- Komentari -

Zbog srpskog zaboravljaju svoj maternji jezik: Problem je rešiv

Zašto veliki deo romske populacije u Srbiji i dalje živi na margini? Hoće li i kada će doći bolje sutra za Rome? Osim standardnih, tu se nazire i jedan novi problem – mladi Romi ne znaju svoj maternji jezik. Tragajući za odgovorima, ekipa „Exploziva“ razgovarala je sa meštanima sela Korman kod Kragujevca i shvatila da rešenje postoji. Pogledajte u prilogu o čemu se radi.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Nije istina. Ni jedna manjina u Srbiji, nema takva prava i privilegije kao oni i maksimalno ih koriste. Pogledajte samo kriterijume za upis u škole i fakultete, uslove za dobijanje stipendija-drastično su niži nego za druge. Ko je onda diskriminisan? Oni su "osetljiva populacija"?Zašto, pa ne žive više nomadski, u čergama.Mi smo ih prozvali Romima. Rom na ciganskom znači čovek...Svi smo mi Romi. Nađite mi, recimo, jednu jedinu pesmu gde se spominju Romi? Nisam rasista, samo želim ISTA prava i obaveze za sve građane-Srbe, Rusine, Mađare, Rumune i sve ostale...
   (sale, 8. maj 2018 08:15)

  # Link komentara

 2. Da, vidim ugroženo je i tradicionalno srpsko nevezivanje pojaseva i nepoštovanje propisa samim dok se sa drge strane omogućava tamo nekim rominma da imaju konje i zapregu. Nepravda pa to ti je.
   (sale, 8. maj 2018 07:05)

  # Link komentara

 3. Зипа ло ло!
   (Џибер, 7. maj 2018 13:14)

  # Link komentara

 4. Ne cudi me sto su se na ovaj lepi prilog prvi javili ovi sto mrze sve sto je Romsko (negativne emocije se uvek lakse ispoljavaju od pozitivnih) ali po broju pluseva i minusa jedna stvar je potpuno jasna... mnogo smo losi ljudi, puni predrasuda sa ukusom rasizma. Ne volimo da razmisljamo ali volimo da kazemo svoje misljenje, netolerantni smo ali hocemo svoja prava... da ne nabrajam dalje. Posle se cudimo sto nas vode ovi sto nas vode (napred u propast). Srpsko drustvo je u ekonomskoj, moralnoj... i svakoj mogucoj krizi koju mozete da zamislite... bara je jos mutna a kad je bara mutna najglasniji su oni koji vole sto je bara mutna i dalje je mute jer je to njihovo prirodno prebivaliste i tu se najbolje snalaze...
  (dule, 7. maj 2018 13:11)

  # Link komentara

 5. Mene zanima kako riješit problem Srba u USA kopji su zbog engleskog u potpunosti zaboravili srpski jezik , te kako da govorim u Molu , Adi gdje mađari neznaju srpski . PUSTITE BRAĆU ROME NA MIRU !
  (Dragan KNN, 7. maj 2018 13:10)

  # Link komentara

 6. Ma samo polako izgubicemo I mi Srbi svoj indetitet,od prvog razreda ucimo Engleski zajedno sa nasim maternjim jezikom,a na sve to dodaje se u petom jos jedan strani jezikom.Pa se samo pitam dali je to normalno?
   (DzaBu..., 7. maj 2018 13:09)

  # Link komentara

 7. Ovo je klasičan primer kada niže klase smatraju svoj jezik manje vrednim u odnosu na jezik viših klasa, i zato ga usvajaju. To je i razlog zašto su nestaju naši "seljački dijalekti" (kosovsko-resavski), i svi usvajamo beogradski govor, koji takođe odstupa od književnog govora.
  U istoriji je mnogo takvih primera, tako engleski jezik danas ima 1/3 reči koje su latinskog a ne germanskog porekla, pošto je njihova vladajuća klasa u srednjem veku govorila francuski
  U ruskim romanima, tadašnja ruska vladajuća klasa svaki čas ubaci po neku francusku frazu, kako bi istakla svoj prestiž, čak uče decu francuskim pesmicama itd.
  I mi smo imali slučaj kada smo usvojili gomilu turcizama.
  irski, i velški jezik praktično više ne postoje u upotrebi, a čak je i havajski u jednom trenutku gotovo nestao.
  Danas je najbolji primer toga, gomila anglicizama koje usvajamo umesto naših reči.
  (Nenad, 7. maj 2018 13:09)

  # Link komentara

 8. Ne rade nista, primaju socijalno, deciji dodatak... I zasticeni su kao beli medvedi.Kaf Srbin napadne Roma dize se panika frka i trka, a kad pripadnici Romske manjine napadnu Srbina, nikom nista. Uzas.
  (mile, 7. maj 2018 12:31)

  # Link komentara

 9. Verovatno zato sto im tako odgovara da zive. Nikom ne odgovaraju i rade sta hoce,sve im je dopusteno. Kada bih ja upregao konja i kola,provozavsi se gradom bio bih uhapsen,dok oni to rade bez pardona. Ja ako ne vezem pojas platim 10000. Placam parking,a oni vezu konja za drvo,moze im se sve.
   (rupert, 7. maj 2018 12:20)

  # Link komentara

 10. Manite se Vi srpskog! Ko je taj kome smeta moj jezik? Srpski jezik nije prepreka ni jednom narodu. Neka se svako emancipuje o svom trošku a mi o svojem. Mi smo sami stvarali svoju kulturu, pa neka ostali stvaraju sami svoju. Ko je autor ove teze I kojem narodu pripada?
   (Direktor Fontane, 7. maj 2018 12:09)

