentator spomenuo kako u GB nemaju nijedan obavezan strani jezik to je njihov problem. Primetićete da i fudbaleri s ostrva jako retko igraju u stranim ligama - oni ne mogu da premoste tu jezičku barijeru, i to je u neku ruku tužno. Oni koji znaju samo svoj jezik su u neku ruku ''hendikepirani'' (pa makar to bio i engleski), tačnije oni koji znaju što više stranih jezika su u velikoj prednosti u životu. Zato dajte decu na vreme na jezike, ali ih u isto vreme ne (pre)opterećujte time!

petar

pre 5 godina

glupost nevidjena, natovarili im silne predmete na kojima se ništa ne radi: gradjansko, veronauka, svakodnevni život, treći čas fizičkog, informatika, drugi strani jezik, to je 5 časova nedeljno više nego što smo mi imali u starijim razredima osnovne škole. Izčameše deca po školi, a znanje nula.Pa onda gojazni, deformiteti kičme, mesto da su slobodni i da vitlaju po napolju oni svaki dan po 6, 7 časova a pola predmeta izborni

Liga Šampiona

pre 5 godina

Pa kada smo "najbolji" u svemu, možemo i u prosveti. Naša glavna boljka kao naroda je taj kompleks više vrednosti a realno smo najgori.

Grekas

pre 5 godina

Finci ne pisu domaci kod kuce.
I u menzama jedu samo zdravu hranu.

A kod nas?

Mi roditelji idemo ponovo u skolu jer je gradivo toliko obimno i nerazumno pisano u knjigama da nam treba i Wikipedija da bi rastumacili...

Liga Šampiona

pre 5 godina

Pa kada smo "najbolji" u svemu, možemo i u prosveti. Naša glavna boljka kao naroda je taj kompleks više vrednosti a realno smo najgori.

petar

pre 5 godina

glupost nevidjena, natovarili im silne predmete na kojima se ništa ne radi: gradjansko, veronauka, svakodnevni život, treći čas fizičkog, informatika, drugi strani jezik, to je 5 časova nedeljno više nego što smo mi imali u starijim razredima osnovne škole. Izčameše deca po školi, a znanje nula.Pa onda gojazni, deformiteti kičme, mesto da su slobodni i da vitlaju po napolju oni svaki dan po 6, 7 časova a pola predmeta izborni

Peralozac

pre 5 godina

Jeena od prednosti finskog sistema je u tome sto domaci tj prakticne vezbe zavrsavaju na casu kako bi se ucenicima ostavilo slobodno vreme nakon casova tako da se na planirsn nacin posveze osmisljenim atkivnostima npr. sportu, kreativnom boravku u prirodu ili hobiju. Imajuci u vidu da je kod nas vecina roditelja raztrzana zbog posla, verujem da bi vecina dece ovo iskoristila za gluvarenje i bleju po ulici. Moramo da shvatimo da nisto spolja nije dovoljno samo iskopirati vec i prilagoditi nasim potrebama, mogucnostima i mentalitetu.

l

pre 5 godina

Ni za sto godina. Dok nastavnici moraju da kupuju iz svog džepa fotokopir papir, od roditelja skupljaju ili isto iz svog džepa nose učenike na takmičenja, dok u školama nema WC papira i sapuna, dok nastavnici plaćaju obavezne seminare, dok udžbenici i užina ne bude besplatna za osnovce i srednjoškolce, nema o čemu da pričamo. Isto tako dok učenici i roditelji imaju veća prava od nastavnika i škole, nasilni učenici ne budu kažnjeni, nema o čemu da pričamo, a to su osnovne stvari. Gde je još ostalo, npr. samo jedan izdavač udžbenika, pristojne plate, opremljene, okrečene škole itd.

Sandinista

pre 5 godina

Pomoćnica ministra prosvete misli da će se kvalitet srpskog obrazovanja približiti finskom ako se budu delile opisne ocene u jednom izbornom predmetu??? Mati mila!

Toto-ko-tunjo

pre 5 godina

Mislim da je bolje bilo dok smo se trudili da manje licimo na druge. Za neki sistem su potrebni uslovi. Sto da sadim bananu kad sljiva dobro ide? Nju dakle usavrsavam. Deci predajem iz udzbenika i zbirke iz 1991. godine po kojoj sam i ja ucio. Ne trazim im nikakvu knjigu da kupuju, koriste samo svesku i drzim se zadataka koje zadajem na casu i zajedno provezbavamo i koji im jasno u svesci stoje. Sav sam zastareo, cak i diktiram neke tekstove zadataka, a ocekujem i da mi rebnu kaznu jer pisem stampanom latinicom. Plan mi je klizan i jedini kriterijum da idemo dalje je njihovo razumevanje. Kao sto rekoh sljiva. Posadim i koju bananu kad dodje eksterna, ali to ne uspeva tako lako. Meni jasno. Njima? Pa jesu li oni ikad ista i posadili?

