- Komentari -

U najkrvavijoj bici za Beograd učestvovalo je čak 350.000 vojnika

Beograd je u svojoj milenijumskoj istoriji upamtio mnoge bitke. Hiljade bezimenih ratnika ostavilo je kosti po zatravljenim poljima tadašnjeg predgrađa i podno tvrđave, na čijim su se bedemima smenjivale zastave, vojskovođe i vere sa samo jednom željom, da jednom zanavek zagospodare utvrđenim gradom na ušću dveju reka, gradom belog imena i krvave istorije.

Mladen Milosavljević Izvor: Urbanestrane.rs
Pošaljite komentar
 1. @Amerikanac - ne vidim poentu komentara. Nije Eugen oslobadjao Srbiju, vec osvajao teritorije koje je Austria (tada SRC) smatrala da joj pripadaju. Srpski Frajkor je cinio veliki deo te vojske. Srbi su smatrali da bi im bilo bolje pod Hrisnjanima.

  Prvim i Drugim srpskim ustankom krenulo je oslobodjenje Srbije od strane Srba samih, i to na krilima Napoleonovih osvajanja. Dakle, zahvaljujuci oslabljenoj Austriji! Jaka Austrija bi verovatno iskoristila situaciju i zauzela Srbiju ili pomogla gusenje ustanka da se ne bi konfrontirala sa Turskom.

  Rusija je ipak bila predaleko i trudila se da odrzi status quo. Pojedinci iz Rusije su i te kako pomagali borbu Srba za slobodu.
   (g., 7. jul 2018 20:24)

  # Link komentara

 2. @Lazar - Posle cuvene bitke za Beograd, papa je naredio da se po prvi put u podne oglase zvona zbog velike pobede hriscana. Od tada, pa do danas, ostala je tradicija da se oglasavaju zvona u podne sirom hriscanskog sveta. Eto, setite se negde u inostranstvu kad cujete podnevna zvona, da zvone za vas vecni predivni grad! (I ne unistavajmo ga!!)
  (Lazar, 07. jul 2018 07:46)

  Tačno, ali ovde spominješ drugu čuvenu bitku u istoriji Beograda. Bitka iz 1456. god. koji je podjednako ako ne i više upamćena u kolektivnoj svesti i narodnoj epici mnogih naroda Evrope koji su učestvovali u tom dogadjaju. Papa o kome je reč je Kalikst III
  (Marko, 7. jul 2018 19:26)

  # Link komentara

 3. @Vajz - Kako mislis neko drugi ziveo tu? Mi, Srbi, smo tu ziveli i borili se na strani Eugena Savojskog, u Frajkoru tj dobrovoljackim odredima. Da si citao Crnjanskog, znao bi.... 
  Izmedju Kosova i Prvog srpskog ustanka, bogata je istorija, ali to se ne uci u skoli. (g., 7. jul 2018 07:32) 

  Prije će biti borili se u turskim redovima ili u Beogradu tad nisu živjeli Srbi? Kako su se borili ako su živjeli u opkoljenom gradu s Turcima. Da nisu Prle i Tihi se borili.(zoki, 07. jul 2018 10:45)

  Borili su se Srbi iz Austrougraske.Neki od njh su vekovima živeli severno od Save i Dunava,o čemu svedoče manastiri iz vremena Nemanjića,a neki od tih Srba su samo nekoliko godina ili decenija pre ovih dešavanja prebegili iz Otomanske imperije.Veliki broja izbeglih Srba se nastanio nedaleko od Save i Dunava,tako da su u svakom napadu Austrougara na Otomane i oni učestvovali i vraćali na oslobođene teritorije.Sve do početka 19-og veka,tačnije nakon Prvog srpskog ustanka i oslobiđenja nekih gradova,Srba skoro da nije bilo u gradovima.
   (V.B, 7. jul 2018 18:59)

  # Link komentara

 4. i prvi srbin kralj koji je vladao beogradom je kljuceve grada dobio od tasta katolika. hrvatsko-ugarskog kralja srbi i istorija ne idu zajedno srbi i bajke-da (nema deda mraza, 07. jul 2018 13:21)

  To je bio ugarski kralj.U evropskoj i svetskoj istoriji nikakav hrvatsko-ugarski kralj nije postojao.Nijedan kralj nije imao takav naziv za kraljevsku titulu.Ugarski kralj je vladao Ugarima(Mađarima)i Hrvatima,kao i još nekim narodima.
   (V.B, 7. jul 2018 18:42)

  # Link komentara

 5. Odličan tekst, sledeći molim.
   (HariHaler, 7. jul 2018 17:29)

  # Link komentara

 6. Hvala gospodinu Mladenu na odlicnom tekstu.

  @Sarastro - ne vidim mnogo razloga da nazivate ovu pricu "istorijom u verziji "Trece oko"". Magla je mogla doneti prevagu. U to vreme, vremenske prilike su bile jako bitne za strategiju i vodjenje bitke, najpre zbog sporih komunikacija (recimo sa centra prema krilu vojske), i sve baziralo na vizuelnom posmatranju. Tako se recimo, bitke nisu vodile zimi, i skoro nikada tokom noci.

  Sto se brojki tice, slazem sa vama. U poredjenju sa velikim bitkama iz istog perioda, ukupan broj od 350 hiljada na obe strane jeste velik. Cak je i brojka od 30 hiljada vojnika u turskom garnizonu beogradske tvrdjave suvise velika.

  Eugen Savojski je aktivno ucestvovao, u to vreme, u ratu Spanske Sukcesije, uglavnom uz engleskog Vojvodu od Marlboroa, a protiv Francuza. Opsada tvrdjava je bila cesta (recimo Venlo, Sarloa, Gent, Mons i Tournai) – jednoj od najvecih, opsada Lila, Francuzi su imali garnizon od 16 hiljada ljudi.

  Sto se samih bitaka tice, izdvojicu one najbitnije: Blenheim, oko 110 hiljada vojnika ukupno na obe strane, Ramillies, kao posledicu poraza Francuzi izgubili veliki deo teritorije, oko 130 hiljada vojnika, Oudenarde, iako ne najbitnija bitka svakako sa najvise vojnika, oko 165 hiljada, te Malplaquet, bitka bez jasnog pobednika, sa najvise zrtava u tom ratu, ukupno oko 160 hiljada vojnika. Eugen Savojski jedino nije ucestvovao u Ramilliesu.

