Sreda, 22.08.2018.

08:41

Oslušnite sličnost reči srpskog i persijskog jezika VIDEO

Izvor: N1

Oslušnite sliènost reèi srpskog i persijskog jezika VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

pope

pre 5 godina

@Amerikanac i @Joc

Ne zestite se nego ako Vas zanima istorija i ako ne verujete ljudima koji se prezivaju na -ic uzmite na stotine izvora iz antike i srednjeg veka dostupnih na netu, a neke je naveo i:
(Volite li Johannes Brahms-a?, 22. avgust 2018 15:01)

evo npr sad sam izguglao i prvi put otvorio knjigu iz 1841 (fototipsko izdanje):
https://play.google.com/store/books/details?id=8PsWAAAAYAAJ

pronadji rec 'Spori' u tekstu i procitaj fusnotu sta kaze britanski etnolog iz 19. veka sa navedenim izvorima za zajednicko pra-ime Venda Slovena i Anta.
Usput otkucaj na googleu 'Cottbus serbski muzej' vidi fotografiju muzeja Luzickih Srba i kako pise 'srpski muzej' na luzickosrpskom a a kako na nemackom.

Zg

pre 5 godina

Analiza Y-DNK haplogrupe pokazuje porijeklo naroda po očevoj lozi.
Analiza mtDNK pokazuje porijeklo naroda po majčinoj lozi.
Zaključak tih analiza je da su svi ili skoro svi stanovnici Zemlje potekli od “istog” oca i da su potekli od sedam “Evinih kćerki”. Mutacijama (koje su veoma rijetke) nastaju podgrupe, a te mutacije se mogu locirati vremenski i prostorno gdje su i kad nastale kao i predak iz kojeg su nastale. Po tim analizama svi (ili skoro svi) narodi su heterogeni, dakle nastali su iz više izvora. Poneki narodi imaju veliku šarolikost dok neki drugi imaju veću homogenost. Dokazano je da su bh. Hrvati i Dalmatinci visoko homogeni (haplogrupa “I”), dobar dio te haplogrupe imaju i Bošnjaci, ali i Crnogorci te više od 1/3 bosanskih Srba. Istu tu haplogrupu imaju i Srbijanci ali u nešto manjoj količini no ta haplogrupa je ipak najzastupljenija kod Srbijanaca u odnosu na sve druge srbijanske haplogrupe. Hrvati su homogeniji od Srbijanaca, Srbijanci su šarenija grupa, i Srbijanci imaju znatno više mlađih neolitskih haplogrupa od Hrvata (Hrvati skoro da ih i nemaju). Hrvati imaju više slavenskih haplogrupa nego Srbijanci. Ali kako god svi narodi od Slovenije do Makedonije su genetski dosta slični. Jezik naroda se ne poklapa uvijek sa genetikom naroda. I jezik i genetika su dinamični faktori. Hrvati su romanizirani, germanizirani i mađarizirani, a Srbijanci su više grecizirani, rusizirani i turcizirani (vjera, tuđice u jeziku, običaji, folklor).

Miroljub

pre 5 godina

@imamo i preko 500 identicnih reci sa Keltima...
70% toponima u Srbiji je ostalo iz keltskog i danas. Pricajte malo o tome...
(zapazanje, 22. avgust 2018 13:44

Upravo tako, od Tare i Drine pa nadalje. Inace za svaku preporuku knjiga Dr Ranke Kuic Crveno i Belo.

T

pre 5 godina

@Pekmez od šljiva Pa i pricali su sa ogromnom kolicinom germanizama. Onda je u XIX krenuo "Ilirski pokret" gde su na silu prevodili reci stranog porekla, pa cak ubacivali reci iz drugih slovenskih jezika samo da ne bi koristili reci iz nemackog i drugih neslovenskih jezika.

dusan

pre 5 godina

Znaci, manite se filozofiranja i zabluda da imamo turcizme...Mi nemamo turcizme nego persizme, jer su Turci iz persijskog jezika pokupili i primili te reci i preneli kasnije kod nas...

obi van

pre 5 godina

Narodi su se uvijek u prošlosti kao i danas miješali tako da ne vjerujem da postoje genetski homogeni narodi, osim onih koji su bili potpuno izolovani Ponekada je jedan narod potpuno usvajao tuđi jezik i time gubio identitet. Npr. Normani u Francuskoj su ustvari bili Vikinzi koji su već u prvoj generaciji zaboravili norveški. Rumuni su dobrim dijelom Ostrogoti, dakle Germani ali govore jezikom koji je nastao iz latinskog. Generalno, tamo gdje je postojao jezik ali nije bilo pisma, uglavnom se počeo koristiti jezik koji je imao pismo i pod kojim je funkcionisala neka državna vlast.
Tako da mislim da su ljudi na Balkanu uglavnom slavinizirani u doba hrišćanizacije a ne da su svi masovno došli odnekuda, jer Balkan je bio naseljen 40 hiljada godina. U Bosni i Srbiji naprimjer je živio ogroman broj Tračana koji niko nije otjerao niti istrijebio, nego su vremenom izgubili identitet. Najnovija genetska istraživanja potvrđuju ove ideje. Najveću štetu istoriji su napravili istoričari 18tog i 19tog vijeka bazirajući teorije uglavnom na bazi dnevno-političkih interesa tadašnjeg doba. A što se tiče sličnosti nekih riječi, to su najviše riječi koje su se koristile u trgovini od antičkog doba i ne moraju da ukazuju na neku srodnost, nego su prije dokaz da su ti narodi bili u trgovinskim kontaktima .

Pekmez od šljiva

pre 5 godina

Beograd je pod Turcima bio 250 godina ukupno. Zagreb pod Austrijom preko 1000. Po toj logici Hrvati bi samo Nemački pričali. A nije tako. Klupko se razmotava i čini se da ipak nije sve kako su nas učili.

dex

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem!
Slicnost je pre svega jer persijski i srpski pripadaju istoj grupi jezika, indoevropskoj. Otuda reci imaju isti koren koji dele sa ostalim evropskim jezicima. Poredjenje sa turskim jezikom nema ni veze jer turski pripada uralo-altajskoj grupi. Slicnost sa turskim je iz razloga prihvatanja stranih reci. Ali ipak, slicnost srpskog i persijs
kog je zapanjujuca.

Јабучило

pre 5 godina

Nije Downloading nego doljepunjenje ! Stop uticaju stranih jezika!
(e viva montenegro, 22. avgust 2018 13:31)

Бољи превод би био сатовар, а за uploading натовар. Када се већ играмо :)

Joc

pre 5 godina

@Ajde
Ne nego cemo da verujemo u teorije izlapelog “akademika” koji veze s istorijom nema i koji tvrdi da je Obilic ubio Murata macem od INOX celika.
Ta idiotska teorija o prastarom srpskom narodu je izmisljena da bi nepismene mase bacale pare i da bi se “akademik” obogatio.
A nepismenima odgovara da veruju; jer lakse je verovati u to nego priznati cinjenicu da su Srbi jedini narod koji 500 godina nije bio sposoban da se oslobodi od ropstva

A

pre 5 godina

Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)
Ne tek kad su došli na Balkan već pre toga kad su Srbi bili tamo na Kavkazu u svojoj prapostojbini.

Amerikanac

pre 5 godina

А онда се спрдајте и даље са Деретићем и осталом групом историчара који су направили генезу порекла људи са овог простора, њихова кретања, освајачке походе и свега осталога. 
Па и сам Њетањаху је приликом посете Србији рекао да пријатељство српског и јеврејског народа датира уназад хиљадама година. 
Многи народи из Европе присвајају српске победе и освајања која су се дешавала пре Христа и где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу. 
Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)

Srbendo tupava o kakvoj bečko-nemačkoj školi pričaš. Pogledaj zapise Herodotusa, Plutarha ili Dzosefa Flavija, ili bilo kog drugog istoričara pre Hrista, niko nigde ne pominje Srbe. Pogledaj karte iz tog vremena, nebitno da li grčke, rimske ili persijske, absolutno se nigde ne pominje Srbija. Nemoj lagati samog sebe čoveče.

hahaha

pre 5 godina

Dokaz da su se Srbi doselili iz Persije, tj. danasnjeg Irana kao narod koji je sluzio tamosnje gospodare a onda pobegao usled ratova i gladi.

NoName

pre 5 godina

Proto-indo-evropski, baza iz kojeg su se razvijali ostali jezici. Zato mozemo prepoznati mnoge reci u drugim jezicima ako dobro oslusnemo, koliko god oni bili modifikovani.

plava krv balkanska

pre 5 godina

Znači i vi ste s Iranske visoravni, arijevci. Blago nama oboma
(Croata, 22. avgust 2018 16:32)

Hahahahahahhahahah, posteno me nasmeja.

Hahaha

pre 5 godina

Mindjusa, tacnije Mindzusa je rec romskog porekla I odnose se na pirsing na intimnim delovima tela.
(anonimni izvor, 22. avgust 2018 16:32)
Gluposti
Mine - gjush znaci obojeni kamencic (enamel) u uvetu, na persijskom.

indo

pre 5 godina

Očekivao sam da će u videu biti nešto mnogo intesantnije, a to je sličnost zasnovana na indoevropskim korenima, na zajedničkom jeziku pre 8000 godina. Sličnosti za reči drvo, oganj, onda prvih deset brojeva.... Ovo oduševljenje kako su zaboga iste reči koje su ovamo iz Persije stigle preko Turaka je skroz banalno, da ne kažem čist hipsteraj.

TAP3AH

pre 5 godina

Citat iz knjige "Samarkand" - Amin Maluf, egipatsko-francuski pisac
"Ovaj izazov bio je vrlo podsticajan i zanimljiv, radovao sam se sličnostima kojesam otkrivao sa sopstvenim jezikom, kao i sa drugim evropskim jezicima. Otac,majka, brat, kćerka, „father", „mother", „brother", „daughter", kaže se „pedar",
„madar", „baradar", ,,dohtar"! Indoevropsko srodstvo teško da bi se moglo bolje ilustrovati. Čak i za Boga, muslimani u Persiji kažu „Hoda"; to je izraz mnogo bliži engleskom God ili nemačkom Gott nego Alahu."

