- Komentari -
 1. Ista kafeterija, ista kafa, voda, aparat, ali kad pravi Sale - vrhunska, kad pravi neko drugi - ništa.
   (Crossroads, 5. jul 2017 19:11)

  # Link komentara

 2. Kad se kaze "u vodi" treba reci da je pre svega u zagrejanosti vode. Voda ne sme da baci kljuc. Ako mi izbiju mehurici, stavim vodu ponovo. Govorim o turskoj, ne o espresima ili uzasima od nesa.
  (kir ba, 5. jul 2017 18:30)

  # Link komentara

 3. Srbi i kafa ! Dva sveta...crno i belo ! U 90% lokala u ovoj zemlji apsolutno nemaju pojma kako se pravi kafa (espreso pa cak i nes)...sramota ziva...i jos se bune kad im kazes sta su napravili !
   (Fear the fuzzy, 5. jul 2017 18:20)

  # Link komentara

 4. Secam se davno je jedna moja koleginica bila u Brazilu i odande nam donela kesicu original brazilske kafe. Mi se odusevili, sad cemo da pijemo delikates... kad ono nesto kiselo i smrdljivo... sacuvaj Boze. Tu ne bi nikakva voda pomogla.
  Posle mi je komsija, koji je radio jedno vreme na pijaci prodajuci kafu, rekao da je tajna ukusa u pravilnoj mesavini kafe od tri vrste. I te vrste nisu (i ne treba da budu) istog kvaliteta.
  A kolega koji je dugo radio u inostranstvu mi je rekao da je kafu kupovao u specijalizovanoj prodavnici gde bi ti prvo rekao odakle si, pa su onda prema poreklu pravili optimalnu mesavinu za taj kraj. Tako da je i za nas Srbe postojala optimalna mesavina. I kolega kaze da su pogodili.
  (rece mi jedan coek, 5. jul 2017 14:01)

  # Link komentara

 5. "Možda upravo zbog tvrde vode naša kafa ima taj neponovljivi ukus?" Vala bas, popijes i pomislis "ne ponovilo se..."
  (Nespresso, what else..., 5. jul 2017 12:00)

  # Link komentara

 6. Tajna dobre kafe je da provri.
   (Prike, 5. jul 2017 11:37)

  # Link komentara

 7. Znao sam to za pivo, to voda, njen kvalitet, ukus piva..ali, kafa? Iskreno, mislim da mineralni sastav vode, ne može da utiče na mešavinu ukusa, koji daju pojedini sastojci kafe, a kojih je u mnogo većim koncentracijama, nego odgovarajućih soli u vodi, u kojoj je kafa pripremljena.
   (Smuleco, 5. jul 2017 11:29)

  # Link komentara

 8. Ne bih rekao. Al' dobro. Ima nekih kafa koje samo kad pomirišem znam da neću moći da ih pijem, ma u kojoj vodi ih pravio. Dok mi druge prelepo mirišu. I to čak nema veze sa cenom kafe. Baš sam pre nekoliko nedelja kupio kafu koja je 4-5 puta skuplja od kafe koju u običajeno kupujem. Baš pomislih da se kao počastim, jer čim je toliko skupa mora da bar nešto valja. Kad sam je otvorio miris mi nije legao. Od 100 grama, mislim da sam je 4-5 puta pravio i nisam mogao više. Bacio sam je.
  Iz mog iskustva bih se složio da cena kafe i aparat nemaju toliko veze, ali ne bih rekao ni da voda ima prevelikog uticaja, osim ako je ne uzimate direktno iz neke bare ili močvare. :) I dalje mislim da kvalitet i aroma imaju najviše uticaja...i to govorim kao neko ko je ranije mislio da su sve kafe iste, dok nisam otkrio neke koje mi se baš sviđaju. :)
  (brm, 5. jul 2017 11:22)

  # Link komentara

 9. Jeste, Al zato kad espresso aparat zaglavi posle mesec dana upotrebe, džaba dobar ukus
  (Trisa, 5. jul 2017 11:18)

  # Link komentara