Sreda, 04.10.2017.

21:25

Otkriven razlog pucanja današnjih brakova

Izvor: Independent

Otkriven razlog pucanja današnjih brakova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Белорус

pre 6 godina

A šta reći osim "Može vam se". Nije bitno koja strana vodi bitan je rezultat. A šta je rezultat takvog samoživog i sebičnog života - polagani nestanak srbskog naroda.

Lena

pre 6 godina

@ bojana
Ubola si u centar. Kod nas joj uvek vazi ona " cuti, dobar ti je muz cim te ne tuce" . Ocekuje se da mu se sve oprosti ako nije nasilnik i ako nije pijanica. To sto je lenstina i nece da se bavi decom i kucom, sto vara zenu, sto kao momak zivi iako je ozenjen, to nije bitno, on je muskarac pa mu sve ide u rok sluzbe. To je klasican stav vecine muskaraca o njihovoj ulozi i o tome da sta im se sve moze. A zena ako nece to da trpi bude proglasena za neku lujku, koja je rasla na sex i gradu pa je umisljena i ocekuje previse. Ako im je previse to sto zene ocekuju normalne stvari, tipa uvazavanje, da se muskarac prihvati uloge oca , ozenjenog coveka , koji je veran, brizan i karakteran , onda se pitam sto se uopste zene jer njihov koncept braka je davno prevazidjen. Kako je moguce da to ne uvidjaju sami, da moraju da se i oni prilagode inace od dobrog braka nema nista.
Ja radim u skoli , od 27 mojih djaka , samo 5 para roditelja je i dalje u braku, ostali su razvedeni. Jasno je da je glavni problem nerazumevanje koncepta braka u danasnje vreme od strane muskaraca. Oni se uporno drze ukorenjenjih shvatanja iz proslosti, koje naravno idu samo njima u prilog, ne zele da ih se odreknu, i ne zele da se prilagode, iako su se sve realne okolnosti zivota promenile u odnosu na proslost. Istrajavanje u tome vodi u razvod a ne to sto zene vise nece da trpe.

Tanja

pre 6 godina

Gospodine Uštrojeni Jarče,

Kao prvo, vi mene ne poznajete te ne možete znati šta je "moj problem" niti da li ga imam uopšte. Ni ja vas ne poznajem, ali iz vašeg komentara jasno je da vam manjka kućnog vaspitanja jer ne persirate nepoznatoj (i to ženskoj) osobi.

Mi nismo postale agresivne, nego smo dobile konačno pravo glasa, i sad se naš glas čuje. To što vama ne prija da čujete šta žene imaju da kažu, potpuno je druga stvar. Uvek postoje dve strane medalje.
Vaša priča o tome kako ste funkcionisali vi i vaša bivša supruga je s moje tačke gledišta potpuno irelevantna, iz prostog razloga što je iznosite samo vi, a ne i ona. A, opet, uvek postoje dve strane medalje.
Podjednako je irelevanto za ovu temu da li ja vozim ili ne.
Da li ste razmaženi, ne znam, i ne zanima me.

@Zen priča: divna i poučna priča. Kamo sreće da svi tako razmišljaju i deluju.

ustrojeni jarac

pre 6 godina

@(Tanja, 5. oktobar 2017 10:57) # Link komentara

omasila si poentu.
U tvom slucaju, konkretno - problem je u agresivnosti.
Ja ne bezim i nikad nisam bezao od kucnih poslova.
Nikad nisam prigovarao zeni ("gde si dosad? ..sta?opet si bila na kafi ..i sl").
S druge strane to sam obavezno dozivljavao. Evo, samo za tebe preciznije - dozivljavao sam "gde si dosad? Opet si bio na pivu..itd")
Ponavljam - reciprocitet izlazaka je bio 100% zastupljen. ( samo za tebe Tanja objasnjenje: ako bih ja u nedelju dana 2puta bio na pivu, i moja lepsa polovina bi bila 2pua, ili vise puta na kafi).
Razumes?
I sad sam ja razmazen sta li..
Agresivne ste bre postale.
p.s. kad sednem u auto, i guzva je (jkao i obicno), i moja ulica se uliva u vecu - u 99% slucajeva muskarac me pusti u kolonu. NIKAD zensko. Zasto?
Jel vozis Tanja?

Ivona

pre 6 godina

@ bojana
Potpuno si u pravu. I ja kad citam komentare stalno nailazim na ono musko - zene nece da trpe i imaju velika ocekivanja. A kada ih pitas sta su za njih velika ocekivanja uvek se ispostavi da im je previse to sto zene ocekuju od njih da budu vise porodicni, da se vise bave zenom i decom , kucom, da je malo rasterete obaveza kako bi i zena malo odmorila, da manje izlaze s drustvom. Ne shvatam sta je tu previse. Cak im je previse i to kada zene ocekuju da budu verni. A sve te stvari bi valjda trebale da budu normalne kada udjes u brak. Ali ne, problem je sto oni zele da udju u brak ali da zive kao pre braka, bez vecih obaveza. Takodje stalno se vodi lazna propaganda kako zene zele da zive sex i grad seriju, kako nece decu itd. Ma dajte. Cemu takve gluposti. Sa normalnim muskarcem koji zna da ceni porodicu, zenu, koji nece posle posla samo da lencari, koji ce da bude veran, svaka zena bi rodila decu.

Danijela

pre 6 godina

@ bojana
Bravo Bojana. Tacno tako . Stalno se prigovara zenama da nista nece da trpe, da nece da se prilagode, da ocekuju previse ; a ja se pitam zasto se nikada ne povede pitanje o muskoj prilagodljivosti, o tome da oni malo moraju da se odreknu neceg, da oni ucine nesto za zenu i decu, a ne samo da se prica sta zene treba i moraju.
Sa bivsim verenikom sam zivela 2 i po godine i onda sam sve to presekla. Ej da me u 21 veku, neko .... u zdrav mozak i govori da to mora tako jer je on musko... ma vazi.. Dovidjenja druze. Radim ja , radi on,prvih godinu dana je hteo da se ukljuci u kucne poslove , posle je poceo da se izvlaci. To je ona varijanta da glumi dok ne pomisli da je osvojio tvrdjavu a onda sve po svome. Kad mu ja zamerim odmah sledi tipicna muska recenica " pa ja sam se umorio" a kad ja kazem i ja sam, onda sledi prica kako je njegov posao tezi, odgovorniji i kako se on vise umorio. Klasicno musko vadjenje na to da im je posao tezi pa zato mogu kuci samo da se odmaraju uz tv i igrice. A ja radim kao glavna medicinska sestra u bolnici a on u banci . Onda on mora da se vidja s drustvom ali je bezveze da to i ja radim posto sam skoro udata zena a to udatim ne prilici. Proverava moj telefon a svoj krive ko zmija noge. E to je tipicno musko u Srbiji. Samo da sebi udovolji, da se on pita, da od njega niko nista ne ocekuje u vezi sa obavezama, da ga niko ni za sta ne pritiska, da mu ne zamerimo ako nas prevari, jer on je musko. I onda kada neko krene da kritikuje zene, samo se pitam kako vas nije sramota.

neutralni felsh

pre 6 godina

@ lajavi krelac

izvini sto se mesam, ali cini mi se da je krajnje vreme da ostavite vase 22-godisnje cerke kod kuce a vi na per tu i tet a tet sa suprugom otpalite negde na 2-3 nedelje. rutina je opasna stvar, oboje ste frustrirani ali se razlicito manifestuje. sve najbolje :)

mala

pre 6 godina

@Lajavi krelac,Isto i kod mene samo sto je ovaj moj nabio vise od 50 u d**e i glumi nekog frajera citav zivot. Cela kuca je na meni, srecom pa je sin porastao pa mi bar teske stvari pomaze. Da hoce bar malo da pogleda unazad i bude zahvalan. Ne, sebicno samozivo stvorenje koje nema ni prijatelje ni porodicu ni rodjeno dete ga vise ne postuje. To je najstrasnije. U sta se ovaj svet pretvorio nije mi jasno!

Bojana

pre 6 godina

Uvek se pitam kako je moguce da muskarci nastoje sve da izokrenu. Tako i onu poznatu " i u dobru i u zlu". Prilagodjavanje, ponasanje u skladu sa " u dobru i zlu", znaci biti i ostati sa nekim bez obzira na mogucu situaciju siromastva , nemastine, bolesti. Znaci misli se na spoljasnje uticaje na koje cesto ne mozemo da uticemo. Nikako ne na to da treba ostati sa nekim ako taj neko pije, udara samare, vara, zapostavlja zenu i decu. Ovde se stalno insistira na tome kako su zene krive jer nece nista da trpe , pa zaboga da li mislite da neko zaista treba da trpi maltetiranje, varanje, zapostavljanje. Da li bi ste cerku posavetovali da treba da trpi sto je muz udara, vara, sto ju je natovario sa milion obaveza a on ladi mu... ? Da li zaista mislite da se na to odnosi " i u dobru i u zlu? Ja mislim da ne, u redu je prilagoditi se, oprostiti neke sitnice, prihvatiti da partner nije savrsen i da svako ima svoje trenutke kada je slab, kada se ne ponasa dovoljno korektno . Ali udariti zenu, varati je, zapostavljati a ocekivati da ona sve to trpi u ime " i u dobru i u zlu" je van svake pameti. Kako je moguce da muskarci ocekuju od danasnjih zena da sve to oprastaju a nemaju u vidu to sto su se zene obrazovale, sto rade i zaradjuju. Zasto bi one onda to trpele? U redu neke sitnice, tu se treba prilagoditi, kada nekoga volite trpecete i nemastinu, tezak zivot, neke mane partnera koje ne uticu na to kako ga vidite u sustini. Ali ostale stvari koje muskarci rade zasto bi trpele. I zasto muskarci nikada ne pomisle da bi oni trebali nesto da zrtvuju za dobar brak, da se oni sami prilagode a ne samo da misle kako su zene krive jer nece vise nista da trpe? Ja se pitam sta to danasnji muskarci TRPE u braku? To sto zene nece vise da im tolerisu prevare, napijanja, nasilje, zivota " ozenjen sam kao momak zivim". Da li je moguce da za sebe ocekujete maltene zivot bez obaveza a da zene obavezujete za sve i svasta.