Fićo

pre 5 godina

Srpski "Jednu kafu sa šećerom!"
Persijski "Jedune kahve ba šeker!"
————————————————
Turski: “Bir šeker kafe” (šecernu kafu).
Engleski: “Uan šugar kofi” :)
Francuski: “Un kafe o sukre”
Frizijski: “Ien suker kafe”
Makedonski: “Eden šeker kafe”
Mađarski: “Egy cukor kave”
Nemački: “Ajn cukerkafe”
Italijanski: “Uno cukero kafe”
Češki: “Jedna cukorova kava”
Poljski: “Jedna kofeina z cukrom”
Rumunijski: “O kafe de zahar”
Ruski: “Odin saharini kofe”
Grčki: “Mia kafe zaharis”

Komša

pre 5 godina

@Adirano_galliani
Ništa čudno,on je samo jedan od mnogih koji namerno ili slučajno (iz potpunog nerazumevanja istorijskih procesa,prirode društvenih zajednica u ranijim periodima itd.) pogrešno donosio zaključke (pritom ih prilagodjavao političkim potrebama).
Istina je da su Srbi "locirani" na podneblju današnje Ukrajine (kod Azovskog mora) u 1.v.n.e.a da od 2. do 4. datiraju dva grobna mesta sa ličnim imenima izvedenim od reči Hrvat.
Dosta smo persijskih reči uzeli od Turaka ali smo vrlo verovatno (bar deo balkanskih Slovena koji je došao direktno odatle a ne preko Centralne Evrope (ranije-4.ili5.vek) uzeli neke reči od Persijanaca.
Turski ima dosta persijskih reči.
Sliveni su bili deo sarmatskog saveza na tom podneblju.
Reč sarma ,za jelo koje je na balkanu zastupljeno se u slovenskoj varijanti koristi za jelo GOLUBCI koje je još uvek deo ukrajinske,beliruske,ruske i poljske kuhinje.
Pra -sarma ,koja se pravi od slatkog kupusa.
Tek dolaskom na Balkan Sliveni patentiraju današnji način za kiseljenje kupusa (rimljani pokušabali sa sirćetom) i sarma je najverovatnije jelo koje je uobličeno na Balkanu.
Turci nisu pistojali kada se na Balkanu kiselio kupus - originalna sarma je sa ječmom umesto pirinča (14.vek pirinač stiže ovde) - spoj slivenske i persijske kuhinje (nomadske).

Аки

pre 5 godina

mislite turskog i persijskog..
(pionir, 22. avgust 2018 11:25) # Link komentara

Шта си покушао да будеш духовит.

Volite li Johannes Brahms-a?

pre 5 godina

Otkrili ste sad rupu na saksiji! Zato mi spadamo u tzv. indo-evropske jezike. To se uči u osnovnoj školi. Ali lep šlagvort ste dali sledbenicima priucenog mašin- bravara Deretića da sad dokazuju ovde kako je srpski jezik najstariji.

@(Maka, 22. avgust 2018 10:25)


Ma pusti sad Deretića, nije problem to što on tvrdi da je srpski jezik ili da su Srbi narod najstariji, nego problem je što o tome i drugim sličnim stvarima u svojim knjigama ili kazivanjima nešto slično tvrde i neki
"ne - Deretići":

Anokananda Miter, Mavro Orbini, Marija Gimbutas, Olga Trubačova, Miloš Milojević, Sima Lukin Lazić, Radovan Damjanović, Olga Luković Pjanović, Goran Šarić, Radivoje Pešić, Svetislav Bilbija, Đorđe Janković, Domagoj Nikolić, Kar Fon Cerving, Leonik Halkokondil, Josif Dubrovski, Nikola Jorga, Sibrian Roben, Priko de Sen Mari, Mario Alinei, Florin Kurta, Šon Vin, Harold Hartman, i tako dalje, i tako dalje, UGLAVNOM svi do jednog, domaći ili strani poznati i priznati istoričari, arheolozi, lingvisti...
Ali, ali, nema veze pravimo se slepi, gluvi i nemi, jer drugima, nekim moćnima, to tako više odgovara da se ćuti i da se ne zna istina.

ŠuŠu

pre 5 godina

Svi ovi zlonamernici iz okruženja koji bi da poistovete srpski jezik sa turskim jezikom bi trebalo najpre da se zapitaju zašto nas onda toliko dobro i sve razumeju šta govorimo ili šta pišemo, a onda bi trebalo da porazmisle i o tome zašto je srpski jezik, ako je po njima navodno nastao od turskog jezika, zapravo ponajviše sličan sa Ruskim, istočno slovenskim i zapadno slovenskim jezicima.
Uz to, Turci su najduže na ovim prostorima vladali Bosnom, Hercegovinom, Albanijom i Makedonijom, a o hiljadugodišnjoj vladavini Ugara i Austro-Ugara prostorima današnje Kroacije, neću ni da govorim.

Don

pre 5 godina

Dok su Turci imali kafane Beč nije ni znao šta je kafa.
(Amanet, 22. avgust 2018 10:32)
Hmmm ne kotam. Jel to dobro?
(achitwn, 22. avgust 2018 14:12)

Za Balkance sigurno jeste, inače ne bi provodili veći dio dana u kafani ;-). Još samo da kažem da je i kafana turska riječ. Sastoji se od turskih riječi kahve (kafa) i hane (kuća), znači kuća kafe. Veći ste vi Turci, nego što mislite da jeste. Sjetite se mojih riječi kad drugi put budete sarmu ili burek jeli.

Boske

pre 5 godina

Nino Belov, prvi srpski turista, ostavio je izgleda dubok trag u Indiji i Perziji. :-)

Btw., na internetu se moze naci puno ekstremno interesantnih informacija o nezvanicnoj srpskoj istoriji. I sto je najinteresantnije, neke od njih su utemeljene na vrlo cvrstim dokazima. Znaci, poslastica za radoznale!

ferdinand

pre 5 godina

Najveci deo svoje istorije Srbi su proveli pod turskom carstvu u kome su i Persijanci ziveli.
(Sinisa, 22. avgust 2018 13:40)

Ako je 350 godina najveći deo, onda si ti u pravu.

kentaur

pre 5 godina

sta je sad,nismo vise potomci vincanske kulture?
(jbg, 22. avgust 2018 14:28)

Pa, jesmo dijelom, a dijelom smo plod svih promjena koje su se desile u međuvremenu.

achitwn

pre 5 godina

где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу.Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)
Gde su srbi eto dosli i fo persije... hehe. Jos ce nas otkriti i na marsku kad ilon ode tamo. A da nisu migracije druskane isle iz persije preko grcke i makesonije pa pvamo. Vidi nase srbijance. Originalni iranci. I cak se i rimuje.

n6

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).
(Aki, 22. avgust 2018 13:18)

upravo tako! to isto važi i za pojam turska kuhinja ili turski specijaliteti... sve je to iran, jordan, sirija, pakistan... turci uzeli od njih a mi od turaka

idi bre

pre 5 godina

Sa Sanskritom bi bilo mnogo zanimljivije, jer ima mnogo, mnogo vise slicnih, skoro istih reci.
@(Viktor, 22. avgust 2018 10:39)
Tačno, i sam sam hteo nešto slično da napišem, jer isto tako naprimer "arapski" brojevi su ustvari indijski. čuj perzijski? Pilav je perzijski. Jel ovo neko wolf-puppy tumačenje?

adriano_galliani

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).
(Aki, 22. avgust 2018 13:18)

Што и даље не мења чињеницу да су те речи донели Турци, да су овде били 350 година, да су користили право прве брачне ноћи до максимума и да је у нама много турских гена. Додуше, боље и то него да смо се сви конвертовали. Елем, нису Турци ни бољи ни гори од Персијанаца или Арапа, тако да нема ни везе. Треба вратити наше изворне речи или измислити нове а сав рад издајника Вука Караџића елиминисати из сећања.

Milosav

pre 5 godina

Ne kaze se za dzabe Srbija do Tokija. Evo jedan Japanac kod mene na poslu, zove se Nakitu Tenatako, mi je pricao da mu je njegov cukundeda vrac govorio o tome da su se njegovi preci doselili iz Sumadije pre 4000 godina.
Kao sto je pisano puno puta u proslosti mi smo nebeski narod i skoro svi narodi vode poreklo od Srba. Cak i Afrikanci mada koliko to izgledalo neverovatno. Eto recimo imate pravoslavce u Somaliji, Egiptu i slicno.

adriano_galliani

pre 5 godina

Lepo i interesantno... I za razmišljanje...
(kole, 22. avgust 2018 11:31)

Ништа овде није ни лепо ни интересантно већ тужна последица турског ропства. Најбољи ми је овај пример "кафа са шећером" који је неко написао, као ето доказа.. А ни "кафа" а ни "шећер" нису наше речи хаха.

Ако икада будем могао, предложићу закон о новом српском језику, где ћемо елиминисати СВЕ турске речи. Биће као да овде никада нису ни били. Заменићемо их сродним словенским речима из чешког, словачког, пољског и руског.

istorija

pre 5 godina

Danas imate mnoge istoričare koji dovode u pitanje naseljavanje Slovena na Balkan. Najveće pitanje se postavlja zbog i više nego jasnog nedostatka dokaza bilo kakve velike seobe koja bi ostala zabeležena, ali nije. Imate zapise pre toga, nakon toga, ali za taj period sve sto se nalazi idalje ukazuje da je stanovnistvo bilo već na tim prostorima tojest ne pominju se nikakve velike promene. Istoričari jasno ukazuju i na postojanje dva plemena koja su živela na zapadnom Balkanu i to su preci Srba i Hrvata. Podela je bila više teritorijalna, a ne geneticka kako danas neki velikonacionalisti pokušavaju da pokažu. Da li su ova plemena došla na taj prostor širenjem raznih carstva u to vreme i kada su se tačno naseilili niko ne zna. Hrabri tvrde da su to starosedeoci koji su uspeli da prežive dok je nekima poput Ilira zatran trag.

achitwn

pre 5 godina

Logicno. Pogledajte fizionimiju ljudi u srbiji pogotovo na jugu. Pa onda pogledajte makedonce i grke. Veoma je ocigledno da su migracije iz perzije isle preko ovih zemalja i dostigle srbiju. Radio sam sa irancima i veoma su slicnih karakteristika tipa visina kosa oblik lica kao nasi ljudi. Sa druge strane slaveni jesu naisoi ovuda ali samo severnim delovima tako da sto se juznije ide sve je manje njihovih gena.

adriano_galliani

pre 5 godina

Persija- ersija- sija -srija -Srbija. Meni je sve tu jasno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Preveliki Srbin, 22. avgust 2018 12:01)

Није то ништа. Анте Павелић је тврдио да су Хрвати пореклом из Персије, одатле и шаховница и да са Словенима немају ништа.

Б

pre 5 godina

О томе Јован Деретић више деценија говори, послушајте његова предавања на јутјубу.