  Znaci, brojke se mogu dovesti u sumnju, ali veci deo price ipak, po mom misljenju, stoji.
  (ojgen, 7. jul 2018 17:28)

  # Link komentara

 7. Katolici Srbiju oslobodili od Turaka.
  (gost, 07. jul 2018 10:17)

  uvek su imali spremne konje, jer su neki drugi katolici timarli i pedantno odrzavali te konje :d
  (belgrado, 7. jul 2018 11:50)

  Neko je održavao nečije konje, a nečije žene su održavale nečije vojnike.
  (prve bračne noći, 7. jul 2018 12:44)

  Па нормално, док су им мужеви одржавали коње, њихове жене су одржавале војнике-власнике коња. Поздрав имаш и од Северине. :)
  (Ко би то од вас боље знао?, 7. jul 2018 17:12)

  # Link komentara

 8. Beograd i dalje davi davi druge i zbog cega su se druge republike i rabezale. Trece, Jugoslavija je propala zbog Beograda i zato sto su neki odavde videli Jugoslaviju kao veliku Srbiju.
  (vojvodjanin kao poslednji mohikanac, 7. jul 2018 11:38)

  Pa dobro susjed mora li biti trolanja, dezinformacija i propagande i na ovakvim temama?
  (BeogrAdzanin, 7. jul 2018 16:54)

  # Link komentara

 9. @Amerikanac
  Русе пишеш малим, а Турке великим словима? Није Савојски донео независност Србији, већ је један окупатор заменио другог. Доста Руса је у Србији оставило своје кости јер су били добровољци. Ради се о озбиљним цифрама, а није им био циљ да окупирају, већ да ослободе Србију.
   (aco, 7. jul 2018 16:11)

  # Link komentara

 10. Odličan tekst! Uvek sam se pitao zašto srbende uvek pominju recimo ruse kada se govori o borbi sa turcima, a nikada Eugena Savojskog koji je doprineo oslobadjanju od Turaka daleko više od bilo koga. Čovek jedan od najvećih vojnih lidera svih vremena. Dobar je ovaj članak za razbijanje srpskih bajki i pseudo istorije, da srbende ne daj bože pomisle da su turci poraženi njihovom zaslugom.
   (Amerikanac, 7. jul 2018 15:59)

  # Link komentara

 11. @sarastro...To se zove logistika. Mongoli su sa stotinama hiljada konjanika prelazili ogromna prostranstva, ali nisu isli samo ratnici, nego je pola drzave islo sa njima. Nemci su u pocetnim fazama operacije "Barbarosa" imali vise uspeha od Sovjeta, ne samo zbog iznenadjenja, vec i zbog bolje logistike. Sovjetski tenkovi su cesto ostajali bez municije i/ili goriva. Naravno da se u 18. veku koristila zaprega za transport namirnica, ali vojska je put uglavnom prelazila pesice, dok su deo namirnica obezbedjivali i otimacinom od lokalnog stanovnistva.
  (Trovach, 7. jul 2018 15:26)

  # Link komentara

 12. @sarastro

  kinezi su pre nove ere imali bitku sa milion vojnika
   (xyd, 7. jul 2018 14:52)

  # Link komentara

 13. Mladene hvala na odlicnom tekstu. Citao sam svojevremeno na wikipediji nekoliko tekstova o Eugenu Savojskom, pa i o ovoj bici i nije lose podsetiti se. Malo ste me zbunili sa datumima na pocetku i u sredini teksta, ali desi se svakom greska u kucanju.
  (Trovach, 7. jul 2018 14:51)

  # Link komentara

 14. @ Lazar

  "Posle cuvene bitke za Beograd, papa je naredio da se po prvinput u podne oglase zvona zbog velike pobedenhriscana. Od tada, pa do danas, ostala je tradicija da se oglasavaju zvona u podne sirom hriscanskog sveta."

  Istina je, da tradicija zvona u podne ima veze sa Beogradom - ali ne radi se o bitki Savojskog 1717. godine, nego o pobedi Hunyadija, koji je 22. 7. 1456 odbranio Beograd - tada: Nandorfehérvár
  (Beclija, 7. jul 2018 14:18)

  # Link komentara

 15. @salata od hoBOTnica...Povezali su neke ljude sa nekim mestima i dogadjajima.
  (Trovach, 7. jul 2018 13:57)

  # Link komentara

 16. Botovi dobili pokvarene sendvice, pa pobrkali tekstove :)
  (Trovach, 7. jul 2018 13:53)

  # Link komentara

 17. Istorija u verziji "Treće oko".

  Kako je to Eugen Savojski pobedio zahvaljujući magli?! Kako to da je ta magla ometala samo Turke, a dotad demoralisanim i pokunjenim Austrijancima uopšte nije smetala?! A da, austrijski komandanti su bili opremljeni motorolama pa su lako komunicirali sa glavnm štabom, a Turci su imali samo zurle, trube i dovikivanje, što u gustoj magli i nije od neke koristi?

  A i ovo frljanje s ciframa je vše nego preterano. Kakvih 350.000, kakvi bakrači! Znate li vi šta znači 350.000 vojnika na jednom mestu (plus stajaći Turci u samom Beogradu), pogotovo za početak XVIII veka? Koliko je samo vremena potrebno da se toliki broj ljudi sakupi na tom mestu? Tada su do Beograda mogli samo da pešače. Mesecima!

  A kad su stigli, kako i čime nahraniti i odakle dovući hranu za 350.000 ljudi, svakog dana?! To je logistički košmar, naročito za XVIII vek! Lepo tekst kaže, taj deo današnje Srbije je bio ogromna močvara i najvećim delom pust. Nije bilo ni železnice, ni puteva, a najbrži transport su bila volovska kola. Sad zamislite koliko volova i takvih kola je moralo biti da bi dovezli sve što treba vojsci od 350.000 ljudi?!

  Čak i da su usput rekvirirali hranu, volove i kola od seljaka, u celoj tadašnjoj Srbiji ih ne bi bilo dovoljno, a svakako ih ne bi bilo dovoljno u područjima kojim bi tolika austrijska vojska pešačila da bi došla do Beograda!

  Ali to naša stara boljka, sve što se tiče sprske isorije, mora uvek da bude ultra, mega i giga!
  (Sarastro, 7. jul 2018 13:51)

  # Link komentara

 18. Autor teksta je etnolog i pisac Mladen Milosavljević. Više detalja o epohi tzv. ''Herojskog doba'', Eugenu Savojskom, najkrvavijoj bitci za Beograd, kao i ostalim junacima vezanim za istoriju Srbije s početka 18. veka, možete pročitati u mom romanu ''Kal juga'', koji je objavljen pre mesec dana i koji mi je poslužio kao inspiracija za nastanak ovog i tekstova koje ću nastaviti da objavljujem.

