Petak, 29.12.2017.

20:30

Da li znate šta bebe nasleđuju od mame, a šta od tate?

Izvor: B92, Radiosarajevo.ba

Da li znate šta bebe nasleðuju od mame, a šta od tate? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 6 godina

moj tata zelenook, crn i kovrdzav, mama bele puti s tamnim kosom. brat i ja kovrdzavi, ja imam zelenkasto- braon oci i svetliji ten i kosu
moj muz umereno tamnijeg tena, nije kovrdzav, zelene oci
nasa cerka kao beba ridjokosa, izrazito plave oci. sada, sa 11 god, tamno plava ravna kosa. nozni palac, stopala, sake, nos i usi na tatu. zapravo, izgleda kao negativ svog tate
nas dve se nismo srele... vise lici na moju koleginicu :)

Trovach

pre 6 godina

Kod ljudi je jako tesko predvideti ko ce sta naslediti od roditelja, jer niko od nas nije homozigotan za neku osobinu, posto nas niko nikad nije planski uzgajao za odredjenu namenu. Evo jednog primera u vezi polnog nasledjivanja. Imate rasu kokosaka koja ima sve dobre osobine, ali kasno pronese jaja. Posto petlovi prenose ranozrelost na potomke, dovoljno je u jato ubaciti petla neke ranozrele rase slicnih osobina i u daljem uzgoju nastaviti sa njegovim potomcima, ali sa uzgojem u zeljenoj rasi. Nas niko nikada nije tako "uzgajao".

tanja

pre 6 godina

Potpuno proizvoljno, a kobajagi naučno! Tata je bio svetle puti i tamnosmeđ, a mama je izrazita crnka kovrdžave kose. Ja sam majčin klon, ali sa očevim nosem i lepim stopalom, a sestra je porcelanski bela, zelenih o?iju i ogromnog nožnog palca. I ...šta će genetičari da kažu?

mm

pre 6 godina

Genetska lutrija je čudo, i geni prošlih generacija su u igri zato neka deca ne liče na roditelje.
Uglavnom je 50: 50 od gena u detetu oba roditelja ali čini mi se da je bolje da deca povuku na majku jer ipak su žene lepši pol, zamisli veliki i nos uši povuče žensko dete jako će joj tužan život biti.

zex

pre 6 godina

Ja imam tamniji ten,zelene oci,crnu kosu a supruga je ridjokosa.Cerka mi ima tamnu kosu a na suncu se presijava na crveno,Sin je izmesan ali sa tamnijom kosom ali ne kao moja i druga cerka takidje tmn kosa i belo lice.

simon

pre 6 godina

tamna kosa i taman ten. Tamnije oci. Sad mi je jasno da su Srbi u najvećem delu gene nasledili od Turaka. Nista slovenstvo, nista SVETLA braca Rusi.

.

pre 6 godina

Devojka mi je Venecuelanka, umereno tamnije puti, ja plavokos, i uvek sam se pitao kako bi nam izgledala deca. Taman sam pomislio da cemo umesto pravljenja dece moci da imamo samo foto-robote, ali avaj, click-bait clanak. Nista, sto se mora, nije tesko...

Adam Najstariji

pre 6 godina

Vecinu gena imate u duplikatu, jedan ste dobili od majke, jedan od oca. Ako neko ima dva recesivna gena za neku osobinu, on ce imati recesivnu osobenost; ako ima dva dominantna gena, imace dominantnu osobenost; ako ima dominantan i recesivan gen, imace dominantnu osobenost.
Ako na primer, jedan roditelj ima dominantan i recesivan gen, a drugi dva recesivna gena, moze se dogoditi da dete dobije po jedan recesivni gen od svakog roditelja i da ima recesivnu osobenost, iako jedan roditelj ima dominantnu. Vecina osobina je posledica kombinacije vise gena, zato je tesko utvrditi od kog roditelja poticu.
Primer osobine koja se nasleduje od jednog roditelja je hemofilija, bolest izazvana recesivnim genom na X hromozomu od koje oboljevaju uglavnom muskarci koji svoj X hromozom nasleduju od majke.

YOLO

pre 6 godina

To je uvek lutrija. Nikada se ne zna kakvo će dete da ispadne. Neko ne liči ni na mamu ni na tatu, nego npr. na babinog brata, na maminu tetku i tako... Važno da je zdravo, a kakvo će šta da bude je manje bitno.