Tamara

pre 6 godina

@ bane
Nije nego... Kada biste bili realni shvatili biste koliko gresite. Ok je kada neko kaze svoja ocekivanja, zasto da se lazemo i zavlacimo. I dosta dvostrukih standarda. Kada momak kaze da mora da se vidja sa drugarima dva do tri puta nedeljno na pivi, onda devojka kaze ok , onda i ja isto tako i toliko. Onda udju u brak i on odjednom hoce da on moze da izadje koliko i dosad ali je njoj odjednom to zabranjeno ili smanjeno, jer imaju dete a nece on da ga cuva dok se ona provodi. A njemu je provod dozvoljen? Onda ona kaze njemu da mu je zabranjeno da i on izlazi sa drustvom na sta on kaze kako je brak robija. Pitam se za koga? Ovde muskarci stalno kukaju i zale se a ustvari za kukanje realno imaju vise razloga zene.

Zen priča

pre 6 godina

ONAJ KOJI DAJE TREBALO BI DA BUDE ZAHVALAN

Dok je Seisecu bio starešina Engaku škole u Kamakuri, tražio je veće prostorije od onih u kojima je podučavao, jer su ove bile već pretrpane. Umezu Seibei, trgovac iz Eda, odluči da daruje pet stotina zlatnika, zvanih rjo, za izgradnju prostranije škole. Ovaj novac on donese učitelju.

Seisecu reče: "Dobro, uzeću ga."

Umezu dade Seisecuu vreću sa zlatom, ali bi nezadovoljan učiteljevim stavom. Čovek je mogao živeti čitavu godinu sa tri rjoa, a trgovcu za svih pet stotina nije čak bilo ni zahvaljeno.

"U toj vreći je pet stotina rjoa", dade Umezu do znanja.

"To si mi već rekao", odgovori Seisecu.

"Iako sam bogat trgovac, pet stotina rjoa je mnogo novaca", reče Umezu.

"Želiš li da ti na tome zahvalim?, upita Seisecu.

"Trebalo bi", uzvrati Umezu.

"Zašto bih?", upita Seisecu. "Onaj koji daje trebalo bi da bude zahvalan".

---

U braku i ljubavi ne možeš meriti šta daješ a šta dobijaš, jer nikad nećeš biti zadovoljan.

U ljubavi, zadovoljstvo je u davanju, ne u primanju. Ko to ne shvata, ne zna šta je ljubav. Ko ima mačku ili gaji cveće, razumeće.

Ako ne osećate zadovoljstvo kako dolazi iz vašeg unutrašnjeg osećanja ljubavi prema drugom, šteta!
Drugog zadovoljstva ustvari i nema, ima samo privremene prijatnosti.

Volite sebe kao kada bi vas drugi voleli, a kad u tome uspete, volite druge kao sebe.

Veselin

pre 6 godina

Evo sta se sa mnom zbilo:
Nasao sam devojku iz razvedenog braka (za sta sam kasnije saznao da nije neka preporuka...), i... bio sam potreban dok nisam napravio dete (Bogu hvala za to), ali je odmah potom odjednom moja normalna plata postala nedovoljna, moji (retki) zastanci posle posla s kolegama na po jedno pivo postali su zabranjeni, moja rodbina slabo poželjna, itd. itd. itd. Vise nisam hteo ''tako da se igram''. Ostala je sa svojim stanom, svojim detetom, svojom platom, svojim drustvom, svojim JA!!! Ja sam dobio cast i zadovoljstvo da dete viđdjam 2x nedeljno, i da placam alimentaciju. OK. Ali: pre zenidbe otvorite cetvoro ociju, a posle zenidbe ih zatvorite, kazu za one koji istrajavaju. U drugom braku, sve je drugacije, posto smo oboje na tezi nacin saznali kako treba da se ponasamo. Zakljucak: Zivot treba uciti, ljubav treba emitovati, decu vaspitati da se slazu sa svima s kojima mogu, i da u tu slogu ulazu, ulazu, ulazu...

петар

pre 6 godina

Главни разлог епидемије развода у последње време је неспремност на
жртву, трпљење и разумевање. Отуда често можемо чути изреку коју многи
данас користе, а која гласи: Боље добар развод, него лош брак.
Егоцентричност савремених људи напредује невероватном брзином. Морал
је на најнижем ступњу, страсти су овладале целим нашим бићем а ми
духовно заслепљени не да то не видимо него то пропагирамо као нешто
добро и једва чекамо неку прилику да се њима хвалимо. Све то подстиче
соможивост у човеку и немогућност прихватања другога као другачијег са
свим његовим манама. А шта рећи када узмемо у обзир да нам и данашње
друштво све то што се некада сматрало за врлину данас пласира за
срамно и лоше, а све што се некада смтрало за лоше и срамно, данас се
пропагира за добро и врлину ? Можемо рећи да је друуштво тотално
изокренуло систем вредности а ми заслепљени и острашћени оберучке
прихватамо и слепо верујемо свему што нам се нуди. Шта још рећи о
медијима који су главни манипулатори и који имају нијвише утицаја на
данашњег човека. Њима је главни циљ да у човека утерају страх и да на
основу тога њиме господаре. Чућемо данас од многих како неће породицу
јер немају услова, неће од деце да праве сирочиће и остала квази
оправдања, а на другој страни пуше по две пакле цигара, висе у
кладионици или трошкаре на нека друга своја уживања. Човек 21 века је
човек охладнелог срца и то је главни проблем не само у породици већ
уопште у међуљудским односима. И ко на породицу и брак не гледа као на
светињу и ко се не труди да победи све ово лоше што нам се нуди а пре
свега себе самог и своје лоше особине, страсти и пороке, на слабом
темељу кућу гради и прва велика олуја, срушиће му све.

Sale

pre 6 godina

Danasnji stil zivota koji promovisu svi mediji prave od coveka da bude, sebican, neodgovoran, emotivno nezreo, lenj, manipulator, nesposoban, nezadovoljan sa onim sto ima. Ovako se oblikuje zivot svakog savremenog coveka zato je porodica koja je prava vrednost izgubila smisao. Ceo ovaj savremeni stil zivota je susta suprotnost onoga sto je Bog ustanovio kao smernicu. Pametan covek koji razmislja svojom glavom ce uspeti da se odupre, nazalost velika vecina ostane izgubljena i promasena pokasavajuci kasnije da zalepi parcice svog zivota jer je bio “In“

Tanja

pre 6 godina

ustrojeni jarac, bez rogova: Toliko sam se od muškaraca naslušala tih priča kako su "žene za sve krive" jer su se zaboga usudile da se obrazuju i da rade, da se seksualno oslobode, pa sad vi jadni ne znate kako da se nosite sa novonastalom situacijom. Pošto kažete da ste obrazovani, sigurno vam je poznata ona Heraklitova "sve teče, sve se menja". Pa tako i žene. A na vama je dragi moj, da promene prihvatite i prilagodite im se, ili - svako na svoju stranu. Ne razumem šta vi u stvari hoćete od žena? Da budu ravnopravne s vama, rade, doprinose finansijski, ali da ne budu ravnopravne u kući. Nego vi u fotelju a ona za usisvač, šporet, sudoperu, s decom, a kad ste se vi fino odmorili, ona trk u kupatilo da se sredi i bude ful super ljubavnica samo za vas. Pa da li ste svesni šta pišete, pobogu? Hoćete starovremsku ženu? Oženite neku koja će sedeti kod kuće i biti domaćica, vi ste odgovorni za izdržavanje porodice, e voila, imate to što tražite.

A sitkomi i Seks i grad su krivi jednako koliko i Dva i po muškarca.

Bachelor

pre 6 godina

E, nek si nam objasnio. A sada bih da ja izrazim svoje skromno mišljenje: brak je nastao kao institucija patrijahalnog društva i samo kao takav može da funkcioniše. Kako su se postepeno u poslednjih sto godina menjali društvene okolnosti i moralne vrednosti, tako i brak kao institucija sve slabije funkcioniše i sve manje ima smisla. Ako se nastavi sa ovakvom ½emancipacijom½ doći će vreme kada će brak značiti nešto samo LGBT populaciji.

dule

pre 6 godina

"da su moderna shvatanja proizvela verovanja da partner treba da nam pruži mogućnost da se razvijamo i napredujemo." - partner, devojka, ili decko? Ako postoji polna ravnopravnost, onda i devojke treba muskim da pruze tu mogucnost, ne samo da je ocekuju kao do sada. Ali, objektivno, patrner treba da pruzi ljubav i paznju, za ostalo se svako mora sam potruditi. Pomenuta ocekivanja mogu imati samo prazni, bezvredni ljudi, paraziti.

петар

pre 6 godina

Главни разлог епидемије развода у последње време је неспремност на
жртву, трпљење и разумевање. Отуда често можемо чути изреку коју многи
данас користе, а која гласи: Боље добар развод, него лош брак.
Егоцентричност савремених људи напредује невероватном брзином. Морал
је на најнижем ступњу, страсти су овладале целим нашим бићем а ми
духовно заслепљени не да то не видимо него то пропагирамо као нешто
добро и једва чекамо неку прилику да се њима хвалимо. Све то подстиче
соможивост у човеку и немогућност прихватања другога као другачијег са
свим његовим манама. А шта рећи када узмемо у обзир да нам и данашње
друштво све то што се некада сматрало за врлину данас пласира за
срамно и лоше, а све што се некада смтрало за лоше и срамно, данас се
пропагира за добро и врлину ? Можемо рећи да је друуштво тотално
изокренуло систем вредности а ми заслепљени и острашћени оберучке
прихватамо и слепо верујемо свему што нам се нуди. Шта још рећи о
медијима који су главни манипулатори и који имају нијвише утицаја на
данашњег човека. Њима је главни циљ да у човека утерају страх и да на
основу тога њиме господаре. Чућемо данас од многих како неће породицу
јер немају услова, неће од деце да праве сирочиће и остала квази
оправдања, а на другој страни пуше по две пакле цигара, висе у
кладионици или трошкаре на нека друга своја уживања. Човек 21 века је
човек охладнелог срца и то је главни проблем не само у породици већ
уопште у међуљудским односима. И ко на породицу и брак не гледа као на
светињу и ко се не труди да победи све ово лоше што нам се нуди а пре
свега себе самог и своје лоше особине, страсти и пороке, на слабом
темељу кућу гради и прва велика олуја, срушиће му све.

Nenad

pre 6 godina

Sem da kuva, pere i cist, nikakva druga ocekivanja nemam od supruge. Te idealizacije ljubavi, mi se kao nesto mnogo volimo i podrzavamo, ma to su gluposti... I naravno, ne sme da me pita ujutru kad sam dosao kuci.

