Subota, 15.09.2018.

13:00

Sto godina od Velikog rata; Mišić: "U smrt, samo ne stajte"

Izvor: B92

Sto godina od Velikog rata; Mišiæ: "U smrt, samo ne stajte" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

225 Komentari

Sortiraj po:

John Lackland

pre 5 godina

Austrijski general Oskar Pocorek nakon otkaza sa te funkcije izjavio je da ce izvrsiti samoubistvo ukoliko neki od generala pobedi srpsku vojsku na bojnom polju.Doživeo je duboku starost...Koliko god mozemo da budemo ponosni na proslost, toliko treba da se stidimo sadasnjosti

Фер

pre 5 godina

Хоћем ли ми обележити 100 година од највеће српске победе у историји ?
Докле ће нас ова власт срамотити ?

Stevan

pre 5 godina

I sta smo dobili? Svoju smo bracu koju su nam majke rodile i oceve koji su nas stvorili i odgojili gubili i slali u smrt, zbog neke tamo brace koja su se samo nekoliko decenija kasnije okrenula protiv nas.

ferdinand

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo! 
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!
(Od mene toliko, 16. septembar 2018 12:25)

Zato nam ovako dobro i ide. Poslednji pravi Srbi su skoro svi izginuli u periodu koji se pominje u članku. Posle njih ostalo samo škartovi.

my way

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo!
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!
(Od mene toliko, 16. septembar 2018 12:25)

Првој граници, кажеш? Којој тачно? Грчкој? Кажеш, "еј, ја остављам ваше војнике на фронту да се туку са окупатором/агресором, нећу ја у своју земљу да је ослобађам него дајте ви мени лепо азил еда живим ко човек". Много си ти паметна, а хероји који су дали своје животе, ослободили земљу, они су будале. Иначе, морам да разочарам ове који су први пут прочитали наредбу Живојина Мишића, па мисле да могу да баце сенку на његов лик и дело својим безначајним интернет коментарима. То је, господо, немогуће, истину да промените не можете. Да образлажем даље нећу, и овај одговор је далеко више од онога што ваше срамне флоскуле заслужују.

Od mene toliko

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo!
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..." 
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46) 

Pa evo, On nam poručuje „ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih predaka“, i? Jel ti dobro?

Milutin

pre 5 godina

Cuj ti Zivojina Misica? Dok je tudje muzeve, oceve, sinove, bracu beskrupolozno slao u smrt, apelujuci na njihov patriotizam, on sam prezive rat ne isprljajuci ni uniformu. Mora da je komande tipa "U smrt, ne zaustavljajte se!" izdavao preko megafona, iz pozadine, sa sigurne udaljenosti?

Tamo neki

pre 5 godina

@neutralni felsh
Kako infantilan i sebičan komentar.
Ima li išta zbog čega bi pomerio gruzicu a živ si zahvaljujući žrtvama prethodnih generacija?
(Miodrag, 15. septembar 2018 17:23)

Ajde budi ti prvo malo "nesebican" pa se odreci svog zivota, neko da te ubije u nekoj borbi, a neutralni felsh i mi ostali cemo posle toga da razmisljamo o tvojoj velikoj zrtvi i da ti se divimo, i da mrdamo gu*ice. Mozda ti podignemo spomenik i napisemo na njemu "Miodrag".

ZgHrEu

pre 5 godina

Mišić: "U smrt, samo ne stajte"Interesantno da je covek koji je izdavao ovakve naredbe preziveo rat?
(Radasin, 15. septembar 2018 19:20)
Srpski heroji!

Eto!

pre 5 godina

Nadam se da će te i devetog Maja pisati o našim pobedama i herojstvu. Slavna prošlost NOP/JA je namerno poslednjih godina stavljena u senku.
(O.T.A.N., 15. septembar 2018 15:48)

Pa jes', red je da se bas sva glupiranja i uzaludna izginuca naroda bez kompasa - obeleze!
A ti, omladino, BEZI!

ferdinand

pre 5 godina

odusevim se kad me neko salje u smrt :)
(neutralni felsh, 15. septembar 2018 15:37)

Još jedna urnebesna šala preduhovitog falsha. Da ne stavi smajli, ne bi se smejali.
Nit stida nit obraza nit poštovanja prema junacima čim ostavljaš ovakav komentar na ovakvu vest.

Dragojle

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“. 
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21) 

Има и "Ако избије рат, а ти не знаш шта ћеш, удри по Бугарима - погрешити нећеш".
(Јабучило, 15. septembar 2018 16:24)

Mozda su Bugari bas zbog toga, poznavajuci Srbe, udarali prvi?

bunjuel

pre 5 godina

Samo malo. konteksta - ultimatum iz 1914., koliko god smišljen da bude neprihvatljiv, nije ništa u odnosu na poniženja koja Srbija trpi danas od otprilike tih istih, koji su danas njeni najveći "prijatelji".

Јабучило

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо. 
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24) 

Vidi ove uplakane potomke, imaju po tri dede. Mi ostali, kukavice i prodane duse, samo po dvojicu deda imamo.
(Paloma, 15. septembar 2018 16:22)

А прадеде, деде ујаци, деде стричеви? Све су то деде.

Straitjacket

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.
@(Iza brda, 15. septembar 2018 13:38)

Za kralja i otadžbinu uvek a u boga ne verujem, ja ne moram biti komunista da bih bio ateista niti vernik da bih bio monarhista.

Za Srbiju kao monarhiju, za Srbe svih religija i one koji ne veruju, za Srbiju majku a ne maćehu.

bljak

pre 5 godina

Čak je Broz 1948 uspep i sa Rusima/Sovjetima da nas posvađa a posle se čudimo zašto nas je Rusija 1992 pustila niz vodu.
(Timočanin, 15. septembar 2018 17:18)

Jeljcinova Rusija nas je pustila niz vodu jer je Srbija jedina na svetu podrzala antiJeljcinovski puc 1994. sto je bio nevidjeni diplomatski gaf. Da li bi ti spasavao nekog ko je tvojim neprijateljima poslao ne samo politicku podrsku nego i novcanu pomoc?

A-SA

pre 5 godina

Доста прочитати пар књига на тему тог периода панда се схвати да је највећа снага тадашње војске био српски сељак, који је везан за земљу цијелим бићем. Сви који данас пишете: јунаци, величине, итд... , сјетите се када сте задњи пут окопали башту, или бар залили џвијеће.

Никола87

pre 5 godina

@Sve po starom

Немци су поражени од савезника 1918. добрим делом (ако не, у извесном смислу, првенствено), захваљујући учинку српске војске на Церу и Колубари, када смо, нарочито након Колубаре, практично онеспособили Аустроугаре за икаква даља дејства, и приморали њих и добар део Немаца да се преусмере са Западног фронта и Галипоља на Балкан, чиме су њихове комуникације са њиховим савезницима Турцима биле отежане, а тиме и разбијено њихово јединство, а тиме и утрт пут ка поразу свих њих. На Солунском фронту смо "финиширали" Немце и Бугаре, али то је било пуко ритуално окончавање циклуса саботаже сила Осовиле који смо већ били отпочели и утврдили 1914. и 1915. у Србији. А што се тиче бекства преко Албаније, алтернатива њему била је да будемо потамањени, или да робујемо Немцима, Аустроугарима и Бугарима.

Srbo

pre 5 godina

Ko ima obraza i ko drzi do reci zna da su te dve stvari skuplje od glave.

Na kraju cemo svi dva metra pod zemlju, al bar nismo zabijali noz u ledja, i to sto nas je toliko izginulo, govori o nekdasnjoj zelji ovoga naroda da zivi u slobodi. E sad sto su potomci danasnji ovakvi kakvi su dokaz je samo da su ginuli najbolji da bi ziveli najgori, jer, cast izuzecima, kukavica ne moze da izrodi junaka, a junaci su ginuli da bi se kukavice razmnozavali i danas imamo vise kukavica i izdajnika nego onih koji se nikada ne bi sageli pred novim Austrougarima ili Hitlerima...

b

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

Ima jedan jos starija izreka: budalu ne treba traziti ni svecom ni fenjerom, sama ce se javiti. Hajde da vidimo kako smo prosli mi, a kako ti Bugari?
I sv. rat: Srbija je izgubila oko 28% stanovnika, a Bugari? Kad su videli da su pobedjeni, kapitulirali su i to je to.
II sv. rat: poginulo je bar milion Srba, a Bugara? Kad su Ruje zakucale kacusama na vrata, shvatili su da su oni zapravo antifasisti, da vole Ruse, a da je prijateljstvo sa Hitlerom i klanje hiljada Srba u Juznoj i Istocnoj Srbiji samo "nesporazum" koji su brze bolje pomeli pod tepih.
Ratovi 90-tih: poginule su desetine hiljada Srba i nijedan Bugarin.
Bugarska je danas clan EU i NATO, a u svojoj armiji ima i rusko naoruzanje koje mi samo mozemo da sanjamo: S-300 i lovacke avione Su-27. Napreduju u svakom pogledu. Jeste, veliki broj ljudi je otisao, ali se oni mogu i vratiti; to su sve prirodna kretanja u okviru EU. Da li ce se oni koji su otisli u EU vratiti u Srbiju, "rupu na svilenom evropskom tepihu", sto rece Toma Nikolic. Cisto ne verujem.
Dakle, u slucaju bilo kakvog opredeljivanja sledite Bugare i Albance, eventualno Hrvate. Nemojte se zaletati glavom kroz zid, to se krvavo placa.

P76-ers

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46)

Taj deo "U život" je ostavljen nama, ali smo debelo zabrljali...

Neko tamo

pre 5 godina

Mnogo sam ponosan na istoriju nase Srbije. Kroz vekove su se oni borili, nije bilo 50-100 godina bez rata.
Tezak smo narod, tesko nas je ujediniti, i kao sto Arcibald Rajs reče: "Cujte Srbi, cuvajte se sebe.

sasa

pre 5 godina

za nas makedonce to je bila velka tragedija, podela makedonija na tri dela i nemilosrdna okupacija. ovakve statije su samo deo istine. stane vojse su pobile 70% stanovnista u bitoli.
s postovanjem
sasa

Dragan

pre 5 godina

@sidji do reke
Hvala ti puno sto si to napisao/napisala, a redakciji sto je objavila tvoj komentar. I u mojoj glavi je cesta konfuzija, pogotovu a propos onoga sto se desavalo 90ih - da li je zaista trebalo ginuti i izgubiti BIOLOSKI kako smi mi Srbi izgubili. Tvoje reci donose malo jasnosti i utehe. U pravu si potpuno i jos jedared - treba da smo zahvalni i ponosni na te nadljude ciji smo potomci.

T

pre 5 godina

Nije problem Srbije u Prvom svetskom ratu proboj Solunskog fronta, već uopšte to što je ušla u rat. Apis i njegova klika su znali šta sprema "Mlada Bosna" i bili su suorganizatori, a znali su da će atentat na prestolonaslednika da uvuče Srbiju u rat sa Austrougarskom. Ne znam kako su mislili da će Srbija da u ratu sa većom državom od sebe da prođe dobro.

dule

pre 5 godina

Ja sam samo video da su generali i kraljevi pokupili sva odlikovanja i svu slavu

A obicni vojnici su pokupili ili metak ili ranu ili neku bolest

I kada se zavrsi rat vojnici koji su mahom seljaci aj na njivu ori i placaj porez i to velik porez

A genarali u kabinete odlikovanja i penzija debela

Uvek obican narod daje zivot za zemlju a kraljevi zlato u dzak pa lagano u London da se bezi

Saveznik nije izdajnik

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Dok smo bili 1:1 samo sa Austrijancima, vratili smo ih na fabrička podešavanja (Cer i Kolubara). Kad su kasnije na front ušle Nemačka i Bugarska, više nismo mogli da izdržimo pa smo bili prinuđeni na povlačenje. Ali šta o tome zna pripadnik čobanskog plemena koje je hrabro samo iz potaje, zasede, mučki sa leđa...

Nomos zemlje

pre 5 godina

Negativna bioloska selekcija, ogromni gubici u muskoj populaciji, prvenstveno u Prvom svetskom ratu, kada se zene nisu obrazovale, vec se drzavni kadar punio samo iz korpusa muskaraca, kao i negativna drustvena selekcija koja se sve vise zaostrava od komunizma do danas, pa nam je, pradaksalno, drzava vise partijska u demokratiji nego u socijalizmu, doveli su do toga da danasnje generacije ne mogu olovkom da sacuvaju, ono sto su njihovi preci zadobijali oruzjem, slobodu, i da im je ideal Bugarska.

crvena napast

pre 5 godina

A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika)
(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Koliko li je samo jaka commie propaganda, posle ovoliko vremena, ociglednih dokaza da je titoizam najveci debilizam koji je mogao da strefi srbiju, toliko da neki i dalje u isti kos trpaju cetnike i ustase. Iako su cetnici okrvavili ruke daleko su oni od ustasa, (i po ideologiji i po zverstvima i po broju ubijenih). Partizani i komunisti su takodje vrsili stravicne zlocine i cistke, u periodu od 1943 do '48-e. Ne zaboravite da je za komuniste to pre svega bila revolucija pa tek onda borba protiv nemaca.

Miodrag

pre 5 godina

@neutralni felsh, 15. septembar 2018 15:37
Kako infantilan i sebičan komentar.
Ima li išta zbog čega bi pomerio gruzicu a živ si zahvaljujući žrtvama prethodnih generacija?

Timočanin

pre 5 godina

@Polibugarin, poptpuno si u pravu. Mi Srbi smo se stalno nešto k***čili, pi*ali uz vetar, ispavljali svetske Krive Drine a kao nagradu sno dobijali nož u leđa. Čak je Broz 1948 uspep i sa Rusima/Sovjetima da nas posvađa a posle se čudimo zašto nas je Rusija 1992 pustila niz vodu.

Delije

pre 5 godina

 Franše d'Epere o srpskim vojnicima:

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

sloga

pre 5 godina

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."
"Lep", realan opis srpske "vojske". Kamara srpskih seljaka, neobucenih za ratovanje, ali kao topovsko meso bili su dobrodosli. (Milutin, 15. septembar 2018 15:01) Preko 80% stanovništva tadašnje Srbije su činili seljaci.Većina njih je učestvovala u balkanskim ratovima,koji su završeni godinu dana pre početka Prvog svetskog rata,a mnogi i u ratovima još sa kraja 19-og veka.Dakle bili su odlično obučeni za sve oblike ratovanja.A to je između ostalih potvrdio i francuski general.Ne znam na osnovu čega si zaključio da su topvsko meso.

Јабучило

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

Има и "Ако избије рат, а ти не знаш шта ћеш, удри по Бугарима - погрешити нећеш".

bot 24598

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.
(Iza brda, 15. septembar 2018 13:38)

Pravo u centar.

Dragojle

pre 5 godina

Uz svo poštovanje, Bugari su bili nacisti i činili užasne zločine u ww1 i WW2. 
Nema opravdanja.
(marija, 15. septembar 2018 15:48)

Ma hteli su i Srbi da saradjuju sa nacistima (Nedicevci, Ljotivcevci, Cetnici...), ali im onaj bravar iz Kumrovca pokvari racune. Zahvaljujuci bravaru/Medjimurcu, postadose Srbi antifasisti.

ZgHrEu

pre 5 godina

junacine smirite se,da vas jos na kraju neko ne posalje u rat;)
(vidovita zorka, 15. septembar 2018 15:25)i da opet ne dobijete po usima

Matakunisni

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)
Ta AU vojska je bila austrougarska, nemacka i bugarska vojska.
Austrougari su dvaput izbacivani iz Srbije, i tek sa ulaskom u rat protiv Srbije nemackih snaga sa Makenzenom, i bugarskih(cuveni noz u ledja...), Srbi su prisiljeni da se povlace.I takvi nikakvi junaci, za Bugare "mrtvi Srbi" dve godine kasnije probijaju front i zavrsavaju Veliki rat. Kako bilo, da su danas Srbi pola kakvi su bili tada, a Albanci kao Esad Pasa, drugacije bi nam bilo svima...

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Kada izgubiš 30% stanovništva, to znači da si izgubio rat. Za mene su oba rata izgubljena a Srbi poraženi. Sta smo dobili od pobedničke strane, ništa.

Kicino i Micino skrovište

pre 5 godina

...hm da ti dede nisu bile tamo možda bi vas sad bilo vise....
Rade, 15. septembar 2018 13:41)Потражите наредбу команданта Одбране Београда 1915., мајора Драгутина Гавриловића, па кад је прочитате, опет реците нешто слично. Наравно, ако Вас не буде срамота. Мислим да би такву наредбу послушала свака "будала" која је искрени патриота и не ставља свој доњи део леђа изнад интереса и слободе Отаџбине, љубави према њој, своје вере, која зна чиме су је преци задужили. Од Косовског боја, преко Првог и Другог устанка, оба светска рата, па до Кошара. Никад не заборавите - да није било таквих "будала", ни Ви ни ја сада вероватно не би куцкали коментаре.@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

kimi

pre 5 godina

za sve one koji misle da su bugari pametni bili u oba svetska rata a srbi glupi jer nisu umeli da biraju stranu. Austrija je poslala Srbiji ultimatum koji nijedna država ne bi prihvatila, pa su nas na taj način ostavili bez mogućnosti izbora u 1.s.r. A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika) a u daleko manjoj meri od ruke nemaca. Takodje, zar da za sva vremena stoji u istoriji sveta da si bio na istoj strani sa Hitlerom???? Mislim, stvarno bi hteli da smo stali na njegovu stranu? poštoji nešto sto je iznad brojki o poginulim i ranjenima, e zbog toga smo bili na pravim stranama u oba slučaja, mi, a ne bugari.
(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Opa evo neoliberala iliti neokomuniste da izjednaci cetnike i ustase.
Da te podsetim Draza je heroj Prvog Svetskog Rata, sa njim u Jugoslovenskoj Kraljevskoj Vojsci u Otadzbini iliti cetnicima je poginu i sin Vojvode Misica.
Iz sredisnje Srbije tj. Sumadije su se sinovi onih iz Prvog Svetskog Rata 90 posto ako ne i vise borili na strani Cetnika.
U Sumadiji nije bilo posle 41 partizanske vojske ono malo sto je bilo proterano je u Bosnu.
A kakvi su crveni junaci govori i brutalno prebijanje 1945 Vojvode Bojovica od strane partizana, mucki su ga pretukli na ulici posle par dana je preminuo od tih posledica.
Sahrana je obavljena samo pred clanovima porodice, na radiju je zapreceno od strane crvene posasti da ko god se pojavi na sahrani bice uhapsen.
Vojvoda Bojovic je preminuo u 90toj godini, to su ti heroji prebili starca.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

... i posalji trecinu stanovnistva u smrt, dok bugari uz minimalne zrtve sacekaju kraj rata a onda promene stranu i stanu uz pobednike. 

srbi najpametniji narod.
(x, 15. septembar 2018 14:14)

Zamislite da nas je tada Austrija okupirala i da smo danas Austrija? Sve je bolje od ovoga danas.

kimi

pre 5 godina

Prvi svetski rat je jedna od najvećih tragedija srpskog naroda. Može se slobodno reći da se kao narod nikada nismo oporavili od posledica Velikog rata. Milioni ljudi su nastradali kao posledica sumanute politike obnevidele političke elite koja je gurnula narod u smrt i razaranje. I to odmah nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata. Onaj ko misli da smo mi u tom ratu bili pobednička strana, neka pogleda i razmisli malo bolje.
(nikola, 15. septembar 2018 14:47)

Srbija nije zelela da udje u RAT o cemu ti pricas.
Naravno da ces se braniti ako te napadnu, a Srbiju su napali nismo mi nikoga okupirali. Posle atentata na Ferdinanda srpska vlada je gotovo sve tacke iz AU zahteva za istragu prihvatila, i vlada i vojska su znali da nismo spremni za rat.

nikola uzice

pre 5 godina

Moj djed bio solunac. Prezivio. Posle rata ozenio se. Za vreme 2 svetskog rata ustase mu ubiju 4 dece i trudnu zenu. Prezivi rat opet se ozeni, 5 dece napravi opet, jedno od njih moj otac. Umre prije ovog nesrecnog rata 90ih. Tu pogine moj otac. Nikad vise Jugoslavija nikad vise "bratstvo i jedinstvo"!

Adriano_Galliani

pre 5 godina

"U smrt!" I ode trecina muskih glava u smrt. Poslusan neki narod ovi Srbi. Slavljenje kulta smrti. Sta ce ti pobeda, sta ce ti teritorija kad si mrtav i osakacen ti je narod? Ali, uvek je ljudsko meso bilo najjeftinije u Srbiji. A sto se autozovinizma tice: autosovinista je onaj koji svom narodu izdaje naredbu da ide u smrt i oni koji ga u tome podrzavaju.
(Kondor, 15. septembar 2018 14:55)

Upravo, taj i svi ostali ratovi 20. veka su "Pirova pobeda". Da smo pravilno učili da smo te ratove izgubili, ne bi se istorija ponovila pa nas '90 poruku Slovenija i Hrvatska.

Sve po starom

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta je tu ponos i junastvo pobegli preko Albanije da ne bi nestali a vratili se kada su drugi porazili Svabe.
Toliko stanovnistva stradalo umesto da je bilo mudrosti i rat izbegao a mi sve zbog neke Velike Srbije non srop vodimo neke ratove a cini mi se ni ovo teritorije ne mozemo da naselimo.

kimi

pre 5 godina

...i posle toga je dosao Aca cvika i stvori kvazi jugoslovenstvo, porusio tvrdjavu na Avali da bi sagradio ono masonsko ludilo. Grobnica plava, plava i badava...
(zimarco, 15. septembar 2018 14:36)

Jeste kako da nr dosao jedan Kralj iz male zemlje i stvorijo onoliku Jugoslaviju zato sto je on tako hteo. I sta je bilo kada si se probudio?
Nismo se mi pitali za stvaranje tako velike stvari, odlucivalo se to negde gde nas niko nista nije pitao.

