Utorak, 31.10.2017.

16:54

Ni Nikola ni Jelena: Najpopularnija imena u Srbiji /VIDEO

Izvor: B92

Ni Nikola ni Jelena: Najpopularnija imena u Srbiji /VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Triput

pre 6 godina

Stvarno sve ili na isti kalup ili pomodarstvo. Evo možda Laptomirka, Pravdoljub, Evroslava i Monitoriša za neka nova pokolenja. ;-)

Nemanja

pre 6 godina

...Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".
(Mladen Mladenović, 31. oktobar 2017 22:35)

Kad imaš toliko grčevitu i patološku potrebu da lažeš da 3-4 decenije staru foru pokušaš da prodaš kao lično iskustvo.

Komifo

pre 6 godina

Za primitivce su prelepa imena kao Tea, Una, Mia... plitka i pomodarska, a u redu su im 'modifikovana' ženska imena kao što je Radomirka, Božidarka, Svetozarka, kojima plemenski vaspitani roditelji leče frustracije što su dobili žensko dete.

Komša

pre 6 godina

@Hrvoje
Već sam napisao za Luku (@ željezničar) pa se deo tog komentara odnosi i na tvoje tumačenje imena Ivan.
Ime Ivam je po jednom tumačenju (veoma zastupljenom obzorom da pripadamo judeohrišćanskoj civilizaciji) samo oblik jevrejskog imena kao što su Jan,Janoš,Jon,Jovan,Žan,Džon...
Slovenizovani oblik.
Medjutim još uvek nema objašnjenja zbog čega se to ime davalo i pre prelaska na hrišćanstvo .
Evo primera - knjaz Svjatoslav ivanovič rodjen 932. poslednji ruski vladar koji se jasno pridržavao slocenske tradicije.
Odbijao je da prihvati hrišćanstvo.
Kao što ime govori,otac mu se zvao Ivan .Isto nekršten.
Tek Svjatoslavov sin Vladimir uvodi hrišćanstvo.
(Zanimljivo je da sama dinasrija nije slovenskog porekla- varjazi)
Predpostavlja se da je Ivan (u čisto slovenskoj varijanti) izvedeno od Ive (vrbe) koja je bila jedno od bitnih drveća u slovenskom svetu.
Generalno ,ne postoji greška u davanju "više hrvatskih" imena deci i obratno - slovenska su.
Žensko ime Iskra npr.
Prelepo...

Komša

pre 6 godina

@željezničar
Luka nije ni hrvatsko ni srpsko ime nego biblijsko.
Uopšte ima malo imena koja su isključivo srpska,hrvatska,češka,poljska...i drugih slovenskih naroda (uglavnom imena u kojima se omena naroda pominju).
Većina imena su slovenska ili biblijska (i druga koja su ušla u upotrebu).Slovenska imena lako prepoznaš - imaju značenje više- manje lako prepoznatljivo na nekom od slovenskih jezika.
Pre hrišćanstva se velika pažnja poklanjala ličnom imenu i detetu je prvo ime davala majka.
To ime dete je nosilo do 7 godime kada je dobijalo ime koje mu je davala zajednica ma osnovu "posmatranja" deteta i uočavanja nekih bitnih katakternih crta.
Moglo je da dobije ime na osnovu neke jasno izražene vrline u nameri da tu vrlinu učvrsti i očuva ili na osnovu uočene mane "suprotno" ime kako bi tu manu potisnulo.
Zapravo "magijsko" delovanje imena je čista psihologija - plašljivom detetu daš "hrabro ime" (recimo Jaroslav,po Jarilu) i kad god ga neko pozove,obrati mu se praktično ga podseti na željeni razvoj dogadjaja...
To davanje drugog imena oslikava brifu i pažnju zajednice za novog člana i slično je činu krštenja.
Izgubilo se ali je narod nastavio da koristi "magijske moći" imena.
Recimo ,ime Vuk se davalo bolešljivoj deci da bi bola jaka...

glupo ime za medalji

pre 6 godina

Oprostite ali meni je Luka čisto hrvatsko ime, kod nas u poslednjih 10 godina kod njih barem sto. Ali nema veze, sve je to ok!
@(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45)

Pa to ti je po povrću zvanom LUK, tipa beli luka, crni luka, prazi luka isto kao kada bi ženskom detetu dao ime Rotkvica ili Jagoda po rotkvici to jest jagodi, jest je srpsko, ali je mnogo, mnogo GLUPO!

Hrvoje

pre 6 godina

Meni se čini da Srbi sve više djeci daju hrvatski oblik imena koji nije u srpskoj tradiciji. Sve je više dječaka Ivan a manje Jovan, sve je više djevojčica Ivana nego Jovanka ili Jovana. Ili Kristina i Kristijan iako Srbi kažu Hrist a ne Krist. Ima mnogo sličnih primjera. Ne znam koji je razlog za to.
S druge strane Hrvati daju dosta bezveznih kratkih podarskih imena koja nisu u hrvatskoj tradiciji.
Bošnjaci daju uglavnom muslimanska imena.
Ali zato Albanci najviše drže do sebe i mnogi daju prava albanska imena bez obzira na religiju.
Meni se sviđa kad ljudi drže do svoga i do onog što ih razlikuje od okoline, jer mislim da je to stvar karaktera i ponosa.

leko

pre 6 godina

Moja deca se zovu Milena I Mihajlo. Ne znam da li su to pomodarska imena, ali za mene su najlepsa. I nije istina da deci treba davati kratka imena, da ne bi dobijala nadimke, mi nasu decu zovemo punim imenima od rodjenja. Znam roditelje koji su cerki dali kratko ime (Tea), bas iz navedenog razloga, a sada joj tepaju Teki!!!

13. ratnik

pre 6 godina

Srpska imena su 90% logična i izvedena su iz srpskog jezika to jest od srpskih reči, na primer: drag-Dragan, Dragana; vera-Veroljub, Vera; mir-Miroljub, Miroslava, rat-Ratomir, Ratomirka; vlast-Vlastimir, Vlastimirka itd. naravno tu ima i starih hrišćanskih imena karakterističnih za celu Evropu i Evropljane tipa Marija, Teodora, Dimitrije itd., ali mene čudi po kojoj logici ovi odjučerašnji Bošnjaci, nekadašnji Muslimani bez ikakve veze sa Evropom i jezikom kojima pripadaju u 99% slučajeva imaju imena tipa:
Abdulah, Sulejman, Eman, Admir, Kenan te Dalija, Sumeja, Esma, Turdžan itd.

celt

pre 6 godina

Ja imam drugacije misljenje oko imena detetu: Kod imenovanja deteta treba biti ne-kreativan. Sacuvajte vasu kreativnost za druge sfere zivota, i nemojte osuditi svoje dete da odrasta kao Milojka u svetu Luna ili kao Tea u svetu Persida, ako je vec proslo vreme pijanih kumova.