Bane

pre 6 godina

Skoro upoznam devojku, koja mi je posle samo mesec dana veze dala do znanja sta sve ona ocekuje od muskarca.. Ostao sam zapanjen, toliko pritiska je bacila na mene da to nije normalno, naravno, raskinuo sam jer se radi o zestoko sebicnoj osobi.. Tuzno u sta se vecina zena pretvorilo.. Takodje zene o jednakosti sa muskarcima pricaju onda kada im to odgovara, a za sve ostalo MORA muskarac da se snadje da stvori itd.. Licemerno

Lajavi krelac

pre 6 godina

Po ceo dan je pred ogledalom a kuća neuredna. Za društvene mreže ima vremena, za decu nema. Ništa ne kuva, ne sprema kolače itd. Ako joj nešto kažeš, odgovori mi da idem da se lečim jer umišljam. Najvažnije joj je da se ona sa svojih 38 izbori protiv klinki od 22. A nema sedmice kad ne farba kosu jer je osedela. Izašao sam iz našeg kreveta i rekao joj "srećno". Ne spavamo zajedno nekoliko godina. U poslednjih pola godine joj se i ne obraćam. Glumimo porodicu. Niko nam ne dolazi, nigde ne odlazimo...

par stvari

pre 6 godina

razvodi jesu cesti ali statistika za prvi brak nije uopste tragicna sto je oko 70% uspesnost. na nju mnogo utice to da je statistika za uspesnost 2-og i 3-ceg braka izrazito niska 30% i 20%.

Nadin

pre 6 godina

Brakovi propadaju zato sto vise nista ne popravaljamo, nego menjamo, kupujemo novo, kao u tehnici. Propadaju zato sto potrosackom drustvu to vise odgovara. Primer razvod, zena sa decom ili muz treba drugi stan- kupuje ga ili iznajmljuje, treba ga opremiti namestajem, tehnikom, novim igrackama. Zeni treba nov auto, posao ako ga nije imala, muskarcu decija soba kada mu dodja deca u posetu, sve je x2.

tea

pre 6 godina

danas su poremecene sve vrednosti, poznati diktiraju stil zivota, bahatost i narcizam. Smartphone je sad zivot. Sve devojke furaju isti trend, muskarci se malo bolje drze. Svi nesto glume ...
a polako se gube i porodicne vrednosti i postovanje. sta li ce biti u buducnosti? mozda ce se deca samo praviti u epruveti bez ljubavi ili ce mozda i stici medicina do kloniranja... polako ali sigurno bledi sva ljudskost

Tora

pre 6 godina

Mislim da ima i toga što je razvod nekada bio stigmatizovan i ljudi se nisu razvodili, već su ostajali u nesrećnim brakovima. Moji baba i deda bili su venčani više od pedeset godina, sve do dedine smrti, a taj brak je bio užasan, pogotovo ona je bila vrlo nesrećna, ali nisu se razveli jer „šta bi rekao svet“.

ali nije

pre 6 godina

Ima istine u ovome. Nivo mogucnosti, osposobljenosti, za samostalnim zivotom je podignut, tako da smo postali netolerantni, smatrajući da nam je bolje da živimo sami nego da se prilagodjavamo zajednickom zivotu.

Donglai Pei

pre 6 godina

Brakovi pucaju zato sto im se moze, jer razvod vise ne brani ni zakon, ni crkva niti ga drustvo osudjuje, a za razliku od ranijih vremena danas i muskarac i zena mogu da budu ekonomski samostalni, i jednostavno nema razloga da dvoje ljudi trpe ako se vise ne slazu. Ocekivanja su i ranije bila ista kao i danas, samo sto ranije uglavnom nije bilo prava na vise pokusaja da se ocekivanja ispune.

mala

pre 6 godina

tacno, al nista od toga. drustvo je napredovalo (ili nazadovalo, kako hocete), a brak je ostao zaglavljen u nekoj drugoj epohi. u njemu su zadovoljni samo oni koji nisu omirisali zivot, ili su se pak naziveli. pritom, ni ovi potonji nece dugo izdrzati u braku jer znaju da uvek ima i lepse i bolje. nista se tu ne moze uciniti

chombe

pre 6 godina

Zivot je uglavnom kolotecina. Svakodnevnica je najcesce ponavljanje odredjenih rutina. U pocetku, dok ste mladi, jos ste radoznali, puni ste energije, nade i raznih ocekivanja, imate volje za putovanja, upoznavanje drugih ljudi itd. Medjutim, sto ste stariji, polako odbacujete sve nabrojano jer vam jednostavno to sve pomalo pocinje da biva dosadno. Sve vise vam se ostaje kuci, a izlasci i druzenja se proredjuju. Onda vi i vas partner ostajete sami i one razlike medju vama koje su se pokazivale i pre, ali usled intenzivnijeg zivota koji ste zajedno vodili dosta sporije, sada dolaze do punog izrazaja. Pocinjete da jedno drugo polako dozivljavate kao strance. Odjednom ta osoba pored vas, koju ste nekad obozavali, sada vas nervira. A kada bolje ramislite, i sami sebe nervirate. To je kljucna tacka kada je raskid resenje, ali postoje jos dva. Jedan je da cete se muciti tako do kraja zivota, a drugi je da pokusate nesto da uradite, otprilike ono sto je receno u tekstu. Taj nacin je najtezi, ali i ne nemoguc.

ustrojeni jarac, bez rogova.

pre 6 godina

brak je, u neku ruku, borba sujeta, i interesa.
Ako oba partnera uspeju da obuzdaju svoj ego (i sujetu) i prihvate pravedni kompromis kao vecito resenje,e taj brak ce imati buducnost.
A moć je slatka. Kad jedan od partnera oseti prevlast nad onim drugim, i navali - e taj brak nece imati buducnost (ili ce imati jadnu i tuznu ne dugovecnu buducnost).
Sustina je, kao uostalom i generalno u zivotu: u balansu.
U danasnje vreme ja nekako mislim da je veci problem u zenama. Imaju mnogo vecu moc nego ranije zbog samostalnosti - karijera, novac, internet i cesto menjanje partnera..masmedija kao gorivo zenskom modernom razmisljanju (seks i grad i sl sitkomi) - sve to napumpa ego zeni. I ona smatra da je, ne samo jednaka muskarcu, nego i superiornija od njega.
Mislim da sam jako kompetentan da dam svoje misljenje (i sud). Prilicno sam obrazovan. Iza mene je poveca kilometraza i par brakova (mojih).
Ovo sto sam napisao je istina, svidjalo se to vama ili ne.

Triput

pre 6 godina

"Psiholog predlaže provođenje kvalitetnog vremena sa parnerom kao i veći broj zajedničkih aktivnosti ..."

-Gde je sad opet taj daljinac. A evo ga tu je...

Dejan

pre 6 godina

I to istraživanje važi za razvijeno i ekonomski stabilno društvo. Definitivno nije primenjivao ovde gde je umetnost kako preživeti i sa dve plate a kamo li jednom. Pa se onda trpi sve i svašta!

taki p.

pre 6 godina

Danas ljudi na zivot gledaju kroz vizuru Holivuda i medija,ljubav treba da bude bajkovita i istog inteziteta ceo zivot,partneri da budu idealni i da stalno napreduju(vise novca,bolji status u firmi-drustvu).Vrlo brzo mnogi shvataju da ce biti dosta drugacije,kad na to dodamo individualizam i prepotentnost koje donosi danasnji kapitalizam,jasno je da mnoge veze pucaju vrlo brzo,partneri se okrecu sebi i svojim zadovoljstvima i to je pocetak kraja.

chombe

pre 6 godina

Zivot je uglavnom kolotecina. Svakodnevnica je najcesce ponavljanje odredjenih rutina. U pocetku, dok ste mladi, jos ste radoznali, puni ste energije, nade i raznih ocekivanja, imate volje za putovanja, upoznavanje drugih ljudi itd. Medjutim, sto ste stariji, polako odbacujete sve nabrojano jer vam jednostavno to sve pomalo pocinje da biva dosadno. Sve vise vam se ostaje kuci, a izlasci i druzenja se proredjuju. Onda vi i vas partner ostajete sami i one razlike medju vama koje su se pokazivale i pre, ali usled intenzivnijeg zivota koji ste zajedno vodili dosta sporije, sada dolaze do punog izrazaja. Pocinjete da jedno drugo polako dozivljavate kao strance. Odjednom ta osoba pored vas, koju ste nekad obozavali, sada vas nervira. A kada bolje ramislite, i sami sebe nervirate. To je kljucna tacka kada je raskid resenje, ali postoje jos dva. Jedan je da cete se muciti tako do kraja zivota, a drugi je da pokusate nesto da uradite, otprilike ono sto je receno u tekstu. Taj nacin je najtezi, ali i ne nemoguc.

Tanja

pre 6 godina

ustrojeni jarac, bez rogova: Toliko sam se od muškaraca naslušala tih priča kako su "žene za sve krive" jer su se zaboga usudile da se obrazuju i da rade, da se seksualno oslobode, pa sad vi jadni ne znate kako da se nosite sa novonastalom situacijom. Pošto kažete da ste obrazovani, sigurno vam je poznata ona Heraklitova "sve teče, sve se menja". Pa tako i žene. A na vama je dragi moj, da promene prihvatite i prilagodite im se, ili - svako na svoju stranu. Ne razumem šta vi u stvari hoćete od žena? Da budu ravnopravne s vama, rade, doprinose finansijski, ali da ne budu ravnopravne u kući. Nego vi u fotelju a ona za usisvač, šporet, sudoperu, s decom, a kad ste se vi fino odmorili, ona trk u kupatilo da se sredi i bude ful super ljubavnica samo za vas. Pa da li ste svesni šta pišete, pobogu? Hoćete starovremsku ženu? Oženite neku koja će sedeti kod kuće i biti domaćica, vi ste odgovorni za izdržavanje porodice, e voila, imate to što tražite.

A sitkomi i Seks i grad su krivi jednako koliko i Dva i po muškarca.

Tora

pre 6 godina

Mislim da ima i toga što je razvod nekada bio stigmatizovan i ljudi se nisu razvodili, već su ostajali u nesrećnim brakovima. Moji baba i deda bili su venčani više od pedeset godina, sve do dedine smrti, a taj brak je bio užasan, pogotovo ona je bila vrlo nesrećna, ali nisu se razveli jer „šta bi rekao svet“.