Јабучило

pre 5 godina

Koja budala će da posluša naredbu "u smrt"
(Rade, 15. septembar 2018 13:41)

Јунак који се бори за слободу. Али џаба причам, нећеш ти то разумети.

Paloma

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Vidi ove uplakane potomke, imaju po tri dede. Mi ostali, kukavice i prodane duse, samo po dvojicu deda imamo.

my way

pre 5 godina

Вечна вам слава и хвала, јунаци! Опростите, ако можете, проклету југословенску заблуду због које сада нема Србије за коју сте се херојски у рату изборили, а коју су политичари у миру упропастили. Опростите онда и нама данас, који вас, баш због те заблуде и силних пораза до којих је довела, нисмо достојни!

Свих боја

pre 5 godina

ovo je prvi put u medijima da je spomenuto ucesce francuske KOLONIJALNE divizije. To znaci da su se nasi pradedovi borili rame uz rame sa Senegalcima i Arapima. Cudan podatak, iz nekog razloga prikrivan.
(medjunarodne trupe, 15. septembar 2018 14:25)

И Вијетнамцима, које су тад звали Анамити.

Davle

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili. 
(Oki, 15. septembar 2018 14:26) 

Nato heljp , nato heljp , nato heljp , nato heljp ...

Tata

pre 5 godina

Треба увек поменути, да је после пробоја фронта, војвода Бојовић кренуо са трупама ка Бугарској и Софији, због бројних злочина које су бугари чинили на југу Србије, током окупације... Међутим, бугари су молили Франша да заустави српску војску, а за узврат су понудили капитулацију. Тако и би. Франш је наредио Бојовићу да стане са продором ка Софији.
Иначе, познато је колико су брзо српске трупе продирале и редом ослобађале домовину - Скопје, Призрен, Приштину, Пећ, Ниш и тако редом - француски пилоти су имали муке да их прате и коњици дотурају потковице. Београд је ослобођен већ у Октобру, али то се не прославља као оној датум из 1944-е.
На жалост, врховни командант, Принц Александар Карађорђевић, члан француске масонске ложе, имао је мало другачије ратне циљеве - ослобођење јужних Словена од Аустроугарске окупације и наредио је трупама да пређу Саву, Дрину и Дунав... Одбио је да се успоставе западне границе на међама српских цркава и гробља - Карлобаг, Карловац, Вировитица, где је тада живело претежно српско становништво. Хтео је да буде краљ свих јужних Словена... Остало је историја.

Milos D.Nikolic

pre 5 godina

`` Blago potomstvu sto za njima zali, jer bejahu ponos svome rodu, blago i njima jer su slavno pali, za otadzbinu, kralja i slobodu``.
Ne ocavajte sto smo dve decenije u beznadju, izneverili smo pretke, ali postenim radom, na sebi da se bude bolji u svom poslu, bolji komsija, roditelj, prijatelj svako od nas moze da doprinese svojoj sredini i zivi duh predaka. Nema dana, a da ne pomislim na njihovu zrtvu i sta su sve nasi preci prosli. Poginuo je svaki drugi muskarac, a koliko je samohranih i ucveljenih majki iza njih ostalo. Trajace jos istorija Srbadijo, ima jos da se igra na nama je ocemo li da budemo dostojni ili nedostojni predaka. Hvala Vam divovi! Zivela Srbija i secanje na Misica, Bojovica, Jurisica Sturma, Stepanovica, Milunku Savic, Milivoja Stanojlovica Brku, Arcibalda Rajsa i Floru Sands!

ZgHrEu

pre 5 godina

Polubugarin, 15. septembar 2018 15:27) Uz svo poštovanje, Bugari su bili nacisti i činili užasne zločine u ww1 i WW2.Nema opravdanja.
(marija, 15. septembar 2018 15:48)
Bas kao i dobar dio Srba

bot 24598

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46)

Neće, jer se sloboda plaća najvećom cenom. Ono što smo nakon toga uradili je sramno, a plaćati slobodu nije ...

marija

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Junaci su bili naši dedovi kakve svet ne pamti,
Američki predsednik prvi put u istoriji Amerike podigao tudju zastavu na Beloj kući u čast srpske vojske i dao potresan proglas.

Poslušali su Srbi svog komandanta vojvodu Mišića da ni francuska konjica nije mogla da ih stigne.

..."Treba drsko prodirati, bez počinka, do krajnjih granica ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u otadžbinu".
I nisu stali,
doleteli kući, u Srbiju,
nije bilo sile da ih zaustavi.

Večna slava našim poginulim herojima.
Mnogima se, nažalost, ni grob ne zna.
I hvala saveznicima,
neki su zaboravili...

Никола87

pre 5 godina

@kako da ne


Да, наше братство са Французима (француским народом) је, уз херојско ослобођење наше земље и дивну репутацију коју смо задобили у свету, можда најлепши плод тог несрећног рата. И ја сам разговарао са неколико Француза и уверио се у ту њихову љубав према нама. Неки Робер, коме сам се, ганут његовим изливима дивљења за наш народ на Косову, извинио за то што сам некада осећао бес према Французима због оног што су нам чинили деведесетих, одговорио ми је никако нема потребе за мојим извињавањем и да ме разуме, додавши: "Знајте да и данас има доста Француза којима сте (ви, Срби) много драги". Причао је са мном безмало као отац са сином, премда ме тек је био упознао, а ја сам видео да је то било искрено. Е сад, замислите тај међуратни период до '41. када су СВИ (или бар скоро сви) Французи тако размишљали.

То јесте било време нашег херојства, но пре свега - и ту сте тачно приметили горку истину - наше исправне политике, када смо били добри и са Западом и са Истоком. Ко зна што смо се у међувремену трансформисали овако.

Serbistan

pre 5 godina

Najveca tragedija koja je zadesila Srpski narod. Ne treba da se slavi vec da se tuguje na sam pomen I sv. rata. Izgubiti toliko mladih ljudi da bi nas Karadjordjevici unakazili kasnije, komunisti nastavili, a ovi hostapleri dokrajcili. Uvek smo ratovali za interese vladajuce garniture a ne za sopstvene. U buducnosti to necemo vise raditi, ali ne zato sto smo se opametili vec zato sto to nismo u mogucnosti.

Sve po starom

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta je tu ponos i junastvo pobegli preko Albanije da ne bi nestali a vratili se kada su drugi porazili Svabe.
Toliko stanovnistva stradalo umesto da je bilo mudrosti i rat izbegao a mi sve zbog neke Velike Srbije non srop vodimo neke ratove a cini mi se ni ovo teritorije ne mozemo da naselimo.

Miloš

pre 5 godina

(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Samo da dodam da mi ultimatum nismo odbili sve smo prihvatili sem tacke sest gde smo trazili da umesto austrugarskih organa istragu sprovodi medjunarodni sud prave u Hagu. To treba ponoviti x puta jer se cesto predstavlja da nismo prihvatili zahteve, jesmo. Inace ultimatum ostaje kao najzesci ultimatum u istoriji svetske diplomatije pa eto mi smo prihvatili 10 od 11 zahteva a i taj sto nismo ko sto rekoh jesmo samo zahtevali neutralni sud. Problem je bio u tome sto ako bi Austrijaci vrsili istragu mogli bi da zahtevaju hapsenje koga god bi hteli nebitno da li za to ima dokaza ili ne i onda ako Srbija to odbije mogu da objave rat. Mi smo smatrali da ce nas odgovor prihvatiti jer su nasi se bas ponizili da rata ne bi bilo.

Sibicar

pre 5 godina

@Dimitrije Tucovic Jr, pa vi komunisti ste zaista genijalci :) koga bre briga gde su im grobovi I ko su oni koji su dosli sela da nam popale I da nam siliji zene? Sta su tvoje komunjare uradile nemcima I kako su se izivljavali nad zarobljenicima pa je zbog toga strljano pola Kragujevca? moj cukunded je ubio nemca, moj pradeda je ubio nemca, pa opet ako krenu I ja cu.... nece se svabo najesti srpske sljive bez muke to mu je valjda jasno

sjfhj

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)Rodio se i u vas jedan da vam osvetla obraz a vi ga proglasavate izdajnikom,toliko o tome kakav ste vi narod.

zex

pre 5 godina

ja sam pre petnaest dana bio na Vidu i Krfu. Ne moze covek biti ravnodušan kad ode tamo i sve to vidi i cuje Osetite ponos,nesto sto na Terazijama ne mozete osetiti. Nisu oni krivi sto smo se mi srozali. Mi nismo dostojni tih junaka.Moj pradeda je iz druge drzave dosao kao dobrovoljac da se bori za Srbiju.Ej? Jel vi razumete to?

as roma

pre 5 godina

i posle je sve to upropasto kralj aca dajuci amnestiju hrvatima ,slovencima i neku kvazi tvorevinu jugoslaviju ,od tada pocinju problemi narocito s hrvatima koji nikad i nicim nisu bili zadovoljni ,umesto da smo deleve te hr uzeli ,povukli linije kako smo hteli a s njima neka se bakcu italijani ,madjari... pravi se najveca greska u srpskoj istoriji i opet nas je upropastio crnogorac

Polubugarin

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

A sto to? Bas su Bugari uvek birali prave saveznike...za razliku od Srba. Na Bugarsku nije ni jedna bomba ili granata pala, iako su sa svojim saveznicima izgubili i I i II svetski rat. Srbija, koja je uvek bila na "pravoj" strani zamalo da nestane u I sv. ratu. Srbija je u I sv. ratu izgubila1/3 stanovnistva i 1/2 za zenidbu stasalih muskaraca. U II sv. skoro miliona zrtava. Bugari u oba rata nisu imali toliko zrtava, koliko su Srbi imali u nekoj vecoj bici. U Bugarskoj, u oba sv. rata nije stradalo ni jedno selo, a Srbija zamalo da nestane. Srbi saveznike biraju emocijama, dok Bugari to rade razumski. Ne znam ko je tu pametniji...Srbi, ili Bugari?

Sasa

pre 5 godina

A danas njihovi potomci prodaju svoj ponos za sendvič
(Ja, 15. septembar 2018 14:19) # Link komentara

I ne samo to - podrzavaju nekakve opozicionare i ostale Djilase koji pune licne dzepove novcem poreskih obvezika.

Аки

pre 5 godina

Rusi su nas naravno izdali i napustili front.
(charlie, 15. septembar 2018 13:53)
Руси су напустили фронт јер је избила револуција и грађански рат. Да не би њих преци би нам завршили Албанији. Иначе су због објаве рата Србији и они ушли у рат.Срамота је да толико не знаш.

Saul Goodman

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Naročito smo se uplašili u Kolubarskoj i Cerskoj bitki, taj naš strah i dan danas se prepričava na vojnim akademijama širom sveta. Oki, toliko ser.š da si ovim postom osvojio nagradu "najusr.niji post 2018-e". Bez konkurencije si, svaka čast.

Miroljub

pre 5 godina

@Polubugarin, 15. septembar 2018 15:27

Nama su ratovi dobri, taman nam daju razlog da stignemo Bugarsku s vremena na vreme, da nam ne pobegnu mnogo u ekonomiji i razvoju. Prosto neverovatno kad uporedis. To mi bas rece jedna Bugarka koja se iznenadila s obzirom sta smo sve prosli, kako je u Srbiji. Doduse to je bilo 2006, pre nego sto je ova posast gora od rata dosla na vlast. Ali dobro i posle ovog ludila ce proci i izvuci cemo se, taman da stignemo Bugarsku. :)

skandy

pre 5 godina

1/3 ljudi je izgubljena, niko nikada nije izgubio toliko ljudi i šta smo dobili 1918?
Aleksandar je uništio Srbiju i zabio nam ekser u kovčeg.
Pocivajte u miru junaci, zadnji Srpski i Crnogorski junaci...
Danas je taj prostor pun protuva, lopova i lencuga....
Živela prava Srbija!

sidji do reke

pre 5 godina

za sve one koji misle da su bugari pametni bili u oba svetska rata a srbi glupi jer nisu umeli da biraju stranu. Austrija je poslala Srbiji ultimatum koji nijedna država ne bi prihvatila, pa su nas na taj način ostavili bez mogućnosti izbora u 1.s.r. A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika) a u daleko manjoj meri od ruke nemaca. Takodje, zar da za sva vremena stoji u istoriji sveta da si bio na istoj strani sa Hitlerom???? Mislim, stvarno bi hteli da smo stali na njegovu stranu? poštoji nešto sto je iznad brojki o poginulim i ranjenima, e zbog toga smo bili na pravim stranama u oba slučaja, mi, a ne bugari.

Hudini

pre 5 godina

@oki
Esad Paša jeste omogućio prolaz srpske vojske preko Albanije, ali ste ga vi ubili, vaši nacionalisti.
Kome vi treba da zahvalite što kompletan albanski korpus nije podeljen između Grčke i Jugoslavije (Srbije)?! Najvećem srpskom neprijatelju Titu! Ne bi trebalo da pitate za cenu Srbiju pošto je "kuća cveća" da je otkupite i preselite u Albaniju!!!

Miroljub

pre 5 godina

@Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:2

Tu AU vojsku smo poslali u gacama nazad 1914. 1915. su dosli AU i Nemacka i Bugarska s ledja. Malo li je to vojske da napadne jednu zemlju za vas velikoalbanske nacose? Jer trebalo da nas napadne jos neka zemlja da biste vi bar malo uvazili tu veliku borbu Srbije, iako nas mrzite iz dna duse?

kimi

pre 5 godina

Ne znam je li u istoriji zabelezena herojskija - a besmislenija pogibija, da izginemo toliko da bi posle Hrvati, Slovenci i Muslimani stvarali sebi drzave koje nikada ne bi mogli imati.
Solunci da prose. Oficiri da izvrsavaju samoubistva jer njihove porazene kolege Slovenci i Hrvati bivaju unapredjeni.
Da se ne slave pobede da se ne bi jelte vredjala ta porazena braca.
I gde smo danas stigli sa tom samomrznjom? Dokle bre vise?
(Umesto da smo napravili Srbiju i cenili svoje zrtve, 15. septembar 2018 14:05)

Koliko su hrvati ucestvovali protiv srpske vojske u Prvom Svetskom toliko su i srbi, ali se o tome cuti.
Srbin Gojkomir Glogovac inace hercegovac je dobio nekoliko odlikovanja od AU armije zbog pokazane hrabrosti ali i velike preciznosti, ovaj hercegovac je na mackovom kamenu ubio preko 100 pripadnika srpske vojske.
Ima jos mnogo toga da se kaze.

Ima tu dosta toga o cemu se ne govori kao o lideru srba u Hrvatskoj Pribicevicu. Kada je kralj Aleksandar hteo da Srbiju otcepi od hrvata i slovenaca pa bi u tom slucaju jedan deo hrvatskih srba ostao u samostalnoj Hrvatskoj, Pribicevic je kao veliki jugosloven rekao kralju Aleksandru kako ce biti jedini kralj u istoriji koji smanjuje svoju drzavu.
Upravo je granica koju je hteo da povuce je bila ona cuvena KKV, da ona koju Seselj (hercegovacki hrvat) koristio 90tih.

Nije nikada srpska vojska 1918 mogla da pravi granice kako je htela, nama je nudjeno da se odreknemo 2/3 Mekadonije za koju smo samo pre 4 godine ratovali i da se odreknemo prava na ceo Banat, a dobili bi deo Slavonije, veci deo BiH I nesto malo obale.
U tom trenutku a vala i danas Banat kao zitnica je znacajniji od bilo kog dela Dalmacije, hercegovine ili nekog dela krajine. Hvala M.Pupinu velikom rodoljubu na lobiranju za Banat koji smo jedva dobili jer su ga Rumuni hteli celog a konacno za njega popustili tek udajom rumunske princeze Marije za kralja Aleksandra, da do te svadbe rumuni su imali aspiracija ka Banatu.

Kolubarac

pre 5 godina

Gledao sam skoro stare spomenike jednog seoskog groblja koje se preseljava zbog širenja rudnika uglja Kolubara.
Kakvih sve zapisa ima na spomenicima poginulih u Velikom ratu, kao i kasnije umrlih njihovih majki i žena. Iz njih se može videti život običnih mučenika posle velikog stradanja koje tek samo što je prošlo, a nove-stare muke su došle 41. pa 90-tih...
Nekad mi se čini da Srbi ni u jednom ratu nisu bili preterano pametni.
U smrt, samo u smrt i uvek tako.
Dokle?
Neka sam i grešan, ali ni Mišić mi više nije simpatičan kao ranije(mada se on nije mnogo pitao) dok još nisam bio shvatio da je moja familija praktično propala u Velikom ratu, a za ništa.
A tek Milošević.

milan

pre 5 godina

skoro pa ne videh ovde pametan komentar srbi bi i dalje ginuli samo da bi ih neko sa zapada potapšao po ramenu i rekao bravo ti si hrabar vojnik

ove vojskovođe naše ovakvim rečima u smrt samo ne stajte, ponekad pomislim da ih je neka viša sila postavila tu da unište srbe

ex ljubomir

pre 5 godina

Ovi sada su pametniji , nema rata , vojska za parade i poplave , zemlju prodaješ a ..najhrabriji i najsposobniji.. pravac..napolje !!

milojko

pre 5 godina

@oki ... sto Esat Pasha nije dosao da zajedno sa srbima, francuzima i pstalima probije solunski front?... a bugari veciti kvislinzi i fasisti...gori su od hrvata...

Milutin

pre 5 godina

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

"Lep", realan opis srpske "vojske". Kamara srpskih seljaka, neobucenih za ratovanje, ali kao topovsko meso bili su dobrodosli.

Милоје

pre 5 godina

(Rade, 15. septembar 2018 13:41)

Потражите наредбу команданта Одбране Београда 1915., мајора Драгутина Гавриловића, па кад је прочитате, опет реците нешто слично. Наравно, ако Вас не буде срамота. Мислим да би такву наредбу послушала свака "будала" која је искрени патриота и не ставља свој доњи део леђа изнад интереса и слободе Отаџбине, љубави према њој, своје вере, која зна чиме су је преци задужили. Од Косовског боја, преко Првог и Другог устанка, оба светска рата, па до Кошара. Никад не заборавите - да није било таквих "будала", ни Ви ни ја сада вероватно не би куцкали коментаре.

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.

Trifke

pre 5 godina

Samo da pitam "Dimitrija Tucovica"koji postavlja pitanje prekomerne sile prema Austrijancima. Šta je sa silom prema civilima kad se nasa vojska povukla.Jel za to neko odgovarao?Ne znam samo pitam.

Miroljub

pre 5 godina

@Надам се преокрету и да кренемо да дижемо СРБИЈУ као наши славни прадедови. Слава свим палим борцима ЖИВЕЛА СРБИЈА.
 (Амеба, 15. septembar 2018 13:39)

Bez da tebe licno anatemisem, svi se mi nadamo, a sta konkretno u svom svakodnevnom zivotu radimo da to preokrenemo? Sta radimo da tim svojim radom koji je posten i ukazuje na pravi put preokrenemo i one zabludele, zastrasene, pa cak i one naopake? Nista... cutimo i nadamo se, junacimo u kafani (u danasnja vremena to je internet), a kad dodje stani pani sakrijemo u misju rupu.

Никола87

pre 5 godina

@kako da ne


Да, наше братство са Французима (француским народом) је, уз херојско ослобођење наше земље и дивну репутацију коју смо задобили у свету, можда најлепши плод тог несрећног рата. И ја сам разговарао са неколико Француза и уверио се у ту њихову љубав према нама. Неки Робер, коме сам се, ганут његовим изливима дивљења за наш народ на Косову, извинио за то што сам некада осећао бес према Французима због оног што су нам чинили, одговорио ми је никако нема потребе за мојим извињавањем и да ме разуме, додавши: "Знајте да и данас има доста Француза којима сте (ви, Срби) много драги". Причао је са мном безмало као отац са сином, премда ме тек је био упознао, а ја сам видео да је то било искрено. Е сад, замислите тај међуратни период до '41. када су СВИ (или бар скоро сви) Французи тако размишљали.

То јесте било време нашег херојства, но пре свега - и ту сте тачно приметили горку истину - наше исправне политике, када смо били добри и са Западом и са Истоком. Ко зна што смо се у међувремену трансформисали овако.

Boki

pre 5 godina

Obicna masonska manipulacija. Svi su tu izmajmunisani, i Srbi i Svabe i Madjari. Kakvi crni ratovi, pa to je zlo, sta da slavim, ubistva i mrznju?

O.T.A.N.

pre 5 godina

Nadam se da će te i devetog Maja pisati o našim pobedama i herojstvu. Slavna prošlost NOP/JA je namerno poslednjih godina stavljena u senku.

Арса

pre 5 godina

U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46

Они су морали у смрт, да би ми имали живот

Vladimir Vojvodić

pre 5 godina

Prađed mi je bio dezerter iz austrijske vojske i bio je na Solunskom frontu. POslije je dobijao od Kralja Aleksandra zemlju u Vojvodini ali nije htio napustiti Krajinu. Izveo je na put šestoro djece. Pitam se ko bi danas bilo šta propustio da dobija džabe od nekretnina, ustvari koliko bi ljudi danas rizikovalo život zbog ideala?
Ovim treba da se ponosimo, ovo je svijetli dio naše istorije.

strašno

pre 5 godina

@ masa
Baš sam se pitala zašto nema nekog dešavanja na Zejtinliku!? Kada smo bili u poseti Zejtinliku, deka Đorđe je rekao da mu je velika želja da doživi stogodišnjicu proboja solunskog fronta. A mi bi izgleda da to zaboravimo....

memorija

pre 5 godina

Uh...koliko god treba da budemo ponosni na ucesce i uspeh sa saveznicima u Velikom ratu, sve je vise saznanja da je to bila Pirova pobeda za Srbiju! Demografski, ekonomski, socioloski, mnogo smo se unazadili od tada...a o korupciji srpskih 'mocnika' koja se od tada ne posejala nego zabetonirala u drzavi da ne govorimo!