  Veoma mi je drago da je tekst naišao na reakcije, naročito one pozitivne.

  Veliki pozdrav svima i hvala na komentarima.
  Autor teksta,
  Mladen Milosavljević
  (Mladen, 7. jul 2018 13:50)

  # Link komentara

 19. @gost
  i prvi srbin kralj koji je vladao beogradom je kljuceve grada dobio od tasta katolika. hrvatsko-ugarskog kralja

  srbi i istorija ne idu zajedno
  srbi i bajke-da
  (nema deda mraza, 7. jul 2018 13:21)

  # Link komentara

 20. Vidim da ćemo morati opet oslobađati Beograd, ovaj put od botova i njihovih šefova.
  (Sremac, 7. jul 2018 13:20)

  # Link komentara

 21. A,što botovi udaraju minuse na ovaj text?Aaa,radosni su,nisu?
  (Kegla, 07. jul 2018 11:44)

  Pokvarila im se kolica pa su nervozni.
   (BSN, 7. jul 2018 13:09)

  # Link komentara

 22. Katolici Srbiju oslobodili od Turaka.
  (gost, 07. jul 2018 10:17)

  uvek su imali spremne konje,
  jer su neki drugi katolici timarli i pedantno odrzavali te konje :d
  (belgrado, 7. jul 2018 11:50)

  Neko je održavao nečije konje, a nečije žene su održavale nečije vojnike.
  (prve bračne noći, 7. jul 2018 12:44)

  # Link komentara

 23. Katolici Srbiju oslobodili od Turaka.
  (gost, 07. jul 2018 10:17)

  uvek su imali spremne konje,
  jer su neki drugi katolici timarli i pedantno odrzavali te konje :d
   (belgrado, 7. jul 2018 11:50)

  # Link komentara

 24. jos jedna laz "nebeskog naroda" bla bla bla
  (Republika Sandzak, 07. jul 2018 01:20)

  Pre će Eugen Savojski da vaskrsne iz groba, nego što će se tvoja želja primaći ostvarenju.
   (Kontroverzni penzioner, 7. jul 2018 11:46)

  # Link komentara

 25. A,što botovi udaraju minuse na ovaj text?Aaa,radosni su,nisu?
   (Kegla, 7. jul 2018 11:44)

  # Link komentara

 26. Dobro, a na cijoj strani su se borili srbi? Drugo, Beograd i dalje davi davi druge i zbog cega su se druge republike i rabezale. Trece, Jugoslavija je propala zbog Beograda i zato sto su neki odavde videli Jugoslaviju kao veliku Srbiju.
  (vojvodjanin kao poslednji mohikanac, 7. jul 2018 11:38)

  # Link komentara

 27. 'Bem ti lebarnik!
   (Ahtung, 7. jul 2018 11:35)

  # Link komentara

 28. Botovi klikaju pluseve na kom.iz hrvatske nebi li stvorili veci anemozitet pred vecerasnju tekmu.
  (Ana, 7. jul 2018 11:27)

  # Link komentara

 29. Katolici Srbiju oslobodili od Turaka.
  (gost, 7. jul 2018 10:17)

  Tako je, a kasniji katolici su organizovali koncentracione logore za Srbe. Šta je zaključak? Nije to do religije nego do ljudi..
  (Romanov, 7. jul 2018 11:22)

  # Link komentara

 30. maša i meda
   (medjed, 7. jul 2018 11:05)

  # Link komentara

 31. Ja ne mogu da verujem da botovi moraju da intervenisu cak i na ovakvoj vesti?! Pogledajte broj minusa na komentare koji dovode clanak u nekakvu vezu sa danasnjom Srbijom,pa cak i na komentar "vise ovakvih vesti,a manje o rijatilijima".
   (Meroni, 7. jul 2018 11:03)

  # Link komentara

 32. Inace, 1717. je Eugen Savojski odseo u kafani "Beli medved" u Zemunu, cime se ona belezi kao najstarija kuca u Beigradu koja i dan danas postoji, samo sto je ruinirana i necuvana. Umesto da se bavimo prezeracijom spomenika kulture, mi ih pustamo da se dave u grafitima. Zemun nije sto je nekad bio.
  (cofi95, 7. jul 2018 06:21)

  # Link komentara
  Preporučujem (0)
  Ne preporučujem (-96)

  96 botova povezalo Eugena Savojskog, kafanu "Beli medved" u Zemunu i neke skorasnje dogadjaje na drugoj obali Save!?
  (salata od hoBOTnica, 7. jul 2018 10:55)

  # Link komentara

 33. @Vajz - Kako mislis neko drugi ziveo tu? Mi, Srbi, smo tu ziveli i borili se na strani Eugena Savojskog, u Frajkoru tj dobrovoljackim odredima. Da si citao Crnjanskog, znao bi....
  Izmedju Kosova i Prvog srpskog ustanka, bogata je istorija, ali to se ne uci u skoli.
  (g., 7. jul 2018 07:32)

  Prije će biti borili se u turskim redovima ili u Beogradu tad nisu živjeli Srbi? Kako su se borili ako su živjeli u opkoljenom gradu s Turcima. Da nisu Prle i Tihi se borili.
  (zoki, 7. jul 2018 10:45)

  # Link komentara

 34. ...pomagali su i u I svetskom ratu, zaista su interesantne te njihove diskretne simpatije ka Srbima ili šta god da je upitanju.
  (Hammer, 07. jul 2018 01:53)

  U pitanju je cist interes. U I svetskom ratu nisu hteli da uopste vide srpsku vojsku u Albaniji, njihovoj interesnoj zoni, i cak su zapretili da ce napasti srpsku vojsku ako se usudi da ode previse na jug. Tek na jak pritisak Saveznika (i obecanja o teritorijalnim dobicima u Dalmaciji), su pristali da svojim brodovima prevezu Srbe na Krf, ali opet su zahtevali da, onako unisteni i bolesni, marsiraju par stotina kilometara na jug, pravdajuci se blizinom austrougarske flote u Boki. Da je do Italijana, srpska vojska bi bila izumrla na obali severne Albanije.
   (BSN, 7. jul 2018 10:36)

  # Link komentara

 35. Odlican tekst, uzivanje je bilo citati ga!
   (Kol, 7. jul 2018 10:22)

  # Link komentara

 36. a kralj Dragutin i bitka sa Tatarima?
   (kekec, 7. jul 2018 10:17)