Danijela

pre 6 godina

@ bojana
Bravo Bojana. Tacno tako . Stalno se prigovara zenama da nista nece da trpe, da nece da se prilagode, da ocekuju previse ; a ja se pitam zasto se nikada ne povede pitanje o muskoj prilagodljivosti, o tome da oni malo moraju da se odreknu neceg, da oni ucine nesto za zenu i decu, a ne samo da se prica sta zene treba i moraju.
Sa bivsim verenikom sam zivela 2 i po godine i onda sam sve to presekla. Ej da me u 21 veku, neko .... u zdrav mozak i govori da to mora tako jer je on musko... ma vazi.. Dovidjenja druze. Radim ja , radi on,prvih godinu dana je hteo da se ukljuci u kucne poslove , posle je poceo da se izvlaci. To je ona varijanta da glumi dok ne pomisli da je osvojio tvrdjavu a onda sve po svome. Kad mu ja zamerim odmah sledi tipicna muska recenica " pa ja sam se umorio" a kad ja kazem i ja sam, onda sledi prica kako je njegov posao tezi, odgovorniji i kako se on vise umorio. Klasicno musko vadjenje na to da im je posao tezi pa zato mogu kuci samo da se odmaraju uz tv i igrice. A ja radim kao glavna medicinska sestra u bolnici a on u banci . Onda on mora da se vidja s drustvom ali je bezveze da to i ja radim posto sam skoro udata zena a to udatim ne prilici. Proverava moj telefon a svoj krive ko zmija noge. E to je tipicno musko u Srbiji. Samo da sebi udovolji, da se on pita, da od njega niko nista ne ocekuje u vezi sa obavezama, da ga niko ni za sta ne pritiska, da mu ne zamerimo ako nas prevari, jer on je musko. I onda kada neko krene da kritikuje zene, samo se pitam kako vas nije sramota.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Po ceo dan je pred ogledalom a kuća neuredna. Za društvene mreže ima vremena, za decu nema. Ništa ne kuva, ne sprema kolače itd. Ako joj nešto kažeš, odgovori mi da idem da se lečim jer umišljam. Najvažnije joj je da se ona sa svojih 38 izbori protiv klinki od 22. A nema sedmice kad ne farba kosu jer je osedela. Izašao sam iz našeg kreveta i rekao joj "srećno". Ne spavamo zajedno nekoliko godina. U poslednjih pola godine joj se i ne obraćam. Glumimo porodicu. Niko nam ne dolazi, nigde ne odlazimo...

Veselin

pre 6 godina

Evo sta se sa mnom zbilo:
Nasao sam devojku iz razvedenog braka (za sta sam kasnije saznao da nije neka preporuka...), i... bio sam potreban dok nisam napravio dete (Bogu hvala za to), ali je odmah potom odjednom moja normalna plata postala nedovoljna, moji (retki) zastanci posle posla s kolegama na po jedno pivo postali su zabranjeni, moja rodbina slabo poželjna, itd. itd. itd. Vise nisam hteo ''tako da se igram''. Ostala je sa svojim stanom, svojim detetom, svojom platom, svojim drustvom, svojim JA!!! Ja sam dobio cast i zadovoljstvo da dete viđdjam 2x nedeljno, i da placam alimentaciju. OK. Ali: pre zenidbe otvorite cetvoro ociju, a posle zenidbe ih zatvorite, kazu za one koji istrajavaju. U drugom braku, sve je drugacije, posto smo oboje na tezi nacin saznali kako treba da se ponasamo. Zakljucak: Zivot treba uciti, ljubav treba emitovati, decu vaspitati da se slazu sa svima s kojima mogu, i da u tu slogu ulazu, ulazu, ulazu...

Tamara

pre 6 godina

@ bane
Nije nego... Kada biste bili realni shvatili biste koliko gresite. Ok je kada neko kaze svoja ocekivanja, zasto da se lazemo i zavlacimo. I dosta dvostrukih standarda. Kada momak kaze da mora da se vidja sa drugarima dva do tri puta nedeljno na pivi, onda devojka kaze ok , onda i ja isto tako i toliko. Onda udju u brak i on odjednom hoce da on moze da izadje koliko i dosad ali je njoj odjednom to zabranjeno ili smanjeno, jer imaju dete a nece on da ga cuva dok se ona provodi. A njemu je provod dozvoljen? Onda ona kaze njemu da mu je zabranjeno da i on izlazi sa drustvom na sta on kaze kako je brak robija. Pitam se za koga? Ovde muskarci stalno kukaju i zale se a ustvari za kukanje realno imaju vise razloga zene.

Bane

pre 6 godina

Skoro upoznam devojku, koja mi je posle samo mesec dana veze dala do znanja sta sve ona ocekuje od muskarca.. Ostao sam zapanjen, toliko pritiska je bacila na mene da to nije normalno, naravno, raskinuo sam jer se radi o zestoko sebicnoj osobi.. Tuzno u sta se vecina zena pretvorilo.. Takodje zene o jednakosti sa muskarcima pricaju onda kada im to odgovara, a za sve ostalo MORA muskarac da se snadje da stvori itd.. Licemerno

Donglai Pei

pre 6 godina

Brakovi pucaju zato sto im se moze, jer razvod vise ne brani ni zakon, ni crkva niti ga drustvo osudjuje, a za razliku od ranijih vremena danas i muskarac i zena mogu da budu ekonomski samostalni, i jednostavno nema razloga da dvoje ljudi trpe ako se vise ne slazu. Ocekivanja su i ranije bila ista kao i danas, samo sto ranije uglavnom nije bilo prava na vise pokusaja da se ocekivanja ispune.

Ivona

pre 6 godina

@ bojana
Potpuno si u pravu. I ja kad citam komentare stalno nailazim na ono musko - zene nece da trpe i imaju velika ocekivanja. A kada ih pitas sta su za njih velika ocekivanja uvek se ispostavi da im je previse to sto zene ocekuju od njih da budu vise porodicni, da se vise bave zenom i decom , kucom, da je malo rasterete obaveza kako bi i zena malo odmorila, da manje izlaze s drustvom. Ne shvatam sta je tu previse. Cak im je previse i to kada zene ocekuju da budu verni. A sve te stvari bi valjda trebale da budu normalne kada udjes u brak. Ali ne, problem je sto oni zele da udju u brak ali da zive kao pre braka, bez vecih obaveza. Takodje stalno se vodi lazna propaganda kako zene zele da zive sex i grad seriju, kako nece decu itd. Ma dajte. Cemu takve gluposti. Sa normalnim muskarcem koji zna da ceni porodicu, zenu, koji nece posle posla samo da lencari, koji ce da bude veran, svaka zena bi rodila decu.

Bojana

pre 6 godina

Uvek se pitam kako je moguce da muskarci nastoje sve da izokrenu. Tako i onu poznatu " i u dobru i u zlu". Prilagodjavanje, ponasanje u skladu sa " u dobru i zlu", znaci biti i ostati sa nekim bez obzira na mogucu situaciju siromastva , nemastine, bolesti. Znaci misli se na spoljasnje uticaje na koje cesto ne mozemo da uticemo. Nikako ne na to da treba ostati sa nekim ako taj neko pije, udara samare, vara, zapostavlja zenu i decu. Ovde se stalno insistira na tome kako su zene krive jer nece nista da trpe , pa zaboga da li mislite da neko zaista treba da trpi maltetiranje, varanje, zapostavljanje. Da li bi ste cerku posavetovali da treba da trpi sto je muz udara, vara, sto ju je natovario sa milion obaveza a on ladi mu... ? Da li zaista mislite da se na to odnosi " i u dobru i u zlu? Ja mislim da ne, u redu je prilagoditi se, oprostiti neke sitnice, prihvatiti da partner nije savrsen i da svako ima svoje trenutke kada je slab, kada se ne ponasa dovoljno korektno . Ali udariti zenu, varati je, zapostavljati a ocekivati da ona sve to trpi u ime " i u dobru i u zlu" je van svake pameti. Kako je moguce da muskarci ocekuju od danasnjih zena da sve to oprastaju a nemaju u vidu to sto su se zene obrazovale, sto rade i zaradjuju. Zasto bi one onda to trpele? U redu neke sitnice, tu se treba prilagoditi, kada nekoga volite trpecete i nemastinu, tezak zivot, neke mane partnera koje ne uticu na to kako ga vidite u sustini. Ali ostale stvari koje muskarci rade zasto bi trpele. I zasto muskarci nikada ne pomisle da bi oni trebali nesto da zrtvuju za dobar brak, da se oni sami prilagode a ne samo da misle kako su zene krive jer nece vise nista da trpe? Ja se pitam sta to danasnji muskarci TRPE u braku? To sto zene nece vise da im tolerisu prevare, napijanja, nasilje, zivota " ozenjen sam kao momak zivim". Da li je moguce da za sebe ocekujete maltene zivot bez obaveza a da zene obavezujete za sve i svasta.

Lena

pre 6 godina

@ bojana
Ubola si u centar. Kod nas joj uvek vazi ona " cuti, dobar ti je muz cim te ne tuce" . Ocekuje se da mu se sve oprosti ako nije nasilnik i ako nije pijanica. To sto je lenstina i nece da se bavi decom i kucom, sto vara zenu, sto kao momak zivi iako je ozenjen, to nije bitno, on je muskarac pa mu sve ide u rok sluzbe. To je klasican stav vecine muskaraca o njihovoj ulozi i o tome da sta im se sve moze. A zena ako nece to da trpi bude proglasena za neku lujku, koja je rasla na sex i gradu pa je umisljena i ocekuje previse. Ako im je previse to sto zene ocekuju normalne stvari, tipa uvazavanje, da se muskarac prihvati uloge oca , ozenjenog coveka , koji je veran, brizan i karakteran , onda se pitam sto se uopste zene jer njihov koncept braka je davno prevazidjen. Kako je moguce da to ne uvidjaju sami, da moraju da se i oni prilagode inace od dobrog braka nema nista.
Ja radim u skoli , od 27 mojih djaka , samo 5 para roditelja je i dalje u braku, ostali su razvedeni. Jasno je da je glavni problem nerazumevanje koncepta braka u danasnje vreme od strane muskaraca. Oni se uporno drze ukorenjenjih shvatanja iz proslosti, koje naravno idu samo njima u prilog, ne zele da ih se odreknu, i ne zele da se prilagode, iako su se sve realne okolnosti zivota promenile u odnosu na proslost. Istrajavanje u tome vodi u razvod a ne to sto zene vise nece da trpe.

taki p.

pre 6 godina

Danas ljudi na zivot gledaju kroz vizuru Holivuda i medija,ljubav treba da bude bajkovita i istog inteziteta ceo zivot,partneri da budu idealni i da stalno napreduju(vise novca,bolji status u firmi-drustvu).Vrlo brzo mnogi shvataju da ce biti dosta drugacije,kad na to dodamo individualizam i prepotentnost koje donosi danasnji kapitalizam,jasno je da mnoge veze pucaju vrlo brzo,partneri se okrecu sebi i svojim zadovoljstvima i to je pocetak kraja.

