Četvrtak, 07.06.2018.

09:02

Ceo život živi u Srbiji i još ne može da dobije državljanstvo

Izvor: B92

Ceo život živi u Srbiji i još ne može da dobije državljanstvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

сточар техничар

pre 5 godina

Sta je kriva sad Srbija. Postoje zakonski uslovi, pogledajte Ameriku. Takvih slucajeva je izmedju 30 i 50 milona. Oni namerno ne zele da rese taj problem da im se zemlja ne napuni kojekakvima pa da sutra mogu i da glasaju. Kod nas se to ne resava jer nije prioritet, vrlo malo je takvih slucajeva. Uostalom opekli smo se u proslom veku s albanskom emigracijom, valjda smo nesto i naucili

qqlele

pre 5 godina

@@@Што каже Сергеј у Монтевидео. Е Србијо натакнем те на ... срамота шта се ради у Србији. Зато више и не живим у истој и нећу се вратити у исту. Срам вас било бирократе.
(Dejan, 7. jun 2018 14:44)
Pa zasto visis i komentarises na srpskom portalu ? Ako si se resio "bede Srbije" uzivaj tu gde si i nemoj da NAM drzis predavanja !
Nataknem i tebe i tu tvoju novu drzavu na.... znas vec. Ako napisem nece objaviti komentar.

lični slucaj

pre 5 godina

Rodjen sam u Bečeju, tu završio osnovnu i srednju školu, odatle išao u JNA. posle se zaposlio u PIK Bečej, radio... Došao rat, pokupili me, skoro dve godine me vukli po ratištima kojekuda. Došao MIR. Dinkic ministar finansija, pišu se akcije u PIK, kad ono ja ne mogu. Kako to? Nemam dokaz da sam državljanin Srbije. Idem kod matičara, kažem kako je to moguće, imam licnu kartu, dobivam pozove za glasanje, a nisam državljanin. Kažu greška. Kažu moram podneti zahtev... Popizdim i odem u Novi Sad, predam zahtev za azil. Tu me saslušaju, dodje policija, držali me 48 sati na saslušanju jer sam im rekao da ću sve da objavim u stranim medijima Posvadjamo se žestoko. Padnu teške reči, prebiju me na mrtvo ime, i dan danas osećam posledice. Još uvek nisam državljanin Srbije, jer su moji poreklom iz Bosne, dosli u Becej pre moga rodjenja, a dočekao sam 50. rodjendan . Verovatno ću i umreti, kao stranac u rođenoj zemlji, nisam više ništa trazio... I nek mi neko samo zucne da smo mi normalan narod i normalna država. Pasoš nemam ničiji, živim na crno 50 godina u zemlji u kojoj sam se rodio... Eto, to je Srbija.

Дејан

pre 5 godina

@Sima
Не треба да пишеш о нечему што не познајеш. Русија и Србија немају уговор о двојном држављанству. Право на то имају само деца из мешовитог брака до навршене 24 године живота (завршетак факултета и касније морају да се определе за једно. Женидбом стиче право на боравак по основу брака и добија ту исту боравишну визу која важи годину дана са неограниченим бројем улазака и излазака из земље. Опет по женидби треба да прође фамозних 5 година да би се одобрио стални боравак (ЛК за странце), а касније и држављанство.

devojce

pre 5 godina

@(Frere Jacques, 07. jun 2018 14:33)
to je laz. moj bivsi nije dve godine od osamostaljenja dobio drzavljanstvo, iako je rodjen tamo. doduse, to ga je spasilo kad su hteli da ga mobilisu. Ali nije istina da su ga dobili svi koji su se zatekli u trenutku osamostaljenja.
A ne znam sta reci za ovo. Mislim da nigde ne mozes da dobijes drzavljanstvo lako, ako nisi u bracnoj zajednici sa drzavljaninom?

Јабучило

pre 5 godina

Nek se strpi jos 2 godine da steknem uslove, pokloniću mu ja moje kad ga se odreknem da bih prihvatio najbolje državljanstvo - nemačko.
(mak8, 07. jun 2018 12:48)

Ретко безобразан коментар.

Sloba

pre 5 godina

A meni recimo Makedonci ne daju. Nisam živeo nikada tamo, to im je obrazloženje, rođen u Srbiji ali i otac i majka su mi državljani Makedonije. Pa ajd ti sad razumi tu logiku. A njih je tek još manje, reko bi čovek, bar svojima će dati. Jok.

Sima

pre 5 godina

Ovo nema veze s vezom.

Mladic ima pravo da se zaposli kao strani drzavljanin i da dobije boravisnu vizu ako je prijavljen na nasoj adresi. Dok ima posao, bez problema obnavlja boravisnu vizu, a nakon nekog vremena dobija stalni boravak (licna karta zelene boje ako se ne varam).

Drzavljanstvo moze da dobije ako se odrekne ruskog na osnovu boravka ovde, a prpblem je verovatno sto ne zeli da se odrekne ruskog. Da bi imao dvostruko, mora da se ozeni.

I nije kriva birokratija, da je do birokratije on bi bio vracen u rusiju.

knez

pre 5 godina

A onda se pitamo sto nas ima sve manje i manje. Pa izmedju ostalog i zato sto nasim sopstvenim ljudima, ili onima koji su ovde vec decenijama ne dajemo drzavljanstvo. A da ne spomenem imigrante koji zele da ostanu i zive sa nama. Svuda u svetu zemlje moraju da dopunjavaju slab natalitet 'uvozom' ljudi, samo se nasa vlast pravi pametna pa ne daje papire ni svom rodjenom.

oki

pre 5 godina

Neka proba da se obrati onom bivšem predsedniku. Sada vodi onaj čuveni kabinet za saradnju sa Rusijom i Kinom pa neka i oni nešto rade osim što sede tamo i pare uzimaju ni za šta.

Zoran

pre 5 godina

Timoti Džon Bajford, Oksfordski đak (scenarista i reditelj kultne dečije serije: "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške"...), prevodilac, napisao nekoliko knjiga NA SRPSKOM, inače u Srbiju (tada Jugoslaviju) došao 1972. da snima neku emisiju i odlučio da napusti BBC i Englesku i nastani se ovde. Državljanstvo mu je "dodelio" B. Tadić i to na osnovu članka u "Blic"-u.

Sremac

pre 5 godina

Jer naše državljanstvo zlata vredi :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (u čudu, 7. jun 2018 09:11)

Vredi više od ruskog, kao i pasoš.

Goran Gavrilovic

pre 5 godina

Sta je tu cudno,ja sam rodjen u Somboru,kada sam napunio 18 godina otisao sam da izvadim licnu kartu,samo su mi rekli" ne mozes ti nista" nemas drzavljanstvo Srbije nego SFRJ Bosna i hercegovina,u Bosni nikad u zivotu nisam bio,dali mi licnu kartu tek kada sam napunio 30 godina,12 godina su me zajebavali,jos samo je falilo da im krv izvadim,a zakon se menja svake 2 godine,kvazi drzava.

