Ponedeljak, 06.11.2017.

18:10

BBC: Titov tajni bunker jedna od najneobičnijih galerija na svetu

Izvor: Tanjug

BBC: Titov tajni bunker jedna od najneobiènijih galerija na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

"Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica..."
Konjic je grad u Hercegovini. If anything, moglo bi se govoriti o tradicionalnoj hercegovačkoj kući - OK, ne baš, možda bi najtačnije bilo reći "kući u otomanskom stilu, iz doba turske okupacije"... - nikako o bosanskoj.
Pitam se, ima li kraja tom nijekanju Hercegovine, i svega hercegovačkog?

Naravno, znatno je važnija činjenica da je na izgradnju bunkera potrošeno 4,6 milijardi dolara. Usput, cifra uopšte nije - kako je u jednom od komentara nagovešteno - preterana. A bunker nije bio jedini takav megalomanski projekt. Tu je, say, bila i vazduhoplovna baza Željava, na koju je potrošeno oko 6 milijardi. Govorimo o pre-1980s dolarima. Sve iz kredita, od kojih neki još nisu dospeli na naplatu. Pa ipak, fanovi Ćopavog Zagorca, ali i njegovih satrapa, i dalje hvale lik i delo Najvećeg Sina (šta god to zaista značilo) i sa setom gledaju na njegovo doba. What is the definition of schizophrenia?
BTW, na temu "izgradnje zemlje", što je u jednom od komentara pomenuto - effing radne akcije, iliti bezočna eksploatacija radne snage. Basically, slave labour.
A valjalo bi se dotaći i uloge koju je bunker imao u ratu u BiH.

Ako je za utehu, bunker je, eto, pretvoren u galeriju. Bar nešto dobro u celoj priči...

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

Boki

pre 6 godina

Al se neki komentatori izlupetaše ovde, a bogme i ovi koji su preuzeli ili prepisali tekst.
Prvo nije ni nalik tradicionalnoj bosanskoj kući na ulazu već su tri spoljna objekta od armiranog betona podebelih zidova.
Drugo, nije objekat D-0 (kodno ime još od faze projektovanja, a inače su postojali i D-1, D-3 i D-4 i svi su u okolini Konjica) nikada bio nikakav logor ni za koga.Da li je u skladištu municije koje je nedaleko od objekta bilo nečeg sličnot to ne znam ali u objektu nema teorije...
Dobar deo radnog veka proveo sam u ovom objektu pa ponešto znam. JNA ga je napustila 05.05.1992. godine.

dd

pre 6 godina

Zašto nisu napisali i istoriju objekta tokom rata '90-tih? Tada je tu bio logor za Srbe, ali to za njih nije važno. Važno je da znaju da je Josip i njegovi u rupu u brdu spiskali, kako kažu, 4 milijarde $. I još pominju neka umetnička dela. I pitanje je da li kustos u tom objektu priča i o umetnosti mučenja na tom mestu?

Drljavi Hari

pre 6 godina

Vrednost od 4 milijarde dolara je procena u sadasnjim cenama, u to vreme je kostao manje. U pitanju nije samo tunel vec i silna tehnika, filteri vazduha, bekap postrojenja, taj bunker je imao direkntu zicnu vezu sa nekoliko gradova u Jugoslaviji, dosta sigurnosnih izlaza, antenskih sistema.. kostalo je sve to prilicno.
Zamilite, ta drzava je mogla sebi da priusti da "baci" na ovaj nacin 4 milijarde, a gradila je i skole, bolnice, puteve, pruge imala prejaku vojsku i policiju... i kada se raspala bila duzna manje od 10 milijardi, sada samo Srbija duguje 26.

Brica

pre 6 godina

@Dragoslav
Zbog toga sto su medjunarodni krediti uzimani za ovakve projekte i ocuvanje socijalnog minimuma(mira) od te drzave su nastale ove sadasnje drzavice.

west

pre 6 godina

@popina, pitas se sta bi uradili danasnji vlastorsci sa tim novcem!? Pa isto sto i sa novcem koji sada uzimaju. Strpali sebi u dzep.
Komunjare su stvarno parvili, puteve, skole, bolnice, industriju. A dansnji vlastodrsci otvaraju semafore, liftove, i slicne smijurije.
U sta se pretvori ex-yu. Predajem se. NEcu vise da citam vesti sa ex-yu prostora. Nema vam pomoci.

dd

pre 6 godina

Zašto nisu napisali i istoriju objekta tokom rata '90-tih? Tada je tu bio logor za Srbe, ali to za njih nije važno. Važno je da znaju da je Josip i njegovi u rupu u brdu spiskali, kako kažu, 4 milijarde $. I još pominju neka umetnička dela. I pitanje je da li kustos u tom objektu priča i o umetnosti mučenja na tom mestu?

