Petak, 19.01.2018.

11:20

Svi užasi nacističke opsade Lenjingrada: 872 dana gladi i zime

Izvor: B92

Svi užasi nacistièke opsade Lenjingrada: 872 dana gladi i zime IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

133 Komentari

Sortiraj po:

nikoje

pre 6 godina

Posto se kao i obicno na pominjanje reci opsada krene o Sarajevu. Evo samo jedne proste cinjenie koja sve objasnjava. Etnicka mapa grada iz 1991. Kad je krenuo rat svako je uzeo svoju kucu i s obizrom na vekovni raspored (muslimani u centru, Srbi po brdima) eto opsade, izvor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Sarajevo_-_Udeo_Srba_po_naseljima_1991.gif tako su Srbi zavrsili opsednuti i uglavnom stradali u mnogim mestima u BH (Smoluca, Bradina, Bijela td itd)

Pera Trta

pre 6 godina

Deco, je l vi pišete ove komentare o Sarajevu, čuli ste negde ili pročitali, pa verujete u sve to?
Prvo, u opsadi Sarajeva je ucestvovalo najmanje Srba iz samog Sarajeva. Borbe da se probije linija odbrane grada vodila se skoro sve vreme, a kad se nije pokusavalo osvajanje Sarajeva od strane Srba, rokalo se sa okolnih brda i planina za sve pare. I za kraj, da ne širim pricu, a primera ima na stotine, pogledajte ukupan broj žrtava u Bosni po nacionalnoj pripadnosti, i tu više ne treba komentara.

Бацач пламена

pre 6 godina

@prizrenac

Приликом напада на СССР Немци и њихови савезници имали су укупно преко 3 и по милиона људи, 3500 тенкова, око 3000 осталих возила, 4000 авиона итд, морнарицу у Балтичком и Црном мору, плус ту је и ефекат изненеђења и огромни губици Црвене армије услед тога.
Да су пола тога употребили на Западном фронту, рецимо у Арденима '44/45, вратили би Амере и Енглезе на Ла Манш, а онда би их Луфтвафе и немачка морнарица послали на дно да буду храна рибама. Преко 70% губитака Немци су имали само у СССР-у.

пропуштене шансе

pre 6 godina

Руси су требали комплетно немачко становништво из источне Немачке да раселе по Сибиру, а место њих да доведу Русе и населе их по целој источној Немачкој. Могли су то без проблема да ураде, нико не би ни "а" рекао. Сад бисмо имали Русију усред Европе која би заувек ту остала. Требали су то да ураде, ко зна кад ће се опет указати тако лепа прилика.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Realni 
Dlsta sa lažima o nekakvoj "opsadi" Sarajeva. 
U tom gradu su postojali muslimansko-hrvatski delovi i srpski delovi grada koji je bio podeljen i u kome su stanovnici ratovali po nacionalnom principu....i samo jedna komstatacija...gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?
(Marko, 19. januar 2018 15:24)


kako mozas da tvrdis takve neistine? sarajevo jeste bilo pod opsadom, sarajevo jeste bombardovano sa pala, svakodnevno. sa sve 150.000 sarajevskih srba ostavljenih da se snalaze kako znaju i umeju, kao i ostali. pod granatama, bez vode i namirnica. niko u gradu nije ratovao "po nacionalnom principu", jer su im glave vec bile u torbi, zbog opsade i granatiranja. stariji se secaju, ako vec ovi mladji nemaju pojma i pricaju svasta. u bosni su svakakve gluposti pocinjene u nase ime, nista nemamo od toga sto ih negiramo, van toga je sramotno raditi tako nesto.
ni mi ne bi voleli da neko tvrdi da nas NATO nije bombardovao, nego da smo se bombardovali sami - "po nacionalnom principu". sto ne zelis sebi, ne zeli ni drugima.

i tako to

pre 6 godina

(prizrenac, 19. januar 2018 12:42)

mogu ti samo reci , da posle posete groblja u Leningradu,
stekao sam neki utisak da su se tamo borili titani a ne ljudi.
ne ponovilo se. to se ne moze obijasniti ljudskim jezikom.

Drang nach osten

pre 6 godina

@Murta

Свака Вам част на темељном познавању историје. Види се да сте бесане ноћи проводили над дебелим књигама а дане по архивама. Једино сте, можда, мало острашћени.

AtamanCG

pre 6 godina

@Bruder Jakob , moja dva ujaka su imali 3 godine - stariji, i 6 mjeseci - mladji, kada ih je, zajedno sa majkom, zaklao vojnik NDH. Nekako, nimalo mi nije lakše od saznanja da se nisu patili Ciklonom B ili na neki drugi, jednako brutalan, način egzekucije. Jedini grijeh im je bio to što su bili - Srbi !
Nadam se da ti tvoja uvjerenja donose miran san, ako ništa drugo.
Podji do Jasenovca, poučno je.
Sram te bilo, i tebe i ostale falsifikatore.

Vlada Dablin

pre 6 godina

Za ovog lika Jakoba što se ne skida sa B92 odgovor :
Sklonost svih malih i nebitnih naroda je da u nedostatku sopstvene istorije počnu istu da izmišljaju i izvrcu...
Počev od Hrvatskih kraljeva pa sve do SHS i našeg glupog kralja, koji umesto da napravi Srbiju kakva mu je i nudjena posle prvog svetskog rata,sa celom Bosnom i pola Dalmacije, on uzme vas i Slovence, čuvene Austro-Hungarian sluge i konjusare pod svoje, inače gubitnike u ratu. A inače ste toliko "patili" u Kraljevini Jugoslaviji da ste na kraju dobili Banovine.. Pa sta ste očekivali, imali ste bolji tretman nego kod Franje Jozefa!Ali vaša mržnja i zavist prema Srbima je neunistiva i dolazi tek do izražaja stvaranjem NDH i Jasenovca gde ste pokazali vaše pravo lice, ubijajuci žene i decu u toj meri da su se i Nemački Generali zgrazavali i nisu mogli da veruju šta radite.
A poredeći Četnike sa Ustašama je toliko nerealno i dokaz koliko pojma nemaš o istoriji ili jednostavno pokušavaš da proguras "sopstvenu" Historiju, što je inače i vaša odlika. Ne kažem ja da su četnici bili sjajni, kao što sjajni nisu bili ni partizani ali ni jedni ni drugi nisu imali Jasenovac i još desetine propratnih logora i jama, i nisu bili tako kreativni i pravili "Srbosjeke" za klanje male dece.. O ciframa ne bi.. E posto ste i iz tog rata izašli kao gubitnici, e onda je zarad Bratstva i jedinstva sve zaboravljeno i gurnuto pod tepih i opet ste se izvukli i niste snosili nikakve posledice. I onda nam je vaš copavi vodja iz Kumrovca dodelio Hrvatsku u današnjim granicama, sa Istrom i celim Jadranom, a nama stavio Vojvodinu i Kosovo pod autonomiju.. A Srbi glupi ko i mnogo puta kroz Istoriju, ćute i ne vide čemu sve to vodi.. A sto je najgore najviše vole i dižu u nebesa tog Tita koji nas je najviše upropastio!! A Hrvati ga pritom mrze kao i kralja a ne kapiraju da su im njih dvojica i stvorili Hrvatsku u današnjim granicama!! Inace bi od vas ostao Zagreb za okolinom. Za ovaj poslednji rat bih te samo pitao gde je 300000-400000 Srba iz Hrvatske nestalo?? Ne da mi se vise da ti objašnjavam, vi i ovako imate sopstvenu verziju svih događaja.. Tako da nema smisla rasprava sa vama.. A Srbi će Valjda izvući neku pouku iz svih grešaka koje su napravili u poslednjih 100 godina, nadam se..
Pozdrav svim dobrim ljudima od Vlade iz Dablina

Mark K.

pre 6 godina

Postovanje za Lenjingradsku bitku..ali Stanjingradska bitka je priznata kao najveca i najbrutalnija bitka koja se ikada vodila . Trajala je 200 dana a odnela oko 1.900.000 ljudi sa sve civilnim stanovnistvom. Sa cinjenicom da su se ulicne borbe stalno vodile jos vise sve dodatno otezava jer se stanovnisto apsolutno nije moglo kretati,sto kod Lenjingrada nije bio slucaj.
Ko je u mogucnosti da poseti danasnji Volgograd toplo preporucujem, saznace mnogo toga u vezi bitke ,stvari za koje ne mozete poverovati da covek moze da prezivi i uradi kada je u takvom paklu...

...

pre 6 godina

@zlatko
A reci ti meni, ko je snabdevao Hitlera naftom, ugljem, celikom? Dok su zapadna i centralna Evropa bile u ratu? Dok ih je Hitler gazio? Sovjeti! Ko je potpisao pakt sa Hitlerom? Opet Sovjeti! Ko je okupirao Poljsku ZAJEDNO sa Hitlerom? Sovjeti! Ko je okupirao Letoniju, Litvaniju, Estoniju? U dogovoru s Hitlerom? Opet Sovjeti! Ko je napao Finsku? Sovjeti! Nisu se nesto mnogo potresali zbog nacistickih osvajanja u Evropi, nego svesrdno pomagali Hitlera i jos sami napadali susede.
Da li mozda znas gde su Nemci tridesetih godina testirali svoje avione? U kojoj drzavi? Posto dugo nisu smeli u Nemackoj, zbog zabrane uvedene na kraju I svetskog rata? Da, testirani su u Sovjetskom Savezu. Dakle, Rusi su itekako pomagali naciste i bas ih je bolelo uvo za to sto oni rade po Evropi. E, kad je njima mecka dosla na vrata, setili su se da su nacisti zli.
Sto se Zapada tice, bas taj ZAPAD je usao u rat sa nacistima da bi pomogao Poljskoj. Nisu uspeli. Britanija nikada nije kapitulirala, nego se borila od prvog do zadnjeg dana. I to u Evropi i Africi protiv Nemaca i Italijana, a u Aziji protiv Japanaca. SAD su od pocetka podrzavale napadnute zemlje, uvele trgovinsku pomoc Evropi i sankcije Nemcima. Rusi to nisu uradili. Tokom rata su Rusi neprestano dobijali ogromnu pomoc od Zapada, procitaj nesto o ruskim konvojima, kako ih zovu na zapadu.
Sto se Berlina tice, Kenedi je bio u pravu. Rusi i njihove istocnonemacke sluge su ubijale ljude samo zato sto su hteli da predju granicu. Zamisli da tebe neko ubije jer zelis da odes van drzave? Ili jos gore - da odes na drugu stranu grada! To su radili ti dobri Rusi. Odakle u tebi toliko podrske za narod koji zabranjuje drugima da putuje i jos ih ubija zbog toga? Jel bi voleo u tvom gradu da naprave zid i streljaju te ako pokusas da predjes na drugu stranu?

Bili Majer

pre 6 godina

Alle 7 Sekunden stirbt ein deutscher Soldat.
Stalingrad, Massengrab!

Svakih sedam sekundi Nemacki vojnik umre u Rusiji
Staljingead , masovna grobnica .

Slavujski dah u jeseni

pre 6 godina

@Bruder Jakob, to sto si ti umislio je ozbiljan problem danasnjice, a mene kao korenitog Nemca je sramota nasih zlodela, a i vasih vise od vas samih cini se. Zivim u Srbiji vec petnaest godina. I tek kada sam se doselio shvatio sam kakav su narod za razliku od grozota koje su tvoji sunarodnici pricali u mojoj matici. Izvini ali ovo je gola istina.

protivnikzapadnepolitike

pre 6 godina

Živi užas! Neponovilo se više nikada!!! Svaka čast Rusima uvek su bili ponosan narod i borili se na pravednoj strani. A o 'zasluzi' amera u WW2 nemam reči. Svi znaju istoriju i kako su ameri čekali da vide da li će Hitler uspeti da pokori Rusiju. Tek kada su se Rusi obranili (uz katastrofalne žrtve) i krenuli u kontranapad - onda su se ameri uključili. Inače bi Rusi oduvali sve do Gibraltara. A danas je zapadu Rusija glavni neprijatelj??? STRAŠNO!!!

Kako drugacije

pre 6 godina

Ni reči o jezeru zivota - mislim Ladoga.
Preko kog su (kad poledi), iseljavali ljude i dopremali sve sta treba u Lenjingrad!?
Gledao dokumentarac o tome, najezio sam se.

partizan

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43

Ali Ustase su imale jedini logor iskljucivo za decu u drugom svetskom ratu. Cak su se i sami nacisti zgrazavali nad stepenom zlocina koji se sprovodio u ndh. Nikad ne zaboravite, da nije Srba, vi danas ne biste imali drzavu.

Sibirac

pre 6 godina

Rusija je bastion čovečanstva. Na jednog poginulog Amerikanaca u II svetskom ratu 50 poginulih Rusa, a po Holivudu bi se reklo da je bilo obrnuto.

Da su teoretski tela svih ruskih žrtava poređana rame uz rame činila bi niz od Portugala, preko cele Evrope i Rusije i duboko u teritoriju Aljaske. Strašno i pomisliti na to.

dzontravolta

pre 6 godina

Ko god je nesto vise zainteresovan za Drugi Svetski rat nek pogleda dokumentarac "World at War". Ima i epizoda o opsadi Staljingrada koja sjajno priblizi situaciju.

Aquarius

pre 6 godina

A pakt Molotov-Ribentrop i zaklinjanje u hiljadugodisnju ljubav dve godine pre toga...okupacija Poljske, Baltika, Cehoslovacke, aneksija Austrije itd....

Millennium

pre 6 godina

Kao prvo, to nije bila nacistička nego nemačka opsada. Kao drugo, Nemci su na kraju odlično prošli s'obzirom šta su radili po Istoku i kakvu su tragediju izazvali. Bilo je masovnih silovanja prvih par dana nakon osvajanja Berlina, ali je onda Sovjetska vrhovna komanda naredila da se stane sa tim i to je prestalo.

Odbegli bot

pre 6 godina

Nemačka vojska!
Nemojte te tragove revizije!
(Strelok, 19. januar 2018 14:47)

Baš tako nemačka vojska je opsedala Lenjingrad, a nacističke jedinice (wafen ss) kao elitne korišćene su na drugim frontovima i bilo ih je relativno malo oko Lenjingrada!

Usa

pre 6 godina

Rusi jesu strasno ispatili, ali zaboravljate kao i uvek da kazete da su upravo rusi sredinom septembra okupirali polovinu Poljske, i samim tim pored nemaca otpoceli drugi svetski rat. Napali su i Finsku od koje su izgubili u tzv. zimskom ratu. Teski zlikovci su rusi, kao i nemci, kao i svi. Nemojte samo velicati ruse. Ovo su istorijske cinjenice

VRS

pre 6 godina

Poredjenje sa Sarajevom je dugutantno... 
(mlekadzija, 19. januar 2018 12:13) 

Zašto je degutantno, opsada je trajala duplo duže, jedino je pobijeno manje ljudi, nekih 14.000 od toga snajperom mislim 53 djece. 
I gađali su ciljano dijelove grada gdje žive većinom Hrvati i Bošnjaci, ali nisu ih ni srpske žrtve pretjerano interesirale, Nijemci makar nisu ubijali Nijemce, znam Srbina koji je kombijem hitne pomoći skupljao mrtve i ranjene!
(Huligan, 19. januar 2018 12:31)

Kao prvo nije bila opsada, jer ste imali izlaz preko Hrasnice i aerodroma a tu je bilo i UN snaga.
Kao drugo mi nismo ni pokušavali da zauzmemo Sarajevo već smo samo branili svoje kuće, non stop smo bili u defanzivi. Nažalost nakon Dejtona smo se morali da se povučemo sa naših vekovnih ognjišta.
Kao treće vi ste napadali Hrvate iz srednje Bosne a ne mi, oko 20 hiljada Hrvata iz Varesa se spasilo begom ka Palama od vaših napada, posle su kroz ostatak RS došli do Hrvatske

srecno

pre 6 godina

Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.
(xx, 19. januar 2018 12:05)

Ajme kako ne propuštate priliku spomenuti NDH kao da je Nedićeva Srbija bila bitno bolja, pobili su samo manje ljudi. I kako su ustaše bili gori ako su samo ulogorima pobijeno 3 miliona Rusa i 6 miliona Jevreja, a ustaše nisu pobili niti pola miliona ljudi?! I nacisti su ubijali na stravično mučan način, zatvorili bi ljude u prostoriju i nasipali Zyklon B kristale koji isparavaju na 27C, i to isparavanje je od ukupne tjelesne toplote trajalo pola sata, sam proces umiranja je trajao i do sat vremena, a ustaše su ubijali na "klasične" načine, nisu koristili takve stravične monstruozne tehnike!
Inače ne pravdam grozne ustaške zločine ali NDH nije bila grom iz vedra neba.
Zamisli da je u SHS vladala hrvatska porodica i onda u parlamentu neki Hrvat ubije trojicu srpskih poslanika i za to ne bude kažnjen nego ga slavimo kao heroja i po njemu nazivamo ulice. Onda ukinemo parlament, uvedemo diktaturu i nastavimo planski ubijati Srbe, kakva bi bila reakcija Srbije, pa napravili bi deset puta goru NDH, Hrvate bi zbrisali s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali, ionako ste u tom smjeru napravili dobar posao.
(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43)

O ustasama su sami Nemci pisali sa zgrazavanjem. Ne treba ti veca kazna u zivotu od cinjenice da pokusavas da umanjis i relativizujes ustaske zlocine u NDH, ukljucujuci Jasenovac. Bog ce suditi svima pa i tebi. Srecno.

Podgoricanin

pre 6 godina

zlatko, sprdas li se to zivota ti? Prvo Britaniju Njemci nikada nisu pokorili iako im je bila na 50km daleko i okolo nje imali U podmornice. Djelimicno jer su im Amerikanci slali konvoje od kojih je vecina bila potopljena. Ameri nisu mogli prici Evropi u pocetku, cak ni hranu nisu mogli dostaviti Britaniji zbog U podmornica. A i imali su kasnije svoju borbu na pacifiku. Sjecate se Japana, znate ona drzava veca od Njemacke. To je bio svjetski rat, znaci citav svijet a ne samo Evropa. Sto mi nismo ratovali na pacifiku i sto je nase znanje sturo u vezi pacifika ne znaci da tamo rata nije bilo. A Njemci su izmedju dva rata uvozili vojnu opremu i od pazi sad ovo Jugoslavije i od Rusije ako nisi znao.
E sad drugo, kad pricas o saveznicima napisi malo o savezu Hitlera i Stanjina od 39 do 41 i podjeli Poljske.
Njemci su i poslije rata negirali da su njihove vojskovodje vrsile zlocine cak i kad su im svi govorili to i predstavljali im dokaze. Nacisticka propaganda je cuda cinjela da prikaze jevreje losim. Slicna propaganda je bila i u Jogaslaviji '90-tih a vidim da kod nekih od vas jos traje.

BeKo

pre 6 godina

(Курта, 19. januar 2018 14:46)

Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika je decembra 1922. godine ušla je u sastav Sovjetskog Saveza. Raspadom Sovjetskog Saveza, 1991. godine, postala je nazavisna država - Ruska Federacija, koja je zadržala međunarodno-pravni kontinuitet nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 6 godina

samo da napomenem komsije Hrvate vi niste deo Germanskog naroda i komsije Bosnjake vi niste deo Turskog naroda. Alo probudite se I ste Slaveni!

kiza

pre 6 godina

PrincNaZrnuGraska
Ja se najiskrenije nadam I zeleo bih kada bi jasno I glasno, tako da svako na planeti zna, da ukoliko neki narod ponovo krene na Rusiju, da ce isti biti zbrisan sa lica zemlje, kako narod tako I zemlja. Kao Kartagina. A ne da se deca zlocinaca ponovo vrate na vlast I prave I sprovode iste planove.
Stvarno se nadam da nikad nece nista slicno da se desi, ali kako stvari sada izgledaju, nisam optimista...

radica

pre 6 godina

@ gavrilovic
Pročitala sam nekoliko knjiga sa ispovestima ljudi koji su preživeli opsadu Lenjingrada. Ne samo što su jeli prašinu, ljudi su jeli pse, mačke, pacove, kaiševe i obucu od kože, zemlju, koru sa drveca,tapete sa zidova, jer je na njima bilo tragova lepka /skrob/...

robert-paša

pre 6 godina

Sarajevo je itekako uporedivo sa Lenjingradom po svim parametrima osim po broju ubijenih...
(nvm, 19. januar 2018 14:24)

Koliko pacova i ljepila si pojeo u periodu 92-95?