Милан

pre 5 godina

Dimitrije Tucovic jr@Шта је аустроугарска војска уопште тражила у Србији?Какву милост може да очекује војска,која је починила зверске ратне злочине у Мачви и Подрињу?

Гералт

pre 5 godina

Колико је наше друштво уништио комунизам, више је но очевидно. Ни један генерал не би данас ишао у рат. Интересују их само станови и корист.

marija

pre 5 godina

Ovako je govorio d'Epere o srpskoj vojsci,
"Ta ogromna želja, vodila je vojnike iz pobede u pobedu...srpsku pešadiju i francuska komora na konjima jedva je stizala”.

Zato i ne čudi što je Skoplje oslobođeno već 25 septembra, posle čega je srpska vojska krenula ka bugarskoj granici. Samo četiri dana kasnije u štabu Franša d Eperea, Bugarska je potpisala kapitulaciju, a 30. septembra obustavljena su sva neprijateljstva.

"Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja - napred." rekao je d Epere.

x

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

... i posalji trecinu stanovnistva u smrt, dok bugari uz minimalne zrtve sacekaju kraj rata a onda promene stranu i stanu uz pobednike.

srbi najpametniji narod.

Sibirac

pre 5 godina

Da je kralj Aleksandar stao u Krajini i zaokružio srpske zemlje, umesto što je oslobađao "braću" i pravio nakaradnu državnu tvorevinu mnoge nesreće 20. veka bi se verovatno izbegle ili bi bile mnogo manje.

Možda i najveća greška u istoriji Srbije.

I još beskrajno hvala ruskom caru Nikolaju II Romanovu i braći Grcima, bez kojih bismo zauvek nestali.

Србин

pre 5 godina

Најбоље што смо имали умрло је тада.Дај,Боже, да се део јунаштва и морала врати.Срамота за Србију што ово не обележава а не да "славимо" Дан примирја.

Aleksandar

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY (Oki, 15. septembar 2018 14:26)
Da ne bese Srbije, Albanija bi bila osmanlijska vukoj****a

vlada

pre 5 godina

Suze mi krenu na oči, koliko smo izneverili ove ljude. Oni se u grobu prevrću i kaju, mogli su i oni da budu dezerteri i izdajnici. Za koju bagru su davali živote.

Pex

pre 5 godina

I još beskrajno hvala ruskom caru Nikolaju II Romanovu i braći Grcima, bez kojih bismo zauvek nestali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sibirac, 15. septembar 2018 14:23)

Njima hvala,ali niko te nece cuvati ako se sam ne cuvas. Tolke zrtve da bi onda dosao ovaj prodao zemlju emiratima, pustio nato da ti preseca zemlju,vodu i vazduh, uvozi migrante i finansira pute za NATO trupe koji povezuju njihove baze na moru sa kontinentom. Pametni ljudi izbegnu konflikt i rat ,a glupi srljaju i ne mogu da predvide posledice svojih odluka. Zato ce neki da postoj a neki da nestanu za 70 godina. A vi procenit ko nestak

kako da ne

pre 5 godina

Nekada dok smo bili na Evropskoj strani, gde i pripadamo. Isli smo rame uz rame i samo lepe reci i podizanja zastava smo imali od tih Francuza, Amerikanaca i ostalih. Ostaje u istoriji da su zvona Francuskih crkava zvonila zbog tada pobede Srba u Kosovskom boju. Od kada su Srbi krenuli da guraju vise ka Istoku, ‘braci’ , tada se naravno odaljavaju i bivsi prijatelji i onda su naravno oni krivi, a ne Srbi. Kao kada imate prijatelja i nadjete jos jednog i onda ovog pocnete da kulirate i posle govorite ‘on nece sa mnom’. Slava svima u ratu, nasim snagama, Francuskim snagama. Hvala za sve! Samo da dodam jos da poznajem ogroman broj Francuza i da kada su culi u pocetku da sam Srbin, bili su bas odusevljeni. Kod nekih 10% ima kriva slika zbog ‘90-tih i medija tada, ali 90% nas bas gotivi. Sa Francuzima bi mogli lagano u prijateljstvo kako zelimo, ali naravno da srpski politicari ne zele nista sigurno. Oni vole tako da imaju teme, medije, pa tesko je, pa ono, ovo...Merci a tous!

moki

pre 5 godina

Албанија је тада била земља којом су владала племена.И они су мучки убијали и пљачкали Српску војску тад као и сад .Никад нисте били војска која се борила само мучки из заседе. Ко је питао тада Есад Пашу зашта и да је хтео да се супростави остало би ништа .

Motorbreath

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

A vi ste nadasve poznati po junastvu..

pa šta

pre 5 godina

Kad pogledaš na šta liči ova država, bolje da front nije ni probijen i da na ovom prostoru živi neki drugi narod.
(Miahailo, 15. septembar 2018 13:21)

Slava, naravno, svima koji su se borili za Srbiju.
Ali, da bi neko drugi živeo na ovom prostoru da se nisu borili i izginuli i nije baš tačno. Pogledaj sve poražene zemlje iz tog rata pa će ti biti jasno.
Sa izuzetkom Mađarske, koja je izgubila 20% svoje teritorije, nijedna nije pretrpela promenu strukture stanovništva u korist neke druge, pobedničke, nacije.
Kao što je neko već ovde napisao, hoćemo li ikada čuti za ŽIVOT, ne u smrt braćo.
Mnogo smo izginuli u poslednjih stotinu godina a, malo smo naučili!

Umesto da smo napravili Srbiju i cenili svoje zrtve

pre 5 godina

Ne znam je li u istoriji zabelezena herojskija - a besmislenija pogibija, da izginemo toliko da bi posle Hrvati, Slovenci i Muslimani stvarali sebi drzave koje nikada ne bi mogli imati.
Solunci da prose. Oficiri da izvrsavaju samoubistva jer njihove porazene kolege Slovenci i Hrvati bivaju unapredjeni.
Da se ne slave pobede da se ne bi jelte vredjala ta porazena braca.
I gde smo danas stigli sa tom samomrznjom? Dokle bre vise?

blato

pre 5 godina

Rusi su nas naravno izdali i napustili front.(charlie, 15. septembar 2018 13:53)Komunisti,crvenoarmenci na čelu sa Lenjinom,koji nije bio Rus.

zimarco

pre 5 godina

...i posle toga je dosao Aca cvika i stvori kvazi jugoslovenstvo, porusio tvrdjavu na Avali da bi sagradio ono masonsko ludilo. Grobnica plava, plava i badava...

Miroslav8

pre 5 godina

koliko mi emocija navire..
Nisam do sada u istoriji nasao primer veceg stradanja, i veceg junastva, od te nase price u Prvom svetskom ratu. Ne postoji junackija jedinica u istoriji ratovanja od Drugog gvozdenog puka.
A posle rata... Lepo nas je nas najveci prijatelj Rajs upozorio, ili cete se ocistiti od gamadi, ili cete zapasti u ropstvo. Izabrali smo ovo drugo.
I sramota nas je od nasih junaka, koji nas negde odozgo gledaju.

nikola

pre 5 godina

Prvi svetski rat je jedna od najvećih tragedija srpskog naroda. Može se slobodno reći da se kao narod nikada nismo oporavili od posledica Velikog rata. Milioni ljudi su nastradali kao posledica sumanute politike obnevidele političke elite koja je gurnula narod u smrt i razaranje. I to odmah nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata. Onaj ko misli da smo mi u tom ratu bili pobednička strana, neka pogleda i razmisli malo bolje.

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Zašto nepomenete da smo debelo platili Francuzima ratnu odštetu za njihovo učestvovanje u oslobađanju Srbije.Nisu Francuzi došli da ginu zbog vrućih kolača.

Časlav

pre 5 godina

Bili su to ljudi koji su znali za šta se bore, za otadžbinu, za svoj dom. Sada otadžbina samo gleda da te orobi, a dom je mnogima negde u inostranstvu.

goran

pre 5 godina

eeeeee, a sad.....
Neko pomenuo vraćanje vojnog roka, a 80% Srbije udari i plač..hahah

Rado Srbin ide u vojnike, 2 ga vuku a 3 tuku.. strašno. što neko reče, kako sad stoje stvari, bolje da ga i nisu probili (front)
pozz
živa istina

biser

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Ko je nama dozvolio da prodjemo Albaniju?! Sta pricas Oki? Znaci prelazili planincine i neprestano odbijali napade albanskih plemena zato sto smo imali dozvolu?! Sta sve covek ovde moze da procita to je neverovatno...

Шумадинац

pre 5 godina

Поносни смо и данас и сматрам да овакви датуми треба више да се истакну и буду цењенији.

Masa

pre 5 godina

E danas kad bi svi trebalo da budemo na Polikastru (mesto proboja fronta na danasnji dan pre 100 godina) i Zejtinliku, Zejtinlik zatvorili! Zabranili pristup zbog radova! O tome naravno nema informacije ni na sajtu konzulata niti je bilo kakvo obavestenje objavljeno. Pre dva dana je na kapiji groblja pisalo samo da je groblje zatvoreno od 28. avg-1. septembra.

Kondor

pre 5 godina

"U smrt!" I ode trecina muskih glava u smrt. Poslusan neki narod ovi Srbi. Slavljenje kulta smrti. Sta ce ti pobeda, sta ce ti teritorija kad si mrtav i osakacen ti je narod? Ali, uvek je ljudsko meso bilo najjeftinije u Srbiji. A sto se autozovinizma tice: autosovinista je onaj koji svom narodu izdaje naredbu da ide u smrt i oni koji ga u tome podrzavaju.

medjunarodne trupe

pre 5 godina

ovo je prvi put u medijima da je spomenuto ucesce francuske KOLONIJALNE divizije. To znaci da su se nasi pradedovi borili rame uz rame sa Senegalcima i Arapima. Cudan podatak, iz nekog razloga prikrivan.

брус ли

pre 5 godina

Samo mi nije jasno kako uvek ispadne da je bolje onima sto gube ratove na strani Nemaca, nego onima sto ih dobijaju na strani saveznika

Dimitrije Tucovic jr.

pre 5 godina

A da neko odgovara za zlocine nad zarobljenim AU vojnicima i upotrebu prekomerne sile nakon sto je osigurana pobeda?

Sta je s Kolubarskom bitkom, duz danasnje Ibarske magistrale su posejani leševi AU vojnika bez grobnog mesta i obelzja?

Dobro Informisan

pre 5 godina

"Bili smo ponosni ratnici. Nekad."

Do ovoga noikad ne bi došlo da nije bilo bežanije par godina ranije. Ne znam kako nije bilo pobuna među vojnicima kad im je naređeno da hvataju maglu za Grčku.

Макарије

pre 5 godina

Слава вам јунаци!
Надам се да ће ваакрснути љубав према отаџбини, да ћемо бити достојни предака.

Амеба

pre 5 godina

Ови храбри јунаци за разлику од садашњих лидера који продају земљу и терају те из исте, борили се за сваки педаљ. Сви који су бранили КиМ 99 год. заборављени су од државе или хапшени. Од велике државе направљена је колонија бесплатне радне снаге , још се и диче тиме наши лидери .Сваки поштен човек је сметња и уклањају га. Неуки људи се постављају на одговорна места . Надам се преокрету и да кренемо да дижемо СРБИЈУ као наши славни прадедови. Слава свим палим борцима ЖИВЕЛА СРБИЈА.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

poslednji trenuci kad je Srbija bila ponosna i srpska, i od tada muku vec vek zatiranja srpstva i dalje se nastavlja - ne vidim da ikako drugacije obelezavamo ovaj dan sem ovog clanka

да да

pre 5 godina

Да су знали какви ће им испасти унуци и праунуци, боље да нису ни учествовали !!!!!

konzervativac

pre 5 godina

Najveci i najsvetliji dogadjan u nasoj istoriji.U jednom trenutku porazen bezis preko albanskih čuka od mocne imperije koja te progoni a u sledecem si u Stajerskoj,zavodis red usred Austrije.Cela ta srpska generacija od generala do politicara,naucnika,umetnika mislim da se nece ponoviti.Takvu snagu u svakom pogledu i optimizam nikad nakon toga nismo imali.Ali sa velikim podvizima dolaze i ogromne zrtve.1.2 miliona ljudi i ko zna koliko jos stotina hiljada Srba u protivnickoj vojsci je poginulo.Timocka krajina je imala vise stanovnika 1914 nego danas,za isto to vreme broj Albanaca se usedmostrucio.Veliki udarac za nas narod i zbog toga ostaje zal sto tada nismo uspeli da napravimo nacionalnu prosirenu srpsku drzavu i krenemo u ekonomski prosperitet a ne ulazimo u neke politicke tvorevine koje su nas iscrpljivale i na kraju dovele do genocida u drugom ratu koji nas je dotukao.Slava herojima Velikog rata.

prva ljubav

pre 5 godina

asomakum...kad već pričas o bugarima treba da znas da su cijelu istoriju bili uz hrišćane dok se srbija dosta puta borila sa otomanima protiv tih istih hrišćana

wudro

pre 5 godina

Sad kad autosovinisti krenu sa bolesnim komentarima.... jedva cekam...
(Bozo, 15. septembar 2018 13:22)

Не брини, они ово не читају...

Iza brda

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.

aco

pre 5 godina

Није довољно победити у рату, треба знати како деловати и у миру. Формирање Југославије је највећа српска грешка у 20. веку.

Dejan

pre 5 godina

a sadasnje vojskovodje od tetke dobiju stancnu i drzavu bas briga sve lopov do lopova neki zaduzeni za nasu bezbednost dizu crkve i sebe crtaju kao ikonostas brika i sljam od ljudi.

Jax

pre 5 godina

Zali Boze toliko izgubljenih zivota... 1.3 MILIONA srba je zivot izgubilo. Bili smo ponosni, prkosni, hrabri. Danas smo šaka jada, muljatora, prevaranata bez obraza i morala. Vrčna slava našim precima koji su krv prolili po ovoj zemlji a večna sramota njihovim naslednicima koji su ovu zemlju tako olako prepustili.

да да

pre 5 godina

Да су знали какви ће им испасти унуци и праунуци, боље да нису ни учествовали !!!!!

Umesto da smo napravili Srbiju i cenili svoje zrtve

pre 5 godina

Ne znam je li u istoriji zabelezena herojskija - a besmislenija pogibija, da izginemo toliko da bi posle Hrvati, Slovenci i Muslimani stvarali sebi drzave koje nikada ne bi mogli imati.
Solunci da prose. Oficiri da izvrsavaju samoubistva jer njihove porazene kolege Slovenci i Hrvati bivaju unapredjeni.
Da se ne slave pobede da se ne bi jelte vredjala ta porazena braca.
I gde smo danas stigli sa tom samomrznjom? Dokle bre vise?

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

poslednji trenuci kad je Srbija bila ponosna i srpska, i od tada muku vec vek zatiranja srpstva i dalje se nastavlja - ne vidim da ikako drugacije obelezavamo ovaj dan sem ovog clanka

Sibirac

pre 5 godina

Da je kralj Aleksandar stao u Krajini i zaokružio srpske zemlje, umesto što je oslobađao "braću" i pravio nakaradnu državnu tvorevinu mnoge nesreće 20. veka bi se verovatno izbegle ili bi bile mnogo manje.

Možda i najveća greška u istoriji Srbije.

I još beskrajno hvala ruskom caru Nikolaju II Romanovu i braći Grcima, bez kojih bismo zauvek nestali.

aco

pre 5 godina

Није довољно победити у рату, треба знати како деловати и у миру. Формирање Југославије је највећа српска грешка у 20. веку.

konzervativac

pre 5 godina

Najveci i najsvetliji dogadjan u nasoj istoriji.U jednom trenutku porazen bezis preko albanskih čuka od mocne imperije koja te progoni a u sledecem si u Stajerskoj,zavodis red usred Austrije.Cela ta srpska generacija od generala do politicara,naucnika,umetnika mislim da se nece ponoviti.Takvu snagu u svakom pogledu i optimizam nikad nakon toga nismo imali.Ali sa velikim podvizima dolaze i ogromne zrtve.1.2 miliona ljudi i ko zna koliko jos stotina hiljada Srba u protivnickoj vojsci je poginulo.Timocka krajina je imala vise stanovnika 1914 nego danas,za isto to vreme broj Albanaca se usedmostrucio.Veliki udarac za nas narod i zbog toga ostaje zal sto tada nismo uspeli da napravimo nacionalnu prosirenu srpsku drzavu i krenemo u ekonomski prosperitet a ne ulazimo u neke politicke tvorevine koje su nas iscrpljivale i na kraju dovele do genocida u drugom ratu koji nas je dotukao.Slava herojima Velikog rata.

vlada

pre 5 godina

Suze mi krenu na oči, koliko smo izneverili ove ljude. Oni se u grobu prevrću i kaju, mogli su i oni da budu dezerteri i izdajnici. Za koju bagru su davali živote.

Србин

pre 5 godina

Најбоље што смо имали умрло је тада.Дај,Боже, да се део јунаштва и морала врати.Срамота за Србију што ово не обележава а не да "славимо" Дан примирја.

Jax

pre 5 godina

Zali Boze toliko izgubljenih zivota... 1.3 MILIONA srba je zivot izgubilo. Bili smo ponosni, prkosni, hrabri. Danas smo šaka jada, muljatora, prevaranata bez obraza i morala. Vrčna slava našim precima koji su krv prolili po ovoj zemlji a večna sramota njihovim naslednicima koji su ovu zemlju tako olako prepustili.

Iza brda

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.

Vladimir Vojvodić

pre 5 godina

Prađed mi je bio dezerter iz austrijske vojske i bio je na Solunskom frontu. POslije je dobijao od Kralja Aleksandra zemlju u Vojvodini ali nije htio napustiti Krajinu. Izveo je na put šestoro djece. Pitam se ko bi danas bilo šta propustio da dobija džabe od nekretnina, ustvari koliko bi ljudi danas rizikovalo život zbog ideala?
Ovim treba da se ponosimo, ovo je svijetli dio naše istorije.

marija

pre 5 godina

Ovako je govorio d'Epere o srpskoj vojsci,
"Ta ogromna želja, vodila je vojnike iz pobede u pobedu...srpsku pešadiju i francuska komora na konjima jedva je stizala”.

Zato i ne čudi što je Skoplje oslobođeno već 25 septembra, posle čega je srpska vojska krenula ka bugarskoj granici. Samo četiri dana kasnije u štabu Franša d Eperea, Bugarska je potpisala kapitulaciju, a 30. septembra obustavljena su sva neprijateljstva.

"Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja - napred." rekao je d Epere.

Časlav

pre 5 godina

Bili su to ljudi koji su znali za šta se bore, za otadžbinu, za svoj dom. Sada otadžbina samo gleda da te orobi, a dom je mnogima negde u inostranstvu.

skandy

pre 5 godina

1/3 ljudi je izgubljena, niko nikada nije izgubio toliko ljudi i šta smo dobili 1918?
Aleksandar je uništio Srbiju i zabio nam ekser u kovčeg.
Pocivajte u miru junaci, zadnji Srpski i Crnogorski junaci...
Danas je taj prostor pun protuva, lopova i lencuga....
Živela prava Srbija!

medjunarodne trupe

pre 5 godina

ovo je prvi put u medijima da je spomenuto ucesce francuske KOLONIJALNE divizije. To znaci da su se nasi pradedovi borili rame uz rame sa Senegalcima i Arapima. Cudan podatak, iz nekog razloga prikrivan.

zex

pre 5 godina

ja sam pre petnaest dana bio na Vidu i Krfu. Ne moze covek biti ravnodušan kad ode tamo i sve to vidi i cuje Osetite ponos,nesto sto na Terazijama ne mozete osetiti. Nisu oni krivi sto smo se mi srozali. Mi nismo dostojni tih junaka.Moj pradeda je iz druge drzave dosao kao dobrovoljac da se bori za Srbiju.Ej? Jel vi razumete to?

Аки

pre 5 godina

Rusi su nas naravno izdali i napustili front.
(charlie, 15. septembar 2018 13:53)
Руси су напустили фронт јер је избила револуција и грађански рат. Да не би њих преци би нам завршили Албанији. Иначе су због објаве рата Србији и они ушли у рат.Срамота је да толико не знаш.

x

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

... i posalji trecinu stanovnistva u smrt, dok bugari uz minimalne zrtve sacekaju kraj rata a onda promene stranu i stanu uz pobednike.

srbi najpametniji narod.

Шумадинац

pre 5 godina

Поносни смо и данас и сматрам да овакви датуми треба више да се истакну и буду цењенији.

Арса

pre 5 godina

U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46

Они су морали у смрт, да би ми имали живот

Polubugarin

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

A sto to? Bas su Bugari uvek birali prave saveznike...za razliku od Srba. Na Bugarsku nije ni jedna bomba ili granata pala, iako su sa svojim saveznicima izgubili i I i II svetski rat. Srbija, koja je uvek bila na "pravoj" strani zamalo da nestane u I sv. ratu. Srbija je u I sv. ratu izgubila1/3 stanovnistva i 1/2 za zenidbu stasalih muskaraca. U II sv. skoro miliona zrtava. Bugari u oba rata nisu imali toliko zrtava, koliko su Srbi imali u nekoj vecoj bici. U Bugarskoj, u oba sv. rata nije stradalo ni jedno selo, a Srbija zamalo da nestane. Srbi saveznike biraju emocijama, dok Bugari to rade razumski. Ne znam ko je tu pametniji...Srbi, ili Bugari?

blato

pre 5 godina

Rusi su nas naravno izdali i napustili front.(charlie, 15. septembar 2018 13:53)Komunisti,crvenoarmenci na čelu sa Lenjinom,koji nije bio Rus.