e

pre 6 godina

" u tunelu u sred mraka"
tako ce neki da citaju i o ovima koj isu dosli posle njega krediti se uzimaju pare odlaze a narod ne sme da pita gde jer kao i u titovo vreme koad puno pitas pojede te mrak.
gledam mrku ovih dana sad kaze niej kriv ni za sta kad graditelji odrade on prezume pohvale i otvara msotove soabracajnice a kad nije dobro onda se ogradjuje,
setim se ministra u japanu koj ise ubio jer mu voz zakasnio 2 sekunde, samo sto nasi politicari nemaju obraza ni postenja da prezumu krivicu ni za sta.

nebo

pre 6 godina

@popina
Dan's he exJugoslavija 4x zaduzenija od kako nema "komunizma", a u zadnijh 30 godina svuda nicu tajkunske bolnice, skole, obdanista. ili su to trzni centri za dnevno pranje mozga

aleksandar grozni

pre 6 godina

Te price o ,,postenom Titovom dobu,,odavno nepiju vodu jer znamo o tome da je vrhuska i Titove verne sluge zivele kao kraljevi,imali svoje prodavnice zatvorenog tipa,imali svoja odmaralista,letovalista,vile,kucerine,menjali stanove kada god je trebalo kreciti,a narodu prosipali pricu o postenju i moralu?.Kadabi neki istrazivacki novinar smeo da ozbiljno istrazi to doba,mnogi nebi verovali i cudilibise do kraja svog zivota,kakosmo toliko godina ziveli u zabludi i stoje najgore i dalje tako zivimo.Valjda smo svojom inertnoscu to i zasluzili?.

Прота Матеја

pre 6 godina

4.6 милијарди долара да би Тито и супуга му сачували своје задњице, а то што би народ страдао ником ништа. Тита је одувек одликовала храброст, кад би се зезали. Цео рднички батаљон је жртвован да би се он спасао а како је то вратио Србији гледамо данас.

@@@

pre 6 godina

@Dule Dabic
Jasno, moglo je to da se podeli raznim tajkunima i “biznismenima”. Vojska da se raspusti, tenkovi iseku i pretope, avioni prodaju ili ostave da istrunu, pa da se onda prosi kod Rusa za akumulatore i polovne avione stare 40 godina. Narod koji je 1991 godine imao JNA koja je imala 700 aviona i 200 helikoptera danas slavi kupovinu polovnih aviona iz osamdesetih i prica kako su pare za vojsku mogle bolje da se potrose. A onih 200-300 miliona za 6 polovnih aviona koji ne mogu da lete nisu mogli da se potrose na nesto bolje?

Nestrasni

pre 6 godina

Ma da,Tile trosio pare na bunkere,a ovamo napravio puteve,fabrike,zaposlio narod,skolovao i opismenio nepismenu populaciju,napravio gradove!Sta je YU bila za vreme kralja?Uboga sirotinja,nepismena i ruralna,radnici i seljaci bez ikakvih prava,putevi u kaljugama,samo 5% tajkuna bilo prebogato...Tile je unapredio,elektrificirao,obogatio zaostalu zemlju.I sada,ne valja?Sta ovom narodu valja?

@@@

pre 6 godina

@popina
Sta bi mogle vlasti danasnjih republika da urade sa 50 milijardi? Posto su samo Srbija i Hrvatska zaduzenije od citave SFRJ, a da im pritom GDP nije ni blizu GDP-a SFRJ (kada se uzme u obzir inflacija dolara), a nisu napravile skoro nista. Narocito Srbija. Zakljucak je da vlasti danasnjih republika ne bi napravile nista ni sa 500 milijardi. E vidis, SFRJ je napravila i bolnice i skole i fakultete i aerodrome i puteve i autoput i nuklearnu elektranu i Djerdap i zeleznicu i Vincu i avione i tenkove i helikoptere i brodove i podmornice i hranu i lekove i igle i lokomotive i fabrike i
rudnike pa i vojne baze i bunkere. Jugoslavija je kupila i napravila vojsku, imala je 700 aviona i 200 helikoptera, nije prosila za donacije kod Rusa, imala je i 3000 tenkova i preko 100 brodova, nije joj
teritoriju uzimao ko je hteo niti su je bombardovali kao banana drzavu. E zato sto je to bila ozbiljna vojska, imala je i bunkere, kao sto ih i danas imaju i Francuska, Britanija, Svajcarska, Rumunija, Poljska, Grcka... a ne koriste ih kao galerije niti ih snimaju i pokazuju celom svetu. Samo kod nas imamo autosoviniste koji mrze sopstvenu drzavu i sopstveni narod zbog politickih partija. Zato su Srbi danas jedini narod u Evropi koji pljuje drzavu u kojoj su im roditelji ziveli i zaradjivali... zato jeSrbija tu gde jeste:

pero

pre 6 godina

Za ovoga dole sto se pita sta bi danasnje drzavice mogle da ucine sa tim novcem; hehe, ucinile bi isto sta i sa svim novcem koje je, post 91-e stiglo u ove drzavice...nestao je po privatnim racunima