Tokyo

pre 6 godina

Geni i osobine u genetici mogu biti dominantni i recesivni.
Recesivni geni su oni koji postoje, ali se nisu ispoljili, pa termin "slabi" nije baš odgovarajući.
Od majke deca uvek nasleđuju mitohonrijalnu DNK, što nije u tekstu spomenuto, a bitno je jer tu na delu vidimo odstupanje od Mendelovih pravila.
Dalje, muška deca od očeva nasleđuju sklonost ka maljavosti ušiju, tzv. holandrično nasleđivanje.
U dominantne osobine još spada i normalna povezanost donjeg dela uha (ušne resice) sa vilicom.

Mala M

pre 6 godina

Ja sam levoruka,niko u porodici ne zna nikog da je pisao levom rukom. Moja deca imaju plave oci,kao i ja. Suprug ima smedje,rh faktor minus kao i ja,suprug je plus. Jedino mala ima tatino klempavo uvo,samo jedno,i jednu smejalicu dok suprug ima divne smejalice i to isto klempavo uvo...ne moze se reci na koga lice,potpuno su pomesale od svakog po nesto...a njih dve imaju istu boju kose ( neka plava) i ociju...starija sutira loptu levom nogom, a pise desnom rukom...priroda je cudo

veliki strumf

pre 6 godina

Skoro nista od ovog nije tacno i za to mogu da navedem mnogo primera. Evo da podjem od sebe: licim na oca, na majku ama bas nista nemam sto se izgleda tice, a i moja cerka je u liku preslikana ja. Telo ima na suprugu, a lik na mene, ali i ja kao sin imam lik na oca, bas kao sto imam i njegovu kosu (po majci su celavi, po ocu sedi, a i ja sam prosed sa 37). Zatim, recimo moja koleginica: crnka, taman ten, lepa, a suprug joj svetle puti i ociju - prvo dete u svemu isti otac, i put i oci, a trebalo bi da ona ima dominantne gene. Kod drugog deteta se malo izmesalo. Jedino sto je genetski u vise od 99% slucajeva tacno je da deca izmedju belaca i crnaca uvek imaju taman ten, cesto i kovrdzavu kosu, sto je karakteristika tamnoputih ljudi. Slicno je i sa decom pripadnika bele i zute rase - deca cesto imaju karakteristicne iskosene oci, nekad vise, nekad manje. Sve ostale kombinacije su moguce.

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

@Bruder Jakob

U genetici nema aposlutnog, može, a i ne mora. Tamniji gen je, zaista, dominantniji u odnosu na svetliji, ali ne znači da će u apsolutno svakom slučaju to važiti, jedino izostavljam slučaj kada oba roditelja imaju svetle oči, jer dete tada mora isto naslediti iste. Kod mene recimo uopšte i ne važi ovo načelo za kosu, jer mi otac ima baš crnu kosu, majka klasičnu smeđu, a ja neki prelaz između plave i smeđe, za oči druge šanse nije ni bilo da budu druge boje osim plave, s obzirom da su oboje plavooki. Genetika je još nedokučiv aspekt za naš trenutni stepen razvoja...

zg232

pre 6 godina

To sam čuo da tamniji "pobjeđuju" ali to kod nas nije istina. Moja mama je crnokosa i ima smeđe oči, tata blond i svo troje smo blond, od moje sestre muž ima crnu kosu i crne oči, i još k tome je Kinez no svejedno oboje djece su im blond i nemaju puno kinsekog, oči jedino su im malo iskošene!
(Bruder Jakob, 29. decembar 2017 20:53)

Nitko ne zna kako će se kockice složiti, odnosno koje gene će dijete naslijediti, jer se još ne zna sustav nasljeđivanja. Ponekad se neki fenotipi (vanjski izgled) javi u prvoj generaciji, a ponekad u 10. ili 100. Na youtubu je zanimljiv video o nasljeđivanju azijskih gena u Europi i Africi.

Pedja

pre 6 godina

Imam crnu kovrdzavu kosu, taman ten, veci nos. Dete mi nema nista od toga isti je majka.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rog, 29. decembar 2017 20:48)

A kako izgleda komsija ili neko iz okruzenja ?

eto besposlen komentarišem

pre 6 godina

"...Od majke ćete dobiti nožni palac, pa i "broj noge", odnosno veličinu stopala, ako ste žensko..."