Ime nikada, nikome nije dalo neku prednost u zivotu, a moze poprilicno da skodi. I sto je najzanimljivije, nikad vlasnik imena nije sam kriv za to, i nikada ne govori o coveku koji nosi to ime, nego o njegovim roditeljima, i to skoro sa 100% tacnosti, koliko su bili sebicni, ili koliko su pokusavali da svoje komplekse lece preko tog deteta.

Svašta!

pre 6 godina

Pravite sopstvenu decu pa ih krstite kako vam volja!
Ime osobe ne govori ništa o samoj osobi, a da li je u pitanju volja kuma, ime dede, lucidnost roditelja...to svakako ne znate.
Ne razumem ovaj naš narod koji sebi daje za pravo da komentariše ime tuđeg deteta!!
A kako se ti zoveš, kada si se već potpisao pseudonimom ili već...%$#"&%$!!

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

Roditelji imaju pravo da detetu daju ime koje se njima sviđa!
Nekad se to radi i u dogovoru sa kumovima !
Mislim da je od imena puno važnije ljubav i vaspitanje kao i sredina u kojoj deca odrastaju !

Nemanja

pre 6 godina

Lea, Mia, Una, Nika, Tina, Sara, Luna, Mona, Tena... kao imena za kućne ljubimce, nadimak i sl. nikako ime. Roditelji pomodari.
(boki, 31. oktobar 2017 20:40)

Sva do jednog opet bolja od Milivoja.

poznavalac

pre 6 godina

Дуња потиче од арапског/турског имена за "свет". Као име за воће је такође стигло из Азије и исто нема превише везе са српским језиком.

est

pre 6 godina

Oprostite ali meni je Luka čisto hrvatsko ime, kod nas u poslednjih 10 godina kod njih barem sto. Ali nema veze, sve je to ok!
(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45)
ovakvu glupost jos nisam cuo.To kao kad bi rekao Marko je Hrvatsko ime.

димитрије

pre 6 godina

ма само када је утихнула мода да деци дају претенциозна имена по највећим царевима, војсковођама, свецима... то је једино што се мени не свиђа. све друго ми је о.к.
тренутно је мода да се трага за неким старим словенским именима, али људи немају храброст да деци дају имена попут голуб, јеленко итд. а управо то су та стара имена.

go

pre 6 godina

Luka nije Goran, niti, etimološki, ima veze s lugom, već je ime jevanđeliste koje postoji u svim hrišćanskim narodima (Luca, Luke, Luc...). Jedino ako nisu Srbi narod najstariji, tj. ako neko želi u to da veruje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jelena, 31. oktobar 2017 20:23)
Jelena, dao bih vam 100 pluseva da mogu (nisam bot pa ne mogu). Hvala na činjenicama, danas vrlo necenjenom sastojku komunikacije. Ovi što pišu o pomodarstvu imena Luka, očigledno imaju porblem sa činjenicama.
O gospodinu sa Filološkog, koji je pomenut u članku i njegovom sukobu sa činjenicamam imalo bi se mnogo šta reći, ali to je deo neke druge simptomatologije.

cinoeye

pre 6 godina

Хајде Плусеви за ванвременско Српско и Словенско мушко име које носе добри људи који се зову-
МИЛАН:)
Свако од вас зна неког доброг Милана:)

meaning

pre 6 godina

Mislim da bi trebalo izbegavati davanje imena i nadimaka deci kao što su Tea, jer to dete, naravno, nije nikakva boginja - treba obratiti pažnju i na značenje.

"Ime Teodor potiče iz grčkog "Theodoros" (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”. Po narodnoj tradiciji davalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao."

Mladen

pre 6 godina

Kćerka Sava po babi (sa obe strane)
Kćerka Jelena (po tetki)
Sin Jovan (po dedi).

Sva imena lepa i Srpska i podsećaju me na ljude koji su nešto značili u mom životu.

dzeks

pre 6 godina

Ja sam 88. godine dobio ime Danijel, jer mi je starija sestra bila zaljubljena u pjevaca Danijela Popovica i mislila je da je fino ime. Lik se zapravo i ne zove Danijel kao sto smo kasnije saznali, ali eto: Sta je, tu je.

ime

pre 6 godina

Supruga i ja smo dogovorom svojim sinovima dali imena:
Vasilije, Sergije i Makarije. Makarije je najstariji ali ga uvek prilikom nabrajanja stavim poslednjeg.
Vaske, Serdjo i Maki

Yamamoto

pre 6 godina

Šugavo je što se danas sva decs zovu isto. Ženska kao kučici, muška kao neki fenomeni.
(Lilu, 31. oktobar 2017 18:45)

Ali je zato ekstra sto se svi mi iz srednje zovemo Marko, Milos, Nenad, Aleksandar, Stefan.. 5 Marka i 3 Nenada u istom odeljenju (rodjeni krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih). Bolje nego sada Jakov, Todor, Maksim, Uros, Strahinja, Luka, Vuk, Vidak itd.. u obdanistu kod mog klinca. Samo 2 decaka sa istim imenom.

asdf

pre 6 godina

Lea, Mia, Una, Nika, Tina, Sara, Luna, Mona, Tena... kao imena za kućne ljubimce, nadimak i sl. nikako ime. Roditelji pomodari.
(boki, 31. oktobar 2017 20:40)

To su zenska imena izmisljena pre zilion godina.. Nisu roditelji sada krivi sto su neki svojim ljubimcima davali imena za devojcice. Mia je prelepo ime za devojcicu. Da necu Radojka da je nazovem samo zato sto se komsijski pas zove Mia??!!

ja7

pre 6 godina

Kao dete mi je najlepse musko ime bilo upravo Luka. Usledila je prva ljubav, naravno zvao se Luka. Dosli studentski dani, zaljubljena u jos jednog Luku, neostvarena ljubav. Mislim da cu jednog dana sinu dati ovo prelepo ime!

Ocuh jedne Dunje

pre 6 godina

Rec dunja danas znaci zemlja (planeta) na mnogim jezicima - turski, kurdski, hindu itd i nije bas istinski srpska rec. Mi smo vocki verovatno dali ime odatle, a iz vocke je mozda ovo ime kod nas, a mozda i iz korena, tj znacenja "zemlja". Svakako, Dunja se koristi kao ime mnogo sire od Srbije.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunya

Čitajte naše pisce

pre 6 godina

Takva skraćena imena se daju jer se kontam roditelji nadaju da će im deca jednog dana otići iz ove zemlje pa im se u stranim pasošima imena isto pisati tipa Lea,Tea,Una itd.Još kad im pored takvih imena stave strana prezimena niko ne bi pomislio da su to nekad bila deca Srbije,a muškoj deci će se prezimena skraćivati neka do neprepoznatljivosti.Pročitajte Roman o Londonu od Miloša Crnjanskog pa će te videti kako su Poljacima menjali prezimena zbog lakšeg zapošljavanja.Na žalost kada ta danas rođena deca odu iz ove zemlje koje već roditelji pripremaju za to od samog njihovog rodjenja za njima će i umreti ideja Srpstva.Ideja koja se danas većini gadi (ne znam zbog čega,verovatno ne znaju svoju istoriju) ali vam to neće priznati i daće detetu ime kakva danas daju.

