Sreda, 01.02.2017.

08:10

Svetac koji je vladao srpskim kraljevima

Izvor: B92

Svetac koji je vladao srpskim kraljevima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Sloven

pre 7 godina

Izgubili smo mi duhovnu vertikalu kada smo prihvatili hrišćanstvo tu semitsku religiju i običaje. Mi smo imali svoje slovenske obrede i običaje.

slonov_rep

pre 7 godina

Opet Srbi o likovima iz bajke i slikovnica a sultan sulejman im stvorio naciju.
(srba ubuljoglu, 2. februar 2017 16:21)

A vi neki tek sad stvarate nacije na laznim istorijam i istinama. Nije nam sultan Sulejman nista stvorio, ali vase "istine" prvo krecu od izmisljotina i poricanja drugih.

slonov_rep

pre 7 godina

Opet nas popovi lazu! Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Sta mi imamamo veze sa bugarskim vladarima i prosvrtiteljima? Sva ova diskusija se zapravo vodi o bugarskoj istoriji a ne o Srbima koja u to vreme nije postojali. Ocigledno je doslo vreme da Srbija pohapsi sve one koji prisvajaju bugarsku istoriju i izdaju je kao da je srpska istorija. To znaci da su nam pojedini svestenici bugari jer namecu bugarsku istoriju. Oni su zaboravili da je Balkan bio okupiran od Bugara od 6 do 15 veka. Ocigledno je da su opasni lazovi.
(Radomir Istoricar i Geograf, 1. februar 2017 09:03)

Bugari postojali u srednjem veku a Srbi nisu? S kim su onda toliko ratovali tad? Od koga su onda izgubili bitku na Velbuzdu? Odkud onda da svi istorijski izvori i karte iz tog vremena znaju za Srbiju? Otkud to da je Srbija nastala 1876. ako ni srpski narod ni ta drzava nikad ranije nisu postojali? Ko je to dizao ustanke od 1804. pa na dalje? Kome su to Turci dali autonomiju nakon Milosevog ustanka? Kako to da Konstantin Porfirogenit pise o Srbima i Srbiji kad oni nisu uopste postojali?

Mantis

pre 7 godina

Da ovo pročita arhimandrit
Ilarion Ruvarac okreto bi se
u grobu ko ringišpil......
(krpelj, 1. februar 2017 16:20)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....a Mirko Đorđević zajedno
s njim.. fffffrrrrrrrr

Dragan

pre 7 godina

Rastko Nemanjic je protivkanonski postao arhiepiskop a nije bio episkop vec obican monah. Zbog nezakonitog odvajanja crkve na njega i odmetnutu crkvu bacena je anatema. Kao katolicki shizmatik organizovao smaknuce polovine Srba koji nisu prihvatili svetosavlje vec su se pridrzavali starog obreda.Uveo je u svoju crkvu gizdavost i bogatstvo svestenstva (sto se i danas praktikuje).Njegova uloga medju Srbima nikad prihvacena (narod Srpski ga ne slavi u svojim kucama). I na kraju, kao anegdota, letos sam posetio crkvu Uspenja Krista u Korchi, Albanija. Lik Svetog Save je oslikan medju katolickim svecima, a ne medj pravoslavnim.

dm

pre 7 godina

BITNO
Rastko je ``pobegao od kuce`` sa jednim kaludjerom .Stefan Nemanja je poslao ljude da ga milom ili silom vrate.Rastko ih je docekao u ruskom manastiru Svetog Pantejlemona,lepo ugostio.Kada su umorni vojnici zaspali izkoristio je priliku da ga blagoslovi jedan iguman.Tim cinom Rasto bese odlikovan svestenickim cinom i uze ime Sava.

Milan

pre 7 godina

Ne znam sta mi je smesnije. Ovi sto se pitaju zasto nije gradio Univerzitete i skole (u 12. veku) ili ovi sto propovedaju moral 21.veka na desavanja iz 12.tog. Strasno je koliko nam je narod neobrazovan, posebno ovi koji se navodno bore za sekularno drustvo (cast izuzecima), a ne znaju ni pravopis.

dominus

pre 7 godina

@ Trovach

Umro mlad (čitaj ubijen), pa nije stigao da se pokaje :)

Inače cela ta priča o grehu, pokajanju, raju, paklu je opijum za vernike iako niko zapravo ne zna ili ne ume da objasni šta biva sa čovekom odnosno njegovom dušom (energetskim telom) nakon smrti.

Komša

pre 7 godina

@istina
Uloga Nemanjića u progonu Bogumila nije bila neznatna nego su ih bukvalno počistili.
Slažem se da se previše pažnje poklanja toj hrišćanskoj verskoj sekti a zanemaruje se nasilno uvodjenje hrišćanstva koje počinje od prvog Srpskog konvertita Mutimira.
Hrišćanstvo se širilo i ostvarivalo svoj uticaj tako što su ga prvo prihvatali vladari a potom elita.Kod naroda je to išlo malo sporije i mnogo bolnije tako da ne možemo pričati o procvatu pravoslavne kulture (tek u vreme Djuradja ).
Prost primer - čak u Dušanovo vreme narod je otkopavao sahrankene pokojnike i spaljivao po mašim običajima pa su čak i sveštrnici pomagali u tome.
Srednjevekovno hrišćanstvo valka shvatiti kao vladajuću ideologiju tog doba i instrument uspostavljanja grčko- rimskog poretka.

teske reci

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
(dragan, 01. februar 2017 11:10)

Dragane, sta da Vam kazem, tesko je uopste i poceti... u originalu Zitija (a originalnost dokumenta je neosporna) pise da je Sveti Sava postavljen za "arhiepiskopa svih srpskih i pomorskih zemalja" - interesantno je pominjanje reci "srpski" i "pomorski", obratite paznju na to. Link na tekst zitija: https://domentijanmyblog.wordpress.com/page/3/ To, naravno, nije slucajno jer je i 100 godina kasnije Nikola Altomanovic, srpski vlastelin iz Uzica vladao velikim delom Bosne i delom hrvatske obale, te naplacivao porez od Dubrovnika da ne bi usao u grad. Nikolu je, nazalost, porazio car Lazar u dogovoru sa Madjarima, a valjao bi mu na Kosovu, itekako.
To bi bilo sto se tice gledanja History kanala - na Vama je da odlucite da li zelite da koristite isti kao primarni izvor istorijske istine.
Sto se tice Vase izjava u vezi sa stavom pravoslavne crkve Bugarske, molim da postavite merodavan izvor informacija, link, bilo sta sto bi nam omogucilo da proverimo informaciju, u protivnom ce Vasa izjava izgledati jos neprikladnije.

pojasnjenje

pre 7 godina

Dušan silni nije proglašen za sveca pošto je ON proglasio srpsku crku kao atokefalnu (a ne Sveti Sava)i podigao ju je na nivo patrijaršije.
(Coco Bill, 1. februar 2017 14:29)

Dusan silni jeste podigao crkvu na nivo patrijarsije, ali ju je Sveti Sava podigao na nivo arhiepiskopije, kao "arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja". Time je uspostavljena autokefalnost jer se arhiepiskop birao u srpskim zemljama, a ne izvan zemlje. Pedesetak godina kasnije, sa uspotavljanjem Srpskog carstva i cara Dusana, uspostavlja se Patrijarsija i imenuje Patrijarh

dragan

pre 7 godina

Još jednom ponavljam o hrvatskim kraljevima ima oko 6 epizoda prikazano više puta na Histori .Ako znate u što sumnjam da radite na kompjuteru otiđite na njihov sajt pa tamo trabunjajte što su vam napričali bajke o ivici i marici.Sava nije niti će biti svetac.Niko nema prava da govori u ime Boga.U starom zavetu piše"pojavljivaće se razni svetitelji,čarobnjaci.....ali znajte Bog je jedan i JEDINI".A kolko nas Bog (ako postoji) voli vidi se svaki dan od tkzv sveca do danas.

korekcija

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima.
(simon, 1. februar 2017 13:12)

Sveti Sava je bio "arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja", kao takvog ga je ustolicio tadasnji patrijarh German. To pise u Zitiju. Dakle, Srbija zaista nije postojala, ali srpske zemlje jesu.

čovek

pre 7 godina

(A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!, 1. februar 2017 15:19)

###

karijeru bi napravio u "Trećem oku" ...

Samo glasno razmisljam

pre 7 godina

@Darth Shone

malo sam parafrazirao da bih coveku pojasnio kako i zasto su oni sveci.
Naravno da se nisu svi zamonasili, poenta je u pokajanju.

Darth Shone

pre 7 godina

@(A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!, Kakve veze imaju Rastko Nemanjić i Alojzije Stepinac? Kakve veze? Ateista koji je još uz to i nacionalista pa našao da odgovara na provokacije istih takvih iz komšiluka! Ne znam iz kog si grada, ali ako ti vreme dozvoli svrati do crkve Uznesenja BDM u Beogradu, i u oltarskom prostoru vidi ko je naslikan u poklonjenju Bogorodici! Muka mi je više od ne znanja, posebno sopstvene istorije. Kada je to Stefan I Nemanjić pitao svog brata sme li da uzme krunu od papskih legata Honorija III? Savi se pripisuju stvari koje nikada nije izrekao, niti uradio, samo na osnovu apokrifnih žitija nastalih vekovima nakon njegove smrti. A, postoje dokazi da je svake godine slao darove u Rim. Toliko o lošim odnosima sa zapadnom Crkvom. Neko je ovde pitao za neraspadnutost tela, pa da odgovorim, Savino telo je bilo neraspadnuto, sve dok ga pripadnik vere koju je danas tabu pomenuti u negativnom kontekstu nije spalio na Vračaru. Bugari ne priznaju Savu? Pa zbog njegovih moštiju je umalo izbio sukob sa Bugarskom, jer su zahtevali da one ostanu u Trnovu, u Bugarskoj.

DrevniRas

pre 7 godina

По мени би боље било да је остао назив Рашка за данашњу Србију, а назив народа да је остао Рашани. Тако би се истицало и наше наслеђе средњевековне Рашке и царства, а и истакло би се словенско порекло имена Рас (Рус,Рас,Рос, сви топоними везани за источне, а касније јужне Словене).

Ђоргго

pre 7 godina

По ономе што знам највећи српски дипкомата свих времена.
Обезбедио аутокефалност српске цркве, формирао и обезбедио њену стабилност избором свог младог наследника за живота. Обезбедио обнову Бугарске патријарrhenkшије око 1235. године! Зауставио грађански рат. Објаснио брату да је у реду што је примио круну од папе али да не пређе у католичанство... После неуспелих преговора, вероватно организовао убиство двојице опасних отпадника - великаша. Да, вероватно крваво угушио богумилство. Ширио просвету и знање колико је могао.
Велика личност!

Hammer

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima. Po meni pre ce biti da je srednjevekovna drzava Ras bila multietnicka drzva jer su na njenoj teritoriji ziveli i Rascani i Bugari i Arnauti i Grci i mnogi drugi. Ali svi oni nisu bili nacionalno vec teritorijalno nazvani. Nacije su nastale mnogo, mnogo kasnije. Ne pre 18 veka. S toga danasnji narodi koji sebe nazivaju Srbima, Hrvatima, Bugarima, Crnogorcima, Albancima...nisu bili organizovani u suzivot na nacionalnoj osnovi. To bi istoricari sociolozi i antropolozi trebali da objasne narodu. Ako meju.
@(simon, 1. februar 2017 13:12)


Ostavi se ti Srbije nego nam lepo prvo ti reci i objasni kako to u Americi zive razlicite nacionalnosti, i ljudi razlicitih veroispovesti, rasa, porekla, tradicije i cega sve ne, a svi su Amerikanci, ili kako je u Austro-Ugarskoj zivelo toliko razlicitih naroda, ali je pre svega to ipak bila samo Austro-Ugarska, ili zasto se Pruska, u kojoj su ziveli razliciti narodi, racuna kao najznacajnija nemacka drzava i pored toga sto je nisu zvali Dojcland kako je danas zovu, zasto je zapadna Franacka prva francuska drzava ili zasto je Iberija prva Spanska drzava da nije sve to mozda zbog toga sto su kroz istoriju u svi tim balkanskin drzavama i drzavicama zivela razlicita srpska plemena sa vecinskim srpskim stanovnistvom itd itd

Trovach

pre 7 godina

@samo glasno razmisljam...Super je to; celog zivota si gresnik, zivis u blagostanju, krsis sve Bozije zapovesti, a kada osetis da ti se blizi kraj, naprasno se pokajes i pravac u Raj. Zao mi samo Duleta, jer nije stig'o da "ispostuje" trend.

jednostavno

pre 7 godina

Kakve veze ima MOSKVA sa Svetim Savom?.
(Obican Covek, 1. februar 2017 09:23)

Nikakve. Ali koga ovde briga za činjenice? U ovom delu sveta mi mnogo više volimo mitove i lepe, ali potpuno lažne priče kako smo nekad bili "veliki" i "važni".
(Jednu taze istoriju, molim!, 1. februar 2017 12:56)

Na osnovu cega tvrdite "nikakve". Imajuci u vidu da je Sveti Sava bio blizak vizantijskom caru, a Vizantija je bila centar pravoslavlja kome se krajem desetog veka pridruzila i Rusija, sasvim je moguce da su ruske glavesine znale za Svetog Savu. Jos jedan prilog za znacaj Svetog Save - otprilike pola zaliha vode na Svetoj Gori pripada Hilandaru, Hilandar poseduje ubedljivo najvece parce zemlje od svih manastira, Hilandar takodje ima specijalan status po kome je cak izuzet od odluke svetogorskog saveta (ili kako se vec zove to telo) - ovo se naravno ne koriti/zloupotrebljava, ali sve ovo pokazuje sposobnost i velicinu Svetih Save i Simeona (Nemanje) kao drzavnika i duhovnika... i sasvim je normalno da su sve drzave koje su imale bilo kakve veze sa Raskom, Vizantijom, Svetom Gorom (tamo i Rusi imaju svoje manastire) bili upoznati sa znacajem ove dvojice Nemanjic

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji. 
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo. 

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.
(Srba ima jako malo danas, 01. februar 2017 12:24)

Kao prvo, nauči šta znači reč "katoličanstvo". Kao drugo, da Svetog Save nije bilo, ne bi postojao danas ni ti. Kao treće, kako te nije sramota da tako pišeš o srpskim svetiteljima? Gde je to Sv.Sava okrvavio svoje ruke? Srami se! Srba danas ima dovoljno, a ti Srbin nisi.

HOKUS-POKUS

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji.
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo.

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.
@(Srba ima jako malo danas, 1. februar 2017 12:24)


KROZ CELU ISTORIJU BALKANA NIKAD NIJE BILO POSRBLJAVANJA HRVATA, TO JE IZMISLJENA TEORIJA IZ 90-ih GODINA PROSLOG VEKA KOJA BI TREBALO DA
OPRAVDA NASILNO POKATOLICAVANJE PRAVOSLAVNIH SRBA OD STRANE (NDH) I ASIMILACIJU ONIH SRBA KOJI SU VEC BILI KATOLICI, A TO SE CINILO I PRE TOGA SAMO NE U TOLIKO BRUTALNOJ MERI, STVARI SU JEDNOSTAVNE, NELOGICNO JE DA SU SRBI KAO MNOGO VECI NAROD NASTALI OD NEKOLIKO PUTA MALOBROJNIJIH HRVATA, VEC JE TO OBRNUTO.

Евроталибан

pre 7 godina

eee to su bili vladari i drzavnici! udarili temelje i od nicega stvorili jednu posebnu kulturu koja je opstala hiljadu godina pod svim udarima. jedino ne stoji poredjenje sa sadasnjima vremenima. tadasnji vladari nisu rasprodavali zemlju strancima i dovodili drustvo u kolonijano-ropski polozaj nego razvijali svoju sopstvenu drzavu na zdravim osnovama, o moralu, znanju i drzavnistvu vladara tada i sada je gre'ota i govoriti u smislu poredjenja. ostaje nam samo da se molimo Bogu i Sv. Savi da nas izbavi iz ove situacije, jer drugi jednsotavno ne mogu!
(nikoje, 1. februar 2017 10:44)

Слажем се са твојим коментаром само сам хтео да додам као што се види из овог чланка, Свети Сава нам је показао како треба да се понашамо и којим путем да идемо. Кад би се макар више од половине Срба угледало на Светог Саву лако би се ми избавили из ове ситуације у којој се налазимо данас.

Doni Brasko

pre 7 godina

Dobar tekst. U to vreme je razlika izmedju pravoslavlja i "latinske" crkve bila mnogo manja nego danas. Mi smo u nekoliko navrata umalo presli skoro svi na katolicanstvo. Sava se svim silama borio protiv toga. Savina Raska je vecinski bila pravoslavna i pod uticajem Vizantije, dok je primorje i Zeta bila uglavnom katolicka sa arhibiskupom u Baru. Kasnije, jacanjem Raske i ujedinjenjem, i nakon toga nadiranjem Turaka, katolici se gotovo potpuno povlace iz Zete, sve do Boke. Bilo je i preobracanja citavih bratstava u pravoslavlje. Kao posledicu tih procesa, danas imamo etnicke granice Srba, Bosnjaka i Hrvata. Procitajte istoriju V.Corovica, vrlo poucno..

Joc@, cija je krsna slava Sv.Sava

pre 7 godina

@ (Makarid, 12:33)

Светитељи нису духови, то нико не мисли, већ су људи, у свему исти
као и сви остали људи. Али, најбољи људи међу нама људима.
Најбољи, мерећи према Божјим мерама. Светим их проглашава
Црква, на основу строгих правила, а на првом месту да се кроз
њих пројављује чудесна Божја сила. Дакле Божјим чудима.
Све до свеопштег васкрсења, када ћемо сви задобити ново тело,
сви упокојени живе у духовном облику. Ово јасно показује
Библија, у јеванђељу по Луки, 16:19-31.

истина

pre 7 godina

"u kontaktima s papom izdejstvovao da ovaj iz Rima od pape dobije krunu"

Одакле вам ова идеја? Римокатолици су се издвојили још 1054. године. Ајде размислите мало, зашто би један православни испосник са Свете Горе и архиепископ тражио од папе круну, кад папа нема везе са њим и Србима? Његов брат је тражио круну од папе, али га је Свети Сава без обзира на то крунисао у манастиру Жича код Краљева 1220. године. Значи све је ту православно, иако је чин одобравања круне од папе само политички добитак.

Видим да се овде као у правим конспираторским бајкама ваљају приче о некаквим богумилима. То је мит! Нема доказа о њиховом не знам каквом значајном постојању на Балкану (чак ни у Босни). Било их је као и широм Медитерана, а улога Немањића у њиховом прогону је незнатна. У Србији и приморским земљама (Босни) није било плодног земљишта за њихово значајније присуство. Много више их је било на југу Француске. Доба Светог Саве је доба потпнуог процвата и врхунца српске православне културе која постаје тада темељ нашег постојања.

objavi koment, ljubi te brat

pre 7 godina

@zigzag, pricaj u svoje ime komsija. Svetitelja su proucavale mnoge pametne glave, od slavnih evropskih vizantologa do istoricara. Knjige, spisi, crkve, manastiri. Dodji pogledaj, istrazi. Nisu to hrvatski kraljevi hrt prodaksn nedeljom posle rucka, rasplakane Gospe i te fore. Nismo iz te price, pozdrav.

Tostao

pre 7 godina

Među čitavim Slovenskim svetom čini mi se da su Srbi, Hrvati i Ukrajinci najveći neprijatelj sebi samima. Pa ovi Nemanjići su Dubrovčanima iznajmljivali srpske rudnike bogate srebrom i zlatom. Mislite da su ratovali sa Bugarima i Grcima zbog vere ili ne znam čega drugog? To je bilo zbog poseda na kojima su se nalazili rudnici. O samom pokrštavanju Srba nema mnogo podataka ali verujem da se to radilo na dva načina kao i u većem delu Evrope: silom ili novcem. Opet, raduje me što nisu u potpunosti uspeli. Ostalo je previše slovenskih običaja i verovanja koje generacije "prosvetitelja" posle Rastka Nemanjića nisu uspele da iskorene. Jedan podatak niste naveli u tekstu. Mladi Rastko je po naredbi oca trebao da se oženi ali je pobegao u jedan manastir. Županovi vojnici su ga vratili kući od koje je ponovo pobegao. Drugi put ga je potera zatekla u manastiru iz koga se vratila bez njega. Podmitio ih je. Neka nagađanja govore o tome da je najmlađi Nemanjić bio homoseksualno orijentisan.

berserk

pre 7 godina

Procitao sam komentar da su Savi bile ,,krvave ruke,, i slazem se ali mislim da si decko izgubio poentu jer verovatno nisi procitao vise od ,,Druzine Pere Kvrzice,,.Uzmi u obzir vreme u kome je ziveo Sava Nemanjic,tada je bilo normalno ziveti 30 godina,bitke za presto i teritorije su se vodile na dobar dan,glave i udovi su leteli zbog cupanja brade.Tako da jedan uspesni drzavnik tog vremena koji ce raditi za svoj narod i drzavu mora nekome da izvuce usi da ne kazem nesto pogrdno.A to sto je posle njegove smrti dosao neko i upropastio zivot i ideologiju drzave,on na to nije mogao da utice.Sta su danasnji vladari ucinili za nas???Taj veliki covek jeste mozda radio i za svoj interes ali pre svega i za narod i drzavu.Od danasnjih drzavnika nismo dobili nista,samo dugove i ropstvo dok smo zivi.Ideologija Save Nemanjica zivi,ali nema jos coveka na ovim prostorima koji ce je obnoviti.

A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!

pre 7 godina

(Zigzag, 1. februar 2017 12:54)

Kako ne može? A tvoj Alojzio mili i dragi?

Pa Majka Tereza?

Ah koji su to mučenici bili! Jedan podržavao krvništvo pa ga i iskoristio da bude "bogu" koristan, a druga kao vrlo sposobna žena uradila što nijedna druga nije u rimokatolicizmu - muzla ogromne pare Vatikanu, i decu hrišćana davala na usvajanje samo hrišćanima, a decu drugih vera takođe samo hrišćanima...

I đavo je čudotvorac. Zar si zaboravio da je bio prvi posle Boga, dok nije otpao ko ona sluz is nosa... ko vi što ste otpali na zapadu?