Nikola

pre 5 godina

@goxybg
A te Turske rijeci su ustvari Persijske i Arapske. Turci su bili nomadski narod kada su dosli u Malu Aziju. Njihov jezik je bio izuzetno prost i siromasan. Sve do prije 100 godina je u zvanicnoj upotrebi u Osmanskom carstvu bio Persijski i Arapski, ili neka mjesavina toga. I ovaj danasnji Turski jezik je tek tada standardizovan, i normalno preuzeli su mnogo mnogo rijeci iz ta dva jezika. To sto smo mi ove rijeci preuzeli od Turaka ne cini njih Turcizmima. Turci su tu bili samo prenosioci.

Steve G

pre 5 godina

Postoji slican video o srpskom i ruskom jeziku. Trebalo bio istraziti i slicnosti izmedju srpskog i nemackog, engleskog, francuskog, mandarinskog i aramejskog, pa da lepo zakljucimo da svi ovi jezici vode poreklo od srpskog. Jel tako, deretici? :)

Aki

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).

Skokolo

pre 5 godina

Jednom prilikom sam pročitao da se u Srpskom jeziku koristi oko 6.000 turcizama, dok se u Turskom koristi oko 1.000 srbizama.. Zvučalo mi je, kao što i vama verovatno zvuči, neverovatno. Mislim na ovaj deo koji se tiče srbizama. Takodje, u istom članku piše da oko 9.000.000 stanovnika Turske poreklo vodi sa ovih prostora... Za razmišljanje svakako

redmi 5 plus 4/64/fhd 6"/160€

pre 5 godina

Nikakvi turcizmi nisu u pitanju, jezik je okrenuo krug od Balkana preko Urala Indije Persije ponovo nazad, taj prastari jezik nazivaju indoevropski a najviše reči i grananja reči deli sa srpskim.

Mixi

pre 5 godina

Ovo su samo tragovi u srpskom jeziku došli od viševekovnog prisustva turaka na Balkanu, ali ako uporedite srpski i ruski jezik videćete mnogo veće poklapanje, možda i preko 50% u korenu reči.

ZXSpectrum

pre 5 godina

Zajednički vokabular koji dijele perzijski i turskjezik (a samim time i Srpski) je Arapski jezik - čarapa je arapska riječ npr. U analizu treba ubaciti i Arapski da bi se dobila kompletna slika.

Dark Force

pre 5 godina

Nikakve veze ovo sa Turcima nema...postoji i ona istorija kojoj nas nisu ucili...zahvaljujuci internetu,sve polako isplivava na povrsinu!

Vranjanac

pre 5 godina

Tacno je da nasi jezici dele te reci kao sto je sanduk, secer, peskir, ali meni to uopste nije fascinantno jer su to persijske reci po poreklu. Pomislio sam da cete govoriti o slicnostima izmedju pravih srpskih, praslovenskih reci i persijskih reci. E tu ima zanimljivosti koja ukazuje na vezu izmedju dva indoevropska jezika. Na primer, drvo je drav, zena je jenava, zemlja je zam, pozvati je zava, krvav je hrvi, pre je para, videti je vid, put je pat, kazna je kaena, sto je sata, taj je ta, ovaj je ava, gora je gairi, stajati je sta, zdravlje je drvatat itd... I svi ovi primeri nemaju veze sa turskim osvajanjem i prenosenjem reci nego su oba jezika sacuvala iz praindoevropskog jezika. E to je ustvari zanimljivo. A ne peskir, duvan, sarma...

bivsi administrator

pre 5 godina

Pisi kao sto govoris,citaj kao sto je napisano,a izgovaraj srpski da te ceo svet razume....pa koliko bi tek reci sa turcima razumeli..."vampir" sa svima..."paprika" bi i englez razumeo...da ne pominjem koliko bi bilo razumevanja sa slovenackim,makedonskim....mislim samo na druge jezike ne i na varijante srpskog tipa-maternji,katolicki,muslimansko srpski

Marko

pre 5 godina

Eh, turcizmi - neće baš biti da je tako. Stavite klip koji pokazuje ogromne sličnosti između reči srpskog jezika i sanskrita/sanskrta - nećemo li valjda reći da je turski jezik i tu bio nekakva spona. Persijanci su stari narod arijevskog porekla, Iran i znači zemlja Arijevaca - možda bi bilo bolje da objašnjenja potražite na toj strani:)

Maka

pre 5 godina

Otkrili ste sad rupu na saksiji! Zato mi spadamo u tzv. indo-evropske jezike. To se uči u osnovnoj školi. Ali lep šlagvort ste dali sledbenicima priucenog mašin- bravara Deretića da sad dokazuju ovde kako je srpski jezik najstariji.

Katapult@

pre 5 godina

Kako bi izgledao srpski jezik iz kojeg bi se izbacile rijeci perzijskog, turskog i njemackog porijekla?

Naravno da se isto odnosi i na druge jezike sa balkanskog podrucja.

karlos

pre 5 godina

Sve ove reči su iranskog porekla koje su se preko turskog jezika ,tokom turske vladavine odomaćile u našem jeziku.Ovde nema govora o sličnosti između iranskog i srpskog jer pomenute reči su tuđice u nasem jeziku.

Mihajlo

pre 5 godina

Ok, to je sve razumljivo jer smo bili deo istog kulturnog prostora nekoliko vekova (Osmansko carstvo). Ali bolje je da su napravljene paralele na osnovu toga što oba narode govore indo-evropski jezik. Pogledajte ovaj primer:

Srpski "Jednu kafu sa šećerom!"
Persijski "Jedune kahve ba šeker!"

Monti Pajton

pre 5 godina

Na faxi sam imao kolegu iz Irana.
Tamo postoji jedan deo, visoravan, na kojoj zive Iranci svetle puti i koji imaju dosta istih reci kao i mi.

Onda i onaj Memedovic ode jednom prilikom u neki Kazahstan...gde vec. Neka nedodjija. Sa autohtonim stanovnistvom. Vrlo slican folklor sa nasim.

Onda i ne narodne pesme o zemlji Indjiji odakle dodjosmo...

Eto. Kad se ukrste informacije- dobije se istina. Ili bar njen pocetak.

tocka

pre 5 godina

Naravno, otuda i potiču indoevropski narodi, germani i sloveni, pa je normalno da postoje jezičke veze... uostalom nisu se teleportovali u Evropu, nego došli preko stepe i dosta toga poneli sa sobom. Isto bi toliko sličnosti našli i u germanskim jezicima.
A tek kada bi uporedili madjarski i srpski, to je tek neverovatno. Iako je koren potpuno nevezan, vekovi suživota na ovim prostorima su učinili da se ne zna ko je od koga pozajmljivao reči.

Ајде.

pre 5 godina

А онда се спрдајте и даље са Деретићем и осталом групом историчара који су направили генезу порекла људи са овог простора, њихова кретања, освајачке походе и свега осталога.
Па и сам Њетањаху је приликом посете Србији рекао да пријатељство српског и јеврејског народа датира уназад хиљадама година.
Многи народи из Европе присвајају српске победе и освајања која су се дешавала пре Христа и где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу.
Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.

Kole

pre 5 godina

Poslušati na jutjubu šta na tu temu sličnosti jezika i porekla sličnih ili zajedničkih reči ima da kaže Radovan Damjanović, vrlo zanimljivo.

Vranjanac

pre 5 godina

Tacno je da nasi jezici dele te reci kao sto je sanduk, secer, peskir, ali meni to uopste nije fascinantno jer su to persijske reci po poreklu. Pomislio sam da cete govoriti o slicnostima izmedju pravih srpskih, praslovenskih reci i persijskih reci. E tu ima zanimljivosti koja ukazuje na vezu izmedju dva indoevropska jezika. Na primer, drvo je drav, zena je jenava, zemlja je zam, pozvati je zava, krvav je hrvi, pre je para, videti je vid, put je pat, kazna je kaena, sto je sata, taj je ta, ovaj je ava, gora je gairi, stajati je sta, zdravlje je drvatat itd... I svi ovi primeri nemaju veze sa turskim osvajanjem i prenosenjem reci nego su oba jezika sacuvala iz praindoevropskog jezika. E to je ustvari zanimljivo. A ne peskir, duvan, sarma...

Mihajlo

pre 5 godina

Ok, to je sve razumljivo jer smo bili deo istog kulturnog prostora nekoliko vekova (Osmansko carstvo). Ali bolje je da su napravljene paralele na osnovu toga što oba narode govore indo-evropski jezik. Pogledajte ovaj primer:

Srpski "Jednu kafu sa šećerom!"
Persijski "Jedune kahve ba šeker!"

Marko

pre 5 godina

Eh, turcizmi - neće baš biti da je tako. Stavite klip koji pokazuje ogromne sličnosti između reči srpskog jezika i sanskrita/sanskrta - nećemo li valjda reći da je turski jezik i tu bio nekakva spona. Persijanci su stari narod arijevskog porekla, Iran i znači zemlja Arijevaca - možda bi bilo bolje da objašnjenja potražite na toj strani:)

Aki

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).

Skokolo

pre 5 godina

Jednom prilikom sam pročitao da se u Srpskom jeziku koristi oko 6.000 turcizama, dok se u Turskom koristi oko 1.000 srbizama.. Zvučalo mi je, kao što i vama verovatno zvuči, neverovatno. Mislim na ovaj deo koji se tiče srbizama. Takodje, u istom članku piše da oko 9.000.000 stanovnika Turske poreklo vodi sa ovih prostora... Za razmišljanje svakako

Monti Pajton

pre 5 godina

Na faxi sam imao kolegu iz Irana.
Tamo postoji jedan deo, visoravan, na kojoj zive Iranci svetle puti i koji imaju dosta istih reci kao i mi.

Onda i onaj Memedovic ode jednom prilikom u neki Kazahstan...gde vec. Neka nedodjija. Sa autohtonim stanovnistvom. Vrlo slican folklor sa nasim.

Onda i ne narodne pesme o zemlji Indjiji odakle dodjosmo...

Eto. Kad se ukrste informacije- dobije se istina. Ili bar njen pocetak.

tocka

pre 5 godina

Naravno, otuda i potiču indoevropski narodi, germani i sloveni, pa je normalno da postoje jezičke veze... uostalom nisu se teleportovali u Evropu, nego došli preko stepe i dosta toga poneli sa sobom. Isto bi toliko sličnosti našli i u germanskim jezicima.
A tek kada bi uporedili madjarski i srpski, to je tek neverovatno. Iako je koren potpuno nevezan, vekovi suživota na ovim prostorima su učinili da se ne zna ko je od koga pozajmljivao reči.

Maka

pre 5 godina

Otkrili ste sad rupu na saksiji! Zato mi spadamo u tzv. indo-evropske jezike. To se uči u osnovnoj školi. Ali lep šlagvort ste dali sledbenicima priucenog mašin- bravara Deretića da sad dokazuju ovde kako je srpski jezik najstariji.