Амеба

pre 5 godina

Ови храбри јунаци за разлику од садашњих лидера који продају земљу и терају те из исте, борили се за сваки педаљ. Сви који су бранили КиМ 99 год. заборављени су од државе или хапшени. Од велике државе направљена је колонија бесплатне радне снаге , још се и диче тиме наши лидери .Сваки поштен човек је сметња и уклањају га. Неуки људи се постављају на одговорна места . Надам се преокрету и да кренемо да дижемо СРБИЈУ као наши славни прадедови. Слава свим палим борцима ЖИВЕЛА СРБИЈА.

Saul Goodman

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Naročito smo se uplašili u Kolubarskoj i Cerskoj bitki, taj naš strah i dan danas se prepričava na vojnim akademijama širom sveta. Oki, toliko ser.š da si ovim postom osvojio nagradu "najusr.niji post 2018-e". Bez konkurencije si, svaka čast.

Saveznik nije izdajnik

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Dok smo bili 1:1 samo sa Austrijancima, vratili smo ih na fabrička podešavanja (Cer i Kolubara). Kad su kasnije na front ušle Nemačka i Bugarska, više nismo mogli da izdržimo pa smo bili prinuđeni na povlačenje. Ali šta o tome zna pripadnik čobanskog plemena koje je hrabro samo iz potaje, zasede, mučki sa leđa...

as roma

pre 5 godina

i posle je sve to upropasto kralj aca dajuci amnestiju hrvatima ,slovencima i neku kvazi tvorevinu jugoslaviju ,od tada pocinju problemi narocito s hrvatima koji nikad i nicim nisu bili zadovoljni ,umesto da smo deleve te hr uzeli ,povukli linije kako smo hteli a s njima neka se bakcu italijani ,madjari... pravi se najveca greska u srpskoj istoriji i opet nas je upropastio crnogorac

Miroljub

pre 5 godina

@Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:2

Tu AU vojsku smo poslali u gacama nazad 1914. 1915. su dosli AU i Nemacka i Bugarska s ledja. Malo li je to vojske da napadne jednu zemlju za vas velikoalbanske nacose? Jer trebalo da nas napadne jos neka zemlja da biste vi bar malo uvazili tu veliku borbu Srbije, iako nas mrzite iz dna duse?

Dejan

pre 5 godina

a sadasnje vojskovodje od tetke dobiju stancnu i drzavu bas briga sve lopov do lopova neki zaduzeni za nasu bezbednost dizu crkve i sebe crtaju kao ikonostas brika i sljam od ljudi.

memorija

pre 5 godina

Uh...koliko god treba da budemo ponosni na ucesce i uspeh sa saveznicima u Velikom ratu, sve je vise saznanja da je to bila Pirova pobeda za Srbiju! Demografski, ekonomski, socioloski, mnogo smo se unazadili od tada...a o korupciji srpskih 'mocnika' koja se od tada ne posejala nego zabetonirala u drzavi da ne govorimo!

sjfhj

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)Rodio se i u vas jedan da vam osvetla obraz a vi ga proglasavate izdajnikom,toliko o tome kakav ste vi narod.

Милоје

pre 5 godina

(Rade, 15. septembar 2018 13:41)

Потражите наредбу команданта Одбране Београда 1915., мајора Драгутина Гавриловића, па кад је прочитате, опет реците нешто слично. Наравно, ако Вас не буде срамота. Мислим да би такву наредбу послушала свака "будала" која је искрени патриота и не ставља свој доњи део леђа изнад интереса и слободе Отаџбине, љубави према њој, своје вере, која зна чиме су је преци задужили. Од Косовског боја, преко Првог и Другог устанка, оба светска рата, па до Кошара. Никад не заборавите - да није било таквих "будала", ни Ви ни ја сада вероватно не би куцкали коментаре.

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.

Макарије

pre 5 godina

Слава вам јунаци!
Надам се да ће ваакрснути љубав према отаџбини, да ћемо бити достојни предака.

sidji do reke

pre 5 godina

za sve one koji misle da su bugari pametni bili u oba svetska rata a srbi glupi jer nisu umeli da biraju stranu. Austrija je poslala Srbiji ultimatum koji nijedna država ne bi prihvatila, pa su nas na taj način ostavili bez mogućnosti izbora u 1.s.r. A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika) a u daleko manjoj meri od ruke nemaca. Takodje, zar da za sva vremena stoji u istoriji sveta da si bio na istoj strani sa Hitlerom???? Mislim, stvarno bi hteli da smo stali na njegovu stranu? poštoji nešto sto je iznad brojki o poginulim i ranjenima, e zbog toga smo bili na pravim stranama u oba slučaja, mi, a ne bugari.

Masa

pre 5 godina

E danas kad bi svi trebalo da budemo na Polikastru (mesto proboja fronta na danasnji dan pre 100 godina) i Zejtinliku, Zejtinlik zatvorili! Zabranili pristup zbog radova! O tome naravno nema informacije ni na sajtu konzulata niti je bilo kakvo obavestenje objavljeno. Pre dva dana je na kapiji groblja pisalo samo da je groblje zatvoreno od 28. avg-1. septembra.

Aleksandar

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY (Oki, 15. septembar 2018 14:26)
Da ne bese Srbije, Albanija bi bila osmanlijska vukoj****a

biser

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Ko je nama dozvolio da prodjemo Albaniju?! Sta pricas Oki? Znaci prelazili planincine i neprestano odbijali napade albanskih plemena zato sto smo imali dozvolu?! Sta sve covek ovde moze da procita to je neverovatno...

Милан

pre 5 godina

Dimitrije Tucovic jr@Шта је аустроугарска војска уопште тражила у Србији?Какву милост може да очекује војска,која је починила зверске ратне злочине у Мачви и Подрињу?

Hudini

pre 5 godina

@oki
Esad Paša jeste omogućio prolaz srpske vojske preko Albanije, ali ste ga vi ubili, vaši nacionalisti.
Kome vi treba da zahvalite što kompletan albanski korpus nije podeljen između Grčke i Jugoslavije (Srbije)?! Najvećem srpskom neprijatelju Titu! Ne bi trebalo da pitate za cenu Srbiju pošto je "kuća cveća" da je otkupite i preselite u Albaniju!!!

wudro

pre 5 godina

Sad kad autosovinisti krenu sa bolesnim komentarima.... jedva cekam...
(Bozo, 15. septembar 2018 13:22)

Не брини, они ово не читају...

Motorbreath

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

A vi ste nadasve poznati po junastvu..

брус ли

pre 5 godina

Samo mi nije jasno kako uvek ispadne da je bolje onima sto gube ratove na strani Nemaca, nego onima sto ih dobijaju na strani saveznika

nikola uzice

pre 5 godina

Moj djed bio solunac. Prezivio. Posle rata ozenio se. Za vreme 2 svetskog rata ustase mu ubiju 4 dece i trudnu zenu. Prezivi rat opet se ozeni, 5 dece napravi opet, jedno od njih moj otac. Umre prije ovog nesrecnog rata 90ih. Tu pogine moj otac. Nikad vise Jugoslavija nikad vise "bratstvo i jedinstvo"!

Kolubarac

pre 5 godina

Gledao sam skoro stare spomenike jednog seoskog groblja koje se preseljava zbog širenja rudnika uglja Kolubara.
Kakvih sve zapisa ima na spomenicima poginulih u Velikom ratu, kao i kasnije umrlih njihovih majki i žena. Iz njih se može videti život običnih mučenika posle velikog stradanja koje tek samo što je prošlo, a nove-stare muke su došle 41. pa 90-tih...
Nekad mi se čini da Srbi ni u jednom ratu nisu bili preterano pametni.
U smrt, samo u smrt i uvek tako.
Dokle?
Neka sam i grešan, ali ni Mišić mi više nije simpatičan kao ranije(mada se on nije mnogo pitao) dok još nisam bio shvatio da je moja familija praktično propala u Velikom ratu, a za ništa.
A tek Milošević.

Miroslav8

pre 5 godina

koliko mi emocija navire..
Nisam do sada u istoriji nasao primer veceg stradanja, i veceg junastva, od te nase price u Prvom svetskom ratu. Ne postoji junackija jedinica u istoriji ratovanja od Drugog gvozdenog puka.
A posle rata... Lepo nas je nas najveci prijatelj Rajs upozorio, ili cete se ocistiti od gamadi, ili cete zapasti u ropstvo. Izabrali smo ovo drugo.
I sramota nas je od nasih junaka, koji nas negde odozgo gledaju.

Nomos zemlje

pre 5 godina

Negativna bioloska selekcija, ogromni gubici u muskoj populaciji, prvenstveno u Prvom svetskom ratu, kada se zene nisu obrazovale, vec se drzavni kadar punio samo iz korpusa muskaraca, kao i negativna drustvena selekcija koja se sve vise zaostrava od komunizma do danas, pa nam je, pradaksalno, drzava vise partijska u demokratiji nego u socijalizmu, doveli su do toga da danasnje generacije ne mogu olovkom da sacuvaju, ono sto su njihovi preci zadobijali oruzjem, slobodu, i da im je ideal Bugarska.

moki

pre 5 godina

Албанија је тада била земља којом су владала племена.И они су мучки убијали и пљачкали Српску војску тад као и сад .Никад нисте били војска која се борила само мучки из заседе. Ко је питао тада Есад Пашу зашта и да је хтео да се супростави остало би ништа .

dule

pre 5 godina

Ja sam samo video da su generali i kraljevi pokupili sva odlikovanja i svu slavu

A obicni vojnici su pokupili ili metak ili ranu ili neku bolest

I kada se zavrsi rat vojnici koji su mahom seljaci aj na njivu ori i placaj porez i to velik porez

A genarali u kabinete odlikovanja i penzija debela

Uvek obican narod daje zivot za zemlju a kraljevi zlato u dzak pa lagano u London da se bezi

Trifke

pre 5 godina

Samo da pitam "Dimitrija Tucovica"koji postavlja pitanje prekomerne sile prema Austrijancima. Šta je sa silom prema civilima kad se nasa vojska povukla.Jel za to neko odgovarao?Ne znam samo pitam.

Miroljub

pre 5 godina

@Polubugarin, 15. septembar 2018 15:27

Nama su ratovi dobri, taman nam daju razlog da stignemo Bugarsku s vremena na vreme, da nam ne pobegnu mnogo u ekonomiji i razvoju. Prosto neverovatno kad uporedis. To mi bas rece jedna Bugarka koja se iznenadila s obzirom sta smo sve prosli, kako je u Srbiji. Doduse to je bilo 2006, pre nego sto je ova posast gora od rata dosla na vlast. Ali dobro i posle ovog ludila ce proci i izvuci cemo se, taman da stignemo Bugarsku. :)

Tata

pre 5 godina

Треба увек поменути, да је после пробоја фронта, војвода Бојовић кренуо са трупама ка Бугарској и Софији, због бројних злочина које су бугари чинили на југу Србије, током окупације... Међутим, бугари су молили Франша да заустави српску војску, а за узврат су понудили капитулацију. Тако и би. Франш је наредио Бојовићу да стане са продором ка Софији.
Иначе, познато је колико су брзо српске трупе продирале и редом ослобађале домовину - Скопје, Призрен, Приштину, Пећ, Ниш и тако редом - француски пилоти су имали муке да их прате и коњици дотурају потковице. Београд је ослобођен већ у Октобру, али то се не прославља као оној датум из 1944-е.
На жалост, врховни командант, Принц Александар Карађорђевић, члан француске масонске ложе, имао је мало другачије ратне циљеве - ослобођење јужних Словена од Аустроугарске окупације и наредио је трупама да пређу Саву, Дрину и Дунав... Одбио је да се успоставе западне границе на међама српских цркава и гробља - Карлобаг, Карловац, Вировитица, где је тада живело претежно српско становништво. Хтео је да буде краљ свих јужних Словена... Остало је историја.

P76-ers

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46)

Taj deo "U život" je ostavljen nama, ali smo debelo zabrljali...

kimi

pre 5 godina

Ne znam je li u istoriji zabelezena herojskija - a besmislenija pogibija, da izginemo toliko da bi posle Hrvati, Slovenci i Muslimani stvarali sebi drzave koje nikada ne bi mogli imati.
Solunci da prose. Oficiri da izvrsavaju samoubistva jer njihove porazene kolege Slovenci i Hrvati bivaju unapredjeni.
Da se ne slave pobede da se ne bi jelte vredjala ta porazena braca.
I gde smo danas stigli sa tom samomrznjom? Dokle bre vise?
(Umesto da smo napravili Srbiju i cenili svoje zrtve, 15. septembar 2018 14:05)

Koliko su hrvati ucestvovali protiv srpske vojske u Prvom Svetskom toliko su i srbi, ali se o tome cuti.
Srbin Gojkomir Glogovac inace hercegovac je dobio nekoliko odlikovanja od AU armije zbog pokazane hrabrosti ali i velike preciznosti, ovaj hercegovac je na mackovom kamenu ubio preko 100 pripadnika srpske vojske.
Ima jos mnogo toga da se kaze.

Ima tu dosta toga o cemu se ne govori kao o lideru srba u Hrvatskoj Pribicevicu. Kada je kralj Aleksandar hteo da Srbiju otcepi od hrvata i slovenaca pa bi u tom slucaju jedan deo hrvatskih srba ostao u samostalnoj Hrvatskoj, Pribicevic je kao veliki jugosloven rekao kralju Aleksandru kako ce biti jedini kralj u istoriji koji smanjuje svoju drzavu.
Upravo je granica koju je hteo da povuce je bila ona cuvena KKV, da ona koju Seselj (hercegovacki hrvat) koristio 90tih.

Nije nikada srpska vojska 1918 mogla da pravi granice kako je htela, nama je nudjeno da se odreknemo 2/3 Mekadonije za koju smo samo pre 4 godine ratovali i da se odreknemo prava na ceo Banat, a dobili bi deo Slavonije, veci deo BiH I nesto malo obale.
U tom trenutku a vala i danas Banat kao zitnica je znacajniji od bilo kog dela Dalmacije, hercegovine ili nekog dela krajine. Hvala M.Pupinu velikom rodoljubu na lobiranju za Banat koji smo jedva dobili jer su ga Rumuni hteli celog a konacno za njega popustili tek udajom rumunske princeze Marije za kralja Aleksandra, da do te svadbe rumuni su imali aspiracija ka Banatu.

kako da ne

pre 5 godina

Nekada dok smo bili na Evropskoj strani, gde i pripadamo. Isli smo rame uz rame i samo lepe reci i podizanja zastava smo imali od tih Francuza, Amerikanaca i ostalih. Ostaje u istoriji da su zvona Francuskih crkava zvonila zbog tada pobede Srba u Kosovskom boju. Od kada su Srbi krenuli da guraju vise ka Istoku, ‘braci’ , tada se naravno odaljavaju i bivsi prijatelji i onda su naravno oni krivi, a ne Srbi. Kao kada imate prijatelja i nadjete jos jednog i onda ovog pocnete da kulirate i posle govorite ‘on nece sa mnom’. Slava svima u ratu, nasim snagama, Francuskim snagama. Hvala za sve! Samo da dodam jos da poznajem ogroman broj Francuza i da kada su culi u pocetku da sam Srbin, bili su bas odusevljeni. Kod nekih 10% ima kriva slika zbog ‘90-tih i medija tada, ali 90% nas bas gotivi. Sa Francuzima bi mogli lagano u prijateljstvo kako zelimo, ali naravno da srpski politicari ne zele nista sigurno. Oni vole tako da imaju teme, medije, pa tesko je, pa ono, ovo...Merci a tous!

A-SA

pre 5 godina

Доста прочитати пар књига на тему тог периода панда се схвати да је највећа снага тадашње војске био српски сељак, који је везан за земљу цијелим бићем. Сви који данас пишете: јунаци, величине, итд... , сјетите се када сте задњи пут окопали башту, или бар залили џвијеће.

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Zašto nepomenete da smo debelo platili Francuzima ratnu odštetu za njihovo učestvovanje u oslobađanju Srbije.Nisu Francuzi došli da ginu zbog vrućih kolača.

kimi

pre 5 godina

za sve one koji misle da su bugari pametni bili u oba svetska rata a srbi glupi jer nisu umeli da biraju stranu. Austrija je poslala Srbiji ultimatum koji nijedna država ne bi prihvatila, pa su nas na taj način ostavili bez mogućnosti izbora u 1.s.r. A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika) a u daleko manjoj meri od ruke nemaca. Takodje, zar da za sva vremena stoji u istoriji sveta da si bio na istoj strani sa Hitlerom???? Mislim, stvarno bi hteli da smo stali na njegovu stranu? poštoji nešto sto je iznad brojki o poginulim i ranjenima, e zbog toga smo bili na pravim stranama u oba slučaja, mi, a ne bugari.
(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Opa evo neoliberala iliti neokomuniste da izjednaci cetnike i ustase.
Da te podsetim Draza je heroj Prvog Svetskog Rata, sa njim u Jugoslovenskoj Kraljevskoj Vojsci u Otadzbini iliti cetnicima je poginu i sin Vojvode Misica.
Iz sredisnje Srbije tj. Sumadije su se sinovi onih iz Prvog Svetskog Rata 90 posto ako ne i vise borili na strani Cetnika.
U Sumadiji nije bilo posle 41 partizanske vojske ono malo sto je bilo proterano je u Bosnu.
A kakvi su crveni junaci govori i brutalno prebijanje 1945 Vojvode Bojovica od strane partizana, mucki su ga pretukli na ulici posle par dana je preminuo od tih posledica.
Sahrana je obavljena samo pred clanovima porodice, na radiju je zapreceno od strane crvene posasti da ko god se pojavi na sahrani bice uhapsen.
Vojvoda Bojovic je preminuo u 90toj godini, to su ti heroji prebili starca.

ex ljubomir

pre 5 godina

Ovi sada su pametniji , nema rata , vojska za parade i poplave , zemlju prodaješ a ..najhrabriji i najsposobniji.. pravac..napolje !!

Davle

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili. 
(Oki, 15. septembar 2018 14:26) 

Nato heljp , nato heljp , nato heljp , nato heljp ...

ferdinand

pre 5 godina

odusevim se kad me neko salje u smrt :)
(neutralni felsh, 15. septembar 2018 15:37)

Još jedna urnebesna šala preduhovitog falsha. Da ne stavi smajli, ne bi se smejali.
Nit stida nit obraza nit poštovanja prema junacima čim ostavljaš ovakav komentar na ovakvu vest.

bunjuel

pre 5 godina

Samo malo. konteksta - ultimatum iz 1914., koliko god smišljen da bude neprihvatljiv, nije ništa u odnosu na poniženja koja Srbija trpi danas od otprilike tih istih, koji su danas njeni najveći "prijatelji".

Pex

pre 5 godina

I još beskrajno hvala ruskom caru Nikolaju II Romanovu i braći Grcima, bez kojih bismo zauvek nestali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sibirac, 15. septembar 2018 14:23)

Njima hvala,ali niko te nece cuvati ako se sam ne cuvas. Tolke zrtve da bi onda dosao ovaj prodao zemlju emiratima, pustio nato da ti preseca zemlju,vodu i vazduh, uvozi migrante i finansira pute za NATO trupe koji povezuju njihove baze na moru sa kontinentom. Pametni ljudi izbegnu konflikt i rat ,a glupi srljaju i ne mogu da predvide posledice svojih odluka. Zato ce neki da postoj a neki da nestanu za 70 godina. A vi procenit ko nestak

Miroljub

pre 5 godina

@Надам се преокрету и да кренемо да дижемо СРБИЈУ као наши славни прадедови. Слава свим палим борцима ЖИВЕЛА СРБИЈА.
 (Амеба, 15. septembar 2018 13:39)

Bez da tebe licno anatemisem, svi se mi nadamo, a sta konkretno u svom svakodnevnom zivotu radimo da to preokrenemo? Sta radimo da tim svojim radom koji je posten i ukazuje na pravi put preokrenemo i one zabludele, zastrasene, pa cak i one naopake? Nista... cutimo i nadamo se, junacimo u kafani (u danasnja vremena to je internet), a kad dodje stani pani sakrijemo u misju rupu.

