- Komentari -

Na Veneri je danas 420℃, ali ova planeta krije mnoge tajne

Venera je danas pustinja sa temperaturama iznad 400 stepeni Celzijusa. Ako biste tražili vodu bilo gde u našem Sunčevom sistemu, ona bi bila jedno od poslednjih mesta na kojima biste to radili. Međutim, istraživanja pokazuju da je možda baš Venera bila planeta na kojoj je nekada postojalo najviše tekuće vode.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Evo dobar 3 minutni dokumentarac na Youtube.
  watch?v=tsBAozoyYZw

  Pozdrav za admina.
  (Marko, 6. avgust 2017 13:54)

  # Link komentara

 2. Ono sto je zapecatilo Venerinu sudbinu su tri stvari iz njene rane istorije, a to su a) neki kataklizmican dogadjaj koji je prakticno zaustavio Venerinu rotaciju i time ugasio planetarni dinamo i njeno sopstveno magnetno polje, b) solarne oluje koje su u vreme mladog Sunca bile mnogo cesce i intenzivnije i c) odsustvo plocaste tektonike, kakvu znamo na Zemlji.
  Blizina Suncu je uslovila vecu povrsinsku temperaturu na Veneri i pojacano isparavanje sa njenog okeana (vodena para je najjaci molekul "staklene baste"). Cak i sa formiranjem oblacnog pokrivaca, pojacanim isparavanjem veca kolicina vode je bila ozracena intenzivnim UV zracima i njeni molekuli su rastavljeni na jone koji su, u odsustvu magnetne zastite, solarnim olujama uklonjeni u svemir. Osim vodonika, oko 40% kiseonika iz vode je otislo na taj nacin, a ostatak nestao oksidacijom stena na povrsini. Za to vreme oslobadjanje CO2 iz unutrasnjosti se slobodno nastavilo i pritisak atmosfere je rastao, sprecavajuci eventualnu vodu iz unutrasnjosti da se pojavi na povrsini. Bez povrsinske vode i plocaste tektonike, nije bilo nacina da se CO2 ukloni iz atmosfere vezivanjem za stene i podvlacenjem pod tektonske ploce (smatra se da se, na Zemlji, oko 60 bara CO2 nalazi vezano za stene). Tako je Venera ostala "zamrznuta" u sadasnjem stanju.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 4. avgust 2017 15:23)

  # Link komentara

 3. Hocemo pravu sliku tamne strane ravne Venere, a ne ovu nafuranu u fotosopu, na losoj kineskoj kopiji ajfona...
   (sima, 4. avgust 2017 13:55)

  # Link komentara

 4. @ Vlado Banja Luka
  Banja Luka boga mu,vidi minusa a ti kazes nema dokaza?
  (zivela nauka, 4. avgust 2017 13:53)

  # Link komentara

 5. Znaci kod njih stalno crveni meteo alarm :D
  (Brdjanin, 4. avgust 2017 13:43)

  # Link komentara

 6. Nauka i pregrst njenih korisnih informacija.......pa za Mars ti treba zeleni karton (zbog malih zelenih) a i guzva je na njihovom granicnom prelazu,kolona hiper loopova Ilon Maska i letelica Hokinga (pri povratku sa drugih sistema) je nepregledna ,ali vodi racuna da su ugradili sistem za merenje brzine,pa ako previse jurcas svemirom,kazne nisu male. Na Jupiteru se trenutno uvodi demokratija pa ga bolje zaobidji,a koridor 10-S,zvani Saturn i dalje neasfaltiran,puno kamenja od prstenova,stize sutra Zorana pa cemo bolje znati.....aaaaa vreme te interesueje,pa tamo se ne meri kao kod nas u hladu,malo je komplikovanija metoda (kao kod nas za obracun penzija) ali ne brini -biće vreme
  (Mirko Alvirovic, 4. avgust 2017 13:17)

  # Link komentara

 7. Venera je nekada bila uslovno, nastanjiva planeta, sa plitkim okeanom. To je još ranije kompjuterskim simulacijama dokazano. Stvari su krenule "po zlu", onog trenutka, kada je " nadjačalo" raspadanje molekula vode, pod dejstvom UV zračenja poteklog sa sa Sunca(ne treba zaboraviti, Venera je mnogo bliže Suncu, pa je i zračenje jače, od onoga koje stiže do Zemlje), i tada je oslobođeni molekulski kiseonik iz vode, u reakciji sa metanom u atmosferi, brzo stvarao ugljen dioksid i vodenu paru, koja usled "efekta staklene bašte", i značajnog zagrevanja, zbog prisutnih velikih količina ugljen dioksida i metana u njoj, nije mogla da se kondenzuje, i u kojoj su se oksidni sumporni gasovi(SO2, i SO3) rastvarali, dajući sumporastu, odnosno sumpornu kiselinu, u vidu finog aerosola. Takva je atmosfera, i danas, na Veneri.
   (Smuleco, 4. avgust 2017 12:49)

  # Link komentara

 8. 420 blaze it
   (stevan, 4. avgust 2017 12:39)

  # Link komentara

 9. @ …''Istraživači ovo navode samo kao teoriju za koju treba da pronađu više dokaza''

  Evo primera kako se postavlja plemeniti istraživač, rasan naučnik. Za razliku od samozvanih naučnika evolucionista, koji se malo-malo pa hvale svojim novim otkrićima i dokazima tipa ''liči mi, ima sličnosti, mora da je tako i prema tome ETO GA naučni dokaz''.
  (Joc@, 4. avgust 2017 11:21)

  # Link komentara

 10. Opet animacija i gomila neprovjerljivih informacija. Nista dokazi, nista prava nauka...
  (Vlado Banja Luka, 4. avgust 2017 11:17)

  # Link komentara

 11. Može neko da javi kakvo je vreme na Uranu... idem tuda do tetke u posetu, pa da znam je li treba slojevito ili lagano da se obučem?

  I ima li gužve na putevima ka Uranu? Nekako stičem utisak da ako saznam informaciju da ima gužve, da će ona samim tim da nestane. Da saznanjem da ima gužve, gužva prosto ispari...
  (Nauka i pregršt njenih korisnih informacija..., 4. avgust 2017 11:13)

  # Link komentara