Dejan

pre 5 godina

Што каже Сергеј у Монтевидео. Е Србијо натакнем те на ... срамота шта се ради у Србији. Зато више и не живим у истој и нећу се вратити у исту. Срам вас било бирократе.

Dex

pre 5 godina

Drzava neozbiljnija od africkih. Ovo je stari problem, problem nedavanja drzavljanstva i teranja ljudi po svaku cenu (bili to Srbi iz dijaspore, bili to useljenici koji su se prilagodili zivotu ovde). Medjutim, otkako su ovi dosli do svog parceta vlasti, drzavljanstvo se u roku od dva dana daje kosarkasu koji igra za neki klub samo mesec dana, a zna se da ce ga napustiti u roku od nekoliko meseci ili manje. Sve zato sto trenutni vlastodrzac navija za klub, a trebaju im domaci igraci. Drzavljanstvo dobijaju i omiljeni pevaci, glumci, drugari iz inostranstva... Novinari cute kao male bebice. A cuti i narod.

Frere Jacques

pre 5 godina

Kako Slovenci nisu Bosancima koji su x godina živjeli u Sloveniji davali državljanstvo, Hrvatska je svim SFRJ državljanima koji su u momentu osamostaljenja živjeli u Hrvatskoj automatski dala državljanstvo.
Znam slučaj JNA oficira rodom iz Beograda koji je službovao diljem Jugoslavije i za penziju se je odlučio za Zagreb, bez problema je dobio hrvatsko državljanstvo, najnormalnije je cijelo vrijeme dobivao svoju penziju u punom iznosu i danas još uvijek ima stan od JNA, niko mu ga nije uzeo.

Кики

pre 5 godina

.... eh, da je jedini, pa jedna ljudska gromada poput Timothy John Byforda, koji je za našu decu uradio ono što Enis, Sigal, Evandro i ostali košarkaši i fudbaleri neće uraditi za 1000 god ...

Aleksandar

pre 5 godina

Rodjen u inostranstvu ja sam prvo imao stari jugo-pasos i posle samo strani. Meni je ali trebalo 26(!) godina da bi dobio srpski pasos iako su mi roditelji imali srpsko drzevljanstvo. Bio sam ubedjen da me srbija uvopste nece. Kad danas citam da siptari dobijaju drzevljanstvo bez problema onda se pitam ko to vodi tu srbiju. A da nepricamo o nocnoj mori srpske administracije, to je drzava u drzavi!

Uzas

pre 5 godina

Ja podneo suprotan zahtev - za otpust iz srpskog dravljanstva kako bih dobio strano (uslov koji namecu zakoni zemlje u kojoj zivim). Zasto sam to uradio? Pa u Srbiji vise nemam nikog i nemam nista, roditeji au umrli, brat i ja smo prodali njihov stan jer ni on ni ja ne zivimo tamo. A strano drzavljanstvo mi pruza pogodnosti za firmu koju imam ovde, dok ofs srpskog nemam vise nista. I evo, zahtev je zaglavljen negde vec 3 godine, niko u mupu nece da mi kaze zasto. Zvao sam sve moguce sluzbe , samo kazu kako se jos uvek “obradjuje”. Samo mi nije jasno zasto. Vojsku sam odsluzio, pretposlednja klasa
JNA (1989/90), punih 12 meseci pod oruzjem, nisam bezao i simulirao bolest kao neke strine ... nemam dece, nemam imovinu u Srbiji, nisam osudjivan, nemam prekrsaje, nisam pod istragom, ozenjen sam strankinjom od nedavno, nidje veze sa Srbijom ... i evo, nece otadzbina da me se resi, a ne kazu zasto!

Кики

pre 5 godina

.... eh, da je jedini, pa jedna ljudska gromada poput Timothy John Byforda, koji je za našu decu uradio ono što Enis, Sigal, Evandro i ostali košarkaši i fudbaleri neće uraditi za 1000 god ...

Slavonac

pre 5 godina

Posle raspada SCG Crnogorcima je davano državljanstvo bez problema,iako neki nisu ni rođeni ovde, a ovom čoveku što živi ovde više od 18 god.njemu ne može! Sramota.

bogi

pre 5 godina

sine, advokata ti lepo da uzmes. pa pasos ti pun nasih viza, neka on nadje zakonske osnove da ti to uracunaju kao period koji si ovde proveo. Ako Nesa sad ovo ne sredi za 2 dana, ovo sa advokatima ti ostaje jedina sansa ako hoces to da zavrsis pre nego prodje 5 godina

Ono

pre 5 godina

Momak se ne svojom krivicom zaglavio u sistemu. Njegov boravak nije uredno prijavljivan sto me i ne cudi u vremenu u kojem je živeo u Srbiji. Sada ustvari on prakticno sebe prvi put prijavljuje i onda mora proći pet godina. Stoji da je odgovornost na licu da prijavi boravak, ali jasno je da je i sistem ovde zakazao. Sto se tiče sportista i sličnih oni su dobili pasoše pod drugačijoj osnovi i verovali ili ne apsolutno po propisima! To sto su ti propisi takvi to je druga stvar i sto je besmisleno deljenje pasoša tek tako takođe glupost, ali u suštini nije prekršena nikakva procedura.

mak8

pre 5 godina

Nek se strpi jos 2 godine da steknem uslove, pokloniću mu ja moje kad ga se odreknem da bih prihvatio najbolje državljanstvo - nemačko.

SAŠA FRANKFURT

pre 5 godina

milan: Lessor nema srpsko državljanstvo, i ne treba mu. Nastupao je već za Francusku, al jedna laž kad se ponovi više puta, postaje istina!!

Batko pamcenje mu kratko

pre 5 godina

Ali zato neki fudbaleri i kosarkasi dobijaju preko noci drzavljanstva ( Evandro, Frimpong, Dilan Enis) iako su ziveli i igrali mnogo krace u Srbiji od ovog Rusa. Gledao sam sinoc reportazu o njemu i mnogo sam zgranut, a i razocaran u ovu nasu drzavu. Ne das drzavljanstvo coveku koji nema nikoga u svojoj domovini, koji od svoje 6. godine, dakle vec 18 godina zivi u Srbiji i rekose mu u MUP da tek u 29oj godini stice pravo na drzavljanstvo, zaposljenje i da polaze vozacki ispit. Pa cekajte zar nije po zakonu uslov 5 godina stalnog boravka za dobijanje drzavljanstva? Bitno da je Stiven Sigal koji je tipa 1 DAN bio u Srbiji dobio drzavljanstvo a neki koji od malih nogu ovde zive i kojima je sva rodbina ( citaj polusestra) ovde, cekace jos 5 godina na drzavljanstvo, ukupno 23 godine.