Ha, moja kćerka, 16 god., nosi broj cipela 42, majka 38 a ja 47. Plašim se da joj valjda stopala više neće rasti ali ako joj i nastave rasti nije kraj sveta. Ali ipak žensko da ima stopala ko peraja nekako ne ide.

Trovach

pre 6 godina

Ja licim na mamu, koja lici na mog dedu, ali tu svaka zakonitost prestaje, jer on neverovatno lici na svog oca. Imam pradedinu sliku (uramljenu i oko 40x50 cm) i neverovatno licim na njega. Da obrijem bradu i samo ostavim brkove...

Wild type

pre 6 godina

Boja kose, ociju , nos, usne itd. nisu dominantni geni vec phenotype koji je odreden heterozygosity varijacijama genoma oba roditelja.

pinokio

pre 6 godina

Pa nznm
Moje prvo dete ima prelep nos i ravnu kosu a ja (tata) papriku i lokne, a drugo još je bebac...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vera, 29. decembar 2017 21:00)

Što se tiče nosa, daj mu fore do tridesete..

Kyle and Peel

pre 6 godina

@bruder jakob

da, ali tvoja oba roditelja imaju plavi gen, zato ste i vi plavi. ne moze dete da bude plavo nikada ako jedan roditelj nema taj gen. pitaj crnokosog roditelja da li je bio "svaba" kad je imao tri godine i videces.

ja sam bio hans sve do sedmog razreda, pa polako, za par godina potamneo, kao dinarid skoro.

sofronka

pre 6 godina

U mom slucaju, nema istine uopste. Svetla put, svetle oci, oboje od mene nasledili, cerka klonirana ja, sin izmesan, a obe porodice tamne.....

agent coulson

pre 6 godina

Kovrdzava kosa je jedan od recesivnih gena, ako je samo jedan od roditelja kovrdzav najveca je verovatnoca da nece biti kovrdzavo dete. Ako su oba roditelja kovrdzava, gotovo sigurno ce biti kovrdzavo. Ostatak teksta nisam na citao...

Neđo Valderama

pre 6 godina

Moja noga je izrasla na 47 broj a majka nosi 38... Visok sam 198 cm, majka i otac nisu visoki ali uglavnom u mojoj rodbini jesu i bio mi je deda visok... To sto oni pišu mahom svi znamo..Ta genetika je nevjerovatan mix Božje genijalnosti. Ćerka mi je nasledila plave oči od babe iako ih samo po njenoj liniji imaju.

Bruder Jakob

pre 6 godina

To sam čuo da tamniji "pobjeđuju" ali to kod nas nije istina. Moja mama je crnokosa i ima smeđe oči, tata blond i svo troje smo blond, od moje sestre muž ima crnu kosu i crne oči, i još k tome je Kinez no svejedno oboje djece su im blond i nemaju puno kinsekog, oči jedino su im malo iskošene!

Bruder Jakob

pre 6 godina

To sam čuo da tamniji "pobjeđuju" ali to kod nas nije istina. Moja mama je crnokosa i ima smeđe oči, tata blond i svo troje smo blond, od moje sestre muž ima crnu kosu i crne oči, i još k tome je Kinez no svejedno oboje djece su im blond i nemaju puno kinsekog, oči jedino su im malo iskošene!

YOLO

pre 6 godina

To je uvek lutrija. Nikada se ne zna kakvo će dete da ispadne. Neko ne liči ni na mamu ni na tatu, nego npr. na babinog brata, na maminu tetku i tako... Važno da je zdravo, a kakvo će šta da bude je manje bitno.

simon

pre 6 godina

tamna kosa i taman ten. Tamnije oci. Sad mi je jasno da su Srbi u najvećem delu gene nasledili od Turaka. Nista slovenstvo, nista SVETLA braca Rusi.