Jovan

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Uuuuuu, mozes misliti kakav zlocin da SHS vlada srpska, kraljevska porodica! Zamisli Srbi, koji su pobedu u Prvom svetskom ratu platili sa 1/3 ukupnog broja stanovnistva, koji su vas oslobodili su se drznuli da njihov kralj vlada SHS. Sta god da se dogadjalo u Kraljevini, nikako ne moze da bude ni promil opravdanja za ono sto su Ustase radile od 1941-1945. Svojevrsna vrsta Holokausta i genocida sprovedena pre svega nad Srbima. Ono sto je za Nemce bilo “Konacno resenje jevrejskog pitanja”, za Hrvate je bila cuvena recenica: “Trecinu pobiti, trecinu pokrstiti, trecinu proterati”. Razlika u zlocinima je bila sto su oni svoje sprovodili na gremanski nacin - hladno i sistematski, dok ste vi to na tipicno balkansko-divljacki nacin odradili.
Svako poredjenje sa nedicevskom Srbijom je krajnje neumesno. Nedic je samo bio marioneta u vojno okupiranoj drzavi. Za sva vojna, policijska i politicka pitanja se pitao direktno Vermaht, Gestapo i Rajh. To je kao kad bi rekao da je Francuska bila naci jer je postojala tzv. Visnijevska Francuska, pod direktnom komandom Vermahta. Za to vreme vi ste bili NEZAVISNI (odatle ono N u NDH). Vasi vojnici su jurisali, zajedno sa nemackim na Lenjingrad, Staljingrad... a ne srpski. Pa cak ni Nedicevi!

miko

pre 6 godina

gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko, 19. januar 2018 15:24)

pitaj momčila krajšnika, ili moze vako :

"Nakon odbijanja više od 30 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Egzodus je započeo u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine"

ljudi napustiše sarajevo nakon rata,na poziv momčila krajšnika nakon sto je milosevic u deytonu zamjeno taj teritorij za mrkonic grad,jasnije?

kentaur

pre 6 godina

Fašizam je najveće svetsko zlo do sada. SSSR je platio stravičnu cenu, ostaje velika sramota Staljinu zato što je na početku drugog svetskog rata sarađivao sa Hitlerom i podelio Poljsku.
Ruski narod je platio katastrofalnu cenu u borbi pobede nad fašizmom. A danas u Moskvi i širom Rusije imate skindhetse....
(Obilić, 19. januar 2018 12:16)

Gdje je pomenut fašizam?
Ovde je priča o Nijemcima tj . nacistima. Italijani su bili fašisti i nisu bili ni blizu zli kao Ustaše i pogubni kao Nijemci.

Slavisa V.

pre 6 godina

"На слици видимо једног од највећих расиста и зликоваца 20. столећа."

Ta slika mora biti da je uklonjena. Na koga si mislio?

Ron Jeremy

pre 6 godina

Руси и Срби су увек кроз историју, правили исту грешку: остављали су своје поражене непријатеље у животу.

Скоро сам сигуран да се следећи пут то неће десити.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ Bruder Jakob, каква болесна и искривљена имагинација. Стварно нисте вредни спомена ...

PrincNaZrnuGraska

pre 6 godina

Nisu Rusi pokazali preveliku milost prema onima koje su pobedili, a koji su prethodno krenuli na njih. Ne bih ja to tako nazvao. Pre bih rekao da, u glavam iole normalnog coveka, nije misao da cini takve zlocine koji su njima cinjeni. Verovatno je u nemackoj vojsci tih godina bilo i normalnih ljudi, ali u rukovodstvu su gotovo potpuno sedeli ludaci, koje su zdusno pomagali ludaci preko bare, iz SAD. Citajte knjige njihove savremenika, ko je uvideo na vreme mogao je znati sta sledi. Nije u naravi slovenskih naroda nikad bilo da takve gnusne stvari rade, a nadam se i da nikad nece ni biti. Ali se nadam da cemo biti pametniji, i da cemo bolje razumeti u buducnosti ko nam je prijatelj a ko neprijatelj. A najcesce smo to, nazalost, sami sebi.

Marko

pre 6 godina

@Realni
Dlsta sa lažima o nekakvoj "opsadi" Sarajeva.
U tom gradu su postojali muslimansko-hrvatski delovi i srpski delovi grada koji je bio podeljen i u kome su stanovnici ratovali po nacionalnom principu....i samo jedna komstatacija...gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Jes' da nije u vezi sa Lenjigradom vec sa Staljingradom,ali bih svima preporucio knjigu Stanka Cerovica "Vrijeme je krv-umjetnik u civilizaciji smrti". Pola knjige je pisceva prica o Staljingradu,pola o atomskoj bombi i preplicu se.
"Kada se ovako cijela skupi u jednoj tacki,kao u podzemlju Staljingrada,istorija lici dzinovsku zavjeru protiv istine. Civilizacija Smrti drzi Betovena u rezervi,ako stvari krenu lose:da se ne cuje urlikanje bolesnika,ranjenika,ludaka.Sa nebeskim osmijehom,Madona ljulja novorodjence: da ne vidi kadapnicu,dok se dovrsi istrebljenje."

Slaviša

pre 6 godina

Sankt Peterburg je najlepši grad na svetu. Bukvalno grad-muzej. Najudaljenija periferija grada je monarhistička arhitektura. Svako ko ima priliku i finansije da poseti ovaj lepi grad, neka to učini, neće zažaliti!

billy_the_cat

pre 6 godina

istoricar@ nit ste bili gladni nit žedni u Banja Luci, nit vas je neko gađao iz snajpera, samo da se zabavi, kao što su to radili junaci s brda pored Sarajeva.

Iskreno

pre 6 godina

Bez obzira na sve zlocine Staljina, Ruzvelta, Cercila i ostalih saveznika, definitivno svakom od njih treba da bude podignuta bista u svakom gradu Evrope, zbog njih trojce i gomile drugih gerilaca, ljudi koji su svoje glave stavljali na panj zarad viseg cilja, mi sloveni, crnci, jevreji, latini, grci postojimo. Samo zbog njih, zbog 20 i nesto miliona Sovjeta i Kineza, zbog desetina miliona drugih naroda Azije, Afrike i Amerike. Veliko im hvala svima, na ovom danu sto ga danas mogu da uzivam postojanju.

Butragenjo

pre 6 godina

@Bruder Jakob
Bog se javi Jakobe! Zelim ti da prihvatis neke istorijske cinjenice. Ziveces mirnije I srecnije. A, ja ti bas to I zelim. Od Boga ti blagoslov.

Flash

pre 6 godina

Sarajevo su ''opsedali'' Srbi koji su ziveli oko njega pa i u njemu, tj bili su proterani iz njega, i drzali su linije kao sto se to radi u ratu. VRS nije imala plan da zauzme Sarajevo, nijednom! Pitajte ljude koji su sluzili u Ilidzi, kako je par puta tokom rata dolazilo do proboja od strane lokalnih srpskih jedinica, u jednom trenutku Sarajevo je bilo otvoreno, muslimanske linije slomljene, ali je uvek dolazilo naredjenje sa Pala da se prekine dalje napredovanje.
Cilj VRS bio je da drzi u blokadi Sarajevo, jer se u njemu nalazila petina cele muslimanske vojske u BiH. VRS je ionako bila nadbrojana svuda, a uz izlazak te vojske iz Sarajeva rat bi bio tezi na drugim mestima. Uostalom, 18000 vojnika VRS drzalo je u opsadi 50.000 muslimanskih vojnika...Jaka mi opsada.

I da, za poredjenje sa Lenjingradom - za 3 godine borbi,u Sarajevu je poginulo 12 hiljada vojnika i civila, i to pola-pola, bitno naglasiti! U Lenjingradu je za isto vreme pomrlo milion ljudi, tj pola stanovnistva grada...

woody

pre 6 godina

Istočni front je bio daleko najveće i najkrvavije bojište Drugog svetskog rata, i zaista ima malo sukoba u istoriji čovečanstva koji se sa njim mogu uporediti. Vođeno je više kopnenih borbi nego na svim ostalim frontovima Drugog svetskog rata zajedno. Crvena armija i ostale snage SSSR-a su uspele da nanesu oko 75% gubitaka - oko 2,5 miliona ljudi - koje su pretrpele nemačke kopnene snage (Heer i Waffen-SS) tokom Drugog svetskog rata. Nemački saveznici (uključujući Japan) su izgubili najmanje 800.000 vojnika u borbama sa Sovjetskim Savezom, uz dodatnih 1,4 miliona koji su pali u zarobljeništvo. Sa druge strane, SSSR je izgubio najmanje 8,7 miliona vojnika. Većina Nemaca koji su zarobljeni su internirani na prinudni rad nakon rata. Poslednji ratni zarobljenici su oslobođeni tek 1956, nakon dugih pregovora, mada se pola miliona ratnih zarobljenika nije vratilo kući usled smrti.
Izvor: Wikipedia

Petar

pre 6 godina

Nasilje je sastavni deo ljudske prirode. To se najbolje vidi u primitivnim i zatucanim sredinama kao sto je Balkan,ili juzna amerika. Poenta civilizacije je da suzbije te nagone i da ih vremenom anulira. Ali uvek su horde zla i gluposti jace od onog dobrog i pametnog. Pogledajte oko sebe, navijace borilacke vestine, oruzje, bodeze, agresiju, ponasanje u saobracaju. Smao izrazito intligentan covek je iznad toga a to znaci par procenata populacije.

Gruz 200

pre 6 godina

Pravilno je napisati nacisticka armija jer su na istocnom frontu pored Nemaca kosti ostavili I Austrijanci,Italijani,Francuzi,Danci,Holandjani,Belgijanci,Madjari,Slovaci,Bosanski Muslimani,Hrvati,Rumuni. Crvena Armija je unistila 2/3 nemacke efektive I 90 % ukupne fasisticke. To su dve razlicite stvari. Nakon 30 mil poginulih, duplo tolko ranjenih, hiljada kilometara spaljene zemlje, Crvena Armija nije dosla u Budimpestu,Bukurest I Bratislavu da donese med I mleko nego da ih jase da im vise nikada ne padne na pamet da sa puskom krenu na istok.

Курта

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.
(Murta, 19. januar 2018 12:45)

Руси? А ја мислио Совјети. СССР је скраћеница од Савез Совјетских Социјалистичких Република. Где ти ту видиш Русију !?!?! Да ви, русофоби, хоћете имало да будете реални, могли би да веома лако утврдите да је највећа жртва Совјетског Савеза била Русија и сам руски народ. Русија је изгубила држвност, а руски народ је током совјетске власти насилно изгубио 45 милиона људи, а то су само процене, само процене.

istoricar

pre 6 godina

@Murta, Poljaci su bili Hitlerovi saveznici u okupaciji Cehoslovacke, zatim glavna sila uz Rusiju u Varsavskom paktu, a pre samo 20 godina postali su najverniji saveznici Amerikanaca u ratu 1999te i u okupaciji Kosova, prema tome, nema bezgresne nacije, samo interesi

Majko

pre 6 godina

Murta,
a Poljska je pre toga sa Nemačkom napala Čehoslovačku, znao si za to? Svi su se igrali tada da bi se što više zaštitili, i dobili na vremenu.

marija

pre 6 godina

Vladimir Putin je imao starijeg brata Viktora koji je umro 1942. godine tokom nacističke opsade Sankt Peterburga, odnosno Lenjingrada, kako se tada grad zvao.
"Moji roditelji su mi rekli da su vlasti odvele decu iz mnogih porodica, takođe su uzele i dete mojoj majci, kako bi ga spasili od gladi i hladnoće”, izjavio je Putin na sastanku veterana Drugog svetskog rata koji su preživeli opsadu grada.

Njegov brat, koji je tada imao dve godine, oboleo je od difterije i preminuo.
“Rekli su nam da je umro, ali nam nisu rekli gde je sahranjen.

Njegovu majku su izgladnelu na samrti iznosili iz kuće kad se vratio Putinov otac sa fronta. Uspeo je da je oporavi.

apsolvent 1982

pre 6 godina

Bio sam u memorijalnom centru u tadasnjem Lenjingradu 1982.Onaj ko nije bio nema predstavu o patnji stanovnistva.Mnogi komentari van konteksta.

Rezon

pre 6 godina

Al se ovde pokusavaju pravdati Rusi,isti oni koji su sa djavolom tikve sadili i podijelili Poljsku?Ma more nije mi ih zao ni sekunde sve im se to vratilo!Da im nije bilo Amerike dosli bi im Nemci do Vladivostoka!

padre

pre 6 godina

@mlekadzija
Naravno da je degutantno. Kao sto je i amerikancima degutantno poredjenje bombardovanja Srbije sa Irakom ili Vijetnamom, jer je prvi zlocin gotovo neprimetan u odnosu na druga dva. Stavise, degutantno im je da razmisljaju o bilo kojem sopstvenom zlocinu, u bilo kom kontekstu. Sva sreca pa mi srbi nismo licemerni kao amerikanci.

Sloba

pre 6 godina

Bruder,da li ti shvataš da su tvoji zemljaci jedini na teritoriji okupirane Evrope imali logore za (srpsku) decu.U NDH je ubijeno preko 60000 srpske dece do 14 godina starosti,a 14000 se i dan danas vode kao nestali.O načinima na koji su ubijani,dovoljno govori činjenica da su se i Nemci i Italijani žgražavali nad tim masakrima.A gde su tek zločini nad odraslim stanovništvom...

kraja

pre 6 godina

"a ustaše nisu pobili NITI pola miliona ljudi"

...e moj bruder jakob...
...cesto citam tvoje komentare, pa cu anticipirati da je ovo lapsus calami...

zoki

pre 6 godina

@ (oprem dobro) Je li? A sto ne pomenete i kanibalizam? Necete vase ruje da ne velicate a? More marš. SVi ste vi isti. Lazovi i licemeri.


Ovo je definitivno, ali definitivno nagluplji komentar koji sam u zivotu procitao. A procitao sam ih na hiljade. Covece, tamo su umirali uglavnom stari, zene I deca. Da li shvatas sta pricas? Muskarci su bili na frontu. Herojstvo stanovnika Lenjingrada (tako se tada zvao) je nesto nestvarno, sta su ti ljudi radili I kako su jedni druge pomagali, kakve su zrtve podnosili. Samo da spomenem jednu. Majka I otac, dvoje dece I baka. Svi imaju sledovanje hrane od po par stotina grama necega sto je imitacija hleba. Otac I majka shvataju da im deca umiru I kopne. Kazu baki da ce otici na tavan I umreti ali da se to ne prijavljuje vlastima, vec da vlast nastavi da im daje sledovanje samo da bi njihova porcija isla deci. Tako je I bilo, deca su prezivela. I jos mnogo, potresnih prica. I ti sada nesto pricas. Sram te bilo!!

nnnn

pre 6 godina

https://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1348817#k25877986

Klasicno opravdavanje i od monstruoznih zlocinaca pravljenje onih koji su imali pravo da to urade.
U prevodu "ne opravdavam ih, ali ih ipak opravdavam".

pitam se

pre 6 godina

za one komentatore kojima nije jasno
- ispravno je sto se govori o nacistima i fasistima umesto nemcima. bilo je (nazalost ima i danas) nacista i fasista i iz drugih drzava.
- u bici za staljingrad su ucestvovale i jedinice drugih zemalja na strani nemacke.
- ss jedinice su cinili dobrovoljci a posle u nedostatku "materijala" i zatvorenici (teski kriminaci i ubice)
- wehrmacht je bila sastavljena od onih koji su hteli a nisu bili podobni za ss i onih koji nisu hteli a morali su u rat.
- na obe strane su bila pocinjena zverstva prema zarobljenima.
- kao sto je neko pisao absurdno je da danas u rusiji ima neonacista. isto kao sto ih ima u nemackoj, srbiji i svugde u europi i svetu.
- ti ljudi nisu nista naucili iz proslosti

Патас

pre 6 godina

Разлика између нас и Руса је у томе што они своје дједове не дијеле на црвене, бијеле и остале када је ријеч о ослобођењу. За њих су све жртве свете а 9. мај свети празник. Код нас се нажалост још увијек све мјери идеологијом. Зар је важно ко је био црвени а ко неке друге боје. Треба цијенити жртву сваког војника који се борио против окупатора и погинуо за одбрану свог народа. И наша земља је изграђена на костима палих, цијените то људи. Милион људи је на овом подручју погинуло у рату. То је огроман број.

gruzanin

pre 6 godina

za istoricare amatere - pricitajte kako su poljaci kao nemacki saveznici usli 1938 i okupirali deo Cehoslovacke, pa onda od 1939-45 kao nemacki saveznici sve ucinili da pobiju sve Jevreje u Evropi, i naravno kako su kao i dalje nemacki saveznici ubijali Jevreje u poljskoj od 1945-49. Ko je prvi bez greha, neka baci kamen!

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@Realni, 19. januar 2018 11:34
Opsada Sarajeva? Really? Elem, za sve one koji vole alt history, preporučujem sledeće: https://www.alternatehistory.com/forum/, https://groups.google.com/forum/#!forum/alt.history, http://althistfiction.com/, http://www.uchronia.net/...
Realno...

Anyway, opsada Lenjingrada je ništa drugo do vipaka. I dobar primer one narodne: " Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju.". A rampant cannibalism se, zanimljivo, u članku nigde ne pominje. I u vezi s tim - s obzirom na rasprostranjenost kanibalizma u Rusiji (Carskoj, SSSR, ZND), mislim da je opsada Lenjingrada mnogima došla kao kec na desetku... A sama opsada ne bi bila toliko teška, da komunistički Čovek od čelika lično, nije dao pobiti, ili internirati u gulage (tu divnu instituciju komunizma), većinu ili sve sposobne ljude iz Lenjingrada, a na njihovo mesto dovesti nesposobnjakoviće čija je jedina kvalifikacija bila slepa poslušnost vođi.

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

Milutin3000

pre 6 godina

@Je li? A sto ne pomenete i kanibalizam? Necete vase ruje da ne velicate a? More marš. SVi ste vi isti. Lazovi i licemeri.
(oprem dobro, 19. januar 2018 11:42)

--------------------------
Pa, evo, ja sam rusofil, u ovom slučaju, pa da spomenem i kanibalizam.

Naime, slučajevi kanibalizma su zaista postojali u opkoljenom gradu, kada su istrošene zalihe hrane. Naravno, prethodno su ljudi prethodno pali u očaj, upotrebivši za ishranu sve što se moglo- sobne biljke, nameštaj, čak i - tapete! Jeli su delove tela preminulih. Posebno je potresan primer žene koja je telo svoje umrel devojčice čuvala u duplom prozorskom oknu, i svakog dana odsecala po parče mesa da bi davala drugoj devojčici da jede (mala je preživela rat). Jedan vodoinstalater je ubio svoju ženu kako bi prehranio troje dece.

Sovjetska vlast je slučajeve kanibalizma (kojima je prethodilo ubistvo) kažnjavala smrću. Ipak, broj slučajeva je bio veoma mali imajući u vidu razmere gladi i smrti koja je vladala.

Zadovoljan objašnjenjem?

Ivan M

pre 6 godina

Svima preporucujem da odslusaju 7. simfoniju Dimitrija Sostakovica, koja je posvecena Lenjingradu i pisana je uoci, tokom i nakon sto je pobegao iz grada zbog opsade. Muzika koja savrseno opisuje rat i njegov uzas.

Radovan

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43)

Proglasili ste 3-dnevnu žalost kada su Rusi oslobodili Staljingrad.

I zašto govorite na srbskom i pišete srbskom varijantom latinskog pisma.
Vaše pismo je latinsko.
Prezime Dvornik je 100% rusko kao i mnoga druga prezimena u Hrvatskoj.
Sela na severu Rusije kod Finske sa 100% prezimenima Dvornik. Nema drugih prezimena u tom selu.
Dinko Šakić, Ante Pavelić i mnogi drugi su Srbi. Ante Pavelić rođen u 100% srpskom selu.