Petronije

pre 6 godina

Budimo realni, najveci promasaj je musko ime "Lav". :D

Danas je kao sramota nazvati dete po nekom dedi i slicno jer ta stara odnosno prava srpska imena nisu kul. Prolazni trendovi, trendove dolaze i prolaze ali prave vrednosti su uvek tu.

Dag Kristi

pre 6 godina

Blizu mene se ponosni otac umalo posvadjao sa kumom,zato sto je kum insistirao da se mali dasa zove Mutimir,po nekom vojvodi iz 8.-9.veka. :-D Kad se malo smirile strasti,kum je dao veselim roditeljima da sami izaberu ime.

Petar

pre 6 godina

Jedan nas jako dobar bend ima stih "Mozes me zvati kako god hoces, jer ja nisam ime". I zaista je tako. Budite dobri, ljudi. Kako god se zvali.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Imena su deo kulture jednog naroda. Po imenima koja daju deci odmah se vidi kom sloju pripadaju i koliko su razreda škole završili roditelji. Obično oni, koji su zastali negde u osmogodišnjoj školi, daju "vamp" imena svojoj deci, kako bi im deca bila posebna. Tu su neverovatne varijacije koje samo potvrdjuju moju teoriju. Što su roditelji veći prostaci, to im deca imaju imena, koja nas ostavljaju bez reči. Pitao sam jednu gospodju u Beču, "ko Vam je dao takvo ime detetu"? Odgovorila je; "ja sam ga izmislela"?! Eto, Srbi, pored one "rupe u saksiji" izmišljaju imena. Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Imena su deo kulture jednog naroda. Po imenima koja daju deci odmah se vidi kom sloju pripadaju i koliko su razreda škole završili roditelji. Obično oni, koji su zastali negde u osmogodišnjoj školi, daju "vamp" imena svojoj deci, kako bi im deca bila posebna. Tu su neverovatne varijacije koje samo potvrdjuju moju teoriju. Što su roditelji veći prostaci, to im deca imaju imena, koja nas ostavljaju bez reči. Pitao sam jednu gospodju u Beču, "ko Vam je dao takvo ime detetu"? Odgovorila je; "ja sam ga izmislela"?! Eto, Srbi, pored one "rupe u saksiji" izmišljaju imena. Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".

NN

pre 6 godina

Moja prabaka se zvala Sofija, to je staro ime, Sara je biblijsko, ako je neko rodjen ili odrastao pored reke Une ili je voli jer je zaista predivna i fascinantna, ne vidim kako je pomodarstvo ako svojoj cerki da ime po njoj.

dusan

pre 6 godina

Zenska imena su fensi, a muska arhaicna....I jedno i drugo je pomodarstvo, Kosta dominira kod dece kolega sa posla, Relja itd...Ide se iz krajnosti u krajnost, Lea za devojcice a Relja ili Kosta za decake

U raznolikosti je lepota

pre 6 godina

Nikada necu razumeti ljude koji deci daju "popularna" imena, pa u cemu je fora da se zove kao pola njegovog/njenog odeljenja?

gifusnao

pre 6 godina

Ja sam više za obična, normalna imena. Bolje to nego da detetu date neko neobično "originalno" ime ili neko prastaro koje se više i ne koristi pa da ga dete lično zamrzi. Jeste, znam, baš je lepo ime, retko se sreće, da, vaš divni deda se zvao tako, to je baš super.. ali ako će ga u školi ostali klinci zezati i smejati mu se zbog neobičnog imena onda džaba sve to.
Dajte mu neko uobičajeno ime koje lepo zvuči, a negde drugde pokazujte svoju sentimentalnost i "originalnost"

BGD

pre 6 godina

(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45) Luka nije ni hrvatsko ni srpsko ime, već staro hrićansko ime, koje postoji stotinama ili čak hiljadama godina pre Srba i Hrvata.

jelena

pre 6 godina

Luka nije Goran, niti, etimološki, ima veze s lugom, već je ime jevanđeliste koje postoji u svim hrišćanskim narodima (Luca, Luke, Luc...). Jedino ako nisu Srbi narod najstariji, tj. ako neko želi u to da veruje.

Luka

pre 6 godina

Dok sam se ja rodio niko se nije zvao Luka, to su masovno počeli djecu zvati Luka nakon šta je Goran Višnjić glumio u Hitnoj službi, tada su masovno u Americi klince nazivali Luka!

jelena

pre 6 godina

Luka nije Goran, niti, etimološki, ima veze s lugom, već je ime jevanđeliste koje postoji u svim hrišćanskim narodima (Luca, Luke, Luc...). Jedino ako nisu Srbi narod najstariji, tj. ako neko želi u to da veruje.

Luka

pre 6 godina

Dok sam se ja rodio niko se nije zvao Luka, to su masovno počeli djecu zvati Luka nakon šta je Goran Višnjić glumio u Hitnoj službi, tada su masovno u Americi klince nazivali Luka!

Nemanja

pre 6 godina

...Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".
(Mladen Mladenović, 31. oktobar 2017 22:35)

Kad imaš toliko grčevitu i patološku potrebu da lažeš da 3-4 decenije staru foru pokušaš da prodaš kao lično iskustvo.

Komša

pre 6 godina

@željezničar
Luka nije ni hrvatsko ni srpsko ime nego biblijsko.
Uopšte ima malo imena koja su isključivo srpska,hrvatska,češka,poljska...i drugih slovenskih naroda (uglavnom imena u kojima se omena naroda pominju).
Većina imena su slovenska ili biblijska (i druga koja su ušla u upotrebu).Slovenska imena lako prepoznaš - imaju značenje više- manje lako prepoznatljivo na nekom od slovenskih jezika.
Pre hrišćanstva se velika pažnja poklanjala ličnom imenu i detetu je prvo ime davala majka.
To ime dete je nosilo do 7 godime kada je dobijalo ime koje mu je davala zajednica ma osnovu "posmatranja" deteta i uočavanja nekih bitnih katakternih crta.
Moglo je da dobije ime na osnovu neke jasno izražene vrline u nameri da tu vrlinu učvrsti i očuva ili na osnovu uočene mane "suprotno" ime kako bi tu manu potisnulo.
Zapravo "magijsko" delovanje imena je čista psihologija - plašljivom detetu daš "hrabro ime" (recimo Jaroslav,po Jarilu) i kad god ga neko pozove,obrati mu se praktično ga podseti na željeni razvoj dogadjaja...
To davanje drugog imena oslikava brifu i pažnju zajednice za novog člana i slično je činu krštenja.
Izgubilo se ali je narod nastavio da koristi "magijske moći" imena.
Recimo ,ime Vuk se davalo bolešljivoj deci da bi bola jaka...

est

pre 6 godina

Oprostite ali meni je Luka čisto hrvatsko ime, kod nas u poslednjih 10 godina kod njih barem sto. Ali nema veze, sve je to ok!
(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45)
ovakvu glupost jos nisam cuo.To kao kad bi rekao Marko je Hrvatsko ime.