Zar ne vidiš čudo đavola? Nikad više ratova, a njegovo telo u obliku tehnike nikad naprednije... samo što se ta magija satanina, s ovog sveta, ne nosi u grob. I koje je čudo staanino... pa on otpao pre 6000 godina. Čovek bi rekoa, okej bog je i on, enormno veliki duh. Zao, izopačen, čovekomrzac, destruktivac(ne znam zašto ali ovi epiteti me vezuju i za vašu tisutljetnju kulturu, koja je čudom napisala nedavno tek svoju istoriju, al stariju pre svih... to tako kod katolika, aj da sagradimo sutra ovde crkvu, lepšu i veću od svih u okolini... i obavezno da je sagradimo stariju od drugih :D), i tako on pun mržnje rekli bi sad će napraviti haos i to će polako da se smiruje. A ono zlo evo već 6000 godina svakim danom samo sve veće i veće. Znaš li ti koja je to energija, kakav je to zanos, kad neki duh za 6000 godina i dalje pojačava!? 2 svetska rata su deo "napretka", atomske bombe isto... zar ti to nije čudno, Alojzivcu maleni?

.орг

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
(dragan, 01. februar 2017 11:10)

колико год пута да прочитам, очима не могу веровати.

mistermobil

pre 7 godina

Stefan Prvovencani je prvi kralj u dinastiji Nemanjica, ali nije prvi srpski kralj. Prvi srpski kraljevi su vladali Dukljom, dinastija Vojislavljevica(teritorija danasnje Crne Gore, Hercegovine, Raske oblasti i dela Kosova i Metohije i Albanije). Iznosite ubuduce precizne istorijske podatke.

provokator

pre 7 godina

@simon

Zemlja se zvala Srbljem ili srpska zemlja. Naziv Raška i Rašani se koristi od 12. veka i to od stranaca. U svim izvorima pre 12. veka naziv je Srbi.

Gospodar Zarin

pre 7 godina

Od svih NVO botova, najsmešniji vam je ovaj koji je gledao englesku budalaštinu o tzv. "hrvatskim kraljevima". Iako su te teritorije bile sve vreme pod zaštitom Vatikana, ne postoji niti jedan jedini grob izmišljenih kraljeva, pa čak ni mošti - za razliku od Srbije koja je uvek osvajana ali su grobovi i mošti mahom sačuvane.
"Hrvatski kraljevi" - ahahahaha

Komša

pre 7 godina

@Perun
Tačno je da su Nemanjići pokazivali pretenzije prema pravoslavnim Romejima ali isto tako i pravili saveze sa njima kada im je tron bio ugrožen.Otac za Bugare,sin za Grke i obratno, kada je borba za vlast u pitanju.
Dalje,svaka priča o pravoslavnoj ili katoličkoj opredeljenosti Srba (i ostalih Slovena) se odnosi isključivo na vlastodršce i njihovu elitu.Širenje Hrišćanstva (a i Islama) je išlo preko vladara i njihovih službenika (javni sektor tog vremena) a običan narod je dugo ostao veran svojoj staroj veri.
Upravo je Sava uspeo da napravi kompromis (prećutni) sa,starovercima i tako prekine užase koje si Nemanjići činili pokušavajući na silu narodu da mametnu hrišćanstvo (ubijanje,progon,prodaja staroveraca u roblje u Dubrovniku...)
Time je Sava sačuvao Srbe sudbine Baltičkih Slovena koji su pružali otpor do XII veka i na kraju bili bukvalno zbrisani od strane tadašnjeg grčko-rimskog svetskog poretka (Uništenje Slovenskog Atosa,ostrva Rujan u XII veku).
Praktično nas je sačuvao uništenja (bez obzira na pokušaje brisanja sećanja na Peruna,Vida,Svaroga i našu prošlost).

Nepoznati

pre 7 godina

Svetog Savu današnje društvo preterano idolizuje, nalik na idolizaciju diktatora u totalitarnim državama. Srbija kao sekularna država nema nikakve koristi od njega. Šta je on to uopšte uradio?

Izborio se za nezavisnost crkve? Big dil. Svom ocu i bratu je učvrstio vlast u državi spajanjem srpske crkve i vladara. Sasvim nepovezano sa prosečnim građaninom Srbije danas.

Bio je prvi srpski prosvetitelj? Nije. Prosvetiteljstvo kao pokret je nastalo u 17. veku, dok se u Srbiji pojavilo u 18. veku. On je, zajedno sa ostatkom sveštenstva, učio veru, a ne nauku. Samim tim nema nikakvog doprinosa za savremeno srpsko društvo.

Ono što on jeste uradio jeste podržavanje nasilnog ubijanja bogumila. Ljude koji se nisu slagali sa srpskom pravoslavnom crkvom su proglašavali jereticima i masovno ih ubijali.

Državno slavljenje takve ličnosti je narušavanje sekularizma države. Crkva ima pravo da slavi koga hoće, ali država ne sme da nameće idole narodu, pogotovo ne deci još od malih nogu. Idolizacija Svetog Save je čist primer istorijskog revizionizma i površnosti društva.

Radoslav

pre 7 godina

Sveti Sava je najveći čovek ovog naroda ikad, čovek koji je uspeo da usadi najsavršeniji zakon tog vremena (vizantijski) i hrišćansko učenje među ovaj divlji narod a da pritom ne poremeti stare običaje i usmeni primitivni zakon koji je do tad bio. A ovi što pričaju svašta, ne znam odakle im takve nebuloze, prvo 4 veka nije ništa, to je 5 ljudi da žive od smrti prethodnog do rođenja sledećeg kakvo crno gubljenje identiteta za 4 veka, i ovi što kažu kao da se vladari nisu poistovećivali sa kmetovima, to je najveća nebuloza ikad, to što nije smišljen koncept nacije uopšte nema nikakve veze, narod je narod, deli rodbinsku vezu jer jedan narod potiče od jednog plemena, a jedno pleme od jedne porodice koja se nekad u istoriji istakla i napredovala i narasla do veličinejednog naroda, kultura je tu od sekundarnog značaja za identitet, a moć vladara svakako počiva od narada bilo da je kralj ili predsednik, i za moć odgovara narodu, tj kralj feudalima, feudalac nižim feudalcima a njima narod, ta veza ne može da se dovede u pitanje. Zahvaljujući Svetom Savi imamo i ovo malo kičme i dostojanstva što nam je ostalo da ne budemo tuđe sluge ili da se asimiliramo i nestanemo.

Nexus

pre 7 godina

@simon Nisu postojale nacije ali su postojali narodi. Ljudi sa istom genetskom osnovom. Moj predak je ziveo na ovim prostorima. Nacije su nastale posle 1. Svetskog rata. Tacno je, ali to ne znaci da Srbi pre 20, 19og veka nisu ziveli na ovim prostorima. Jesu, to su bili Srbi, kao i u Savino vreme.

Coco Bill

pre 7 godina

@Meister Jakob

Svi oni su živeli u blagostanju ali su se svi pred kraj života odrekli svog bogatstva, pokajali se za grehe i zamonašili se. Samo Dušan silni nije jer su ga otrovali.(Samo glasno razmišljam, 1. februar 2017 13:07)

Dušan silni nije proglašen za sveca pošto je ON proglasio srpsku crku kao atokefalnu (a ne Sveti Sava)i podigao ju je na nivo patrijaršije. A to mu je bilo potrebno, jer jedino je patrijarh mogao proglašavati za cara. Zbog toga je bačena anatema na njega od strane svevaseljenske patrijaršije, te stoga nije mogao postati svetac, a ne zbog trovanja ili prerane smrti jer to nema nikakve veze, jer je mogao da postane svetac naknadno posle smrti. Uzgred i Henrih osmi je doživeo anatemu, ali od strane Vatikana, jer je on osnovao Aglikansku crkvu koju je odvojio od katoličanstva

Komšija

pre 7 godina

Nekih 8 vekova kasnije u diplomatiji ga nasledjuju elokventni Vladislav Jovanović, eksperti za engleski jezik Vuk Drašković i Ivica Dačić. Džaba si krečio Rastko Nemanjiću.

Kalimero

pre 7 godina

@simon

bojim se da niko od nas ne zna pravu istoriju ovih prostora i da je nećemo7 nikada ni saznati. Ja samo znam da ne verujem u priču da smo eto mi kao došli u 6. veku, proterali odavde narode koji su tu živeli i nastanili ove prostore. Gde su istorijski zapisi te "horde" koja je išla i gazila sve pred sobom dok nije došla na ove prostore? Znate li da matematički to prostranstvo koje smo mi "naselili" treba milioni ljudi!!! Čime su se hranili ti ljudi? Samo malo, maaalo mućnite glavom i videćete i sami.

Bacuska

pre 7 godina

A kako se dije ta titula "sveti"??. Znaci li to da on nije bio obican covek-smrtnik nego je imao neki "bozji zadatak na zemlji"? Nekako mi to dodje kao ministatska fotelja.

Ђоргго

pre 7 godina

По ономе што знам највећи српски дипкомата свих времена.
Обезбедио аутокефалност српске цркве, формирао и обезбедио њену стабилност избором свог младог наследника за живота. Обезбедио обнову Бугарске патријарrhenkшије око 1235. године! Зауставио грађански рат. Објаснио брату да је у реду што је примио круну од папе али да не пређе у католичанство... После неуспелих преговора, вероватно организовао убиство двојице опасних отпадника - великаша. Да, вероватно крваво угушио богумилство. Ширио просвету и знање колико је могао.
Велика личност!

Не дирајте нам Саву, ако већ немате свог

pre 7 godina

Da li ste citali knjigu "Sveti Sava tiranin"? Verujem da niste...
(NbgDeki, 1. februar 2017 11:18)

Не читамо глупости и пропаганду комуњара и фашиста из комшилука.

Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dragan, 1. februar 2017 11:10)

"Чак шта више" у православној цркви Србије се бугарске сатане ни не сматрају ни не посматрају. Не занимају нас као ни њихово, а ни твоје мишљење.

Svi koji misle i mogu da dokazu drugacije molim da potkrepe dokumentima, linkovima itd
(St, 1. februar 2017 09:30)
Мислиш, да ти ми понудимо доказе да твоји ставови и мишљење које ничим ниси доказао, нису исправни? Свашта. Губљење времена.

Meister Jakob, мазохисто и садисто.

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

"Cesi, na primer, su veliki bastinici Slovenstva, a to sto ispovedaju Katolicki obred..."

Katolici kod Ceha jesu najbrojnija religiozna grupa, ali biste trebali znati da je preko 80% Ceha ili nereligiozno ili neopredeljeno kome pripada u religijskom smislu. Svega 10-ak posto od ukupnog broja Ceha se izjasnjavaju kao katolici.
Inace, u ovom tekstu o Svetom Savi je izostavljeno mnogo stosta.

djuro

pre 7 godina

@Navedite neku školu koju je otvorio Rastko Nemanjić! U kojem je gradu (selu) bila i koliko je đaka imala? Da li je školovanje bilo besplatno?
(Narod, 01. februar 2017 12:05)

dizao je crkve... manastire.. One su tada opismenjavale narod...
A tvoja vladarka Biserko!? što ona doprinese i izgradi?!?

Samo glasno razmišljam

pre 7 godina

@Meister Jakob

Svi oni su živeli u blagostanju ali su se svi pred kraj života odrekli svog bogatstva, pokajali se za grehe i zamonašili se. Samo Dušan silni nije jer su ga otrovali.

Darth Shone

pre 7 godina

@Samo glasno razmišljam, Ko se zamonašio? Nisu se svi Nemanjići zamonašili, pa su proglašeni svecima, Stefan Uroš II Milutin se nikada nije zamonašio, umro je kao vladar, a na svojoj duši je imao grehe svrgavanja oca, svrgavanja brata, četiri braka, nardba da se oslepi sin, pa je opet proglašen za sveca. Stefan Uroš IV - Dušan nije proglašen svetim jer je svojim proglašenjem za cara navukao anatemu iz Carigrada, a pošto je pred kraj života hteo da prihvati uniju, to bi mu na glavu navuklo dvostruku anatemu, i to obe od strane Carigradske patrijaršije. Otrovan? Možda.
Rastko Nemanjić, prvi arhiepiskop srpski, ne Srbije, jer Srbija u to vreme nije ni postojala, bio je veoma mudar političar, teolog. Inače, treba zahvaliti sticaju političkih okolnosti tog doba što je uopšte uspeo da dobije autokefalnost. Naime, u to vreme je patrijaršija bila u Nikeji, dok je Carigrad bio u rukama latina. Za Nikeju je bilo ili-ili, tako da je bilo bolje da ima saveznika na ovoj teritoriji, pa su zato dali autokefalnost. Inače, monah Sava je tada da su ga odbili, mogao lako da postane nadbiskup srpski, sudeći i po sposobnosti, mogao je da postane i kardinal. Što mu nebi teško palo, jer je održavao veoma dobre odnose sa Rimom.

simon

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima. Po meni pre ce biti da je srednjevekovna drzava Ras bila multietnicka drzva jer su na njenoj teritoriji ziveli i Rascani i Bugari i Arnauti i Grci i mnogi drugi. Ali svi oni nisu bili nacionalno vec teritorijalno nazvani. Nacije su nastale mnogo, mnogo kasnije. Ne pre 18 veka. S toga danasnji narodi koji sebe nazivaju Srbima, Hrvatima, Bugarima, Crnogorcima, Albancima...nisu bili organizovani u suzivot na nacionalnoj osnovi. To bi istoricari sociolozi i antropolozi trebali da objasne narodu. Ako meju.

ajsmen

pre 7 godina

moje krsno ime - Sveti Sava; to da odgovorim onom tamo, ne znam koji je. A Rastko je drzavnik koji je napravio ono sto mnogi za zivota dva ne mogu. Kruna, i crkva samostalna

ZokiNS

pre 7 godina

Koliko vidim, za boljitak Drzave Srbije ocigledno je da direktori sa primanjima, vlasnistvima, dzipovima i klinkama ne mogu nicim da pariraju jednoj jedinoj produhovljenoj, obrazovanoj i pametnoj osobi koja ume da dijalogom "izboksuje" Drzavu i crkvenu samostalnost. Pitam se da li bi uvodjenje preduslova za ulazak u skupstinu, kao sto su: Vladanje sa dva svetska jezika i zavrsen Fakultet pre 25. godine mogli da pomognu da se profiltrira zito od kukolja, kukolja koji grabi iskljucivo za sebe?

nele

pre 7 godina

...crkva iz vremena sv.Save je bila čista državna špijunska organizacija zaogrnuta plaštom vere (slično današnjoj državnoj bezbednost), a Sava je bio na čelu te organizacije

my way

pre 7 godina

Pojte mu, Srbi... svaki je komentar suvisan, hvala na divnom tekstu. Kada se ovaj narod odrekao svetosavlja, samog svog bica, sve nam je i krenulo nizbrdo! Za neke je i danas onaj oficir "Vrazije divizije", koji nam je lepo od Jajca nadalje kreirao sudbinu, delio, dezintegrisao drzavu i cija se nacionalisticka tvorevina jedina u nasoj istoriji raspala sama od sebe bez da je iko sa strane metak morao da opali, najveci sin nasih naroda i narodnosti. Zato i jesmo tu gde smo danas, potpuno izgubljeni!

Sloba

pre 7 godina

Radomir
Bugari zaista prisvajaju sve srpsko. Oni svojataju i hajduk Veljka. Prijateljica jep zateazila bugarsko drzavljanstvo i ono sto mi je prenela da joj je receno u bugarskoj ambasadi u Holandiji me je zapanjilo. Kazu da su bi posle prvog svetskog rata dibili neke teritorije od Bugarske i da bi to trebalo 2018 da se vrati Bugarskoj. Da ona svojim potpisom za zahtev drzavljansva prakticno podrzava takav stav. I jos puno nebuloza. To bi trebslo raspraviti sa Bugarima na visem nivou a ne da konzuli i sluzbenici zbunjuju ljude.

Perun

pre 7 godina

Nemanjici su za ono vrijeme i one standarde bili na evropskom nivou,jedna napredna dinastija,tako da mozemo reci da je to jedini period kada je Srbija bila rame uz rame sa evropskim narodima.Druga veoma bitna odlika je da su bili jako pragmaticni,sto najbolje dokazuje krunisanje prvovjencanog papskom krunom,sto je naravno jako bitno za svaku uspijesnu politiku,ono sto danasnji Srbi smatraju licemjerstvom zapada.Druga cinjeniaca je da kada se uzme u obzir klerikalno glorifikovanje Nemanjica,cinjenica je da su njima najveci neprijatelji bili pravoslavni Romeji i da su svoju ekspanziju uglavnom usmjeravali ka Vizantiji najcesce paktirajuci sa Madarima,a nikako ka katolickim zemljama,sto je opet poslijedica pragmatizma jer je Vizantija bila veoma bogata i privlacna,ali i u fazi nezaustavljivog opadanja.Cinjenica je takodje da su srednjovijekovni Srbi bili i pravoslavci,ali i katolici i da se pravoslavlje u Crnoj Gori i Hercegovini tek pocelo znacajnije primati za vlasti Nemanjica.Takodje saglasan sam da je osnivanje SPC,sta god mislili o njoj,odigralo glavnu ulogu u ocuvanju srpskog nacionalnog identiteta,u najvecoj mjeri preko identifikacije sa srpskom crkvom,u uslovima vjerski relativno tolerantnog osmanlijskog carstva,a kao drugi vazan momenat u budjenju srpskog nacionalnog bica ma koliko to paradoksalno zvuci predstavlja seoba Srba koja je omogucila da u usvima naprednije kulture dodje do intenzivnijeg razvoja prosvetiteljstva medju Srbima i sirenju nacionalne samosvijesti

Makarid

pre 7 godina

Nazalost, tinejdzeri buntovnici u Srbiji nemaju predstavu nikakvu o zivotu Svetog Save. Havala vam na ovom tekstu, nadam se da je neko od njih procitao.

Cim se kaze "sveti", oni zamisljaju neko imaginarno stvorenje poput duha u kojeg mi verujemo. Ne shavtaju da to nije hriscansko ucenje i da hriscani ne veruju u takve stvari. Sveti Sava je bio ziv covek, vladar Srbije i uradio je mnogo neverovatno dobrih i korisnih stvari za nasu zemlju. Preporucujem knjigu Crnjanskog "Zivot Svetog Save".

Zasto "sveti" ako se pitate? Jer je bio prosvetitelj. Mi Hriscani ne verujemo da je on sada zaista neki svetac, jer to nije biblijski. Biblija zapravo kaze da ljudi idu u grob kad umru, a ne u raj ili pakao. S toga, ni Sveti Sava nije negde na nebu, vec u grobu, a svoj vecni zivot ce pored ostalih vernika dobiti tek nakon sto bude stvorena Nova zemlja.

Eto malo i nesto iz Biblije, procitajte, nije strasno!

Jednostavno

pre 7 godina

Procitajte nesto o Stefanu Nemanji ..Ne treba ni toliko idealizovati ,bili smo vazali, cas ratovali sa jednima, cas sa drugima , ratovali sa Vizantijom ..

kulturo eve me ...

pre 7 godina

Eh da nam je danas jedan Sava...

Cestitam redakciji na odluci da objavi jedan ovakav tekst kulturne i edukativne prirode, i predlazem da svakodnevno ubacuje po jedan sa znamenitim licnostima srpske istorije.

Srba ima jako malo danas

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji.
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo.

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.

Jednu taze istoriju, molim!

pre 7 godina

Kakve veze ima MOSKVA sa Svetim Savom?.
(Obican Covek, 1. februar 2017 09:23)

Nikakve. Ali koga ovde briga za činjenice? U ovom delu sveta mi mnogo više volimo mitove i lepe, ali potpuno lažne priče kako smo nekad bili "veliki" i "važni". Istorija se oduvek pisala za današnju i političku upotrebu, nikad za razumevanje prošosti.

Ja priznajem da ne znam svoju istoriju. Ne zato što ne bih želeo da je upoznam, naprotiv, ceo život sam to želeo i još želim da znam kako i šta je stvarno bilo.

Ali moj problem je u tome što dosad nisam uspeo da pronađem ništa što je napisao ozbljan, objektivan i intelektualno pošten autor kome su cilj isključivo činjenice. A odavno mi se smučilo i prestao sam da čitam bezvezne romantizovane bajke za malu decu o našim nekadašnjim velikim carstvima, neviđenim junaštvima, pobedama i tome slično, sve puno najtupavijih mogućih izmišljotina i neistina i skrojeno da loži i kaobajagi "patri(J)otski vaspitava" omladinu.

Takva "istorija" me ne zanima jer to NIJE istorija!

Dok sam bio mali Titov pionir, na nerve su mi išle veeeeelike partizanske bitke i neviđeni uspesi. Kad sam odrastao, slušao sam samo o neviđenim srpskim srednjevekovnim dostignućima. Ali brzo sam shvatio da je sve to obična laž i loženje prostote, a istina je tamo negde i ako hoću da je saznam, moraću da se sam (mnogo) potrudim. Što i radim, ali nažalost, dosad bez mnogo uspeha.

Narod

pre 7 godina

Navedite neku školu koju je otvorio Rastko Nemanjić! U kojem je gradu (selu) bila i koliko je đaka imala? Da li je školovanje bilo besplatno?