Matakunisni

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)
Ta AU vojska je bila austrougarska, nemacka i bugarska vojska.
Austrougari su dvaput izbacivani iz Srbije, i tek sa ulaskom u rat protiv Srbije nemackih snaga sa Makenzenom, i bugarskih(cuveni noz u ledja...), Srbi su prisiljeni da se povlace.I takvi nikakvi junaci, za Bugare "mrtvi Srbi" dve godine kasnije probijaju front i zavrsavaju Veliki rat. Kako bilo, da su danas Srbi pola kakvi su bili tada, a Albanci kao Esad Pasa, drugacije bi nam bilo svima...

crvena napast

pre 5 godina

A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika)
(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Koliko li je samo jaka commie propaganda, posle ovoliko vremena, ociglednih dokaza da je titoizam najveci debilizam koji je mogao da strefi srbiju, toliko da neki i dalje u isti kos trpaju cetnike i ustase. Iako su cetnici okrvavili ruke daleko su oni od ustasa, (i po ideologiji i po zverstvima i po broju ubijenih). Partizani i komunisti su takodje vrsili stravicne zlocine i cistke, u periodu od 1943 do '48-e. Ne zaboravite da je za komuniste to pre svega bila revolucija pa tek onda borba protiv nemaca.

b

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

Ima jedan jos starija izreka: budalu ne treba traziti ni svecom ni fenjerom, sama ce se javiti. Hajde da vidimo kako smo prosli mi, a kako ti Bugari?
I sv. rat: Srbija je izgubila oko 28% stanovnika, a Bugari? Kad su videli da su pobedjeni, kapitulirali su i to je to.
II sv. rat: poginulo je bar milion Srba, a Bugara? Kad su Ruje zakucale kacusama na vrata, shvatili su da su oni zapravo antifasisti, da vole Ruse, a da je prijateljstvo sa Hitlerom i klanje hiljada Srba u Juznoj i Istocnoj Srbiji samo "nesporazum" koji su brze bolje pomeli pod tepih.
Ratovi 90-tih: poginule su desetine hiljada Srba i nijedan Bugarin.
Bugarska je danas clan EU i NATO, a u svojoj armiji ima i rusko naoruzanje koje mi samo mozemo da sanjamo: S-300 i lovacke avione Su-27. Napreduju u svakom pogledu. Jeste, veliki broj ljudi je otisao, ali se oni mogu i vratiti; to su sve prirodna kretanja u okviru EU. Da li ce se oni koji su otisli u EU vratiti u Srbiju, "rupu na svilenom evropskom tepihu", sto rece Toma Nikolic. Cisto ne verujem.
Dakle, u slucaju bilo kakvog opredeljivanja sledite Bugare i Albance, eventualno Hrvate. Nemojte se zaletati glavom kroz zid, to se krvavo placa.

nikola

pre 5 godina

Prvi svetski rat je jedna od najvećih tragedija srpskog naroda. Može se slobodno reći da se kao narod nikada nismo oporavili od posledica Velikog rata. Milioni ljudi su nastradali kao posledica sumanute politike obnevidele političke elite koja je gurnula narod u smrt i razaranje. I to odmah nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata. Onaj ko misli da smo mi u tom ratu bili pobednička strana, neka pogleda i razmisli malo bolje.

milojko

pre 5 godina

@oki ... sto Esat Pasha nije dosao da zajedno sa srbima, francuzima i pstalima probije solunski front?... a bugari veciti kvislinzi i fasisti...gori su od hrvata...

my way

pre 5 godina

Вечна вам слава и хвала, јунаци! Опростите, ако можете, проклету југословенску заблуду због које сада нема Србије за коју сте се херојски у рату изборили, а коју су политичари у миру упропастили. Опростите онда и нама данас, који вас, баш због те заблуде и силних пораза до којих је довела, нисмо достојни!

bljak

pre 5 godina

Čak je Broz 1948 uspep i sa Rusima/Sovjetima da nas posvađa a posle se čudimo zašto nas je Rusija 1992 pustila niz vodu.
(Timočanin, 15. septembar 2018 17:18)

Jeljcinova Rusija nas je pustila niz vodu jer je Srbija jedina na svetu podrzala antiJeljcinovski puc 1994. sto je bio nevidjeni diplomatski gaf. Da li bi ti spasavao nekog ko je tvojim neprijateljima poslao ne samo politicku podrsku nego i novcanu pomoc?

goran

pre 5 godina

eeeeee, a sad.....
Neko pomenuo vraćanje vojnog roka, a 80% Srbije udari i plač..hahah

Rado Srbin ide u vojnike, 2 ga vuku a 3 tuku.. strašno. što neko reče, kako sad stoje stvari, bolje da ga i nisu probili (front)
pozz
živa istina

strašno

pre 5 godina

@ masa
Baš sam se pitala zašto nema nekog dešavanja na Zejtinliku!? Kada smo bili u poseti Zejtinliku, deka Đorđe je rekao da mu je velika želja da doživi stogodišnjicu proboja solunskog fronta. A mi bi izgleda da to zaboravimo....

Гералт

pre 5 godina

Колико је наше друштво уништио комунизам, више је но очевидно. Ни један генерал не би данас ишао у рат. Интересују их само станови и корист.

zimarco

pre 5 godina

...i posle toga je dosao Aca cvika i stvori kvazi jugoslovenstvo, porusio tvrdjavu na Avali da bi sagradio ono masonsko ludilo. Grobnica plava, plava i badava...

sloga

pre 5 godina

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."
"Lep", realan opis srpske "vojske". Kamara srpskih seljaka, neobucenih za ratovanje, ali kao topovsko meso bili su dobrodosli. (Milutin, 15. septembar 2018 15:01) Preko 80% stanovništva tadašnje Srbije su činili seljaci.Većina njih je učestvovala u balkanskim ratovima,koji su završeni godinu dana pre početka Prvog svetskog rata,a mnogi i u ratovima još sa kraja 19-og veka.Dakle bili su odlično obučeni za sve oblike ratovanja.A to je između ostalih potvrdio i francuski general.Ne znam na osnovu čega si zaključio da su topvsko meso.

Srbo

pre 5 godina

Ko ima obraza i ko drzi do reci zna da su te dve stvari skuplje od glave.

Na kraju cemo svi dva metra pod zemlju, al bar nismo zabijali noz u ledja, i to sto nas je toliko izginulo, govori o nekdasnjoj zelji ovoga naroda da zivi u slobodi. E sad sto su potomci danasnji ovakvi kakvi su dokaz je samo da su ginuli najbolji da bi ziveli najgori, jer, cast izuzecima, kukavica ne moze da izrodi junaka, a junaci su ginuli da bi se kukavice razmnozavali i danas imamo vise kukavica i izdajnika nego onih koji se nikada ne bi sageli pred novim Austrougarima ili Hitlerima...

ZgHrEu

pre 5 godina

Mišić: "U smrt, samo ne stajte"Interesantno da je covek koji je izdavao ovakve naredbe preziveo rat?
(Radasin, 15. septembar 2018 19:20)
Srpski heroji!

Јабучило

pre 5 godina

Koja budala će da posluša naredbu "u smrt"
(Rade, 15. septembar 2018 13:41)

Јунак који се бори за слободу. Али џаба причам, нећеш ти то разумети.

Miodrag

pre 5 godina

@neutralni felsh, 15. septembar 2018 15:37
Kako infantilan i sebičan komentar.
Ima li išta zbog čega bi pomerio gruzicu a živ si zahvaljujući žrtvama prethodnih generacija?

Јабучило

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо. 
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24) 

Vidi ove uplakane potomke, imaju po tri dede. Mi ostali, kukavice i prodane duse, samo po dvojicu deda imamo.
(Paloma, 15. septembar 2018 16:22)

А прадеде, деде ујаци, деде стричеви? Све су то деде.

T

pre 5 godina

Nije problem Srbije u Prvom svetskom ratu proboj Solunskog fronta, već uopšte to što je ušla u rat. Apis i njegova klika su znali šta sprema "Mlada Bosna" i bili su suorganizatori, a znali su da će atentat na prestolonaslednika da uvuče Srbiju u rat sa Austrougarskom. Ne znam kako su mislili da će Srbija da u ratu sa većom državom od sebe da prođe dobro.

Kondor

pre 5 godina

"U smrt!" I ode trecina muskih glava u smrt. Poslusan neki narod ovi Srbi. Slavljenje kulta smrti. Sta ce ti pobeda, sta ce ti teritorija kad si mrtav i osakacen ti je narod? Ali, uvek je ljudsko meso bilo najjeftinije u Srbiji. A sto se autozovinizma tice: autosovinista je onaj koji svom narodu izdaje naredbu da ide u smrt i oni koji ga u tome podrzavaju.

prva ljubav

pre 5 godina

asomakum...kad već pričas o bugarima treba da znas da su cijelu istoriju bili uz hrišćane dok se srbija dosta puta borila sa otomanima protiv tih istih hrišćana

Serbistan

pre 5 godina

Najveca tragedija koja je zadesila Srpski narod. Ne treba da se slavi vec da se tuguje na sam pomen I sv. rata. Izgubiti toliko mladih ljudi da bi nas Karadjordjevici unakazili kasnije, komunisti nastavili, a ovi hostapleri dokrajcili. Uvek smo ratovali za interese vladajuce garniture a ne za sopstvene. U buducnosti to necemo vise raditi, ali ne zato sto smo se opametili vec zato sto to nismo u mogucnosti.

Boki

pre 5 godina

Obicna masonska manipulacija. Svi su tu izmajmunisani, i Srbi i Svabe i Madjari. Kakvi crni ratovi, pa to je zlo, sta da slavim, ubistva i mrznju?

Tamo neki

pre 5 godina

@neutralni felsh
Kako infantilan i sebičan komentar.
Ima li išta zbog čega bi pomerio gruzicu a živ si zahvaljujući žrtvama prethodnih generacija?
(Miodrag, 15. septembar 2018 17:23)

Ajde budi ti prvo malo "nesebican" pa se odreci svog zivota, neko da te ubije u nekoj borbi, a neutralni felsh i mi ostali cemo posle toga da razmisljamo o tvojoj velikoj zrtvi i da ti se divimo, i da mrdamo gu*ice. Mozda ti podignemo spomenik i napisemo na njemu "Miodrag".

Milutin

pre 5 godina

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

"Lep", realan opis srpske "vojske". Kamara srpskih seljaka, neobucenih za ratovanje, ali kao topovsko meso bili su dobrodosli.

marija

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Junaci su bili naši dedovi kakve svet ne pamti,
Američki predsednik prvi put u istoriji Amerike podigao tudju zastavu na Beloj kući u čast srpske vojske i dao potresan proglas.

Poslušali su Srbi svog komandanta vojvodu Mišića da ni francuska konjica nije mogla da ih stigne.

..."Treba drsko prodirati, bez počinka, do krajnjih granica ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u otadžbinu".
I nisu stali,
doleteli kući, u Srbiju,
nije bilo sile da ih zaustavi.

Večna slava našim poginulim herojima.
Mnogima se, nažalost, ni grob ne zna.
I hvala saveznicima,
neki su zaboravili...

Dragojle

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“. 
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21) 

Има и "Ако избије рат, а ти не знаш шта ћеш, удри по Бугарима - погрешити нећеш".
(Јабучило, 15. septembar 2018 16:24)

Mozda su Bugari bas zbog toga, poznavajuci Srbe, udarali prvi?

Свих боја

pre 5 godina

ovo je prvi put u medijima da je spomenuto ucesce francuske KOLONIJALNE divizije. To znaci da su se nasi pradedovi borili rame uz rame sa Senegalcima i Arapima. Cudan podatak, iz nekog razloga prikrivan.
(medjunarodne trupe, 15. septembar 2018 14:25)

И Вијетнамцима, које су тад звали Анамити.

Никола87

pre 5 godina

@kako da ne


Да, наше братство са Французима (француским народом) је, уз херојско ослобођење наше земље и дивну репутацију коју смо задобили у свету, можда најлепши плод тог несрећног рата. И ја сам разговарао са неколико Француза и уверио се у ту њихову љубав према нама. Неки Робер, коме сам се, ганут његовим изливима дивљења за наш народ на Косову, извинио за то што сам некада осећао бес према Французима због оног што су нам чинили, одговорио ми је никако нема потребе за мојим извињавањем и да ме разуме, додавши: "Знајте да и данас има доста Француза којима сте (ви, Срби) много драги". Причао је са мном безмало као отац са сином, премда ме тек је био упознао, а ја сам видео да је то било искрено. Е сад, замислите тај међуратни период до '41. када су СВИ (или бар скоро сви) Французи тако размишљали.

То јесте било време нашег херојства, но пре свега - и ту сте тачно приметили горку истину - наше исправне политике, када смо били добри и са Западом и са Истоком. Ко зна што смо се у међувремену трансформисали овако.

pa šta

pre 5 godina

Kad pogledaš na šta liči ova država, bolje da front nije ni probijen i da na ovom prostoru živi neki drugi narod.
(Miahailo, 15. septembar 2018 13:21)

Slava, naravno, svima koji su se borili za Srbiju.
Ali, da bi neko drugi živeo na ovom prostoru da se nisu borili i izginuli i nije baš tačno. Pogledaj sve poražene zemlje iz tog rata pa će ti biti jasno.
Sa izuzetkom Mađarske, koja je izgubila 20% svoje teritorije, nijedna nije pretrpela promenu strukture stanovništva u korist neke druge, pobedničke, nacije.
Kao što je neko već ovde napisao, hoćemo li ikada čuti za ŽIVOT, ne u smrt braćo.
Mnogo smo izginuli u poslednjih stotinu godina a, malo smo naučili!

kimi

pre 5 godina

Prvi svetski rat je jedna od najvećih tragedija srpskog naroda. Može se slobodno reći da se kao narod nikada nismo oporavili od posledica Velikog rata. Milioni ljudi su nastradali kao posledica sumanute politike obnevidele političke elite koja je gurnula narod u smrt i razaranje. I to odmah nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata. Onaj ko misli da smo mi u tom ratu bili pobednička strana, neka pogleda i razmisli malo bolje.
(nikola, 15. septembar 2018 14:47)

Srbija nije zelela da udje u RAT o cemu ti pricas.
Naravno da ces se braniti ako te napadnu, a Srbiju su napali nismo mi nikoga okupirali. Posle atentata na Ferdinanda srpska vlada je gotovo sve tacke iz AU zahteva za istragu prihvatila, i vlada i vojska su znali da nismo spremni za rat.

Milos D.Nikolic

pre 5 godina

`` Blago potomstvu sto za njima zali, jer bejahu ponos svome rodu, blago i njima jer su slavno pali, za otadzbinu, kralja i slobodu``.
Ne ocavajte sto smo dve decenije u beznadju, izneverili smo pretke, ali postenim radom, na sebi da se bude bolji u svom poslu, bolji komsija, roditelj, prijatelj svako od nas moze da doprinese svojoj sredini i zivi duh predaka. Nema dana, a da ne pomislim na njihovu zrtvu i sta su sve nasi preci prosli. Poginuo je svaki drugi muskarac, a koliko je samohranih i ucveljenih majki iza njih ostalo. Trajace jos istorija Srbadijo, ima jos da se igra na nama je ocemo li da budemo dostojni ili nedostojni predaka. Hvala Vam divovi! Zivela Srbija i secanje na Misica, Bojovica, Jurisica Sturma, Stepanovica, Milunku Savic, Milivoja Stanojlovica Brku, Arcibalda Rajsa i Floru Sands!

Miloš

pre 5 godina

(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Samo da dodam da mi ultimatum nismo odbili sve smo prihvatili sem tacke sest gde smo trazili da umesto austrugarskih organa istragu sprovodi medjunarodni sud prave u Hagu. To treba ponoviti x puta jer se cesto predstavlja da nismo prihvatili zahteve, jesmo. Inace ultimatum ostaje kao najzesci ultimatum u istoriji svetske diplomatije pa eto mi smo prihvatili 10 od 11 zahteva a i taj sto nismo ko sto rekoh jesmo samo zahtevali neutralni sud. Problem je bio u tome sto ako bi Austrijaci vrsili istragu mogli bi da zahtevaju hapsenje koga god bi hteli nebitno da li za to ima dokaza ili ne i onda ako Srbija to odbije mogu da objave rat. Mi smo smatrali da ce nas odgovor prihvatiti jer su nasi se bas ponizili da rata ne bi bilo.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Nadam se da će te i devetog Maja pisati o našim pobedama i herojstvu. Slavna prošlost NOP/JA je namerno poslednjih godina stavljena u senku.

Sibicar

pre 5 godina

@Dimitrije Tucovic Jr, pa vi komunisti ste zaista genijalci :) koga bre briga gde su im grobovi I ko su oni koji su dosli sela da nam popale I da nam siliji zene? Sta su tvoje komunjare uradile nemcima I kako su se izivljavali nad zarobljenicima pa je zbog toga strljano pola Kragujevca? moj cukunded je ubio nemca, moj pradeda je ubio nemca, pa opet ako krenu I ja cu.... nece se svabo najesti srpske sljive bez muke to mu je valjda jasno

bot 24598

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.
(Iza brda, 15. septembar 2018 13:38)

Pravo u centar.

Neko tamo

pre 5 godina

Mnogo sam ponosan na istoriju nase Srbije. Kroz vekove su se oni borili, nije bilo 50-100 godina bez rata.
Tezak smo narod, tesko nas je ujediniti, i kao sto Arcibald Rajs reče: "Cujte Srbi, cuvajte se sebe.

Dragan

pre 5 godina

@sidji do reke
Hvala ti puno sto si to napisao/napisala, a redakciji sto je objavila tvoj komentar. I u mojoj glavi je cesta konfuzija, pogotovu a propos onoga sto se desavalo 90ih - da li je zaista trebalo ginuti i izgubiti BIOLOSKI kako smi mi Srbi izgubili. Tvoje reci donose malo jasnosti i utehe. U pravu si potpuno i jos jedared - treba da smo zahvalni i ponosni na te nadljude ciji smo potomci.

Никола87

pre 5 godina

@Sve po starom

Немци су поражени од савезника 1918. добрим делом (ако не, у извесном смислу, првенствено), захваљујући учинку српске војске на Церу и Колубари, када смо, нарочито након Колубаре, практично онеспособили Аустроугаре за икаква даља дејства, и приморали њих и добар део Немаца да се преусмере са Западног фронта и Галипоља на Балкан, чиме су њихове комуникације са њиховим савезницима Турцима биле отежане, а тиме и разбијено њихово јединство, а тиме и утрт пут ка поразу свих њих. На Солунском фронту смо "финиширали" Немце и Бугаре, али то је било пуко ритуално окончавање циклуса саботаже сила Осовиле који смо већ били отпочели и утврдили 1914. и 1915. у Србији. А што се тиче бекства преко Албаније, алтернатива њему била је да будемо потамањени, или да робујемо Немцима, Аустроугарима и Бугарима.

ferdinand

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo! 
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!
(Od mene toliko, 16. septembar 2018 12:25)

Zato nam ovako dobro i ide. Poslednji pravi Srbi su skoro svi izginuli u periodu koji se pominje u članku. Posle njih ostalo samo škartovi.

Sasa

pre 5 godina

A danas njihovi potomci prodaju svoj ponos za sendvič
(Ja, 15. septembar 2018 14:19) # Link komentara

I ne samo to - podrzavaju nekakve opozicionare i ostale Djilase koji pune licne dzepove novcem poreskih obvezika.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Kada izgubiš 30% stanovništva, to znači da si izgubio rat. Za mene su oba rata izgubljena a Srbi poraženi. Sta smo dobili od pobedničke strane, ništa.

bot 24598

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46)

Neće, jer se sloboda plaća najvećom cenom. Ono što smo nakon toga uradili je sramno, a plaćati slobodu nije ...

Kicino i Micino skrovište

pre 5 godina

...hm da ti dede nisu bile tamo možda bi vas sad bilo vise....
Rade, 15. septembar 2018 13:41)Потражите наредбу команданта Одбране Београда 1915., мајора Драгутина Гавриловића, па кад је прочитате, опет реците нешто слично. Наравно, ако Вас не буде срамота. Мислим да би такву наредбу послушала свака "будала" која је искрени патриота и не ставља свој доњи део леђа изнад интереса и слободе Отаџбине, љубави према њој, своје вере, која зна чиме су је преци задужили. Од Косовског боја, преко Првог и Другог устанка, оба светска рата, па до Кошара. Никад не заборавите - да није било таквих "будала", ни Ви ни ја сада вероватно не би куцкали коментаре.@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

my way

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo!
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!
(Od mene toliko, 16. septembar 2018 12:25)

Првој граници, кажеш? Којој тачно? Грчкој? Кажеш, "еј, ја остављам ваше војнике на фронту да се туку са окупатором/агресором, нећу ја у своју земљу да је ослобађам него дајте ви мени лепо азил еда живим ко човек". Много си ти паметна, а хероји који су дали своје животе, ослободили земљу, они су будале. Иначе, морам да разочарам ове који су први пут прочитали наредбу Живојина Мишића, па мисле да могу да баце сенку на његов лик и дело својим безначајним интернет коментарима. То је, господо, немогуће, истину да промените не можете. Да образлажем даље нећу, и овај одговор је далеко више од онога што ваше срамне флоскуле заслужују.

Dimitrije Tucovic jr.

pre 5 godina

A da neko odgovara za zlocine nad zarobljenim AU vojnicima i upotrebu prekomerne sile nakon sto je osigurana pobeda?

Sta je s Kolubarskom bitkom, duz danasnje Ibarske magistrale su posejani leševi AU vojnika bez grobnog mesta i obelzja?

milan

pre 5 godina

skoro pa ne videh ovde pametan komentar srbi bi i dalje ginuli samo da bi ih neko sa zapada potapšao po ramenu i rekao bravo ti si hrabar vojnik

ove vojskovođe naše ovakvim rečima u smrt samo ne stajte, ponekad pomislim da ih je neka viša sila postavila tu da unište srbe

Sve po starom

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta je tu ponos i junastvo pobegli preko Albanije da ne bi nestali a vratili se kada su drugi porazili Svabe.
Toliko stanovnistva stradalo umesto da je bilo mudrosti i rat izbegao a mi sve zbog neke Velike Srbije non srop vodimo neke ratove a cini mi se ni ovo teritorije ne mozemo da naselimo.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

"U smrt!" I ode trecina muskih glava u smrt. Poslusan neki narod ovi Srbi. Slavljenje kulta smrti. Sta ce ti pobeda, sta ce ti teritorija kad si mrtav i osakacen ti je narod? Ali, uvek je ljudsko meso bilo najjeftinije u Srbiji. A sto se autozovinizma tice: autosovinista je onaj koji svom narodu izdaje naredbu da ide u smrt i oni koji ga u tome podrzavaju.
(Kondor, 15. septembar 2018 14:55)

Upravo, taj i svi ostali ratovi 20. veka su "Pirova pobeda". Da smo pravilno učili da smo te ratove izgubili, ne bi se istorija ponovila pa nas '90 poruku Slovenija i Hrvatska.

Sve po starom

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta je tu ponos i junastvo pobegli preko Albanije da ne bi nestali a vratili se kada su drugi porazili Svabe.
Toliko stanovnistva stradalo umesto da je bilo mudrosti i rat izbegao a mi sve zbog neke Velike Srbije non srop vodimo neke ratove a cini mi se ni ovo teritorije ne mozemo da naselimo.