Mala M

pre 6 godina

Ja sam levoruka,niko u porodici ne zna nikog da je pisao levom rukom. Moja deca imaju plave oci,kao i ja. Suprug ima smedje,rh faktor minus kao i ja,suprug je plus. Jedino mala ima tatino klempavo uvo,samo jedno,i jednu smejalicu dok suprug ima divne smejalice i to isto klempavo uvo...ne moze se reci na koga lice,potpuno su pomesale od svakog po nesto...a njih dve imaju istu boju kose ( neka plava) i ociju...starija sutira loptu levom nogom, a pise desnom rukom...priroda je cudo

eto besposlen komentarišem

pre 6 godina

"...Od majke ćete dobiti nožni palac, pa i "broj noge", odnosno veličinu stopala, ako ste žensko..."

Ha, moja kćerka, 16 god., nosi broj cipela 42, majka 38 a ja 47. Plašim se da joj valjda stopala više neće rasti ali ako joj i nastave rasti nije kraj sveta. Ali ipak žensko da ima stopala ko peraja nekako ne ide.

Adam Najstariji

pre 6 godina

Vecinu gena imate u duplikatu, jedan ste dobili od majke, jedan od oca. Ako neko ima dva recesivna gena za neku osobinu, on ce imati recesivnu osobenost; ako ima dva dominantna gena, imace dominantnu osobenost; ako ima dominantan i recesivan gen, imace dominantnu osobenost.
Ako na primer, jedan roditelj ima dominantan i recesivan gen, a drugi dva recesivna gena, moze se dogoditi da dete dobije po jedan recesivni gen od svakog roditelja i da ima recesivnu osobenost, iako jedan roditelj ima dominantnu. Vecina osobina je posledica kombinacije vise gena, zato je tesko utvrditi od kog roditelja poticu.
Primer osobine koja se nasleduje od jednog roditelja je hemofilija, bolest izazvana recesivnim genom na X hromozomu od koje oboljevaju uglavnom muskarci koji svoj X hromozom nasleduju od majke.

tanja

pre 6 godina

Potpuno proizvoljno, a kobajagi naučno! Tata je bio svetle puti i tamnosmeđ, a mama je izrazita crnka kovrdžave kose. Ja sam majčin klon, ali sa očevim nosem i lepim stopalom, a sestra je porcelanski bela, zelenih o?iju i ogromnog nožnog palca. I ...šta će genetičari da kažu?

Pedja

pre 6 godina

Imam crnu kovrdzavu kosu, taman ten, veci nos. Dete mi nema nista od toga isti je majka.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rog, 29. decembar 2017 20:48)

A kako izgleda komsija ili neko iz okruzenja ?

pinokio

pre 6 godina

Pa nznm
Moje prvo dete ima prelep nos i ravnu kosu a ja (tata) papriku i lokne, a drugo još je bebac...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vera, 29. decembar 2017 21:00)

Što se tiče nosa, daj mu fore do tridesete..

Neđo Valderama

pre 6 godina

Moja noga je izrasla na 47 broj a majka nosi 38... Visok sam 198 cm, majka i otac nisu visoki ali uglavnom u mojoj rodbini jesu i bio mi je deda visok... To sto oni pišu mahom svi znamo..Ta genetika je nevjerovatan mix Božje genijalnosti. Ćerka mi je nasledila plave oči od babe iako ih samo po njenoj liniji imaju.

zg232

pre 6 godina

To sam čuo da tamniji "pobjeđuju" ali to kod nas nije istina. Moja mama je crnokosa i ima smeđe oči, tata blond i svo troje smo blond, od moje sestre muž ima crnu kosu i crne oči, i još k tome je Kinez no svejedno oboje djece su im blond i nemaju puno kinsekog, oči jedino su im malo iskošene!
(Bruder Jakob, 29. decembar 2017 20:53)

Nitko ne zna kako će se kockice složiti, odnosno koje gene će dijete naslijediti, jer se još ne zna sustav nasljeđivanja. Ponekad se neki fenotipi (vanjski izgled) javi u prvoj generaciji, a ponekad u 10. ili 100. Na youtubu je zanimljiv video o nasljeđivanju azijskih gena u Europi i Africi.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@bruder jakob

da, ali tvoja oba roditelja imaju plavi gen, zato ste i vi plavi. ne moze dete da bude plavo nikada ako jedan roditelj nema taj gen. pitaj crnokosog roditelja da li je bio "svaba" kad je imao tri godine i videces.

ja sam bio hans sve do sedmog razreda, pa polako, za par godina potamneo, kao dinarid skoro.