Žaki

pre 7 godina

Najzad! Konačno dobar tekst o ovom velikom čoveku lišen sladunjave patetike i nepotrebnih prideva. Tačno je, sve ovo što je napisano jeste stvarni Sava, izuzetna ličnost u svakom smislu pa i u političkom. No ono što je temeljna vrednost njegovog duhovnog sklopa jeste hrišćanska (monaška) etika i estetika. Iz nje je on crpeo snagu tj. kroz nju je njemu Istina i Život (a Bog je Istina i život) bila prijatelj i saradnik. Ljudi pritisnuti raznim i lažnim ushićenjima izgubiše upravo ove predstave da Bog nije sedi starac na oblaku i sudija za prekršaje koji jedva čeka da nekoga kazni već je Ljubav koja je u telu došla među ljude. Od tog trenutka i "Raj" i "pakao" nisu geografske odrednice niti objekti ka kojima se ide već stanje u srcu upravo po rečima ovaploćene Ljubavi Hrista (parafrazirano): "Što tražite Carstvo Božije tamo ili ovde? Ono je unutra u srcima vašim." Znači već ovde i sada u našim srcima je ili raj ili pakao.. zavisi od naših dela i uverenja! Raj je sve ono čime ličimo na Hrista: smirenje, poniznost, mir sa svima, sažaljivost; dok je pakao sve ono suprotno: mržnja, oholost, gordost, nadmenost, ponositost. Pakao u dušu unose gresi: preljuba, lopovluk, ubistva, prevare i slično. Greh menja hemijsku strukturu duha. Od dobrog čoveka stvara mentalnog bolesnika spremnog na svako zlo. I jedno i drugo stanje su naša realnost i u vremenu a po smrti samo ostaju trajno stanje kroz večnost. Svako može opitno da se na sebi u to uveri. Kad mrziš i ogovaraš ti si u paklu, u stanju koje ne možeš da podneseš a bez Crkve niti ga kao takvog prepoznaješ niti možeš iz njega da izađeš. To je Sava još kao mladić znao. Video koliko je ozbiljan zadatak biti princ, biti vođa ljudima.. pa je doslovno pobegao u manastir da bude bosonogi sluga. Bežao je od oholosti.. od pakla! Smirio se pred Hristom, zadobio Njegove osobine, i samo takav bio je dostojan da bude vođa. I upravo Život ga je tako opranog od laži i iluzija uveo u svet da modeluje ljude i ambijent zdrave zajednice. Dakle Sava je samo sa tom hrišćanskom etikom mogao biti to što je bio. Bez nje, što i sam govori u spisima, on je ništa.. kao što i svi mi bez ljubavi, sažaljenja, poniznosti nismo ništa osim turobne mešine koje svoje grehovne praznine ispunjavamo alkoholom, opijatima i duševnim strastima (mržnjom i gnevom) koji stvaraju privid da postojimo. I postojimo tada na neki način ali kao neprijatelji Hristu i ljudima jer svaki čovek je Njegova ikona. U tom svetlu treba videti i sva Savina dela.

Srdjan

pre 7 godina

@nikoje

O kakvom moralu pricamo? Koliko znam, kralj Milutin je ozenio Simonidu kad je imala 6 godina, a ovamo je on najveci ktitor. Lijepo kaze Isidora Bjelica: "Bele crkve brisu crne grehe".

Nikola Nis

pre 7 godina

Sveti Sava je nesumjnjivo jedna od najvecih licnosti srpskog srednjeg veka. Da nije bio veliki covek, ne bi ni mogao posetiti u to vreme velike ljude, miriti stariju bracu, biti jedan od najpostovanijih ljudi tog doba u Evropi. Bio je najpostovaniji medju Nemanjicima. Ban Tvrtko se nad njegovim grobom u manastiru Mileseva krunisao za kralja Srba, Stefan Vukcic Kosaca se proglasio hercegom od Svetog Save u 15. veku, odatle naziv Hercegovina. A Nemanjici su opstali tako dugo jer su vodili pametnu politiku. Sklapali su saveze sa onim ko je bio najjaci u tom trenutku. Znali su da postoje samo stalni interesi, a ne stalni prijatelji...

Ivan

pre 7 godina

@johnzie
Slazem se sa svim recenim osim sa jednim: granica istocnog i zapadnog rimskog carstva, odnosno sfere uticaja je definisana na drini. Ovi prostori bi bili pravoslavni bez obzira na svetog savu

Religijski fanatik, NOT

pre 7 godina

Za mojih 47 godina sam obišao svaki kontinent, imao dodira sa svim velikim i dosta malih religija, nebrojeno mnogo nacija i naroda. Uvek ih sve neizbežno poredim sa nama. Zaključak? Nismo ništa gori, ni bolji, pametniji, lepši, gluplji ružniji, vredniji od ostalih. Prosečni smo. Ali ima jedna osobina u kojoj dosta bežimo većini ostalih nacija, koja je vidljiva po komentarima: pljuvanje po samom sebi ili self destruction. Nijedna nacija na svetu se ne bi odricala jedne osobe kao sveti Sava ili pljuvala po njemu ili tom delu svoje istorije. Pa i taj veliki i moćni SAD slavi ljude iz svoje istorije koji su radili grozne stvari pre 100-200 godina, a mi pljujemo po jednom od najvećih državnika u zadnjih 700-800 godina

dragan

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.

Joc@

pre 7 godina

O mirotvorstvu Sv.Save ima jedna anegdota.
Kada je Ugarski knez okupio vojsku i krenuo na Srbiju, pođe mu Sv.Sava
u susret i bude dostojno primljen, ali ipak njegova pomirljiva misija ne bude
pozdravljena. Potraži tada Sava od Ugara malo leda, da ohladi čašu vode,
ali mu leda nisu mogli dati pošto se na letnjoj žezi sav led istopio.
Pođe nazad Sv.Sava i desi se čudo:
Iznenada se skupe oblaci, počnu da sevaju gromovi i padne
veliki grad i pomete vojsku. Sakupi Sv.Sava u posudu leda
i pošalje knezu, a ovaj odustane od svoje namere.
*
Od onda, ako na dan Sv.Save sevaju gromovi (''kad im vreme nije''),
to je znak da Srbe očekuju teški događaji. Poslednji put to se desilo
1995. god. (''Oluja'').

Joca S

pre 7 godina

Umesto sto je podizao manastire bolje da je podigao univerzitet kao sto su radili njegovi savremenici u zapadnoj Evropi,mi se hvalimo da su nasi vladari i vlastela jeli srebrnim i zlatnim viljuskama dok su na zapadu jeli golim rukama sto je tacno ali su istovremeno osnivali univerzitete.

milan

pre 7 godina

Ko kaže da je on svetac.Ko sme da zastupa Boga ? Koga je on prosvetio kad je i danas 60% nepismeno.To kao kad bi desetak mojih prijatelja mene proglasili svecem da bi na tome lepo živeli.

Mmm

pre 7 godina

@Meister Jakob

Mislim da Dusan ne moze biti svetac jer je ubio oca/bio umesan u njegovo ubistvo,odveo zenu na Svetu Goru(iako nije krocila nogom vec su je nosili), takodje(nisam siguran) je hteo da ujedini nasu crkvu sa katolickom i valjda da prizna je katolicka vera iznad pravoslavne tako nesto.

Petra

pre 7 godina

Dao je duhovnu vertikalu srpskom narodu bez koje narodi ne mogu dugo opstati. Mnoge negativne pojave u savremenoj Evropi, i Srbiji naravno, posledica su sto smo izgubili duhovnu vertikalu.

nikoje

pre 7 godina

eee to su bili vladari i drzavnici! udarili temelje i od nicega stvorili jednu posebnu kulturu koja je opstala hiljadu godina pod svim udarima. jedino ne stoji poredjenje sa sadasnjima vremenima. tadasnji vladari nisu rasprodavali zemlju strancima i dovodili drustvo u kolonijano-ropski polozaj nego razvijali svoju sopstvenu drzavu na zdravim osnovama, o moralu, znanju i drzavnistvu vladara tada i sada je gre'ota i govoriti u smislu poredjenja. ostaje nam samo da se molimo Bogu i Sv. Savi da nas izbavi iz ove situacije, jer drugi jednsotavno ne mogu!

eto

pre 7 godina

Obišao gomilu zemalja i svuda bio cenjen, za razliku od ovih današnjih "evropejaca", "kosmopolita", koji mogu da dobace samo do Zagreba i Sarajeva.

Adam

pre 7 godina

Da je ostao Princ i vladao Travunijom, moguce je da bi Srbija imala znacajno drugaciju teritoriju i istoriju a to ga i dalje nebi sprecilo da bude diplomata i prosvetitelj.

Cesi, na primer, su veliki bastinici Slovenstva, a to sto ispovedaju Katolicki obred im ama bas ne smeta da budu manje Sloveni. Zapadni Balkan bar kartografski je logicno vise da gravitira Rimu nego Konstantinopolju/Istanbulu ili Moskvi ili Antohiji ili Aleksandriji (pravoslavnim centrima).

Mozda nas je bas Sveti Sava bacio na taj nakovanj izmedju Iatoka i Zapada. Njegov otac, Stefan Nemanja je krsten i po zapadnom i po istocnom obredu. Generacija pre svetog simeona nije ni poznavala ovu razliku jer srkve nisu bile podeljene.

Раде

pre 7 godina

Stefan Nemanja nije otac nacije jer nacionalne drzave nisu postojale u srednjevekovnoj evropi. Drustva su bila ostro staleski podeljena. Vladajuca vlastela nije se identifikovala sa zavisnim seljacima koji su bili podanici bez ikakvih politickih prava.Drzava je bila svojina vladara i njegove vlastele cija vlast se nije pravdala mandatom datim od nacije ili gradjana nego bozijim pravom. Nijje postojao standardizovani nacionalni jezik, nacionalni simboli, nacionalno skolstvo. Sve je bilo u znaku teologije, crkve, feudalnih odnosa.Istoricari da bi bili ozbiljni naucnici moraju da uvazavaju stavove moderne sociologije i da izadju iz ideologije nacionalizma 19.veka kad je u pitanju percepcija srednjeg veka i pojma nacije.

johnzie

pre 7 godina

Lep tekst. Taman sam se podsetio nekih stvari.
Međutim, naša veza (nas ovovremenih Srba) sa Srbima tog perioda je pod velikim znakom pitanja. Pogledajte demografska kretanja i dešavanja samo u 20. i početkom 21. veka, a onda zamislite šta je moglo preostati od našeg izvornog materijala nakon 3 - 4 mračna veka apsolutne vlasti Osmanlija. Tako da pozivanje na taj period 'naše' istorije u svetlu današnjih događaja po meni ne stoji. Pre svega u smislu nekog lažnog patriotizma i pozivanja na našu viševekovnu istoriju koja nas po nekom uvrnutom osnovu čini boljima od drugih.
Što, naravno, ne znači da ne treba slaviti dela ovog velikog čoveka jer nam, bez obzira na sve, mogu biti, ako ne zavet, onda bar inspiracija.
Svako dobro.

Čaba

pre 7 godina

Čitam ovo i naježio sam se. Pre 800 i kusur godina šta je čovek radio. Takođe, ja moram reći da me je strašno sramota gde smo mi danas i ko nas predstavlja po svetu...

Radomir Istoricar i Geograf

pre 7 godina

Opet nas popovi lazu! Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Sta mi imamamo veze sa bugarskim vladarima i prosvrtiteljima? Sva ova diskusija se zapravo vodi o bugarskoj istoriji a ne o Srbima koja u to vreme nije postojali. Ocigledno je doslo vreme da Srbija pohapsi sve one koji prisvajaju bugarsku istoriju i izdaju je kao da je srpska istorija. To znaci da su nam pojedini svestenici bugari jer namecu bugarsku istoriju. Oni su zaboravili da je Balkan bio okupiran od Bugara od 6 do 15 veka. Ocigledno je da su opasni lazovi.

neobjavljen jer to je demokraCki

pre 7 godina

Tekst za sve gradjansko-liberalne fanatike. Da je kakve casti i pameti slavio bi se danima, pocastima kao pravi otac naroda i drzave. Poput Vasingtona, Linkolna, Luter Kinga, bez ijednog ikakvog spora. Danas smeta malo skolske slave, jedne pesme i decije priredbe. Sta dalje pricati, kako opstati, traziti boljitak, iole postovanja kad se nama samima namece stid praznovanja ovakve licnosti.

Dusan Savic

pre 7 godina

Prelep tekst. Najzad da se nigde ne spominje crna hronika i slicne gluposti ko koga voli a ne moze zajedno da bude.

Samo na zalost mogli ste da nadopunite, npr sa katahizisos gde je sve lepo objasnjeno o crkvi i odnosi coveka prema crkvi i BOgu i suprotno. Dogme njegove i ponasanje, molitve, sve je lepo objasnjeno.

Njegova putovanja i kupovinu velikih manastira po svetoj zemlji u Jerusalimu gde i dalje postoje tapije da je to zemljiste SPC. Sto to ne traze ??? Bolje je tamo uzeti zemlju nego kod nas :)Onda odlazak kod kopta. Relikvije koje su nabavljene u to vreme...

Navodite probleme Srba u to vreme jeste bilo je problema ali su imali prave vladare i tada su bili mnogo pametniji i na velikom duhovnom nivou. Za razliku od sadasnjih koji zidaju crkve da bi se hvalili i misle da ce Gospod da oprosti grehe ako sazida jednu crkvu i nastavi istim zivotom. Nazalost ne ide to tako.

Ako nasi sada vlastodrsci zele da nam bude dobro kao Srbima tada nek samo za pocetak procitaju katahizis od svetog Save i pola stvari ce im biti jasno. A po predanju duhovna i drzavna vlast je ista kakav je i narod. Tako da svako krene malo sebe da popravi bice nam bolje. (Mada ce sada 90 % reci da su oni dobri i da nisu za popravljanje :-)). Krenite sa promenama jedna manje strast, greh, cigara, pivo , manje prezderavanja i videce te kako ide sve na bolje

Sve najbolje svima i nek Vas Gospod blagoslovi

St

pre 7 godina

Svetosavlje je jedna mnogo iskrivljena i izforsirana prica, savremena mitologija. Sv Sava je proglasen za sveca tek pre stotinjak godina, nij ni porodicna slava. Dalje ne ispunjava ni crkvene uslove za sveca tj da su mu mosti netrulece i da se na njegovom grobu desavaju cuda. O njemu se veoma malo zna ali se covek prikazuje kao prosvetitelj a nista posebno nije ni uradio na prosvetiteljstvu. Mislim da je preveo jedan zakonik iz Vizantije sto je potrebno politicarima i vladarima. Kada pogledate ono malo sto se zna o njemu iz toga zakljucujete da je u sustini bio ambiciozan politicar, diplomata/drzavnik. Cak postoje indicije da je direktno umesan u jedno ubistvo tj trovanje, sto je bio uobicajen nacin eliminacije u ono vreme. Sramota je da je ova (sekularna) drzava dozvolila da Sv. Sava ubaci u skole pored jednog Dositeja..
Svi koji misle i mogu da dokazu drugacije molim da potkrepe dokumentima, linkovima itd

Meister Jakob

pre 7 godina

Sveti Sava ok, lik je očito bio poseban, puno sam o njemu slušao od svog prijatelja Srbina u Beču koji je jako religiozan.
Ali kako je moguće da su vam svi Nemanjići osim Dušana sveci, kad su ratovali okolo, živjeli u izobilju i bolila ih je neka stvar kako kmetovi žive?!

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Растко Немањић је без сумње највећи српски дипломата 13. века, велики државник, одличан тактичар, са великим организационим способностима... Али ми често забораљамо да смо пре Немањића имали још династија, најважнији су можда били Властимировићи, не због тога што су права владарска династија при досељавању, већ због кнеза Часлава Клонимировића који је спасао Србију од потпуног нестанка са политичке мапе... одличан текст, предлажем да следећи буде о Чаславу, а затим о Стефану Лазаревићу...

Јабучило

pre 7 godina

Занимљив је сусрет светог Саве и одметнутог севастократора Стреза, Бугарина, у ноћи када је Стрез убијен.

popeye

pre 7 godina

Сјајни живот и дело, хвала св.Сави и Немањи.
Одличан текст, хвала што сте пренели.

Čaba

pre 7 godina

Čitam ovo i naježio sam se. Pre 800 i kusur godina šta je čovek radio. Takođe, ja moram reći da me je strašno sramota gde smo mi danas i ko nas predstavlja po svetu...

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Растко Немањић је без сумње највећи српски дипломата 13. века, велики државник, одличан тактичар, са великим организационим способностима... Али ми често забораљамо да смо пре Немањића имали још династија, најважнији су можда били Властимировићи, не због тога што су права владарска династија при досељавању, већ због кнеза Часлава Клонимировића који је спасао Србију од потпуног нестанка са политичке мапе... одличан текст, предлажем да следећи буде о Чаславу, а затим о Стефану Лазаревићу...

eto

pre 7 godina

Obišao gomilu zemalja i svuda bio cenjen, za razliku od ovih današnjih "evropejaca", "kosmopolita", koji mogu da dobace samo do Zagreba i Sarajeva.

neobjavljen jer to je demokraCki

pre 7 godina

Tekst za sve gradjansko-liberalne fanatike. Da je kakve casti i pameti slavio bi se danima, pocastima kao pravi otac naroda i drzave. Poput Vasingtona, Linkolna, Luter Kinga, bez ijednog ikakvog spora. Danas smeta malo skolske slave, jedne pesme i decije priredbe. Sta dalje pricati, kako opstati, traziti boljitak, iole postovanja kad se nama samima namece stid praznovanja ovakve licnosti.

Раде

pre 7 godina

Stefan Nemanja nije otac nacije jer nacionalne drzave nisu postojale u srednjevekovnoj evropi. Drustva su bila ostro staleski podeljena. Vladajuca vlastela nije se identifikovala sa zavisnim seljacima koji su bili podanici bez ikakvih politickih prava.Drzava je bila svojina vladara i njegove vlastele cija vlast se nije pravdala mandatom datim od nacije ili gradjana nego bozijim pravom. Nijje postojao standardizovani nacionalni jezik, nacionalni simboli, nacionalno skolstvo. Sve je bilo u znaku teologije, crkve, feudalnih odnosa.Istoricari da bi bili ozbiljni naucnici moraju da uvazavaju stavove moderne sociologije i da izadju iz ideologije nacionalizma 19.veka kad je u pitanju percepcija srednjeg veka i pojma nacije.

nikoje

pre 7 godina

eee to su bili vladari i drzavnici! udarili temelje i od nicega stvorili jednu posebnu kulturu koja je opstala hiljadu godina pod svim udarima. jedino ne stoji poredjenje sa sadasnjima vremenima. tadasnji vladari nisu rasprodavali zemlju strancima i dovodili drustvo u kolonijano-ropski polozaj nego razvijali svoju sopstvenu drzavu na zdravim osnovama, o moralu, znanju i drzavnistvu vladara tada i sada je gre'ota i govoriti u smislu poredjenja. ostaje nam samo da se molimo Bogu i Sv. Savi da nas izbavi iz ove situacije, jer drugi jednsotavno ne mogu!

popeye

pre 7 godina

Сјајни живот и дело, хвала св.Сави и Немањи.
Одличан текст, хвала што сте пренели.

Religijski fanatik, NOT

pre 7 godina

Za mojih 47 godina sam obišao svaki kontinent, imao dodira sa svim velikim i dosta malih religija, nebrojeno mnogo nacija i naroda. Uvek ih sve neizbežno poredim sa nama. Zaključak? Nismo ništa gori, ni bolji, pametniji, lepši, gluplji ružniji, vredniji od ostalih. Prosečni smo. Ali ima jedna osobina u kojoj dosta bežimo većini ostalih nacija, koja je vidljiva po komentarima: pljuvanje po samom sebi ili self destruction. Nijedna nacija na svetu se ne bi odricala jedne osobe kao sveti Sava ili pljuvala po njemu ili tom delu svoje istorije. Pa i taj veliki i moćni SAD slavi ljude iz svoje istorije koji su radili grozne stvari pre 100-200 godina, a mi pljujemo po jednom od najvećih državnika u zadnjih 700-800 godina

St

pre 7 godina

Svetosavlje je jedna mnogo iskrivljena i izforsirana prica, savremena mitologija. Sv Sava je proglasen za sveca tek pre stotinjak godina, nij ni porodicna slava. Dalje ne ispunjava ni crkvene uslove za sveca tj da su mu mosti netrulece i da se na njegovom grobu desavaju cuda. O njemu se veoma malo zna ali se covek prikazuje kao prosvetitelj a nista posebno nije ni uradio na prosvetiteljstvu. Mislim da je preveo jedan zakonik iz Vizantije sto je potrebno politicarima i vladarima. Kada pogledate ono malo sto se zna o njemu iz toga zakljucujete da je u sustini bio ambiciozan politicar, diplomata/drzavnik. Cak postoje indicije da je direktno umesan u jedno ubistvo tj trovanje, sto je bio uobicajen nacin eliminacije u ono vreme. Sramota je da je ova (sekularna) drzava dozvolila da Sv. Sava ubaci u skole pored jednog Dositeja..
Svi koji misle i mogu da dokazu drugacije molim da potkrepe dokumentima, linkovima itd

Meister Jakob

pre 7 godina

Sveti Sava ok, lik je očito bio poseban, puno sam o njemu slušao od svog prijatelja Srbina u Beču koji je jako religiozan.
Ali kako je moguće da su vam svi Nemanjići osim Dušana sveci, kad su ratovali okolo, živjeli u izobilju i bolila ih je neka stvar kako kmetovi žive?!

simon

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima. Po meni pre ce biti da je srednjevekovna drzava Ras bila multietnicka drzva jer su na njenoj teritoriji ziveli i Rascani i Bugari i Arnauti i Grci i mnogi drugi. Ali svi oni nisu bili nacionalno vec teritorijalno nazvani. Nacije su nastale mnogo, mnogo kasnije. Ne pre 18 veka. S toga danasnji narodi koji sebe nazivaju Srbima, Hrvatima, Bugarima, Crnogorcima, Albancima...nisu bili organizovani u suzivot na nacionalnoj osnovi. To bi istoricari sociolozi i antropolozi trebali da objasne narodu. Ako meju.

Adam

pre 7 godina

Da je ostao Princ i vladao Travunijom, moguce je da bi Srbija imala znacajno drugaciju teritoriju i istoriju a to ga i dalje nebi sprecilo da bude diplomata i prosvetitelj.

Cesi, na primer, su veliki bastinici Slovenstva, a to sto ispovedaju Katolicki obred im ama bas ne smeta da budu manje Sloveni. Zapadni Balkan bar kartografski je logicno vise da gravitira Rimu nego Konstantinopolju/Istanbulu ili Moskvi ili Antohiji ili Aleksandriji (pravoslavnim centrima).

Mozda nas je bas Sveti Sava bacio na taj nakovanj izmedju Iatoka i Zapada. Njegov otac, Stefan Nemanja je krsten i po zapadnom i po istocnom obredu. Generacija pre svetog simeona nije ni poznavala ovu razliku jer srkve nisu bile podeljene.

Dusan Savic

pre 7 godina

Prelep tekst. Najzad da se nigde ne spominje crna hronika i slicne gluposti ko koga voli a ne moze zajedno da bude.

Samo na zalost mogli ste da nadopunite, npr sa katahizisos gde je sve lepo objasnjeno o crkvi i odnosi coveka prema crkvi i BOgu i suprotno. Dogme njegove i ponasanje, molitve, sve je lepo objasnjeno.

Njegova putovanja i kupovinu velikih manastira po svetoj zemlji u Jerusalimu gde i dalje postoje tapije da je to zemljiste SPC. Sto to ne traze ??? Bolje je tamo uzeti zemlju nego kod nas :)Onda odlazak kod kopta. Relikvije koje su nabavljene u to vreme...

