- Komentari -

"Sateliti bi mogli da nas otkriju vanzemaljcima"

Dok jedan deo naučnika smatra da će ljudi vanzemaljce najlakše uočiti po satelitima i drugim telima koje bi morali da imaju oko svojih planeta, drugi odvraćaju od potrage tvrdeći da bi to upoznavanje moglo da bude previše opasno za čovečanstvo.

Izvor: SRNA
Pošaljite komentar
 1. @Pundit Kad ideš preko planine koliko ti treba vremena da stigneš na drugu stranu ? A koliko ti treba kad ideš tunelom kroz planinu? Najprostiji primer savijanja prostora i vremena. E sad, zamisli to isto, samo malo veće, mnooooogoooo veće od svega što možeš da zamisliš.
  (Ethan Hunt, 05. jul 2018 22:36)

  Ne mogu da verujem Šta, na oko, svestan čovek navodi za primer savijanja prostora i vremena.
  Svaka čast, zaista. Komentar ti je u konkurenciji za glupost godine.
   (ferdinand, 6. jul 2018 10:17)

  # Link komentara

 2. mili moji,imate kozmicki internet,poznate osnove kvantologije,i,i opet nista?
  (vanzemaljac, 6. jul 2018 00:00)

  # Link komentara

 3. pa vanzemaljci su zabava za odrasle sl.kao sto je deda-mraz za malu decu...a jedina razlika je u tome sto mala decica svake godine vide deda-mraza i donosi im poklone...a odrasli tu privilegiju nemaju,pa koriste mastu...cak se zna i kako izgledaju,otprilike su zelene boje,a ima i sivih,imaju veeeeelike glave sa krupnim ocima,tanke rukice i nogice,i jako su niski,a ima i visokih sve zavisi...a ima i onih koji su isti ko mi...ima raznih modela,samo ih jos niko nije video,e zato postoje SF filmovi,tamo ih ima kolko hoces i mozemo da ih vidimo,zato su mala decica bolja od nas odraslih i sretnija!i kako vremenom rastu skontaju da deda-mraz realno ne postoji,ali se ipak sa radoscu secaju belog cikice koji im je donosio poklone,odrasli imaju mnogo vecu mastu nego deca,naucno dokazano!i to neogranicenu!zato se i kaze "samo su svemir i ljudska glupost beskonacni"
  (tz, 5. jul 2018 09:01)

  To sto si napisao o vanzemaljcima mozes da preneses i na raznorazna bozanstva i Bogove.Zanimacija za zaludjenike.
  (Bolest, 5. jul 2018 23:03)

  # Link komentara

 4. @Smuleco pa i sad nas ništa ne pitaju. Uzmu tu i tamo po nekog za testiranje, eksperimente. USArmy tu i tamo pokupi neki krš od UFO letelice i iskoristi za nevidljivi i sl.
  Kad odeš u Zoo vrt prvi put, pa i svaki put, ti uvek zagledaš ta stvorenja i ispituješ njihovo ponašanje, pokrete itd. E pa tako i oni. Verovatno nas posmatraju i proučavaju pošto im verovatno ništa ne treba od nas. Vide da smo primitivni i skloni samouništenju...

  @Pundit Kad ideš preko planine koliko ti treba vremena da stigneš na drugu stranu ? A koliko ti treba kad ideš tunelom kroz planinu? Najprostiji primer savijanja prostora i vremena. E sad, zamisli to isto, samo malo veće, mnooooogoooo veće od svega što možeš da zamisliš.
  (Ethan Hunt, 5. jul 2018 22:36)

  # Link komentara

 5. CATAPA

  Ti misliš da vanzemaljci ne postoje! Veruješ da je postojanje istih religija. A verovatno ti je teorija velikog praska nešto najlogičnije.
  Baš me interesuje, kakva su tvoja shvatanja života, univerzuma i uopšte verovanja? Religiji nijednoj ne veruješ (što je ok, svako razumam bi sumnjao u neke stvari koje zvanična crkva propoveda).
  (dominus, 5. jul 2018 18:58)