-_-

pre 5 godina

Haha. Ko je jos naucio jezik u skoli???? 0hahahahahah
Da nisam sam na svoj nacin ucio jezike nikad ne bih pricao ni engleski a kamoli jos nemacki pored toga. To kako se u nasim skolama uci je komedija. A nisu ni drugi predmeti nista bolji.

swap

pre 5 godina

mene je drugar zamolio da mu pokazem programiranje u FORTRANu, programskom jeziku nastalom 1957 godine i izumrlom pre 20 godina, iz kojeg ima ispit... toliko o modernizaciji

Mikele

pre 5 godina

To da se priblizavamo necemu dobrom moze da izjavi samo neko ko skoro nije imao kontakta sa tim sistemom...i ljudima koji u njemu rade (nastavnici...)

planeta zemlja zove ministarstvo prosvete srbije

pre 5 godina

"Ako je ocena jedini motiv da deca uče bilo šta, onda u obrazovanju imamo problem", istakla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

mi IMAMO problem. najveci problem su ljudi koji jos nisu ni shvatili KOLIKI problem imamo, pa shodno tome nisu NI POCELI da ga resavaju.

ps.
sutra strajk u skolama, znate li makar to?

Belcha

pre 5 godina

Ne. Imam dva djaka u osnovnoj skoli, 6. i 1. razred i mogu da kazem da je obrazovani sistem 0 (nula) iako za dobar broj uciteljica i nastavnika imam samo pohvalne reci

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo je neka neslana šala. Ne približavamo se, jer imamo jedan od najgorih obrazovnih sistema u Evropi. Finska i druge skandinavske zemlje su uređene države i mi ne možemo da se uporedimo sa njima.

Iva Jovanovic

pre 5 godina

Koliko komentara koji se bune protiv drugog stranog jezika! Pa znanje stranih jezika je najveće bogatsvo - svakako neuporedivo bitnije od veronauke sa kojom mogu da se slikaju ... Inače u Švedskoj se uče 2 strana jezika u osnovnoj školi (neko je prokomentarisao “da to nema nigde u svetu”). Naravno potpuno je druga priča ceo sistem školovanja - koji je u najmanju ruku očajan.

Bob

pre 5 godina

Kako koja generacija dece dolazi, sve su gori i gori. Jednostavno nesposobni za zivot. Zalosno, ali tako je. Zavisni od roditelja. Dzaba fakultet kad znanja ni za osnovnu. Sve starlete imaju fakultete i nabadaju strani jezik a QI ispod 50.

Grekas

pre 5 godina

Finci ne pisu domaci kod kuce.
I u menzama jedu samo zdravu hranu.

A kod nas?

Mi roditelji idemo ponovo u skolu jer je gradivo toliko obimno i nerazumno pisano u knjigama da nam treba i Wikipedija da bi rastumacili...

sir oliver

pre 5 godina

ucio francuski u skoli 8 godina, imao odlicne icene kod strogih profesora, ali ga nisam voleo! kad vidim francuski film, prebacim kanal! i igrom slucaja pocnem pre 7 godina da radim na azurnoj obali i ostanem tamo! dosao sa znanjem tarzan engleskog naucenog iz filmova, danas ga govorim skoro perfektno, razmisljam na njemu! propricao sam i francuski, sada sam na nivou senegalca i napredujem! hocu da kazem da je ucenje jezika u skoli bespotrebno ako se isti ne koristi i u praksi! decu treba voditi u citaonice, voditi na predstave i filmove bez prevoda, razgovarati sa njima na stranim jezicima! prostim bubanjem se nece nista postici!

pera

pre 5 godina

U potpunosti podržavam.
Svako čije dete ima francuski jezik zna koliko je teško, a zbog nastavnika/profesora još i teže učiti taj jezik, i dobiti dobru ocenu. A zašto dva strana jezika, zbog čega? Ja mislim da je dva jezika mandatorno previše, i preopterećenje za ionako opterećenu decu. Engleski svakako, jezik sveta, nužda i nezaobilazna, osnovna stvar komunikacije i posla. Ali drugi jezik samo jedino i isključivo kao opcija, a za decu koja će se u životu baviti longvistikom svakako prilika da dodaju vrednost.

