Četvrtak, 03.05.2018.

09:15

Švedska šokirala svet: Naše nacionalno jelo zapravo je - tursko

Izvor: B92

Švedska šokirala svet: Naše nacionalno jelo zapravo je - tursko IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

172 Komentari

Sortiraj po:

provokator

pre 5 godina

@Dorcolac

I te kako mogu da te ispravljam.

Pa suština je u brojevnom sistemu, odnosno sistemu predstavljanja
i kombinovanja brojeva. Broj kao matematički objekat su poznavali i
stari Grci i Rimljani, nisu Arapi izmislili brojeve. Samo grafičko predstavljanje brojeva
je druga stvar. U nauci su poznati i kao indijsko-arapski brojevi. Na zapad su ih preneli Arapi, naziv je tu
nebitan. Tako da si tu kontradiktoran.

Arapi se spominju mnogo pre 5. veka, ali na značaju dobijaju sa nastankom islama i osvajanjima od 7. veka.
Stoga nisu mogli da utiču na na nastanak kulture kupanja kod Rimljana vekovima ranije (ostatke rimskih kupatila imaš i na našoj teritoriji),
zbog toga moj komentar upućen Jovici.

Tako da sledeći put čitaj komentare sa razumevanjem.

E

pre 5 godina

@(adriano_galliani, 4. maj 2018 01:00)
Problem je što se ovde slabo išta zna, a svi bi da pametujemo.
Elem, ius primae noctis su pre Turaka, ako je i postojalo to pravo (i to je upitno u međuvremenu) praktikovali Francuzi, Englezi, Italijani... Drugo, nisu nam Turci krivi što sarma nije srpska. Poenta, totalno je nebitno i blaćenje Turaka zbog zajednički loše istorije smatram nazadnim razmišljanjem. Da i izbacimo sve turcizme iz jezika (onako na silu, ko što Hrvati izmišljaju nove reči) i zamenimo ne znam čijim rečima - opet nisu srpske. Jezik je dinamična kategorija, menja se,prilagođava i nikad neće biti "čist" - nijedan jezik na planeti.

I'm not a robot

pre 5 godina

Grah sa rebrima ja nisam nigdje jeo osim kod nas. (Joe, 3. maj 2018 15:17)

Pa ako nigde nisi bio, kako si mogao jesti bilo sta lokalno!? A ako su, kojim slucajem, negde i isao, ocito si jeo samo hamburgere, virsle i sendvice. Za pocetak, nisi bio u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj... Ako si i bio u Italiji, dalje od pizze nisi isao. Nije ti palo na pamet da trazis costine di maiale con fagioli. Ili u francuskoj (googlaj: mounjetade) - regionalna varijanta jednog od najslavnijih jela francuske kuhinje, zapravo nacionalnog gastronomskog simbola - cassoulet (pasulj sa raznim mesnatim dodacima, a ova pomenuta varijanta je sa svinjskim rebarcima).

Vito

pre 5 godina

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)
--------------

Ne kapiras. Rim je imao kupalista u svrhu hedonizma, ne licne higijene.

Barista

pre 5 godina

@ ja

Konobari Vas ispravljaju jer se turska kafa zaista priprema na drugaciji nacin od nase, domace kafe i u svega nekoliko lokala u Beogradu mozete popiti pravu tursku kafu. Za ostatak Srbije ne znam.

A sto se tice hrane, recepata, ukusa... to je jedna od retkih pozitivnih stvari u vekovnim ratovima medju narodima na Svetu. Jedite, i uzivajte. Kao da je bitno odakle je koji recept. ;-)

итд

pre 5 godina

Не могу свима да реплицирам. Углавном, спомињете турцизме као нешто позитивно, јастук, јорган, чарапе. Ја бих све те речи променио са речима других словенских народа (Чеси, Словаци, Пољаци, Руси) који су се држали даље од тих дивљака. Велику реформу српског језика како би поништили ово проклетство Вука Караџића. Пази ти ту идеју, да језик сиротиње раје прогласиш за званични језик само зато што је тако лакше. То је то српско "лако ћемо". Ужас. Углавном, знамо за "првенство брачне ноћи" и све остало, што нас не обавезује да будемо Турци - напротив, то нас обавезује да будемо она друга, далеко боља половина.
(adriano_galliani)

Интересантан коментар, углавном се слажем. Уз пар примедби. Вукова реформа је, поред промовисања народног говора у књижевни, донела и ћирилицу. Ако ћемо поништавати Вукову реформу, хоћемо ли и ћирилицу укинути? Друго, чишћење језика од турцизама створило би нов језик који би, истина, будуће генерације кроз школовање ускоро прихватиле, али би, верујем, велики број људи ван градских центара (којих има свега неколико) и даље код куће говорио како је навикао и то би се јако тешко искоренило. Грчка је изванредан пример како таква реформа не може да успе. За време диктатуре увели су катаревусу, вештачки створен књижевни језик близак старогрчком, касније је ипак победио димотики, народни говор који је у поређењу са старогрчким оно што је искварени говор југа Србије у односу на стандардни српски, али је ипак такав језик данас владајући у Грчкој.

adriano_galliani

pre 5 godina

Не могу свима да реплицирам. Углавном, спомињете турцизме као нешто позитивно, јастук, јорган, чарапе. Ја бих све те речи променио са речима других словенских народа (Чеси, Словаци, Пољаци, Руси) који су се држали даље од тих дивљака. Велику реформу српског језика како би поништили ово проклетство Вука Караџића. Пази ти ту идеју, да језик сиротиње раје прогласиш за званични језик само зато што је тако лакше. То је то српско "лако ћемо". Ужас. Углавном, знамо за "првенство брачне ноћи" и све остало, што нас не обавезује да будемо Турци - напротив, то нас обавезује да будемо она друга, далеко боља половина.

nisam ja, ja je

pre 5 godina

Kačamak (puru, palentu) su još stari Rimljani pravili.
(Ja, 3. maj 2018 13:30)

E, kad neko ovako uceno izvali... Mozda si hteo reci "stari Olmeci"? Rimljani jesu pravili kase, a najslicnija palenti bila bi ona od prosa (Arapima poznatija kao kuskus).

Potemkinov seljak

pre 5 godina

Da se Karlo (tacnije Karls) nije sirio i stao na put Petru Velikom mozda ne bi imao te ekskurzije do Stambola.
(Filip, 3. maj 2018 12:01)

Nije se Karlo sirio, on je vec dosta dugo bio prilicno sirok. Sirio se Petar, koji je, suzivsi Karla, postao Veliki.

trojanski konjusar

pre 5 godina

A ja mislio da je sarma nasa!? Ipak smo bili samo konjusari Huna! Jbg, istina boli (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 3. maj 2018 11:09)

Upravo tako! (Mada to nema veze sa sarmom, jer, sarmu nam nisu doneli Huni, nego Mongoli, sto znaci da je najverovatnije usla na Balkan preko danasnje Rumunije.) I odlicno receno! A pre nego sto smo (tj. nasi preci) postali hunski konjusari bili smo, kroz mnoga stoljeca, bukvalno - niko i nista, krili se po sumama i mocvarama. Huni su nam, kao konjusarima, otkrili Svet, a mi sami otkrili da postojimo, makar i kao hunski konjusari. (Pod "mi" mislim na sve one koji ce, mnogo kasnije, govoriti slavenskim jezicima.) Hunsko Carstvo bilo je nasa prva drzava. Mi smo hunska raja.

X=iks

pre 5 godina

sva jela koja su lepa I ukusna a posebno slatkiši su još bolji su iz turske mada su grci dosta pokrali od turaka I prestavljaju kao njihovu hrano to je ipak izvorno iz turske
(alati cufte, 3. maj 2018 10:51)

Cak i slatki simbol austrijske kuhinje, strudla, nije nista drugo nego baklava adaptirana na lokalne uslove. (Nakon sloma opsade Beca Austrijanci zarobili sultanovu kuhinju, kuvari prilagodili recept namirnicama koje su imali na raspolaganju, tj. obilju jabuka.) A ovo za svedskog kralja - nakon Poltavske Bitke (kad je Rusija postala evropska sila, a Svedska to prestala biti), svedskom kralju i ostatku vojske bila je presecena odstupnica nazad u Svedsku. Zato su oni gledali da se nekako domognu Turske, odnosno tadasnjih turskih vazala, Moldavije i Vlaske. Uspeli su i tamo dobili azil. Morali su potom tamo provesti dosta godina, dok nisu uspeli ispregovarati da se preko mnogih evropskih zemalja prebace kuci u Svedsku. U medjuvremenu su se navukli na lokalnu kuhinju, te su neke recepte poneli sa sobom. (Drugo je pitanje sta su posle tamo napravili od te sarme i od tih cufti.)

posteni janjicar

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ. (Bарда, 3. maj 2018 11:07)

Od svega nabrojanog mozda eventualno popara (mada i to sumnjam). Sve ostalo je onoliko ekskluzvno srpsko koliko i tvrdo kuvana jaja. S druge strane vrlo je verovatno da bar neka jela koja se smatraju turskim zapravo poticu s Balkana, pa nesto sigurno i iz Srbije, ili iz Bosne. Kao sto su Turci druga jela preneli nama s nekih drugih strana, tako su i ta nasa preneli na te druge strane, pa se potom sve to skupa nazivalo turskom kuhinjom. Malo je toga sto smatramo turskim stiglo iz Centralne Azije, Otomansko Carstvo je zapravo bilo jedan melting pot, kao rimsko, na primer, izmesalo i ukomponovalo kulturne, pa i gastronomske, elemente s raznih strana.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise (ldjidji, 3. maj 2018 11:03)

E, bas si nasao sta je srpsko! Samo ako je proja... a kad je kukuruz stigao u Srbiju?

Sinisa Mihajlovic

pre 5 godina

@nowave7

Narocito prase na raznju. Opste je poznata cinjenica da je jos prorok Muhamed to spremao za svoje goste, naravno osim ako je post. U tom slucaju bi pustili prase da pliva jedno pola sata u reci, pa bi ga onda izvukli stapom za ribolov, jer se u tom slucaju racuna kao riba, koja je jelte posna.

rog

pre 5 godina

Varda...ti si genije ako mislis da su Srbi,Hrvati ili jos ludje Bosnjaci(koji nisu tako star narod) izmislili jagnjetinu na zaru(Indijci i Arapi je jeli pre nego sto su ovi i postojali),ili proju i kacamak(damo sto se drugacije zove proja u Turskoj).Od nasih jela imamo Karadjordjevu i to je bukvalno to.
(zatucanibot, 03. maj 2018 14:18)

Idi potrazi koji je najstariji pisani dokument na ovim prostorima. Mozes ih zvati kako god hoces ali narod sa tih prostora je postojao bas tu jos mnogo pre dolaska Turaka a danasnji stanovnici su njihovi potomci, pa ih ti sad zovi Bosnjaci ili Srbi.

dishi

pre 5 godina

U tome je razlika izmedju Svedske i Francuske. Francuska nikad ne bi priznala da su nesto capili, recimo se propagiraju palacinke kao njihove, a u stvari su Poljsje. Sarma je takodje Poljska, ali Turci su umislili da je njihova.

PP aparat

pre 5 godina

Ma kakvo tursko jelo, to je ta varvarska horda primitivaca pokrala od nekog porobljene naroda i nas tako lažu ovde, kažu sarme su tursko jelo, ma kako da ne! Sarme su srpska reč za srpsko jelo, ranije je u prošlosti postojalo nekakvo slovensko da ne kažem srpsko pleme koje se zvalo Sarmati, a evo i Rusi svoju novu raketi zovu "Sarmat", dakle upitanju je čisto slovenska to jest srpska reč za srpsko nacionalno jelo. isto je i sa rakijom, odakle Turcima, koji su bili muslimanski verski fanatici žestoko alkoholno piće poput RAKIJE, dakle čista LAŽ!!!

Da su Turci krali i otimali čak i nacionalna jela primer je i burek, burek je nastao u Nišu gde ga je prisvojio neki aga, burek se između ostalog pravi od svinjske masti, a ne od rafinisanog biljnog ulja, e sad okle svinjska mast u receptu za muslimansko nacionalno jelo kod Turaka koji su bili islamski fundamentalisti, dakle još jedan primer kako su otimali!

Dobro Informisan

pre 5 godina

@Gurmandzija

"Turci su neko ko je silom se useljavao u prostor koji nije njihov per se."

U pravu si. A vidiš mi smo se otprilike pojavili ovde na Balkanu na poziv cara Vizantije kao one kolone Sirijaca od pre par godina. Razlika je u tome da nismo išli na Zapad...

Gile

pre 5 godina

Vi koji spominjete proju, kacamak, ajvar, musaku, kao nekakva drevna jela s ovih prostora. Niste u pravu. Kukuruz, krompir i paprika su stigli u Evropu preko Spanije u 15tom veku, i tek onda se sirilo dalje. Nemamo ni mi ni turci, ni grci ni perzijanci nista s tim namirnicama. Pa ni pizza ili lazanja kakvu danas ceo svet jede nije bila moguca dok Spanci nisu dovukle seme paradajza brodovima. Tek se u 17tom veku rasprostranio. Sta se ovde jelo pre otkrica amerike? Pa sve ostalo :) Meso, kupusarke, lokalno voce i povrce, med, pasulj, zitarice, orasi, kesten. Kesten je recimo bio jedno vreme skuplji od zlata. Brasno se od kestena pravilo, mogao si hleb da umesis.

Dare

pre 5 godina

Turci su deo nase a i evropske istorije, to ne moze ni da se izbrise ni da se preskoci. Ali niti su nas unistili, niti su nam slomili veru. Dobro, nekima jesu, ali to nije nas problem. Citao sam negde podatak da se pre turaka na ovim prostorima uopste nije jela svinjetina. Nisu je oni doneli, vec smo jos se okrenuli iz prostog razloga jer je oni nisu jeli. Uzimali su seljanima ovce i jagnjice, a svinje nisu dirali. Tako smo verovatno i preziveli, inace bi lovili veverice i svrake.

Doole Smeker

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
(ldjidji, 3. maj 2018 11:03)

Da. Doneo ju je srbin Kristijan Kolumbovic sa svojih putovanja pravo Kraljevicu Marku na ruke.

Dorcolac

pre 5 godina

@provokator ...

sistem su preuzeli od indijaca..a ne brojeve. ...inace bi se zvali indijski brojevi ..a ne arapski! jos imas ti da ucis ...arapi se pojavljuju krajem 5og i pocetkom 6og veka na sceni ...idi covece pa guglaj ...ne dici se neznanjem ..i ne ispravljaj druge kad veze nemas...

rog

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka. 
(Jovica, 03. maj 2018 09:59) 

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
(Adriano_Galliani, 03. maj 2018 10:56)

Samo sto je posle Rima sve to zaboravljeno vise stotina godina.

Joe

pre 5 godina

Turska jela pa Turska .a od kud niste sigurni da ta jela nisu Turci od nas uzeli pa im svoje ime dali?? 500godina je dug period. Grah sa rebrima ja nisam nigdje jeo osim kod nas. I ta sarma jel ima kod Turaka sarma sa kiselim kupusom i rebrima ? A npr za sataraš sam čuo da je hrvatsko jelo.

filip

pre 5 godina

'Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.'

Ako pod evropu mislis germanska i slovenska plemena moguce, ali su zato rimljani 1000 godina pre osmanlija imali javna kupatila.

Rade

pre 5 godina

Ništa novo, a zašto bi se zbog ovog ratovalo!!! Pa u Srbiji polovina jela je turskog porekla, dok smo naša stara jela iz pre turskog perioda zaboravili... Dok ranu srpsku istoriju i ne priznajemo... bar većina Srba... Na žalost...

provokator

pre 5 godina

@Jovica

Kom kasnijem periodu? Arapi stupaju na istorijsku scenu tek u 7. veku kao primitivni nomadi a Rim se raspao u 5. veku

@Dorcolac

Arapi su brojeve preuzeli od Indijaca.

Ne javljajte se kada nemate pojma.

night owl

pre 5 godina

Pa jednostavno u svim kuhinjama posebno onima koje nisu baš egzotične i bliske Evropi jela su varijacije na temu. Nedavno čula za japanske ćuftice koje su kao naše ili turske ili čije god, samo bez nekih dodataka. Pogledajte recept za švedske ćufte, sigurno ima neki dodatak koji nije isti kao ove druge. Mislila sam da je kavurma i čvarci nešto što je karakteristično za naše podneblje. Međutim Škoti imaju nešto što nije baš isto, ali je slično. Prema tome prepucavanja čije je neko jelo je igranka do zore jer će se uvek naći neko ko će tvrditi da se to jelo još u kamenom dobu.