  # Link komentara

 6. Skoro je bila na B92 vest o naucnom radu "Razresenje Fermijevog paradoksa" i u njemu je rec o novijim procenama svih faktora koji ulaze u tzv. Drejkovu jednacinu, koja je prostim pretpostavkama o brojnosti zvezda, broju planeta oko svake itd. zakljucila da je svemir krcat civilizacijama. Osnovna pretpostavka kod drejkolikih rezonovanja je da su svi faktori u toj jednacini sigurno poznati i fiksni, recimo 1%, 0.0001%, 100 milijardi itd. a u stvari trebalo bi sve faktore posmatrati kao slucajne nepoznate velicine sa nekom funkcijom raspodele. I jos zahtevati da se svi ti verovatni uslovi ZAJEDNO ISPUNE da bi se doslo do inteligentnog zivota. Medjutim preklapanje raspodela verovatnoca drasticno smanjuje ukupnu verovatnocu. 
  Ukratko, statisticka analiza Drejkovih faktora izlozena u radu, daje verovatnocu 53%–99.6% da smo sami u galaksiji i 39% - 85% da smo sami u celom osmotrivom Svemiru.
  (BSN, 05. jul 2018 11:54)

  Evo ga opet ovaj sa nekim brojkama i jednačinama koje nemaju nikakvo suštinsko značenje.
  Verovatnoća da smo sami je 100%
  Verovatnoća da nismo sami je 100%
  To mu tako nekako dođe sa ovim zamlaćivanjem.
   (ferdinand, 5. jul 2018 18:57)

  # Link komentara

 7. Imajuću u vidu razmere svemira, onaj koji tvrdi da vanzemaljci ne postoje liči na stanovnika nekog malog ostrva koji tvrdi da ne postoji život van njegovog ostrva.
   (bora, 5. jul 2018 18:44)

  # Link komentara

 8. Dok ne budemo značajno jači i dok značajno više ne budemo razumeli svemir, trebalo bi da se za svaki sličaj što više krijemo.
  (EU Citizen, 5. jul 2018 15:03)
  Kako iz tebe izbija fašizam, čak i jače na ovim "neutralnim" temama.
  (CATAPA, 5. jul 2018 16:59)

  # Link komentara

 9. @Vanzemaljac
  Lepo je što admini ovog portala blagonaklono gledaju na flert odgovore pa ih objave, loše je što retki moj komentar kapiraju kao šalu, poput tebe. :) Elem, zamisli crkvu koja je u nuždi da objasni da li je Bog vanzemaljce stvorio po svom liku kao i nas... pa šou program. ;)
  (Vanzemljakinja, 5. jul 2018 12:45)

  Што је некада био стид, сада је понос, а све под паролом шале. Но пошто црква не гледа благонаклоно на ту врсту простаклука, отуда и напади на њу. Разумљиво.
  Елем, црква се никада није бавила ванземаљцима, већ спасењу људског рода и нема шта да се напреже објашњавајући непотребне и залудне ствари.тог типа.
  (петар, 5. jul 2018 15:12)

  # Link komentara

 10. Vanzemaljci koji imaju tehnologiju letenja kroz kosmos ogromnim brzinama ili kroz crvotocine, savijanje prostora i vremena...
  (Ethan Hunt, 5. jul 2018 11:46)
  Kakvo bre "savijanje vremena", ko vam je takvu glupost usadio u mozak? Vreme je apstrakcija koja postoji jedino u ljudskom mozgu, čak ni u životinjskom iako je iz životinjskog evoluiralo.
  Kako misliš da "savijaš apstrakt"? Ko ti kaže da možda nije već savijen?

  Izgleda, dok se ne shvati da je vreme izmišljotina, neće moći da se shvati da su izmišljotina ni oni koji "umeju da ga savijaju".

  Interesantno je da se glupost bolje primi i duže opstaje od pameti. Što veća glupost, to bolje.
  (Pundit, 5. jul 2018 15:12)

  # Link komentara

 11. Dok ne budemo značajno jači i dok značajno više ne budemo razumeli svemir, trebalo bi da se za svaki sličaj što više krijemo. Nema nikakve garancije da će neka druga inteligencija biti prijateljski nastrojena, a ulog je toliki, sama naša egzistencija, da se, bez obzira što šanse nisu velike da negde u blizini postoji neka druga intelignenta vrsta (iako su skoro stoprocentne da negde neka postoji) uopšte ne isplati bilo šta rizikovati.
   (EU Citizen, 5. jul 2018 15:03)

