- Komentari -

"Vanzemaljske megastrukture mogle bi da se nalaze svuda oko nas"

Grupa američkih astronoma prošle godine je ukazala na moguće postojanje vanzemaljskih megastruktura na jednoj dalekoj zvezdi. Međutim, jedan stručnjak sada tvrdi da bi pronalaženje ovih megastruktura moglo da bude relativno lako, ukoliko istraživači obrate pažnju na prava mesta.

Pošaljite komentar
 1. @САТАРА: Ne bih se složio sa tobom, u potpunosti. Intuicija jeste jedan od bitnih, naravno ne i presudnih preduslova, da nešto otkrijemo, naučimo, saznamo, dokažemo. U nauci, konkretno, intuicija je bila, i jeste ta, koja je predstavljala i predstavlja, inicijalnu "iskru saznanja, i spoznanja", nekada i vrlo značajnih, čak epohalnih, a kasnije dokazanih, naučnih istina.
   (Smuleco, 21. maj 2017 10:31)

  # Link komentara

 2. @NoName: Vidi, lepo je maštati, o životu koji se bazira na boru, silicijumu, sumporu..
  ali, hemija je "neumoljiva" po tom pitanju: jednostavno, život MORA da bude, bilo gde u Univerzumu, sagrađen, od različitih ugljovodonika, posebno onih cikličnih i kondenzovanih, kao i heterocikličnih, koji sadrže različite hetero atome u prstenu(kiseonik, sumpor, azot i neke druge). Preciznije, jedino ugljenik pruža mogućnost stvaranja, gradivnih elemenata života, zbog svojih, prvenstveno hemijskih, i strukturnih osobina. Prvi sledeći"kandidat za život",silicijum, može da gradi oko 300000 jedinjenja, ali i pored toga, nema "hemijski kapacitet", da u mnogobrojnim hemijskim reakcijama, stvori veliki broj, za postojanje života neophodnih jedinjenja, tj. makromolekula, koji su esencija, i glavni preduslov, njegovog postojanja.
   (Smuleco, 21. maj 2017 10:20)

  # Link komentara

 3. @ CATAPA

  Komentar sam napisao na osnovu ličnog iskustva. Zbog toga sam inteligenciju i intuiciju stavio u istu rečenicu, iako ne idu uvek zakedno. Za religiju se slažem s tobom. To i jeste njena svrha. A vanzemaljci - to je opet subjektivno.
  (dominus, 20. maj 2017 11:11)

  # Link komentara

 4. Pametan i inteligentan čovek jeste onaj koji ne veruje nikome, osim sopstvenoj intuiciji ...
  (dominus, 19. maj 2017 22:11)
  Izvini, dalje od ovog ne bih da čitam. Inteligencija i intuicija ne mogu ni u istu rečenicu. Čak je i eksperimentalno potvrđeno da je vrednost intuicije kao metoda za ispravno donošenje odluka ravna nuli, jednaka bacanju novčića. Sve zablude ovog sveta su bazirane upravo na fantomskoj intuiciji, ali njeno postojanje brani ogromna masa budala koji znaju da je intuicija maltene i nepogrešiva. Kako znaju? Pa intuitivno, kako bi drugačije.
  Budale obožavaju intuiciju jer im pruža iluziju da se do neke istine može doći prečicom, bez učenja, eksperimenta, promišljanja... Ne, ne može. Nikada i nije. I ono što je pripisivano čudesnoj intuiciji, ili nema veze sa intuicijom, ili je puki slučaj i nagađanje.

  Tako je i to postojanje nekakvih vanzemaljaca puko nagađanje u stilu "Ma, mora da ih ima", a ne bilo kakva statistička verovatnoća. To je verovanje u čudo, dakle religija. A postoji čak i crkva koja takve uverava da je ono što intuitivno "znaju" i ispravno.