Petar

pre 6 godina

Jedan nas jako dobar bend ima stih "Mozes me zvati kako god hoces, jer ja nisam ime". I zaista je tako. Budite dobri, ljudi. Kako god se zvali.

dzeks

pre 6 godina

Ja sam 88. godine dobio ime Danijel, jer mi je starija sestra bila zaljubljena u pjevaca Danijela Popovica i mislila je da je fino ime. Lik se zapravo i ne zove Danijel kao sto smo kasnije saznali, ali eto: Sta je, tu je.

leko

pre 6 godina

Moja deca se zovu Milena I Mihajlo. Ne znam da li su to pomodarska imena, ali za mene su najlepsa. I nije istina da deci treba davati kratka imena, da ne bi dobijala nadimke, mi nasu decu zovemo punim imenima od rodjenja. Znam roditelje koji su cerki dali kratko ime (Tea), bas iz navedenog razloga, a sada joj tepaju Teki!!!

BGD

pre 6 godina

(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45) Luka nije ni hrvatsko ni srpsko ime, već staro hrićansko ime, koje postoji stotinama ili čak hiljadama godina pre Srba i Hrvata.

NN

pre 6 godina

Moja prabaka se zvala Sofija, to je staro ime, Sara je biblijsko, ako je neko rodjen ili odrastao pored reke Une ili je voli jer je zaista predivna i fascinantna, ne vidim kako je pomodarstvo ako svojoj cerki da ime po njoj.

cinoeye

pre 6 godina

Хајде Плусеви за ванвременско Српско и Словенско мушко име које носе добри људи који се зову-
МИЛАН:)
Свако од вас зна неког доброг Милана:)

Komifo

pre 6 godina

Za primitivce su prelepa imena kao Tea, Una, Mia... plitka i pomodarska, a u redu su im 'modifikovana' ženska imena kao što je Radomirka, Božidarka, Svetozarka, kojima plemenski vaspitani roditelji leče frustracije što su dobili žensko dete.

asdf

pre 6 godina

Lea, Mia, Una, Nika, Tina, Sara, Luna, Mona, Tena... kao imena za kućne ljubimce, nadimak i sl. nikako ime. Roditelji pomodari.
(boki, 31. oktobar 2017 20:40)

To su zenska imena izmisljena pre zilion godina.. Nisu roditelji sada krivi sto su neki svojim ljubimcima davali imena za devojcice. Mia je prelepo ime za devojcicu. Da necu Radojka da je nazovem samo zato sto se komsijski pas zove Mia??!!

Komša

pre 6 godina

@Hrvoje
Već sam napisao za Luku (@ željezničar) pa se deo tog komentara odnosi i na tvoje tumačenje imena Ivan.
Ime Ivam je po jednom tumačenju (veoma zastupljenom obzorom da pripadamo judeohrišćanskoj civilizaciji) samo oblik jevrejskog imena kao što su Jan,Janoš,Jon,Jovan,Žan,Džon...
Slovenizovani oblik.
Medjutim još uvek nema objašnjenja zbog čega se to ime davalo i pre prelaska na hrišćanstvo .
Evo primera - knjaz Svjatoslav ivanovič rodjen 932. poslednji ruski vladar koji se jasno pridržavao slocenske tradicije.
Odbijao je da prihvati hrišćanstvo.
Kao što ime govori,otac mu se zvao Ivan .Isto nekršten.
Tek Svjatoslavov sin Vladimir uvodi hrišćanstvo.
(Zanimljivo je da sama dinasrija nije slovenskog porekla- varjazi)
Predpostavlja se da je Ivan (u čisto slovenskoj varijanti) izvedeno od Ive (vrbe) koja je bila jedno od bitnih drveća u slovenskom svetu.
Generalno ,ne postoji greška u davanju "više hrvatskih" imena deci i obratno - slovenska su.
Žensko ime Iskra npr.
Prelepo...

Dag Kristi

pre 6 godina

Blizu mene se ponosni otac umalo posvadjao sa kumom,zato sto je kum insistirao da se mali dasa zove Mutimir,po nekom vojvodi iz 8.-9.veka. :-D Kad se malo smirile strasti,kum je dao veselim roditeljima da sami izaberu ime.

dusan

pre 6 godina

Zenska imena su fensi, a muska arhaicna....I jedno i drugo je pomodarstvo, Kosta dominira kod dece kolega sa posla, Relja itd...Ide se iz krajnosti u krajnost, Lea za devojcice a Relja ili Kosta za decake

poznavalac

pre 6 godina

Дуња потиче од арапског/турског имена за "свет". Као име за воће је такође стигло из Азије и исто нема превише везе са српским језиком.

Nemanja

pre 6 godina

Lea, Mia, Una, Nika, Tina, Sara, Luna, Mona, Tena... kao imena za kućne ljubimce, nadimak i sl. nikako ime. Roditelji pomodari.
(boki, 31. oktobar 2017 20:40)

Sva do jednog opet bolja od Milivoja.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

Roditelji imaju pravo da detetu daju ime koje se njima sviđa!
Nekad se to radi i u dogovoru sa kumovima !
Mislim da je od imena puno važnije ljubav i vaspitanje kao i sredina u kojoj deca odrastaju !

Svašta!

pre 6 godina

Pravite sopstvenu decu pa ih krstite kako vam volja!
Ime osobe ne govori ništa o samoj osobi, a da li je u pitanju volja kuma, ime dede, lucidnost roditelja...to svakako ne znate.
Ne razumem ovaj naš narod koji sebi daje za pravo da komentariše ime tuđeg deteta!!
A kako se ti zoveš, kada si se već potpisao pseudonimom ili već...%$#"&%$!!

U raznolikosti je lepota

pre 6 godina

Nikada necu razumeti ljude koji deci daju "popularna" imena, pa u cemu je fora da se zove kao pola njegovog/njenog odeljenja?

meaning

pre 6 godina

Mislim da bi trebalo izbegavati davanje imena i nadimaka deci kao što su Tea, jer to dete, naravno, nije nikakva boginja - treba obratiti pažnju i na značenje.

"Ime Teodor potiče iz grčkog "Theodoros" (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”. Po narodnoj tradiciji davalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao."