Zoran

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)
Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.(Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)
Izgeda da su ti koji se kupaju u Srbiji izumrli zajedno sa starim Rimom. Inače, u srednjem veku se smatralo da voda prenosi bolesti. Hrišćanska crkva je zatvorila sva lečilišta antičke Grčke koji su bolesti tretirali masažama, vodom i lekovitim travama pa si ti neobavešten. A za to da nam nisu ništa dobro doneli, nisi samo neobavešten nego si i glup.

achitwn

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)
Dobra nam kuhinja bacis zivotinju u vatru da se ispece. Probaj jagnjetinu ili neko drugo meso u brazilskim restoranima na primer. Koji okusi, meso marinotano pa peceno. Majko mila koji smo mi primitivci.

Vlada

pre 5 godina

@mile dodik, ja mislim da su makar podvarak, pasulj sa kolenicom i način kako pravimo kobasice i druga jela od svinjetine svakako došli od Nemaca a ne od Turaka.

Ljuba

pre 5 godina

Pazi, Srbi se čude i pitaju kakav je to pa šok :))

A sve je počelo od Srba, sva jela, viljuške, jezik, slova, novac :))
Nemoš našem narodu objasniti da sarma nije srpska :))

Dobri su dobri su Švedjani - živeće sto godina (a i žive po sto godina, raspitajte se :)

Gurmandžija

pre 5 godina

Alo pre vi ziloti sa belocrvenim krvnim zrncima!
Kad kažete da je nešto tursko jelo, prvo se setite ko su turci:
Nomadsko pleme iz centralne Azije.
Koji su došli u dodir sa civilizacijom tek smo negde oko 8. veka. Turska kao Etnicitet odavno ne postoji. Postoji samo družtveni konstrukt turske nacije u kojem ima i ovih i onih.
Turci su neko ko je silom se useljavao u prostor koji nije njihov per se.
Aj sad, jel logično da nomadski koljači i ratnici dolaze i “donose” kuhinju ili će pre biti da “osvajaju” i “prisvajaju” ono što su tu našli a onda ga pod pritiskom snage Imperije Podmet uki i širili kao svoje: Etiopijsku kafu, Avganistanski ćevap, Srpski Burek...
Šta kao,l. Starosedeoci Gruzijci, Armenijci, Srbi, Bugari, Grci, Kurdi, Arapi nisu znali da zakolju životinju samelju joj meso, urolaju u kuglicu i bace na plotnu, roštilj ili u paradajiz sos nego su čekali Turske nomade koji sem oružja nisu Ništa drugo nosili sa sobom (pismo im je Arapsko a pola jezika Persijsko-Srpsko..,) da im ovi donesu ćufteta?! Nije nego...

Dal se neko zapita što najveći i najbolji restorani u Turskoj su - Kurdski!?!
Ko je tu od koga učio i naučio...

achitwn

pre 5 godina

tako da neće da me začudi da su ćufte ili djuveč na kraju ispadnu naši ili bosanski.... ili čak Grčki....npr
(Dejan Milošević Kuki, 03. maj 2018 09:33)
Ja sam jeo u libaneskom restoranu satme. U indiji dosta jela se kuha na isto nacin kao kod nas ozuzev sto dtavljaju likalne zacine. Nasa kuhinjabi principu nema mnogo naseg u njoj. Sve je doslo sa istoka ani severa (kiseli kupus i gulas npr)

zatucanibot

pre 5 godina

Varda...ti si genije ako mislis da su Srbi,Hrvati ili jos ludje Bosnjaci(koji nisu tako star narod) izmislili jagnjetinu na zaru(Indijci i Arapi je jeli pre nego sto su ovi i postojali),ili proju i kacamak(damo sto se drugacije zove proja u Turskoj).Od nasih jela imamo Karadjordjevu i to je bukvalno to.

zatucanibot

pre 5 godina

Adriano Galiani...aha,sva hrana koju jedemo je od Turaka dosla,pola "naseg" jezika se sastoji od Turskih reci(ima i madjarskih i jos nekih),dok smo bili pod Turcima ni jedna crkva ni manastir nisu sruseni,spaljeni.Mnogo zla je bilo ali ostalo je i ponesto dobro.Ceskoj je na primer,sve sto ima ostalo od Nemaca,bulvalno nista ljudi nisu sagradili sami,takav su narod,kao i mi,a danas samo od Praga mogu da zive,a sve im sagradili Nemci,od autoputeva,mostova,prelepih zgrada.Ruzno je reci,ali Cesi su bukvalno imali "srece" da budu pod Nemcima.

Šonesi

pre 5 godina

Nije problem priznati da je neko jelo poreklom iz sasvim drugog kraja sveta. Hrana je uvek bila sredstvo sretanja kultura. Ali problem se nalazi u tome što je danas važno naglašavati to poreklo, pa onda da ne bi bili optuženi za kulturalnu apropijaciju, ta ista jela moraju da spremaju kuvari iz zemlje porekla, i naravno da se izvinjavamo za to što smo to jelo smatrali svojim. Kult izvinjavanja, kult ponižavanja na steroidima. Nego, šta ćemo sa hlebom, hoćemo li svi odreda da uvozimo Egipćane pekare? Po mogućstvu muhamedance, jer je to sada in, da se izvinjavamo i prestanemo da jedemo hleb, da pijemo pivo.

only fools and horses

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Turci Osmanlije su na današnju teritoriju, tada Vizantija naseljena uglavnom Grčkim stanovništvom, došli iz Azije, negde iz Mongolije čini mi se. I nisu se kupali uopšte. A ta Turska kupatila su u stvari Rimska kupatila koja su zatekli i počeli da koriste kada su osvojili Konstantinopolj. To je čak i turski turistički vodič rekao jednom prilikom na izletu..

mostarac

pre 5 godina

@ Varda: Od tih jela koja si nabrojao, siguran sam da je riječ "sač" turskog porijekla a mislim i za kačamak isto. E janjetina i popara možda i jesu naši. Opet, kad pomislim da su Turci donijeli nabijanje na kolac, možda je i ta janjetina njihova. Pozdrav iz Hercegovine

Swarog

pre 5 godina

Pa sad, Turci su verovatno takodje uzeli sve od Grka, Perzijanaca, Arapa itd. jer tesko je poverovati da su se oni dosli iz neke azijske stepe u jedan stari prostor i doneli svoja jela nekome ko je od Klasicizma, Helenizma, Rima i Vizantije pa tako sve do kasnog srednjeg veka imao visoku kulturu u kontinuitetu. To po nekoj logici vazi i za Slovene. Ili sad neko misli stvarno da su se neka plamena koja ni pisma ne imase spustila na teritoriju Vizantije i donela im giros, gibanicu i sarmu?

Pjer

pre 5 godina

Većinu svojih jela, a naročito slatkiša Turci su preuzeli od drugih naroda, koje su osvajali. Teško je ustanoviti da je neko jelo baš izmioslio taj i taj narod, jedino se može reći da se najbolje sprema baš u nekoj zemlji.

Jovica

pre 5 godina

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)

Po ugledu na Arape u kasnijem periodu carstva. Rimsko drustvo nije imalo praksu kupanja.

pošteno od šveđana

pre 5 godina

Bilo bi pošteno da Šveđani objave da su oni ustvari djeca dalmatinskih i bh. Hrvata. Švedska “I” haplogrupa je potomak hrvatske “I” haplogrupe. Te tzv. hrvatske haplogrupe u najvišoj koncentraciji imaju bh. Hrvati i Dalmatinci, ali je dosta imaju i bh. Muslimani tj. Bošnjaci, imaju je i Crnogorci ali i Srbijanci u nešto manjoj količini. Trebalo bi napraviti istraživanja unutar etničke grupe a ne unutar teritorija države (jer tu ulaze rezultati raznih etničkih grupa koje žive u toj državi). Bilo bi interesantno znati o sličnostima i razlikama balkanskih naroda (Slovenaca, Hrvata, BH, CG, Albanaca, Makedonaca, Vojvođanja, Srbijanaca, Bugara, Rumuna, Grka), ali i Mađara, Austrijanaca, Talijana i Turaka, da se vide uticaji.

Jova

pre 5 godina

Katastofa.
Zamislite ĆUFTE su tursko jelo? Samo je njihova modifikovana reč.
Pa skoro svaka nacija ih ima u nekom svom izdanju i sa njima specifičnim načinom pripreme i lokalnim začinima.Neko stavlja hleb,mleko i jaja pa doda malo kima.Neko koristi i svinjetinu i td...
Moja pokojna majka ih je spremala sa kuvanim pirinčem i bile su fantastične.

balkancaffe

pre 5 godina

Da li je sramota ako je tursko?
(zliZo, 03. maj 2018 09:46)

Jeste
(Adriano_Galliani
onda kafa i alkohol su jos veca"sramota",obe reci su arapskog porekla:)

šerpe tiganji i ostalo je samo varijacija na temu

pre 5 godina

Sva jela su varijacije dela možda jednog jedinog genija, setio se da smisli lonac i da u njemu kuva.

Ajvar i pindjur sa cuftama u sosu

pre 5 godina

@ "Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar."
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

Ne mozes biti tako iskljuciv/a, a ne bih se ja zakleo ni za ajvar. Naime, ovde u Kanadi redovno kupujem uvoz iz Turske na kojem pise (bas ovako) AJVAR (ima ljuti i neljuti), a sve ostalo na turskom i zvanicnim jezicima Kanade. I pindjur, isto tako.

PS
Imao sam priliku da nam je jedna Kubanka pripremala NJIHOV NAC. SPECIJALITET: (pazi sad!) Cufte u sosu - kakav je i moja majka (napismena Macvanka) uvek pripremala :)

Fidelio

pre 5 godina

Šta je sledeće?

Senzacionalno otkriće da su Erik Riđobradi i Harald Plavozubi samo pseudonimi iza kojih su se krili Mula Jusuf i Kučuk Alija?

Ja

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара...

Kačamak (puru, palentu) su još stari Rimljani pravili. Sač postoji u svim zemljama Balkana (uključujući Tursku i Grčku). Popara se takođe pravi u mnogim zemljama, kao i prženice, svaka nacija ima svoj način iskorišćavanja bajatog hljeba. Pečenje mesa na ražnju postoji već nekoliko vijekova (Rusi u okretali u 15. vijeku). Od svega nabrojanog, mislim da je jedino proja naš izum. I hercegovačka jagnjetina, mada je romanijska mnogo bolja :)

Dental

pre 5 godina

Sva jela od mlevenog mesa su poznata celom covecanstvu. Nastala su zato sto su ljudi imali pokvarene zube vec od najranije mladosti, i svako meso je moralo biti sitno seckano. Sitno seceno meso je bilo po pravilu i u svim vojskama sveta jos od antickih vremena, jer kada se meso sitno isece i pomesa nema svadje oko toga ko ce dobiti bolji komad a ko ne. Ujedno seckano odnosno samleveno meso se moze egzaktno porcionirati i podjednako podeliti.

Јабучило

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
(ldjidji, 03. maj 2018 11:03)

Јесте, има она прадавна десетерачка песма, још пре пријема хришћанства:

Збор зборила сеја Видосава
Збор зборила брату Доброживу:
Доброживе, брате најмилији,
Скочи, брацо, преко мора сињег
У далеку земљу индијанску
Гдено расте кукуруз злаћани
Те набери тамо кукуруза,
Набери га колико ти драго,
Да ти сеја пројицу испече!

Замисли, а онда дође она бараба, Колумбо, и убеди цели свет да је кукуруз стигао у Европу тек у XV - XVI веку...

vlada

pre 5 godina

Pitao bih autora teksta, iz kog razloga Je sve to ,,šokantno,,. Pre svega Švedska Je poznata po velikom stepenu tolerancije na stvari koje dolaze izvan same Švedske.

Sremac

pre 5 godina

(acoZmaj, 3. maj 2018 10:36)

Ne znači to da ljudi na ovim prostorima nisu ništa jeli pre dolaska Turaka, već da je Turska kao velik i moćan okupator uspela da nametne svoju kuhinju...

cicvara

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar. 
(nowave7, 03. maj 2018 10:02) 

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

...цицвара...

belgrado

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 03. maj 2018 10:02)

...a pre dolaska turaka,
mi smo samo pili vodu,
hranu nismo jeli?

ljudi su isto putovali, donoslii recepte sa istoka,
ovi drugi trgovci sa istoka uzimali isto iz evrope...
razmenjivali zacine,trgovali..bla,bla..

nije svet nastao sa FB i twiterom!

Lemi

pre 5 godina

Libanska I druge orijentalne kuhinje su isto Tako uticale na Tursku. Na bliskom istoku se oduvek dobro jelo. Glupo je pricati sta je cije. Tvoje je Ono sto dobro pravis. Sumnjam da turci prave sa dzemom I pekmezom cufte, kao svedjani.

Tutankamon

pre 5 godina

@Adriano_Galliani, pribor za jelo, kupatila, astronomija, matematika, pišemo arapskim brojevima... I očito je da ništa ne znaš o Perziji, Staroj Grčkoj ili Mesopotamiji.

Tužno je što tebi život počinje od Rimskog carstva, a još tuznije što ih ima toliko koji se slažu sa tobom.

anti-reklamozder

pre 5 godina

@Jovica

sto se kulture kupanja tice ,tj kada je dosla na ove prostore kao pocetne tacke informisanja preporucujem Felix Romuliana ,Viminacium,Madlenianum itd, sve navedene imaju sacuvane ostatke parnih kupatila nekih 1000 godina pre Turaka a u doba kad su gradjene sigurno nisu bili prototipi.
sa Turcima je doslo mnogo toga ciju cenu I danas placamo, izuzetno malo toga pozitivnog.

kulturni pozdrav :)

crnac iz medjedje

pre 5 godina

@Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

I ajvar je turskog porekla! Inace, mozda najveci kuvar sa ovih prostora, a svakoko najpoznatiji, Stevo Karapandza, je svojevremeno u nekoj emisiji objasnjavao kako je dugo istrazivao poreklo uobicajenih jela u Jugoslaviji, te kako je dosao do zakljucka da su autohtona jela sa ovih prostora samo 'Zagrebacki mlinci' i stara srpska 'Pita sa orasima', dok je sve ostalo, ili potpuno preuzeto od Turaka, Nemaca, Madjara, itd., ili preuzeto uz izvesne izmene, karakteristicne nasem podneblju.

Јабучило

pre 5 godina

@dejan milosevic kuki Nista na Balkanu nije izmesano od kuhinja.Postoji turska jela u 90% slucajeva,Grcka kuhinja 5-6%,i ostalo,ostali.
(Mile Dodik, 03. maj 2018 10:01)

Турци су, као врло прагматична култура, подоста преузели од Грка (као што су и од Арапа, Персијанаца и других са којима су били у додиру).

stoper4

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

Ma da, Hercegovci izmislili kako se jagnje nabija na ražanj :)

Moki

pre 5 godina

Sviđalo se to nekima ili ne, Osmansko carstvo je bilo nekoliko stotona godina najjača država u svijetu a osmanska kultura najjača svjetska kultura u to doba. I dan danas, pogotovo kod nas na Balkanu, jako mnogo toga što smatramo da je naše, potiče od Turaka. Ne vidim čemu tolika averzija kod Srba prema svemu što je Tursko, na stranu to što su bili neželjeni osvajači... činjenica je da su na polju kulture donijeli izuzetno mnogo toga na Balkan.

Bane

pre 5 godina

Turci su u Anadoliju dosli kao nomadski narod, bez ikakve nacionalne kuhinje, presno meso npr.
Turska a nešto ranije formirana arapska, je uglavnom Persijska kuhinja.
Srbija se formirala pod okriljem Vizantije koja je nastavak Rimskog carstva.
Danas su sve te kuhinje, uključujući i Nemačku prisutne na našem jelovniku, pa sasvim slobodno mozemo da kazemo “srpska nacionalna kuhinja”.

