Subota, 10.06.2017.

13:55

Osvanuo novi mural navijača Partizana, oglasila se srpska glumica

Izvor: B92

Osvanuo novi mural navijaèa Partizana, oglasila se srpska glumica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 6 godina

@Nenad_Jönköping Postovani gospodine Nenade, uz svo duzno postovanje, ali doticna zemlja se kulturno vozdigla zahvaljujuci nalazistima nafte od pre 50 godina, do tada nisu imali k od kulture, i mislim da zaista nemaju pravo da na bilo koji nacin sole pamet drugima. Murali su umetnost, a ovaj je velike vrednosti, jer ima jako lepu pouku s' obzirom na netrepeljivost medju navijacima. Iako sam simpatizer Zvezde, mada nikad nisam bio na utakmici, za mene je ovo jako lep gest navijaca Partizana, nadam se da ga niko nece iscvrljati, jer upravo to kvari sliku Beograda, zato apelujem na navijace Zvezde, iako nemam nekih kredencijala, da sagledaju poruku Murala i da ne uniste ovo umetnicko delo. Vi i dalje uzivajte u lepo uredjenoj robotskoj drzavi, a pustite nas da sami uredjujemo svoje drustvo, jer mi iznad svega najvise postujeno SLOBODU.

Sinatra

pre 6 godina

@(Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)


U pravu si, nema to nigde po Evropi da u kraju u kojem su ljudi ziveli , da im se posveti slika javno. ovo je vrhunska fora i ja je podrzavam. samo napred GTR iako ja nisam grobar!!!

sta se tice drugih svrljanja grafita u Evropi, ti u jonkopingu sigurno malosvetski to nisi naviko´. preporucio bi ti da ides za Berlin, Amsterdam,basel,lissabon, rim, itd pa ces da se predomislis tvoje izjave da to samo postoji kod nas !

1923

pre 6 godina

Na ovo mislimo kada kazemo jedno brdo...Nismo isti...i sl.
(kujovic, 10. jun 2017 15:25)

Bogu hvala sto nismo isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Against modern football, 10. jun 2017 18:33)

HAHA ne da ste isti, nego ste jenojajcani blizanci!!!!

Miki

pre 6 godina

Pa zar nije bolje da se slikaju ovakvi murali navijača klubova koji nisu huligani već neko i nešto van sveta sporta!? Tada bi se mladi malo zapitali a ne transparenti, neke pravde za likove na obe strane, sa one strane...zakona.

Mnogo se podcenjuje moć kulture... odnosno nekulture koja hara poslednjih decenija...

Joca

pre 6 godina

@ (Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)

Sve tacno sta si napisao, ali delujes kao onaj skupoina muzicara na Titaniku dok tone.


@ (mikimaus, 10. jun 2017 15:09)

Kako si uspeo to da zakljucis!?

Šomi

pre 6 godina

Sreća njihova, Delije nikad nisu švrljali njihove grafite, dok sa druge strane, nakon njihove osvojene titule, polovina SVIH Zvezdinih grafitija u mojoj okolini, a živim u delu grada gde Delije dominiraju (mislim na to da ima samo Zvezdinih grafia i murala, nema grobara) su bili uništeni crnim linijama (čak i oni koji iskazuju Pravoslavlje i Srpske zastave). Izgleda da je za njih ipak najveće dostignuće uništavanje a ne ponos.

neutralni felsh

pre 6 godina

Nigde u Evropi nema zvrljanja i slikanja po javnim mestima kao kod nas, i vi to odobravate samo zato jer vam se svidja slika? Ne mogu da verujem kakva se merila vrednosti u Srbiji...
(Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)


vi kanda na krajnjem severu laponije da zivite? :)
jedno je neuko zvrljanje gluposti po zidovima, a drugo je ulicna sprej-supkultura, tako cesto nastanu vrlo lepa primenjeno-umetnicka dela.
jedno je takvo saranje po zasticenim zgradama od bitnog istorijskog ili planiranog estetskog znacaja, a drugo je prefarbati zid kakve svedene sive klasicne zgradice i dati mu neku drugu, zivlju dimenziju.
zapazite "tamo negde po evropi" ako putujete koliko su npr. neka mesta na medju-stanicama voza zivopisnija jer su oslikana slucno ovome. ili npr. u becu dosta zgrada ima murale grupe navijaca rapid vien, koji inace imaju jaku sekciju bas za to - i naravno da ne slikaju tamo gde ne treba, po stefan placu i shembrunu haha... ovi nasi im dodju kao kolege.
uostalom, kad vec spominjete javno mesto, imajte u vidu da je to vrlo sirok pojam. ako kazete da nigde niste videli ovako nesto po javnim mestima, onda niste bili na mnogo javnih mesta ;)

Neka bude Zvezda, crvena

pre 6 godina

A ko je to osnovan u Zagrebu? Gde to piše? Kada ćete sa tim službenim podatkom da nas obradujete i naravno da pokažete zvaničan podatak crno na belo da je osnivač F.Tuđman u to vreme klinac od svojih 20ak godina?

Ljuba

pre 6 godina

Svaka cast, sjajni ste, tako se voli i ulepsava svoj grad! Inace, voleo bih da vidim grafit naseg slavnog sahovskog velemajstora Dragoljuba Draska Velimirovica koji je igrao za Partizan jedanaest godina i za to vreme osvojio sedam puta sampionat drzave kao i titulu evropskog sampiona pocetkom sezdezetih godina, takodje sa Partizanom.Osvajao je Velimirovic I olimpijske medalje, pojedinacne I timske kao i srebrnu medalju na svetskom prvenstvu i sve medalje na evropskim sampionatima.Takodje bio je I trostruki sampion drazave i tvorac sahovske varijante koja nosi njegovo ime Velimirovicev napad za koji ga je cuveni Bobi Fiser jurio da mu je pokaze.Bio je Velimirovic I trener cuvenom Gligoricu punih sedam godina iako je bio mladji od njega citavih dvadeset.Bio je trener velikom broju velemajstora koji su takodje osvajaci olimpijskih medalja a neki su poput Ivana Sokolova na koga je bio narocito ponosan, pobedjivali I Kasparova.Sam Velimirovic je pobedjiva najbolje svetske sahiste medju kojima su i svetski sampioni...Napisah ovo u nadi da cce neko od ove dece koja prave ove grafite procitati ovaj komentar.Nama sahistima bi dosta znacio Velimirovicev grafit kao nesto sto pokazuje da smo nekad bili svetska sila u sahu.Zasluzuje pokojni velemajstor i mnogo vise!!! Inace, od dolaska u Beograd pocetkom sezdesetih ziveo je na Starom gradu u Cara Dusana I od kraja osamdesetih pa do smrti u Majke Jevrosime. Veliki veliki sahista i covek!!!