veliki strumf

pre 6 godina

Skoro nista od ovog nije tacno i za to mogu da navedem mnogo primera. Evo da podjem od sebe: licim na oca, na majku ama bas nista nemam sto se izgleda tice, a i moja cerka je u liku preslikana ja. Telo ima na suprugu, a lik na mene, ali i ja kao sin imam lik na oca, bas kao sto imam i njegovu kosu (po majci su celavi, po ocu sedi, a i ja sam prosed sa 37). Zatim, recimo moja koleginica: crnka, taman ten, lepa, a suprug joj svetle puti i ociju - prvo dete u svemu isti otac, i put i oci, a trebalo bi da ona ima dominantne gene. Kod drugog deteta se malo izmesalo. Jedino sto je genetski u vise od 99% slucajeva tacno je da deca izmedju belaca i crnaca uvek imaju taman ten, cesto i kovrdzavu kosu, sto je karakteristika tamnoputih ljudi. Slicno je i sa decom pripadnika bele i zute rase - deca cesto imaju karakteristicne iskosene oci, nekad vise, nekad manje. Sve ostale kombinacije su moguce.

Trovach

pre 6 godina

Ja licim na mamu, koja lici na mog dedu, ali tu svaka zakonitost prestaje, jer on neverovatno lici na svog oca. Imam pradedinu sliku (uramljenu i oko 40x50 cm) i neverovatno licim na njega. Da obrijem bradu i samo ostavim brkove...

agent coulson

pre 6 godina

Kovrdzava kosa je jedan od recesivnih gena, ako je samo jedan od roditelja kovrdzav najveca je verovatnoca da nece biti kovrdzavo dete. Ako su oba roditelja kovrdzava, gotovo sigurno ce biti kovrdzavo. Ostatak teksta nisam na citao...

Tokyo

pre 6 godina

Geni i osobine u genetici mogu biti dominantni i recesivni.
Recesivni geni su oni koji postoje, ali se nisu ispoljili, pa termin "slabi" nije baš odgovarajući.
Od majke deca uvek nasleđuju mitohonrijalnu DNK, što nije u tekstu spomenuto, a bitno je jer tu na delu vidimo odstupanje od Mendelovih pravila.
Dalje, muška deca od očeva nasleđuju sklonost ka maljavosti ušiju, tzv. holandrično nasleđivanje.
U dominantne osobine još spada i normalna povezanost donjeg dela uha (ušne resice) sa vilicom.

mm

pre 6 godina

Genetska lutrija je čudo, i geni prošlih generacija su u igri zato neka deca ne liče na roditelje.
Uglavnom je 50: 50 od gena u detetu oba roditelja ali čini mi se da je bolje da deca povuku na majku jer ipak su žene lepši pol, zamisli veliki i nos uši povuče žensko dete jako će joj tužan život biti.

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

@Bruder Jakob

U genetici nema aposlutnog, može, a i ne mora. Tamniji gen je, zaista, dominantniji u odnosu na svetliji, ali ne znači da će u apsolutno svakom slučaju to važiti, jedino izostavljam slučaj kada oba roditelja imaju svetle oči, jer dete tada mora isto naslediti iste. Kod mene recimo uopšte i ne važi ovo načelo za kosu, jer mi otac ima baš crnu kosu, majka klasičnu smeđu, a ja neki prelaz između plave i smeđe, za oči druge šanse nije ni bilo da budu druge boje osim plave, s obzirom da su oboje plavooki. Genetika je još nedokučiv aspekt za naš trenutni stepen razvoja...

.

pre 6 godina

Devojka mi je Venecuelanka, umereno tamnije puti, ja plavokos, i uvek sam se pitao kako bi nam izgledala deca. Taman sam pomislio da cemo umesto pravljenja dece moci da imamo samo foto-robote, ali avaj, click-bait clanak. Nista, sto se mora, nije tesko...

zex

pre 6 godina

Ja imam tamniji ten,zelene oci,crnu kosu a supruga je ridjokosa.Cerka mi ima tamnu kosu a na suncu se presijava na crveno,Sin je izmesan ali sa tamnijom kosom ali ne kao moja i druga cerka takidje tmn kosa i belo lice.

Wild type

pre 6 godina

Boja kose, ociju , nos, usne itd. nisu dominantni geni vec phenotype koji je odreden heterozygosity varijacijama genoma oba roditelja.

