- Komentari -
 1. Da fizika nije religija ne bi ni bila moguća ovako stupidna izjava bez svakog srama i obraza, samo da se naježiš kad ih vidiš i čuješ im celu njihovu fizičarsku glupost od popovanja
  - on, kosmolog, daje izjave o životu, a pritom nema pojma šta je to život
  - mislite li da neko to zna, ko je taj da ga čujem?

  sve je to samo nebeska religija sa izmišljenim kuglicama
  (Neko sa dva svetska mastera i jednim doktoratom iz prirodnih nauka, 15. septembar 2017 16:26)

  # Link komentara

 2. (Srboljub, 08. septembar 2017 11:35)
  __________
  Kazes dokazano je da je zivot nastao slučajno?

  Nuka ima dva načina na osnovu čijih rezultata dokazuje nesto ili osporava!

  Prvostepeni način je eksperimentalno dokazivanje nečega tumačeći rezultat eksperimenta.

  Drugostepeni način je posmatranje
  koje je poprilično subjektivno i zavisi od percepcije i perspektive posmatrača,
  a svi znamo da iste stvari izgledaju različito u zavisnosti od percepcije i perspektive posmatraca!
  Najboljo dokaz za ovo je kvantni svet
  čije stanje ponasanja zavisi od stanja posmatraca, pa ga svako vidi drugacije.

  Dakle
  za sada nauka nije dokazala eksperimentalno da zivot nastaje slucajnim ukrstanjem nezive materije,

  jer do sada niko nije stvorio zivot niti je video nastanak zivota od nezive materije

  ali ko zna sta donosi buducnost i nove tehnologije
   (LaleGator, 9. septembar 2017 07:41)

  # Link komentara

 3. @Genije:
  da je zemlja okrugla zakljucili su anticki grci u 6-om veku pre nove ere, znaci pre vise od 2500 godina. oni koji su posle toga tvrdili da zemlja nije okrugla, nisu bili naucnici. obrazuj se malo, nece ti skoditi.
  (baki, 8. septembar 2017 21:40)

  # Link komentara

 4. Dusa i fizika nemaju nikakve dodirne tacke...Kraj.
   (bojan, 8. septembar 2017 20:25)

  # Link komentara

 5. Jasno je rekao naučnik, da po zakonima moderne fizike ne postoji mogućnost života posle smrti. No, uverenja i naučna i obična su ipak uverenja. Nekada su i naučna uverenja bila na jednom određenom nivou, pa se razvijanjem novih naučnih saznanja i ta uverenja menjala kroz vreme. Ko garantuje da se današnja saznanja neće vremenom takođe promeniti i možda nauka doći da sasvim drugačijih saznanja? Univerzum je čudo i nikada ne treba bilo šta tvrditi sto posto sigurno. Na kraju krajeva i posle smrti bića i tela i organizma, atomi i čestice kao takve mogu postojati... a svest, duh... to je kategorija koja još danas ipak nije do kraja izučena. I današnji nivo nauke, ma koliko bila razvujena, ipak je ograničena i čeka je i dalja evolucija, a ko zna gde su granice, ako ih uopšte ima?
  (samo onako, 8. septembar 2017 18:42)

  # Link komentara

 6. Tako su i drugi naucinici po nekim pitanima bili kategoricni. (:
  (Sasa, 8. septembar 2017 18:32)

  # Link komentara

 7. Ne bih da omalovažavam gospodina naučnika ali ako nešto ne podnosim u životu i univerzumu je neutemeljena tvrdoglavost. U to spada i nemanje želje da se neko odvoji, bar na malo, od ustaljenog načina života i razmišljanja. Što se tiče života posle smrti potrebno je, pre svega, ustanoviti neke definicije. Pod jedan, postoji duša i postoji svest i postoji telo. Svest je ono što smo mi, naša sećanja, razmišljanja, fizički nadražaji koje osećamo ... I to je ono što je smrtno. Ili, da kažemo, to je nusproizvod našeg bića. Pod dva, duša je ono što obitava van nas ali je naše telo, da tako kažemo, prozor u tu dušu. Retki među nama imaju priliku da, na jednom mestu i u jednom trenutku, osete i budu svesni prisustva svesti (to je lako; to je ono što smo mi svakodnevno) i duše. Satori i klinička smrt su primeri koji omogućavaju takve susrete. Tako da, striktno govoreći naučnik je u pravu ali je to samo deo slike. Da skratimo, postoje dve duše. Jedna je vezana za telo i naravno da ne postoji bez tela. Druga duša postoji nezavisno od nas ali je, na neki način, povezana s nama. I ta duša ne umire (bar dok ne dođe do velike ptice koja te duše koristi kao hranu).
  (Dunavski bik, 8. septembar 2017 16:38)

  # Link komentara

 8. Formulama , obrascima i jednacinama se ne moze definisati dusa , ljubav , nada, zelja ,strast i jos mnoge stvari koje cine coveka.
  (Rade, 8. septembar 2017 15:45)

  # Link komentara

 9. Strašno je kad čovek pokušava da naučnim metodama objasni nešto što je tako iracionalno kao religija.

  Poenta religije jeste ta iracionalnost i potpuna je budalaština naučnim metodama pokušati da opovrgnuti večni život. Verujte ili ne verujte, samo nemojte ovako da smarate ljude.
  (VladaNS, 8. septembar 2017 15:44)

  # Link komentara

 10. @Beogradjanka. Struja tj elektricna energija se meri..imate strujomer u zgradi a imate i unimer kod kineza za 300 din..bez baterija.Pozz!
  (Stefan J., 8. septembar 2017 15:29)

  # Link komentara

 11. Mr,Kerol tvrdi to;,a ja mislim ipak drugačije od njega .
  Ipak za pravu istinu se ne žurim saznaću i to jednog dana.
  Do tada želim da uživam sa moim verovanjima , pa makar bila i pogrešna.
  (Rade Piket, 8. septembar 2017 15:16)

  # Link komentara

 12. Kad bi naučnike vratili u prošlost u trenutak kada je zemlja bila samo užarena planeta koja se postepeno hladila, složili bi se jednoglasno da je potpuno nemoguće da oni sami i život koji predstavljaju uopšte može da postoji.
  (Blek Stena, 8. septembar 2017 15:08)

  # Link komentara

 13. Smrznem se od straha kad vidim koliko religijskih komentara. 21. vek, ej!
  (gmbh, 7. septembar 2017 21:31)

  Ne treba se smrzavati, već proučavati kako čovek prolazi kad se udalji od Tvorčevih zakona i saveta.
  Što više nauke i modernih "životnih vrednosti" tim više Boga i spoznaje koliko smo ogrzli u bolesnom načinu života.
  Živ bio.
  (black hawk, 8. septembar 2017 14:15)

  # Link komentara

 14. Mani se duhovnog života, hajde izmisli bateriju koja će imati 10x kapaciteta litijumskih baterija. Impresioniraj nas onime što je moguće a ne bespredmetnim naklapanjem o onome što je nemoguće.
  (Jole, 8. septembar 2017 13:59)

  # Link komentara

 15. Nekad su naucnici tvrdili da zemlja nije okrugla...
  (Genije, 8. septembar 2017 13:13)

  # Link komentara

 16. Da mi "potpuno razumemo zakone fizike" kao što reče dotični kosmolog, ne bi postojali termini kao što su 'tamna materija', 'tamna energija' ili 'antimaterija'. Dakle, ne razumemo u potpunosti ni ono što je u domenu našeg univerzuma. Misliti suprotno je arogantnost.
  (prosta činjenica, 8. septembar 2017 13:06)

  # Link komentara

 17. @slobodan
  Ti si kao čitao Platona :). Ali čak i da jesi nemoj više nikoga jer platonizam kao ni bilo koja druga filozofija se ne čita bez kontekstualne vizije. Inače, platonizam je pogrešan u svemu, tj. ne postoji ni jedna tačka koja nije pogrešna. Zadržao se uglavnom zahvaljujući religiji jer joj je kao takav savršeno odgovarao. Inače nauka je odavno ubila filozofiju jer je pokazala da ni jedno jedino filozovsko tvrđenje nije tačno i da kao takvo se može posmatrati samo u kontekstu razvoja ljudske misli i u istorijskim udžbenicima a nikako kao istina o svetu.
  (Dragana, 8. septembar 2017 12:54)

  # Link komentara

 18. Atesiti i komunisti naravno da propagiraju ovakve stavove, pa to su radili odvuvek.
  Mi verujuci imamo daleko drugacije vidjenje zivota i svega vezanog za isti.
  Ateisti su radi svojih stavova rusili crkve i dzamije da bi ubedili verujuce da postanu ateisti.
  (Vernik i nevernik nisu istog misljenja, 7. septembar 2017 23:27)

  Nije problem sto vernici imaju drugacije misljenje, problem je sto njihovo misljenje nije utemeljeno ni na kakvim dokazima, ni na cemu osim na njihovim subjektivnim osecanjima. U tome i jeste problem.
  (NikolaD, 8. septembar 2017 12:38)

  # Link komentara

 19. Svi vi, koji verujete u zagrobni zivot, necete uspeti ni da se razocarate kad umrete... jer ste bre mrtvi,nema vas,shvatite...
  (Mozzart, 8. septembar 2017 12:37)

  # Link komentara

 20. @(Nebojsa, 8. septembar 2017 09:12)
  postoji razlika izmedju "postoji gomila razloga da se veruje da zagrobni zivot ne postoji" i kategoricke tvrdnje da zagrobni zivot ne postoji.
  ovo uopste nije diskusija na temu postojanja zagrobnog zivota (u koji, uzgred budi receno, ne verujem), nego na temu toga da navodno ozbiljan naucnik kategoricki tvrdi da nesto ne postoji zato sto trenutno ne mozemo da ga izmerimo.
  ne tako davno, ljudi nisu mogli da izmere jacinu magnetnog polja pa to ne znaci da magnetno polje tada nije postojalo.
  (mrmlj, 8. septembar 2017 12:32)

  # Link komentara

 21. @ reano
  realno su duhovno i materijalno na svoj nacin ovisni jedno od drugom,ako pogledamo,sve sto je covek stvorio svesno il' nesvesno zaceto je u duhovnoj dimenziji,jednako tako i sto bi se reklo sudbina nije nista drugo nego ono "kako na nebu,tako i na zemlji"
  (?, 8. septembar 2017 12:01)

  # Link komentara

 22. neko, ovde: "...Necu da verujem da je sve bilo slucajnost..."
  Baš briga činjenice šta ti ili ja verujemo, one postoje nezavisno od naših verovanja, jer su dokazive. Ali, naravno da NIJE sve (bilo) slučajnost, jer se svojim (ne)delovanjem ostvarujemo (ili ne) kao misleće inteligentne jedinke. Vidim da je većini vrlo žuljevita činjenica da posle života nema ničega (istina, kao ni pre), i meni je, teško se podnosi ideja o prolaznosti svega, pogotovu o sopstvenoj oročenosti, a zapravo jedinoj garantovanoj stvari koju stičemo rođenjem; još jedna opšte omiljena (i od klerika forsirana) zabluda je o nekoj posebnoj svrsi koju život po sebi ima (ima je onoliko koliko uložimo u sebe i osmislimo ga, taj jedini, ovozemaljski, kvantifikaciji manje-više dostupan život, ništa više), o čemu najkraće i efektno kaže nobelovac Ž. Mono: "Mi bismo želeli da budemo nužni, neminovni, predodredjeni od večnosti. Sve religije, skoro sve filozofije, čak jedan deo nauke, svedoče o herojskom, neumornom naporu čovečanstva da porekne, u očajanju, svoju sopstvenu slučajnost." (Žak Mono: Slučajnost i nužnost: ogled o prirodnoj filozofiji moderne biologije). Naravno, Mono nije predviđen školskim planovima i programima: tema za razmišljanje, manje filozofska, više praktična: otkud toliko uzajamnog češanje leđa vlasti svetovne i duhovne, međusobno uručivanje medalja i ostale otužne rabote... odgovor je otrežnjujuće prost, zar ne?
  (Srboljub, 8. septembar 2017 11:35)

  # Link komentara

 23. Mene recimo zanima da li ima života pre smrti?
  (Bitno, 8. septembar 2017 10:34)

  # Link komentara

 24. @ Jel mogu ja da probam?
  nemoj vise ako boga znas;)
  (istina boli, 8. septembar 2017 10:25)

  # Link komentara

 25. Teoretski, svest bez mozga, tj. povezanosti neurona ne može da postoji u našem domenu fizike. E sad, da li je to moguće u nekom drugom obliku, to je pitanje. Možda se samo prostor vreme ponaša na sličan način. Interesantna činjenica je da u galaksiji mlečni put postoji zvezda koliko i neurona u našem mozgu.
  Moje iskreno mišljenje kao geologa da u svemu ključnu ulogu igra vreme. Kao kada bi, astronaut padajući u crnu rupu i prelazeći horizont događaja, njemu prošla jedna sekunda a čitavom Svemiru beskonačno vreme iz njegove perspektive. Tako je i sa smrću, koja predstavlja samo jedan kratak trenutak, nakon kojeg opet osvanemo kroz xxxxxxxx godina. Jer, ako je Svemir beskonačan, to otvara mogućnost da su svi ishodi mogući, ne zaboravite to. Sve što ste ikada zamislili je moguće u tom slučaju.
   (ludi toza, 8. septembar 2017 10:24)

  # Link komentara

 26. (Srboljub, 08. septembar 2017 05:44)

  Od mene imaš plus, naravno. Poetičan, duhovit i sarkastican komentar, kako i priliči inteligentnoj osobi. Znaš, problem je u tome sto vecina ljudi kojima se obraćaš zapravo duboko anksiozna. Bog bi, što se njih tiče mogao da ne postoji ali večiti život nužno mora. Nismo svi isti, ne živimo iste živote. Mnogi intelektualci iz moje okoline inače nekad zakleti ateisti kako vreme prolazi sve češće menjaju svoj stav. Potrebno im je da se na nešto oslone kad stigne najteži momenat u životu, smrt.
   (bobypack, 8. septembar 2017 10:14)

  # Link komentara

 27. @ neutralni felsh
  "neutralni" polako,boga mu,procitaj sta si napisao u 08:22 a potom u 08:29?
  (tiha voda, 8. septembar 2017 10:10)

  # Link komentara

 28. ?
  nisam religiozan, a veoma sam naucno orjentisan, ali je ovo toliko prepotentno da se vidi da je amerikanac.
  ovakve iskljucivosti su drustveno opasne.
  kakve veze ima duhovno s fizickim?
   (reano, 8. septembar 2017 10:08)

  # Link komentara

 29. Колико сам информисан, материја као таква не постоји већ само енергија на различитим фреквенцијама.
  Чвршће појаве су на нижим фреквенцијама, а флуидније су на вишим и све је у константном покрету. Нема апсолутног мировања.
  Живот, свест након смрти?
  Само отворени ум и чињенице, без острашћивања.
   (Бранко, 8. septembar 2017 10:04)

  # Link komentara

 30. Nadam se da postoji ali ne u ovoj zemlji
  (Darko, 8. septembar 2017 10:03)

  # Link komentara

 31. @Srboljub
  Odlicno napisan komentar. Hvala.
   (zena-zmaj, 8. septembar 2017 09:52)

  # Link komentara

 32. ta sta se jedite? sacekajte malo, samo ce vam se kasti! a do tad budite dobri ljudi i ispunite zivot ljubavlju, veseljem i tolerancijom, ne zbog onog eventualnog poslije, vec zbog ovog sad. zivite zivot tako da vam je lijepo i da je lijepo ljudima oko vas. ne treba vam za to mnogo novaca, vec lijepa rijec i sirok osmjeh.
   (zena-zmaj, 8. septembar 2017 09:51)

  # Link komentara

 33. zORICA

  A zamisli Zorice, kada bi ljudi stvarno nesto ucili u skoli, pa da prvo nauce sta je vera, a sta religija, pa da nauce da se nikad u istoriji ljudskog drustva njedan rat nije vodio zbog vere, pa cak ni zbog religije, nego iskljucivo zbog novca i materijalnih bogatstava. Uostalom, Vi zivite u delu sveta koji se odavno odrekao svake vere, pa ne vidim u cemu je problem, idealno drustvo o kome u pavaju Bitlsi trebalo je odavno da nastupi! Zasto nije? Mozda zato sto je covek bez vere samo necovek!
  ,
  (Ja, 8. septembar 2017 09:48)

  # Link komentara

 34. Па нисмо знали да је Америка постала комунистичка земља. Некада у свакој кући,хотелу, соби, увек барем у једној фиоци св писмо а сад признати комуно-физичари...
  (Стаљин, 8. septembar 2017 09:44)

  # Link komentara

 35. Atesiti i komunisti naravno da propagiraju ovakve stavove, pa to su radili odvuvek.
  Mi verujuci imamo daleko drugacije vidjenje zivota i svega vezanog za isti.
  Ateisti su radi svojih stavova rusili crkve i dzamije da bi ubedili verujuce da postanu ateisti.
  (Vernik i nevernik nisu istog misljenja, 07. septembar 2017 23:27)
  Netačno,rušenjem verskih objekata su se najčešće bavili vernici suprotstavljenih(najčešće srodnih) religija.
   (Jel mogu ja da probam?, 8. septembar 2017 09:35)

  # Link komentara

 36. materija energija neunistive pomnozeno sa bezbroj kombinacija ,znaci da zivot postoji poslije smrti i to bas ovakav .
  (valtazar, 8. septembar 2017 09:26)

  # Link komentara

 37. Ateista sam, bavim se naukom i moram da odreagujem na ove potpuno nenaučne tvrdnje. Da li je neko čuo za ovog "poznatog" fizičara? Ili za "ugledni" Univerzitet Caltech? Koji naučni metod je koristio da dokaže svoje tvrdnje? Da li je najpre definisao pojam egzistencije da bi ga obrazlagao? Da li je objasnio relaciju između materije i svesti? Da li je dokazao da se izvan našeg Univerzuma ništa ne dešava? Naravno da nije i niko neće. Za to u nauci postoji alatka pod nazivom Okamova oštrica: ono što ne možemo da saznamo ne zanima nas jer ne utiče na našu fizičku stvarnost. To je polje metafizike, nešto što se poznatim naučnim metodama ne može dokazivati već se u to veruje ili ne veruje.
  Ako stvarno želite da naučite nešto o ovim temama bolje čitajte Bertranda Rasela, Kanta, Šopenhauera, Ničea, Onfrea... pa sami donosite sudove umesto da verujete nekom tamo fizičaru sa nekog tamo Univerziteta.
  (ateista, 8. septembar 2017 09:21)

  # Link komentara

 38. Religija je najveći i najbolji marketing ikad smišljen.
   (megatronman, 8. septembar 2017 09:14)

  # Link komentara

 39. nisam vernik i ne verujem u zagrobni zivot ali mi se ovaj stav ne svidja. to sto neki fenomen nije u skladu sa odredjenim naucnim modelom ne mora da znaci da je fenomen nemoguc vec moze biti slucaj da je model pogresan ili nepotpun.
  (mrmlj, 8. septembar 2017 07:42)

  Radi se o tome da ne postoji ni jedan logican, racionalan i naucan razlog da se veruje da je zagrobni zivot moguc (u obliku u kojem su ga religiozni zamislili), dok sa druge strane postoji gomila razloga da se veruje da nije.
  (Nebojsa, 8. septembar 2017 09:12)

  # Link komentara

 40. Dragi naučniče, sta je starije? Kokoska ili jaje?
  (woodoinstalater, 08. septembar 2017 00:03)
  Jaje.
   (Jel mogu ja da probam?, 8. septembar 2017 09:08)

  # Link komentara

 41. Život duše posle smrti tela postojaće možda kad/ako bude pronađen način da se napravi "bekap" kopija ljudskog mozga, onako kako se napravi kopija važnih podataka sa kompjuterskog diska. I naravno mora biti pronađen i mehanizam da se ti sačuvani podaci učine ponovo upotrebljivim. Za sve to će biti zaslužni neki hladni i racionalni naučnici, ljudi slični Šonu Kerolu.

