- Komentari -

Otkriveno poreklo ljudske svesti?

Ljudska svest definisana je kao stanje budnosti i reaktivnosti na događanja u okolini, odnosno kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici. Ipak, uprkos važnoj ulozi koju ima u našim životima, zapravo veoma malo znamo o načinu na koji funkcioniše.

Izvor: Business Insider
Pošaljite komentar
 1. Ova tema me je oduvek fascinirala. Da li je svest samo ono što nam čula serviraju!? To znači da ne postoji objektivna slika sveta jer ničija čula nisu ista, i savršena!? Postoji mišljenje da svest nikada neće biti objašnjena u konvencionalnim ili bilo kakvim okvirima.
  Očigledno je da ono što postojanju daje smisao, ne može samom sebi dodeliti značenje. Bez svesti se ništa ne može shvatiti, ali ona opet ostaje pitanje bez odgovora.
  E sad, mene zanima, ako ne postoji entitet koji sam sebi ne može dodeliti značenje, znači li to da je sve iluzija?
  Drvo će postojati samo zato što ga ja posmatram ali ono zapravo ne postoji!? Ali ko posmatra mene!? Ako mi dajemo smisao onome što posmatramo, da li isto tako postoji neki univerzalni entitet koji posmatra sve nas i mi 'postojimo' kao što za mene postoji drvo u šumi.
   (student, 18. novembar 2017 22:50)

  # Link komentara

 2. Ovo mi liči na ona pitanja iz bajki: gde se nalazi snaga aždaje? Da li u srcu, da li u kosi, ili u maču, ili u peti, ili u bradi? Mi se hvalimo kako smo na putu da stvorimo veštačku inteligenciju, a u razumevanju prirodne inteligencije tek smo na nivou bajki za decu.
   (uvw, 18. novembar 2017 20:51)

  # Link komentara

 3. dobro je,upitnik je tu,inace vec imam u rukavu spreman komentar;)
  (aj'zdravo, 18. novembar 2017 19:12)

  # Link komentara