Urke

pre 5 godina

Podelite ovu pricu sto vise, sramota je da se ne pomogne ovom momku za koga se vidi da je namucena dusa. Ovu nepravdu moraju da cuju oni koji o tome odlucuju

Kica

pre 5 godina

Srbija zemlja "umrezenih" papira...ovih dana dvoje dece...fakultet i srednja skola...papiri,notari,lekarska uverenja,overe,drzavljanstva,izvodi,prijave...a sve kao umrezeno sa jedinstvenom bazom podataka.Sramota...ovu zemlju vode neznalice i tehnicki nepismeni ljudi.

Nemanja

pre 5 godina

Nisam ni znao da postoje ovakvi slucajevi, sobzirom da smo mala drzava trebalo bi se postarati da se ovakve ljude da mogu normalno da zive, mislim ako mogu da se prave izuzetci kada su u pitanju te neke strane poznate licnosti, stvarno ne vidim sto je problem da se izuzetak napravi i u slucaju ovog mladica.

Eidos

pre 5 godina

Ali zato dodje neka nebitna persona sa Zapada,tipa Stiven Sigal,i eto drzavljanstva ekpsresno.. Ali neka neka,samo neka mamuzaju narod,samo neka nam zatezu uzde,nece se to jos dugo trpeti,a kad prekipi narodu,ima svi da traze "politicke azile" !

Kočevje

pre 5 godina

Nažalost, Srbija ovde samo kopira slovenački model i to u blažem obliku. Ne možete ni da zamislite koliko ljudi u Sloveniji nije dobilo državljanstvo posle raspada SFRJ samo zato jer su poreklom iz npr. Bosne. Sa novom ksenofobnom vladom Janeza Janše (koji je slovio 90-tih za nekog mirovnjaka i pacifistu) situacija će se samo pogoršati.

bacač disketa

pre 5 godina

Zna se strogi kriterijum MIP-a za dobijanje državljanstva. Da obrije noge, malo se našminka i da liči na Adrijanu Limu možda bi imao neke šanse, ovako ima da se načeka.

Boksi

pre 5 godina

nista čudno,moj otac zivi u Srbiji od Vojske znac ngde od20te god. nije nikako mogao da dobije drzavljastvo i pasoš,nonstop trazili neke papire a onda su dose 90te gde dobija poziv za rat.zanimljivo da mu tad nisu trazili nikakva dokumenta.

radojica

pre 5 godina

oh nije to nista, ja sam rodjeni srbin, ne zivim u srbiji vec vise od 10 god. moram da jurim vezu i podmicujem kako bi mi sin koji ima apsolutno zakonsko pravo dobio isto, cisto iz sentimentalnih razloga

S

pre 5 godina

Sramota!!!!!!! Drago mi je što ste u prilogu spomenuli ove poznate koji su, ne znam samo kakvom zaslugom, dobili pasoš a koliko ima slučajeva gde ljudi, kao sto je Aleksej,koji muku kuće sa administracijom! Sramota!!!!

Nikola

pre 5 godina

Nikada mi nece biti jasno kako i zasto neki koji niti znaju srpski jezik (preduslov za dobijanje pasosa poznavanje maternjeg jezika) a cak borave i manje od godinu dana a mozda ni dana dobiju pasos a ljudi koji zive na teritoriji duze vreme i pricaju srpski bolje od 60% populacije idalje su bez drzavljanstva. Srbijo (vlada) stidi se, politika i institucije su ti na nivou Burundi republike.

cobo

pre 5 godina

Prvo da regulise privremeni boravak :( Pa jel malo 18 godina ? Svi koji imaj slicne probleme trebali bi da budu u posebnom tretmanu MIP -a koji bi svake godine po ubrzanom postupku u paketu resavao te probleme da se ne skupljaju !
Ili neko odozgo zamislja da smo mi Kanada ?

Pravnik

pre 5 godina

Заиста срамота, на стотине таквих случајева,људи овде живе годинама,имају децу,породице,али се зато неким мигрантима и „познатим личностима„ пасоши деле преко ноћи,како би се врх државе сликао са њима.

cvrko

pre 5 godina

Moja zena je otisla u BiH da obidje mamu,pasos joj izlazi za mesec pa eto kad je tu da ga ujedno izvadi.
Ali gle djavola,nigde je nema u kompjuterima pa je morala izvaditi rodni list u Varesu,drzavljanstvo u Lukavcu,vencani list u Vlasenici i evo tek predala za licnu a od pasosa ni traga a u nedelju leti nazad :(

Batko pamcenje mu kratko

pre 5 godina

Ali zato neki fudbaleri i kosarkasi dobijaju preko noci drzavljanstva ( Evandro, Frimpong, Dilan Enis) iako su ziveli i igrali mnogo krace u Srbiji od ovog Rusa. Gledao sam sinoc reportazu o njemu i mnogo sam zgranut, a i razocaran u ovu nasu drzavu. Ne das drzavljanstvo coveku koji nema nikoga u svojoj domovini, koji od svoje 6. godine, dakle vec 18 godina zivi u Srbiji i rekose mu u MUP da tek u 29oj godini stice pravo na drzavljanstvo, zaposljenje i da polaze vozacki ispit. Pa cekajte zar nije po zakonu uslov 5 godina stalnog boravka za dobijanje drzavljanstva? Bitno da je Stiven Sigal koji je tipa 1 DAN bio u Srbiji dobio drzavljanstvo a neki koji od malih nogu ovde zive i kojima je sva rodbina ( citaj polusestra) ovde, cekace jos 5 godina na drzavljanstvo, ukupno 23 godine.

Boksi

pre 5 godina

nista čudno,moj otac zivi u Srbiji od Vojske znac ngde od20te god. nije nikako mogao da dobije drzavljastvo i pasoš,nonstop trazili neke papire a onda su dose 90te gde dobija poziv za rat.zanimljivo da mu tad nisu trazili nikakva dokumenta.

Nikola

pre 5 godina

Nikada mi nece biti jasno kako i zasto neki koji niti znaju srpski jezik (preduslov za dobijanje pasosa poznavanje maternjeg jezika) a cak borave i manje od godinu dana a mozda ni dana dobiju pasos a ljudi koji zive na teritoriji duze vreme i pricaju srpski bolje od 60% populacije idalje su bez drzavljanstva. Srbijo (vlada) stidi se, politika i institucije su ti na nivou Burundi republike.

Eidos

pre 5 godina

Ali zato dodje neka nebitna persona sa Zapada,tipa Stiven Sigal,i eto drzavljanstva ekpsresno.. Ali neka neka,samo neka mamuzaju narod,samo neka nam zatezu uzde,nece se to jos dugo trpeti,a kad prekipi narodu,ima svi da traze "politicke azile" !