  A do tada se sva kontriranja Kerolovim tvrdnjama svode na poznate stihove Jovana Dučića:

  Vaj, ne recite mi nikad: nije tako,
  Ni da moje srce sve to laže sebi,
  Jer ja bih tad plako, ja bih večno plako,
  I nikad se više utešio ne bi'.
  (Miki, 8. septembar 2017 09:07)

  # Link komentara

 42. Duhovnost je energija koja bez duse ni u zivom coveku ne eksistira, ona se urezuje u pamcenje kao pozitivno i negativno posle smrti pozitivni duh ostaje u pamcenju zivih dok negativni se zaboravlja i odstranjuje, fizicki se moze umreti a da svest i dalje u nama zivi (nepokretan bolestan covek), kada srce prestane da lupa umire telo i dusa dok duh ostaje da zivi zavisno u kakvom je secanju ostao medju zivima, ceo svet je duhom povezan samo sto ima razlike jedni zive u realnost sa povezanom duhovnom energijom zivih a drugi duhovnom energijom mrtvih
   (cvetkovic mirjana, 8. septembar 2017 09:06)

  # Link komentara

 43. Znanost još uvijek ne zna od čega se sastoji 95% svemira. Naime, 95% svemira čine tamna tvar i tamna energija, a znanost ne zna od čega su one izgrađene. I mi smo dio svemira, pa shodno tome znanost ne zna ni od čega su sve izgrađena naša tijela. Znanost je precjenjena, a vodeći u precjenjivanju znanosti su sami znanstvenici. S takvim manjkom znanja nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da život završava onim što mi poznajemo kao smrt.
  (Ivica, 08. septembar 2017 01:32)
  Za par stotina godina moderne civilizacije smo dakle otkrili 5%, o zagrobnom životu znamo isto što smo znali i pre 10.000 godina,dakle ništa!Toliko ćemo znati i za 10.000 godina u budućnosti.A što se tiče svemira,sumnjam da ćemo ostati na trenutnih 5%...
   (Cvele, 8. septembar 2017 09:03)

  # Link komentara

 44. @Zorica
  Jako ste naivni ako stvarno mislite da je tako.
  (genius, 8. septembar 2017 08:53)

  # Link komentara

 45. @Srboljub

  Odlican komentar! No napravio si jednu gresku. Recik koji koristis, na zalost, velika vecina ovde ne razume.
  (nowave7, 8. septembar 2017 08:49)

  # Link komentara

 46. Svest se odvaja u trenutku smrti od fizickog tela i tada se prekida tzv.srebrna vrpca koja povezuje dusu i fizicko telo.
  (bojan, 8. septembar 2017 00:00)

  Kako se odvaja? Poznato je da se ostecenjem pojedinih delova mozga gube pojedine funkcije svesti. Kojom magijom se onda sa totalnim ostecenjem mozga svest "odvaja" u potpuno neostecenom stanju? Ne postoji ni jedan jedini razlog da se veruje da svest moze da postoji bez mozga, osim sto zvuci lepo i utesno.
  (Nebojsa, 8. septembar 2017 08:48)

  # Link komentara

 47. @mrmlj
  Pa covek je rekao isto što i ti. Ako postoji "nesto" više, to je nekompatibilno sa onim što mi danas znamo i možemo da dokažemo (kako on rece: izmerimo).
  Naučnici pokušavaju postojeće znanje o fizici i prirodnim pojavama da ukomponuju sa onim što zovemo svest i percepcijom duše. Taj pristup neće ići.
   (zvezdarac, 8. septembar 2017 08:41)

  # Link komentara

 48. Svakako da postoji. Svi cemo biti ponovo ozivljeni i svako ce odgovarati za svoja dela na Sudnjem danu. Jer kako bi bilo da oni koji cine zlo prodju na ovom svetu nekaznjeno, zato ce za svoja losa dela ispastati i to vecno.
   (miam, 8. septembar 2017 08:34)

  # Link komentara

 49. nema dokaza o zivotu posle smrti. niko nije video duha. niti bilo kakvu pojavu koja bi mogla da objasni zivot posle smrti. cak i da postoji sta to menja. ako smo bili losi, nesrecni, samozivi, manipulativni, glupi i ne znam ni ja kakvi, a verujemo da smo dobri. takvi cemo biti i posle smrti.
   (marina, 8. septembar 2017 08:32)

  # Link komentara

 50. Постоји нематеријални део овог света.
  (gradinar, 07. septembar 2017 22:15)

  gde je? gde su dokazi da postoji?
   (neutralni felsh, 8. septembar 2017 08:29)

  # Link komentara

 51. Koliko ljudi ne moze da se pomiri sa cinjenicom da posle smrti nema zivota! Kao sto niste postojali pre rodjenja, necete ni posle smrti. Uzivajte u jedinom zivotu koji imate. Nema potrebe da se plasite, jer gubitkom zivota vi zapravo niste ni svesni svog gubitka, pa onda on to i nije.
  (Kobster, 07. septembar 2017 22:50)


  kukavice suvise vole nadu.
   (neutralni felsh, 8. septembar 2017 08:26)

  # Link komentara

 52. Kompjuter se sastoji iz hardvera i softvera. Bez jedne komponente ne može funkcionisati.
  Čovek se sastoji od zemlje (telo) i sile Božije (duh). E to je duša živa ili život. Šta je sa dušom nakon što ga napusti sila (softver)?
  @Crnogorac

  Pa na Cloud - u
  (crnogorka, 8. septembar 2017 08:22)

  # Link komentara

 53. Ako je vec toliko arogantno pametan da tvrdi nesto bez dokza neka prosto objasni sta je gravitacija z apocetak, pa tek onda neka raspravlja o visim stvarima kao sto je zivot u svemiru.
  (Marko, 07. septembar 2017 23:19)


  jedino sto je arogantno je tvoj komentar. ti bi da sedis i uzivas dok ti neko dokazuje i objasnjava.
   (neutralni felsh, 8. septembar 2017 08:22)

  # Link komentara

 54. Tesla je bio 1000x pametniji od ovog lika i verovao u Boga sta cemo s tim??? i mnogi najpoznatiji naucnici u istoriji bili verujuci ceo zivot ili bar pred kraj zivota. sta s tim?
   (bikkojisedi, 8. septembar 2017 08:20)

  # Link komentara

 55. Najveća zabluda moderne "nauke" je da postoji materija. Materija je privid. Materija u univerzuju je samo jedan od pojavnh oblika ideja. Elementarne čestice i danas predstavljaju veliku tajnu za nauku. Ceo univerzum je sačinjen od ideja a ne materije. Neke činenice na ovom stepenu razvoja ljudske svesti nije moguće racionalno objasniti.
  (Slobodan, 8. septembar 2017 08:17)

  # Link komentara

 56. Zamislite samo,bar na jedan minut,da nema para i vere kako bi živeli ljudi? Da li bi bilo i jednog rata? Da li bi bilo gladnih? Da li bi bilo ...
  (Zorica, 08. septembar 2017 07:49)

  Da nema vere, život bi izgubio smisao.
  Zamisli Zorice, bar na jedan minut, kako bi živeo ceo svet da poštuje samo jednu Božiju zapovest: Ljubi bližnjeg svoga (a bližnji su ti svi ljudi na svetu) kao samoga sebe! A tek da poštuju sve Božije zapovesti!!!
   (Tata spalio Đenku, 8. septembar 2017 08:16)

  # Link komentara

 57. religija i crkva i Bog se ne oslanjaju na fiziku ne znam sto se ovaj toliko upinje da nesto dokaze. ko hoce da veruje nek veruje ko nece ne mora i cao.
   (bikkojisedi, 8. septembar 2017 08:14)

  # Link komentara

 58. Energija se ne moze unistiti i nestati,samo prelazi iz jednog oblika u drugi.Svi smo to ucili iz fizike u osnovnoj skoli???
  (Dusan, 07. septembar 2017 23:47)


  zamisli zgradu kao svest. nakon smrti, zgrada se srusi, ostanu cigle. zapremina ista, ali oblika nema. da li je to zgrada?
   (neutralni felsh, 8. septembar 2017 08:13)

  # Link komentara

 59. Ala ce da se iznenadi.
  (parx, 8. septembar 2017 08:12)

  # Link komentara

 60. "da postoji zivot posle smrti,mogli bismo da ga izmerimo"
  pa,no worry,ce ga izmerimo,izmerimo - sve u svoje vreme;)
  (strasni sud, 8. septembar 2017 08:08)

  # Link komentara

 61. Čuj "fizički nemoguć", pa i ne radi se o fizičkom nastavku života. Nažalost, dosta ljudi danas žive u zabludi i misle da je fizičko sve i da nema ništa izvan toga. Na svu sreću, grdno se varaju.
   (Zoran, 8. septembar 2017 08:05)

  # Link komentara

 62. Ovakvi članci se uvek pokažu kao sjajan i ubitačan srpski blesimetar!!!
  (ČikaMile, 8. septembar 2017 08:05)

  # Link komentara

 63. reinkarnacija rules!
   (srba, 8. septembar 2017 08:01)

  # Link komentara

 64. Punoletni vernici, knjige u sake (od 5-og osnovne pa nadalje)i logika u glavi, pa polako do starackih dana kada cete se veoma razocarati.
  (nadaposlednjaumire, 8. septembar 2017 07:55)

  # Link komentara

 65. To što je Bogu moguće ovakvi tipovi nikad nemogu shvatiti.
  Naravno da znanost puno toga objašnjava ali i vjera u Isusa Krista. Amen.
   (Ted ZG, 8. septembar 2017 07:54)

  # Link komentara

 66. Zamislite samo,bar na jedan minut,da nema para i vere kako bi živeli ljudi? Da li bi bilo i jednog rata? Da li bi bilo gladnih? Da li bi bilo ...
   (Zorica, 8. septembar 2017 07:49)

  # Link komentara

 67. nisam vernik i ne verujem u zagrobni zivot ali mi se ovaj stav ne svidja. to sto neki fenomen nije u skladu sa odredjenim naucnim modelom ne mora da znaci da je fenomen nemoguc vec moze biti slucaj da je model pogresan ili nepotpun. ne bi bio ni prvi ni poslednji put da neko otkrice potpuno srusi ustaljene modele i iz korena izmeni ljudsko shvatanje sveta oko nas.
  (mrmlj, 8. septembar 2017 07:42)

  # Link komentara

 68. .Da postoji zivot posle smrti mogli bismo da ga izmerimo.(Da znamo kako)
  1. Vec je uardjena teleportacija na atomskom ili subatomskomivou.
  2. Mozak funkcionise kao i sve ostalo na hemijskom i elekromagnetnom planu.
  3. O mozgu koji se koristi oko 10%, i o svesti nuuka zna samo u magli.
  4. Struju i mehaniku su zamenili su sveli na minimum kompjuteri koji funkcionisu svetloscu (veze ) i binarnim kodom 0-1-0.
  5. Mozak insekata i ptica funkcionise na geomagnetnom nivou potpuno nepoznatom ljudima (orijentacija bez greske u hiljadama kilometara).
  6. Kvanta nauka na koju se poziva naucnik nije cak ni naceta.
  7. Nauka razmatra mogucnost da su komete donele zivot (odakle)?
  8. Ni jednom nisam pomenuo Religiju samo sam nabacao naucne cinjenice.
  P.S. Ako su komete DONELE zivot iz Univerzuma,matematika Univerzuma sigurno ima u svojoj jednacini i nacin da ga VRATI u Univerzum.
  (Astrofizicar u prolazu, 8. septembar 2017 07:41)

  # Link komentara

 69. @ (Mici, 07. septembar 2017 21:16)
  Pitanje zasto postojimo nije pravilno.
  To zasto je pitanje za svaku osobu pojedinacno. Kako nismo postojali pre naseg rodjenja, tako necemo postojati ni posle smrti. Isto kao sto vise ne postoji mrav kad ga zgazis. Nismo mi nista specijalni, nemamo neke posebne nadprirodne moci, nasa je nesreca sto smo toliko evolvirali kao rasa da previse razmisljamo o nebitnim stvarima, umesto da se fokusiramo na ovaj zivot, mnogi fokusiraju ceo zivot na neki izmisljeni zivot posle smrti, sto je cak i morbidno.
  (Gandra_swe, 8. septembar 2017 07:32)

  # Link komentara

 70. S jedne strane je neuronauka (procesi u mozgu i telu koje malo od vas poznaje, zato i verujete u sve i svašta), s druge strane tolike svetinje i religijska dogadjanja u istoriji..što opet može biti masovna iluzija i halicinacija..videćemo.

  Što se mene tiče ovo je sitna stvar u odnosu na poreklo, svojstvo i svrhu kosmosa. To je zastrašujuća tajna, toliko veća od života i ljudskog bića.
  (bumo videli, 8. septembar 2017 07:29)

  # Link komentara

 71. Verujem da bog postoji i zivot posle smrti u nematerijalnoj sveri.Za ostale ne znam a i ne zanima me.A ovom naučniku zelim sve najbolje,ima jos vremena da promeni mišljenje.
  (Vanja.s, 8. septembar 2017 07:28)

  # Link komentara

 72. ,,Savremena nauka,, je umotana u laž a ovaj nema pojma o životu.On bi verovao u ,,nešto,, posle smrti samo kada bi mogao da ga vidi na nekom uređaju.
  (BaneP, 8. septembar 2017 07:24)

  # Link komentara

 73. @ (Mici, 07. septembar 2017 21:16)
  Pitanje zasto postojimo nije pravilno.
  To zasto je pitanje za svaku osobu pojedinacno. Kako nismo postojali pre naseg rodjenja, tako necemo postojati ni posle smrti. Isto kao sto vise ne postoji mrav kad ga zgazis. Nismo mi nista specijalni, nemamo neke posebne nadprirodne moci, nasa je nesreca sto smo toliko evolvirali kao rasa da previse razmisljamo o nebitnim stvarima, umesto da se fokusiramo na ovaj zivot, mnogi fokusiraju ceo zivot na neki izmisljeni zivot posle smrti, sto je cak i morbidno.
  (Gandra_swe, 8. septembar 2017 07:02)

  # Link komentara

 74. Pa ne svest, duša!
  (Milan, 8. septembar 2017 06:50)

  # Link komentara

 75. Casa gore za sve ove "prosvetljene" koji toboze znaju da nema zivota posle smrti. Koji veruju u nauku i iako ta ista nauka kaze da energija ne moze biti unistena vec samo transverovana.
  Mada, uprkos tome, cak i da nije to slucaj, trebali bi da ste sposobni da bez osude prihvatite da postoje ljudi koji drugacije misle.Al predpostavljam da je to tesko kad "znas" da si u pravu
  (Casa gore, 8. septembar 2017 06:44)

  # Link komentara

 76. Ne diraj nama srbima zivot posle smrti. Ako ni toga nema pa kad cemo ziveti.
   (Goran, 8. septembar 2017 06:41)

  # Link komentara

 77. čovek je u pravu.
  pa niko nikada se nije vratio.
  religije su opijum za narod.
  (emmilia, 8. septembar 2017 06:23)

  # Link komentara

 78. Fizika je ogranicena,staje tamo gde pocinje duhovni vantelesni svet. Ljudi kao rasa je toliko ogranicena ,pa pobogu mi jos vodimo ratove,....
   (lemy L., 8. septembar 2017 06:22)

  # Link komentara

 79. ..., ali se glupost prenosi sa kolena na koleno
  (Pai Mu Tan, 8. septembar 2017 05:53)

  # Link komentara

 80. Kakvo doba: naučnik sasvim razložno, fundirano na dostignućima nauke XXI veka, što bi se reklo "cutting edge" nauke, iskaže razumljivim vokabularom skepsu povodom zagrobnog života, i to prvo postane vest (sic!) a onda duboko uvređeni verujušči krenu u kritiku, jer se to kosi sa njihovim ubeđenjima (inače, po def. ni na kakvim proverivim činjenicama zasnovanim) i kritiku baziraju na tako "moćnim alatima", kakvi se čitaju na propagandnim lecima za veronauku, ili kojim katihete (od milja: veronaučnici) "fasciniraju" roditelje i dečurliju kada se treba opredeliti za izborni predmet. Čemu ta ozlojeđenost ako zaista verujete u post mortem ekskurzije koje će vam odabrani omnipotent obezbediti pred odjavnu špicu, kad zaduvaju 'ladni vetrovi s groblja? Čemu žuč, ako ste igrali po njegovom scenariju? Pa zašta ste se celog života trudili, napinjali, često i jedva uspevali, da budete dobri, ako nećete to pretočiti u nove i za nas "duhom" sakate, vazdan nedokučive, i uopšte super-fantastične nivoe "svesti", "energije"... zar da sve to uloženo bude uzalud? Nego, bar je Zemlja okrugla, zar ne?
   (Srboljub, 8. septembar 2017 05:44)

  # Link komentara

 81. Ljudi teško mogu da se pomire sa činjenicom da posle smrti nema života.Nauka je o tome odavno dala svoje naučno objašnjenje.Ko ne veruje u nauku,to je njgov problem,neka veruje i dalje u zagrobni život.Osim naučnih stavova nems druge istine.
  (Popaj, 8. septembar 2017 05:29)

  # Link komentara

 82. Čovek je ateista i to je ok, ali što od mene pokušavaš da napraviš ateistu to nije.
  (Vukan, 8. septembar 2017 05:18)

  # Link komentara

 83. Samo zamislite kakav haos bi nastao kada bi ljudi zaista "shvatili" ili mislili da je ovo tacno !
   (majvuk, 8. septembar 2017 04:28)

  # Link komentara

 84. Ovaj me ppodseca kao kad su nam u osnovnoj skoli pricali da pitamo babu ili dedu ako veruju u boga da li su ga ikada videli. Na zalost nasa svest je na tako niskom nivou da nismo u stanju da shvatimo ili objasnimo "veliku sliku" naseg okruzenja a pogotovu universuma koji moze da bude samo jedna celija neceg nama kompletno nepojmljivog. Zato treba da probamo da prozivimo ovaj zivot sto imamo sto bolje umemo i da probamo das budemo dobri ljudi prema kako svojim najblizima tako i onima koje ne poznajemo.
  (Milosav, 8. septembar 2017 04:14)

  # Link komentara

 85. Nije nauka kad ne mozes da objasnis.Nauka je kad objasnis sto je do sad bilo neobjasnjivo.
  (Miki, 8. septembar 2017 03:58)

  # Link komentara

 86. Sadukeji su rekli da nema vasksenja posle smrti a Hristos im kaze da ne znaju Bozije sile, Bogu je sve moguce i ono sto je coveku nemoguce.
  (Igor, 8. septembar 2017 03:39)

  # Link komentara

 87. Kad si umro - umro si ...nema više života...e sad dal postoji paralelni svetovi to je već drugo pitanje...
   (Kum Ziki, 8. septembar 2017 03:23)

  # Link komentara

 88. Koliko fizičara u sekciji za komentare!? I skoro svi bolje poznaju fiziku elemantarnih čestica od eksperta iz teksta. Srbijo, ima nade za tebe, sa ovoliko pametnih ljudi!
   (kalendar, 8. septembar 2017 03:15)

  # Link komentara

 89. (Dartanjan, 07. septembar 2017 19:50) smisao života ispade da je smrt. Dolazi na kraju kao šlag na tortu. Neko smrt smatra da je ništa/nema/prazno. Neko smatra da to ništa/prazno je zapravo nešto. Možda nema individualne svesti, možda nema svesti, možda nema čula, možda.... ?! Niko se nije vrtio da nam ispriča! Oni što su doživeli kliničku smrt, nešto kažu...
  (AntiMatter, 8. septembar 2017 02:41)

  # Link komentara

 90. VETERAN,sta podrazumevas pod nicem ? Prazan prostor ? I tu ima nesto ,prostor,vreme .Cestica krivi prostor i vreme,stvori zaktivljenost ,sto mi merimo i osecamo kao gravitaciju.Ukoliko ne postoji ni jedna cestica,talas,prostor postoji.Kazu da prostor postoji u 27 dimenzija.Dodir ovih imnzija se stvori procep i ,stvori se singulariti,pocetak naseg poznatog svemira.Ovo je jedna mogucnost koja matematika dozvoljava.Ovu matematiku moze da uradi i razume saka naj pametnijih ljudi sa izuzetnim mozgovima.Samo da kazem.A postoji i jos jedan dokazan ,eksperimentom potvrdjenim,da se cestica pojavi u prazan prostor i nestane.Tako na kraju da kazem,da na vase pitanje ne mogu da odgovorim.
   (alienware, 8. septembar 2017 02:22)

  # Link komentara

 91. Pa zivot nije fizicka kategorija nego duhovna, s toga je nemoguce duhovnu kategoriju izmeriti i/ili objasniti fizickim putem.
   (fomohob, 8. septembar 2017 01:52)

  # Link komentara

 92. Gospodin "ugledni fizcar" je pajac koji se reklamira po TV i tzv. "popularnim" naucnim casopisima. Clanke mu uglavnom pise supruga, koja je "naucni pisac" tj. laik koji hvata beleske kad naucnici koji nemaju vremena da se prostituisu pricaju o svojim istrazivanjima, i to prezentuje u listovima koji se bave "popularnom naukom". Uzgred, drzi predavanja u anti-religijskim udruzenjima. Potrazite ga na internetu.
  (sasav, 8. septembar 2017 01:42)

  # Link komentara

 93. I vi fizicari ste bas daleko dogurali. Vrtite stalno pricu o Big Bang-u kao da ste ga vi izmislili, a na pitanje sta je bilo pre njega nemate i dalje pojma. Samo tajac sa vase strane na tu temu. A neke vase teorije zvuce jos nestvarnije od zivota posle smrti...
   (Ivan, 8. septembar 2017 01:41)

  # Link komentara

 94. Znanost još uvijek ne zna od čega se sastoji 95% svemira. Naime, 95% svemira čine tamna tvar i tamna energija, a znanost ne zna od čega su one izgrađene. I mi smo dio svemira, pa shodno tome znanost ne zna ni od čega su sve izgrađena naša tijela. Znanost je precjenjena, a vodeći u precjenjivanju znanosti su sami znanstvenici. S takvim manjkom znanja nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da život završava onim što mi poznajemo kao smrt.
  (Ivica, 8. septembar 2017 01:32)

  # Link komentara

 95. Zivot posle smrti nije fizicki, i to nijedna religija i ne tvrdi... drugo/drugacije stanje tela i duse je jedino sto mi trenutno pada na pamet... al aj sta ja znam....
  (Dragce, 8. septembar 2017 01:19)

  # Link komentara

 96. Nisam vernik ali ovo je izuzetno arogantna, iskljuciva, uskogruda, da ne kazem plitka kontemplacija i to od strane jednog profesraci naucnika. Mogu sam da kazem da zalim njegove studente.
  (Ima li smrti pre zivota, 8. septembar 2017 01:16)

  # Link komentara

 97. Ovaj mislio bukvalno život posle smrti.
  Bravo Kolumbo.
  (Voždon, 8. septembar 2017 00:54)

  # Link komentara

 98. Ovaj fizicar nista nije dokazao jer nasa fizika nije na razini Bozije pa nikada i nece moci dokazati isto kao sti mrav nema mozak covijeka tako ni mi Boga
  (multi kulti, 07. septembar 2017 19:58)E neka ste vi dokazali postojanje boga...
  (Bosanac, 8. septembar 2017 00:49)

  # Link komentara

 99. Život posle smrti logički i terminološki je neodrživ. Moguće je samo rasparavljati o životu posle života. Što se tiče svođenja svesti na neurološke, bihemijsle procese, ćelije i atome, u nauci je već poodavno takva zamka poznata pod nazivom redukcionizam. Ukratko, šire posmatrano, život i smrt nisu potpuno suprotstavljeni, neodvojivi pojmovi, čiji sadržaji se uopšte ne preklapaju. Evo jednog malo jednostavnijeg primera. Da li je 2001. godine potpuno prestao XX vek, sa svim svojim karakteristikama? Da li je, na primer, poslednja dekada XX veka u sebi anticipirala mnoga obeležja predstojećeg XXI veka?