  # Link komentara

 37. Katolici Srbiju oslobodili od Turaka.
  (gost, 7. jul 2018 10:17)

  # Link komentara

 38. Eugen Savojski je jedan od najvecih vojskovodja evropske istorije, zaista fascinantna licnost o kojoj treba citati. Pored toga sto je oslobodio Petrovaradin i Beograd dvaput, oslobodio je i Budimpestu, a sve to izmedju ratova sa Holandijom, i Francuskom + Spa
  nijom, uvek brojcano nadjacan. Proveo je od 19 do 71 na konju vodeci multietnicku vojsku po celoj Evropi. Iako je ucestvovao u odbrani Beca de je bio pod komandom Sobjieskog takodje legende poljske istorije, veliki krstas i castan covek, Eugen ga je nadmasio u kasnijim kampanjama. Kazu da je pojedinacno najzasluzniji covek za pad Otomana, jer posle tih gubitaka se vise nikada nisu opravili.
   (Entuzijasta Istorije, 7. jul 2018 09:46)

  # Link komentara

 39. "postojala pune 22. godine"? Postojala pune dvadesetdruge godine? Nisam siguran da ste ovo hteli da kažete.
  (redni brojevi, 7. jul 2018 09:36)

  # Link komentara

 40. Predivna priča.

  @zeleznicar
  Izvor tvoje tvrdnje? Link? Hvala.
   (genije, 7. jul 2018 09:36)

  # Link komentara

 41. Текст је добар, али и тенденциозан, па доводи у заблуду. Краљевство Србија јесте постојало између Пожаревачког и Београдског мира, али нема везе са српском државотворном традицијом. Срби су само променили поданство и постали су поданици Хабзбуршке династије. Најновији и до сада најбољи историографски рад на ту тему написао је доц. др Милош Ђорђевић са нишког филозофског факултета.
  (Никола, 7. jul 2018 09:32)

  # Link komentara

 42. I dan danas neke davi Beograd...
  (Sima, 7. jul 2018 09:29)

  # Link komentara

 43. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 06. jul 2018 22:38)

  Niko lud nije.! .. samo si ti malko manje izobrazovan!... istorijski gledano, naravno, ne tvrdim da si neobrazovan u drugim sferama i naukama... Elem, Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog naroda(kako mu puno ime glssi, i u originalu- Heliges Roemisches Reich Deutsches Volkes) prestalo je da postoji ukazom cara Napoleona, iz 1806. godine, posto je predhodno porazio Habzburge kod Austerlica u dsnašnjoj Češkoj, godinu dana ranije...
   (vladimir, 7. jul 2018 09:25)

  # Link komentara

 44. Bajka.
  Dobro je netko rekao,a sta je prije nemanjica?
  Odmetnuto hrvatsko pleme.
  (Ja, 7. jul 2018 09:18)

  # Link komentara

 45. ČEKAJ.
  Gde su u svemu tome RUSI ?
   (The Čepurko, 7. jul 2018 09:14)

  # Link komentara

 46. imamo mi i danas kralja pokrajine "Kraljevine Srbije" kojom upravljaju kao i tada, "novi Habzburzi"... Karla ALEKSANDRA Virtemberškog de Vuchez-a!
   (vladimir, 7. jul 2018 09:12)

  # Link komentara

 47. Uživao. Odličan scenario za dobar istorijski film!
  (hm, 06. jul 2018 22:05)

  Bolje ne. Kad god su se "naši" 'vatali istorijskih tema rezultati su bili "Boj na Kosovu" i "Nemanjići"...
   (John, 7. jul 2018 09:11)

  # Link komentara

 48. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 06. jul 2018 22:38)——————-> Па бојим се да си ти. Свето римско царство је де јуре укини тек Наполеон, 100 година касније
  (А. Петров, 7. jul 2018 09:10)

  # Link komentara

 49. BRAVO!... ODLIČAN I POUČAN CLANAK IZ NACIONALNE ISTORIJE!.. jel vidite ksko se moze i bez starleta, mafijaša, ubistava, nesreca, političara-lopova, i drugih raznoraznih plitkomozgovnih TRIVIJA!?... samo dve ispravke... veliki fortifikator Beograda kakvim ga u smislu Kalemegdana danas poznajemo, Nikola Doksat, nosio je plemićko prezime De MOREZ, ne de Moret...streljan je na mestu današnjeg parka na Topličinom vencu.... i još, pored Damat Ali pašinog turbeta na kalemegdanskom Gornjem gradu, postoji i još jedno na uglu Višnjićeve ulice i Zmaja od Nočaja u dnu Akademskog parka.. oba su obnovljena pre samo par godina uz velika sredstva države Republike Turske...
   (vladimir, 7. jul 2018 09:06)

  # Link komentara

 50. Па добро, ко је “потписник ових редова”?
  (А. Петров, 7. jul 2018 09:05)

  # Link komentara

 51. Dobar tekst.Nego,i ovde ima botova?
   (Kukač, 7. jul 2018 09:01)

  # Link komentara

 52. Hahaha... Ne mogu da verujem sa jos neko veruje u ovu pricu. Jos pre desetak godina je pronadjena potvrda o prodaji te bitke. Eugen ju je kupio zlatom otetog od osmanskog naroda.
  (Zeleznicar, 6. jul 2018 22:31)

  Znaci krive su kladionice! Ti se kladio na Turke?
  (posteni janjicar, 7. jul 2018 08:01)

  # Link komentara

 53. Jedino sto su moglu da ostave ime grada,,grad rata,, to bi mu i prilicilo i dan danas.
  (Lala, 7. jul 2018 07:53)

  # Link komentara

 54. Ово се јесте учило у школи. У то сам сигуран. Макар у време моје гимназије (1990-94). За основну школу се не сећам, а за генерације пре наше не знам, али лако је проверити. Сви наставни планови, програми и школски уџбеници из претходних деценија чувају се у Педагошком музеју. Та држава се називала Србијом само по имену и географској локацији. У њој су се примењивали немачки закони, немачки и латински језик. Званична црква је била католичка и радило се на њеном потпуном потискивању православне. Српском становништву није било дозвољено да живи у Београду. Могло је да обитава једино по селима, обрађује земљу, плаћа феудалну ренту и даје помоћне војне јединице, док су главне јединице и командну структуру чинили Немци и други њима лојални католици са запада. Срећа је наша што се та држава није одржала дуже од неколико деценија, јер да јесте, у њој бисмо били асимиловани. Изменили би нам свест и успоставили нову из које не би могли да настану ослободилачки покрети из 19. века, ни национално уједињење остварено у прве две деценије двадесетог века. Већина људи не уочава (јер је процесе дугог трајања теже препознати као такве, за оне који живе само у једној од њихових фаза) да смо ми опстали као народ, сачували веру и идентитет, највише зато што смо живели у пограничној зони два царства. Па су и једни и други наизменично морали да нам чине уступке (дају повластице), да би нас привукли да служимо њиховој страни. Да смо остали у дубини, притисак би био јачи. Самим тим и асимилација.
  (Pantagruel, 7. jul 2018 07:52)