Rogi Obrenovac

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ove sto kao nesto negoduju. Prvo morali su stvarno lepi, bez obzira za koga navijate. Ne nose nikakvu poruku nasilja i provokacije. Drugo, posveceni su velikim i uspesnim ljudima, glumcima, sportistima, pesnicama, itd. Trece, nismo mi dostigli taj nivo da svaka zgrada bude uredno okrecena, bez grafita i raznorazni uvredljivih poruka.... zato zar nije lepse da ovi divni murali krase zgrade i naselja. Sto se mene tice neka preko puta ili pored ovog delije urade mural Draganu Nikolicu, ili Ckalji, Pancevu..... Samo bez raznih reci i uvreda. Kome smeta prelepa Tanja Boskovic i ovaj divni stih.

Sojicu, ovde Roska

pre 6 godina

Jesu Filip Meloun, Benksi, Grupa 56 ili Frederik Etau isto vandali?!? Jos ovaj lik sto pise da je to "na Zapadu nelegalno i nezamislivo" a tamo se za strit art daju ogromne pare. Nego, gde je ovde diskriminacija ? U stihu?!?

NoName

pre 6 godina

@Nenad_Jönköping

Istina. Nego, ni jedan od tih likova nije video uredjene gradove u Evropi, pa su krenuli da lupaju minuse. Srbija, a posebno Beograd, postao je seljana neverovatnih razmera.
Sa zenom sam u Berlinu pre jedno metar dana. I to jos istocni. Ne postoji ni jedna zvrljotina na zgradama. Nema ni jednog bilborda, nema kojekakvih gluposti. A svaka zgrada i parcela ispred nje prica svoju pricu. To je tako uredjeno, da Beograd lici na Banglades dalje od centra.
Zato jedva cekam da zavrsim sto treba da zavrsim i da palim iz ove seljane.

Јабучило

pre 6 godina

Nenad_Jönköping,

Друже, отишао си. Бави се својом новом домовином, а не Србијом коју си напустио. Швеђани имају свој начин живота, ми имамо свој. Ти си одабрао њихов.

Okrečite Beograd ( najgora je duhovna beda )

pre 6 godina

Može li neko ( policija / obična ili komunalna ) da natera dotične ( ili njihove roditelje ) da plate čišćenje Dorćolskih fasada . Zna se ko su likovi i što je najgore ima i onih koji ih " lože " da je ovo prava umetnost !?
Koga sve i šta sve ( prateći tekst - kao u stripu) čovek može da vidi na napaćenim zgradama ...tuga (uz sivilo fasada i crnilo mozga ) !
Tuga , tuga ...

021

pre 6 godina

@ Nenad_Jönköping

Sve ste upravu, divljina!
Danas npr. ulazim u garažu. Smer kretanja u garaži je jednosmeran, na jednu stranu se ulazi a na drugu izlazi. I u momentu kad sam ušao ka meni ide kamion, ne mogu ni levo ni desno. Nekako se vratim nizbrdo u rikverc, ovaj iziđe bez reči i ode sve preko zelene površine.
Kad sam parkirao, na izlazu pitam kasira dal je normalan ovaj sa kamionom?
Kasir mi kaže rade nešto gore, lakše mu je tuda, ne može da izađe na drugu stranu???!
Pa jel zato što je njemu tako lakše i što je on eto tako rešio, svi moramo da ispaštamo?
Nije mu palo na pamet da iznajmi kran, ili da plati dodatne radnike koji će kolicima iznositi šut napolje do kamiona... Neke inspekcije da ni ne pominjemo.
Divljina!

Nenad_Jönköping

pre 6 godina

Stvarno me iznenadjujete kada opravdavate ovo!
Zivim u Skandinaviji gde su ovakve stvari nezamislive, kao i u ostatku razvijenog sveta gde se postuju zakoni.
Dakle, slika je prelepa, cak i poruka, ali vi promasujete poentu! Bez obzira na to da li je slika lepa, u normalnim zemljama ne moze da crta ko gde i kad pozeli!!! Nigde u Evropi nema zvrljanja i slikanja po javnim mestima kao kod nas, i vi to odobravate samo zato jer vam se svidja slika? Ne mogu da verujem kakva se merila vrednosti u Srbiji...

napadaj

pre 6 godina

@ FMP2

Kao jedan od autora fanzina Jusuf Mehmedovski, reći ću ti da glavni čovek sluša Sabate, Flojde, Peter and the Test Tube Babies i brdo domaćeg i stranog panka i hevi metala, da drugi čovek sluša Mejdene, King Diamond, The Exploited i takođe gomilu domaćeg i stranog panka, a da sam ja neko ko 17 godina sluša metal, pretežno ekstremni, džez, bluz, pank, trip-hop itd itd.

Zajedničko nam je, doduše, da volimo i ponešto od Bajage.

