Utorak, 26.09.2017.

13:00

Važno otkriće koje može da spreči kolonizaciju Marsa

Izvor: B92

Važno otkriæe koje može da spreèi kolonizaciju Marsa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Swedenonline

pre 6 godina

Rešenje postoji i od 2008. godine je poznato NASI.
Testirano godinu dana na stanici MIR. Na astronautu.
I danas je živ i zdrav i nije mu ništa. I da, na ćelijskom nivou je, nikakva mehanika.
Džabe krečite na vest koja nema smisla.

student

pre 6 godina

Pošto je Marsova atmosfera puna ugljen dioksida, odnosno CO2. Može li mi neko objasniti koliko bi komplikovano bilo izdvajati kiseonik u tom procesu i eventualno stvarati ga za disanje?

Kaboom

pre 6 godina

Dok ne proradi zaštitno polje, "force field" što bi rekli, opasno je i udaljiti se od Zemlje, jer svaki kamičak može da probuši letelicu poput švajcarskog sira

dusanmal

pre 6 godina

Moja struka pa da objasnim: Clanak nema veze...
Vrlo je dobro poznato, decenijama, sta i kako zracenje moze da osteti kosmonaute/astronaute, te i bilo koji drugi zivotni oblik neophodan za kolonizaciju Marsa. Resenje je dvostruko: Prihvatanje odredjenog rizika (kao sto su astronauti koji su isli do Meseca prihvatili) te stvaranje odredjenih zastitnih mera u proporciji sa tim rizikom. Najveci broj trenutnih konceptualizacija za put do Marsa stavlja zalihe vode u "stit" dela kapsule (a najnovija ideja je da se taj stit poboljsa tokom misije odlaganjem fekalija u dodatnom obrucu... da, rade posao). Najveci broj konceptualizacija za habitate na Marsu trenutno cilja podzemlje-pecine i slicno za bazu te rizik za rad na povrsini.

rakijaman

pre 6 godina

Ovi što dislajkuju su očajni ljudi koji vide da nema drugog života nigde do na zemlji, kroz Van Alenov pojas (kupolu) nikad ništa prošlo nije niti će

Onako samo usput

pre 6 godina

Ako čovek hoće da putuje kroz kosmos mora poneti sa sobom sve elemente sa zemlje, vodu, vazduh, gravitaciju, sve ono što mu je omogućilo život na Zemlji, odnosno, morati poneti svoju biosferu. Sadašnja tehnologija to ne omogućava. Ono što bi mogao sada da uradi da bi se zaštitio od radijacije jeste da kompresuje ozon između dva debela sloja metala u trupu broda. Ozon bi ga štitio od radijacije. Ali to ne pruža zaštitu od sitnih kamenja meteora koji redovno oštećuju trup,pa bi ozon verovatno pod pritiskom odleteo u kosmos, ili možda čak izazvao i veća oštećenja na brodu. I siguran sam da nisam prvi koji se ovog setio, jer nisam najpametniji na svetu. Sigurno postoji nerešiv problem zbog čega ovo nije trenutno izvodivo.

neutralni felsh

pre 6 godina

Idemo na Mars, idemo na Mars ...........kaže se u pesmi !!!
(Boris Banović, 26. septembar 2017 14:29)

izuzetno glupavoj, doduse...

gorango

pre 6 godina

Dobro, onda kako da ni jedan americki kosmonaut se nije "ozracio" tokom ekspedicija na mesec ? Kako su prosli kroz Van Allenove pojasove cija je snaga zracenja Cernobil x 3000 i to nekoliko sati u jedan smer i drugi u kapsuli debljine nekoliko milimetara gde po svim proracunima nebi bilo zastite bez olovnog oklopa debljine od 5 metara bez da iko bude povredjen ?
mogu biti naivan ali bez odgovora na to pitanje sve te lunarne ekspedicije ce mi delovati krajnje sumnjive.

bob

pre 6 godina

naravno da je mars nemoguce kolonozovati upravo zbog ogromne radijacije u emisijama na nacionalnoj geografiji nikad ne spomenu taj ne vazni detalj,smrtonosna radijacija

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Sa druge strane putnici ka Mesecu su hrabro izdrzali to zracenje i nikom nista. lepo su prosetali po povrsini tog satelita i sjajne fotke slali. nema veze sto je tek nedavno otkriveno i veoma pogubno zracenje pri samo povrsini Meseca (tada se za to nije znalo), ali sve su oni izdrzali.
@zoran
Sto da nisu? Nekad su i ljude prskali DDT-om kao dokaz da nije stetan ..
Nije kosmicko zracenje toliko jako da posle jedne sekunde izlozenosti umres ... Dakle, put do Marsa bi trajao nekih 250 dana. U tom periodu pretpostavlja se da bi astronauti bili izlozeni 0.66SI - 1SI povezujemo sa povacanjem rizika od raka za nekih 5% - dakle, astronaut koji bi otisao do Marsa i nazad bi sa danasnjom tehnologijom dobio 10-15% vecu sansu da oboli od raka u odnosu da nije putovao. Kosmicko zracenje je slabo, ali letalno ako je DNK izlozen duzi period - pod "duzi period" misli se na mesece i godine, a ne sekunde i minute .. ;).