хаџија

pre 6 godina

Malo se piše o sudbini sovjetskih ratnih zarobljenika kojih je bilo nekoliko
miliona.Od 41-43(do preokreta kod Staljingrada,Kurska) malo je njih preživelo.
(xx, 19. januar 2018 12:05)
и србе су немци сматрали Untermensch исто ки и русе и украјинце, па опет према заробљеницима после слома су се понашали, као и према било ком савезничком заробљенику. ех саде, зашто је то тако...мора се нешто и читати

maki

pre 6 godina

jedina kazna nemcima je bila komunizam, i to je to, hitler se ubio i nikom nista, a koliko samo ubijenih ljudi, koliko porusenih gradova i drzava, koncetracioni logori, jednom recju pakao, a sad se prikazuje kako su nemacki vojnici patili za vreme opsade staljingrada, kako su japanci patili posle nuklearnog udara

Svetski Mega Car

pre 6 godina

Opsada Staljingrada (danasnjeg Volgograda) je bila jos gora. Tu je izginulo preko 3 miliona ljudi, zvanicni podaci. I bitka za Staljingrad je bila prekretnica u drugom svetskom ratu.

za one koji se ne razumeju

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.
(Murta, 19. januar 2018 12:45)

Poljaci su prethodno sa Hitlerom usli u Cehoslovacku i podelili je. Uz podrsku Velike Britanije i Francuske.

mili

pre 6 godina

mora da se zna za buduce generacije isto kao i to da nisu samo jevreji stradalnici u II svetskom ratu kako sami sebe opusuju u zapadnom svetu

jovica

pre 6 godina

jedan citalac je lepo primetio. Nigde u tekstu nema Nemaca, samo nacista, i normalno samo je Hitler kriv. Pa 10 miliona Nemaca je otislo u taj rat,mnogi prinudno, ali mnogi dobrovoljno, a pricamo o milionima. I najstrasnije zlocine su pocinili upravo ti obicni Nemci, na svoju ruku, ne pricam samo na frontu nego prema civilima. I odgovornost je individualna.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

@Bruder Jakob covece Ustase samo nisu imali dovoljno resursa i ljudstva kao Nemci inace bi bilo jos gore tako da nemoj da se opravdavas ustase su bile mnogo veci sadisti...

артиљерац

pre 6 godina

@ Слава Сталину...То је релативно.Од 3.5 милиона заробљених Немаца,кући се
половином педесетих вратило око 300 000.Остали су помрли,обнављајући оно што
је уништено у рату који су започели.

Obilić

pre 6 godina

Fašizam je najveće svetsko zlo do sada. SSSR je platio stravičnu cenu, ostaje velika sramota Staljinu zato što je na početku drugog svetskog rata sarađivao sa Hitlerom i podelio Poljsku.
Ruski narod je platio katastrofalnu cenu u borbi pobede nad fašizmom. A danas u Moskvi i širom Rusije imate skindhetse....

prizrenac

pre 6 godina

Da nije bilo Amerikanaca i Britanaca koji su pritekli u pomoc Rusima,tako sto su bombardirali Nemacku i ostale regione gde su bili Nemci,danas bih Rusija govorila Nemacki,tolko o borbi Rusa,kome nije jasno neka cita knjigu"Mein kampf"i bice mu jasno,i posle toliko rusevina u Nemacku ista zaposlava velik broj ljudi sa zemalja koju pluju komentatori,dok Rusija malo se pomakla od nule,i to zahvaljuci inzinjerima i drugim proilima koje su zarobili po logorima,kada su oni umreli,i Ruska economija krenula tim putem.

Huligan

pre 6 godina

Poredjenje sa Sarajevom je dugutantno...
(mlekadzija, 19. januar 2018 12:13)

Zašto je degutantno, opsada je trajala duplo duže, jedino je pobijeno manje ljudi, nekih 14.000 od toga snajperom mislim 53 djece.
I gađali su ciljano dijelove grada gdje žive većinom Hrvati i Bošnjaci, ali nisu ih ni srpske žrtve pretjerano interesirale, Nijemci makar nisu ubijali Nijemce, znam Srbina koji je kombijem hitne pomoći skupljao mrtve i ranjene!

xx

pre 6 godina

Malo se piše o sudbini sovjetskih ratnih zarobljenika kojih je bilo nekoliko
miliona.Od 41-43(do preokreta kod Staljingrada,Kurska) malo je njih preživelo.
Radi se o neviđenom genocidu.Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.

lena sećanja

pre 6 godina

Od prošlosti se ne živi, ni ja se nikada nisam vratio "doma" i ne želim da se vratim u nepoznatim granicama nekih tužnih sećanja.
Hodajte napred, ljudi !!!

Murta

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.

meklaud

pre 6 godina

interesantno da se u tekstu nigde ne spominju termini "nemacki", "nemac" i slicno,vec samo "nacisti", "nacisticki" i slicno. za par godina bice da ceo drugi svetski rat veze nema sa nemackom...

Divos

pre 6 godina

То бејаху времена велике патње, страдања, али и славе, непојмљиве из данашње перцепције.
Грађани овог града који је основао Петар велики, као и припадници Црвене армије су показали незапамћено херојство, посвећеност узвишеном чину, поднели су огромну жртву, епопеја незапамћена у светској историји.
Слава им.

Е сада, на жалост, и на оваквој теми се морају јавити потомци чији стари бејаху на другој страни, који жале за тим временима ендехазије, и проклињу 10.4.1945, када је та мрска агресорска ЈНА "окупирала" Сарајево, из њихове перцепције наравно.
И скрнаве ову епопеју овог града хероја, како је и својствено поганим људима, проституишу ту причу, па ту протурају причу о "опсади Сарајева".
Чуј, опсада Сарајева (мисли се на период 1992-95, не на Сарајевску иоперацију 1945-е мада таквима ко зна), која будалаштина.

За почетак, сам појам опсада је војни термин, и подразумева освајање или наум освајања неког града. Такав наум никад није постојао, нити је то било уопште могуће.
Узгред, СРК ВРС беше састављен од 18.000 бораца који сви бејаху Сарајлија, и само су бранили животе својих најмилијих, а они који нису успели у том покољу, сада протурају ову причу о "опсади".
Који болесници, још је неразумније да модератор "пропушта" коментаре таквих. Читаоцима се извињавам што са у реакцији отишао од теме текста.

Jakov

pre 6 godina

Koje teške patnje i na kraju smrt su zadesili tolike obične ljude. Tu mislim i na žrtve napada ali i na obične njemačke vojnike. Ratovi su najgora moguća pojava, najveće zlo, najveći poraz čovječanstva. Na žalost ni narodi koji su bili žrtve nisu smogli snage da ne čine zlo drugim nevinim ljudima (recimo Rusi Poljacima i Ukrajincima, ili kasnije komunisti vlastitom narodu kroz besmislene partijske čistke, mučenja i progone u svim komunističkim zemljama). Neshvatljiva je ta okrutnost čovjeka prema drugom čovjeku. Koliko patnje i boli i nepravde su prošli mnogi ljudi je bolno i čuti a kamoli proživjeti. ili tako okrutno skončati kao mnogi. I što je najgore i danas se mnogi ne osvrću na te teške tragedije već huškaju na nove. Neshvatljivo. Od kud toliko besćutnosti i okrutnosti u ljudima?

Bruder Jakob

pre 6 godina

Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.
(xx, 19. januar 2018 12:05)

Ajme kako ne propuštate priliku spomenuti NDH kao da je Nedićeva Srbija bila bitno bolja, pobili su samo manje ljudi. I kako su ustaše bili gori ako su samo ulogorima pobijeno 3 miliona Rusa i 6 miliona Jevreja, a ustaše nisu pobili niti pola miliona ljudi?! I nacisti su ubijali na stravično mučan način, zatvorili bi ljude u prostoriju i nasipali Zyklon B kristale koji isparavaju na 27C, i to isparavanje je od ukupne tjelesne toplote trajalo pola sata, sam proces umiranja je trajao i do sat vremena, a ustaše su ubijali na "klasične" načine, nisu koristili takve stravične monstruozne tehnike!
Inače ne pravdam grozne ustaške zločine ali NDH nije bila grom iz vedra neba.
Zamisli da je u SHS vladala hrvatska porodica i onda u parlamentu neki Hrvat ubije trojicu srpskih poslanika i za to ne bude kažnjen nego ga slavimo kao heroja i po njemu nazivamo ulice. Onda ukinemo parlament, uvedemo diktaturu i nastavimo planski ubijati Srbe, kakva bi bila reakcija Srbije, pa napravili bi deset puta goru NDH, Hrvate bi zbrisali s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali, ionako ste u tom smjeru napravili dobar posao.
I usta su vam puna NDH i Jasenovca, eno vam je komandant Jasenovca 45 godina pod punim imenom i prezimenom živio u Argentini i ko ga je na kraju uhapsio i osudio na tada zakonom maksimalnih 20 godina?! Zlikovac je umro u zatvoru, po ovom zakonu dobio bi 40 godina!

micko

pre 6 godina

opet se probudio nemački fašizam samo su ga lepše upakovali i opet su krenuli u porobljavanje i pljačkanje svih i svakoga, doduše Amerika malo prednjači ali s obzirom da je spasila stotine nacista imao je ko da ih nauči

Jup

pre 6 godina

Za Realnog: samo mi napisi gdje si bio za vrijeme te opsade Sarajeva molim te. Pitam te kao neko ko je bio izmedju cekica(Sarajevo)i nakovnja(Zenica)tj.u Ilijasu.

istoricar

pre 6 godina

uvek me opsada Lenjingrada podseti na smrt 12 banjaluckih beba i pocetka opsade 2 miliona ljudi u RS i RSK, napada mudzahedina iz Afrike, Azije, NATO, hrvatske vojske, vojske muslimana....

Chodaboy

pre 6 godina

Kao i u većini holivudskih ratnih ostvarenja koja su izašla u poslednje vreme, niko ne govori da su u pitanju nemci, nego nacisti. Jednog dana ćemo zaboraviti i odakle beše ti nacisti.

gavrilovic

pre 6 godina

Čitajući naišao sam na podatak kako su stanovnici Lenjingrada kada su mesili hleb u vreme opsade, u smesu dodavali i određeni procenat prašine umesto brašna kako bi dobijali na količini. Koliko god ne volim komunizam, ne mogu da kažem da je upravo zbog komunizma, fašizam pobeđen.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

A danas svi u Evropi umanjuju Ruske zrtve, pobedu i oslobodjenje Evrope. Rusi su kasnije bili preblagi... Na istocnom frontu su bili najveci nacisticki fanatici...

Milos

pre 6 godina

Ови су још били добри, какав је Черчил био.

Близу пет милиона људи у индијској држави Бенгал умрло је од глади, неухрањености и болести током 1943. Британци, на челу са Винстоном Черчилом, отели су десетине хиљада тона жита како би нахранили своје трупе и савезнике, остављајући милионе Индијаца да умру од глади.
За разлику од холокауста над Јеврејима, о овој трагедији нема ни помена у уџбеницима историје. На слици видимо једног од највећих расиста и зликоваца 20. столећа.

Слава Сталину будет вечная!

pre 6 godina

Совјети су показали превелику и потпуно бесмислену мислост према свима који су '41. кренули на СССР.

Stojko

pre 6 godina

@Realni
Sarajevo je oslobodjeno 1995. od "opsade" tako sto je pokojni Sloba predao srpske teritorije istocno od Sarajeva i na taj nacin iselio 150000 ljudi koji su eto decenijama unazad imali srecu da zive u tim naseljima, Vogosci, Ilijasu,Hadzicima Ilidzi, Novom sarajevu i Centru). Sasvim uporedivo sa ovim tekstom koji govori o milion vojnika koji su iz Nemacke dosli da zauzmu Lenjngrad.

zlatko

pre 6 godina

Posle John Kenedy dodje u Berlin 63-ce i odrzi istorijski govor 'Ich Bin Ein Berliner' u kom pocne da place kako je Berlinski zid 'odvojio muza od zene, brata od sestre' i kako su sovjeti zlocinci. Niko da ustane da pita a otkud Rusi u istocnoj Evropi? Otkud im pade napamet da dele Nemacku? Uostalom cim je pao zid odmah su se opet okomili na Rusiju, po ko zna koji put, prvo Svedjani, pa Napoleon, pa Hitler, e sad im se Amerika ne skida s kicme. A gde su bili dok je Hitler gnjecio istocnu Evropu? Cela zapadna Evropa se predala, samo su sedeli i gledali kako Hitler gazi. Amerikanci su zadovoljno gledali kako se stvari odvijaju i svesrdno pomagali Hitleru. Ford mu je pravio motore za kamione i tenkove, jer Nemacka nije imala dovoljno kapaciteta. Dokurtali su tek kad je Staljin slomio Hitlera kod Staljingrada. Odjednom su postali 'saveznici'.

Epilog, 80 miliona mrtvih, od toga 30 miliona sovjeta. Ali bitno je da je Berlinski zid razdvojio nemackog brata od nemacke sestre. A Lenjingrad? A Staljingrad? A Jugoslavija? Mi smo svi zlocinci i nasi vodje su diktatori.

Aleksa

pre 6 godina

@Realni, glupo je porediti Sarajevo sa Lenjingradom, naravno da je svaka žrtva tragedija ali je, na žalost, u Bosni izbio gradjanski rat zbog neraščišćenih računa iz 1914-18 i 1941-45...svakako katastrofa ali nigde veze sa nacistima i Rusima

zlatko

pre 6 godina

Posle John Kenedy dodje u Berlin 63-ce i odrzi istorijski govor 'Ich Bin Ein Berliner' u kom pocne da place kako je Berlinski zid 'odvojio muza od zene, brata od sestre' i kako su sovjeti zlocinci. Niko da ustane da pita a otkud Rusi u istocnoj Evropi? Otkud im pade napamet da dele Nemacku? Uostalom cim je pao zid odmah su se opet okomili na Rusiju, po ko zna koji put, prvo Svedjani, pa Napoleon, pa Hitler, e sad im se Amerika ne skida s kicme. A gde su bili dok je Hitler gnjecio istocnu Evropu? Cela zapadna Evropa se predala, samo su sedeli i gledali kako Hitler gazi. Amerikanci su zadovoljno gledali kako se stvari odvijaju i svesrdno pomagali Hitleru. Ford mu je pravio motore za kamione i tenkove, jer Nemacka nije imala dovoljno kapaciteta. Dokurtali su tek kad je Staljin slomio Hitlera kod Staljingrada. Odjednom su postali 'saveznici'.

Epilog, 80 miliona mrtvih, od toga 30 miliona sovjeta. Ali bitno je da je Berlinski zid razdvojio nemackog brata od nemacke sestre. A Lenjingrad? A Staljingrad? A Jugoslavija? Mi smo svi zlocinci i nasi vodje su diktatori.

Слава Сталину будет вечная!

pre 6 godina

Совјети су показали превелику и потпуно бесмислену мислост према свима који су '41. кренули на СССР.

Milos

pre 6 godina

Ови су још били добри, какав је Черчил био.

Близу пет милиона људи у индијској држави Бенгал умрло је од глади, неухрањености и болести током 1943. Британци, на челу са Винстоном Черчилом, отели су десетине хиљада тона жита како би нахранили своје трупе и савезнике, остављајући милионе Индијаца да умру од глади.
За разлику од холокауста над Јеврејима, о овој трагедији нема ни помена у уџбеницима историје. На слици видимо једног од највећих расиста и зликоваца 20. столећа.

Chodaboy

pre 6 godina

Kao i u većini holivudskih ratnih ostvarenja koja su izašla u poslednje vreme, niko ne govori da su u pitanju nemci, nego nacisti. Jednog dana ćemo zaboraviti i odakle beše ti nacisti.

istoricar

pre 6 godina

uvek me opsada Lenjingrada podseti na smrt 12 banjaluckih beba i pocetka opsade 2 miliona ljudi u RS i RSK, napada mudzahedina iz Afrike, Azije, NATO, hrvatske vojske, vojske muslimana....

Aleksa

pre 6 godina

@Realni, glupo je porediti Sarajevo sa Lenjingradom, naravno da je svaka žrtva tragedija ali je, na žalost, u Bosni izbio gradjanski rat zbog neraščišćenih računa iz 1914-18 i 1941-45...svakako katastrofa ali nigde veze sa nacistima i Rusima

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

A danas svi u Evropi umanjuju Ruske zrtve, pobedu i oslobodjenje Evrope. Rusi su kasnije bili preblagi... Na istocnom frontu su bili najveci nacisticki fanatici...

meklaud

pre 6 godina

interesantno da se u tekstu nigde ne spominju termini "nemacki", "nemac" i slicno,vec samo "nacisti", "nacisticki" i slicno. za par godina bice da ceo drugi svetski rat veze nema sa nemackom...

xx

pre 6 godina

Malo se piše o sudbini sovjetskih ratnih zarobljenika kojih je bilo nekoliko
miliona.Od 41-43(do preokreta kod Staljingrada,Kurska) malo je njih preživelo.
Radi se o neviđenom genocidu.Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.

Divos

pre 6 godina

То бејаху времена велике патње, страдања, али и славе, непојмљиве из данашње перцепције.
Грађани овог града који је основао Петар велики, као и припадници Црвене армије су показали незапамћено херојство, посвећеност узвишеном чину, поднели су огромну жртву, епопеја незапамћена у светској историји.
Слава им.

Е сада, на жалост, и на оваквој теми се морају јавити потомци чији стари бејаху на другој страни, који жале за тим временима ендехазије, и проклињу 10.4.1945, када је та мрска агресорска ЈНА "окупирала" Сарајево, из њихове перцепције наравно.
И скрнаве ову епопеју овог града хероја, како је и својствено поганим људима, проституишу ту причу, па ту протурају причу о "опсади Сарајева".
Чуј, опсада Сарајева (мисли се на период 1992-95, не на Сарајевску иоперацију 1945-е мада таквима ко зна), која будалаштина.

За почетак, сам појам опсада је војни термин, и подразумева освајање или наум освајања неког града. Такав наум никад није постојао, нити је то било уопште могуће.
Узгред, СРК ВРС беше састављен од 18.000 бораца који сви бејаху Сарајлија, и само су бранили животе својих најмилијих, а они који нису успели у том покољу, сада протурају ову причу о "опсади".
Који болесници, још је неразумније да модератор "пропушта" коментаре таквих. Читаоцима се извињавам што са у реакцији отишао од теме текста.

Stojko

pre 6 godina

@Realni
Sarajevo je oslobodjeno 1995. od "opsade" tako sto je pokojni Sloba predao srpske teritorije istocno od Sarajeva i na taj nacin iselio 150000 ljudi koji su eto decenijama unazad imali srecu da zive u tim naseljima, Vogosci, Ilijasu,Hadzicima Ilidzi, Novom sarajevu i Centru). Sasvim uporedivo sa ovim tekstom koji govori o milion vojnika koji su iz Nemacke dosli da zauzmu Lenjngrad.

gavrilovic

pre 6 godina

Čitajući naišao sam na podatak kako su stanovnici Lenjingrada kada su mesili hleb u vreme opsade, u smesu dodavali i određeni procenat prašine umesto brašna kako bi dobijali na količini. Koliko god ne volim komunizam, ne mogu da kažem da je upravo zbog komunizma, fašizam pobeđen.

Jakov

pre 6 godina

Koje teške patnje i na kraju smrt su zadesili tolike obične ljude. Tu mislim i na žrtve napada ali i na obične njemačke vojnike. Ratovi su najgora moguća pojava, najveće zlo, najveći poraz čovječanstva. Na žalost ni narodi koji su bili žrtve nisu smogli snage da ne čine zlo drugim nevinim ljudima (recimo Rusi Poljacima i Ukrajincima, ili kasnije komunisti vlastitom narodu kroz besmislene partijske čistke, mučenja i progone u svim komunističkim zemljama). Neshvatljiva je ta okrutnost čovjeka prema drugom čovjeku. Koliko patnje i boli i nepravde su prošli mnogi ljudi je bolno i čuti a kamoli proživjeti. ili tako okrutno skončati kao mnogi. I što je najgore i danas se mnogi ne osvrću na te teške tragedije već huškaju na nove. Neshvatljivo. Od kud toliko besćutnosti i okrutnosti u ljudima?