Dark Force

pre 5 godina

Nikakve veze ovo sa Turcima nema...postoji i ona istorija kojoj nas nisu ucili...zahvaljujuci internetu,sve polako isplivava na povrsinu!

Ајде.

pre 5 godina

А онда се спрдајте и даље са Деретићем и осталом групом историчара који су направили генезу порекла људи са овог простора, њихова кретања, освајачке походе и свега осталога.
Па и сам Њетањаху је приликом посете Србији рекао да пријатељство српског и јеврејског народа датира уназад хиљадама година.
Многи народи из Европе присвајају српске победе и освајања која су се дешавала пре Христа и где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу.
Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.

karlos

pre 5 godina

Sve ove reči su iranskog porekla koje su se preko turskog jezika ,tokom turske vladavine odomaćile u našem jeziku.Ovde nema govora o sličnosti između iranskog i srpskog jer pomenute reči su tuđice u nasem jeziku.

Kole

pre 5 godina

Poslušati na jutjubu šta na tu temu sličnosti jezika i porekla sličnih ili zajedničkih reči ima da kaže Radovan Damjanović, vrlo zanimljivo.

Milosav

pre 5 godina

Ne kaze se za dzabe Srbija do Tokija. Evo jedan Japanac kod mene na poslu, zove se Nakitu Tenatako, mi je pricao da mu je njegov cukundeda vrac govorio o tome da su se njegovi preci doselili iz Sumadije pre 4000 godina.
Kao sto je pisano puno puta u proslosti mi smo nebeski narod i skoro svi narodi vode poreklo od Srba. Cak i Afrikanci mada koliko to izgledalo neverovatno. Eto recimo imate pravoslavce u Somaliji, Egiptu i slicno.

adriano_galliani

pre 5 godina

Persija- ersija- sija -srija -Srbija. Meni je sve tu jasno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Preveliki Srbin, 22. avgust 2018 12:01)

Није то ништа. Анте Павелић је тврдио да су Хрвати пореклом из Персије, одатле и шаховница и да са Словенима немају ништа.

redmi 5 plus 4/64/fhd 6"/160€

pre 5 godina

Nikakvi turcizmi nisu u pitanju, jezik je okrenuo krug od Balkana preko Urala Indije Persije ponovo nazad, taj prastari jezik nazivaju indoevropski a najviše reči i grananja reči deli sa srpskim.

ferdinand

pre 5 godina

Najveci deo svoje istorije Srbi su proveli pod turskom carstvu u kome su i Persijanci ziveli.
(Sinisa, 22. avgust 2018 13:40)

Ako je 350 godina najveći deo, onda si ti u pravu.

Nikola

pre 5 godina

@goxybg
A te Turske rijeci su ustvari Persijske i Arapske. Turci su bili nomadski narod kada su dosli u Malu Aziju. Njihov jezik je bio izuzetno prost i siromasan. Sve do prije 100 godina je u zvanicnoj upotrebi u Osmanskom carstvu bio Persijski i Arapski, ili neka mjesavina toga. I ovaj danasnji Turski jezik je tek tada standardizovan, i normalno preuzeli su mnogo mnogo rijeci iz ta dva jezika. To sto smo mi ove rijeci preuzeli od Turaka ne cini njih Turcizmima. Turci su tu bili samo prenosioci.

Fićo

pre 5 godina

Srpski "Jednu kafu sa šećerom!"
Persijski "Jedune kahve ba šeker!"
————————————————
Turski: “Bir šeker kafe” (šecernu kafu).
Engleski: “Uan šugar kofi” :)
Francuski: “Un kafe o sukre”
Frizijski: “Ien suker kafe”
Makedonski: “Eden šeker kafe”
Mađarski: “Egy cukor kave”
Nemački: “Ajn cukerkafe”
Italijanski: “Uno cukero kafe”
Češki: “Jedna cukorova kava”
Poljski: “Jedna kofeina z cukrom”
Rumunijski: “O kafe de zahar”
Ruski: “Odin saharini kofe”
Grčki: “Mia kafe zaharis”

Mixi

pre 5 godina

Ovo su samo tragovi u srpskom jeziku došli od viševekovnog prisustva turaka na Balkanu, ali ako uporedite srpski i ruski jezik videćete mnogo veće poklapanje, možda i preko 50% u korenu reči.

bivsi administrator

pre 5 godina

Pisi kao sto govoris,citaj kao sto je napisano,a izgovaraj srpski da te ceo svet razume....pa koliko bi tek reci sa turcima razumeli..."vampir" sa svima..."paprika" bi i englez razumeo...da ne pominjem koliko bi bilo razumevanja sa slovenackim,makedonskim....mislim samo na druge jezike ne i na varijante srpskog tipa-maternji,katolicki,muslimansko srpski

ŠuŠu

pre 5 godina

Svi ovi zlonamernici iz okruženja koji bi da poistovete srpski jezik sa turskim jezikom bi trebalo najpre da se zapitaju zašto nas onda toliko dobro i sve razumeju šta govorimo ili šta pišemo, a onda bi trebalo da porazmisle i o tome zašto je srpski jezik, ako je po njima navodno nastao od turskog jezika, zapravo ponajviše sličan sa Ruskim, istočno slovenskim i zapadno slovenskim jezicima.
Uz to, Turci su najduže na ovim prostorima vladali Bosnom, Hercegovinom, Albanijom i Makedonijom, a o hiljadugodišnjoj vladavini Ugara i Austro-Ugara prostorima današnje Kroacije, neću ni da govorim.

n6

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).
(Aki, 22. avgust 2018 13:18)

upravo tako! to isto važi i za pojam turska kuhinja ili turski specijaliteti... sve je to iran, jordan, sirija, pakistan... turci uzeli od njih a mi od turaka

Volite li Johannes Brahms-a?

pre 5 godina

Otkrili ste sad rupu na saksiji! Zato mi spadamo u tzv. indo-evropske jezike. To se uči u osnovnoj školi. Ali lep šlagvort ste dali sledbenicima priucenog mašin- bravara Deretića da sad dokazuju ovde kako je srpski jezik najstariji.

@(Maka, 22. avgust 2018 10:25)


Ma pusti sad Deretića, nije problem to što on tvrdi da je srpski jezik ili da su Srbi narod najstariji, nego problem je što o tome i drugim sličnim stvarima u svojim knjigama ili kazivanjima nešto slično tvrde i neki
"ne - Deretići":

Anokananda Miter, Mavro Orbini, Marija Gimbutas, Olga Trubačova, Miloš Milojević, Sima Lukin Lazić, Radovan Damjanović, Olga Luković Pjanović, Goran Šarić, Radivoje Pešić, Svetislav Bilbija, Đorđe Janković, Domagoj Nikolić, Kar Fon Cerving, Leonik Halkokondil, Josif Dubrovski, Nikola Jorga, Sibrian Roben, Priko de Sen Mari, Mario Alinei, Florin Kurta, Šon Vin, Harold Hartman, i tako dalje, i tako dalje, UGLAVNOM svi do jednog, domaći ili strani poznati i priznati istoričari, arheolozi, lingvisti...
Ali, ali, nema veze pravimo se slepi, gluvi i nemi, jer drugima, nekim moćnima, to tako više odgovara da se ćuti i da se ne zna istina.

Steve G

pre 5 godina

Postoji slican video o srpskom i ruskom jeziku. Trebalo bio istraziti i slicnosti izmedju srpskog i nemackog, engleskog, francuskog, mandarinskog i aramejskog, pa da lepo zakljucimo da svi ovi jezici vode poreklo od srpskog. Jel tako, deretici? :)

ZXSpectrum

pre 5 godina

Zajednički vokabular koji dijele perzijski i turskjezik (a samim time i Srpski) je Arapski jezik - čarapa je arapska riječ npr. U analizu treba ubaciti i Arapski da bi se dobila kompletna slika.

Katapult@

pre 5 godina

Kako bi izgledao srpski jezik iz kojeg bi se izbacile rijeci perzijskog, turskog i njemackog porijekla?

Naravno da se isto odnosi i na druge jezike sa balkanskog podrucja.

idi bre

pre 5 godina

Sa Sanskritom bi bilo mnogo zanimljivije, jer ima mnogo, mnogo vise slicnih, skoro istih reci.
@(Viktor, 22. avgust 2018 10:39)
Tačno, i sam sam hteo nešto slično da napišem, jer isto tako naprimer "arapski" brojevi su ustvari indijski. čuj perzijski? Pilav je perzijski. Jel ovo neko wolf-puppy tumačenje?

Boske

pre 5 godina

Nino Belov, prvi srpski turista, ostavio je izgleda dubok trag u Indiji i Perziji. :-)

Btw., na internetu se moze naci puno ekstremno interesantnih informacija o nezvanicnoj srpskoj istoriji. I sto je najinteresantnije, neke od njih su utemeljene na vrlo cvrstim dokazima. Znaci, poslastica za radoznale!

Б

pre 5 godina

О томе Јован Деретић више деценија говори, послушајте његова предавања на јутјубу.

TAP3AH

pre 5 godina

Citat iz knjige "Samarkand" - Amin Maluf, egipatsko-francuski pisac
"Ovaj izazov bio je vrlo podsticajan i zanimljiv, radovao sam se sličnostima kojesam otkrivao sa sopstvenim jezikom, kao i sa drugim evropskim jezicima. Otac,majka, brat, kćerka, „father", „mother", „brother", „daughter", kaže se „pedar",
„madar", „baradar", ,,dohtar"! Indoevropsko srodstvo teško da bi se moglo bolje ilustrovati. Čak i za Boga, muslimani u Persiji kažu „Hoda"; to je izraz mnogo bliži engleskom God ili nemačkom Gott nego Alahu."

dex

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem!
Slicnost je pre svega jer persijski i srpski pripadaju istoj grupi jezika, indoevropskoj. Otuda reci imaju isti koren koji dele sa ostalim evropskim jezicima. Poredjenje sa turskim jezikom nema ni veze jer turski pripada uralo-altajskoj grupi. Slicnost sa turskim je iz razloga prihvatanja stranih reci. Ali ipak, slicnost srpskog i persijs
kog je zapanjujuca.

