- Komentari -

Sutra se obeležava Dan nauke i rođendan Nikole Tesle

Nizom manifestacija i programa sutra će u Beogradu i drugim gradovima Srbije biti obeležen Dan nauke i rođendan naučnika Nikole Tesle. Vlada Srbije je pre sedam godina 10. jul proglasila za Dan nauke, a taj datum odabran je kao počast velikom naučniku rođenom na taj dan 1856. godine.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Ja mislim da je ovaj "EU citizen" veći genije od Nikole Tesle?! Evo, dočekasmo da i njega "raskrinka"?! Kakav je genije, kakav je naučnik taj Nikola Tesla?! Sva njegova otkrića su slučajna otkrića neškolovanog i nepismenog srpskog dečaka, koji je do juče čuvao ovce?! Eto, do juče sam bio u zabludi, zahvaljujući indoktrinaciji kojoj sam bio izložen za vreme školovanja u "komunističkim školama"?! Ne znam da li postoji prikladno mesto u Srbiji ali, ja bih "EU citizenu" podigao spomenik u Beogradu. Neću reći sa kakvom posvetom jer bi to, možda, bilo nepristojno.
  (Mladen Mladenović, 12. jul 2017 11:49)

  # Link komentara

 2. Neki su se ovde ranije pozivali kako zahvaljujući naučnim otkrićima moderne nauke koristimo računare ,telefone,itd.Nikola Tesla je direktno zaslužan za te stvari.Telekomunikacija(prenos govora na daljinu,teledirigovani aparati,naizmenične struje,prenos el.energije na daljinu Teslinim sistemom transformacije napona,pa i neke koja današnja nauka odbacuje iz više razloga).Najbitniji je grubo sklonjen jer direktno preti rušenjem postojećeg neoliberalnokapitalističkog poretka a to je prenos el.energije na daljinu bez žica.Svima dostupna i sveprisutna.Takođe mnogi se pozivaju na univerzitetsko obrazovanje kao model ispravnog razmišljanja u oblasti tehnike i nauke.Tesla,Bil Gejts,Tomas Alva Edison,Majk,Faradej,Stiv Dzobs,i mnogi drugi doprineli su više nego oni koji su ovde daleko neopravdano hvaljeni i pri tome niko od njih nije završio fakultete,neki čak i srednju školu a ima i onih koji nisu završili ni osnonu školu.Iskreno cenim Stivena Hokinga,Alberta Ajnštajna-čitaj Mileva ali daleko više cenim ove pre njih jer su nešto napravili unapredili,primenili.Nikome ovde nije poznato Teslina kosmologija jer su zaslepljeni nekim današnjim teorijama koje su sumnjive i teško dokazive.Tesla je imao svoju teoriju o kosmosu,gravitaciji,prostoru,vremenu,materiji i verujte mi ako bi se samo malo potrudili da se informišete bili bi ste frapirani njegovim pogledom na svet.Koliko je samo taj čovek daleko iznad svih prodreo u razumevanju fizičkih zakona i to primenjivao!Onda i neka sam mitoman.
  (Lud,zbunjen,normalan,Mane, 12. jul 2017 04:56)

  # Link komentara

 3. Ovi "mnogonapredni" su uspeli da se izbljuju na sve srpske znacajne dogadjaje, ljude i institucije, pa je na red dosao i Nikola Tesla? "Demistifikovano" je skoro sve. I "povijest" i SPC, i SANU, i vojska, i Kosovski boj, i Stefan Nemanja, Dobrica Cosic, Patrijarh Pavle, Car Lazar, odnosno celokupna "mitomanska proslost" a jos vise "mitomanska buducnost", koja preti ostatku normalnog i civilizovanog sveta ciji su pripadnici ovi "mnogonapredni" Felsch i EU citizeni. Otkrise nam tajnu, da je i Nikola Tesla samo covek iz te nase "mitomanske maste". Bio je ocito needukovana neznalica, koji je , slucajno "ubo" neke pronalaske? Bas se obradovah p tim novim "naucnim" saznanjima kojima se "demistifikuje" i Nikola Tesla. Samo veselo, zna se kome pripada carstvo nebesko.
   (Mitropolit Jovan, 11. jul 2017 09:29)

  # Link komentara

 4. @EuCitizen
  Bravo za komentar. Uz svo duzno postovanje prema Tesli i prema svemu sto je uradio treba ostati realan i ne stvarati mitove. Nazalost Srbija je zemlja mitomana i teoreticara zavere i treba ih prizemljivati redovno, ne samo za Teslu nego za svaku iskazanu glupost.
   (Amerikanac, 10. jul 2017 15:58)

  # Link komentara

 5. hhh
  (hh, 10. jul 2017 10:22)