артиљерац

pre 6 godina

@ Слава Сталину...То је релативно.Од 3.5 милиона заробљених Немаца,кући се
половином педесетих вратило око 300 000.Остали су помрли,обнављајући оно што
је уништено у рату који су започели.

Jup

pre 6 godina

Za Realnog: samo mi napisi gdje si bio za vrijeme te opsade Sarajeva molim te. Pitam te kao neko ko je bio izmedju cekica(Sarajevo)i nakovnja(Zenica)tj.u Ilijasu.

Marko

pre 6 godina

@Realni
Dlsta sa lažima o nekakvoj "opsadi" Sarajeva.
U tom gradu su postojali muslimansko-hrvatski delovi i srpski delovi grada koji je bio podeljen i u kome su stanovnici ratovali po nacionalnom principu....i samo jedna komstatacija...gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?

Gruz 200

pre 6 godina

Pravilno je napisati nacisticka armija jer su na istocnom frontu pored Nemaca kosti ostavili I Austrijanci,Italijani,Francuzi,Danci,Holandjani,Belgijanci,Madjari,Slovaci,Bosanski Muslimani,Hrvati,Rumuni. Crvena Armija je unistila 2/3 nemacke efektive I 90 % ukupne fasisticke. To su dve razlicite stvari. Nakon 30 mil poginulih, duplo tolko ranjenih, hiljada kilometara spaljene zemlje, Crvena Armija nije dosla u Budimpestu,Bukurest I Bratislavu da donese med I mleko nego da ih jase da im vise nikada ne padne na pamet da sa puskom krenu na istok.

Flash

pre 6 godina

Sarajevo su ''opsedali'' Srbi koji su ziveli oko njega pa i u njemu, tj bili su proterani iz njega, i drzali su linije kao sto se to radi u ratu. VRS nije imala plan da zauzme Sarajevo, nijednom! Pitajte ljude koji su sluzili u Ilidzi, kako je par puta tokom rata dolazilo do proboja od strane lokalnih srpskih jedinica, u jednom trenutku Sarajevo je bilo otvoreno, muslimanske linije slomljene, ali je uvek dolazilo naredjenje sa Pala da se prekine dalje napredovanje.
Cilj VRS bio je da drzi u blokadi Sarajevo, jer se u njemu nalazila petina cele muslimanske vojske u BiH. VRS je ionako bila nadbrojana svuda, a uz izlazak te vojske iz Sarajeva rat bi bio tezi na drugim mestima. Uostalom, 18000 vojnika VRS drzalo je u opsadi 50.000 muslimanskih vojnika...Jaka mi opsada.

I da, za poredjenje sa Lenjingradom - za 3 godine borbi,u Sarajevu je poginulo 12 hiljada vojnika i civila, i to pola-pola, bitno naglasiti! U Lenjingradu je za isto vreme pomrlo milion ljudi, tj pola stanovnistva grada...

micko

pre 6 godina

opet se probudio nemački fašizam samo su ga lepše upakovali i opet su krenuli u porobljavanje i pljačkanje svih i svakoga, doduše Amerika malo prednjači ali s obzirom da je spasila stotine nacista imao je ko da ih nauči

Ron Jeremy

pre 6 godina

Руси и Срби су увек кроз историју, правили исту грешку: остављали су своје поражене непријатеље у животу.

Скоро сам сигуран да се следећи пут то неће десити.

apsolvent 1982

pre 6 godina

Bio sam u memorijalnom centru u tadasnjem Lenjingradu 1982.Onaj ko nije bio nema predstavu o patnji stanovnistva.Mnogi komentari van konteksta.

Obilić

pre 6 godina

Fašizam je najveće svetsko zlo do sada. SSSR je platio stravičnu cenu, ostaje velika sramota Staljinu zato što je na početku drugog svetskog rata sarađivao sa Hitlerom i podelio Poljsku.
Ruski narod je platio katastrofalnu cenu u borbi pobede nad fašizmom. A danas u Moskvi i širom Rusije imate skindhetse....

Курта

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.
(Murta, 19. januar 2018 12:45)

Руси? А ја мислио Совјети. СССР је скраћеница од Савез Совјетских Социјалистичких Република. Где ти ту видиш Русију !?!?! Да ви, русофоби, хоћете имало да будете реални, могли би да веома лако утврдите да је највећа жртва Совјетског Савеза била Русија и сам руски народ. Русија је изгубила држвност, а руски народ је током совјетске власти насилно изгубио 45 милиона људи, а то су само процене, само процене.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ Bruder Jakob, каква болесна и искривљена имагинација. Стварно нисте вредни спомена ...

PrincNaZrnuGraska

pre 6 godina

Nisu Rusi pokazali preveliku milost prema onima koje su pobedili, a koji su prethodno krenuli na njih. Ne bih ja to tako nazvao. Pre bih rekao da, u glavam iole normalnog coveka, nije misao da cini takve zlocine koji su njima cinjeni. Verovatno je u nemackoj vojsci tih godina bilo i normalnih ljudi, ali u rukovodstvu su gotovo potpuno sedeli ludaci, koje su zdusno pomagali ludaci preko bare, iz SAD. Citajte knjige njihove savremenika, ko je uvideo na vreme mogao je znati sta sledi. Nije u naravi slovenskih naroda nikad bilo da takve gnusne stvari rade, a nadam se i da nikad nece ni biti. Ali se nadam da cemo biti pametniji, i da cemo bolje razumeti u buducnosti ko nam je prijatelj a ko neprijatelj. A najcesce smo to, nazalost, sami sebi.

Iskreno

pre 6 godina

Bez obzira na sve zlocine Staljina, Ruzvelta, Cercila i ostalih saveznika, definitivno svakom od njih treba da bude podignuta bista u svakom gradu Evrope, zbog njih trojce i gomile drugih gerilaca, ljudi koji su svoje glave stavljali na panj zarad viseg cilja, mi sloveni, crnci, jevreji, latini, grci postojimo. Samo zbog njih, zbog 20 i nesto miliona Sovjeta i Kineza, zbog desetina miliona drugih naroda Azije, Afrike i Amerike. Veliko im hvala svima, na ovom danu sto ga danas mogu da uzivam postojanju.

Butragenjo

pre 6 godina

@Bruder Jakob
Bog se javi Jakobe! Zelim ti da prihvatis neke istorijske cinjenice. Ziveces mirnije I srecnije. A, ja ti bas to I zelim. Od Boga ti blagoslov.

Murta

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.

Huligan

pre 6 godina

Poredjenje sa Sarajevom je dugutantno...
(mlekadzija, 19. januar 2018 12:13)

Zašto je degutantno, opsada je trajala duplo duže, jedino je pobijeno manje ljudi, nekih 14.000 od toga snajperom mislim 53 djece.
I gađali su ciljano dijelove grada gdje žive većinom Hrvati i Bošnjaci, ali nisu ih ni srpske žrtve pretjerano interesirale, Nijemci makar nisu ubijali Nijemce, znam Srbina koji je kombijem hitne pomoći skupljao mrtve i ranjene!

lena sećanja

pre 6 godina

Od prošlosti se ne živi, ni ja se nikada nisam vratio "doma" i ne želim da se vratim u nepoznatim granicama nekih tužnih sećanja.
Hodajte napred, ljudi !!!

Petar

pre 6 godina

Nasilje je sastavni deo ljudske prirode. To se najbolje vidi u primitivnim i zatucanim sredinama kao sto je Balkan,ili juzna amerika. Poenta civilizacije je da suzbije te nagone i da ih vremenom anulira. Ali uvek su horde zla i gluposti jace od onog dobrog i pametnog. Pogledajte oko sebe, navijace borilacke vestine, oruzje, bodeze, agresiju, ponasanje u saobracaju. Smao izrazito intligentan covek je iznad toga a to znaci par procenata populacije.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.
(xx, 19. januar 2018 12:05)

Ajme kako ne propuštate priliku spomenuti NDH kao da je Nedićeva Srbija bila bitno bolja, pobili su samo manje ljudi. I kako su ustaše bili gori ako su samo ulogorima pobijeno 3 miliona Rusa i 6 miliona Jevreja, a ustaše nisu pobili niti pola miliona ljudi?! I nacisti su ubijali na stravično mučan način, zatvorili bi ljude u prostoriju i nasipali Zyklon B kristale koji isparavaju na 27C, i to isparavanje je od ukupne tjelesne toplote trajalo pola sata, sam proces umiranja je trajao i do sat vremena, a ustaše su ubijali na "klasične" načine, nisu koristili takve stravične monstruozne tehnike!
Inače ne pravdam grozne ustaške zločine ali NDH nije bila grom iz vedra neba.
Zamisli da je u SHS vladala hrvatska porodica i onda u parlamentu neki Hrvat ubije trojicu srpskih poslanika i za to ne bude kažnjen nego ga slavimo kao heroja i po njemu nazivamo ulice. Onda ukinemo parlament, uvedemo diktaturu i nastavimo planski ubijati Srbe, kakva bi bila reakcija Srbije, pa napravili bi deset puta goru NDH, Hrvate bi zbrisali s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali, ionako ste u tom smjeru napravili dobar posao.
I usta su vam puna NDH i Jasenovca, eno vam je komandant Jasenovca 45 godina pod punim imenom i prezimenom živio u Argentini i ko ga je na kraju uhapsio i osudio na tada zakonom maksimalnih 20 godina?! Zlikovac je umro u zatvoru, po ovom zakonu dobio bi 40 godina!

Vlada Dablin

pre 6 godina

Za ovog lika Jakoba što se ne skida sa B92 odgovor :
Sklonost svih malih i nebitnih naroda je da u nedostatku sopstvene istorije počnu istu da izmišljaju i izvrcu...
Počev od Hrvatskih kraljeva pa sve do SHS i našeg glupog kralja, koji umesto da napravi Srbiju kakva mu je i nudjena posle prvog svetskog rata,sa celom Bosnom i pola Dalmacije, on uzme vas i Slovence, čuvene Austro-Hungarian sluge i konjusare pod svoje, inače gubitnike u ratu. A inače ste toliko "patili" u Kraljevini Jugoslaviji da ste na kraju dobili Banovine.. Pa sta ste očekivali, imali ste bolji tretman nego kod Franje Jozefa!Ali vaša mržnja i zavist prema Srbima je neunistiva i dolazi tek do izražaja stvaranjem NDH i Jasenovca gde ste pokazali vaše pravo lice, ubijajuci žene i decu u toj meri da su se i Nemački Generali zgrazavali i nisu mogli da veruju šta radite.
A poredeći Četnike sa Ustašama je toliko nerealno i dokaz koliko pojma nemaš o istoriji ili jednostavno pokušavaš da proguras "sopstvenu" Historiju, što je inače i vaša odlika. Ne kažem ja da su četnici bili sjajni, kao što sjajni nisu bili ni partizani ali ni jedni ni drugi nisu imali Jasenovac i još desetine propratnih logora i jama, i nisu bili tako kreativni i pravili "Srbosjeke" za klanje male dece.. O ciframa ne bi.. E posto ste i iz tog rata izašli kao gubitnici, e onda je zarad Bratstva i jedinstva sve zaboravljeno i gurnuto pod tepih i opet ste se izvukli i niste snosili nikakve posledice. I onda nam je vaš copavi vodja iz Kumrovca dodelio Hrvatsku u današnjim granicama, sa Istrom i celim Jadranom, a nama stavio Vojvodinu i Kosovo pod autonomiju.. A Srbi glupi ko i mnogo puta kroz Istoriju, ćute i ne vide čemu sve to vodi.. A sto je najgore najviše vole i dižu u nebesa tog Tita koji nas je najviše upropastio!! A Hrvati ga pritom mrze kao i kralja a ne kapiraju da su im njih dvojica i stvorili Hrvatsku u današnjim granicama!! Inace bi od vas ostao Zagreb za okolinom. Za ovaj poslednji rat bih te samo pitao gde je 300000-400000 Srba iz Hrvatske nestalo?? Ne da mi se vise da ti objašnjavam, vi i ovako imate sopstvenu verziju svih događaja.. Tako da nema smisla rasprava sa vama.. A Srbi će Valjda izvući neku pouku iz svih grešaka koje su napravili u poslednjih 100 godina, nadam se..
Pozdrav svim dobrim ljudima od Vlade iz Dablina

padre

pre 6 godina

@mlekadzija
Naravno da je degutantno. Kao sto je i amerikancima degutantno poredjenje bombardovanja Srbije sa Irakom ili Vijetnamom, jer je prvi zlocin gotovo neprimetan u odnosu na druga dva. Stavise, degutantno im je da razmisljaju o bilo kojem sopstvenom zlocinu, u bilo kom kontekstu. Sva sreca pa mi srbi nismo licemerni kao amerikanci.

AtamanCG

pre 6 godina

@Bruder Jakob , moja dva ujaka su imali 3 godine - stariji, i 6 mjeseci - mladji, kada ih je, zajedno sa majkom, zaklao vojnik NDH. Nekako, nimalo mi nije lakše od saznanja da se nisu patili Ciklonom B ili na neki drugi, jednako brutalan, način egzekucije. Jedini grijeh im je bio to što su bili - Srbi !
Nadam se da ti tvoja uvjerenja donose miran san, ako ništa drugo.
Podji do Jasenovca, poučno je.
Sram te bilo, i tebe i ostale falsifikatore.

prizrenac

pre 6 godina

Da nije bilo Amerikanaca i Britanaca koji su pritekli u pomoc Rusima,tako sto su bombardirali Nemacku i ostale regione gde su bili Nemci,danas bih Rusija govorila Nemacki,tolko o borbi Rusa,kome nije jasno neka cita knjigu"Mein kampf"i bice mu jasno,i posle toliko rusevina u Nemacku ista zaposlava velik broj ljudi sa zemalja koju pluju komentatori,dok Rusija malo se pomakla od nule,i to zahvaljuci inzinjerima i drugim proilima koje su zarobili po logorima,kada su oni umreli,i Ruska economija krenula tim putem.

Slavisa V.

pre 6 godina

"На слици видимо једног од највећих расиста и зликоваца 20. столећа."

Ta slika mora biti da je uklonjena. Na koga si mislio?

Бацач пламена

pre 6 godina

@prizrenac

Приликом напада на СССР Немци и њихови савезници имали су укупно преко 3 и по милиона људи, 3500 тенкова, око 3000 осталих возила, 4000 авиона итд, морнарицу у Балтичком и Црном мору, плус ту је и ефекат изненеђења и огромни губици Црвене армије услед тога.
Да су пола тога употребили на Западном фронту, рецимо у Арденима '44/45, вратили би Амере и Енглезе на Ла Манш, а онда би их Луфтвафе и немачка морнарица послали на дно да буду храна рибама. Преко 70% губитака Немци су имали само у СССР-у.

пропуштене шансе

pre 6 godina

Руси су требали комплетно немачко становништво из источне Немачке да раселе по Сибиру, а место њих да доведу Русе и населе их по целој источној Немачкој. Могли су то без проблема да ураде, нико не би ни "а" рекао. Сад бисмо имали Русију усред Европе која би заувек ту остала. Требали су то да ураде, ко зна кад ће се опет указати тако лепа прилика.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Jes' da nije u vezi sa Lenjigradom vec sa Staljingradom,ali bih svima preporucio knjigu Stanka Cerovica "Vrijeme je krv-umjetnik u civilizaciji smrti". Pola knjige je pisceva prica o Staljingradu,pola o atomskoj bombi i preplicu se.
"Kada se ovako cijela skupi u jednoj tacki,kao u podzemlju Staljingrada,istorija lici dzinovsku zavjeru protiv istine. Civilizacija Smrti drzi Betovena u rezervi,ako stvari krenu lose:da se ne cuje urlikanje bolesnika,ranjenika,ludaka.Sa nebeskim osmijehom,Madona ljulja novorodjence: da ne vidi kadapnicu,dok se dovrsi istrebljenje."

billy_the_cat

pre 6 godina

istoricar@ nit ste bili gladni nit žedni u Banja Luci, nit vas je neko gađao iz snajpera, samo da se zabavi, kao što su to radili junaci s brda pored Sarajeva.

Jovan

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Uuuuuu, mozes misliti kakav zlocin da SHS vlada srpska, kraljevska porodica! Zamisli Srbi, koji su pobedu u Prvom svetskom ratu platili sa 1/3 ukupnog broja stanovnistva, koji su vas oslobodili su se drznuli da njihov kralj vlada SHS. Sta god da se dogadjalo u Kraljevini, nikako ne moze da bude ni promil opravdanja za ono sto su Ustase radile od 1941-1945. Svojevrsna vrsta Holokausta i genocida sprovedena pre svega nad Srbima. Ono sto je za Nemce bilo “Konacno resenje jevrejskog pitanja”, za Hrvate je bila cuvena recenica: “Trecinu pobiti, trecinu pokrstiti, trecinu proterati”. Razlika u zlocinima je bila sto su oni svoje sprovodili na gremanski nacin - hladno i sistematski, dok ste vi to na tipicno balkansko-divljacki nacin odradili.
Svako poredjenje sa nedicevskom Srbijom je krajnje neumesno. Nedic je samo bio marioneta u vojno okupiranoj drzavi. Za sva vojna, policijska i politicka pitanja se pitao direktno Vermaht, Gestapo i Rajh. To je kao kad bi rekao da je Francuska bila naci jer je postojala tzv. Visnijevska Francuska, pod direktnom komandom Vermahta. Za to vreme vi ste bili NEZAVISNI (odatle ono N u NDH). Vasi vojnici su jurisali, zajedno sa nemackim na Lenjingrad, Staljingrad... a ne srpski. Pa cak ni Nedicevi!

srecno

pre 6 godina

Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.
(xx, 19. januar 2018 12:05)

Ajme kako ne propuštate priliku spomenuti NDH kao da je Nedićeva Srbija bila bitno bolja, pobili su samo manje ljudi. I kako su ustaše bili gori ako su samo ulogorima pobijeno 3 miliona Rusa i 6 miliona Jevreja, a ustaše nisu pobili niti pola miliona ljudi?! I nacisti su ubijali na stravično mučan način, zatvorili bi ljude u prostoriju i nasipali Zyklon B kristale koji isparavaju na 27C, i to isparavanje je od ukupne tjelesne toplote trajalo pola sata, sam proces umiranja je trajao i do sat vremena, a ustaše su ubijali na "klasične" načine, nisu koristili takve stravične monstruozne tehnike!
Inače ne pravdam grozne ustaške zločine ali NDH nije bila grom iz vedra neba.
Zamisli da je u SHS vladala hrvatska porodica i onda u parlamentu neki Hrvat ubije trojicu srpskih poslanika i za to ne bude kažnjen nego ga slavimo kao heroja i po njemu nazivamo ulice. Onda ukinemo parlament, uvedemo diktaturu i nastavimo planski ubijati Srbe, kakva bi bila reakcija Srbije, pa napravili bi deset puta goru NDH, Hrvate bi zbrisali s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali, ionako ste u tom smjeru napravili dobar posao.
(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43)

O ustasama su sami Nemci pisali sa zgrazavanjem. Ne treba ti veca kazna u zivotu od cinjenice da pokusavas da umanjis i relativizujes ustaske zlocine u NDH, ukljucujuci Jasenovac. Bog ce suditi svima pa i tebi. Srecno.

i tako to

pre 6 godina

(prizrenac, 19. januar 2018 12:42)

mogu ti samo reci , da posle posete groblja u Leningradu,
stekao sam neki utisak da su se tamo borili titani a ne ljudi.
ne ponovilo se. to se ne moze obijasniti ljudskim jezikom.

partizan

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43

Ali Ustase su imale jedini logor iskljucivo za decu u drugom svetskom ratu. Cak su se i sami nacisti zgrazavali nad stepenom zlocina koji se sprovodio u ndh. Nikad ne zaboravite, da nije Srba, vi danas ne biste imali drzavu.

robert-paša

pre 6 godina

Sarajevo je itekako uporedivo sa Lenjingradom po svim parametrima osim po broju ubijenih...
(nvm, 19. januar 2018 14:24)

Koliko pacova i ljepila si pojeo u periodu 92-95?