Navodite probleme Srba u to vreme jeste bilo je problema ali su imali prave vladare i tada su bili mnogo pametniji i na velikom duhovnom nivou. Za razliku od sadasnjih koji zidaju crkve da bi se hvalili i misle da ce Gospod da oprosti grehe ako sazida jednu crkvu i nastavi istim zivotom. Nazalost ne ide to tako.

Ako nasi sada vlastodrsci zele da nam bude dobro kao Srbima tada nek samo za pocetak procitaju katahizis od svetog Save i pola stvari ce im biti jasno. A po predanju duhovna i drzavna vlast je ista kakav je i narod. Tako da svako krene malo sebe da popravi bice nam bolje. (Mada ce sada 90 % reci da su oni dobri i da nisu za popravljanje :-)). Krenite sa promenama jedna manje strast, greh, cigara, pivo , manje prezderavanja i videce te kako ide sve na bolje

Sve najbolje svima i nek Vas Gospod blagoslovi

Jednu taze istoriju, molim!

pre 7 godina

Kakve veze ima MOSKVA sa Svetim Savom?.
(Obican Covek, 1. februar 2017 09:23)

Nikakve. Ali koga ovde briga za činjenice? U ovom delu sveta mi mnogo više volimo mitove i lepe, ali potpuno lažne priče kako smo nekad bili "veliki" i "važni". Istorija se oduvek pisala za današnju i političku upotrebu, nikad za razumevanje prošosti.

Ja priznajem da ne znam svoju istoriju. Ne zato što ne bih želeo da je upoznam, naprotiv, ceo život sam to želeo i još želim da znam kako i šta je stvarno bilo.

Ali moj problem je u tome što dosad nisam uspeo da pronađem ništa što je napisao ozbljan, objektivan i intelektualno pošten autor kome su cilj isključivo činjenice. A odavno mi se smučilo i prestao sam da čitam bezvezne romantizovane bajke za malu decu o našim nekadašnjim velikim carstvima, neviđenim junaštvima, pobedama i tome slično, sve puno najtupavijih mogućih izmišljotina i neistina i skrojeno da loži i kaobajagi "patri(J)otski vaspitava" omladinu.

Takva "istorija" me ne zanima jer to NIJE istorija!

Dok sam bio mali Titov pionir, na nerve su mi išle veeeeelike partizanske bitke i neviđeni uspesi. Kad sam odrastao, slušao sam samo o neviđenim srpskim srednjevekovnim dostignućima. Ali brzo sam shvatio da je sve to obična laž i loženje prostote, a istina je tamo negde i ako hoću da je saznam, moraću da se sam (mnogo) potrudim. Što i radim, ali nažalost, dosad bez mnogo uspeha.

ZokiNS

pre 7 godina

Koliko vidim, za boljitak Drzave Srbije ocigledno je da direktori sa primanjima, vlasnistvima, dzipovima i klinkama ne mogu nicim da pariraju jednoj jedinoj produhovljenoj, obrazovanoj i pametnoj osobi koja ume da dijalogom "izboksuje" Drzavu i crkvenu samostalnost. Pitam se da li bi uvodjenje preduslova za ulazak u skupstinu, kao sto su: Vladanje sa dva svetska jezika i zavrsen Fakultet pre 25. godine mogli da pomognu da se profiltrira zito od kukolja, kukolja koji grabi iskljucivo za sebe?

Sloba

pre 7 godina

Radomir
Bugari zaista prisvajaju sve srpsko. Oni svojataju i hajduk Veljka. Prijateljica jep zateazila bugarsko drzavljanstvo i ono sto mi je prenela da joj je receno u bugarskoj ambasadi u Holandiji me je zapanjilo. Kazu da su bi posle prvog svetskog rata dibili neke teritorije od Bugarske i da bi to trebalo 2018 da se vrati Bugarskoj. Da ona svojim potpisom za zahtev drzavljansva prakticno podrzava takav stav. I jos puno nebuloza. To bi trebslo raspraviti sa Bugarima na visem nivou a ne da konzuli i sluzbenici zbunjuju ljude.

ajsmen

pre 7 godina

moje krsno ime - Sveti Sava; to da odgovorim onom tamo, ne znam koji je. A Rastko je drzavnik koji je napravio ono sto mnogi za zivota dva ne mogu. Kruna, i crkva samostalna

.орг

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
(dragan, 01. februar 2017 11:10)

колико год пута да прочитам, очима не могу веровати.

Perun

pre 7 godina

Nemanjici su za ono vrijeme i one standarde bili na evropskom nivou,jedna napredna dinastija,tako da mozemo reci da je to jedini period kada je Srbija bila rame uz rame sa evropskim narodima.Druga veoma bitna odlika je da su bili jako pragmaticni,sto najbolje dokazuje krunisanje prvovjencanog papskom krunom,sto je naravno jako bitno za svaku uspijesnu politiku,ono sto danasnji Srbi smatraju licemjerstvom zapada.Druga cinjeniaca je da kada se uzme u obzir klerikalno glorifikovanje Nemanjica,cinjenica je da su njima najveci neprijatelji bili pravoslavni Romeji i da su svoju ekspanziju uglavnom usmjeravali ka Vizantiji najcesce paktirajuci sa Madarima,a nikako ka katolickim zemljama,sto je opet poslijedica pragmatizma jer je Vizantija bila veoma bogata i privlacna,ali i u fazi nezaustavljivog opadanja.Cinjenica je takodje da su srednjovijekovni Srbi bili i pravoslavci,ali i katolici i da se pravoslavlje u Crnoj Gori i Hercegovini tek pocelo znacajnije primati za vlasti Nemanjica.Takodje saglasan sam da je osnivanje SPC,sta god mislili o njoj,odigralo glavnu ulogu u ocuvanju srpskog nacionalnog identiteta,u najvecoj mjeri preko identifikacije sa srpskom crkvom,u uslovima vjerski relativno tolerantnog osmanlijskog carstva,a kao drugi vazan momenat u budjenju srpskog nacionalnog bica ma koliko to paradoksalno zvuci predstavlja seoba Srba koja je omogucila da u usvima naprednije kulture dodje do intenzivnijeg razvoja prosvetiteljstva medju Srbima i sirenju nacionalne samosvijesti

Gospodar Zarin

pre 7 godina

Od svih NVO botova, najsmešniji vam je ovaj koji je gledao englesku budalaštinu o tzv. "hrvatskim kraljevima". Iako su te teritorije bile sve vreme pod zaštitom Vatikana, ne postoji niti jedan jedini grob izmišljenih kraljeva, pa čak ni mošti - za razliku od Srbije koja je uvek osvajana ali su grobovi i mošti mahom sačuvane.
"Hrvatski kraljevi" - ahahahaha

johnzie

pre 7 godina

Lep tekst. Taman sam se podsetio nekih stvari.
Međutim, naša veza (nas ovovremenih Srba) sa Srbima tog perioda je pod velikim znakom pitanja. Pogledajte demografska kretanja i dešavanja samo u 20. i početkom 21. veka, a onda zamislite šta je moglo preostati od našeg izvornog materijala nakon 3 - 4 mračna veka apsolutne vlasti Osmanlija. Tako da pozivanje na taj period 'naše' istorije u svetlu današnjih događaja po meni ne stoji. Pre svega u smislu nekog lažnog patriotizma i pozivanja na našu viševekovnu istoriju koja nas po nekom uvrnutom osnovu čini boljima od drugih.
Što, naravno, ne znači da ne treba slaviti dela ovog velikog čoveka jer nam, bez obzira na sve, mogu biti, ako ne zavet, onda bar inspiracija.
Svako dobro.

my way

pre 7 godina

Pojte mu, Srbi... svaki je komentar suvisan, hvala na divnom tekstu. Kada se ovaj narod odrekao svetosavlja, samog svog bica, sve nam je i krenulo nizbrdo! Za neke je i danas onaj oficir "Vrazije divizije", koji nam je lepo od Jajca nadalje kreirao sudbinu, delio, dezintegrisao drzavu i cija se nacionalisticka tvorevina jedina u nasoj istoriji raspala sama od sebe bez da je iko sa strane metak morao da opali, najveci sin nasih naroda i narodnosti. Zato i jesmo tu gde smo danas, potpuno izgubljeni!

Žaki

pre 7 godina

Najzad! Konačno dobar tekst o ovom velikom čoveku lišen sladunjave patetike i nepotrebnih prideva. Tačno je, sve ovo što je napisano jeste stvarni Sava, izuzetna ličnost u svakom smislu pa i u političkom. No ono što je temeljna vrednost njegovog duhovnog sklopa jeste hrišćanska (monaška) etika i estetika. Iz nje je on crpeo snagu tj. kroz nju je njemu Istina i Život (a Bog je Istina i život) bila prijatelj i saradnik. Ljudi pritisnuti raznim i lažnim ushićenjima izgubiše upravo ove predstave da Bog nije sedi starac na oblaku i sudija za prekršaje koji jedva čeka da nekoga kazni već je Ljubav koja je u telu došla među ljude. Od tog trenutka i "Raj" i "pakao" nisu geografske odrednice niti objekti ka kojima se ide već stanje u srcu upravo po rečima ovaploćene Ljubavi Hrista (parafrazirano): "Što tražite Carstvo Božije tamo ili ovde? Ono je unutra u srcima vašim." Znači već ovde i sada u našim srcima je ili raj ili pakao.. zavisi od naših dela i uverenja! Raj je sve ono čime ličimo na Hrista: smirenje, poniznost, mir sa svima, sažaljivost; dok je pakao sve ono suprotno: mržnja, oholost, gordost, nadmenost, ponositost. Pakao u dušu unose gresi: preljuba, lopovluk, ubistva, prevare i slično. Greh menja hemijsku strukturu duha. Od dobrog čoveka stvara mentalnog bolesnika spremnog na svako zlo. I jedno i drugo stanje su naša realnost i u vremenu a po smrti samo ostaju trajno stanje kroz večnost. Svako može opitno da se na sebi u to uveri. Kad mrziš i ogovaraš ti si u paklu, u stanju koje ne možeš da podneseš a bez Crkve niti ga kao takvog prepoznaješ niti možeš iz njega da izađeš. To je Sava još kao mladić znao. Video koliko je ozbiljan zadatak biti princ, biti vođa ljudima.. pa je doslovno pobegao u manastir da bude bosonogi sluga. Bežao je od oholosti.. od pakla! Smirio se pred Hristom, zadobio Njegove osobine, i samo takav bio je dostojan da bude vođa. I upravo Život ga je tako opranog od laži i iluzija uveo u svet da modeluje ljude i ambijent zdrave zajednice. Dakle Sava je samo sa tom hrišćanskom etikom mogao biti to što je bio. Bez nje, što i sam govori u spisima, on je ništa.. kao što i svi mi bez ljubavi, sažaljenja, poniznosti nismo ništa osim turobne mešine koje svoje grehovne praznine ispunjavamo alkoholom, opijatima i duševnim strastima (mržnjom i gnevom) koji stvaraju privid da postojimo. I postojimo tada na neki način ali kao neprijatelji Hristu i ljudima jer svaki čovek je Njegova ikona. U tom svetlu treba videti i sva Savina dela.

Nikola Nis

pre 7 godina

Sveti Sava je nesumjnjivo jedna od najvecih licnosti srpskog srednjeg veka. Da nije bio veliki covek, ne bi ni mogao posetiti u to vreme velike ljude, miriti stariju bracu, biti jedan od najpostovanijih ljudi tog doba u Evropi. Bio je najpostovaniji medju Nemanjicima. Ban Tvrtko se nad njegovim grobom u manastiru Mileseva krunisao za kralja Srba, Stefan Vukcic Kosaca se proglasio hercegom od Svetog Save u 15. veku, odatle naziv Hercegovina. A Nemanjici su opstali tako dugo jer su vodili pametnu politiku. Sklapali su saveze sa onim ko je bio najjaci u tom trenutku. Znali su da postoje samo stalni interesi, a ne stalni prijatelji...

Јабучило

pre 7 godina

Занимљив је сусрет светог Саве и одметнутог севастократора Стреза, Бугарина, у ноћи када је Стрез убијен.

Samo glasno razmišljam

pre 7 godina

@Meister Jakob

Svi oni su živeli u blagostanju ali su se svi pred kraj života odrekli svog bogatstva, pokajali se za grehe i zamonašili se. Samo Dušan silni nije jer su ga otrovali.

korekcija

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima.
(simon, 1. februar 2017 13:12)

Sveti Sava je bio "arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja", kao takvog ga je ustolicio tadasnji patrijarh German. To pise u Zitiju. Dakle, Srbija zaista nije postojala, ali srpske zemlje jesu.

Radomir Istoricar i Geograf

pre 7 godina

Opet nas popovi lazu! Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Sta mi imamamo veze sa bugarskim vladarima i prosvrtiteljima? Sva ova diskusija se zapravo vodi o bugarskoj istoriji a ne o Srbima koja u to vreme nije postojali. Ocigledno je doslo vreme da Srbija pohapsi sve one koji prisvajaju bugarsku istoriju i izdaju je kao da je srpska istorija. To znaci da su nam pojedini svestenici bugari jer namecu bugarsku istoriju. Oni su zaboravili da je Balkan bio okupiran od Bugara od 6 do 15 veka. Ocigledno je da su opasni lazovi.

djuro

pre 7 godina

@Navedite neku školu koju je otvorio Rastko Nemanjić! U kojem je gradu (selu) bila i koliko je đaka imala? Da li je školovanje bilo besplatno?
(Narod, 01. februar 2017 12:05)

dizao je crkve... manastire.. One su tada opismenjavale narod...
A tvoja vladarka Biserko!? što ona doprinese i izgradi?!?

Petra

pre 7 godina

Dao je duhovnu vertikalu srpskom narodu bez koje narodi ne mogu dugo opstati. Mnoge negativne pojave u savremenoj Evropi, i Srbiji naravno, posledica su sto smo izgubili duhovnu vertikalu.

Jednostavno

pre 7 godina

Procitajte nesto o Stefanu Nemanji ..Ne treba ni toliko idealizovati ,bili smo vazali, cas ratovali sa jednima, cas sa drugima , ratovali sa Vizantijom ..

objavi koment, ljubi te brat

pre 7 godina

@zigzag, pricaj u svoje ime komsija. Svetitelja su proucavale mnoge pametne glave, od slavnih evropskih vizantologa do istoricara. Knjige, spisi, crkve, manastiri. Dodji pogledaj, istrazi. Nisu to hrvatski kraljevi hrt prodaksn nedeljom posle rucka, rasplakane Gospe i te fore. Nismo iz te price, pozdrav.

Milan

pre 7 godina

Ne znam sta mi je smesnije. Ovi sto se pitaju zasto nije gradio Univerzitete i skole (u 12. veku) ili ovi sto propovedaju moral 21.veka na desavanja iz 12.tog. Strasno je koliko nam je narod neobrazovan, posebno ovi koji se navodno bore za sekularno drustvo (cast izuzecima), a ne znaju ni pravopis.

Srdjan

pre 7 godina

@nikoje

O kakvom moralu pricamo? Koliko znam, kralj Milutin je ozenio Simonidu kad je imala 6 godina, a ovamo je on najveci ktitor. Lijepo kaze Isidora Bjelica: "Bele crkve brisu crne grehe".

kulturo eve me ...

pre 7 godina

Eh da nam je danas jedan Sava...

Cestitam redakciji na odluci da objavi jedan ovakav tekst kulturne i edukativne prirode, i predlazem da svakodnevno ubacuje po jedan sa znamenitim licnostima srpske istorije.

Joca S

pre 7 godina

Umesto sto je podizao manastire bolje da je podigao univerzitet kao sto su radili njegovi savremenici u zapadnoj Evropi,mi se hvalimo da su nasi vladari i vlastela jeli srebrnim i zlatnim viljuskama dok su na zapadu jeli golim rukama sto je tacno ali su istovremeno osnivali univerzitete.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji. 
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo. 

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.
(Srba ima jako malo danas, 01. februar 2017 12:24)

Kao prvo, nauči šta znači reč "katoličanstvo". Kao drugo, da Svetog Save nije bilo, ne bi postojao danas ni ti. Kao treće, kako te nije sramota da tako pišeš o srpskim svetiteljima? Gde je to Sv.Sava okrvavio svoje ruke? Srami se! Srba danas ima dovoljno, a ti Srbin nisi.

mistermobil

pre 7 godina

Stefan Prvovencani je prvi kralj u dinastiji Nemanjica, ali nije prvi srpski kralj. Prvi srpski kraljevi su vladali Dukljom, dinastija Vojislavljevica(teritorija danasnje Crne Gore, Hercegovine, Raske oblasti i dela Kosova i Metohije i Albanije). Iznosite ubuduce precizne istorijske podatke.

nele

pre 7 godina

...crkva iz vremena sv.Save je bila čista državna špijunska organizacija zaogrnuta plaštom vere (slično današnjoj državnoj bezbednost), a Sava je bio na čelu te organizacije

provokator

pre 7 godina

@simon

Zemlja se zvala Srbljem ili srpska zemlja. Naziv Raška i Rašani se koristi od 12. veka i to od stranaca. U svim izvorima pre 12. veka naziv je Srbi.

Ivan

pre 7 godina

@johnzie
Slazem se sa svim recenim osim sa jednim: granica istocnog i zapadnog rimskog carstva, odnosno sfere uticaja je definisana na drini. Ovi prostori bi bili pravoslavni bez obzira na svetog savu

Komšija

pre 7 godina

Nekih 8 vekova kasnije u diplomatiji ga nasledjuju elokventni Vladislav Jovanović, eksperti za engleski jezik Vuk Drašković i Ivica Dačić. Džaba si krečio Rastko Nemanjiću.

teske reci

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
(dragan, 01. februar 2017 11:10)

Dragane, sta da Vam kazem, tesko je uopste i poceti... u originalu Zitija (a originalnost dokumenta je neosporna) pise da je Sveti Sava postavljen za "arhiepiskopa svih srpskih i pomorskih zemalja" - interesantno je pominjanje reci "srpski" i "pomorski", obratite paznju na to. Link na tekst zitija: https://domentijanmyblog.wordpress.com/page/3/ To, naravno, nije slucajno jer je i 100 godina kasnije Nikola Altomanovic, srpski vlastelin iz Uzica vladao velikim delom Bosne i delom hrvatske obale, te naplacivao porez od Dubrovnika da ne bi usao u grad. Nikolu je, nazalost, porazio car Lazar u dogovoru sa Madjarima, a valjao bi mu na Kosovu, itekako.
To bi bilo sto se tice gledanja History kanala - na Vama je da odlucite da li zelite da koristite isti kao primarni izvor istorijske istine.
Sto se tice Vase izjava u vezi sa stavom pravoslavne crkve Bugarske, molim da postavite merodavan izvor informacija, link, bilo sta sto bi nam omogucilo da proverimo informaciju, u protivnom ce Vasa izjava izgledati jos neprikladnije.

Joc@

pre 7 godina

O mirotvorstvu Sv.Save ima jedna anegdota.
Kada je Ugarski knez okupio vojsku i krenuo na Srbiju, pođe mu Sv.Sava
u susret i bude dostojno primljen, ali ipak njegova pomirljiva misija ne bude
pozdravljena. Potraži tada Sava od Ugara malo leda, da ohladi čašu vode,
ali mu leda nisu mogli dati pošto se na letnjoj žezi sav led istopio.
Pođe nazad Sv.Sava i desi se čudo:
Iznenada se skupe oblaci, počnu da sevaju gromovi i padne
veliki grad i pomete vojsku. Sakupi Sv.Sava u posudu leda
i pošalje knezu, a ovaj odustane od svoje namere.
*
Od onda, ako na dan Sv.Save sevaju gromovi (''kad im vreme nije''),
to je znak da Srbe očekuju teški događaji. Poslednji put to se desilo
1995. god. (''Oluja'').

истина

pre 7 godina

"u kontaktima s papom izdejstvovao da ovaj iz Rima od pape dobije krunu"

Одакле вам ова идеја? Римокатолици су се издвојили још 1054. године. Ајде размислите мало, зашто би један православни испосник са Свете Горе и архиепископ тражио од папе круну, кад папа нема везе са њим и Србима? Његов брат је тражио круну од папе, али га је Свети Сава без обзира на то крунисао у манастиру Жича код Краљева 1220. године. Значи све је ту православно, иако је чин одобравања круне од папе само политички добитак.

Видим да се овде као у правим конспираторским бајкама ваљају приче о некаквим богумилима. То је мит! Нема доказа о њиховом не знам каквом значајном постојању на Балкану (чак ни у Босни). Било их је као и широм Медитерана, а улога Немањића у њиховом прогону је незнатна. У Србији и приморским земљама (Босни) није било плодног земљишта за њихово значајније присуство. Много више их је било на југу Француске. Доба Светог Саве је доба потпнуог процвата и врхунца српске православне културе која постаје тада темељ нашег постојања.

Hammer

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima. Po meni pre ce biti da je srednjevekovna drzava Ras bila multietnicka drzva jer su na njenoj teritoriji ziveli i Rascani i Bugari i Arnauti i Grci i mnogi drugi. Ali svi oni nisu bili nacionalno vec teritorijalno nazvani. Nacije su nastale mnogo, mnogo kasnije. Ne pre 18 veka. S toga danasnji narodi koji sebe nazivaju Srbima, Hrvatima, Bugarima, Crnogorcima, Albancima...nisu bili organizovani u suzivot na nacionalnoj osnovi. To bi istoricari sociolozi i antropolozi trebali da objasne narodu. Ako meju.
@(simon, 1. februar 2017 13:12)


Ostavi se ti Srbije nego nam lepo prvo ti reci i objasni kako to u Americi zive razlicite nacionalnosti, i ljudi razlicitih veroispovesti, rasa, porekla, tradicije i cega sve ne, a svi su Amerikanci, ili kako je u Austro-Ugarskoj zivelo toliko razlicitih naroda, ali je pre svega to ipak bila samo Austro-Ugarska, ili zasto se Pruska, u kojoj su ziveli razliciti narodi, racuna kao najznacajnija nemacka drzava i pored toga sto je nisu zvali Dojcland kako je danas zovu, zasto je zapadna Franacka prva francuska drzava ili zasto je Iberija prva Spanska drzava da nije sve to mozda zbog toga sto su kroz istoriju u svi tim balkanskin drzavama i drzavicama zivela razlicita srpska plemena sa vecinskim srpskim stanovnistvom itd itd

Narod

pre 7 godina

Navedite neku školu koju je otvorio Rastko Nemanjić! U kojem je gradu (selu) bila i koliko je đaka imala? Da li je školovanje bilo besplatno?