Eto!

pre 5 godina

Nadam se da će te i devetog Maja pisati o našim pobedama i herojstvu. Slavna prošlost NOP/JA je namerno poslednjih godina stavljena u senku.
(O.T.A.N., 15. septembar 2018 15:48)

Pa jes', red je da se bas sva glupiranja i uzaludna izginuca naroda bez kompasa - obeleze!
A ti, omladino, BEZI!

Dragojle

pre 5 godina

Uz svo poštovanje, Bugari su bili nacisti i činili užasne zločine u ww1 i WW2. 
Nema opravdanja.
(marija, 15. septembar 2018 15:48)

Ma hteli su i Srbi da saradjuju sa nacistima (Nedicevci, Ljotivcevci, Cetnici...), ali im onaj bravar iz Kumrovca pokvari racune. Zahvaljujuci bravaru/Medjimurcu, postadose Srbi antifasisti.

Dobro Informisan

pre 5 godina

"Bili smo ponosni ratnici. Nekad."

Do ovoga noikad ne bi došlo da nije bilo bežanije par godina ranije. Ne znam kako nije bilo pobuna među vojnicima kad im je naređeno da hvataju maglu za Grčku.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

... i posalji trecinu stanovnistva u smrt, dok bugari uz minimalne zrtve sacekaju kraj rata a onda promene stranu i stanu uz pobednike. 

srbi najpametniji narod.
(x, 15. septembar 2018 14:14)

Zamislite da nas je tada Austrija okupirala i da smo danas Austrija? Sve je bolje od ovoga danas.

Delije

pre 5 godina

 Franše d'Epere o srpskim vojnicima:

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

Јабучило

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

Има и "Ако избије рат, а ти не знаш шта ћеш, удри по Бугарима - погрешити нећеш".

kimi

pre 5 godina

...i posle toga je dosao Aca cvika i stvori kvazi jugoslovenstvo, porusio tvrdjavu na Avali da bi sagradio ono masonsko ludilo. Grobnica plava, plava i badava...
(zimarco, 15. septembar 2018 14:36)

Jeste kako da nr dosao jedan Kralj iz male zemlje i stvorijo onoliku Jugoslaviju zato sto je on tako hteo. I sta je bilo kada si se probudio?
Nismo se mi pitali za stvaranje tako velike stvari, odlucivalo se to negde gde nas niko nista nije pitao.

Stevan

pre 5 godina

I sta smo dobili? Svoju smo bracu koju su nam majke rodile i oceve koji su nas stvorili i odgojili gubili i slali u smrt, zbog neke tamo brace koja su se samo nekoliko decenija kasnije okrenula protiv nas.

John Lackland

pre 5 godina

Austrijski general Oskar Pocorek nakon otkaza sa te funkcije izjavio je da ce izvrsiti samoubistvo ukoliko neki od generala pobedi srpsku vojsku na bojnom polju.Doživeo je duboku starost...Koliko god mozemo da budemo ponosni na proslost, toliko treba da se stidimo sadasnjosti

Paloma

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Vidi ove uplakane potomke, imaju po tri dede. Mi ostali, kukavice i prodane duse, samo po dvojicu deda imamo.

sasa

pre 5 godina

za nas makedonce to je bila velka tragedija, podela makedonija na tri dela i nemilosrdna okupacija. ovakve statije su samo deo istine. stane vojse su pobile 70% stanovnista u bitoli.
s postovanjem
sasa

Straitjacket

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.
@(Iza brda, 15. septembar 2018 13:38)

Za kralja i otadžbinu uvek a u boga ne verujem, ja ne moram biti komunista da bih bio ateista niti vernik da bih bio monarhista.

Za Srbiju kao monarhiju, za Srbe svih religija i one koji ne veruju, za Srbiju majku a ne maćehu.

Od mene toliko

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo!
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!

Никола87

pre 5 godina

@kako da ne


Да, наше братство са Французима (француским народом) је, уз херојско ослобођење наше земље и дивну репутацију коју смо задобили у свету, можда најлепши плод тог несрећног рата. И ја сам разговарао са неколико Француза и уверио се у ту њихову љубав према нама. Неки Робер, коме сам се, ганут његовим изливима дивљења за наш народ на Косову, извинио за то што сам некада осећао бес према Французима због оног што су нам чинили деведесетих, одговорио ми је никако нема потребе за мојим извињавањем и да ме разуме, додавши: "Знајте да и данас има доста Француза којима сте (ви, Срби) много драги". Причао је са мном безмало као отац са сином, премда ме тек је био упознао, а ја сам видео да је то било искрено. Е сад, замислите тај међуратни период до '41. када су СВИ (или бар скоро сви) Французи тако размишљали.

То јесте било време нашег херојства, но пре свега - и ту сте тачно приметили горку истину - наше исправне политике, када смо били добри и са Западом и са Истоком. Ко зна што смо се у међувремену трансформисали овако.

ZgHrEu

pre 5 godina

Polubugarin, 15. septembar 2018 15:27) Uz svo poštovanje, Bugari su bili nacisti i činili užasne zločine u ww1 i WW2.Nema opravdanja.
(marija, 15. septembar 2018 15:48)
Bas kao i dobar dio Srba

Фер

pre 5 godina

Хоћем ли ми обележити 100 година од највеће српске победе у историји ?
Докле ће нас ова власт срамотити ?

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..." 
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46) 

Pa evo, On nam poručuje „ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih predaka“, i? Jel ti dobro?

ZgHrEu

pre 5 godina

junacine smirite se,da vas jos na kraju neko ne posalje u rat;)
(vidovita zorka, 15. septembar 2018 15:25)i da opet ne dobijete po usima

Timočanin

pre 5 godina

@Polibugarin, poptpuno si u pravu. Mi Srbi smo se stalno nešto k***čili, pi*ali uz vetar, ispavljali svetske Krive Drine a kao nagradu sno dobijali nož u leđa. Čak je Broz 1948 uspep i sa Rusima/Sovjetima da nas posvađa a posle se čudimo zašto nas je Rusija 1992 pustila niz vodu.

Milutin

pre 5 godina

Cuj ti Zivojina Misica? Dok je tudje muzeve, oceve, sinove, bracu beskrupolozno slao u smrt, apelujuci na njihov patriotizam, on sam prezive rat ne isprljajuci ni uniformu. Mora da je komande tipa "U smrt, ne zaustavljajte se!" izdavao preko megafona, iz pozadine, sa sigurne udaljenosti?

Dimitrije Tucovic jr.

pre 5 godina

A da neko odgovara za zlocine nad zarobljenim AU vojnicima i upotrebu prekomerne sile nakon sto je osigurana pobeda?

Sta je s Kolubarskom bitkom, duz danasnje Ibarske magistrale su posejani leševi AU vojnika bez grobnog mesta i obelzja?

Dobro Informisan

pre 5 godina

"Bili smo ponosni ratnici. Nekad."

Do ovoga noikad ne bi došlo da nije bilo bežanije par godina ranije. Ne znam kako nije bilo pobuna među vojnicima kad im je naređeno da hvataju maglu za Grčku.

prva ljubav

pre 5 godina

asomakum...kad već pričas o bugarima treba da znas da su cijelu istoriju bili uz hrišćane dok se srbija dosta puta borila sa otomanima protiv tih istih hrišćana

Sasa

pre 5 godina

A danas njihovi potomci prodaju svoj ponos za sendvič
(Ja, 15. septembar 2018 14:19) # Link komentara

I ne samo to - podrzavaju nekakve opozicionare i ostale Djilase koji pune licne dzepove novcem poreskih obvezika.

Sve po starom

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta je tu ponos i junastvo pobegli preko Albanije da ne bi nestali a vratili se kada su drugi porazili Svabe.
Toliko stanovnistva stradalo umesto da je bilo mudrosti i rat izbegao a mi sve zbog neke Velike Srbije non srop vodimo neke ratove a cini mi se ni ovo teritorije ne mozemo da naselimo.

Polubugarin

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

A sto to? Bas su Bugari uvek birali prave saveznike...za razliku od Srba. Na Bugarsku nije ni jedna bomba ili granata pala, iako su sa svojim saveznicima izgubili i I i II svetski rat. Srbija, koja je uvek bila na "pravoj" strani zamalo da nestane u I sv. ratu. Srbija je u I sv. ratu izgubila1/3 stanovnistva i 1/2 za zenidbu stasalih muskaraca. U II sv. skoro miliona zrtava. Bugari u oba rata nisu imali toliko zrtava, koliko su Srbi imali u nekoj vecoj bici. U Bugarskoj, u oba sv. rata nije stradalo ni jedno selo, a Srbija zamalo da nestane. Srbi saveznike biraju emocijama, dok Bugari to rade razumski. Ne znam ko je tu pametniji...Srbi, ili Bugari?

kako da ne

pre 5 godina

Nekada dok smo bili na Evropskoj strani, gde i pripadamo. Isli smo rame uz rame i samo lepe reci i podizanja zastava smo imali od tih Francuza, Amerikanaca i ostalih. Ostaje u istoriji da su zvona Francuskih crkava zvonila zbog tada pobede Srba u Kosovskom boju. Od kada su Srbi krenuli da guraju vise ka Istoku, ‘braci’ , tada se naravno odaljavaju i bivsi prijatelji i onda su naravno oni krivi, a ne Srbi. Kao kada imate prijatelja i nadjete jos jednog i onda ovog pocnete da kulirate i posle govorite ‘on nece sa mnom’. Slava svima u ratu, nasim snagama, Francuskim snagama. Hvala za sve! Samo da dodam jos da poznajem ogroman broj Francuza i da kada su culi u pocetku da sam Srbin, bili su bas odusevljeni. Kod nekih 10% ima kriva slika zbog ‘90-tih i medija tada, ali 90% nas bas gotivi. Sa Francuzima bi mogli lagano u prijateljstvo kako zelimo, ali naravno da srpski politicari ne zele nista sigurno. Oni vole tako da imaju teme, medije, pa tesko je, pa ono, ovo...Merci a tous!

ZgHrEu

pre 5 godina

Polubugarin, 15. septembar 2018 15:27) Uz svo poštovanje, Bugari su bili nacisti i činili užasne zločine u ww1 i WW2.Nema opravdanja.
(marija, 15. septembar 2018 15:48)
Bas kao i dobar dio Srba

O.T.A.N.

pre 5 godina

Nadam se da će te i devetog Maja pisati o našim pobedama i herojstvu. Slavna prošlost NOP/JA je namerno poslednjih godina stavljena u senku.

Milutin

pre 5 godina

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

"Lep", realan opis srpske "vojske". Kamara srpskih seljaka, neobucenih za ratovanje, ali kao topovsko meso bili su dobrodosli.

Tamo neki

pre 5 godina

@neutralni felsh
Kako infantilan i sebičan komentar.
Ima li išta zbog čega bi pomerio gruzicu a živ si zahvaljujući žrtvama prethodnih generacija?
(Miodrag, 15. septembar 2018 17:23)

Ajde budi ti prvo malo "nesebican" pa se odreci svog zivota, neko da te ubije u nekoj borbi, a neutralni felsh i mi ostali cemo posle toga da razmisljamo o tvojoj velikoj zrtvi i da ti se divimo, i da mrdamo gu*ice. Mozda ti podignemo spomenik i napisemo na njemu "Miodrag".

Kondor

pre 5 godina

"U smrt!" I ode trecina muskih glava u smrt. Poslusan neki narod ovi Srbi. Slavljenje kulta smrti. Sta ce ti pobeda, sta ce ti teritorija kad si mrtav i osakacen ti je narod? Ali, uvek je ljudsko meso bilo najjeftinije u Srbiji. A sto se autozovinizma tice: autosovinista je onaj koji svom narodu izdaje naredbu da ide u smrt i oni koji ga u tome podrzavaju.

Od mene toliko

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo!
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!

sasa

pre 5 godina

za nas makedonce to je bila velka tragedija, podela makedonija na tri dela i nemilosrdna okupacija. ovakve statije su samo deo istine. stane vojse su pobile 70% stanovnista u bitoli.
s postovanjem
sasa

Dragojle

pre 5 godina

Uz svo poštovanje, Bugari su bili nacisti i činili užasne zločine u ww1 i WW2. 
Nema opravdanja.
(marija, 15. septembar 2018 15:48)

Ma hteli su i Srbi da saradjuju sa nacistima (Nedicevci, Ljotivcevci, Cetnici...), ali im onaj bravar iz Kumrovca pokvari racune. Zahvaljujuci bravaru/Medjimurcu, postadose Srbi antifasisti.

x

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

... i posalji trecinu stanovnistva u smrt, dok bugari uz minimalne zrtve sacekaju kraj rata a onda promene stranu i stanu uz pobednike.

srbi najpametniji narod.

Sve po starom

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta je tu ponos i junastvo pobegli preko Albanije da ne bi nestali a vratili se kada su drugi porazili Svabe.
Toliko stanovnistva stradalo umesto da je bilo mudrosti i rat izbegao a mi sve zbog neke Velike Srbije non srop vodimo neke ratove a cini mi se ni ovo teritorije ne mozemo da naselimo.

Paloma

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Vidi ove uplakane potomke, imaju po tri dede. Mi ostali, kukavice i prodane duse, samo po dvojicu deda imamo.

Sibirac

pre 5 godina

Da je kralj Aleksandar stao u Krajini i zaokružio srpske zemlje, umesto što je oslobađao "braću" i pravio nakaradnu državnu tvorevinu mnoge nesreće 20. veka bi se verovatno izbegle ili bi bile mnogo manje.

Možda i najveća greška u istoriji Srbije.

I još beskrajno hvala ruskom caru Nikolaju II Romanovu i braći Grcima, bez kojih bismo zauvek nestali.

ZgHrEu

pre 5 godina

junacine smirite se,da vas jos na kraju neko ne posalje u rat;)
(vidovita zorka, 15. septembar 2018 15:25)i da opet ne dobijete po usima

ZgHrEu

pre 5 godina

Mišić: "U smrt, samo ne stajte"Interesantno da je covek koji je izdavao ovakve naredbe preziveo rat?
(Radasin, 15. septembar 2018 19:20)
Srpski heroji!

да да

pre 5 godina

Да су знали какви ће им испасти унуци и праунуци, боље да нису ни учествовали !!!!!

Umesto da smo napravili Srbiju i cenili svoje zrtve

pre 5 godina

Ne znam je li u istoriji zabelezena herojskija - a besmislenija pogibija, da izginemo toliko da bi posle Hrvati, Slovenci i Muslimani stvarali sebi drzave koje nikada ne bi mogli imati.
Solunci da prose. Oficiri da izvrsavaju samoubistva jer njihove porazene kolege Slovenci i Hrvati bivaju unapredjeni.
Da se ne slave pobede da se ne bi jelte vredjala ta porazena braca.
I gde smo danas stigli sa tom samomrznjom? Dokle bre vise?

sidji do reke

pre 5 godina

za sve one koji misle da su bugari pametni bili u oba svetska rata a srbi glupi jer nisu umeli da biraju stranu. Austrija je poslala Srbiji ultimatum koji nijedna država ne bi prihvatila, pa su nas na taj način ostavili bez mogućnosti izbora u 1.s.r. A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika) a u daleko manjoj meri od ruke nemaca. Takodje, zar da za sva vremena stoji u istoriji sveta da si bio na istoj strani sa Hitlerom???? Mislim, stvarno bi hteli da smo stali na njegovu stranu? poštoji nešto sto je iznad brojki o poginulim i ranjenima, e zbog toga smo bili na pravim stranama u oba slučaja, mi, a ne bugari.

Iza brda

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.

Timočanin

pre 5 godina

@Polibugarin, poptpuno si u pravu. Mi Srbi smo se stalno nešto k***čili, pi*ali uz vetar, ispavljali svetske Krive Drine a kao nagradu sno dobijali nož u leđa. Čak je Broz 1948 uspep i sa Rusima/Sovjetima da nas posvađa a posle se čudimo zašto nas je Rusija 1992 pustila niz vodu.

crvena napast

pre 5 godina

A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika)
(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Koliko li je samo jaka commie propaganda, posle ovoliko vremena, ociglednih dokaza da je titoizam najveci debilizam koji je mogao da strefi srbiju, toliko da neki i dalje u isti kos trpaju cetnike i ustase. Iako su cetnici okrvavili ruke daleko su oni od ustasa, (i po ideologiji i po zverstvima i po broju ubijenih). Partizani i komunisti su takodje vrsili stravicne zlocine i cistke, u periodu od 1943 do '48-e. Ne zaboravite da je za komuniste to pre svega bila revolucija pa tek onda borba protiv nemaca.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

... i posalji trecinu stanovnistva u smrt, dok bugari uz minimalne zrtve sacekaju kraj rata a onda promene stranu i stanu uz pobednike. 

srbi najpametniji narod.
(x, 15. septembar 2018 14:14)

Zamislite da nas je tada Austrija okupirala i da smo danas Austrija? Sve je bolje od ovoga danas.

goran

pre 5 godina

eeeeee, a sad.....
Neko pomenuo vraćanje vojnog roka, a 80% Srbije udari i plač..hahah

Rado Srbin ide u vojnike, 2 ga vuku a 3 tuku.. strašno. što neko reče, kako sad stoje stvari, bolje da ga i nisu probili (front)
pozz
živa istina

Milutin

pre 5 godina

Cuj ti Zivojina Misica? Dok je tudje muzeve, oceve, sinove, bracu beskrupolozno slao u smrt, apelujuci na njihov patriotizam, on sam prezive rat ne isprljajuci ni uniformu. Mora da je komande tipa "U smrt, ne zaustavljajte se!" izdavao preko megafona, iz pozadine, sa sigurne udaljenosti?

blato

pre 5 godina

Rusi su nas naravno izdali i napustili front.(charlie, 15. septembar 2018 13:53)Komunisti,crvenoarmenci na čelu sa Lenjinom,koji nije bio Rus.

ferdinand

pre 5 godina

odusevim se kad me neko salje u smrt :)
(neutralni felsh, 15. septembar 2018 15:37)

Još jedna urnebesna šala preduhovitog falsha. Da ne stavi smajli, ne bi se smejali.
Nit stida nit obraza nit poštovanja prema junacima čim ostavljaš ovakav komentar na ovakvu vest.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

poslednji trenuci kad je Srbija bila ponosna i srpska, i od tada muku vec vek zatiranja srpstva i dalje se nastavlja - ne vidim da ikako drugacije obelezavamo ovaj dan sem ovog clanka

milan

pre 5 godina

skoro pa ne videh ovde pametan komentar srbi bi i dalje ginuli samo da bi ih neko sa zapada potapšao po ramenu i rekao bravo ti si hrabar vojnik

ove vojskovođe naše ovakvim rečima u smrt samo ne stajte, ponekad pomislim da ih je neka viša sila postavila tu da unište srbe

Saul Goodman

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Naročito smo se uplašili u Kolubarskoj i Cerskoj bitki, taj naš strah i dan danas se prepričava na vojnim akademijama širom sveta. Oki, toliko ser.š da si ovim postom osvojio nagradu "najusr.niji post 2018-e". Bez konkurencije si, svaka čast.

Аки

pre 5 godina

Rusi su nas naravno izdali i napustili front.
(charlie, 15. septembar 2018 13:53)
Руси су напустили фронт јер је избила револуција и грађански рат. Да не би њих преци би нам завршили Албанији. Иначе су због објаве рата Србији и они ушли у рат.Срамота је да толико не знаш.

Арса

pre 5 godina

U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46

Они су морали у смрт, да би ми имали живот

T

pre 5 godina

Nije problem Srbije u Prvom svetskom ratu proboj Solunskog fronta, već uopšte to što je ušla u rat. Apis i njegova klika su znali šta sprema "Mlada Bosna" i bili su suorganizatori, a znali su da će atentat na prestolonaslednika da uvuče Srbiju u rat sa Austrougarskom. Ne znam kako su mislili da će Srbija da u ratu sa većom državom od sebe da prođe dobro.

nikola

pre 5 godina

Prvi svetski rat je jedna od najvećih tragedija srpskog naroda. Može se slobodno reći da se kao narod nikada nismo oporavili od posledica Velikog rata. Milioni ljudi su nastradali kao posledica sumanute politike obnevidele političke elite koja je gurnula narod u smrt i razaranje. I to odmah nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata. Onaj ko misli da smo mi u tom ratu bili pobednička strana, neka pogleda i razmisli malo bolje.

marija

pre 5 godina

Ovako je govorio d'Epere o srpskoj vojsci,
"Ta ogromna želja, vodila je vojnike iz pobede u pobedu...srpsku pešadiju i francuska komora na konjima jedva je stizala”.

Zato i ne čudi što je Skoplje oslobođeno već 25 septembra, posle čega je srpska vojska krenula ka bugarskoj granici. Samo četiri dana kasnije u štabu Franša d Eperea, Bugarska je potpisala kapitulaciju, a 30. septembra obustavljena su sva neprijateljstva.

"Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja - napred." rekao je d Epere.

kimi

pre 5 godina

za sve one koji misle da su bugari pametni bili u oba svetska rata a srbi glupi jer nisu umeli da biraju stranu. Austrija je poslala Srbiji ultimatum koji nijedna država ne bi prihvatila, pa su nas na taj način ostavili bez mogućnosti izbora u 1.s.r. A drugom svetskom ratu srpski narod najviše je stradao od domaćih koljača (ustaša i četnika) a u daleko manjoj meri od ruke nemaca. Takodje, zar da za sva vremena stoji u istoriji sveta da si bio na istoj strani sa Hitlerom???? Mislim, stvarno bi hteli da smo stali na njegovu stranu? poštoji nešto sto je iznad brojki o poginulim i ranjenima, e zbog toga smo bili na pravim stranama u oba slučaja, mi, a ne bugari.
(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Opa evo neoliberala iliti neokomuniste da izjednaci cetnike i ustase.
Da te podsetim Draza je heroj Prvog Svetskog Rata, sa njim u Jugoslovenskoj Kraljevskoj Vojsci u Otadzbini iliti cetnicima je poginu i sin Vojvode Misica.
Iz sredisnje Srbije tj. Sumadije su se sinovi onih iz Prvog Svetskog Rata 90 posto ako ne i vise borili na strani Cetnika.
U Sumadiji nije bilo posle 41 partizanske vojske ono malo sto je bilo proterano je u Bosnu.
A kakvi su crveni junaci govori i brutalno prebijanje 1945 Vojvode Bojovica od strane partizana, mucki su ga pretukli na ulici posle par dana je preminuo od tih posledica.
Sahrana je obavljena samo pred clanovima porodice, na radiju je zapreceno od strane crvene posasti da ko god se pojavi na sahrani bice uhapsen.
Vojvoda Bojovic je preminuo u 90toj godini, to su ti heroji prebili starca.