Bachelor

pre 6 godina

E, nek si nam objasnio. A sada bih da ja izrazim svoje skromno mišljenje: brak je nastao kao institucija patrijahalnog društva i samo kao takav može da funkcioniše. Kako su se postepeno u poslednjih sto godina menjali društvene okolnosti i moralne vrednosti, tako i brak kao institucija sve slabije funkcioniše i sve manje ima smisla. Ako se nastavi sa ovakvom ½emancipacijom½ doći će vreme kada će brak značiti nešto samo LGBT populaciji.

Zen priča

pre 6 godina

ONAJ KOJI DAJE TREBALO BI DA BUDE ZAHVALAN

Dok je Seisecu bio starešina Engaku škole u Kamakuri, tražio je veće prostorije od onih u kojima je podučavao, jer su ove bile već pretrpane. Umezu Seibei, trgovac iz Eda, odluči da daruje pet stotina zlatnika, zvanih rjo, za izgradnju prostranije škole. Ovaj novac on donese učitelju.

Seisecu reče: "Dobro, uzeću ga."

Umezu dade Seisecuu vreću sa zlatom, ali bi nezadovoljan učiteljevim stavom. Čovek je mogao živeti čitavu godinu sa tri rjoa, a trgovcu za svih pet stotina nije čak bilo ni zahvaljeno.

"U toj vreći je pet stotina rjoa", dade Umezu do znanja.

"To si mi već rekao", odgovori Seisecu.

"Iako sam bogat trgovac, pet stotina rjoa je mnogo novaca", reče Umezu.

"Želiš li da ti na tome zahvalim?, upita Seisecu.

"Trebalo bi", uzvrati Umezu.

"Zašto bih?", upita Seisecu. "Onaj koji daje trebalo bi da bude zahvalan".

---

U braku i ljubavi ne možeš meriti šta daješ a šta dobijaš, jer nikad nećeš biti zadovoljan.

U ljubavi, zadovoljstvo je u davanju, ne u primanju. Ko to ne shvata, ne zna šta je ljubav. Ko ima mačku ili gaji cveće, razumeće.

Ako ne osećate zadovoljstvo kako dolazi iz vašeg unutrašnjeg osećanja ljubavi prema drugom, šteta!
Drugog zadovoljstva ustvari i nema, ima samo privremene prijatnosti.

Volite sebe kao kada bi vas drugi voleli, a kad u tome uspete, volite druge kao sebe.

петар

pre 6 godina

Главни разлог епидемије развода у последње време је неспремност на
жртву, трпљење и разумевање. Отуда често можемо чути изреку коју многи
данас користе, а која гласи: Боље добар развод, него лош брак.
Егоцентричност савремених људи напредује невероватном брзином. Морал
је на најнижем ступњу, страсти су овладале целим нашим бићем а ми
духовно заслепљени не да то не видимо него то пропагирамо као нешто
добро и једва чекамо неку прилику да се њима хвалимо. Све то подстиче
соможивост у човеку и немогућност прихватања другога као другачијег са
свим његовим манама. А шта рећи када узмемо у обзир да нам и данашње
друштво све то што се некада сматрало за врлину данас пласира за
срамно и лоше, а све што се некада смтрало за лоше и срамно, данас се
пропагира за добро и врлину ? Можемо рећи да је друуштво тотално
изокренуло систем вредности а ми заслепљени и острашћени оберучке
прихватамо и слепо верујемо свему што нам се нуди. Шта још рећи о
медијима који су главни манипулатори и који имају нијвише утицаја на
данашњег човека. Њима је главни циљ да у човека утерају страх и да на
основу тога њиме господаре. Чућемо данас од многих како неће породицу
јер немају услова, неће од деце да праве сирочиће и остала квази
оправдања, а на другој страни пуше по две пакле цигара, висе у
кладионици или трошкаре на нека друга своја уживања. Човек 21 века је
човек охладнелог срца и то је главни проблем не само у породици већ
уопште у међуљудским односима. И ко на породицу и брак не гледа као на
светињу и ко се не труди да победи све ово лоше што нам се нуди а пре
свега себе самог и своје лоше особине, страсти и пороке, на слабом
темељу кућу гради и прва велика олуја, срушиће му све.

Triput

pre 6 godina

"Psiholog predlaže provođenje kvalitetnog vremena sa parnerom kao i veći broj zajedničkih aktivnosti ..."

-Gde je sad opet taj daljinac. A evo ga tu je...

ustrojeni jarac, bez rogova.

pre 6 godina

brak je, u neku ruku, borba sujeta, i interesa.
Ako oba partnera uspeju da obuzdaju svoj ego (i sujetu) i prihvate pravedni kompromis kao vecito resenje,e taj brak ce imati buducnost.
A moć je slatka. Kad jedan od partnera oseti prevlast nad onim drugim, i navali - e taj brak nece imati buducnost (ili ce imati jadnu i tuznu ne dugovecnu buducnost).
Sustina je, kao uostalom i generalno u zivotu: u balansu.
U danasnje vreme ja nekako mislim da je veci problem u zenama. Imaju mnogo vecu moc nego ranije zbog samostalnosti - karijera, novac, internet i cesto menjanje partnera..masmedija kao gorivo zenskom modernom razmisljanju (seks i grad i sl sitkomi) - sve to napumpa ego zeni. I ona smatra da je, ne samo jednaka muskarcu, nego i superiornija od njega.
Mislim da sam jako kompetentan da dam svoje misljenje (i sud). Prilicno sam obrazovan. Iza mene je poveca kilometraza i par brakova (mojih).
Ovo sto sam napisao je istina, svidjalo se to vama ili ne.

mala

pre 6 godina

@Lajavi krelac,Isto i kod mene samo sto je ovaj moj nabio vise od 50 u d**e i glumi nekog frajera citav zivot. Cela kuca je na meni, srecom pa je sin porastao pa mi bar teske stvari pomaze. Da hoce bar malo da pogleda unazad i bude zahvalan. Ne, sebicno samozivo stvorenje koje nema ni prijatelje ni porodicu ni rodjeno dete ga vise ne postuje. To je najstrasnije. U sta se ovaj svet pretvorio nije mi jasno!

Nadin

pre 6 godina

Brakovi propadaju zato sto vise nista ne popravaljamo, nego menjamo, kupujemo novo, kao u tehnici. Propadaju zato sto potrosackom drustvu to vise odgovara. Primer razvod, zena sa decom ili muz treba drugi stan- kupuje ga ili iznajmljuje, treba ga opremiti namestajem, tehnikom, novim igrackama. Zeni treba nov auto, posao ako ga nije imala, muskarcu decija soba kada mu dodja deca u posetu, sve je x2.

tea

pre 6 godina

danas su poremecene sve vrednosti, poznati diktiraju stil zivota, bahatost i narcizam. Smartphone je sad zivot. Sve devojke furaju isti trend, muskarci se malo bolje drze. Svi nesto glume ...
a polako se gube i porodicne vrednosti i postovanje. sta li ce biti u buducnosti? mozda ce se deca samo praviti u epruveti bez ljubavi ili ce mozda i stici medicina do kloniranja... polako ali sigurno bledi sva ljudskost

Dejan

pre 6 godina

I to istraživanje važi za razvijeno i ekonomski stabilno društvo. Definitivno nije primenjivao ovde gde je umetnost kako preživeti i sa dve plate a kamo li jednom. Pa se onda trpi sve i svašta!

ustrojeni jarac

pre 6 godina

@(Tanja, 5. oktobar 2017 10:57) # Link komentara

omasila si poentu.
U tvom slucaju, konkretno - problem je u agresivnosti.
Ja ne bezim i nikad nisam bezao od kucnih poslova.
Nikad nisam prigovarao zeni ("gde si dosad? ..sta?opet si bila na kafi ..i sl").
S druge strane to sam obavezno dozivljavao. Evo, samo za tebe preciznije - dozivljavao sam "gde si dosad? Opet si bio na pivu..itd")
Ponavljam - reciprocitet izlazaka je bio 100% zastupljen. ( samo za tebe Tanja objasnjenje: ako bih ja u nedelju dana 2puta bio na pivu, i moja lepsa polovina bi bila 2pua, ili vise puta na kafi).
Razumes?
I sad sam ja razmazen sta li..
Agresivne ste bre postale.
p.s. kad sednem u auto, i guzva je (jkao i obicno), i moja ulica se uliva u vecu - u 99% slucajeva muskarac me pusti u kolonu. NIKAD zensko. Zasto?
Jel vozis Tanja?

ali nije

pre 6 godina

Ima istine u ovome. Nivo mogucnosti, osposobljenosti, za samostalnim zivotom je podignut, tako da smo postali netolerantni, smatrajući da nam je bolje da živimo sami nego da se prilagodjavamo zajednickom zivotu.

Sale

pre 6 godina

Danasnji stil zivota koji promovisu svi mediji prave od coveka da bude, sebican, neodgovoran, emotivno nezreo, lenj, manipulator, nesposoban, nezadovoljan sa onim sto ima. Ovako se oblikuje zivot svakog savremenog coveka zato je porodica koja je prava vrednost izgubila smisao. Ceo ovaj savremeni stil zivota je susta suprotnost onoga sto je Bog ustanovio kao smernicu. Pametan covek koji razmislja svojom glavom ce uspeti da se odupre, nazalost velika vecina ostane izgubljena i promasena pokasavajuci kasnije da zalepi parcice svog zivota jer je bio “In“

mala

pre 6 godina

tacno, al nista od toga. drustvo je napredovalo (ili nazadovalo, kako hocete), a brak je ostao zaglavljen u nekoj drugoj epohi. u njemu su zadovoljni samo oni koji nisu omirisali zivot, ili su se pak naziveli. pritom, ni ovi potonji nece dugo izdrzati u braku jer znaju da uvek ima i lepse i bolje. nista se tu ne moze uciniti

Tanja

pre 6 godina

Gospodine Uštrojeni Jarče,

Kao prvo, vi mene ne poznajete te ne možete znati šta je "moj problem" niti da li ga imam uopšte. Ni ja vas ne poznajem, ali iz vašeg komentara jasno je da vam manjka kućnog vaspitanja jer ne persirate nepoznatoj (i to ženskoj) osobi.

Mi nismo postale agresivne, nego smo dobile konačno pravo glasa, i sad se naš glas čuje. To što vama ne prija da čujete šta žene imaju da kažu, potpuno je druga stvar. Uvek postoje dve strane medalje.
Vaša priča o tome kako ste funkcionisali vi i vaša bivša supruga je s moje tačke gledišta potpuno irelevantna, iz prostog razloga što je iznosite samo vi, a ne i ona. A, opet, uvek postoje dve strane medalje.
Podjednako je irelevanto za ovu temu da li ja vozim ili ne.
Da li ste razmaženi, ne znam, i ne zanima me.