Pozdrav.

aleksandar

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда??? 
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)ko slusao lepu brenu

Daca

pre 6 godina

Izgleda sjajno, samo...Da li bis ste bili srecni da ovako nesto osvane na zidu vase zgrade (kuce)? Ma koliko izgledao lepo, ipak je to vandalizam.Uz to, da li primecujete kako se prave podele na Crveno bele, ili crno bele, jedne ili druge, ove ili one...pa se pitamo zasto se kokju po parkovima.
(Vladimir, 10. jun 2017 16:31)
Ja bih platio za ovakav mural.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)

Neko Brenu a neko Kebu,Lukasa,Bajagu.Nismo isti.

maja

pre 6 godina

ovi murali su kicerica samo tako, katastrofa na sta lice neke prelpe zgrade na dorcolu, uzas zivi. nadam se da ce uskoro da se organizuju, da sprece ovaj sund u centru grada. a doticna gospodja, umesto sto se zahvaljeje, bolje da je izrazila izvinjenje stanarima zgrade, koje bas boli uvo da gledaju ovu nakazu od zida svakodnevno.

FMP 2

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)

Neko Brenu a neko Kebu,Lukasa,Bajagu.Nismo isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uros Djurdjevic Prejaki, 10. jun 2017 17:01)

Bajaga je za sve njih Betoven! A vi sto od juce slusate The Clash i cepate stranice Jusuf Ahmedovski i Krcunija ne mozete Bajagi ni kofer da nosite...

Guja

pre 6 godina

Još da je to na njenoj fasadi, a ne ko zna čijoj, bilo bi super. (Slavko, 10. jun 2017 15:12)

Koje licemerje sunce ti, ceo grad ižvrljan ogavnim žvrljotinama i kad neko napravi umetničko delo jave se ovakvi moralisti.

Kamo sreće da je svaka fasada u gradu ovako naslikana, ko to može da kaže da ovo nije fantastično odrađen crtež/mural??

Добро памтим све

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???

dj92

pre 6 godina

GTR najbolja stvar koja nam se desila u poslednjih 15-ak godina. Svaki put kad šetam Dorćolom divim se muralima Edi Granta, Zorana Radmilovića, Duška Radovića, Radeta Ajkule Radisavljevića i drugih.

Enderman

pre 6 godina

Ovima što kažu da "bi bilo lepo kada bi navijačka prepucavanja ostajala na ovome i kako je ovo divan gest", ovaj mural je naslikan preko FMP-ovog murala crnog pantera kao provokacija, to u huliganskim krugovima znači bacanje rukavice u lice.

Vladimir

pre 6 godina

Izgleda sjajno, samo...
Da li bis ste bili srecni da ovako nesto osvane na zidu vase zgrade (kuce)? Ma koliko izgledao lepo, ipak je to vandalizam.
Uz to, da li primecujete kako se prave podele na Crveno bele, ili crno bele, jedne ili druge, ove ili one...pa se pitamo zasto se kokju po parkovima.

Vazda Pobro

pre 6 godina

E al kad procitam komentare sad `vaaau, kako ovo ?, pa nisu `navijaci samo ono sto vi citate po crnih hronika, ubice/dileri ... sigurno ima preko 50 posto navijaca bilo Zvezde ili Partizana koji su potpuno normalni ljudi, umjetnici, muzicari, glumci, slikari itd itd itd Sto je i logicno ... a sad sto vi vezete tu rijec odma za nasilje to je vas problem...

objektivan

pre 6 godina

Gtr inace poznati po tome kako sire toleranciju i ljubav, bez i najmanje iskljucivosti..
Ovde se ne radi o ljubavi, vec o klasicnom, nicim opravdanom i tesko objasnjivom kompleksu vise vrednosti. Ovi murali nisu nista drugo do loše zamaskirana navijačka propaganda, obeležavanje teritorije zbog koje nam se deca ubijaju, dok su poznate ličnosti i umetnici samo predmet zloupotrebe.

Srebrni

pre 6 godina

Predivno nisam iz Beograda ali često idem u posetu kod rodjaka oduševim se ovim grafitima kojih ima širom užeg centra Beograda...Stvarno je lepo videti tako nešto inače sam I navijač Partizana.Bravo crno beli

Duca

pre 6 godina

Ovo je jako lepo, GTR predstavlja jedan fenomenalan i kulturoloski ispunjen pravac, a rec kultura polako nestaje pa je treba negovati. Podrska od suprotnog tabora, treba se boriti za svoj klub na ovakav nacin

Duca

pre 6 godina

Ovo je jako lepo, GTR predstavlja jedan fenomenalan i kulturoloski ispunjen pravac, a rec kultura polako nestaje pa je treba negovati. Podrska od suprotnog tabora, treba se boriti za svoj klub na ovakav nacin

Guja

pre 6 godina

Još da je to na njenoj fasadi, a ne ko zna čijoj, bilo bi super. (Slavko, 10. jun 2017 15:12)

Koje licemerje sunce ti, ceo grad ižvrljan ogavnim žvrljotinama i kad neko napravi umetničko delo jave se ovakvi moralisti.

Kamo sreće da je svaka fasada u gradu ovako naslikana, ko to može da kaže da ovo nije fantastično odrađen crtež/mural??

dj92

pre 6 godina

GTR najbolja stvar koja nam se desila u poslednjih 15-ak godina. Svaki put kad šetam Dorćolom divim se muralima Edi Granta, Zorana Radmilovića, Duška Radovića, Radeta Ajkule Radisavljevića i drugih.

Daca

pre 6 godina

Izgleda sjajno, samo...Da li bis ste bili srecni da ovako nesto osvane na zidu vase zgrade (kuce)? Ma koliko izgledao lepo, ipak je to vandalizam.Uz to, da li primecujete kako se prave podele na Crveno bele, ili crno bele, jedne ili druge, ove ili one...pa se pitamo zasto se kokju po parkovima.
(Vladimir, 10. jun 2017 16:31)
Ja bih platio za ovakav mural.

Nenad_Jönköping

pre 6 godina

Stvarno me iznenadjujete kada opravdavate ovo!
Zivim u Skandinaviji gde su ovakve stvari nezamislive, kao i u ostatku razvijenog sveta gde se postuju zakoni.
Dakle, slika je prelepa, cak i poruka, ali vi promasujete poentu! Bez obzira na to da li je slika lepa, u normalnim zemljama ne moze da crta ko gde i kad pozeli!!! Nigde u Evropi nema zvrljanja i slikanja po javnim mestima kao kod nas, i vi to odobravate samo zato jer vam se svidja slika? Ne mogu da verujem kakva se merila vrednosti u Srbiji...

