- Komentari -

U dolini jeze

Đija Đija je brineta, raskošne duge kose, blistavog tena i odmerenog držanja. Obišla je celu planetu, često noseći tradicionalnu nošnju iz rodne Kine na javnim nastupima. Mediji je opisuju kao boginju. Đija Đija nije glumica ni političarka – ona čak nije ni živa. Đija Đija je robot koji je po izgledu najsličniji homo sapijensu u istoriji robotike, ali joj nešto ipak nedostaje.

Pošaljite komentar
 1. @ pope, 

  Možda je taj gorila samo bio tužan što živi u zatočeništvu. Kad pogledam u oči mnogih životinja, vidim tu životnu iskru koju ima i čovek.

  Kupite psa, pa kad Vas zavoli pogledajte ga u oči i onda mi kažite da ne vidite dušu.

  Prestanite da božanski uzdižete čoveka. Možda ćemo jednog dana i u očima robota videti život.
   (tachyon, 17. maj 2017 09:30)

  # Link komentara

 2. Kakva izivljavanja ce ova "robotica" preziveti cim je jos malo osposobe za prodaju nije ni svesna. Prosto mi je dodje zao. Ljudski um zna biti vrlo mracan. Na ovu temu ide serija Westword sa neprevazidjenim Hopkinsom u mozda glavnoj ulozi i svakom koga ovo interesuje prepoucujem ovu seriju.
   (Ivan, 17. maj 2017 07:41)

  # Link komentara

 3. sjajan clanak. Tacno mi je poznat taj osecaj jeze. Doziveo sam ga pre dvadesetak godina u zooloskom vrtu u Budimpesti posmatrajuci na 2 metra od sebe (kroz staklo) gorilu. Njegove oci koje su zurile u mene. Pitao sam se sta je to sto me je toliko prepalo? Ne, to nije bila blizina jer sam znao da je staklo neprobojno a i zivotinja je bila vise nego mirna i troma kakve gorile umeju da budu.
  Uplasio sam se osecaja DA GLEDAM U BICE CIJE OCI TOLIKO LICE NA LJUDSKE A OPET FALI ONO NESTO STO LJUDE CINI LJUDIMA.
  Sta je to NESTO ustvari? Ljudska dusa, to je onaj sastojak koji razdva coveka od svih drugih zivih bica i nezive prirode. Zato svaki pokusaj da se 'neživo oživi' (zar ova fraza ne asocira momentalno na horor filmove?) izaziva dolinu jeze
   (pope, 16. maj 2017 21:44)

  # Link komentara

 4. Sanja li Đija Đija električne ovce?
   (miletrans, 16. maj 2017 21:42)

  # Link komentara

 5. Does this unit have a soul?
  (Low Key Lyesmith, 16. maj 2017 16:01)

  # Link komentara

 6. treba reci samo jedno, citajte uelbeka
  (there can be only 1, 16. maj 2017 15:12)

  # Link komentara

 7. Vrlo kvalitetan i zanimljiv članak. Da, uskoro će roboti zameniti ljude ne samo što se tiče određenih poslova nego i kao zamena za same ljude i odnosima sa njima. Sve to deluje malo zastrašujuće ali je tako. U razvijenim društvima već sada se primećuje pojava otuđenja i osećanje izolovanosti. To u suštini nije ništa loše jer je posledica visokog nivoa razvijenih društava odnosno menjanje moralnih normi. Liberalni individualistički moral potpuno je zamenio nekadašnji konzervativni i kolektivni. To zvuči lepo ali za posledicu ima usamljenost zato što tu postoji dva konflikta, osećanje pripadnosti i nezavisnosti. Teško je uklopiti oba principa pa se u modernom društvu bez stega odlučuje sa drugi i to neminovno uglavnomima posledicu otuđenje. Tako da bi se to izbeglo napraviće se roboti koji će to da reše.
  (Aron, 16. maj 2017 12:41)

  # Link komentara