  Remax, ovde ipak nije reč o matematičkim vanzemaljcima i matematičkim veštačkim "megastrukturama". Matematički vanzemaljci mogu da postoje, to ne sporim.
  (CATAPA, 20. maj 2017 01:32)

  # Link komentara

 5. @ neutralni felsh  

  Mogli bi s tobom da se posavetuju :)  
  Verovatno si dobro upućen u kosmička dešavanja :) 
  (dominus, 18. maj 2017 23:29) 

  :)))
  (neutralni felsh, 19. maj 2017 23:40)


  uzgred, ne znas s kim se kacis ;) pozz :)
   (neutralni felsh, 20. maj 2017 01:12)

  # Link komentara

 6. @ neutralni felsh 

  Mogli bi s tobom da se posavetuju :) 
  Verovatno si dobro upućen u kosmička dešavanja :)
  (dominus, 18. maj 2017 23:29)

  :)))
   (neutralni felsh, 19. maj 2017 23:40)

  # Link komentara

 7. @ CATAPA

  Pametan i inteligentan čovek jeste onaj koji ne veruje nikome, osim sopstvenoj intuiciji i spoznaji. Čovek koji veruje ličnom iskustvu. Takav čovek zna i nema potrebu da veruje. S druge strane, budala je svako ko se isključivo oslanja na ono što je čuo od drugih ili naučio od drugih bez da je kritički pristupio tome. Bez da je pokušao da preispita takvo saznanje. Takvi ljudi su većinom vernici, ali i dobar deo naučne elite.
  (dominus, 19. maj 2017 22:11)

  # Link komentara

 8. @CATAPA

  Tesko nauci i naucnicima koje ti branis..
  Covek je upravo rekao samu sustinu astrofizike. Pa to ce ti i vecina astrofizicara reci. To apsolutno nema veze ni sa kakvom religijom. Koju, uzgred, pominjes kao nekakvo zlo a ne nasusnu ljudsku potrebu, u njenom izvornom smislu.
  Uostalom, ako je fizika u pravu u vezi kosmosa, matematika onda kaze da u kosmosu koji je beskonacan, ima beskonacno mnogo sansi da se negde razvije zivot. I to cak ovakav kakvog mi poznajemo, a da ne govorim o potencijalno novom ljudskom poimanju razlicitih formi zivota.
   (remax, 19. maj 2017 22:06)

  # Link komentara

 9. @NoName

  Ako znaš neke elemente u prirodi van Peroidičnog sistema bilo bi dobro da objaviš, pa da Srbija dobije nobelovca za hemiju. A bilo bi dobro da opišeš i anatomiju energetskih bića pa da dobiješ još jednu nobelovu nagradu. Samo postojanje života u bilo kakvoj formi, a pogotovo inteligentnog, u potpunoj je suprotnosti sa drugim zakonom termodinamike i verovatnoća pojave života je praktično zanemarljiva. Ne znam da li si čuo za taj zakon, a ako i jesi siguran sam da ne znaš šta taj zakon govori jer bih po tvom rečniku, načinu razmišljanja i načinu vođenja diskusuje rekao da je tvoj jedini kontakt sa naukom gledanje naučno-fantastičnih filmova.
  (Idemo na Mars, 19. maj 2017 14:41)

  # Link komentara

 10. I saturnovi prsteni lice na megastrukture, jesu li oni nastali evolucijom ili je neko bio dovoljno strpljiv da poslaze sve te kemencice u cetvorodimenzionu ravan prostora minkovskog
  (nebuloze umesto humora, 19. maj 2017 13:07)

  # Link komentara

 11. @Idemo na Mars

  Linearno razmisljanje. Ne mora da znaci da je zivot tamo negde isti ili slican kao na nasoj planeti. Tj. na bazi ugljenika i slicnih formi. Ko zna koji elementi tamo postoje i ko zna kakva bica tamo postoje. Pa moguce i bica od energije.
  Ali, ljudski rod najvise voli da odvali glupost i da celokupno misljenje o zivotu u univerzumu svede na ono sto poznaje zivotom na ovoj planeti.
  (NoName, 19. maj 2017 12:44)