  # Link komentara

 6. kolega Citizen u sred srede :)
   (neutralni felsh, 10. jul 2017 09:15)

  # Link komentara

 7. Da li postoji bilo šta u Srbiji što za jednog "EU citizena" nije mit i motimanska prošlost? Da li postoji bilo šta vezano za Srbe i Srbiju
  Doduše nit je Tesla:" u Srbiji, niti je iz Srbije a nije baš nešto ni vezan za istu" ako ćemo pravo.
  (Ispravite ako griješim, 10. jul 2017 08:08)

  # Link komentara

 8. @EU Citizen

  Slazem se sa stavom iznetim u poslednjoj recenici, samo nisam siguran da je profil sa OCD-om prava osoba za to. :)
  (Mile, 10. jul 2017 07:36)

  # Link komentara

 9. Uz sve dužno poštovanje prema velikom čoveku, Nikola Tesla nije bio naučnik u pravom smislu te reči, već pronalazač, pa makar i genijalni, i mnoge njegove ideje i metode su drastično odstupale od naučnih principa, a neke od njih su bile samo fantazmagorične spekulacije bez ikakve realne podloge u poznatim fizičkim zakonima. Moguće je, naravno, da fizički zakoni kakve danas poznajemo nisu kompletni i potpuno tačni ili pak predstavljaju samo mali delić kompletnog opisa realnosti, ali čak i tako, teško da bi neke od Teslinih "originalnijih" ideja držale vodu :)) Što naravno ne znači da nije za sva vremena zadužio čovečanstvo, ali istina mi je daleko draža od Tesle a u Srbiji postoji nezdrava i mitomanska idolatrija ovog našeg velikog zemljaka koju treba prizemljivati i uvoditi na pravu meru svakom zgodnom prilikom :)
  (EU Citizen, 9. jul 2017 13:18)
  ----
  Da li postoji bilo šta u Srbiji što za jednog "EU citizena" nije mit i motimanska prošlost? Da li postoji bilo šta vezano za Srbe i Srbiju što nećete komentarisati iz perspektive ubljuvka? Znamo da Nikola Tesla nije bio naučnik a znamo i da je svim "filozofima" istina draža čak i od Tesle. Verovatno Nikoli Tesli ne možete da oprostite "greh" odnosno činjenicu da je Srbin, pa ste rešili da raskrinkate njegove "fantazmagorične spekulacije"? Mislim da ovde postoji mnogo tragičara zaraženih raznim animozitetima ali, Vi nosite "žutu majicu".
  (Mladen Mladenović, 9. jul 2017 16:25)

  # Link komentara

 10. Tesli su pronalasci i ideje dolazili u snovima ili direktno u svest kroz vizualizaciju, talenat koji je dobio u mladosti. To ne kazem ja, nego oni koji su se bavili njegovim zivotom i radom, a medju njima ima i profesora fizike. Tako da je Tesla bio neka vrsta mistika koji e svoje vizije pretvarao u materijalne objekte i sprave koje su promenile svet. To nije nauka, ali nacin na koji je on radio mozda ce jednog dana nauka i prihvatiti.
   (chombe, 9. jul 2017 15:12)

  # Link komentara

 11. njegovim rodjenjem treba da se obelezava nova era... samo razmislite malo. kada bi svi njegovi patenti sada stali sa radom, i ovaj zivot na zemlji bi stao.
   (Vlajko, 9. jul 2017 14:47)

  # Link komentara

 12. Čovek je vanvremenski genije.On je verovatno bolje razumeo kosmos i prirodne zakone nego mnogi prehvaljeni naučnici toga vremena pa i našeg.
  (@EU Kritizen, 9. jul 2017 14:22)

  # Link komentara

 13. Uz sve dužno poštovanje prema velikom čoveku, Nikola Tesla nije bio naučnik u pravom smislu te reči, već pronalazač, pa makar i genijalni, i mnoge njegove ideje i metode su drastično odstupale od naučnih principa, a neke od njih su bile samo fantazmagorične spekulacije bez ikakve realne podloge u poznatim fizičkim zakonima. Moguće je, naravno, da fizički zakoni kakve danas poznajemo nisu kompletni i potpuno tačni ili pak predstavljaju samo mali delić kompletnog opisa realnosti, ali čak i tako, teško da bi neke od Teslinih "originalnijih" ideja držale vodu :)) Što naravno ne znači da nije za sva vremena zadužio čovečanstvo, ali istina mi je daleko draža od Tesle a u Srbiji postoji nezdrava i mitomanska idolatrija ovog našeg velikog zemljaka koju treba prizemljivati i uvoditi na pravu meru svakom zgodnom prilikom :)
   (EU Citizen, 9. jul 2017 13:18)

  # Link komentara