  Ako je pogrešno neke relativno jednostavne pojmove objašnjavati na previše komplikovan način, isto tako je pogrešno i neke naizgled komplikovane pojmove objašnjavati na previše jednostavan način, rastavljajući ih na nekakve nazovi elemente od kojih su, tobož, sastavljeni.
  (I posle Tita - Tito, 8. septembar 2017 00:21)

  # Link komentara

 100. Ima li smrti posle života (u Srbiji)?
   (Da primetim, 8. septembar 2017 00:16)

  # Link komentara

 101. ''Smrt je neprovjerena glasina''
  (Emir odmiloste, 8. septembar 2017 00:15)

  # Link komentara

 102. Poznato je da su naucnici u vecini slucaja agnostici i baziraju se na fizickim, matematickim zakonima, a o dusi nastanku zivog sveta nista???Ono sto sam sa svojih 29 godina svog zivota kroz vaspitanje, emocije, kulturi, skolovanju, zavrsavanju fakulteta...Zivot ima dve medalje i sve je u znaku broja 2.Dobar los, zdrav bolestan, bogat siromasan, dan noc, srecan nesrecan...i na kraju zivot i smrt.Verovanje u nesto dobro i plemenito, je vera u blagostanje, mir, vecni zivot i u boga.Reci cu vam jednu stvar, nasao sam se mnogo puta u zivotu u neverovatnim zivotnim situacijama, po pitanju opstanka i po pitanju kada sam mogao da se udavim u vodi gde sam plivao.Svaki put bila je neka visa sila koja je pokazala put i koja je jednim delom ucestvovala u spasenju trenutnog potpunog zivotnog potonuca.A sto se tice davljenja, nikog nije bilo oko mene, ali se u jednom trenutku pojavio vodeni skuter sa momkom i devojkom i spasli me.Necu da verujem da je sve bilo slucajnost, jer nije i u to cvrsto verujem, jer smo kao porodica cinili mnoga dobra dela.Verujte u dobro, cinite dobro, verujem da ce vam se vratiti na neki nacin.Nazalost u ljudima je usao djavo vlada veliko nezadovoljstvo i zlo i zato se desava puno strasnih situacija i stvari, zlo se lako prenosi na druge...Neoliberalni kapitalizam, nacionalizam i siromastvo su izmenili svest ljudi i pretvorili ih u masine bez emocija, duse, ljubavi...Ovog puta hocu da pozdravim mog bivseg profesora veronauke,neverovatno stabilnog mirnog coveka.
  (Protoss, 8. septembar 2017 00:11)

  # Link komentara

 103. posmatrac,životinje nemaju dušu ako nisi znao! eto toliko.
   (tex ex, 8. septembar 2017 00:07)

  # Link komentara

 104. Sve ovo nedvosmisleno implicira postojanje svesti i nakon umiranja tela, a da bi dokazao da u pitanju nije nikakva superfunkcija mozga, Dr. Korotkov je isti uništavao, kremirajući tela. Ova kvantna tela niske gustine ne ulaze niukakvu interakciju sa okolnom materijom, osim u posebnim uslovima i postoje tačno 40 dana, a posle toga prelaze u neku drugu fazu prostorvremena, ostavljajući za sobom jedan piezomehanički izboj(brzu promenu temperaturnog stanja u bliskim predmetima). Otud ono pucanje stakla i keramike u blizini gde se desi prelaz. Ovo važi za sve biološke organizme bez razlike.
  (crni, 8. septembar 2017 00:05)

  # Link komentara

 105. Neki tamo fizicar, sa tamo nekog Calitecha tvrdi tamo nesto o nekim kvantnim poljima... Steta sto ne zna srpski, da procita ove nesudjene nobelovce na komentarima. Prosto je cudna ta disproporcija vaskolike pameti i kvaliteta socijalnih parametera na lokalnom nivou.
  (Spike, 8. septembar 2017 00:04)

  # Link komentara

 106. Molim da se obrati pažnja na iscrpna istraživanja akademika Dr. Korotkova i njegovog tima. Ova istraživanja su rađena pod okriljem ruske vojske, institucije koju zanimaju samo praktične stvari a ne neke hipoteze. Ova istraživanja su posmatrala ljude u stanjima kliničke smrti, kada se stvaraju NDE(iskustva bliske smrti), kao i one koji su umrli posebnom opremom koja može da vidi, snimi i prenosi u livestreamu vrlo fina polja, koja su zbir svih polja, i kolokvijalnim jezikom nazivaju se aura. Ova oprema je poznata kao PIP(poli interferentna fotografija), a zapravo vidi preko posebnog filtera, koji radi po principu finih promena u ambijentalnom polju i objekat posmatra kroz specijalni plazmoidni gas, sličan Ajnštajn-Bozeovom kondenzatu. Objekte koje posmatra jesu entiteti sastavljeni od kvantne plazme vrlo niske gustine, a koji postoje unutar i oko živih organizama, posmatrano iz naše perspektive ovog 3D kvazirealnog prostora. Ovi entiteti se u stanjima NDE mogu mnogo odaljiti od tela, ali uvek ostaju spojeni nekakvom vrpcom istog stanja i prirode, a pri smrti biološkog organizma se potpuno odvajaju, ali nastavljaju da postoje u poznatom prostoru i posećuju mesta i ljude bliske pokojniku.
  (crni, 8. septembar 2017 00:03)

  # Link komentara

 107. Dragi naučniče, sta je starije? Kokoska ili jaje?
   (woodoinstalater, 8. septembar 2017 00:03)

  # Link komentara

 108. Videćemo ili nećemo.
  Za sada mi samo pretpostavljamo obe solucije.To važi za sva živa bića,jer nije homo sapiens ni po čemu specijalan,samo je deo mozaika koji čine sva živa bića na ovoj planeti , svi Zemljani - to već znamo.
  (Roža Šandor, 8. septembar 2017 00:01)

  # Link komentara

 109. Svest se odvaja u trenutku smrti od fizickog tela i tada se prekida tzv.srebrna vrpca koja povezuje dusu i fizicko telo.
   (bojan, 8. septembar 2017 00:00)

  # Link komentara

 110. @...Ova recenica mi se svidja> "Mi potpuno razumemo zakone fizike koji se nalaze u pozadini svakodnevnog života". Pa ajde objasni odakle zivot, ili objasni kako da se stvori ako ga potpuno razumete. Kako to obicno biva, kada prodje dovoljno vremen, pokazce se da se ne razume ni u zivot ni u smrt.
  (dragan, 7. septembar 2017 18:53)
  To sto ti nisi cuo objasnjenje ne znaci da nije dato. Jako je licemerno od vecine ljudi ovde koji o nauci govore lose u odnosu na religiju dok u isto vreme koristeci dostignuca te iste nauke za komunikaciju diskutuju o tome. Religija je nastala iz potrebe coveka da na lak nacin objasni neobjasnjeno. Nema logike u religiji jer da je ima vi bi mogli da mi kazete zasto ste bas vi u pravu, a ne musliman, budista ili onaj koji veruje u Odina ili grcke bogove. Ili bi ste mogli da mi objasnite zasto nismo svi jednaki i nemamo podjednake uslove zivota ako je zivot vec test, ili zasato mala deca umiru. I konacno, nakon 2000 godina organizovane religije dajte mi jedan jedini dokaz, a koji nije svedocenje, o ijednoj religijskoj cinjenici?.... Nauka nije protiv religije. Nauka ne zna sve odgovore, ali je upravo cilj njenog postojanja u trazenju. A vi, ako vec verujete da covek nije u pravu izvolite pa probajte da razdvojite svoju svest od tela i obavezno se javite kada to ucinite......telepatski naravno!
  (Blob, 7. septembar 2017 23:59)

  # Link komentara

 111. Pa naravno da nema zivota posle smrti. Svi dobijemo jednu sansu, pa kako je ko iskoristi i pod kakvom se zvezdom rodi. Ovaj bi bio spaljen na lomaci u srednjem veku za ovakve tvrdnje.
  Kada bi ljudi prihvatili ovo logicno resenje, malo bi se vise u zivotu trudili. Ne kazu ljudi dzabe "jedan je zivot".
  (sasa jokic, 7. septembar 2017 23:53)

  # Link komentara

 112. "Mi potpuno razumemo zakone fizike,,,
  (bla,bla, 7. septembar 2017 18:18)

  Bas tako. Stručnjak kvante mehanike ce reci ni da on ne zna dovoljno o kvatnoj mehanici. Uf kako im promako onaj fizičar
  koji je utvrdi da su mozda neutrini brzi od svetlosti- pao kao da radi u crkvi, a ne u nauci? Sto ste branili 10 godina lazni test o krvi? Pade naučnica kad su pare nestale?

  Laze te i mazete a filozofski rapsravljate o nauci. Higinsov bozon nema ponavljanje eksperimenta?

  Ajde sta je sa kvantnim komjputerom? Ne zna se da li ne mozete da ga napravite ili nece da ga pustite jos je rano? Muljatori. U nauci. fuj.
  (Lik zna sve, a ne zna nista!, 7. septembar 2017 23:52)

  # Link komentara

 113. "Mi potpuno razumemo zakone fizike...". Dobro, a šta ako se radi o zakonima hemije?
  (Tripco, 7. septembar 2017 23:52)

  # Link komentara

 114. Energija se ne moze unistiti i nestati,samo prelazi iz jednog oblika u drugi.Svi smo to ucili iz fizike u osnovnoj skoli???
  (Dusan, 7. septembar 2017 23:47)

  # Link komentara

 115. neka nauka odgovori gde se dedu 18-25grama čestice koje nedostaju posle smrti. (molele, 7. septembar 2017 20:00)

  To što je neko izmerio da je čovek lakši posle smrti 20gr, ne dokazuje da je toliko teška - DUŠA. Zašto? Zato što se ne može merljivim kategorijama (GRAM) meriti nešto što je nemerljivo (DUŠA). Tom logikom bi znači mogli meriti jačinu naše ljubavi ili mržnje prema nekom, što je besmisleno. Duša ne spada u kvantitativne kategorije (koje se jedine mogu meriti) već u kvalitativne odnosno opisne kategorije koje se jedino i isključivo mogu opisno izražavati (VELIKA ljubav, NEOPISIVA mržnja i sl). Kad neko DEFINIŠE dušu u SAMERLJIVIM kategorijama i odredi joj KVANTITATIVNU (merljivu) kategoriju, tada može da se razgovara O NJENOJ TEŽINI. Do tada, manje filmova a više knjige u šake. Pozz !!!
  (Nemoj mene druže Polovina, 7. septembar 2017 23:41)

  # Link komentara

 116. ja sam video duha ...da bas onakvog kakvim vas plase..a nisam zoran cvijanovic iz filma Rane...zato braco ,opustite se ....nauka je uvek ali uvek u deficitu i to je samo spoznaja neceg sto bi moglo da se uklapa u odredjeni model takodje zamisljeni ....pri tom ne govorim o matematici nego o fizici i mogucem u njoj ...ona je tek dotaknuta bez obzira sto mislimo da znamo mnogo i na kraju svega i znamo ali samo u okvirima za koje smo sami pretpostavili koliki su !furamo dalje ja garantujem iako vam to ne znaci puno jer me ne poznajete ..vas izbor....
  (nenad, 7. septembar 2017 23:33)

  # Link komentara

 117. Atesiti i komunisti naravno da propagiraju ovakve stavove, pa to su radili odvuvek.
  Mi verujuci imamo daleko drugacije vidjenje zivota i svega vezanog za isti.
  Ateisti su radi svojih stavova rusili crkve i dzamije da bi ubedili verujuce da postanu ateisti.
  (Vernik i nevernik nisu istog misljenja, 7. septembar 2017 23:27)

  # Link komentara

 118. Шта ће ми живот ако сам мртав?
  (Има човек право ..., 7. septembar 2017 23:23)

  # Link komentara

 119. "Ako stvarno postoje samo atomi i poznate sile, ne postoji način da ljudska duša preživi smrt".
  Ne znam zašto se ljudi pale, ova rečenica sve govori. Mi danas nemamo, a pitanje je hoćemo li ikada imati instrument iz fizičkog sveta da opazi bilo šta iz duhovnog. Naravno, otuda i sumnja da duhovni uopšte i postoji. Postojanje u Fizici se opaža jer je manifestovano poljem koje stvara silu, pa je sila dokaz postojanja. Ako se nešto ne manifestuje silom, fizički instrumenti to ne opažaju, pa prema tome to za Fiziku ne postoji. Međutim, Informacija je po svojoj suštini nematerijalna, tačno je da ona u našem svetu ne može da postoji bez energetskog nosača, ali da li je ona u kvantnom smislu iščezla smrću ili je nastavila u svom čistom obliku bez ovozemaljske energije - energije iz ovog našeg sveta, to ne možemo znati - nemamo instrument da tako nešto detektujemo.
  (Noje, 7. septembar 2017 23:20)

  # Link komentara

 120. Ako je vec toliko arogantno pametan da tvrdi nesto bez dokza neka prosto objasni sta je gravitacija z apocetak, pa tek onda neka raspravlja o visim stvarima kao sto je zivot u svemiru.
  (Marko, 7. septembar 2017 23:19)

  # Link komentara

 121. Sve cime se sluzite u svakodnevnom zivotu vam je omogucila nauka. Ti telefoni sa kojih kucate i internet koji koristite, automobil koji vas prevozi do posla i nazad, pa cak i kad ne mozete da dobijete dete, ne pomaze molitva nego dodje naucnik sa epruvetom i vi postanete roditelj. I ta ista nauka naravno nije savrsena, ali se iz dana u dan menja, usavrsava, sve vise napreduje i vi uzivate blagodeti toga. Ali ne, vi cete pre poverovati u Deda mraza. Ljudska glupost nema granica...
  (Brzi, 7. septembar 2017 23:18)

  # Link komentara

 122. Da li sve ovo važi i za smrt ostalih živih bića, npr. goveda, svinja pasa itd.? Šta je sa njihovom svešću? Ovo pitam vernike.
  (Posmatrac, 07. septembar 2017 19:51)
  Pitagira je opisao svoja cetiri predjasnja ljudska zivota izmedju kojih je njegova dusa boravila u telima zivotinja i biljaka. Moj odgovor za tebe je- dusa postoji u svim zivim bicima ali je spoznaja istine o tome moguca samo u ljuskom obliku, medjutim vecina ljudi svodi svoj zivot na elementarne funkcije- hrana, razmnozavanje, skloniste I igra- I tako ostaju samo intelligentne zivotinje.
  (Nenad, 7. septembar 2017 23:13)

  # Link komentara

 123. Situacija 1:
  Zamislite situaciju gde stavim teleskop pod pazuhom koji je izmisljen u 17-om veku i u vremenskoj masini iz 21-og veka iz 2017-e godine se vratim u 10-om veku i kazem obrazovanim ljudima tada u 10-om veku"Ovo je teleskop koji je izmisljen u 17-om veku i dokazacu Vam da se planeta Zemlja okrece oko svoje ose i da zivimo u svemiru...".Sta mislite da li bi ga neko slusao tada u 10-om veku o teleskopu i svemiru ili bi istog momenta strpali u ludnici?

  Situacija 2:
  Dodje lik u sadasnjosti sutradan ispred nekog vidjenijeg univerziteta u Nemackoj,USA,Engleskoj,Francuskoj sa nekom kockom velicine 20x20 cm iz 25-og veka i kaze"Ovo je kocka koja je izmisljena u 23-em veku ja sam dosao vremenskom masinom iz 25-og veka kojom cu Vam dokazati da dusa postoji nakon smrti...".Sta mislite da li bi ga neko slusao u tekucoj 2017-oj godini ili bi ga istog momenta strpali u ludnici?
  (Ljuba, 7. septembar 2017 23:11)

  # Link komentara

 124. Dok se nauka ne oslobodi okova koje je sama sebi nametnula nece biti nekih vecih proboja u istoj.
  (fizicko, 7. septembar 2017 23:10)

  # Link komentara

 125. Ih steta nista od jagnjetine, sopske salate i spricera u raju. Dakle to je to, onda sam resen da zivim makar do 65 sa produzenom klauzulom na na jos 35 godina usled ovog saznanja.
  (Komaz, 7. septembar 2017 23:07)

  # Link komentara

 126. @čitalac Obrati se udžbeniku fizike iz osnovne škole. Milionima puta pokazana i dokazana i replicirana, šta misliš kako se modul dokuje na višestruko veću svemirsku stanicu.
  Ako aludiraš na to da nije čestično dokazana tj. da jos uvek nije uhvaćen graviton, to je pitanje pristupa i ogromnoh razdaljina u svemiru da bi se replicirao eksperiment. Ako bi subscale-ovao na laboratorijske uslove nemoguće ga je trenutno detektovati. Medjutim to ne predstavlja problem jer kad god da se detektuje će se uklopiti u standardni model. Isto tako i stvari koje nisu u standardnom modelu, kao crne rupe, zakrivljenje prostor-vreme, teoretska antimaterika. One nisu trenutno u standardnom modelu ali se mogu korekcijama i dopunama smestiti.
  Ono što ovaj profesor kaže je da svest odvojena od tela ili zagrobni život nikada i nikakvim teorijama i dopunama se ne mogu složiti sa fizikom i univerzimom kakav poznajemo.
  On ne negira multiverzum, boga, religije i druge bajke ako neko veruje u njih. On samo kaze istinu i realnost da se ta verovanja ne mogu nikako uklopiti u fizočki realni svet kakav poznajemo.
   (vlad, 7. septembar 2017 23:06)

  # Link komentara

 127. Svako ima pravo da veruje ili ne veruje.Nema potreba da ga proglasavate ovakvim ili onakvim samo zato sto misli drugacije.Religija je uglavnom proizvodila ratove,mrznju,klanice i nikome sem popova nije dobro donela.To sto je on pricao ima neku podlogu-vase price nemaju!!!
  (pas koji je voleo vozove, 7. septembar 2017 23:01)

  # Link komentara

 128. Fizička realnost se sastoji od "polja" onako kako to opisuje QFT (Quantum Field Theory - Kvantna Teorija Polja. Šon to dobro zna , a ko ne zna - neka uči. Mozak je deo "fizičke realnosti" za koji se zna od čega je napravljen iako se ne zna kako funkcioniše svaki misaoni proces. Šon to zna , a ko ne zna neka uči. Ko smatra da postoji realnost izvan fizičke - neka izvoli da to dokaže. Šon dobro zna da ne postoje dokazi za postojanje realnosti izvan fizičke, ko ne zna - neka uči...... Nema tu mnogo šta da se razmišlja nego ili znaš ili ne znaš ..... Šon (baš kao i mnogi drugi) pošteno kaže šta ne zna , ali ovo o čemu priča - izgeda zna......
  (rebel, 7. septembar 2017 22:58)

  # Link komentara

 129. U nedostatku nicega,
  sve sto jeste,
  NIJE!
  (Bojan, 7. septembar 2017 22:57)

  # Link komentara

 130. Za dramatican razvoj civilizacije u proteklih 200 godina je isljucivo zasluzna eksperimentalna naucna metoda, ciji je osnovni postulat da je moguce samo ono sto se moze ponoviti eksperimentom. Vecina onih koji uzivaju blagodeti savremene nauke (antibiotike, kompjutere, mobilne telefone, antistatike, avione, ...) to i ne zna, pa ih i ne mogu posmatrati kao hipokrite. Jasno mi je da je nekima lakse da veruju u nemoguce nego da se suoce sa nedostatkom smisla. Takodje mi je jasno da ima mnogih koji zaradjuju na prodaji "smisla", tj. lazne nade. Cak i da smisao postoji, niko od nas ga ne zna niti moze da zna. Lazni smisao se prodaje, kao i svaki proizvod, zato sto ima ko da ga kupi. Ne pecajte se ljudi na te mamce, vec radite stvari koje volite, provodite vreme sa onima koje volite, pomazite svima kome mozete, budite zahvalni (kome ili cemu hocete) za vreme provedeno na ovom svetu, ma koliko dugo da je. Meni drugi smisao ne treba.
  (ekperimentalno dokazani ateista, 7. septembar 2017 22:54)