Jocke

pre 5 godina

Obavezno engleski + jedan strani jezik. Nažalost, činjenica je da deca ne znaju taj strani jezik ni da beknu (i pored učenja u osnovnoj / srednjoj)! Mislim da je drugi strani jezik višak. Naravno, lepo je da postoji opcija opcionog stranog jezika. Tako u osnovnim školama uče kineski, japanski... Pa i u srednjim školama, i studenti na visokoj turističkoj npr. imaju opcioni kurs grčkog i persijskog... To što je komentator spomenuo kako u GB nemaju nijedan obavezan strani jezik to je njihov problem. Primetićete da i fudbaleri s ostrva jako retko igraju u stranim ligama - oni ne mogu da premoste tu jezičku barijeru, i to je u neku ruku tužno. Oni koji znaju samo svoj jezik su u neku ruku ''hendikepirani'' (pa makar to bio i engleski), tačnije oni koji znaju što više stranih jezika su u velikoj prednosti u životu. Zato dajte decu na vreme na jezike, ali ih u isto vreme ne (pre)opterećujte time!

max

pre 5 godina

Mi ne da se ne priblizavamo necemu najboljem, nego suprotno, udaljavamo se od toga. Zasto bi inace, u zemlji gde nista ne funkcionise, bilo dobro obrazovanje? Ko ima decu koja idu u skolu to dobro zna. Ne moze nista dobro i posteno opstati u ovoj lopovskoj tvorevini, pa ni obrazovanje, sve je povezano.

lola

pre 5 godina

Jedan od problema je i to sto se "sistem" poistovecuje sa nastavnicima umesto sa ministarstvom koje ga osmisljava i direktorima koji bi trebalo da ga kontrolisu u skoli. Tako dobijete ovo sto imamo mi: ocajno osmisljen sistem koji se stihijski menja i u kom su delegirani direktori zainteresovani samo za svoj i polozaj svojih poltrona koji ih biraju. Stetu trpe ucenici i nastavnici sa integritetom. Kastu nedodirljivih stetocina ilustruje gospodja iz teksta.

: Poslovodja šestorice patuljaka

pre 5 godina

Albanski kao maternji, srpski kao društveni (oba istovremeno od rodjenja) engleski u IV-om i italijanski u V-om, pa prezivjeh. Spanski za divno cudo prilično razumijem (valjda zato sto su spanske serije bile jako popularne 90-tih). Kako ce neko nauciti jezik, zavisi od predavaca. Imam 32 god i sa ovoliko godina bih bas volio da naucim jos i portugalski, spanski ili francuski jezik.
Svima vama koji jedva pričate srpski kako treba uz eventualno lose poznavanje engleskog/drugog stranog jezika bih zabranio da uopste komentarisete bilo sta na ovu temu. Svaki pravi poliglota ce se složiti sa mnom i samo poliglote koje pričaju jako dobro 2+ jezika bi trebale da imaju pravo vezano za odlucivanje na ovu temu.
Npr, mene licno zadovoljava kad za neku stvar, radnju, emociju i slicno znam kako se izgovara na cetiri jezika, a ne znate kakav je osjecaj lad se mozak prebaci u razmisljanje na drugom jeziku.
Poyy

Crp Milojka

pre 5 godina

Ne zamlaćujte se slovencima, fincima... Prof Ranko Rajović je lepo opisao i rekao zbog čega ni finski sistem nije dobar. Treba slediti azijski sistem jer je jedini posvećen funkcionalnom znanju

japaja

pre 5 godina

Imamo matematičku gimnaziju.
Prekopirajmo njen sistem rada na celo obrazovanje u skladu sa zahtevima struke za koju se deca školuju. I da vidiš napredak u svim oblastima.
Dokle više eksperimenti sa našom decom. Dosta bre više.
Cela Finska nema toliko medalja u celom svom postojanju koliko mat.gimnazija unazad deset godina.

Burazerske skole

pre 5 godina

Sve dok u skoli rade stranacki, rodjacki, kumovski kadrovi od obrazovanja nema boljitka! NE CENI SE TRUD I RAD! Zasto se Skolske uprav nemaju liste cekanja na posao! Dokle ce parajlije zauzeti slobodna radna mesta!