Srebrni

pre 6 godina

Predivno nisam iz Beograda ali često idem u posetu kod rodjaka oduševim se ovim grafitima kojih ima širom užeg centra Beograda...Stvarno je lepo videti tako nešto inače sam I navijač Partizana.Bravo crno beli

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)

Neko Brenu a neko Kebu,Lukasa,Bajagu.Nismo isti.

aleksandar

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда??? 
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)ko slusao lepu brenu

Vazda Pobro

pre 6 godina

E al kad procitam komentare sad `vaaau, kako ovo ?, pa nisu `navijaci samo ono sto vi citate po crnih hronika, ubice/dileri ... sigurno ima preko 50 posto navijaca bilo Zvezde ili Partizana koji su potpuno normalni ljudi, umjetnici, muzicari, glumci, slikari itd itd itd Sto je i logicno ... a sad sto vi vezete tu rijec odma za nasilje to je vas problem...

maja

pre 6 godina

ovi murali su kicerica samo tako, katastrofa na sta lice neke prelpe zgrade na dorcolu, uzas zivi. nadam se da ce uskoro da se organizuju, da sprece ovaj sund u centru grada. a doticna gospodja, umesto sto se zahvaljeje, bolje da je izrazila izvinjenje stanarima zgrade, koje bas boli uvo da gledaju ovu nakazu od zida svakodnevno.

objektivan

pre 6 godina

Gtr inace poznati po tome kako sire toleranciju i ljubav, bez i najmanje iskljucivosti..
Ovde se ne radi o ljubavi, vec o klasicnom, nicim opravdanom i tesko objasnjivom kompleksu vise vrednosti. Ovi murali nisu nista drugo do loše zamaskirana navijačka propaganda, obeležavanje teritorije zbog koje nam se deca ubijaju, dok su poznate ličnosti i umetnici samo predmet zloupotrebe.

FMP 2

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)

Neko Brenu a neko Kebu,Lukasa,Bajagu.Nismo isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uros Djurdjevic Prejaki, 10. jun 2017 17:01)

Bajaga je za sve njih Betoven! A vi sto od juce slusate The Clash i cepate stranice Jusuf Ahmedovski i Krcunija ne mozete Bajagi ni kofer da nosite...

Vladimir

pre 6 godina

Izgleda sjajno, samo...
Da li bis ste bili srecni da ovako nesto osvane na zidu vase zgrade (kuce)? Ma koliko izgledao lepo, ipak je to vandalizam.
Uz to, da li primecujete kako se prave podele na Crveno bele, ili crno bele, jedne ili druge, ove ili one...pa se pitamo zasto se kokju po parkovima.

Добро памтим све

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???

Enderman

pre 6 godina

Ovima što kažu da "bi bilo lepo kada bi navijačka prepucavanja ostajala na ovome i kako je ovo divan gest", ovaj mural je naslikan preko FMP-ovog murala crnog pantera kao provokacija, to u huliganskim krugovima znači bacanje rukavice u lice.

Milos

pre 6 godina

@Nenad_Jönköping Postovani gospodine Nenade, uz svo duzno postovanje, ali doticna zemlja se kulturno vozdigla zahvaljujuci nalazistima nafte od pre 50 godina, do tada nisu imali k od kulture, i mislim da zaista nemaju pravo da na bilo koji nacin sole pamet drugima. Murali su umetnost, a ovaj je velike vrednosti, jer ima jako lepu pouku s' obzirom na netrepeljivost medju navijacima. Iako sam simpatizer Zvezde, mada nikad nisam bio na utakmici, za mene je ovo jako lep gest navijaca Partizana, nadam se da ga niko nece iscvrljati, jer upravo to kvari sliku Beograda, zato apelujem na navijace Zvezde, iako nemam nekih kredencijala, da sagledaju poruku Murala i da ne uniste ovo umetnicko delo. Vi i dalje uzivajte u lepo uredjenoj robotskoj drzavi, a pustite nas da sami uredjujemo svoje drustvo, jer mi iznad svega najvise postujeno SLOBODU.

Sinatra

pre 6 godina

@(Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)


U pravu si, nema to nigde po Evropi da u kraju u kojem su ljudi ziveli , da im se posveti slika javno. ovo je vrhunska fora i ja je podrzavam. samo napred GTR iako ja nisam grobar!!!

sta se tice drugih svrljanja grafita u Evropi, ti u jonkopingu sigurno malosvetski to nisi naviko´. preporucio bi ti da ides za Berlin, Amsterdam,basel,lissabon, rim, itd pa ces da se predomislis tvoje izjave da to samo postoji kod nas !

Ljuba

pre 6 godina

Svaka cast, sjajni ste, tako se voli i ulepsava svoj grad! Inace, voleo bih da vidim grafit naseg slavnog sahovskog velemajstora Dragoljuba Draska Velimirovica koji je igrao za Partizan jedanaest godina i za to vreme osvojio sedam puta sampionat drzave kao i titulu evropskog sampiona pocetkom sezdezetih godina, takodje sa Partizanom.Osvajao je Velimirovic I olimpijske medalje, pojedinacne I timske kao i srebrnu medalju na svetskom prvenstvu i sve medalje na evropskim sampionatima.Takodje bio je I trostruki sampion drazave i tvorac sahovske varijante koja nosi njegovo ime Velimirovicev napad za koji ga je cuveni Bobi Fiser jurio da mu je pokaze.Bio je Velimirovic I trener cuvenom Gligoricu punih sedam godina iako je bio mladji od njega citavih dvadeset.Bio je trener velikom broju velemajstora koji su takodje osvajaci olimpijskih medalja a neki su poput Ivana Sokolova na koga je bio narocito ponosan, pobedjivali I Kasparova.Sam Velimirovic je pobedjiva najbolje svetske sahiste medju kojima su i svetski sampioni...Napisah ovo u nadi da cce neko od ove dece koja prave ove grafite procitati ovaj komentar.Nama sahistima bi dosta znacio Velimirovicev grafit kao nesto sto pokazuje da smo nekad bili svetska sila u sahu.Zasluzuje pokojni velemajstor i mnogo vise!!! Inace, od dolaska u Beograd pocetkom sezdesetih ziveo je na Starom gradu u Cara Dusana I od kraja osamdesetih pa do smrti u Majke Jevrosime. Veliki veliki sahista i covek!!!