  # Link komentara

 55. Znaci li ovo da ce se i nas sadasnji vodja ugusiti jer ako se to ne desi tesko ce nas obasjati sunce?!
   (Nada umire poslednja, 7. jul 2018 07:50)

  # Link komentara

 56. Interesantan tekst.E sad:da li je u stanju Srpska istorografija,uz pomoć izvora sa svih strana,da približno utvrdi u kojoj meri i broju su ucestvovali,u svim tim bitkama,Srbi.Bilo je njih hriscana(katolika i pravoslavaca) i muslimana.Sama bitka ili ratovi,od pre turskog doba pa do danas,vodjeni su za pravljenje granica država.Srbi su ostali i ranije i u toku turskog vremena i kasnije podeljeni po veri.Nisu imali sreće da se iznutra organizuju i naprave državu.Podavanje zavojevacima je opšta karakteristika Srba.Uz zavojevače primana je i vera i zato danas imamo to sto imamo.Vera je bila jača karakteristika od pripadnosti plemenu i jeziku,kasnije narodu,i iskoristili su je zavojevaci da na svoju stranu privuku delove Srba i zavade ih po veri.Iskra osvešćivanja je nastala u jugoslovenskoj ideji,ali to je bila zabluda,jer je ta ideja prakticno verifikovala interese drugih.Da je razvijena srpska umesto jugoslovenske,i slobodno i demokratski da je vodjena,danas bi se drugačije poznavala istorija a i sve bi ,po srbe(nezavisno koje vere)bilo bolje i drugačije.No,nije postojala ta prosevetiteljska svest pa su razvijene ideje mržnje međju istim etnosom,a po verskom osnovu.Jedini pravi tumač svega je Emir Kusturica.On to radi i transparentno i samosvesno i istorijski tacno.Bez razvijanja mržnje a sa dozom sete koja budi nadu kod svih trezvenih ljudi.Napadaju ga?Pogodite ko.
  (Djed Gavrilo, 7. jul 2018 07:47)

  # Link komentara

 57. Posle cuvene bitke za Beograd, papa je naredio da se po prvinput u podne oglase zvona zbog velike pobedenhriscana. Od tada, pa do danas, ostala je tradicija da se oglasavaju zvona u podne sirom hriscanskog sveta.
  Eto, setite se negde u inostranstvu kad cujete podnevna zvona, da zvone za vas vecni predivni grad! ( I ne unistavajmo ga!!)
  (Lazar, 7. jul 2018 07:46)

  # Link komentara

 58. Svi ti brojevi se pisu po potrebi, i Beogradska bitka i Lenjingradska, i Srebrenica i Jasenovac i Jadovno i td. od 12 ljudi do dvadeset miliona. Sve po potrebi!
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 7. jul 2018 07:45)

  # Link komentara

 59. @asdgf - a ti si bezao sa casova istorije?
   (g., 7. jul 2018 07:37)

  # Link komentara

 60. Vajz na cemu si ti?!
   (lako je tuđim k* gloginje mlatiti, 7. jul 2018 07:33)

  # Link komentara

 61. @Vajz - Kako mislis neko drugi ziveo tu? Mi, Srbi, smo tu ziveli i borili se na strani Eugena Savojskog, u Frajkoru tj dobrovoljackim odredima. Da si citao Crnjanskog, znao bi....
  Izmedju Kosova i Prvog srpskog ustanka, bogata je istorija, ali to se ne uci u skoli.
   (g., 7. jul 2018 07:32)

  # Link komentara

 62. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (asdgf, 6. jul 2018 22:38
  svi austriski carevi(Habsburgovci) do Napoleona nosili su i tituli "car Austrije i svetog rimskog carstva. Tek je svojim osvajanjem Austrougarske i zenidbom sa cerkom Franza II/I Habsburga tu titulu preuzeo Napoleon. Prosto je to bila cena Napoleonove pobede. Zato je u tom trenutku Franz II prestao da bude II i postao Franz I jer je on prvi koji je postao car SAMO Austrije bez titule svetog rimskog carstva. A to je bilo 1804 - nekih 87 godina nakon hriscanskog osvajanja Beograda.
  (simon, 7. jul 2018 07:24)

  # Link komentara

 63. zašto Eugen Savojski nema spomenik u Beogradu, ha Srbi?
   (Maximir, 7. jul 2018 07:22)

  # Link komentara

 64. ovaj sto ce da se ugusi od smrada,jel ima neku ideju kako da se đubri a da ne smrdi
   (jazAbdin, 7. jul 2018 07:10)

  # Link komentara

 65. dalju istoriju treba uzeti sa rezervom...
  pola tačno - pola dodato.
  pa,kome šta odgovara.
  (plazoje, 7. jul 2018 07:01)

  # Link komentara

 66. Crkva na Tekijama pored Petrovaradina koja je polu katolička polu turska je svedok tog vremena.Tu se svake godine odigrava "snežna gospa".Inače u to vreme je jedino kad je Srbija napredovala.Sve pre i posle je bilo laž,otimanje,krv.
   (dragan, 7. jul 2018 06:55)

  # Link komentara

 67. Lep tekst.
  I interesantna reklama za roman epske fantastike Kal juga.
   (Bojan, 7. jul 2018 06:50)

  # Link komentara

 68. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 06. jul 2018 22:38)

  Ne znam ko je lud, ali znam ko pokazuje elementarno nepoznavanje istorije. Malo knjigu u šake, malo gugl, malo razgovor sa ljudima, pa će da ti se razjasni Sveto rimsko carstvo 1717. Spojler alert - bilo ga je i u 19-om veku.
  (Lorimer, 7. jul 2018 06:36)

  # Link komentara

 69. Samo istine radi, nije prešao u kontranapad kod Petrovaradina, već je sneg te zore samo ubrzao krah iznenadjenih Turaka koje su uhvatili na spavanju. Brdo na kome su sekli lance koji su spajali kamile oko čadora velikog vezira danas se zove Vezirac i na njemu je mermerni krst koji je podignut čini mi se početkom 20. veka. Beograd... platio je izdaju i noćno otključavanje kapija, što naravno ne umanjuje veličanstvenu pobedu, naprotiv! Takodje, rasturio je Turke i kod Sente, u igri mačke i miša koja je trajala nedeljama. I još ima njegovih bitaka... fascinantan vojskovodja. Živeo je u Belvederu, Beč, bez potomstva (navodno, "topli brat", ili LBGT današnjim eufemizmom). Hvala B92, nauka, kultura, umetnost, ako može više toga biću zahvalan (bez smanjivanja broja vesti koje vam daju "gledanost", naravno)
  (Belvedere, 7. jul 2018 06:27)