13. ratnik

pre 6 godina

Srpska imena su 90% logična i izvedena su iz srpskog jezika to jest od srpskih reči, na primer: drag-Dragan, Dragana; vera-Veroljub, Vera; mir-Miroljub, Miroslava, rat-Ratomir, Ratomirka; vlast-Vlastimir, Vlastimirka itd. naravno tu ima i starih hrišćanskih imena karakterističnih za celu Evropu i Evropljane tipa Marija, Teodora, Dimitrije itd., ali mene čudi po kojoj logici ovi odjučerašnji Bošnjaci, nekadašnji Muslimani bez ikakve veze sa Evropom i jezikom kojima pripadaju u 99% slučajeva imaju imena tipa:
Abdulah, Sulejman, Eman, Admir, Kenan te Dalija, Sumeja, Esma, Turdžan itd.

gifusnao

pre 6 godina

Ja sam više za obična, normalna imena. Bolje to nego da detetu date neko neobično "originalno" ime ili neko prastaro koje se više i ne koristi pa da ga dete lično zamrzi. Jeste, znam, baš je lepo ime, retko se sreće, da, vaš divni deda se zvao tako, to je baš super.. ali ako će ga u školi ostali klinci zezati i smejati mu se zbog neobičnog imena onda džaba sve to.
Dajte mu neko uobičajeno ime koje lepo zvuči, a negde drugde pokazujte svoju sentimentalnost i "originalnost"

Yamamoto

pre 6 godina

Šugavo je što se danas sva decs zovu isto. Ženska kao kučici, muška kao neki fenomeni.
(Lilu, 31. oktobar 2017 18:45)

Ali je zato ekstra sto se svi mi iz srednje zovemo Marko, Milos, Nenad, Aleksandar, Stefan.. 5 Marka i 3 Nenada u istom odeljenju (rodjeni krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih). Bolje nego sada Jakov, Todor, Maksim, Uros, Strahinja, Luka, Vuk, Vidak itd.. u obdanistu kod mog klinca. Samo 2 decaka sa istim imenom.

Ocuh jedne Dunje

pre 6 godina

Rec dunja danas znaci zemlja (planeta) na mnogim jezicima - turski, kurdski, hindu itd i nije bas istinski srpska rec. Mi smo vocki verovatno dali ime odatle, a iz vocke je mozda ovo ime kod nas, a mozda i iz korena, tj znacenja "zemlja". Svakako, Dunja se koristi kao ime mnogo sire od Srbije.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunya

Mladen

pre 6 godina

Kćerka Sava po babi (sa obe strane)
Kćerka Jelena (po tetki)
Sin Jovan (po dedi).

Sva imena lepa i Srpska i podsećaju me na ljude koji su nešto značili u mom životu.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Imena su deo kulture jednog naroda. Po imenima koja daju deci odmah se vidi kom sloju pripadaju i koliko su razreda škole završili roditelji. Obično oni, koji su zastali negde u osmogodišnjoj školi, daju "vamp" imena svojoj deci, kako bi im deca bila posebna. Tu su neverovatne varijacije koje samo potvrdjuju moju teoriju. Što su roditelji veći prostaci, to im deca imaju imena, koja nas ostavljaju bez reči. Pitao sam jednu gospodju u Beču, "ko Vam je dao takvo ime detetu"? Odgovorila je; "ja sam ga izmislela"?! Eto, Srbi, pored one "rupe u saksiji" izmišljaju imena. Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".

Petronije

pre 6 godina

Budimo realni, najveci promasaj je musko ime "Lav". :D

Danas je kao sramota nazvati dete po nekom dedi i slicno jer ta stara odnosno prava srpska imena nisu kul. Prolazni trendovi, trendove dolaze i prolaze ali prave vrednosti su uvek tu.

Hrvoje

pre 6 godina

Meni se čini da Srbi sve više djeci daju hrvatski oblik imena koji nije u srpskoj tradiciji. Sve je više dječaka Ivan a manje Jovan, sve je više djevojčica Ivana nego Jovanka ili Jovana. Ili Kristina i Kristijan iako Srbi kažu Hrist a ne Krist. Ima mnogo sličnih primjera. Ne znam koji je razlog za to.
S druge strane Hrvati daju dosta bezveznih kratkih podarskih imena koja nisu u hrvatskoj tradiciji.
Bošnjaci daju uglavnom muslimanska imena.
Ali zato Albanci najviše drže do sebe i mnogi daju prava albanska imena bez obzira na religiju.
Meni se sviđa kad ljudi drže do svoga i do onog što ih razlikuje od okoline, jer mislim da je to stvar karaktera i ponosa.

celt

pre 6 godina

Ja imam drugacije misljenje oko imena detetu: Kod imenovanja deteta treba biti ne-kreativan. Sacuvajte vasu kreativnost za druge sfere zivota, i nemojte osuditi svoje dete da odrasta kao Milojka u svetu Luna ili kao Tea u svetu Persida, ako je vec proslo vreme pijanih kumova.

Ime nikada, nikome nije dalo neku prednost u zivotu, a moze poprilicno da skodi. I sto je najzanimljivije, nikad vlasnik imena nije sam kriv za to, i nikada ne govori o coveku koji nosi to ime, nego o njegovim roditeljima, i to skoro sa 100% tacnosti, koliko su bili sebicni, ili koliko su pokusavali da svoje komplekse lece preko tog deteta.

glupo ime za medalji

pre 6 godina

Oprostite ali meni je Luka čisto hrvatsko ime, kod nas u poslednjih 10 godina kod njih barem sto. Ali nema veze, sve je to ok!
@(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45)

Pa to ti je po povrću zvanom LUK, tipa beli luka, crni luka, prazi luka isto kao kada bi ženskom detetu dao ime Rotkvica ili Jagoda po rotkvici to jest jagodi, jest je srpsko, ali je mnogo, mnogo GLUPO!

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Imena su deo kulture jednog naroda. Po imenima koja daju deci odmah se vidi kom sloju pripadaju i koliko su razreda škole završili roditelji. Obično oni, koji su zastali negde u osmogodišnjoj školi, daju "vamp" imena svojoj deci, kako bi im deca bila posebna. Tu su neverovatne varijacije koje samo potvrdjuju moju teoriju. Što su roditelji veći prostaci, to im deca imaju imena, koja nas ostavljaju bez reči. Pitao sam jednu gospodju u Beču, "ko Vam je dao takvo ime detetu"? Odgovorila je; "ja sam ga izmislela"?! Eto, Srbi, pored one "rupe u saksiji" izmišljaju imena. Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".

go

pre 6 godina

Luka nije Goran, niti, etimološki, ima veze s lugom, već je ime jevanđeliste koje postoji u svim hrišćanskim narodima (Luca, Luke, Luc...). Jedino ako nisu Srbi narod najstariji, tj. ako neko želi u to da veruje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jelena, 31. oktobar 2017 20:23)
Jelena, dao bih vam 100 pluseva da mogu (nisam bot pa ne mogu). Hvala na činjenicama, danas vrlo necenjenom sastojku komunikacije. Ovi što pišu o pomodarstvu imena Luka, očigledno imaju porblem sa činjenicama.
O gospodinu sa Filološkog, koji je pomenut u članku i njegovom sukobu sa činjenicamam imalo bi se mnogo šta reći, ali to je deo neke druge simptomatologije.

ime

pre 6 godina

Supruga i ja smo dogovorom svojim sinovima dali imena:
Vasilije, Sergije i Makarije. Makarije je najstariji ali ga uvek prilikom nabrajanja stavim poslednjeg.
Vaske, Serdjo i Maki

ja7

pre 6 godina

Kao dete mi je najlepse musko ime bilo upravo Luka. Usledila je prva ljubav, naravno zvao se Luka. Dosli studentski dani, zaljubljena u jos jednog Luku, neostvarena ljubav. Mislim da cu jednog dana sinu dati ovo prelepo ime!