Blazena Svetlost Nekomentarisanja - 2. pokusaj

pre 6 godina

Zraci iz kosmosa koji imaju bioloski uticaj na astronaute su pre svega UV zracenje Sunca i protoni i elektroni iz Suncevog vetra, kao i galakticki kosmicki zraci - brzi, visestruko naelektrisani, teski joni (gvozdje, titan...) nastali iz eksplozija supernovih i ostalih kataklizmickih desavanja iz kosmicke radionice. Tokom boravka u svemiru, a narocito onom dugotrajnom, bez zastite atmosfere i magnetnog polja, za astronaute su najveca opasnost brzi protoni iz Suncevih oluja i teski joni iz kosmickih zraka. Cak i kratki boravak kao kod Mesecevih misija je uzrokovao merljive promene u ocima astronauta (katarakta). Zastita oklapanjem protiv tako teskih jona nije lako izvodljiva.
Sto se tice kanceroznog dejstva, novija istrazivanja iz radijacione biologije su pokazala tzv. efekat posmatraca (bystander effect) a to je da sui celije koje nisu direktno pogodjene i razorene kosmickim zrakom, sklone kancerogenim promenama. Tesko ostecena celija, na direktnom putu teskog jona, sa pokidanim DNK lancem, odasilje hemikalije koje u okolnim celijama na cak 1mm od putanje jona mogu izazvati kancerogene promene. Tako da je verovatnoca razvoja raka znacajno veca nego kad se posmatra samo ostecenje celija na direktnom putu jona. I sto je najvaznije, ovo vazi i za male nivoe zracenja, kakvi i jesu u normalnim uslovima u kosmosu.
Tako da zastita od zracenja za astronaute mora ukljuciti ne samo neke direktne metode kao oklapanje, nego i medicinske - nacin da se ove predkancerozne celije uniste.

zoran

pre 6 godina

Sa druge strane putnici ka Mesecu su hrabro izdrzali to zracenje i nikom nista. lepo su prosetali po povrsini tog satelita i sjajne fotke slali. nema veze sto je tek nedavno otkriveno i veoma pogubno zracenje pri samo povrsini Meseca (tada se za to nije znalo), ali sve su oni izdrzali.

"The surface of the Moon is baldly exposed to cosmic rays and solar flares, and some of that radiation is very hard to stop with shielding. Furthermore, when cosmic rays hit the ground, they produce a dangerous spray of secondary particles right at your feet.8 Sep 2005

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

@dr.gonzo
Intenzitet nije stalan, periodično se menja na nekim mestima, pogodili su minimum i prošli kroz "pukotinu".
(bila je to lutrija, 26. septembar 2017 15:50)

Nisu oni gadjali nikakvu pukotinu, nego su zaobisli najgusci deo unutrasnjeg V/A pojasa.

http://www.braeunig.us/apollo/pics/doserate1.gif

Pa i da su isli kroz njega, zbog kratkog vremena prolaza ne bi im bilo nista strasnije nego radnicima u nuklearnoj elektrani ili doktorima-radiolozima. Ovako je ukupna doza zracenja koju su primili poredljiva sa jednim CT abdomena.

dex

pre 6 godina

@dr gonzo

Pretpostavljam da ste bili na Mesecu, pa znate da nema ostataka?
Na zalost, po Vas, ostataka itekako ima. Internet je interesanta stvar ako ga ne koristite samo za igrice i fejsbuk. Potrazite...

kole

pre 6 godina

ma kakav mars,pale budale da bi uzimali pare satro za neka istrazivanja.posle dve godine u svemiru taj nikad vise ne bi mogao da hoda jer bi svi misici atrofirali verovatno i organi....pored toga sto bi posle godinu dve svi nahvatali leukemiju.a da prave centrifugu na brodu to je vec tezak sf,kad oni obicnu letelicu imaju problem da posalju....za 500godina mozda napavimo neki pomak ali tesko...