Miloye

pre 5 godina

Ma pre Turaka u Evropi uopšte nisu znali šta je to mleveno meso, a nisu čuli ni za crni luk ni za biljno ulje. hahahaha

Ovo je obično švedsko dodvoravanje turcima preko hrane. Zašto? Pa zato što su im za niskokvalifikovane poslove potrebni radnici, a draži su im Turci od arapskih, avganistanskih ili pakistanskih migranata.

Macan

pre 5 godina

Sva srpska tradicionalna jela su zapravo turska jela i nisu samo jela turskog porijekla, zapravo je sve u Srbiji turskog porijekla, kad malo bolje razmislimo.

Ahmet karas

pre 5 godina

Ma bitno je dase krka ja obozavam cufte stame briga odakle potocu ja ih volim i toje to dragi prijatelji???? a sarme uffff jos vise obozavam???? volim da pojedem dobro! Nevolim svadju nevolim da mrzim nekog meni su svi isti zivim u svedckoj i meni je provod zanimljiv da pojedem lepo i normalno dase popije dobro? pozdrav svima!

dream....

pre 5 godina

@ Adriano_Galliani

Dobro je, vidim da si cist srpski izdanak...
Steta samo sto Balkan, a i mi na njemu, nije ostrvo, pa da se sirokim morem odvojimo od svih losih stranih uticaja....

Bruder Jakob

pre 5 godina

Ali zato imaju snus, to valjda je švedski izum.
To je duhan u malim vrećicama koji se stavi u usta na zubno meso nekoliko sekundi i onda ispljune, ne smiješ predugo držati inače ti bude muka.

А.B.

pre 5 godina

@nowave7 - Е, мој кулинару (вокатив, као у цециној песми)! Лупио си стравично.
Ни грци, ни срби, ни остали не би знали шта је храна, док турци нису дошли... А од кога су турци научили, с обзиром да су били заосталији од других, кад су се појавили?

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

A,99% toga sto mi zovemo "tursko" je ustvariji iz Persije,ukljucujuci i jezik tj. "turcizmi". Kada malo vise istrazite videcete da Turci nemaju ama bas nista svoje,can ni naciju,ni jezik. Sve su preuzeli od Persijanaca,Arapa,Hazara,Romeja...jer su bili obicno nomadsko-stocarsko pleme u centralnoj i istocnoj Maloj Aziji.

Slovenac

pre 5 godina

@Varda: Sac (saç) i kacamak (kaçamak) srpski, a? Da nisu i kajmak (Kaymak) i ajvar (havyar) srpski, a? Srpska srednjevekovna kuhinja je mnogo bogata, stvarno ne znam, zasto se toliko palite na sve tursko? I jos pricate da je vase...

А. Петров

pre 5 godina

Мош’ мислити. Па у свакој кухињи имаш млевено месо у разним облицима (ћуфте, лопте, пљескавица).

tocka

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ldjidji, 3. maj 2018 11:03)
Evo nešto srpsko a da nije sa Balkana.
Verovali ili ne stari Austrijanci rimflajš zapravo zovu serbiše rimflajš, jer je to nešto što su rado preuzeli od Srba. Znači rimflajš je naš!

kiko

pre 5 godina

Svedska je prerasla te fore sa nacionalnim predznakom, zato i nije neka posebna frka da se ovako nesto i objavi. Jos malo pa ce se i ponositi time. Sto ne znaci da su prsli, a ne znaci ni da su carevi - samo znaci da je to u Svedskoj tako :-)

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Lako se može dogoditi da ni ,,švedski sto'' nije švedski :)



Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

Ni on!

Shomi

pre 5 godina

Turske cufte, kefte, kiparske seftalije: Turci preuzeli od Iranaca a ovi od ko zna koga. Danas ako odete u bilo koji turski ili iranski restoran videcete slicnosti u ponudi.
Navodno su orasnice jedino autohtone u srpskoj kuhinji, mada ko zna.
Skotlandjani se ponose hagisom (jagnjeci stomak nadeven iznutricama)kao nacionalnim jelom, kad ono tamo imamo iznutrice u buragu kod nas.

Seldžuci, Ouzi, Kazasi ili nešto treće?

pre 5 godina

A šta je u stvari tačno tursko pošto Turska nije nacionalna odrednica nego geografska isto kao i Amerika.

Старац Исаија

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka. (Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Још 350 година пре Христа Рим је имао канализацију, водовод и јавна купатила.

Али не ради се овде о томе, Швеђанима се систематски брише национални идентитет. Њихова штампа, рекламе, ТВ канали непрестано бомбардују људе тиме како пре масовног прилива миграната заправо Шведска није ни постојала.

Papageno

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 3. maj 2018 09:59)

Slažem se da nije sve loše stiglo od Turaka, ali potpuno je netačno da je "kultura kupanja u Evropu došla sa Islamom". Kulturu javnog kupanja u Evropu su uveli Rimljani i postojala je vekovima u celom rimskom svetu, sve dok je nisu uništili hrišćani, iz čisto verskih razloga, kao "nepristojnu i pagansku tekovinu".

Ali stvarno ne raumem zašto bi Šveđani trebalo da se sekiraju što švedske ćufte u stvari nisu švedske. Da li se za čovečanstvo (ili barem za Šveđane i Turke) sada otvara nova era blagostanja pošto je ta istorijska nepravda najzad ispravljena?

Zigzag

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)to vi najbolje znate hahaha

Bарда

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 03. maj 2018 10:02)

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.

drmr

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.(nowave7, 03. maj 2018 10:02)Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

Sac, kacamak i poparw su turska jela. Lako za proceriti. Proja je nase srpsko jelo. A jagnjetina na raznju - smesno i za komentarisanje.

Pop

pre 5 godina

@Mile Dodik
Mislis mozda na "turska" jela iz Romelijskog (Vizantijskog) dela, za koja je pitanje cija su. Da pogledas neku njihovu kulinarsku emisiju, video bi da se inace razlikujemo u svemu, od namirnica, zacina, spremanja itd.

Иван-Ниш

pre 5 godina

Ми који се сећамо куварских емисија чувеног Стеве Карапанџе пре тридесетак година, могли смо у једној емисији од њега да чујемо како у целој Југославији постоји само једно домаће јело. То је била орасница, гибаница са орасима. Тврдио је тада да не постоји од Ђевђелије до Триглава ништа друго што је изворно домаће. Чак ни разне попаре, проста сељачка јела, итд.

drvobradi

pre 5 godina

@Mile Dodik
Ni to bas nije tacno. Kuhinja, obicaji, neki rituali su dolazili sa osvajacima i spajali se sa lokalnim, i tako dalje prenosili. Tako da to sto mi nesto zovemo turskim, verovatno su i sami Turci pokupili usput ili je neko doneo u Tursku. Nasa sarma je sa kiselim kupusom, dok Turci, Libanci i ostali sa Bliskog istoka uglavnom prave sa vinovom lozom, ili svezim kupusom. Npr. tradicionalno jevrejsko jelo je holishkes, sto je verzija sarme. Kapiram da su Persijanci i Jevreji malo stariji narod od Turaka i ostalih.

Meda

pre 5 godina

Turci su pokrali sve sto su mogli iz istocne i grcke kuhinje pa svojataju ama bas sve...
Turci nemaju svoju nacionalnu hranu, sve je copy/paste!

Bujrum!

Ми немамо ништа наше

pre 5 godina

Срби баш немају ништа од домаће кухиње. Да није било Турака ми никада не би имали чварке, сланину, бут, ћевапе... све нам то дали Турци.

Veteran

pre 5 godina

Jedino Originalno Srpsko jelo koje samo mi imamo je PODVARAK .. niko od komsija ga ne pravi na nacin kao Srbi . Turci nemaju podvarak jer u njega ide suvo svinjsko meso.

Peđa

pre 5 godina

I ono šta je tursko, nije uvek baš tursko.
Otomanska carevina bila je velika, i baš kao i stari Rimljani, bili su dovoljno mudri da ono šta je dobro, donesu u Carigrad, prihvate i primene. I onda, kad ga prihvate kao svoje, onda ga rašire po celoj carevini.

Filip

pre 5 godina

Švedska je zemlja vikinga, melodic death metala... sta koj đavo ikee...
(Srbin sa Kosova, 03. maj 2018 11:05)
Svedska je zemlja Svedjanki najpre.

Dorcolac

pre 5 godina

@Adriano_Galliani ...iz islama tj od Arapa su ti dosli brojevi..matematika ..medicina...Arapi su bili zapad za Evropu sto se tice medicine do 19og veka ...malo se edukuj ..sada ima internet svuda..pa malo guglaj..zivo me zanima kako nazivas npr carape i jastuk ...ili imas zamenu i za turcizme?

Hm

pre 5 godina

Kad su Turci stigli u sadasnju Tursku ? Pre 5-6 vekova.
Pre njih je na tom prostoru postojala Vizantija (istocno rimsko carstvo), a jos ranije - Rimsko carstvo, Makedonija, anticka Grcka...u kontinuitetu dvadeset vekova istorije, slave, bogatstva, lepog zivota. Sta je to sto su Turci uradili ? Pokrali nasledje i saznanja sacuvana u Konstantinopolisu 1453 godine, u gradu koji je deset vekova bio najveci, najbogatiji i najsjajniji grad Evrope!

acoZmaj

pre 5 godina

nebi ja tvrdio da mi na balkanu nemamo naša jela..kao da nismo nista jeli pre turaka,pre bi rekao da su turci preuzeli mnogo recepata odavde sa nasih prostora nego da su nam oni doneli nesto sa bliskog istoka!

alati cufte

pre 5 godina

sva jela koja su lepa I ukusna a posebno slatkiši su još bolji su iz turske mada su grci dosta pokrali od turaka I prestavljaju kao njihovu hrano to je ipak izvorno iz turske

Cha Cha

pre 5 godina

Pa i holandske lale su zapravo turske. Neki sultan poklonio Holandjanima u 17. veku 2-3 lukovice, onako kao licni poklon delegaciji. Ovi se vratili, zasadili to, razmnozili i napravili globalni brend.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.

Goran

pre 5 godina

Da li je sramota ako je tursko?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zliZo, 3. maj 2018 09:46)

Nije sramota nego su to jelo zvali NACIONALNIM, mislili su da je taj kulinarski izum i umece proizvod Svedskog naroda.

Dejan Milošević Kuki

pre 5 godina

Nacionalna jela sa celog Balkna, uključujući i Tursku su toliko izmesana da je teško tu razlučiti čije je šta... Rumuni se kunu u sarme u vinovom listu.... čiji je burek, a čija gibanica, ćevapi, obične sarme, ajvar.... ma cela naša (Balkanska) kuhinja je izmešana.... tako da neće da me začudi da su ćufte ili djuveč na kraju ispadnu naši ili bosanski.... ili čak Grčki....npr

Jovica

pre 5 godina

Hehehe, a ucio sam Svedski jos davno i kazu nacionalno jelo cufte. Ja se godinama mislim , kako bre cufte , Turci to doneli na Balkan. :)

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.

Jovica

pre 5 godina

Hehehe, a ucio sam Svedski jos davno i kazu nacionalno jelo cufte. Ja se godinama mislim , kako bre cufte , Turci to doneli na Balkan. :)

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.

Cha Cha

pre 5 godina

Pa i holandske lale su zapravo turske. Neki sultan poklonio Holandjanima u 17. veku 2-3 lukovice, onako kao licni poklon delegaciji. Ovi se vratili, zasadili to, razmnozili i napravili globalni brend.

Dejan Milošević Kuki

pre 5 godina

Nacionalna jela sa celog Balkna, uključujući i Tursku su toliko izmesana da je teško tu razlučiti čije je šta... Rumuni se kunu u sarme u vinovom listu.... čiji je burek, a čija gibanica, ćevapi, obične sarme, ajvar.... ma cela naša (Balkanska) kuhinja je izmešana.... tako da neće da me začudi da su ćufte ili djuveč na kraju ispadnu naši ili bosanski.... ili čak Grčki....npr

Goran

pre 5 godina

Da li je sramota ako je tursko?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zliZo, 3. maj 2018 09:46)

Nije sramota nego su to jelo zvali NACIONALNIM, mislili su da je taj kulinarski izum i umece proizvod Svedskog naroda.

Bарда

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 03. maj 2018 10:02)

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.

acoZmaj

pre 5 godina

nebi ja tvrdio da mi na balkanu nemamo naša jela..kao da nismo nista jeli pre turaka,pre bi rekao da su turci preuzeli mnogo recepata odavde sa nasih prostora nego da su nam oni doneli nesto sa bliskog istoka!

filip

pre 5 godina

'Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.'

Ako pod evropu mislis germanska i slovenska plemena moguce, ali su zato rimljani 1000 godina pre osmanlija imali javna kupatila.

alati cufte

pre 5 godina

sva jela koja su lepa I ukusna a posebno slatkiši su još bolji su iz turske mada su grci dosta pokrali od turaka I prestavljaju kao njihovu hrano to je ipak izvorno iz turske

Јабучило

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
(ldjidji, 03. maj 2018 11:03)

Јесте, има она прадавна десетерачка песма, још пре пријема хришћанства:

Збор зборила сеја Видосава
Збор зборила брату Доброживу:
Доброживе, брате најмилији,
Скочи, брацо, преко мора сињег
У далеку земљу индијанску
Гдено расте кукуруз злаћани
Те набери тамо кукуруза,
Набери га колико ти драго,
Да ти сеја пројицу испече!

Замисли, а онда дође она бараба, Колумбо, и убеди цели свет да је кукуруз стигао у Европу тек у XV - XVI веку...

stoper4

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

Ma da, Hercegovci izmislili kako se jagnje nabija na ražanj :)

Doole Smeker

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
(ldjidji, 3. maj 2018 11:03)

Da. Doneo ju je srbin Kristijan Kolumbovic sa svojih putovanja pravo Kraljevicu Marku na ruke.

Filip

pre 5 godina

Švedska je zemlja vikinga, melodic death metala... sta koj đavo ikee...
(Srbin sa Kosova, 03. maj 2018 11:05)
Svedska je zemlja Svedjanki najpre.

only fools and horses

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Turci Osmanlije su na današnju teritoriju, tada Vizantija naseljena uglavnom Grčkim stanovništvom, došli iz Azije, negde iz Mongolije čini mi se. I nisu se kupali uopšte. A ta Turska kupatila su u stvari Rimska kupatila koja su zatekli i počeli da koriste kada su osvojili Konstantinopolj. To je čak i turski turistički vodič rekao jednom prilikom na izletu..

Gurmandžija

pre 5 godina

Alo pre vi ziloti sa belocrvenim krvnim zrncima!
Kad kažete da je nešto tursko jelo, prvo se setite ko su turci:
Nomadsko pleme iz centralne Azije.
Koji su došli u dodir sa civilizacijom tek smo negde oko 8. veka. Turska kao Etnicitet odavno ne postoji. Postoji samo družtveni konstrukt turske nacije u kojem ima i ovih i onih.
Turci su neko ko je silom se useljavao u prostor koji nije njihov per se.
Aj sad, jel logično da nomadski koljači i ratnici dolaze i “donose” kuhinju ili će pre biti da “osvajaju” i “prisvajaju” ono što su tu našli a onda ga pod pritiskom snage Imperije Podmet uki i širili kao svoje: Etiopijsku kafu, Avganistanski ćevap, Srpski Burek...
Šta kao,l. Starosedeoci Gruzijci, Armenijci, Srbi, Bugari, Grci, Kurdi, Arapi nisu znali da zakolju životinju samelju joj meso, urolaju u kuglicu i bace na plotnu, roštilj ili u paradajiz sos nego su čekali Turske nomade koji sem oružja nisu Ništa drugo nosili sa sobom (pismo im je Arapsko a pola jezika Persijsko-Srpsko..,) da im ovi donesu ćufteta?! Nije nego...

Dal se neko zapita što najveći i najbolji restorani u Turskoj su - Kurdski!?!
Ko je tu od koga učio i naučio...

Zoran

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)
Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.(Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)
Izgeda da su ti koji se kupaju u Srbiji izumrli zajedno sa starim Rimom. Inače, u srednjem veku se smatralo da voda prenosi bolesti. Hrišćanska crkva je zatvorila sva lečilišta antičke Grčke koji su bolesti tretirali masažama, vodom i lekovitim travama pa si ti neobavešten. A za to da nam nisu ništa dobro doneli, nisi samo neobavešten nego si i glup.