  # Link komentara

 70. Inace, 1717. je Eugen Savojski odseo u kafani "Beli medved" u Zemunu, cime se ona belezi kao najstarija kuca u Beigradu koja i dan danas postoji, samo sto je ruinirana i necuvana. Umesto da se bavimo prezeracijom spomenika kulture, mi ih pustamo da se dave u grafitima. Zemun nije sto je nekad bio.
  (cofi95, 7. jul 2018 06:21)

  # Link komentara

 71. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 6. jul 2018 22:38)
  ---…--

  Niko ovde nije lud, nego neko nije ucio istoriju, a da jeste, znao bi da je Sveto rimsko carstvo formalno rasformirano 1806. godine, nakon otprilike 1000 godina postojanja (smatra se da je Karlo Veliki osnivac).
  (Charlemagne, 7. jul 2018 05:05)

  # Link komentara

 72. Ne mogu da verujem da su se za ovaj tekst uhvatili botovi sendvičari. Znak da su skroz pukli.
  (eeee svašta, 7. jul 2018 04:23)

  # Link komentara

 73. "Tog 15. avgusta 1717. godine, za zalaskom sunca gasile su se i poslednje nade pripadnika snaga Svetog rimskog carstva, da mogu živi dočekati jutro "...onda nadiru austrijanci pa turci... ko je bio u tvrdjavi tada? izgleda da sam previse umoran... beograd ima istoriju dublju i siru od pola evrope...
   (buzdovan kraljevica marka, 7. jul 2018 03:31)

  # Link komentara

 74. fascinantno je da smo uopste opstali sa tim nekim kao nasim identitetom.. ko zna kakav smo mi miks svega i svacega..
  (Vajz, 06. jul 2018
  Pa vecina Srba se sklanjala ...np moji preci su živeli između Kragujevca i Gornjeg Milanovca u bukvalno zabiti gde ih ni Turci nisu mogli nadju..i sad kad skrene sa glavnog puta ima da vozis 10 km kroz šumu do njihove stare kuce...Turci su retko išli van glavnih puteva i gradova jer su se plašili hajduka ..čak i Nemci u drugom svetskom ratu nisi nikad imali potpunu kontrolu ..samo glavne puteve i gradove..to je jednostavno nemoguće.
   (Nikola, 7. jul 2018 03:12)

  # Link komentara

 75. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 6. jul 2018 22:38)

  Ti. U stvari, nisi lud, nego ti nedostaje obrazovanja, a i ineligencije (i pristojnosti), da iskoristiš tu plastiku od tastature po kojoj lupaš, i proveriš internet, eto, recimo Vikipediju:

  [link]
  (Boro, 7. jul 2018 03:06)

  # Link komentara

 76. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 06. jul 2018 22:38)
  Nije to anticki Rim. Sveto rimsko carstvo je postojalo negde do pocetka 19.veka, osnovu su cinile Italija i Nemacka, pa su dodate Ceska, Holandija...Trajalo je skoro 900 godina.
   (Pera Magic Mitic, 7. jul 2018 02:42)

  # Link komentara

 77. Након ове победе Еугена Савојског, Београд је једно кратко време носио назив Принц Еуген Штадт (Prince Eugene Stadt).
  (cinjenice i nista vise.., 7. jul 2018 02:04)

  # Link komentara

 78. Vidim mnogo oduševljenih, iznenadjenih..ko vam je kriv kad ste..takvi.

  I imate net danas svi, vikipediju pa navali.Ima svašta tamo.

  i opet ste isti kao u titoizmu. Šta vam neko servira, to čitate, slušate, gledate.pokrenite se malo.
  vi ste masa. Vi znate samo za A1 na albumu, ipak, album je i B strana, gde ima često još lepših pesama. Ali to je valjda tako. Masa nek se talasa.
  Da nije vas ne bi bilo tita,miloševića..nabrajaj dalje. Vi ste im meta, tjs vaši možčići.
  (masa i pokvarena elita-današnja stvarnost, 7. jul 2018 01:56)

  # Link komentara

 79. Истакао бих и да су патрилинеарни (праволинијски мушки) преци Еугена Савојског, премда је он био војсковођа аустријског цара, по етничкој припадности били Италијани, чувена племићка династија "Savoia", из чије је лозе био и чувени српски зет, италијански краљ Виторио Емануеле III. Не треба никад заборавити дуг српског народа Аустријанцима и Италијанима (заправо, Млечанима, али то му опет дођу Италијани) у тим страшним временима када су нас сви други западни народи терали од себе док смо их преклињали да нас заштите од османског терора.

  @(Никола87, 6. jul 2018 22:56)


  Austrijanci svakako da ne, oni su ratovali samo za svoje interese, ali Italijani su pomagali, italijanske jedinice su spašavale srpske civile od genocida i u NDH, a branili su i srpske crkve i narod za vreme pogroma na KosMetu 17. marta, pomagali su i u I svetskom ratu, zaista su interesantne te njihove diskretne simpatije ka Srbima ili šta god da je upitanju.
  (Hammer, 7. jul 2018 01:53)

  # Link komentara

 80. "Istog onog koji i dan danas počiva u jedinom sačuvanom turbetu na Kalemegdanu"

  ...ako se misli samo na kalemegdan, ok...
  ...inace kod prirodno-matematickog fakulteta postoji turbe sejh mustafe...
  (kraja, 7. jul 2018 01:46)

  # Link komentara

 81. Clanak spominje " spas rimskoga carstva" haha koje rimsko carstvo u to doba ljudi dragi
  (ventura, 7. jul 2018 01:45)

  # Link komentara

 82. @
  Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 6. jul 2018 22:38)

  Sveto rimsko carstvo nemačke nacije osnovao je Oton I 2.2.962.godine, zabeležen i datum, i postojalo je do 1806.godine kada ga je ukinuo Franc II Habzburg Loren, radi lakše odbrane on Napoleona, što se pokazalo kao greška u praksi.