dr.gonzo

pre 6 godina

ajde ne lupaj...kakav mesec..sve je to hladnoratovska laz..gde su lunarna vozila...ako su bili gore 12 x ..ostavili su vozila..molicu lepo snimak istih..do tada sve je rekla kazala..ili mislis da ih je prasina pokrila;)

Kristijan

pre 6 godina

"ako neko moze da mi pojasni razlog naseljavanja Marsa tj razmisljanja o tome a ne naseljavanje Mjeseca? hvala"
- tataozo

Mesec nema atmosferu. Samim tim svaki meteor udara u njegovu povrsinu i to bi bilo potencijalno katastrofalno za neku bazu na Mesecu.
Mars sa druge strane ima atmosferu. Tanju od Zemljine ali atmosferu ukojoj ipak najveci broj meteora izgori prilikom ulaska.
Druga jako bitna stvar je sto je na Marsu znatno jaca gravitacija nego na Mesecu, a nama je to prilicno bitno za zdravlje.
Ima tu jos dosta toga, kao npr. Mars je bogatiji resursno od Meseca, sto je kljucno za bilo kakvu kolonizaciju.

DaLanik

pre 6 godina

@dr.gonzo: možda zato što su na mesecu bili mnogo kraće vreme (par dana) a ne par godina? ali takvima kao što si ti bre vredi objašnjavati....

Mirotvorac

pre 6 godina

necete verovati ali sloj od 3cm vode neutralise sva zracenja,samo treba prostoriju u kojoj se nalaze ziva bica na taj nacin izolovati

Физичар

pre 6 godina

Ствар је у времену које се проведе у озраченој средини. Свака дужа мисија ван заштите магнетосфере ће укључивати и боље летелице са веома високим степеном заштите од зрачења. Наравно, за блокаду гама зрачења којег такође има потребан је поприлично дебео зид од олова, или тањи од неког масовнијег материјала. Али остали део спектра се може блокирати и у крајњој инстанци смањити време експозиције да човек може лепо да преживи пут до других планета.

Ayatollah

pre 6 godina

Ništa ne može i ne sme sprečiti kolonizaciju svemira, treba samo pronaći način sprečavanja uticaja kosmičkog zračenja na organizam, a isto važi i za druge probleme u svemiru. Ljudski rod mora naći način da naseli svemir, u suprotnom ćemo uništiti i sebe i planetu.

bucko lazmisljam

pre 6 godina

Da li je ovo najbolji dokaz da Amerikanci nisu spustili ljudsku posadu na mesec niti su bili tamo. Svji kosmonauti iz tog program,dozivese duboku starost bez ijednog ozbiljnog obolenja. Neko ovde laze ili ovi iztrazivaci ili ovi sto tvrde da su bili na mesecu.

dr.gonzo

pre 6 godina

i kad sve ovo znamo kako smo to poslali ljude na mesec;) kljucne reci Van Alenov prsten...nista mi kroz njega sa ljudskom posadom nismo poslali..sve je laz

Triput

pre 6 godina

Eh, taj novinarski senzacionalizam.

Ozonski omotač i tako i tako nestaje pa će se ti budući astronauti, kao uostalom i celo čovečanstvo, postepeno navikavati na ovakve nivoe radijacije. Samim tim će i slučajeva kancera kao posledica tog zračenja biti sve manje...

Kristijan

pre 6 godina

"ako neko moze da mi pojasni razlog naseljavanja Marsa tj razmisljanja o tome a ne naseljavanje Mjeseca? hvala"
- tataozo

Mesec nema atmosferu. Samim tim svaki meteor udara u njegovu povrsinu i to bi bilo potencijalno katastrofalno za neku bazu na Mesecu.
Mars sa druge strane ima atmosferu. Tanju od Zemljine ali atmosferu ukojoj ipak najveci broj meteora izgori prilikom ulaska.
Druga jako bitna stvar je sto je na Marsu znatno jaca gravitacija nego na Mesecu, a nama je to prilicno bitno za zdravlje.
Ima tu jos dosta toga, kao npr. Mars je bogatiji resursno od Meseca, sto je kljucno za bilo kakvu kolonizaciju.

Ayatollah

pre 6 godina

Ništa ne može i ne sme sprečiti kolonizaciju svemira, treba samo pronaći način sprečavanja uticaja kosmičkog zračenja na organizam, a isto važi i za druge probleme u svemiru. Ljudski rod mora naći način da naseli svemir, u suprotnom ćemo uništiti i sebe i planetu.