  # Link komentara

 12. Ovima što bez ikakvih dokaza tvrde da svemir vrvi od života,neka se sete da je život na Zemlji nastao zahvaljujući neverovatnom nizu okolnosti koje su se poklopile i dovele do nastanka života. Iako u našoj galaksiji postoje stotine milijardi zvezda i planeta jako je mali broj koji ispunjava uslove kakvi postoje na Zemlji.Pođimo samo od toga da se Sunčev sistem nalazi na rubu galaksije gde je radijacija koja dolazi iz središta galaksije slaba.Život na planetama unutar galaksije zbog jake radijacije je neodrživ. Čak bi i radijacija samog Sunca bila smrtonosna da Zemlja nema sopstveno magnetno polje.Kako to da na ostalim planetama Sunčevog sistema nema života kada sve vrvi od njega?Na našoj planeti su pre nas živeli dinosaurusi i da nije bilo udara asteroida u ˝pravo˝ vreme i na ˝pravo˝ mesto i danas bi šetali Zemljom a nas ne bi bilo.Po principu velikih brojeva sasvim je moguće da u svemiru postoje drugi oblici života ali na kom nivou inteligencije, svesti i civilizacije? Kako bismo komunicirali sa bakterijama, amebama ili dinosaurusima? Niz slučajnosti i okolnosti koje su dovele do pojave inteligentnog života na Zemlji je skoro neverovatan, ali mi smo sada tu, naše postojanje uzimamo zdravo za gotovo i skloni smo da mislimo da kada je to moglo ovde može bilo gde. Inteligentni oblici života i civilizacije su vrlo retki i da postoje u našoj ˝blizini˝ verovatno bismo ostvarili kontakt sa njima, osim onih koji su ˝videli˝ leteće tanjire.Bez dokaza sve ostalo je nagađanje.
  (Idemo na Mars, 19. maj 2017 10:43)

  # Link komentara

 13. ...vaistinu bi mogle.....
  (rebel, 19. maj 2017 10:33)

  # Link komentara

 14. Prvo moramo biti nacisto sta je zivot , da bi smo ga trazili po svemiru .
  (kosta, 18. maj 2017 21:10)

  Upravo tako, ali paradoksalno, traganje za zivotom po svemiru i otkrica koja ce se nizati ce nam vremenom transformisati sadasnje znanje o nama samima.
  (Canadian, 19. maj 2017 09:55)

  # Link komentara

 15. "Međutim, jedan stručnjak sada tvrdi da bi pronalaženje ovih megastruktura moglo da bude relativno lako, ukoliko istraživači obrate pažnju na prava mesta."
  Pa sto on ne obrati paznju kada je strucnjak, a uzgred je relativno lako? Trebali bi mozda pitati nekog profesora astrofizike sa Univerziteta u Donjem Vakufu da mu objasni?
  (Sale123, 19. maj 2017 09:19)

  # Link komentara

 16. Ako se pogleda matematika i prosta verovatnoća naša galaksija vrvi od života, a reći da smo sami u univerzumu je gluplje od izjave da je zemlja ravna.
  (biće bolje, 18. maj 2017 16:08)
  Koja je to matematika i koliko prosta verovatnoća na uzorku od jedan?
  Upravo je suprotno. Verovati u postojanje nečega za šta ne postoji ni jedan materijalni dokaz je posledica duboko religiozno kontaminiranog uma. Sajentologija nije ništa više nauka od hrišćanskih bajki, i ništa manje religija. To što sajentologija ne implicira da je "zemlja ravna" ne znači da je išta manje blesava u sopstvenim temeljnim mitovima. U najboljem slučaju i uz mnogo dobre volje, sajentologija je tek tehnološka varijanta drevnih politeizama, ali i dalje samo (jedna od) religija.

  Za sada i ko zna dokle, jedino što je naučno utemeljeno je da je svemir apsolutno sterilan i veoma, veoma toksičan za sve forme života koje se pod "živima" mogu smatrati. Sve drugo je religozno trabunjanje bez argumenata ili "verovatnoća" na osnovu jednog uzorka. Još kraće: besmislica.