димитрије

pre 6 godina

ма само када је утихнула мода да деци дају претенциозна имена по највећим царевима, војсковођама, свецима... то је једино што се мени не свиђа. све друго ми је о.к.
тренутно је мода да се трага за неким старим словенским именима, али људи немају храброст да деци дају имена попут голуб, јеленко итд. а управо то су та стара имена.

Čitajte naše pisce

pre 6 godina

Takva skraćena imena se daju jer se kontam roditelji nadaju da će im deca jednog dana otići iz ove zemlje pa im se u stranim pasošima imena isto pisati tipa Lea,Tea,Una itd.Još kad im pored takvih imena stave strana prezimena niko ne bi pomislio da su to nekad bila deca Srbije,a muškoj deci će se prezimena skraćivati neka do neprepoznatljivosti.Pročitajte Roman o Londonu od Miloša Crnjanskog pa će te videti kako su Poljacima menjali prezimena zbog lakšeg zapošljavanja.Na žalost kada ta danas rođena deca odu iz ove zemlje koje već roditelji pripremaju za to od samog njihovog rodjenja za njima će i umreti ideja Srpstva.Ideja koja se danas većini gadi (ne znam zbog čega,verovatno ne znaju svoju istoriju) ali vam to neće priznati i daće detetu ime kakva danas daju.

Triput

pre 6 godina

Stvarno sve ili na isti kalup ili pomodarstvo. Evo možda Laptomirka, Pravdoljub, Evroslava i Monitoriša za neka nova pokolenja. ;-)

Luka

pre 6 godina

Dok sam se ja rodio niko se nije zvao Luka, to su masovno počeli djecu zvati Luka nakon šta je Goran Višnjić glumio u Hitnoj službi, tada su masovno u Americi klince nazivali Luka!

jelena

pre 6 godina

Luka nije Goran, niti, etimološki, ima veze s lugom, već je ime jevanđeliste koje postoji u svim hrišćanskim narodima (Luca, Luke, Luc...). Jedino ako nisu Srbi narod najstariji, tj. ako neko želi u to da veruje.

Hrvoje

pre 6 godina

Meni se čini da Srbi sve više djeci daju hrvatski oblik imena koji nije u srpskoj tradiciji. Sve je više dječaka Ivan a manje Jovan, sve je više djevojčica Ivana nego Jovanka ili Jovana. Ili Kristina i Kristijan iako Srbi kažu Hrist a ne Krist. Ima mnogo sličnih primjera. Ne znam koji je razlog za to.
S druge strane Hrvati daju dosta bezveznih kratkih podarskih imena koja nisu u hrvatskoj tradiciji.
Bošnjaci daju uglavnom muslimanska imena.
Ali zato Albanci najviše drže do sebe i mnogi daju prava albanska imena bez obzira na religiju.
Meni se sviđa kad ljudi drže do svoga i do onog što ih razlikuje od okoline, jer mislim da je to stvar karaktera i ponosa.

Komifo

pre 6 godina

Za primitivce su prelepa imena kao Tea, Una, Mia... plitka i pomodarska, a u redu su im 'modifikovana' ženska imena kao što je Radomirka, Božidarka, Svetozarka, kojima plemenski vaspitani roditelji leče frustracije što su dobili žensko dete.

Nemanja

pre 6 godina

Lea, Mia, Una, Nika, Tina, Sara, Luna, Mona, Tena... kao imena za kućne ljubimce, nadimak i sl. nikako ime. Roditelji pomodari.
(boki, 31. oktobar 2017 20:40)

Sva do jednog opet bolja od Milivoja.

asdf

pre 6 godina

Lea, Mia, Una, Nika, Tina, Sara, Luna, Mona, Tena... kao imena za kućne ljubimce, nadimak i sl. nikako ime. Roditelji pomodari.
(boki, 31. oktobar 2017 20:40)

To su zenska imena izmisljena pre zilion godina.. Nisu roditelji sada krivi sto su neki svojim ljubimcima davali imena za devojcice. Mia je prelepo ime za devojcicu. Da necu Radojka da je nazovem samo zato sto se komsijski pas zove Mia??!!

Mladen

pre 6 godina

Kćerka Sava po babi (sa obe strane)
Kćerka Jelena (po tetki)
Sin Jovan (po dedi).

Sva imena lepa i Srpska i podsećaju me na ljude koji su nešto značili u mom životu.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Imena su deo kulture jednog naroda. Po imenima koja daju deci odmah se vidi kom sloju pripadaju i koliko su razreda škole završili roditelji. Obično oni, koji su zastali negde u osmogodišnjoj školi, daju "vamp" imena svojoj deci, kako bi im deca bila posebna. Tu su neverovatne varijacije koje samo potvrdjuju moju teoriju. Što su roditelji veći prostaci, to im deca imaju imena, koja nas ostavljaju bez reči. Pitao sam jednu gospodju u Beču, "ko Vam je dao takvo ime detetu"? Odgovorila je; "ja sam ga izmislela"?! Eto, Srbi, pored one "rupe u saksiji" izmišljaju imena. Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Imena su deo kulture jednog naroda. Po imenima koja daju deci odmah se vidi kom sloju pripadaju i koliko su razreda škole završili roditelji. Obično oni, koji su zastali negde u osmogodišnjoj školi, daju "vamp" imena svojoj deci, kako bi im deca bila posebna. Tu su neverovatne varijacije koje samo potvrdjuju moju teoriju. Što su roditelji veći prostaci, to im deca imaju imena, koja nas ostavljaju bez reči. Pitao sam jednu gospodju u Beču, "ko Vam je dao takvo ime detetu"? Odgovorila je; "ja sam ga izmislela"?! Eto, Srbi, pored one "rupe u saksiji" izmišljaju imena. Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".

glupo ime za medalji

pre 6 godina

Oprostite ali meni je Luka čisto hrvatsko ime, kod nas u poslednjih 10 godina kod njih barem sto. Ali nema veze, sve je to ok!
@(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45)

Pa to ti je po povrću zvanom LUK, tipa beli luka, crni luka, prazi luka isto kao kada bi ženskom detetu dao ime Rotkvica ili Jagoda po rotkvici to jest jagodi, jest je srpsko, ali je mnogo, mnogo GLUPO!

celt

pre 6 godina

Ja imam drugacije misljenje oko imena detetu: Kod imenovanja deteta treba biti ne-kreativan. Sacuvajte vasu kreativnost za druge sfere zivota, i nemojte osuditi svoje dete da odrasta kao Milojka u svetu Luna ili kao Tea u svetu Persida, ako je vec proslo vreme pijanih kumova.