Komša

pre 5 godina

@Adirano_galliani
Ništa čudno,on je samo jedan od mnogih koji namerno ili slučajno (iz potpunog nerazumevanja istorijskih procesa,prirode društvenih zajednica u ranijim periodima itd.) pogrešno donosio zaključke (pritom ih prilagodjavao političkim potrebama).
Istina je da su Srbi "locirani" na podneblju današnje Ukrajine (kod Azovskog mora) u 1.v.n.e.a da od 2. do 4. datiraju dva grobna mesta sa ličnim imenima izvedenim od reči Hrvat.
Dosta smo persijskih reči uzeli od Turaka ali smo vrlo verovatno (bar deo balkanskih Slovena koji je došao direktno odatle a ne preko Centralne Evrope (ranije-4.ili5.vek) uzeli neke reči od Persijanaca.
Turski ima dosta persijskih reči.
Sliveni su bili deo sarmatskog saveza na tom podneblju.
Reč sarma ,za jelo koje je na balkanu zastupljeno se u slovenskoj varijanti koristi za jelo GOLUBCI koje je još uvek deo ukrajinske,beliruske,ruske i poljske kuhinje.
Pra -sarma ,koja se pravi od slatkog kupusa.
Tek dolaskom na Balkan Sliveni patentiraju današnji način za kiseljenje kupusa (rimljani pokušabali sa sirćetom) i sarma je najverovatnije jelo koje je uobličeno na Balkanu.
Turci nisu pistojali kada se na Balkanu kiselio kupus - originalna sarma je sa ječmom umesto pirinča (14.vek pirinač stiže ovde) - spoj slivenske i persijske kuhinje (nomadske).

kentaur

pre 5 godina

sta je sad,nismo vise potomci vincanske kulture?
(jbg, 22. avgust 2018 14:28)

Pa, jesmo dijelom, a dijelom smo plod svih promjena koje su se desile u međuvremenu.

plava krv balkanska

pre 5 godina

Znači i vi ste s Iranske visoravni, arijevci. Blago nama oboma
(Croata, 22. avgust 2018 16:32)

Hahahahahahhahahah, posteno me nasmeja.

Аки

pre 5 godina

mislite turskog i persijskog..
(pionir, 22. avgust 2018 11:25) # Link komentara

Шта си покушао да будеш духовит.

Јабучило

pre 5 godina

Nije Downloading nego doljepunjenje ! Stop uticaju stranih jezika!
(e viva montenegro, 22. avgust 2018 13:31)

Бољи превод би био сатовар, а за uploading натовар. Када се већ играмо :)

Amerikanac

pre 5 godina

А онда се спрдајте и даље са Деретићем и осталом групом историчара који су направили генезу порекла људи са овог простора, њихова кретања, освајачке походе и свега осталога. 
Па и сам Њетањаху је приликом посете Србији рекао да пријатељство српског и јеврејског народа датира уназад хиљадама година. 
Многи народи из Европе присвајају српске победе и освајања која су се дешавала пре Христа и где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу. 
Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)

Srbendo tupava o kakvoj bečko-nemačkoj školi pričaš. Pogledaj zapise Herodotusa, Plutarha ili Dzosefa Flavija, ili bilo kog drugog istoričara pre Hrista, niko nigde ne pominje Srbe. Pogledaj karte iz tog vremena, nebitno da li grčke, rimske ili persijske, absolutno se nigde ne pominje Srbija. Nemoj lagati samog sebe čoveče.

achitwn

pre 5 godina

Logicno. Pogledajte fizionimiju ljudi u srbiji pogotovo na jugu. Pa onda pogledajte makedonce i grke. Veoma je ocigledno da su migracije iz perzije isle preko ovih zemalja i dostigle srbiju. Radio sam sa irancima i veoma su slicnih karakteristika tipa visina kosa oblik lica kao nasi ljudi. Sa druge strane slaveni jesu naisoi ovuda ali samo severnim delovima tako da sto se juznije ide sve je manje njihovih gena.

indo

pre 5 godina

Očekivao sam da će u videu biti nešto mnogo intesantnije, a to je sličnost zasnovana na indoevropskim korenima, na zajedničkom jeziku pre 8000 godina. Sličnosti za reči drvo, oganj, onda prvih deset brojeva.... Ovo oduševljenje kako su zaboga iste reči koje su ovamo iz Persije stigle preko Turaka je skroz banalno, da ne kažem čist hipsteraj.

Don

pre 5 godina

Dok su Turci imali kafane Beč nije ni znao šta je kafa.
(Amanet, 22. avgust 2018 10:32)
Hmmm ne kotam. Jel to dobro?
(achitwn, 22. avgust 2018 14:12)

Za Balkance sigurno jeste, inače ne bi provodili veći dio dana u kafani ;-). Još samo da kažem da je i kafana turska riječ. Sastoji se od turskih riječi kahve (kafa) i hane (kuća), znači kuća kafe. Veći ste vi Turci, nego što mislite da jeste. Sjetite se mojih riječi kad drugi put budete sarmu ili burek jeli.

istorija

pre 5 godina

Danas imate mnoge istoričare koji dovode u pitanje naseljavanje Slovena na Balkan. Najveće pitanje se postavlja zbog i više nego jasnog nedostatka dokaza bilo kakve velike seobe koja bi ostala zabeležena, ali nije. Imate zapise pre toga, nakon toga, ali za taj period sve sto se nalazi idalje ukazuje da je stanovnistvo bilo već na tim prostorima tojest ne pominju se nikakve velike promene. Istoričari jasno ukazuju i na postojanje dva plemena koja su živela na zapadnom Balkanu i to su preci Srba i Hrvata. Podela je bila više teritorijalna, a ne geneticka kako danas neki velikonacionalisti pokušavaju da pokažu. Da li su ova plemena došla na taj prostor širenjem raznih carstva u to vreme i kada su se tačno naseilili niko ne zna. Hrabri tvrde da su to starosedeoci koji su uspeli da prežive dok je nekima poput Ilira zatran trag.

NoName

pre 5 godina

Proto-indo-evropski, baza iz kojeg su se razvijali ostali jezici. Zato mozemo prepoznati mnoge reci u drugim jezicima ako dobro oslusnemo, koliko god oni bili modifikovani.

Joc

pre 5 godina

@Ajde
Ne nego cemo da verujemo u teorije izlapelog “akademika” koji veze s istorijom nema i koji tvrdi da je Obilic ubio Murata macem od INOX celika.
Ta idiotska teorija o prastarom srpskom narodu je izmisljena da bi nepismene mase bacale pare i da bi se “akademik” obogatio.
A nepismenima odgovara da veruju; jer lakse je verovati u to nego priznati cinjenicu da su Srbi jedini narod koji 500 godina nije bio sposoban da se oslobodi od ropstva

Hahaha

pre 5 godina

Mindjusa, tacnije Mindzusa je rec romskog porekla I odnose se na pirsing na intimnim delovima tela.
(anonimni izvor, 22. avgust 2018 16:32)
Gluposti
Mine - gjush znaci obojeni kamencic (enamel) u uvetu, na persijskom.

Pekmez od šljiva

pre 5 godina

Beograd je pod Turcima bio 250 godina ukupno. Zagreb pod Austrijom preko 1000. Po toj logici Hrvati bi samo Nemački pričali. A nije tako. Klupko se razmotava i čini se da ipak nije sve kako su nas učili.

adriano_galliani

pre 5 godina

Lepo i interesantno... I za razmišljanje...
(kole, 22. avgust 2018 11:31)

Ништа овде није ни лепо ни интересантно већ тужна последица турског ропства. Најбољи ми је овај пример "кафа са шећером" који је неко написао, као ето доказа.. А ни "кафа" а ни "шећер" нису наше речи хаха.

Ако икада будем могао, предложићу закон о новом српском језику, где ћемо елиминисати СВЕ турске речи. Биће као да овде никада нису ни били. Заменићемо их сродним словенским речима из чешког, словачког, пољског и руског.

dusan

pre 5 godina

Znaci, manite se filozofiranja i zabluda da imamo turcizme...Mi nemamo turcizme nego persizme, jer su Turci iz persijskog jezika pokupili i primili te reci i preneli kasnije kod nas...

obi van

pre 5 godina

Narodi su se uvijek u prošlosti kao i danas miješali tako da ne vjerujem da postoje genetski homogeni narodi, osim onih koji su bili potpuno izolovani Ponekada je jedan narod potpuno usvajao tuđi jezik i time gubio identitet. Npr. Normani u Francuskoj su ustvari bili Vikinzi koji su već u prvoj generaciji zaboravili norveški. Rumuni su dobrim dijelom Ostrogoti, dakle Germani ali govore jezikom koji je nastao iz latinskog. Generalno, tamo gdje je postojao jezik ali nije bilo pisma, uglavnom se počeo koristiti jezik koji je imao pismo i pod kojim je funkcionisala neka državna vlast.
Tako da mislim da su ljudi na Balkanu uglavnom slavinizirani u doba hrišćanizacije a ne da su svi masovno došli odnekuda, jer Balkan je bio naseljen 40 hiljada godina. U Bosni i Srbiji naprimjer je živio ogroman broj Tračana koji niko nije otjerao niti istrijebio, nego su vremenom izgubili identitet. Najnovija genetska istraživanja potvrđuju ove ideje. Najveću štetu istoriji su napravili istoričari 18tog i 19tog vijeka bazirajući teorije uglavnom na bazi dnevno-političkih interesa tadašnjeg doba. A što se tiče sličnosti nekih riječi, to su najviše riječi koje su se koristile u trgovini od antičkog doba i ne moraju da ukazuju na neku srodnost, nego su prije dokaz da su ti narodi bili u trgovinskim kontaktima .

adriano_galliani

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).
(Aki, 22. avgust 2018 13:18)

Што и даље не мења чињеницу да су те речи донели Турци, да су овде били 350 година, да су користили право прве брачне ноћи до максимума и да је у нама много турских гена. Додуше, боље и то него да смо се сви конвертовали. Елем, нису Турци ни бољи ни гори од Персијанаца или Арапа, тако да нема ни везе. Треба вратити наше изворне речи или измислити нове а сав рад издајника Вука Караџића елиминисати из сећања.

achitwn

pre 5 godina

где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу.Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)
Gde su srbi eto dosli i fo persije... hehe. Jos ce nas otkriti i na marsku kad ilon ode tamo. A da nisu migracije druskane isle iz persije preko grcke i makesonije pa pvamo. Vidi nase srbijance. Originalni iranci. I cak se i rimuje.

A

pre 5 godina

Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)
Ne tek kad su došli na Balkan već pre toga kad su Srbi bili tamo na Kavkazu u svojoj prapostojbini.

hahaha

pre 5 godina

Dokaz da su se Srbi doselili iz Persije, tj. danasnjeg Irana kao narod koji je sluzio tamosnje gospodare a onda pobegao usled ratova i gladi.

Miroljub

pre 5 godina

@imamo i preko 500 identicnih reci sa Keltima...
70% toponima u Srbiji je ostalo iz keltskog i danas. Pricajte malo o tome...
(zapazanje, 22. avgust 2018 13:44

Upravo tako, od Tare i Drine pa nadalje. Inace za svaku preporuku knjiga Dr Ranke Kuic Crveno i Belo.