C i n i k

pre 5 godina

To pozdravljam.
Stvarno je nadrealno i bolesno da deca uce obavezno 2 strana jezika.
Previse je naporno a epilog je da deca ne znaju ni 1 jezik kako treba.
Engleski ili nemacki,pri cemu je bolje uciti kao obavezan jezik nemacki,trebaju da budu obavezni pa ko sta voli,a ostalo ne treba da postoji ni kao pravo izbora.
Treba smanjiti broj predmeta drasticno.
Inace nigde a ne samo u Finskoj ne postoje 2 obavezna strana jezika.
To je svuda samo 1 a negde nijedan,sem ako se ne radi o filoloskoj skoli.
U GB nemate nijedan obavezan strani jezik.

Radivoje Rokvić

pre 5 godina

Finska je imala najbolji sistem ali ih u poslednjih nekoliko godina "šiju" azijske (razvijene) zemlje. Ovo naravno ne znači da imaju loš sistem već da naši "eksperti" iz oblasti obrazovanja nisu informisani. Imamo mi dovoljno stručnjaka u zemlji samo se, na žalost, ništa ne pitaju i niko ih ne pita... A ova stranačka bulumenta lupa za sve pare.

tonedragan@gmail.com

pre 5 godina

Cerka mi je bila stipendista u Velikoj Britaniji 3 i 4 razred srednje skole. U trecem razredu je imala pet predmeta a u cetvrtom tri. Mislim da nasa deca nemaju normalno detinjstvo. Profesori jure fond ocena koji moraju da ispune usled cega imaju manje vremena da objasne gradivo, usled cega roditelji uzimaju privatne casove, naravno oni koji mogu. A o broju predmeta da i negovorim. Ovo govorim jer imam dete i u 2 razredu Srednje skole. Koji ima brdo predmeta, IT smer a recimo ima obaveznu praksu rad sa nekim alatima iz masinstva, ima predmet Umetnost isl. Po meni treba izbaciti drugi jezik ali i jos neke predmete u zacisnosti od skole

Mikele

pre 5 godina

Gluposti, same gluposti. A i taj engleski koji uce deca niko vise u poslovnom svetu ne koristi, neka uce americki engleski a me ovaj smarajuci britanski

m

pre 5 godina

Kakva Finska?!? Gledala sam neki dan dokumentarac o najsasvremenijim obrazovnim sistemime u svetu. Npr. Singapur izdvaja 20% budzeta za obrazovanje. Nastavnici su tamo bogovi. Postovani i dobro placeni. Gledam skole i opremu u Finskoj. Pa to je SF za Srbiju! Tamo deca ne unistavaju skolski inventar kao kod nas. A tim nasim vandalima niko nista ne moze. Koliko skola u Srbiji nema postene toalete? Samo od toga da podjemo. Pametnome dosta.

Nesa

pre 5 godina

Aman šta će nam finski model, zašto stalno kopiramo druge kao da su oni pametniji. Nama treba NAŠ SISTEM, jer NAŠ stari sistem je stvorio mnoge stručnjake koji su neko i nešto u svetu a ovo poslednjih 20 godina sramota

Suke

pre 5 godina

ocena JESTE jedini motiv da deca uče bilo šta. Izuzetak su jedino vrlo, vrlo motivisana deca, kojih na žalost nema mnogo.
(Roditelj, 18. septembar 2018 16:07)

Ako je tako, zakazali ste vi kao roditelj i naravno nastavnik u skoli. Mada u Srbiji je celu drustvo zasnovano na tome da je sramota znati, ko procita knjigu iz lektire taj je "streber", tako da nije ni cudo. Rezultati se uostalom vide na sve strane.

Ja

pre 5 godina

Ja podržavam odluku da se konačno uvede opisno ocenjivanje iz više razloga, a ja ću da navedem dva najvažnija:
1. Preobilno i najčešće nepotrebno gradivo demotiviše učenike, jer nemaju dovoljno vremena da sve nauče u roku iz razloga što imaju porodicu i slobodno vreme koje im se uskraćuje upravo zbog gore pomenutih činjenica. O zahtevima profesora da ni ne govorim. Smanjivanjem gradiva dolazi do podsticanja učenika na razmišljanje o svojim kvalitetima i sposobnostima i samom potrebom za ostvarivanjem svojih ciljeva, što posle rezultira uspehom u određenoj oblasti. Razmislite malo o tome.
2. Ocena ne može da motiviše na učenje već želja za znanjem u određenoj oblasti, pomenuto iznad. Smatranje da je neko "uspešan" ili "pametan" zbog ocena, osim što je forsiranje same osobe i smatranje da će nekome biti lošiji čovek ako ima "lošu" ocenu i uvredljivo za druge koji su bolji u drugim oblastima, dovodi do podeljenosti što je izuzetno loše, jer jedno KVALITETNO društvo ne treba tako da izgleda. Bravo za Finsku i bravo za Srbiju sve se može samo se ne treba plašiti promena.