Rade

pre 5 godina

Ništa novo, a zašto bi se zbog ovog ratovalo!!! Pa u Srbiji polovina jela je turskog porekla, dok smo naša stara jela iz pre turskog perioda zaboravili... Dok ranu srpsku istoriju i ne priznajemo... bar većina Srba... Na žalost...

Fidelio

pre 5 godina

Šta je sledeće?

Senzacionalno otkriće da su Erik Riđobradi i Harald Plavozubi samo pseudonimi iza kojih su se krili Mula Jusuf i Kučuk Alija?

Sinisa Mihajlovic

pre 5 godina

@nowave7

Narocito prase na raznju. Opste je poznata cinjenica da je jos prorok Muhamed to spremao za svoje goste, naravno osim ako je post. U tom slucaju bi pustili prase da pliva jedno pola sata u reci, pa bi ga onda izvukli stapom za ribolov, jer se u tom slucaju racuna kao riba, koja je jelte posna.

Dare

pre 5 godina

Turci su deo nase a i evropske istorije, to ne moze ni da se izbrise ni da se preskoci. Ali niti su nas unistili, niti su nam slomili veru. Dobro, nekima jesu, ali to nije nas problem. Citao sam negde podatak da se pre turaka na ovim prostorima uopste nije jela svinjetina. Nisu je oni doneli, vec smo jos se okrenuli iz prostog razloga jer je oni nisu jeli. Uzimali su seljanima ovce i jagnjice, a svinje nisu dirali. Tako smo verovatno i preziveli, inace bi lovili veverice i svrake.

drvobradi

pre 5 godina

@Mile Dodik
Ni to bas nije tacno. Kuhinja, obicaji, neki rituali su dolazili sa osvajacima i spajali se sa lokalnim, i tako dalje prenosili. Tako da to sto mi nesto zovemo turskim, verovatno su i sami Turci pokupili usput ili je neko doneo u Tursku. Nasa sarma je sa kiselim kupusom, dok Turci, Libanci i ostali sa Bliskog istoka uglavnom prave sa vinovom lozom, ili svezim kupusom. Npr. tradicionalno jevrejsko jelo je holishkes, sto je verzija sarme. Kapiram da su Persijanci i Jevreji malo stariji narod od Turaka i ostalih.

provokator

pre 5 godina

@Jovica

Kom kasnijem periodu? Arapi stupaju na istorijsku scenu tek u 7. veku kao primitivni nomadi a Rim se raspao u 5. veku

@Dorcolac

Arapi su brojeve preuzeli od Indijaca.

Ne javljajte se kada nemate pojma.

vlada

pre 5 godina

Pitao bih autora teksta, iz kog razloga Je sve to ,,šokantno,,. Pre svega Švedska Je poznata po velikom stepenu tolerancije na stvari koje dolaze izvan same Švedske.

Gile

pre 5 godina

Vi koji spominjete proju, kacamak, ajvar, musaku, kao nekakva drevna jela s ovih prostora. Niste u pravu. Kukuruz, krompir i paprika su stigli u Evropu preko Spanije u 15tom veku, i tek onda se sirilo dalje. Nemamo ni mi ni turci, ni grci ni perzijanci nista s tim namirnicama. Pa ni pizza ili lazanja kakvu danas ceo svet jede nije bila moguca dok Spanci nisu dovukle seme paradajza brodovima. Tek se u 17tom veku rasprostranio. Sta se ovde jelo pre otkrica amerike? Pa sve ostalo :) Meso, kupusarke, lokalno voce i povrce, med, pasulj, zitarice, orasi, kesten. Kesten je recimo bio jedno vreme skuplji od zlata. Brasno se od kestena pravilo, mogao si hleb da umesis.

Pjer

pre 5 godina

Većinu svojih jela, a naročito slatkiša Turci su preuzeli od drugih naroda, koje su osvajali. Teško je ustanoviti da je neko jelo baš izmioslio taj i taj narod, jedino se može reći da se najbolje sprema baš u nekoj zemlji.

Dorcolac

pre 5 godina

@Adriano_Galliani ...iz islama tj od Arapa su ti dosli brojevi..matematika ..medicina...Arapi su bili zapad za Evropu sto se tice medicine do 19og veka ...malo se edukuj ..sada ima internet svuda..pa malo guglaj..zivo me zanima kako nazivas npr carape i jastuk ...ili imas zamenu i za turcizme?

achitwn

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)
Dobra nam kuhinja bacis zivotinju u vatru da se ispece. Probaj jagnjetinu ili neko drugo meso u brazilskim restoranima na primer. Koji okusi, meso marinotano pa peceno. Majko mila koji smo mi primitivci.

Bane

pre 5 godina

Turci su u Anadoliju dosli kao nomadski narod, bez ikakve nacionalne kuhinje, presno meso npr.
Turska a nešto ranije formirana arapska, je uglavnom Persijska kuhinja.
Srbija se formirala pod okriljem Vizantije koja je nastavak Rimskog carstva.
Danas su sve te kuhinje, uključujući i Nemačku prisutne na našem jelovniku, pa sasvim slobodno mozemo da kazemo “srpska nacionalna kuhinja”.

Старац Исаија

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka. (Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Још 350 година пре Христа Рим је имао канализацију, водовод и јавна купатила.

Али не ради се овде о томе, Швеђанима се систематски брише национални идентитет. Њихова штампа, рекламе, ТВ канали непрестано бомбардују људе тиме како пре масовног прилива миграната заправо Шведска није ни постојала.

Dental

pre 5 godina

Sva jela od mlevenog mesa su poznata celom covecanstvu. Nastala su zato sto su ljudi imali pokvarene zube vec od najranije mladosti, i svako meso je moralo biti sitno seckano. Sitno seceno meso je bilo po pravilu i u svim vojskama sveta jos od antickih vremena, jer kada se meso sitno isece i pomesa nema svadje oko toga ko ce dobiti bolji komad a ko ne. Ujedno seckano odnosno samleveno meso se moze egzaktno porcionirati i podjednako podeliti.

Meda

pre 5 godina

Turci su pokrali sve sto su mogli iz istocne i grcke kuhinje pa svojataju ama bas sve...
Turci nemaju svoju nacionalnu hranu, sve je copy/paste!

Bujrum!

Swarog

pre 5 godina

Pa sad, Turci su verovatno takodje uzeli sve od Grka, Perzijanaca, Arapa itd. jer tesko je poverovati da su se oni dosli iz neke azijske stepe u jedan stari prostor i doneli svoja jela nekome ko je od Klasicizma, Helenizma, Rima i Vizantije pa tako sve do kasnog srednjeg veka imao visoku kulturu u kontinuitetu. To po nekoj logici vazi i za Slovene. Ili sad neko misli stvarno da su se neka plamena koja ni pisma ne imase spustila na teritoriju Vizantije i donela im giros, gibanicu i sarmu?

night owl

pre 5 godina

Pa jednostavno u svim kuhinjama posebno onima koje nisu baš egzotične i bliske Evropi jela su varijacije na temu. Nedavno čula za japanske ćuftice koje su kao naše ili turske ili čije god, samo bez nekih dodataka. Pogledajte recept za švedske ćufte, sigurno ima neki dodatak koji nije isti kao ove druge. Mislila sam da je kavurma i čvarci nešto što je karakteristično za naše podneblje. Međutim Škoti imaju nešto što nije baš isto, ali je slično. Prema tome prepucavanja čije je neko jelo je igranka do zore jer će se uvek naći neko ko će tvrditi da se to jelo još u kamenom dobu.

PP aparat

pre 5 godina

Ma kakvo tursko jelo, to je ta varvarska horda primitivaca pokrala od nekog porobljene naroda i nas tako lažu ovde, kažu sarme su tursko jelo, ma kako da ne! Sarme su srpska reč za srpsko jelo, ranije je u prošlosti postojalo nekakvo slovensko da ne kažem srpsko pleme koje se zvalo Sarmati, a evo i Rusi svoju novu raketi zovu "Sarmat", dakle upitanju je čisto slovenska to jest srpska reč za srpsko nacionalno jelo. isto je i sa rakijom, odakle Turcima, koji su bili muslimanski verski fanatici žestoko alkoholno piće poput RAKIJE, dakle čista LAŽ!!!

Da su Turci krali i otimali čak i nacionalna jela primer je i burek, burek je nastao u Nišu gde ga je prisvojio neki aga, burek se između ostalog pravi od svinjske masti, a ne od rafinisanog biljnog ulja, e sad okle svinjska mast u receptu za muslimansko nacionalno jelo kod Turaka koji su bili islamski fundamentalisti, dakle još jedan primer kako su otimali!

Lemi

pre 5 godina

Libanska I druge orijentalne kuhinje su isto Tako uticale na Tursku. Na bliskom istoku se oduvek dobro jelo. Glupo je pricati sta je cije. Tvoje je Ono sto dobro pravis. Sumnjam da turci prave sa dzemom I pekmezom cufte, kao svedjani.

mostarac

pre 5 godina

@ Varda: Od tih jela koja si nabrojao, siguran sam da je riječ "sač" turskog porijekla a mislim i za kačamak isto. E janjetina i popara možda i jesu naši. Opet, kad pomislim da su Turci donijeli nabijanje na kolac, možda je i ta janjetina njihova. Pozdrav iz Hercegovine

rog

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka. 
(Jovica, 03. maj 2018 09:59) 

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
(Adriano_Galliani, 03. maj 2018 10:56)

Samo sto je posle Rima sve to zaboravljeno vise stotina godina.

Pop

pre 5 godina

@Mile Dodik
Mislis mozda na "turska" jela iz Romelijskog (Vizantijskog) dela, za koja je pitanje cija su. Da pogledas neku njihovu kulinarsku emisiju, video bi da se inace razlikujemo u svemu, od namirnica, zacina, spremanja itd.

kiko

pre 5 godina

Svedska je prerasla te fore sa nacionalnim predznakom, zato i nije neka posebna frka da se ovako nesto i objavi. Jos malo pa ce se i ponositi time. Sto ne znaci da su prsli, a ne znaci ni da su carevi - samo znaci da je to u Svedskoj tako :-)

Ljuba

pre 5 godina

Pazi, Srbi se čude i pitaju kakav je to pa šok :))

A sve je počelo od Srba, sva jela, viljuške, jezik, slova, novac :))
Nemoš našem narodu objasniti da sarma nije srpska :))

Dobri su dobri su Švedjani - živeće sto godina (a i žive po sto godina, raspitajte se :)

Ми немамо ништа наше

pre 5 godina

Срби баш немају ништа од домаће кухиње. Да није било Турака ми никада не би имали чварке, сланину, бут, ћевапе... све нам то дали Турци.

Peđa

pre 5 godina

I ono šta je tursko, nije uvek baš tursko.
Otomanska carevina bila je velika, i baš kao i stari Rimljani, bili su dovoljno mudri da ono šta je dobro, donesu u Carigrad, prihvate i primene. I onda, kad ga prihvate kao svoje, onda ga rašire po celoj carevini.

Veteran

pre 5 godina

Jedino Originalno Srpsko jelo koje samo mi imamo je PODVARAK .. niko od komsija ga ne pravi na nacin kao Srbi . Turci nemaju podvarak jer u njega ide suvo svinjsko meso.

Slovenac

pre 5 godina

@Varda: Sac (saç) i kacamak (kaçamak) srpski, a? Da nisu i kajmak (Kaymak) i ajvar (havyar) srpski, a? Srpska srednjevekovna kuhinja je mnogo bogata, stvarno ne znam, zasto se toliko palite na sve tursko? I jos pricate da je vase...

belgrado

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 03. maj 2018 10:02)

...a pre dolaska turaka,
mi smo samo pili vodu,
hranu nismo jeli?

ljudi su isto putovali, donoslii recepte sa istoka,
ovi drugi trgovci sa istoka uzimali isto iz evrope...
razmenjivali zacine,trgovali..bla,bla..

nije svet nastao sa FB i twiterom!

Иван-Ниш

pre 5 godina

Ми који се сећамо куварских емисија чувеног Стеве Карапанџе пре тридесетак година, могли смо у једној емисији од њега да чујемо како у целој Југославији постоји само једно домаће јело. То је била орасница, гибаница са орасима. Тврдио је тада да не постоји од Ђевђелије до Триглава ништа друго што је изворно домаће. Чак ни разне попаре, проста сељачка јела, итд.

Hm

pre 5 godina

Kad su Turci stigli u sadasnju Tursku ? Pre 5-6 vekova.
Pre njih je na tom prostoru postojala Vizantija (istocno rimsko carstvo), a jos ranije - Rimsko carstvo, Makedonija, anticka Grcka...u kontinuitetu dvadeset vekova istorije, slave, bogatstva, lepog zivota. Sta je to sto su Turci uradili ? Pokrali nasledje i saznanja sacuvana u Konstantinopolisu 1453 godine, u gradu koji je deset vekova bio najveci, najbogatiji i najsjajniji grad Evrope!

Šonesi

pre 5 godina

Nije problem priznati da je neko jelo poreklom iz sasvim drugog kraja sveta. Hrana je uvek bila sredstvo sretanja kultura. Ali problem se nalazi u tome što je danas važno naglašavati to poreklo, pa onda da ne bi bili optuženi za kulturalnu apropijaciju, ta ista jela moraju da spremaju kuvari iz zemlje porekla, i naravno da se izvinjavamo za to što smo to jelo smatrali svojim. Kult izvinjavanja, kult ponižavanja na steroidima. Nego, šta ćemo sa hlebom, hoćemo li svi odreda da uvozimo Egipćane pekare? Po mogućstvu muhamedance, jer je to sada in, da se izvinjavamo i prestanemo da jedemo hleb, da pijemo pivo.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

A,99% toga sto mi zovemo "tursko" je ustvariji iz Persije,ukljucujuci i jezik tj. "turcizmi". Kada malo vise istrazite videcete da Turci nemaju ama bas nista svoje,can ni naciju,ni jezik. Sve su preuzeli od Persijanaca,Arapa,Hazara,Romeja...jer su bili obicno nomadsko-stocarsko pleme u centralnoj i istocnoj Maloj Aziji.

Ajvar i pindjur sa cuftama u sosu

pre 5 godina

@ "Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar."
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

Ne mozes biti tako iskljuciv/a, a ne bih se ja zakleo ni za ajvar. Naime, ovde u Kanadi redovno kupujem uvoz iz Turske na kojem pise (bas ovako) AJVAR (ima ljuti i neljuti), a sve ostalo na turskom i zvanicnim jezicima Kanade. I pindjur, isto tako.

PS
Imao sam priliku da nam je jedna Kubanka pripremala NJIHOV NAC. SPECIJALITET: (pazi sad!) Cufte u sosu - kakav je i moja majka (napismena Macvanka) uvek pripremala :)

anti-reklamozder

pre 5 godina

@Jovica

sto se kulture kupanja tice ,tj kada je dosla na ove prostore kao pocetne tacke informisanja preporucujem Felix Romuliana ,Viminacium,Madlenianum itd, sve navedene imaju sacuvane ostatke parnih kupatila nekih 1000 godina pre Turaka a u doba kad su gradjene sigurno nisu bili prototipi.
sa Turcima je doslo mnogo toga ciju cenu I danas placamo, izuzetno malo toga pozitivnog.

kulturni pozdrav :)

Macan

pre 5 godina

Sva srpska tradicionalna jela su zapravo turska jela i nisu samo jela turskog porijekla, zapravo je sve u Srbiji turskog porijekla, kad malo bolje razmislimo.

Јабучило

pre 5 godina

@dejan milosevic kuki Nista na Balkanu nije izmesano od kuhinja.Postoji turska jela u 90% slucajeva,Grcka kuhinja 5-6%,i ostalo,ostali.
(Mile Dodik, 03. maj 2018 10:01)

Турци су, као врло прагматична култура, подоста преузели од Грка (као што су и од Арапа, Персијанаца и других са којима су били у додиру).

Ja

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара...

Kačamak (puru, palentu) su još stari Rimljani pravili. Sač postoji u svim zemljama Balkana (uključujući Tursku i Grčku). Popara se takođe pravi u mnogim zemljama, kao i prženice, svaka nacija ima svoj način iskorišćavanja bajatog hljeba. Pečenje mesa na ražnju postoji već nekoliko vijekova (Rusi u okretali u 15. vijeku). Od svega nabrojanog, mislim da je jedino proja naš izum. I hercegovačka jagnjetina, mada je romanijska mnogo bolja :)

Seldžuci, Ouzi, Kazasi ili nešto treće?

pre 5 godina

A šta je u stvari tačno tursko pošto Turska nije nacionalna odrednica nego geografska isto kao i Amerika.