Никола87

pre 5 godina

@Sve po starom

Немци су поражени од савезника 1918. добрим делом (ако не, у извесном смислу, првенствено), захваљујући учинку српске војске на Церу и Колубари, када смо, нарочито након Колубаре, практично онеспособили Аустроугаре за икаква даља дејства, и приморали њих и добар део Немаца да се преусмере са Западног фронта и Галипоља на Балкан, чиме су њихове комуникације са њиховим савезницима Турцима биле отежане, а тиме и разбијено њихово јединство, а тиме и утрт пут ка поразу свих њих. На Солунском фронту смо "финиширали" Немце и Бугаре, али то је било пуко ритуално окончавање циклуса саботаже сила Осовиле који смо већ били отпочели и утврдили 1914. и 1915. у Србији. А што се тиче бекства преко Албаније, алтернатива њему била је да будемо потамањени, или да робујемо Немцима, Аустроугарима и Бугарима.

b

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

Ima jedan jos starija izreka: budalu ne treba traziti ni svecom ni fenjerom, sama ce se javiti. Hajde da vidimo kako smo prosli mi, a kako ti Bugari?
I sv. rat: Srbija je izgubila oko 28% stanovnika, a Bugari? Kad su videli da su pobedjeni, kapitulirali su i to je to.
II sv. rat: poginulo je bar milion Srba, a Bugara? Kad su Ruje zakucale kacusama na vrata, shvatili su da su oni zapravo antifasisti, da vole Ruse, a da je prijateljstvo sa Hitlerom i klanje hiljada Srba u Juznoj i Istocnoj Srbiji samo "nesporazum" koji su brze bolje pomeli pod tepih.
Ratovi 90-tih: poginule su desetine hiljada Srba i nijedan Bugarin.
Bugarska je danas clan EU i NATO, a u svojoj armiji ima i rusko naoruzanje koje mi samo mozemo da sanjamo: S-300 i lovacke avione Su-27. Napreduju u svakom pogledu. Jeste, veliki broj ljudi je otisao, ali se oni mogu i vratiti; to su sve prirodna kretanja u okviru EU. Da li ce se oni koji su otisli u EU vratiti u Srbiju, "rupu na svilenom evropskom tepihu", sto rece Toma Nikolic. Cisto ne verujem.
Dakle, u slucaju bilo kakvog opredeljivanja sledite Bugare i Albance, eventualno Hrvate. Nemojte se zaletati glavom kroz zid, to se krvavo placa.

konzervativac

pre 5 godina

Najveci i najsvetliji dogadjan u nasoj istoriji.U jednom trenutku porazen bezis preko albanskih čuka od mocne imperije koja te progoni a u sledecem si u Stajerskoj,zavodis red usred Austrije.Cela ta srpska generacija od generala do politicara,naucnika,umetnika mislim da se nece ponoviti.Takvu snagu u svakom pogledu i optimizam nikad nakon toga nismo imali.Ali sa velikim podvizima dolaze i ogromne zrtve.1.2 miliona ljudi i ko zna koliko jos stotina hiljada Srba u protivnickoj vojsci je poginulo.Timocka krajina je imala vise stanovnika 1914 nego danas,za isto to vreme broj Albanaca se usedmostrucio.Veliki udarac za nas narod i zbog toga ostaje zal sto tada nismo uspeli da napravimo nacionalnu prosirenu srpsku drzavu i krenemo u ekonomski prosperitet a ne ulazimo u neke politicke tvorevine koje su nas iscrpljivale i na kraju dovele do genocida u drugom ratu koji nas je dotukao.Slava herojima Velikog rata.

as roma

pre 5 godina

i posle je sve to upropasto kralj aca dajuci amnestiju hrvatima ,slovencima i neku kvazi tvorevinu jugoslaviju ,od tada pocinju problemi narocito s hrvatima koji nikad i nicim nisu bili zadovoljni ,umesto da smo deleve te hr uzeli ,povukli linije kako smo hteli a s njima neka se bakcu italijani ,madjari... pravi se najveca greska u srpskoj istoriji i opet nas je upropastio crnogorac

Boki

pre 5 godina

Obicna masonska manipulacija. Svi su tu izmajmunisani, i Srbi i Svabe i Madjari. Kakvi crni ratovi, pa to je zlo, sta da slavim, ubistva i mrznju?

Kicino i Micino skrovište

pre 5 godina

...hm da ti dede nisu bile tamo možda bi vas sad bilo vise....
Rade, 15. septembar 2018 13:41)Потражите наредбу команданта Одбране Београда 1915., мајора Драгутина Гавриловића, па кад је прочитате, опет реците нешто слично. Наравно, ако Вас не буде срамота. Мислим да би такву наредбу послушала свака "будала" која је искрени патриота и не ставља свој доњи део леђа изнад интереса и слободе Отаџбине, љубави према њој, своје вере, која зна чиме су је преци задужили. Од Косовског боја, преко Првог и Другог устанка, оба светска рата, па до Кошара. Никад не заборавите - да није било таквих "будала", ни Ви ни ја сада вероватно не би куцкали коментаре.@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Јабучило

pre 5 godina

Koja budala će da posluša naredbu "u smrt"
(Rade, 15. septembar 2018 13:41)

Јунак који се бори за слободу. Али џаба причам, нећеш ти то разумети.

aco

pre 5 godina

Није довољно победити у рату, треба знати како деловати и у миру. Формирање Југославије је највећа српска грешка у 20. веку.

Miroljub

pre 5 godina

@Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:2

Tu AU vojsku smo poslali u gacama nazad 1914. 1915. su dosli AU i Nemacka i Bugarska s ledja. Malo li je to vojske da napadne jednu zemlju za vas velikoalbanske nacose? Jer trebalo da nas napadne jos neka zemlja da biste vi bar malo uvazili tu veliku borbu Srbije, iako nas mrzite iz dna duse?

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Kada izgubiš 30% stanovništva, to znači da si izgubio rat. Za mene su oba rata izgubljena a Srbi poraženi. Sta smo dobili od pobedničke strane, ništa.

biser

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Ko je nama dozvolio da prodjemo Albaniju?! Sta pricas Oki? Znaci prelazili planincine i neprestano odbijali napade albanskih plemena zato sto smo imali dozvolu?! Sta sve covek ovde moze da procita to je neverovatno...

Adriano_Galliani

pre 5 godina

"U smrt!" I ode trecina muskih glava u smrt. Poslusan neki narod ovi Srbi. Slavljenje kulta smrti. Sta ce ti pobeda, sta ce ti teritorija kad si mrtav i osakacen ti je narod? Ali, uvek je ljudsko meso bilo najjeftinije u Srbiji. A sto se autozovinizma tice: autosovinista je onaj koji svom narodu izdaje naredbu da ide u smrt i oni koji ga u tome podrzavaju.
(Kondor, 15. septembar 2018 14:55)

Upravo, taj i svi ostali ratovi 20. veka su "Pirova pobeda". Da smo pravilno učili da smo te ratove izgubili, ne bi se istorija ponovila pa nas '90 poruku Slovenija i Hrvatska.

Милоје

pre 5 godina

(Rade, 15. septembar 2018 13:41)

Потражите наредбу команданта Одбране Београда 1915., мајора Драгутина Гавриловића, па кад је прочитате, опет реците нешто слично. Наравно, ако Вас не буде срамота. Мислим да би такву наредбу послушала свака "будала" која је искрени патриота и не ставља свој доњи део леђа изнад интереса и слободе Отаџбине, љубави према њој, своје вере, која зна чиме су је преци задужили. Од Косовског боја, преко Првог и Другог устанка, оба светска рата, па до Кошара. Никад не заборавите - да није било таквих "будала", ни Ви ни ја сада вероватно не би куцкали коментаре.

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.

skandy

pre 5 godina

1/3 ljudi je izgubljena, niko nikada nije izgubio toliko ljudi i šta smo dobili 1918?
Aleksandar je uništio Srbiju i zabio nam ekser u kovčeg.
Pocivajte u miru junaci, zadnji Srpski i Crnogorski junaci...
Danas je taj prostor pun protuva, lopova i lencuga....
Živela prava Srbija!

bot 24598

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.
(Iza brda, 15. septembar 2018 13:38)

Pravo u centar.

Saveznik nije izdajnik

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

Dok smo bili 1:1 samo sa Austrijancima, vratili smo ih na fabrička podešavanja (Cer i Kolubara). Kad su kasnije na front ušle Nemačka i Bugarska, više nismo mogli da izdržimo pa smo bili prinuđeni na povlačenje. Ali šta o tome zna pripadnik čobanskog plemena koje je hrabro samo iz potaje, zasede, mučki sa leđa...

Miodrag

pre 5 godina

@neutralni felsh, 15. septembar 2018 15:37
Kako infantilan i sebičan komentar.
Ima li išta zbog čega bi pomerio gruzicu a živ si zahvaljujući žrtvama prethodnih generacija?

Neko tamo

pre 5 godina

Mnogo sam ponosan na istoriju nase Srbije. Kroz vekove su se oni borili, nije bilo 50-100 godina bez rata.
Tezak smo narod, tesko nas je ujediniti, i kao sto Arcibald Rajs reče: "Cujte Srbi, cuvajte se sebe.

medjunarodne trupe

pre 5 godina

ovo je prvi put u medijima da je spomenuto ucesce francuske KOLONIJALNE divizije. To znaci da su se nasi pradedovi borili rame uz rame sa Senegalcima i Arapima. Cudan podatak, iz nekog razloga prikrivan.

Straitjacket

pre 5 godina

S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu! U Boga Srbi više ne veruju, ismevaju ga i sahranjen je 1944. godine dolaskom Crvene kuge. Kralja više nemamo, jer poštujemo odluku AVNOJ-a iz Jajca 1943. godine. Otadžbinu više nemamo, jer nam govore da živimo u Regionu. Da pomenem danas moja tri deda strica od kojih jedan pogibe na Ljigu, drugi je na Vidu, a treći na Zejtinliku i mog dedu i njegovog petog brata koji preživeše tu strašnu golgotu. Slava im.
@(Iza brda, 15. septembar 2018 13:38)

Za kralja i otadžbinu uvek a u boga ne verujem, ja ne moram biti komunista da bih bio ateista niti vernik da bih bio monarhista.

Za Srbiju kao monarhiju, za Srbe svih religija i one koji ne veruju, za Srbiju majku a ne maćehu.

Eto!

pre 5 godina

Nadam se da će te i devetog Maja pisati o našim pobedama i herojstvu. Slavna prošlost NOP/JA je namerno poslednjih godina stavljena u senku.
(O.T.A.N., 15. septembar 2018 15:48)

Pa jes', red je da se bas sva glupiranja i uzaludna izginuca naroda bez kompasa - obeleze!
A ti, omladino, BEZI!

Hudini

pre 5 godina

@oki
Esad Paša jeste omogućio prolaz srpske vojske preko Albanije, ali ste ga vi ubili, vaši nacionalisti.
Kome vi treba da zahvalite što kompletan albanski korpus nije podeljen između Grčke i Jugoslavije (Srbije)?! Najvećem srpskom neprijatelju Titu! Ne bi trebalo da pitate za cenu Srbiju pošto je "kuća cveća" da je otkupite i preselite u Albaniju!!!

Kolubarac

pre 5 godina

Gledao sam skoro stare spomenike jednog seoskog groblja koje se preseljava zbog širenja rudnika uglja Kolubara.
Kakvih sve zapisa ima na spomenicima poginulih u Velikom ratu, kao i kasnije umrlih njihovih majki i žena. Iz njih se može videti život običnih mučenika posle velikog stradanja koje tek samo što je prošlo, a nove-stare muke su došle 41. pa 90-tih...
Nekad mi se čini da Srbi ni u jednom ratu nisu bili preterano pametni.
U smrt, samo u smrt i uvek tako.
Dokle?
Neka sam i grešan, ali ni Mišić mi više nije simpatičan kao ranije(mada se on nije mnogo pitao) dok još nisam bio shvatio da je moja familija praktično propala u Velikom ratu, a za ništa.
A tek Milošević.

kimi

pre 5 godina

Ne znam je li u istoriji zabelezena herojskija - a besmislenija pogibija, da izginemo toliko da bi posle Hrvati, Slovenci i Muslimani stvarali sebi drzave koje nikada ne bi mogli imati.
Solunci da prose. Oficiri da izvrsavaju samoubistva jer njihove porazene kolege Slovenci i Hrvati bivaju unapredjeni.
Da se ne slave pobede da se ne bi jelte vredjala ta porazena braca.
I gde smo danas stigli sa tom samomrznjom? Dokle bre vise?
(Umesto da smo napravili Srbiju i cenili svoje zrtve, 15. septembar 2018 14:05)

Koliko su hrvati ucestvovali protiv srpske vojske u Prvom Svetskom toliko su i srbi, ali se o tome cuti.
Srbin Gojkomir Glogovac inace hercegovac je dobio nekoliko odlikovanja od AU armije zbog pokazane hrabrosti ali i velike preciznosti, ovaj hercegovac je na mackovom kamenu ubio preko 100 pripadnika srpske vojske.
Ima jos mnogo toga da se kaze.

Ima tu dosta toga o cemu se ne govori kao o lideru srba u Hrvatskoj Pribicevicu. Kada je kralj Aleksandar hteo da Srbiju otcepi od hrvata i slovenaca pa bi u tom slucaju jedan deo hrvatskih srba ostao u samostalnoj Hrvatskoj, Pribicevic je kao veliki jugosloven rekao kralju Aleksandru kako ce biti jedini kralj u istoriji koji smanjuje svoju drzavu.
Upravo je granica koju je hteo da povuce je bila ona cuvena KKV, da ona koju Seselj (hercegovacki hrvat) koristio 90tih.

Nije nikada srpska vojska 1918 mogla da pravi granice kako je htela, nama je nudjeno da se odreknemo 2/3 Mekadonije za koju smo samo pre 4 godine ratovali i da se odreknemo prava na ceo Banat, a dobili bi deo Slavonije, veci deo BiH I nesto malo obale.
U tom trenutku a vala i danas Banat kao zitnica je znacajniji od bilo kog dela Dalmacije, hercegovine ili nekog dela krajine. Hvala M.Pupinu velikom rodoljubu na lobiranju za Banat koji smo jedva dobili jer su ga Rumuni hteli celog a konacno za njega popustili tek udajom rumunske princeze Marije za kralja Aleksandra, da do te svadbe rumuni su imali aspiracija ka Banatu.

Vladimir Vojvodić

pre 5 godina

Prađed mi je bio dezerter iz austrijske vojske i bio je na Solunskom frontu. POslije je dobijao od Kralja Aleksandra zemlju u Vojvodini ali nije htio napustiti Krajinu. Izveo je na put šestoro djece. Pitam se ko bi danas bilo šta propustio da dobija džabe od nekretnina, ustvari koliko bi ljudi danas rizikovalo život zbog ideala?
Ovim treba da se ponosimo, ovo je svijetli dio naše istorije.

Србин

pre 5 godina

Најбоље што смо имали умрло је тада.Дај,Боже, да се део јунаштва и морала врати.Срамота за Србију што ово не обележава а не да "славимо" Дан примирја.

Aleksandar

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY (Oki, 15. septembar 2018 14:26)
Da ne bese Srbije, Albanija bi bila osmanlijska vukoj****a

sloga

pre 5 godina

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."
"Lep", realan opis srpske "vojske". Kamara srpskih seljaka, neobucenih za ratovanje, ali kao topovsko meso bili su dobrodosli. (Milutin, 15. septembar 2018 15:01) Preko 80% stanovništva tadašnje Srbije su činili seljaci.Većina njih je učestvovala u balkanskim ratovima,koji su završeni godinu dana pre početka Prvog svetskog rata,a mnogi i u ratovima još sa kraja 19-og veka.Dakle bili su odlično obučeni za sve oblike ratovanja.A to je između ostalih potvrdio i francuski general.Ne znam na osnovu čega si zaključio da su topvsko meso.

dule

pre 5 godina

Ja sam samo video da su generali i kraljevi pokupili sva odlikovanja i svu slavu

A obicni vojnici su pokupili ili metak ili ranu ili neku bolest

I kada se zavrsi rat vojnici koji su mahom seljaci aj na njivu ori i placaj porez i to velik porez

A genarali u kabinete odlikovanja i penzija debela

Uvek obican narod daje zivot za zemlju a kraljevi zlato u dzak pa lagano u London da se bezi

wudro

pre 5 godina

Sad kad autosovinisti krenu sa bolesnim komentarima.... jedva cekam...
(Bozo, 15. septembar 2018 13:22)

Не брини, они ово не читају...

zex

pre 5 godina

ja sam pre petnaest dana bio na Vidu i Krfu. Ne moze covek biti ravnodušan kad ode tamo i sve to vidi i cuje Osetite ponos,nesto sto na Terazijama ne mozete osetiti. Nisu oni krivi sto smo se mi srozali. Mi nismo dostojni tih junaka.Moj pradeda je iz druge drzave dosao kao dobrovoljac da se bori za Srbiju.Ej? Jel vi razumete to?

Davle

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili. 
(Oki, 15. septembar 2018 14:26) 

Nato heljp , nato heljp , nato heljp , nato heljp ...

Sibicar

pre 5 godina

@Dimitrije Tucovic Jr, pa vi komunisti ste zaista genijalci :) koga bre briga gde su im grobovi I ko su oni koji su dosli sela da nam popale I da nam siliji zene? Sta su tvoje komunjare uradile nemcima I kako su se izivljavali nad zarobljenicima pa je zbog toga strljano pola Kragujevca? moj cukunded je ubio nemca, moj pradeda je ubio nemca, pa opet ako krenu I ja cu.... nece se svabo najesti srpske sljive bez muke to mu je valjda jasno

vlada

pre 5 godina

Suze mi krenu na oči, koliko smo izneverili ove ljude. Oni se u grobu prevrću i kaju, mogli su i oni da budu dezerteri i izdajnici. Za koju bagru su davali živote.

sjfhj

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)Rodio se i u vas jedan da vam osvetla obraz a vi ga proglasavate izdajnikom,toliko o tome kakav ste vi narod.

Miroljub

pre 5 godina

@Polubugarin, 15. septembar 2018 15:27

Nama su ratovi dobri, taman nam daju razlog da stignemo Bugarsku s vremena na vreme, da nam ne pobegnu mnogo u ekonomiji i razvoju. Prosto neverovatno kad uporedis. To mi bas rece jedna Bugarka koja se iznenadila s obzirom sta smo sve prosli, kako je u Srbiji. Doduse to je bilo 2006, pre nego sto je ova posast gora od rata dosla na vlast. Ali dobro i posle ovog ludila ce proci i izvuci cemo se, taman da stignemo Bugarsku. :)

Delije

pre 5 godina

 Franše d'Epere o srpskim vojnicima:

"To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine..."

Јабучило

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“.
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21)

Има и "Ако избије рат, а ти не знаш шта ћеш, удри по Бугарима - погрешити нећеш".

nikola uzice

pre 5 godina

Moj djed bio solunac. Prezivio. Posle rata ozenio se. Za vreme 2 svetskog rata ustase mu ubiju 4 dece i trudnu zenu. Prezivi rat opet se ozeni, 5 dece napravi opet, jedno od njih moj otac. Umre prije ovog nesrecnog rata 90ih. Tu pogine moj otac. Nikad vise Jugoslavija nikad vise "bratstvo i jedinstvo"!

kimi

pre 5 godina

Prvi svetski rat je jedna od najvećih tragedija srpskog naroda. Može se slobodno reći da se kao narod nikada nismo oporavili od posledica Velikog rata. Milioni ljudi su nastradali kao posledica sumanute politike obnevidele političke elite koja je gurnula narod u smrt i razaranje. I to odmah nakon dva iscrpljujuća Balkanska rata. Onaj ko misli da smo mi u tom ratu bili pobednička strana, neka pogleda i razmisli malo bolje.
(nikola, 15. septembar 2018 14:47)

Srbija nije zelela da udje u RAT o cemu ti pricas.
Naravno da ces se braniti ako te napadnu, a Srbiju su napali nismo mi nikoga okupirali. Posle atentata na Ferdinanda srpska vlada je gotovo sve tacke iz AU zahteva za istragu prihvatila, i vlada i vojska su znali da nismo spremni za rat.

kimi

pre 5 godina

...i posle toga je dosao Aca cvika i stvori kvazi jugoslovenstvo, porusio tvrdjavu na Avali da bi sagradio ono masonsko ludilo. Grobnica plava, plava i badava...
(zimarco, 15. septembar 2018 14:36)

Jeste kako da nr dosao jedan Kralj iz male zemlje i stvorijo onoliku Jugoslaviju zato sto je on tako hteo. I sta je bilo kada si se probudio?
Nismo se mi pitali za stvaranje tako velike stvari, odlucivalo se to negde gde nas niko nista nije pitao.

Dragojle

pre 5 godina

Ima stara izreka-“Ako hoces da izaberes pravu stranu u ratu, samo gledaj gde su Bugari i izaberi suprotno njima“. 
(asomakum, 15. septembar 2018 13:21) 

Има и "Ако избије рат, а ти не знаш шта ћеш, удри по Бугарима - погрешити нећеш".
(Јабучило, 15. septembar 2018 16:24)

Mozda su Bugari bas zbog toga, poznavajuci Srbe, udarali prvi?