1923

pre 6 godina

Na ovo mislimo kada kazemo jedno brdo...Nismo isti...i sl.
(kujovic, 10. jun 2017 15:25)

Bogu hvala sto nismo isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Against modern football, 10. jun 2017 18:33)

HAHA ne da ste isti, nego ste jenojajcani blizanci!!!!

Miki

pre 6 godina

Pa zar nije bolje da se slikaju ovakvi murali navijača klubova koji nisu huligani već neko i nešto van sveta sporta!? Tada bi se mladi malo zapitali a ne transparenti, neke pravde za likove na obe strane, sa one strane...zakona.

Mnogo se podcenjuje moć kulture... odnosno nekulture koja hara poslednjih decenija...

Rogi Obrenovac

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ove sto kao nesto negoduju. Prvo morali su stvarno lepi, bez obzira za koga navijate. Ne nose nikakvu poruku nasilja i provokacije. Drugo, posveceni su velikim i uspesnim ljudima, glumcima, sportistima, pesnicama, itd. Trece, nismo mi dostigli taj nivo da svaka zgrada bude uredno okrecena, bez grafita i raznorazni uvredljivih poruka.... zato zar nije lepse da ovi divni murali krase zgrade i naselja. Sto se mene tice neka preko puta ili pored ovog delije urade mural Draganu Nikolicu, ili Ckalji, Pancevu..... Samo bez raznih reci i uvreda. Kome smeta prelepa Tanja Boskovic i ovaj divni stih.

Neka bude Zvezda, crvena

pre 6 godina

A ko je to osnovan u Zagrebu? Gde to piše? Kada ćete sa tim službenim podatkom da nas obradujete i naravno da pokažete zvaničan podatak crno na belo da je osnivač F.Tuđman u to vreme klinac od svojih 20ak godina?

Јабучило

pre 6 godina

Nenad_Jönköping,

Друже, отишао си. Бави се својом новом домовином, а не Србијом коју си напустио. Швеђани имају свој начин живота, ми имамо свој. Ти си одабрао њихов.

Sojicu, ovde Roska

pre 6 godina

Jesu Filip Meloun, Benksi, Grupa 56 ili Frederik Etau isto vandali?!? Jos ovaj lik sto pise da je to "na Zapadu nelegalno i nezamislivo" a tamo se za strit art daju ogromne pare. Nego, gde je ovde diskriminacija ? U stihu?!?

neutralni felsh

pre 6 godina

Nigde u Evropi nema zvrljanja i slikanja po javnim mestima kao kod nas, i vi to odobravate samo zato jer vam se svidja slika? Ne mogu da verujem kakva se merila vrednosti u Srbiji...
(Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)


vi kanda na krajnjem severu laponije da zivite? :)
jedno je neuko zvrljanje gluposti po zidovima, a drugo je ulicna sprej-supkultura, tako cesto nastanu vrlo lepa primenjeno-umetnicka dela.
jedno je takvo saranje po zasticenim zgradama od bitnog istorijskog ili planiranog estetskog znacaja, a drugo je prefarbati zid kakve svedene sive klasicne zgradice i dati mu neku drugu, zivlju dimenziju.
zapazite "tamo negde po evropi" ako putujete koliko su npr. neka mesta na medju-stanicama voza zivopisnija jer su oslikana slucno ovome. ili npr. u becu dosta zgrada ima murale grupe navijaca rapid vien, koji inace imaju jaku sekciju bas za to - i naravno da ne slikaju tamo gde ne treba, po stefan placu i shembrunu haha... ovi nasi im dodju kao kolege.
uostalom, kad vec spominjete javno mesto, imajte u vidu da je to vrlo sirok pojam. ako kazete da nigde niste videli ovako nesto po javnim mestima, onda niste bili na mnogo javnih mesta ;)

Joca

pre 6 godina

@ (Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)

Sve tacno sta si napisao, ali delujes kao onaj skupoina muzicara na Titaniku dok tone.


@ (mikimaus, 10. jun 2017 15:09)

Kako si uspeo to da zakljucis!?

napadaj

pre 6 godina

@ FMP2

Kao jedan od autora fanzina Jusuf Mehmedovski, reći ću ti da glavni čovek sluša Sabate, Flojde, Peter and the Test Tube Babies i brdo domaćeg i stranog panka i hevi metala, da drugi čovek sluša Mejdene, King Diamond, The Exploited i takođe gomilu domaćeg i stranog panka, a da sam ja neko ko 17 godina sluša metal, pretežno ekstremni, džez, bluz, pank, trip-hop itd itd.

Zajedničko nam je, doduše, da volimo i ponešto od Bajage.

Pozdrav.

NoName

pre 6 godina

@Nenad_Jönköping

Istina. Nego, ni jedan od tih likova nije video uredjene gradove u Evropi, pa su krenuli da lupaju minuse. Srbija, a posebno Beograd, postao je seljana neverovatnih razmera.
Sa zenom sam u Berlinu pre jedno metar dana. I to jos istocni. Ne postoji ni jedna zvrljotina na zgradama. Nema ni jednog bilborda, nema kojekakvih gluposti. A svaka zgrada i parcela ispred nje prica svoju pricu. To je tako uredjeno, da Beograd lici na Banglades dalje od centra.
Zato jedva cekam da zavrsim sto treba da zavrsim i da palim iz ove seljane.