Vladan R

pre 6 godina

@ popina

Uradili bi isto sto su uradili sa preko 100 milijardi dolara, koliko su se zaduzili od raspada SFRJ. Zameli bi im svaki trag, i niti bi bilo novca, niti icega izgradjenog, ukljucujuci tu i te skole i ostale gradjievine koje pominjes. Od SFRJ su ostali pomenuti vojni objekti, naftovod, termo i hidroelektrane itd. Sve to znatno znatno vrednije od 16 milijrdi dolara koliki je bio dug SFRJ. Dalje, samo su ovi nasi iz Srbije od privatizacije onoga sto je ostalo od SFRJ, uzeli nekoliko milijardi dolara. Ako ne vise sigurno podjedanko u odnosu na deo nasledjenog duga, koji nas je sledovao. Sta su ovi u vrloj nam demokratiji, svih republika bivse SFRJ, izgradili i ostavili iza sebe, od svih tih evra i dolara, dobijenih od privatizacije i uzetih kredita u zadnjih 10tak godina, da moze onako na prvu loptu da se bar iole priblizno nabroji, kao nabrojanoj zaostavstini SFRJ.

Schone

pre 6 godina

(popina, 06. novembar 2017 20:28)

Kao prvo sve drzave imaju takve gradjevine ali se o tome ne prica na sav glas. Kao drugo i pored toliko utrosenog novca na te projekte bivsa drzava je izgradila i skole i fabrike i mnogo toga drugog. Na tvoju konstataciju sta bi danasnji vlastodrsci sve mogli uraditi sa tolikim milijardama koje su "bacene", jedini odgovor je da bi ih strpali u svoje dzepove a nista pametno ne bi izgradili.

robyx

pre 6 godina

Bio, vidio i ostao impresioniran. Nikad nije korišteno pošto se 80-ih shvatilo da nije dovoljno jako da štiti od tadašnjeg nuklearnog oružja.Umetničke instalacije su novijeg datuma, i tu su da popune praznine, pošto bi bez toga bili gotovo samo goli zidovi. Inače, ovo je 3. po veličini vojna investicija u ex-yu. Skuplji su bili podzemni aerodrom kod Bihaća i ratna luka u Splitu.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovi sto misle da je 4 milijarde preterano,treba da znaju da je potroseno 90 milijardi na podzemna sklonista i to je javan podatak JNA i Civilne zastite.Vrednost objekata je u stvari mnogo veca posto su sve objekte radila domaca preduzeca i JNA. Gradjene su i skole,bolnice,fabrike...

cccc

pre 6 godina

Danasnje drzavice koje su nastale raspadom SFRJ ovakav gradjevinski poduhvat vise nikada nece izvesti, a da ga pri tome MMF ne finansira.
(Dragoslav, 06. novembar 2017 18:41)

Misliš da ga komunisti nisu na kredit izveli? Jedan od razloga što je, na sreću, bivša su upravo ti krediti.

popina

pre 6 godina

Za ovo sklonište,aerodromom u jednoj bosanskoj planini i podzemno sklonište u Beogradu(Topčider)tadašnji vlastodršci su potrošili skoro 10 milijardi dolara.Taj novac je uzet na kredit od zapadnih finansijskih organizacija za škole,bolnice i dr.Danas su svi ti objekti nepotrebni,što je normalno,jer im je jedini cilj bio da po svaku cenu sačuvaju komunistički vrh.U današnjem novcu to je 5-6 puta više.Zamislite šta bi sve novonastale države mogle da urade kada bi podelile preko 50 milijardi dolara.

Dragoslav

pre 6 godina

Danasnje drzavice koje su nastale raspadom SFRJ ovakav gradjevinski poduhvat vise nikada nece izvesti, a da ga pri tome MMF ne finansira.

Dragoslav

pre 6 godina

Danasnje drzavice koje su nastale raspadom SFRJ ovakav gradjevinski poduhvat vise nikada nece izvesti, a da ga pri tome MMF ne finansira.

popina

pre 6 godina

Za ovo sklonište,aerodromom u jednoj bosanskoj planini i podzemno sklonište u Beogradu(Topčider)tadašnji vlastodršci su potrošili skoro 10 milijardi dolara.Taj novac je uzet na kredit od zapadnih finansijskih organizacija za škole,bolnice i dr.Danas su svi ti objekti nepotrebni,što je normalno,jer im je jedini cilj bio da po svaku cenu sačuvaju komunistički vrh.U današnjem novcu to je 5-6 puta više.Zamislite šta bi sve novonastale države mogle da urade kada bi podelile preko 50 milijardi dolara.