  # Link komentara

 12. @Ethan Hunt; @NoName: "Patern" ineligentnog života je nadmoć..nadmoć nad inferiornima, u smislu intelekta, i nivoa tehnološkog razvoja. Kao takvi, eventualnim vanzemaljskim posetiocima, na višem nivou razvoja(a svakako bi bili, ako bi nas posetili), bili bismo smetnja u provođenju kakvog god nauma, zbog koga su došli. Eliminacijom, ili "kroćenjem" Zemljana, bi uklonili eventualno ometanje, od strane istih, i sproveli "plan posete". Hoću da kažem, ne bi ovde došli slučajno, već sa nekim planom, ciljem, koji opravdava sredstvo. Ne bi nas pitali ni za šta, to je sigurno.
   (Smuleco, 5. jul 2018 14:49)

  # Link komentara

 13. Eh, da, a Zemlja je ravna!
   (Ethan Hunt, 5. jul 2018 14:36)

  # Link komentara

 14. Vanzemaljci su prosto religija, uglavnom varijanta hrišćanskih anđela i demona. Um koji je preoblikovan, kontaminiran religijom jednako lako može da prihvati bez dokaza i postojanje vanzemaljaca. Uostalom, sveci i vanzemaljci koriste isti mehanizam da se "ukazuju" samo onima koji u njih veruju.
  Može da se dogodi da jednoga dana spaljuju one koji ne veruju u vanzemaljce. Ne treba potceniti moć budala kada postanu većina.
  (CATAPA, 5. jul 2018 14:24)

  # Link komentara

 15. Neka su dobrodosli
   (nislija, 5. jul 2018 13:46)

  # Link komentara

 16. Moze li mi neko objasniti ovu recenicu: "Najnovije procene astronoma govore da je 80% verovatnoce da smo sami u svemiru." Kako su izracunali to? Licno mislim da je svemir prepun zivota, ili bar da ga ima sporadicno. Voleo bih da buduce misije otkriju zivot u nasem solarnom sistemu ( Evropa ili Encelad) jer bi onda to promenilo perspektivu iz koje se gleda na vanzemaljski zivot.
   (Kobster, 5. jul 2018 13:16)

  # Link komentara

 17. @Smuleco

  Lose ti je poredjenje.
  To vreme je bilo vreme vrlo tupavih ljudi. Doduse, ni danasnje vreme nije mnogo bolje. Ali, kada tehnoloski toliko napredujes, kapitalizam, osvajanja i ostala sranja koja danas postoje, padaju u vodu. Tehnologija koju oni imaju, a hiljadama godina je naprednija, moguce je stvarati osnovne elemente, pa cak i kompleksne, ni iz cega. Jer su svi elementi bazirani na energiji. Kontrolom energije je moguce stvoriti svasta.
   (NoName, 5. jul 2018 13:08)

  # Link komentara

 18. Meni bi to bilo super. Ionako se na ovoj planeti nista ne menja. Jedno te isto vec zanjih nekoliko hiljada godina. Hleba i igara i robovlasnicko drustvo.
   (NoName, 5. jul 2018 13:05)

  # Link komentara

 19. @Vanzemaljac
  Lepo je što admini ovog portala blagonaklono gledaju na flert odgovore pa ih objave, loše je što retki moj komentar kapiraju kao šalu, poput tebe. :) Elem, zamisli crkvu koja je u nuždi da objasni da li je Bog vanzemaljce stvorio po svom liku kao i nas... pa šou program. ;)
  (Vanzemljakinja, 5. jul 2018 12:45)

  # Link komentara

 20. Uništiće nas Vučićevi prodani sateliti.
  (Jaaao gde mi živimo, 5. jul 2018 12:21)

  # Link komentara

 21. šta ako vanzemaljci ne poznaju kategorije poput 1, O ?
  šta ako kod njih "ništa" ne postoji kao pojam ?
  matematičari i fizičari u tom slučaju ispadaju potpuno beskorisni iako su nama 90% našeg života!
   (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 5. jul 2018 12:05)