Šomi

pre 6 godina

Sreća njihova, Delije nikad nisu švrljali njihove grafite, dok sa druge strane, nakon njihove osvojene titule, polovina SVIH Zvezdinih grafitija u mojoj okolini, a živim u delu grada gde Delije dominiraju (mislim na to da ima samo Zvezdinih grafia i murala, nema grobara) su bili uništeni crnim linijama (čak i oni koji iskazuju Pravoslavlje i Srpske zastave). Izgleda da je za njih ipak najveće dostignuće uništavanje a ne ponos.

021

pre 6 godina

@ Nenad_Jönköping

Sve ste upravu, divljina!
Danas npr. ulazim u garažu. Smer kretanja u garaži je jednosmeran, na jednu stranu se ulazi a na drugu izlazi. I u momentu kad sam ušao ka meni ide kamion, ne mogu ni levo ni desno. Nekako se vratim nizbrdo u rikverc, ovaj iziđe bez reči i ode sve preko zelene površine.
Kad sam parkirao, na izlazu pitam kasira dal je normalan ovaj sa kamionom?
Kasir mi kaže rade nešto gore, lakše mu je tuda, ne može da izađe na drugu stranu???!
Pa jel zato što je njemu tako lakše i što je on eto tako rešio, svi moramo da ispaštamo?
Nije mu palo na pamet da iznajmi kran, ili da plati dodatne radnike koji će kolicima iznositi šut napolje do kamiona... Neke inspekcije da ni ne pominjemo.
Divljina!

Okrečite Beograd ( najgora je duhovna beda )

pre 6 godina

Može li neko ( policija / obična ili komunalna ) da natera dotične ( ili njihove roditelje ) da plate čišćenje Dorćolskih fasada . Zna se ko su likovi i što je najgore ima i onih koji ih " lože " da je ovo prava umetnost !?
Koga sve i šta sve ( prateći tekst - kao u stripu) čovek može da vidi na napaćenim zgradama ...tuga (uz sivilo fasada i crnilo mozga ) !
Tuga , tuga ...

Nenad_Jönköping

pre 6 godina

Stvarno me iznenadjujete kada opravdavate ovo!
Zivim u Skandinaviji gde su ovakve stvari nezamislive, kao i u ostatku razvijenog sveta gde se postuju zakoni.
Dakle, slika je prelepa, cak i poruka, ali vi promasujete poentu! Bez obzira na to da li je slika lepa, u normalnim zemljama ne moze da crta ko gde i kad pozeli!!! Nigde u Evropi nema zvrljanja i slikanja po javnim mestima kao kod nas, i vi to odobravate samo zato jer vam se svidja slika? Ne mogu da verujem kakva se merila vrednosti u Srbiji...

maja

pre 6 godina

ovi murali su kicerica samo tako, katastrofa na sta lice neke prelpe zgrade na dorcolu, uzas zivi. nadam se da ce uskoro da se organizuju, da sprece ovaj sund u centru grada. a doticna gospodja, umesto sto se zahvaljeje, bolje da je izrazila izvinjenje stanarima zgrade, koje bas boli uvo da gledaju ovu nakazu od zida svakodnevno.

objektivan

pre 6 godina

Gtr inace poznati po tome kako sire toleranciju i ljubav, bez i najmanje iskljucivosti..
Ovde se ne radi o ljubavi, vec o klasicnom, nicim opravdanom i tesko objasnjivom kompleksu vise vrednosti. Ovi murali nisu nista drugo do loše zamaskirana navijačka propaganda, obeležavanje teritorije zbog koje nam se deca ubijaju, dok su poznate ličnosti i umetnici samo predmet zloupotrebe.

Добро памтим све

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???

Vladimir

pre 6 godina

Izgleda sjajno, samo...
Da li bis ste bili srecni da ovako nesto osvane na zidu vase zgrade (kuce)? Ma koliko izgledao lepo, ipak je to vandalizam.
Uz to, da li primecujete kako se prave podele na Crveno bele, ili crno bele, jedne ili druge, ove ili one...pa se pitamo zasto se kokju po parkovima.

FMP 2

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)

Neko Brenu a neko Kebu,Lukasa,Bajagu.Nismo isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Uros Djurdjevic Prejaki, 10. jun 2017 17:01)

Bajaga je za sve njih Betoven! A vi sto od juce slusate The Clash i cepate stranice Jusuf Ahmedovski i Krcunija ne mozete Bajagi ni kofer da nosite...

Enderman

pre 6 godina

Ovima što kažu da "bi bilo lepo kada bi navijačka prepucavanja ostajala na ovome i kako je ovo divan gest", ovaj mural je naslikan preko FMP-ovog murala crnog pantera kao provokacija, to u huliganskim krugovima znači bacanje rukavice u lice.

Daca

pre 6 godina

Izgleda sjajno, samo...Da li bis ste bili srecni da ovako nesto osvane na zidu vase zgrade (kuce)? Ma koliko izgledao lepo, ipak je to vandalizam.Uz to, da li primecujete kako se prave podele na Crveno bele, ili crno bele, jedne ili druge, ove ili one...pa se pitamo zasto se kokju po parkovima.
(Vladimir, 10. jun 2017 16:31)
Ja bih platio za ovakav mural.

Uros Djurdjevic Prejaki

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда???
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)

Neko Brenu a neko Kebu,Lukasa,Bajagu.Nismo isti.

Duca

pre 6 godina

Ovo je jako lepo, GTR predstavlja jedan fenomenalan i kulturoloski ispunjen pravac, a rec kultura polako nestaje pa je treba negovati. Podrska od suprotnog tabora, treba se boriti za svoj klub na ovakav nacin

Guja

pre 6 godina

Još da je to na njenoj fasadi, a ne ko zna čijoj, bilo bi super. (Slavko, 10. jun 2017 15:12)

Koje licemerje sunce ti, ceo grad ižvrljan ogavnim žvrljotinama i kad neko napravi umetničko delo jave se ovakvi moralisti.