  # Link komentara

 131. Svima koji veruju u zagrobni život, nek vam je sa srećom, i ne talasajte da me ne uznemiravate kad se zagasim. :p
   (Swedenonline, 7. septembar 2017 22:51)

  # Link komentara

 132. Za sam sve upload-ovao na cloud :)
  (Dzony, 7. septembar 2017 22:51)

  # Link komentara

 133. Koliko ljudi ne moze da se pomiri sa cinjenicom da posle smrti nema zivota! Kao sto niste postojali pre rodjenja, necete ni posle smrti. Uzivajte u jedinom zivotu koji imate. Nema potrebe da se plasite, jer gubitkom zivota vi zapravo niste ni svesni svog gubitka, pa onda on to i nije.
   (Kobster, 7. septembar 2017 22:50)

  # Link komentara

 134. Šta učini veronauka od ovih "komentatora" ? Čovek rekao svoje viđenje stvari sa trenutnim znanjem.Dobro je što nisu kao "vernici" koji su pre 2000g utvrdili "istinu" da su oni jedini sveti a svi drugi prokleti i da treba da rade za njih.Naučnik se trudi da obori bilo koju teoriju uskladu sa dotadašnjim znanjem.Pitanje recimo da duša postoji-koja je njegova svrha,odakle energija (dok ste živi hranite se).
   (dragan, 7. septembar 2017 22:48)

  # Link komentara

 135. Ako verujete zadržavajte to za sebe jer nemate šta da kažete a da zvuči suvislo.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Grof, 7. septembar 2017 19:04)
  Isto tako i ti ako slepo verujes nauci i prihvatas sve sto ti se servira od strane naucnika, iako polovinu toga bas ne razumes najbolje, zadrzi to za sebe, a nemoj drugacije verovanje i misljenje da vredjas i omalovazavas.
  (Djavolji advokat, 7. septembar 2017 22:46)

  # Link komentara

 136. Savremeni naučnici su postali kao sveštenici, sunce ti. Sve je otišlo u solipsizam, profit, uticaj. U mnogim sveštenicima, episkopima, ja više ne vidim boga, a u mnogim naučnicima više ne vidim nauku ni filozofsku misao.
  (Antigona, 7. septembar 2017 22:46)

  # Link komentara

 137. "Da bi život posle smrti postojao, svest bi morala da bude odvojena od našeg fizičkog tela, što nije slučaj, tvrdi fizičar"-e tu gresis.
  (KS, 7. septembar 2017 22:39)

  # Link komentara

 138. Religija je opijum za narod. Neuk narod mora u nesto da veruje i to koriste svestenici. Ovo smo mi ucili u skoli, nisu morale novine da pisu o tome.
   (stojan, 7. septembar 2017 22:38)

  # Link komentara

 139. Kompjuter se sastoji iz hardvera i softvera. Bez jedne komponente ne može funkcionisati.
  Čovek se sastoji od zemlje (telo) i sile Božije (duh). E to je duša živa ili život. Šta je sa dušom nakon što ga napusti sila (softver)?
   (Crnogorac, 7. septembar 2017 22:35)

  # Link komentara

 140. za pocetak, mi ne znamo gde je fizicki locirana dugotrajna memorija. Izgleda da se nalazi u svakom trenutku u svim delovima mozga. Mnogo toga treba jos da se otkrije, a ovo su samo marketinski trikovi profesora koji se bore za svoje pozicije, takav je biznis nazalost danas nauka postala, narocito na prestiznim mestima kao sto je Kaltek.
   (Krivi Stojko, 7. septembar 2017 22:35)

  # Link komentara

 141. Čitajući ove komentare jedini zaključak koji mogu da izvučem je da su ustale milijarde ljudi iz grobova i da su zapravo svi živi ali da mi to ne znamo! Kad si mrtav nema povratka ni u kakvom obliku. To sto religije ne priznaju je potpuno normalno, jer im se ruši suština verovanja i učenja. Da neće možda mog mrtvog oca da "nepoznata sila" ili religija da vrati među žive?! Kako da ne!
  (Aleksandar, 7. septembar 2017 22:29)

  # Link komentara

 142. U srednjem veku su naučnici tvrdili da je već sve izmišljeno i ne može dalje da se razvija nauka.
  .....
  Polako će materijalna fizika biti prevazidjena nauka.
  Živi bili pa videli.
   (Mrgud, 7. septembar 2017 22:29)

  # Link komentara

 143. @BoltonBastard - то није цитат хакзенберга него подвала. имаш много његових интервјуа где је оповргао тај цитат. чак и његова деца негирају да је он то изјавио.
   (Пеђа, 7. septembar 2017 22:23)

  # Link komentara

 144. A gde onda idu "duše" svih životinja ili biljaka, ili je to samo "ekskluzivno" vezano za čoveka ?! Ako je Bog stvorio sva živa bića onda svi imaju "pravo" na život pčosle smrti, a ne samo čovek ?! Nego da li je pre to, da čovek ne želi da se pomiri da mu je ovo jedan jedini život da posle nema "ništa" i da je ovde, na Zemlji, sam samcat bez nekog "super oca, kreatora" koji ga "posmatra i čeka"
  (Coco Bill, 7. septembar 2017 22:19)

  # Link komentara

 145. Jos si ti sitna riba u moru plavom :-)
   (Mikelanđelo, 7. septembar 2017 22:18)

  # Link komentara

 146. Dragi dobri ljudi pogresna je nauka raznih Hriscanskih crkvi da postoji zivot posle smrti.Biblija kaze da covek kada umre spava,to jest u besvesnom stanju do vaskrsenja i drugog Hristovog dolaska.Citajte bibliju i ne verujte laznim uciteljim.
  (Nenad, 7. septembar 2017 22:18)

  # Link komentara

 147. On je bio medju mrtvima pa se vratio da nam da dokaz .
   (Sandzak, 7. septembar 2017 22:17)

  # Link komentara

 148. Наука је ограничена садашњим тренутком.
  Замисли да си неком пре 500 година рекао да ће моћи да разговара и да гледа неког ко је 1.000 километара далеко... Еј...
  Тадашњи "научник" би рекао: "То је ФИЗИЧКИ немогуће!"
  То је тада звучало исто као кад би неко сад рекао да ћемо једног дана моћи да разговарамо са душама својих предака.
  Мислим да научници верују у енергију, тј. да енергија не нестаје него да само мења облик. И где оде та енергија духа?
  Постоји нематеријални део овог света.
  (gradinar, 7. septembar 2017 22:15)

  # Link komentara

 149. Smisao života? Pa budi srećan, ljubazan, voli i neka te drugi vole, ne pljuj po ulici, čitaj knjige ne gledaj rijalitije, možda i nađeš neki smisao.
   (shommy, 7. septembar 2017 22:13)

  # Link komentara

 150. @ Marko
  da,njima sigurno;)
  (carstvo nebesko, 7. septembar 2017 22:11)

  # Link komentara

 151. Zato se popovi kod nas obogate za ovaj život jer kad riknu ko zna.Sve sto postoji mora imati energiju.Kad umrete te energije nema i kao i kompjuter kad nema struje nema ni njega.Jel neko video nekog koji je zvanično umro ? A to što je čovek lakši par grama je jer smrću prestaje protok tečnosi u telu.Sva vlaga se iz tela ispari u vazduh kroz pore pa tako postaje lakši.Celo ljudsko telo je sazdani na kruženju tečnosti a smrću to prestaje.
   (dragan, 7. septembar 2017 22:11)

  # Link komentara

 152. Кад неко хоће да открије непознато, прво мора добро да савлада познато. Лекција број 1: Дарвинова теорија претварања жабе у принца је највећа превара у историји.
   (Пеђица, 7. septembar 2017 22:07)

  # Link komentara

 153. Sa naučne tačke gledišta,što je čovek više zalazio u materiju, zaticao je samo raspad sistema u trenutku smrti. Dakle, kad čovek umre, sve veze se raspadaju među molekulima, atomima, elektronima, kvarkovima...I sa fizičke tačke gledišta, zaista ništa ne bi trebalo da postoji posle tog raspada... Međutim,postavljam pitanje ovom naučniku i svim ostalim koji se slažu sa njim, šta je ono što sve te materije drži na okupu da se ne raspadnu? I gde je to nestalo, jer je sve počelo zbog tog nestanka da se raspada? I kud je to nestalo? Mislim da nikad neće hteti da odgovore na to pitanje, jer ga se boje...
  (Onako samo usput, 7. septembar 2017 22:07)

  # Link komentara

 154. Svako ima pravo da veruje ili ne veruje.Nema potreba da ga proglasavate ovakvim ili onakvim samo zato sto misli drugacije.Religija je uglavnom proizvodila ratove,mrznju,klanice i nikome sem popova nije dobro donela.To sto je on pricao ima neku podlogu-vase price nemaju!!!
  (petao koji je kukuriknuo pre zore, 7. septembar 2017 22:04)

  # Link komentara

 155. Dobro, razumijem da je fizički nemoguće da se život fizički vrati- nešto tipa Frankenštajn jer izumru moždane ćelije, razgrade se ćelijske membrane tik poslije smrti... Ali ako je smrt beživotno stanje- kako je moguće onda da sam uopšte rođen - i to je praktično život poslije smrti?
  Otkud odjednom "Ja"? Problem nije fizika života, to je čista mehanika biološke reprodukcije. Problem je metafizika- svijest, misli, ideje, ili što bi rekao René Descartes: "Mislim, dakle postojim!"
  (Novalija Tuzla, 7. septembar 2017 22:02)

  # Link komentara

 156. Bojan@ Lepo si objasnio i to sve u skladu sa kvantnom fizikom!
   (aleksander, 7. septembar 2017 22:02)

  # Link komentara

 157. Kako odmah padaju u trans kad im poljuljas dogme... :D
  (nowave7, 7. septembar 2017 21:58)

  # Link komentara

 158. Život posle smrti je, dakle, "dramatično nekompatibilan" s modernom naukom.
  Jednom kada to prihvate svi naučnici, moći ćemo da počnemo da razumemo način na koji ljudski um funkcioniše, uveren je poznati fizičar.

  Prihvatite ovu tvrdnju i istrazujte u tom smeru? Isto tako mozemo prihvatiti i suprotnu tvrdnju i istrazivati u njenom smeru. U oba slucaja stigli bismo negde, pa zasto se ogranicavati na nesto sto fizika ne moze da objasni. Mozda ce moci biologija, matematika, vazno je samo ne ogranicavati se u startu.
  (Marija, 7. septembar 2017 21:54)

  # Link komentara

 159. Ne treba čoveku kvantna fizika da bi razumeo NEODVOJIVOST duše od tela: dovoljno je razumeti da postoje veliki delovi koje provodimo spavajući kojih nismo svesni; tada naša duša jednostavno ne postoji, a kad se probudimo, ona se ponovo "uključi" kao funkcija našeg tela. To je to, nema života posle smrti, imamo samo ovaj jedan.
  (Rx5, 07. septembar 2017 17:52)

  A šta ako ti kažem da je smrt zapravo spavanje iz kog ćemo se probuditi? Ti kada zaspiš ne znaš kad ćeš se probuditi (dok te ne probudi nešto ili se ne naspavaš)
   (PeteSampras, 7. septembar 2017 21:53)

  # Link komentara

 160. Profesore kako je prva živa materija nastala iz nežive? To je za Vas sitnica.
  (baš bih voleo da čujem, 7. septembar 2017 21:53)

  # Link komentara

 161. @Dartanjan

  Globalno gledano, smisao života je produćenje vrste kroz reprodukciju.


  Što se tiče same individue, svako ima neki svoj individualni smisao, a mnogi žive bez ikakvog smisla.

  Takođe, mnogi imaju jaku želju da budu priznati, da ljudi cene ono što rade i takvi ljudi se smatraju vrednim i ljudima koji svojim činjenjem pokazuju da njihov život ima smisla.
  (saša, 7. septembar 2017 21:53)

  # Link komentara

 162. Ovo je mali fizičar.
  Svi veliki fizičari su verovali u Boga.
  (Mile, 7. septembar 2017 21:52)

  # Link komentara

 163. "Čovek je dao svoje mišljenje sa naučnog aspekta. Svi koji misle drugačije neka daju neki objektivni dokaz, ali bez subjektivnih osećaja. Molim vas, iskreno sam otvoren za svaku opciju. Dajte mi nadu, realnu..."
  (Milivoj)
  Dao je misljenje na osnovu nedovoljno dokaza.Da li bi neki naucnik u 19-om veku verovao u internet,mobilne telefone,avione ili bi kategoricki tvrdio da to ne moze da postoji?Ista stvar je i sa sadasnjom naukom-gomilu stvari ne znamo.U vreme mog studiranja,prilikom objasnjavanja DNK lanca,navodi se ne zna cemu sluze proteini koji obavijaju DNK,zaboravih kako se zovu.A to je bilo u 20-om veku.Dakle,ne postoje instrumenti koji mere dusu i to mu dodje dokaz da dusa ne postoji?Tj ako nesto ne vidim i ne mogu da opipam i omirisem,ono i ne postoji?To je kao kad dete zatvori oci pa misli da ga zato roditelji ne vide!
  (analiza, 7. septembar 2017 21:52)

  # Link komentara

 164. Daleko smo mi od toga da mnogo štošta razumemo. Prema tome, ovaj fizičar njegove teorije može da obesi mačku o rep!
   (Dejan, 7. septembar 2017 21:51)

  # Link komentara

 165. Stigao sam nekako do pola komentara i nisam mogao dalje. Koliko gluposti u komentarima da je to smešno.
   (Eleftherios, 7. septembar 2017 21:51)

  # Link komentara

 166. nema ovdje zivota ni prije smrti, a kamoli poslije.
   (let 3, 7. septembar 2017 21:49)

  # Link komentara

 167. Napraviš uređaj tako što ubaciš software u hardware (iz nekog clouda) i pre nego hardware propadne iskopiraš taj software na drugo mesto (neki cloud). Šta tu nije moguće?
  (Bojan, 07. septembar 2017 19:13)

  Iz nekog, na drugo mesto, neki cloud. Skoro pa su uspeo sam sebe da demantujes...
   (markoc, 7. septembar 2017 21:48)

  # Link komentara

 168. Atomi i ostalo sto si pomenuo cine energiju, a ne svest. Svest je van svake forme, ona predstavlja Cisto Bice ili Apsolut. Iz tog Cistog Bica izvire energija, kroz prvobitnu vibraciju, ili prasak, iliti OM, AUM.
  Dalje nastaju sve forme itd.
  Vede sve lepo opisale, samo treba gosn. fizicar da malo citas, kao sto je nas Tesla poznavao Vede. Inace, drugo ime za cistu svest u Vedama je Shiva, a za energiju Shakti. Eto, sad znate i sta su Shiva i Shakti, to nisu tek tamo neka bozanstva... Metafore, rodjace, metafore...
  (mile, 7. septembar 2017 21:46)

  # Link komentara

 169. 21 gram , izmereno , toliko je čovečje telo lakše kad se upokoji . To je "kažu" neki naučnici TEŽINA DUŠE , a ako postoji duša MOŽDA POSTOJI I ŽIVOT POSLE SMRTI.
  (borko, 07. septembar 2017 19:59)
  Dobar film,gledao sam ga više puta.Benicio Del Toro u jednom od boljih izdanja,Naomi Vots i Šon Pen standardno dobri.
   (Cvele, 7. septembar 2017 21:46)

  # Link komentara

 170. Koji je smisao zivota onda? Hvala!
  (Dartanjan, 07. septembar 2017 19:50) Ako ti je to smisao zivota onda je svaki dinar koji si ostavio crkvi vredan, misija uspela bar sa tobom.
   (markoc, 7. septembar 2017 21:46)

  # Link komentara

 171. Mnogo je teze prihvatiti odgovornost za aktuelni život. Daleko je lakse verovati u "popravni"...
  (Psy, 7. septembar 2017 21:46)

  # Link komentara

 172. Nek objasni gde je njegova svest bila pre nego se začeo. Isto pitanje za prvog svesnog stvora. Da li je moguće da je svest stvorena sama od sebe odnosno niisčega? A tako komplikovana da može da voli, žudi, razmišlja, uči, razume.
  (Bojan, 07. septembar 2017 19:09)

  Pa kada si čačnuo tu temu, reci mi zašto se ljudi ne rađaju sa tom svešću sa kojom umiru nego bebe prvih dana nisu ni svesne svog postojanja već sve rade instiktivno i moraju sve da uče i da razvijaju svoju svest. Zašto za tinejdžere kada napune 18 godina kažemo da su postali ljudi, da su sazreli, šta je sa njihovom svešću do tada.
   (Eleftherios, 7. septembar 2017 21:46)

  # Link komentara

 173. Pitanje za Srbe, ima li života pre smrti?
   (juhuhu, 7. septembar 2017 21:44)

  # Link komentara

 174. neka nauka odgovori gde se dedu 18-25grama čestice koje nedostaju posle smrti.
  (molele, 07. septembar 2017 20:00)

  Toliko ! Da je bar kila pa ajde...
   (markoc, 7. septembar 2017 21:44)

  # Link komentara

 175. Da li se neko nekad javio posle smrti iz tog nazovi zagrobnog zivota? Da postoji, neko bi se sigurno javio, ali ne vernicima nije dosta 60-70-80 godina na ovoj divnoj planeti, ne oni hoce vecni zivot. I razumeju se se bolje u fiziku od doktora fizike, smesno.
   (olujnorodjeni, 7. septembar 2017 21:44)

  # Link komentara

 176. "Mi potpuno razumemo zakone fizike koji se nalaze u pozadini svakodnevnog života".... u reduuuu, daj objasni mi odakle potiče gravitacija, šta je ona i šta je stvara?
  (čitalac, 07. septembar 2017 20:04)
  Sta ima on da ti objasnjava, gradivo iz osnovne i srednje skole pa citaj.
   (markoc, 7. septembar 2017 21:43)

  # Link komentara

 177. zabluda je verovati u život posle smrti .
   (BG, 7. septembar 2017 21:42)

  # Link komentara

 178. (Branko, 7. septembar 2017 17:39)

  Vi ljudi ne razumete kako nauka funkcionise. Naucnici su vremenom dosli do nekog saznanja. Osim da si prevaren, kakvo saznanje dobijas kada te neko poliva voodicom za 50 evra? Ili kada ti mantra da ozdravis za 100? Nauka se uopste ne trudi da bude ispravna konstantno poput neke religije. To je upravo problem, vi nauku dozivljavate kao veroispovest.
  (Gnosis, 7. septembar 2017 21:41)

  # Link komentara

 179. a ko može da zna na kom smo trenutno nivou znanja iz fizike...možda smo još na samom početku jel.....tako da je sve moguće...
   (djole, 7. septembar 2017 21:41)

  # Link komentara

 180. Niste smeli odo da objavite,uznemiricete srednjovekvonu Srbiju. Dirate u poslednju nadu da ce ikada ziveti kako treba. Jer izbori dokazano beskorisni.
  (Petar, 7. septembar 2017 21:39)

  # Link komentara

 181. PS. Nikad necemo saznati koliku je kintu dobio “naucnik”
  (Zlatni Dokaz, 07. septembar 2017 17:55)

  Niti koliko si ti dao kinte u te crkve samo da bi se osecao produhovljeno i uzviseno...
   (markoc, 7. septembar 2017 21:37)

  # Link komentara

 182. Нисте довољно пажљиво читали, као и обично. Рекао је да се његова теорија заснива на ономе што наука зна и да оставља могућност да постоји нешто што наука још не зна, а што би могло да потврди веровање људи у живот после смрти, парафразирам.
   (Miki kontiki, 7. septembar 2017 21:37)

  # Link komentara

 183. "Ako stvarno postoje samo atomi i poznate sile, ne postoji način da ljudska duša preživi smrt", napisao je Kerol.


  Pa do pre par stotina godina ljudi nisu znali šta je svetlost, nisu znali za električno i magnetno polje (znali su za magnet, ali ne i za magnetno polje), a pojave vezane za te fizičke pojave su objašnjavali kako su znali i umeli na osnovu dotadašnjih saznanja.

  Do pre 100 godina se mislilo da je elektron nedeljiv, kao i proton. A kad ono...


  Isto sad tako pričate o česticama koje ste do sada otkrili da su one suština svega i da manje od njih ne postoji, samo što uvek ta tvrđenja započinjete sa "ako...".

  Pa tako i ja mogu da dajem izjave.  Nego, ako si ti neki fizičar, zašto ti nama lepo ne objasniš šta je to magnetno polje? Ili šta je električno polje? Fizika ih definiše kao STANJE sredine. Koje sredine? Kako se električno polje prostire kroz vakuum, ako u njemu nema nikakvih čestica preko kojih bi se to polje prenosilo?