Def

pre 5 godina

Što više opisnih ocena i izbornih predmeta da nastavni kadar izgubi i to malo autoriteta i dostojanstva i da se obrazovno-vaspitni rad potpuno minimizira, što će rezultirati predapokaliptičnim stanjem u društvu kroz samo par decenija. To će biti savršeni uslovi dominacije nevaspitanih, radu nenaviknutih individualaca, koji zbog komoditeta i hedonizma izbegavaju i samu pomisao na zasnivanje porodice. Tu je zabava smisao života.

Vanja

pre 5 godina

@def-smisao obrazovanja je ne da nastavnici imaju autoritet vec da se kod dece razviju socijalne vestine, talenti i sposobnost samostalnog i kritickog rasudjivanja

pera

pre 5 godina

U potpunosti podržavam.
Svako čije dete ima francuski jezik zna koliko je teško, a zbog nastavnika/profesora još i teže učiti taj jezik, i dobiti dobru ocenu. A zašto dva strana jezika, zbog čega? Ja mislim da je dva jezika mandatorno previše, i preopterećenje za ionako opterećenu decu. Engleski svakako, jezik sveta, nužda i nezaobilazna, osnovna stvar komunikacije i posla. Ali drugi jezik samo jedino i isključivo kao opcija, a za decu koja će se u životu baviti longvistikom svakako prilika da dodaju vrednost.

Mikele

pre 5 godina

Gluposti, same gluposti. A i taj engleski koji uce deca niko vise u poslovnom svetu ne koristi, neka uce americki engleski a me ovaj smarajuci britanski

C i n i k

pre 5 godina

To pozdravljam.
Stvarno je nadrealno i bolesno da deca uce obavezno 2 strana jezika.
Previse je naporno a epilog je da deca ne znaju ni 1 jezik kako treba.
Engleski ili nemacki,pri cemu je bolje uciti kao obavezan jezik nemacki,trebaju da budu obavezni pa ko sta voli,a ostalo ne treba da postoji ni kao pravo izbora.
Treba smanjiti broj predmeta drasticno.
Inace nigde a ne samo u Finskoj ne postoje 2 obavezna strana jezika.
To je svuda samo 1 a negde nijedan,sem ako se ne radi o filoloskoj skoli.
U GB nemate nijedan obavezan strani jezik.

-_-

pre 5 godina

Haha. Ko je jos naucio jezik u skoli???? 0hahahahahah
Da nisam sam na svoj nacin ucio jezike nikad ne bih pricao ni engleski a kamoli jos nemacki pored toga. To kako se u nasim skolama uci je komedija. A nisu ni drugi predmeti nista bolji.

petar

pre 5 godina

glupost nevidjena, natovarili im silne predmete na kojima se ništa ne radi: gradjansko, veronauka, svakodnevni život, treći čas fizičkog, informatika, drugi strani jezik, to je 5 časova nedeljno više nego što smo mi imali u starijim razredima osnovne škole. Izčameše deca po školi, a znanje nula.Pa onda gojazni, deformiteti kičme, mesto da su slobodni i da vitlaju po napolju oni svaki dan po 6, 7 časova a pola predmeta izborni

tonedragan@gmail.com

pre 5 godina

Cerka mi je bila stipendista u Velikoj Britaniji 3 i 4 razred srednje skole. U trecem razredu je imala pet predmeta a u cetvrtom tri. Mislim da nasa deca nemaju normalno detinjstvo. Profesori jure fond ocena koji moraju da ispune usled cega imaju manje vremena da objasne gradivo, usled cega roditelji uzimaju privatne casove, naravno oni koji mogu. A o broju predmeta da i negovorim. Ovo govorim jer imam dete i u 2 razredu Srednje skole. Koji ima brdo predmeta, IT smer a recimo ima obaveznu praksu rad sa nekim alatima iz masinstva, ima predmet Umetnost isl. Po meni treba izbaciti drugi jezik ali i jos neke predmete u zacisnosti od skole

Crp Milojka

pre 5 godina

Ne zamlaćujte se slovencima, fincima... Prof Ranko Rajović je lepo opisao i rekao zbog čega ni finski sistem nije dobar. Treba slediti azijski sistem jer je jedini posvećen funkcionalnom znanju

japaja

pre 5 godina

Imamo matematičku gimnaziju.
Prekopirajmo njen sistem rada na celo obrazovanje u skladu sa zahtevima struke za koju se deca školuju. I da vidiš napredak u svim oblastima.
Dokle više eksperimenti sa našom decom. Dosta bre više.
Cela Finska nema toliko medalja u celom svom postojanju koliko mat.gimnazija unazad deset godina.