@@@

pre 6 godina

@popina
Sta bi mogle vlasti danasnjih republika da urade sa 50 milijardi? Posto su samo Srbija i Hrvatska zaduzenije od citave SFRJ, a da im pritom GDP nije ni blizu GDP-a SFRJ (kada se uzme u obzir inflacija dolara), a nisu napravile skoro nista. Narocito Srbija. Zakljucak je da vlasti danasnjih republika ne bi napravile nista ni sa 500 milijardi. E vidis, SFRJ je napravila i bolnice i skole i fakultete i aerodrome i puteve i autoput i nuklearnu elektranu i Djerdap i zeleznicu i Vincu i avione i tenkove i helikoptere i brodove i podmornice i hranu i lekove i igle i lokomotive i fabrike i
rudnike pa i vojne baze i bunkere. Jugoslavija je kupila i napravila vojsku, imala je 700 aviona i 200 helikoptera, nije prosila za donacije kod Rusa, imala je i 3000 tenkova i preko 100 brodova, nije joj
teritoriju uzimao ko je hteo niti su je bombardovali kao banana drzavu. E zato sto je to bila ozbiljna vojska, imala je i bunkere, kao sto ih i danas imaju i Francuska, Britanija, Svajcarska, Rumunija, Poljska, Grcka... a ne koriste ih kao galerije niti ih snimaju i pokazuju celom svetu. Samo kod nas imamo autosoviniste koji mrze sopstvenu drzavu i sopstveni narod zbog politickih partija. Zato su Srbi danas jedini narod u Evropi koji pljuje drzavu u kojoj su im roditelji ziveli i zaradjivali... zato jeSrbija tu gde jeste:

Vladan R

pre 6 godina

@ popina

Uradili bi isto sto su uradili sa preko 100 milijardi dolara, koliko su se zaduzili od raspada SFRJ. Zameli bi im svaki trag, i niti bi bilo novca, niti icega izgradjenog, ukljucujuci tu i te skole i ostale gradjievine koje pominjes. Od SFRJ su ostali pomenuti vojni objekti, naftovod, termo i hidroelektrane itd. Sve to znatno znatno vrednije od 16 milijrdi dolara koliki je bio dug SFRJ. Dalje, samo su ovi nasi iz Srbije od privatizacije onoga sto je ostalo od SFRJ, uzeli nekoliko milijardi dolara. Ako ne vise sigurno podjedanko u odnosu na deo nasledjenog duga, koji nas je sledovao. Sta su ovi u vrloj nam demokratiji, svih republika bivse SFRJ, izgradili i ostavili iza sebe, od svih tih evra i dolara, dobijenih od privatizacije i uzetih kredita u zadnjih 10tak godina, da moze onako na prvu loptu da se bar iole priblizno nabroji, kao nabrojanoj zaostavstini SFRJ.

@@@

pre 6 godina

@Dule Dabic
Jasno, moglo je to da se podeli raznim tajkunima i “biznismenima”. Vojska da se raspusti, tenkovi iseku i pretope, avioni prodaju ili ostave da istrunu, pa da se onda prosi kod Rusa za akumulatore i polovne avione stare 40 godina. Narod koji je 1991 godine imao JNA koja je imala 700 aviona i 200 helikoptera danas slavi kupovinu polovnih aviona iz osamdesetih i prica kako su pare za vojsku mogle bolje da se potrose. A onih 200-300 miliona za 6 polovnih aviona koji ne mogu da lete nisu mogli da se potrose na nesto bolje?

nebo

pre 6 godina

@popina
Dan's he exJugoslavija 4x zaduzenija od kako nema "komunizma", a u zadnijh 30 godina svuda nicu tajkunske bolnice, skole, obdanista. ili su to trzni centri za dnevno pranje mozga

Schone

pre 6 godina

(popina, 06. novembar 2017 20:28)

Kao prvo sve drzave imaju takve gradjevine ali se o tome ne prica na sav glas. Kao drugo i pored toliko utrosenog novca na te projekte bivsa drzava je izgradila i skole i fabrike i mnogo toga drugog. Na tvoju konstataciju sta bi danasnji vlastodrsci sve mogli uraditi sa tolikim milijardama koje su "bacene", jedini odgovor je da bi ih strpali u svoje dzepove a nista pametno ne bi izgradili.

pero

pre 6 godina

Za ovoga dole sto se pita sta bi danasnje drzavice mogle da ucine sa tim novcem; hehe, ucinile bi isto sta i sa svim novcem koje je, post 91-e stiglo u ove drzavice...nestao je po privatnim racunima

Nestrasni

pre 6 godina

Ma da,Tile trosio pare na bunkere,a ovamo napravio puteve,fabrike,zaposlio narod,skolovao i opismenio nepismenu populaciju,napravio gradove!Sta je YU bila za vreme kralja?Uboga sirotinja,nepismena i ruralna,radnici i seljaci bez ikakvih prava,putevi u kaljugama,samo 5% tajkuna bilo prebogato...Tile je unapredio,elektrificirao,obogatio zaostalu zemlju.I sada,ne valja?Sta ovom narodu valja?

west

pre 6 godina

@popina, pitas se sta bi uradili danasnji vlastorsci sa tim novcem!? Pa isto sto i sa novcem koji sada uzimaju. Strpali sebi u dzep.
Komunjare su stvarno parvili, puteve, skole, bolnice, industriju. A dansnji vlastodrsci otvaraju semafore, liftove, i slicne smijurije.
U sta se pretvori ex-yu. Predajem se. NEcu vise da citam vesti sa ex-yu prostora. Nema vam pomoci.

dd

pre 6 godina

Zašto nisu napisali i istoriju objekta tokom rata '90-tih? Tada je tu bio logor za Srbe, ali to za njih nije važno. Važno je da znaju da je Josip i njegovi u rupu u brdu spiskali, kako kažu, 4 milijarde $. I još pominju neka umetnička dela. I pitanje je da li kustos u tom objektu priča i o umetnosti mučenja na tom mestu?