  Drugo, šta je gravitacija?  Na kraju, naprave programeri super-pametnog i super-inteligentnog "Super Maria", koji u računarskoj simulaciji evoluira od novorođenčeta koje ne zna ništa do fizičara nekog poznatog univerziteta.
  Može li u toj simulaciji taj Super Mario da zaključi šta su elektroni, protoni, fotoni i svi drugi fizički elementi i pojave u toj simulaciji?

  Pa taj Super Mario ne može da dokaže kakav procesor "tera" tu simulaciju, a kamoli šta je izvan tog računara i ko je "arhitekta" simulacije.
  (Veliki brat, 7. septembar 2017 21:36)

  # Link komentara

 184. Koliko bezvenznih komentara protiv ove tvrdnje. Ljudi misle da samo ako su oni nesto rekli, da je to tacno i istina.
  (Strmoglavo, 7. septembar 2017 21:36)

  # Link komentara

 185. Čovek je potpuno u pravu. Kad se jednom umre je gotovo. Život po smrti je samo moguć po religiji koja truje ljudske mozgove i uništava Svet.
   (MiRa, 7. septembar 2017 21:35)

  # Link komentara

 186. (Softveras starog kova, 07. septembar 2017 17:55)

  A te ustanove koje spominjes su srz celog problema i ispiranja mozgova zarad dobiti, materijalne naravno a vi se tesite da je duhovna u pitanju !!!
   (markoc, 7. septembar 2017 21:35)

  # Link komentara

 187. "Mi potpuno razumemo zakone fizike koji se nalaze u pozadini svakodnevnog života", rekao je Kero....
  Kriva Gurdzijeva (nelogican rast pa nagli pad stepena provodnosti plemenitih gasova oko temperature 33 Kelvina. Objasni, direktore. Bor i svi posle njega nisu mogli. Usput, koliko ono godina bese Isus ziveo?
  (Stipe, Stipe, 7. septembar 2017 21:34)

  # Link komentara

 188. Komentatorima fali znanje iz EPISTEMOLOGIJE. Prvo malo naucite epistemologije,pa onda krenite da komentarisete ovakva pitanja.
  (Fantastik, 7. septembar 2017 21:34)

  # Link komentara

 189. (Softveras starog kova, 07. septembar 2017 17:55)

  Znaci tamo negde neko je rekao ili napisao da postoji zivot posle smrti, vec hiljadama godina se po ponavlja kroz razne religije itd... i sad je problem sto fizika ne moze da dokaze. Ne moze da dokaze jer ne postoji !
   (markoc, 7. septembar 2017 21:33)

  # Link komentara

 190. @Djordje
  Može malo pojašnjenje, doktore? Da li ste imali neka iskustva? Hvala
   (Brade, 7. septembar 2017 21:32)

  # Link komentara

 191. @Posmatrač
  Životinje nisu svesne svog postojanja.
   (Brade, 7. septembar 2017 21:32)

  # Link komentara

 192. Smrznem se od straha kad vidim koliko religijskih komentara. 21. vek, ej!
  (gmbh, 7. septembar 2017 21:31)

  # Link komentara

 193. Ima onaj aforizam 'Nisam toliki vernik da bih bio ateista'...
   (Mjau, 7. septembar 2017 21:31)

  # Link komentara

 194. Naravno da ne postoji a svi koji veruju suprotno taoci su sopstvenog ega
   (N.M, 7. septembar 2017 21:31)

  # Link komentara

 195. (US, 07. septembar 2017 18:00)

  Po tebi nauka nije na tom nivou ali zato crkva, religije razne, popovi, svestenici razni itd... koji nemaju nikakav dokaz niti razumno objasnjenje za bilo sta sto pricaju, propovedaju i sl...
   (markoc, 7. septembar 2017 21:29)

  # Link komentara

 196. A zivot pre smrti?
   (Stojko, 7. septembar 2017 21:24)

  # Link komentara

 197. Branko...tako je,ali nesto dokazuje,opovrgava,to je bitno,jer da samo "veruje" da ziva leci i nista ne radi da sazna istinu ne bi se mrdnuli sa mrtve tacke,dok religija samo "veruje" bez i jendog dokaza,bez logike,od pocetka "verujes" da postoje zmije koje govore,device koje radjaju i cika na nebu koji je sve napravio,pre nego u dokaze kako je nesto nastalo,u dokaze da zmije ne mogu da govore,u dokaze da je vatra i baratanje njom postojalo hiljadu godina pre nego sto je "bog" stvorio zemlju...
   (coki, 7. septembar 2017 21:19)

  # Link komentara

 198. On je bi tamo pa zna
  (Jasmina, 7. septembar 2017 21:19)

  # Link komentara

 199. a što ke čovek kad umre lakši za 21 hram?
   (novikorisnik, 7. septembar 2017 21:18)

  # Link komentara

 200. Naivno je misliti da zivot mora nastati po teoriji verovatnoce cistom slucajnoscu ili da mora biti stvoren. Mozda je zivot oduvek, mozda se kretao kroz beskonacni multiverzum, ako vi imate roditelje, ne znaci automatski da ih i zivot ima. Ako hocete odgovore na pitanja koja su stara koliko i vreme, onda morate dok razmisljate izaci iz sopstvenih cipela i biti spremni da vam se odgovori nimalo nece svideti.
  (((.))), 7. septembar 2017 21:18)

  # Link komentara

 201. Putovanja dusa...a ja mislim da ti ne dozvoljavas mogucnost da postoje i nindza kornjace i deda Mraz.
   (coki, 7. septembar 2017 21:17)

  # Link komentara

 202. Moguce da nema svesnosti posle smrti ali i dalje ne znaju sta se dogadja sa atomima i energijom nakon toga. I zasto uopste postojimo ?! To je takodje neki proces. Daleko smo mi jos kao civilizacija da spoznamo poentu svega.
  (Mici, 7. septembar 2017 21:16)

  # Link komentara

 203. Ovaj nista nije shvatio. Pogresnim putem ides momce. Objasnjavas nesto sto se ne moze objasniti umom
  (1, 7. septembar 2017 21:14)

  # Link komentara

 204. Što ne reče ranije, dajem Popu 1000 din svake godine....
   (FKCZV u srcu, 7. septembar 2017 21:14)

  # Link komentara

 205. (Bane, 07. septembar 2017 18:07)
  Sta ti pricas. A ti ljudi koji su se vratili iz klinicke smrti su bas pouzdan izvor informacija da postoji zivot posle smrti. I kazes neki pacijenti su to doziveli, ako to postoji kako onda neki valjda bi trebali svi osim ako zivot posle smrti nije selektivan.
   (markoc, 7. septembar 2017 21:12)

  # Link komentara

 206. Kakvi komentari sveznajućeg plebsa. Sve i da postoji taj neki svevišnji kvazimodo, što bi bilo koga bilo briga gdje je, nije da ima uticaja na naš život. U stvari, ne bi valjalo da nije pokušao da spriječi neke dogadjaje.
  (Bu2nin, 7. septembar 2017 21:12)

  # Link komentara

 207. Naša inteligencija i razumevanje je u odnosu na svemir i inteligenciju stvoritelja otprilike kao razlika izmedju laveža psa i sazvežđa psa.
  To reče neko malo značajniji za nauku od ovoga, Spinoza.
  (be humble, 7. septembar 2017 21:11)

  # Link komentara

 208. A onda se buduci americki predsednik zakune sa rukom polozenom na Bibliju i recenicom "So help me God".
  I ko je onda lud?
  (dekilio, 7. septembar 2017 21:10)

  # Link komentara

 209. Sve bi to bilo ok da nauka sto posto zna sta je istina. Pa medicina koja je slicna nauci, a jos blize je funkcionisanju ljudskog organizma, jedan dan objasne kako su jaja ubitacna za ishranu, a onda se pokaze da je pozeljno 3-4 dnevno. Takvih primera milion. Ne verujem popovima, ali mi ni naucnici nisu daleko, svakodnevno izbacuju nove teorije da bi primali platu.
   (ja hoću da budem aMoniman, 7. septembar 2017 21:09)

  # Link komentara

 210. Stvar je komplikovanija nego sto taj fizicar misli - i nego sto mnogi komentatori vrlo naivno postavljaju! Vecina, naime, pominje DUSU, uglavnom je izjednacavujuci sa umom, svescu!? Nasa svest razvija se, od pocetka zivota, i cesto slabi, muti se pri kraju zivota. Dusa - ako zaista postoji - jeste pre svega DEO UNIVERZUMA! Dok smo zivi ona je tad i deo nas, a posle nase smrti - e, tu pocinje pravo pitanje! Naime, da li se ta dusa vraca u univerzum, ali bez individulnog predznaka? Ako je to duhovna energija, ako dakle nije vezana za nas zemaljski zivot - a ne vidim zasto bi bila - onda je sustinski za nas nevazno da li ta dusa i dalje postoji, i mozda ulazi u neko novo telo. Nas ustvari zanima samo jedno: da li se nastavljamo MI, nase SECANJE, nas ZIVOT. Za teoriju dusa to nije primarno: vazno je jedino da svet bude ispunjen dusama. Nase individue budu i produ, i bolje je tako: zamislite da se secamo svega i nakon smrti, to bi bio pravi pakao, da gledamo svoje kako se muce, a ne mozemo pomoci! U sustini, tacno je - iako u sali - napisao jedan komentator: Prosto, posle smrti ce biti kao pre nego sto smo se rodili!
  (milos, 7. septembar 2017 18:13) Dakle, nemojmo DUSU brkati sa UMOM, SVESCU, niti sa nasim ZIVOTOM, ako je ima ona je deo velike, vecne duse. U izvesnom smislu bi ovaj fizicar mogao biti u pravu: nas zemaljski zivot verovatno se zauvek brise, cak i u dusi, koja ima sasvim druge zadace i mesto u eventualnom drugom svetu.

  # Link komentara
  (Fizicar ne govori o DUSI, nego o ZIVOTU, 7. septembar 2017 21:08)

  # Link komentara

 211. Istorija pokazuje da ko god je do sada tako kategoricki tvrdio da je nesto sto ne zna kako funkcionise zapravo nemoguce, na kraju je ispao glup.
  I to je ispao utoliko gluplji, sto je tvrdje tvrdio da je to nesto nemoguce.
  Kada je ljudska svest u pitanju, nauka ne samo da ne zna kako tako nesto nastaje i funkcionise, nego nemamo cak ni pojma kako je uopste moguce da tako nesto postoji. Jer ne bi trebalo da bude moguce uopste, prema modelima koje sveta koje trenutno prihvatamo. Ali eto postoji. Dakle nesto omasujemo, samo ne znamo sta...
  Jedan od najvecih kvaliteta koji jedan naucnik moze da ima je integritet da prizna da ne zna kad nesto ne zna.
  (ne znamo, 7. septembar 2017 21:07)

  # Link komentara

 212. Naravno da je fizičar u pravu.
   (Vlada, 7. septembar 2017 21:05)

  # Link komentara

 213. (Сашењка, 07. septembar 2017 18:18)

  Ako pise u bibliji onda mora da je tako.
   (markoc, 7. septembar 2017 21:05)

  # Link komentara

 214. Svako ima pravo da veruje ili ne veruje.Nema potreba da ga proglasavate ovakvim ili onakvim samo zato sto misli drugacije.Religija je uglavnom proizvodila ratove,mrznju,klanice i nikome sem popova nije dobro donela.To sto je on pricao ima neku podlogu-vase price nemaju!!!
  (petao koji je kukuriknuo pre zore, 7. septembar 2017 21:04)

  # Link komentara

 215. Ne kažem da lik nije u pravu, al mlati praznu slamu da može sve čestice, odnosno talas, odnosno energiju da "uhvati i snimi". Fali mu jedno 70% svemira koji ne može da "snimi" i koji se za sada zove tamna energija/materija. Naučnici su zatečeni problemom koji nameće činjenica da se naša galaksija npr. okreće istom brzinom celom dužinom prečnika, dok zakoni fizike kažu da tela na spoljnim granicama moraju ići sporije. Dakle nešto sve drži na okupu i to nešto mi ne vidimo.
   (joe, 7. septembar 2017 21:04)

  # Link komentara

 216. znaci i ovaj prodaje maglu, , gde su mu dokazi? sve je na pretpostavci, mozda i ima zivot posle smrti, pa ko ce ga znati, al svakako cemo doznati, kad odapnemo.
   (Salerno, 7. septembar 2017 21:03)

  # Link komentara

 217. fizika...o zivotu posle smrti..Nisam znao da imaju toliko domena..
   (Milos Simeunovic, 7. septembar 2017 21:03)

  # Link komentara

 218. To je isto kao kad bi mi se pokvario kompjuter i ja kažem da moj Windows i svi fajlovi koje sam imao više ne postoje. Kad gle čuda, stavim hard disk u drugi komp i sve radi kao novo. I ne samo to, mogu da prebacim sve fajlove na drugi hard disk, ili neki treći medij, i to ne direktno, nego preko mreže, i to ne putem žice, nego bežično. Ali ne moram čak bi to da radim, mogu sve da pohranim na tzv. cloud, pa da skinem s njega kad mi stigne nova mašina.
  (Rade, 07. septembar 2017 18:31)

  Poredjenja ti ne idu bas najbolje, "pokrvari se kompjuter je jako sirok pojam. Sta ako ti se bas hard disk pokvari, sta onda ?
   (markoc, 7. septembar 2017 21:03)

  # Link komentara

 219. A ja odgovorno tvrdim da je smrt posle života i te kako moguća!
  (Pera Kojot, suvi genije, 7. septembar 2017 20:58)

  # Link komentara

 220. ISUS JE REKAO U JEVANĐELJIMA DA MRTVI NISU SVESNU NIČEGA. Veću su nalik stanju dubokog sna. Besmrtnost duše je lažno učenje koje nije temeljeno na Svetom Pismu. Naravno Bog može 'zapisati ljude u knjigu života' i kasnije ih uskrsnuti sa svim sećanjima itd
   (Choda, 7. septembar 2017 20:58)

  # Link komentara

 221. slažem se
   (STFU, 7. septembar 2017 20:56)

  # Link komentara

 222. Kakva glupost...dusa je vecna i to je dokazano na vise nacina a sto se ne moze izmeriti aparatima to nije nikakav dokaz da ne postoji...imao sam susret sa smrcu nakratko gde dusa napusta telo i ulazi u tunel bez povratka ali sam na srecu to nekako preziveo...sta su snovi???
  To je svesno napustanje duse fizickog tela pa ako snovi ne postoje onda ne postoji ni zivot posle smrti a garantujem da je smrt najobicnija glupost ali da nas to sve ceka.
  Prema tome dusa se nicim ne moze izmeriti niti videti a sto se tice ovog gospodina fizika nema nikakve dodirne tacke sa dusom niti ce ikada imati.
   (bojan, 7. septembar 2017 20:55)

  # Link komentara

 223. @Grof religija i nauka nisu suprodstavljene. Nauka je proizišla iz religije.
   (20 kinte, 7. septembar 2017 20:53)

  # Link komentara

 224. ups!!!
  moram da ga razocaram ,ali svest van tela je upravo ono sto sam doziveo prilikom I neposredno posle udesa . Dakle , ima ,postoji I veoma je jasna odvojenost svesnosti postojanha ,cak I percepcija ..npr...vidis ,zapazas vizuelno I ja sam.JA. ! To sto ne moze da se izmeri ...pa ko.kaze da ce ikada moci ili da je to u opste u nekoj svrsi ...osim da bi se materijamo dokazalo da duhovno postoji. Mislim da za to nema potrebe sve dok je razlog tako minoran. Onda ,kada se bude ukazala suvisla potreba za komunikacijom koja ce biti u obostranom cilju I kkoristi ...to ce se desiti.
  Zato , ako ima koga ne mrzi da ovo prevede I da mu posalje, ima moju dozvolu.
  Savet.
  Trudite se da budete sto bolji jedni prema drugima I prema Zemlji .
  (Duh, 7. septembar 2017 20:49)

  # Link komentara

 225. Odgovor je u Svetom Pismu samo treba da se cita. “Bog stvori coveka od PRAHA zemaljskog i udahnu mu DUH zivotni i posta covek DUSA ziva.” Znaci DUSA je sastavljena od TELA i DUHA, kada covek umre telo se vraca u prah “od praha si nastao i u prah ces se vratiti” a DUH se vraca Bogu. Nigde u Bibliji ne pise da je DUSA besmrtna. Kada je Bog Isus otisao da vaskrsne Lazara rekao je “on samo spava”. U smrti covek “spava” u prahu do trenutka kada ce vaskrsnuti. Kao kada covek legne da spava i nista ne sanja i noc prodje kao za tren tako ce cim umre ustati vec u njegovom sledecem trenutku samo sto ce neko ustati na zivot vecni a neko na sud. Sto se coveku cini nemoguce Bogu tvorcu vremena, prostora i materije je itekako moguce.
  (Alex, 7. septembar 2017 20:43)

  # Link komentara

 226. Cisto da malo razjasnimo. U srednjem veku (koji se zove i mracno doba) naucnici su spaljivani na lomacama, pa zato ranije nije otkriveno sve sto je do sad otkriveno. Manje ljudi je imalo priliku da se obrazuje. Odatle, kada kazemo "moderna nauka", mislimo na nesto na visem nivou. Jer u njoj nema mesta religiji
   (Pera, 7. septembar 2017 20:39)

  # Link komentara

 227. @(Rade, 07. septembar 2017 18:31)

  Sve to uz uslov da ima struje,a čovek objašnjava da kad nema struje disk više ne radi !!!
   (BeKo, 7. septembar 2017 20:37)

  # Link komentara

 228. Neko reče "odmah pozatvarajte crkve"! To je naravno pogrešno, crkve su deo naše istorije i odigrale su važnu ulogu. I naravno u periodu od srednjeg veka do formiranja nacionalnih država zaključno sa 19. vekom. U današnje vreme zidati megalomanske katedralne crkve je glupost. Isto kao kad bi neko rešio da proizvodi parne lokomotive u 21. veku.
   (milojko, 7. septembar 2017 20:29)

  # Link komentara

 229. Ko to nije znao...?
   (sneza, 7. septembar 2017 20:27)

  # Link komentara

 230. Jasta.

  Nego gadja masu u zivac, to boli a zapravo se radi o nedostatku sirine i ciste povrsnosti znanja. Jednostavno je, ako niste culi ko je, recimo, Fejnman onda sasvim realno i objektivno niste kompetentni da imate misljenje o fizici kao nauci. Na primer.
  (Mikoriza, 7. septembar 2017 20:23)

  # Link komentara

 231. Jedno pitanje za vernike ko mi odgovori ja postajem najveci vernik,papa licno. Znaci vernici dajte mi jedan(1) samo JEDAN dokazem bilo koje vrste da bog postoji.ali dokaz,ne osecaj,ne pricala mi baba nego dokaz nepobitni. Hvala.
  P.s. Za ovog sto poredi zivot sa hard diskom i kompom. Srce ti stane,stave te na aparate i ti i dalje zivis,odu ti bubrezi ides na dijalizu,izvade te pluca zamene novim 3d stampanim. Ali kad ode mozak nema popravke mrtav si.Tako da kad uspes iz hard diska koji je mrtav bas nacisto da izvadis podatke ili prebacis na cloud ili na treci hardver javi se.i ne plasite se smrti,shvatite da smo mi nevazni,nevidljivi i uskoro svi mrtvi,pomirite se sa time da vam zivot nema smisao da je nastao kao puka slucajnost i videcete da i dalje zivite bez tih laznih mene ceka neko lepse mesto.odzivi najbolje sto mozes i budi srecan kad te neko drzi za ruku dok umires jer znaci da si nekom znacio vise od zivota.
  (Gera, 7. septembar 2017 20:19)

  # Link komentara

 232. kada shvatis ta zivis jedan bezvredan zivot u bedi svake vrste, materijalnoj, intelektualnoj i td.
  imas dva kvazi izlaza
  prvi je igrati lutriju u nadi da ce te to izvuci iz bede, ali su sanse jako male
  drugi je nada da ce posle smrti biti revans, tj nova sansa gde je raj zagarantovan, lutrija gde dobijaju cak i oni koji nisu ni kupili loz

  zato zivi ovo malo zivota najbolje sto mozes jer to je to, nema dalje
  (mili-topo, 7. septembar 2017 20:18)

  # Link komentara

 233. E sad da njemu mi Srbi sve objasnimo.
  Mi sve znamo,jednostavno neverovatno,verovatno smo bili prvi u redu kada je Bog delio pamet,nema drugog objasnjenja.
  (Stavros, 7. septembar 2017 20:16)

  # Link komentara

 234. I bez fizicara mi je to odavno jasno.
   (kaokakao, 7. septembar 2017 20:16)

  # Link komentara

 235. Kod Boga je sve moguce.
  Sto ta tvoja fizika nesprijeci orkane i poplave koje sada vladaju na zapadu?
   (Sandzak, 7. septembar 2017 20:11)

  # Link komentara

 236. Vera je u postanku, vera je u nestanku.
  (Ha, 7. septembar 2017 20:10)

  # Link komentara

 237. fizicki ne Ali duhovno da .
   (Sandzak, 7. septembar 2017 20:09)

  # Link komentara

 238. Da li ti isti naucnici imaju instrumente i metode da izmere ljubav, veru, nadu? Kako onda mogu da govore o cesticama duha o kojima ne znaju nista?
  (Kris, 7. septembar 2017 20:08)