Srba ima jako malo danas

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji.
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo.

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.

HOKUS-POKUS

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji.
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo.

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.
@(Srba ima jako malo danas, 1. februar 2017 12:24)


KROZ CELU ISTORIJU BALKANA NIKAD NIJE BILO POSRBLJAVANJA HRVATA, TO JE IZMISLJENA TEORIJA IZ 90-ih GODINA PROSLOG VEKA KOJA BI TREBALO DA
OPRAVDA NASILNO POKATOLICAVANJE PRAVOSLAVNIH SRBA OD STRANE (NDH) I ASIMILACIJU ONIH SRBA KOJI SU VEC BILI KATOLICI, A TO SE CINILO I PRE TOGA SAMO NE U TOLIKO BRUTALNOJ MERI, STVARI SU JEDNOSTAVNE, NELOGICNO JE DA SU SRBI KAO MNOGO VECI NAROD NASTALI OD NEKOLIKO PUTA MALOBROJNIJIH HRVATA, VEC JE TO OBRNUTO.

pojasnjenje

pre 7 godina

Dušan silni nije proglašen za sveca pošto je ON proglasio srpsku crku kao atokefalnu (a ne Sveti Sava)i podigao ju je na nivo patrijaršije.
(Coco Bill, 1. februar 2017 14:29)

Dusan silni jeste podigao crkvu na nivo patrijarsije, ali ju je Sveti Sava podigao na nivo arhiepiskopije, kao "arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja". Time je uspostavljena autokefalnost jer se arhiepiskop birao u srpskim zemljama, a ne izvan zemlje. Pedesetak godina kasnije, sa uspotavljanjem Srpskog carstva i cara Dusana, uspostavlja se Patrijarsija i imenuje Patrijarh

Coco Bill

pre 7 godina

@Meister Jakob

Svi oni su živeli u blagostanju ali su se svi pred kraj života odrekli svog bogatstva, pokajali se za grehe i zamonašili se. Samo Dušan silni nije jer su ga otrovali.(Samo glasno razmišljam, 1. februar 2017 13:07)

Dušan silni nije proglašen za sveca pošto je ON proglasio srpsku crku kao atokefalnu (a ne Sveti Sava)i podigao ju je na nivo patrijaršije. A to mu je bilo potrebno, jer jedino je patrijarh mogao proglašavati za cara. Zbog toga je bačena anatema na njega od strane svevaseljenske patrijaršije, te stoga nije mogao postati svetac, a ne zbog trovanja ili prerane smrti jer to nema nikakve veze, jer je mogao da postane svetac naknadno posle smrti. Uzgred i Henrih osmi je doživeo anatemu, ali od strane Vatikana, jer je on osnovao Aglikansku crkvu koju je odvojio od katoličanstva

Kalimero

pre 7 godina

@simon

bojim se da niko od nas ne zna pravu istoriju ovih prostora i da je nećemo7 nikada ni saznati. Ja samo znam da ne verujem u priču da smo eto mi kao došli u 6. veku, proterali odavde narode koji su tu živeli i nastanili ove prostore. Gde su istorijski zapisi te "horde" koja je išla i gazila sve pred sobom dok nije došla na ove prostore? Znate li da matematički to prostranstvo koje smo mi "naselili" treba milioni ljudi!!! Čime su se hranili ti ljudi? Samo malo, maaalo mućnite glavom i videćete i sami.

Doni Brasko

pre 7 godina

Dobar tekst. U to vreme je razlika izmedju pravoslavlja i "latinske" crkve bila mnogo manja nego danas. Mi smo u nekoliko navrata umalo presli skoro svi na katolicanstvo. Sava se svim silama borio protiv toga. Savina Raska je vecinski bila pravoslavna i pod uticajem Vizantije, dok je primorje i Zeta bila uglavnom katolicka sa arhibiskupom u Baru. Kasnije, jacanjem Raske i ujedinjenjem, i nakon toga nadiranjem Turaka, katolici se gotovo potpuno povlace iz Zete, sve do Boke. Bilo je i preobracanja citavih bratstava u pravoslavlje. Kao posledicu tih procesa, danas imamo etnicke granice Srba, Bosnjaka i Hrvata. Procitajte istoriju V.Corovica, vrlo poucno..

Не дирајте нам Саву, ако већ немате свог

pre 7 godina

Da li ste citali knjigu "Sveti Sava tiranin"? Verujem da niste...
(NbgDeki, 1. februar 2017 11:18)

Не читамо глупости и пропаганду комуњара и фашиста из комшилука.

Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dragan, 1. februar 2017 11:10)

"Чак шта више" у православној цркви Србије се бугарске сатане ни не сматрају ни не посматрају. Не занимају нас као ни њихово, а ни твоје мишљење.

Svi koji misle i mogu da dokazu drugacije molim da potkrepe dokumentima, linkovima itd
(St, 1. februar 2017 09:30)
Мислиш, да ти ми понудимо доказе да твоји ставови и мишљење које ничим ниси доказао, нису исправни? Свашта. Губљење времена.

Meister Jakob, мазохисто и садисто.

Darth Shone

pre 7 godina

@(A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!, Kakve veze imaju Rastko Nemanjić i Alojzije Stepinac? Kakve veze? Ateista koji je još uz to i nacionalista pa našao da odgovara na provokacije istih takvih iz komšiluka! Ne znam iz kog si grada, ali ako ti vreme dozvoli svrati do crkve Uznesenja BDM u Beogradu, i u oltarskom prostoru vidi ko je naslikan u poklonjenju Bogorodici! Muka mi je više od ne znanja, posebno sopstvene istorije. Kada je to Stefan I Nemanjić pitao svog brata sme li da uzme krunu od papskih legata Honorija III? Savi se pripisuju stvari koje nikada nije izrekao, niti uradio, samo na osnovu apokrifnih žitija nastalih vekovima nakon njegove smrti. A, postoje dokazi da je svake godine slao darove u Rim. Toliko o lošim odnosima sa zapadnom Crkvom. Neko je ovde pitao za neraspadnutost tela, pa da odgovorim, Savino telo je bilo neraspadnuto, sve dok ga pripadnik vere koju je danas tabu pomenuti u negativnom kontekstu nije spalio na Vračaru. Bugari ne priznaju Savu? Pa zbog njegovih moštiju je umalo izbio sukob sa Bugarskom, jer su zahtevali da one ostanu u Trnovu, u Bugarskoj.

milan

pre 7 godina

Ko kaže da je on svetac.Ko sme da zastupa Boga ? Koga je on prosvetio kad je i danas 60% nepismeno.To kao kad bi desetak mojih prijatelja mene proglasili svecem da bi na tome lepo živeli.

Nepoznati

pre 7 godina

Svetog Savu današnje društvo preterano idolizuje, nalik na idolizaciju diktatora u totalitarnim državama. Srbija kao sekularna država nema nikakve koristi od njega. Šta je on to uopšte uradio?

Izborio se za nezavisnost crkve? Big dil. Svom ocu i bratu je učvrstio vlast u državi spajanjem srpske crkve i vladara. Sasvim nepovezano sa prosečnim građaninom Srbije danas.

Bio je prvi srpski prosvetitelj? Nije. Prosvetiteljstvo kao pokret je nastalo u 17. veku, dok se u Srbiji pojavilo u 18. veku. On je, zajedno sa ostatkom sveštenstva, učio veru, a ne nauku. Samim tim nema nikakvog doprinosa za savremeno srpsko društvo.

Ono što on jeste uradio jeste podržavanje nasilnog ubijanja bogumila. Ljude koji se nisu slagali sa srpskom pravoslavnom crkvom su proglašavali jereticima i masovno ih ubijali.

Državno slavljenje takve ličnosti je narušavanje sekularizma države. Crkva ima pravo da slavi koga hoće, ali država ne sme da nameće idole narodu, pogotovo ne deci još od malih nogu. Idolizacija Svetog Save je čist primer istorijskog revizionizma i površnosti društva.

Radoslav

pre 7 godina

Sveti Sava je najveći čovek ovog naroda ikad, čovek koji je uspeo da usadi najsavršeniji zakon tog vremena (vizantijski) i hrišćansko učenje među ovaj divlji narod a da pritom ne poremeti stare običaje i usmeni primitivni zakon koji je do tad bio. A ovi što pričaju svašta, ne znam odakle im takve nebuloze, prvo 4 veka nije ništa, to je 5 ljudi da žive od smrti prethodnog do rođenja sledećeg kakvo crno gubljenje identiteta za 4 veka, i ovi što kažu kao da se vladari nisu poistovećivali sa kmetovima, to je najveća nebuloza ikad, to što nije smišljen koncept nacije uopšte nema nikakve veze, narod je narod, deli rodbinsku vezu jer jedan narod potiče od jednog plemena, a jedno pleme od jedne porodice koja se nekad u istoriji istakla i napredovala i narasla do veličinejednog naroda, kultura je tu od sekundarnog značaja za identitet, a moć vladara svakako počiva od narada bilo da je kralj ili predsednik, i za moć odgovara narodu, tj kralj feudalima, feudalac nižim feudalcima a njima narod, ta veza ne može da se dovede u pitanje. Zahvaljujući Svetom Savi imamo i ovo malo kičme i dostojanstva što nam je ostalo da ne budemo tuđe sluge ili da se asimiliramo i nestanemo.

Joc@, cija je krsna slava Sv.Sava

pre 7 godina

@ (Makarid, 12:33)

Светитељи нису духови, то нико не мисли, већ су људи, у свему исти
као и сви остали људи. Али, најбољи људи међу нама људима.
Најбољи, мерећи према Божјим мерама. Светим их проглашава
Црква, на основу строгих правила, а на првом месту да се кроз
њих пројављује чудесна Божја сила. Дакле Божјим чудима.
Све до свеопштег васкрсења, када ћемо сви задобити ново тело,
сви упокојени живе у духовном облику. Ово јасно показује
Библија, у јеванђељу по Луки, 16:19-31.

Евроталибан

pre 7 godina

eee to su bili vladari i drzavnici! udarili temelje i od nicega stvorili jednu posebnu kulturu koja je opstala hiljadu godina pod svim udarima. jedino ne stoji poredjenje sa sadasnjima vremenima. tadasnji vladari nisu rasprodavali zemlju strancima i dovodili drustvo u kolonijano-ropski polozaj nego razvijali svoju sopstvenu drzavu na zdravim osnovama, o moralu, znanju i drzavnistvu vladara tada i sada je gre'ota i govoriti u smislu poredjenja. ostaje nam samo da se molimo Bogu i Sv. Savi da nas izbavi iz ove situacije, jer drugi jednsotavno ne mogu!
(nikoje, 1. februar 2017 10:44)

Слажем се са твојим коментаром само сам хтео да додам као што се види из овог чланка, Свети Сава нам је показао како треба да се понашамо и којим путем да идемо. Кад би се макар више од половине Срба угледало на Светог Саву лако би се ми избавили из ове ситуације у којој се налазимо данас.

A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!

pre 7 godina

(Zigzag, 1. februar 2017 12:54)

Kako ne može? A tvoj Alojzio mili i dragi?

Pa Majka Tereza?

Ah koji su to mučenici bili! Jedan podržavao krvništvo pa ga i iskoristio da bude "bogu" koristan, a druga kao vrlo sposobna žena uradila što nijedna druga nije u rimokatolicizmu - muzla ogromne pare Vatikanu, i decu hrišćana davala na usvajanje samo hrišćanima, a decu drugih vera takođe samo hrišćanima...

I đavo je čudotvorac. Zar si zaboravio da je bio prvi posle Boga, dok nije otpao ko ona sluz is nosa... ko vi što ste otpali na zapadu?

Zar ne vidiš čudo đavola? Nikad više ratova, a njegovo telo u obliku tehnike nikad naprednije... samo što se ta magija satanina, s ovog sveta, ne nosi u grob. I koje je čudo staanino... pa on otpao pre 6000 godina. Čovek bi rekoa, okej bog je i on, enormno veliki duh. Zao, izopačen, čovekomrzac, destruktivac(ne znam zašto ali ovi epiteti me vezuju i za vašu tisutljetnju kulturu, koja je čudom napisala nedavno tek svoju istoriju, al stariju pre svih... to tako kod katolika, aj da sagradimo sutra ovde crkvu, lepšu i veću od svih u okolini... i obavezno da je sagradimo stariju od drugih :D), i tako on pun mržnje rekli bi sad će napraviti haos i to će polako da se smiruje. A ono zlo evo već 6000 godina svakim danom samo sve veće i veće. Znaš li ti koja je to energija, kakav je to zanos, kad neki duh za 6000 godina i dalje pojačava!? 2 svetska rata su deo "napretka", atomske bombe isto... zar ti to nije čudno, Alojzivcu maleni?

Makarid

pre 7 godina

Nazalost, tinejdzeri buntovnici u Srbiji nemaju predstavu nikakvu o zivotu Svetog Save. Havala vam na ovom tekstu, nadam se da je neko od njih procitao.

Cim se kaze "sveti", oni zamisljaju neko imaginarno stvorenje poput duha u kojeg mi verujemo. Ne shavtaju da to nije hriscansko ucenje i da hriscani ne veruju u takve stvari. Sveti Sava je bio ziv covek, vladar Srbije i uradio je mnogo neverovatno dobrih i korisnih stvari za nasu zemlju. Preporucujem knjigu Crnjanskog "Zivot Svetog Save".

Zasto "sveti" ako se pitate? Jer je bio prosvetitelj. Mi Hriscani ne verujemo da je on sada zaista neki svetac, jer to nije biblijski. Biblija zapravo kaze da ljudi idu u grob kad umru, a ne u raj ili pakao. S toga, ni Sveti Sava nije negde na nebu, vec u grobu, a svoj vecni zivot ce pored ostalih vernika dobiti tek nakon sto bude stvorena Nova zemlja.

Eto malo i nesto iz Biblije, procitajte, nije strasno!

Nexus

pre 7 godina

@simon Nisu postojale nacije ali su postojali narodi. Ljudi sa istom genetskom osnovom. Moj predak je ziveo na ovim prostorima. Nacije su nastale posle 1. Svetskog rata. Tacno je, ali to ne znaci da Srbi pre 20, 19og veka nisu ziveli na ovim prostorima. Jesu, to su bili Srbi, kao i u Savino vreme.

slonov_rep

pre 7 godina

Opet nas popovi lazu! Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Sta mi imamamo veze sa bugarskim vladarima i prosvrtiteljima? Sva ova diskusija se zapravo vodi o bugarskoj istoriji a ne o Srbima koja u to vreme nije postojali. Ocigledno je doslo vreme da Srbija pohapsi sve one koji prisvajaju bugarsku istoriju i izdaju je kao da je srpska istorija. To znaci da su nam pojedini svestenici bugari jer namecu bugarsku istoriju. Oni su zaboravili da je Balkan bio okupiran od Bugara od 6 do 15 veka. Ocigledno je da su opasni lazovi.
(Radomir Istoricar i Geograf, 1. februar 2017 09:03)

Bugari postojali u srednjem veku a Srbi nisu? S kim su onda toliko ratovali tad? Od koga su onda izgubili bitku na Velbuzdu? Odkud onda da svi istorijski izvori i karte iz tog vremena znaju za Srbiju? Otkud to da je Srbija nastala 1876. ako ni srpski narod ni ta drzava nikad ranije nisu postojali? Ko je to dizao ustanke od 1804. pa na dalje? Kome su to Turci dali autonomiju nakon Milosevog ustanka? Kako to da Konstantin Porfirogenit pise o Srbima i Srbiji kad oni nisu uopste postojali?

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

"Cesi, na primer, su veliki bastinici Slovenstva, a to sto ispovedaju Katolicki obred..."

Katolici kod Ceha jesu najbrojnija religiozna grupa, ali biste trebali znati da je preko 80% Ceha ili nereligiozno ili neopredeljeno kome pripada u religijskom smislu. Svega 10-ak posto od ukupnog broja Ceha se izjasnjavaju kao katolici.
Inace, u ovom tekstu o Svetom Savi je izostavljeno mnogo stosta.

slonov_rep

pre 7 godina

Opet Srbi o likovima iz bajke i slikovnica a sultan sulejman im stvorio naciju.
(srba ubuljoglu, 2. februar 2017 16:21)

A vi neki tek sad stvarate nacije na laznim istorijam i istinama. Nije nam sultan Sulejman nista stvorio, ali vase "istine" prvo krecu od izmisljotina i poricanja drugih.

Darth Shone

pre 7 godina

@Samo glasno razmišljam, Ko se zamonašio? Nisu se svi Nemanjići zamonašili, pa su proglašeni svecima, Stefan Uroš II Milutin se nikada nije zamonašio, umro je kao vladar, a na svojoj duši je imao grehe svrgavanja oca, svrgavanja brata, četiri braka, nardba da se oslepi sin, pa je opet proglašen za sveca. Stefan Uroš IV - Dušan nije proglašen svetim jer je svojim proglašenjem za cara navukao anatemu iz Carigrada, a pošto je pred kraj života hteo da prihvati uniju, to bi mu na glavu navuklo dvostruku anatemu, i to obe od strane Carigradske patrijaršije. Otrovan? Možda.
Rastko Nemanjić, prvi arhiepiskop srpski, ne Srbije, jer Srbija u to vreme nije ni postojala, bio je veoma mudar političar, teolog. Inače, treba zahvaliti sticaju političkih okolnosti tog doba što je uopšte uspeo da dobije autokefalnost. Naime, u to vreme je patrijaršija bila u Nikeji, dok je Carigrad bio u rukama latina. Za Nikeju je bilo ili-ili, tako da je bilo bolje da ima saveznika na ovoj teritoriji, pa su zato dali autokefalnost. Inače, monah Sava je tada da su ga odbili, mogao lako da postane nadbiskup srpski, sudeći i po sposobnosti, mogao je da postane i kardinal. Što mu nebi teško palo, jer je održavao veoma dobre odnose sa Rimom.

berserk

pre 7 godina

Procitao sam komentar da su Savi bile ,,krvave ruke,, i slazem se ali mislim da si decko izgubio poentu jer verovatno nisi procitao vise od ,,Druzine Pere Kvrzice,,.Uzmi u obzir vreme u kome je ziveo Sava Nemanjic,tada je bilo normalno ziveti 30 godina,bitke za presto i teritorije su se vodile na dobar dan,glave i udovi su leteli zbog cupanja brade.Tako da jedan uspesni drzavnik tog vremena koji ce raditi za svoj narod i drzavu mora nekome da izvuce usi da ne kazem nesto pogrdno.A to sto je posle njegove smrti dosao neko i upropastio zivot i ideologiju drzave,on na to nije mogao da utice.Sta su danasnji vladari ucinili za nas???Taj veliki covek jeste mozda radio i za svoj interes ali pre svega i za narod i drzavu.Od danasnjih drzavnika nismo dobili nista,samo dugove i ropstvo dok smo zivi.Ideologija Save Nemanjica zivi,ali nema jos coveka na ovim prostorima koji ce je obnoviti.

Dragan

pre 7 godina

Rastko Nemanjic je protivkanonski postao arhiepiskop a nije bio episkop vec obican monah. Zbog nezakonitog odvajanja crkve na njega i odmetnutu crkvu bacena je anatema. Kao katolicki shizmatik organizovao smaknuce polovine Srba koji nisu prihvatili svetosavlje vec su se pridrzavali starog obreda.Uveo je u svoju crkvu gizdavost i bogatstvo svestenstva (sto se i danas praktikuje).Njegova uloga medju Srbima nikad prihvacena (narod Srpski ga ne slavi u svojim kucama). I na kraju, kao anegdota, letos sam posetio crkvu Uspenja Krista u Korchi, Albanija. Lik Svetog Save je oslikan medju katolickim svecima, a ne medj pravoslavnim.

čovek

pre 7 godina

(A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!, 1. februar 2017 15:19)

###

karijeru bi napravio u "Trećem oku" ...

Komša

pre 7 godina

@istina
Uloga Nemanjića u progonu Bogumila nije bila neznatna nego su ih bukvalno počistili.
Slažem se da se previše pažnje poklanja toj hrišćanskoj verskoj sekti a zanemaruje se nasilno uvodjenje hrišćanstva koje počinje od prvog Srpskog konvertita Mutimira.
Hrišćanstvo se širilo i ostvarivalo svoj uticaj tako što su ga prvo prihvatali vladari a potom elita.Kod naroda je to išlo malo sporije i mnogo bolnije tako da ne možemo pričati o procvatu pravoslavne kulture (tek u vreme Djuradja ).
Prost primer - čak u Dušanovo vreme narod je otkopavao sahrankene pokojnike i spaljivao po mašim običajima pa su čak i sveštrnici pomagali u tome.
Srednjevekovno hrišćanstvo valka shvatiti kao vladajuću ideologiju tog doba i instrument uspostavljanja grčko- rimskog poretka.

dragan

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.

Ђоргго

pre 7 godina

По ономе што знам највећи српски дипкомата свих времена.
Обезбедио аутокефалност српске цркве, формирао и обезбедио њену стабилност избором свог младог наследника за живота. Обезбедио обнову Бугарске патријарrhenkшије око 1235. године! Зауставио грађански рат. Објаснио брату да је у реду што је примио круну од папе али да не пређе у католичанство... После неуспелих преговора, вероватно организовао убиство двојице опасних отпадника - великаша. Да, вероватно крваво угушио богумилство. Ширио просвету и знање колико је могао.
Велика личност!

jednostavno

pre 7 godina

Kakve veze ima MOSKVA sa Svetim Savom?.
(Obican Covek, 1. februar 2017 09:23)

Nikakve. Ali koga ovde briga za činjenice? U ovom delu sveta mi mnogo više volimo mitove i lepe, ali potpuno lažne priče kako smo nekad bili "veliki" i "važni".
(Jednu taze istoriju, molim!, 1. februar 2017 12:56)

Na osnovu cega tvrdite "nikakve". Imajuci u vidu da je Sveti Sava bio blizak vizantijskom caru, a Vizantija je bila centar pravoslavlja kome se krajem desetog veka pridruzila i Rusija, sasvim je moguce da su ruske glavesine znale za Svetog Savu. Jos jedan prilog za znacaj Svetog Save - otprilike pola zaliha vode na Svetoj Gori pripada Hilandaru, Hilandar poseduje ubedljivo najvece parce zemlje od svih manastira, Hilandar takodje ima specijalan status po kome je cak izuzet od odluke svetogorskog saveta (ili kako se vec zove to telo) - ovo se naravno ne koriti/zloupotrebljava, ali sve ovo pokazuje sposobnost i velicinu Svetih Save i Simeona (Nemanje) kao drzavnika i duhovnika... i sasvim je normalno da su sve drzave koje su imale bilo kakve veze sa Raskom, Vizantijom, Svetom Gorom (tamo i Rusi imaju svoje manastire) bili upoznati sa znacajem ove dvojice Nemanjic

Mmm

pre 7 godina

@Meister Jakob

Mislim da Dusan ne moze biti svetac jer je ubio oca/bio umesan u njegovo ubistvo,odveo zenu na Svetu Goru(iako nije krocila nogom vec su je nosili), takodje(nisam siguran) je hteo da ujedini nasu crkvu sa katolickom i valjda da prizna je katolicka vera iznad pravoslavne tako nesto.