Drljavi Hari

pre 6 godina

Vrednost od 4 milijarde dolara je procena u sadasnjim cenama, u to vreme je kostao manje. U pitanju nije samo tunel vec i silna tehnika, filteri vazduha, bekap postrojenja, taj bunker je imao direkntu zicnu vezu sa nekoliko gradova u Jugoslaviji, dosta sigurnosnih izlaza, antenskih sistema.. kostalo je sve to prilicno.
Zamilite, ta drzava je mogla sebi da priusti da "baci" na ovaj nacin 4 milijarde, a gradila je i skole, bolnice, puteve, pruge imala prejaku vojsku i policiju... i kada se raspala bila duzna manje od 10 milijardi, sada samo Srbija duguje 26.

dd

pre 6 godina

Zašto nisu napisali i istoriju objekta tokom rata '90-tih? Tada je tu bio logor za Srbe, ali to za njih nije važno. Važno je da znaju da je Josip i njegovi u rupu u brdu spiskali, kako kažu, 4 milijarde $. I još pominju neka umetnička dela. I pitanje je da li kustos u tom objektu priča i o umetnosti mučenja na tom mestu?

Boki

pre 6 godina

Al se neki komentatori izlupetaše ovde, a bogme i ovi koji su preuzeli ili prepisali tekst.
Prvo nije ni nalik tradicionalnoj bosanskoj kući na ulazu već su tri spoljna objekta od armiranog betona podebelih zidova.
Drugo, nije objekat D-0 (kodno ime još od faze projektovanja, a inače su postojali i D-1, D-3 i D-4 i svi su u okolini Konjica) nikada bio nikakav logor ni za koga.Da li je u skladištu municije koje je nedaleko od objekta bilo nečeg sličnot to ne znam ali u objektu nema teorije...
Dobar deo radnog veka proveo sam u ovom objektu pa ponešto znam. JNA ga je napustila 05.05.1992. godine.

cccc

pre 6 godina

Danasnje drzavice koje su nastale raspadom SFRJ ovakav gradjevinski poduhvat vise nikada nece izvesti, a da ga pri tome MMF ne finansira.
(Dragoslav, 06. novembar 2017 18:41)

Misliš da ga komunisti nisu na kredit izveli? Jedan od razloga što je, na sreću, bivša su upravo ti krediti.

aleksandar grozni

pre 6 godina

Te price o ,,postenom Titovom dobu,,odavno nepiju vodu jer znamo o tome da je vrhuska i Titove verne sluge zivele kao kraljevi,imali svoje prodavnice zatvorenog tipa,imali svoja odmaralista,letovalista,vile,kucerine,menjali stanove kada god je trebalo kreciti,a narodu prosipali pricu o postenju i moralu?.Kadabi neki istrazivacki novinar smeo da ozbiljno istrazi to doba,mnogi nebi verovali i cudilibise do kraja svog zivota,kakosmo toliko godina ziveli u zabludi i stoje najgore i dalje tako zivimo.Valjda smo svojom inertnoscu to i zasluzili?.

Прота Матеја

pre 6 godina

4.6 милијарди долара да би Тито и супуга му сачували своје задњице, а то што би народ страдао ником ништа. Тита је одувек одликовала храброст, кад би се зезали. Цео рднички батаљон је жртвован да би се он спасао а како је то вратио Србији гледамо данас.

e

pre 6 godina

" u tunelu u sred mraka"
tako ce neki da citaju i o ovima koj isu dosli posle njega krediti se uzimaju pare odlaze a narod ne sme da pita gde jer kao i u titovo vreme koad puno pitas pojede te mrak.
gledam mrku ovih dana sad kaze niej kriv ni za sta kad graditelji odrade on prezume pohvale i otvara msotove soabracajnice a kad nije dobro onda se ogradjuje,
setim se ministra u japanu koj ise ubio jer mu voz zakasnio 2 sekunde, samo sto nasi politicari nemaju obraza ni postenja da prezumu krivicu ni za sta.

Brica

pre 6 godina

@Dragoslav
Zbog toga sto su medjunarodni krediti uzimani za ovakve projekte i ocuvanje socijalnog minimuma(mira) od te drzave su nastale ove sadasnje drzavice.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovi sto misle da je 4 milijarde preterano,treba da znaju da je potroseno 90 milijardi na podzemna sklonista i to je javan podatak JNA i Civilne zastite.Vrednost objekata je u stvari mnogo veca posto su sve objekte radila domaca preduzeca i JNA. Gradjene su i skole,bolnice,fabrike...

robyx

pre 6 godina

Bio, vidio i ostao impresioniran. Nikad nije korišteno pošto se 80-ih shvatilo da nije dovoljno jako da štiti od tadašnjeg nuklearnog oružja.Umetničke instalacije su novijeg datuma, i tu su da popune praznine, pošto bi bez toga bili gotovo samo goli zidovi. Inače, ovo je 3. po veličini vojna investicija u ex-yu. Skuplji su bili podzemni aerodrom kod Bihaća i ratna luka u Splitu.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

"Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica..."
Konjic je grad u Hercegovini. If anything, moglo bi se govoriti o tradicionalnoj hercegovačkoj kući - OK, ne baš, možda bi najtačnije bilo reći "kući u otomanskom stilu, iz doba turske okupacije"... - nikako o bosanskoj.
Pitam se, ima li kraja tom nijekanju Hercegovine, i svega hercegovačkog?