  Uostalom, budale koje veruju u "ravnu zemlju" to ni malo ne sprečava da veruju i u vanzemaljce. Budale i jesu budale zato što su u stanju da veruju u kontradiktorne i međusobno isključujuće stvari, pozivajući se na samo njima znanu "verovatnoću".
  (CATAPA, 19. maj 2017 05:32)

  # Link komentara

 17. @ neutralni felsh

  Mogli bi s tobom da se posavetuju :)
  Verovatno si dobro upućen u kosmička dešavanja :)
  (dominus, 18. maj 2017 23:29)

  # Link komentara

 18. Ja mnogo volim vanzemaljce! Jedva cekam da se sretnemo s njima i da razmenimo znanja! Isto ko sto volim da sretnem stranca i da slusam price kako se kod njih zivi ili da putujem i da otkrivam druge kulture, jos me mozda vise zanima kako se poima zivot i sta znaci nekome van nase planete. Fascinantno!
  (Vansky, 18. maj 2017 23:04)

  # Link komentara

 19. Vaistinu!!!
   (ćelija, 18. maj 2017 22:28)

  # Link komentara

 20. Mega-Giga-struktura se gradi i na planeti Zemlji...u srbiji...tačnije u beogradu...beograd na vodi...verovatno ćemo biti primećeni od strane vanzemoljaca!!! To neće moći da ostane neprimećeno...kaže premijer...
   (ćelija, 18. maj 2017 22:26)

  # Link komentara

 21. Prvo moramo biti nacisto sta je zivot , da bi smo ga trazili po svemiru .
  (kosta, 18. maj 2017 21:10)

  # Link komentara

 22. Ako postoje vodite me sa ove proklete planete.
   (Hipik, 18. maj 2017 21:06)

  # Link komentara

 23. ovi što sve ovo pišu mi baš liče na likove koji nisu rodom sa ove planete.
   (robby, 18. maj 2017 21:05)

  # Link komentara

 24. Ђогани је то давно све лепо објаснио
  (слатке 90-е, 18. maj 2017 20:51)

  # Link komentara

 25. @ neutralni felsh
  Što, pa možda koriste njihovu energiju
   (Marija, 18. maj 2017 20:48)

  # Link komentara

 26. hahhahhah naucnici
   (gradjanin, 18. maj 2017 20:22)

  # Link komentara

 27. I jesu.
   (nenad rs, 18. maj 2017 19:48)

  # Link komentara

 28. Šta su megastrture ?
  (Zemaljske ili Vanzemaljske, nije bitno - samo objasnite šta su)
  (Burek u svemiru, 18. maj 2017 19:19)

  # Link komentara

 29. Lepu ste temu načeli, samo je ovo prekratko.
  (z, 18. maj 2017 18:46)

  # Link komentara

 30. Zamislite da postoje galaksije u kojima postoje fabrike novca, gde moze svaki narod da dobije koliko mu je potrebno. Jedan uslov samo postoji moraju da obezbede sertifikat da su na visokom tehnoloskom nivou, ne prepisivaci. Ljudi da malo vise radimo udruzenim snagama umesto, recimo ovih komentara koji realno.... SRBIJA bi bila bolje mesto za zivot. Recept za uspeh je RAD, RED, UPORNOST. Zivela Srbija
  (to, 18. maj 2017 18:31)

  # Link komentara

 31. @Radan - pitaj dinosauruse kako "nas stalno nešto promašuje".
  (elementarno neznanje, 18. maj 2017 18:13)

  # Link komentara

 32. Da vanzemaljci postoje nema sumnje,... moraju da postoje,tako kazu naucnici ali su zato svetske zavere plod maste nabedjenih patriJota.
  (WD40, 18. maj 2017 17:11)

  # Link komentara

 33. samo teske budale od vanzemaljaca bi se odlucile da prave ikakve strukture pored pulsara, jednih od objekata koji emituju neke od najjacih i najucestalijih zracenja u svemiru :)
   (neutralni felsh, 18. maj 2017 16:47)

  # Link komentara

 34. pa i nalaze se...odavno. To samo potvrdjuje da smo mi kontrolisani i da smo mi u stvari vestacka inteligenciha vznzemsljaca....
   (vanzemaljac penzioner, 18. maj 2017 16:30)

  # Link komentara

 35. Jer kako inače objasniti, da su mesec,Mars,Venera itd...puni rupa od udara asteroida...a nas kao stalno nešto promašuju...
  (Radan, 18. maj 2017 15:31)

  Mesec i Mars i ostali su puni kratera jer nemaju atmosferu koja bi sagorela meteore. Venera nema kratere jer ima veoma gustu atmosferu kroz koju malo sta moze da prodje, a osim toga svakih nekoliko stotina miliona godina ima globalni izliv lave...