  # Link komentara

 239. Ne razume čovek,
  kako antimaterija
  egzistira u materiji!
  Kad materiji istekne rok,
  antimaterija nastavlja
  svoj život!
  (M, 7. septembar 2017 20:06)

  # Link komentara

 240. @Malkom

  Polako...?
  Možda čovek promeni mišljenje, pre nego što ode na Onaj svet (Bog zna).
  (fate, 7. septembar 2017 20:06)

  # Link komentara

 241. pa do juce su ljudi mislili da je zemlja ravna ploca pa sada ne misle tako... glupo je ogranicavati se na samo trenutno pojmljive stvari...ovaj je nikakav naucnik
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zec, 7. septembar 2017 18:48)
  ljudi su bili uvjeravani od crkve da je zemlja ravna ploca,prvi koji je rekao da nije-spaljen je!Ovaj,za tebe,nikakav naucnik ne zeli nikom nista lose vec objasnjava da nauka nema ama bas nikakve dokaze za zivot poslje smrti.Koliko god ta njegova fizika bila u pravu ili krivu,to mi obicni SMRTNICI nemozemo osporiti,jednostavno nemamo kontrargumente koji ponistavaju njegove argumente.To je drugo sto bi ti,ja pa i sam naucnik,da je u krivu,pa da necemo samo tako krepat i da nas vise nikad nema.Narod oduvjek "pusi"bajke, da bi mu lakse bilo podnjet istinu i stvarnost!
  (ovca, 7. septembar 2017 20:05)

  # Link komentara

 242. "Mi potpuno razumemo zakone fizike koji se nalaze u pozadini svakodnevnog života".... u reduuuu, daj objasni mi odakle potiče gravitacija, šta je ona i šta je stvara?
  (čitalac, 7. septembar 2017 20:04)

  # Link komentara

 243. Niko nije izmerio ni struju pa struja teče tako i dušu. Lupa gluposti.
  (Beogradjanka, 7. septembar 2017 20:03)

  # Link komentara

 244. pa to niko ne zna,imate samo pretpostavke...nista jos nije naucno dokazano u vezi bilo svega...imate religiju,nauku...i one imaju svoje teorije KOJE NISU DOKAZANE!

  niko ne zna pravu istinu,coveku ostaje samo da izabere neku od teorija i pretpostavki i da veruje u to,kraj svake price...nemojte zamarati mozak glupostima,zivot kratko traje prozivite ga najbolje sto mozete,a sta ce biti posle smrti videcete kada umrete! ja sa tim nemam problema i nisam opterecen ni sa jednom NEDOKAZANOM TEORIJOM,i sto se tice nauke i religije.obicno je to lupetanje kao i u ovom slucaju,jer ovaj siguran u to sto prica,jer to stvarno tako? pojma nemate isto kao i ja!
  (tz, 7. septembar 2017 20:03)

  # Link komentara

 245. neka nauka odgovori gde se dedu 18-25grama čestice koje nedostaju posle smrti.
   (molele, 7. septembar 2017 20:00)

  # Link komentara

 246. Neka prvo objasni šta je san. Kako stanu brojni doživljaji u kratki san?
  (Bojana, 7. septembar 2017 19:59)

  # Link komentara

 247. 21 gram , izmereno , toliko je čovečje telo lakše kad se upokoji . To je "kažu" neki naučnici TEŽINA DUŠE , a ako postoji duša MOŽDA POSTOJI I ŽIVOT POSLE SMRTI.
  (borko, 7. septembar 2017 19:59)

  # Link komentara

 248. Ovaj fizicar nista nije dokazao jer nasa fizika nije na razini Bozije pa nikada i nece moci dokazati isto kao sti mrav nema mozak covijeka tako ni mi Boga
   (multi kulti, 7. septembar 2017 19:58)

  # Link komentara

 249. Naravno da je nemoguce, to je kao kad ugasite tv.
  Ce gorimo u paklu i te druge tuzne price, nema veze sa realnoscu.
  Zamislite 3017 god.. tek tada vere nece imati tezinu...
  Ali opet sa druge strane da nije bilo vere ne bi smo bili ovde gde smo,, verovatno bi poumirali od side, masnoce :).
  (Shqiptar, 7. septembar 2017 19:57)

  # Link komentara

 250. Човек је биће које жуди за животом и никакви докази не могу да га убеде да се помири са смрћу. Вером, надом и љубављу се превазилази смрт, само што то није доказиво
   (deki, 7. septembar 2017 19:57)

  # Link komentara

 251. Pa postoji "mali" problem da takozvani standardni model ne zna šta čini veći deo mase svemira, tj tamna materija, niti takozvana tamna energija...Znači, ne znamo uopšte šta čini veći deo svemira, ali ono blage veze nemamo, ali zato ovaj baja tvrdi da znamo sve i možemo "izmeriti" i videti...nice...
  (roadrunner, 7. septembar 2017 19:57)

  # Link komentara

 252. Postujem njegovu tvrdnju, ima pravo na to, kao i mi, koji tvrdimo suprotno, takodje imamo pravo na drugaciji stav.
  (Mister X, 07. septembar 2017 17:50)

  Mi koji mislimo suprotno imamo pravo na drugaciji stav/misljenje, ali nemamo pravo da tvrdimo suprotno bez dokaza. Mogu da mislim da sam najpametniji na svetu, i to je moje pravo, ali ako tako tvrdim, moracu i da dokazem da bi zaista i bilo kako mislim. Dokaze za svoju tvrdnju naucnik ima a mi imamo samo misljenje ( i to ne strucno ) koje je suprotno.
  Tako da, gospodine X, postujem Vase misljenje i ocekujem dokaze za Vasu tvrdnju :)
   (botox, 7. septembar 2017 19:55)

  # Link komentara

 253. Sve zavisi od toga kako definisete taj "zivot". U isto vreme dok on to tvrdi, ozbiljna, najnaprednija istrazivanja u kvantnoj teoriji uvode pojmove najslicnije religijskoj definiciji duse... Ozbiljni, objavljeni radovi koji iznicu iz naucne potrebe da se objasne vidjeni kvantni fenomeni.
  Zivot, kao biolosko telo i organska hemija-definitivno ne posle smrti. No, koncept samosvesne duse koja iznice iz osnova fizike-ne samo naucno moguc vec vrlo verovatan.
  (dusanmal, 7. septembar 2017 19:55)

  # Link komentara

 254. Управо је постојање људске свести доказ да духовно надвладава материјално. Ако знамо било шта, неминовно знамо и супротност те ствари. Не можете бити сити, ако претходно нисте осетили глад, или бити одморни, ако се претходно нисте уморили. Свест да смо живи, да смо у овим смртним телима и да учествујемо у материјалном свету, је истовремено потврда да смо искусили и нешто потпуно другачије од овоземаљског живота. Библијским речником, "у овом сте свету, али нисте из њега. Знао сам вас још у утроби ваше мајке, ви сте моји".
   (Старац Исаија, 7. septembar 2017 19:54)

  # Link komentara

 255. Čovek je željan pažnje i popularnosti a to je samo korak do bogatstva.
  (Pera, 7. septembar 2017 19:53)

  # Link komentara

 256. Da li sve ovo važi i za smrt ostalih živih bića, npr. goveda, svinja pasa itd.? Šta je sa njihovom svešću? Ovo pitam vernike.
  (Posmatrac, 7. septembar 2017 19:51)

  # Link komentara

 257. Koji je smisao zivota onda? Hvala!
   (Dartanjan, 7. septembar 2017 19:50)

  # Link komentara

 258. I ja sam tako mislio, kao student medicine. Kao lekar, nakon 25 godina staža, tvrdim sasvim suprotno. Ovaj život je uvod u večni život.
  (Djordje, 7. septembar 2017 19:50)

  # Link komentara

 259. Zivot poslje smrti ni nije fizicki!
   (Rusofil, 7. septembar 2017 19:46)

  # Link komentara

 260. U svakom slučaju, ne treba odlagati život za "neki drugi put"!
  (https://goo.gl/M2fpif, 7. septembar 2017 19:46)

  # Link komentara

 261. ako se posle smrti ne moze detektovati svest, dusa, onda se namece da bi se na zivom coveku moglo izmeriti ili detektovati, a to nije uradjeno dosad, takodje ako informacije u vidu svesti, duse ne mogu postojati van tela, znaci da se skladiste sa atomima tela, teorijski, kad bi se shvatilo kako to funkcionise, onda bi teorijski ti podaci mogli da se skladiste u kontrolisanim uslovima, sto je odmah u suprotnosti, ovde se tvrdi da nesto ne postoji posle smrti, a to nesto se ne moze meriti ni u toku zivota, mozda treba prvo meriti i istrazivati u toku zivota, pa posle to pokusati detektovati, mislim da ce puno vremena proci, a da ljudi fizickim zakonina nece uspeti ni da dokazu ni da opovrgnu ovo pitanje o dusama
   (maki, 7. septembar 2017 19:46)

  # Link komentara

 262. A to mora da bude fizičar da bi tvrdio...
   (Ja, 7. septembar 2017 19:43)

  # Link komentara

 263. ....Творца cвега видљивог и невидљивог...
   (rešpekt, 7. septembar 2017 19:40)

  # Link komentara

 264. @pitanje za gospodina, kako je nešto nastalo iz nićeg?

  Kako je bog nastao "iz niceg"? Usput, kaze se ni iz ceg'.
  (oklop, 7. septembar 2017 19:37)

  # Link komentara

 265. iako dolazi iz usta politicara sa epistemioloske i ontoloske tacke gledista sledeca izjava je vrlo utemeljena (unapred se izvinjavam zbog grubog prevoda)
  postoje poznate poznate
  postoje poznate nepoznate
  postoje nepoznate nepoznate
  najveca opasnost za svaku osobu koja koristi naucni metod za prikupljanje i obradu cinjenica je dogmatsko uverenje da razume u potpunitosti kako lokalna fizicka realnost funkcionise
  trenutak kada te ego ubedi da je osnova poznata, da nedostaju samo sitni detalji je trenutak kad prestajes da budes naucnik i postajes pobornik religije
  sto rece Volter - sumnja nije prijatna ali je sigurnost apsurd
  ili Keyser - apsolutna sigurnost je privilegija needukovanih umova i fanatika, za naucnu raju ona je nedostizni ideal
  apsolutna sigurnost moze da postoji iskljucivo u deterministickom Univerzumu, onom u kome bica nemaju svest ni slobodnu volju
  meni dostupne informacije ne ukazuju da je to stanje stvari
  no, obzirom da je cenjeni kolega proponent teorije predlozene od strane Georges Lemaître-a nije ni cudno da ima ovakve izjave
  a za kraj, jos jedna Volterova - ako mogu da vas nateraju da poverujete u apsurde mogu da vas nateraju da pocinite zlocine
  (nom de plum, 7. septembar 2017 19:36)

  # Link komentara

 266. To sto on to ne razume, sto i nije njegova struka, ne znaci da takvo nesto i ne postoji. Usput, posto je fizicar, dobar je verovatno i sa matematikom, pa nek pozajmi od nekog biologa broj razlicitih celija ljudskog organizma i kakav je njihov DNK i nek proba da izracuna koja je verovatnoca da to nastane slucajno, u pracorbi, pramoru i sl. (da ne kazem da sam proba da smucka isto to...)
  (Kone, 7. septembar 2017 19:36)

  # Link komentara

 267. Ma covek je rekao da je nas um i razmisljanje itekako fizicki dokazivo a da nakon smrti jednostavno nema dokaza da bilo sta od nasih informacija ili bilo cega napusta nase telo. Pa on bi prvi voleo da to dokaze ali nema dokaza. I nemojte coveka da mrzite zbog toga i idete u neki verski fanatizam i zatucanost. Tako su neke pre nekoliko vekova ubijali jwr su se usudili da tvrde da se Zemlja okrece oko Sunca.
  (Stefi, 7. septembar 2017 19:35)

  # Link komentara

 268. @Che

  Sve što si nabrojao vidimo mi živi. Ovaj što je umro i ne zna da je mrtav. On ne spava, ne vidi crno oko sebe, njegova svest se prekida onog trenutka kad je umro, nema ničega, ništa ne oseća. Prema tome, za njega sopstvena smrt ne postoji, isto kao i vreme pre njegovog rođenja. Sa njegove perspektive on je večan.
  Ali kad fizičar počne da glumi filozofa onda samo napravi zabunu a ništa ne dokaže.
  (Antibot, 7. septembar 2017 19:35)

  # Link komentara

 269. Da li jeko cuo za lanac ishrane u prirodi? Dakle sve se svodi na proizvodjace i potrosace, nastali smo iz larve i lancom ishrane nastao je izmedju ostalih organizama i covek. Kada umremo ponovo postajemo larva. A svest dolazi iz sunceve energije, kada umremo, energija se vraca tamo odakle je i dosla i vraca se ali u vidu fotona i neutrona i daje nam ponovo zivot :)
   (Sllay84, 7. septembar 2017 19:35)

  # Link komentara

 270. Uf, covece, koliko zagrizenih vernika! A covek je samo rekao istinu. Ja mogu da verujem u Letece spageti cudoviste, ali to ne znaci da cu ziveti posle smrti, pa cak ni da cu se reinkarnirati kao npr. lazanja.
  Najveci problem cak i nije to sto je zivot posle smrti nemoguc, nego to sto je i zivot pre smrti na mestima kao sto je Srbija jedva moguc.
  (B, 7. septembar 2017 19:33)

  # Link komentara

 271. I ja bih voleo da je moguć ali nije. Kada umreš-mrak. Možda je i bolje tako.
  (oberin martel, 7. septembar 2017 19:33)

  # Link komentara

 272. Ja ne znam o cemu ovi sto komentarisu pricaju. Covek je lepo objasnio da nauka ima rezultate koji ne ostavljaju mogucnost postojanju duse. Rezultati su nepobitni. A vi sada koji nemate nikakve rezultate tvrdite suprotno ali ne nesto konkretno suprotno vec samo stavljate negaciju. Kad bi se svako od vas konkretno izrazio na sta tacno misli kada negira ispostavilo bi se da se vi jos vise ne slazete medjusobno. Stoga oladite ljudi malo. Verujte u sta god hocete ali ne pametujte kad ne znate. Ok ni fizika ne zna sve i to je jasno ali je znanje fizike jos uvek svetlosnim godinama udaljeno od religijskih znanja koja su vekovima samo opovrgavana. Nista sto pise u Bibliji nije tacno. Cak podozrevam da je Hrist u stvari izmisljotina izvedena iz Sokratovog sudjenja i pogubljenja.
   (Goran, 7. septembar 2017 19:31)

  # Link komentara

 273. 'ајде!
   (мики, 7. septembar 2017 19:29)

  # Link komentara

 274. Zivot posle smrti nije fizicki. Tako da je u pravu a i nije.
   (Oliver Kosta, 7. septembar 2017 19:28)

  # Link komentara

 275. Sve gresne duse se reinkarniraju u Srbiji.
   (Marko, 7. septembar 2017 19:28)

  # Link komentara

 276. Ma, smrt sigurno i nije tako loša....
  Pa , niko se nije žalio...
   (Može biti samo je*an, 7. septembar 2017 19:26)

  # Link komentara

 277. Prema ezoterijskom ucenju nekih skola, dusa nastavlja da zivi posle smrti. Covek poseduje suptilna tela, izmedju ostalih, etericno i astralno. Iz licnog iskustva, znam da postoje. Etericno se posle smrti prvo razlaze, zapravo odmah, u njemu je pothranjena memorija i zato mnogi ljudi u trenutku smrtne opasnosti imaju osecaj kako im se ceo zivot odvija kao na filmu, vide scene iz svog zivota. Astralno telo se razlaze duze, u njemu pothranjene su nase emocije. Dusa je slozenija, polumaterijana je i tokom zivota je usko vezana sa fizickim telom, jer se sastoji i od nervnog fluida i krvi. Dusa odlazi posle smrti u tzv rajske ili paklene sfere u zavisnosti od svoje vibracije kojom rezonira. Na kraju i dusa umire, ostaje samo mikrokosmos ili monada, ispraznjen, i ceka novu inkarnaciju. Cilj je da uz pomoc fizickog tela, koje sluzi kao izgubljeno 3. jezgro, mikrokosmos izgradi bozanskog coveka pomocu bozanske energije i iskre Bozje ("rodjen iz duha i vode"), koji jedini bozanski deo koji ljudi poseduju, i to ne svi, i vrati se u bozanski univerzum, jer je ovo mesto gde mi zivimo bozanski korov, kao i ceo univerzum. Dakle, covek kao fizicko bice uz sva svoja suptilna tela, pa i dusu, je smrtan ali nesto, ciji smo mi deo bili nakratko, nastavlja da zivi dalje jer zajedno nismo uspeli da ostvarimo ono sto je trebalo...
   (The Magician, 7. septembar 2017 19:25)

  # Link komentara

 278. Blago onima koji ne videše a poverovaše
  (Marko, 7. septembar 2017 19:24)

  # Link komentara

 279. Dusa ne postoji, postoji licnost/karakter individue koji se formiraju kroz odrastanje u korelaciji sa vaspitanjem i drustvenim okolnostima tog mjesta. Meni je samo cudan taj S&M odnos sluga&Bog kod komentatora i ne zelim da ga shvatim.
  Spomenu jedan nize u komentaru odnos 1:milijardu za ovakav svijet, a drugi sta je bilo prije 4 milijarde godina. Da im odgovorim:
  1) Svemir je toliko velik sa svim tim silnim galaksijama i milijardama ili trilionima zvijezda, da ne bi cudilo da vrvi od zivota u njemu. E sad to sto ih ne vidis zbog udaljenosti - godine x 290000 km/sek - je tvoj problem.
  2) Kada bi zemljine godine raspodijelio proporcionalno na period od 24h, cijela ljudska istorija bila bi duzine trajanja koliko MALI dio treptaja ljudskog oka.
  Dusa ne postoji, a zlo, pohlepa i nepravda haraju ovim svijetom.
   (poslovodja sestorice patuljaka, 7. septembar 2017 19:22)

  # Link komentara

 280. А да ли је физичар чуо да се материја не може уништити, већ да се она претвара у другачије стање због разних утицаја? Нпр кад запалиш папир, он неће нестати. Део ће постати дим, а део пепео. Исто је и са живим бићима. Тело остаје, а душа која је енергија у телу иде а другу страну На коју, још није утврђено. Можда другу димензију нама непознату, или једоставно у невидљиву енергију коју је скоро немогуће регистровати мерним уређајима.
  маркеђани, 7. septembar 2017 18:54

  Lepo, i ja bih voleo da je tako ali verovatno nije. Evo ti dokaz. Dementni ljudi, zatim novorodjencad koja je tabula rasa, a koja iznenada premine, recimo od tumora, u saobracajnoj nesreci, itd..Prva varijanta sa dementinm ljudima, recimo od Alchajmera. Oni umiru sa takoreci "reptilskim mozgom". Dakle, gube secanja, emocije, intelekt. U kom obliku onda njihova dusa prezivljava posto napusti telo? Da li onda postoji "bekap" nekih ranijih verzija kada smo bili mladji i zdraviji? Ako je tako, sta cemo sa bebama? Na koji bekap one da se vrate?
  (aha, 7. septembar 2017 19:20)

  # Link komentara

 281. Ako ne moze da se izmeri, ne znaci da ne postoji. Primera radi: Tamna materija i tamna energija cine 95% svemira a ne mozemo da je detektujemo :)
  (Stefan J., 7. septembar 2017 19:17)

  # Link komentara

 282. Njihovi Standardni model i kvantna fizika ne mogu da objasne 95% mase odnosno energije koja sačinjava fizički univerzum. Tamnu materiju i Tamnu energiju mogu samo indirektno i teorijski da izmere ali nemaju pojma od čega se sastoji - u svakom slučaju, nijedna od čestica za koje Nauka zna nije u pitanju. Ali to ovog čoveka ne sprečava da tvrdi da bi on mogao da izmeri dušu kad bi postojala.... To je još gora zaslepljenost nego kada su nekada naučnici sumnjali u postojanje atoma, ili bakterija, ili planeta van sunčevog sistema, i to samo zato što ondašnjim instrumentima nisu mogli da ih vide i izmere.
   (prevod, 7. septembar 2017 19:14)

  # Link komentara

 283. Ako je svemir već jedanput slučajno nastao ni iz čega i ja se slučajno rodio u njemu, teorema velikih brojeva kaže da će se to desiti još bezbroj puta. Čovek je napravio tipičnu logičku grešku u argumentaciji - Argumentum ad ignorantiam. To se dešava kad neko ko nije filozof i nije izučavao logiku počne da se bavi nečim što mu nije posao.
  (miki, 7. septembar 2017 19:14)

  # Link komentara

 284. Objasnio covek
  (bg, 7. septembar 2017 17:56)

  Ništa on nije objasnio.