VRS

pre 6 godina

Poredjenje sa Sarajevom je dugutantno... 
(mlekadzija, 19. januar 2018 12:13) 

Zašto je degutantno, opsada je trajala duplo duže, jedino je pobijeno manje ljudi, nekih 14.000 od toga snajperom mislim 53 djece. 
I gađali su ciljano dijelove grada gdje žive većinom Hrvati i Bošnjaci, ali nisu ih ni srpske žrtve pretjerano interesirale, Nijemci makar nisu ubijali Nijemce, znam Srbina koji je kombijem hitne pomoći skupljao mrtve i ranjene!
(Huligan, 19. januar 2018 12:31)

Kao prvo nije bila opsada, jer ste imali izlaz preko Hrasnice i aerodroma a tu je bilo i UN snaga.
Kao drugo mi nismo ni pokušavali da zauzmemo Sarajevo već smo samo branili svoje kuće, non stop smo bili u defanzivi. Nažalost nakon Dejtona smo se morali da se povučemo sa naših vekovnih ognjišta.
Kao treće vi ste napadali Hrvate iz srednje Bosne a ne mi, oko 20 hiljada Hrvata iz Varesa se spasilo begom ka Palama od vaših napada, posle su kroz ostatak RS došli do Hrvatske

Slaviša

pre 6 godina

Sankt Peterburg je najlepši grad na svetu. Bukvalno grad-muzej. Najudaljenija periferija grada je monarhistička arhitektura. Svako ko ima priliku i finansije da poseti ovaj lepi grad, neka to učini, neće zažaliti!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 6 godina

samo da napomenem komsije Hrvate vi niste deo Germanskog naroda i komsije Bosnjake vi niste deo Turskog naroda. Alo probudite se I ste Slaveni!

zoki

pre 6 godina

@ (oprem dobro) Je li? A sto ne pomenete i kanibalizam? Necete vase ruje da ne velicate a? More marš. SVi ste vi isti. Lazovi i licemeri.


Ovo je definitivno, ali definitivno nagluplji komentar koji sam u zivotu procitao. A procitao sam ih na hiljade. Covece, tamo su umirali uglavnom stari, zene I deca. Da li shvatas sta pricas? Muskarci su bili na frontu. Herojstvo stanovnika Lenjingrada (tako se tada zvao) je nesto nestvarno, sta su ti ljudi radili I kako su jedni druge pomagali, kakve su zrtve podnosili. Samo da spomenem jednu. Majka I otac, dvoje dece I baka. Svi imaju sledovanje hrane od po par stotina grama necega sto je imitacija hleba. Otac I majka shvataju da im deca umiru I kopne. Kazu baki da ce otici na tavan I umreti ali da se to ne prijavljuje vlastima, vec da vlast nastavi da im daje sledovanje samo da bi njihova porcija isla deci. Tako je I bilo, deca su prezivela. I jos mnogo, potresnih prica. I ti sada nesto pricas. Sram te bilo!!

protivnikzapadnepolitike

pre 6 godina

Živi užas! Neponovilo se više nikada!!! Svaka čast Rusima uvek su bili ponosan narod i borili se na pravednoj strani. A o 'zasluzi' amera u WW2 nemam reči. Svi znaju istoriju i kako su ameri čekali da vide da li će Hitler uspeti da pokori Rusiju. Tek kada su se Rusi obranili (uz katastrofalne žrtve) i krenuli u kontranapad - onda su se ameri uključili. Inače bi Rusi oduvali sve do Gibraltara. A danas je zapadu Rusija glavni neprijatelj??? STRAŠNO!!!

Slavujski dah u jeseni

pre 6 godina

@Bruder Jakob, to sto si ti umislio je ozbiljan problem danasnjice, a mene kao korenitog Nemca je sramota nasih zlodela, a i vasih vise od vas samih cini se. Zivim u Srbiji vec petnaest godina. I tek kada sam se doselio shvatio sam kakav su narod za razliku od grozota koje su tvoji sunarodnici pricali u mojoj matici. Izvini ali ovo je gola istina.

Mark K.

pre 6 godina

Postovanje za Lenjingradsku bitku..ali Stanjingradska bitka je priznata kao najveca i najbrutalnija bitka koja se ikada vodila . Trajala je 200 dana a odnela oko 1.900.000 ljudi sa sve civilnim stanovnistvom. Sa cinjenicom da su se ulicne borbe stalno vodile jos vise sve dodatno otezava jer se stanovnisto apsolutno nije moglo kretati,sto kod Lenjingrada nije bio slucaj.
Ko je u mogucnosti da poseti danasnji Volgograd toplo preporucujem, saznace mnogo toga u vezi bitke ,stvari za koje ne mozete poverovati da covek moze da prezivi i uradi kada je u takvom paklu...

Pera Trta

pre 6 godina

Deco, je l vi pišete ove komentare o Sarajevu, čuli ste negde ili pročitali, pa verujete u sve to?
Prvo, u opsadi Sarajeva je ucestvovalo najmanje Srba iz samog Sarajeva. Borbe da se probije linija odbrane grada vodila se skoro sve vreme, a kad se nije pokusavalo osvajanje Sarajeva od strane Srba, rokalo se sa okolnih brda i planina za sve pare. I za kraj, da ne širim pricu, a primera ima na stotine, pogledajte ukupan broj žrtava u Bosni po nacionalnoj pripadnosti, i tu više ne treba komentara.

radica

pre 6 godina

@ gavrilovic
Pročitala sam nekoliko knjiga sa ispovestima ljudi koji su preživeli opsadu Lenjingrada. Ne samo što su jeli prašinu, ljudi su jeli pse, mačke, pacove, kaiševe i obucu od kože, zemlju, koru sa drveca,tapete sa zidova, jer je na njima bilo tragova lepka /skrob/...

Sibirac

pre 6 godina

Rusija je bastion čovečanstva. Na jednog poginulog Amerikanaca u II svetskom ratu 50 poginulih Rusa, a po Holivudu bi se reklo da je bilo obrnuto.

Da su teoretski tela svih ruskih žrtava poređana rame uz rame činila bi niz od Portugala, preko cele Evrope i Rusije i duboko u teritoriju Aljaske. Strašno i pomisliti na to.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Realni 
Dlsta sa lažima o nekakvoj "opsadi" Sarajeva. 
U tom gradu su postojali muslimansko-hrvatski delovi i srpski delovi grada koji je bio podeljen i u kome su stanovnici ratovali po nacionalnom principu....i samo jedna komstatacija...gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?
(Marko, 19. januar 2018 15:24)


kako mozas da tvrdis takve neistine? sarajevo jeste bilo pod opsadom, sarajevo jeste bombardovano sa pala, svakodnevno. sa sve 150.000 sarajevskih srba ostavljenih da se snalaze kako znaju i umeju, kao i ostali. pod granatama, bez vode i namirnica. niko u gradu nije ratovao "po nacionalnom principu", jer su im glave vec bile u torbi, zbog opsade i granatiranja. stariji se secaju, ako vec ovi mladji nemaju pojma i pricaju svasta. u bosni su svakakve gluposti pocinjene u nase ime, nista nemamo od toga sto ih negiramo, van toga je sramotno raditi tako nesto.
ni mi ne bi voleli da neko tvrdi da nas NATO nije bombardovao, nego da smo se bombardovali sami - "po nacionalnom principu". sto ne zelis sebi, ne zeli ni drugima.

...

pre 6 godina

@zlatko
A reci ti meni, ko je snabdevao Hitlera naftom, ugljem, celikom? Dok su zapadna i centralna Evropa bile u ratu? Dok ih je Hitler gazio? Sovjeti! Ko je potpisao pakt sa Hitlerom? Opet Sovjeti! Ko je okupirao Poljsku ZAJEDNO sa Hitlerom? Sovjeti! Ko je okupirao Letoniju, Litvaniju, Estoniju? U dogovoru s Hitlerom? Opet Sovjeti! Ko je napao Finsku? Sovjeti! Nisu se nesto mnogo potresali zbog nacistickih osvajanja u Evropi, nego svesrdno pomagali Hitlera i jos sami napadali susede.
Da li mozda znas gde su Nemci tridesetih godina testirali svoje avione? U kojoj drzavi? Posto dugo nisu smeli u Nemackoj, zbog zabrane uvedene na kraju I svetskog rata? Da, testirani su u Sovjetskom Savezu. Dakle, Rusi su itekako pomagali naciste i bas ih je bolelo uvo za to sto oni rade po Evropi. E, kad je njima mecka dosla na vrata, setili su se da su nacisti zli.
Sto se Zapada tice, bas taj ZAPAD je usao u rat sa nacistima da bi pomogao Poljskoj. Nisu uspeli. Britanija nikada nije kapitulirala, nego se borila od prvog do zadnjeg dana. I to u Evropi i Africi protiv Nemaca i Italijana, a u Aziji protiv Japanaca. SAD su od pocetka podrzavale napadnute zemlje, uvele trgovinsku pomoc Evropi i sankcije Nemcima. Rusi to nisu uradili. Tokom rata su Rusi neprestano dobijali ogromnu pomoc od Zapada, procitaj nesto o ruskim konvojima, kako ih zovu na zapadu.
Sto se Berlina tice, Kenedi je bio u pravu. Rusi i njihove istocnonemacke sluge su ubijale ljude samo zato sto su hteli da predju granicu. Zamisli da tebe neko ubije jer zelis da odes van drzave? Ili jos gore - da odes na drugu stranu grada! To su radili ti dobri Rusi. Odakle u tebi toliko podrske za narod koji zabranjuje drugima da putuje i jos ih ubija zbog toga? Jel bi voleo u tvom gradu da naprave zid i streljaju te ako pokusas da predjes na drugu stranu?

kentaur

pre 6 godina

Fašizam je najveće svetsko zlo do sada. SSSR je platio stravičnu cenu, ostaje velika sramota Staljinu zato što je na početku drugog svetskog rata sarađivao sa Hitlerom i podelio Poljsku.
Ruski narod je platio katastrofalnu cenu u borbi pobede nad fašizmom. A danas u Moskvi i širom Rusije imate skindhetse....
(Obilić, 19. januar 2018 12:16)

Gdje je pomenut fašizam?
Ovde je priča o Nijemcima tj . nacistima. Italijani su bili fašisti i nisu bili ni blizu zli kao Ustaše i pogubni kao Nijemci.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

@Bruder Jakob covece Ustase samo nisu imali dovoljno resursa i ljudstva kao Nemci inace bi bilo jos gore tako da nemoj da se opravdavas ustase su bile mnogo veci sadisti...

za one koji se ne razumeju

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.
(Murta, 19. januar 2018 12:45)

Poljaci su prethodno sa Hitlerom usli u Cehoslovacku i podelili je. Uz podrsku Velike Britanije i Francuske.

Sloba

pre 6 godina

Bruder,da li ti shvataš da su tvoji zemljaci jedini na teritoriji okupirane Evrope imali logore za (srpsku) decu.U NDH je ubijeno preko 60000 srpske dece do 14 godina starosti,a 14000 se i dan danas vode kao nestali.O načinima na koji su ubijani,dovoljno govori činjenica da su se i Nemci i Italijani žgražavali nad tim masakrima.A gde su tek zločini nad odraslim stanovništvom...

istoricar

pre 6 godina

@Murta, Poljaci su bili Hitlerovi saveznici u okupaciji Cehoslovacke, zatim glavna sila uz Rusiju u Varsavskom paktu, a pre samo 20 godina postali su najverniji saveznici Amerikanaca u ratu 1999te i u okupaciji Kosova, prema tome, nema bezgresne nacije, samo interesi

woody

pre 6 godina

Istočni front je bio daleko najveće i najkrvavije bojište Drugog svetskog rata, i zaista ima malo sukoba u istoriji čovečanstva koji se sa njim mogu uporediti. Vođeno je više kopnenih borbi nego na svim ostalim frontovima Drugog svetskog rata zajedno. Crvena armija i ostale snage SSSR-a su uspele da nanesu oko 75% gubitaka - oko 2,5 miliona ljudi - koje su pretrpele nemačke kopnene snage (Heer i Waffen-SS) tokom Drugog svetskog rata. Nemački saveznici (uključujući Japan) su izgubili najmanje 800.000 vojnika u borbama sa Sovjetskim Savezom, uz dodatnih 1,4 miliona koji su pali u zarobljeništvo. Sa druge strane, SSSR je izgubio najmanje 8,7 miliona vojnika. Većina Nemaca koji su zarobljeni su internirani na prinudni rad nakon rata. Poslednji ratni zarobljenici su oslobođeni tek 1956, nakon dugih pregovora, mada se pola miliona ratnih zarobljenika nije vratilo kući usled smrti.
Izvor: Wikipedia

Bili Majer

pre 6 godina

Alle 7 Sekunden stirbt ein deutscher Soldat.
Stalingrad, Massengrab!

Svakih sedam sekundi Nemacki vojnik umre u Rusiji
Staljingead , masovna grobnica .

Kako drugacije

pre 6 godina

Ni reči o jezeru zivota - mislim Ladoga.
Preko kog su (kad poledi), iseljavali ljude i dopremali sve sta treba u Lenjingrad!?
Gledao dokumentarac o tome, najezio sam se.

kraja

pre 6 godina

"a ustaše nisu pobili NITI pola miliona ljudi"

...e moj bruder jakob...
...cesto citam tvoje komentare, pa cu anticipirati da je ovo lapsus calami...

kiza

pre 6 godina

PrincNaZrnuGraska
Ja se najiskrenije nadam I zeleo bih kada bi jasno I glasno, tako da svako na planeti zna, da ukoliko neki narod ponovo krene na Rusiju, da ce isti biti zbrisan sa lica zemlje, kako narod tako I zemlja. Kao Kartagina. A ne da se deca zlocinaca ponovo vrate na vlast I prave I sprovode iste planove.
Stvarno se nadam da nikad nece nista slicno da se desi, ali kako stvari sada izgledaju, nisam optimista...

Millennium

pre 6 godina

Kao prvo, to nije bila nacistička nego nemačka opsada. Kao drugo, Nemci su na kraju odlično prošli s'obzirom šta su radili po Istoku i kakvu su tragediju izazvali. Bilo je masovnih silovanja prvih par dana nakon osvajanja Berlina, ali je onda Sovjetska vrhovna komanda naredila da se stane sa tim i to je prestalo.

Milutin3000

pre 6 godina

@Je li? A sto ne pomenete i kanibalizam? Necete vase ruje da ne velicate a? More marš. SVi ste vi isti. Lazovi i licemeri.
(oprem dobro, 19. januar 2018 11:42)

--------------------------
Pa, evo, ja sam rusofil, u ovom slučaju, pa da spomenem i kanibalizam.

Naime, slučajevi kanibalizma su zaista postojali u opkoljenom gradu, kada su istrošene zalihe hrane. Naravno, prethodno su ljudi prethodno pali u očaj, upotrebivši za ishranu sve što se moglo- sobne biljke, nameštaj, čak i - tapete! Jeli su delove tela preminulih. Posebno je potresan primer žene koja je telo svoje umrel devojčice čuvala u duplom prozorskom oknu, i svakog dana odsecala po parče mesa da bi davala drugoj devojčici da jede (mala je preživela rat). Jedan vodoinstalater je ubio svoju ženu kako bi prehranio troje dece.

Sovjetska vlast je slučajeve kanibalizma (kojima je prethodilo ubistvo) kažnjavala smrću. Ipak, broj slučajeva je bio veoma mali imajući u vidu razmere gladi i smrti koja je vladala.

Zadovoljan objašnjenjem?

miko

pre 6 godina

gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko, 19. januar 2018 15:24)

pitaj momčila krajšnika, ili moze vako :

"Nakon odbijanja više od 30 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Egzodus je započeo u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine"

ljudi napustiše sarajevo nakon rata,na poziv momčila krajšnika nakon sto je milosevic u deytonu zamjeno taj teritorij za mrkonic grad,jasnije?

Usa

pre 6 godina

Rusi jesu strasno ispatili, ali zaboravljate kao i uvek da kazete da su upravo rusi sredinom septembra okupirali polovinu Poljske, i samim tim pored nemaca otpoceli drugi svetski rat. Napali su i Finsku od koje su izgubili u tzv. zimskom ratu. Teski zlikovci su rusi, kao i nemci, kao i svi. Nemojte samo velicati ruse. Ovo su istorijske cinjenice

jovica

pre 6 godina

jedan citalac je lepo primetio. Nigde u tekstu nema Nemaca, samo nacista, i normalno samo je Hitler kriv. Pa 10 miliona Nemaca je otislo u taj rat,mnogi prinudno, ali mnogi dobrovoljno, a pricamo o milionima. I najstrasnije zlocine su pocinili upravo ti obicni Nemci, na svoju ruku, ne pricam samo na frontu nego prema civilima. I odgovornost je individualna.

marija

pre 6 godina

Vladimir Putin je imao starijeg brata Viktora koji je umro 1942. godine tokom nacističke opsade Sankt Peterburga, odnosno Lenjingrada, kako se tada grad zvao.
"Moji roditelji su mi rekli da su vlasti odvele decu iz mnogih porodica, takođe su uzele i dete mojoj majci, kako bi ga spasili od gladi i hladnoće”, izjavio je Putin na sastanku veterana Drugog svetskog rata koji su preživeli opsadu grada.

Njegov brat, koji je tada imao dve godine, oboleo je od difterije i preminuo.
“Rekli su nam da je umro, ali nam nisu rekli gde je sahranjen.

Njegovu majku su izgladnelu na samrti iznosili iz kuće kad se vratio Putinov otac sa fronta. Uspeo je da je oporavi.

Aquarius

pre 6 godina

A pakt Molotov-Ribentrop i zaklinjanje u hiljadugodisnju ljubav dve godine pre toga...okupacija Poljske, Baltika, Cehoslovacke, aneksija Austrije itd....

Drang nach osten

pre 6 godina

@Murta

Свака Вам част на темељном познавању историје. Види се да сте бесане ноћи проводили над дебелим књигама а дане по архивама. Једино сте, можда, мало острашћени.

Svetski Mega Car

pre 6 godina

Opsada Staljingrada (danasnjeg Volgograda) je bila jos gora. Tu je izginulo preko 3 miliona ljudi, zvanicni podaci. I bitka za Staljingrad je bila prekretnica u drugom svetskom ratu.

Патас

pre 6 godina

Разлика између нас и Руса је у томе што они своје дједове не дијеле на црвене, бијеле и остале када је ријеч о ослобођењу. За њих су све жртве свете а 9. мај свети празник. Код нас се нажалост још увијек све мјери идеологијом. Зар је важно ко је био црвени а ко неке друге боје. Треба цијенити жртву сваког војника који се борио против окупатора и погинуо за одбрану свог народа. И наша земља је изграђена на костима палих, цијените то људи. Милион људи је на овом подручју погинуло у рату. То је огроман број.

pitam se

pre 6 godina

za one komentatore kojima nije jasno
- ispravno je sto se govori o nacistima i fasistima umesto nemcima. bilo je (nazalost ima i danas) nacista i fasista i iz drugih drzava.
- u bici za staljingrad su ucestvovale i jedinice drugih zemalja na strani nemacke.
- ss jedinice su cinili dobrovoljci a posle u nedostatku "materijala" i zatvorenici (teski kriminaci i ubice)
- wehrmacht je bila sastavljena od onih koji su hteli a nisu bili podobni za ss i onih koji nisu hteli a morali su u rat.
- na obe strane su bila pocinjena zverstva prema zarobljenima.
- kao sto je neko pisao absurdno je da danas u rusiji ima neonacista. isto kao sto ih ima u nemackoj, srbiji i svugde u europi i svetu.
- ti ljudi nisu nista naucili iz proslosti

Majko

pre 6 godina

Murta,
a Poljska je pre toga sa Nemačkom napala Čehoslovačku, znao si za to? Svi su se igrali tada da bi se što više zaštitili, i dobili na vremenu.