Trovach

pre 7 godina

@samo glasno razmisljam...Super je to; celog zivota si gresnik, zivis u blagostanju, krsis sve Bozije zapovesti, a kada osetis da ti se blizi kraj, naprasno se pokajes i pravac u Raj. Zao mi samo Duleta, jer nije stig'o da "ispostuje" trend.

dm

pre 7 godina

BITNO
Rastko je ``pobegao od kuce`` sa jednim kaludjerom .Stefan Nemanja je poslao ljude da ga milom ili silom vrate.Rastko ih je docekao u ruskom manastiru Svetog Pantejlemona,lepo ugostio.Kada su umorni vojnici zaspali izkoristio je priliku da ga blagoslovi jedan iguman.Tim cinom Rasto bese odlikovan svestenickim cinom i uze ime Sava.

Sloven

pre 7 godina

Izgubili smo mi duhovnu vertikalu kada smo prihvatili hrišćanstvo tu semitsku religiju i običaje. Mi smo imali svoje slovenske obrede i običaje.

DrevniRas

pre 7 godina

По мени би боље било да је остао назив Рашка за данашњу Србију, а назив народа да је остао Рашани. Тако би се истицало и наше наслеђе средњевековне Рашке и царства, а и истакло би се словенско порекло имена Рас (Рус,Рас,Рос, сви топоними везани за источне, а касније јужне Словене).

Samo glasno razmisljam

pre 7 godina

@Darth Shone

malo sam parafrazirao da bih coveku pojasnio kako i zasto su oni sveci.
Naravno da se nisu svi zamonasili, poenta je u pokajanju.

Mantis

pre 7 godina

Da ovo pročita arhimandrit
Ilarion Ruvarac okreto bi se
u grobu ko ringišpil......
(krpelj, 1. februar 2017 16:20)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....a Mirko Đorđević zajedno
s njim.. fffffrrrrrrrr

Ђоргго

pre 7 godina

По ономе што знам највећи српски дипкомата свих времена.
Обезбедио аутокефалност српске цркве, формирао и обезбедио њену стабилност избором свог младог наследника за живота. Обезбедио обнову Бугарске патријарrhenkшије око 1235. године! Зауставио грађански рат. Објаснио брату да је у реду што је примио круну од папе али да не пређе у католичанство... После неуспелих преговора, вероватно организовао убиство двојице опасних отпадника - великаша. Да, вероватно крваво угушио богумилство. Ширио просвету и знање колико је могао.
Велика личност!

dragan

pre 7 godina

Još jednom ponavljam o hrvatskim kraljevima ima oko 6 epizoda prikazano više puta na Histori .Ako znate u što sumnjam da radite na kompjuteru otiđite na njihov sajt pa tamo trabunjajte što su vam napričali bajke o ivici i marici.Sava nije niti će biti svetac.Niko nema prava da govori u ime Boga.U starom zavetu piše"pojavljivaće se razni svetitelji,čarobnjaci.....ali znajte Bog je jedan i JEDINI".A kolko nas Bog (ako postoji) voli vidi se svaki dan od tkzv sveca do danas.

Bacuska

pre 7 godina

A kako se dije ta titula "sveti"??. Znaci li to da on nije bio obican covek-smrtnik nego je imao neki "bozji zadatak na zemlji"? Nekako mi to dodje kao ministatska fotelja.

Komša

pre 7 godina

@Perun
Tačno je da su Nemanjići pokazivali pretenzije prema pravoslavnim Romejima ali isto tako i pravili saveze sa njima kada im je tron bio ugrožen.Otac za Bugare,sin za Grke i obratno, kada je borba za vlast u pitanju.
Dalje,svaka priča o pravoslavnoj ili katoličkoj opredeljenosti Srba (i ostalih Slovena) se odnosi isključivo na vlastodršce i njihovu elitu.Širenje Hrišćanstva (a i Islama) je išlo preko vladara i njihovih službenika (javni sektor tog vremena) a običan narod je dugo ostao veran svojoj staroj veri.
Upravo je Sava uspeo da napravi kompromis (prećutni) sa,starovercima i tako prekine užase koje si Nemanjići činili pokušavajući na silu narodu da mametnu hrišćanstvo (ubijanje,progon,prodaja staroveraca u roblje u Dubrovniku...)
Time je Sava sačuvao Srbe sudbine Baltičkih Slovena koji su pružali otpor do XII veka i na kraju bili bukvalno zbrisani od strane tadašnjeg grčko-rimskog svetskog poretka (Uništenje Slovenskog Atosa,ostrva Rujan u XII veku).
Praktično nas je sačuvao uništenja (bez obzira na pokušaje brisanja sećanja na Peruna,Vida,Svaroga i našu prošlost).

Tostao

pre 7 godina

Među čitavim Slovenskim svetom čini mi se da su Srbi, Hrvati i Ukrajinci najveći neprijatelj sebi samima. Pa ovi Nemanjići su Dubrovčanima iznajmljivali srpske rudnike bogate srebrom i zlatom. Mislite da su ratovali sa Bugarima i Grcima zbog vere ili ne znam čega drugog? To je bilo zbog poseda na kojima su se nalazili rudnici. O samom pokrštavanju Srba nema mnogo podataka ali verujem da se to radilo na dva načina kao i u većem delu Evrope: silom ili novcem. Opet, raduje me što nisu u potpunosti uspeli. Ostalo je previše slovenskih običaja i verovanja koje generacije "prosvetitelja" posle Rastka Nemanjića nisu uspele da iskorene. Jedan podatak niste naveli u tekstu. Mladi Rastko je po naredbi oca trebao da se oženi ali je pobegao u jedan manastir. Županovi vojnici su ga vratili kući od koje je ponovo pobegao. Drugi put ga je potera zatekla u manastiru iz koga se vratila bez njega. Podmitio ih je. Neka nagađanja govore o tome da je najmlađi Nemanjić bio homoseksualno orijentisan.

dominus

pre 7 godina

@ Trovach

Umro mlad (čitaj ubijen), pa nije stigao da se pokaje :)

Inače cela ta priča o grehu, pokajanju, raju, paklu je opijum za vernike iako niko zapravo ne zna ili ne ume da objasni šta biva sa čovekom odnosno njegovom dušom (energetskim telom) nakon smrti.

St

pre 7 godina

Svetosavlje je jedna mnogo iskrivljena i izforsirana prica, savremena mitologija. Sv Sava je proglasen za sveca tek pre stotinjak godina, nij ni porodicna slava. Dalje ne ispunjava ni crkvene uslove za sveca tj da su mu mosti netrulece i da se na njegovom grobu desavaju cuda. O njemu se veoma malo zna ali se covek prikazuje kao prosvetitelj a nista posebno nije ni uradio na prosvetiteljstvu. Mislim da je preveo jedan zakonik iz Vizantije sto je potrebno politicarima i vladarima. Kada pogledate ono malo sto se zna o njemu iz toga zakljucujete da je u sustini bio ambiciozan politicar, diplomata/drzavnik. Cak postoje indicije da je direktno umesan u jedno ubistvo tj trovanje, sto je bio uobicajen nacin eliminacije u ono vreme. Sramota je da je ova (sekularna) drzava dozvolila da Sv. Sava ubaci u skole pored jednog Dositeja..
Svi koji misle i mogu da dokazu drugacije molim da potkrepe dokumentima, linkovima itd

Radomir Istoricar i Geograf

pre 7 godina

Opet nas popovi lazu! Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Sta mi imamamo veze sa bugarskim vladarima i prosvrtiteljima? Sva ova diskusija se zapravo vodi o bugarskoj istoriji a ne o Srbima koja u to vreme nije postojali. Ocigledno je doslo vreme da Srbija pohapsi sve one koji prisvajaju bugarsku istoriju i izdaju je kao da je srpska istorija. To znaci da su nam pojedini svestenici bugari jer namecu bugarsku istoriju. Oni su zaboravili da je Balkan bio okupiran od Bugara od 6 do 15 veka. Ocigledno je da su opasni lazovi.

simon

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima. Po meni pre ce biti da je srednjevekovna drzava Ras bila multietnicka drzva jer su na njenoj teritoriji ziveli i Rascani i Bugari i Arnauti i Grci i mnogi drugi. Ali svi oni nisu bili nacionalno vec teritorijalno nazvani. Nacije su nastale mnogo, mnogo kasnije. Ne pre 18 veka. S toga danasnji narodi koji sebe nazivaju Srbima, Hrvatima, Bugarima, Crnogorcima, Albancima...nisu bili organizovani u suzivot na nacionalnoj osnovi. To bi istoricari sociolozi i antropolozi trebali da objasne narodu. Ako meju.

Meister Jakob

pre 7 godina

Sveti Sava ok, lik je očito bio poseban, puno sam o njemu slušao od svog prijatelja Srbina u Beču koji je jako religiozan.
Ali kako je moguće da su vam svi Nemanjići osim Dušana sveci, kad su ratovali okolo, živjeli u izobilju i bolila ih je neka stvar kako kmetovi žive?!

johnzie

pre 7 godina

Lep tekst. Taman sam se podsetio nekih stvari.
Međutim, naša veza (nas ovovremenih Srba) sa Srbima tog perioda je pod velikim znakom pitanja. Pogledajte demografska kretanja i dešavanja samo u 20. i početkom 21. veka, a onda zamislite šta je moglo preostati od našeg izvornog materijala nakon 3 - 4 mračna veka apsolutne vlasti Osmanlija. Tako da pozivanje na taj period 'naše' istorije u svetlu današnjih događaja po meni ne stoji. Pre svega u smislu nekog lažnog patriotizma i pozivanja na našu viševekovnu istoriju koja nas po nekom uvrnutom osnovu čini boljima od drugih.
Što, naravno, ne znači da ne treba slaviti dela ovog velikog čoveka jer nam, bez obzira na sve, mogu biti, ako ne zavet, onda bar inspiracija.
Svako dobro.

dragan

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.

Srba ima jako malo danas

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji.
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo.

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.

Adam

pre 7 godina

Da je ostao Princ i vladao Travunijom, moguce je da bi Srbija imala znacajno drugaciju teritoriju i istoriju a to ga i dalje nebi sprecilo da bude diplomata i prosvetitelj.

Cesi, na primer, su veliki bastinici Slovenstva, a to sto ispovedaju Katolicki obred im ama bas ne smeta da budu manje Sloveni. Zapadni Balkan bar kartografski je logicno vise da gravitira Rimu nego Konstantinopolju/Istanbulu ili Moskvi ili Antohiji ili Aleksandriji (pravoslavnim centrima).

Mozda nas je bas Sveti Sava bacio na taj nakovanj izmedju Iatoka i Zapada. Njegov otac, Stefan Nemanja je krsten i po zapadnom i po istocnom obredu. Generacija pre svetog simeona nije ni poznavala ovu razliku jer srkve nisu bile podeljene.

milan

pre 7 godina

Ko kaže da je on svetac.Ko sme da zastupa Boga ? Koga je on prosvetio kad je i danas 60% nepismeno.To kao kad bi desetak mojih prijatelja mene proglasili svecem da bi na tome lepo živeli.

neobjavljen jer to je demokraCki

pre 7 godina

Tekst za sve gradjansko-liberalne fanatike. Da je kakve casti i pameti slavio bi se danima, pocastima kao pravi otac naroda i drzave. Poput Vasingtona, Linkolna, Luter Kinga, bez ijednog ikakvog spora. Danas smeta malo skolske slave, jedne pesme i decije priredbe. Sta dalje pricati, kako opstati, traziti boljitak, iole postovanja kad se nama samima namece stid praznovanja ovakve licnosti.

Narod

pre 7 godina

Navedite neku školu koju je otvorio Rastko Nemanjić! U kojem je gradu (selu) bila i koliko je đaka imala? Da li je školovanje bilo besplatno?

nele

pre 7 godina

...crkva iz vremena sv.Save je bila čista državna špijunska organizacija zaogrnuta plaštom vere (slično današnjoj državnoj bezbednost), a Sava je bio na čelu te organizacije

Раде

pre 7 godina

Stefan Nemanja nije otac nacije jer nacionalne drzave nisu postojale u srednjevekovnoj evropi. Drustva su bila ostro staleski podeljena. Vladajuca vlastela nije se identifikovala sa zavisnim seljacima koji su bili podanici bez ikakvih politickih prava.Drzava je bila svojina vladara i njegove vlastele cija vlast se nije pravdala mandatom datim od nacije ili gradjana nego bozijim pravom. Nijje postojao standardizovani nacionalni jezik, nacionalni simboli, nacionalno skolstvo. Sve je bilo u znaku teologije, crkve, feudalnih odnosa.Istoricari da bi bili ozbiljni naucnici moraju da uvazavaju stavove moderne sociologije i da izadju iz ideologije nacionalizma 19.veka kad je u pitanju percepcija srednjeg veka i pojma nacije.

Joca S

pre 7 godina

Umesto sto je podizao manastire bolje da je podigao univerzitet kao sto su radili njegovi savremenici u zapadnoj Evropi,mi se hvalimo da su nasi vladari i vlastela jeli srebrnim i zlatnim viljuskama dok su na zapadu jeli golim rukama sto je tacno ali su istovremeno osnivali univerzitete.

Jednu taze istoriju, molim!

pre 7 godina

Kakve veze ima MOSKVA sa Svetim Savom?.
(Obican Covek, 1. februar 2017 09:23)

Nikakve. Ali koga ovde briga za činjenice? U ovom delu sveta mi mnogo više volimo mitove i lepe, ali potpuno lažne priče kako smo nekad bili "veliki" i "važni". Istorija se oduvek pisala za današnju i političku upotrebu, nikad za razumevanje prošosti.

Ja priznajem da ne znam svoju istoriju. Ne zato što ne bih želeo da je upoznam, naprotiv, ceo život sam to želeo i još želim da znam kako i šta je stvarno bilo.

Ali moj problem je u tome što dosad nisam uspeo da pronađem ništa što je napisao ozbljan, objektivan i intelektualno pošten autor kome su cilj isključivo činjenice. A odavno mi se smučilo i prestao sam da čitam bezvezne romantizovane bajke za malu decu o našim nekadašnjim velikim carstvima, neviđenim junaštvima, pobedama i tome slično, sve puno najtupavijih mogućih izmišljotina i neistina i skrojeno da loži i kaobajagi "patri(J)otski vaspitava" omladinu.

Takva "istorija" me ne zanima jer to NIJE istorija!

Dok sam bio mali Titov pionir, na nerve su mi išle veeeeelike partizanske bitke i neviđeni uspesi. Kad sam odrastao, slušao sam samo o neviđenim srpskim srednjevekovnim dostignućima. Ali brzo sam shvatio da je sve to obična laž i loženje prostote, a istina je tamo negde i ako hoću da je saznam, moraću da se sam (mnogo) potrudim. Što i radim, ali nažalost, dosad bez mnogo uspeha.

nikoje

pre 7 godina

eee to su bili vladari i drzavnici! udarili temelje i od nicega stvorili jednu posebnu kulturu koja je opstala hiljadu godina pod svim udarima. jedino ne stoji poredjenje sa sadasnjima vremenima. tadasnji vladari nisu rasprodavali zemlju strancima i dovodili drustvo u kolonijano-ropski polozaj nego razvijali svoju sopstvenu drzavu na zdravim osnovama, o moralu, znanju i drzavnistvu vladara tada i sada je gre'ota i govoriti u smislu poredjenja. ostaje nam samo da se molimo Bogu i Sv. Savi da nas izbavi iz ove situacije, jer drugi jednsotavno ne mogu!

Nepoznati

pre 7 godina

Svetog Savu današnje društvo preterano idolizuje, nalik na idolizaciju diktatora u totalitarnim državama. Srbija kao sekularna država nema nikakve koristi od njega. Šta je on to uopšte uradio?

Izborio se za nezavisnost crkve? Big dil. Svom ocu i bratu je učvrstio vlast u državi spajanjem srpske crkve i vladara. Sasvim nepovezano sa prosečnim građaninom Srbije danas.

Bio je prvi srpski prosvetitelj? Nije. Prosvetiteljstvo kao pokret je nastalo u 17. veku, dok se u Srbiji pojavilo u 18. veku. On je, zajedno sa ostatkom sveštenstva, učio veru, a ne nauku. Samim tim nema nikakvog doprinosa za savremeno srpsko društvo.

Ono što on jeste uradio jeste podržavanje nasilnog ubijanja bogumila. Ljude koji se nisu slagali sa srpskom pravoslavnom crkvom su proglašavali jereticima i masovno ih ubijali.

Državno slavljenje takve ličnosti je narušavanje sekularizma države. Crkva ima pravo da slavi koga hoće, ali država ne sme da nameće idole narodu, pogotovo ne deci još od malih nogu. Idolizacija Svetog Save je čist primer istorijskog revizionizma i površnosti društva.

Јабучило

pre 7 godina

Занимљив је сусрет светог Саве и одметнутог севастократора Стреза, Бугарина, у ноћи када је Стрез убијен.

Dragan

pre 7 godina

Rastko Nemanjic je protivkanonski postao arhiepiskop a nije bio episkop vec obican monah. Zbog nezakonitog odvajanja crkve na njega i odmetnutu crkvu bacena je anatema. Kao katolicki shizmatik organizovao smaknuce polovine Srba koji nisu prihvatili svetosavlje vec su se pridrzavali starog obreda.Uveo je u svoju crkvu gizdavost i bogatstvo svestenstva (sto se i danas praktikuje).Njegova uloga medju Srbima nikad prihvacena (narod Srpski ga ne slavi u svojim kucama). I na kraju, kao anegdota, letos sam posetio crkvu Uspenja Krista u Korchi, Albanija. Lik Svetog Save je oslikan medju katolickim svecima, a ne medj pravoslavnim.

Srdjan

pre 7 godina

@nikoje

O kakvom moralu pricamo? Koliko znam, kralj Milutin je ozenio Simonidu kad je imala 6 godina, a ovamo je on najveci ktitor. Lijepo kaze Isidora Bjelica: "Bele crkve brisu crne grehe".

Makarid

pre 7 godina

Nazalost, tinejdzeri buntovnici u Srbiji nemaju predstavu nikakvu o zivotu Svetog Save. Havala vam na ovom tekstu, nadam se da je neko od njih procitao.

Cim se kaze "sveti", oni zamisljaju neko imaginarno stvorenje poput duha u kojeg mi verujemo. Ne shavtaju da to nije hriscansko ucenje i da hriscani ne veruju u takve stvari. Sveti Sava je bio ziv covek, vladar Srbije i uradio je mnogo neverovatno dobrih i korisnih stvari za nasu zemlju. Preporucujem knjigu Crnjanskog "Zivot Svetog Save".

Zasto "sveti" ako se pitate? Jer je bio prosvetitelj. Mi Hriscani ne verujemo da je on sada zaista neki svetac, jer to nije biblijski. Biblija zapravo kaze da ljudi idu u grob kad umru, a ne u raj ili pakao. S toga, ni Sveti Sava nije negde na nebu, vec u grobu, a svoj vecni zivot ce pored ostalih vernika dobiti tek nakon sto bude stvorena Nova zemlja.

Eto malo i nesto iz Biblije, procitajte, nije strasno!

dragan

pre 7 godina

Još jednom ponavljam o hrvatskim kraljevima ima oko 6 epizoda prikazano više puta na Histori .Ako znate u što sumnjam da radite na kompjuteru otiđite na njihov sajt pa tamo trabunjajte što su vam napričali bajke o ivici i marici.Sava nije niti će biti svetac.Niko nema prava da govori u ime Boga.U starom zavetu piše"pojavljivaće se razni svetitelji,čarobnjaci.....ali znajte Bog je jedan i JEDINI".A kolko nas Bog (ako postoji) voli vidi se svaki dan od tkzv sveca do danas.

Dusan Savic

pre 7 godina

Prelep tekst. Najzad da se nigde ne spominje crna hronika i slicne gluposti ko koga voli a ne moze zajedno da bude.

Samo na zalost mogli ste da nadopunite, npr sa katahizisos gde je sve lepo objasnjeno o crkvi i odnosi coveka prema crkvi i BOgu i suprotno. Dogme njegove i ponasanje, molitve, sve je lepo objasnjeno.

Njegova putovanja i kupovinu velikih manastira po svetoj zemlji u Jerusalimu gde i dalje postoje tapije da je to zemljiste SPC. Sto to ne traze ??? Bolje je tamo uzeti zemlju nego kod nas :)Onda odlazak kod kopta. Relikvije koje su nabavljene u to vreme...

Navodite probleme Srba u to vreme jeste bilo je problema ali su imali prave vladare i tada su bili mnogo pametniji i na velikom duhovnom nivou. Za razliku od sadasnjih koji zidaju crkve da bi se hvalili i misle da ce Gospod da oprosti grehe ako sazida jednu crkvu i nastavi istim zivotom. Nazalost ne ide to tako.

Ako nasi sada vlastodrsci zele da nam bude dobro kao Srbima tada nek samo za pocetak procitaju katahizis od svetog Save i pola stvari ce im biti jasno. A po predanju duhovna i drzavna vlast je ista kakav je i narod. Tako da svako krene malo sebe da popravi bice nam bolje. (Mada ce sada 90 % reci da su oni dobri i da nisu za popravljanje :-)). Krenite sa promenama jedna manje strast, greh, cigara, pivo , manje prezderavanja i videce te kako ide sve na bolje

Sve najbolje svima i nek Vas Gospod blagoslovi

истина

pre 7 godina

"u kontaktima s papom izdejstvovao da ovaj iz Rima od pape dobije krunu"

Одакле вам ова идеја? Римокатолици су се издвојили још 1054. године. Ајде размислите мало, зашто би један православни испосник са Свете Горе и архиепископ тражио од папе круну, кад папа нема везе са њим и Србима? Његов брат је тражио круну од папе, али га је Свети Сава без обзира на то крунисао у манастиру Жича код Краљева 1220. године. Значи све је ту православно, иако је чин одобравања круне од папе само политички добитак.