Zg

pre 5 godina

Analiza Y-DNK haplogrupe pokazuje porijeklo naroda po očevoj lozi.
Analiza mtDNK pokazuje porijeklo naroda po majčinoj lozi.
Zaključak tih analiza je da su svi ili skoro svi stanovnici Zemlje potekli od “istog” oca i da su potekli od sedam “Evinih kćerki”. Mutacijama (koje su veoma rijetke) nastaju podgrupe, a te mutacije se mogu locirati vremenski i prostorno gdje su i kad nastale kao i predak iz kojeg su nastale. Po tim analizama svi (ili skoro svi) narodi su heterogeni, dakle nastali su iz više izvora. Poneki narodi imaju veliku šarolikost dok neki drugi imaju veću homogenost. Dokazano je da su bh. Hrvati i Dalmatinci visoko homogeni (haplogrupa “I”), dobar dio te haplogrupe imaju i Bošnjaci, ali i Crnogorci te više od 1/3 bosanskih Srba. Istu tu haplogrupu imaju i Srbijanci ali u nešto manjoj količini no ta haplogrupa je ipak najzastupljenija kod Srbijanaca u odnosu na sve druge srbijanske haplogrupe. Hrvati su homogeniji od Srbijanaca, Srbijanci su šarenija grupa, i Srbijanci imaju znatno više mlađih neolitskih haplogrupa od Hrvata (Hrvati skoro da ih i nemaju). Hrvati imaju više slavenskih haplogrupa nego Srbijanci. Ali kako god svi narodi od Slovenije do Makedonije su genetski dosta slični. Jezik naroda se ne poklapa uvijek sa genetikom naroda. I jezik i genetika su dinamični faktori. Hrvati su romanizirani, germanizirani i mađarizirani, a Srbijanci su više grecizirani, rusizirani i turcizirani (vjera, tuđice u jeziku, običaji, folklor).

pope

pre 5 godina

@Amerikanac i @Joc

Ne zestite se nego ako Vas zanima istorija i ako ne verujete ljudima koji se prezivaju na -ic uzmite na stotine izvora iz antike i srednjeg veka dostupnih na netu, a neke je naveo i:
(Volite li Johannes Brahms-a?, 22. avgust 2018 15:01)

evo npr sad sam izguglao i prvi put otvorio knjigu iz 1841 (fototipsko izdanje):
https://play.google.com/store/books/details?id=8PsWAAAAYAAJ

pronadji rec 'Spori' u tekstu i procitaj fusnotu sta kaze britanski etnolog iz 19. veka sa navedenim izvorima za zajednicko pra-ime Venda Slovena i Anta.
Usput otkucaj na googleu 'Cottbus serbski muzej' vidi fotografiju muzeja Luzickih Srba i kako pise 'srpski muzej' na luzickosrpskom a a kako na nemackom.

T

pre 5 godina

@Pekmez od šljiva Pa i pricali su sa ogromnom kolicinom germanizama. Onda je u XIX krenuo "Ilirski pokret" gde su na silu prevodili reci stranog porekla, pa cak ubacivali reci iz drugih slovenskih jezika samo da ne bi koristili reci iz nemackog i drugih neslovenskih jezika.

Ајде.

pre 5 godina

А онда се спрдајте и даље са Деретићем и осталом групом историчара који су направили генезу порекла људи са овог простора, њихова кретања, освајачке походе и свега осталога.
Па и сам Њетањаху је приликом посете Србији рекао да пријатељство српског и јеврејског народа датира уназад хиљадама година.
Многи народи из Европе присвајају српске победе и освајања која су се дешавала пре Христа и где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу.
Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.

ZXSpectrum

pre 5 godina

Zajednički vokabular koji dijele perzijski i turskjezik (a samim time i Srpski) je Arapski jezik - čarapa je arapska riječ npr. U analizu treba ubaciti i Arapski da bi se dobila kompletna slika.

Milosav

pre 5 godina

Ne kaze se za dzabe Srbija do Tokija. Evo jedan Japanac kod mene na poslu, zove se Nakitu Tenatako, mi je pricao da mu je njegov cukundeda vrac govorio o tome da su se njegovi preci doselili iz Sumadije pre 4000 godina.
Kao sto je pisano puno puta u proslosti mi smo nebeski narod i skoro svi narodi vode poreklo od Srba. Cak i Afrikanci mada koliko to izgledalo neverovatno. Eto recimo imate pravoslavce u Somaliji, Egiptu i slicno.

Mixi

pre 5 godina

Ovo su samo tragovi u srpskom jeziku došli od viševekovnog prisustva turaka na Balkanu, ali ako uporedite srpski i ruski jezik videćete mnogo veće poklapanje, možda i preko 50% u korenu reči.

Katapult@

pre 5 godina

Kako bi izgledao srpski jezik iz kojeg bi se izbacile rijeci perzijskog, turskog i njemackog porijekla?

Naravno da se isto odnosi i na druge jezike sa balkanskog podrucja.

karlos

pre 5 godina

Sve ove reči su iranskog porekla koje su se preko turskog jezika ,tokom turske vladavine odomaćile u našem jeziku.Ovde nema govora o sličnosti između iranskog i srpskog jer pomenute reči su tuđice u nasem jeziku.

Don

pre 5 godina

Dok su Turci imali kafane Beč nije ni znao šta je kafa.
(Amanet, 22. avgust 2018 10:32)
Hmmm ne kotam. Jel to dobro?
(achitwn, 22. avgust 2018 14:12)

Za Balkance sigurno jeste, inače ne bi provodili veći dio dana u kafani ;-). Još samo da kažem da je i kafana turska riječ. Sastoji se od turskih riječi kahve (kafa) i hane (kuća), znači kuća kafe. Veći ste vi Turci, nego što mislite da jeste. Sjetite se mojih riječi kad drugi put budete sarmu ili burek jeli.

Maka

pre 5 godina

Otkrili ste sad rupu na saksiji! Zato mi spadamo u tzv. indo-evropske jezike. To se uči u osnovnoj školi. Ali lep šlagvort ste dali sledbenicima priucenog mašin- bravara Deretića da sad dokazuju ovde kako je srpski jezik najstariji.

Б

pre 5 godina

О томе Јован Деретић више деценија говори, послушајте његова предавања на јутјубу.

Dark Force

pre 5 godina

Nikakve veze ovo sa Turcima nema...postoji i ona istorija kojoj nas nisu ucili...zahvaljujuci internetu,sve polako isplivava na povrsinu!

achitwn

pre 5 godina

Logicno. Pogledajte fizionimiju ljudi u srbiji pogotovo na jugu. Pa onda pogledajte makedonce i grke. Veoma je ocigledno da su migracije iz perzije isle preko ovih zemalja i dostigle srbiju. Radio sam sa irancima i veoma su slicnih karakteristika tipa visina kosa oblik lica kao nasi ljudi. Sa druge strane slaveni jesu naisoi ovuda ali samo severnim delovima tako da sto se juznije ide sve je manje njihovih gena.

adriano_galliani

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).
(Aki, 22. avgust 2018 13:18)

Што и даље не мења чињеницу да су те речи донели Турци, да су овде били 350 година, да су користили право прве брачне ноћи до максимума и да је у нама много турских гена. Додуше, боље и то него да смо се сви конвертовали. Елем, нису Турци ни бољи ни гори од Персијанаца или Арапа, тако да нема ни везе. Треба вратити наше изворне речи или измислити нове а сав рад издајника Вука Караџића елиминисати из сећања.

Steve G

pre 5 godina

Postoji slican video o srpskom i ruskom jeziku. Trebalo bio istraziti i slicnosti izmedju srpskog i nemackog, engleskog, francuskog, mandarinskog i aramejskog, pa da lepo zakljucimo da svi ovi jezici vode poreklo od srpskog. Jel tako, deretici? :)

Amerikanac

pre 5 godina

А онда се спрдајте и даље са Деретићем и осталом групом историчара који су направили генезу порекла људи са овог простора, њихова кретања, освајачке походе и свега осталога. 
Па и сам Њетањаху је приликом посете Србији рекао да пријатељство српског и јеврејског народа датира уназад хиљадама година. 
Многи народи из Европе присвајају српске победе и освајања која су се дешавала пре Христа и где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу. 
Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)

Srbendo tupava o kakvoj bečko-nemačkoj školi pričaš. Pogledaj zapise Herodotusa, Plutarha ili Dzosefa Flavija, ili bilo kog drugog istoričara pre Hrista, niko nigde ne pominje Srbe. Pogledaj karte iz tog vremena, nebitno da li grčke, rimske ili persijske, absolutno se nigde ne pominje Srbija. Nemoj lagati samog sebe čoveče.

hahaha

pre 5 godina

Dokaz da su se Srbi doselili iz Persije, tj. danasnjeg Irana kao narod koji je sluzio tamosnje gospodare a onda pobegao usled ratova i gladi.

Joc

pre 5 godina

@Ajde
Ne nego cemo da verujemo u teorije izlapelog “akademika” koji veze s istorijom nema i koji tvrdi da je Obilic ubio Murata macem od INOX celika.
Ta idiotska teorija o prastarom srpskom narodu je izmisljena da bi nepismene mase bacale pare i da bi se “akademik” obogatio.
A nepismenima odgovara da veruju; jer lakse je verovati u to nego priznati cinjenicu da su Srbi jedini narod koji 500 godina nije bio sposoban da se oslobodi od ropstva

Monti Pajton

pre 5 godina

Na faxi sam imao kolegu iz Irana.
Tamo postoji jedan deo, visoravan, na kojoj zive Iranci svetle puti i koji imaju dosta istih reci kao i mi.

Onda i onaj Memedovic ode jednom prilikom u neki Kazahstan...gde vec. Neka nedodjija. Sa autohtonim stanovnistvom. Vrlo slican folklor sa nasim.

Onda i ne narodne pesme o zemlji Indjiji odakle dodjosmo...

Eto. Kad se ukrste informacije- dobije se istina. Ili bar njen pocetak.

redmi 5 plus 4/64/fhd 6"/160€

pre 5 godina

Nikakvi turcizmi nisu u pitanju, jezik je okrenuo krug od Balkana preko Urala Indije Persije ponovo nazad, taj prastari jezik nazivaju indoevropski a najviše reči i grananja reči deli sa srpskim.

adriano_galliani

pre 5 godina

Lepo i interesantno... I za razmišljanje...
(kole, 22. avgust 2018 11:31)

Ништа овде није ни лепо ни интересантно већ тужна последица турског ропства. Најбољи ми је овај пример "кафа са шећером" који је неко написао, као ето доказа.. А ни "кафа" а ни "шећер" нису наше речи хаха.