šerpe tiganji i ostalo je samo varijacija na temu

pre 5 godina

Sva jela su varijacije dela možda jednog jedinog genija, setio se da smisli lonac i da u njemu kuva.

Dobro Informisan

pre 5 godina

@Gurmandzija

"Turci su neko ko je silom se useljavao u prostor koji nije njihov per se."

U pravu si. A vidiš mi smo se otprilike pojavili ovde na Balkanu na poziv cara Vizantije kao one kolone Sirijaca od pre par godina. Razlika je u tome da nismo išli na Zapad...

А. Петров

pre 5 godina

Мош’ мислити. Па у свакој кухињи имаш млевено месо у разним облицима (ћуфте, лопте, пљескавица).

zatucanibot

pre 5 godina

Adriano Galiani...aha,sva hrana koju jedemo je od Turaka dosla,pola "naseg" jezika se sastoji od Turskih reci(ima i madjarskih i jos nekih),dok smo bili pod Turcima ni jedna crkva ni manastir nisu sruseni,spaljeni.Mnogo zla je bilo ali ostalo je i ponesto dobro.Ceskoj je na primer,sve sto ima ostalo od Nemaca,bulvalno nista ljudi nisu sagradili sami,takav su narod,kao i mi,a danas samo od Praga mogu da zive,a sve im sagradili Nemci,od autoputeva,mostova,prelepih zgrada.Ruzno je reci,ali Cesi su bukvalno imali "srece" da budu pod Nemcima.

rog

pre 5 godina

Varda...ti si genije ako mislis da su Srbi,Hrvati ili jos ludje Bosnjaci(koji nisu tako star narod) izmislili jagnjetinu na zaru(Indijci i Arapi je jeli pre nego sto su ovi i postojali),ili proju i kacamak(damo sto se drugacije zove proja u Turskoj).Od nasih jela imamo Karadjordjevu i to je bukvalno to.
(zatucanibot, 03. maj 2018 14:18)

Idi potrazi koji je najstariji pisani dokument na ovim prostorima. Mozes ih zvati kako god hoces ali narod sa tih prostora je postojao bas tu jos mnogo pre dolaska Turaka a danasnji stanovnici su njihovi potomci, pa ih ti sad zovi Bosnjaci ili Srbi.

drmr

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.(nowave7, 03. maj 2018 10:02)Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

Sac, kacamak i poparw su turska jela. Lako za proceriti. Proja je nase srpsko jelo. A jagnjetina na raznju - smesno i za komentarisanje.

tocka

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ldjidji, 3. maj 2018 11:03)
Evo nešto srpsko a da nije sa Balkana.
Verovali ili ne stari Austrijanci rimflajš zapravo zovu serbiše rimflajš, jer je to nešto što su rado preuzeli od Srba. Znači rimflajš je naš!

balkancaffe

pre 5 godina

Da li je sramota ako je tursko?
(zliZo, 03. maj 2018 09:46)

Jeste
(Adriano_Galliani
onda kafa i alkohol su jos veca"sramota",obe reci su arapskog porekla:)

Vlada

pre 5 godina

@mile dodik, ja mislim da su makar podvarak, pasulj sa kolenicom i način kako pravimo kobasice i druga jela od svinjetine svakako došli od Nemaca a ne od Turaka.

А.B.

pre 5 godina

@nowave7 - Е, мој кулинару (вокатив, као у цециној песми)! Лупио си стравично.
Ни грци, ни срби, ни остали не би знали шта је храна, док турци нису дошли... А од кога су турци научили, с обзиром да су били заосталији од других, кад су се појавили?

Jova

pre 5 godina

Katastofa.
Zamislite ĆUFTE su tursko jelo? Samo je njihova modifikovana reč.
Pa skoro svaka nacija ih ima u nekom svom izdanju i sa njima specifičnim načinom pripreme i lokalnim začinima.Neko stavlja hleb,mleko i jaja pa doda malo kima.Neko koristi i svinjetinu i td...
Moja pokojna majka ih je spremala sa kuvanim pirinčem i bile su fantastične.

Dorcolac

pre 5 godina

@provokator ...

sistem su preuzeli od indijaca..a ne brojeve. ...inace bi se zvali indijski brojevi ..a ne arapski! jos imas ti da ucis ...arapi se pojavljuju krajem 5og i pocetkom 6og veka na sceni ...idi covece pa guglaj ...ne dici se neznanjem ..i ne ispravljaj druge kad veze nemas...

Tutankamon

pre 5 godina

@Adriano_Galliani, pribor za jelo, kupatila, astronomija, matematika, pišemo arapskim brojevima... I očito je da ništa ne znaš o Perziji, Staroj Grčkoj ili Mesopotamiji.

Tužno je što tebi život počinje od Rimskog carstva, a još tuznije što ih ima toliko koji se slažu sa tobom.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Lako se može dogoditi da ni ,,švedski sto'' nije švedski :)



Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

Ni on!

Papageno

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 3. maj 2018 09:59)

Slažem se da nije sve loše stiglo od Turaka, ali potpuno je netačno da je "kultura kupanja u Evropu došla sa Islamom". Kulturu javnog kupanja u Evropu su uveli Rimljani i postojala je vekovima u celom rimskom svetu, sve dok je nisu uništili hrišćani, iz čisto verskih razloga, kao "nepristojnu i pagansku tekovinu".

Ali stvarno ne raumem zašto bi Šveđani trebalo da se sekiraju što švedske ćufte u stvari nisu švedske. Da li se za čovečanstvo (ili barem za Šveđane i Turke) sada otvara nova era blagostanja pošto je ta istorijska nepravda najzad ispravljena?

dream....

pre 5 godina

@ Adriano_Galliani

Dobro je, vidim da si cist srpski izdanak...
Steta samo sto Balkan, a i mi na njemu, nije ostrvo, pa da se sirokim morem odvojimo od svih losih stranih uticaja....

Shomi

pre 5 godina

Turske cufte, kefte, kiparske seftalije: Turci preuzeli od Iranaca a ovi od ko zna koga. Danas ako odete u bilo koji turski ili iranski restoran videcete slicnosti u ponudi.
Navodno su orasnice jedino autohtone u srpskoj kuhinji, mada ko zna.
Skotlandjani se ponose hagisom (jagnjeci stomak nadeven iznutricama)kao nacionalnim jelom, kad ono tamo imamo iznutrice u buragu kod nas.

Joe

pre 5 godina

Turska jela pa Turska .a od kud niste sigurni da ta jela nisu Turci od nas uzeli pa im svoje ime dali?? 500godina je dug period. Grah sa rebrima ja nisam nigdje jeo osim kod nas. I ta sarma jel ima kod Turaka sarma sa kiselim kupusom i rebrima ? A npr za sataraš sam čuo da je hrvatsko jelo.

Ahmet karas

pre 5 godina

Ma bitno je dase krka ja obozavam cufte stame briga odakle potocu ja ih volim i toje to dragi prijatelji???? a sarme uffff jos vise obozavam???? volim da pojedem dobro! Nevolim svadju nevolim da mrzim nekog meni su svi isti zivim u svedckoj i meni je provod zanimljiv da pojedem lepo i normalno dase popije dobro? pozdrav svima!

Sremac

pre 5 godina

(acoZmaj, 3. maj 2018 10:36)

Ne znači to da ljudi na ovim prostorima nisu ništa jeli pre dolaska Turaka, već da je Turska kao velik i moćan okupator uspela da nametne svoju kuhinju...

provokator

pre 5 godina

@Dorcolac

I te kako mogu da te ispravljam.

Pa suština je u brojevnom sistemu, odnosno sistemu predstavljanja
i kombinovanja brojeva. Broj kao matematički objekat su poznavali i
stari Grci i Rimljani, nisu Arapi izmislili brojeve. Samo grafičko predstavljanje brojeva
je druga stvar. U nauci su poznati i kao indijsko-arapski brojevi. Na zapad su ih preneli Arapi, naziv je tu
nebitan. Tako da si tu kontradiktoran.

Arapi se spominju mnogo pre 5. veka, ali na značaju dobijaju sa nastankom islama i osvajanjima od 7. veka.
Stoga nisu mogli da utiču na na nastanak kulture kupanja kod Rimljana vekovima ranije (ostatke rimskih kupatila imaš i na našoj teritoriji),
zbog toga moj komentar upućen Jovici.

Tako da sledeći put čitaj komentare sa razumevanjem.

Moki

pre 5 godina

Sviđalo se to nekima ili ne, Osmansko carstvo je bilo nekoliko stotona godina najjača država u svijetu a osmanska kultura najjača svjetska kultura u to doba. I dan danas, pogotovo kod nas na Balkanu, jako mnogo toga što smatramo da je naše, potiče od Turaka. Ne vidim čemu tolika averzija kod Srba prema svemu što je Tursko, na stranu to što su bili neželjeni osvajači... činjenica je da su na polju kulture donijeli izuzetno mnogo toga na Balkan.

dishi

pre 5 godina

U tome je razlika izmedju Svedske i Francuske. Francuska nikad ne bi priznala da su nesto capili, recimo se propagiraju palacinke kao njihove, a u stvari su Poljsje. Sarma je takodje Poljska, ali Turci su umislili da je njihova.

Miloye

pre 5 godina

Ma pre Turaka u Evropi uopšte nisu znali šta je to mleveno meso, a nisu čuli ni za crni luk ni za biljno ulje. hahahaha

Ovo je obično švedsko dodvoravanje turcima preko hrane. Zašto? Pa zato što su im za niskokvalifikovane poslove potrebni radnici, a draži su im Turci od arapskih, avganistanskih ili pakistanskih migranata.

nisam ja, ja je

pre 5 godina

Kačamak (puru, palentu) su još stari Rimljani pravili.
(Ja, 3. maj 2018 13:30)

E, kad neko ovako uceno izvali... Mozda si hteo reci "stari Olmeci"? Rimljani jesu pravili kase, a najslicnija palenti bila bi ona od prosa (Arapima poznatija kao kuskus).

crnac iz medjedje

pre 5 godina

@Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

I ajvar je turskog porekla! Inace, mozda najveci kuvar sa ovih prostora, a svakoko najpoznatiji, Stevo Karapandza, je svojevremeno u nekoj emisiji objasnjavao kako je dugo istrazivao poreklo uobicajenih jela u Jugoslaviji, te kako je dosao do zakljucka da su autohtona jela sa ovih prostora samo 'Zagrebacki mlinci' i stara srpska 'Pita sa orasima', dok je sve ostalo, ili potpuno preuzeto od Turaka, Nemaca, Madjara, itd., ili preuzeto uz izvesne izmene, karakteristicne nasem podneblju.

zatucanibot

pre 5 godina

Varda...ti si genije ako mislis da su Srbi,Hrvati ili jos ludje Bosnjaci(koji nisu tako star narod) izmislili jagnjetinu na zaru(Indijci i Arapi je jeli pre nego sto su ovi i postojali),ili proju i kacamak(damo sto se drugacije zove proja u Turskoj).Od nasih jela imamo Karadjordjevu i to je bukvalno to.

trojanski konjusar

pre 5 godina

A ja mislio da je sarma nasa!? Ipak smo bili samo konjusari Huna! Jbg, istina boli (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 3. maj 2018 11:09)

Upravo tako! (Mada to nema veze sa sarmom, jer, sarmu nam nisu doneli Huni, nego Mongoli, sto znaci da je najverovatnije usla na Balkan preko danasnje Rumunije.) I odlicno receno! A pre nego sto smo (tj. nasi preci) postali hunski konjusari bili smo, kroz mnoga stoljeca, bukvalno - niko i nista, krili se po sumama i mocvarama. Huni su nam, kao konjusarima, otkrili Svet, a mi sami otkrili da postojimo, makar i kao hunski konjusari. (Pod "mi" mislim na sve one koji ce, mnogo kasnije, govoriti slavenskim jezicima.) Hunsko Carstvo bilo je nasa prva drzava. Mi smo hunska raja.

adriano_galliani

pre 5 godina

Не могу свима да реплицирам. Углавном, спомињете турцизме као нешто позитивно, јастук, јорган, чарапе. Ја бих све те речи променио са речима других словенских народа (Чеси, Словаци, Пољаци, Руси) који су се држали даље од тих дивљака. Велику реформу српског језика како би поништили ово проклетство Вука Караџића. Пази ти ту идеју, да језик сиротиње раје прогласиш за званични језик само зато што је тако лакше. То је то српско "лако ћемо". Ужас. Углавном, знамо за "првенство брачне ноћи" и све остало, што нас не обавезује да будемо Турци - напротив, то нас обавезује да будемо она друга, далеко боља половина.

Bruder Jakob

pre 5 godina

Ali zato imaju snus, to valjda je švedski izum.
To je duhan u malim vrećicama koji se stavi u usta na zubno meso nekoliko sekundi i onda ispljune, ne smiješ predugo držati inače ti bude muka.

pošteno od šveđana

pre 5 godina

Bilo bi pošteno da Šveđani objave da su oni ustvari djeca dalmatinskih i bh. Hrvata. Švedska “I” haplogrupa je potomak hrvatske “I” haplogrupe. Te tzv. hrvatske haplogrupe u najvišoj koncentraciji imaju bh. Hrvati i Dalmatinci, ali je dosta imaju i bh. Muslimani tj. Bošnjaci, imaju je i Crnogorci ali i Srbijanci u nešto manjoj količini. Trebalo bi napraviti istraživanja unutar etničke grupe a ne unutar teritorija države (jer tu ulaze rezultati raznih etničkih grupa koje žive u toj državi). Bilo bi interesantno znati o sličnostima i razlikama balkanskih naroda (Slovenaca, Hrvata, BH, CG, Albanaca, Makedonaca, Vojvođanja, Srbijanaca, Bugara, Rumuna, Grka), ali i Mađara, Austrijanaca, Talijana i Turaka, da se vide uticaji.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise (ldjidji, 3. maj 2018 11:03)

E, bas si nasao sta je srpsko! Samo ako je proja... a kad je kukuruz stigao u Srbiju?

Potemkinov seljak

pre 5 godina

Da se Karlo (tacnije Karls) nije sirio i stao na put Petru Velikom mozda ne bi imao te ekskurzije do Stambola.
(Filip, 3. maj 2018 12:01)

Nije se Karlo sirio, on je vec dosta dugo bio prilicno sirok. Sirio se Petar, koji je, suzivsi Karla, postao Veliki.

Jovica

pre 5 godina

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)

Po ugledu na Arape u kasnijem periodu carstva. Rimsko drustvo nije imalo praksu kupanja.

achitwn

pre 5 godina

tako da neće da me začudi da su ćufte ili djuveč na kraju ispadnu naši ili bosanski.... ili čak Grčki....npr
(Dejan Milošević Kuki, 03. maj 2018 09:33)
Ja sam jeo u libaneskom restoranu satme. U indiji dosta jela se kuha na isto nacin kao kod nas ozuzev sto dtavljaju likalne zacine. Nasa kuhinjabi principu nema mnogo naseg u njoj. Sve je doslo sa istoka ani severa (kiseli kupus i gulas npr)

Barista

pre 5 godina

@ ja

Konobari Vas ispravljaju jer se turska kafa zaista priprema na drugaciji nacin od nase, domace kafe i u svega nekoliko lokala u Beogradu mozete popiti pravu tursku kafu. Za ostatak Srbije ne znam.

A sto se tice hrane, recepata, ukusa... to je jedna od retkih pozitivnih stvari u vekovnim ratovima medju narodima na Svetu. Jedite, i uzivajte. Kao da je bitno odakle je koji recept. ;-)

cicvara

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar. 
(nowave7, 03. maj 2018 10:02) 

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

...цицвара...

E

pre 5 godina

@(adriano_galliani, 4. maj 2018 01:00)
Problem je što se ovde slabo išta zna, a svi bi da pametujemo.
Elem, ius primae noctis su pre Turaka, ako je i postojalo to pravo (i to je upitno u međuvremenu) praktikovali Francuzi, Englezi, Italijani... Drugo, nisu nam Turci krivi što sarma nije srpska. Poenta, totalno je nebitno i blaćenje Turaka zbog zajednički loše istorije smatram nazadnim razmišljanjem. Da i izbacimo sve turcizme iz jezika (onako na silu, ko što Hrvati izmišljaju nove reči) i zamenimo ne znam čijim rečima - opet nisu srpske. Jezik je dinamična kategorija, menja se,prilagođava i nikad neće biti "čist" - nijedan jezik na planeti.