Podgoricanin

pre 6 godina

zlatko, sprdas li se to zivota ti? Prvo Britaniju Njemci nikada nisu pokorili iako im je bila na 50km daleko i okolo nje imali U podmornice. Djelimicno jer su im Amerikanci slali konvoje od kojih je vecina bila potopljena. Ameri nisu mogli prici Evropi u pocetku, cak ni hranu nisu mogli dostaviti Britaniji zbog U podmornica. A i imali su kasnije svoju borbu na pacifiku. Sjecate se Japana, znate ona drzava veca od Njemacke. To je bio svjetski rat, znaci citav svijet a ne samo Evropa. Sto mi nismo ratovali na pacifiku i sto je nase znanje sturo u vezi pacifika ne znaci da tamo rata nije bilo. A Njemci su izmedju dva rata uvozili vojnu opremu i od pazi sad ovo Jugoslavije i od Rusije ako nisi znao.
E sad drugo, kad pricas o saveznicima napisi malo o savezu Hitlera i Stanjina od 39 do 41 i podjeli Poljske.
Njemci su i poslije rata negirali da su njihove vojskovodje vrsile zlocine cak i kad su im svi govorili to i predstavljali im dokaze. Nacisticka propaganda je cuda cinjela da prikaze jevreje losim. Slicna propaganda je bila i u Jogaslaviji '90-tih a vidim da kod nekih od vas jos traje.

gruzanin

pre 6 godina

za istoricare amatere - pricitajte kako su poljaci kao nemacki saveznici usli 1938 i okupirali deo Cehoslovacke, pa onda od 1939-45 kao nemacki saveznici sve ucinili da pobiju sve Jevreje u Evropi, i naravno kako su kao i dalje nemacki saveznici ubijali Jevreje u poljskoj od 1945-49. Ko je prvi bez greha, neka baci kamen!

BeKo

pre 6 godina

(Курта, 19. januar 2018 14:46)

Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika je decembra 1922. godine ušla je u sastav Sovjetskog Saveza. Raspadom Sovjetskog Saveza, 1991. godine, postala je nazavisna država - Ruska Federacija, koja je zadržala međunarodno-pravni kontinuitet nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

dzontravolta

pre 6 godina

Ko god je nesto vise zainteresovan za Drugi Svetski rat nek pogleda dokumentarac "World at War". Ima i epizoda o opsadi Staljingrada koja sjajno priblizi situaciju.

Ivan M

pre 6 godina

Svima preporucujem da odslusaju 7. simfoniju Dimitrija Sostakovica, koja je posvecena Lenjingradu i pisana je uoci, tokom i nakon sto je pobegao iz grada zbog opsade. Muzika koja savrseno opisuje rat i njegov uzas.

Odbegli bot

pre 6 godina

Nemačka vojska!
Nemojte te tragove revizije!
(Strelok, 19. januar 2018 14:47)

Baš tako nemačka vojska je opsedala Lenjingrad, a nacističke jedinice (wafen ss) kao elitne korišćene su na drugim frontovima i bilo ih je relativno malo oko Lenjingrada!

mili

pre 6 godina

mora da se zna za buduce generacije isto kao i to da nisu samo jevreji stradalnici u II svetskom ratu kako sami sebe opusuju u zapadnom svetu

nikoje

pre 6 godina

Posto se kao i obicno na pominjanje reci opsada krene o Sarajevu. Evo samo jedne proste cinjenie koja sve objasnjava. Etnicka mapa grada iz 1991. Kad je krenuo rat svako je uzeo svoju kucu i s obizrom na vekovni raspored (muslimani u centru, Srbi po brdima) eto opsade, izvor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Sarajevo_-_Udeo_Srba_po_naseljima_1991.gif tako su Srbi zavrsili opsednuti i uglavnom stradali u mnogim mestima u BH (Smoluca, Bradina, Bijela td itd)

maki

pre 6 godina

jedina kazna nemcima je bila komunizam, i to je to, hitler se ubio i nikom nista, a koliko samo ubijenih ljudi, koliko porusenih gradova i drzava, koncetracioni logori, jednom recju pakao, a sad se prikazuje kako su nemacki vojnici patili za vreme opsade staljingrada, kako su japanci patili posle nuklearnog udara

Radovan

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43)

Proglasili ste 3-dnevnu žalost kada su Rusi oslobodili Staljingrad.

I zašto govorite na srbskom i pišete srbskom varijantom latinskog pisma.
Vaše pismo je latinsko.
Prezime Dvornik je 100% rusko kao i mnoga druga prezimena u Hrvatskoj.
Sela na severu Rusije kod Finske sa 100% prezimenima Dvornik. Nema drugih prezimena u tom selu.
Dinko Šakić, Ante Pavelić i mnogi drugi su Srbi. Ante Pavelić rođen u 100% srpskom selu.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@Realni, 19. januar 2018 11:34
Opsada Sarajeva? Really? Elem, za sve one koji vole alt history, preporučujem sledeće: https://www.alternatehistory.com/forum/, https://groups.google.com/forum/#!forum/alt.history, http://althistfiction.com/, http://www.uchronia.net/...
Realno...

Anyway, opsada Lenjingrada je ništa drugo do vipaka. I dobar primer one narodne: " Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju.". A rampant cannibalism se, zanimljivo, u članku nigde ne pominje. I u vezi s tim - s obzirom na rasprostranjenost kanibalizma u Rusiji (Carskoj, SSSR, ZND), mislim da je opsada Lenjingrada mnogima došla kao kec na desetku... A sama opsada ne bi bila toliko teška, da komunistički Čovek od čelika lično, nije dao pobiti, ili internirati u gulage (tu divnu instituciju komunizma), većinu ili sve sposobne ljude iz Lenjingrada, a na njihovo mesto dovesti nesposobnjakoviće čija je jedina kvalifikacija bila slepa poslušnost vođi.

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

хаџија

pre 6 godina

Malo se piše o sudbini sovjetskih ratnih zarobljenika kojih je bilo nekoliko
miliona.Od 41-43(do preokreta kod Staljingrada,Kurska) malo je njih preživelo.
(xx, 19. januar 2018 12:05)
и србе су немци сматрали Untermensch исто ки и русе и украјинце, па опет према заробљеницима после слома су се понашали, као и према било ком савезничком заробљенику. ех саде, зашто је то тако...мора се нешто и читати

Rezon

pre 6 godina

Al se ovde pokusavaju pravdati Rusi,isti oni koji su sa djavolom tikve sadili i podijelili Poljsku?Ma more nije mi ih zao ni sekunde sve im se to vratilo!Da im nije bilo Amerike dosli bi im Nemci do Vladivostoka!

nnnn

pre 6 godina

https://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1348817#k25877986

Klasicno opravdavanje i od monstruoznih zlocinaca pravljenje onih koji su imali pravo da to urade.
U prevodu "ne opravdavam ih, ali ih ipak opravdavam".

Bruder Jakob

pre 6 godina

Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.
(xx, 19. januar 2018 12:05)

Ajme kako ne propuštate priliku spomenuti NDH kao da je Nedićeva Srbija bila bitno bolja, pobili su samo manje ljudi. I kako su ustaše bili gori ako su samo ulogorima pobijeno 3 miliona Rusa i 6 miliona Jevreja, a ustaše nisu pobili niti pola miliona ljudi?! I nacisti su ubijali na stravično mučan način, zatvorili bi ljude u prostoriju i nasipali Zyklon B kristale koji isparavaju na 27C, i to isparavanje je od ukupne tjelesne toplote trajalo pola sata, sam proces umiranja je trajao i do sat vremena, a ustaše su ubijali na "klasične" načine, nisu koristili takve stravične monstruozne tehnike!
Inače ne pravdam grozne ustaške zločine ali NDH nije bila grom iz vedra neba.
Zamisli da je u SHS vladala hrvatska porodica i onda u parlamentu neki Hrvat ubije trojicu srpskih poslanika i za to ne bude kažnjen nego ga slavimo kao heroja i po njemu nazivamo ulice. Onda ukinemo parlament, uvedemo diktaturu i nastavimo planski ubijati Srbe, kakva bi bila reakcija Srbije, pa napravili bi deset puta goru NDH, Hrvate bi zbrisali s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali, ionako ste u tom smjeru napravili dobar posao.
I usta su vam puna NDH i Jasenovca, eno vam je komandant Jasenovca 45 godina pod punim imenom i prezimenom živio u Argentini i ko ga je na kraju uhapsio i osudio na tada zakonom maksimalnih 20 godina?! Zlikovac je umro u zatvoru, po ovom zakonu dobio bi 40 godina!

prizrenac

pre 6 godina

Da nije bilo Amerikanaca i Britanaca koji su pritekli u pomoc Rusima,tako sto su bombardirali Nemacku i ostale regione gde su bili Nemci,danas bih Rusija govorila Nemacki,tolko o borbi Rusa,kome nije jasno neka cita knjigu"Mein kampf"i bice mu jasno,i posle toliko rusevina u Nemacku ista zaposlava velik broj ljudi sa zemalja koju pluju komentatori,dok Rusija malo se pomakla od nule,i to zahvaljuci inzinjerima i drugim proilima koje su zarobili po logorima,kada su oni umreli,i Ruska economija krenula tim putem.

Murta

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.

Huligan

pre 6 godina

Poredjenje sa Sarajevom je dugutantno...
(mlekadzija, 19. januar 2018 12:13)

Zašto je degutantno, opsada je trajala duplo duže, jedino je pobijeno manje ljudi, nekih 14.000 od toga snajperom mislim 53 djece.
I gađali su ciljano dijelove grada gdje žive većinom Hrvati i Bošnjaci, ali nisu ih ni srpske žrtve pretjerano interesirale, Nijemci makar nisu ubijali Nijemce, znam Srbina koji je kombijem hitne pomoći skupljao mrtve i ranjene!

billy_the_cat

pre 6 godina

istoricar@ nit ste bili gladni nit žedni u Banja Luci, nit vas je neko gađao iz snajpera, samo da se zabavi, kao što su to radili junaci s brda pored Sarajeva.

Слава Сталину будет вечная!

pre 6 godina

Совјети су показали превелику и потпуно бесмислену мислост према свима који су '41. кренули на СССР.

istoricar

pre 6 godina

uvek me opsada Lenjingrada podseti na smrt 12 banjaluckih beba i pocetka opsade 2 miliona ljudi u RS i RSK, napada mudzahedina iz Afrike, Azije, NATO, hrvatske vojske, vojske muslimana....

zlatko

pre 6 godina

Posle John Kenedy dodje u Berlin 63-ce i odrzi istorijski govor 'Ich Bin Ein Berliner' u kom pocne da place kako je Berlinski zid 'odvojio muza od zene, brata od sestre' i kako su sovjeti zlocinci. Niko da ustane da pita a otkud Rusi u istocnoj Evropi? Otkud im pade napamet da dele Nemacku? Uostalom cim je pao zid odmah su se opet okomili na Rusiju, po ko zna koji put, prvo Svedjani, pa Napoleon, pa Hitler, e sad im se Amerika ne skida s kicme. A gde su bili dok je Hitler gnjecio istocnu Evropu? Cela zapadna Evropa se predala, samo su sedeli i gledali kako Hitler gazi. Amerikanci su zadovoljno gledali kako se stvari odvijaju i svesrdno pomagali Hitleru. Ford mu je pravio motore za kamione i tenkove, jer Nemacka nije imala dovoljno kapaciteta. Dokurtali su tek kad je Staljin slomio Hitlera kod Staljingrada. Odjednom su postali 'saveznici'.

Epilog, 80 miliona mrtvih, od toga 30 miliona sovjeta. Ali bitno je da je Berlinski zid razdvojio nemackog brata od nemacke sestre. A Lenjingrad? A Staljingrad? A Jugoslavija? Mi smo svi zlocinci i nasi vodje su diktatori.

Divos

pre 6 godina

То бејаху времена велике патње, страдања, али и славе, непојмљиве из данашње перцепције.
Грађани овог града који је основао Петар велики, као и припадници Црвене армије су показали незапамћено херојство, посвећеност узвишеном чину, поднели су огромну жртву, епопеја незапамћена у светској историји.
Слава им.

Е сада, на жалост, и на оваквој теми се морају јавити потомци чији стари бејаху на другој страни, који жале за тим временима ендехазије, и проклињу 10.4.1945, када је та мрска агресорска ЈНА "окупирала" Сарајево, из њихове перцепције наравно.
И скрнаве ову епопеју овог града хероја, како је и својствено поганим људима, проституишу ту причу, па ту протурају причу о "опсади Сарајева".
Чуј, опсада Сарајева (мисли се на период 1992-95, не на Сарајевску иоперацију 1945-е мада таквима ко зна), која будалаштина.

За почетак, сам појам опсада је војни термин, и подразумева освајање или наум освајања неког града. Такав наум никад није постојао, нити је то било уопште могуће.
Узгред, СРК ВРС беше састављен од 18.000 бораца који сви бејаху Сарајлија, и само су бранили животе својих најмилијих, а они који нису успели у том покољу, сада протурају ову причу о "опсади".
Који болесници, још је неразумније да модератор "пропушта" коментаре таквих. Читаоцима се извињавам што са у реакцији отишао од теме текста.

Aleksa

pre 6 godina

@Realni, glupo je porediti Sarajevo sa Lenjingradom, naravno da je svaka žrtva tragedija ali je, na žalost, u Bosni izbio gradjanski rat zbog neraščišćenih računa iz 1914-18 i 1941-45...svakako katastrofa ali nigde veze sa nacistima i Rusima

Jakov

pre 6 godina

Koje teške patnje i na kraju smrt su zadesili tolike obične ljude. Tu mislim i na žrtve napada ali i na obične njemačke vojnike. Ratovi su najgora moguća pojava, najveće zlo, najveći poraz čovječanstva. Na žalost ni narodi koji su bili žrtve nisu smogli snage da ne čine zlo drugim nevinim ljudima (recimo Rusi Poljacima i Ukrajincima, ili kasnije komunisti vlastitom narodu kroz besmislene partijske čistke, mučenja i progone u svim komunističkim zemljama). Neshvatljiva je ta okrutnost čovjeka prema drugom čovjeku. Koliko patnje i boli i nepravde su prošli mnogi ljudi je bolno i čuti a kamoli proživjeti. ili tako okrutno skončati kao mnogi. I što je najgore i danas se mnogi ne osvrću na te teške tragedije već huškaju na nove. Neshvatljivo. Od kud toliko besćutnosti i okrutnosti u ljudima?

Marko

pre 6 godina

@Realni
Dlsta sa lažima o nekakvoj "opsadi" Sarajeva.
U tom gradu su postojali muslimansko-hrvatski delovi i srpski delovi grada koji je bio podeljen i u kome su stanovnici ratovali po nacionalnom principu....i samo jedna komstatacija...gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?

micko

pre 6 godina

opet se probudio nemački fašizam samo su ga lepše upakovali i opet su krenuli u porobljavanje i pljačkanje svih i svakoga, doduše Amerika malo prednjači ali s obzirom da je spasila stotine nacista imao je ko da ih nauči

Stojko

pre 6 godina

@Realni
Sarajevo je oslobodjeno 1995. od "opsade" tako sto je pokojni Sloba predao srpske teritorije istocno od Sarajeva i na taj nacin iselio 150000 ljudi koji su eto decenijama unazad imali srecu da zive u tim naseljima, Vogosci, Ilijasu,Hadzicima Ilidzi, Novom sarajevu i Centru). Sasvim uporedivo sa ovim tekstom koji govori o milion vojnika koji su iz Nemacke dosli da zauzmu Lenjngrad.

Obilić

pre 6 godina

Fašizam je najveće svetsko zlo do sada. SSSR je platio stravičnu cenu, ostaje velika sramota Staljinu zato što je na početku drugog svetskog rata sarađivao sa Hitlerom i podelio Poljsku.
Ruski narod je platio katastrofalnu cenu u borbi pobede nad fašizmom. A danas u Moskvi i širom Rusije imate skindhetse....

Ron Jeremy

pre 6 godina

Руси и Срби су увек кроз историју, правили исту грешку: остављали су своје поражене непријатеље у животу.

Скоро сам сигуран да се следећи пут то неће десити.

meklaud

pre 6 godina

interesantno da se u tekstu nigde ne spominju termini "nemacki", "nemac" i slicno,vec samo "nacisti", "nacisticki" i slicno. za par godina bice da ceo drugi svetski rat veze nema sa nemackom...

lena sećanja

pre 6 godina

Od prošlosti se ne živi, ni ja se nikada nisam vratio "doma" i ne želim da se vratim u nepoznatim granicama nekih tužnih sećanja.
Hodajte napred, ljudi !!!

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

A danas svi u Evropi umanjuju Ruske zrtve, pobedu i oslobodjenje Evrope. Rusi su kasnije bili preblagi... Na istocnom frontu su bili najveci nacisticki fanatici...

...

pre 6 godina

@zlatko
A reci ti meni, ko je snabdevao Hitlera naftom, ugljem, celikom? Dok su zapadna i centralna Evropa bile u ratu? Dok ih je Hitler gazio? Sovjeti! Ko je potpisao pakt sa Hitlerom? Opet Sovjeti! Ko je okupirao Poljsku ZAJEDNO sa Hitlerom? Sovjeti! Ko je okupirao Letoniju, Litvaniju, Estoniju? U dogovoru s Hitlerom? Opet Sovjeti! Ko je napao Finsku? Sovjeti! Nisu se nesto mnogo potresali zbog nacistickih osvajanja u Evropi, nego svesrdno pomagali Hitlera i jos sami napadali susede.
Da li mozda znas gde su Nemci tridesetih godina testirali svoje avione? U kojoj drzavi? Posto dugo nisu smeli u Nemackoj, zbog zabrane uvedene na kraju I svetskog rata? Da, testirani su u Sovjetskom Savezu. Dakle, Rusi su itekako pomagali naciste i bas ih je bolelo uvo za to sto oni rade po Evropi. E, kad je njima mecka dosla na vrata, setili su se da su nacisti zli.
Sto se Zapada tice, bas taj ZAPAD je usao u rat sa nacistima da bi pomogao Poljskoj. Nisu uspeli. Britanija nikada nije kapitulirala, nego se borila od prvog do zadnjeg dana. I to u Evropi i Africi protiv Nemaca i Italijana, a u Aziji protiv Japanaca. SAD su od pocetka podrzavale napadnute zemlje, uvele trgovinsku pomoc Evropi i sankcije Nemcima. Rusi to nisu uradili. Tokom rata su Rusi neprestano dobijali ogromnu pomoc od Zapada, procitaj nesto o ruskim konvojima, kako ih zovu na zapadu.
Sto se Berlina tice, Kenedi je bio u pravu. Rusi i njihove istocnonemacke sluge su ubijale ljude samo zato sto su hteli da predju granicu. Zamisli da tebe neko ubije jer zelis da odes van drzave? Ili jos gore - da odes na drugu stranu grada! To su radili ti dobri Rusi. Odakle u tebi toliko podrske za narod koji zabranjuje drugima da putuje i jos ih ubija zbog toga? Jel bi voleo u tvom gradu da naprave zid i streljaju te ako pokusas da predjes na drugu stranu?

xx

pre 6 godina

Malo se piše o sudbini sovjetskih ratnih zarobljenika kojih je bilo nekoliko
miliona.Od 41-43(do preokreta kod Staljingrada,Kurska) malo je njih preživelo.
Radi se o neviđenom genocidu.Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.

Flash

pre 6 godina

Sarajevo su ''opsedali'' Srbi koji su ziveli oko njega pa i u njemu, tj bili su proterani iz njega, i drzali su linije kao sto se to radi u ratu. VRS nije imala plan da zauzme Sarajevo, nijednom! Pitajte ljude koji su sluzili u Ilidzi, kako je par puta tokom rata dolazilo do proboja od strane lokalnih srpskih jedinica, u jednom trenutku Sarajevo je bilo otvoreno, muslimanske linije slomljene, ali je uvek dolazilo naredjenje sa Pala da se prekine dalje napredovanje.
Cilj VRS bio je da drzi u blokadi Sarajevo, jer se u njemu nalazila petina cele muslimanske vojske u BiH. VRS je ionako bila nadbrojana svuda, a uz izlazak te vojske iz Sarajeva rat bi bio tezi na drugim mestima. Uostalom, 18000 vojnika VRS drzalo je u opsadi 50.000 muslimanskih vojnika...Jaka mi opsada.