Trovach

pre 6 godina

Kod ljudi je jako tesko predvideti ko ce sta naslediti od roditelja, jer niko od nas nije homozigotan za neku osobinu, posto nas niko nikad nije planski uzgajao za odredjenu namenu. Evo jednog primera u vezi polnog nasledjivanja. Imate rasu kokosaka koja ima sve dobre osobine, ali kasno pronese jaja. Posto petlovi prenose ranozrelost na potomke, dovoljno je u jato ubaciti petla neke ranozrele rase slicnih osobina i u daljem uzgoju nastaviti sa njegovim potomcima, ali sa uzgojem u zeljenoj rasi. Nas niko nikada nije tako "uzgajao".

sofronka

pre 6 godina

U mom slucaju, nema istine uopste. Svetla put, svetle oci, oboje od mene nasledili, cerka klonirana ja, sin izmesan, a obe porodice tamne.....

Ivana

pre 6 godina

moj tata zelenook, crn i kovrdzav, mama bele puti s tamnim kosom. brat i ja kovrdzavi, ja imam zelenkasto- braon oci i svetliji ten i kosu
moj muz umereno tamnijeg tena, nije kovrdzav, zelene oci
nasa cerka kao beba ridjokosa, izrazito plave oci. sada, sa 11 god, tamno plava ravna kosa. nozni palac, stopala, sake, nos i usi na tatu. zapravo, izgleda kao negativ svog tate
nas dve se nismo srele... vise lici na moju koleginicu :)

Bruder Jakob

pre 6 godina

To sam čuo da tamniji "pobjeđuju" ali to kod nas nije istina. Moja mama je crnokosa i ima smeđe oči, tata blond i svo troje smo blond, od moje sestre muž ima crnu kosu i crne oči, i još k tome je Kinez no svejedno oboje djece su im blond i nemaju puno kinsekog, oči jedino su im malo iskošene!

simon

pre 6 godina

tamna kosa i taman ten. Tamnije oci. Sad mi je jasno da su Srbi u najvećem delu gene nasledili od Turaka. Nista slovenstvo, nista SVETLA braca Rusi.

mm

pre 6 godina

Genetska lutrija je čudo, i geni prošlih generacija su u igri zato neka deca ne liče na roditelje.
Uglavnom je 50: 50 od gena u detetu oba roditelja ali čini mi se da je bolje da deca povuku na majku jer ipak su žene lepši pol, zamisli veliki i nos uši povuče žensko dete jako će joj tužan život biti.

Pedja

pre 6 godina

Imam crnu kovrdzavu kosu, taman ten, veci nos. Dete mi nema nista od toga isti je majka.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (rog, 29. decembar 2017 20:48)

A kako izgleda komsija ili neko iz okruzenja ?

.

pre 6 godina

Devojka mi je Venecuelanka, umereno tamnije puti, ja plavokos, i uvek sam se pitao kako bi nam izgledala deca. Taman sam pomislio da cemo umesto pravljenja dece moci da imamo samo foto-robote, ali avaj, click-bait clanak. Nista, sto se mora, nije tesko...

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

@Bruder Jakob

U genetici nema aposlutnog, može, a i ne mora. Tamniji gen je, zaista, dominantniji u odnosu na svetliji, ali ne znači da će u apsolutno svakom slučaju to važiti, jedino izostavljam slučaj kada oba roditelja imaju svetle oči, jer dete tada mora isto naslediti iste. Kod mene recimo uopšte i ne važi ovo načelo za kosu, jer mi otac ima baš crnu kosu, majka klasičnu smeđu, a ja neki prelaz između plave i smeđe, za oči druge šanse nije ni bilo da budu druge boje osim plave, s obzirom da su oboje plavooki. Genetika je još nedokučiv aspekt za naš trenutni stepen razvoja...