Ime nikada, nikome nije dalo neku prednost u zivotu, a moze poprilicno da skodi. I sto je najzanimljivije, nikad vlasnik imena nije sam kriv za to, i nikada ne govori o coveku koji nosi to ime, nego o njegovim roditeljima, i to skoro sa 100% tacnosti, koliko su bili sebicni, ili koliko su pokusavali da svoje komplekse lece preko tog deteta.

BGD

pre 6 godina

(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45) Luka nije ni hrvatsko ni srpsko ime, već staro hrićansko ime, koje postoji stotinama ili čak hiljadama godina pre Srba i Hrvata.

Čitajte naše pisce

pre 6 godina

Takva skraćena imena se daju jer se kontam roditelji nadaju da će im deca jednog dana otići iz ove zemlje pa im se u stranim pasošima imena isto pisati tipa Lea,Tea,Una itd.Još kad im pored takvih imena stave strana prezimena niko ne bi pomislio da su to nekad bila deca Srbije,a muškoj deci će se prezimena skraćivati neka do neprepoznatljivosti.Pročitajte Roman o Londonu od Miloša Crnjanskog pa će te videti kako su Poljacima menjali prezimena zbog lakšeg zapošljavanja.Na žalost kada ta danas rođena deca odu iz ove zemlje koje već roditelji pripremaju za to od samog njihovog rodjenja za njima će i umreti ideja Srpstva.Ideja koja se danas većini gadi (ne znam zbog čega,verovatno ne znaju svoju istoriju) ali vam to neće priznati i daće detetu ime kakva danas daju.

ime

pre 6 godina

Supruga i ja smo dogovorom svojim sinovima dali imena:
Vasilije, Sergije i Makarije. Makarije je najstariji ali ga uvek prilikom nabrajanja stavim poslednjeg.
Vaske, Serdjo i Maki

est

pre 6 godina

Oprostite ali meni je Luka čisto hrvatsko ime, kod nas u poslednjih 10 godina kod njih barem sto. Ali nema veze, sve je to ok!
(željezničar, 31. oktobar 2017 21:45)
ovakvu glupost jos nisam cuo.To kao kad bi rekao Marko je Hrvatsko ime.

Petronije

pre 6 godina

Budimo realni, najveci promasaj je musko ime "Lav". :D

Danas je kao sramota nazvati dete po nekom dedi i slicno jer ta stara odnosno prava srpska imena nisu kul. Prolazni trendovi, trendove dolaze i prolaze ali prave vrednosti su uvek tu.

Yamamoto

pre 6 godina

Šugavo je što se danas sva decs zovu isto. Ženska kao kučici, muška kao neki fenomeni.
(Lilu, 31. oktobar 2017 18:45)

Ali je zato ekstra sto se svi mi iz srednje zovemo Marko, Milos, Nenad, Aleksandar, Stefan.. 5 Marka i 3 Nenada u istom odeljenju (rodjeni krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih). Bolje nego sada Jakov, Todor, Maksim, Uros, Strahinja, Luka, Vuk, Vidak itd.. u obdanistu kod mog klinca. Samo 2 decaka sa istim imenom.

ja7

pre 6 godina

Kao dete mi je najlepse musko ime bilo upravo Luka. Usledila je prva ljubav, naravno zvao se Luka. Dosli studentski dani, zaljubljena u jos jednog Luku, neostvarena ljubav. Mislim da cu jednog dana sinu dati ovo prelepo ime!

cinoeye

pre 6 godina

Хајде Плусеви за ванвременско Српско и Словенско мушко име које носе добри људи који се зову-
МИЛАН:)
Свако од вас зна неког доброг Милана:)

димитрије

pre 6 godina

ма само када је утихнула мода да деци дају претенциозна имена по највећим царевима, војсковођама, свецима... то је једино што се мени не свиђа. све друго ми је о.к.
тренутно је мода да се трага за неким старим словенским именима, али људи немају храброст да деци дају имена попут голуб, јеленко итд. а управо то су та стара имена.

13. ratnik

pre 6 godina

Srpska imena su 90% logična i izvedena su iz srpskog jezika to jest od srpskih reči, na primer: drag-Dragan, Dragana; vera-Veroljub, Vera; mir-Miroljub, Miroslava, rat-Ratomir, Ratomirka; vlast-Vlastimir, Vlastimirka itd. naravno tu ima i starih hrišćanskih imena karakterističnih za celu Evropu i Evropljane tipa Marija, Teodora, Dimitrije itd., ali mene čudi po kojoj logici ovi odjučerašnji Bošnjaci, nekadašnji Muslimani bez ikakve veze sa Evropom i jezikom kojima pripadaju u 99% slučajeva imaju imena tipa:
Abdulah, Sulejman, Eman, Admir, Kenan te Dalija, Sumeja, Esma, Turdžan itd.

leko

pre 6 godina

Moja deca se zovu Milena I Mihajlo. Ne znam da li su to pomodarska imena, ali za mene su najlepsa. I nije istina da deci treba davati kratka imena, da ne bi dobijala nadimke, mi nasu decu zovemo punim imenima od rodjenja. Znam roditelje koji su cerki dali kratko ime (Tea), bas iz navedenog razloga, a sada joj tepaju Teki!!!

Dag Kristi

pre 6 godina

Blizu mene se ponosni otac umalo posvadjao sa kumom,zato sto je kum insistirao da se mali dasa zove Mutimir,po nekom vojvodi iz 8.-9.veka. :-D Kad se malo smirile strasti,kum je dao veselim roditeljima da sami izaberu ime.

go

pre 6 godina

Luka nije Goran, niti, etimološki, ima veze s lugom, već je ime jevanđeliste koje postoji u svim hrišćanskim narodima (Luca, Luke, Luc...). Jedino ako nisu Srbi narod najstariji, tj. ako neko želi u to da veruje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jelena, 31. oktobar 2017 20:23)
Jelena, dao bih vam 100 pluseva da mogu (nisam bot pa ne mogu). Hvala na činjenicama, danas vrlo necenjenom sastojku komunikacije. Ovi što pišu o pomodarstvu imena Luka, očigledno imaju porblem sa činjenicama.
O gospodinu sa Filološkog, koji je pomenut u članku i njegovom sukobu sa činjenicamam imalo bi se mnogo šta reći, ali to je deo neke druge simptomatologije.

poznavalac

pre 6 godina

Дуња потиче од арапског/турског имена за "свет". Као име за воће је такође стигло из Азије и исто нема превише везе са српским језиком.

Svašta!

pre 6 godina

Pravite sopstvenu decu pa ih krstite kako vam volja!
Ime osobe ne govori ništa o samoj osobi, a da li je u pitanju volja kuma, ime dede, lucidnost roditelja...to svakako ne znate.
Ne razumem ovaj naš narod koji sebi daje za pravo da komentariše ime tuđeg deteta!!
A kako se ti zoveš, kada si se već potpisao pseudonimom ili već...%$#"&%$!!