Kamo sreće da je svaka fasada u gradu ovako naslikana, ko to može da kaže da ovo nije fantastično odrađen crtež/mural??

dj92

pre 6 godina

GTR najbolja stvar koja nam se desila u poslednjih 15-ak godina. Svaki put kad šetam Dorćolom divim se muralima Edi Granta, Zorana Radmilovića, Duška Radovića, Radeta Ajkule Radisavljevića i drugih.

Srebrni

pre 6 godina

Predivno nisam iz Beograda ali često idem u posetu kod rodjaka oduševim se ovim grafitima kojih ima širom užeg centra Beograda...Stvarno je lepo videti tako nešto inače sam I navijač Partizana.Bravo crno beli

aleksandar

pre 6 godina

До јуче су слушали Халида Муслимовића и Лепу Брену, сада су авангарда??? 
(Добро памтим све, 10. jun 2017 16:05)ko slusao lepu brenu

Vazda Pobro

pre 6 godina

E al kad procitam komentare sad `vaaau, kako ovo ?, pa nisu `navijaci samo ono sto vi citate po crnih hronika, ubice/dileri ... sigurno ima preko 50 posto navijaca bilo Zvezde ili Partizana koji su potpuno normalni ljudi, umjetnici, muzicari, glumci, slikari itd itd itd Sto je i logicno ... a sad sto vi vezete tu rijec odma za nasilje to je vas problem...

Šomi

pre 6 godina

Sreća njihova, Delije nikad nisu švrljali njihove grafite, dok sa druge strane, nakon njihove osvojene titule, polovina SVIH Zvezdinih grafitija u mojoj okolini, a živim u delu grada gde Delije dominiraju (mislim na to da ima samo Zvezdinih grafia i murala, nema grobara) su bili uništeni crnim linijama (čak i oni koji iskazuju Pravoslavlje i Srpske zastave). Izgleda da je za njih ipak najveće dostignuće uništavanje a ne ponos.

Milos

pre 6 godina

@Nenad_Jönköping Postovani gospodine Nenade, uz svo duzno postovanje, ali doticna zemlja se kulturno vozdigla zahvaljujuci nalazistima nafte od pre 50 godina, do tada nisu imali k od kulture, i mislim da zaista nemaju pravo da na bilo koji nacin sole pamet drugima. Murali su umetnost, a ovaj je velike vrednosti, jer ima jako lepu pouku s' obzirom na netrepeljivost medju navijacima. Iako sam simpatizer Zvezde, mada nikad nisam bio na utakmici, za mene je ovo jako lep gest navijaca Partizana, nadam se da ga niko nece iscvrljati, jer upravo to kvari sliku Beograda, zato apelujem na navijace Zvezde, iako nemam nekih kredencijala, da sagledaju poruku Murala i da ne uniste ovo umetnicko delo. Vi i dalje uzivajte u lepo uredjenoj robotskoj drzavi, a pustite nas da sami uredjujemo svoje drustvo, jer mi iznad svega najvise postujeno SLOBODU.

Okrečite Beograd ( najgora je duhovna beda )

pre 6 godina

Može li neko ( policija / obična ili komunalna ) da natera dotične ( ili njihove roditelje ) da plate čišćenje Dorćolskih fasada . Zna se ko su likovi i što je najgore ima i onih koji ih " lože " da je ovo prava umetnost !?
Koga sve i šta sve ( prateći tekst - kao u stripu) čovek može da vidi na napaćenim zgradama ...tuga (uz sivilo fasada i crnilo mozga ) !
Tuga , tuga ...

NoName

pre 6 godina

@Nenad_Jönköping

Istina. Nego, ni jedan od tih likova nije video uredjene gradove u Evropi, pa su krenuli da lupaju minuse. Srbija, a posebno Beograd, postao je seljana neverovatnih razmera.
Sa zenom sam u Berlinu pre jedno metar dana. I to jos istocni. Ne postoji ni jedna zvrljotina na zgradama. Nema ni jednog bilborda, nema kojekakvih gluposti. A svaka zgrada i parcela ispred nje prica svoju pricu. To je tako uredjeno, da Beograd lici na Banglades dalje od centra.
Zato jedva cekam da zavrsim sto treba da zavrsim i da palim iz ove seljane.

Sinatra

pre 6 godina

@(Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)


U pravu si, nema to nigde po Evropi da u kraju u kojem su ljudi ziveli , da im se posveti slika javno. ovo je vrhunska fora i ja je podrzavam. samo napred GTR iako ja nisam grobar!!!

sta se tice drugih svrljanja grafita u Evropi, ti u jonkopingu sigurno malosvetski to nisi naviko´. preporucio bi ti da ides za Berlin, Amsterdam,basel,lissabon, rim, itd pa ces da se predomislis tvoje izjave da to samo postoji kod nas !

1923

pre 6 godina

Na ovo mislimo kada kazemo jedno brdo...Nismo isti...i sl.
(kujovic, 10. jun 2017 15:25)

Bogu hvala sto nismo isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Against modern football, 10. jun 2017 18:33)

HAHA ne da ste isti, nego ste jenojajcani blizanci!!!!

021

pre 6 godina

@ Nenad_Jönköping

Sve ste upravu, divljina!
Danas npr. ulazim u garažu. Smer kretanja u garaži je jednosmeran, na jednu stranu se ulazi a na drugu izlazi. I u momentu kad sam ušao ka meni ide kamion, ne mogu ni levo ni desno. Nekako se vratim nizbrdo u rikverc, ovaj iziđe bez reči i ode sve preko zelene površine.
Kad sam parkirao, na izlazu pitam kasira dal je normalan ovaj sa kamionom?
Kasir mi kaže rade nešto gore, lakše mu je tuda, ne može da izađe na drugu stranu???!
Pa jel zato što je njemu tako lakše i što je on eto tako rešio, svi moramo da ispaštamo?
Nije mu palo na pamet da iznajmi kran, ili da plati dodatne radnike koji će kolicima iznositi šut napolje do kamiona... Neke inspekcije da ni ne pominjemo.
Divljina!

Joca

pre 6 godina

@ (Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)

Sve tacno sta si napisao, ali delujes kao onaj skupoina muzicara na Titaniku dok tone.