DaLanik

pre 6 godina

@dr.gonzo: možda zato što su na mesecu bili mnogo kraće vreme (par dana) a ne par godina? ali takvima kao što si ti bre vredi objašnjavati....

bucko lazmisljam

pre 6 godina

Da li je ovo najbolji dokaz da Amerikanci nisu spustili ljudsku posadu na mesec niti su bili tamo. Svji kosmonauti iz tog program,dozivese duboku starost bez ijednog ozbiljnog obolenja. Neko ovde laze ili ovi iztrazivaci ili ovi sto tvrde da su bili na mesecu.

Физичар

pre 6 godina

Ствар је у времену које се проведе у озраченој средини. Свака дужа мисија ван заштите магнетосфере ће укључивати и боље летелице са веома високим степеном заштите од зрачења. Наравно, за блокаду гама зрачења којег такође има потребан је поприлично дебео зид од олова, или тањи од неког масовнијег материјала. Али остали део спектра се може блокирати и у крајњој инстанци смањити време експозиције да човек може лепо да преживи пут до других планета.

dr.gonzo

pre 6 godina

i kad sve ovo znamo kako smo to poslali ljude na mesec;) kljucne reci Van Alenov prsten...nista mi kroz njega sa ljudskom posadom nismo poslali..sve je laz

neutralni felsh

pre 6 godina

Idemo na Mars, idemo na Mars ...........kaže se u pesmi !!!
(Boris Banović, 26. septembar 2017 14:29)

izuzetno glupavoj, doduse...

Mirotvorac

pre 6 godina

necete verovati ali sloj od 3cm vode neutralise sva zracenja,samo treba prostoriju u kojoj se nalaze ziva bica na taj nacin izolovati

Triput

pre 6 godina

Eh, taj novinarski senzacionalizam.

Ozonski omotač i tako i tako nestaje pa će se ti budući astronauti, kao uostalom i celo čovečanstvo, postepeno navikavati na ovakve nivoe radijacije. Samim tim će i slučajeva kancera kao posledica tog zračenja biti sve manje...

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Sa druge strane putnici ka Mesecu su hrabro izdrzali to zracenje i nikom nista. lepo su prosetali po povrsini tog satelita i sjajne fotke slali. nema veze sto je tek nedavno otkriveno i veoma pogubno zracenje pri samo povrsini Meseca (tada se za to nije znalo), ali sve su oni izdrzali.
@zoran
Sto da nisu? Nekad su i ljude prskali DDT-om kao dokaz da nije stetan ..
Nije kosmicko zracenje toliko jako da posle jedne sekunde izlozenosti umres ... Dakle, put do Marsa bi trajao nekih 250 dana. U tom periodu pretpostavlja se da bi astronauti bili izlozeni 0.66SI - 1SI povezujemo sa povacanjem rizika od raka za nekih 5% - dakle, astronaut koji bi otisao do Marsa i nazad bi sa danasnjom tehnologijom dobio 10-15% vecu sansu da oboli od raka u odnosu da nije putovao. Kosmicko zracenje je slabo, ali letalno ako je DNK izlozen duzi period - pod "duzi period" misli se na mesece i godine, a ne sekunde i minute .. ;).

dex

pre 6 godina

@dr gonzo

Pretpostavljam da ste bili na Mesecu, pa znate da nema ostataka?
Na zalost, po Vas, ostataka itekako ima. Internet je interesanta stvar ako ga ne koristite samo za igrice i fejsbuk. Potrazite...

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

@dr.gonzo
Intenzitet nije stalan, periodično se menja na nekim mestima, pogodili su minimum i prošli kroz "pukotinu".
(bila je to lutrija, 26. septembar 2017 15:50)

Nisu oni gadjali nikakvu pukotinu, nego su zaobisli najgusci deo unutrasnjeg V/A pojasa.

http://www.braeunig.us/apollo/pics/doserate1.gif

Pa i da su isli kroz njega, zbog kratkog vremena prolaza ne bi im bilo nista strasnije nego radnicima u nuklearnoj elektrani ili doktorima-radiolozima. Ovako je ukupna doza zracenja koju su primili poredljiva sa jednim CT abdomena.

kole

pre 6 godina

ma kakav mars,pale budale da bi uzimali pare satro za neka istrazivanja.posle dve godine u svemiru taj nikad vise ne bi mogao da hoda jer bi svi misici atrofirali verovatno i organi....pored toga sto bi posle godinu dve svi nahvatali leukemiju.a da prave centrifugu na brodu to je vec tezak sf,kad oni obicnu letelicu imaju problem da posalju....za 500godina mozda napavimo neki pomak ali tesko...

