- Komentari -

"Glavni problem nauke u Srbiji je arogancija liberalne države"

Institut društvenih nauka (IDN) nedavno je obeležio 60 godina postojanja i rada. Prošavši kroz nekoliko faza, u proteklom periodu, IDN je danas na putu da postane moderna naučna institucija, integrisana u evropske i svetske tokove, motivisana za naučno-istraživački rad u postojećim institucionalnim okvirima, ali i za kvalitetan nastup na tržištu.

Miloš B. Jovanović
Pošaljite komentar
 1. Alan Ford, 28. decembar 2017 15:29
  Ajd pročitaj tekst pa dođi opet
   (I tako..., 28. decembar 2017 19:00)

  # Link komentara

 2. Bravo za Basica, VELIKA PODRSKA DRUSTVENIM NAUKAMA, podrska od bivseg studenta sociologije.
  (Protoss, 28. decembar 2017 18:20)

  # Link komentara

 3. "u čovekovom je interesu da izađe iz prirodnog stanja, u kome svako vodi rat protiv svih, i formira, kroz društveni ugovor, državu, koja će obezbediti društveni mir".
  (T. hobbs, 28. decembar 2017 16:47)

  # Link komentara

 4. @ana Ja mislim da vi ne znate sta je liberalizam i smesno je koristiti izraz ,,neoliberalni eksperiment'' u Srbiji,kad je 50% privrede pod drzavnom kontrolom a privatni kapital se gusi ogromnim porezima,velikom birokratijom i neefikasnim sudstvom.Porez na plate radnika je 38%,skoro ko u Danskoj,10% budzeta ide na socijalu,20% na pomaganje penzionom fondu,10% na subvencije propalim drzavnim preduzecima.Ceo nas budzet je socijalan i ovo nije ni L od liberalizma.Ja vam preporucujem Miltona,Hayeka i Sowela za citanje ili gledanje na netu i bice vam jasnije ono sto govorim.Na kraju liberalne drzave su SAD,UK,Svajcarska,Singapur, Australija i ja bih voleo kad bi mi krenuli njihovim stopama.Nadam da ce mi objaviti komentar konacno!
  (Logika, 28. decembar 2017 15:58)

  # Link komentara

 5. Čovjek bi od društvenih nauka do sada očekivao da konačno i definitivno riješe barem neki problem - ekonomija, političke nauke, pravo, istorija...
  (Alan Ford, 28. decembar 2017 15:29)

  # Link komentara

 6. Nema u Srbiji i L od liberalizma. Zemlju nam vode potomci gibanicara koji poskidali kozuhe, opanke i subare sa kokardama i obukli odela, ali zatucan nacin rezinovanja zadrzali. Zato smo tu gde jesmo, a ne liberalizma. Pa imali ste cetnickog vojvodu za predsednika. Pametnom dovoljno.
  (kakav bre liberalizan, 28. decembar 2017 14:53)

  # Link komentara

 7. Tako je, a nažalost, biće samo sve gore.
  (Luka, 28. decembar 2017 14:33)

  # Link komentara

 8. Gospodin ocigledno zivi u nekom svom svetu. Srbija je na nivou militantne pravoslavne dzamahirije.
  (besna glista, 28. decembar 2017 14:28)

  # Link komentara

 9. Marksa treba procitati kao deo opste kulture, dosta tacno je opisao uzroke danasnjih ekonomskih kriza. Ne, nije uspeo od mene da napravi komunistu, neke recenice su prilicno smesne, ali sam bolje razumela neke stvari koje mi nisu objasnili u vezi SFRY i problema koji su usledili nakon devedesetih.
  (kazna za citanje?, 28. decembar 2017 14:22)

  # Link komentara

 10. “Nauka mora da nadje nacin da kontaktira sa narodom, inace smo daleko od civilizovanog demokratskog drustva.
  (harpo, 28. decembar 2017 11:20)”