Komša

pre 6 godina

@željezničar
Luka nije ni hrvatsko ni srpsko ime nego biblijsko.
Uopšte ima malo imena koja su isključivo srpska,hrvatska,češka,poljska...i drugih slovenskih naroda (uglavnom imena u kojima se omena naroda pominju).
Većina imena su slovenska ili biblijska (i druga koja su ušla u upotrebu).Slovenska imena lako prepoznaš - imaju značenje više- manje lako prepoznatljivo na nekom od slovenskih jezika.
Pre hrišćanstva se velika pažnja poklanjala ličnom imenu i detetu je prvo ime davala majka.
To ime dete je nosilo do 7 godime kada je dobijalo ime koje mu je davala zajednica ma osnovu "posmatranja" deteta i uočavanja nekih bitnih katakternih crta.
Moglo je da dobije ime na osnovu neke jasno izražene vrline u nameri da tu vrlinu učvrsti i očuva ili na osnovu uočene mane "suprotno" ime kako bi tu manu potisnulo.
Zapravo "magijsko" delovanje imena je čista psihologija - plašljivom detetu daš "hrabro ime" (recimo Jaroslav,po Jarilu) i kad god ga neko pozove,obrati mu se praktično ga podseti na željeni razvoj dogadjaja...
To davanje drugog imena oslikava brifu i pažnju zajednice za novog člana i slično je činu krštenja.
Izgubilo se ali je narod nastavio da koristi "magijske moći" imena.
Recimo ,ime Vuk se davalo bolešljivoj deci da bi bola jaka...

Komša

pre 6 godina

@Hrvoje
Već sam napisao za Luku (@ željezničar) pa se deo tog komentara odnosi i na tvoje tumačenje imena Ivan.
Ime Ivam je po jednom tumačenju (veoma zastupljenom obzorom da pripadamo judeohrišćanskoj civilizaciji) samo oblik jevrejskog imena kao što su Jan,Janoš,Jon,Jovan,Žan,Džon...
Slovenizovani oblik.
Medjutim još uvek nema objašnjenja zbog čega se to ime davalo i pre prelaska na hrišćanstvo .
Evo primera - knjaz Svjatoslav ivanovič rodjen 932. poslednji ruski vladar koji se jasno pridržavao slocenske tradicije.
Odbijao je da prihvati hrišćanstvo.
Kao što ime govori,otac mu se zvao Ivan .Isto nekršten.
Tek Svjatoslavov sin Vladimir uvodi hrišćanstvo.
(Zanimljivo je da sama dinasrija nije slovenskog porekla- varjazi)
Predpostavlja se da je Ivan (u čisto slovenskoj varijanti) izvedeno od Ive (vrbe) koja je bila jedno od bitnih drveća u slovenskom svetu.
Generalno ,ne postoji greška u davanju "više hrvatskih" imena deci i obratno - slovenska su.
Žensko ime Iskra npr.
Prelepo...

gifusnao

pre 6 godina

Ja sam više za obična, normalna imena. Bolje to nego da detetu date neko neobično "originalno" ime ili neko prastaro koje se više i ne koristi pa da ga dete lično zamrzi. Jeste, znam, baš je lepo ime, retko se sreće, da, vaš divni deda se zvao tako, to je baš super.. ali ako će ga u školi ostali klinci zezati i smejati mu se zbog neobičnog imena onda džaba sve to.
Dajte mu neko uobičajeno ime koje lepo zvuči, a negde drugde pokazujte svoju sentimentalnost i "originalnost"

Petar

pre 6 godina

Jedan nas jako dobar bend ima stih "Mozes me zvati kako god hoces, jer ja nisam ime". I zaista je tako. Budite dobri, ljudi. Kako god se zvali.

NN

pre 6 godina

Moja prabaka se zvala Sofija, to je staro ime, Sara je biblijsko, ako je neko rodjen ili odrastao pored reke Une ili je voli jer je zaista predivna i fascinantna, ne vidim kako je pomodarstvo ako svojoj cerki da ime po njoj.

dusan

pre 6 godina

Zenska imena su fensi, a muska arhaicna....I jedno i drugo je pomodarstvo, Kosta dominira kod dece kolega sa posla, Relja itd...Ide se iz krajnosti u krajnost, Lea za devojcice a Relja ili Kosta za decake

U raznolikosti je lepota

pre 6 godina

Nikada necu razumeti ljude koji deci daju "popularna" imena, pa u cemu je fora da se zove kao pola njegovog/njenog odeljenja?

Ocuh jedne Dunje

pre 6 godina

Rec dunja danas znaci zemlja (planeta) na mnogim jezicima - turski, kurdski, hindu itd i nije bas istinski srpska rec. Mi smo vocki verovatno dali ime odatle, a iz vocke je mozda ovo ime kod nas, a mozda i iz korena, tj znacenja "zemlja". Svakako, Dunja se koristi kao ime mnogo sire od Srbije.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunya

dzeks

pre 6 godina

Ja sam 88. godine dobio ime Danijel, jer mi je starija sestra bila zaljubljena u pjevaca Danijela Popovica i mislila je da je fino ime. Lik se zapravo i ne zove Danijel kao sto smo kasnije saznali, ali eto: Sta je, tu je.

meaning

pre 6 godina

Mislim da bi trebalo izbegavati davanje imena i nadimaka deci kao što su Tea, jer to dete, naravno, nije nikakva boginja - treba obratiti pažnju i na značenje.

"Ime Teodor potiče iz grčkog "Theodoros" (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”. Po narodnoj tradiciji davalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao."

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

Roditelji imaju pravo da detetu daju ime koje se njima sviđa!
Nekad se to radi i u dogovoru sa kumovima !
Mislim da je od imena puno važnije ljubav i vaspitanje kao i sredina u kojoj deca odrastaju !

Nemanja

pre 6 godina

...Drugi je svome sinu dao ime Jamesdin? Na moje pitanje "a čije je to ime, pobogu gospodine", odgovorio je: "pa, kako ne znate to je James Dean", što bi se u mom selu reklo Džejms Din? Možete zamisliti ovog srećkovića, ovog Džejms Dina kako će ponosno koračati kroz život noseći to slavno ime?! Užas?! O našim glupostima, kada su imena u pitanju mogli bi da se pišu romani. A, ima toliko prelepih srpskih imena kojih se ovi skorojevići stide. Neko je ovde sa podsmehom prokomentarisao ime Milivoje a to je divno, plemenito i prelepo srpsko ime koje ima "dušu".
(Mladen Mladenović, 31. oktobar 2017 22:35)

Kad imaš toliko grčevitu i patološku potrebu da lažeš da 3-4 decenije staru foru pokušaš da prodaš kao lično iskustvo.

Triput

pre 6 godina

Stvarno sve ili na isti kalup ili pomodarstvo. Evo možda Laptomirka, Pravdoljub, Evroslava i Monitoriša za neka nova pokolenja. ;-)