Kica

pre 5 godina

Srbija zemlja "umrezenih" papira...ovih dana dvoje dece...fakultet i srednja skola...papiri,notari,lekarska uverenja,overe,drzavljanstva,izvodi,prijave...a sve kao umrezeno sa jedinstvenom bazom podataka.Sramota...ovu zemlju vode neznalice i tehnicki nepismeni ljudi.

bacač disketa

pre 5 godina

Zna se strogi kriterijum MIP-a za dobijanje državljanstva. Da obrije noge, malo se našminka i da liči na Adrijanu Limu možda bi imao neke šanse, ovako ima da se načeka.

radojica

pre 5 godina

oh nije to nista, ja sam rodjeni srbin, ne zivim u srbiji vec vise od 10 god. moram da jurim vezu i podmicujem kako bi mi sin koji ima apsolutno zakonsko pravo dobio isto, cisto iz sentimentalnih razloga

Pravnik

pre 5 godina

Заиста срамота, на стотине таквих случајева,људи овде живе годинама,имају децу,породице,али се зато неким мигрантима и „познатим личностима„ пасоши деле преко ноћи,како би се врх државе сликао са њима.

Goran Gavrilovic

pre 5 godina

Sta je tu cudno,ja sam rodjen u Somboru,kada sam napunio 18 godina otisao sam da izvadim licnu kartu,samo su mi rekli" ne mozes ti nista" nemas drzavljanstvo Srbije nego SFRJ Bosna i hercegovina,u Bosni nikad u zivotu nisam bio,dali mi licnu kartu tek kada sam napunio 30 godina,12 godina su me zajebavali,jos samo je falilo da im krv izvadim,a zakon se menja svake 2 godine,kvazi drzava.

Kočevje

pre 5 godina

Nažalost, Srbija ovde samo kopira slovenački model i to u blažem obliku. Ne možete ni da zamislite koliko ljudi u Sloveniji nije dobilo državljanstvo posle raspada SFRJ samo zato jer su poreklom iz npr. Bosne. Sa novom ksenofobnom vladom Janeza Janše (koji je slovio 90-tih za nekog mirovnjaka i pacifistu) situacija će se samo pogoršati.

Uzas

pre 5 godina

Ja podneo suprotan zahtev - za otpust iz srpskog dravljanstva kako bih dobio strano (uslov koji namecu zakoni zemlje u kojoj zivim). Zasto sam to uradio? Pa u Srbiji vise nemam nikog i nemam nista, roditeji au umrli, brat i ja smo prodali njihov stan jer ni on ni ja ne zivimo tamo. A strano drzavljanstvo mi pruza pogodnosti za firmu koju imam ovde, dok ofs srpskog nemam vise nista. I evo, zahtev je zaglavljen negde vec 3 godine, niko u mupu nece da mi kaze zasto. Zvao sam sve moguce sluzbe , samo kazu kako se jos uvek “obradjuje”. Samo mi nije jasno zasto. Vojsku sam odsluzio, pretposlednja klasa
JNA (1989/90), punih 12 meseci pod oruzjem, nisam bezao i simulirao bolest kao neke strine ... nemam dece, nemam imovinu u Srbiji, nisam osudjivan, nemam prekrsaje, nisam pod istragom, ozenjen sam strankinjom od nedavno, nidje veze sa Srbijom ... i evo, nece otadzbina da me se resi, a ne kazu zasto!

cvrko

pre 5 godina

Moja zena je otisla u BiH da obidje mamu,pasos joj izlazi za mesec pa eto kad je tu da ga ujedno izvadi.
Ali gle djavola,nigde je nema u kompjuterima pa je morala izvaditi rodni list u Varesu,drzavljanstvo u Lukavcu,vencani list u Vlasenici i evo tek predala za licnu a od pasosa ni traga a u nedelju leti nazad :(

Slavonac

pre 5 godina

Posle raspada SCG Crnogorcima je davano državljanstvo bez problema,iako neki nisu ni rođeni ovde, a ovom čoveku što živi ovde više od 18 god.njemu ne može! Sramota.

Urke

pre 5 godina

Podelite ovu pricu sto vise, sramota je da se ne pomogne ovom momku za koga se vidi da je namucena dusa. Ovu nepravdu moraju da cuju oni koji o tome odlucuju

Aleksandar

pre 5 godina

Rodjen u inostranstvu ja sam prvo imao stari jugo-pasos i posle samo strani. Meni je ali trebalo 26(!) godina da bi dobio srpski pasos iako su mi roditelji imali srpsko drzevljanstvo. Bio sam ubedjen da me srbija uvopste nece. Kad danas citam da siptari dobijaju drzevljanstvo bez problema onda se pitam ko to vodi tu srbiju. A da nepricamo o nocnoj mori srpske administracije, to je drzava u drzavi!

S

pre 5 godina

Sramota!!!!!!! Drago mi je što ste u prilogu spomenuli ove poznate koji su, ne znam samo kakvom zaslugom, dobili pasoš a koliko ima slučajeva gde ljudi, kao sto je Aleksej,koji muku kuće sa administracijom! Sramota!!!!

Кики

pre 5 godina

.... eh, da je jedini, pa jedna ljudska gromada poput Timothy John Byforda, koji je za našu decu uradio ono što Enis, Sigal, Evandro i ostali košarkaši i fudbaleri neće uraditi za 1000 god ...

Dex

pre 5 godina

Drzava neozbiljnija od africkih. Ovo je stari problem, problem nedavanja drzavljanstva i teranja ljudi po svaku cenu (bili to Srbi iz dijaspore, bili to useljenici koji su se prilagodili zivotu ovde). Medjutim, otkako su ovi dosli do svog parceta vlasti, drzavljanstvo se u roku od dva dana daje kosarkasu koji igra za neki klub samo mesec dana, a zna se da ce ga napustiti u roku od nekoliko meseci ili manje. Sve zato sto trenutni vlastodrzac navija za klub, a trebaju im domaci igraci. Drzavljanstvo dobijaju i omiljeni pevaci, glumci, drugari iz inostranstva... Novinari cute kao male bebice. A cuti i narod.

cobo

pre 5 godina

Prvo da regulise privremeni boravak :( Pa jel malo 18 godina ? Svi koji imaj slicne probleme trebali bi da budu u posebnom tretmanu MIP -a koji bi svake godine po ubrzanom postupku u paketu resavao te probleme da se ne skupljaju !
Ili neko odozgo zamislja da smo mi Kanada ?

Dejan

pre 5 godina

Што каже Сергеј у Монтевидео. Е Србијо натакнем те на ... срамота шта се ради у Србији. Зато више и не живим у истој и нећу се вратити у исту. Срам вас било бирократе.