  # Link komentara

 22. Skoro je bila na B92 vest o naucnom radu "Razresenje Fermijevog paradoksa" i u njemu je rec o novijim procenama svih faktora koji ulaze u tzv. Drejkovu jednacinu, koja je prostim pretpostavkama o brojnosti zvezda, broju planeta oko svake itd. zakljucila da je svemir krcat civilizacijama. Osnovna pretpostavka kod drejkolikih rezonovanja je da su svi faktori u toj jednacini sigurno poznati i fiksni, recimo 1%, 0.0001%, 100 milijardi itd. a u stvari trebalo bi sve faktore posmatrati kao slucajne nepoznate velicine sa nekom funkcijom raspodele. I jos zahtevati da se svi ti verovatni uslovi ZAJEDNO ISPUNE da bi se doslo do inteligentnog zivota. Medjutim preklapanje raspodela verovatnoca drasticno smanjuje ukupnu verovatnocu.
  Ukratko, statisticka analiza Drejkovih faktora izlozena u radu, daje verovatnocu 53%–99.6% da smo sami u galaksiji i 39% - 85% da smo sami u celom osmotrivom Svemiru.
   (BSN, 5. jul 2018 11:54)

  # Link komentara

 23. @smuleco konkvistadori su bili gladni zlata, pljačke. A i nisu bili nešto napredniji osim to malo barut ih pušaka i otpornosti na viruse...
  Vanzemaljci koji imaju tehnologiju letenja kroz kosmos ogromnim brzinama ili kroz crvotocine, savijanje prostora i vremena... Imali bi I znanje za proizvodnju potrebne hrane. Mi čak razmišljamo da počnemo praviti "brašno" od insekata i drugih biljaka u budućnosti.
  Nama je za sada najveći problem energija, jer fosilnih goriva nestaje. Moraćemo na vetar, struju, vodu, pa i solarne elektrane u orbiti planete. Nuklearna energija je još uvek aktuelna ali ne baš najbezbednija. Fukushima, primer.
   (Ethan Hunt, 5. jul 2018 11:46)

  # Link komentara

 24. @ Vanzemljakinja
  nista od toga,zaboravi,jedino sto mogu uciniti za tebe,da te istresem iz gaca;)
  (vanzemaljac, 5. jul 2018 10:40)

  # Link komentara

 25. Ja bih baš volela da se pojave i razbiju ovu učmalost i monotoniju, malo nas istresu iz gaća. Crkva odlepi, političari se pogube, nastane opšta pometnja i tako to. :)
  (Vanzemljakinja, 5. jul 2018 10:05)

  # Link komentara

 26. muka mi vise od ovakvih lupetanja i lazi,teska muka!
  (vanzemaljci ovo,ono, 5. jul 2018 10:00)

  # Link komentara

 27. Inteligentan život, kada naiđe na onaj manje inteligentan, ili na nižem nivou tehnološkog razvoja, UVEK ima tendenciju da ga porobi, iskoristi ili "interesno" istrebi, jer ga ne smatra vrednim, niti ravnopravnim. Setimo se konkvistadora, kada su stigli na tlo Amerike, šta su uradili..bilo bi slično i sa nekim "vanzemaljskim konkvistadorima", u odnosu na nas, Zemljane. Zato je i bolje da ostanemo tu gde jesmo, u našem minijaturnom hermetičkom svetu, i da ne čačkamo mečku.. bolje je, da ne znaju, i nikada ne saznaju za nas.
   (Smuleco, 5. jul 2018 09:26)

  # Link komentara

 28. zašto se ne ide na antartik zbog čega je zabranjena zona leta tamo razlog postoji itd.
  (milano, 05. jul 2018 01:30)

  Na Antarktik se ide, ne pricaj svasta, a zasto se ne leti preko njega - ako savladas strah i pogledas globus, videces da nijedna avio linija izmedju svetskih metropola ne zahteva prelet preko juznog pola, a preleti preko Antarktika se izbegavaju zbog ETOPS pravila o bezbednosti leta. Prema tom pravilu, avion na svojoj putanji mora da bude u okviru 3 ili 5 sati leta sa jednim motorom od najblizeg pomocnog aerodroma, za slucaj da let mora da se prekine zbog otkaza motora, zdravstvenih problema i sl.
   (BSN, 5. jul 2018 09:22)