I da, za poredjenje sa Lenjingradom - za 3 godine borbi,u Sarajevu je poginulo 12 hiljada vojnika i civila, i to pola-pola, bitno naglasiti! U Lenjingradu je za isto vreme pomrlo milion ljudi, tj pola stanovnistva grada...

Chodaboy

pre 6 godina

Kao i u većini holivudskih ratnih ostvarenja koja su izašla u poslednje vreme, niko ne govori da su u pitanju nemci, nego nacisti. Jednog dana ćemo zaboraviti i odakle beše ti nacisti.

Milos

pre 6 godina

Ови су још били добри, какав је Черчил био.

Близу пет милиона људи у индијској држави Бенгал умрло је од глади, неухрањености и болести током 1943. Британци, на челу са Винстоном Черчилом, отели су десетине хиљада тона жита како би нахранили своје трупе и савезнике, остављајући милионе Индијаца да умру од глади.
За разлику од холокауста над Јеврејима, о овој трагедији нема ни помена у уџбеницима историје. На слици видимо једног од највећих расиста и зликоваца 20. столећа.

Курта

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.
(Murta, 19. januar 2018 12:45)

Руси? А ја мислио Совјети. СССР је скраћеница од Савез Совјетских Социјалистичких Република. Где ти ту видиш Русију !?!?! Да ви, русофоби, хоћете имало да будете реални, могли би да веома лако утврдите да је највећа жртва Совјетског Савеза била Русија и сам руски народ. Русија је изгубила држвност, а руски народ је током совјетске власти насилно изгубио 45 милиона људи, а то су само процене, само процене.

PrincNaZrnuGraska

pre 6 godina

Nisu Rusi pokazali preveliku milost prema onima koje su pobedili, a koji su prethodno krenuli na njih. Ne bih ja to tako nazvao. Pre bih rekao da, u glavam iole normalnog coveka, nije misao da cini takve zlocine koji su njima cinjeni. Verovatno je u nemackoj vojsci tih godina bilo i normalnih ljudi, ali u rukovodstvu su gotovo potpuno sedeli ludaci, koje su zdusno pomagali ludaci preko bare, iz SAD. Citajte knjige njihove savremenika, ko je uvideo na vreme mogao je znati sta sledi. Nije u naravi slovenskih naroda nikad bilo da takve gnusne stvari rade, a nadam se i da nikad nece ni biti. Ali se nadam da cemo biti pametniji, i da cemo bolje razumeti u buducnosti ko nam je prijatelj a ko neprijatelj. A najcesce smo to, nazalost, sami sebi.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Realni 
Dlsta sa lažima o nekakvoj "opsadi" Sarajeva. 
U tom gradu su postojali muslimansko-hrvatski delovi i srpski delovi grada koji je bio podeljen i u kome su stanovnici ratovali po nacionalnom principu....i samo jedna komstatacija...gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?
(Marko, 19. januar 2018 15:24)


kako mozas da tvrdis takve neistine? sarajevo jeste bilo pod opsadom, sarajevo jeste bombardovano sa pala, svakodnevno. sa sve 150.000 sarajevskih srba ostavljenih da se snalaze kako znaju i umeju, kao i ostali. pod granatama, bez vode i namirnica. niko u gradu nije ratovao "po nacionalnom principu", jer su im glave vec bile u torbi, zbog opsade i granatiranja. stariji se secaju, ako vec ovi mladji nemaju pojma i pricaju svasta. u bosni su svakakve gluposti pocinjene u nase ime, nista nemamo od toga sto ih negiramo, van toga je sramotno raditi tako nesto.
ni mi ne bi voleli da neko tvrdi da nas NATO nije bombardovao, nego da smo se bombardovali sami - "po nacionalnom principu". sto ne zelis sebi, ne zeli ni drugima.

padre

pre 6 godina

@mlekadzija
Naravno da je degutantno. Kao sto je i amerikancima degutantno poredjenje bombardovanja Srbije sa Irakom ili Vijetnamom, jer je prvi zlocin gotovo neprimetan u odnosu na druga dva. Stavise, degutantno im je da razmisljaju o bilo kojem sopstvenom zlocinu, u bilo kom kontekstu. Sva sreca pa mi srbi nismo licemerni kao amerikanci.

Usa

pre 6 godina

Rusi jesu strasno ispatili, ali zaboravljate kao i uvek da kazete da su upravo rusi sredinom septembra okupirali polovinu Poljske, i samim tim pored nemaca otpoceli drugi svetski rat. Napali su i Finsku od koje su izgubili u tzv. zimskom ratu. Teski zlikovci su rusi, kao i nemci, kao i svi. Nemojte samo velicati ruse. Ovo su istorijske cinjenice

Jup

pre 6 godina

Za Realnog: samo mi napisi gdje si bio za vrijeme te opsade Sarajeva molim te. Pitam te kao neko ko je bio izmedju cekica(Sarajevo)i nakovnja(Zenica)tj.u Ilijasu.

Iskreno

pre 6 godina

Bez obzira na sve zlocine Staljina, Ruzvelta, Cercila i ostalih saveznika, definitivno svakom od njih treba da bude podignuta bista u svakom gradu Evrope, zbog njih trojce i gomile drugih gerilaca, ljudi koji su svoje glave stavljali na panj zarad viseg cilja, mi sloveni, crnci, jevreji, latini, grci postojimo. Samo zbog njih, zbog 20 i nesto miliona Sovjeta i Kineza, zbog desetina miliona drugih naroda Azije, Afrike i Amerike. Veliko im hvala svima, na ovom danu sto ga danas mogu da uzivam postojanju.

gavrilovic

pre 6 godina

Čitajući naišao sam na podatak kako su stanovnici Lenjingrada kada su mesili hleb u vreme opsade, u smesu dodavali i određeni procenat prašine umesto brašna kako bi dobijali na količini. Koliko god ne volim komunizam, ne mogu da kažem da je upravo zbog komunizma, fašizam pobeđen.

артиљерац

pre 6 godina

@ Слава Сталину...То је релативно.Од 3.5 милиона заробљених Немаца,кући се
половином педесетих вратило око 300 000.Остали су помрли,обнављајући оно што
је уништено у рату који су започели.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Jes' da nije u vezi sa Lenjigradom vec sa Staljingradom,ali bih svima preporucio knjigu Stanka Cerovica "Vrijeme je krv-umjetnik u civilizaciji smrti". Pola knjige je pisceva prica o Staljingradu,pola o atomskoj bombi i preplicu se.
"Kada se ovako cijela skupi u jednoj tacki,kao u podzemlju Staljingrada,istorija lici dzinovsku zavjeru protiv istine. Civilizacija Smrti drzi Betovena u rezervi,ako stvari krenu lose:da se ne cuje urlikanje bolesnika,ranjenika,ludaka.Sa nebeskim osmijehom,Madona ljulja novorodjence: da ne vidi kadapnicu,dok se dovrsi istrebljenje."

Gruz 200

pre 6 godina

Pravilno je napisati nacisticka armija jer su na istocnom frontu pored Nemaca kosti ostavili I Austrijanci,Italijani,Francuzi,Danci,Holandjani,Belgijanci,Madjari,Slovaci,Bosanski Muslimani,Hrvati,Rumuni. Crvena Armija je unistila 2/3 nemacke efektive I 90 % ukupne fasisticke. To su dve razlicite stvari. Nakon 30 mil poginulih, duplo tolko ranjenih, hiljada kilometara spaljene zemlje, Crvena Armija nije dosla u Budimpestu,Bukurest I Bratislavu da donese med I mleko nego da ih jase da im vise nikada ne padne na pamet da sa puskom krenu na istok.

Butragenjo

pre 6 godina

@Bruder Jakob
Bog se javi Jakobe! Zelim ti da prihvatis neke istorijske cinjenice. Ziveces mirnije I srecnije. A, ja ti bas to I zelim. Od Boga ti blagoslov.

Pera Trta

pre 6 godina

Deco, je l vi pišete ove komentare o Sarajevu, čuli ste negde ili pročitali, pa verujete u sve to?
Prvo, u opsadi Sarajeva je ucestvovalo najmanje Srba iz samog Sarajeva. Borbe da se probije linija odbrane grada vodila se skoro sve vreme, a kad se nije pokusavalo osvajanje Sarajeva od strane Srba, rokalo se sa okolnih brda i planina za sve pare. I za kraj, da ne širim pricu, a primera ima na stotine, pogledajte ukupan broj žrtava u Bosni po nacionalnoj pripadnosti, i tu više ne treba komentara.

Rezon

pre 6 godina

Al se ovde pokusavaju pravdati Rusi,isti oni koji su sa djavolom tikve sadili i podijelili Poljsku?Ma more nije mi ih zao ni sekunde sve im se to vratilo!Da im nije bilo Amerike dosli bi im Nemci do Vladivostoka!

Petar

pre 6 godina

Nasilje je sastavni deo ljudske prirode. To se najbolje vidi u primitivnim i zatucanim sredinama kao sto je Balkan,ili juzna amerika. Poenta civilizacije je da suzbije te nagone i da ih vremenom anulira. Ali uvek su horde zla i gluposti jace od onog dobrog i pametnog. Pogledajte oko sebe, navijace borilacke vestine, oruzje, bodeze, agresiju, ponasanje u saobracaju. Smao izrazito intligentan covek je iznad toga a to znaci par procenata populacije.

Aquarius

pre 6 godina

A pakt Molotov-Ribentrop i zaklinjanje u hiljadugodisnju ljubav dve godine pre toga...okupacija Poljske, Baltika, Cehoslovacke, aneksija Austrije itd....

пропуштене шансе

pre 6 godina

Руси су требали комплетно немачко становништво из источне Немачке да раселе по Сибиру, а место њих да доведу Русе и населе их по целој источној Немачкој. Могли су то без проблема да ураде, нико не би ни "а" рекао. Сад бисмо имали Русију усред Европе која би заувек ту остала. Требали су то да ураде, ко зна кад ће се опет указати тако лепа прилика.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ Bruder Jakob, каква болесна и искривљена имагинација. Стварно нисте вредни спомена ...

miko

pre 6 godina

gde je 150.000 sarajevskih Srba danas ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko, 19. januar 2018 15:24)

pitaj momčila krajšnika, ili moze vako :

"Nakon odbijanja više od 30 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Egzodus je započeo u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine"

ljudi napustiše sarajevo nakon rata,na poziv momčila krajšnika nakon sto je milosevic u deytonu zamjeno taj teritorij za mrkonic grad,jasnije?

VRS

pre 6 godina

Poredjenje sa Sarajevom je dugutantno... 
(mlekadzija, 19. januar 2018 12:13) 

Zašto je degutantno, opsada je trajala duplo duže, jedino je pobijeno manje ljudi, nekih 14.000 od toga snajperom mislim 53 djece. 
I gađali su ciljano dijelove grada gdje žive većinom Hrvati i Bošnjaci, ali nisu ih ni srpske žrtve pretjerano interesirale, Nijemci makar nisu ubijali Nijemce, znam Srbina koji je kombijem hitne pomoći skupljao mrtve i ranjene!
(Huligan, 19. januar 2018 12:31)

Kao prvo nije bila opsada, jer ste imali izlaz preko Hrasnice i aerodroma a tu je bilo i UN snaga.
Kao drugo mi nismo ni pokušavali da zauzmemo Sarajevo već smo samo branili svoje kuće, non stop smo bili u defanzivi. Nažalost nakon Dejtona smo se morali da se povučemo sa naših vekovnih ognjišta.
Kao treće vi ste napadali Hrvate iz srednje Bosne a ne mi, oko 20 hiljada Hrvata iz Varesa se spasilo begom ka Palama od vaših napada, posle su kroz ostatak RS došli do Hrvatske

Vlada Dablin

pre 6 godina

Za ovog lika Jakoba što se ne skida sa B92 odgovor :
Sklonost svih malih i nebitnih naroda je da u nedostatku sopstvene istorije počnu istu da izmišljaju i izvrcu...
Počev od Hrvatskih kraljeva pa sve do SHS i našeg glupog kralja, koji umesto da napravi Srbiju kakva mu je i nudjena posle prvog svetskog rata,sa celom Bosnom i pola Dalmacije, on uzme vas i Slovence, čuvene Austro-Hungarian sluge i konjusare pod svoje, inače gubitnike u ratu. A inače ste toliko "patili" u Kraljevini Jugoslaviji da ste na kraju dobili Banovine.. Pa sta ste očekivali, imali ste bolji tretman nego kod Franje Jozefa!Ali vaša mržnja i zavist prema Srbima je neunistiva i dolazi tek do izražaja stvaranjem NDH i Jasenovca gde ste pokazali vaše pravo lice, ubijajuci žene i decu u toj meri da su se i Nemački Generali zgrazavali i nisu mogli da veruju šta radite.
A poredeći Četnike sa Ustašama je toliko nerealno i dokaz koliko pojma nemaš o istoriji ili jednostavno pokušavaš da proguras "sopstvenu" Historiju, što je inače i vaša odlika. Ne kažem ja da su četnici bili sjajni, kao što sjajni nisu bili ni partizani ali ni jedni ni drugi nisu imali Jasenovac i još desetine propratnih logora i jama, i nisu bili tako kreativni i pravili "Srbosjeke" za klanje male dece.. O ciframa ne bi.. E posto ste i iz tog rata izašli kao gubitnici, e onda je zarad Bratstva i jedinstva sve zaboravljeno i gurnuto pod tepih i opet ste se izvukli i niste snosili nikakve posledice. I onda nam je vaš copavi vodja iz Kumrovca dodelio Hrvatsku u današnjim granicama, sa Istrom i celim Jadranom, a nama stavio Vojvodinu i Kosovo pod autonomiju.. A Srbi glupi ko i mnogo puta kroz Istoriju, ćute i ne vide čemu sve to vodi.. A sto je najgore najviše vole i dižu u nebesa tog Tita koji nas je najviše upropastio!! A Hrvati ga pritom mrze kao i kralja a ne kapiraju da su im njih dvojica i stvorili Hrvatsku u današnjim granicama!! Inace bi od vas ostao Zagreb za okolinom. Za ovaj poslednji rat bih te samo pitao gde je 300000-400000 Srba iz Hrvatske nestalo?? Ne da mi se vise da ti objašnjavam, vi i ovako imate sopstvenu verziju svih događaja.. Tako da nema smisla rasprava sa vama.. A Srbi će Valjda izvući neku pouku iz svih grešaka koje su napravili u poslednjih 100 godina, nadam se..
Pozdrav svim dobrim ljudima od Vlade iz Dablina

robert-paša

pre 6 godina

Sarajevo je itekako uporedivo sa Lenjingradom po svim parametrima osim po broju ubijenih...
(nvm, 19. januar 2018 14:24)

Koliko pacova i ljepila si pojeo u periodu 92-95?

apsolvent 1982

pre 6 godina

Bio sam u memorijalnom centru u tadasnjem Lenjingradu 1982.Onaj ko nije bio nema predstavu o patnji stanovnistva.Mnogi komentari van konteksta.

protivnikzapadnepolitike

pre 6 godina

Živi užas! Neponovilo se više nikada!!! Svaka čast Rusima uvek su bili ponosan narod i borili se na pravednoj strani. A o 'zasluzi' amera u WW2 nemam reči. Svi znaju istoriju i kako su ameri čekali da vide da li će Hitler uspeti da pokori Rusiju. Tek kada su se Rusi obranili (uz katastrofalne žrtve) i krenuli u kontranapad - onda su se ameri uključili. Inače bi Rusi oduvali sve do Gibraltara. A danas je zapadu Rusija glavni neprijatelj??? STRAŠNO!!!

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@Realni, 19. januar 2018 11:34
Opsada Sarajeva? Really? Elem, za sve one koji vole alt history, preporučujem sledeće: https://www.alternatehistory.com/forum/, https://groups.google.com/forum/#!forum/alt.history, http://althistfiction.com/, http://www.uchronia.net/...
Realno...

Anyway, opsada Lenjingrada je ništa drugo do vipaka. I dobar primer one narodne: " Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju.". A rampant cannibalism se, zanimljivo, u članku nigde ne pominje. I u vezi s tim - s obzirom na rasprostranjenost kanibalizma u Rusiji (Carskoj, SSSR, ZND), mislim da je opsada Lenjingrada mnogima došla kao kec na desetku... A sama opsada ne bi bila toliko teška, da komunistički Čovek od čelika lično, nije dao pobiti, ili internirati u gulage (tu divnu instituciju komunizma), većinu ili sve sposobne ljude iz Lenjingrada, a na njihovo mesto dovesti nesposobnjakoviće čija je jedina kvalifikacija bila slepa poslušnost vođi.

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

Sibirac

pre 6 godina

Rusija je bastion čovečanstva. Na jednog poginulog Amerikanaca u II svetskom ratu 50 poginulih Rusa, a po Holivudu bi se reklo da je bilo obrnuto.

Da su teoretski tela svih ruskih žrtava poređana rame uz rame činila bi niz od Portugala, preko cele Evrope i Rusije i duboko u teritoriju Aljaske. Strašno i pomisliti na to.

Podgoricanin

pre 6 godina

zlatko, sprdas li se to zivota ti? Prvo Britaniju Njemci nikada nisu pokorili iako im je bila na 50km daleko i okolo nje imali U podmornice. Djelimicno jer su im Amerikanci slali konvoje od kojih je vecina bila potopljena. Ameri nisu mogli prici Evropi u pocetku, cak ni hranu nisu mogli dostaviti Britaniji zbog U podmornica. A i imali su kasnije svoju borbu na pacifiku. Sjecate se Japana, znate ona drzava veca od Njemacke. To je bio svjetski rat, znaci citav svijet a ne samo Evropa. Sto mi nismo ratovali na pacifiku i sto je nase znanje sturo u vezi pacifika ne znaci da tamo rata nije bilo. A Njemci su izmedju dva rata uvozili vojnu opremu i od pazi sad ovo Jugoslavije i od Rusije ako nisi znao.
E sad drugo, kad pricas o saveznicima napisi malo o savezu Hitlera i Stanjina od 39 do 41 i podjeli Poljske.
Njemci su i poslije rata negirali da su njihove vojskovodje vrsile zlocine cak i kad su im svi govorili to i predstavljali im dokaze. Nacisticka propaganda je cuda cinjela da prikaze jevreje losim. Slicna propaganda je bila i u Jogaslaviji '90-tih a vidim da kod nekih od vas jos traje.

Radovan

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43)

Proglasili ste 3-dnevnu žalost kada su Rusi oslobodili Staljingrad.

I zašto govorite na srbskom i pišete srbskom varijantom latinskog pisma.
Vaše pismo je latinsko.
Prezime Dvornik je 100% rusko kao i mnoga druga prezimena u Hrvatskoj.
Sela na severu Rusije kod Finske sa 100% prezimenima Dvornik. Nema drugih prezimena u tom selu.
Dinko Šakić, Ante Pavelić i mnogi drugi su Srbi. Ante Pavelić rođen u 100% srpskom selu.

Slavisa V.

pre 6 godina

"На слици видимо једног од највећих расиста и зликоваца 20. столећа."