@Zen priča: divna i poučna priča. Kamo sreće da svi tako razmišljaju i deluju.

петар

pre 6 godina

Главни разлог епидемије развода у последње време је неспремност на
жртву, трпљење и разумевање. Отуда често можемо чути изреку коју многи
данас користе, а која гласи: Боље добар развод, него лош брак.
Егоцентричност савремених људи напредује невероватном брзином. Морал
је на најнижем ступњу, страсти су овладале целим нашим бићем а ми
духовно заслепљени не да то не видимо него то пропагирамо као нешто
добро и једва чекамо неку прилику да се њима хвалимо. Све то подстиче
соможивост у човеку и немогућност прихватања другога као другачијег са
свим његовим манама. А шта рећи када узмемо у обзир да нам и данашње
друштво све то што се некада сматрало за врлину данас пласира за
срамно и лоше, а све што се некада смтрало за лоше и срамно, данас се
пропагира за добро и врлину ? Можемо рећи да је друуштво тотално
изокренуло систем вредности а ми заслепљени и острашћени оберучке
прихватамо и слепо верујемо свему што нам се нуди. Шта још рећи о
медијима који су главни манипулатори и који имају нијвише утицаја на
данашњег човека. Њима је главни циљ да у човека утерају страх и да на
основу тога њиме господаре. Чућемо данас од многих како неће породицу
јер немају услова, неће од деце да праве сирочиће и остала квази
оправдања, а на другој страни пуше по две пакле цигара, висе у
кладионици или трошкаре на нека друга своја уживања. Човек 21 века је
човек охладнелог срца и то је главни проблем не само у породици већ
уопште у међуљудским односима. И ко на породицу и брак не гледа као на
светињу и ко се не труди да победи све ово лоше што нам се нуди а пре
свега себе самог и своје лоше особине, страсти и пороке, на слабом
темељу кућу гради и прва велика олуја, срушиће му све.

neutralni felsh

pre 6 godina

@ lajavi krelac

izvini sto se mesam, ali cini mi se da je krajnje vreme da ostavite vase 22-godisnje cerke kod kuce a vi na per tu i tet a tet sa suprugom otpalite negde na 2-3 nedelje. rutina je opasna stvar, oboje ste frustrirani ali se razlicito manifestuje. sve najbolje :)

Nenad

pre 6 godina

Sem da kuva, pere i cist, nikakva druga ocekivanja nemam od supruge. Te idealizacije ljubavi, mi se kao nesto mnogo volimo i podrzavamo, ma to su gluposti... I naravno, ne sme da me pita ujutru kad sam dosao kuci.

par stvari

pre 6 godina

razvodi jesu cesti ali statistika za prvi brak nije uopste tragicna sto je oko 70% uspesnost. na nju mnogo utice to da je statistika za uspesnost 2-og i 3-ceg braka izrazito niska 30% i 20%.

dule

pre 6 godina

"da su moderna shvatanja proizvela verovanja da partner treba da nam pruži mogućnost da se razvijamo i napredujemo." - partner, devojka, ili decko? Ako postoji polna ravnopravnost, onda i devojke treba muskim da pruze tu mogucnost, ne samo da je ocekuju kao do sada. Ali, objektivno, patrner treba da pruzi ljubav i paznju, za ostalo se svako mora sam potruditi. Pomenuta ocekivanja mogu imati samo prazni, bezvredni ljudi, paraziti.

Белорус

pre 6 godina

A šta reći osim "Može vam se". Nije bitno koja strana vodi bitan je rezultat. A šta je rezultat takvog samoživog i sebičnog života - polagani nestanak srbskog naroda.

Nenad

pre 6 godina

Sem da kuva, pere i cist, nikakva druga ocekivanja nemam od supruge. Te idealizacije ljubavi, mi se kao nesto mnogo volimo i podrzavamo, ma to su gluposti... I naravno, ne sme da me pita ujutru kad sam dosao kuci.

ustrojeni jarac, bez rogova.

pre 6 godina

brak je, u neku ruku, borba sujeta, i interesa.
Ako oba partnera uspeju da obuzdaju svoj ego (i sujetu) i prihvate pravedni kompromis kao vecito resenje,e taj brak ce imati buducnost.
A moć je slatka. Kad jedan od partnera oseti prevlast nad onim drugim, i navali - e taj brak nece imati buducnost (ili ce imati jadnu i tuznu ne dugovecnu buducnost).
Sustina je, kao uostalom i generalno u zivotu: u balansu.
U danasnje vreme ja nekako mislim da je veci problem u zenama. Imaju mnogo vecu moc nego ranije zbog samostalnosti - karijera, novac, internet i cesto menjanje partnera..masmedija kao gorivo zenskom modernom razmisljanju (seks i grad i sl sitkomi) - sve to napumpa ego zeni. I ona smatra da je, ne samo jednaka muskarcu, nego i superiornija od njega.
Mislim da sam jako kompetentan da dam svoje misljenje (i sud). Prilicno sam obrazovan. Iza mene je poveca kilometraza i par brakova (mojih).
Ovo sto sam napisao je istina, svidjalo se to vama ili ne.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Po ceo dan je pred ogledalom a kuća neuredna. Za društvene mreže ima vremena, za decu nema. Ništa ne kuva, ne sprema kolače itd. Ako joj nešto kažeš, odgovori mi da idem da se lečim jer umišljam. Najvažnije joj je da se ona sa svojih 38 izbori protiv klinki od 22. A nema sedmice kad ne farba kosu jer je osedela. Izašao sam iz našeg kreveta i rekao joj "srećno". Ne spavamo zajedno nekoliko godina. U poslednjih pola godine joj se i ne obraćam. Glumimo porodicu. Niko nam ne dolazi, nigde ne odlazimo...

ustrojeni jarac

pre 6 godina

@(Tanja, 5. oktobar 2017 10:57) # Link komentara

omasila si poentu.
U tvom slucaju, konkretno - problem je u agresivnosti.
Ja ne bezim i nikad nisam bezao od kucnih poslova.
Nikad nisam prigovarao zeni ("gde si dosad? ..sta?opet si bila na kafi ..i sl").
S druge strane to sam obavezno dozivljavao. Evo, samo za tebe preciznije - dozivljavao sam "gde si dosad? Opet si bio na pivu..itd")
Ponavljam - reciprocitet izlazaka je bio 100% zastupljen. ( samo za tebe Tanja objasnjenje: ako bih ja u nedelju dana 2puta bio na pivu, i moja lepsa polovina bi bila 2pua, ili vise puta na kafi).
Razumes?
I sad sam ja razmazen sta li..
Agresivne ste bre postale.
p.s. kad sednem u auto, i guzva je (jkao i obicno), i moja ulica se uliva u vecu - u 99% slucajeva muskarac me pusti u kolonu. NIKAD zensko. Zasto?
Jel vozis Tanja?

Bane

pre 6 godina

Skoro upoznam devojku, koja mi je posle samo mesec dana veze dala do znanja sta sve ona ocekuje od muskarca.. Ostao sam zapanjen, toliko pritiska je bacila na mene da to nije normalno, naravno, raskinuo sam jer se radi o zestoko sebicnoj osobi.. Tuzno u sta se vecina zena pretvorilo.. Takodje zene o jednakosti sa muskarcima pricaju onda kada im to odgovara, a za sve ostalo MORA muskarac da se snadje da stvori itd.. Licemerno

Белорус

pre 6 godina

A šta reći osim "Može vam se". Nije bitno koja strana vodi bitan je rezultat. A šta je rezultat takvog samoživog i sebičnog života - polagani nestanak srbskog naroda.

mala

pre 6 godina

tacno, al nista od toga. drustvo je napredovalo (ili nazadovalo, kako hocete), a brak je ostao zaglavljen u nekoj drugoj epohi. u njemu su zadovoljni samo oni koji nisu omirisali zivot, ili su se pak naziveli. pritom, ni ovi potonji nece dugo izdrzati u braku jer znaju da uvek ima i lepse i bolje. nista se tu ne moze uciniti

Tanja

pre 6 godina

Gospodine Uštrojeni Jarče,

Kao prvo, vi mene ne poznajete te ne možete znati šta je "moj problem" niti da li ga imam uopšte. Ni ja vas ne poznajem, ali iz vašeg komentara jasno je da vam manjka kućnog vaspitanja jer ne persirate nepoznatoj (i to ženskoj) osobi.

Mi nismo postale agresivne, nego smo dobile konačno pravo glasa, i sad se naš glas čuje. To što vama ne prija da čujete šta žene imaju da kažu, potpuno je druga stvar. Uvek postoje dve strane medalje.
Vaša priča o tome kako ste funkcionisali vi i vaša bivša supruga je s moje tačke gledišta potpuno irelevantna, iz prostog razloga što je iznosite samo vi, a ne i ona. A, opet, uvek postoje dve strane medalje.
Podjednako je irelevanto za ovu temu da li ja vozim ili ne.
Da li ste razmaženi, ne znam, i ne zanima me.

@Zen priča: divna i poučna priča. Kamo sreće da svi tako razmišljaju i deluju.

Tanja

pre 6 godina

ustrojeni jarac, bez rogova: Toliko sam se od muškaraca naslušala tih priča kako su "žene za sve krive" jer su se zaboga usudile da se obrazuju i da rade, da se seksualno oslobode, pa sad vi jadni ne znate kako da se nosite sa novonastalom situacijom. Pošto kažete da ste obrazovani, sigurno vam je poznata ona Heraklitova "sve teče, sve se menja". Pa tako i žene. A na vama je dragi moj, da promene prihvatite i prilagodite im se, ili - svako na svoju stranu. Ne razumem šta vi u stvari hoćete od žena? Da budu ravnopravne s vama, rade, doprinose finansijski, ali da ne budu ravnopravne u kući. Nego vi u fotelju a ona za usisvač, šporet, sudoperu, s decom, a kad ste se vi fino odmorili, ona trk u kupatilo da se sredi i bude ful super ljubavnica samo za vas. Pa da li ste svesni šta pišete, pobogu? Hoćete starovremsku ženu? Oženite neku koja će sedeti kod kuće i biti domaćica, vi ste odgovorni za izdržavanje porodice, e voila, imate to što tražite.

A sitkomi i Seks i grad su krivi jednako koliko i Dva i po muškarca.