Blazena Svetlost Nekomentarisanja - 2. pokusaj

pre 6 godina

Zraci iz kosmosa koji imaju bioloski uticaj na astronaute su pre svega UV zracenje Sunca i protoni i elektroni iz Suncevog vetra, kao i galakticki kosmicki zraci - brzi, visestruko naelektrisani, teski joni (gvozdje, titan...) nastali iz eksplozija supernovih i ostalih kataklizmickih desavanja iz kosmicke radionice. Tokom boravka u svemiru, a narocito onom dugotrajnom, bez zastite atmosfere i magnetnog polja, za astronaute su najveca opasnost brzi protoni iz Suncevih oluja i teski joni iz kosmickih zraka. Cak i kratki boravak kao kod Mesecevih misija je uzrokovao merljive promene u ocima astronauta (katarakta). Zastita oklapanjem protiv tako teskih jona nije lako izvodljiva.
Sto se tice kanceroznog dejstva, novija istrazivanja iz radijacione biologije su pokazala tzv. efekat posmatraca (bystander effect) a to je da sui celije koje nisu direktno pogodjene i razorene kosmickim zrakom, sklone kancerogenim promenama. Tesko ostecena celija, na direktnom putu teskog jona, sa pokidanim DNK lancem, odasilje hemikalije koje u okolnim celijama na cak 1mm od putanje jona mogu izazvati kancerogene promene. Tako da je verovatnoca razvoja raka znacajno veca nego kad se posmatra samo ostecenje celija na direktnom putu jona. I sto je najvaznije, ovo vazi i za male nivoe zracenja, kakvi i jesu u normalnim uslovima u kosmosu.
Tako da zastita od zracenja za astronaute mora ukljuciti ne samo neke direktne metode kao oklapanje, nego i medicinske - nacin da se ove predkancerozne celije uniste.

dr.gonzo

pre 6 godina

ajde ne lupaj...kakav mesec..sve je to hladnoratovska laz..gde su lunarna vozila...ako su bili gore 12 x ..ostavili su vozila..molicu lepo snimak istih..do tada sve je rekla kazala..ili mislis da ih je prasina pokrila;)

zoran

pre 6 godina

Sa druge strane putnici ka Mesecu su hrabro izdrzali to zracenje i nikom nista. lepo su prosetali po povrsini tog satelita i sjajne fotke slali. nema veze sto je tek nedavno otkriveno i veoma pogubno zracenje pri samo povrsini Meseca (tada se za to nije znalo), ali sve su oni izdrzali.

"The surface of the Moon is baldly exposed to cosmic rays and solar flares, and some of that radiation is very hard to stop with shielding. Furthermore, when cosmic rays hit the ground, they produce a dangerous spray of secondary particles right at your feet.8 Sep 2005

gorango

pre 6 godina

Dobro, onda kako da ni jedan americki kosmonaut se nije "ozracio" tokom ekspedicija na mesec ? Kako su prosli kroz Van Allenove pojasove cija je snaga zracenja Cernobil x 3000 i to nekoliko sati u jedan smer i drugi u kapsuli debljine nekoliko milimetara gde po svim proracunima nebi bilo zastite bez olovnog oklopa debljine od 5 metara bez da iko bude povredjen ?
mogu biti naivan ali bez odgovora na to pitanje sve te lunarne ekspedicije ce mi delovati krajnje sumnjive.

bob

pre 6 godina

naravno da je mars nemoguce kolonozovati upravo zbog ogromne radijacije u emisijama na nacionalnoj geografiji nikad ne spomenu taj ne vazni detalj,smrtonosna radijacija

dusanmal

pre 6 godina

Moja struka pa da objasnim: Clanak nema veze...
Vrlo je dobro poznato, decenijama, sta i kako zracenje moze da osteti kosmonaute/astronaute, te i bilo koji drugi zivotni oblik neophodan za kolonizaciju Marsa. Resenje je dvostruko: Prihvatanje odredjenog rizika (kao sto su astronauti koji su isli do Meseca prihvatili) te stvaranje odredjenih zastitnih mera u proporciji sa tim rizikom. Najveci broj trenutnih konceptualizacija za put do Marsa stavlja zalihe vode u "stit" dela kapsule (a najnovija ideja je da se taj stit poboljsa tokom misije odlaganjem fekalija u dodatnom obrucu... da, rade posao). Najveci broj konceptualizacija za habitate na Marsu trenutno cilja podzemlje-pecine i slicno za bazu te rizik za rad na povrsini.

rakijaman

pre 6 godina

Ovi što dislajkuju su očajni ljudi koji vide da nema drugog života nigde do na zemlji, kroz Van Alenov pojas (kupolu) nikad ništa prošlo nije niti će

Kaboom

pre 6 godina

Dok ne proradi zaštitno polje, "force field" što bi rekli, opasno je i udaljiti se od Zemlje, jer svaki kamičak može da probuši letelicu poput švajcarskog sira

student

pre 6 godina

Pošto je Marsova atmosfera puna ugljen dioksida, odnosno CO2. Može li mi neko objasniti koliko bi komplikovano bilo izdvajati kiseonik u tom procesu i eventualno stvarati ga za disanje?