Nemanja

pre 5 godina

Nisam ni znao da postoje ovakvi slucajevi, sobzirom da smo mala drzava trebalo bi se postarati da se ovakve ljude da mogu normalno da zive, mislim ako mogu da se prave izuzetci kada su u pitanju te neke strane poznate licnosti, stvarno ne vidim sto je problem da se izuzetak napravi i u slucaju ovog mladica.

Sremac

pre 5 godina

Jer naše državljanstvo zlata vredi :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (u čudu, 7. jun 2018 09:11)

Vredi više od ruskog, kao i pasoš.

Кики

pre 5 godina

.... eh, da je jedini, pa jedna ljudska gromada poput Timothy John Byforda, koji je za našu decu uradio ono što Enis, Sigal, Evandro i ostali košarkaši i fudbaleri neće uraditi za 1000 god ...

Zoran

pre 5 godina

Timoti Džon Bajford, Oksfordski đak (scenarista i reditelj kultne dečije serije: "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške"...), prevodilac, napisao nekoliko knjiga NA SRPSKOM, inače u Srbiju (tada Jugoslaviju) došao 1972. da snima neku emisiju i odlučio da napusti BBC i Englesku i nastani se ovde. Državljanstvo mu je "dodelio" B. Tadić i to na osnovu članka u "Blic"-u.

Frere Jacques

pre 5 godina

Kako Slovenci nisu Bosancima koji su x godina živjeli u Sloveniji davali državljanstvo, Hrvatska je svim SFRJ državljanima koji su u momentu osamostaljenja živjeli u Hrvatskoj automatski dala državljanstvo.
Znam slučaj JNA oficira rodom iz Beograda koji je službovao diljem Jugoslavije i za penziju se je odlučio za Zagreb, bez problema je dobio hrvatsko državljanstvo, najnormalnije je cijelo vrijeme dobivao svoju penziju u punom iznosu i danas još uvijek ima stan od JNA, niko mu ga nije uzeo.

bogi

pre 5 godina

sine, advokata ti lepo da uzmes. pa pasos ti pun nasih viza, neka on nadje zakonske osnove da ti to uracunaju kao period koji si ovde proveo. Ako Nesa sad ovo ne sredi za 2 dana, ovo sa advokatima ti ostaje jedina sansa ako hoces to da zavrsis pre nego prodje 5 godina

mak8

pre 5 godina

Nek se strpi jos 2 godine da steknem uslove, pokloniću mu ja moje kad ga se odreknem da bih prihvatio najbolje državljanstvo - nemačko.

Ono

pre 5 godina

Momak se ne svojom krivicom zaglavio u sistemu. Njegov boravak nije uredno prijavljivan sto me i ne cudi u vremenu u kojem je živeo u Srbiji. Sada ustvari on prakticno sebe prvi put prijavljuje i onda mora proći pet godina. Stoji da je odgovornost na licu da prijavi boravak, ali jasno je da je i sistem ovde zakazao. Sto se tiče sportista i sličnih oni su dobili pasoše pod drugačijoj osnovi i verovali ili ne apsolutno po propisima! To sto su ti propisi takvi to je druga stvar i sto je besmisleno deljenje pasoša tek tako takođe glupost, ali u suštini nije prekršena nikakva procedura.

oki

pre 5 godina

Neka proba da se obrati onom bivšem predsedniku. Sada vodi onaj čuveni kabinet za saradnju sa Rusijom i Kinom pa neka i oni nešto rade osim što sede tamo i pare uzimaju ni za šta.

lični slucaj

pre 5 godina

Rodjen sam u Bečeju, tu završio osnovnu i srednju školu, odatle išao u JNA. posle se zaposlio u PIK Bečej, radio... Došao rat, pokupili me, skoro dve godine me vukli po ratištima kojekuda. Došao MIR. Dinkic ministar finansija, pišu se akcije u PIK, kad ono ja ne mogu. Kako to? Nemam dokaz da sam državljanin Srbije. Idem kod matičara, kažem kako je to moguće, imam licnu kartu, dobivam pozove za glasanje, a nisam državljanin. Kažu greška. Kažu moram podneti zahtev... Popizdim i odem u Novi Sad, predam zahtev za azil. Tu me saslušaju, dodje policija, držali me 48 sati na saslušanju jer sam im rekao da ću sve da objavim u stranim medijima Posvadjamo se žestoko. Padnu teške reči, prebiju me na mrtvo ime, i dan danas osećam posledice. Još uvek nisam državljanin Srbije, jer su moji poreklom iz Bosne, dosli u Becej pre moga rodjenja, a dočekao sam 50. rodjendan . Verovatno ću i umreti, kao stranac u rođenoj zemlji, nisam više ništa trazio... I nek mi neko samo zucne da smo mi normalan narod i normalna država. Pasoš nemam ničiji, živim na crno 50 godina u zemlji u kojoj sam se rodio... Eto, to je Srbija.

knez

pre 5 godina

A onda se pitamo sto nas ima sve manje i manje. Pa izmedju ostalog i zato sto nasim sopstvenim ljudima, ili onima koji su ovde vec decenijama ne dajemo drzavljanstvo. A da ne spomenem imigrante koji zele da ostanu i zive sa nama. Svuda u svetu zemlje moraju da dopunjavaju slab natalitet 'uvozom' ljudi, samo se nasa vlast pravi pametna pa ne daje papire ni svom rodjenom.

SAŠA FRANKFURT

pre 5 godina

milan: Lessor nema srpsko državljanstvo, i ne treba mu. Nastupao je već za Francusku, al jedna laž kad se ponovi više puta, postaje istina!!

Sloba

pre 5 godina

A meni recimo Makedonci ne daju. Nisam živeo nikada tamo, to im je obrazloženje, rođen u Srbiji ali i otac i majka su mi državljani Makedonije. Pa ajd ti sad razumi tu logiku. A njih je tek još manje, reko bi čovek, bar svojima će dati. Jok.

Sima

pre 5 godina

Ovo nema veze s vezom.

Mladic ima pravo da se zaposli kao strani drzavljanin i da dobije boravisnu vizu ako je prijavljen na nasoj adresi. Dok ima posao, bez problema obnavlja boravisnu vizu, a nakon nekog vremena dobija stalni boravak (licna karta zelene boje ako se ne varam).

Drzavljanstvo moze da dobije ako se odrekne ruskog na osnovu boravka ovde, a prpblem je verovatno sto ne zeli da se odrekne ruskog. Da bi imao dvostruko, mora da se ozeni.