Lena

pre 6 godina

@ bojana
Ubola si u centar. Kod nas joj uvek vazi ona " cuti, dobar ti je muz cim te ne tuce" . Ocekuje se da mu se sve oprosti ako nije nasilnik i ako nije pijanica. To sto je lenstina i nece da se bavi decom i kucom, sto vara zenu, sto kao momak zivi iako je ozenjen, to nije bitno, on je muskarac pa mu sve ide u rok sluzbe. To je klasican stav vecine muskaraca o njihovoj ulozi i o tome da sta im se sve moze. A zena ako nece to da trpi bude proglasena za neku lujku, koja je rasla na sex i gradu pa je umisljena i ocekuje previse. Ako im je previse to sto zene ocekuju normalne stvari, tipa uvazavanje, da se muskarac prihvati uloge oca , ozenjenog coveka , koji je veran, brizan i karakteran , onda se pitam sto se uopste zene jer njihov koncept braka je davno prevazidjen. Kako je moguce da to ne uvidjaju sami, da moraju da se i oni prilagode inace od dobrog braka nema nista.
Ja radim u skoli , od 27 mojih djaka , samo 5 para roditelja je i dalje u braku, ostali su razvedeni. Jasno je da je glavni problem nerazumevanje koncepta braka u danasnje vreme od strane muskaraca. Oni se uporno drze ukorenjenjih shvatanja iz proslosti, koje naravno idu samo njima u prilog, ne zele da ih se odreknu, i ne zele da se prilagode, iako su se sve realne okolnosti zivota promenile u odnosu na proslost. Istrajavanje u tome vodi u razvod a ne to sto zene vise nece da trpe.

Donglai Pei

pre 6 godina

Brakovi pucaju zato sto im se moze, jer razvod vise ne brani ni zakon, ni crkva niti ga drustvo osudjuje, a za razliku od ranijih vremena danas i muskarac i zena mogu da budu ekonomski samostalni, i jednostavno nema razloga da dvoje ljudi trpe ako se vise ne slazu. Ocekivanja su i ranije bila ista kao i danas, samo sto ranije uglavnom nije bilo prava na vise pokusaja da se ocekivanja ispune.

dule

pre 6 godina

"da su moderna shvatanja proizvela verovanja da partner treba da nam pruži mogućnost da se razvijamo i napredujemo." - partner, devojka, ili decko? Ako postoji polna ravnopravnost, onda i devojke treba muskim da pruze tu mogucnost, ne samo da je ocekuju kao do sada. Ali, objektivno, patrner treba da pruzi ljubav i paznju, za ostalo se svako mora sam potruditi. Pomenuta ocekivanja mogu imati samo prazni, bezvredni ljudi, paraziti.

Danijela

pre 6 godina

@ bojana
Bravo Bojana. Tacno tako . Stalno se prigovara zenama da nista nece da trpe, da nece da se prilagode, da ocekuju previse ; a ja se pitam zasto se nikada ne povede pitanje o muskoj prilagodljivosti, o tome da oni malo moraju da se odreknu neceg, da oni ucine nesto za zenu i decu, a ne samo da se prica sta zene treba i moraju.
Sa bivsim verenikom sam zivela 2 i po godine i onda sam sve to presekla. Ej da me u 21 veku, neko .... u zdrav mozak i govori da to mora tako jer je on musko... ma vazi.. Dovidjenja druze. Radim ja , radi on,prvih godinu dana je hteo da se ukljuci u kucne poslove , posle je poceo da se izvlaci. To je ona varijanta da glumi dok ne pomisli da je osvojio tvrdjavu a onda sve po svome. Kad mu ja zamerim odmah sledi tipicna muska recenica " pa ja sam se umorio" a kad ja kazem i ja sam, onda sledi prica kako je njegov posao tezi, odgovorniji i kako se on vise umorio. Klasicno musko vadjenje na to da im je posao tezi pa zato mogu kuci samo da se odmaraju uz tv i igrice. A ja radim kao glavna medicinska sestra u bolnici a on u banci . Onda on mora da se vidja s drustvom ali je bezveze da to i ja radim posto sam skoro udata zena a to udatim ne prilici. Proverava moj telefon a svoj krive ko zmija noge. E to je tipicno musko u Srbiji. Samo da sebi udovolji, da se on pita, da od njega niko nista ne ocekuje u vezi sa obavezama, da ga niko ni za sta ne pritiska, da mu ne zamerimo ako nas prevari, jer on je musko. I onda kada neko krene da kritikuje zene, samo se pitam kako vas nije sramota.

петар

pre 6 godina

Главни разлог епидемије развода у последње време је неспремност на
жртву, трпљење и разумевање. Отуда често можемо чути изреку коју многи
данас користе, а која гласи: Боље добар развод, него лош брак.
Егоцентричност савремених људи напредује невероватном брзином. Морал
је на најнижем ступњу, страсти су овладале целим нашим бићем а ми
духовно заслепљени не да то не видимо него то пропагирамо као нешто
добро и једва чекамо неку прилику да се њима хвалимо. Све то подстиче
соможивост у човеку и немогућност прихватања другога као другачијег са
свим његовим манама. А шта рећи када узмемо у обзир да нам и данашње
друштво све то што се некада сматрало за врлину данас пласира за
срамно и лоше, а све што се некада смтрало за лоше и срамно, данас се
пропагира за добро и врлину ? Можемо рећи да је друуштво тотално
изокренуло систем вредности а ми заслепљени и острашћени оберучке
прихватамо и слепо верујемо свему што нам се нуди. Шта још рећи о
медијима који су главни манипулатори и који имају нијвише утицаја на
данашњег човека. Њима је главни циљ да у човека утерају страх и да на
основу тога њиме господаре. Чућемо данас од многих како неће породицу
јер немају услова, неће од деце да праве сирочиће и остала квази
оправдања, а на другој страни пуше по две пакле цигара, висе у
кладионици или трошкаре на нека друга своја уживања. Човек 21 века је
човек охладнелог срца и то је главни проблем не само у породици већ
уопште у међуљудским односима. И ко на породицу и брак не гледа као на
светињу и ко се не труди да победи све ово лоше што нам се нуди а пре
свега себе самог и своје лоше особине, страсти и пороке, на слабом
темељу кућу гради и прва велика олуја, срушиће му све.

Bachelor

pre 6 godina

E, nek si nam objasnio. A sada bih da ja izrazim svoje skromno mišljenje: brak je nastao kao institucija patrijahalnog društva i samo kao takav može da funkcioniše. Kako su se postepeno u poslednjih sto godina menjali društvene okolnosti i moralne vrednosti, tako i brak kao institucija sve slabije funkcioniše i sve manje ima smisla. Ako se nastavi sa ovakvom ½emancipacijom½ doći će vreme kada će brak značiti nešto samo LGBT populaciji.

Veselin

pre 6 godina

Evo sta se sa mnom zbilo:
Nasao sam devojku iz razvedenog braka (za sta sam kasnije saznao da nije neka preporuka...), i... bio sam potreban dok nisam napravio dete (Bogu hvala za to), ali je odmah potom odjednom moja normalna plata postala nedovoljna, moji (retki) zastanci posle posla s kolegama na po jedno pivo postali su zabranjeni, moja rodbina slabo poželjna, itd. itd. itd. Vise nisam hteo ''tako da se igram''. Ostala je sa svojim stanom, svojim detetom, svojom platom, svojim drustvom, svojim JA!!! Ja sam dobio cast i zadovoljstvo da dete viđdjam 2x nedeljno, i da placam alimentaciju. OK. Ali: pre zenidbe otvorite cetvoro ociju, a posle zenidbe ih zatvorite, kazu za one koji istrajavaju. U drugom braku, sve je drugacije, posto smo oboje na tezi nacin saznali kako treba da se ponasamo. Zakljucak: Zivot treba uciti, ljubav treba emitovati, decu vaspitati da se slazu sa svima s kojima mogu, i da u tu slogu ulazu, ulazu, ulazu...

Bojana

pre 6 godina

Uvek se pitam kako je moguce da muskarci nastoje sve da izokrenu. Tako i onu poznatu " i u dobru i u zlu". Prilagodjavanje, ponasanje u skladu sa " u dobru i zlu", znaci biti i ostati sa nekim bez obzira na mogucu situaciju siromastva , nemastine, bolesti. Znaci misli se na spoljasnje uticaje na koje cesto ne mozemo da uticemo. Nikako ne na to da treba ostati sa nekim ako taj neko pije, udara samare, vara, zapostavlja zenu i decu. Ovde se stalno insistira na tome kako su zene krive jer nece nista da trpe , pa zaboga da li mislite da neko zaista treba da trpi maltetiranje, varanje, zapostavljanje. Da li bi ste cerku posavetovali da treba da trpi sto je muz udara, vara, sto ju je natovario sa milion obaveza a on ladi mu... ? Da li zaista mislite da se na to odnosi " i u dobru i u zlu? Ja mislim da ne, u redu je prilagoditi se, oprostiti neke sitnice, prihvatiti da partner nije savrsen i da svako ima svoje trenutke kada je slab, kada se ne ponasa dovoljno korektno . Ali udariti zenu, varati je, zapostavljati a ocekivati da ona sve to trpi u ime " i u dobru i u zlu" je van svake pameti. Kako je moguce da muskarci ocekuju od danasnjih zena da sve to oprastaju a nemaju u vidu to sto su se zene obrazovale, sto rade i zaradjuju. Zasto bi one onda to trpele? U redu neke sitnice, tu se treba prilagoditi, kada nekoga volite trpecete i nemastinu, tezak zivot, neke mane partnera koje ne uticu na to kako ga vidite u sustini. Ali ostale stvari koje muskarci rade zasto bi trpele. I zasto muskarci nikada ne pomisle da bi oni trebali nesto da zrtvuju za dobar brak, da se oni sami prilagode a ne samo da misle kako su zene krive jer nece vise nista da trpe? Ja se pitam sta to danasnji muskarci TRPE u braku? To sto zene nece vise da im tolerisu prevare, napijanja, nasilje, zivota " ozenjen sam kao momak zivim". Da li je moguce da za sebe ocekujete maltene zivot bez obaveza a da zene obavezujete za sve i svasta.

Tamara

pre 6 godina

@ bane
Nije nego... Kada biste bili realni shvatili biste koliko gresite. Ok je kada neko kaze svoja ocekivanja, zasto da se lazemo i zavlacimo. I dosta dvostrukih standarda. Kada momak kaze da mora da se vidja sa drugarima dva do tri puta nedeljno na pivi, onda devojka kaze ok , onda i ja isto tako i toliko. Onda udju u brak i on odjednom hoce da on moze da izadje koliko i dosad ali je njoj odjednom to zabranjeno ili smanjeno, jer imaju dete a nece on da ga cuva dok se ona provodi. A njemu je provod dozvoljen? Onda ona kaze njemu da mu je zabranjeno da i on izlazi sa drustvom na sta on kaze kako je brak robija. Pitam se za koga? Ovde muskarci stalno kukaju i zale se a ustvari za kukanje realno imaju vise razloga zene.