veliki strumf

pre 6 godina

Skoro nista od ovog nije tacno i za to mogu da navedem mnogo primera. Evo da podjem od sebe: licim na oca, na majku ama bas nista nemam sto se izgleda tice, a i moja cerka je u liku preslikana ja. Telo ima na suprugu, a lik na mene, ali i ja kao sin imam lik na oca, bas kao sto imam i njegovu kosu (po majci su celavi, po ocu sedi, a i ja sam prosed sa 37). Zatim, recimo moja koleginica: crnka, taman ten, lepa, a suprug joj svetle puti i ociju - prvo dete u svemu isti otac, i put i oci, a trebalo bi da ona ima dominantne gene. Kod drugog deteta se malo izmesalo. Jedino sto je genetski u vise od 99% slucajeva tacno je da deca izmedju belaca i crnaca uvek imaju taman ten, cesto i kovrdzavu kosu, sto je karakteristika tamnoputih ljudi. Slicno je i sa decom pripadnika bele i zute rase - deca cesto imaju karakteristicne iskosene oci, nekad vise, nekad manje. Sve ostale kombinacije su moguce.

tanja

pre 6 godina

Potpuno proizvoljno, a kobajagi naučno! Tata je bio svetle puti i tamnosmeđ, a mama je izrazita crnka kovrdžave kose. Ja sam majčin klon, ali sa očevim nosem i lepim stopalom, a sestra je porcelanski bela, zelenih o?iju i ogromnog nožnog palca. I ...šta će genetičari da kažu?

zex

pre 6 godina

Ja imam tamniji ten,zelene oci,crnu kosu a supruga je ridjokosa.Cerka mi ima tamnu kosu a na suncu se presijava na crveno,Sin je izmesan ali sa tamnijom kosom ali ne kao moja i druga cerka takidje tmn kosa i belo lice.

eto besposlen komentarišem

pre 6 godina

"...Od majke ćete dobiti nožni palac, pa i "broj noge", odnosno veličinu stopala, ako ste žensko..."

Ha, moja kćerka, 16 god., nosi broj cipela 42, majka 38 a ja 47. Plašim se da joj valjda stopala više neće rasti ali ako joj i nastave rasti nije kraj sveta. Ali ipak žensko da ima stopala ko peraja nekako ne ide.

agent coulson

pre 6 godina

Kovrdzava kosa je jedan od recesivnih gena, ako je samo jedan od roditelja kovrdzav najveca je verovatnoca da nece biti kovrdzavo dete. Ako su oba roditelja kovrdzava, gotovo sigurno ce biti kovrdzavo. Ostatak teksta nisam na citao...

Trovach

pre 6 godina

Kod ljudi je jako tesko predvideti ko ce sta naslediti od roditelja, jer niko od nas nije homozigotan za neku osobinu, posto nas niko nikad nije planski uzgajao za odredjenu namenu. Evo jednog primera u vezi polnog nasledjivanja. Imate rasu kokosaka koja ima sve dobre osobine, ali kasno pronese jaja. Posto petlovi prenose ranozrelost na potomke, dovoljno je u jato ubaciti petla neke ranozrele rase slicnih osobina i u daljem uzgoju nastaviti sa njegovim potomcima, ali sa uzgojem u zeljenoj rasi. Nas niko nikada nije tako "uzgajao".

Neđo Valderama

pre 6 godina

Moja noga je izrasla na 47 broj a majka nosi 38... Visok sam 198 cm, majka i otac nisu visoki ali uglavnom u mojoj rodbini jesu i bio mi je deda visok... To sto oni pišu mahom svi znamo..Ta genetika je nevjerovatan mix Božje genijalnosti. Ćerka mi je nasledila plave oči od babe iako ih samo po njenoj liniji imaju.

sofronka

pre 6 godina

U mom slucaju, nema istine uopste. Svetla put, svetle oci, oboje od mene nasledili, cerka klonirana ja, sin izmesan, a obe porodice tamne.....

Kyle and Peel

pre 6 godina

@bruder jakob

da, ali tvoja oba roditelja imaju plavi gen, zato ste i vi plavi. ne moze dete da bude plavo nikada ako jedan roditelj nema taj gen. pitaj crnokosog roditelja da li je bio "svaba" kad je imao tri godine i videces.

ja sam bio hans sve do sedmog razreda, pa polako, za par godina potamneo, kao dinarid skoro.

Wild type

pre 6 godina

Boja kose, ociju , nos, usne itd. nisu dominantni geni vec phenotype koji je odreden heterozygosity varijacijama genoma oba roditelja.