Видим да се овде као у правим конспираторским бајкама ваљају приче о некаквим богумилима. То је мит! Нема доказа о њиховом не знам каквом значајном постојању на Балкану (чак ни у Босни). Било их је као и широм Медитерана, а улога Немањића у њиховом прогону је незнатна. У Србији и приморским земљама (Босни) није било плодног земљишта за њихово значајније присуство. Много више их је било на југу Француске. Доба Светог Саве је доба потпнуог процвата и врхунца српске православне културе која постаје тада темељ нашег постојања.

Mmm

pre 7 godina

@Meister Jakob

Mislim da Dusan ne moze biti svetac jer je ubio oca/bio umesan u njegovo ubistvo,odveo zenu na Svetu Goru(iako nije krocila nogom vec su je nosili), takodje(nisam siguran) je hteo da ujedini nasu crkvu sa katolickom i valjda da prizna je katolicka vera iznad pravoslavne tako nesto.

DrevniRas

pre 7 godina

По мени би боље било да је остао назив Рашка за данашњу Србију, а назив народа да је остао Рашани. Тако би се истицало и наше наслеђе средњевековне Рашке и царства, а и истакло би се словенско порекло имена Рас (Рус,Рас,Рос, сви топоними везани за источне, а касније јужне Словене).

Čaba

pre 7 godina

Čitam ovo i naježio sam se. Pre 800 i kusur godina šta je čovek radio. Takođe, ja moram reći da me je strašno sramota gde smo mi danas i ko nas predstavlja po svetu...

my way

pre 7 godina

Pojte mu, Srbi... svaki je komentar suvisan, hvala na divnom tekstu. Kada se ovaj narod odrekao svetosavlja, samog svog bica, sve nam je i krenulo nizbrdo! Za neke je i danas onaj oficir "Vrazije divizije", koji nam je lepo od Jajca nadalje kreirao sudbinu, delio, dezintegrisao drzavu i cija se nacionalisticka tvorevina jedina u nasoj istoriji raspala sama od sebe bez da je iko sa strane metak morao da opali, najveci sin nasih naroda i narodnosti. Zato i jesmo tu gde smo danas, potpuno izgubljeni!

Žaki

pre 7 godina

Najzad! Konačno dobar tekst o ovom velikom čoveku lišen sladunjave patetike i nepotrebnih prideva. Tačno je, sve ovo što je napisano jeste stvarni Sava, izuzetna ličnost u svakom smislu pa i u političkom. No ono što je temeljna vrednost njegovog duhovnog sklopa jeste hrišćanska (monaška) etika i estetika. Iz nje je on crpeo snagu tj. kroz nju je njemu Istina i Život (a Bog je Istina i život) bila prijatelj i saradnik. Ljudi pritisnuti raznim i lažnim ushićenjima izgubiše upravo ove predstave da Bog nije sedi starac na oblaku i sudija za prekršaje koji jedva čeka da nekoga kazni već je Ljubav koja je u telu došla među ljude. Od tog trenutka i "Raj" i "pakao" nisu geografske odrednice niti objekti ka kojima se ide već stanje u srcu upravo po rečima ovaploćene Ljubavi Hrista (parafrazirano): "Što tražite Carstvo Božije tamo ili ovde? Ono je unutra u srcima vašim." Znači već ovde i sada u našim srcima je ili raj ili pakao.. zavisi od naših dela i uverenja! Raj je sve ono čime ličimo na Hrista: smirenje, poniznost, mir sa svima, sažaljivost; dok je pakao sve ono suprotno: mržnja, oholost, gordost, nadmenost, ponositost. Pakao u dušu unose gresi: preljuba, lopovluk, ubistva, prevare i slično. Greh menja hemijsku strukturu duha. Od dobrog čoveka stvara mentalnog bolesnika spremnog na svako zlo. I jedno i drugo stanje su naša realnost i u vremenu a po smrti samo ostaju trajno stanje kroz večnost. Svako može opitno da se na sebi u to uveri. Kad mrziš i ogovaraš ti si u paklu, u stanju koje ne možeš da podneseš a bez Crkve niti ga kao takvog prepoznaješ niti možeš iz njega da izađeš. To je Sava još kao mladić znao. Video koliko je ozbiljan zadatak biti princ, biti vođa ljudima.. pa je doslovno pobegao u manastir da bude bosonogi sluga. Bežao je od oholosti.. od pakla! Smirio se pred Hristom, zadobio Njegove osobine, i samo takav bio je dostojan da bude vođa. I upravo Život ga je tako opranog od laži i iluzija uveo u svet da modeluje ljude i ambijent zdrave zajednice. Dakle Sava je samo sa tom hrišćanskom etikom mogao biti to što je bio. Bez nje, što i sam govori u spisima, on je ništa.. kao što i svi mi bez ljubavi, sažaljenja, poniznosti nismo ništa osim turobne mešine koje svoje grehovne praznine ispunjavamo alkoholom, opijatima i duševnim strastima (mržnjom i gnevom) koji stvaraju privid da postojimo. I postojimo tada na neki način ali kao neprijatelji Hristu i ljudima jer svaki čovek je Njegova ikona. U tom svetlu treba videti i sva Savina dela.

Joc@

pre 7 godina

O mirotvorstvu Sv.Save ima jedna anegdota.
Kada je Ugarski knez okupio vojsku i krenuo na Srbiju, pođe mu Sv.Sava
u susret i bude dostojno primljen, ali ipak njegova pomirljiva misija ne bude
pozdravljena. Potraži tada Sava od Ugara malo leda, da ohladi čašu vode,
ali mu leda nisu mogli dati pošto se na letnjoj žezi sav led istopio.
Pođe nazad Sv.Sava i desi se čudo:
Iznenada se skupe oblaci, počnu da sevaju gromovi i padne
veliki grad i pomete vojsku. Sakupi Sv.Sava u posudu leda
i pošalje knezu, a ovaj odustane od svoje namere.
*
Od onda, ako na dan Sv.Save sevaju gromovi (''kad im vreme nije''),
to je znak da Srbe očekuju teški događaji. Poslednji put to se desilo
1995. god. (''Oluja'').

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji. 
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo. 

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.
(Srba ima jako malo danas, 01. februar 2017 12:24)

Kao prvo, nauči šta znači reč "katoličanstvo". Kao drugo, da Svetog Save nije bilo, ne bi postojao danas ni ti. Kao treće, kako te nije sramota da tako pišeš o srpskim svetiteljima? Gde je to Sv.Sava okrvavio svoje ruke? Srami se! Srba danas ima dovoljno, a ti Srbin nisi.

popeye

pre 7 godina

Сјајни живот и дело, хвала св.Сави и Немањи.
Одличан текст, хвала што сте пренели.

eto

pre 7 godina

Obišao gomilu zemalja i svuda bio cenjen, za razliku od ovih današnjih "evropejaca", "kosmopolita", koji mogu da dobace samo do Zagreba i Sarajeva.

Trovach

pre 7 godina

@samo glasno razmisljam...Super je to; celog zivota si gresnik, zivis u blagostanju, krsis sve Bozije zapovesti, a kada osetis da ti se blizi kraj, naprasno se pokajes i pravac u Raj. Zao mi samo Duleta, jer nije stig'o da "ispostuje" trend.

Religijski fanatik, NOT

pre 7 godina

Za mojih 47 godina sam obišao svaki kontinent, imao dodira sa svim velikim i dosta malih religija, nebrojeno mnogo nacija i naroda. Uvek ih sve neizbežno poredim sa nama. Zaključak? Nismo ništa gori, ni bolji, pametniji, lepši, gluplji ružniji, vredniji od ostalih. Prosečni smo. Ali ima jedna osobina u kojoj dosta bežimo većini ostalih nacija, koja je vidljiva po komentarima: pljuvanje po samom sebi ili self destruction. Nijedna nacija na svetu se ne bi odricala jedne osobe kao sveti Sava ili pljuvala po njemu ili tom delu svoje istorije. Pa i taj veliki i moćni SAD slavi ljude iz svoje istorije koji su radili grozne stvari pre 100-200 godina, a mi pljujemo po jednom od najvećih državnika u zadnjih 700-800 godina

djuro

pre 7 godina

@Navedite neku školu koju je otvorio Rastko Nemanjić! U kojem je gradu (selu) bila i koliko je đaka imala? Da li je školovanje bilo besplatno?
(Narod, 01. februar 2017 12:05)

dizao je crkve... manastire.. One su tada opismenjavale narod...
A tvoja vladarka Biserko!? što ona doprinese i izgradi?!?

dominus

pre 7 godina

@ Trovach

Umro mlad (čitaj ubijen), pa nije stigao da se pokaje :)

Inače cela ta priča o grehu, pokajanju, raju, paklu je opijum za vernike iako niko zapravo ne zna ili ne ume da objasni šta biva sa čovekom odnosno njegovom dušom (energetskim telom) nakon smrti.

ajsmen

pre 7 godina

moje krsno ime - Sveti Sava; to da odgovorim onom tamo, ne znam koji je. A Rastko je drzavnik koji je napravio ono sto mnogi za zivota dva ne mogu. Kruna, i crkva samostalna

Bacuska

pre 7 godina

A kako se dije ta titula "sveti"??. Znaci li to da on nije bio obican covek-smrtnik nego je imao neki "bozji zadatak na zemlji"? Nekako mi to dodje kao ministatska fotelja.

Tostao

pre 7 godina

Među čitavim Slovenskim svetom čini mi se da su Srbi, Hrvati i Ukrajinci najveći neprijatelj sebi samima. Pa ovi Nemanjići su Dubrovčanima iznajmljivali srpske rudnike bogate srebrom i zlatom. Mislite da su ratovali sa Bugarima i Grcima zbog vere ili ne znam čega drugog? To je bilo zbog poseda na kojima su se nalazili rudnici. O samom pokrštavanju Srba nema mnogo podataka ali verujem da se to radilo na dva načina kao i u većem delu Evrope: silom ili novcem. Opet, raduje me što nisu u potpunosti uspeli. Ostalo je previše slovenskih običaja i verovanja koje generacije "prosvetitelja" posle Rastka Nemanjića nisu uspele da iskorene. Jedan podatak niste naveli u tekstu. Mladi Rastko je po naredbi oca trebao da se oženi ali je pobegao u jedan manastir. Županovi vojnici su ga vratili kući od koje je ponovo pobegao. Drugi put ga je potera zatekla u manastiru iz koga se vratila bez njega. Podmitio ih je. Neka nagađanja govore o tome da je najmlađi Nemanjić bio homoseksualno orijentisan.

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Растко Немањић је без сумње највећи српски дипломата 13. века, велики државник, одличан тактичар, са великим организационим способностима... Али ми често забораљамо да смо пре Немањића имали још династија, најважнији су можда били Властимировићи, не због тога што су права владарска династија при досељавању, већ због кнеза Часлава Клонимировића који је спасао Србију од потпуног нестанка са политичке мапе... одличан текст, предлажем да следећи буде о Чаславу, а затим о Стефану Лазаревићу...

Samo glasno razmišljam

pre 7 godina

@Meister Jakob

Svi oni su živeli u blagostanju ali su se svi pred kraj života odrekli svog bogatstva, pokajali se za grehe i zamonašili se. Samo Dušan silni nije jer su ga otrovali.

Petra

pre 7 godina

Dao je duhovnu vertikalu srpskom narodu bez koje narodi ne mogu dugo opstati. Mnoge negativne pojave u savremenoj Evropi, i Srbiji naravno, posledica su sto smo izgubili duhovnu vertikalu.

Gospodar Zarin

pre 7 godina

Od svih NVO botova, najsmešniji vam je ovaj koji je gledao englesku budalaštinu o tzv. "hrvatskim kraljevima". Iako su te teritorije bile sve vreme pod zaštitom Vatikana, ne postoji niti jedan jedini grob izmišljenih kraljeva, pa čak ni mošti - za razliku od Srbije koja je uvek osvajana ali su grobovi i mošti mahom sačuvane.
"Hrvatski kraljevi" - ahahahaha

Joc@, cija je krsna slava Sv.Sava

pre 7 godina

@ (Makarid, 12:33)

Светитељи нису духови, то нико не мисли, већ су људи, у свему исти
као и сви остали људи. Али, најбољи људи међу нама људима.
Најбољи, мерећи према Божјим мерама. Светим их проглашава
Црква, на основу строгих правила, а на првом месту да се кроз
њих пројављује чудесна Божја сила. Дакле Божјим чудима.
Све до свеопштег васкрсења, када ћемо сви задобити ново тело,
сви упокојени живе у духовном облику. Ово јасно показује
Библија, у јеванђељу по Луки, 16:19-31.

kulturo eve me ...

pre 7 godina

Eh da nam je danas jedan Sava...

Cestitam redakciji na odluci da objavi jedan ovakav tekst kulturne i edukativne prirode, i predlazem da svakodnevno ubacuje po jedan sa znamenitim licnostima srpske istorije.

Perun

pre 7 godina

Nemanjici su za ono vrijeme i one standarde bili na evropskom nivou,jedna napredna dinastija,tako da mozemo reci da je to jedini period kada je Srbija bila rame uz rame sa evropskim narodima.Druga veoma bitna odlika je da su bili jako pragmaticni,sto najbolje dokazuje krunisanje prvovjencanog papskom krunom,sto je naravno jako bitno za svaku uspijesnu politiku,ono sto danasnji Srbi smatraju licemjerstvom zapada.Druga cinjeniaca je da kada se uzme u obzir klerikalno glorifikovanje Nemanjica,cinjenica je da su njima najveci neprijatelji bili pravoslavni Romeji i da su svoju ekspanziju uglavnom usmjeravali ka Vizantiji najcesce paktirajuci sa Madarima,a nikako ka katolickim zemljama,sto je opet poslijedica pragmatizma jer je Vizantija bila veoma bogata i privlacna,ali i u fazi nezaustavljivog opadanja.Cinjenica je takodje da su srednjovijekovni Srbi bili i pravoslavci,ali i katolici i da se pravoslavlje u Crnoj Gori i Hercegovini tek pocelo znacajnije primati za vlasti Nemanjica.Takodje saglasan sam da je osnivanje SPC,sta god mislili o njoj,odigralo glavnu ulogu u ocuvanju srpskog nacionalnog identiteta,u najvecoj mjeri preko identifikacije sa srpskom crkvom,u uslovima vjerski relativno tolerantnog osmanlijskog carstva,a kao drugi vazan momenat u budjenju srpskog nacionalnog bica ma koliko to paradoksalno zvuci predstavlja seoba Srba koja je omogucila da u usvima naprednije kulture dodje do intenzivnijeg razvoja prosvetiteljstva medju Srbima i sirenju nacionalne samosvijesti

Sloven

pre 7 godina

Izgubili smo mi duhovnu vertikalu kada smo prihvatili hrišćanstvo tu semitsku religiju i običaje. Mi smo imali svoje slovenske obrede i običaje.

Ivan

pre 7 godina

@johnzie
Slazem se sa svim recenim osim sa jednim: granica istocnog i zapadnog rimskog carstva, odnosno sfere uticaja je definisana na drini. Ovi prostori bi bili pravoslavni bez obzira na svetog savu

Kalimero

pre 7 godina

@simon

bojim se da niko od nas ne zna pravu istoriju ovih prostora i da je nećemo7 nikada ni saznati. Ja samo znam da ne verujem u priču da smo eto mi kao došli u 6. veku, proterali odavde narode koji su tu živeli i nastanili ove prostore. Gde su istorijski zapisi te "horde" koja je išla i gazila sve pred sobom dok nije došla na ove prostore? Znate li da matematički to prostranstvo koje smo mi "naselili" treba milioni ljudi!!! Čime su se hranili ti ljudi? Samo malo, maaalo mućnite glavom i videćete i sami.

Не дирајте нам Саву, ако већ немате свог

pre 7 godina

Da li ste citali knjigu "Sveti Sava tiranin"? Verujem da niste...
(NbgDeki, 1. februar 2017 11:18)

Не читамо глупости и пропаганду комуњара и фашиста из комшилука.

Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dragan, 1. februar 2017 11:10)

"Чак шта више" у православној цркви Србије се бугарске сатане ни не сматрају ни не посматрају. Не занимају нас као ни њихово, а ни твоје мишљење.

Svi koji misle i mogu da dokazu drugacije molim da potkrepe dokumentima, linkovima itd
(St, 1. februar 2017 09:30)
Мислиш, да ти ми понудимо доказе да твоји ставови и мишљење које ничим ниси доказао, нису исправни? Свашта. Губљење времена.

Meister Jakob, мазохисто и садисто.

Radoslav

pre 7 godina

Sveti Sava je najveći čovek ovog naroda ikad, čovek koji je uspeo da usadi najsavršeniji zakon tog vremena (vizantijski) i hrišćansko učenje među ovaj divlji narod a da pritom ne poremeti stare običaje i usmeni primitivni zakon koji je do tad bio. A ovi što pričaju svašta, ne znam odakle im takve nebuloze, prvo 4 veka nije ništa, to je 5 ljudi da žive od smrti prethodnog do rođenja sledećeg kakvo crno gubljenje identiteta za 4 veka, i ovi što kažu kao da se vladari nisu poistovećivali sa kmetovima, to je najveća nebuloza ikad, to što nije smišljen koncept nacije uopšte nema nikakve veze, narod je narod, deli rodbinsku vezu jer jedan narod potiče od jednog plemena, a jedno pleme od jedne porodice koja se nekad u istoriji istakla i napredovala i narasla do veličinejednog naroda, kultura je tu od sekundarnog značaja za identitet, a moć vladara svakako počiva od narada bilo da je kralj ili predsednik, i za moć odgovara narodu, tj kralj feudalima, feudalac nižim feudalcima a njima narod, ta veza ne može da se dovede u pitanje. Zahvaljujući Svetom Savi imamo i ovo malo kičme i dostojanstva što nam je ostalo da ne budemo tuđe sluge ili da se asimiliramo i nestanemo.

Komša

pre 7 godina

@istina
Uloga Nemanjića u progonu Bogumila nije bila neznatna nego su ih bukvalno počistili.
Slažem se da se previše pažnje poklanja toj hrišćanskoj verskoj sekti a zanemaruje se nasilno uvodjenje hrišćanstva koje počinje od prvog Srpskog konvertita Mutimira.
Hrišćanstvo se širilo i ostvarivalo svoj uticaj tako što su ga prvo prihvatali vladari a potom elita.Kod naroda je to išlo malo sporije i mnogo bolnije tako da ne možemo pričati o procvatu pravoslavne kulture (tek u vreme Djuradja ).
Prost primer - čak u Dušanovo vreme narod je otkopavao sahrankene pokojnike i spaljivao po mašim običajima pa su čak i sveštrnici pomagali u tome.
Srednjevekovno hrišćanstvo valka shvatiti kao vladajuću ideologiju tog doba i instrument uspostavljanja grčko- rimskog poretka.

Jednostavno

pre 7 godina

Procitajte nesto o Stefanu Nemanji ..Ne treba ni toliko idealizovati ,bili smo vazali, cas ratovali sa jednima, cas sa drugima , ratovali sa Vizantijom ..

Ђоргго

pre 7 godina

По ономе што знам највећи српски дипкомата свих времена.
Обезбедио аутокефалност српске цркве, формирао и обезбедио њену стабилност избором свог младог наследника за живота. Обезбедио обнову Бугарске патријарrhenkшије око 1235. године! Зауставио грађански рат. Објаснио брату да је у реду што је примио круну од папе али да не пређе у католичанство... После неуспелих преговора, вероватно организовао убиство двојице опасних отпадника - великаша. Да, вероватно крваво угушио богумилство. Ширио просвету и знање колико је могао.
Велика личност!

A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!

pre 7 godina

(Zigzag, 1. februar 2017 12:54)

Kako ne može? A tvoj Alojzio mili i dragi?

Pa Majka Tereza?

Ah koji su to mučenici bili! Jedan podržavao krvništvo pa ga i iskoristio da bude "bogu" koristan, a druga kao vrlo sposobna žena uradila što nijedna druga nije u rimokatolicizmu - muzla ogromne pare Vatikanu, i decu hrišćana davala na usvajanje samo hrišćanima, a decu drugih vera takođe samo hrišćanima...

I đavo je čudotvorac. Zar si zaboravio da je bio prvi posle Boga, dok nije otpao ko ona sluz is nosa... ko vi što ste otpali na zapadu?

Zar ne vidiš čudo đavola? Nikad više ratova, a njegovo telo u obliku tehnike nikad naprednije... samo što se ta magija satanina, s ovog sveta, ne nosi u grob. I koje je čudo staanino... pa on otpao pre 6000 godina. Čovek bi rekoa, okej bog je i on, enormno veliki duh. Zao, izopačen, čovekomrzac, destruktivac(ne znam zašto ali ovi epiteti me vezuju i za vašu tisutljetnju kulturu, koja je čudom napisala nedavno tek svoju istoriju, al stariju pre svih... to tako kod katolika, aj da sagradimo sutra ovde crkvu, lepšu i veću od svih u okolini... i obavezno da je sagradimo stariju od drugih :D), i tako on pun mržnje rekli bi sad će napraviti haos i to će polako da se smiruje. A ono zlo evo već 6000 godina svakim danom samo sve veće i veće. Znaš li ti koja je to energija, kakav je to zanos, kad neki duh za 6000 godina i dalje pojačava!? 2 svetska rata su deo "napretka", atomske bombe isto... zar ti to nije čudno, Alojzivcu maleni?

.орг

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
(dragan, 01. februar 2017 11:10)

колико год пута да прочитам, очима не могу веровати.

Ђоргго

pre 7 godina

По ономе што знам највећи српски дипкомата свих времена.
Обезбедио аутокефалност српске цркве, формирао и обезбедио њену стабилност избором свог младог наследника за живота. Обезбедио обнову Бугарске патријарrhenkшије око 1235. године! Зауставио грађански рат. Објаснио брату да је у реду што је примио круну од папе али да не пређе у католичанство... После неуспелих преговора, вероватно организовао убиство двојице опасних отпадника - великаша. Да, вероватно крваво угушио богумилство. Ширио просвету и знање колико је могао.
Велика личност!