Ако икада будем могао, предложићу закон о новом српском језику, где ћемо елиминисати СВЕ турске речи. Биће као да овде никада нису ни били. Заменићемо их сродним словенским речима из чешког, словачког, пољског и руског.

achitwn

pre 5 godina

где су Срби ето дошли и до Персије, једни од других, као Срби и Турци узимали синониме, речи, размењивали оно што се тада мењало кроз робу.Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)
Gde su srbi eto dosli i fo persije... hehe. Jos ce nas otkriti i na marsku kad ilon ode tamo. A da nisu migracije druskane isle iz persije preko grcke i makesonije pa pvamo. Vidi nase srbijance. Originalni iranci. I cak se i rimuje.

bivsi administrator

pre 5 godina

Pisi kao sto govoris,citaj kao sto je napisano,a izgovaraj srpski da te ceo svet razume....pa koliko bi tek reci sa turcima razumeli..."vampir" sa svima..."paprika" bi i englez razumeo...da ne pominjem koliko bi bilo razumevanja sa slovenackim,makedonskim....mislim samo na druge jezike ne i na varijante srpskog tipa-maternji,katolicki,muslimansko srpski

Volite li Johannes Brahms-a?

pre 5 godina

Otkrili ste sad rupu na saksiji! Zato mi spadamo u tzv. indo-evropske jezike. To se uči u osnovnoj školi. Ali lep šlagvort ste dali sledbenicima priucenog mašin- bravara Deretića da sad dokazuju ovde kako je srpski jezik najstariji.

@(Maka, 22. avgust 2018 10:25)


Ma pusti sad Deretića, nije problem to što on tvrdi da je srpski jezik ili da su Srbi narod najstariji, nego problem je što o tome i drugim sličnim stvarima u svojim knjigama ili kazivanjima nešto slično tvrde i neki
"ne - Deretići":

Anokananda Miter, Mavro Orbini, Marija Gimbutas, Olga Trubačova, Miloš Milojević, Sima Lukin Lazić, Radovan Damjanović, Olga Luković Pjanović, Goran Šarić, Radivoje Pešić, Svetislav Bilbija, Đorđe Janković, Domagoj Nikolić, Kar Fon Cerving, Leonik Halkokondil, Josif Dubrovski, Nikola Jorga, Sibrian Roben, Priko de Sen Mari, Mario Alinei, Florin Kurta, Šon Vin, Harold Hartman, i tako dalje, i tako dalje, UGLAVNOM svi do jednog, domaći ili strani poznati i priznati istoričari, arheolozi, lingvisti...
Ali, ali, nema veze pravimo se slepi, gluvi i nemi, jer drugima, nekim moćnima, to tako više odgovara da se ćuti i da se ne zna istina.

tocka

pre 5 godina

Naravno, otuda i potiču indoevropski narodi, germani i sloveni, pa je normalno da postoje jezičke veze... uostalom nisu se teleportovali u Evropu, nego došli preko stepe i dosta toga poneli sa sobom. Isto bi toliko sličnosti našli i u germanskim jezicima.
A tek kada bi uporedili madjarski i srpski, to je tek neverovatno. Iako je koren potpuno nevezan, vekovi suživota na ovim prostorima su učinili da se ne zna ko je od koga pozajmljivao reči.

Marko

pre 5 godina

Eh, turcizmi - neće baš biti da je tako. Stavite klip koji pokazuje ogromne sličnosti između reči srpskog jezika i sanskrita/sanskrta - nećemo li valjda reći da je turski jezik i tu bio nekakva spona. Persijanci su stari narod arijevskog porekla, Iran i znači zemlja Arijevaca - možda bi bilo bolje da objašnjenja potražite na toj strani:)

Komša

pre 5 godina

@Adirano_galliani
Ništa čudno,on je samo jedan od mnogih koji namerno ili slučajno (iz potpunog nerazumevanja istorijskih procesa,prirode društvenih zajednica u ranijim periodima itd.) pogrešno donosio zaključke (pritom ih prilagodjavao političkim potrebama).
Istina je da su Srbi "locirani" na podneblju današnje Ukrajine (kod Azovskog mora) u 1.v.n.e.a da od 2. do 4. datiraju dva grobna mesta sa ličnim imenima izvedenim od reči Hrvat.
Dosta smo persijskih reči uzeli od Turaka ali smo vrlo verovatno (bar deo balkanskih Slovena koji je došao direktno odatle a ne preko Centralne Evrope (ranije-4.ili5.vek) uzeli neke reči od Persijanaca.
Turski ima dosta persijskih reči.
Sliveni su bili deo sarmatskog saveza na tom podneblju.
Reč sarma ,za jelo koje je na balkanu zastupljeno se u slovenskoj varijanti koristi za jelo GOLUBCI koje je još uvek deo ukrajinske,beliruske,ruske i poljske kuhinje.
Pra -sarma ,koja se pravi od slatkog kupusa.
Tek dolaskom na Balkan Sliveni patentiraju današnji način za kiseljenje kupusa (rimljani pokušabali sa sirćetom) i sarma je najverovatnije jelo koje je uobličeno na Balkanu.
Turci nisu pistojali kada se na Balkanu kiselio kupus - originalna sarma je sa ječmom umesto pirinča (14.vek pirinač stiže ovde) - spoj slivenske i persijske kuhinje (nomadske).

Kole

pre 5 godina

Poslušati na jutjubu šta na tu temu sličnosti jezika i porekla sličnih ili zajedničkih reči ima da kaže Radovan Damjanović, vrlo zanimljivo.

A

pre 5 godina

Или ипак сматрате да су Срби или можда Персијанци добили неке речи тек када су се по лажној историји бечко-немачке школе Словени доселили на Балкан, а до тада ето нису имали неке своје речи поменуте у овом прилогу.
(Ајде., 22. avgust 2018 09:14)
Ne tek kad su došli na Balkan već pre toga kad su Srbi bili tamo na Kavkazu u svojoj prapostojbini.

Mihajlo

pre 5 godina

Ok, to je sve razumljivo jer smo bili deo istog kulturnog prostora nekoliko vekova (Osmansko carstvo). Ali bolje je da su napravljene paralele na osnovu toga što oba narode govore indo-evropski jezik. Pogledajte ovaj primer:

Srpski "Jednu kafu sa šećerom!"
Persijski "Jedune kahve ba šeker!"

Vranjanac

pre 5 godina

Tacno je da nasi jezici dele te reci kao sto je sanduk, secer, peskir, ali meni to uopste nije fascinantno jer su to persijske reci po poreklu. Pomislio sam da cete govoriti o slicnostima izmedju pravih srpskih, praslovenskih reci i persijskih reci. E tu ima zanimljivosti koja ukazuje na vezu izmedju dva indoevropska jezika. Na primer, drvo je drav, zena je jenava, zemlja je zam, pozvati je zava, krvav je hrvi, pre je para, videti je vid, put je pat, kazna je kaena, sto je sata, taj je ta, ovaj je ava, gora je gairi, stajati je sta, zdravlje je drvatat itd... I svi ovi primeri nemaju veze sa turskim osvajanjem i prenosenjem reci nego su oba jezika sacuvala iz praindoevropskog jezika. E to je ustvari zanimljivo. A ne peskir, duvan, sarma...

Fićo

pre 5 godina

Srpski "Jednu kafu sa šećerom!"
Persijski "Jedune kahve ba šeker!"
————————————————
Turski: “Bir šeker kafe” (šecernu kafu).
Engleski: “Uan šugar kofi” :)
Francuski: “Un kafe o sukre”
Frizijski: “Ien suker kafe”
Makedonski: “Eden šeker kafe”
Mađarski: “Egy cukor kave”
Nemački: “Ajn cukerkafe”
Italijanski: “Uno cukero kafe”
Češki: “Jedna cukorova kava”
Poljski: “Jedna kofeina z cukrom”
Rumunijski: “O kafe de zahar”
Ruski: “Odin saharini kofe”
Grčki: “Mia kafe zaharis”

Boske

pre 5 godina

Nino Belov, prvi srpski turista, ostavio je izgleda dubok trag u Indiji i Perziji. :-)

Btw., na internetu se moze naci puno ekstremno interesantnih informacija o nezvanicnoj srpskoj istoriji. I sto je najinteresantnije, neke od njih su utemeljene na vrlo cvrstim dokazima. Znaci, poslastica za radoznale!

Skokolo

pre 5 godina

Jednom prilikom sam pročitao da se u Srpskom jeziku koristi oko 6.000 turcizama, dok se u Turskom koristi oko 1.000 srbizama.. Zvučalo mi je, kao što i vama verovatno zvuči, neverovatno. Mislim na ovaj deo koji se tiče srbizama. Takodje, u istom članku piše da oko 9.000.000 stanovnika Turske poreklo vodi sa ovih prostora... Za razmišljanje svakako

istorija

pre 5 godina

Danas imate mnoge istoričare koji dovode u pitanje naseljavanje Slovena na Balkan. Najveće pitanje se postavlja zbog i više nego jasnog nedostatka dokaza bilo kakve velike seobe koja bi ostala zabeležena, ali nije. Imate zapise pre toga, nakon toga, ali za taj period sve sto se nalazi idalje ukazuje da je stanovnistvo bilo već na tim prostorima tojest ne pominju se nikakve velike promene. Istoričari jasno ukazuju i na postojanje dva plemena koja su živela na zapadnom Balkanu i to su preci Srba i Hrvata. Podela je bila više teritorijalna, a ne geneticka kako danas neki velikonacionalisti pokušavaju da pokažu. Da li su ova plemena došla na taj prostor širenjem raznih carstva u to vreme i kada su se tačno naseilili niko ne zna. Hrabri tvrde da su to starosedeoci koji su uspeli da prežive dok je nekima poput Ilira zatran trag.

Aki

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).

adriano_galliani

pre 5 godina

Persija- ersija- sija -srija -Srbija. Meni je sve tu jasno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Preveliki Srbin, 22. avgust 2018 12:01)

Није то ништа. Анте Павелић је тврдио да су Хрвати пореклом из Персије, одатле и шаховница и да са Словенима немају ништа.

idi bre

pre 5 godina

Sa Sanskritom bi bilo mnogo zanimljivije, jer ima mnogo, mnogo vise slicnih, skoro istih reci.
@(Viktor, 22. avgust 2018 10:39)
Tačno, i sam sam hteo nešto slično da napišem, jer isto tako naprimer "arapski" brojevi su ustvari indijski. čuj perzijski? Pilav je perzijski. Jel ovo neko wolf-puppy tumačenje?