Mala M

pre 6 godina

Ja sam levoruka,niko u porodici ne zna nikog da je pisao levom rukom. Moja deca imaju plave oci,kao i ja. Suprug ima smedje,rh faktor minus kao i ja,suprug je plus. Jedino mala ima tatino klempavo uvo,samo jedno,i jednu smejalicu dok suprug ima divne smejalice i to isto klempavo uvo...ne moze se reci na koga lice,potpuno su pomesale od svakog po nesto...a njih dve imaju istu boju kose ( neka plava) i ociju...starija sutira loptu levom nogom, a pise desnom rukom...priroda je cudo

Ivana

pre 6 godina

moj tata zelenook, crn i kovrdzav, mama bele puti s tamnim kosom. brat i ja kovrdzavi, ja imam zelenkasto- braon oci i svetliji ten i kosu
moj muz umereno tamnijeg tena, nije kovrdzav, zelene oci
nasa cerka kao beba ridjokosa, izrazito plave oci. sada, sa 11 god, tamno plava ravna kosa. nozni palac, stopala, sake, nos i usi na tatu. zapravo, izgleda kao negativ svog tate
nas dve se nismo srele... vise lici na moju koleginicu :)

Trovach

pre 6 godina

Ja licim na mamu, koja lici na mog dedu, ali tu svaka zakonitost prestaje, jer on neverovatno lici na svog oca. Imam pradedinu sliku (uramljenu i oko 40x50 cm) i neverovatno licim na njega. Da obrijem bradu i samo ostavim brkove...

pinokio

pre 6 godina

Pa nznm
Moje prvo dete ima prelep nos i ravnu kosu a ja (tata) papriku i lokne, a drugo još je bebac...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vera, 29. decembar 2017 21:00)

Što se tiče nosa, daj mu fore do tridesete..

zg232

pre 6 godina

To sam čuo da tamniji "pobjeđuju" ali to kod nas nije istina. Moja mama je crnokosa i ima smeđe oči, tata blond i svo troje smo blond, od moje sestre muž ima crnu kosu i crne oči, i još k tome je Kinez no svejedno oboje djece su im blond i nemaju puno kinsekog, oči jedino su im malo iskošene!
(Bruder Jakob, 29. decembar 2017 20:53)

Nitko ne zna kako će se kockice složiti, odnosno koje gene će dijete naslijediti, jer se još ne zna sustav nasljeđivanja. Ponekad se neki fenotipi (vanjski izgled) javi u prvoj generaciji, a ponekad u 10. ili 100. Na youtubu je zanimljiv video o nasljeđivanju azijskih gena u Europi i Africi.

Tokyo

pre 6 godina

Geni i osobine u genetici mogu biti dominantni i recesivni.
Recesivni geni su oni koji postoje, ali se nisu ispoljili, pa termin "slabi" nije baš odgovarajući.
Od majke deca uvek nasleđuju mitohonrijalnu DNK, što nije u tekstu spomenuto, a bitno je jer tu na delu vidimo odstupanje od Mendelovih pravila.
Dalje, muška deca od očeva nasleđuju sklonost ka maljavosti ušiju, tzv. holandrično nasleđivanje.
U dominantne osobine još spada i normalna povezanost donjeg dela uha (ušne resice) sa vilicom.

YOLO

pre 6 godina

To je uvek lutrija. Nikada se ne zna kakvo će dete da ispadne. Neko ne liči ni na mamu ni na tatu, nego npr. na babinog brata, na maminu tetku i tako... Važno da je zdravo, a kakvo će šta da bude je manje bitno.

Adam Najstariji

pre 6 godina

Vecinu gena imate u duplikatu, jedan ste dobili od majke, jedan od oca. Ako neko ima dva recesivna gena za neku osobinu, on ce imati recesivnu osobenost; ako ima dva dominantna gena, imace dominantnu osobenost; ako ima dominantan i recesivan gen, imace dominantnu osobenost.
Ako na primer, jedan roditelj ima dominantan i recesivan gen, a drugi dva recesivna gena, moze se dogoditi da dete dobije po jedan recesivni gen od svakog roditelja i da ima recesivnu osobenost, iako jedan roditelj ima dominantnu. Vecina osobina je posledica kombinacije vise gena, zato je tesko utvrditi od kog roditelja poticu.
Primer osobine koja se nasleduje od jednog roditelja je hemofilija, bolest izazvana recesivnim genom na X hromozomu od koje oboljevaju uglavnom muskarci koji svoj X hromozom nasleduju od majke.