  Da bi se bilo ko uopšte usudio da postavlja teze o „životu posle smrti“, preduslov je da zna šta je „život pre smrti“.
  Niko ne zna šta je život.
  Najveća misterija fizike je još uvek eksperiment sa 2 proreza (ima na YT, najbolje je objašnjeno baš na srpskom jeziku).
  Dok to neko ne objasni sve slično ovome što govori ovaj fizičar je, najblaže rečeno, pretenciozno.
  (Ja znam da ništa ne znam, 7. septembar 2017 19:14)

  # Link komentara

 285. Napraviš uređaj tako što ubaciš software u hardware (iz nekog clouda) i pre nego hardware propadne iskopiraš taj software na drugo mesto (neki cloud). Šta tu nije moguće?
  (Bojan, 7. septembar 2017 19:13)

  # Link komentara

 286. ali i dalje nemate pojma kako je to sve nastalo iz nista :)
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sokodzoveorla, 7. septembar 2017 18:01)

  ---…--

  E to to.
  Sve je nastalo iz nicega i to on veruje da je tako a isto tako veruje i zna da ne postoji zivot posle smrti :D

  Imam ja samo jedno pitanje za ovog gospodina:

  Koliko bi danas bili visoki planinski venci koji se izdizu pola metra do metra godisnje ako je zemlja stara milijarde godina ?

  Eto nek sam sebe pita i odgovori na ovo pitanje i sve ce mu biti jasno, ko je i kako stvorio zivot i zasto mi verujemo da zivot posle smrti postoji !!!
  (Mirko, 7. septembar 2017 19:11)

  # Link komentara

 287. @ Bruno,ti mozda mislis da je biblija sveta knjiga?
  (oni koji misle, 7. septembar 2017 19:11)

  # Link komentara

 288. nije covek kriv sto je ogranicen kao fizika.
   (nebojsa, 7. septembar 2017 19:11)

  # Link komentara

 289. on je postao zivi dokaz da covek fizikom ne moze dokazati postojanje duse.ende
   (nebojsa, 7. septembar 2017 19:10)

  # Link komentara

 290. Nek objasni gde je njegova svest bila pre nego se začeo. Isto pitanje za prvog svesnog stvora. Da li je moguće da je svest stvorena sama od sebe odnosno niisčega? A tako komplikovana da može da voli, žudi, razmišlja, uči, razume.
  (Bojan, 7. septembar 2017 19:09)

  # Link komentara

 291. Prijatelju, da li si svestan da si mi onomad rekao da je svinjska mast najzdravija, a nesto pre toga si mi rekao da je suncokretov zejtin najzdraviji, a nesto pre toga si mi rekao da je svinjska mast najzdravija, a zejtin cak uopste i nije zdrav, a pre toga da je zejtin zdrav - cudo koliko je zdrav, a posle palmino ulje, pa cickovo ulje, pa onda svinju da hranim palmom i cickom pa od nje da pravim zejtin jer je mnogo zdrav. Ti ne znas sta da stavis u tiganj, a meni pricas elektroni, atomi, smrt i dusa. Sutra ces za ovo sto si rekao danas da kazes da je glupost.
  Izvinjavam se zbog ovog posta, ali on je prvi poceo.
  (Bogoje Panajotovic, 7. septembar 2017 19:09)

  # Link komentara

 292. Naucnici = egomanijaci.
  (delboj, 7. septembar 2017 19:08)

  # Link komentara

 293. Ni crv ne shvata da postoji mobilni telefon...
  Treba biti obazriv sa kategoricnim tvrdnjama..
  (Realno, 7. septembar 2017 19:08)

  # Link komentara

 294. овај се можда фура као научник, али није. заправо је нека врста инквизитора новог светског поретка. свакако има исту, елементарно погрешну, логичку аритметику, коју су користили инквизитори када су у средњем веку спаљивали људе на ломачи: "твоја претпоставка није тачна, јер није у домену тренутних научних достигнућа, а то значи да си лажов, а ко је лажов тај је у дослуху са ђаволом, а ко је у дослуху са ђаволом треба да гори на ломачи", рекоше галилеју и још многима.
  универзум је бесконачан у сваком смислу, па је и област физичких закона који га регулишу такође бесконачна. људска научна достигнућа представљају бесконачно мали део универзума. да је свемир по мери човековог мозга, па макар и најпаметнијег човека свих времена, па макар и збира умова најпаметнијих људи свих времена, дођавола. био би изузетно скучен, дисфункционалан и неодржив (значи просторно и временски ограничен). баш као што је овај нама познати свет. међутим, није.
  (и тако, 7. septembar 2017 19:07)

  # Link komentara

 295. Ništa nije dokazao. Kako može znati da u nekom terenutku evolucije ljudi neće otkriti nov model fizike? Moderna nauka je stara 150 godina. Mogućnosti novih otkrića nemaju granice.
   (Armin, 7. septembar 2017 19:05)

  # Link komentara

 296. Teško je podneti istinu ali i lekovito. Vidim da ovde mnogi ne mogu da je podnesu. Kako su se samo raspomamili. Religija i nauka su suprotstavljene stvari jer je religija oduvek htela da stado drži zaglupljeno. Danas je to nemoguće ali možda nekada opet bude moguće. Ne radi se ovde o tome da li bog postoji ili ne nego isključivo o tome da li je potreban ili ne. Danas su takva vremena da suštinski nije potreban. Možda će nekada biti nužan. I tako i treba da bude. Zato se ne takmičite s naukom. Nauka se ne takmiči s religijom. Ona samo kaže šta jeste a šta nije ne meša se u lične sklonosti pojedinaca. Ako verujete zadržavajte to za sebe jer nemate šta da kažete a da zvuči suvislo.
   (Grof, 7. septembar 2017 19:04)

  # Link komentara

 297. Videcemo kad umremo,pa cemo vam javiti... ;)
   (Dk17, 7. septembar 2017 19:04)

  # Link komentara

 298. Mozda ima neki veliki server koji skladisti cestice svesti...?
   (C i n i k, 7. septembar 2017 19:04)

  # Link komentara

 299. @libero
  plus za komentar. Inženjer sam po strucu i posle više decenijskog iskustva i stalnog učenja, naučiš da vidiš da još nedovoljno znaš. Pojedini naučnici se ponašaju kao sveštena lica. Sada nauka postaje neka vrsta religije. Ako nije izmereno i dokazamo, onda ne postoji. A ostali neka slušaju šta naučnik/sveštenik kaže. Ako sam ja, jao jedinka, dostigao svoj maksimum, to ne znači da sve znam.
   (Nikita, 7. septembar 2017 19:02)

  # Link komentara

 300. Kada se Ego razgoropadi, pa misli da sve zna. Ovaj gospodin je tipican primer tog poremecaja.

  P.S "naucnici" jos ne znaju da li su jaja zdrava, ali poznaju tajnu zivota
  (psiholog, 7. septembar 2017 19:00)

  # Link komentara

 301. "Prvi gutljaj iz čaše nauke napravi te ateistom, ali na dnu te čaše te čeka Bog". Verner Hajzenberg (Dobtitnik nobelove nagrade za fiziku i jedan od otaca kvantne mehanike)
  (BoltonBastard, 7. septembar 2017 18:59)

  # Link komentara

 302. Ovo je u rangu ateističke priče da "bog ne postoji", to jest, ako stvari prevedemo na nešto suvisliji rečnik, da ovaj univerzum nema smisla. Niti Kerol može da kategorički tvrsi da ne postoji bezbroj nivoa fizike koji i nadilaze i interaguju sa poznatim procesima i silama, niti ateisti ili teisti mogu da tvrde da boga, odnosno, smisl/svrhovitosti ima ili nema. Što bi rekli kompjuteri, insufficient data :)
   (EU Citizen, 7. septembar 2017 18:58)

  # Link komentara

 303. Ovde je naucnik upotpunosti u skladu da hriscanstvom. Jer, kada bi postojao zivot posle smrti, zasto bi za hriscane bilo bitno sto je Hristos vaskrsao? Vera u Vaskrsenje je jedino smislena ako ne verujes u mogucnost postojanja posle smrti. Tu su Hristove reci jasne - jasno razdvaja postojanje i zivot. Vaskrsenje je zivot upsrkos smrti i predstavlja obruntu logiku stvorenome svetu - zivot daje postojanje, dok u ovome svetu postojanje daje zivot. U hriscanstvu smrt je vrlo stvarna, sto potrvdjuje navodjenje Isusovog krvavog znoja pri molitvi u vrtu. Ovo pisem samo za one koji misle da je ovo kontradiktorno sa Biblijom.
  (Bruno, 7. septembar 2017 18:58)

  # Link komentara

 304. Čovek je dao svoje mišljenje sa naučnog aspekta. Svi koji misle drugačije neka daju neki objektivni dokaz, ali bez subjektivnih osećaja. Molim vas, iskreno sam otvoren za svaku opciju. Dajte mi nadu, realnu...
   (Milivoj, 7. septembar 2017 18:56)

  # Link komentara

 305. pitanje za gospodina, kako je nešto nastalo iz nićeg?
   (veteran, 7. septembar 2017 18:56)

  # Link komentara

 306. Po svemu sudeci ugledni fizicar nek se raspita sa personelom bogomolja, ako hoce vise da nauci.
  (London 94, 7. septembar 2017 18:55)

  # Link komentara

 307. Ako stvarno postoje samo atomi i poznate sile, ne postoji način da ljudska duša preživi smrt", napisao je Kerol.

  AKO ?! STVARNO!?
   (Bobason Tupamaros, 7. septembar 2017 18:55)

  # Link komentara

 308. Pa ne znam bas.Nije bas da ne moze da se odvoji um od tela, npr kada spavamo i sanjamo nismo svesni svog tela i na neki nacin smi odvojeni od njega, dok um i dalje na neki nacin radi. Mada ja mislim i ako postoji neka visa sila, da je to daleko od ovoga sto nam pricaju ovi svestenici. Donekle sam siguran da je to samo jedan od instrumenata za manipulisanje(verovatno i najveci).
   (llp, 7. septembar 2017 18:55)

  # Link komentara

 309. Moderna fizika JOS UVEK ne zna koje su to "elementarne" cestice i koliko ih ima, niti zna gde da ih trazi i kako da ih nadje, a jos manje moze da definise i usaglasi naucni koncept "svesti"; moderni kosmolozi i astrofizicari svakog dana pronadju po neku novu apstraktnu dimenziju i ponovo prebroje koliko andjela moze da stane na vrh ciode (najnovija naucna fora je beskonacni broj dimenzija, kaj god da to znaci), a ovaj lik nesto talambasa o tome da svest moze da postoji samo u funkcionalnim elementarnim cesticama (koje su nepoznata velicina) povezanim sa zivom materijom (koju, avaj, takodje ne bi umeo da definise).

  Covece, ponavljaj za mnom: ne mozes da pronadjes ono sto zelis da nadjes ako ne znas sta trazis i sta hoces. Takodje ne mozes naucno da diskutujes o necemu sto nije naucno definisano ili o necemu o cemu nikada nije ni postojao naucni konsenzus. Prvo jasno i nedvosmisleno definisi pojmove i kategorije sa kojima baratas, za ostalo cemo lako.

  Konacno, mene bi bilo sramota da tvrdim nesto sto se direktno kosi sa 15.000 godina kolektivnog ljudskog iskustva vrste, na cemu su izgradjene sve civilizacije i kulture sveta. Tesko je naci opravdani argument u korist teze da su svi ljudi koju su ikada ziveli na ovoj planeti kroz zabelezenu ljudsku istoriju bili nepismeni ignoramusi koji nisu pojma imali o zivotu i svetu i koji su izmislili zivot iza zivota samo da bi ubili vreme i sto pre pomrli ludo se zabavljajuci.
  (DEDA CVETKO, 7. septembar 2017 18:54)

  # Link komentara

 310. A ko je ikada rekao da religija pokusava da se ugura kao grana fizike?
  E boze, gluposti.
   (g, 7. septembar 2017 18:54)

  # Link komentara

 311. А да ли је физичар чуо да се материја не може уништити, већ да се она претвара у другачије стање због разних утицаја? Нпр кад запалиш папир, он неће нестати. Део ће постати дим, а део пепео. Исто је и са живим бићима. Тело остаје, а душа која је енергија у телу иде а другу страну На коју, још није утврђено. Можда другу димензију нама непознату, или једоставно у невидљиву енергију коју је скоро немогуће регистровати мерним уређајима.
   (маркеђани, 7. septembar 2017 18:54)

  # Link komentara

 312. @ libero 07. septembar 2017. 17:51

  Sasvim tako....Slazem se...

  Citala sam zanimljive knjige na tu temu, ...….. i da, tesko je sloziti se sa fizicarima samo zato sto oni ne mogu nesto da izmere ili da shvate....
   (ivana...., 7. septembar 2017 18:53)

  # Link komentara

 313. Ova recenica mi se svidja> "Mi potpuno razumemo zakone fizike koji se nalaze u pozadini svakodnevnog života". Pa ajde objasni odakle zivot, ili objasni kako da se stvori ako ga potpuno razumete. Kako to obicno biva, kada prodje dovoljno vremen, pokazce se da se ne razume ni u zivot ni u smrt.
  (dragan, 7. septembar 2017 18:53)

  # Link komentara

 314. Mi smo poslednja generacija koja poznaje definiciju reci zivot, iz cega proizilazi da poznajemo i ono suprotno od toga. Sve naredne generacije morace da iznadju novu definiciju za sopstveni status jer ce svoju stvarnost deliti sa superinteligentnim robotima. Ako ziva materija moze darovati zivot nezivoj materiji na nacin da niko ne moze napraviti razliku, onda razlika nije. Ali onda ce im biti potreban odgovor sta je zivot a sta smrt jer ako se definicija zivota svede samo na interpretaciju informacija koje pomazu da rasudjujemo, onda ce svi pametni uredjaji biti to isto.
  (radujte se, 7. septembar 2017 18:53)

  # Link komentara

 315. Ne moze se ni zivot precizno pojasniti sta je zapravo a tek smrt.Ko ima oci da gleda neka vidi,ko ima usi da slusa neka cuje,ne moze reci kada dodje pred Gospoda da nije znao...Bas zbog toga ovaj svet je u strasnom haosu.
  (Joko ovo, 7. septembar 2017 18:52)

  # Link komentara

 316. Um, dusa, duh....Nazovi to kako hoces nije deo telesnog vec nematerijalnog kod ljudskih bica. Ne umire sa telom. Imao sam iskustvo klinicke smrti i ako mi je nesto ostalo jasno kao dan, onda je to cinjenica da taj nematerijalni deo naseg bica ne prestaje da postoji nakon prestanka telesnog zivota. Covek je fizicar, on ako ne moze da dodirne, izracuna ili izmeri, sve ostalo je nemoguce. Ne postoji nista van materije. Izuzetno skucen duhovni prostor.
  (Grobar-España, 7. septembar 2017 18:51)

  # Link komentara

 317. Mnogo toga je ljudim bilo i biće nezamislivo, kad ono međutim...
  (Bizmark, 7. septembar 2017 18:51)

  # Link komentara

 318. Da li bi I u kom obliku bilo "moderne nauke" da su se hiljadama godina unazad naucnici kretali iskljucivo u granicama koje odredjuju trenutna znanja? Pogledajte samo razne tehnologije sa kojima smo svakodnevno u kontaktu pa se stavite u sopstvenu kožu od pre dvadeset trideset godina tada je to bilo previše I za naucnu fantastiku..Sve u svemu ne treba biti tako isključiv I ograničen
   (zlopamtilo, 7. septembar 2017 18:50)

  # Link komentara

 319. Kako ljudsko bice koje je "sastavljeno" od nesvesne materije ima svest ???

  Pitanje na koje nikad necemo imati odgovor...

  (Ljudski mozak ima vise pojedinacnih 'elektricnih impulsa' nego ceo vidljivi univerzum cestica - Naucna cinjenica btw)

  Kreator je pristutan gospodo :)
  (Objasnite ovo molim pametnjakovici iz komentara, 7. septembar 2017 18:49)

  # Link komentara

 320. Pukovnik nase vojske Dr Svetozar Radisic predaje na Vojnoj akademiji predmet koji se zove Neoruzani oblici ratovanja.....

  Potrazite ga na internetu,kao i njegovo tumacenje pojma- dusa....
   (sunshine...., 7. septembar 2017 18:48)

  # Link komentara

 321. pa do juce su ljudi mislili da je zemlja ravna ploca pa sada ne misle tako... glupo je ogranicavati se na samo trenutno pojmljive stvari...ovaj je nikakav naucnik
   (Zec, 7. septembar 2017 18:48)

  # Link komentara

 322. Više od polovine čovečanstva zna da naša duša nastavlja život posle upokojenja. Ovo znanje se potvrđuje realnim događajima kojim Bog utvrđuje našu veru. Znali fiziku ili ne, bili vrlo obrazovani ili jedva pismeni, ovo podjednako dobro razumevamo svi.
   (kvrc, 7. septembar 2017 18:47)

  # Link komentara

 323. Ma covek sve zna, zato je ateista. On ne razume duhovnu komponentu. Ali, samo oni mogu da dobiju Nobelovu nagradu i sl. Sto si gori to si bolji.
  (sasa, 7. septembar 2017 18:46)

  # Link komentara

 324. a pre?
   (disko nindža, 7. septembar 2017 18:46)

  # Link komentara

 325. Gde je EU citizen da nam objasni kako je ovaj levicar, komunjara...?
   (jest, 7. septembar 2017 18:45)

  # Link komentara

 326. Nisam ni čitao tekst već odmah pojurio da vidim komentare. Što da gubim vreme da čitam šta je jedan naučnik rekao kad naši komentatori sve ali bukvalno sve bolje znaju od bilo kog naučnika.
   (mr.strawberry, 7. septembar 2017 18:44)

  # Link komentara

 327. "Zivot posle smrti nije u skladu sa modernom naukom". Pa nije ni postojanje Amerike bilo u skladu sa tada modernom naukom. Niti je cinjenica da je Zemlja okrugla bila u skladu sa tada i tada modernom naukom.
  (steva, 7. septembar 2017 18:42)

  # Link komentara

 328. Ajde ... ?! :)
  (Rile, 7. septembar 2017 18:42)

  # Link komentara

 329. A grof Drakula ?
   (zox, 7. septembar 2017 18:40)

  # Link komentara

 330. Niko se nije rodio kao vernik. Ljudi postaju vernici življenjem i doživljavanjem duhovnih iskustava. Na taj način postaju uvereni tj. vernici. Koncem svog života, vrlo malo preostane ateista, ma kog zvanja i znanja bili, pa i fizičari. Tako da: polako. Ima ovaj još mnogo mleka da popije.
   (Maks Plank, 7. septembar 2017 18:39)

  # Link komentara

 331. Pitaću te, druže moj, kada umreš da li je moguć ili nije.
   (Malkom, 7. septembar 2017 18:38)

  # Link komentara

 332. Jeste druže moj ti tvoji naučnici su nekad prepisivali radioaktivne supstance, živu, olovo i još kojekakve gluposti kao lekove a sada znamo da su fatalni po ljudski život.Nauka svakog dana opovrgava jučerašnja saznanja tako da...
   (Branko, 7. septembar 2017 17:39)

  Uf plitko... To se zove napredak. I pri svakom pomaku ti naucis nesto novo i prepoznajes zakonitosti prirode. Covek je lepo objasio da je nauka danas na tom nivou da moze da meri kvatna stanja, znaci srz ... Ne znam da li treba dalje objasnjavati. Ali ti veruj u knjigu napisanu pre 2000 godina kada je i ziva bila magijska supstanca. Svasta.
  (Tera, 7. septembar 2017 18:38)

  # Link komentara

 333. Za sve ateiste, koji će sad ko opareni da skoče, i počnu sa svojim izlizanim pričicama, samo dve reči: Antony Flew!!!
   (Bandjur, 7. septembar 2017 18:37)

  # Link komentara

 334. Glupost, moderna fizika ima jako puno problema i rupa, da imamo potpuno objasnjenje univerzuma ja bih imao Enterprise parkiran u dvoristu. Izgleda da necemo znati ima li sta posle smrti dok ne umremo i vidimo sami (ili ne vidimo).
  (Xli, 7. septembar 2017 18:36)

  # Link komentara

 335. Kazi to nasim popovima koji nas od malena uce da ćutimo i trpimo da bi bolje ziveli kada umremo. Oni za tu svoju mudrost budu oslobodjeni poreza i ustede za jedan fini npr audi, i sa njim se zajedno sa nama muce, ali on ce biti vrlo spokojan zato sto zna da ga posle mucenja ocekuje uzivanje na onom svetu.
   (stvari su u stvari vrlo jednostavne, 7. septembar 2017 18:36)

  # Link komentara

 336. ko ne veruje ne treba, ima pravo u to...ja licno verujem i ocekujem, da mi niko ne dokazuje suprotno, jer ko smo mi da pricamo sta postoji a sta ne a nezna se sta je kilometar ispod mora. pozz
   (darko, 7. septembar 2017 18:36)

  # Link komentara

 337. Ako cemo tako, vodeci se zakonima fizike koje za sada poznajemo,
  po njima ne bi trebali ni da postojimo uopste!

  Zasto?

  Osnovni zakon fizike kaze da se materija ne moze unistiti NITI se moze stvoriti iz ničega!!!
  Kao i da za sve postoji uzrok i posledica!
  tj. nema posledice bez uzroka!

  A onda kazu
  Sve je nastalo u velikom prasku i da pre njega bukvalno nije postajalo nista!

  Ok
  Ali to onda bukvalno znači sledeće

  Da je to "nista" baz ikakvog razloga i uzroka eksplodiralo u "ničemu" i nastalo je sve!!!