Liga Šampiona

pre 5 godina

Pa kada smo "najbolji" u svemu, možemo i u prosveti. Naša glavna boljka kao naroda je taj kompleks više vrednosti a realno smo najgori.

sir oliver

pre 5 godina

ucio francuski u skoli 8 godina, imao odlicne icene kod strogih profesora, ali ga nisam voleo! kad vidim francuski film, prebacim kanal! i igrom slucaja pocnem pre 7 godina da radim na azurnoj obali i ostanem tamo! dosao sa znanjem tarzan engleskog naucenog iz filmova, danas ga govorim skoro perfektno, razmisljam na njemu! propricao sam i francuski, sada sam na nivou senegalca i napredujem! hocu da kazem da je ucenje jezika u skoli bespotrebno ako se isti ne koristi i u praksi! decu treba voditi u citaonice, voditi na predstave i filmove bez prevoda, razgovarati sa njima na stranim jezicima! prostim bubanjem se nece nista postici!

Ja

pre 5 godina

Ja podržavam odluku da se konačno uvede opisno ocenjivanje iz više razloga, a ja ću da navedem dva najvažnija:
1. Preobilno i najčešće nepotrebno gradivo demotiviše učenike, jer nemaju dovoljno vremena da sve nauče u roku iz razloga što imaju porodicu i slobodno vreme koje im se uskraćuje upravo zbog gore pomenutih činjenica. O zahtevima profesora da ni ne govorim. Smanjivanjem gradiva dolazi do podsticanja učenika na razmišljanje o svojim kvalitetima i sposobnostima i samom potrebom za ostvarivanjem svojih ciljeva, što posle rezultira uspehom u određenoj oblasti. Razmislite malo o tome.
2. Ocena ne može da motiviše na učenje već želja za znanjem u određenoj oblasti, pomenuto iznad. Smatranje da je neko "uspešan" ili "pametan" zbog ocena, osim što je forsiranje same osobe i smatranje da će nekome biti lošiji čovek ako ima "lošu" ocenu i uvredljivo za druge koji su bolji u drugim oblastima, dovodi do podeljenosti što je izuzetno loše, jer jedno KVALITETNO društvo ne treba tako da izgleda. Bravo za Finsku i bravo za Srbiju sve se može samo se ne treba plašiti promena.

Iva Jovanovic

pre 5 godina

Koliko komentara koji se bune protiv drugog stranog jezika! Pa znanje stranih jezika je najveće bogatsvo - svakako neuporedivo bitnije od veronauke sa kojom mogu da se slikaju ... Inače u Švedskoj se uče 2 strana jezika u osnovnoj školi (neko je prokomentarisao “da to nema nigde u svetu”). Naravno potpuno je druga priča ceo sistem školovanja - koji je u najmanju ruku očajan.

l

pre 5 godina

Ni za sto godina. Dok nastavnici moraju da kupuju iz svog džepa fotokopir papir, od roditelja skupljaju ili isto iz svog džepa nose učenike na takmičenja, dok u školama nema WC papira i sapuna, dok nastavnici plaćaju obavezne seminare, dok udžbenici i užina ne bude besplatna za osnovce i srednjoškolce, nema o čemu da pričamo. Isto tako dok učenici i roditelji imaju veća prava od nastavnika i škole, nasilni učenici ne budu kažnjeni, nema o čemu da pričamo, a to su osnovne stvari. Gde je još ostalo, npr. samo jedan izdavač udžbenika, pristojne plate, opremljene, okrečene škole itd.

: Poslovodja šestorice patuljaka

pre 5 godina

Albanski kao maternji, srpski kao društveni (oba istovremeno od rodjenja) engleski u IV-om i italijanski u V-om, pa prezivjeh. Spanski za divno cudo prilično razumijem (valjda zato sto su spanske serije bile jako popularne 90-tih). Kako ce neko nauciti jezik, zavisi od predavaca. Imam 32 god i sa ovoliko godina bih bas volio da naucim jos i portugalski, spanski ili francuski jezik.
Svima vama koji jedva pričate srpski kako treba uz eventualno lose poznavanje engleskog/drugog stranog jezika bih zabranio da uopste komentarisete bilo sta na ovu temu. Svaki pravi poliglota ce se složiti sa mnom i samo poliglote koje pričaju jako dobro 2+ jezika bi trebale da imaju pravo vezano za odlucivanje na ovu temu.
Npr, mene licno zadovoljava kad za neku stvar, radnju, emociju i slicno znam kako se izgovara na cetiri jezika, a ne znate kakav je osjecaj lad se mozak prebaci u razmisljanje na drugom jeziku.
Poyy