Motorbreath

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)

A vi ste nadasve poznati po junastvu..

Milos D.Nikolic

pre 5 godina

`` Blago potomstvu sto za njima zali, jer bejahu ponos svome rodu, blago i njima jer su slavno pali, za otadzbinu, kralja i slobodu``.
Ne ocavajte sto smo dve decenije u beznadju, izneverili smo pretke, ali postenim radom, na sebi da se bude bolji u svom poslu, bolji komsija, roditelj, prijatelj svako od nas moze da doprinese svojoj sredini i zivi duh predaka. Nema dana, a da ne pomislim na njihovu zrtvu i sta su sve nasi preci prosli. Poginuo je svaki drugi muskarac, a koliko je samohranih i ucveljenih majki iza njih ostalo. Trajace jos istorija Srbadijo, ima jos da se igra na nama je ocemo li da budemo dostojni ili nedostojni predaka. Hvala Vam divovi! Zivela Srbija i secanje na Misica, Bojovica, Jurisica Sturma, Stepanovica, Milunku Savic, Milivoja Stanojlovica Brku, Arcibalda Rajsa i Floru Sands!

Časlav

pre 5 godina

Bili su to ljudi koji su znali za šta se bore, za otadžbinu, za svoj dom. Sada otadžbina samo gleda da te orobi, a dom je mnogima negde u inostranstvu.

marija

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо.
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24)

Junaci su bili naši dedovi kakve svet ne pamti,
Američki predsednik prvi put u istoriji Amerike podigao tudju zastavu na Beloj kući u čast srpske vojske i dao potresan proglas.

Poslušali su Srbi svog komandanta vojvodu Mišića da ni francuska konjica nije mogla da ih stigne.

..."Treba drsko prodirati, bez počinka, do krajnjih granica ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u otadžbinu".
I nisu stali,
doleteli kući, u Srbiju,
nije bilo sile da ih zaustavi.

Večna slava našim poginulim herojima.
Mnogima se, nažalost, ni grob ne zna.
I hvala saveznicima,
neki su zaboravili...

Амеба

pre 5 godina

Ови храбри јунаци за разлику од садашњих лидера који продају земљу и терају те из исте, борили се за сваки педаљ. Сви који су бранили КиМ 99 год. заборављени су од државе или хапшени. Од велике државе направљена је колонија бесплатне радне снаге , још се и диче тиме наши лидери .Сваки поштен човек је сметња и уклањају га. Неуки људи се постављају на одговорна места . Надам се преокрету и да кренемо да дижемо СРБИЈУ као наши славни прадедови. Слава свим палим борцима ЖИВЕЛА СРБИЈА.

Шумадинац

pre 5 godina

Поносни смо и данас и сматрам да овакви датуми треба више да се истакну и буду цењенији.

Гералт

pre 5 godina

Колико је наше друштво уништио комунизам, више је но очевидно. Ни један генерал не би данас ишао у рат. Интересују их само станови и корист.

Miroslav8

pre 5 godina

koliko mi emocija navire..
Nisam do sada u istoriji nasao primer veceg stradanja, i veceg junastva, od te nase price u Prvom svetskom ratu. Ne postoji junackija jedinica u istoriji ratovanja od Drugog gvozdenog puka.
A posle rata... Lepo nas je nas najveci prijatelj Rajs upozorio, ili cete se ocistiti od gamadi, ili cete zapasti u ropstvo. Izabrali smo ovo drugo.
I sramota nas je od nasih junaka, koji nas negde odozgo gledaju.

bot 24598

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46)

Neće, jer se sloboda plaća najvećom cenom. Ono što smo nakon toga uradili je sramno, a plaćati slobodu nije ...

Tata

pre 5 godina

Треба увек поменути, да је после пробоја фронта, војвода Бојовић кренуо са трупама ка Бугарској и Софији, због бројних злочина које су бугари чинили на југу Србије, током окупације... Међутим, бугари су молили Франша да заустави српску војску, а за узврат су понудили капитулацију. Тако и би. Франш је наредио Бојовићу да стане са продором ка Софији.
Иначе, познато је колико су брзо српске трупе продирале и редом ослобађале домовину - Скопје, Призрен, Приштину, Пећ, Ниш и тако редом - француски пилоти су имали муке да их прате и коњици дотурају потковице. Београд је ослобођен већ у Октобру, али то се не прославља као оној датум из 1944-е.
На жалост, врховни командант, Принц Александар Карађорђевић, члан француске масонске ложе, имао је мало другачије ратне циљеве - ослобођење јужних Словена од Аустроугарске окупације и наредио је трупама да пређу Саву, Дрину и Дунав... Одбио је да се успоставе западне границе на међама српских цркава и гробља - Карлобаг, Карловац, Вировитица, где је тада живело претежно српско становништво. Хтео је да буде краљ свих јужних Словена... Остало је историја.

Matakunisni

pre 5 godina

Da ne bi bio albanski izdajnik Esat Pasha da vam dozvole da prodjite kroz Albanije slomila bi vas AU vojska do poslednjog vojnika, ali to ne spominjite jer zelite da kazete kakvi junaci ste bili.
(Oki, 15. septembar 2018 14:26)
Ta AU vojska je bila austrougarska, nemacka i bugarska vojska.
Austrougari su dvaput izbacivani iz Srbije, i tek sa ulaskom u rat protiv Srbije nemackih snaga sa Makenzenom, i bugarskih(cuveni noz u ledja...), Srbi su prisiljeni da se povlace.I takvi nikakvi junaci, za Bugare "mrtvi Srbi" dve godine kasnije probijaju front i zavrsavaju Veliki rat. Kako bilo, da su danas Srbi pola kakvi su bili tada, a Albanci kao Esad Pasa, drugacije bi nam bilo svima...

A-SA

pre 5 godina

Доста прочитати пар књига на тему тог периода панда се схвати да је највећа снага тадашње војске био српски сељак, који је везан за земљу цијелим бићем. Сви који данас пишете: јунаци, величине, итд... , сјетите се када сте задњи пут окопали башту, или бар залили џвијеће.

Милан

pre 5 godina

Dimitrije Tucovic jr@Шта је аустроугарска војска уопште тражила у Србији?Какву милост може да очекује војска,која је починила зверске ратне злочине у Мачви и Подрињу?

pa šta

pre 5 godina

Kad pogledaš na šta liči ova država, bolje da front nije ni probijen i da na ovom prostoru živi neki drugi narod.
(Miahailo, 15. septembar 2018 13:21)

Slava, naravno, svima koji su se borili za Srbiju.
Ali, da bi neko drugi živeo na ovom prostoru da se nisu borili i izginuli i nije baš tačno. Pogledaj sve poražene zemlje iz tog rata pa će ti biti jasno.
Sa izuzetkom Mađarske, koja je izgubila 20% svoje teritorije, nijedna nije pretrpela promenu strukture stanovništva u korist neke druge, pobedničke, nacije.
Kao što je neko već ovde napisao, hoćemo li ikada čuti za ŽIVOT, ne u smrt braćo.
Mnogo smo izginuli u poslednjih stotinu godina a, malo smo naučili!

moki

pre 5 godina

Албанија је тада била земља којом су владала племена.И они су мучки убијали и пљачкали Српску војску тад као и сад .Никад нисте били војска која се борила само мучки из заседе. Ко је питао тада Есад Пашу зашта и да је хтео да се супростави остало би ништа .

my way

pre 5 godina

Вечна вам слава и хвала, јунаци! Опростите, ако можете, проклету југословенску заблуду због које сада нема Србије за коју сте се херојски у рату изборили, а коју су политичари у миру упропастили. Опростите онда и нама данас, који вас, баш због те заблуде и силних пораза до којих је довела, нисмо достојни!

Јабучило

pre 5 godina

@marija Хвала Вам, расплакасте ме. Три деде су ми били тамо. 
(Милоје, 15. septembar 2018 15:24) 

Vidi ove uplakane potomke, imaju po tri dede. Mi ostali, kukavice i prodane duse, samo po dvojicu deda imamo.
(Paloma, 15. septembar 2018 16:22)

А прадеде, деде ујаци, деде стричеви? Све су то деде.

memorija

pre 5 godina

Uh...koliko god treba da budemo ponosni na ucesce i uspeh sa saveznicima u Velikom ratu, sve je vise saznanja da je to bila Pirova pobeda za Srbiju! Demografski, ekonomski, socioloski, mnogo smo se unazadili od tada...a o korupciji srpskih 'mocnika' koja se od tada ne posejala nego zabetonirala u drzavi da ne govorimo!

Pex

pre 5 godina

I još beskrajno hvala ruskom caru Nikolaju II Romanovu i braći Grcima, bez kojih bismo zauvek nestali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sibirac, 15. septembar 2018 14:23)

Njima hvala,ali niko te nece cuvati ako se sam ne cuvas. Tolke zrtve da bi onda dosao ovaj prodao zemlju emiratima, pustio nato da ti preseca zemlju,vodu i vazduh, uvozi migrante i finansira pute za NATO trupe koji povezuju njihove baze na moru sa kontinentom. Pametni ljudi izbegnu konflikt i rat ,a glupi srljaju i ne mogu da predvide posledice svojih odluka. Zato ce neki da postoj a neki da nestanu za 70 godina. A vi procenit ko nestak

milojko

pre 5 godina

@oki ... sto Esat Pasha nije dosao da zajedno sa srbima, francuzima i pstalima probije solunski front?... a bugari veciti kvislinzi i fasisti...gori su od hrvata...

Srbo

pre 5 godina

Ko ima obraza i ko drzi do reci zna da su te dve stvari skuplje od glave.

Na kraju cemo svi dva metra pod zemlju, al bar nismo zabijali noz u ledja, i to sto nas je toliko izginulo, govori o nekdasnjoj zelji ovoga naroda da zivi u slobodi. E sad sto su potomci danasnji ovakvi kakvi su dokaz je samo da su ginuli najbolji da bi ziveli najgori, jer, cast izuzecima, kukavica ne moze da izrodi junaka, a junaci su ginuli da bi se kukavice razmnozavali i danas imamo vise kukavica i izdajnika nego onih koji se nikada ne bi sageli pred novim Austrougarima ili Hitlerima...

Макарије

pre 5 godina

Слава вам јунаци!
Надам се да ће ваакрснути љубав према отаџбини, да ћемо бити достојни предака.

Jax

pre 5 godina

Zali Boze toliko izgubljenih zivota... 1.3 MILIONA srba je zivot izgubilo. Bili smo ponosni, prkosni, hrabri. Danas smo šaka jada, muljatora, prevaranata bez obraza i morala. Vrčna slava našim precima koji su krv prolili po ovoj zemlji a večna sramota njihovim naslednicima koji su ovu zemlju tako olako prepustili.

zimarco

pre 5 godina

...i posle toga je dosao Aca cvika i stvori kvazi jugoslovenstvo, porusio tvrdjavu na Avali da bi sagradio ono masonsko ludilo. Grobnica plava, plava i badava...

Никола87

pre 5 godina

@kako da ne


Да, наше братство са Французима (француским народом) је, уз херојско ослобођење наше земље и дивну репутацију коју смо задобили у свету, можда најлепши плод тог несрећног рата. И ја сам разговарао са неколико Француза и уверио се у ту њихову љубав према нама. Неки Робер, коме сам се, ганут његовим изливима дивљења за наш народ на Косову, извинио за то што сам некада осећао бес према Французима због оног што су нам чинили, одговорио ми је никако нема потребе за мојим извињавањем и да ме разуме, додавши: "Знајте да и данас има доста Француза којима сте (ви, Срби) много драги". Причао је са мном безмало као отац са сином, премда ме тек је био упознао, а ја сам видео да је то било искрено. Е сад, замислите тај међуратни период до '41. када су СВИ (или бар скоро сви) Французи тако размишљали.

То јесте било време нашег херојства, но пре свега - и ту сте тачно приметили горку истину - наше исправне политике, када смо били добри и са Западом и са Истоком. Ко зна што смо се у међувремену трансформисали овако.

Serbistan

pre 5 godina

Najveca tragedija koja je zadesila Srpski narod. Ne treba da se slavi vec da se tuguje na sam pomen I sv. rata. Izgubiti toliko mladih ljudi da bi nas Karadjordjevici unakazili kasnije, komunisti nastavili, a ovi hostapleri dokrajcili. Uvek smo ratovali za interese vladajuce garniture a ne za sopstvene. U buducnosti to necemo vise raditi, ali ne zato sto smo se opametili vec zato sto to nismo u mogucnosti.

Miloš

pre 5 godina

(sidji do reke, 15. septembar 2018 15:49)

Samo da dodam da mi ultimatum nismo odbili sve smo prihvatili sem tacke sest gde smo trazili da umesto austrugarskih organa istragu sprovodi medjunarodni sud prave u Hagu. To treba ponoviti x puta jer se cesto predstavlja da nismo prihvatili zahteve, jesmo. Inace ultimatum ostaje kao najzesci ultimatum u istoriji svetske diplomatije pa eto mi smo prihvatili 10 od 11 zahteva a i taj sto nismo ko sto rekoh jesmo samo zahtevali neutralni sud. Problem je bio u tome sto ako bi Austrijaci vrsili istragu mogli bi da zahtevaju hapsenje koga god bi hteli nebitno da li za to ima dokaza ili ne i onda ako Srbija to odbije mogu da objave rat. Mi smo smatrali da ce nas odgovor prihvatiti jer su nasi se bas ponizili da rata ne bi bilo.

Dragan

pre 5 godina

@sidji do reke
Hvala ti puno sto si to napisao/napisala, a redakciji sto je objavila tvoj komentar. I u mojoj glavi je cesta konfuzija, pogotovu a propos onoga sto se desavalo 90ih - da li je zaista trebalo ginuti i izgubiti BIOLOSKI kako smi mi Srbi izgubili. Tvoje reci donose malo jasnosti i utehe. U pravu si potpuno i jos jedared - treba da smo zahvalni i ponosni na te nadljude ciji smo potomci.

Nomos zemlje

pre 5 godina

Negativna bioloska selekcija, ogromni gubici u muskoj populaciji, prvenstveno u Prvom svetskom ratu, kada se zene nisu obrazovale, vec se drzavni kadar punio samo iz korpusa muskaraca, kao i negativna drustvena selekcija koja se sve vise zaostrava od komunizma do danas, pa nam je, pradaksalno, drzava vise partijska u demokratiji nego u socijalizmu, doveli su do toga da danasnje generacije ne mogu olovkom da sacuvaju, ono sto su njihovi preci zadobijali oruzjem, slobodu, i da im je ideal Bugarska.

bunjuel

pre 5 godina

Samo malo. konteksta - ultimatum iz 1914., koliko god smišljen da bude neprihvatljiv, nije ništa u odnosu na poniženja koja Srbija trpi danas od otprilike tih istih, koji su danas njeni najveći "prijatelji".

Stevan

pre 5 godina

I sta smo dobili? Svoju smo bracu koju su nam majke rodile i oceve koji su nas stvorili i odgojili gubili i slali u smrt, zbog neke tamo brace koja su se samo nekoliko decenija kasnije okrenula protiv nas.

Trifke

pre 5 godina

Samo da pitam "Dimitrija Tucovica"koji postavlja pitanje prekomerne sile prema Austrijancima. Šta je sa silom prema civilima kad se nasa vojska povukla.Jel za to neko odgovarao?Ne znam samo pitam.

Никола87

pre 5 godina

@kako da ne


Да, наше братство са Французима (француским народом) је, уз херојско ослобођење наше земље и дивну репутацију коју смо задобили у свету, можда најлепши плод тог несрећног рата. И ја сам разговарао са неколико Француза и уверио се у ту њихову љубав према нама. Неки Робер, коме сам се, ганут његовим изливима дивљења за наш народ на Косову, извинио за то што сам некада осећао бес према Французима због оног што су нам чинили деведесетих, одговорио ми је никако нема потребе за мојим извињавањем и да ме разуме, додавши: "Знајте да и данас има доста Француза којима сте (ви, Срби) много драги". Причао је са мном безмало као отац са сином, премда ме тек је био упознао, а ја сам видео да је то било искрено. Е сад, замислите тај међуратни период до '41. када су СВИ (или бар скоро сви) Французи тако размишљали.

То јесте било време нашег херојства, но пре свега - и ту сте тачно приметили горку истину - наше исправне политике, када смо били добри и са Западом и са Истоком. Ко зна што смо се у међувремену трансформисали овако.

Masa

pre 5 godina

E danas kad bi svi trebalo da budemo na Polikastru (mesto proboja fronta na danasnji dan pre 100 godina) i Zejtinliku, Zejtinlik zatvorili! Zabranili pristup zbog radova! O tome naravno nema informacije ni na sajtu konzulata niti je bilo kakvo obavestenje objavljeno. Pre dva dana je na kapiji groblja pisalo samo da je groblje zatvoreno od 28. avg-1. septembra.

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Zašto nepomenete da smo debelo platili Francuzima ratnu odštetu za njihovo učestvovanje u oslobađanju Srbije.Nisu Francuzi došli da ginu zbog vrućih kolača.

ex ljubomir

pre 5 godina

Ovi sada su pametniji , nema rata , vojska za parade i poplave , zemlju prodaješ a ..najhrabriji i najsposobniji.. pravac..napolje !!

брус ли

pre 5 godina

Samo mi nije jasno kako uvek ispadne da je bolje onima sto gube ratove na strani Nemaca, nego onima sto ih dobijaju na strani saveznika

strašno

pre 5 godina

@ masa
Baš sam se pitala zašto nema nekog dešavanja na Zejtinliku!? Kada smo bili u poseti Zejtinliku, deka Đorđe je rekao da mu je velika želja da doživi stogodišnjicu proboja solunskog fronta. A mi bi izgleda da to zaboravimo....

bljak

pre 5 godina

Čak je Broz 1948 uspep i sa Rusima/Sovjetima da nas posvađa a posle se čudimo zašto nas je Rusija 1992 pustila niz vodu.
(Timočanin, 15. septembar 2018 17:18)

Jeljcinova Rusija nas je pustila niz vodu jer je Srbija jedina na svetu podrzala antiJeljcinovski puc 1994. sto je bio nevidjeni diplomatski gaf. Da li bi ti spasavao nekog ko je tvojim neprijateljima poslao ne samo politicku podrsku nego i novcanu pomoc?

ferdinand

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo! 
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!
(Od mene toliko, 16. septembar 2018 12:25)

Zato nam ovako dobro i ide. Poslednji pravi Srbi su skoro svi izginuli u periodu koji se pominje u članku. Posle njih ostalo samo škartovi.

Miroljub

pre 5 godina

@Надам се преокрету и да кренемо да дижемо СРБИЈУ као наши славни прадедови. Слава свим палим борцима ЖИВЕЛА СРБИЈА.
 (Амеба, 15. septembar 2018 13:39)

Bez da tebe licno anatemisem, svi se mi nadamo, a sta konkretno u svom svakodnevnom zivotu radimo da to preokrenemo? Sta radimo da tim svojim radom koji je posten i ukazuje na pravi put preokrenemo i one zabludele, zastrasene, pa cak i one naopake? Nista... cutimo i nadamo se, junacimo u kafani (u danasnja vremena to je internet), a kad dodje stani pani sakrijemo u misju rupu.

my way

pre 5 godina

Nemam ja devet zivota pa da delim okolo!
Dakle, ne da bih stala, nego bih se smesta okrenula i pobegla prema prvoj granici, da trazim azil, a kome se ulazi u citanke, samo napred!
(Od mene toliko, 16. septembar 2018 12:25)

Првој граници, кажеш? Којој тачно? Грчкој? Кажеш, "еј, ја остављам ваше војнике на фронту да се туку са окупатором/агресором, нећу ја у своју земљу да је ослобађам него дајте ви мени лепо азил еда живим ко човек". Много си ти паметна, а хероји који су дали своје животе, ослободили земљу, они су будале. Иначе, морам да разочарам ове који су први пут прочитали наредбу Живојина Мишића, па мисле да могу да баце сенку на његов лик и дело својим безначајним интернет коментарима. То је, господо, немогуће, истину да промените не можете. Да образлажем даље нећу, и овај одговор је далеко више од онога што ваше срамне флоскуле заслужују.

Dejan

pre 5 godina

a sadasnje vojskovodje od tetke dobiju stancnu i drzavu bas briga sve lopov do lopova neki zaduzeni za nasu bezbednost dizu crkve i sebe crtaju kao ikonostas brika i sljam od ljudi.

P76-ers

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..."
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46)

Taj deo "U život" je ostavljen nama, ali smo debelo zabrljali...

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

"U smrt..." Da li će nam ikad iko reći "U život..." 
(Miroslav, 15. septembar 2018 13:46) 

Pa evo, On nam poručuje „ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih predaka“, i? Jel ti dobro?

Фер

pre 5 godina

Хоћем ли ми обележити 100 година од највеће српске победе у историји ?
Докле ће нас ова власт срамотити ?

Свих боја

pre 5 godina

ovo je prvi put u medijima da je spomenuto ucesce francuske KOLONIJALNE divizije. To znaci da su se nasi pradedovi borili rame uz rame sa Senegalcima i Arapima. Cudan podatak, iz nekog razloga prikrivan.
(medjunarodne trupe, 15. septembar 2018 14:25)

И Вијетнамцима, које су тад звали Анамити.

John Lackland

pre 5 godina

Austrijski general Oskar Pocorek nakon otkaza sa te funkcije izjavio je da ce izvrsiti samoubistvo ukoliko neki od generala pobedi srpsku vojsku na bojnom polju.Doživeo je duboku starost...Koliko god mozemo da budemo ponosni na proslost, toliko treba da se stidimo sadasnjosti