I'm not a robot

pre 5 godina

Grah sa rebrima ja nisam nigdje jeo osim kod nas. (Joe, 3. maj 2018 15:17)

Pa ako nigde nisi bio, kako si mogao jesti bilo sta lokalno!? A ako su, kojim slucajem, negde i isao, ocito si jeo samo hamburgere, virsle i sendvice. Za pocetak, nisi bio u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj... Ako si i bio u Italiji, dalje od pizze nisi isao. Nije ti palo na pamet da trazis costine di maiale con fagioli. Ili u francuskoj (googlaj: mounjetade) - regionalna varijanta jednog od najslavnijih jela francuske kuhinje, zapravo nacionalnog gastronomskog simbola - cassoulet (pasulj sa raznim mesnatim dodacima, a ova pomenuta varijanta je sa svinjskim rebarcima).

Zigzag

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)to vi najbolje znate hahaha

X=iks

pre 5 godina

sva jela koja su lepa I ukusna a posebno slatkiši su još bolji su iz turske mada su grci dosta pokrali od turaka I prestavljaju kao njihovu hrano to je ipak izvorno iz turske
(alati cufte, 3. maj 2018 10:51)

Cak i slatki simbol austrijske kuhinje, strudla, nije nista drugo nego baklava adaptirana na lokalne uslove. (Nakon sloma opsade Beca Austrijanci zarobili sultanovu kuhinju, kuvari prilagodili recept namirnicama koje su imali na raspolaganju, tj. obilju jabuka.) A ovo za svedskog kralja - nakon Poltavske Bitke (kad je Rusija postala evropska sila, a Svedska to prestala biti), svedskom kralju i ostatku vojske bila je presecena odstupnica nazad u Svedsku. Zato su oni gledali da se nekako domognu Turske, odnosno tadasnjih turskih vazala, Moldavije i Vlaske. Uspeli su i tamo dobili azil. Morali su potom tamo provesti dosta godina, dok nisu uspeli ispregovarati da se preko mnogih evropskih zemalja prebace kuci u Svedsku. U medjuvremenu su se navukli na lokalnu kuhinju, te su neke recepte poneli sa sobom. (Drugo je pitanje sta su posle tamo napravili od te sarme i od tih cufti.)

posteni janjicar

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ. (Bарда, 3. maj 2018 11:07)

Od svega nabrojanog mozda eventualno popara (mada i to sumnjam). Sve ostalo je onoliko ekskluzvno srpsko koliko i tvrdo kuvana jaja. S druge strane vrlo je verovatno da bar neka jela koja se smatraju turskim zapravo poticu s Balkana, pa nesto sigurno i iz Srbije, ili iz Bosne. Kao sto su Turci druga jela preneli nama s nekih drugih strana, tako su i ta nasa preneli na te druge strane, pa se potom sve to skupa nazivalo turskom kuhinjom. Malo je toga sto smatramo turskim stiglo iz Centralne Azije, Otomansko Carstvo je zapravo bilo jedan melting pot, kao rimsko, na primer, izmesalo i ukomponovalo kulturne, pa i gastronomske, elemente s raznih strana.

итд

pre 5 godina

Не могу свима да реплицирам. Углавном, спомињете турцизме као нешто позитивно, јастук, јорган, чарапе. Ја бих све те речи променио са речима других словенских народа (Чеси, Словаци, Пољаци, Руси) који су се држали даље од тих дивљака. Велику реформу српског језика како би поништили ово проклетство Вука Караџића. Пази ти ту идеју, да језик сиротиње раје прогласиш за званични језик само зато што је тако лакше. То је то српско "лако ћемо". Ужас. Углавном, знамо за "првенство брачне ноћи" и све остало, што нас не обавезује да будемо Турци - напротив, то нас обавезује да будемо она друга, далеко боља половина.
(adriano_galliani)

Интересантан коментар, углавном се слажем. Уз пар примедби. Вукова реформа је, поред промовисања народног говора у књижевни, донела и ћирилицу. Ако ћемо поништавати Вукову реформу, хоћемо ли и ћирилицу укинути? Друго, чишћење језика од турцизама створило би нов језик који би, истина, будуће генерације кроз школовање ускоро прихватиле, али би, верујем, велики број људи ван градских центара (којих има свега неколико) и даље код куће говорио како је навикао и то би се јако тешко искоренило. Грчка је изванредан пример како таква реформа не може да успе. За време диктатуре увели су катаревусу, вештачки створен књижевни језик близак старогрчком, касније је ипак победио димотики, народни говор који је у поређењу са старогрчким оно што је искварени говор југа Србије у односу на стандардни српски, али је ипак такав језик данас владајући у Грчкој.

Vito

pre 5 godina

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)
--------------

Ne kapiras. Rim je imao kupalista u svrhu hedonizma, ne licne higijene.

Jovica

pre 5 godina

Hehehe, a ucio sam Svedski jos davno i kazu nacionalno jelo cufte. Ja se godinama mislim , kako bre cufte , Turci to doneli na Balkan. :)

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.

alati cufte

pre 5 godina

sva jela koja su lepa I ukusna a posebno slatkiši su još bolji su iz turske mada su grci dosta pokrali od turaka I prestavljaju kao njihovu hrano to je ipak izvorno iz turske

Bарда

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 03. maj 2018 10:02)

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.

acoZmaj

pre 5 godina

nebi ja tvrdio da mi na balkanu nemamo naša jela..kao da nismo nista jeli pre turaka,pre bi rekao da su turci preuzeli mnogo recepata odavde sa nasih prostora nego da su nam oni doneli nesto sa bliskog istoka!

PP aparat

pre 5 godina

Ma kakvo tursko jelo, to je ta varvarska horda primitivaca pokrala od nekog porobljene naroda i nas tako lažu ovde, kažu sarme su tursko jelo, ma kako da ne! Sarme su srpska reč za srpsko jelo, ranije je u prošlosti postojalo nekakvo slovensko da ne kažem srpsko pleme koje se zvalo Sarmati, a evo i Rusi svoju novu raketi zovu "Sarmat", dakle upitanju je čisto slovenska to jest srpska reč za srpsko nacionalno jelo. isto je i sa rakijom, odakle Turcima, koji su bili muslimanski verski fanatici žestoko alkoholno piće poput RAKIJE, dakle čista LAŽ!!!

Da su Turci krali i otimali čak i nacionalna jela primer je i burek, burek je nastao u Nišu gde ga je prisvojio neki aga, burek se između ostalog pravi od svinjske masti, a ne od rafinisanog biljnog ulja, e sad okle svinjska mast u receptu za muslimansko nacionalno jelo kod Turaka koji su bili islamski fundamentalisti, dakle još jedan primer kako su otimali!

Macan

pre 5 godina

Sva srpska tradicionalna jela su zapravo turska jela i nisu samo jela turskog porijekla, zapravo je sve u Srbiji turskog porijekla, kad malo bolje razmislimo.

Jovica

pre 5 godina

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)

Po ugledu na Arape u kasnijem periodu carstva. Rimsko drustvo nije imalo praksu kupanja.

Dejan Milošević Kuki

pre 5 godina

Nacionalna jela sa celog Balkna, uključujući i Tursku su toliko izmesana da je teško tu razlučiti čije je šta... Rumuni se kunu u sarme u vinovom listu.... čiji je burek, a čija gibanica, ćevapi, obične sarme, ajvar.... ma cela naša (Balkanska) kuhinja je izmešana.... tako da neće da me začudi da su ćufte ili djuveč na kraju ispadnu naši ili bosanski.... ili čak Grčki....npr

pošteno od šveđana

pre 5 godina

Bilo bi pošteno da Šveđani objave da su oni ustvari djeca dalmatinskih i bh. Hrvata. Švedska “I” haplogrupa je potomak hrvatske “I” haplogrupe. Te tzv. hrvatske haplogrupe u najvišoj koncentraciji imaju bh. Hrvati i Dalmatinci, ali je dosta imaju i bh. Muslimani tj. Bošnjaci, imaju je i Crnogorci ali i Srbijanci u nešto manjoj količini. Trebalo bi napraviti istraživanja unutar etničke grupe a ne unutar teritorija države (jer tu ulaze rezultati raznih etničkih grupa koje žive u toj državi). Bilo bi interesantno znati o sličnostima i razlikama balkanskih naroda (Slovenaca, Hrvata, BH, CG, Albanaca, Makedonaca, Vojvođanja, Srbijanaca, Bugara, Rumuna, Grka), ali i Mađara, Austrijanaca, Talijana i Turaka, da se vide uticaji.

Joe

pre 5 godina

Turska jela pa Turska .a od kud niste sigurni da ta jela nisu Turci od nas uzeli pa im svoje ime dali?? 500godina je dug period. Grah sa rebrima ja nisam nigdje jeo osim kod nas. I ta sarma jel ima kod Turaka sarma sa kiselim kupusom i rebrima ? A npr za sataraš sam čuo da je hrvatsko jelo.

dishi

pre 5 godina

U tome je razlika izmedju Svedske i Francuske. Francuska nikad ne bi priznala da su nesto capili, recimo se propagiraju palacinke kao njihove, a u stvari su Poljsje. Sarma je takodje Poljska, ali Turci su umislili da je njihova.

Dorcolac

pre 5 godina

@Adriano_Galliani ...iz islama tj od Arapa su ti dosli brojevi..matematika ..medicina...Arapi su bili zapad za Evropu sto se tice medicine do 19og veka ...malo se edukuj ..sada ima internet svuda..pa malo guglaj..zivo me zanima kako nazivas npr carape i jastuk ...ili imas zamenu i za turcizme?

Zoran

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)
Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.(Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)
Izgeda da su ti koji se kupaju u Srbiji izumrli zajedno sa starim Rimom. Inače, u srednjem veku se smatralo da voda prenosi bolesti. Hrišćanska crkva je zatvorila sva lečilišta antičke Grčke koji su bolesti tretirali masažama, vodom i lekovitim travama pa si ti neobavešten. A za to da nam nisu ništa dobro doneli, nisi samo neobavešten nego si i glup.

achitwn

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)
Dobra nam kuhinja bacis zivotinju u vatru da se ispece. Probaj jagnjetinu ili neko drugo meso u brazilskim restoranima na primer. Koji okusi, meso marinotano pa peceno. Majko mila koji smo mi primitivci.

zatucanibot

pre 5 godina

Adriano Galiani...aha,sva hrana koju jedemo je od Turaka dosla,pola "naseg" jezika se sastoji od Turskih reci(ima i madjarskih i jos nekih),dok smo bili pod Turcima ni jedna crkva ni manastir nisu sruseni,spaljeni.Mnogo zla je bilo ali ostalo je i ponesto dobro.Ceskoj je na primer,sve sto ima ostalo od Nemaca,bulvalno nista ljudi nisu sagradili sami,takav su narod,kao i mi,a danas samo od Praga mogu da zive,a sve im sagradili Nemci,od autoputeva,mostova,prelepih zgrada.Ruzno je reci,ali Cesi su bukvalno imali "srece" da budu pod Nemcima.

Gurmandžija

pre 5 godina

Alo pre vi ziloti sa belocrvenim krvnim zrncima!
Kad kažete da je nešto tursko jelo, prvo se setite ko su turci:
Nomadsko pleme iz centralne Azije.
Koji su došli u dodir sa civilizacijom tek smo negde oko 8. veka. Turska kao Etnicitet odavno ne postoji. Postoji samo družtveni konstrukt turske nacije u kojem ima i ovih i onih.
Turci su neko ko je silom se useljavao u prostor koji nije njihov per se.
Aj sad, jel logično da nomadski koljači i ratnici dolaze i “donose” kuhinju ili će pre biti da “osvajaju” i “prisvajaju” ono što su tu našli a onda ga pod pritiskom snage Imperije Podmet uki i širili kao svoje: Etiopijsku kafu, Avganistanski ćevap, Srpski Burek...
Šta kao,l. Starosedeoci Gruzijci, Armenijci, Srbi, Bugari, Grci, Kurdi, Arapi nisu znali da zakolju životinju samelju joj meso, urolaju u kuglicu i bace na plotnu, roštilj ili u paradajiz sos nego su čekali Turske nomade koji sem oružja nisu Ništa drugo nosili sa sobom (pismo im je Arapsko a pola jezika Persijsko-Srpsko..,) da im ovi donesu ćufteta?! Nije nego...

Dal se neko zapita što najveći i najbolji restorani u Turskoj su - Kurdski!?!
Ko je tu od koga učio i naučio...

Sinisa Mihajlovic

pre 5 godina

@nowave7

Narocito prase na raznju. Opste je poznata cinjenica da je jos prorok Muhamed to spremao za svoje goste, naravno osim ako je post. U tom slucaju bi pustili prase da pliva jedno pola sata u reci, pa bi ga onda izvukli stapom za ribolov, jer se u tom slucaju racuna kao riba, koja je jelte posna.

Zigzag

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)to vi najbolje znate hahaha

Ми немамо ништа наше

pre 5 godina

Срби баш немају ништа од домаће кухиње. Да није било Турака ми никада не би имали чварке, сланину, бут, ћевапе... све нам то дали Турци.

Moki

pre 5 godina

Sviđalo se to nekima ili ne, Osmansko carstvo je bilo nekoliko stotona godina najjača država u svijetu a osmanska kultura najjača svjetska kultura u to doba. I dan danas, pogotovo kod nas na Balkanu, jako mnogo toga što smatramo da je naše, potiče od Turaka. Ne vidim čemu tolika averzija kod Srba prema svemu što je Tursko, na stranu to što su bili neželjeni osvajači... činjenica je da su na polju kulture donijeli izuzetno mnogo toga na Balkan.

Meda

pre 5 godina

Turci su pokrali sve sto su mogli iz istocne i grcke kuhinje pa svojataju ama bas sve...
Turci nemaju svoju nacionalnu hranu, sve je copy/paste!

Bujrum!

Cha Cha

pre 5 godina

Pa i holandske lale su zapravo turske. Neki sultan poklonio Holandjanima u 17. veku 2-3 lukovice, onako kao licni poklon delegaciji. Ovi se vratili, zasadili to, razmnozili i napravili globalni brend.

Slovenac

pre 5 godina

@Varda: Sac (saç) i kacamak (kaçamak) srpski, a? Da nisu i kajmak (Kaymak) i ajvar (havyar) srpski, a? Srpska srednjevekovna kuhinja je mnogo bogata, stvarno ne znam, zasto se toliko palite na sve tursko? I jos pricate da je vase...

Goran

pre 5 godina

Da li je sramota ako je tursko?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zliZo, 3. maj 2018 09:46)

Nije sramota nego su to jelo zvali NACIONALNIM, mislili su da je taj kulinarski izum i umece proizvod Svedskog naroda.

rog

pre 5 godina

Varda...ti si genije ako mislis da su Srbi,Hrvati ili jos ludje Bosnjaci(koji nisu tako star narod) izmislili jagnjetinu na zaru(Indijci i Arapi je jeli pre nego sto su ovi i postojali),ili proju i kacamak(damo sto se drugacije zove proja u Turskoj).Od nasih jela imamo Karadjordjevu i to je bukvalno to.
(zatucanibot, 03. maj 2018 14:18)

Idi potrazi koji je najstariji pisani dokument na ovim prostorima. Mozes ih zvati kako god hoces ali narod sa tih prostora je postojao bas tu jos mnogo pre dolaska Turaka a danasnji stanovnici su njihovi potomci, pa ih ti sad zovi Bosnjaci ili Srbi.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Lako se može dogoditi da ni ,,švedski sto'' nije švedski :)



Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

Ni on!

Ja

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара...