Sandinista

pre 5 godina

Pomoćnica ministra prosvete misli da će se kvalitet srpskog obrazovanja približiti finskom ako se budu delile opisne ocene u jednom izbornom predmetu??? Mati mila!

swap

pre 5 godina

mene je drugar zamolio da mu pokazem programiranje u FORTRANu, programskom jeziku nastalom 1957 godine i izumrlom pre 20 godina, iz kojeg ima ispit... toliko o modernizaciji

Suke

pre 5 godina

ocena JESTE jedini motiv da deca uče bilo šta. Izuzetak su jedino vrlo, vrlo motivisana deca, kojih na žalost nema mnogo.
(Roditelj, 18. septembar 2018 16:07)

Ako je tako, zakazali ste vi kao roditelj i naravno nastavnik u skoli. Mada u Srbiji je celu drustvo zasnovano na tome da je sramota znati, ko procita knjigu iz lektire taj je "streber", tako da nije ni cudo. Rezultati se uostalom vide na sve strane.

Jocke

pre 5 godina

Obavezno engleski + jedan strani jezik. Nažalost, činjenica je da deca ne znaju taj strani jezik ni da beknu (i pored učenja u osnovnoj / srednjoj)! Mislim da je drugi strani jezik višak. Naravno, lepo je da postoji opcija opcionog stranog jezika. Tako u osnovnim školama uče kineski, japanski... Pa i u srednjim školama, i studenti na visokoj turističkoj npr. imaju opcioni kurs grčkog i persijskog... To što je komentator spomenuo kako u GB nemaju nijedan obavezan strani jezik to je njihov problem. Primetićete da i fudbaleri s ostrva jako retko igraju u stranim ligama - oni ne mogu da premoste tu jezičku barijeru, i to je u neku ruku tužno. Oni koji znaju samo svoj jezik su u neku ruku ''hendikepirani'' (pa makar to bio i engleski), tačnije oni koji znaju što više stranih jezika su u velikoj prednosti u životu. Zato dajte decu na vreme na jezike, ali ih u isto vreme ne (pre)opterećujte time!

Mikele

pre 5 godina

To da se priblizavamo necemu dobrom moze da izjavi samo neko ko skoro nije imao kontakta sa tim sistemom...i ljudima koji u njemu rade (nastavnici...)

Bob

pre 5 godina

Kako koja generacija dece dolazi, sve su gori i gori. Jednostavno nesposobni za zivot. Zalosno, ali tako je. Zavisni od roditelja. Dzaba fakultet kad znanja ni za osnovnu. Sve starlete imaju fakultete i nabadaju strani jezik a QI ispod 50.

Def

pre 5 godina

Što više opisnih ocena i izbornih predmeta da nastavni kadar izgubi i to malo autoriteta i dostojanstva i da se obrazovno-vaspitni rad potpuno minimizira, što će rezultirati predapokaliptičnim stanjem u društvu kroz samo par decenija. To će biti savršeni uslovi dominacije nevaspitanih, radu nenaviknutih individualaca, koji zbog komoditeta i hedonizma izbegavaju i samu pomisao na zasnivanje porodice. Tu je zabava smisao života.

Peralozac

pre 5 godina

Jeena od prednosti finskog sistema je u tome sto domaci tj prakticne vezbe zavrsavaju na casu kako bi se ucenicima ostavilo slobodno vreme nakon casova tako da se na planirsn nacin posveze osmisljenim atkivnostima npr. sportu, kreativnom boravku u prirodu ili hobiju. Imajuci u vidu da je kod nas vecina roditelja raztrzana zbog posla, verujem da bi vecina dece ovo iskoristila za gluvarenje i bleju po ulici. Moramo da shvatimo da nisto spolja nije dovoljno samo iskopirati vec i prilagoditi nasim potrebama, mogucnostima i mentalitetu.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo je neka neslana šala. Ne približavamo se, jer imamo jedan od najgorih obrazovnih sistema u Evropi. Finska i druge skandinavske zemlje su uređene države i mi ne možemo da se uporedimo sa njima.

lola

pre 5 godina

Jedan od problema je i to sto se "sistem" poistovecuje sa nastavnicima umesto sa ministarstvom koje ga osmisljava i direktorima koji bi trebalo da ga kontrolisu u skoli. Tako dobijete ovo sto imamo mi: ocajno osmisljen sistem koji se stihijski menja i u kom su delegirani direktori zainteresovani samo za svoj i polozaj svojih poltrona koji ih biraju. Stetu trpe ucenici i nastavnici sa integritetom. Kastu nedodirljivih stetocina ilustruje gospodja iz teksta.