Onako samo usput

pre 6 godina

Ako čovek hoće da putuje kroz kosmos mora poneti sa sobom sve elemente sa zemlje, vodu, vazduh, gravitaciju, sve ono što mu je omogućilo život na Zemlji, odnosno, morati poneti svoju biosferu. Sadašnja tehnologija to ne omogućava. Ono što bi mogao sada da uradi da bi se zaštitio od radijacije jeste da kompresuje ozon između dva debela sloja metala u trupu broda. Ozon bi ga štitio od radijacije. Ali to ne pruža zaštitu od sitnih kamenja meteora koji redovno oštećuju trup,pa bi ozon verovatno pod pritiskom odleteo u kosmos, ili možda čak izazvao i veća oštećenja na brodu. I siguran sam da nisam prvi koji se ovog setio, jer nisam najpametniji na svetu. Sigurno postoji nerešiv problem zbog čega ovo nije trenutno izvodivo.

Swedenonline

pre 6 godina

Rešenje postoji i od 2008. godine je poznato NASI.
Testirano godinu dana na stanici MIR. Na astronautu.
I danas je živ i zdrav i nije mu ništa. I da, na ćelijskom nivou je, nikakva mehanika.
Džabe krečite na vest koja nema smisla.

dr.gonzo

pre 6 godina

i kad sve ovo znamo kako smo to poslali ljude na mesec;) kljucne reci Van Alenov prsten...nista mi kroz njega sa ljudskom posadom nismo poslali..sve je laz

bucko lazmisljam

pre 6 godina

Da li je ovo najbolji dokaz da Amerikanci nisu spustili ljudsku posadu na mesec niti su bili tamo. Svji kosmonauti iz tog program,dozivese duboku starost bez ijednog ozbiljnog obolenja. Neko ovde laze ili ovi iztrazivaci ili ovi sto tvrde da su bili na mesecu.

Triput

pre 6 godina

Eh, taj novinarski senzacionalizam.

Ozonski omotač i tako i tako nestaje pa će se ti budući astronauti, kao uostalom i celo čovečanstvo, postepeno navikavati na ovakve nivoe radijacije. Samim tim će i slučajeva kancera kao posledica tog zračenja biti sve manje...

dr.gonzo

pre 6 godina

ajde ne lupaj...kakav mesec..sve je to hladnoratovska laz..gde su lunarna vozila...ako su bili gore 12 x ..ostavili su vozila..molicu lepo snimak istih..do tada sve je rekla kazala..ili mislis da ih je prasina pokrila;)

Mirotvorac

pre 6 godina

necete verovati ali sloj od 3cm vode neutralise sva zracenja,samo treba prostoriju u kojoj se nalaze ziva bica na taj nacin izolovati

Ayatollah

pre 6 godina

Ništa ne može i ne sme sprečiti kolonizaciju svemira, treba samo pronaći način sprečavanja uticaja kosmičkog zračenja na organizam, a isto važi i za druge probleme u svemiru. Ljudski rod mora naći način da naseli svemir, u suprotnom ćemo uništiti i sebe i planetu.

kole

pre 6 godina

ma kakav mars,pale budale da bi uzimali pare satro za neka istrazivanja.posle dve godine u svemiru taj nikad vise ne bi mogao da hoda jer bi svi misici atrofirali verovatno i organi....pored toga sto bi posle godinu dve svi nahvatali leukemiju.a da prave centrifugu na brodu to je vec tezak sf,kad oni obicnu letelicu imaju problem da posalju....za 500godina mozda napavimo neki pomak ali tesko...

DaLanik

pre 6 godina

@dr.gonzo: možda zato što su na mesecu bili mnogo kraće vreme (par dana) a ne par godina? ali takvima kao što si ti bre vredi objašnjavati....

zoran

pre 6 godina

Sa druge strane putnici ka Mesecu su hrabro izdrzali to zracenje i nikom nista. lepo su prosetali po povrsini tog satelita i sjajne fotke slali. nema veze sto je tek nedavno otkriveno i veoma pogubno zracenje pri samo povrsini Meseca (tada se za to nije znalo), ali sve su oni izdrzali.