  Nauka pokusava da komunicira sa narodom. Nazalost, taj isti narod je vise zainteresovan za razne Miroljube, Irineje, vidovite babe...itd. Drugim recima, za alternativnu kulturu, alternativnih cinjenica, gde su misljenja izjednacena sa znanjem, a subjektivna osecanja sa objektivnim cinjenicama.
  Sa kim da komunicira? Sa anti-naucno raspolozenim narodom koji misli da su astrologija i astronomija jednako validne strane istog novcica.
  (mil, 28. decembar 2017 14:10)

  # Link komentara

 11. Zaista nemam postovanja za drustvene 'nauke' i ljude koji su ostali zarobljeni u 20 veku, cija je prekretnica knjiga iz '64. Tu nema ni nauke a ni drustva. Proslo je vise od 50 godina od tada, danas i najmanje dete zna sta je krsenje ljudskih prava jer ako nista drugo, drze korak sa informacionim dobom u kojem zivimo.
   (ilaminat, 28. decembar 2017 14:01)

  # Link komentara

 12. опуштено имамо докторе у влади, разумеће проблем науке
   (cypress, 28. decembar 2017 13:02)

  # Link komentara

 13. @kap, nisam sigurna da uopšte razumeš šta znači pojam liberalna država. naša država već dugo sporovodi politike ekstremnog neoliberalnog kapitalizma, onog koji je doveo do nove akumulacije kapitala i sve više razara socijalnu državu. komentar o kvalitetu naučnih radova u našj akademskoj sredini ne bih komentarisala, maliciozan je i potpuno proizvoljan.
  (ana, 28. decembar 2017 12:52)

  # Link komentara

 14. Ako ne možeš da pronadješ usmerenje (kompanije i pojedinci su ti koji nose ovo) entropijska smrt ti negine, pa se zovi naukom i značajnim koliko god želiš. Kada počnete dase bavite slabostima i snagama onih koji nas ograničavaju, kao i slabostima i snagama onog što nas ograničava postaćete i prava nauka. Ni fizika ni hemija ni biologija ne bi bile to što jesu da nisu u kapacitetu da budu masovna oružja, pa i ekonomija je našla svoj put kao oružje, a pravo se pari sa medijima stvarajući mažinu legitimizacije. Liberalizam nikada nije imao svoj rat, ali ga se i boji jer je najveća opasnost kao civilizacijski proizvod koji promeni svaku kulturu koja ga otpočne. Stoga ili će razvoj biti u smeru sprečavanja ratova i održavanja poretka u formi sluge legitimizacije delegitimizacije u igrama izmedju istoka i zapada. Ili ćete se prihvatiti čuvarskog posla u eri hibridnog ratovanja i breniranih percepcija stvarnosti koje se tako lako sakate u liberalnom sistemu, ne moraš da budeš Karl Šmit pa da vidiš ovo šutiranje i filtriranjeinformacija nad kojima postoji monopol algoritama dizajniranih za apsolutni sebičluk.
  (i tako sam ja pronašla ljubv svog života, samu sebe i udala se za nju, iznajmila spermu a decu mi čuva robot, 28. decembar 2017 12:19)

  # Link komentara

 15. Ako vec govorimo o drustvenim naukama, cela srbija je na nivou eksperimenta. U pravoj drzavi vi mozete da planirate nekakvu buducnost, i nekakve projekte.
  (ohlokratija, 28. decembar 2017 12:08)

  # Link komentara

 16. Društvene "nauke" iliti marksizam na sto načina...
  (Vlada, 28. decembar 2017 12:04)

  # Link komentara

 17. Nauka mora da nadje nacin da kontaktira sa narodom, inace smo daleko od civilizovanog demokratskog drustva.
  (harpo, 28. decembar 2017 11:20)

  # Link komentara

 18. Bukvalno nijedan aspekt srpske drzave nije liberalan

  Ovo je zemlja penzionera za penzionere, a nauka se svodi na prezvakavanje 50 godina starih ideja komunista bez ikakvog istrazivanja, eksperimenata ili laboratorijskih analiza i ogleda.
   (kap, 28. decembar 2017 11:07)

  # Link komentara