  Kraljevina Srbija (1700-1739) je istina bila jako malo zastupljena u školskom gradivu iz istorije do pre 10tak godina, ja je ne pamtim kao deo gradiva ni u srednjoj školi. A zanimljivo je to da su upravo Austrijanci u tom periodu puno toga uradili što je utemeljilo neki budući period. Ono što je danas sačuvano na Kalemegdanu potiče najvećim delom iz tog perioda, ne sve, ali većina utvrdjenja da. Mada su i Turci imali uredne deftere, prvi sveobuhvatan popis uradili su Austrijanci u ovom periodu, koji su pokazali katastrofalne demografske posledice prethodnog Velikog bečkog rata. Krajevi gde su se vodile najveće ratne operacije i kretale vojske ostali su skoro pusti, recimo valjevski, jagodinski, dobrim delom šabački...
  (Avanturista, 7. jul 2018 01:43)

  # Link komentara

 83. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf)

  Ti očigledno.

  [link]
  (Knjige u šake..., 7. jul 2018 01:23)

  # Link komentara

 84. jos jedna laz "nebeskog naroda" bla bla bla
   (Republika Sandzak, 7. jul 2018 01:20)

  # Link komentara

 85. Populacija, odnosno prvi popis Srbije je iznosio-
  14 000 stanovnika!
  Nakon sistematskog Srbije naseljavanja je pri kraju prve uprave Habsburga popis narastao na oko 100 000 stanovnika.
  Moderna Srbija je projekat Austrije i nema nikakve veze sa onom srednjevekovnom. Zato se istorija izmedju 1389 i 1804 u nasim skolama ne uci...
  (ivan, 7. jul 2018 00:58)

  # Link komentara

 86. Eh.. ovo je ključ, ove bitke, koje su vas spasili Turskog terora. Problem je što nikada Turska i njen islamski fundamentalizam nije odustao od islamizacije Evrope, a pogotovo Balkana, kao kapije Evrope. Kakav ruski utjecaj, američki, itd, jedino Turci smatraju da je ovo njihov amanet, i prva sljedeća prilika, opet će njihove horde harati balkanom.
  Em imaju "domaće" snage, em jedini kršćani koji su im se suprostavljali i koji trebaju dočekati taj udar, i sami su oslabljeni međusobnim ratovima i nepovjerenjem, slabeći svakog dana sve više, dok je druga strana sve jača i agresivnija.
  Slabo stojimo na kladionici povijesti, to je sigurno...
  (Ante, 7. jul 2018 00:51)

  # Link komentara

 87. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  (asdgf, 06. ju
  Očigledno ti.
   (Halo Bing..., 7. jul 2018 00:51)

  # Link komentara

 88. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (asdgf, 6. jul 2018 22:38)

  Nisi ti ucio istoriju u skoli. Nemas ni predstavu o cemu je rec, ali misljenje, naravno, imas. Ti si primer svega sto danas ne valja.
  (bez stida, 7. jul 2018 00:51)

  # Link komentara

 89. I još jedna interesantna stvar vezana za bitku za Beograd iz XVIII veka - jedno selo u Belgiji je tome u čast promenilo ime u "Belgrad", sada je ono predgradje grada Mamuta.
  (T2, 7. jul 2018 00:50)

  # Link komentara

 90. Meni je još fascinantnija priča o pobedi u Beogradu tri veka ranije, kada je Sibinjanin Janko (Janoš Hunjadi) pobedio Turke i u slavu te pobede papa je naredio da u podne zvone zvona na crkvama. Tako da katiličke i protestantske crkve i dan-danas obeležavaju tu pobedu.
  (T, 7. jul 2018 00:46)

  # Link komentara

 91. U mestu gde je kasnije izgradjena kapela Mira u Karlovcima prvi put su suprostavljene strane sedele za okruglim stolom a svaka delegacija je imala ulaz za sebe.
   (donkey kong, 7. jul 2018 00:36)

  # Link komentara

 92. hahaha. ko ovo vjeruje, nek ode na psihjatriju ... srbija je ubijek bila pod turskom i sa turskom ... srpkinje su radajle i odgajale turske sultane ... ne lazite, kukavice jedne...
  (Sandzaklija, 7. jul 2018 00:35)

  # Link komentara

 93. КАКАВ ТЕКСТ! ??
  (бартендер, 7. jul 2018 00:30)

  # Link komentara

 94. Koliko znamo a i iz ovog teksta se da zakljuciti da je Beograd bio naš samo u zadnjih 200 godina .
  Poznato je da kada su Turci osvojili Beograd 1521 godine tad isterali ugare tj madjare iz Beograda a ne srbe.
  A i iz istorije se zna da je bio u rukama Vizantije pa Ugarske pa Bugara i td sve do turaka i na kraju srba.
  Pa i ime Beograd su mu dali Bugari a ne mi.
  Ako ostanemo jos koji vek tu onda mozemo reci da je najvise nas a do sad ne bih bas rekao ili mi istoriju ucimo kako nam odgovara.
   (Bole, 7. jul 2018 00:25)

  # Link komentara

 95. Pazi botovi lajkuju ovu vest i šteluju kako njima odgovara?!
  (sah 88, 7. jul 2018 00:18)

  # Link komentara

 96. Ima ratna pesma o toj bitci, odličan tekst, hvala vam.
   (Delije Čikago, 7. jul 2018 00:13)

  # Link komentara

 97. Zanimljivo je da je posle Pozarevackog mira stvorena i habzburska Kraljevina Severna Bosna, obuhvativsi tako Posavinu i danasnju Semberiju, a koja je isto tako potrajala do Beogradskog mira 1739.
   (VAR, 6. jul 2018 23:54)

  # Link komentara

 98. Auuu kakav tekst, bravo
   (cobane,vrati se..., 6. jul 2018 23:50)

  # Link komentara

 99. Hvala za ovaj tekst.
   (666, 6. jul 2018 23:44)

  # Link komentara

 100. Више оваквих текстова. Било би корисно и да наведете извор.
   (Владан Гавриловић, 6. jul 2018 23:27)

  # Link komentara

 101. Kraljevina Srbija od 1718-1740. Nisam to znao, i ne sećam se da su nas ikada o tome učili u školi.
   (NikNik, 6. jul 2018 23:25)

  # Link komentara

 102. Nije to nila nikakva srpska država u 18 veku već austrijska pokrajina. Mnogo veći greh u izučavanju naše istorije je što se uopšte ne uči u školama srpska istorija pre nemanjića.
   (Milan, 6. jul 2018 23:13)

  # Link komentara

 103. zanimljiv tekst
   (bole ns, 6. jul 2018 23:12)

  # Link komentara

 104. i mi ćemo da se ugušimo od smrada
  (paja, 6. jul 2018 23:06)