  # Link komentara

 29. "Pročitam ovaj komentar i onda shvatim koliko smo razliciti.Trebalo bi da uzmes malo knjige i da pročitas .Preporucujem ti neku oda Erika von Danekena"
  ***…**
  Nije da branim komentatora, ali i ti si nasao koga ces da preporucis coveku i odakle ces da se edukujes - belosvetskog prevaranta, koji je pre 10-ak godina javno priznao (i na neki nacin se izvinio) da je falsirao dokaze koje je "pronasao" na Andima i ostalim nalazistima...
  (Milos, 5. jul 2018 09:11)

  # Link komentara

 30. Toliko napredne civilizacije su svesne da je život blago i da ga ne treba uništavati, za razliku od nas koji uništimo sve čega se dohvatimo, što govori o tome koliko smo mi (ne)razvijeni. Pritom ih ne možemo ničim ugroziti. Niti ih vidimo, niti možemo da ih napadnemo. Ako im treba resursa, tako razvijeni imaju načina da ih eksploatišu gde hoće. Ništa mi nemamo što njima treba. Za njih smo ili naučni eksperiment ili teatar mrava. Znaju da bismo se pobili i verovatno uništili kada bismo otkrili njihovo postojanje jer ne možemo ni oko čega da se dogovorimo.
   (black sheep, 5. jul 2018 09:02)

  # Link komentara

 31. pa vanzemaljci su zabava za odrasle sl.kao sto je deda-mraz za malu decu...a jedina razlika je u tome sto mala decica svake godine vide deda-mraza i donosi im poklone...a odrasli tu privilegiju nemaju,pa koriste mastu...cak se zna i kako izgledaju,otprilike su zelene boje,a ima i sivih,imaju veeeeelike glave sa krupnim ocima,tanke rukice i nogice,i jako su niski,a ima i visokih sve zavisi...a ima i onih koji su isti ko mi...ima raznih modela,samo ih jos niko nije video,e zato postoje SF filmovi,tamo ih ima kolko hoces i mozemo da ih vidimo,zato su mala decica bolja od nas odraslih i sretnija!i kako vremenom rastu skontaju da deda-mraz realno ne postoji,ali se ipak sa radoscu secaju belog cikice koji im je donosio poklone,odrasli imaju mnogo vecu mastu nego deca,naucno dokazano!i to neogranicenu!zato se i kaze "samo su svemir i ljudska glupost beskonacni"
  (tz, 5. jul 2018 09:01)

  # Link komentara

 32. Mogli bi, da postoje...
   (Okrad, 5. jul 2018 07:29)

  # Link komentara

 33. Samo da nas ne otkriju Klingonci :)
   (zekan, 5. jul 2018 07:22)

  # Link komentara

 34. Jedini razlog zašto nam ne dolaze vanzemaljci je taj što bi japanci od njih odmah napravili sašimi. PS Mičio Kaku nije japanski nego američki fizičar.
   (valter, 5. jul 2018 07:00)

  # Link komentara

 35. Haha, kao oni ne znaju za nas.
   (Dr., 5. jul 2018 06:51)

  # Link komentara

 36. Jeee
  Super
   (nislija, 5. jul 2018 06:42)

  # Link komentara

 37. Pa nije vanzemaljac crnac da pravi piramide za dinar.
   (Nikola, 5. jul 2018 06:24)

  # Link komentara

 38. Vanzemaljci verovatno postoje. Veći smo mi problem za njih zbog naše "primitivne" razvijenosti svesti zbog materijalne koristoljubivosti. Pljačka je ovde motiv svake politike. Život na račun drugih. Trka za resursima. Ako su ti vanzemaljci i uspeli da prevaziđu problem savlađivanja ogromnih udaljenosti njima životni i energetski resursi nisu problem kao što se to predstavlja u holivudskim filmovima. Energije u svemiru ima koliko hoćeš, a kad imaš tehnologiju možeš da proizvodiš I hranu koliko hoćeš. Mi smo tu uglavnom za posmatranje. Nešto kao globalni izolovani sistem. Da budem prostiji, poput mravlje zajednice u staklenom prebivalištu ili akvarijum.
   (Ethan Hunt, 5. jul 2018 06:08)

  # Link komentara

 39. Ada kakvi vanzemaljci, jesul ovi ljudi bez pameti, kako neko moze da veruje u to. Zabludjuju covecanstvo citavo. Pa gde su ako su stvarni. Ubi nas neznanje!
  (Ersan, 04. jul 2018 21:59)