I nije kriva birokratija, da je do birokratije on bi bio vracen u rusiju.

qqlele

pre 5 godina

@@@Што каже Сергеј у Монтевидео. Е Србијо натакнем те на ... срамота шта се ради у Србији. Зато више и не живим у истој и нећу се вратити у исту. Срам вас било бирократе.
(Dejan, 7. jun 2018 14:44)
Pa zasto visis i komentarises na srpskom portalu ? Ako si se resio "bede Srbije" uzivaj tu gde si i nemoj da NAM drzis predavanja !
Nataknem i tebe i tu tvoju novu drzavu na.... znas vec. Ako napisem nece objaviti komentar.

Јабучило

pre 5 godina

Nek se strpi jos 2 godine da steknem uslove, pokloniću mu ja moje kad ga se odreknem da bih prihvatio najbolje državljanstvo - nemačko.
(mak8, 07. jun 2018 12:48)

Ретко безобразан коментар.

devojce

pre 5 godina

@(Frere Jacques, 07. jun 2018 14:33)
to je laz. moj bivsi nije dve godine od osamostaljenja dobio drzavljanstvo, iako je rodjen tamo. doduse, to ga je spasilo kad su hteli da ga mobilisu. Ali nije istina da su ga dobili svi koji su se zatekli u trenutku osamostaljenja.
A ne znam sta reci za ovo. Mislim da nigde ne mozes da dobijes drzavljanstvo lako, ako nisi u bracnoj zajednici sa drzavljaninom?

Дејан

pre 5 godina

@Sima
Не треба да пишеш о нечему што не познајеш. Русија и Србија немају уговор о двојном држављанству. Право на то имају само деца из мешовитог брака до навршене 24 године живота (завршетак факултета и касније морају да се определе за једно. Женидбом стиче право на боравак по основу брака и добија ту исту боравишну визу која важи годину дана са неограниченим бројем улазака и излазака из земље. Опет по женидби треба да прође фамозних 5 година да би се одобрио стални боравак (ЛК за странце), а касније и држављанство.

сточар техничар

pre 5 godina

Sta je kriva sad Srbija. Postoje zakonski uslovi, pogledajte Ameriku. Takvih slucajeva je izmedju 30 i 50 milona. Oni namerno ne zele da rese taj problem da im se zemlja ne napuni kojekakvima pa da sutra mogu i da glasaju. Kod nas se to ne resava jer nije prioritet, vrlo malo je takvih slucajeva. Uostalom opekli smo se u proslom veku s albanskom emigracijom, valjda smo nesto i naucili

Sima

pre 5 godina

Ovo nema veze s vezom.

Mladic ima pravo da se zaposli kao strani drzavljanin i da dobije boravisnu vizu ako je prijavljen na nasoj adresi. Dok ima posao, bez problema obnavlja boravisnu vizu, a nakon nekog vremena dobija stalni boravak (licna karta zelene boje ako se ne varam).

Drzavljanstvo moze da dobije ako se odrekne ruskog na osnovu boravka ovde, a prpblem je verovatno sto ne zeli da se odrekne ruskog. Da bi imao dvostruko, mora da se ozeni.

I nije kriva birokratija, da je do birokratije on bi bio vracen u rusiju.

Sremac

pre 5 godina

Jer naše državljanstvo zlata vredi :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (u čudu, 7. jun 2018 09:11)

Vredi više od ruskog, kao i pasoš.

Frere Jacques

pre 5 godina

Kako Slovenci nisu Bosancima koji su x godina živjeli u Sloveniji davali državljanstvo, Hrvatska je svim SFRJ državljanima koji su u momentu osamostaljenja živjeli u Hrvatskoj automatski dala državljanstvo.
Znam slučaj JNA oficira rodom iz Beograda koji je službovao diljem Jugoslavije i za penziju se je odlučio za Zagreb, bez problema je dobio hrvatsko državljanstvo, najnormalnije je cijelo vrijeme dobivao svoju penziju u punom iznosu i danas još uvijek ima stan od JNA, niko mu ga nije uzeo.

Dejan

pre 5 godina

Што каже Сергеј у Монтевидео. Е Србијо натакнем те на ... срамота шта се ради у Србији. Зато више и не живим у истој и нећу се вратити у исту. Срам вас било бирократе.

radojica

pre 5 godina

oh nije to nista, ja sam rodjeni srbin, ne zivim u srbiji vec vise od 10 god. moram da jurim vezu i podmicujem kako bi mi sin koji ima apsolutno zakonsko pravo dobio isto, cisto iz sentimentalnih razloga

Јабучило

pre 5 godina

Nek se strpi jos 2 godine da steknem uslove, pokloniću mu ja moje kad ga se odreknem da bih prihvatio najbolje državljanstvo - nemačko.
(mak8, 07. jun 2018 12:48)

Ретко безобразан коментар.

mak8

pre 5 godina

Nek se strpi jos 2 godine da steknem uslove, pokloniću mu ja moje kad ga se odreknem da bih prihvatio najbolje državljanstvo - nemačko.

qqlele

pre 5 godina

@@@Што каже Сергеј у Монтевидео. Е Србијо натакнем те на ... срамота шта се ради у Србији. Зато више и не живим у истој и нећу се вратити у исту. Срам вас било бирократе.
(Dejan, 7. jun 2018 14:44)
Pa zasto visis i komentarises na srpskom portalu ? Ako si se resio "bede Srbije" uzivaj tu gde si i nemoj da NAM drzis predavanja !
Nataknem i tebe i tu tvoju novu drzavu na.... znas vec. Ako napisem nece objaviti komentar.

Kočevje

pre 5 godina

Nažalost, Srbija ovde samo kopira slovenački model i to u blažem obliku. Ne možete ni da zamislite koliko ljudi u Sloveniji nije dobilo državljanstvo posle raspada SFRJ samo zato jer su poreklom iz npr. Bosne. Sa novom ksenofobnom vladom Janeza Janše (koji je slovio 90-tih za nekog mirovnjaka i pacifistu) situacija će se samo pogoršati.

Uzas

pre 5 godina

Ja podneo suprotan zahtev - za otpust iz srpskog dravljanstva kako bih dobio strano (uslov koji namecu zakoni zemlje u kojoj zivim). Zasto sam to uradio? Pa u Srbiji vise nemam nikog i nemam nista, roditeji au umrli, brat i ja smo prodali njihov stan jer ni on ni ja ne zivimo tamo. A strano drzavljanstvo mi pruza pogodnosti za firmu koju imam ovde, dok ofs srpskog nemam vise nista. I evo, zahtev je zaglavljen negde vec 3 godine, niko u mupu nece da mi kaze zasto. Zvao sam sve moguce sluzbe , samo kazu kako se jos uvek “obradjuje”. Samo mi nije jasno zasto. Vojsku sam odsluzio, pretposlednja klasa
JNA (1989/90), punih 12 meseci pod oruzjem, nisam bezao i simulirao bolest kao neke strine ... nemam dece, nemam imovinu u Srbiji, nisam osudjivan, nemam prekrsaje, nisam pod istragom, ozenjen sam strankinjom od nedavno, nidje veze sa Srbijom ... i evo, nece otadzbina da me se resi, a ne kazu zasto!