Nesa

pre 5 godina

Aman šta će nam finski model, zašto stalno kopiramo druge kao da su oni pametniji. Nama treba NAŠ SISTEM, jer NAŠ stari sistem je stvorio mnoge stručnjake koji su neko i nešto u svetu a ovo poslednjih 20 godina sramota

Grekas

pre 5 godina

Finci ne pisu domaci kod kuce.
I u menzama jedu samo zdravu hranu.

A kod nas?

Mi roditelji idemo ponovo u skolu jer je gradivo toliko obimno i nerazumno pisano u knjigama da nam treba i Wikipedija da bi rastumacili...

max

pre 5 godina

Mi ne da se ne priblizavamo necemu najboljem, nego suprotno, udaljavamo se od toga. Zasto bi inace, u zemlji gde nista ne funkcionise, bilo dobro obrazovanje? Ko ima decu koja idu u skolu to dobro zna. Ne moze nista dobro i posteno opstati u ovoj lopovskoj tvorevini, pa ni obrazovanje, sve je povezano.

Toto-ko-tunjo

pre 5 godina

Mislim da je bolje bilo dok smo se trudili da manje licimo na druge. Za neki sistem su potrebni uslovi. Sto da sadim bananu kad sljiva dobro ide? Nju dakle usavrsavam. Deci predajem iz udzbenika i zbirke iz 1991. godine po kojoj sam i ja ucio. Ne trazim im nikakvu knjigu da kupuju, koriste samo svesku i drzim se zadataka koje zadajem na casu i zajedno provezbavamo i koji im jasno u svesci stoje. Sav sam zastareo, cak i diktiram neke tekstove zadataka, a ocekujem i da mi rebnu kaznu jer pisem stampanom latinicom. Plan mi je klizan i jedini kriterijum da idemo dalje je njihovo razumevanje. Kao sto rekoh sljiva. Posadim i koju bananu kad dodje eksterna, ali to ne uspeva tako lako. Meni jasno. Njima? Pa jesu li oni ikad ista i posadili?

Belcha

pre 5 godina

Ne. Imam dva djaka u osnovnoj skoli, 6. i 1. razred i mogu da kazem da je obrazovani sistem 0 (nula) iako za dobar broj uciteljica i nastavnika imam samo pohvalne reci

planeta zemlja zove ministarstvo prosvete srbije

pre 5 godina

"Ako je ocena jedini motiv da deca uče bilo šta, onda u obrazovanju imamo problem", istakla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

mi IMAMO problem. najveci problem su ljudi koji jos nisu ni shvatili KOLIKI problem imamo, pa shodno tome nisu NI POCELI da ga resavaju.

ps.
sutra strajk u skolama, znate li makar to?

Burazerske skole

pre 5 godina

Sve dok u skoli rade stranacki, rodjacki, kumovski kadrovi od obrazovanja nema boljitka! NE CENI SE TRUD I RAD! Zasto se Skolske uprav nemaju liste cekanja na posao! Dokle ce parajlije zauzeti slobodna radna mesta!

Radivoje Rokvić

pre 5 godina

Finska je imala najbolji sistem ali ih u poslednjih nekoliko godina "šiju" azijske (razvijene) zemlje. Ovo naravno ne znači da imaju loš sistem već da naši "eksperti" iz oblasti obrazovanja nisu informisani. Imamo mi dovoljno stručnjaka u zemlji samo se, na žalost, ništa ne pitaju i niko ih ne pita... A ova stranačka bulumenta lupa za sve pare.

m

pre 5 godina

Kakva Finska?!? Gledala sam neki dan dokumentarac o najsasvremenijim obrazovnim sistemime u svetu. Npr. Singapur izdvaja 20% budzeta za obrazovanje. Nastavnici su tamo bogovi. Postovani i dobro placeni. Gledam skole i opremu u Finskoj. Pa to je SF za Srbiju! Tamo deca ne unistavaju skolski inventar kao kod nas. A tim nasim vandalima niko nista ne moze. Koliko skola u Srbiji nema postene toalete? Samo od toga da podjemo. Pametnome dosta.

Vanja

pre 5 godina

@def-smisao obrazovanja je ne da nastavnici imaju autoritet vec da se kod dece razviju socijalne vestine, talenti i sposobnost samostalnog i kritickog rasudjivanja