Naravno, znatno je važnija činjenica da je na izgradnju bunkera potrošeno 4,6 milijardi dolara. Usput, cifra uopšte nije - kako je u jednom od komentara nagovešteno - preterana. A bunker nije bio jedini takav megalomanski projekt. Tu je, say, bila i vazduhoplovna baza Željava, na koju je potrošeno oko 6 milijardi. Govorimo o pre-1980s dolarima. Sve iz kredita, od kojih neki još nisu dospeli na naplatu. Pa ipak, fanovi Ćopavog Zagorca, ali i njegovih satrapa, i dalje hvale lik i delo Najvećeg Sina (šta god to zaista značilo) i sa setom gledaju na njegovo doba. What is the definition of schizophrenia?
BTW, na temu "izgradnje zemlje", što je u jednom od komentara pomenuto - effing radne akcije, iliti bezočna eksploatacija radne snage. Basically, slave labour.
A valjalo bi se dotaći i uloge koju je bunker imao u ratu u BiH.

Ako je za utehu, bunker je, eto, pretvoren u galeriju. Bar nešto dobro u celoj priči...

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

popina

pre 6 godina

Za ovo sklonište,aerodromom u jednoj bosanskoj planini i podzemno sklonište u Beogradu(Topčider)tadašnji vlastodršci su potrošili skoro 10 milijardi dolara.Taj novac je uzet na kredit od zapadnih finansijskih organizacija za škole,bolnice i dr.Danas su svi ti objekti nepotrebni,što je normalno,jer im je jedini cilj bio da po svaku cenu sačuvaju komunistički vrh.U današnjem novcu to je 5-6 puta više.Zamislite šta bi sve novonastale države mogle da urade kada bi podelile preko 50 milijardi dolara.

Dragoslav

pre 6 godina

Danasnje drzavice koje su nastale raspadom SFRJ ovakav gradjevinski poduhvat vise nikada nece izvesti, a da ga pri tome MMF ne finansira.

dd

pre 6 godina

Zašto nisu napisali i istoriju objekta tokom rata '90-tih? Tada je tu bio logor za Srbe, ali to za njih nije važno. Važno je da znaju da je Josip i njegovi u rupu u brdu spiskali, kako kažu, 4 milijarde $. I još pominju neka umetnička dela. I pitanje je da li kustos u tom objektu priča i o umetnosti mučenja na tom mestu?

Прота Матеја

pre 6 godina

4.6 милијарди долара да би Тито и супуга му сачували своје задњице, а то што би народ страдао ником ништа. Тита је одувек одликовала храброст, кад би се зезали. Цео рднички батаљон је жртвован да би се он спасао а како је то вратио Србији гледамо данас.

aleksandar grozni

pre 6 godina

Te price o ,,postenom Titovom dobu,,odavno nepiju vodu jer znamo o tome da je vrhuska i Titove verne sluge zivele kao kraljevi,imali svoje prodavnice zatvorenog tipa,imali svoja odmaralista,letovalista,vile,kucerine,menjali stanove kada god je trebalo kreciti,a narodu prosipali pricu o postenju i moralu?.Kadabi neki istrazivacki novinar smeo da ozbiljno istrazi to doba,mnogi nebi verovali i cudilibise do kraja svog zivota,kakosmo toliko godina ziveli u zabludi i stoje najgore i dalje tako zivimo.Valjda smo svojom inertnoscu to i zasluzili?.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

"Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica..."
Konjic je grad u Hercegovini. If anything, moglo bi se govoriti o tradicionalnoj hercegovačkoj kući - OK, ne baš, možda bi najtačnije bilo reći "kući u otomanskom stilu, iz doba turske okupacije"... - nikako o bosanskoj.
Pitam se, ima li kraja tom nijekanju Hercegovine, i svega hercegovačkog?

Naravno, znatno je važnija činjenica da je na izgradnju bunkera potrošeno 4,6 milijardi dolara. Usput, cifra uopšte nije - kako je u jednom od komentara nagovešteno - preterana. A bunker nije bio jedini takav megalomanski projekt. Tu je, say, bila i vazduhoplovna baza Željava, na koju je potrošeno oko 6 milijardi. Govorimo o pre-1980s dolarima. Sve iz kredita, od kojih neki još nisu dospeli na naplatu. Pa ipak, fanovi Ćopavog Zagorca, ali i njegovih satrapa, i dalje hvale lik i delo Najvećeg Sina (šta god to zaista značilo) i sa setom gledaju na njegovo doba. What is the definition of schizophrenia?
BTW, na temu "izgradnje zemlje", što je u jednom od komentara pomenuto - effing radne akcije, iliti bezočna eksploatacija radne snage. Basically, slave labour.
A valjalo bi se dotaći i uloge koju je bunker imao u ratu u BiH.