Aleksandar

pre 5 godina

Rodjen u inostranstvu ja sam prvo imao stari jugo-pasos i posle samo strani. Meni je ali trebalo 26(!) godina da bi dobio srpski pasos iako su mi roditelji imali srpsko drzevljanstvo. Bio sam ubedjen da me srbija uvopste nece. Kad danas citam da siptari dobijaju drzevljanstvo bez problema onda se pitam ko to vodi tu srbiju. A da nepricamo o nocnoj mori srpske administracije, to je drzava u drzavi!

Дејан

pre 5 godina

@Sima
Не треба да пишеш о нечему што не познајеш. Русија и Србија немају уговор о двојном држављанству. Право на то имају само деца из мешовитог брака до навршене 24 године живота (завршетак факултета и касније морају да се определе за једно. Женидбом стиче право на боравак по основу брака и добија ту исту боравишну визу која важи годину дана са неограниченим бројем улазака и излазака из земље. Опет по женидби треба да прође фамозних 5 година да би се одобрио стални боравак (ЛК за странце), а касније и држављанство.

сточар техничар

pre 5 godina

Sta je kriva sad Srbija. Postoje zakonski uslovi, pogledajte Ameriku. Takvih slucajeva je izmedju 30 i 50 milona. Oni namerno ne zele da rese taj problem da im se zemlja ne napuni kojekakvima pa da sutra mogu i da glasaju. Kod nas se to ne resava jer nije prioritet, vrlo malo je takvih slucajeva. Uostalom opekli smo se u proslom veku s albanskom emigracijom, valjda smo nesto i naucili

Eidos

pre 5 godina

Ali zato dodje neka nebitna persona sa Zapada,tipa Stiven Sigal,i eto drzavljanstva ekpsresno.. Ali neka neka,samo neka mamuzaju narod,samo neka nam zatezu uzde,nece se to jos dugo trpeti,a kad prekipi narodu,ima svi da traze "politicke azile" !

Nikola

pre 5 godina

Nikada mi nece biti jasno kako i zasto neki koji niti znaju srpski jezik (preduslov za dobijanje pasosa poznavanje maternjeg jezika) a cak borave i manje od godinu dana a mozda ni dana dobiju pasos a ljudi koji zive na teritoriji duze vreme i pricaju srpski bolje od 60% populacije idalje su bez drzavljanstva. Srbijo (vlada) stidi se, politika i institucije su ti na nivou Burundi republike.

cobo

pre 5 godina

Prvo da regulise privremeni boravak :( Pa jel malo 18 godina ? Svi koji imaj slicne probleme trebali bi da budu u posebnom tretmanu MIP -a koji bi svake godine po ubrzanom postupku u paketu resavao te probleme da se ne skupljaju !
Ili neko odozgo zamislja da smo mi Kanada ?

Batko pamcenje mu kratko

pre 5 godina

Ali zato neki fudbaleri i kosarkasi dobijaju preko noci drzavljanstva ( Evandro, Frimpong, Dilan Enis) iako su ziveli i igrali mnogo krace u Srbiji od ovog Rusa. Gledao sam sinoc reportazu o njemu i mnogo sam zgranut, a i razocaran u ovu nasu drzavu. Ne das drzavljanstvo coveku koji nema nikoga u svojoj domovini, koji od svoje 6. godine, dakle vec 18 godina zivi u Srbiji i rekose mu u MUP da tek u 29oj godini stice pravo na drzavljanstvo, zaposljenje i da polaze vozacki ispit. Pa cekajte zar nije po zakonu uslov 5 godina stalnog boravka za dobijanje drzavljanstva? Bitno da je Stiven Sigal koji je tipa 1 DAN bio u Srbiji dobio drzavljanstvo a neki koji od malih nogu ovde zive i kojima je sva rodbina ( citaj polusestra) ovde, cekace jos 5 godina na drzavljanstvo, ukupno 23 godine.

Ono

pre 5 godina

Momak se ne svojom krivicom zaglavio u sistemu. Njegov boravak nije uredno prijavljivan sto me i ne cudi u vremenu u kojem je živeo u Srbiji. Sada ustvari on prakticno sebe prvi put prijavljuje i onda mora proći pet godina. Stoji da je odgovornost na licu da prijavi boravak, ali jasno je da je i sistem ovde zakazao. Sto se tiče sportista i sličnih oni su dobili pasoše pod drugačijoj osnovi i verovali ili ne apsolutno po propisima! To sto su ti propisi takvi to je druga stvar i sto je besmisleno deljenje pasoša tek tako takođe glupost, ali u suštini nije prekršena nikakva procedura.

SAŠA FRANKFURT

pre 5 godina

milan: Lessor nema srpsko državljanstvo, i ne treba mu. Nastupao je već za Francusku, al jedna laž kad se ponovi više puta, postaje istina!!

knez

pre 5 godina

A onda se pitamo sto nas ima sve manje i manje. Pa izmedju ostalog i zato sto nasim sopstvenim ljudima, ili onima koji su ovde vec decenijama ne dajemo drzavljanstvo. A da ne spomenem imigrante koji zele da ostanu i zive sa nama. Svuda u svetu zemlje moraju da dopunjavaju slab natalitet 'uvozom' ljudi, samo se nasa vlast pravi pametna pa ne daje papire ni svom rodjenom.

bacač disketa

pre 5 godina

Zna se strogi kriterijum MIP-a za dobijanje državljanstva. Da obrije noge, malo se našminka i da liči na Adrijanu Limu možda bi imao neke šanse, ovako ima da se načeka.

Zoran

pre 5 godina

Timoti Džon Bajford, Oksfordski đak (scenarista i reditelj kultne dečije serije: "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške"...), prevodilac, napisao nekoliko knjiga NA SRPSKOM, inače u Srbiju (tada Jugoslaviju) došao 1972. da snima neku emisiju i odlučio da napusti BBC i Englesku i nastani se ovde. Državljanstvo mu je "dodelio" B. Tadić i to na osnovu članka u "Blic"-u.

S

pre 5 godina

Sramota!!!!!!! Drago mi je što ste u prilogu spomenuli ove poznate koji su, ne znam samo kakvom zaslugom, dobili pasoš a koliko ima slučajeva gde ljudi, kao sto je Aleksej,koji muku kuće sa administracijom! Sramota!!!!