  # Link komentara

 105. Dok ovo ne potvrde Vučić i Vulin, ja vam ništa ne verujem!
   (ADVOKAT, 6. jul 2018 23:06)

  # Link komentara

 106. Lepa prica
   (nekonesto, 6. jul 2018 23:06)

  # Link komentara

 107. Dobar tekst...
   (Rozenkranc, 6. jul 2018 22:58)

  # Link komentara

 108. Fascinantan tekst.. Fascinantno je ustvari poimanje vremena od strane ljudskog mozga.. Kao neko ko gazi 40, koje su prosle kao jedna sekunda.. ovaj tekst govori o dogadjaju koji je jako, jako blizu.. Drugi svetski rat je bio juce, Prvi prekljuce, bombardovanje danas.. Fascinantno je kako je relativno nedavno Beograd bio vetrometina veca nego danas.. Fascinantno je busanje da je Srbija vecna od nastanka sveta.. Fascinantno je i kako nam mozgovi prihvataju da je danasnji trenutak vecit, a ne vidimo kako se sve brzo menja ispred nasih ociju.. Pogledajte samo snimke od pre 10 godina, sebe, okoline.. I ovo o cemu se zamajavamo danas.. i ovaj SNS i svi pre njih, i nakon njih, sve je to jako privremeno i kratko, krace no sto traje mehur od sapunice.. I mi svi smo samo delic tog vremena.. umesto da ga koristimo kvalitetno, budemo svedoci jedne epohe kada smo vec dobili sansu rodjenjem..mi se nazalost bavimo drugim stvarima.. i ko zna sta je sve ispred nas.. vidim neku jaku tehnologiju, svemirska putovanja, nauka u punom sjaju.. to je vec sanasnjost.. a mi sve vise zabagrevamo :/
  Odavno me nesto nije inspirisalo na razmisljanje kao ovaj tekst, kada su neki drugi ljudi ziveli na ovim prostorima a mi tu kao satro neki nebeski narod.. fascinantno je da smo uopste opstali sa tim nekim kao nasim identitetom.. ko zna kakav smo mi miks svega i svacega..
   (Vajz, 6. jul 2018 22:58)

  # Link komentara

 109. Kakav tekst, prosto za ne poverovatu, BRAVO! E sad jel bolje pročitati ovo i uživati, ili nam nametnute vesti ( koje ja ne čitam ) o nekim nebitnim likovima iz nekoga rijalitija?
  (sah 88, 6. jul 2018 22:57)

  # Link komentara

 110. Истакао бих и да су патрилинеарни (праволинијски мушки) преци Еугена Савојског, премда је он био војсковођа аустријског цара, по етничкој припадности били Италијани, чувена племићка династија "Savoia", из чије је лозе био и чувени српски зет, италијански краљ Виторио Емануеле III. Не треба никад заборавити дуг српског народа Аустријанцима и Италијанима (заправо, Млечанима, али то му опет дођу Италијани) у тим страшним временима када су нас сви други западни народи терали од себе док смо их преклињали да нас заштите од османског терора.
  (Никола87, 6. jul 2018 22:56)

  # Link komentara

 111. Lepo
  (Malo istorije, 6. jul 2018 22:53)

  # Link komentara

 112. Mijazma nije teska zarazna bolest koja isparava iz vode. To je bilo samo shvatanje toga kako se prenose bolesti u vremenu kada ljudi nisu znali za viruse i bakterije, pa su verovali da se zarazne bolesti prenose "losim vazduhom"
  (Nenad, 6. jul 2018 22:49)

  # Link komentara

 113. za sta su oni ratovali...da bi Milosevic, Tadic i Vucic sve prodali ! Sve !!!
   (Majmunska posla, 6. jul 2018 22:44)

  # Link komentara

 114. Auuuu.... strong story!
   (blokovi, 6. jul 2018 22:39)

  # Link komentara

 115. Sveto rimsko carstvo 1717 godine??? Ko je ovde lud?
   (asdgf, 6. jul 2018 22:38)

  # Link komentara

 116. Mijazma (nijazma) nije bolest, u to vreme se verovalo da se bolesti sire mijazmom koja nastaje usled stetnih isparenja (mocvare, djubrista,...). Nije se znalo za za mikroorganizme.
   (Milan, 6. jul 2018 22:36)

  # Link komentara

 117. Ovo se nije učilo ni u osnovnoj školi, ni u 9 i 10 razredu, a naravno ni u 3 tj. 4-om. Mi smo dominantno ućili drugi Svetski rat.
  (1971, 6. jul 2018 22:31)

  # Link komentara

 118. Hahaha... Ne mogu da verujem sa jos neko veruje u ovu pricu. Jos pre desetak godina je pronadjena potvrda o prodaji te bitke. Eugen ju je kupio zlatom otetog od osmanskog naroda.
   (Zeleznicar, 6. jul 2018 22:31)

  # Link komentara

 119. I jedna od najlepših i najpopularnijih starih pesama u Nemačkoj je pesma o Princ Eugenivoj bitci za Beograd. Predivno remek delo.
  (Saša, 6. jul 2018 22:27)

  # Link komentara

 120. Sjajan tekst. Hvala!
  Kada procitam ovako nesto, iskreno osecam sramotu jer toliko malo znam o gradu u kom sam odrastao i proveo veci deo svog zivota.
   (Domacin, 6. jul 2018 22:26)

  # Link komentara

 121. У бици су учестовали и српски шајкаши на хришћанској страни. Слава им и хвала!
  (Истина, 6. jul 2018 22:24)

  # Link komentara

 122. Zaista lep članak! Dragi/e urednici/ce, više ovakvih članaka a manje gluposti. Ne zaglupljujte čitaoce, već ih obrazujte; dopunite im znanja.
  Hvala unapred!
   (Krle, 6. jul 2018 22:21)

  # Link komentara

 123. Nesnosne vrućine, nevreme, oluja, magla... mora da je harp bio i tada, ili čak globalno zagrevanje..
  (nemanaja, 6. jul 2018 22:15)

  # Link komentara

 124. vau... ekstra
   (ja, 6. jul 2018 22:14)

  # Link komentara

 125. Kad je Eugen Savojski oslobodio Beograd to je bio cisti orijentalni osmanlisko-turski grad sa 297 dzamija a on je dao naredbu da se gornji deo zidina porusi (i ponovo dozida) jer je bio tipicno turski :(
   (Tutlo, 6. jul 2018 22:11)

  # Link komentara

 126. Odlican i zanimljiv tekst. Dajte vise ovakvih tekstova.
   (Sone, 6. jul 2018 22:05)

  # Link komentara

 127. Od pamtiveka se ratuje... kako se do sad nismo istrebili !?
  (Aleksandar, 6. jul 2018 22:05)

  # Link komentara

 128. Uživao. Odličan scenario za dobar istorijski film!
   (hm, 6. jul 2018 22:05)

  # Link komentara