"The surface of the Moon is baldly exposed to cosmic rays and solar flares, and some of that radiation is very hard to stop with shielding. Furthermore, when cosmic rays hit the ground, they produce a dangerous spray of secondary particles right at your feet.8 Sep 2005

gorango

pre 6 godina

Dobro, onda kako da ni jedan americki kosmonaut se nije "ozracio" tokom ekspedicija na mesec ? Kako su prosli kroz Van Allenove pojasove cija je snaga zracenja Cernobil x 3000 i to nekoliko sati u jedan smer i drugi u kapsuli debljine nekoliko milimetara gde po svim proracunima nebi bilo zastite bez olovnog oklopa debljine od 5 metara bez da iko bude povredjen ?
mogu biti naivan ali bez odgovora na to pitanje sve te lunarne ekspedicije ce mi delovati krajnje sumnjive.

rakijaman

pre 6 godina

Ovi što dislajkuju su očajni ljudi koji vide da nema drugog života nigde do na zemlji, kroz Van Alenov pojas (kupolu) nikad ništa prošlo nije niti će

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Sa druge strane putnici ka Mesecu su hrabro izdrzali to zracenje i nikom nista. lepo su prosetali po povrsini tog satelita i sjajne fotke slali. nema veze sto je tek nedavno otkriveno i veoma pogubno zracenje pri samo povrsini Meseca (tada se za to nije znalo), ali sve su oni izdrzali.
@zoran
Sto da nisu? Nekad su i ljude prskali DDT-om kao dokaz da nije stetan ..
Nije kosmicko zracenje toliko jako da posle jedne sekunde izlozenosti umres ... Dakle, put do Marsa bi trajao nekih 250 dana. U tom periodu pretpostavlja se da bi astronauti bili izlozeni 0.66SI - 1SI povezujemo sa povacanjem rizika od raka za nekih 5% - dakle, astronaut koji bi otisao do Marsa i nazad bi sa danasnjom tehnologijom dobio 10-15% vecu sansu da oboli od raka u odnosu da nije putovao. Kosmicko zracenje je slabo, ali letalno ako je DNK izlozen duzi period - pod "duzi period" misli se na mesece i godine, a ne sekunde i minute .. ;).

Физичар

pre 6 godina

Ствар је у времену које се проведе у озраченој средини. Свака дужа мисија ван заштите магнетосфере ће укључивати и боље летелице са веома високим степеном заштите од зрачења. Наравно, за блокаду гама зрачења којег такође има потребан је поприлично дебео зид од олова, или тањи од неког масовнијег материјала. Али остали део спектра се може блокирати и у крајњој инстанци смањити време експозиције да човек може лепо да преживи пут до других планета.

Kristijan

pre 6 godina

"ako neko moze da mi pojasni razlog naseljavanja Marsa tj razmisljanja o tome a ne naseljavanje Mjeseca? hvala"
- tataozo

Mesec nema atmosferu. Samim tim svaki meteor udara u njegovu povrsinu i to bi bilo potencijalno katastrofalno za neku bazu na Mesecu.
Mars sa druge strane ima atmosferu. Tanju od Zemljine ali atmosferu ukojoj ipak najveci broj meteora izgori prilikom ulaska.
Druga jako bitna stvar je sto je na Marsu znatno jaca gravitacija nego na Mesecu, a nama je to prilicno bitno za zdravlje.
Ima tu jos dosta toga, kao npr. Mars je bogatiji resursno od Meseca, sto je kljucno za bilo kakvu kolonizaciju.

Onako samo usput

pre 6 godina

Ako čovek hoće da putuje kroz kosmos mora poneti sa sobom sve elemente sa zemlje, vodu, vazduh, gravitaciju, sve ono što mu je omogućilo život na Zemlji, odnosno, morati poneti svoju biosferu. Sadašnja tehnologija to ne omogućava. Ono što bi mogao sada da uradi da bi se zaštitio od radijacije jeste da kompresuje ozon između dva debela sloja metala u trupu broda. Ozon bi ga štitio od radijacije. Ali to ne pruža zaštitu od sitnih kamenja meteora koji redovno oštećuju trup,pa bi ozon verovatno pod pritiskom odleteo u kosmos, ili možda čak izazvao i veća oštećenja na brodu. I siguran sam da nisam prvi koji se ovog setio, jer nisam najpametniji na svetu. Sigurno postoji nerešiv problem zbog čega ovo nije trenutno izvodivo.

bob

pre 6 godina

naravno da je mars nemoguce kolonozovati upravo zbog ogromne radijacije u emisijama na nacionalnoj geografiji nikad ne spomenu taj ne vazni detalj,smrtonosna radijacija