Kačamak (puru, palentu) su još stari Rimljani pravili. Sač postoji u svim zemljama Balkana (uključujući Tursku i Grčku). Popara se takođe pravi u mnogim zemljama, kao i prženice, svaka nacija ima svoj način iskorišćavanja bajatog hljeba. Pečenje mesa na ražnju postoji već nekoliko vijekova (Rusi u okretali u 15. vijeku). Od svega nabrojanog, mislim da je jedino proja naš izum. I hercegovačka jagnjetina, mada je romanijska mnogo bolja :)

only fools and horses

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Turci Osmanlije su na današnju teritoriju, tada Vizantija naseljena uglavnom Grčkim stanovništvom, došli iz Azije, negde iz Mongolije čini mi se. I nisu se kupali uopšte. A ta Turska kupatila su u stvari Rimska kupatila koja su zatekli i počeli da koriste kada su osvojili Konstantinopolj. To je čak i turski turistički vodič rekao jednom prilikom na izletu..

adriano_galliani

pre 5 godina

Не могу свима да реплицирам. Углавном, спомињете турцизме као нешто позитивно, јастук, јорган, чарапе. Ја бих све те речи променио са речима других словенских народа (Чеси, Словаци, Пољаци, Руси) који су се држали даље од тих дивљака. Велику реформу српског језика како би поништили ово проклетство Вука Караџића. Пази ти ту идеју, да језик сиротиње раје прогласиш за званични језик само зато што је тако лакше. То је то српско "лако ћемо". Ужас. Углавном, знамо за "првенство брачне ноћи" и све остало, што нас не обавезује да будемо Турци - напротив, то нас обавезује да будемо она друга, далеко боља половина.

drmr

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.(nowave7, 03. maj 2018 10:02)Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

Sac, kacamak i poparw su turska jela. Lako za proceriti. Proja je nase srpsko jelo. A jagnjetina na raznju - smesno i za komentarisanje.

Miloye

pre 5 godina

Ma pre Turaka u Evropi uopšte nisu znali šta je to mleveno meso, a nisu čuli ni za crni luk ni za biljno ulje. hahahaha

Ovo je obično švedsko dodvoravanje turcima preko hrane. Zašto? Pa zato što su im za niskokvalifikovane poslove potrebni radnici, a draži su im Turci od arapskih, avganistanskih ili pakistanskih migranata.

anti-reklamozder

pre 5 godina

@Jovica

sto se kulture kupanja tice ,tj kada je dosla na ove prostore kao pocetne tacke informisanja preporucujem Felix Romuliana ,Viminacium,Madlenianum itd, sve navedene imaju sacuvane ostatke parnih kupatila nekih 1000 godina pre Turaka a u doba kad su gradjene sigurno nisu bili prototipi.
sa Turcima je doslo mnogo toga ciju cenu I danas placamo, izuzetno malo toga pozitivnog.

kulturni pozdrav :)

zatucanibot

pre 5 godina

Varda...ti si genije ako mislis da su Srbi,Hrvati ili jos ludje Bosnjaci(koji nisu tako star narod) izmislili jagnjetinu na zaru(Indijci i Arapi je jeli pre nego sto su ovi i postojali),ili proju i kacamak(damo sto se drugacije zove proja u Turskoj).Od nasih jela imamo Karadjordjevu i to je bukvalno to.

Иван-Ниш

pre 5 godina

Ми који се сећамо куварских емисија чувеног Стеве Карапанџе пре тридесетак година, могли смо у једној емисији од њега да чујемо како у целој Југославији постоји само једно домаће јело. То је била орасница, гибаница са орасима. Тврдио је тада да не постоји од Ђевђелије до Триглава ништа друго што је изворно домаће. Чак ни разне попаре, проста сељачка јела, итд.

Ljuba

pre 5 godina

Pazi, Srbi se čude i pitaju kakav je to pa šok :))

A sve je počelo od Srba, sva jela, viljuške, jezik, slova, novac :))
Nemoš našem narodu objasniti da sarma nije srpska :))

Dobri su dobri su Švedjani - živeće sto godina (a i žive po sto godina, raspitajte se :)

provokator

pre 5 godina

@Jovica

Kom kasnijem periodu? Arapi stupaju na istorijsku scenu tek u 7. veku kao primitivni nomadi a Rim se raspao u 5. veku

@Dorcolac

Arapi su brojeve preuzeli od Indijaca.

Ne javljajte se kada nemate pojma.

Vito

pre 5 godina

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Adriano_Galliani, 3. maj 2018 10:56)
--------------

Ne kapiras. Rim je imao kupalista u svrhu hedonizma, ne licne higijene.

Bane

pre 5 godina

Turci su u Anadoliju dosli kao nomadski narod, bez ikakve nacionalne kuhinje, presno meso npr.
Turska a nešto ranije formirana arapska, je uglavnom Persijska kuhinja.
Srbija se formirala pod okriljem Vizantije koja je nastavak Rimskog carstva.
Danas su sve te kuhinje, uključujući i Nemačku prisutne na našem jelovniku, pa sasvim slobodno mozemo da kazemo “srpska nacionalna kuhinja”.

balkancaffe

pre 5 godina

Da li je sramota ako je tursko?
(zliZo, 03. maj 2018 09:46)

Jeste
(Adriano_Galliani
onda kafa i alkohol su jos veca"sramota",obe reci su arapskog porekla:)

rog

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka. 
(Jovica, 03. maj 2018 09:59) 

Jos je Rim imao javna kupalista, kakav Islam doneo, cuj. Inace samo lose je sa Turcima doslo, nista dobro nam nisu doneli.
(Adriano_Galliani, 03. maj 2018 10:56)

Samo sto je posle Rima sve to zaboravljeno vise stotina godina.

Старац Исаија

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka. (Jovica, 03. maj 2018 09:59)

Још 350 година пре Христа Рим је имао канализацију, водовод и јавна купатила.

Али не ради се овде о томе, Швеђанима се систематски брише национални идентитет. Њихова штампа, рекламе, ТВ канали непрестано бомбардују људе тиме како пре масовног прилива миграната заправо Шведска није ни постојала.

dream....

pre 5 godina

@ Adriano_Galliani

Dobro je, vidim da si cist srpski izdanak...
Steta samo sto Balkan, a i mi na njemu, nije ostrvo, pa da se sirokim morem odvojimo od svih losih stranih uticaja....

Rade

pre 5 godina

Ništa novo, a zašto bi se zbog ovog ratovalo!!! Pa u Srbiji polovina jela je turskog porekla, dok smo naša stara jela iz pre turskog perioda zaboravili... Dok ranu srpsku istoriju i ne priznajemo... bar većina Srba... Na žalost...

Dorcolac

pre 5 godina

@provokator ...

sistem su preuzeli od indijaca..a ne brojeve. ...inace bi se zvali indijski brojevi ..a ne arapski! jos imas ti da ucis ...arapi se pojavljuju krajem 5og i pocetkom 6og veka na sceni ...idi covece pa guglaj ...ne dici se neznanjem ..i ne ispravljaj druge kad veze nemas...

Јабучило

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
(ldjidji, 03. maj 2018 11:03)

Јесте, има она прадавна десетерачка песма, још пре пријема хришћанства:

Збор зборила сеја Видосава
Збор зборила брату Доброживу:
Доброживе, брате најмилији,
Скочи, брацо, преко мора сињег
У далеку земљу индијанску
Гдено расте кукуруз злаћани
Те набери тамо кукуруза,
Набери га колико ти драго,
Да ти сеја пројицу испече!

Замисли, а онда дође она бараба, Колумбо, и убеди цели свет да је кукуруз стигао у Европу тек у XV - XVI веку...

Tutankamon

pre 5 godina

@Adriano_Galliani, pribor za jelo, kupatila, astronomija, matematika, pišemo arapskim brojevima... I očito je da ništa ne znaš o Perziji, Staroj Grčkoj ili Mesopotamiji.

Tužno je što tebi život počinje od Rimskog carstva, a još tuznije što ih ima toliko koji se slažu sa tobom.

achitwn

pre 5 godina

tako da neće da me začudi da su ćufte ili djuveč na kraju ispadnu naši ili bosanski.... ili čak Grčki....npr
(Dejan Milošević Kuki, 03. maj 2018 09:33)
Ja sam jeo u libaneskom restoranu satme. U indiji dosta jela se kuha na isto nacin kao kod nas ozuzev sto dtavljaju likalne zacine. Nasa kuhinjabi principu nema mnogo naseg u njoj. Sve je doslo sa istoka ani severa (kiseli kupus i gulas npr)

Dobro Informisan

pre 5 godina

@Gurmandzija

"Turci su neko ko je silom se useljavao u prostor koji nije njihov per se."

U pravu si. A vidiš mi smo se otprilike pojavili ovde na Balkanu na poziv cara Vizantije kao one kolone Sirijaca od pre par godina. Razlika je u tome da nismo išli na Zapad...

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

A,99% toga sto mi zovemo "tursko" je ustvariji iz Persije,ukljucujuci i jezik tj. "turcizmi". Kada malo vise istrazite videcete da Turci nemaju ama bas nista svoje,can ni naciju,ni jezik. Sve su preuzeli od Persijanaca,Arapa,Hazara,Romeja...jer su bili obicno nomadsko-stocarsko pleme u centralnoj i istocnoj Maloj Aziji.

Sremac

pre 5 godina

(acoZmaj, 3. maj 2018 10:36)

Ne znači to da ljudi na ovim prostorima nisu ništa jeli pre dolaska Turaka, već da je Turska kao velik i moćan okupator uspela da nametne svoju kuhinju...

tocka

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ldjidji, 3. maj 2018 11:03)
Evo nešto srpsko a da nije sa Balkana.
Verovali ili ne stari Austrijanci rimflajš zapravo zovu serbiše rimflajš, jer je to nešto što su rado preuzeli od Srba. Znači rimflajš je naš!

Seldžuci, Ouzi, Kazasi ili nešto treće?

pre 5 godina

A šta je u stvari tačno tursko pošto Turska nije nacionalna odrednica nego geografska isto kao i Amerika.

Ahmet karas

pre 5 godina

Ma bitno je dase krka ja obozavam cufte stame briga odakle potocu ja ih volim i toje to dragi prijatelji???? a sarme uffff jos vise obozavam???? volim da pojedem dobro! Nevolim svadju nevolim da mrzim nekog meni su svi isti zivim u svedckoj i meni je provod zanimljiv da pojedem lepo i normalno dase popije dobro? pozdrav svima!

Fidelio

pre 5 godina

Šta je sledeće?

Senzacionalno otkriće da su Erik Riđobradi i Harald Plavozubi samo pseudonimi iza kojih su se krili Mula Jusuf i Kučuk Alija?

cicvara

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar. 
(nowave7, 03. maj 2018 10:02) 

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

...цицвара...

trojanski konjusar

pre 5 godina

A ja mislio da je sarma nasa!? Ipak smo bili samo konjusari Huna! Jbg, istina boli (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 3. maj 2018 11:09)

Upravo tako! (Mada to nema veze sa sarmom, jer, sarmu nam nisu doneli Huni, nego Mongoli, sto znaci da je najverovatnije usla na Balkan preko danasnje Rumunije.) I odlicno receno! A pre nego sto smo (tj. nasi preci) postali hunski konjusari bili smo, kroz mnoga stoljeca, bukvalno - niko i nista, krili se po sumama i mocvarama. Huni su nam, kao konjusarima, otkrili Svet, a mi sami otkrili da postojimo, makar i kao hunski konjusari. (Pod "mi" mislim na sve one koji ce, mnogo kasnije, govoriti slavenskim jezicima.) Hunsko Carstvo bilo je nasa prva drzava. Mi smo hunska raja.

Hm

pre 5 godina

Kad su Turci stigli u sadasnju Tursku ? Pre 5-6 vekova.
Pre njih je na tom prostoru postojala Vizantija (istocno rimsko carstvo), a jos ranije - Rimsko carstvo, Makedonija, anticka Grcka...u kontinuitetu dvadeset vekova istorije, slave, bogatstva, lepog zivota. Sta je to sto su Turci uradili ? Pokrali nasledje i saznanja sacuvana u Konstantinopolisu 1453 godine, u gradu koji je deset vekova bio najveci, najbogatiji i najsjajniji grad Evrope!

Bruder Jakob

pre 5 godina

Ali zato imaju snus, to valjda je švedski izum.
To je duhan u malim vrećicama koji se stavi u usta na zubno meso nekoliko sekundi i onda ispljune, ne smiješ predugo držati inače ti bude muka.

stoper4

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ.
(Bарда, 03. maj 2018 11:07)

Ma da, Hercegovci izmislili kako se jagnje nabija na ražanj :)

filip

pre 5 godina

'Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.'

Ako pod evropu mislis germanska i slovenska plemena moguce, ali su zato rimljani 1000 godina pre osmanlija imali javna kupatila.

Pop

pre 5 godina

@Mile Dodik
Mislis mozda na "turska" jela iz Romelijskog (Vizantijskog) dela, za koja je pitanje cija su. Da pogledas neku njihovu kulinarsku emisiju, video bi da se inace razlikujemo u svemu, od namirnica, zacina, spremanja itd.

kiko

pre 5 godina

Svedska je prerasla te fore sa nacionalnim predznakom, zato i nije neka posebna frka da se ovako nesto i objavi. Jos malo pa ce se i ponositi time. Sto ne znaci da su prsli, a ne znaci ni da su carevi - samo znaci da je to u Svedskoj tako :-)

Veteran

pre 5 godina

Jedino Originalno Srpsko jelo koje samo mi imamo je PODVARAK .. niko od komsija ga ne pravi na nacin kao Srbi . Turci nemaju podvarak jer u njega ide suvo svinjsko meso.

Јабучило

pre 5 godina

@dejan milosevic kuki Nista na Balkanu nije izmesano od kuhinja.Postoji turska jela u 90% slucajeva,Grcka kuhinja 5-6%,i ostalo,ostali.
(Mile Dodik, 03. maj 2018 10:01)

Турци су, као врло прагматична култура, подоста преузели од Грка (као што су и од Арапа, Персијанаца и других са којима су били у додиру).

crnac iz medjedje

pre 5 godina

@Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

I ajvar je turskog porekla! Inace, mozda najveci kuvar sa ovih prostora, a svakoko najpoznatiji, Stevo Karapandza, je svojevremeno u nekoj emisiji objasnjavao kako je dugo istrazivao poreklo uobicajenih jela u Jugoslaviji, te kako je dosao do zakljucka da su autohtona jela sa ovih prostora samo 'Zagrebacki mlinci' i stara srpska 'Pita sa orasima', dok je sve ostalo, ili potpuno preuzeto od Turaka, Nemaca, Madjara, itd., ili preuzeto uz izvesne izmene, karakteristicne nasem podneblju.

А.B.

pre 5 godina

@nowave7 - Е, мој кулинару (вокатив, као у цециној песми)! Лупио си стравично.
Ни грци, ни срби, ни остали не би знали шта је храна, док турци нису дошли... А од кога су турци научили, с обзиром да су били заосталији од других, кад су се појавили?

Jova

pre 5 godina

Katastofa.
Zamislite ĆUFTE su tursko jelo? Samo je njihova modifikovana reč.
Pa skoro svaka nacija ih ima u nekom svom izdanju i sa njima specifičnim načinom pripreme i lokalnim začinima.Neko stavlja hleb,mleko i jaja pa doda malo kima.Neko koristi i svinjetinu i td...
Moja pokojna majka ih je spremala sa kuvanim pirinčem i bile su fantastične.

Vlada

pre 5 godina

@mile dodik, ja mislim da su makar podvarak, pasulj sa kolenicom i način kako pravimo kobasice i druga jela od svinjetine svakako došli od Nemaca a ne od Turaka.

Swarog

pre 5 godina

Pa sad, Turci su verovatno takodje uzeli sve od Grka, Perzijanaca, Arapa itd. jer tesko je poverovati da su se oni dosli iz neke azijske stepe u jedan stari prostor i doneli svoja jela nekome ko je od Klasicizma, Helenizma, Rima i Vizantije pa tako sve do kasnog srednjeg veka imao visoku kulturu u kontinuitetu. To po nekoj logici vazi i za Slovene. Ili sad neko misli stvarno da su se neka plamena koja ni pisma ne imase spustila na teritoriju Vizantije i donela im giros, gibanicu i sarmu?

Filip

pre 5 godina

Švedska je zemlja vikinga, melodic death metala... sta koj đavo ikee...
(Srbin sa Kosova, 03. maj 2018 11:05)
Svedska je zemlja Svedjanki najpre.