Ako je za utehu, bunker je, eto, pretvoren u galeriju. Bar nešto dobro u celoj priči...

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

dd

pre 6 godina

Zašto nisu napisali i istoriju objekta tokom rata '90-tih? Tada je tu bio logor za Srbe, ali to za njih nije važno. Važno je da znaju da je Josip i njegovi u rupu u brdu spiskali, kako kažu, 4 milijarde $. I još pominju neka umetnička dela. I pitanje je da li kustos u tom objektu priča i o umetnosti mučenja na tom mestu?

Nestrasni

pre 6 godina

Ma da,Tile trosio pare na bunkere,a ovamo napravio puteve,fabrike,zaposlio narod,skolovao i opismenio nepismenu populaciju,napravio gradove!Sta je YU bila za vreme kralja?Uboga sirotinja,nepismena i ruralna,radnici i seljaci bez ikakvih prava,putevi u kaljugama,samo 5% tajkuna bilo prebogato...Tile je unapredio,elektrificirao,obogatio zaostalu zemlju.I sada,ne valja?Sta ovom narodu valja?

Brica

pre 6 godina

@Dragoslav
Zbog toga sto su medjunarodni krediti uzimani za ovakve projekte i ocuvanje socijalnog minimuma(mira) od te drzave su nastale ove sadasnje drzavice.

Drljavi Hari

pre 6 godina

Vrednost od 4 milijarde dolara je procena u sadasnjim cenama, u to vreme je kostao manje. U pitanju nije samo tunel vec i silna tehnika, filteri vazduha, bekap postrojenja, taj bunker je imao direkntu zicnu vezu sa nekoliko gradova u Jugoslaviji, dosta sigurnosnih izlaza, antenskih sistema.. kostalo je sve to prilicno.
Zamilite, ta drzava je mogla sebi da priusti da "baci" na ovaj nacin 4 milijarde, a gradila je i skole, bolnice, puteve, pruge imala prejaku vojsku i policiju... i kada se raspala bila duzna manje od 10 milijardi, sada samo Srbija duguje 26.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovi sto misle da je 4 milijarde preterano,treba da znaju da je potroseno 90 milijardi na podzemna sklonista i to je javan podatak JNA i Civilne zastite.Vrednost objekata je u stvari mnogo veca posto su sve objekte radila domaca preduzeca i JNA. Gradjene su i skole,bolnice,fabrike...

west

pre 6 godina

@popina, pitas se sta bi uradili danasnji vlastorsci sa tim novcem!? Pa isto sto i sa novcem koji sada uzimaju. Strpali sebi u dzep.
Komunjare su stvarno parvili, puteve, skole, bolnice, industriju. A dansnji vlastodrsci otvaraju semafore, liftove, i slicne smijurije.
U sta se pretvori ex-yu. Predajem se. NEcu vise da citam vesti sa ex-yu prostora. Nema vam pomoci.

cccc

pre 6 godina

Danasnje drzavice koje su nastale raspadom SFRJ ovakav gradjevinski poduhvat vise nikada nece izvesti, a da ga pri tome MMF ne finansira.
(Dragoslav, 06. novembar 2017 18:41)

Misliš da ga komunisti nisu na kredit izveli? Jedan od razloga što je, na sreću, bivša su upravo ti krediti.

robyx

pre 6 godina

Bio, vidio i ostao impresioniran. Nikad nije korišteno pošto se 80-ih shvatilo da nije dovoljno jako da štiti od tadašnjeg nuklearnog oružja.Umetničke instalacije su novijeg datuma, i tu su da popune praznine, pošto bi bez toga bili gotovo samo goli zidovi. Inače, ovo je 3. po veličini vojna investicija u ex-yu. Skuplji su bili podzemni aerodrom kod Bihaća i ratna luka u Splitu.

Schone

pre 6 godina

(popina, 06. novembar 2017 20:28)

Kao prvo sve drzave imaju takve gradjevine ali se o tome ne prica na sav glas. Kao drugo i pored toliko utrosenog novca na te projekte bivsa drzava je izgradila i skole i fabrike i mnogo toga drugog. Na tvoju konstataciju sta bi danasnji vlastodrsci sve mogli uraditi sa tolikim milijardama koje su "bacene", jedini odgovor je da bi ih strpali u svoje dzepove a nista pametno ne bi izgradili.