ŠuŠu

pre 5 godina

Svi ovi zlonamernici iz okruženja koji bi da poistovete srpski jezik sa turskim jezikom bi trebalo najpre da se zapitaju zašto nas onda toliko dobro i sve razumeju šta govorimo ili šta pišemo, a onda bi trebalo da porazmisle i o tome zašto je srpski jezik, ako je po njima navodno nastao od turskog jezika, zapravo ponajviše sličan sa Ruskim, istočno slovenskim i zapadno slovenskim jezicima.
Uz to, Turci su najduže na ovim prostorima vladali Bosnom, Hercegovinom, Albanijom i Makedonijom, a o hiljadugodišnjoj vladavini Ugara i Austro-Ugara prostorima današnje Kroacije, neću ni da govorim.

dex

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem!
Slicnost je pre svega jer persijski i srpski pripadaju istoj grupi jezika, indoevropskoj. Otuda reci imaju isti koren koji dele sa ostalim evropskim jezicima. Poredjenje sa turskim jezikom nema ni veze jer turski pripada uralo-altajskoj grupi. Slicnost sa turskim je iz razloga prihvatanja stranih reci. Ali ipak, slicnost srpskog i persijs
kog je zapanjujuca.

Zg

pre 5 godina

Analiza Y-DNK haplogrupe pokazuje porijeklo naroda po očevoj lozi.
Analiza mtDNK pokazuje porijeklo naroda po majčinoj lozi.
Zaključak tih analiza je da su svi ili skoro svi stanovnici Zemlje potekli od “istog” oca i da su potekli od sedam “Evinih kćerki”. Mutacijama (koje su veoma rijetke) nastaju podgrupe, a te mutacije se mogu locirati vremenski i prostorno gdje su i kad nastale kao i predak iz kojeg su nastale. Po tim analizama svi (ili skoro svi) narodi su heterogeni, dakle nastali su iz više izvora. Poneki narodi imaju veliku šarolikost dok neki drugi imaju veću homogenost. Dokazano je da su bh. Hrvati i Dalmatinci visoko homogeni (haplogrupa “I”), dobar dio te haplogrupe imaju i Bošnjaci, ali i Crnogorci te više od 1/3 bosanskih Srba. Istu tu haplogrupu imaju i Srbijanci ali u nešto manjoj količini no ta haplogrupa je ipak najzastupljenija kod Srbijanaca u odnosu na sve druge srbijanske haplogrupe. Hrvati su homogeniji od Srbijanaca, Srbijanci su šarenija grupa, i Srbijanci imaju znatno više mlađih neolitskih haplogrupa od Hrvata (Hrvati skoro da ih i nemaju). Hrvati imaju više slavenskih haplogrupa nego Srbijanci. Ali kako god svi narodi od Slovenije do Makedonije su genetski dosta slični. Jezik naroda se ne poklapa uvijek sa genetikom naroda. I jezik i genetika su dinamični faktori. Hrvati su romanizirani, germanizirani i mađarizirani, a Srbijanci su više grecizirani, rusizirani i turcizirani (vjera, tuđice u jeziku, običaji, folklor).

Nikola

pre 5 godina

@goxybg
A te Turske rijeci su ustvari Persijske i Arapske. Turci su bili nomadski narod kada su dosli u Malu Aziju. Njihov jezik je bio izuzetno prost i siromasan. Sve do prije 100 godina je u zvanicnoj upotrebi u Osmanskom carstvu bio Persijski i Arapski, ili neka mjesavina toga. I ovaj danasnji Turski jezik je tek tada standardizovan, i normalno preuzeli su mnogo mnogo rijeci iz ta dva jezika. To sto smo mi ove rijeci preuzeli od Turaka ne cini njih Turcizmima. Turci su tu bili samo prenosioci.

Аки

pre 5 godina

mislite turskog i persijskog..
(pionir, 22. avgust 2018 11:25) # Link komentara

Шта си покушао да будеш духовит.

ferdinand

pre 5 godina

Najveci deo svoje istorije Srbi su proveli pod turskom carstvu u kome su i Persijanci ziveli.
(Sinisa, 22. avgust 2018 13:40)

Ako je 350 godina najveći deo, onda si ti u pravu.

indo

pre 5 godina

Očekivao sam da će u videu biti nešto mnogo intesantnije, a to je sličnost zasnovana na indoevropskim korenima, na zajedničkom jeziku pre 8000 godina. Sličnosti za reči drvo, oganj, onda prvih deset brojeva.... Ovo oduševljenje kako su zaboga iste reči koje su ovamo iz Persije stigle preko Turaka je skroz banalno, da ne kažem čist hipsteraj.

TAP3AH

pre 5 godina

Citat iz knjige "Samarkand" - Amin Maluf, egipatsko-francuski pisac
"Ovaj izazov bio je vrlo podsticajan i zanimljiv, radovao sam se sličnostima kojesam otkrivao sa sopstvenim jezikom, kao i sa drugim evropskim jezicima. Otac,majka, brat, kćerka, „father", „mother", „brother", „daughter", kaže se „pedar",
„madar", „baradar", ,,dohtar"! Indoevropsko srodstvo teško da bi se moglo bolje ilustrovati. Čak i za Boga, muslimani u Persiji kažu „Hoda"; to je izraz mnogo bliži engleskom God ili nemačkom Gott nego Alahu."

n6

pre 5 godina

Kod nas ljudi uporno nazivaju turcizmima reci koje su Turci preuzeli od Arapa, Persijanaca, Grka ... Zapravo je jako malo izvorno turskih reci, uglavnom pripadaju mnogo starijim jezicima i civilizacijama (poput persijske, u ovom slucaju).
(Aki, 22. avgust 2018 13:18)

upravo tako! to isto važi i za pojam turska kuhinja ili turski specijaliteti... sve je to iran, jordan, sirija, pakistan... turci uzeli od njih a mi od turaka

kentaur

pre 5 godina

sta je sad,nismo vise potomci vincanske kulture?
(jbg, 22. avgust 2018 14:28)

Pa, jesmo dijelom, a dijelom smo plod svih promjena koje su se desile u međuvremenu.

NoName

pre 5 godina

Proto-indo-evropski, baza iz kojeg su se razvijali ostali jezici. Zato mozemo prepoznati mnoge reci u drugim jezicima ako dobro oslusnemo, koliko god oni bili modifikovani.

Јабучило

pre 5 godina

Nije Downloading nego doljepunjenje ! Stop uticaju stranih jezika!
(e viva montenegro, 22. avgust 2018 13:31)

Бољи превод би био сатовар, а за uploading натовар. Када се већ играмо :)

Pekmez od šljiva

pre 5 godina

Beograd je pod Turcima bio 250 godina ukupno. Zagreb pod Austrijom preko 1000. Po toj logici Hrvati bi samo Nemački pričali. A nije tako. Klupko se razmotava i čini se da ipak nije sve kako su nas učili.

obi van

pre 5 godina

Narodi su se uvijek u prošlosti kao i danas miješali tako da ne vjerujem da postoje genetski homogeni narodi, osim onih koji su bili potpuno izolovani Ponekada je jedan narod potpuno usvajao tuđi jezik i time gubio identitet. Npr. Normani u Francuskoj su ustvari bili Vikinzi koji su već u prvoj generaciji zaboravili norveški. Rumuni su dobrim dijelom Ostrogoti, dakle Germani ali govore jezikom koji je nastao iz latinskog. Generalno, tamo gdje je postojao jezik ali nije bilo pisma, uglavnom se počeo koristiti jezik koji je imao pismo i pod kojim je funkcionisala neka državna vlast.
Tako da mislim da su ljudi na Balkanu uglavnom slavinizirani u doba hrišćanizacije a ne da su svi masovno došli odnekuda, jer Balkan je bio naseljen 40 hiljada godina. U Bosni i Srbiji naprimjer je živio ogroman broj Tračana koji niko nije otjerao niti istrijebio, nego su vremenom izgubili identitet. Najnovija genetska istraživanja potvrđuju ove ideje. Najveću štetu istoriji su napravili istoričari 18tog i 19tog vijeka bazirajući teorije uglavnom na bazi dnevno-političkih interesa tadašnjeg doba. A što se tiče sličnosti nekih riječi, to su najviše riječi koje su se koristile u trgovini od antičkog doba i ne moraju da ukazuju na neku srodnost, nego su prije dokaz da su ti narodi bili u trgovinskim kontaktima .

Hahaha

pre 5 godina

Mindjusa, tacnije Mindzusa je rec romskog porekla I odnose se na pirsing na intimnim delovima tela.
(anonimni izvor, 22. avgust 2018 16:32)
Gluposti
Mine - gjush znaci obojeni kamencic (enamel) u uvetu, na persijskom.

dusan

pre 5 godina

Znaci, manite se filozofiranja i zabluda da imamo turcizme...Mi nemamo turcizme nego persizme, jer su Turci iz persijskog jezika pokupili i primili te reci i preneli kasnije kod nas...

Miroljub

pre 5 godina

@imamo i preko 500 identicnih reci sa Keltima...
70% toponima u Srbiji je ostalo iz keltskog i danas. Pricajte malo o tome...
(zapazanje, 22. avgust 2018 13:44

Upravo tako, od Tare i Drine pa nadalje. Inace za svaku preporuku knjiga Dr Ranke Kuic Crveno i Belo.

plava krv balkanska

pre 5 godina

Znači i vi ste s Iranske visoravni, arijevci. Blago nama oboma
(Croata, 22. avgust 2018 16:32)

Hahahahahahhahahah, posteno me nasmeja.

T

pre 5 godina

@Pekmez od šljiva Pa i pricali su sa ogromnom kolicinom germanizama. Onda je u XIX krenuo "Ilirski pokret" gde su na silu prevodili reci stranog porekla, pa cak ubacivali reci iz drugih slovenskih jezika samo da ne bi koristili reci iz nemackog i drugih neslovenskih jezika.

pope

pre 5 godina

@Amerikanac i @Joc

Ne zestite se nego ako Vas zanima istorija i ako ne verujete ljudima koji se prezivaju na -ic uzmite na stotine izvora iz antike i srednjeg veka dostupnih na netu, a neke je naveo i:
(Volite li Johannes Brahms-a?, 22. avgust 2018 15:01)

evo npr sad sam izguglao i prvi put otvorio knjigu iz 1841 (fototipsko izdanje):
https://play.google.com/store/books/details?id=8PsWAAAAYAAJ

pronadji rec 'Spori' u tekstu i procitaj fusnotu sta kaze britanski etnolog iz 19. veka sa navedenim izvorima za zajednicko pra-ime Venda Slovena i Anta.
Usput otkucaj na googleu 'Cottbus serbski muzej' vidi fotografiju muzeja Luzickih Srba i kako pise 'srpski muzej' na luzickosrpskom a a kako na nemackom.