  Sto se tice promasivanja, pre dve i po godine Mars je za dlaku izbegao veliku katastrofu - sudar sa kometom Siding Spring precnika 700 m i brzine 56 km/s...
   (BSN, 18. maj 2017 16:12)

  # Link komentara

 36. Kad neko govori o vanzemaljskom životu u našoj galaksiji, treba da se zamisli njena veličina, zvezda ima oko 100-400 milijardi, planeta preko 100 milijardi, a prečnik naše galaksije je oko 100 do 180 hiljada svetlosnih godina. Ako se pogleda matematika i prosta verovatnoća naša galaksija vrvi od života, a reći da smo sami u univerzumu je gluplje od izjave da je zemlja ravna.
   (biće bolje, 18. maj 2017 16:08)

  # Link komentara

 37. Magične pečurke, "rade"...
   (Smuleco, 18. maj 2017 16:02)

  # Link komentara

 38. @Radan vidis, to je prava misterija, mada ja mislim da je zemlja u stvari ravna ploca na ledjima kornjace i na taj nacin izbegavamo smrtonosne asteroide.
   (milutin stojkov, 18. maj 2017 15:56)

  # Link komentara

 39. Mogle bi.. Tačno.
   (Mrki, 18. maj 2017 15:55)

  # Link komentara

 40. "Mislim da to sto mi ocekujemo da cemo u blizini naseg S. sistema naci vanzemaljsko postojanje, da se varamo, mislim da je izuzetno retko da ga mozda nema ni u nasoj galaksiji. Mozda postoje slozena ziva bica ali da postoje stvoranja koja manipulisu energijom i iskoristavaju resurse da se mozda takva stvorenja nalaza u 1noj od par galaksija.
  (Miki, 18. maj 2017 15:32)"
  Ne bih bio tako siguran što se tiče postojanja života u našoj galaksiji. Znate, naša galaksija je široka između 80 i 100 hiljada svetlsonih godina. Dakle, neverovatan broj zvezda i planeta. A da ne pričam o milijardama galaksija koje postoje pored naše u kosmosu. Sumnjam da je život tako retka pojava u kosmosu. Mislim da od života vri, ali da mi nismo sposobni da to utvrdimo.
  (Jovan, 18. maj 2017 15:53)

  # Link komentara

 41. Mislim da to sto mi ocekujemo da cemo u blizini naseg S. sistema naci vanzemaljsko postojanje, da se varamo, mislim da je izuzetno retko da ga mozda nema ni u nasoj galaksiji. Mozda postoje slozena ziva bica ali da postoje stvoranja koja manipulisu energijom i iskoristavaju resurse da se mozda takva stvorenja nalaza u 1noj od par galaksija.
  (Miki, 18. maj 2017 15:32)

  # Link komentara

 42. Svaka naprednija civilizacija mora da ima oko svog planeta kojeg nastanjuju , neku vrstu zaštite!
  Kao što su nama naši "bogovi" napravili!
  Jer kako inače objasniti, da su mesec,Mars,Venera itd...puni rupa od udara asteroida...a nas kao stalno nešto promašuju...
  (Radan, 18. maj 2017 15:31)

  # Link komentara

 43. Наска линије, беп-коророти...трагови ванземаљске цивилизације су ту.
   (смена страже, 18. maj 2017 15:23)

  # Link komentara

 44. Па дабоме,ахх
  (бађура, 18. maj 2017 14:36)

  # Link komentara

 45. Pa cim maknemo sa ovog globusa, svuda su "vanzemaljske megastrukture" !
  (ono kao jeftin vic, 18. maj 2017 14:36)

  # Link komentara

 46. Naravno! Vec je i Mesec vanzemaljska megastruktura. Sve izvan Zemlje je vanzemaljsko.
  (X=iks, 18. maj 2017 14:04)

  # Link komentara

 47. Ne znam da li bi ovo trebalo da nas raduje ili plasi...
   (Kobster, 18. maj 2017 13:59)

  # Link komentara

 48. To je bila kao neka plavičasta magma... masa... i odletela je u pravcu Grocke!
  (Sumpor, 18. maj 2017 13:19)

  # Link komentara

 49. možda su i mini mega strukture?
   (djuro, 18. maj 2017 13:18)

  # Link komentara