@ (mikimaus, 10. jun 2017 15:09)

Kako si uspeo to da zakljucis!?

Neka bude Zvezda, crvena

pre 6 godina

A ko je to osnovan u Zagrebu? Gde to piše? Kada ćete sa tim službenim podatkom da nas obradujete i naravno da pokažete zvaničan podatak crno na belo da je osnivač F.Tuđman u to vreme klinac od svojih 20ak godina?

neutralni felsh

pre 6 godina

Nigde u Evropi nema zvrljanja i slikanja po javnim mestima kao kod nas, i vi to odobravate samo zato jer vam se svidja slika? Ne mogu da verujem kakva se merila vrednosti u Srbiji...
(Nenad_Jönköping, 10. jun 2017 20:21)


vi kanda na krajnjem severu laponije da zivite? :)
jedno je neuko zvrljanje gluposti po zidovima, a drugo je ulicna sprej-supkultura, tako cesto nastanu vrlo lepa primenjeno-umetnicka dela.
jedno je takvo saranje po zasticenim zgradama od bitnog istorijskog ili planiranog estetskog znacaja, a drugo je prefarbati zid kakve svedene sive klasicne zgradice i dati mu neku drugu, zivlju dimenziju.
zapazite "tamo negde po evropi" ako putujete koliko su npr. neka mesta na medju-stanicama voza zivopisnija jer su oslikana slucno ovome. ili npr. u becu dosta zgrada ima murale grupe navijaca rapid vien, koji inace imaju jaku sekciju bas za to - i naravno da ne slikaju tamo gde ne treba, po stefan placu i shembrunu haha... ovi nasi im dodju kao kolege.
uostalom, kad vec spominjete javno mesto, imajte u vidu da je to vrlo sirok pojam. ako kazete da nigde niste videli ovako nesto po javnim mestima, onda niste bili na mnogo javnih mesta ;)

Miki

pre 6 godina

Pa zar nije bolje da se slikaju ovakvi murali navijača klubova koji nisu huligani već neko i nešto van sveta sporta!? Tada bi se mladi malo zapitali a ne transparenti, neke pravde za likove na obe strane, sa one strane...zakona.

Mnogo se podcenjuje moć kulture... odnosno nekulture koja hara poslednjih decenija...

napadaj

pre 6 godina

@ FMP2

Kao jedan od autora fanzina Jusuf Mehmedovski, reći ću ti da glavni čovek sluša Sabate, Flojde, Peter and the Test Tube Babies i brdo domaćeg i stranog panka i hevi metala, da drugi čovek sluša Mejdene, King Diamond, The Exploited i takođe gomilu domaćeg i stranog panka, a da sam ja neko ko 17 godina sluša metal, pretežno ekstremni, džez, bluz, pank, trip-hop itd itd.

Zajedničko nam je, doduše, da volimo i ponešto od Bajage.

Pozdrav.

Sojicu, ovde Roska

pre 6 godina

Jesu Filip Meloun, Benksi, Grupa 56 ili Frederik Etau isto vandali?!? Jos ovaj lik sto pise da je to "na Zapadu nelegalno i nezamislivo" a tamo se za strit art daju ogromne pare. Nego, gde je ovde diskriminacija ? U stihu?!?

Јабучило

pre 6 godina

Nenad_Jönköping,

Друже, отишао си. Бави се својом новом домовином, а не Србијом коју си напустио. Швеђани имају свој начин живота, ми имамо свој. Ти си одабрао њихов.

Rogi Obrenovac

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ove sto kao nesto negoduju. Prvo morali su stvarno lepi, bez obzira za koga navijate. Ne nose nikakvu poruku nasilja i provokacije. Drugo, posveceni su velikim i uspesnim ljudima, glumcima, sportistima, pesnicama, itd. Trece, nismo mi dostigli taj nivo da svaka zgrada bude uredno okrecena, bez grafita i raznorazni uvredljivih poruka.... zato zar nije lepse da ovi divni murali krase zgrade i naselja. Sto se mene tice neka preko puta ili pored ovog delije urade mural Draganu Nikolicu, ili Ckalji, Pancevu..... Samo bez raznih reci i uvreda. Kome smeta prelepa Tanja Boskovic i ovaj divni stih.

Ljuba

pre 6 godina

Svaka cast, sjajni ste, tako se voli i ulepsava svoj grad! Inace, voleo bih da vidim grafit naseg slavnog sahovskog velemajstora Dragoljuba Draska Velimirovica koji je igrao za Partizan jedanaest godina i za to vreme osvojio sedam puta sampionat drzave kao i titulu evropskog sampiona pocetkom sezdezetih godina, takodje sa Partizanom.Osvajao je Velimirovic I olimpijske medalje, pojedinacne I timske kao i srebrnu medalju na svetskom prvenstvu i sve medalje na evropskim sampionatima.Takodje bio je I trostruki sampion drazave i tvorac sahovske varijante koja nosi njegovo ime Velimirovicev napad za koji ga je cuveni Bobi Fiser jurio da mu je pokaze.Bio je Velimirovic I trener cuvenom Gligoricu punih sedam godina iako je bio mladji od njega citavih dvadeset.Bio je trener velikom broju velemajstora koji su takodje osvajaci olimpijskih medalja a neki su poput Ivana Sokolova na koga je bio narocito ponosan, pobedjivali I Kasparova.Sam Velimirovic je pobedjiva najbolje svetske sahiste medju kojima su i svetski sampioni...Napisah ovo u nadi da cce neko od ove dece koja prave ove grafite procitati ovaj komentar.Nama sahistima bi dosta znacio Velimirovicev grafit kao nesto sto pokazuje da smo nekad bili svetska sila u sahu.Zasluzuje pokojni velemajstor i mnogo vise!!! Inace, od dolaska u Beograd pocetkom sezdesetih ziveo je na Starom gradu u Cara Dusana I od kraja osamdesetih pa do smrti u Majke Jevrosime. Veliki veliki sahista i covek!!!