Ta slika mora biti da je uklonjena. Na koga si mislio?

srecno

pre 6 godina

Samo su ih ustaše,NDH ,prevazišli.Nemci nisu ko-
ristili maljeve i kame.
(xx, 19. januar 2018 12:05)

Ajme kako ne propuštate priliku spomenuti NDH kao da je Nedićeva Srbija bila bitno bolja, pobili su samo manje ljudi. I kako su ustaše bili gori ako su samo ulogorima pobijeno 3 miliona Rusa i 6 miliona Jevreja, a ustaše nisu pobili niti pola miliona ljudi?! I nacisti su ubijali na stravično mučan način, zatvorili bi ljude u prostoriju i nasipali Zyklon B kristale koji isparavaju na 27C, i to isparavanje je od ukupne tjelesne toplote trajalo pola sata, sam proces umiranja je trajao i do sat vremena, a ustaše su ubijali na "klasične" načine, nisu koristili takve stravične monstruozne tehnike!
Inače ne pravdam grozne ustaške zločine ali NDH nije bila grom iz vedra neba.
Zamisli da je u SHS vladala hrvatska porodica i onda u parlamentu neki Hrvat ubije trojicu srpskih poslanika i za to ne bude kažnjen nego ga slavimo kao heroja i po njemu nazivamo ulice. Onda ukinemo parlament, uvedemo diktaturu i nastavimo planski ubijati Srbe, kakva bi bila reakcija Srbije, pa napravili bi deset puta goru NDH, Hrvate bi zbrisali s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali, ionako ste u tom smjeru napravili dobar posao.
(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43)

O ustasama su sami Nemci pisali sa zgrazavanjem. Ne treba ti veca kazna u zivotu od cinjenice da pokusavas da umanjis i relativizujes ustaske zlocine u NDH, ukljucujuci Jasenovac. Bog ce suditi svima pa i tebi. Srecno.

kiza

pre 6 godina

PrincNaZrnuGraska
Ja se najiskrenije nadam I zeleo bih kada bi jasno I glasno, tako da svako na planeti zna, da ukoliko neki narod ponovo krene na Rusiju, da ce isti biti zbrisan sa lica zemlje, kako narod tako I zemlja. Kao Kartagina. A ne da se deca zlocinaca ponovo vrate na vlast I prave I sprovode iste planove.
Stvarno se nadam da nikad nece nista slicno da se desi, ali kako stvari sada izgledaju, nisam optimista...

Jovan

pre 6 godina

@Bruder Jakob

Uuuuuu, mozes misliti kakav zlocin da SHS vlada srpska, kraljevska porodica! Zamisli Srbi, koji su pobedu u Prvom svetskom ratu platili sa 1/3 ukupnog broja stanovnistva, koji su vas oslobodili su se drznuli da njihov kralj vlada SHS. Sta god da se dogadjalo u Kraljevini, nikako ne moze da bude ni promil opravdanja za ono sto su Ustase radile od 1941-1945. Svojevrsna vrsta Holokausta i genocida sprovedena pre svega nad Srbima. Ono sto je za Nemce bilo “Konacno resenje jevrejskog pitanja”, za Hrvate je bila cuvena recenica: “Trecinu pobiti, trecinu pokrstiti, trecinu proterati”. Razlika u zlocinima je bila sto su oni svoje sprovodili na gremanski nacin - hladno i sistematski, dok ste vi to na tipicno balkansko-divljacki nacin odradili.
Svako poredjenje sa nedicevskom Srbijom je krajnje neumesno. Nedic je samo bio marioneta u vojno okupiranoj drzavi. Za sva vojna, policijska i politicka pitanja se pitao direktno Vermaht, Gestapo i Rajh. To je kao kad bi rekao da je Francuska bila naci jer je postojala tzv. Visnijevska Francuska, pod direktnom komandom Vermahta. Za to vreme vi ste bili NEZAVISNI (odatle ono N u NDH). Vasi vojnici su jurisali, zajedno sa nemackim na Lenjingrad, Staljingrad... a ne srpski. Pa cak ni Nedicevi!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 6 godina

samo da napomenem komsije Hrvate vi niste deo Germanskog naroda i komsije Bosnjake vi niste deo Turskog naroda. Alo probudite se I ste Slaveni!

BeKo

pre 6 godina

(Курта, 19. januar 2018 14:46)

Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika je decembra 1922. godine ušla je u sastav Sovjetskog Saveza. Raspadom Sovjetskog Saveza, 1991. godine, postala je nazavisna država - Ruska Federacija, koja je zadržala međunarodno-pravni kontinuitet nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Millennium

pre 6 godina

Kao prvo, to nije bila nacistička nego nemačka opsada. Kao drugo, Nemci su na kraju odlično prošli s'obzirom šta su radili po Istoku i kakvu su tragediju izazvali. Bilo je masovnih silovanja prvih par dana nakon osvajanja Berlina, ali je onda Sovjetska vrhovna komanda naredila da se stane sa tim i to je prestalo.

nikoje

pre 6 godina

Posto se kao i obicno na pominjanje reci opsada krene o Sarajevu. Evo samo jedne proste cinjenie koja sve objasnjava. Etnicka mapa grada iz 1991. Kad je krenuo rat svako je uzeo svoju kucu i s obizrom na vekovni raspored (muslimani u centru, Srbi po brdima) eto opsade, izvor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Sarajevo_-_Udeo_Srba_po_naseljima_1991.gif tako su Srbi zavrsili opsednuti i uglavnom stradali u mnogim mestima u BH (Smoluca, Bradina, Bijela td itd)

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

@Bruder Jakob covece Ustase samo nisu imali dovoljno resursa i ljudstva kao Nemci inace bi bilo jos gore tako da nemoj da se opravdavas ustase su bile mnogo veci sadisti...

gruzanin

pre 6 godina

za istoricare amatere - pricitajte kako su poljaci kao nemacki saveznici usli 1938 i okupirali deo Cehoslovacke, pa onda od 1939-45 kao nemacki saveznici sve ucinili da pobiju sve Jevreje u Evropi, i naravno kako su kao i dalje nemacki saveznici ubijali Jevreje u poljskoj od 1945-49. Ko je prvi bez greha, neka baci kamen!

Sloba

pre 6 godina

Bruder,da li ti shvataš da su tvoji zemljaci jedini na teritoriji okupirane Evrope imali logore za (srpsku) decu.U NDH je ubijeno preko 60000 srpske dece do 14 godina starosti,a 14000 se i dan danas vode kao nestali.O načinima na koji su ubijani,dovoljno govori činjenica da su se i Nemci i Italijani žgražavali nad tim masakrima.A gde su tek zločini nad odraslim stanovništvom...

Kako drugacije

pre 6 godina

Ni reči o jezeru zivota - mislim Ladoga.
Preko kog su (kad poledi), iseljavali ljude i dopremali sve sta treba u Lenjingrad!?
Gledao dokumentarac o tome, najezio sam se.

Slavujski dah u jeseni

pre 6 godina

@Bruder Jakob, to sto si ti umislio je ozbiljan problem danasnjice, a mene kao korenitog Nemca je sramota nasih zlodela, a i vasih vise od vas samih cini se. Zivim u Srbiji vec petnaest godina. I tek kada sam se doselio shvatio sam kakav su narod za razliku od grozota koje su tvoji sunarodnici pricali u mojoj matici. Izvini ali ovo je gola istina.

partizan

pre 6 godina

(Bruder Jakob, 19. januar 2018 12:43

Ali Ustase su imale jedini logor iskljucivo za decu u drugom svetskom ratu. Cak su se i sami nacisti zgrazavali nad stepenom zlocina koji se sprovodio u ndh. Nikad ne zaboravite, da nije Srba, vi danas ne biste imali drzavu.

pitam se

pre 6 godina

za one komentatore kojima nije jasno
- ispravno je sto se govori o nacistima i fasistima umesto nemcima. bilo je (nazalost ima i danas) nacista i fasista i iz drugih drzava.
- u bici za staljingrad su ucestvovale i jedinice drugih zemalja na strani nemacke.
- ss jedinice su cinili dobrovoljci a posle u nedostatku "materijala" i zatvorenici (teski kriminaci i ubice)
- wehrmacht je bila sastavljena od onih koji su hteli a nisu bili podobni za ss i onih koji nisu hteli a morali su u rat.
- na obe strane su bila pocinjena zverstva prema zarobljenima.
- kao sto je neko pisao absurdno je da danas u rusiji ima neonacista. isto kao sto ih ima u nemackoj, srbiji i svugde u europi i svetu.
- ti ljudi nisu nista naucili iz proslosti

kentaur

pre 6 godina

Fašizam je najveće svetsko zlo do sada. SSSR je platio stravičnu cenu, ostaje velika sramota Staljinu zato što je na početku drugog svetskog rata sarađivao sa Hitlerom i podelio Poljsku.
Ruski narod je platio katastrofalnu cenu u borbi pobede nad fašizmom. A danas u Moskvi i širom Rusije imate skindhetse....
(Obilić, 19. januar 2018 12:16)

Gdje je pomenut fašizam?
Ovde je priča o Nijemcima tj . nacistima. Italijani su bili fašisti i nisu bili ni blizu zli kao Ustaše i pogubni kao Nijemci.

AtamanCG

pre 6 godina

@Bruder Jakob , moja dva ujaka su imali 3 godine - stariji, i 6 mjeseci - mladji, kada ih je, zajedno sa majkom, zaklao vojnik NDH. Nekako, nimalo mi nije lakše od saznanja da se nisu patili Ciklonom B ili na neki drugi, jednako brutalan, način egzekucije. Jedini grijeh im je bio to što su bili - Srbi !
Nadam se da ti tvoja uvjerenja donose miran san, ako ništa drugo.
Podji do Jasenovca, poučno je.
Sram te bilo, i tebe i ostale falsifikatore.

Бацач пламена

pre 6 godina

@prizrenac

Приликом напада на СССР Немци и њихови савезници имали су укупно преко 3 и по милиона људи, 3500 тенкова, око 3000 осталих возила, 4000 авиона итд, морнарицу у Балтичком и Црном мору, плус ту је и ефекат изненеђења и огромни губици Црвене армије услед тога.
Да су пола тога употребили на Западном фронту, рецимо у Арденима '44/45, вратили би Амере и Енглезе на Ла Манш, а онда би их Луфтвафе и немачка морнарица послали на дно да буду храна рибама. Преко 70% губитака Немци су имали само у СССР-у.

Патас

pre 6 godina

Разлика између нас и Руса је у томе што они своје дједове не дијеле на црвене, бијеле и остале када је ријеч о ослобођењу. За њих су све жртве свете а 9. мај свети празник. Код нас се нажалост још увијек све мјери идеологијом. Зар је важно ко је био црвени а ко неке друге боје. Треба цијенити жртву сваког војника који се борио против окупатора и погинуо за одбрану свог народа. И наша земља је изграђена на костима палих, цијените то људи. Милион људи је на овом подручју погинуло у рату. То је огроман број.

mili

pre 6 godina

mora da se zna za buduce generacije isto kao i to da nisu samo jevreji stradalnici u II svetskom ratu kako sami sebe opusuju u zapadnom svetu

za one koji se ne razumeju

pre 6 godina

Rusi su kao nacisticki saveznici, u maniru imperijalne sile, zajedno sa Hitlerom usli u Poljsku i podelili je. Sve ovo posle toga je manje bitno.
(Murta, 19. januar 2018 12:45)

Poljaci su prethodno sa Hitlerom usli u Cehoslovacku i podelili je. Uz podrsku Velike Britanije i Francuske.

хаџија

pre 6 godina

Malo se piše o sudbini sovjetskih ratnih zarobljenika kojih je bilo nekoliko
miliona.Od 41-43(do preokreta kod Staljingrada,Kurska) malo je njih preživelo.
(xx, 19. januar 2018 12:05)
и србе су немци сматрали Untermensch исто ки и русе и украјинце, па опет према заробљеницима после слома су се понашали, као и према било ком савезничком заробљенику. ех саде, зашто је то тако...мора се нешто и читати

istoricar

pre 6 godina

@Murta, Poljaci su bili Hitlerovi saveznici u okupaciji Cehoslovacke, zatim glavna sila uz Rusiju u Varsavskom paktu, a pre samo 20 godina postali su najverniji saveznici Amerikanaca u ratu 1999te i u okupaciji Kosova, prema tome, nema bezgresne nacije, samo interesi

radica

pre 6 godina

@ gavrilovic
Pročitala sam nekoliko knjiga sa ispovestima ljudi koji su preživeli opsadu Lenjingrada. Ne samo što su jeli prašinu, ljudi su jeli pse, mačke, pacove, kaiševe i obucu od kože, zemlju, koru sa drveca,tapete sa zidova, jer je na njima bilo tragova lepka /skrob/...

Odbegli bot

pre 6 godina

Nemačka vojska!
Nemojte te tragove revizije!
(Strelok, 19. januar 2018 14:47)

Baš tako nemačka vojska je opsedala Lenjingrad, a nacističke jedinice (wafen ss) kao elitne korišćene su na drugim frontovima i bilo ih je relativno malo oko Lenjingrada!

maki

pre 6 godina

jedina kazna nemcima je bila komunizam, i to je to, hitler se ubio i nikom nista, a koliko samo ubijenih ljudi, koliko porusenih gradova i drzava, koncetracioni logori, jednom recju pakao, a sad se prikazuje kako su nemacki vojnici patili za vreme opsade staljingrada, kako su japanci patili posle nuklearnog udara

Svetski Mega Car

pre 6 godina

Opsada Staljingrada (danasnjeg Volgograda) je bila jos gora. Tu je izginulo preko 3 miliona ljudi, zvanicni podaci. I bitka za Staljingrad je bila prekretnica u drugom svetskom ratu.

jovica

pre 6 godina

jedan citalac je lepo primetio. Nigde u tekstu nema Nemaca, samo nacista, i normalno samo je Hitler kriv. Pa 10 miliona Nemaca je otislo u taj rat,mnogi prinudno, ali mnogi dobrovoljno, a pricamo o milionima. I najstrasnije zlocine su pocinili upravo ti obicni Nemci, na svoju ruku, ne pricam samo na frontu nego prema civilima. I odgovornost je individualna.

Ivan M

pre 6 godina

Svima preporucujem da odslusaju 7. simfoniju Dimitrija Sostakovica, koja je posvecena Lenjingradu i pisana je uoci, tokom i nakon sto je pobegao iz grada zbog opsade. Muzika koja savrseno opisuje rat i njegov uzas.

kraja

pre 6 godina

"a ustaše nisu pobili NITI pola miliona ljudi"

...e moj bruder jakob...
...cesto citam tvoje komentare, pa cu anticipirati da je ovo lapsus calami...

Majko

pre 6 godina

Murta,
a Poljska je pre toga sa Nemačkom napala Čehoslovačku, znao si za to? Svi su se igrali tada da bi se što više zaštitili, i dobili na vremenu.

marija

pre 6 godina

Vladimir Putin je imao starijeg brata Viktora koji je umro 1942. godine tokom nacističke opsade Sankt Peterburga, odnosno Lenjingrada, kako se tada grad zvao.
"Moji roditelji su mi rekli da su vlasti odvele decu iz mnogih porodica, takođe su uzele i dete mojoj majci, kako bi ga spasili od gladi i hladnoće”, izjavio je Putin na sastanku veterana Drugog svetskog rata koji su preživeli opsadu grada.

Njegov brat, koji je tada imao dve godine, oboleo je od difterije i preminuo.
“Rekli su nam da je umro, ali nam nisu rekli gde je sahranjen.

Njegovu majku su izgladnelu na samrti iznosili iz kuće kad se vratio Putinov otac sa fronta. Uspeo je da je oporavi.

zoki

pre 6 godina

@ (oprem dobro) Je li? A sto ne pomenete i kanibalizam? Necete vase ruje da ne velicate a? More marš. SVi ste vi isti. Lazovi i licemeri.


Ovo je definitivno, ali definitivno nagluplji komentar koji sam u zivotu procitao. A procitao sam ih na hiljade. Covece, tamo su umirali uglavnom stari, zene I deca. Da li shvatas sta pricas? Muskarci su bili na frontu. Herojstvo stanovnika Lenjingrada (tako se tada zvao) je nesto nestvarno, sta su ti ljudi radili I kako su jedni druge pomagali, kakve su zrtve podnosili. Samo da spomenem jednu. Majka I otac, dvoje dece I baka. Svi imaju sledovanje hrane od po par stotina grama necega sto je imitacija hleba. Otac I majka shvataju da im deca umiru I kopne. Kazu baki da ce otici na tavan I umreti ali da se to ne prijavljuje vlastima, vec da vlast nastavi da im daje sledovanje samo da bi njihova porcija isla deci. Tako je I bilo, deca su prezivela. I jos mnogo, potresnih prica. I ti sada nesto pricas. Sram te bilo!!

i tako to

pre 6 godina

(prizrenac, 19. januar 2018 12:42)

mogu ti samo reci , da posle posete groblja u Leningradu,
stekao sam neki utisak da su se tamo borili titani a ne ljudi.
ne ponovilo se. to se ne moze obijasniti ljudskim jezikom.

Drang nach osten

pre 6 godina

@Murta

Свака Вам част на темељном познавању историје. Види се да сте бесане ноћи проводили над дебелим књигама а дане по архивама. Једино сте, можда, мало острашћени.

Milutin3000

pre 6 godina

@Je li? A sto ne pomenete i kanibalizam? Necete vase ruje da ne velicate a? More marš. SVi ste vi isti. Lazovi i licemeri.
(oprem dobro, 19. januar 2018 11:42)

--------------------------
Pa, evo, ja sam rusofil, u ovom slučaju, pa da spomenem i kanibalizam.

Naime, slučajevi kanibalizma su zaista postojali u opkoljenom gradu, kada su istrošene zalihe hrane. Naravno, prethodno su ljudi prethodno pali u očaj, upotrebivši za ishranu sve što se moglo- sobne biljke, nameštaj, čak i - tapete! Jeli su delove tela preminulih. Posebno je potresan primer žene koja je telo svoje umrel devojčice čuvala u duplom prozorskom oknu, i svakog dana odsecala po parče mesa da bi davala drugoj devojčici da jede (mala je preživela rat). Jedan vodoinstalater je ubio svoju ženu kako bi prehranio troje dece.

Sovjetska vlast je slučajeve kanibalizma (kojima je prethodilo ubistvo) kažnjavala smrću. Ipak, broj slučajeva je bio veoma mali imajući u vidu razmere gladi i smrti koja je vladala.

Zadovoljan objašnjenjem?

nnnn

pre 6 godina

https://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1348817#k25877986

Klasicno opravdavanje i od monstruoznih zlocinaca pravljenje onih koji su imali pravo da to urade.
U prevodu "ne opravdavam ih, ali ih ipak opravdavam".

woody

pre 6 godina

Istočni front je bio daleko najveće i najkrvavije bojište Drugog svetskog rata, i zaista ima malo sukoba u istoriji čovečanstva koji se sa njim mogu uporediti. Vođeno je više kopnenih borbi nego na svim ostalim frontovima Drugog svetskog rata zajedno. Crvena armija i ostale snage SSSR-a su uspele da nanesu oko 75% gubitaka - oko 2,5 miliona ljudi - koje su pretrpele nemačke kopnene snage (Heer i Waffen-SS) tokom Drugog svetskog rata. Nemački saveznici (uključujući Japan) su izgubili najmanje 800.000 vojnika u borbama sa Sovjetskim Savezom, uz dodatnih 1,4 miliona koji su pali u zarobljeništvo. Sa druge strane, SSSR je izgubio najmanje 8,7 miliona vojnika. Većina Nemaca koji su zarobljeni su internirani na prinudni rad nakon rata. Poslednji ratni zarobljenici su oslobođeni tek 1956, nakon dugih pregovora, mada se pola miliona ratnih zarobljenika nije vratilo kući usled smrti.
Izvor: Wikipedia

Slaviša

pre 6 godina

Sankt Peterburg je najlepši grad na svetu. Bukvalno grad-muzej. Najudaljenija periferija grada je monarhistička arhitektura. Svako ko ima priliku i finansije da poseti ovaj lepi grad, neka to učini, neće zažaliti!

dzontravolta

pre 6 godina

Ko god je nesto vise zainteresovan za Drugi Svetski rat nek pogleda dokumentarac "World at War". Ima i epizoda o opsadi Staljingrada koja sjajno priblizi situaciju.

Mark K.

pre 6 godina

Postovanje za Lenjingradsku bitku..ali Stanjingradska bitka je priznata kao najveca i najbrutalnija bitka koja se ikada vodila . Trajala je 200 dana a odnela oko 1.900.000 ljudi sa sve civilnim stanovnistvom. Sa cinjenicom da su se ulicne borbe stalno vodile jos vise sve dodatno otezava jer se stanovnisto apsolutno nije moglo kretati,sto kod Lenjingrada nije bio slucaj.
Ko je u mogucnosti da poseti danasnji Volgograd toplo preporucujem, saznace mnogo toga u vezi bitke ,stvari za koje ne mozete poverovati da covek moze da prezivi i uradi kada je u takvom paklu...

Bili Majer

pre 6 godina

Alle 7 Sekunden stirbt ein deutscher Soldat.
Stalingrad, Massengrab!

Svakih sedam sekundi Nemacki vojnik umre u Rusiji
Staljingead , masovna grobnica .