Boksi

pre 5 godina

nista čudno,moj otac zivi u Srbiji od Vojske znac ngde od20te god. nije nikako mogao da dobije drzavljastvo i pasoš,nonstop trazili neke papire a onda su dose 90te gde dobija poziv za rat.zanimljivo da mu tad nisu trazili nikakva dokumenta.

devojce

pre 5 godina

@(Frere Jacques, 07. jun 2018 14:33)
to je laz. moj bivsi nije dve godine od osamostaljenja dobio drzavljanstvo, iako je rodjen tamo. doduse, to ga je spasilo kad su hteli da ga mobilisu. Ali nije istina da su ga dobili svi koji su se zatekli u trenutku osamostaljenja.
A ne znam sta reci za ovo. Mislim da nigde ne mozes da dobijes drzavljanstvo lako, ako nisi u bracnoj zajednici sa drzavljaninom?

cvrko

pre 5 godina

Moja zena je otisla u BiH da obidje mamu,pasos joj izlazi za mesec pa eto kad je tu da ga ujedno izvadi.
Ali gle djavola,nigde je nema u kompjuterima pa je morala izvaditi rodni list u Varesu,drzavljanstvo u Lukavcu,vencani list u Vlasenici i evo tek predala za licnu a od pasosa ni traga a u nedelju leti nazad :(

Pravnik

pre 5 godina

Заиста срамота, на стотине таквих случајева,људи овде живе годинама,имају децу,породице,али се зато неким мигрантима и „познатим личностима„ пасоши деле преко ноћи,како би се врх државе сликао са њима.

Kica

pre 5 godina

Srbija zemlja "umrezenih" papira...ovih dana dvoje dece...fakultet i srednja skola...papiri,notari,lekarska uverenja,overe,drzavljanstva,izvodi,prijave...a sve kao umrezeno sa jedinstvenom bazom podataka.Sramota...ovu zemlju vode neznalice i tehnicki nepismeni ljudi.

bogi

pre 5 godina

sine, advokata ti lepo da uzmes. pa pasos ti pun nasih viza, neka on nadje zakonske osnove da ti to uracunaju kao period koji si ovde proveo. Ako Nesa sad ovo ne sredi za 2 dana, ovo sa advokatima ti ostaje jedina sansa ako hoces to da zavrsis pre nego prodje 5 godina

Urke

pre 5 godina

Podelite ovu pricu sto vise, sramota je da se ne pomogne ovom momku za koga se vidi da je namucena dusa. Ovu nepravdu moraju da cuju oni koji o tome odlucuju

Nemanja

pre 5 godina

Nisam ni znao da postoje ovakvi slucajevi, sobzirom da smo mala drzava trebalo bi se postarati da se ovakve ljude da mogu normalno da zive, mislim ako mogu da se prave izuzetci kada su u pitanju te neke strane poznate licnosti, stvarno ne vidim sto je problem da se izuzetak napravi i u slucaju ovog mladica.

Goran Gavrilovic

pre 5 godina

Sta je tu cudno,ja sam rodjen u Somboru,kada sam napunio 18 godina otisao sam da izvadim licnu kartu,samo su mi rekli" ne mozes ti nista" nemas drzavljanstvo Srbije nego SFRJ Bosna i hercegovina,u Bosni nikad u zivotu nisam bio,dali mi licnu kartu tek kada sam napunio 30 godina,12 godina su me zajebavali,jos samo je falilo da im krv izvadim,a zakon se menja svake 2 godine,kvazi drzava.

Dex

pre 5 godina

Drzava neozbiljnija od africkih. Ovo je stari problem, problem nedavanja drzavljanstva i teranja ljudi po svaku cenu (bili to Srbi iz dijaspore, bili to useljenici koji su se prilagodili zivotu ovde). Medjutim, otkako su ovi dosli do svog parceta vlasti, drzavljanstvo se u roku od dva dana daje kosarkasu koji igra za neki klub samo mesec dana, a zna se da ce ga napustiti u roku od nekoliko meseci ili manje. Sve zato sto trenutni vlastodrzac navija za klub, a trebaju im domaci igraci. Drzavljanstvo dobijaju i omiljeni pevaci, glumci, drugari iz inostranstva... Novinari cute kao male bebice. A cuti i narod.

lični slucaj

pre 5 godina

Rodjen sam u Bečeju, tu završio osnovnu i srednju školu, odatle išao u JNA. posle se zaposlio u PIK Bečej, radio... Došao rat, pokupili me, skoro dve godine me vukli po ratištima kojekuda. Došao MIR. Dinkic ministar finansija, pišu se akcije u PIK, kad ono ja ne mogu. Kako to? Nemam dokaz da sam državljanin Srbije. Idem kod matičara, kažem kako je to moguće, imam licnu kartu, dobivam pozove za glasanje, a nisam državljanin. Kažu greška. Kažu moram podneti zahtev... Popizdim i odem u Novi Sad, predam zahtev za azil. Tu me saslušaju, dodje policija, držali me 48 sati na saslušanju jer sam im rekao da ću sve da objavim u stranim medijima Posvadjamo se žestoko. Padnu teške reči, prebiju me na mrtvo ime, i dan danas osećam posledice. Još uvek nisam državljanin Srbije, jer su moji poreklom iz Bosne, dosli u Becej pre moga rodjenja, a dočekao sam 50. rodjendan . Verovatno ću i umreti, kao stranac u rođenoj zemlji, nisam više ništa trazio... I nek mi neko samo zucne da smo mi normalan narod i normalna država. Pasoš nemam ničiji, živim na crno 50 godina u zemlji u kojoj sam se rodio... Eto, to je Srbija.

Кики

pre 5 godina

.... eh, da je jedini, pa jedna ljudska gromada poput Timothy John Byforda, koji je za našu decu uradio ono što Enis, Sigal, Evandro i ostali košarkaši i fudbaleri neće uraditi za 1000 god ...

Кики

pre 5 godina

.... eh, da je jedini, pa jedna ljudska gromada poput Timothy John Byforda, koji je za našu decu uradio ono što Enis, Sigal, Evandro i ostali košarkaši i fudbaleri neće uraditi za 1000 god ...

Slavonac

pre 5 godina

Posle raspada SCG Crnogorcima je davano državljanstvo bez problema,iako neki nisu ni rođeni ovde, a ovom čoveku što živi ovde više od 18 god.njemu ne može! Sramota.

oki

pre 5 godina

Neka proba da se obrati onom bivšem predsedniku. Sada vodi onaj čuveni kabinet za saradnju sa Rusijom i Kinom pa neka i oni nešto rade osim što sede tamo i pare uzimaju ni za šta.

Sloba

pre 5 godina

A meni recimo Makedonci ne daju. Nisam živeo nikada tamo, to im je obrazloženje, rođen u Srbiji ali i otac i majka su mi državljani Makedonije. Pa ajd ti sad razumi tu logiku. A njih je tek još manje, reko bi čovek, bar svojima će dati. Jok.