Vladan R

pre 6 godina

@ popina

Uradili bi isto sto su uradili sa preko 100 milijardi dolara, koliko su se zaduzili od raspada SFRJ. Zameli bi im svaki trag, i niti bi bilo novca, niti icega izgradjenog, ukljucujuci tu i te skole i ostale gradjievine koje pominjes. Od SFRJ su ostali pomenuti vojni objekti, naftovod, termo i hidroelektrane itd. Sve to znatno znatno vrednije od 16 milijrdi dolara koliki je bio dug SFRJ. Dalje, samo su ovi nasi iz Srbije od privatizacije onoga sto je ostalo od SFRJ, uzeli nekoliko milijardi dolara. Ako ne vise sigurno podjedanko u odnosu na deo nasledjenog duga, koji nas je sledovao. Sta su ovi u vrloj nam demokratiji, svih republika bivse SFRJ, izgradili i ostavili iza sebe, od svih tih evra i dolara, dobijenih od privatizacije i uzetih kredita u zadnjih 10tak godina, da moze onako na prvu loptu da se bar iole priblizno nabroji, kao nabrojanoj zaostavstini SFRJ.

pero

pre 6 godina

Za ovoga dole sto se pita sta bi danasnje drzavice mogle da ucine sa tim novcem; hehe, ucinile bi isto sta i sa svim novcem koje je, post 91-e stiglo u ove drzavice...nestao je po privatnim racunima

@@@

pre 6 godina

@popina
Sta bi mogle vlasti danasnjih republika da urade sa 50 milijardi? Posto su samo Srbija i Hrvatska zaduzenije od citave SFRJ, a da im pritom GDP nije ni blizu GDP-a SFRJ (kada se uzme u obzir inflacija dolara), a nisu napravile skoro nista. Narocito Srbija. Zakljucak je da vlasti danasnjih republika ne bi napravile nista ni sa 500 milijardi. E vidis, SFRJ je napravila i bolnice i skole i fakultete i aerodrome i puteve i autoput i nuklearnu elektranu i Djerdap i zeleznicu i Vincu i avione i tenkove i helikoptere i brodove i podmornice i hranu i lekove i igle i lokomotive i fabrike i
rudnike pa i vojne baze i bunkere. Jugoslavija je kupila i napravila vojsku, imala je 700 aviona i 200 helikoptera, nije prosila za donacije kod Rusa, imala je i 3000 tenkova i preko 100 brodova, nije joj
teritoriju uzimao ko je hteo niti su je bombardovali kao banana drzavu. E zato sto je to bila ozbiljna vojska, imala je i bunkere, kao sto ih i danas imaju i Francuska, Britanija, Svajcarska, Rumunija, Poljska, Grcka... a ne koriste ih kao galerije niti ih snimaju i pokazuju celom svetu. Samo kod nas imamo autosoviniste koji mrze sopstvenu drzavu i sopstveni narod zbog politickih partija. Zato su Srbi danas jedini narod u Evropi koji pljuje drzavu u kojoj su im roditelji ziveli i zaradjivali... zato jeSrbija tu gde jeste:

@@@

pre 6 godina

@Dule Dabic
Jasno, moglo je to da se podeli raznim tajkunima i “biznismenima”. Vojska da se raspusti, tenkovi iseku i pretope, avioni prodaju ili ostave da istrunu, pa da se onda prosi kod Rusa za akumulatore i polovne avione stare 40 godina. Narod koji je 1991 godine imao JNA koja je imala 700 aviona i 200 helikoptera danas slavi kupovinu polovnih aviona iz osamdesetih i prica kako su pare za vojsku mogle bolje da se potrose. A onih 200-300 miliona za 6 polovnih aviona koji ne mogu da lete nisu mogli da se potrose na nesto bolje?

nebo

pre 6 godina

@popina
Dan's he exJugoslavija 4x zaduzenija od kako nema "komunizma", a u zadnijh 30 godina svuda nicu tajkunske bolnice, skole, obdanista. ili su to trzni centri za dnevno pranje mozga

e

pre 6 godina

" u tunelu u sred mraka"
tako ce neki da citaju i o ovima koj isu dosli posle njega krediti se uzimaju pare odlaze a narod ne sme da pita gde jer kao i u titovo vreme koad puno pitas pojede te mrak.
gledam mrku ovih dana sad kaze niej kriv ni za sta kad graditelji odrade on prezume pohvale i otvara msotove soabracajnice a kad nije dobro onda se ogradjuje,
setim se ministra u japanu koj ise ubio jer mu voz zakasnio 2 sekunde, samo sto nasi politicari nemaju obraza ni postenja da prezumu krivicu ni za sta.

Boki

pre 6 godina

Al se neki komentatori izlupetaše ovde, a bogme i ovi koji su preuzeli ili prepisali tekst.
Prvo nije ni nalik tradicionalnoj bosanskoj kući na ulazu već su tri spoljna objekta od armiranog betona podebelih zidova.
Drugo, nije objekat D-0 (kodno ime još od faze projektovanja, a inače su postojali i D-1, D-3 i D-4 i svi su u okolini Konjica) nikada bio nikakav logor ni za koga.Da li je u skladištu municije koje je nedaleko od objekta bilo nečeg sličnot to ne znam ali u objektu nema teorije...
Dobar deo radnog veka proveo sam u ovom objektu pa ponešto znam. JNA ga je napustila 05.05.1992. godine.