Евроталибан

pre 7 godina

eee to su bili vladari i drzavnici! udarili temelje i od nicega stvorili jednu posebnu kulturu koja je opstala hiljadu godina pod svim udarima. jedino ne stoji poredjenje sa sadasnjima vremenima. tadasnji vladari nisu rasprodavali zemlju strancima i dovodili drustvo u kolonijano-ropski polozaj nego razvijali svoju sopstvenu drzavu na zdravim osnovama, o moralu, znanju i drzavnistvu vladara tada i sada je gre'ota i govoriti u smislu poredjenja. ostaje nam samo da se molimo Bogu i Sv. Savi da nas izbavi iz ove situacije, jer drugi jednsotavno ne mogu!
(nikoje, 1. februar 2017 10:44)

Слажем се са твојим коментаром само сам хтео да додам као што се види из овог чланка, Свети Сава нам је показао како треба да се понашамо и којим путем да идемо. Кад би се макар више од половине Срба угледало на Светог Саву лако би се ми избавили из ове ситуације у којој се налазимо данас.

Darth Shone

pre 7 godina

@Samo glasno razmišljam, Ko se zamonašio? Nisu se svi Nemanjići zamonašili, pa su proglašeni svecima, Stefan Uroš II Milutin se nikada nije zamonašio, umro je kao vladar, a na svojoj duši je imao grehe svrgavanja oca, svrgavanja brata, četiri braka, nardba da se oslepi sin, pa je opet proglašen za sveca. Stefan Uroš IV - Dušan nije proglašen svetim jer je svojim proglašenjem za cara navukao anatemu iz Carigrada, a pošto je pred kraj života hteo da prihvati uniju, to bi mu na glavu navuklo dvostruku anatemu, i to obe od strane Carigradske patrijaršije. Otrovan? Možda.
Rastko Nemanjić, prvi arhiepiskop srpski, ne Srbije, jer Srbija u to vreme nije ni postojala, bio je veoma mudar političar, teolog. Inače, treba zahvaliti sticaju političkih okolnosti tog doba što je uopšte uspeo da dobije autokefalnost. Naime, u to vreme je patrijaršija bila u Nikeji, dok je Carigrad bio u rukama latina. Za Nikeju je bilo ili-ili, tako da je bilo bolje da ima saveznika na ovoj teritoriji, pa su zato dali autokefalnost. Inače, monah Sava je tada da su ga odbili, mogao lako da postane nadbiskup srpski, sudeći i po sposobnosti, mogao je da postane i kardinal. Što mu nebi teško palo, jer je održavao veoma dobre odnose sa Rimom.

Doni Brasko

pre 7 godina

Dobar tekst. U to vreme je razlika izmedju pravoslavlja i "latinske" crkve bila mnogo manja nego danas. Mi smo u nekoliko navrata umalo presli skoro svi na katolicanstvo. Sava se svim silama borio protiv toga. Savina Raska je vecinski bila pravoslavna i pod uticajem Vizantije, dok je primorje i Zeta bila uglavnom katolicka sa arhibiskupom u Baru. Kasnije, jacanjem Raske i ujedinjenjem, i nakon toga nadiranjem Turaka, katolici se gotovo potpuno povlace iz Zete, sve do Boke. Bilo je i preobracanja citavih bratstava u pravoslavlje. Kao posledicu tih procesa, danas imamo etnicke granice Srba, Bosnjaka i Hrvata. Procitajte istoriju V.Corovica, vrlo poucno..

Nikola Nis

pre 7 godina

Sveti Sava je nesumjnjivo jedna od najvecih licnosti srpskog srednjeg veka. Da nije bio veliki covek, ne bi ni mogao posetiti u to vreme velike ljude, miriti stariju bracu, biti jedan od najpostovanijih ljudi tog doba u Evropi. Bio je najpostovaniji medju Nemanjicima. Ban Tvrtko se nad njegovim grobom u manastiru Mileseva krunisao za kralja Srba, Stefan Vukcic Kosaca se proglasio hercegom od Svetog Save u 15. veku, odatle naziv Hercegovina. A Nemanjici su opstali tako dugo jer su vodili pametnu politiku. Sklapali su saveze sa onim ko je bio najjaci u tom trenutku. Znali su da postoje samo stalni interesi, a ne stalni prijatelji...

Sloba

pre 7 godina

Radomir
Bugari zaista prisvajaju sve srpsko. Oni svojataju i hajduk Veljka. Prijateljica jep zateazila bugarsko drzavljanstvo i ono sto mi je prenela da joj je receno u bugarskoj ambasadi u Holandiji me je zapanjilo. Kazu da su bi posle prvog svetskog rata dibili neke teritorije od Bugarske i da bi to trebalo 2018 da se vrati Bugarskoj. Da ona svojim potpisom za zahtev drzavljansva prakticno podrzava takav stav. I jos puno nebuloza. To bi trebslo raspraviti sa Bugarima na visem nivou a ne da konzuli i sluzbenici zbunjuju ljude.

objavi koment, ljubi te brat

pre 7 godina

@zigzag, pricaj u svoje ime komsija. Svetitelja su proucavale mnoge pametne glave, od slavnih evropskih vizantologa do istoricara. Knjige, spisi, crkve, manastiri. Dodji pogledaj, istrazi. Nisu to hrvatski kraljevi hrt prodaksn nedeljom posle rucka, rasplakane Gospe i te fore. Nismo iz te price, pozdrav.

berserk

pre 7 godina

Procitao sam komentar da su Savi bile ,,krvave ruke,, i slazem se ali mislim da si decko izgubio poentu jer verovatno nisi procitao vise od ,,Druzine Pere Kvrzice,,.Uzmi u obzir vreme u kome je ziveo Sava Nemanjic,tada je bilo normalno ziveti 30 godina,bitke za presto i teritorije su se vodile na dobar dan,glave i udovi su leteli zbog cupanja brade.Tako da jedan uspesni drzavnik tog vremena koji ce raditi za svoj narod i drzavu mora nekome da izvuce usi da ne kazem nesto pogrdno.A to sto je posle njegove smrti dosao neko i upropastio zivot i ideologiju drzave,on na to nije mogao da utice.Sta su danasnji vladari ucinili za nas???Taj veliki covek jeste mozda radio i za svoj interes ali pre svega i za narod i drzavu.Od danasnjih drzavnika nismo dobili nista,samo dugove i ropstvo dok smo zivi.Ideologija Save Nemanjica zivi,ali nema jos coveka na ovim prostorima koji ce je obnoviti.

ZokiNS

pre 7 godina

Koliko vidim, za boljitak Drzave Srbije ocigledno je da direktori sa primanjima, vlasnistvima, dzipovima i klinkama ne mogu nicim da pariraju jednoj jedinoj produhovljenoj, obrazovanoj i pametnoj osobi koja ume da dijalogom "izboksuje" Drzavu i crkvenu samostalnost. Pitam se da li bi uvodjenje preduslova za ulazak u skupstinu, kao sto su: Vladanje sa dva svetska jezika i zavrsen Fakultet pre 25. godine mogli da pomognu da se profiltrira zito od kukolja, kukolja koji grabi iskljucivo za sebe?

korekcija

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima.
(simon, 1. februar 2017 13:12)

Sveti Sava je bio "arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja", kao takvog ga je ustolicio tadasnji patrijarh German. To pise u Zitiju. Dakle, Srbija zaista nije postojala, ali srpske zemlje jesu.

čovek

pre 7 godina

(A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!, 1. februar 2017 15:19)

###

karijeru bi napravio u "Trećem oku" ...

Nexus

pre 7 godina

@simon Nisu postojale nacije ali su postojali narodi. Ljudi sa istom genetskom osnovom. Moj predak je ziveo na ovim prostorima. Nacije su nastale posle 1. Svetskog rata. Tacno je, ali to ne znaci da Srbi pre 20, 19og veka nisu ziveli na ovim prostorima. Jesu, to su bili Srbi, kao i u Savino vreme.

provokator

pre 7 godina

@simon

Zemlja se zvala Srbljem ili srpska zemlja. Naziv Raška i Rašani se koristi od 12. veka i to od stranaca. U svim izvorima pre 12. veka naziv je Srbi.

HOKUS-POKUS

pre 7 godina

Da nije bilo ovih prevrtača Nemanjića tj posrbljenih Hrvata Nemanjića koji su sa katoličanstva prešli na pravoslavlje i onda silom naterali sav srpski živalj u pravoslavlje, danas bi Srbija bila možda drugačija, a uticaj turaka mnogo manji.
Srbi vekovima prave greške i služe pogrešnim vladarima. Greške iz srednjeg veka još uvek plaćamo.

ps. ovi sveci nisu nimalo sveci jer su im ruke krvave(srpskom krvlju) do ramena.
@(Srba ima jako malo danas, 1. februar 2017 12:24)


KROZ CELU ISTORIJU BALKANA NIKAD NIJE BILO POSRBLJAVANJA HRVATA, TO JE IZMISLJENA TEORIJA IZ 90-ih GODINA PROSLOG VEKA KOJA BI TREBALO DA
OPRAVDA NASILNO POKATOLICAVANJE PRAVOSLAVNIH SRBA OD STRANE (NDH) I ASIMILACIJU ONIH SRBA KOJI SU VEC BILI KATOLICI, A TO SE CINILO I PRE TOGA SAMO NE U TOLIKO BRUTALNOJ MERI, STVARI SU JEDNOSTAVNE, NELOGICNO JE DA SU SRBI KAO MNOGO VECI NAROD NASTALI OD NEKOLIKO PUTA MALOBROJNIJIH HRVATA, VEC JE TO OBRNUTO.

Komšija

pre 7 godina

Nekih 8 vekova kasnije u diplomatiji ga nasledjuju elokventni Vladislav Jovanović, eksperti za engleski jezik Vuk Drašković i Ivica Dačić. Džaba si krečio Rastko Nemanjiću.

Komša

pre 7 godina

@Perun
Tačno je da su Nemanjići pokazivali pretenzije prema pravoslavnim Romejima ali isto tako i pravili saveze sa njima kada im je tron bio ugrožen.Otac za Bugare,sin za Grke i obratno, kada je borba za vlast u pitanju.
Dalje,svaka priča o pravoslavnoj ili katoličkoj opredeljenosti Srba (i ostalih Slovena) se odnosi isključivo na vlastodršce i njihovu elitu.Širenje Hrišćanstva (a i Islama) je išlo preko vladara i njihovih službenika (javni sektor tog vremena) a običan narod je dugo ostao veran svojoj staroj veri.
Upravo je Sava uspeo da napravi kompromis (prećutni) sa,starovercima i tako prekine užase koje si Nemanjići činili pokušavajući na silu narodu da mametnu hrišćanstvo (ubijanje,progon,prodaja staroveraca u roblje u Dubrovniku...)
Time je Sava sačuvao Srbe sudbine Baltičkih Slovena koji su pružali otpor do XII veka i na kraju bili bukvalno zbrisani od strane tadašnjeg grčko-rimskog svetskog poretka (Uništenje Slovenskog Atosa,ostrva Rujan u XII veku).
Praktično nas je sačuvao uništenja (bez obzira na pokušaje brisanja sećanja na Peruna,Vida,Svaroga i našu prošlost).

Hammer

pre 7 godina

ja tu nikako ne razumem taj prefiks "Srpski" koji ide uz Savu Hilandarskog!? Prvo u to vreme drzava Srbija nije postojala. Postojala je drzava Ras ili Raska. Kkao onda ti vladari da se nazivaju srpskima. Po meni pre ce biti da je srednjevekovna drzava Ras bila multietnicka drzva jer su na njenoj teritoriji ziveli i Rascani i Bugari i Arnauti i Grci i mnogi drugi. Ali svi oni nisu bili nacionalno vec teritorijalno nazvani. Nacije su nastale mnogo, mnogo kasnije. Ne pre 18 veka. S toga danasnji narodi koji sebe nazivaju Srbima, Hrvatima, Bugarima, Crnogorcima, Albancima...nisu bili organizovani u suzivot na nacionalnoj osnovi. To bi istoricari sociolozi i antropolozi trebali da objasne narodu. Ako meju.
@(simon, 1. februar 2017 13:12)


Ostavi se ti Srbije nego nam lepo prvo ti reci i objasni kako to u Americi zive razlicite nacionalnosti, i ljudi razlicitih veroispovesti, rasa, porekla, tradicije i cega sve ne, a svi su Amerikanci, ili kako je u Austro-Ugarskoj zivelo toliko razlicitih naroda, ali je pre svega to ipak bila samo Austro-Ugarska, ili zasto se Pruska, u kojoj su ziveli razliciti narodi, racuna kao najznacajnija nemacka drzava i pored toga sto je nisu zvali Dojcland kako je danas zovu, zasto je zapadna Franacka prva francuska drzava ili zasto je Iberija prva Spanska drzava da nije sve to mozda zbog toga sto su kroz istoriju u svi tim balkanskin drzavama i drzavicama zivela razlicita srpska plemena sa vecinskim srpskim stanovnistvom itd itd

slonov_rep

pre 7 godina

Opet nas popovi lazu! Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Sta mi imamamo veze sa bugarskim vladarima i prosvrtiteljima? Sva ova diskusija se zapravo vodi o bugarskoj istoriji a ne o Srbima koja u to vreme nije postojali. Ocigledno je doslo vreme da Srbija pohapsi sve one koji prisvajaju bugarsku istoriju i izdaju je kao da je srpska istorija. To znaci da su nam pojedini svestenici bugari jer namecu bugarsku istoriju. Oni su zaboravili da je Balkan bio okupiran od Bugara od 6 do 15 veka. Ocigledno je da su opasni lazovi.
(Radomir Istoricar i Geograf, 1. februar 2017 09:03)

Bugari postojali u srednjem veku a Srbi nisu? S kim su onda toliko ratovali tad? Od koga su onda izgubili bitku na Velbuzdu? Odkud onda da svi istorijski izvori i karte iz tog vremena znaju za Srbiju? Otkud to da je Srbija nastala 1876. ako ni srpski narod ni ta drzava nikad ranije nisu postojali? Ko je to dizao ustanke od 1804. pa na dalje? Kome su to Turci dali autonomiju nakon Milosevog ustanka? Kako to da Konstantin Porfirogenit pise o Srbima i Srbiji kad oni nisu uopste postojali?

jednostavno

pre 7 godina

Kakve veze ima MOSKVA sa Svetim Savom?.
(Obican Covek, 1. februar 2017 09:23)

Nikakve. Ali koga ovde briga za činjenice? U ovom delu sveta mi mnogo više volimo mitove i lepe, ali potpuno lažne priče kako smo nekad bili "veliki" i "važni".
(Jednu taze istoriju, molim!, 1. februar 2017 12:56)

Na osnovu cega tvrdite "nikakve". Imajuci u vidu da je Sveti Sava bio blizak vizantijskom caru, a Vizantija je bila centar pravoslavlja kome se krajem desetog veka pridruzila i Rusija, sasvim je moguce da su ruske glavesine znale za Svetog Savu. Jos jedan prilog za znacaj Svetog Save - otprilike pola zaliha vode na Svetoj Gori pripada Hilandaru, Hilandar poseduje ubedljivo najvece parce zemlje od svih manastira, Hilandar takodje ima specijalan status po kome je cak izuzet od odluke svetogorskog saveta (ili kako se vec zove to telo) - ovo se naravno ne koriti/zloupotrebljava, ali sve ovo pokazuje sposobnost i velicinu Svetih Save i Simeona (Nemanje) kao drzavnika i duhovnika... i sasvim je normalno da su sve drzave koje su imale bilo kakve veze sa Raskom, Vizantijom, Svetom Gorom (tamo i Rusi imaju svoje manastire) bili upoznati sa znacajem ove dvojice Nemanjic

pojasnjenje

pre 7 godina

Dušan silni nije proglašen za sveca pošto je ON proglasio srpsku crku kao atokefalnu (a ne Sveti Sava)i podigao ju je na nivo patrijaršije.
(Coco Bill, 1. februar 2017 14:29)

Dusan silni jeste podigao crkvu na nivo patrijarsije, ali ju je Sveti Sava podigao na nivo arhiepiskopije, kao "arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja". Time je uspostavljena autokefalnost jer se arhiepiskop birao u srpskim zemljama, a ne izvan zemlje. Pedesetak godina kasnije, sa uspotavljanjem Srpskog carstva i cara Dusana, uspostavlja se Patrijarsija i imenuje Patrijarh

teske reci

pre 7 godina

Gledam Histori i na njoj istorija hrvatskih kraljeva nigde ne spominju ni Srbiju, ni Savu,ni Nemanjiće.Kod nas je idolo poklonstvo još uvek.Čak šta više u pravoslavnoj crkvi Bugarske ga smatraju Satanom.
(dragan, 01. februar 2017 11:10)

Dragane, sta da Vam kazem, tesko je uopste i poceti... u originalu Zitija (a originalnost dokumenta je neosporna) pise da je Sveti Sava postavljen za "arhiepiskopa svih srpskih i pomorskih zemalja" - interesantno je pominjanje reci "srpski" i "pomorski", obratite paznju na to. Link na tekst zitija: https://domentijanmyblog.wordpress.com/page/3/ To, naravno, nije slucajno jer je i 100 godina kasnije Nikola Altomanovic, srpski vlastelin iz Uzica vladao velikim delom Bosne i delom hrvatske obale, te naplacivao porez od Dubrovnika da ne bi usao u grad. Nikolu je, nazalost, porazio car Lazar u dogovoru sa Madjarima, a valjao bi mu na Kosovu, itekako.
To bi bilo sto se tice gledanja History kanala - na Vama je da odlucite da li zelite da koristite isti kao primarni izvor istorijske istine.
Sto se tice Vase izjava u vezi sa stavom pravoslavne crkve Bugarske, molim da postavite merodavan izvor informacija, link, bilo sta sto bi nam omogucilo da proverimo informaciju, u protivnom ce Vasa izjava izgledati jos neprikladnije.

dm

pre 7 godina

BITNO
Rastko je ``pobegao od kuce`` sa jednim kaludjerom .Stefan Nemanja je poslao ljude da ga milom ili silom vrate.Rastko ih je docekao u ruskom manastiru Svetog Pantejlemona,lepo ugostio.Kada su umorni vojnici zaspali izkoristio je priliku da ga blagoslovi jedan iguman.Tim cinom Rasto bese odlikovan svestenickim cinom i uze ime Sava.

slonov_rep

pre 7 godina

Opet Srbi o likovima iz bajke i slikovnica a sultan sulejman im stvorio naciju.
(srba ubuljoglu, 2. februar 2017 16:21)

A vi neki tek sad stvarate nacije na laznim istorijam i istinama. Nije nam sultan Sulejman nista stvorio, ali vase "istine" prvo krecu od izmisljotina i poricanja drugih.

Coco Bill

pre 7 godina

@Meister Jakob

Svi oni su živeli u blagostanju ali su se svi pred kraj života odrekli svog bogatstva, pokajali se za grehe i zamonašili se. Samo Dušan silni nije jer su ga otrovali.(Samo glasno razmišljam, 1. februar 2017 13:07)

Dušan silni nije proglašen za sveca pošto je ON proglasio srpsku crku kao atokefalnu (a ne Sveti Sava)i podigao ju je na nivo patrijaršije. A to mu je bilo potrebno, jer jedino je patrijarh mogao proglašavati za cara. Zbog toga je bačena anatema na njega od strane svevaseljenske patrijaršije, te stoga nije mogao postati svetac, a ne zbog trovanja ili prerane smrti jer to nema nikakve veze, jer je mogao da postane svetac naknadno posle smrti. Uzgred i Henrih osmi je doživeo anatemu, ali od strane Vatikana, jer je on osnovao Aglikansku crkvu koju je odvojio od katoličanstva

mistermobil

pre 7 godina

Stefan Prvovencani je prvi kralj u dinastiji Nemanjica, ali nije prvi srpski kralj. Prvi srpski kraljevi su vladali Dukljom, dinastija Vojislavljevica(teritorija danasnje Crne Gore, Hercegovine, Raske oblasti i dela Kosova i Metohije i Albanije). Iznosite ubuduce precizne istorijske podatke.

Samo glasno razmisljam

pre 7 godina

@Darth Shone

malo sam parafrazirao da bih coveku pojasnio kako i zasto su oni sveci.
Naravno da se nisu svi zamonasili, poenta je u pokajanju.

Milan

pre 7 godina

Ne znam sta mi je smesnije. Ovi sto se pitaju zasto nije gradio Univerzitete i skole (u 12. veku) ili ovi sto propovedaju moral 21.veka na desavanja iz 12.tog. Strasno je koliko nam je narod neobrazovan, posebno ovi koji se navodno bore za sekularno drustvo (cast izuzecima), a ne znaju ni pravopis.

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

"Cesi, na primer, su veliki bastinici Slovenstva, a to sto ispovedaju Katolicki obred..."

Katolici kod Ceha jesu najbrojnija religiozna grupa, ali biste trebali znati da je preko 80% Ceha ili nereligiozno ili neopredeljeno kome pripada u religijskom smislu. Svega 10-ak posto od ukupnog broja Ceha se izjasnjavaju kao katolici.
Inace, u ovom tekstu o Svetom Savi je izostavljeno mnogo stosta.

Darth Shone

pre 7 godina

@(A Alojzio i Tereza su itekako bili deo tog otpalog zanosa... i to je neko čudo!, Kakve veze imaju Rastko Nemanjić i Alojzije Stepinac? Kakve veze? Ateista koji je još uz to i nacionalista pa našao da odgovara na provokacije istih takvih iz komšiluka! Ne znam iz kog si grada, ali ako ti vreme dozvoli svrati do crkve Uznesenja BDM u Beogradu, i u oltarskom prostoru vidi ko je naslikan u poklonjenju Bogorodici! Muka mi je više od ne znanja, posebno sopstvene istorije. Kada je to Stefan I Nemanjić pitao svog brata sme li da uzme krunu od papskih legata Honorija III? Savi se pripisuju stvari koje nikada nije izrekao, niti uradio, samo na osnovu apokrifnih žitija nastalih vekovima nakon njegove smrti. A, postoje dokazi da je svake godine slao darove u Rim. Toliko o lošim odnosima sa zapadnom Crkvom. Neko je ovde pitao za neraspadnutost tela, pa da odgovorim, Savino telo je bilo neraspadnuto, sve dok ga pripadnik vere koju je danas tabu pomenuti u negativnom kontekstu nije spalio na Vračaru. Bugari ne priznaju Savu? Pa zbog njegovih moštiju je umalo izbio sukob sa Bugarskom, jer su zahtevali da one ostanu u Trnovu, u Bugarskoj.

Mantis

pre 7 godina

Da ovo pročita arhimandrit
Ilarion Ruvarac okreto bi se
u grobu ko ringišpil......
(krpelj, 1. februar 2017 16:20)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....a Mirko Đorđević zajedno
s njim.. fffffrrrrrrrr