  Pročitam ovaj komentar i onda shvatim koliko smo razliciti.Trebalo bi da uzmes malo knjige i da pročitas .Preporucujem ti neku oda Erika von Danekena.
   (deki185, 5. jul 2018 05:01)

  # Link komentara

 40. @Ersan

  Ti si budala.
   (ls, 5. jul 2018 04:42)

  # Link komentara

 41. Хахаха свега 20% шанси да нисмо сами у познатом нам свемиру ?!? А како смо скоро сазнали и тај познати свемир испаде врло мали део свега што се у њему налази а тренутно то називамо тамном енергијом и масом. Тако да има ту посла за физичаре и математичаре а Бога ми и хемичаре и егзопланетарне биологе, антроплоге итд. само тако, у наредних охохо векова !
  (леле, 5. jul 2018 02:34)

  # Link komentara

 42. Почели смо да се "одајемо" још од оног тренутка на крају претпрошлог века када смо почели да емитујемо прве радио таласе. Од тада "светлимо" као жишка барем у нижем делу електромагнетног спектра. Тако да ово са сателитима пије воду само као сензација за масе у дневној штампи, онако, да попуни простор ...
  (да да, 5. jul 2018 02:32)

  # Link komentara

 43. ...all you need is love!
   (love, 5. jul 2018 02:16)

  # Link komentara

 44. Prosto pitanje ko je napravio piramide čovek sigurno NE zašto se ne ide na antartik zbog čega je zabranjena zona leta tamo razlog postoji itd.
  (milano, 5. jul 2018 01:30)

  # Link komentara

 45. "Postoji čak 80 odsto šansi da su ljudi sami u svemiru" moze o tome neko detaljnije objasnjenje kako su dosli do takvog procenta?
  (miki, 5. jul 2018 01:06)

  # Link komentara

 46. aham...sami smo ...glupost
   (dacha, 5. jul 2018 00:26)

  # Link komentara

 47. Mi sami sa sobim ne mozemo..a kamo li sa vanzemaljcima..čačkamo mečku..
   (milos, 5. jul 2018 00:06)

  # Link komentara

 48. Mozda ih ni nema u celom univerzumu. Sta ako je ceo univerzum samo za nas i gde god se rasirimo to ce biti razlicite vrste. U smislu Japanci ako se odsele u neku levu galaksiju pozle x y vremena postace nam totalno neprepoznatljivi i oni ce biti “vanzemaljci” za nas ostale.
  (Srbija, 5. jul 2018 00:05)

  # Link komentara

 49. možda i postoje takve civilizacije koje istrebljuju svemir i ne daju drugima da dosegnu tehnološki nivo i ugroze njih same. Veća je verovatnoća da ćemo se sami među sobom istrebiti pre nego što to učini neko iz druge galaksije.
   (biće bolje, 4. jul 2018 23:55)

  # Link komentara

 50. Hoce nam pisati na cirilici ili latinici poruke?
   (Milan, 4. jul 2018 23:22)

  # Link komentara

 51. Bože...dokonih li ljudi..
  (Koky, 4. jul 2018 23:09)

  # Link komentara

 52. Mičio je u pravu.!
   (soni, 4. jul 2018 22:38)

  # Link komentara

 53. Samo što sateliti ne postoje
   (Hitman, 4. jul 2018 22:31)

  # Link komentara

 54. Мислим да ће сателити једног дана ипак застарети и да ће их нешто заменити што ће обављати исту функцију овде доле без потребе да за било каква лансирања у свемир.
  (dzericak, 4. jul 2018 22:26)

  # Link komentara

 55. Ja bi se sa vanzemaljcima sit ispričao.Pitao bi ga je li i kod njih život sličan kao u Srbiji ili smo jedinstveni u celom univerzumu,...
  (room 1408, 4. jul 2018 22:15)

  # Link komentara

 56. Ada kakvi vanzemaljci, jesul ovi ljudi bez pameti, kako neko moze da veruje u to. Zabludjuju covecanstvo citavo. Pa gde su ako su stvarni. Ubi nas neznanje!
   (Ersan, 4. jul 2018 21:59)

  # Link komentara