Lemi

pre 5 godina

Libanska I druge orijentalne kuhinje su isto Tako uticale na Tursku. Na bliskom istoku se oduvek dobro jelo. Glupo je pricati sta je cije. Tvoje je Ono sto dobro pravis. Sumnjam da turci prave sa dzemom I pekmezom cufte, kao svedjani.

vlada

pre 5 godina

Pitao bih autora teksta, iz kog razloga Je sve to ,,šokantno,,. Pre svega Švedska Je poznata po velikom stepenu tolerancije na stvari koje dolaze izvan same Švedske.

Šonesi

pre 5 godina

Nije problem priznati da je neko jelo poreklom iz sasvim drugog kraja sveta. Hrana je uvek bila sredstvo sretanja kultura. Ali problem se nalazi u tome što je danas važno naglašavati to poreklo, pa onda da ne bi bili optuženi za kulturalnu apropijaciju, ta ista jela moraju da spremaju kuvari iz zemlje porekla, i naravno da se izvinjavamo za to što smo to jelo smatrali svojim. Kult izvinjavanja, kult ponižavanja na steroidima. Nego, šta ćemo sa hlebom, hoćemo li svi odreda da uvozimo Egipćane pekare? Po mogućstvu muhamedance, jer je to sada in, da se izvinjavamo i prestanemo da jedemo hleb, da pijemo pivo.

drvobradi

pre 5 godina

@Mile Dodik
Ni to bas nije tacno. Kuhinja, obicaji, neki rituali su dolazili sa osvajacima i spajali se sa lokalnim, i tako dalje prenosili. Tako da to sto mi nesto zovemo turskim, verovatno su i sami Turci pokupili usput ili je neko doneo u Tursku. Nasa sarma je sa kiselim kupusom, dok Turci, Libanci i ostali sa Bliskog istoka uglavnom prave sa vinovom lozom, ili svezim kupusom. Npr. tradicionalno jevrejsko jelo je holishkes, sto je verzija sarme. Kapiram da su Persijanci i Jevreji malo stariji narod od Turaka i ostalih.

Peđa

pre 5 godina

I ono šta je tursko, nije uvek baš tursko.
Otomanska carevina bila je velika, i baš kao i stari Rimljani, bili su dovoljno mudri da ono šta je dobro, donesu u Carigrad, prihvate i primene. I onda, kad ga prihvate kao svoje, onda ga rašire po celoj carevini.

Dental

pre 5 godina

Sva jela od mlevenog mesa su poznata celom covecanstvu. Nastala su zato sto su ljudi imali pokvarene zube vec od najranije mladosti, i svako meso je moralo biti sitno seckano. Sitno seceno meso je bilo po pravilu i u svim vojskama sveta jos od antickih vremena, jer kada se meso sitno isece i pomesa nema svadje oko toga ko ce dobiti bolji komad a ko ne. Ujedno seckano odnosno samleveno meso se moze egzaktno porcionirati i podjednako podeliti.

mostarac

pre 5 godina

@ Varda: Od tih jela koja si nabrojao, siguran sam da je riječ "sač" turskog porijekla a mislim i za kačamak isto. E janjetina i popara možda i jesu naši. Opet, kad pomislim da su Turci donijeli nabijanje na kolac, možda je i ta janjetina njihova. Pozdrav iz Hercegovine

night owl

pre 5 godina

Pa jednostavno u svim kuhinjama posebno onima koje nisu baš egzotične i bliske Evropi jela su varijacije na temu. Nedavno čula za japanske ćuftice koje su kao naše ili turske ili čije god, samo bez nekih dodataka. Pogledajte recept za švedske ćufte, sigurno ima neki dodatak koji nije isti kao ove druge. Mislila sam da je kavurma i čvarci nešto što je karakteristično za naše podneblje. Međutim Škoti imaju nešto što nije baš isto, ali je slično. Prema tome prepucavanja čije je neko jelo je igranka do zore jer će se uvek naći neko ko će tvrditi da se to jelo još u kamenom dobu.

Dare

pre 5 godina

Turci su deo nase a i evropske istorije, to ne moze ni da se izbrise ni da se preskoci. Ali niti su nas unistili, niti su nam slomili veru. Dobro, nekima jesu, ali to nije nas problem. Citao sam negde podatak da se pre turaka na ovim prostorima uopste nije jela svinjetina. Nisu je oni doneli, vec smo jos se okrenuli iz prostog razloga jer je oni nisu jeli. Uzimali su seljanima ovce i jagnjice, a svinje nisu dirali. Tako smo verovatno i preziveli, inace bi lovili veverice i svrake.

Gile

pre 5 godina

Vi koji spominjete proju, kacamak, ajvar, musaku, kao nekakva drevna jela s ovih prostora. Niste u pravu. Kukuruz, krompir i paprika su stigli u Evropu preko Spanije u 15tom veku, i tek onda se sirilo dalje. Nemamo ni mi ni turci, ni grci ni perzijanci nista s tim namirnicama. Pa ni pizza ili lazanja kakvu danas ceo svet jede nije bila moguca dok Spanci nisu dovukle seme paradajza brodovima. Tek se u 17tom veku rasprostranio. Sta se ovde jelo pre otkrica amerike? Pa sve ostalo :) Meso, kupusarke, lokalno voce i povrce, med, pasulj, zitarice, orasi, kesten. Kesten je recimo bio jedno vreme skuplji od zlata. Brasno se od kestena pravilo, mogao si hleb da umesis.

posteni janjicar

pre 5 godina

Херцеговачка јагњетина са ражња, сач, проја, качамак, попара... Нека неко настави низ. (Bарда, 3. maj 2018 11:07)

Od svega nabrojanog mozda eventualno popara (mada i to sumnjam). Sve ostalo je onoliko ekskluzvno srpsko koliko i tvrdo kuvana jaja. S druge strane vrlo je verovatno da bar neka jela koja se smatraju turskim zapravo poticu s Balkana, pa nesto sigurno i iz Srbije, ili iz Bosne. Kao sto su Turci druga jela preneli nama s nekih drugih strana, tako su i ta nasa preneli na te druge strane, pa se potom sve to skupa nazivalo turskom kuhinjom. Malo je toga sto smatramo turskim stiglo iz Centralne Azije, Otomansko Carstvo je zapravo bilo jedan melting pot, kao rimsko, na primer, izmesalo i ukomponovalo kulturne, pa i gastronomske, elemente s raznih strana.

Potemkinov seljak

pre 5 godina

Da se Karlo (tacnije Karls) nije sirio i stao na put Petru Velikom mozda ne bi imao te ekskurzije do Stambola.
(Filip, 3. maj 2018 12:01)

Nije se Karlo sirio, on je vec dosta dugo bio prilicno sirok. Sirio se Petar, koji je, suzivsi Karla, postao Veliki.

E

pre 5 godina

@(adriano_galliani, 4. maj 2018 01:00)
Problem je što se ovde slabo išta zna, a svi bi da pametujemo.
Elem, ius primae noctis su pre Turaka, ako je i postojalo to pravo (i to je upitno u međuvremenu) praktikovali Francuzi, Englezi, Italijani... Drugo, nisu nam Turci krivi što sarma nije srpska. Poenta, totalno je nebitno i blaćenje Turaka zbog zajednički loše istorije smatram nazadnim razmišljanjem. Da i izbacimo sve turcizme iz jezika (onako na silu, ko što Hrvati izmišljaju nove reči) i zamenimo ne znam čijim rečima - opet nisu srpske. Jezik je dinamična kategorija, menja se,prilagođava i nikad neće biti "čist" - nijedan jezik na planeti.

provokator

pre 5 godina

@Dorcolac

I te kako mogu da te ispravljam.

Pa suština je u brojevnom sistemu, odnosno sistemu predstavljanja
i kombinovanja brojeva. Broj kao matematički objekat su poznavali i
stari Grci i Rimljani, nisu Arapi izmislili brojeve. Samo grafičko predstavljanje brojeva
je druga stvar. U nauci su poznati i kao indijsko-arapski brojevi. Na zapad su ih preneli Arapi, naziv je tu
nebitan. Tako da si tu kontradiktoran.

Arapi se spominju mnogo pre 5. veka, ali na značaju dobijaju sa nastankom islama i osvajanjima od 7. veka.
Stoga nisu mogli da utiču na na nastanak kulture kupanja kod Rimljana vekovima ranije (ostatke rimskih kupatila imaš i na našoj teritoriji),
zbog toga moj komentar upućen Jovici.

Tako da sledeći put čitaj komentare sa razumevanjem.

Papageno

pre 5 godina

Zanimljivo je recimo da je kultura kupanja u Evropu dosla sa Islamom. Nije bas sve lose stiglo od Turaka.
(Jovica, 3. maj 2018 09:59)

Slažem se da nije sve loše stiglo od Turaka, ali potpuno je netačno da je "kultura kupanja u Evropu došla sa Islamom". Kulturu javnog kupanja u Evropu su uveli Rimljani i postojala je vekovima u celom rimskom svetu, sve dok je nisu uništili hrišćani, iz čisto verskih razloga, kao "nepristojnu i pagansku tekovinu".

Ali stvarno ne raumem zašto bi Šveđani trebalo da se sekiraju što švedske ćufte u stvari nisu švedske. Da li se za čovečanstvo (ili barem za Šveđane i Turke) sada otvara nova era blagostanja pošto je ta istorijska nepravda najzad ispravljena?

А. Петров

pre 5 godina

Мош’ мислити. Па у свакој кухињи имаш млевено месо у разним облицима (ћуфте, лопте, пљескавица).

šerpe tiganji i ostalo je samo varijacija na temu

pre 5 godina

Sva jela su varijacije dela možda jednog jedinog genija, setio se da smisli lonac i da u njemu kuva.

Ajvar i pindjur sa cuftama u sosu

pre 5 godina

@ "Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar."
(nowave7, 3. maj 2018 10:02)

Ne mozes biti tako iskljuciv/a, a ne bih se ja zakleo ni za ajvar. Naime, ovde u Kanadi redovno kupujem uvoz iz Turske na kojem pise (bas ovako) AJVAR (ima ljuti i neljuti), a sve ostalo na turskom i zvanicnim jezicima Kanade. I pindjur, isto tako.

PS
Imao sam priliku da nam je jedna Kubanka pripremala NJIHOV NAC. SPECIJALITET: (pazi sad!) Cufte u sosu - kakav je i moja majka (napismena Macvanka) uvek pripremala :)

итд

pre 5 godina

Не могу свима да реплицирам. Углавном, спомињете турцизме као нешто позитивно, јастук, јорган, чарапе. Ја бих све те речи променио са речима других словенских народа (Чеси, Словаци, Пољаци, Руси) који су се држали даље од тих дивљака. Велику реформу српског језика како би поништили ово проклетство Вука Караџића. Пази ти ту идеју, да језик сиротиње раје прогласиш за званични језик само зато што је тако лакше. То је то српско "лако ћемо". Ужас. Углавном, знамо за "првенство брачне ноћи" и све остало, што нас не обавезује да будемо Турци - напротив, то нас обавезује да будемо она друга, далеко боља половина.
(adriano_galliani)

Интересантан коментар, углавном се слажем. Уз пар примедби. Вукова реформа је, поред промовисања народног говора у књижевни, донела и ћирилицу. Ако ћемо поништавати Вукову реформу, хоћемо ли и ћирилицу укинути? Друго, чишћење језика од турцизама створило би нов језик који би, истина, будуће генерације кроз школовање ускоро прихватиле, али би, верујем, велики број људи ван градских центара (којих има свега неколико) и даље код куће говорио како је навикао и то би се јако тешко искоренило. Грчка је изванредан пример како таква реформа не може да успе. За време диктатуре увели су катаревусу, вештачки створен књижевни језик близак старогрчком, касније је ипак победио димотики, народни говор који је у поређењу са старогрчким оно што је искварени говор југа Србије у односу на стандардни српски, али је ипак такав језик данас владајући у Грчкој.

belgrado

pre 5 godina

Sva tradicionalna jela na Balkanu su ili Grckog ili Turskog porekla. Mi nemamo bas mnogo toga svoga. Eventualno ajvar.
(nowave7, 03. maj 2018 10:02)

...a pre dolaska turaka,
mi smo samo pili vodu,
hranu nismo jeli?

ljudi su isto putovali, donoslii recepte sa istoka,
ovi drugi trgovci sa istoka uzimali isto iz evrope...
razmenjivali zacine,trgovali..bla,bla..

nije svet nastao sa FB i twiterom!

Doole Smeker

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise
(ldjidji, 3. maj 2018 11:03)

Da. Doneo ju je srbin Kristijan Kolumbovic sa svojih putovanja pravo Kraljevicu Marku na ruke.

nisam ja, ja je

pre 5 godina

Kačamak (puru, palentu) su još stari Rimljani pravili.
(Ja, 3. maj 2018 13:30)

E, kad neko ovako uceno izvali... Mozda si hteo reci "stari Olmeci"? Rimljani jesu pravili kase, a najslicnija palenti bila bi ona od prosa (Arapima poznatija kao kuskus).

I'm not a robot

pre 5 godina

Grah sa rebrima ja nisam nigdje jeo osim kod nas. (Joe, 3. maj 2018 15:17)

Pa ako nigde nisi bio, kako si mogao jesti bilo sta lokalno!? A ako su, kojim slucajem, negde i isao, ocito si jeo samo hamburgere, virsle i sendvice. Za pocetak, nisi bio u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj... Ako si i bio u Italiji, dalje od pizze nisi isao. Nije ti palo na pamet da trazis costine di maiale con fagioli. Ili u francuskoj (googlaj: mounjetade) - regionalna varijanta jednog od najslavnijih jela francuske kuhinje, zapravo nacionalnog gastronomskog simbola - cassoulet (pasulj sa raznim mesnatim dodacima, a ova pomenuta varijanta je sa svinjskim rebarcima).

Shomi

pre 5 godina

Turske cufte, kefte, kiparske seftalije: Turci preuzeli od Iranaca a ovi od ko zna koga. Danas ako odete u bilo koji turski ili iranski restoran videcete slicnosti u ponudi.
Navodno su orasnice jedino autohtone u srpskoj kuhinji, mada ko zna.
Skotlandjani se ponose hagisom (jagnjeci stomak nadeven iznutricama)kao nacionalnim jelom, kad ono tamo imamo iznutrice u buragu kod nas.

Pjer

pre 5 godina

Većinu svojih jela, a naročito slatkiša Turci su preuzeli od drugih naroda, koje su osvajali. Teško je ustanoviti da je neko jelo baš izmioslio taj i taj narod, jedino se može reći da se najbolje sprema baš u nekoj zemlji.

X=iks

pre 5 godina

sva jela koja su lepa I ukusna a posebno slatkiši su još bolji su iz turske mada su grci dosta pokrali od turaka I prestavljaju kao njihovu hrano to je ipak izvorno iz turske
(alati cufte, 3. maj 2018 10:51)

Cak i slatki simbol austrijske kuhinje, strudla, nije nista drugo nego baklava adaptirana na lokalne uslove. (Nakon sloma opsade Beca Austrijanci zarobili sultanovu kuhinju, kuvari prilagodili recept namirnicama koje su imali na raspolaganju, tj. obilju jabuka.) A ovo za svedskog kralja - nakon Poltavske Bitke (kad je Rusija postala evropska sila, a Svedska to prestala biti), svedskom kralju i ostatku vojske bila je presecena odstupnica nazad u Svedsku. Zato su oni gledali da se nekako domognu Turske, odnosno tadasnjih turskih vazala, Moldavije i Vlaske. Uspeli su i tamo dobili azil. Morali su potom tamo provesti dosta godina, dok nisu uspeli ispregovarati da se preko mnogih evropskih zemalja prebace kuci u Svedsku. U medjuvremenu su se navukli na lokalnu kuhinju, te su neke recepte poneli sa sobom. (Drugo je pitanje sta su posle tamo napravili od te sarme i od tih cufti.)

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 5 godina

srpska je proja i nista vise (ldjidji, 3. maj 2018 11:03)

E, bas si nasao sta je srpsko! Samo ako je proja... a kad je kukuruz stigao u Srbiju?

Barista

pre 5 godina

@ ja

Konobari Vas ispravljaju jer se turska kafa zaista priprema na drugaciji nacin od nase, domace kafe i u svega nekoliko lokala u Beogradu mozete popiti pravu tursku kafu. Za ostatak Srbije ne znam.

A sto se tice hrane, recepata, ukusa... to je jedna od retkih pozitivnih stvari u vekovnim ratovima medju narodima na Svetu. Jedite, i uzivajte. Kao da je bitno odakle je koji recept. ;-)