  I onda ih pitamo: ok ali to krsi osnovne zakone prirode (materija se ne moze stvoriti iz ničega)?

  a oni kazu: pa jeste ali tada nisu vazili zakoni fizike!

  Nisu vazili zakoni fizike?
  ok a kako znate to, bili ste prisutni i izmerili da tada nisu vazili zakoni?

  Ne nismo bili prisutni jer to je nemoguće
  ali zato "verujemo" da je tako bilo jer ako tako nije bilo onda je veliki prasak nemoguć!

  Cekaj malo, vi ""verujete" da je tako bilo?
  wow
   (LaleGator, 7. septembar 2017 18:35)

  # Link komentara

 338. Za ove sto se nadaju....kad crknes, crkao si, kraj, srce je stalo, krv se ne pumpa, mozak gubi kiseonik, celije izumiru...ides u kovceg, kovceg zakucaju heftalicom, spustaju te u raku, zakopavaju i tu lezis i trulis dok te ne izjedu crvi i ostane kostur.
  Ako ne zelite tu je kremacija.


  Sto pre prihvatite bice vam lakse.
   (Che, 7. septembar 2017 18:34)

  # Link komentara

 339. haha, sjajan zaključak:
  'Život posle smrti je, dakle, "dramatično nekompatibilan" s modernom naukom.'
  Slažem se.
   (hm, 7. septembar 2017 18:33)

  # Link komentara

 340. Što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće.
  (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rade, 7. septembar 2017 17:55)

  To isto je tvrdio vrač o munjama pre dvesta godina. A onda se pojavio Sveti Tesla.
  (Vox, 7. septembar 2017 18:33)

  # Link komentara

 341. nije ni bitno da li postoji ili ne. ljudi treba da vjeruju u ono što im pomaže da lakše idu kroz život(sve dok neko zlo nije u pitanju). ako neko vjeruje da će poslje smrti jesti samo sladoled, slobodno. ako se ovaj naučnik sljepo drži konvencionalne istine a to ga čini pesimistom ili nesretnom osobom, bolje vjerovati u sladoled.

  ako stvarno nema ništa nakon smrti, sasvim je nebitno ko u šta vjeruje, i ko je bio u pravu a ko nije
  (autocorrect off, 7. septembar 2017 18:31)

  # Link komentara

 342. Fizika, iako najegzaktnija prirodna nauka, temelji se samo na onim saznanjima koja je dokazala. Sva ostala saznanja su joj nepoznata. U takvoj situaciji smatrati nemogućim ono o čemu nemamo saznanja svojstveno je umišljenom, nadmenom, gordom i stoga i primitivnom umu niskog ranga.
   (uvw, 7. septembar 2017 18:31)

  # Link komentara

 343. To je isto kao kad bi mi se pokvario kompjuter i ja kažem da moj Windows i svi fajlovi koje sam imao više ne postoje. Kad gle čuda, stavim hard disk u drugi komp i sve radi kao novo. I ne samo to, mogu da prebacim sve fajlove na drugi hard disk, ili neki treći medij, i to ne direktno, nego preko mreže, i to ne putem žice, nego bežično. Ali ne moram čak bi to da radim, mogu sve da pohranim na tzv. cloud, pa da skinem s njega kad mi stigne nova mašina.
  (Rade, 7. septembar 2017 18:31)

  # Link komentara

 344. Kad pomislis da sve znas pa ispadnes glup.Toliko stvari ta njegova fizika ne moze da objasni a on izricito tvrdi da je njegovo misljenje jedino ispravno.
   (deki185, 7. septembar 2017 18:31)

  # Link komentara

 345. Da, to sto se mi smejemo, tugujemo, mrzimo, volimo, stvaramo muziku.
  ... to je sve povezano sa elektronima i atomima. Covek nas je sveo na nivo ispod Kebe Krabe
   (Lignosav, 7. septembar 2017 18:30)

  # Link komentara

 346. Ubi hrišćstvo jednim metkom.
   (Makronov bot, 7. septembar 2017 18:29)

  # Link komentara

 347. Moj duh kaska za telom nekih stotinjak metara,zadnjih godina,onda se sretnemo na raskrsnici i pojma nemam da li da odemo preko,u nemacko,ili da ostanemo ovde...
   (menjam sobnu lampu za dvosobnu, 7. septembar 2017 18:28)

  # Link komentara

 348. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi ni jedno ni drugo. Moguće je verovati u nešto ili neverovati. Dokaziti? Mislim da je nemoguće.
   (Tormund, 7. septembar 2017 18:26)

  # Link komentara

 349. Vi bre tesko da umete i zivot pre smrti da objasnite...
  (Ö, 7. septembar 2017 18:26)

  # Link komentara

 350. Savremena nauka je "dramaticno nekontabilna" sa svim onim sto znamo i ne znamo o zivotu i univerzumu tako da te tvoje tvrdnje nisu nista drugo nego kojestarije.
  (Deki, 7. septembar 2017 18:25)

  # Link komentara

 351. zivot posle smrti je daleko izvan domasaja moderne nauke, ali izgleda da profesor ne dozvoljava tu mogucnost.
  (Putovanja dusa, 07. septembar 2017 17:56)

  Samo se vi tešite, ali dok se barem jedan ne vrati sa "onoga sveta" ja ne verujem.
   (Eleftherios, 7. septembar 2017 18:25)

  # Link komentara

 352. Oprosti mu Bože ne zna šta govori.
   (Zlaja banjaluka, 7. septembar 2017 18:20)

  # Link komentara

 353. ~~~
  Da postoji život posle smrti, mogli bismo da ga izmerimo
  ~~~


  A da za početak probate izmjeriti tamnu energiju i tamnu materija za koju kažete da čini 97% Svemira iako nite sigurni jer ih nikad niste detektirali?
  (12, 7. septembar 2017 18:20)

  # Link komentara

 354. "Mi potpuno razumemo zakone fizike,,,
  (bla,bla, 7. septembar 2017 18:18)

  # Link komentara

 355. "Све што ти дође под руку да чиниш, чини свом снагом својом јер нема ни рада ни размишљања ни знања ни мудрости у гробу у који идеш" (Проповедник 9:10). То каже и библија. Живот после смрти постоји само кроз ускрсење а то ноие наставак овог већ стварање новог савршеног живота од стране онога који је извор свега. Онога који је изван закона, Онога који је написао закон. Поздрав свима.
  (Сашењка, 7. septembar 2017 18:18)

  # Link komentara

 356. aaa dobro niko iz religijskih krugova ne pobija da svest dolazi kao rezultat složenih živih organizama..to slobodno naučnici mogu da mere i razmatraju...religija , barem Hrišćani , veruju u sveti Duh koji prozilazi od tvirca ..od Boga..tako da čoveku nije dato da iz materijalnog sveta mere postojanje duha..svest ok. A propagirati ateizam je sasvim treća stvar.
   (VUK, 7. septembar 2017 18:16)

  # Link komentara

 357. Nije ovaj jedini što se zaleće, svoje skromno znanje proglašavati merom univerzuma. Poznat je sličan slučaj gordog uma jednog velikog filozofa koji je na primedbu da se njegova filozofija kosi sa činjenicama odgovorio: "utoliko gore po činjenice".
   (Joc@, 7. septembar 2017 18:15)

  # Link komentara

 358. Moderna nauka ima problema kada je astrofizika u pitanju, recimo teorija struna od koje se odustalo, a do pre 5,6 godina ste imali čitave timove mozgova koji su radili na tome, neki čak dobar deo karijere uložili u to. Higsov bozon, tamna materija, tamna energija ... Ili da razmislite o teoriji praska (odjednom je sve nastalo, pa i fizika), beskonačnost svemira, beskonačnost mikrokosmosa (svaki dan otkriju novu česticu u velikom sudaraču), mi smo jednostavno ograničeni u razumevanju svega što se dešava van našeg prostora i vremena tako da se ne bih složio sa gospodinom ali verovaću u reinkarnaciju u sledećem životu.
   (Prebogati levičari, 7. septembar 2017 18:15)

  # Link komentara

 359. (Rade, 07. septembar 2017 17:55)

  To te ne čini nalik Bogu. Način na koji branite tezu je u najmanju ruku svetogrđe. Šta god da mu je lako, tebe ne oslobađa čovečnosti i smrtnosti, pa ni greha. Imam osećaj da ogromna većina vernika uopšte ne razume ni tu jednu knjigu. Čist dogmatizam. A to nikad neće iznedriti iskren i logičan odgovor. Te žmarce što osećate dok mislite da ste uzvišeni, to je samo el. impuls koji kontroliše Ego, u knjizi opisan kao Lucifer.
   (nijesmešno, 7. septembar 2017 18:15)

  # Link komentara

 360. Dovoljno je dovesti u pitanje njegovu tvrdnju da su današnja naučna znanja apsolutni i nenadmašni vrhunac.
  Siguran sam da je neolitski čovek isto to mislio kada je provalio grnčariju.
  (Maxim, 7. septembar 2017 18:14)

  # Link komentara

 361. Prosto, posle smrti ce biti kao pre nego sto smo se rodili!
   (milos, 7. septembar 2017 18:13)

  # Link komentara

 362. Kako veruješ tako nek ti bude
   (Darko, 7. septembar 2017 18:13)

  # Link komentara

 363. Postujem njegovu tvrdnju, ima pravo na to, kao i mi, koji tvrdimo suprotno, takodje imamo pravo na drugaciji stav. (Mister X, 07. septembar 2017 17:50)

  Naravno da imate pravo na drugačiji stav. Imaćete i priliku da se uverite da niste bili u pravu, ali čim saznate, prestaćete da znate.
   (Paul Kersey, 7. septembar 2017 18:12)

  # Link komentara

 364. (Softveras starog kova, 07. septembar 2017 17:55)

  Koje su to ustanove moliću? Ako možete bez te pompezne fol mistike, rado bih da čujem.
   (nijesmešno, 7. septembar 2017 18:11)

  # Link komentara

 365. Nauka nije u stanju da odgovori na osnovna pitanja pa svakih 10 godina se menjaju zaključci, pravila, preporuke... O cemu je on dozvolio sebi da prica...
   (Slobodan, 7. septembar 2017 18:10)

  # Link komentara

 366. Ljudska glupost i arogancija su beskonačni. Tvrditi da život posle smrti nepostoji je jednako glupo kao i tvrditi da postoji. Onaj koji veruje u život posle smrti istina samo veruje, ali to verovanje podrazumeva da će se tu umešati neka viša sila i da će se desiti neki proces daleko izvan naših shvatanja.

  Ja lično VERUJEM da nema života posle smrti, ali ne mogu biti toliko glup da to i tvrdim.
  (Igor, 7. septembar 2017 18:09)

  # Link komentara

 367. Tvrditi nešto a pri tome misliti da je današnja nauka sve objasnila i na tome zasnivati tvrdnju je apsurd.Fizički je nemoguće da univerzum postoji pa ipak postoji(univerzum postoji i u direktnoj je suprotnosti sa zakonom o održanju energije,jer je nekako morala da nastane,odnosno ispada da je univerzum perpetumobile).Ako vi koji tvrdite da postoji tamna materija i tamna energija za koju još niste izneli ni jedan valjani dokaz osim posrednog zaključivanja koja su lako oboriva,kažete da nešto postoji i ako je upitno.Da li da vam verujemo na reč jer vi tako tvrdite?Čak šta više vrlo je lako dokazati kontratvrdnju nego vašu tvrdnju.Stvar je u tome iz kog ugla posmatrate stvari ,a vaš je očigledno nepotpun i pogrešan.Bolje je ovo pitanje ostaviti otvorenim za neka buduća naučna pokolenja,koja će ne sumnjivo imati veše saznanja iz oblasti fizike nego vi danas.
  (manemanus@gmail.com, 7. septembar 2017 18:09)

  # Link komentara

 368. Naravno da dusa ne postoji odnosno da je to sto zovemo dusa samo skup informacija i znanja koje imamo u mozgu. Kad neko dozivi mozdani udar on prosto izgubi neke funkcije. Ako bi postojala dusa to bi znacilo da je ona ostecena. Koliko bi se tek onda ostetila smrcu?
   (Xman, 7. septembar 2017 18:07)

  # Link komentara

 369. Ipak ne treba se predati od toga da ima života i posle smrti. Evo i zašta. Nauka sve vreme tvrdi da duša (koja je neophodna za život posle smrti) ne postoji jer nije izmerena i nije otkrivena mikroskopima u telu. Medjutim neki pacijenti koji su doživeli kliničku smrt i bili hipnotisani da vrate svest na taj trenutak ionako su rekli da duša i nije u telu već je gejmplejer u sasvim drugom paralelnom svemiru koji je superioran od oovga kao i naš biosvet u odnosu na internet. Dakle, posme smrti mi oživaljvamo sami sebe kao gejmplejera u drugom svemiru i tek samo ono prvo vreme posmatramo okolinu u kojoj smo bili ulogovani. Tek posle efekta tunela mi smo ponovo u tom predsvemiru. Reći da duše nema samo zato što nije izmerena u telu isto bi bilo kao kad bi neko skenirao i uveličavao junaka video igrice i pošto ne bi tu našao gejmplejera, zaključio da gejmplejer ne postoji. Ako je ovaj svemir hologramski, a ima nekih indicija, onda je samo internet, a mi smo samo ulogovani ovde i po smrti ćemo se izlogovati. Po dosadašnjoj nauci prosto bi bilo nemoguće da postoji išta ni iz čega, pa opet svačega ima.
  (Bane, 7. septembar 2017 18:07)

  # Link komentara

 370. Au sta je nobelovaca u komentarima
  (Khm, 7. septembar 2017 18:06)

  # Link komentara

 371. ...joj sto volem ove sto misle da sve znaju... vrhunski naucnik pre 200 godna nije znao za bakterije, pre sto godina za atome,... polako coece, ima vremena, i naucices stosta jos,... to sto nesto MALO znas, jeste MNOGO vise od onoga sto ja znam, ali JESTE daleko MANJE od onoga sto tek treba da se OTKRIJE
  (bandiera rossa, 7. septembar 2017 18:06)

  # Link komentara

 372. Arogantno. Veliki broj stvari na koji se doticni poziva (npr kvantna mehanika) nije bio poznat pre 120 godina i tada bi neki naucnik mogao jednako nepoverljivo govoriti o ideji kvantne mehanike.
  Dakle, dragi gospodine, nemojte tvrditi da je nesto nemoguce samo zato sto Vi niste u stanju da ga u ovom trenutku pojmite ili dokazete. Mogli ste sve isto da kazete i ostavite ogranicenje da u ovom trenutku stvari stoje tako, ali izreci apsolutnu tvrdnju na osnovu sadasnjeg nivoa znanja nas vraca na prvu rec u mom komentaru - arogantno.
  (eh, eh, 7. septembar 2017 18:05)

  # Link komentara

 373. KOLIKO SU PUTA U.ISTORIJI NAUCNICI REVIDIALI SVOJA SAZNANJA
  NEBROJENO.PUTA
  A ON ZNA AMA BAS SVE ....DANAS I ZA UVEK ..
  UMESTO DA SE SETI ONE
  TEK SAD ZNAM DA NISTA NE ZNAM !!! ???
   (slavko, 7. septembar 2017 18:04)

  # Link komentara

 374. Naravno da ne postoji, dok se ne dokaze suprotno!
  (Rango, 7. septembar 2017 18:02)

  # Link komentara

 375. A da li je moguć život iz ničega ? (zemlja pre 4 milijarde godina.)
   (Zmiuga loma, 7. septembar 2017 18:02)

  # Link komentara

 376. Kakvo lupetanje.
  (Xyz, 7. septembar 2017 18:01)

  # Link komentara

 377. ali i dalje nemate pojma kako je to sve nastalo iz nista :)
   (sokodzoveorla, 7. septembar 2017 18:01)

  # Link komentara

 378. Nisam nikakav vernik ili tako nešto ali nauka nije na tom nivou da može da diskutuje život posle smrti... Negde sam čitao da je šansa za tačno ovakav univezum 1 prema milijardu, tako da nek se drzi jednostavnijih stvari dok se malo jauka ne razvije
   (US, 7. septembar 2017 18:00)

  # Link komentara

 379. Pazi ovo, ni atom nije postojao dok ga nisu primetili 20tih godina i u teoriji postavili njegovo postojanje. Ni higsov bozov isto. Pa je tek posle koliko desetina godina pronađen. Tako isto naučnici dana uopšte ne vezuju stanje postojanja i svesti u nekim naučnim radovima za telo, a pogotovo da ne pominjem standardni model fizike koji je kao lepljivom trakom spojen. Posle kvantne teroije i kvantne fizike opasno nešto ne štima u standardnom modelu na koji se dotični poziva. Elektron može da bude na dva mesta u isto vreme!? Zašto ne sačekamo i pustimo nauku da istražuje još i dodje do nečega što bi možda bilo ključno otkriće za after life. Tvrdeći da nešto ne postoji na osnovu znanja koje sad imamo je u kranju ruku nekorektno jer se svakog dana otkije i objavi nešto novo.
   (igor jason, 7. septembar 2017 17:58)

  # Link komentara

 380. Objasnio covek
   (bg, 7. septembar 2017 17:56)

  # Link komentara

 381. zivot posle smrti je daleko izvan domasaja moderne nauke, ali izgleda da profesor ne dozvoljava tu mogucnost.
   (Putovanja dusa, 7. septembar 2017 17:56)

  # Link komentara

 382. gospodin trazi na pogresnom mestu, danas poznata fizika jednostavno ne moze da objasni zivot svesti nakon smrti, tako da svodjenjem toga na termine poznate fizike i ne moze da da neki drugi rezultat. Obicna logika na kojoj se zasniva fizika nije dovoljna za objasnjenje tih pojmova, a profesoru predlazem da poseti ustanove van univerziteta gde moze dobiti saznanja.
   (Softveras starog kova, 7. septembar 2017 17:55)

  # Link komentara

 383. Što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće.
   (Rade, 7. septembar 2017 17:55)

  # Link komentara

 384. Ah..konacno dokaz...odmah pozatvarajte crkve,a one koji se bune proglasite za glupe. Nauka je rekla svoje!
  PS. Nikad necemo saznati koliku je kintu dobio “naucnik”
   (Zlatni Dokaz, 7. septembar 2017 17:55)

  # Link komentara

 385. Ne treba čoveku kvantna fizika da bi razumeo NEODVOJIVOST duše od tela: dovoljno je razumeti da postoje veliki delovi koje provodimo spavajući kojih nismo svesni; tada naša duša jednostavno ne postoji, a kad se probudimo, ona se ponovo "uključi" kao funkcija našeg tela. To je to, nema života posle smrti, imamo samo ovaj jedan.
  (Rx5, 7. septembar 2017 17:52)

  # Link komentara

 386. Ali svako malo saznamo nešto novo što se ne uklapa u Standardni model, što se kosi sa Standardnim modelom, a što main stream nauka onda 'pošto po to' nastoji da objasni Standardnim modelom, da vrati u okvire Standardnog modela. Ne kritikujem, ali to nije dobar pristup. Nisam ni religiozan, ali ako nešto ne možemo da izmerimo, da registrujemo instrumentima, ne znači da ne postoji, da se ne manifestuje ili obitava na nama još uvek nepoznat, nepojmljiv način.
   (libero, 7. septembar 2017 17:51)

  # Link komentara

 387. Naravno, ne postoji ni jedan jedini razlog zašto bi bog postojao osim našeg razloga da nam služi za utehu, da nam služi kao alat za potčinjavanje masa, da nam služi kao svemoćni sluga koji nema ništa pametnije da radi nego da sluša molitve razmaženih ljudi koji ne mogu da podnesu da sve što imaju je ovaj jedan život.
  (štangla, 7. septembar 2017 17:51)

  # Link komentara

 388. Postujem njegovu tvrdnju, ima pravo na to, kao i mi, koji tvrdimo suprotno, takodje imamo pravo na drugaciji stav.
  (Mister X, 7. septembar 2017 17:50)

  # Link komentara

 389. Toliko znanje i rad, i opet čovek ode na pogrešnu stranu...
   (Gaad, 7. septembar 2017 17:48)

  # Link komentara

 390. nema ni raja i pakla?
   (anta, 7. septembar 2017 17:47)

  # Link komentara

 391. to je njegov problem sto nema svest, ja sam naprotiv vrlo svestan da imam dusu koje je odvojena od tela
  (misko, 7. septembar 2017 17:46)

  # Link komentara

 392. Smejurija. Nauka uopste ne kapira da ovo nije jedini univerzum i da svaki univerzum ima drugacije zakone.
   (Dusan Silni, 7. septembar 2017 17:45)

  # Link komentara

 393. I on je nemoguc pa nista!...salili smo se
  (Sveta, 7. septembar 2017 17:44)

  # Link komentara

 394. Још једна атеистичка псеудонаучна глупост.
  (Dex, 7. septembar 2017 17:43)

  # Link komentara

 395. Naravno da postoji!
  (Ga23, 7. septembar 2017 17:39)

  # Link komentara

 396. Jeste druže moj ti tvoji naučnici su nekad prepisivali radioaktivne supstance, živu, olovo i još kojekakve gluposti kao lekove a sada znamo da su fatalni po ljudski život.Nauka svakog dana opovrgava jučerašnja saznanja tako da...
   (Branko, 7. septembar 2017 17:39)

  # Link komentara