Ivona

pre 6 godina

@ bojana
Potpuno si u pravu. I ja kad citam komentare stalno nailazim na ono musko - zene nece da trpe i imaju velika ocekivanja. A kada ih pitas sta su za njih velika ocekivanja uvek se ispostavi da im je previse to sto zene ocekuju od njih da budu vise porodicni, da se vise bave zenom i decom , kucom, da je malo rasterete obaveza kako bi i zena malo odmorila, da manje izlaze s drustvom. Ne shvatam sta je tu previse. Cak im je previse i to kada zene ocekuju da budu verni. A sve te stvari bi valjda trebale da budu normalne kada udjes u brak. Ali ne, problem je sto oni zele da udju u brak ali da zive kao pre braka, bez vecih obaveza. Takodje stalno se vodi lazna propaganda kako zene zele da zive sex i grad seriju, kako nece decu itd. Ma dajte. Cemu takve gluposti. Sa normalnim muskarcem koji zna da ceni porodicu, zenu, koji nece posle posla samo da lencari, koji ce da bude veran, svaka zena bi rodila decu.

neutralni felsh

pre 6 godina

@ lajavi krelac

izvini sto se mesam, ali cini mi se da je krajnje vreme da ostavite vase 22-godisnje cerke kod kuce a vi na per tu i tet a tet sa suprugom otpalite negde na 2-3 nedelje. rutina je opasna stvar, oboje ste frustrirani ali se razlicito manifestuje. sve najbolje :)

петар

pre 6 godina

Главни разлог епидемије развода у последње време је неспремност на
жртву, трпљење и разумевање. Отуда често можемо чути изреку коју многи
данас користе, а која гласи: Боље добар развод, него лош брак.
Егоцентричност савремених људи напредује невероватном брзином. Морал
је на најнижем ступњу, страсти су овладале целим нашим бићем а ми
духовно заслепљени не да то не видимо него то пропагирамо као нешто
добро и једва чекамо неку прилику да се њима хвалимо. Све то подстиче
соможивост у човеку и немогућност прихватања другога као другачијег са
свим његовим манама. А шта рећи када узмемо у обзир да нам и данашње
друштво све то што се некада сматрало за врлину данас пласира за
срамно и лоше, а све што се некада смтрало за лоше и срамно, данас се
пропагира за добро и врлину ? Можемо рећи да је друуштво тотално
изокренуло систем вредности а ми заслепљени и острашћени оберучке
прихватамо и слепо верујемо свему што нам се нуди. Шта још рећи о
медијима који су главни манипулатори и који имају нијвише утицаја на
данашњег човека. Њима је главни циљ да у човека утерају страх и да на
основу тога њиме господаре. Чућемо данас од многих како неће породицу
јер немају услова, неће од деце да праве сирочиће и остала квази
оправдања, а на другој страни пуше по две пакле цигара, висе у
кладионици или трошкаре на нека друга своја уживања. Човек 21 века је
човек охладнелог срца и то је главни проблем не само у породици већ
уопште у међуљудским односима. И ко на породицу и брак не гледа као на
светињу и ко се не труди да победи све ово лоше што нам се нуди а пре
свега себе самог и своје лоше особине, страсти и пороке, на слабом
темељу кућу гради и прва велика олуја, срушиће му све.

chombe

pre 6 godina

Zivot je uglavnom kolotecina. Svakodnevnica je najcesce ponavljanje odredjenih rutina. U pocetku, dok ste mladi, jos ste radoznali, puni ste energije, nade i raznih ocekivanja, imate volje za putovanja, upoznavanje drugih ljudi itd. Medjutim, sto ste stariji, polako odbacujete sve nabrojano jer vam jednostavno to sve pomalo pocinje da biva dosadno. Sve vise vam se ostaje kuci, a izlasci i druzenja se proredjuju. Onda vi i vas partner ostajete sami i one razlike medju vama koje su se pokazivale i pre, ali usled intenzivnijeg zivota koji ste zajedno vodili dosta sporije, sada dolaze do punog izrazaja. Pocinjete da jedno drugo polako dozivljavate kao strance. Odjednom ta osoba pored vas, koju ste nekad obozavali, sada vas nervira. A kada bolje ramislite, i sami sebe nervirate. To je kljucna tacka kada je raskid resenje, ali postoje jos dva. Jedan je da cete se muciti tako do kraja zivota, a drugi je da pokusate nesto da uradite, otprilike ono sto je receno u tekstu. Taj nacin je najtezi, ali i ne nemoguc.

tea

pre 6 godina

danas su poremecene sve vrednosti, poznati diktiraju stil zivota, bahatost i narcizam. Smartphone je sad zivot. Sve devojke furaju isti trend, muskarci se malo bolje drze. Svi nesto glume ...
a polako se gube i porodicne vrednosti i postovanje. sta li ce biti u buducnosti? mozda ce se deca samo praviti u epruveti bez ljubavi ili ce mozda i stici medicina do kloniranja... polako ali sigurno bledi sva ljudskost

mala

pre 6 godina

@Lajavi krelac,Isto i kod mene samo sto je ovaj moj nabio vise od 50 u d**e i glumi nekog frajera citav zivot. Cela kuca je na meni, srecom pa je sin porastao pa mi bar teske stvari pomaze. Da hoce bar malo da pogleda unazad i bude zahvalan. Ne, sebicno samozivo stvorenje koje nema ni prijatelje ni porodicu ni rodjeno dete ga vise ne postuje. To je najstrasnije. U sta se ovaj svet pretvorio nije mi jasno!

Sale

pre 6 godina

Danasnji stil zivota koji promovisu svi mediji prave od coveka da bude, sebican, neodgovoran, emotivno nezreo, lenj, manipulator, nesposoban, nezadovoljan sa onim sto ima. Ovako se oblikuje zivot svakog savremenog coveka zato je porodica koja je prava vrednost izgubila smisao. Ceo ovaj savremeni stil zivota je susta suprotnost onoga sto je Bog ustanovio kao smernicu. Pametan covek koji razmislja svojom glavom ce uspeti da se odupre, nazalost velika vecina ostane izgubljena i promasena pokasavajuci kasnije da zalepi parcice svog zivota jer je bio “In“

Tora

pre 6 godina

Mislim da ima i toga što je razvod nekada bio stigmatizovan i ljudi se nisu razvodili, već su ostajali u nesrećnim brakovima. Moji baba i deda bili su venčani više od pedeset godina, sve do dedine smrti, a taj brak je bio užasan, pogotovo ona je bila vrlo nesrećna, ali nisu se razveli jer „šta bi rekao svet“.

par stvari

pre 6 godina

razvodi jesu cesti ali statistika za prvi brak nije uopste tragicna sto je oko 70% uspesnost. na nju mnogo utice to da je statistika za uspesnost 2-og i 3-ceg braka izrazito niska 30% i 20%.

Zen priča

pre 6 godina

ONAJ KOJI DAJE TREBALO BI DA BUDE ZAHVALAN

Dok je Seisecu bio starešina Engaku škole u Kamakuri, tražio je veće prostorije od onih u kojima je podučavao, jer su ove bile već pretrpane. Umezu Seibei, trgovac iz Eda, odluči da daruje pet stotina zlatnika, zvanih rjo, za izgradnju prostranije škole. Ovaj novac on donese učitelju.

Seisecu reče: "Dobro, uzeću ga."

Umezu dade Seisecuu vreću sa zlatom, ali bi nezadovoljan učiteljevim stavom. Čovek je mogao živeti čitavu godinu sa tri rjoa, a trgovcu za svih pet stotina nije čak bilo ni zahvaljeno.

"U toj vreći je pet stotina rjoa", dade Umezu do znanja.

"To si mi već rekao", odgovori Seisecu.

"Iako sam bogat trgovac, pet stotina rjoa je mnogo novaca", reče Umezu.

"Želiš li da ti na tome zahvalim?, upita Seisecu.

"Trebalo bi", uzvrati Umezu.

"Zašto bih?", upita Seisecu. "Onaj koji daje trebalo bi da bude zahvalan".

---

U braku i ljubavi ne možeš meriti šta daješ a šta dobijaš, jer nikad nećeš biti zadovoljan.

U ljubavi, zadovoljstvo je u davanju, ne u primanju. Ko to ne shvata, ne zna šta je ljubav. Ko ima mačku ili gaji cveće, razumeće.

Ako ne osećate zadovoljstvo kako dolazi iz vašeg unutrašnjeg osećanja ljubavi prema drugom, šteta!
Drugog zadovoljstva ustvari i nema, ima samo privremene prijatnosti.

Volite sebe kao kada bi vas drugi voleli, a kad u tome uspete, volite druge kao sebe.

Dejan

pre 6 godina

I to istraživanje važi za razvijeno i ekonomski stabilno društvo. Definitivno nije primenjivao ovde gde je umetnost kako preživeti i sa dve plate a kamo li jednom. Pa se onda trpi sve i svašta!

taki p.

pre 6 godina

Danas ljudi na zivot gledaju kroz vizuru Holivuda i medija,ljubav treba da bude bajkovita i istog inteziteta ceo zivot,partneri da budu idealni i da stalno napreduju(vise novca,bolji status u firmi-drustvu).Vrlo brzo mnogi shvataju da ce biti dosta drugacije,kad na to dodamo individualizam i prepotentnost koje donosi danasnji kapitalizam,jasno je da mnoge veze pucaju vrlo brzo,partneri se okrecu sebi i svojim zadovoljstvima i to je pocetak kraja.

ali nije

pre 6 godina

Ima istine u ovome. Nivo mogucnosti, osposobljenosti, za samostalnim zivotom je podignut, tako da smo postali netolerantni, smatrajući da nam je bolje da živimo sami nego da se prilagodjavamo zajednickom zivotu.

Nadin

pre 6 godina

Brakovi propadaju zato sto vise nista ne popravaljamo, nego menjamo, kupujemo novo, kao u tehnici. Propadaju zato sto potrosackom drustvu to vise odgovara. Primer razvod, zena sa decom ili muz treba drugi stan- kupuje ga ili iznajmljuje, treba ga opremiti namestajem, tehnikom, novim igrackama. Zeni treba nov auto, posao ako ga nije imala, muskarcu decija soba kada mu dodja deca u posetu, sve je x2.

Triput

pre 6 godina

"Psiholog predlaže provođenje kvalitetnog vremena sa parnerom kao i veći broj zajedničkih aktivnosti ..."

-Gde je sad opet taj daljinac. A evo ga tu je...