  # Link komentara

 11. Biti Rom u Srbiji je tesko, sa obrazovanjem ili bez, svejedno. Pogledajte komentare videcete kakve sve predrasude imate prema Romima. Zato se i kaze " nebeski narod ". Pozdrav od Roma koji je uspeo u drugoj zemlji imati uspesan zivot.
   (bradati, 7. maj 2018 12:04)

  # Link komentara

 12. i ja hocu da torlacki bude zvanicni jezik i da mi drzava otvori i stavi milionce na racun u kiparsku banku jel moze
   (shanker, 7. maj 2018 11:56)

  # Link komentara

 13. Volim romsku kulturu, slobodu, dusu...al ne volim sve to samo cigansko. Ovo drugo je nazalost zastupljeno u 99% romske populacije u Srbiji.
   (Nizdis, 7. maj 2018 11:40)

  # Link komentara

 14. To nisu Romi to su Srbi.
  (interno, 7. maj 2018 11:37)

  # Link komentara

 15. Umesto da udavaju i zene decu od 14 godina, neka ih salju u skolu koja je besplatna i obavezna za sve, recimo to je prvi korak, nakon toga neka rade nesto.
  (Hans, 7. maj 2018 11:32)

  # Link komentara

 16. Maternji jezik Roma jeste dijalekt romskog jezika kojim govori uža i šira porodica u zavisnosti iz koje sredine potiče. Na primer, Romi sa severa Balkana i Romi iz južnih krajeva Balkana ne govore istim dijalektom i među sobom se neće uspešno sporazumeti na romskom jeziku. Odavno postoji ideja uvođenja standadnog romskog jezika, ali, čini mi se da se nije odmaklo dalje od ideje. Pitanje romskog pisma je još problematičnije.
  (Табор уходит в небо, 7. maj 2018 11:30)

  # Link komentara

 17. I ja zbog nemackog :(
   (cobo, 7. maj 2018 11:07)

  # Link komentara

 18. 99% romske populacije ne želi da uči, ne želi da radi normalan i pošten posao, da bude normalan deo društva i da se integrišu, njima je životni cilj da odu u Beč ili Nemačku. I za to su krivi njihovi roditelji, koji ne umeju i ne žele da ih usmere na pravi put.
   (kain, 7. maj 2018 11:03)

  # Link komentara

 19. "Zbog srpskog.." ?!

  Nije ovde srpski problem, srpski je zvanicni jezik u Srbiji i svi MORAJU da ga znaju ako hoce ovde da zive.

  Problem je opsta neobrazovanost kod te populacije.
  (Igor, 7. maj 2018 10:56)

  # Link komentara

 20. Druga stvar koju treba imati u vidu jeste da Romski nije univerzalni jezik svih Roma.
  Razlika izmedju pojedinih "dijalekata" je veća nego izmedju nekih jezika...
  (Mrmot, 7. maj 2018 10:53)

  # Link komentara

 21. Дођите у Обровац код Бачке Паланке да видите како живе. Нико нигде не ради, нити је икад радио, сви неписмени, возе кола, а немају ни положено. Месечно промене по десет аутомобила чија је вредност минимум 7,000 евра, купују куће по селу, не питају за цене, бахате се, то је ужас. Свима је очигледно шта раде, а ја се питам шта ова држава у покушају ради, шта полиција ради?!
   (Neko iz mase, 7. maj 2018 10:52)

  # Link komentara

 22. Šta mislite kako se Romski održao sve ove godine?
  Tako što su roditelji učili svoju decu njime. A ove sad generacije sve očekuju od države da uradi umesto njih...
  (Mrmot, 7. maj 2018 10:49)

  # Link komentara

 23. Pa preporucujem da Romski bude sluzbeni jezik pored srpskog,pa da ga mi Srbi naucimo kad oni nece da uce srpski.
  (peki, 7. maj 2018 10:44)

  # Link komentara

 24. Двојезичне школе су решење. Када би родитељи давали децу у школу.
   (Јабучило, 7. maj 2018 10:31)

  # Link komentara

 25. A uciteljica em lepa, em pametna em se bori za svoj narod. Svaka cast.
  (zokse, 7. maj 2018 10:24)

  # Link komentara

 26. Kako će im znanje Romskog pomoći u tome da nadju posao u državi Srbiji i van nje?
  Svesni ste valjda da većini Roma ni njihovi roditelji nisu govorili Romski jezik?
  Njihov maternji jezik je Srpski.
  (Mrmot, 7. maj 2018 10:23)

  # Link komentara

 27. Divan prilog...svaka čast.
   (ŽK, 7. maj 2018 10:20)

  # Link komentara

 28. Mora ajde, a to što drugovi Romi zaboravljaju svoj maternji jezik u Bosni, horvaciji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Engleskoj i u drugim državama
  zbog njihovih zvaničnih jezika to nikom ništa, znači samo je srpski jezik problem, haha, smešno.
  (Room, 7. maj 2018 10:20)

  # Link komentara

 29. Ne zelim da nikoga podcenim ali romi dobijaju mnogo toga pa kad vide da im se daje trazi jos. Jedna mala opstina u Srbiji romima daje kao pomoc belu tehniku ogrevi i jos mnogo toga. Sve to prodaju na pijaci a drva kradu od seljaka. Dali su recimo vlasi dobili nesto od drzave? Ja sam vlah i hocu sve sto romi dobiju i vlaski jezik u skoli, necu da moja deca zaborave svoj maternji jezik.
   (SASA, 7. maj 2018 10:14)

  # Link komentara