Kaboom

pre 6 godina

Dok ne proradi zaštitno polje, "force field" što bi rekli, opasno je i udaljiti se od Zemlje, jer svaki kamičak može da probuši letelicu poput švajcarskog sira

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 6 godina

@dr.gonzo
Intenzitet nije stalan, periodično se menja na nekim mestima, pogodili su minimum i prošli kroz "pukotinu".
(bila je to lutrija, 26. septembar 2017 15:50)

Nisu oni gadjali nikakvu pukotinu, nego su zaobisli najgusci deo unutrasnjeg V/A pojasa.

http://www.braeunig.us/apollo/pics/doserate1.gif

Pa i da su isli kroz njega, zbog kratkog vremena prolaza ne bi im bilo nista strasnije nego radnicima u nuklearnoj elektrani ili doktorima-radiolozima. Ovako je ukupna doza zracenja koju su primili poredljiva sa jednim CT abdomena.

dex

pre 6 godina

@dr gonzo

Pretpostavljam da ste bili na Mesecu, pa znate da nema ostataka?
Na zalost, po Vas, ostataka itekako ima. Internet je interesanta stvar ako ga ne koristite samo za igrice i fejsbuk. Potrazite...

Blazena Svetlost Nekomentarisanja - 2. pokusaj

pre 6 godina

Zraci iz kosmosa koji imaju bioloski uticaj na astronaute su pre svega UV zracenje Sunca i protoni i elektroni iz Suncevog vetra, kao i galakticki kosmicki zraci - brzi, visestruko naelektrisani, teski joni (gvozdje, titan...) nastali iz eksplozija supernovih i ostalih kataklizmickih desavanja iz kosmicke radionice. Tokom boravka u svemiru, a narocito onom dugotrajnom, bez zastite atmosfere i magnetnog polja, za astronaute su najveca opasnost brzi protoni iz Suncevih oluja i teski joni iz kosmickih zraka. Cak i kratki boravak kao kod Mesecevih misija je uzrokovao merljive promene u ocima astronauta (katarakta). Zastita oklapanjem protiv tako teskih jona nije lako izvodljiva.
Sto se tice kanceroznog dejstva, novija istrazivanja iz radijacione biologije su pokazala tzv. efekat posmatraca (bystander effect) a to je da sui celije koje nisu direktno pogodjene i razorene kosmickim zrakom, sklone kancerogenim promenama. Tesko ostecena celija, na direktnom putu teskog jona, sa pokidanim DNK lancem, odasilje hemikalije koje u okolnim celijama na cak 1mm od putanje jona mogu izazvati kancerogene promene. Tako da je verovatnoca razvoja raka znacajno veca nego kad se posmatra samo ostecenje celija na direktnom putu jona. I sto je najvaznije, ovo vazi i za male nivoe zracenja, kakvi i jesu u normalnim uslovima u kosmosu.
Tako da zastita od zracenja za astronaute mora ukljuciti ne samo neke direktne metode kao oklapanje, nego i medicinske - nacin da se ove predkancerozne celije uniste.

Swedenonline

pre 6 godina

Rešenje postoji i od 2008. godine je poznato NASI.
Testirano godinu dana na stanici MIR. Na astronautu.
I danas je živ i zdrav i nije mu ništa. I da, na ćelijskom nivou je, nikakva mehanika.
Džabe krečite na vest koja nema smisla.

neutralni felsh

pre 6 godina

Idemo na Mars, idemo na Mars ...........kaže se u pesmi !!!
(Boris Banović, 26. septembar 2017 14:29)

izuzetno glupavoj, doduse...

dusanmal

pre 6 godina

Moja struka pa da objasnim: Clanak nema veze...
Vrlo je dobro poznato, decenijama, sta i kako zracenje moze da osteti kosmonaute/astronaute, te i bilo koji drugi zivotni oblik neophodan za kolonizaciju Marsa. Resenje je dvostruko: Prihvatanje odredjenog rizika (kao sto su astronauti koji su isli do Meseca prihvatili) te stvaranje odredjenih zastitnih mera u proporciji sa tim rizikom. Najveci broj trenutnih konceptualizacija za put do Marsa stavlja zalihe vode u "stit" dela kapsule (a najnovija ideja je da se taj stit poboljsa tokom misije odlaganjem fekalija u dodatnom obrucu... da, rade posao). Najveci broj konceptualizacija za habitate na Marsu trenutno cilja podzemlje-pecine i slicno za bazu te rizik za rad na povrsini.

student

pre 6 godina

Pošto je Marsova atmosfera puna ugljen dioksida, odnosno CO2. Može li mi neko objasniti koliko bi komplikovano bilo izdvajati kiseonik u tom procesu i eventualno stvarati ga za disanje?