- Komentari -
 1. @EU Citizen: Moja pokojna sestra, inače žena sofisticiranog stila i prefinjenog ukusa, uvek je prvo frajerima gledala u cipele..pričala je, da je nikada taj "znak", nije prevario!:)
   (Smuleco, 15. septembar 2018 16:52)

  # Link komentara

 2. EU Citizen, od nečega se mora početi :) Pomenuo si jako bitnu stvar, a to su kalupi za cipele. Kada nisu na nogama, cipelama je mesto na kalupima (drvenim, a ne plastičnim!) Dobre cipele trebaju da se razgaze i tako prilagode obliku vaše noge, razgažene cipele ostaju razgažene i kada im se promeni đon, zato i ljudi koji imaju jako puno para vole da pošalju cipele na recraftig. Stvar koju tip nije pomenuo je da cipele ne treba nositi dva dana zaredom. Puno će duže trajati ako budu imale vremena da se odmaraju. Ono što je pokazao kao derby su ustvari brogue i to potpuni (wingtips). To su one rupice na koži koje su prvo upale u oči. I oxford može da bude wingtips. Ako bi krenuo sa jednim cipelama u Srbiji, to bi verovatno bile tamnije braon derby, ali bez perforacije. Idu uz plavo i sivo (ne uz crno!), mogu i u ležernijoj varijanti (chino, farmerke) uz koje oxford ne ide. U Americi sam viđao bordo cipele u kombinaciji sa crnim odelom.
  (Zoki, 15. septembar 2018 07:54)

  # Link komentara

 3. martinke, nosim 20 godina, pravljene u Britaniji, ove sada kineske nisu vise takve.
   (puding, 15. septembar 2018 00:00)

  # Link komentara

 4. Mislite trideset? :)) Ali u jednoj stvari je ovaj smešni lik u službi nemačke državne propagande u pravu, za dve (ili tri, ako nosite odela) stvari ne treba žaliti pare, cipele i naočari za sunce, tamo se svaki cent i svako zrno ukusa/neukusa vide kao na dlanu, sve ostalo može da se zabašuri i zakamuflira, ali to ne :)) Dakle, ako su vam finansije problem, bolje je stvarno imati dva para dobrih cipela nego deset škartova. Samo, za ručno rađene cipele sa kožnim đonom treba znati i kako ih održavati da bi trajale, to nije trivijalno i iziskuje dosta strpljenja i kvalitetna pomagala, tipa dobrih krema, krpa i pribora, napinača od kedrovine i slično. Ali ako se malo pomučite oko njih i gledate da ih ne akate po vremenu i okolnostima za koje nisu, stvarno mogu da vam potraju deset-petnaest godina, ako ste u fazonu da menjate đonove (ja baš i nisam, ipak je to samo potrošna roba, ne treba preterivati :) ), i izgledaće kao da su nekoliko meseci stare, to jest, skoro nove... :)
   (EU Citizen, 14. septembar 2018 21:40)

  # Link komentara

 5. Crne cipele, bela košulja i tvrd...nikad neće izaći iz mode.
   (veljkoni, 14. septembar 2018 20:35)

  # Link komentara

 6. Najsmešniji likovi su oni što nose gilje čiji je špic "sečen" na vrhu i koji je (vrh cipela) izdignut od zemlje.
   (Čubura je Raj, 14. septembar 2018 16:19)

  # Link komentara

 7. @prcko - jeftine cipele ne mogu dobro da izgledaju.
  Higijena - cipela potpuno od koze, koja se odrzava kako treba, uz odrzavanje licne higijene, ne predstavlja problem. Ako nosis plastiku, onda da.
   (g, 14. septembar 2018 15:51)

  # Link komentara

 8. @Cinco Duros - stil muske cipele se ne menja vec oko 100 godina. To sto je "modna cipela" bolje ni ne gledaj.
  Sto se habanja tice, covek je objasnio. Dobre cipele se "recraftuju" odnosno promeni im se djon. Uz odrzavanje traju malte ne zauvek. Nedavno je Princ Charles uhvacen sa cipelama koje je nosio kao mladic, pre 50 godina. Nasli sliku, iste cipele.
   (g, 14. septembar 2018 15:49)

  # Link komentara

 9. pre bih isao bos nego da nosim cipele :D
  (milosh-nish, 14. septembar 2018 12:09)

  # Link komentara

 10. cipela ne mora dugo trajati jer ih iz higijenskih razloga treba bacati nakon godinu dana. kupujem jeftine ali na bacanje ali da lepo izgledaju.
  (prcko, 14. septembar 2018 12:04)

  # Link komentara

 11. Ko normalan nosi iste cipele 10 godina, ma kako da su kvalitetne? Menjaju se sitlovi, moda, habaju se... Pravi džentlemen ima posebne cipele za sezone proleće/leto i jesen/zima. Nije dovoljna podela na crno i braon, oksford i derbi.
  (Cinco Duros, 14. septembar 2018 11:41)

  # Link komentara

 12. Opanci.
   (Smuleco, 14. septembar 2018 09:55)

  # Link komentara